6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

 Doba čtení: 5 minut

Ať se to možná nezdá, je právě strava tím, co nejvíce ovlivňuje celý náš život. Díky mnoha vědeckým studiím je dnes dobře známo, že většina vážných chorob vzniká právě z důvodu špatného stravování (McCullough et al. 2002). Největší korelace je spojena se vznikem srdečních chorob a rakoviny, na které celosvětově umírá nejvíce lidí. 

Zdravé stravování přitom rozhodně nepředstavuje jen jakési nutné zlo a omezování. Právě naopak. Můžete díky ní objevit nové možnosti přípravy jídel, zajímavé ingredience, chutné potraviny a zároveň se cítit skvěle ve svém těle. V dnešním článku jsme pro vás sepsali 8 zásad zdravého stravování, které jsou naprostým základem zdravého životního stylu. 

1) Ujasněte si svá vlastní „proč“

Někdo se zdravě stravuje, protože mu zdravé jídlo chutná, další protože intenzivně sportuje a jiný zase uvědoměle kvůli svému zdraví (které si v minulosti možná špatným stravováním pochroumal). Pokud jste úplně na začátku, je potřeba najít své vlastní proč.

Proč chcete zdravě jíst? Jaký to bude mít vliv na váš život? Jaké zlepšení můžete očekávat? Jste ochotní nad jídlem přemýšlet, nakupovat kvalitní potraviny, případně sami vařit? Je důležité, abyste tuto změnu chtěli opravdu vy. Zkuste si nahlas říct všechny benefity.

Uvidíte, že jich najdete opravdu hodně. 

2) Pravidelnost je základ zdravého stravování

Úplným základem zdravého stravování je udělat si na něj čas. Je to prosté, přesto právě tato zásada pro většinu lidí v dnešním „rychlém světě“, představuje největší problém.

Pokuste si  svoje denní jídla naplánovat a promyslet si, co a kdy budete jíst. Pokud víte, že daný den nebudete mít na jídlo čas, připravte si jej dopředu a vemte s sebou.

Vyhnete se díky tomu vynechání hlavních jídel, které vede k nárazovém přejídání a chuti na sladké či jiné nezdravé pochutiny. 

Určitě nezapomínejte na snídani, která by měla tvořit ⅓ celého kalorického příjmu za den. Neméně důležitý je samozřejmě také vyvážený oběd, zdravá večeře a svačiny během dne. Díky plánování budete mít svůj denní příjem vždy pod kontrolou a zmenšíte pravděpodobnost nadměrného přísunu kalorií a nezdravých potravin.

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

3) Pestrost jako alfa a omega vyvážené stravy

Rozmanitost surovin v jídelníčku je alfou a omegou zdravé stravy. Jednak si díky nim rozšíříte přehled a možnosti, ale také zajistíte dostatečný přísun všech důležitých živin, vitamínů a minerálů. A ještě vás to může v kuchyni opravdu začít bavit!

Zkuste jídelníček obohatit třeba o netradiční přílohy v podobě pohanky nebo quinoi.  Místo bramborové kaše připravte kaši z batátů nebo dýně, pokuste se ideálně dvakrát týdně zařadit luštěniny.

Do jogurtu přidejte extra zdravé konopné a chia semínka nebo sušené plody goji. Vyzkoušejte různé druhy exotického ovoce.

Pokud se o racionální výživu začnete zajímat, zjistíte, že zdravých surovin existuje opravdu nepřeberné množství.

Zkrátka objevujte, kombinujte a bavte se. 

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

4) Hlídejte energetickou bilanci

I přesto, že počítání kalorií není nejnutnějším bodem (pokud nejste vrcholový sportovec, či nedodržujete speciální redukční program), hraje samozřejmě důležitou roli (Swinburn et al 2009). Pokud pravidelně cvičíte bude pro důležité samozřejmě také složení jídla před tréninkem a po tréninku. 

V každém případě je potřeba mít alespoň orientační přehled nejen o tom, kolik byste toho denně měli sníst s také kolik kalorií přibližně obsahují jednotlivá jídla či suroviny. Nejdůležitější je samozřejmě vyvážený poměr základních živin — sacharidů, tuků a bílkovin a zařazení vhodných zdrojů těchto makronutrientů do stravy. 

Pro tyto účely vám může skvěle posloužit aplikace „Kalorické tabulky“, kterou si stáhnete přímo do svého mobilního telefonu. Pak už jenom přidáváte jídla, která po celý den konzumujete a zároveň máte přehled o kalorickém příjmu a poměru jednotlivých makroživin a vlákniny

5) Potraviny, kterým je lepší se vyhýbat

Téměř všechny potraviny je za určitých podmínek (velikost porce, četnost) možné zařadit do zdravého jídelníčku. Existují však výjimky, které potvrzují pravidlo. 

V první řadě je vhodné se vyhýbat všem sladkým a slaným pochutinám v podobě brambůrků, tyčinek a sušenek, které obsahují přemíru jednoduchých cukrů.

Dalším zabijákem zdravého životního stylu jsou skryté kalorie ve slazených nápojích a alkoholu.

Pokuste také co nejvíce omezit návštěvu fastfoodů, vyvarujte se polotovarů a zpracovaných potravin

Při domácím vaření dávejte přednost čerstvým surovinám a omezte nezdravé smažení. Naopak ve svých dietních jídlech nešetřete zeleninou, používejte kvalitní maso a nebojte se zařadit ani mléčné výrobky.

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

6) Dodržujte pitný režim

Pitný režim je důležitý nejen při sportu. Na základě všeobecných doporučení byste měli denně vypít 35—40 ml tekutin na 1 kg hmotnosti. Toto množství se samozřejmě zvyšuje s každou fyzickou aktivitou. 

Nedostatek tekutin s sebou v dlouhodobém měřítku nese řadu nepříjemných zdravotních komplikací. Nejvhodnějšími nápoji jsou čistá voda a neslazené bylinné čaje, které neobsahují žádné zbytečné kalorie a jiné přidané látky, jako je tomu často u rádoby dietních nápojů na trhu. 

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

7) Zařaďte pohyb, který vás neomrzí

Pohyb ke zdravému stravování jednoznačně patří. Je dalším logickým krokem v rámci zdravého životního stylu. Nejdůležitější je vybrat takový sport, který vás bude bavit. V opačném případě u něj totiž dlouho nevydržíte

Vzpomeňte si, jaký sport jste rádi dělali jako děti, případně zkoušejte různé aktivity, které by vás mohly bavit. V dnešní době je výběr opravdu široký a na své si přijde každý.

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

8) Přijměte zdravé stravování za součást svého životního stylu

A to nejdůležitější na konec. Zamilujte se do svého nového životního stylu. Neberte jej jako omezování, ale jako příležitost cítit se skvěle ve svém těle a dělat maximum pro své zdraví.

Netrestejte se za občasné zhřešení a lenost. Postupujte krůček po krůčku, zkoumejte, co vám nejvíc vyhovuje.

Uvidíte, že všechny tyto kroky budou mít v dlouhodobém hledisku pozitivní vliv nejen na vaše tělo, ale také na vaši mysl. 

Zdroje:

MCCULLOUGH, Marjorie L, Diane FESKANICH, Meir J STAMPFER, et al. Diet quality and major chronic disease risk in men and women: moving toward improved dietary guidance. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2002, 76(6), 1261-1271 [cit. 2019-11-12]. DOI: 10.1093/ajcn/76.6.1261. ISSN 0002-9165. Dostupné z: https://academic.oup.com/ajcn/article/76/6/1261/4689565

SWINBURN, Boyd A, Gary SACKS, Sing Kai LO, et al. Estimating the changes in energy flux that characterize the rise in obesity prevalence. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2009, 89

Arašídové máslo. Kolik ho můžu denně sníst a je vůbec zdravé?

Arašidové máslo je vynikající, ale je opravdu dobré pro zdraví? Je čas se ponořit do tohoto arašídového šílénství.

Existuje nějaký nepopsaný zákon ve fitness světě: ‚musíš milovat arašídové máslo‘. Arašidové máslo je snad nejoblíbenějším jídlem fitness fanatiků po celém světě. Je univerzální, nákladově efektivní a tak chutné. Ale je to opravdu tak zdravé?

Zajímá Vás jak se vyrábí arašídové máslo? Mrkněte na naše video z továrny Lucky Alvin.

5 benefitů arašídového másla

Ať už milujete křupavé nebo jemné mělo by obsahovat 100% arašídů – a nic jiného. To je recept na nejlepší arašídové máslo se všemi přínosy skutečných arašídů a žádná zbytečná aditiva. Koneckonců, nechcete další olej, cukr, zahušťovadla nebo konzervační látky ve vaší milované pochoutce?!

100% přírodní arašídové máslo je skvělým zdrojem živin, minerálů, antioxidantů a vitamínů,  ale uvědomte si vysokou kalorickou hodnotu této dobroty! Jinými slovy, zvládáte-li sebeovládání a „nesežerete“ celou skleničku na posezení, pak je to skvělé jídlo pro vaše zdraví!

  1. Arašídové máslo je dobrým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny olejové, což přispívá ke snížení ‚špatného cholesterolu‘ LDL a  zvýšení hladiny HDL ‚hodného cholesterolu‘ v krvi.
  2. Přírodní arašídové máslo obsahuje vitaminy B včetně riboflavinu, niacinu, thiaminu, kyseliny pantothenové, vitaminu B-6, folátů a minerálů včetně mědi, manganu, draslíku, vápníku, železa, hořčíku, zinku a selenu.
  3. Je dobrým zdrojem bílkovin v potravě s řadou aminokyselin a samozřejmě je to veganský přírodní zdroj rostlinných bílkovin.
  4. Arašídy mají vysoký obsah polyfenolových antioxidantů (přirozených antioxidantů), včetně kyseliny p-kumarové, které chrání před virovými infekcemi a srdečními chorobami.
  5. 100% arašídové máslo je dobrým zdrojem vitaminu E, což je antioxidant rozpustný v tucích, který pomáhá chránit kůži před škodlivými volnými radikály kyslíku.
  • Mrkněte do výroby Lucky Alvin, jak se oříškové máslo vyrábí.
  • Pokud si vyberete arašídové máslo, které je jen 100% celých arašídů, pak získáte veškerou zdravou hodnotu arašídů – a nic jiného.
Výživové údajeve 100g
Energie kJ/Kcal 2341/564
Tuky 46.1g
z toho nas. 8.2g
Sacharidy 11.8g
z toho cukry 5.8g
Vláknina 7.9g
Bílkoviny 29.1g

A kolik tedy můžu sníst denně arašídového másla? 

Roman Grigar řiká: Otázka, u které si vždy všichni myslí, že se dá odpovědět jedním slovem. To ale nejde, takže to musíme trošku rozebrat a odůvodnit. Arašídové máslo, jak máš ve článku, má spoustu zdravotních benefitů, ale na druhou stranu to není spása lidstva.

Pokud bychom se snažili veškeré zdravé tuky dohánět arašídovým máslem, tak jsou tu složky, které by v tělu byly opravdu nadbytečné, a mohly způsobovat nějaké obtíže.  Když uvedeme příklad, tak to mohou být třeba omega 6 mastné kyseliny, kterých už tak ve stravě máme mnoho.

Arašídové máslo je bohatým zdrojem omega 6 mastných kyselin, a pokud poměr omega 6 nebudeme vyrovávat omega 3, koledujeme si o problémy. Tudíž omega 6 mastné kyseliny jsou jedním z limitujících faktorů, proč to s arašídovým máslem nepřehánět.

Z tohoto hlediska bych stanovil maximální doporučenou denní dávku 2-3 lžičky (né lžíce) i v závislosti na tom, jestli máme dostatek omega 3 mastných kyselin.  Pokud jde o to, abys nevypadala jako prase, tak jde jen o kalorický příjem.

Rozumný člověk si to však zařídí tak, aby kalorický příjem tvořený z arašídového másla byl pár procent. Sportující chlap toho tudíž bude moc sníst více, než paní za přepážkou banky, která nesportuje.

Jednoduchá rada: dej si máslo, stejně tak každou jinou sladkost, když budeš mít chuť v rozumném množství. Nestav na tom jídelníček a užívej omega 3 mastné kyseliny.

Poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami

Výše uvedené zdroje obsahují jak omega-3, tak omega-6 mastné kyseliny. Důležitý je však poměr mezi nimi. Naši předci měli ještě více jak před sto lety tyto kyseliny zastoupeny v potravě v poměru 1:1, což lze považovat za ideální stav.

V průběhu minulého století však došlo k nárůstu konzumace potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny a tím se tento poměr narušil. Především ve střední Evropě je nyní poměr mezi omega-3 mastnými kyselinami a omega-6 mastnými kyselinami 1:16.

Oficiální výživové doporučení uvádí, že poměr mastných kyselin by měl být 3-5:1 ve prospěch omega-3 mastných kyselin.

Hlavním zdravotním důsledkem narušeného poměru mastných kyselin ve stravě je vyšší míra zánětlivých procesů v těle. Zatímco omega-6 mastné kyseliny podporují zánět, omega-3 mastné kyseliny proti němu bojují. Zánět v těle může být spouštěčem celé řady civilizačních chorob, jako je rakovina nebo různá srdeční onemocnění. 

A pokud váháte po jakém arašíďákovi sahnout, tak tady od más máte pár tipů.

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!Lucky Alvin

Vůně čistých arašídů, výjimečně vláčná struktura a plná chuť je hotové nebe v puse! Každý týden navážíme čerstvé suroviny s jasným původem, každý den děláme s láskou čerstvé krémy podle přísných norem a nedržíme skladové zásoby.

Na Váš stůl se tak dostane čerstvý a chutný krém bez kompromisů. Arašídové máslo je ideální jako pomazánka na rýžové chlebíčky, celozrnné tousty, na palačinky..

ideální také na přidání do koktejlů, címž získáte lahodnou ořechovou příchuť spolu se všemi nutričními benefity

Budete mít zájem:  Polypy V Děloze Příznaky?

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!BigBoy

Burákové máslo je chutným a skvělým zdrojem proteinů (bílkovin), což je důležité z hlediska regenerace těla. Zároveň dostatečný přísun bílkovin urychluje obnovu svalů po náročném tréninku.

Kromě proteinů ale obsahuje i vysoký podíl tuků a vlákniny, které zajišťují tělu postupný přísun energie.

Díky tomuto složení působí arašídové máslo na tělo zasycujícím efektem na mnohem delší dobu, než klasické sacharidové zdroje jako jsou např. banány.

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!Bulk Powders

100 % přírodní arašídové máslo. Arašídové máslo je zdroj bílkovin a jednoduchých nenasycených tuků.

K dispozici je ve verzi Crunchy (křupavé), tak Smooth (jemné), arašídové máslo je zcela přírodní a neobsahuje nic jiného než skvělou chuť z celých prsažených arašídů! Poskytuje vynikající zdroj vysoce kvalitních bílkovin a zdravých tuků, přičemž se vyhýbá přidávání soli, cukru, palmového oleje a konzervačních látek.

Mohlo by Vás zajímat:

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!HIIT nebo Cardio? Co je lepší pro hubnutí? 

Nemálo z nás začíná se shazováním přebytečných tukových zásob. Nejdůležitější je samozřejmě vhodná  úprava stravy  a druhý velmi důležitý bod je i  pohyb , na který se velmi často ptáte. Co je nejlepší při hubnutí?

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!Nejúčinější dieta. Co je nejdůležitějí při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to  ta nejlepší možnost , jak  shodit  přebytečná kila nebo  nabrat svalovou  hmotu a  žádná jiná neexistuje , ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

Nepodléhej módním trendům! Jídlo z prášků není žádný zázrak, dost často právě naopak

Zdravé stravování může být občas slušný oříšek – ať už proto, že jste dlouhá léta zvyklí jíst třeba ne-úplně zdravě, plnohodnotně, vyváženě nebo pravidelně a těžko se vám najednou mění návyk nebo proto, že je pro vás složité dodržovat režim, máte náročné zaměstnání, nemůžete jíst pravidelně apod. A přesně na tyto lidi cílí nejrůznější společnosti produkující jídla v prášku a koktejly nahrazující jídlo. Ano, s jídly v prášku, nejrůznějšími koktejly a „usnadňovači“ se v dnešní době doslova roztrhl pytel. Společnosti se předhánějí v tom, která vytvoří lákavější propagaci a urve větší podíl zákazníků. Takové produkty často stojí stovky až tisíce korun. Má tedy smysl do něčeho takového investovat? Jsou jídla v prášku slibnou budoucností nebo naopak přicházející hrozbou?

V posledních letech obliba i produkce takových produktů raketově roste. Mnoho společností tvrdí, že jejich produkty poskytují dostatek kvalitních živin, které vám zajisti zdraví, vitalitu a ideálně i nižší váhu.

Ale opravdu je to tak? Může jídlo z prášku plnohodnotně substituovat pevnou stravu? No, pojďme se na tohle žhavé téma podívat podrobněji – zejména na to, jaké mohou jsou stinné stránky takových produktů, abychom vám pomohli se rozhodnout, zda je taková investice pro vás dostatečně rentabilní nebo je lepší investovat do plnohodnotné stravy.

CO VLASTNĚ PŘEDSTAVUJE SYPKÁ NÁHRADA JÍDLA?

Pro lepší pochopení, o čem tu dnes vlastně bude řeč, pojďme na tradiční teoretické okénko. Bavit se budeme o „prášcích“, které po rozmíchání dokáží nahradit snídani, svačinu, oběd, či večeři (nebo možná ne) a také o hotových koktejlech.  Jak jsme zmínili v úvodních odstavcích – lidé tyto sypké či tekuté náhrady jídla vyhledávají z mnoha různých důvodů. Někteří je berou ke zvýšení kalorií a získání svalové hmoty, jiní je konzumují, aby snížili příjem kalorií, další se na ně stále spoléhají, s vidinou toho, že svým tělům dodávají klíčové vitaminy a minerály, máme tu skupinu nestíhačů, kteří jídlem v prášku či koktejlem řeší to, že nestíhají nebo nemohou pravidelně jíst a poslední skupina jsou lenoši, kteří nechtějí vařit a hledají co nejrychlejší způsob, jak zhubnout.  6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

Takže cílové skupiny bychom měli. Pojďme ke složení produktů. Uf, narovinu. Ve valné většině případů jsou tyto výrobky navrženy tak, aby byly produkovány a prodávány ve velkém, což znamená, že k jejich výrobě tedy nejsou použity žádné čerstvé suroviny. Proč? Důvod je jednoduchý.

Takové produkty leží v obchodech, automatech či skladech několik měsíců, než se dostanou ke svým spotřebitelům. Už jste viděli salát nebo steak, který vydrží X měsíců čerstvý? Já teda ne.

Jinými slovy, tyto produkty nejsou vyráběny z čerstvých surovin, protože je potřeba je přizpůsobit tak, aby měly co nejdelší trvanlivost a mohly být uchovávány bez použití chladicích boxů a dalších způsobů, jak uchovávat potraviny čerstvé.

Proto, aby bylo možné zkombinovat obě tyto vlastnosti, je potřeba opravdu šíleného technologického zpracování.

A v přímém důsledku veškerého toho zpracování, kterým potrava prošla, aby z ní byl onen kouzelný prášek, pak ve výsledné práškové náhražce jídla zbyde jen vážně malé množství živin, vitamínů a minerálů (a proto to chutná tak, jak to chutná.

) To znamená, že dochází k redukci či úplnému zničení mnoha nezbytných složek pro optimální trávení, vstřebávání živin a samozřejmě trpí i nutriční obsah celkově. Jak to zafixovat? Na obal přidáme nápis, že produkt podporuje zdraví, obsahuje maximum živin, vitamínů a minerálů. Jenže.. Je to skutečně pravda?

Můžeme se setkat se třemi typy produktů nahrazující stravu:1) Náhražky jídla sloužící k redukci tuku2) Detoxikační koktejly3) Lékařsky předepsané produkty

Z ČEHO SE TEDY VE SKUTEČNOSTI SKLÁDAJÍ NÁHRAŽKY JÍDLA?

Jedním z nejlepších způsobů, jak vám ukázat nevýhody takových produktů a varovat vás před nákupem výrobků, je samozřejmě reálný příklad. V některých nejoblíbenějších produktech ala „meal replacement“ najdete spoustu „zdraví prospěšných“ (ano, to je silně ironicky) ingrediencí, jako třeba:

  • Maltodextrin
  • Kukuřičný sirup
  • Cukr
  • Směs rostlinných olejů (řepka, kukuřice, nekvalitní olivový olej)
  • Palmový olej
  • Hromada soli
  • Hovězí kolagen
  • Sójový protein
  • Nejrůznější zahušťovadla, konzervanty a dalších více než 30 složek!

Náhražky jídla poskytují obvykle přibližně:

  • Kolem 300 a více kalorií
  • více než 10 gramů tuku
  • více než 22 gramů cukru
  • A NULOVÝ OBSAH VLÁKNINY

Takže tu máme produkt se složením dlouhým jak trilogie pána prstenů, šíleným nutričním obsahem, s méně využitelnými (zato levnějšími, samozřejmě) zdroji bílkovin, plný cukru a s nulovým obsahem vlákniny, tedy mizerným sytivým efektem. K tomu přidáme opravdu vysokou cenu, která vážně ani zdaleka neodpovídá tomu, jaké suroviny jsou pro výrobu použity. Opovězte si sami – opravdu máte zájem nahradit skutečné jídlo takovým produktem?

6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

Myslím, že většina z vás teď nevěřícně kroutila hlavou, ale protože tu máme všemožné geniálně propracované marketingové triky a lákadla, pojďme si raději pořádně vysvětlit, proč investice do takových produktů není vůbec vhodnou volbou ani pro redukci a už vůbec ne pro zdraví.

NÁHRAŽKY JÍDLA OBSAHUJÍ MÉNĚ KALORIÍ NEŽ PLNOHODNOTNÁ STRAVA

Koktejly a prášky s náhradou jídla obvykle obsahují méně kalorií, než když se normálně najíte. No hurá, to je přece pro redukci pozitivní, nebo ne? Vážně? Co je pozitivního na tom přijímat méně kalorií, než je náš bazální metabolismus? Ano, diety založené na konzumaci koktejlů a jídel z prášku jsou často koncipovány tak, že obsahují výrazně nižší množství kalorií, než potřebujete. A proč? Protože se takové produkty vyrábí pro masové prodeje, nikoliv pro vaše individuální potřeby. Žádná společnost se nebude „zatěžovat“ výrobou produktů na míru, prostě vám dají to, co mají a je to. U někoho se zhruba trefí do potřebného kalorického příjmu, u jiných je to pak brutální koncentrák. 

TENTO ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ JE DLOUHODOBĚ NEUDRŽITELNÝ

Už jen proto, že takové diety obsahují mnohem méně kalorií, než ve skutečnosti potřebujete, jsou dlouhodobě neudržitelné. Navíc pokud bychom se drželi myšlenky, že změna jídelníčku by měla být trvalá, zkuste si představit, jak pijete takové jistě chutné koktejly třeba rok v kuse. Stále dokola to samé. Tudíž po nějaké době začnete mít chuť na plnohodnotné jídlo, které jste jedli předtím a jakmile se k němu vrátíte, budete potřebovat ochutnat všechno, co jste si odepírali, bumprásk a máme tu jo-jo efekt. A není to jen monotónnost – věřte, že vám bude chybět i klasické žvýkání stravy, které je pro člověka zkrátka přirozené. Pokud se rozhodnete pro nějaký koktejl jakožto náhradu jídla, rozhodně by to mělo být jen v případě nejvyšší nouze a výjimečně.

OBSAHUJE VŠECHNY POTŘEBNÉ MINERÁLY A VITAMÍNY PRO ZDRAVÍ“

A máme tu další marketingový tah. Ve valné většině jsou vitamíny a minerály (pokud je produkt tedy skutečně obsahuje) syntetické. Stačí jediný pohled na slova jako: molybdenan sodný, selenát sodný a jodid draselný, a i laikovi ve výživě musí být jasné, že tohle nikde v přírodě nenajdete. Kdykoli uvidíte na obalu nějakou obtížně vyslovitelnou ingredienci, je to okamžitá červená vlajka a znamená to, že produkt obsahuje nepřirozené a vysoce zpracované potraviny.Co je na tom nejhorší je fakt, že žádná z těchto sloučenin nepochází ze skutečných potravin, tedy jsou KOMPLETNĚ CHEMICKY VYTVÁŘENÉ. Syntetické vitamíny a minerály podle studií nepřinášení kýžený účinek, dokonce mohou působí i negativně. Uznejte – není lepší sáhnout po nezpracovaných potravinách, jako je ovoce, zelenina, kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy a zdravé tuky, které obsahují člověku přirozenější formy nutrientů? Odpovím za vás, rozhodně tím pro své zdraví uděláte mnohem víc.

CUKR, CUKR A ZASE TEN CUKR

Dnes už je na trhu dostupné nepřeberné množství příchutí a variací, ve kterých si náhradu jídla můžete pořídit. Od polévek, hlavních chodů vašich oblíbených preferencí, až po sladké náhrady jídla. Je to svým způsobem úžasné, ale na druhou stranu.. jak z prášku udělat něco, co fakt celkem dobře chutná? Jasně, naložíme do toho hromadu cukru a umělotin. V mnoha případech je cukr či nějaké sladidlo na prvním – třetím místě ve složení. To je šílenost! Bez ohledu na to, co je vlastně vašim cílem, konzumace přidaného cukru rozhodně není žádoucí. Všichni víme, že cukr představuje prázdné kalorie. Ale ještě hrozivější je souvislost se všemi negativními zdravotními problémy – od závislosti, přes žaludeční nevolnosti až vážné zdravotní problémy.6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

HROMADA UMĚLÝCH PŘÍSADTohle jsme již nakousli ve všech předchozích bodech. Mnoho koktejlů a náhražek jídla je doslova nadopováno přísadami, které lze jen stěží klasifikovat jako zdraví prospěšné potraviny, například:

Rafinované rostlinné oleje, jejichž konzumace rozhodně nepatří mezi to nejlepší, co můžete pro své zdraví udělat, navíc takové oleje jsou LEVNÝMI surovinami.

Zahušťovadla a konzervační látky – jedním z nejčastěji používaným doplňkem této kategorie v náhražkách jídla je maltodextrin.

 Nejen, že má velmi vysoký glykemický index a může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi, ale jeho nadměrná konzumace souvisí také s negativními účinky na zdraví, jako jsou autoimunitní problémy a v neposlední řadě nárůst hmotnosti, což při zakoupení produktů za účelem redukce vážně nechcete. Maltodextrin má také negativní vliv na střevní biom, díky čemuž se tělo stává náchylnější vůči infekcím a nemocem.

‚Zlepšovače‘ barvy a chuti – No jasně, aby náhražka dobře vypadala a chutnala, je potřeba hodně přidaných ingrediencí. Ty však nepatřičně zatěžují trávicí systém a odměnou vám tedy můžou být pořádné střevní potíže.

Neplnohodnotné zdroje bílkovin – Lákají vás produkty svým obsahem bílkovin? Čtěte pečlivě, odkud proteiny v produktu pochází. Často jsou to levné a hůře využitelné zdroje, které sice nabízí slušný obsah bílkovin, ale reálně z nich nic moc nepřijmete.

NEGATIVNÍ VLIV NA TRÁVENÍ

A seznam negativních dopadů konzumace náhražek jídla nemůžeme uzavřít ničím jiným než problémy s trávením. Mnoho lidí vidí s náhražkách jídla spásu a zdravou alternativu k plnohodnotné stravě. Koktejly jsou často bez vlákniny, antioxidantů, bez probiotik a dalších látek prospěšných našemu digestivnímu prostředí. Díky tomu dochází ke vzniku zácpy z nedostatku vlákniny a také roste riziko rozvoje žlučových kamenů. Navíc tyto produkty obsahují hromadu cukru, který má negativní vliv nejen na trávení, ale nadmíra cukru vám také může rozhodit hormony, způsobit zubní kaz a podobně.6 diet, které jsou zdravé – ano, opravdu existují, jsou to tyto!

Budete mít zájem:  Alergie Na Mléčnou Bílkovinu U Dospělých Příznaky?

EXISTUJE NĚJAKÝ OKAMŽIK, KDY JSOU NÁHRAŽKY JÍDLA DOBRÝM ŘEŠENÍM?

Světe div se, ale ano, překvapivě existuje. Vedle diet a náhražek jídel pro nestíhače, totiž existují produkty, které jsou užívány pro medicínské účely.

Obvykle v podobě nutridrinků, které lékaři využívají u pacientů v pooperačních stavech, kdy třeba nemohou jíst pevnou stravu, nebo v případě kdy jedinec trpí poruchami trávení, ulcerózní kolitidou či jinými střevními komplikacemi.

 Nicméně konzumace takových produktů je vázána na lékařský dohled a užívá se taktéž po omezenou dobu.

PÍT ČI NEPÍT, TO JE OČ TU BĚŽÍ.

Definitivní rozhodnutí, zda si náhražku jídla či koktejl koupit, je samozřejmě na vás. Dieta založená pouze na konzumaci náhražek jídla a koktejlů však není absolutně vhodná ani pro zdraví organismu, ani pro zdravou redukci.

 Pokud se rozhodnete do nějakého takového produktu investovat, měl by být rozhodně pouze doplňkem vaší pevné a plnohodnotné stravy, nouzovou možností, pokud si nestihnete připravit jídlo, případně při cestování, ale rozhodně by neměl být základním pilířem vašeho stravování. Před koupí dobře prostudujte složení produktu.

Investice do produktu slibujících detoxikaci organismu je pak absolutní vyhazování peněz.

 

Pokud neberete drogy, nejste alkoholik a vlastníte fungující vylučovací soustavu, zdravá játra a ledviny, pak vám gratulujeme, protože detoxikujete 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a to dokonce bez jakýchkoliv pilulek či detoxikačních koktejlů.

 V případě pooperačních stavů a problémům se zažívací soustavou, mohou být tekutá strava, nutridrinky a náhražky jídla vhodným nástrojem pro zajištění dostatečného příjmu a úlevy.  

CO SI Z ČLÁNKU ODNÉST?

Nejrůznější náhražky jídla na nás teď koukají na každém rohu. Byť jsou reklamy slibující bezproblémovou redukci, zdravotní přínosy a zajištění optimální výživy pro zdraví vážně lákavé, ne vždy musí být investice do takového produktu dobrou volbou. Produkty nahrazující stravu jsou často příliš chemicky zpracované, obsahují nežádoucí přísady, hromady cukru a jejich složení, použité ingredience a nutriční obsah absolutně neodpovídá vysoké ceně. Navíc diety založené na konzumaci koktejlů a náhražek jídla jsou spíše krátkodobou záležitostí, a tak je mnohem lepší se přemoci, naučit se zásady stravování a vydat se cestou konzumace plnohodnotného jídla. Redukční diety založené na konzumaci těchto produktů také velmi často obsahují méně kalorií, než je váš bazální metabolismus, a to je velkým předpokladem pro vznik jojo efektu. Volba je na vás, ale opravdu chcete nahrazovat pevnou stravu něčím takovým?

Jak vypadá nejlepší redukční dieta? Odpověď vás překvapí

Diety. Každý z nás se již za život s nějakou bezpochyby setkal. Pokud jste ji nezkoušeli vy sami, mohli jste sledovat třeba někoho ze svých přátel, jak se snaží během nějakého časového období shodit co nejvíce kilo.

Různé druhy diet jsou populární především mezi mladými lidmi, kteří touží po dokonalé postavě. Tyto diety však mají několik zásadních problémů. Proč je většina z nich pouhý nesmysl? A existuje vůbec nějaká dieta, která je 100% účinná a funguje pro všechny? Čtěte dál a vše se dozvíte.

Zdravý životní styl je běh na dlouhou trať

Svět kolem nás neustále zrychluje, a tak je pochopitelné, že i my se snažíme všechno dělat co nejrychleji. Obzvlášť pokud jde o něco jako hubnutí. Přece jenom kdo by nechtěl dosáhnout perfektní formy během pár měsíců, nebo dokonce pouhých pár týdnů. Bohužel takhle lidské tělo nefunguje.

Když se rozhodnete držet měsíční odtučňovací kůru, pravděpodobně budete na jejím konci vážit méně než předtím, možná se dokonce budete i cítit lépe. Otázka však je, jak dlouho tento stav vydrží. Realita je totiž taková, že chvíli po návratu k vašemu normálnímu režimu se vám všechna shozená kila zase vrátí a vy budete zase tam, kde jste začali.

Když takovýto způsob hubnutí nefunguje, proč se k němu lidé tak často vrací? Jednoduše proto, že díky těmto dietám mají lidé často dobrý pocit z toho, že pro sebe něco dělají. Bohužel tímto způsobem svému tělu spíše ubližujete a místo hubnutí budete kila naopak nabírat.

Proč většina diet nefunguje?

Nejenom že naše tělo špatně reaguje na radikální změny jídelníčku, ale ani my samotní u nich většinou nedokážeme vydržet. Je to jednoduše proto, že nelze do konce života z naší stravy vyřadit například cukry. Když se rozhodnete držet dietu, ve které omezíte příjem sacharidů na naprosté minimum, může se to ze začátku zdát jako skvělý nápad.

Ale jak dlouho takto vydržíte fungovat? Dřív nebo později se stejně vrátíte ke svému původnímu jídelníčku a nastane situace, kterou jsem popisoval výše. Jestli jste milovník stejků, je nesmysl přestat jíst maso, protože se budete ze začátku přemáhat, ale nakonec stejně nejspíše skončíte s flákotou masa na talíři.

Něco jiného je, pokud jsou vaše stravovací návyky opravdu nezdravé a jediným zdrojem vaší potravy je McDonald. V takovém případě je nějaká radikálnější změna pochopitelně na místě. Nikdy však neomezujte příjem základních nutrientů, jako jsou tuky, cukry a bílkoviny, na úplné minimum.

Jak by měla vypadat ideální dieta?

Správná dieta by měla splňovat několik podmínek, díky kterým se dá předpokládat, že bude dlouhodobě fungovat bez toho, aby škodila vašemu zdraví. Pravidla jsou následující:

1. Nesmí být náročné ji dodržet

Aby se dala dieta držet dlouhodobě, nesmí vás nějak výrazně omezovat. V opačném případě je velmi pravděpodobné, že vaše odhodlání nebude mít dlouhé trvání a vy se tak opět vrátíte do zajetých kolejí.

2. Přináší výsledky v krátkém časovém úseku

Ze začátku nemůžete čekat žádné zázraky. I přes to byste se ale měli začít cítit lépe. I když si okolí nevšimne žádných rozdílů, vy začnete pozorovat drobné rozdíly mnohem rychleji. Pokud po měsíci na určité dietě necítíte žádný rozdíl, asi to není to pravé pro vás.

3. Výsledky dlouhodobě udržuje

Jak už jsem psal výše, dieta musí mít efekt především z dlouhodobého hlediska. Až tehdy si změn začne všímat i okolí. Důležité je ale to, že si tyto výsledky dokážete udržet, v nejlepším případě je ještě zlepšovat.

4. Dostatečně zajišťuje obsah všech nutrientů

Dočista z jídelníčku škrtnout tuky nebo například cukry, jak doporučují některé diety, je naprostý nesmysl. Zdravá strava je vyvážená a obsahuje všechny potřebné živiny. Kvůli dietě není potřeba se omezovat v tom, co máte rádi. Je pouze důležité jíst vše s mírou.

5. Neškodí vašemu zdraví

Toto je poslední, ale nejdůležitější bod ze všech. Extrémním hubnutím si maximálně přivodíte zdravotní potíže. Zpomalte, buďte trpěliví a výsledky se dostaví.

Když přihlédneme k výše zmíněným bodům, je jednoduché konstatovat, jak by měla správná dieta vypadat. Měla by se skládat z vyvážené potravy, které obsahuje hodně ovoce, zeleniny a všeho, co vám vaši rodiče v mládí vnucovali. Nenuťte se do ničeho násilím, protože byste u toho stejně nevydrželi. Najděte kompromis mezi tím, co je zdravé a co vám chutná.

V případě, že si nevíte rady s tím, jak si připravit zdravé jídlo, aby chutnalo dobře, podívejte se na našich 9 tipů pro zdravé fitness svačiny, ze kterých si můžete vzít inspiraci.

Zhubnout je vlastně velmi jednoduché

Věc, kterou je potřeba si uvědomit je, že nic nefunguje na každého člověka stejně. Co funguje pro jednoho, nemusí pro toho druhého a naopak. Proto jsou někteří lidé schopni jíst celý život fast food a nepřibrat ani kilo, zatímco druzí si musí svoji stravu důsledně hlídat. Co ale funguje pro všechny?

Pokud budete jíst vyváženou stravu, která obsahuje všechny důležité nutrienty, jediné, co si musíte hlídat, je kalorický deficit. Ten se dá dosáhnout velmi jednoduše i bez toho, abyste museli hladovět. Stačí se dostatečně pohybovat. Začněte běhat, choďte na delší procházky nebo začněte navštěvovat posilovnu. V konečném důsledku je jedno, jaký pohyb děláte.

Důležité je, že tím zajistíte dostatečný výdej energie, díky kterému půjdou vaše kila dolů. Pohyb a vyvážená strava jsou to jediné, co je k hubnutí doopravdy potřeba. Pamatujte, že žádná dieta vám dlouhodobě nepomůže udržet si zdraví ani dobrou postavu.

To je od nás pro dnešek vše. Držíte nějakou dietu? Pokud ano, klidně se s námi v komentářích podělte o vaše zkušenosti, nebo se na nás obraťte s vašimi dotazy.

NÁŠ TIP: Jak vybrat spalovač tuků, který opravdu funguje?

Další podobné články:

Nejlepší zdravé tuky pro vaše tělo | FITNESS4U

Bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku jsou trendem posledních let. Opravdu nám nízkotučná strava pomáhá získat super tělo, které chceme? Ve skutečnosti je to jedna z největších výživových lží.

Až teď si uvědomujeme pravdu: Ne všechny tuky jsou stejné. Naše tělo ale potřebuje tuky – konkrétněji potřebuje zdravé tuky.

Jak to bylo s tuky?

Po skončení druhé světové války se objevil výzkum, který spojoval potraviny s nasycenými tuky, jako jsou vejce a červené maso, s koronárním srdečním onemocněním.

Do šedesátých let American Heart Association doporučilo, aby lidé snížili svůj příjem tuku, a v roce 1976 uspořádal Senát v USA řadu schůzek výborů ‚Diet Related to Killer Diseases‘.

Následné pokyny pro potraviny obhajovaly konzumaci méně nasycených tuků a více sacharidů. Válka na tuku začala.

Zatímco jedna strana obhajovala více sacharidů ve formě ovoce, zeleniny a celých zrn, ta druhá zase obhajovala, že sacharidy (jakýkoliv druh sacharidů) byly dobré (dokonce i rafinované uhlohydráty!), Zatímco byl tukritizován, potravinářský průmysl krachoval  (potraviny s vysokým obsahem sachridů, s nízkým obsahem tuku se staly hitem oné doby). Není náhodou, že závislost na cukru a epidemie obezity v celém světě začala brzy prudce stoupat.

Jsou tuky zdravé, nebo ne? 

Žádná ze studií skutečně nespojila stravu s vysokým obsahem tuku se srdečním onemocněním. Tak daleko věda prostě nebyla. Ve skutečnosti mnohé studie od té doby odhalily mýtus. Bylo prokázáno, že neexistují žádné důkazy o tom, že dietní nasycené tuky zvyšují riziko koronárního onemocnění srdce nebo kardiovaskulární onemocnění.

Navíc sedmiletá studie s více než 48 000 ženami prokázala, že nízkotučné diety nevedou k větší ztrátě hmotnosti nebo k menšímu počtu onemocnění.

Další studie zjistila, že mezi tím co se jedinci stravovali buď středomořskou stravu, dietu s nízkým obsahem tuku nebo stravu s nízkým obsahem sacharidů, tak lidé s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů nejenže ztratili nejvíce tuku, ale také drasticky snížily jejich špatnou hladinu cholesterolu.

Ukázalo se, že naši předkové měli pravdu po celou dobu: Zdravé tuky mohou být dobré!

11 nejlepších zdravých tuků pro vaše tělo

1. Avokádo

Výhod avokáda je tolik, že se díky nim řadí mezi jezdny z nejzdravějších plodů, které můžete konzumovat. Jsou bohaté na mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný. Avokádo má také nespočet výhod jako vitaminu E, který pomáhá předcházet poškození volných radikálů, zvyšují imunitu a působí jako anti-stárnoucí živina pro Vaši pokožku.

Navíc je plný zdravých bílkovin; ve skutečnosti má více než jiné ovoce. Pro těhotné ženy je avokádo také jednou z velkých folátových potravin, protože tento vitamín může pomoci snížit riziko vzniku vrozených vad.

Budete mít zájem:  Co může způsobit dehydratace?

2. Máslo a Ghee

Všichni jsme obeznámeni s ‚máslovými‘ látkami jako je margarín, což není máslo. Skutečné máslo je z mléka a to je to, co by jste měli používat.

Máslo prožívá návrat jako zdravý tuk, protože výhody másla jsou všeobecně známé. Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny nalezené v másle pomáhají správné funkci mozku a zlepšují zdraví kůže.

Ještě důležitější je, že tyto dvě mastné kyseliny jsou považovány za nezbytné, protože tělo je nemůže vyrábět samo.

Máslo je také bohaté na vitamíny rozpustné v tucích a stopové minerály včetně užitečného selenu, což je silný antioxidant.

Vzhledem k nízké teplotě hoření – asi 120 stupňů Celsia není máslo vhodné pro vaření při vysokých teplotách.

Mezitím se indická verze másla rychle stává oblíbeným ve všech kontinentech. Ghee (Ghí) neboli přepuštěné máslo.Má vysoký bod kouřivosti (250 stupňů celsia) , což je ideální pro vaření při vysokých teplotách. Přínosy Ghee zahrnují spousty vitamínů A, D a E, které jsou rozpustné v tucích.

Tyto druhy vitamínů se nejlépe absorbují v těle, když jsou v tukové formě a poté jsou uloženy ve vašem gastrointestinálním traktu a udržují váš metabolismus a trávení na správné cestě. Díky odstraněné mléčné bílkovině a odpařením vody získáváme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení.

Chee tedy neobsahuje žádné mléžné bílkoviny a proto je vhodné pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu.Ghee také obsahuje kyselinu máselnou, ta chrání střeva, kde působí protizánězlivě a pomáhá udržet hladinu inzulinu.

Zlepšuje trávení a stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání.

Můžete si vyrobit vlastní ghee nebo koupit v obchodech. Při koupi komerčního výrobku se podívejte na organické nebo trávené kultivované ghee. Tento zdravý tuk zůstává čerstvý několik týdnů při pokojové teplotě. Zvyšte jeho životnost uložením do ledničky.

3. Kokosový olej

Jeden z mých oblíbených olejů díky mnoho výhodám – víte, že můžete použít kokosový olej jak na kůži, tak i na vaše vlasy?.

Je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou pro vaše tělo snadně stravitelné a nejsou snadno uloženy v těle jako tuk.

Tyto mastné kyseliny také zlepšují funkci mozku a paměti. Navíc vysoké množství přírodních nasycených tuků v kokosovém oleji znamená, že zvyšuje dobrý cholesterol a podporuje zdraví srdce, zatímco antioxidanty, které se nacházejí v kokosovém oleji, z něj činí  účinnou protizánětlivou potravinu.

Přidávání kokosového oleje do vaší stravy je snadné; používám ho k vaření a pečení, nebo dokonce i k aplikaci přímo na kůži. Je také důležité si uvědomit, že při pokojové teplotě je kokosový olej tuhý, takže to není nejlepší volba, když potřebujete zdravý tuk v tekuté formě, například pro použítí jako zálivku do salátů.

Při výběru kokosového oleje doporučuji extra panenské odrůdy, protože rafinované nebo zpracované kokosové oleje mohou eliminovat mnohé z přínosů pro zdraví.

4. Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je skvělý pro zdravé srdce. Studie z roku 2013 zjistila, že když lidé spojili středomořskou stravu s extra panenským olivovým olejem, snížili výskyt srdečního infarktu nebo míru srdečních onemocnění, pravděpodobně kvůli vysokým hladinám mononenasycených tuků.

Vysoké množství antioxidantů v těle znamená, že chrání vaše buňky před poškozením. Pomáhá také zlepšovat paměť a kognitivní funkce a funguje jako protizánětlivý prostředek. Protože tolik onemocnění pochází z chronického zánětu, je to až strašné! Bohužel, koupit správný olivový olej není tak snadné.

Nekupujte první láhev, kterou uvidíte! Hledejte nejlépe extra panenský olivový olej lisovaný za studena. To znamená, že při úpravě oleje nejsou zahrnuty žádné chemikálie.

Bohužel, mnoho běžných značek prodává nekvalitní olivové oleje! Studie společnosti UC Davis z roku 2011 zjistila, že mnoho špičkových značek selhalo ve standardech pro extra panenský olivový olej.

5. Omega-3 z ryb

Proč jsou omega-3 mastné kyseliny považovány za nezbytné? Protože naše tělo není schopné je vyrábět. Proto musíme v naší stravě spoléhat na omega-3 potraviny nebo vitamíny.

Ve skutečnosti existují tři různé typy omega-3: ALA (kyselina alfa-linolenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová).

Výhodnými zdroji omega-3 jsou DHA a EPA, druhy nalezené v zdrojích mořských živočichů, jako je výživný losos a sardinky.

ALA, na druhé straně, se nachází v některých rostlinných potravinách, včetně některých ořechů a semen, stejně jako v kvalitním kuse masa, jako je třeba BIO hovězí.

Lidské tělo může do jisté míry přeměnit ALA na použitelnou DHA a EPA, ale to není tak účinné jako získání DHA a EPA přímo z potravinových zdrojů, které ji poskytují.

I po rozsáhlém výzkumu není úplně jasné, jak dobře ALA převádí na EPA a DHA, nebo zda má výhody sama o sobě, ale zdravotnické organizace jako jsou lékaři na Harvardské lékařské škole, stále považují všechny zdroje omega-3 za rozhodující ve stravě.

Lékaři studující na Harvardské univerzitě říkají: Historicky jsme viděli, že populace, která konzumuje většinu omega-3 potravin, jako lidé v Japonsku, žijí déle a zdravěji než lidé, kteří jedí standardní stravu s omezeným obsahem omega-3.

Rozdíl mezi rybím olejem a olejem z tresších jater?

Rybí olej je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, ale nemá příliš mnoho vitaminu A nebo D. Na druhé straně není olej z tresčích jater tak bohatý na omega-3s, ale je velmi bohatý na vitaminy A a D.

Vítaný přírůstek pro vegetariány a vegany jsou ořechy a semena, což je skvělá volba pro získání více zdravých tuků.

Očechy a semena jsou poměrně cenově dostupné a můžete si je brát i s sebou na cesty. Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, ořechy a semena nabízejí pro naše tělo řadu výhod.

Pravidelná konzumace těchto látek může přispět ke snížení hladiny LDL nebo špatného cholesterolu.

Stejně jako ostatní potraviny bohaté na omega-3, tak i ořechy a semena jsou považovány za potravu podporující mozkovou aktivitu a to díky své vysoké hladině antioxidantů. Dokonce pomáhají bojovat s depresí.

Mezi nejlepší se řadí vlašské ořechy, které mají 5 gramů tuku na porci, mandle, které jsou nabité vitamínem E, ale je tu mnohem více ořechů, ze kterých si můžeme vybrat. Například lískové ořechy, para ořechy, kešu, arašídy a makadamové oříšky a spousty dalších. 

Ořechy můžeme konzumovat ať už celé, nebo ve formě oříškového másla (třeba i s příchutí). Je už na každém, jakou formu preferuje a co mu více chutná. 

Lněné semena a semena chia jsou dvě z mých oblíbených. Oba jsou s vysokým obsahem vlákniny a tuku, ale s nízkým obsahem sacharidů. Skoro pokaždé si přidávám semínka do jogurtu nebo v létě do smoothie.

7. Vejce

Osobně doporučuji spíše domácí vajíčka, které mohou být sice dražší, ale za to mnohem kvalitnější.Vejce od slepic z domácího chovu mají více vitamínů, více omega-3s a také nižší riziko bakterií, jako je salmonella.

Vejce jsou bohaté bílkoviny, zdravý tuky a obsahují i aminokyselinový profil. Kolují mýty, že vejce také zvyšují špatnou hladinu cholesterolu. Ve skutečnosti konzumace vajíček může snižovat hladinu cholesterolu a současně zlepšovat zdraví srdce. Cholin nalezený ve vejcích je také užitečný při udržování našeho mozku.

Navíc vyšší konzumace vajíček může snížit riziko metabolického syndromu, různé stavy včetně nadměrného tělesného tuku, vysoké hladiny krevního cukru a abnormální hladiny cholesterolu. Studie z roku 2016 zjistila, že dospělí starší 40 let, kteří pravidelně jedli vejce, mají nižší riziko metabolického syndromu.

Někteří lidé obhajují konzumaci jen bílku, což je chyba. Žloutky jsou plné živin a zdravého tuku; abyste získali plné výhody vajec, měli byste je konzumovat celé.

Kde je nejlepší hovězí? Hovězí maso – a zejména krmené trávou – hraje zcela nezbytnou roli ve vyvážené stravě, která je bohatá na zdravé tuky. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, nezbytné pro udržení svalů a doplnění celého aminokyselinového spektra.

Rozdíl mezi krmení trávou a krmení obilovinami je důležitý, protože maso z krav, které se pase na trávě mají významně více omega-3 mastných kyselin a také kyselinu linolovou nebo CLA, což pomáhá předcházet rakovině a dalším onemocněním, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. CLA je jednou z mála potravin pro předcházení rakoviny.

CLA také snižuje riziko onemocnění srdce díky vysokým hladinám antioxidantů a jeho schopnosti snížit špatný cholesterol.

9. MCT olej

MCT oleje středně řetězové triglyceridy, jsou typem nasycených tuků, které naše tělo miluje. Získání dostatečných nasycených tuků pomáhá udržet vaše střeva tím, že podporuje dobré bakterie  a udržuje škodlivé parazity a houby v bezpečí. MCT olej, také obsahuje antioxidanty, které pomáhají udržovat zdraví srdce.

10. Plnotučné mléčné výrobky

Bohužel ne každý může konzumovat mléčné výrobky (někteří lidé mají nesnášenlivost laktózy). Ale pro ty, kterých se to netýká, tak plnotučné mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků.

Plnotučné mléčné výrobky nabízejí spoustu zdravých tuků. Moje oblíbené druhy mléčných výrobků, které konzumují, jsou jogurt, syrové mléko a hlavně kozí výrobky. Jogurt je plný omega-3 mastných kyselin, vitamínů a bílkovin, ale mezi nejdůležitější složkou považuji probiotika. Tyto bakterie pomáhají zachovat rovnováhu bakterií ve střevech.

Mléčné výrobky pomáhají s trávením a všemi druhy problémů jako je syndrom dráždivého střeva, zácpa a průjem. Probiotika v jogurtu mohou také zlepšit imunitní systém a regulovat náladu. Protože mozek a střeva jsou spojeny,

Surové mléko je to, které není pasterizováno nebo homogenizováno, obsahuje všechny vitamíny, minerály a přírodní enzymy, které mléko přirozeně obsahuje; je to jedna z nejživějších potravin bohatých na živiny.

A co kozí mléko? 

Kozí mléko je snadno stravitelné, což je skvělá volba pro ty, kteří trpí gastrointestinálními problémy. Kozí mléko je také lépe snášeno těmi, kteří mají problémy s laktózou. Je to také skvělá volba pro děti, jakmile matky přestanou kojit, nejlepší náhrada je kozí mléko protože obsahuje méně alergenů než kravské mléko.

Při výběru jakéhokoli druhu mléka doporučuji zvolit surové odrůdy. Žádné pasterace, emulgátory,stabilizátory… Pokud to není možné, můžete sánout po BIO mléku jak od krav, tak i od koz.

11. Tmavá čokoláda

Nejen že horká čokoláda chutná skvěle, ale je to také superpotravina! Čokoláda je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo před volnými radikály, které způsobují onemocnění. Flavanoly nacházející se v tmavé čokoládě také zlepšují zdraví srdce díky své schopnosti snížit krevní tlak. Čokoláda je potřebná pro podporu mozku, které zlepšuje kognitivní funkce.

Ne všechny tmavé čokolády jsou vytvořeny stejně. Doporučuji zvolit si čokoládu, která je nejméně 70% kakaa nebo vyšší (například 85%). To minimalizuje množství cukru a znamená, že získáte silný antioxidant.

Myšlenka na závěr:

Stále jsou zde lidé, kteří věří, že sacharid a pořádný kus masa je vše co potřebují. Pokud se chcete nějakým způsobem dostat do foty, určitě se nevyhýbejte ani tukům! Tuky mají pozitivní vliv na naše tělo a navíc se v tucích rozpouští mnoho vitamínů o které opravdu nechcete přejít.

Rozhodně stojí za zmínku i to, že si lidé pletou sacharidy a cukry. Na tohle si dávejte rozhodně pozor. Doporučuji sledovat všechny hodnoty, ať už jde o tuky, bílkoviny, sacharidy, cukry a další.

Ale omezit sacharidy rozhodně není dobré! Doporučuji se spíše vyhnout cukrům, které se ukládají v tuk a ten nejspíš budovat nepotřebujete 🙂

Zdroje

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/skinny-fat-good-fats-bad-fats

20 Common Fatty Foods That Won’t Make You Fat

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector