Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytisknout Odeslat emailem

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu.

Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu.

Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

1.

A máme tu první osvědčený recept naší kuchařky. Jedná se o grilovaná stehýnka nejprve marinovaná v marinádě z bílého vína, oleje, rozmarýnu, pepře a soli, pak pěkně opečená dozlatova na roštu grilu.

  • Kuřecí stehýnka po kozácku – RECEPT ZDE!
  • Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  • 2.

Tenhle recept patří již několik let mezi ty nejoblíbenější recepty na grilované hovězí maso. Skvělé steaky připravíme například z plátků vysokého hovězího roštěnce. Je to jeden z nejšťavnatějších steaků díky svým tukem prorostlým vláknům, které masu dodávají onu typickou chuť.

  1. Grilovaný hovězí steak (Rib Eye Steak) – RECEPT ZDE!
  2. Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  3. 3.

Grilovací marinády patří neodmyslitelně k přípravě grilovaných pokrmů. Například vepřové maso marinované v pivě smíchaným s dalšími ingredienci dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého milovníka dobrého grilovaného masa. Ugrilujte si v pivní marinádě marinované silnější plátky krkovice (s kostí nebo i bez), opečené na grilu z obou stran pěkně dozlatova chutnají prostě úžasně!

  • Grilovaná krkovice na pivě – RECEPT ZDE!
  • Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  • 4.

Ryby připravené na grilu patří mezi nejchutnější grilované pokrmy vůbec. Například grilovaní pstruzi naplnění plátky citrónů, posypaní citrónovou kůrou, grilovaní na venkovním roštu grilu zaujmou každého, kdo má rád ohněm navoněné rybí maso.

  1. Citronový pstruh – RECEPT ZDE!
  2. Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  3. 5.

Grilovaná zelenina, ale i další bezmasé ingredience se většinou servírují jako příloha právě ke grilovaným masům. Ale grilovaná zelenina skvěle chutná i jako hlavní chod, v salátech a podobně. Asi mezi nejpopulárnější bezmasou surovinou připravenou na grilu určitě patří také kukuřice. Kukuřici nejčastěji předvaříme a pak teprve připravíme na grilu.

  • Grilovaná kukuřice – RECEPT ZDE!
  • Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  • 6.

Máme tu další recept, tentokrát na tenké párky zabalené do slaninové košilky, okořeněné rozmarýnu a grilované na roštu. Tyto mini párečky většinou grilujeme jako předkrm, aby jsem si zkrátili dobu čekání na další grilovaný chod.

  1. Grilované párečky se slaninou – RECEPT ZDE!
  2. Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  3. 7.

Ve výběru na grilované pochutiny rozhodně nesmí chybět nějaký dobrý recept na burger. Vybrali jsem pro vás recept z naší databáze ReceptyOnLine.cz na jedenu z nejpopulárnějších pochoutek připravených na grilu, tedy na poctivý burger z hovězího masa se speciální barbeque omáčkou.

Smokey-BBQ Burger II. – RECEPT ZDE!

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

8.

A máme tu další recept na skvělé kuřecí masíčko, přesně na kuřecí křídla. Jde o recept, kdy pod kůži křidélek vložíme plátky česneku, křidélka pak obalíme v pikantní směsi z olivového oleje, mleté papriky, oregana a mletého chilli, a grilujeme dozlatova na dobře rozpáleném roštu grilu.

  • Pikantní kuřecí křidélka – RECEPT ZDE!
  • Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  • 9.

A co sýry a gril? Rozhodně sýry ke grilování patří. Asi náš nejpopulárnější recept z naší databáze je klasický hermelín okořeněný, pak grilovaný na roštu grilu zabalený v alobalu.

  1. Hermelín grilovaný v alobalu – RECEPT ZDE!
  2. Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  3. 10.

Nesmíme zapomenout ani na houby. Asi nejčastěji je při grilování vkládáme do špízů. Ovšem grilované houby jsou nejen skvělou přílohou, ale i hlavním chodem. Zde m áme pro vás základní recept na přípravu hub na roštu grilu.

  • Grilované houby – RECEPT ZDE!
  • Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
  • 11.

Máte rádi pečená žebra? A co grilovaná? V našem výběru rozhodně nesmí chybět právě tento recept na masová vepřová žebírka naložená do pikantní kořenící směsi, grilovaná pozvolna na venkovním roštu grilu, nejlépe zaklopená.

Grilovaná žebírka II. – RECEPT ZDE!

12.

Grilované steaky mají rádi na celém světě. Podle tohoto receptu grilované steaky jsou například velmi populární v restauracích v Kanadě. Jde o velké plátky T bone hovězích steaků grilované na venkovním roštu grilu, ochucené BBQ omáčkou.

  1. T bone steak s BBQ omáčkou – RECEPT ZDE!
  2. 13.

Kdo nevyzkoušel, určitě musí ochutnat rybí steak z tuňáka! Marinované steaky z tuňáka grilované na venkovním grilu, servírované s omáčkou z cibule, česneku, oliv a dalších ingrediencí, patří rozhodně mezi největší grilované dobroty z rybího masa.

  • Grilovaný tuňák s olivovou omáčkou – RECEPT ZDE!
  • 14.

Cukety, lilek a mrkve grilované na venkovním roštu grilu, potřené marinádou. Ano, zelenina patří rozhodně na gril. Můžeme ji použít jako součást špízů, do salátů, nebo jako v tomto případě jen tak, jako skvělou přílohu nějakému skvělému grilovanému masu.

  1. Grilovaná zelenina – RECEPT ZDE!
  2. 15.

Ve světě tak populární kebaby si můžeme ugrilovat i v českých podmínkách. Kebaby se připravují z mletého masa a dalších ingrediencí, grilují se na roštu grilu napíchané na špejlích. Dají se také upéci v troubě, ale z grilu jsou mnohem chutnější.

  • Grilovaný kebab z mletého masa – RECEPT ZDE!
  • 16.

Jste kuřecího, vepřového a hovězího masa už přejedený? Můžete si připravit trochu pikantnější burgery z mletého krůtího masa, jarních cibulek, česneku, strouhanky, listů bazalky, sojové omáčky, citronové šťávy, koření a nasekaných feferonek.

  1. Krůtí burger s feferonkou – RECEPT ZDE!
  2. 17.

Vyzkoušejte také tento recept na výborný grilovaný ovocný dezert vhodný na závěr skvělého jídla. V Brazílii takto upravený ananas podávají jako přílohu ke steakům.

  • Grilovaný ananas – RECEPT ZDE!
  • 18.

A už jste vyzkoušeli grilovat kuře v celku na roštu grilu? Opravdu jak název říká, menší kuře posazené na plechovce piva, grilované pod poklopem grilu dozlatova, vtipná možnost, jak si na grilu připravit skvělé kuřecí.

  1. Kuře grilované na plechovce piva – RECEPT ZDE!
  2. 19.

Špízy obecně patří mezi nejoblíbenější formu, jak ugrilovat nějakou tu dobrotu na roštu grilu. Vyzkoušejte tento recept z naší databáze ReceptyOnLine.cz na proužky vepřové krkovičky máčené v marinádě s omáčkou Japanese Sticky, utřeným česnek, zázvorem a limetkovou šťávu, připravené na grilu ve formě špízů.

  • Japonský špíz – RECEPT ZDE!
  • 20.

Rozhodně v našem výběru nejlepších receptů na grilované pokrmy nesmí chybět recept na nějakou velkou exotiku. Už jste zkoušeli například ugrilovat na venkovním roštu grilu obří maronované krevety?

  1. Grilované krevety – RECEPT ZDE!
  2. 21.

A inspirujme se receptem dalším receptem, původem z USA. Jde o půlky kuřat potírané omáčkou ze slepičího bujónu, kečupu, worcesterské omáčky a dalších ingrediencí, na grilu grilované.

  • Kuře po texasku – RECEP ZDE!
  • 22.

A máme tu i veganský pokrm, ovšem který určitě bude chutnat i masožravcům! Grilovaná ciabatta nebo jiné oblíbené pečivo plněné lilkem, cibulí, rajčaty a žampiony. Ochucené tymiánem a solí.

  1. Grilovaný zeleninový sendvič – RECEPT ZDE!
  2. 23.

A ještě jeden recept na pokrm s grilovaným sýrem. Jde o sýr grilovaný na venkovním roštu grilu spolu s rajčaty, potíraný marinádou z olivového oleje, citronové šťávy a koření, servírovaný jako teplý salát ochucený bazalkou.

  • Grilovaný sýr Halloumi s rajčaty a bazalkou – RECEPT ZDE!
  • 24.
Budete mít zájem:  Patauův Syndrom Příznaky Edwardsův Syndrom?

Kuřecí nohy marinované v jemné a přitom pikantní marinádě z jogurtu a dalších ingrediencí, na grilu grilované. Další ze skvělých receptů na venkovní grilovací párty.

  1. Grilované kuřecí řízky v jogurtové marinádě – RECEPT ZDE!
  2. 25.

Kdo nevyzkoušel libový vepřový bůček marinovaný ve směsi nasekané šalotky a česneku, piva, sojové omáčky, medu a oleje, poté grilovaný, udělal velkou chybu! Napravte ji a při další příležitosti si ugrilujte bůček podle tohoto receptu, budete nadšeni vy i vaši spolustrávníci.

  • Marinovaný bůček na gril – RECEPT ZDE!
  • Další recepty na chutné grilované pokrmy najdete například zde:  Teplá jídla (hlavní chod)
  • Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak narychlo ugrilovat skvělé letní pochoutky

Je tu dlouhý letní večer, panuje dobrá nálada a vás napadne si něco ugrilovat.

Jenže jak postupovat bez dlouhého marinování a téměř bez příprav? Nebojte se, s trochou fantazie lze připravit vynikající pochoutky.

Na rychlé a neplánované grilování se nejdříve podíváme, co máme v chladničce uloženo. Velmi často se totiž toto rychlé grilování dá pořídit z běžných zásob.

Narychlo se griluje především různé druhy uzeniny a sýra, případně jejich vzájemní kombinace, dobrá jsou i kuřecí játra.

Pojďte se tedy pustit do příprav, postupovat můžete dle následujících receptů.

Šťavnatá uzenina

Představte si první zakousnutí – křupavá kůrčička, ohněm ovoněná klobása a šťavnaté maso uvnitř. Sbíhají se vám sliny?

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 klobásy s vysokým obsahem masa
  • řepkový olej na marinádu
  • 1 stroužek česneku
  • grilovací koření
  • hořčice
  • křen

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme marinádu promícháním trochy oleje, prolisovaného česneku a grilovacího koření.
  2. Klobásy nařízneme do kříže.
  3. Gril rozpálíme na nižší až střední teplotu.
  4. Vložíme klobásy a v průběhu grilování potíráme marinádou.

  5. Podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem.

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Tip: inspirujte se při přípravě domácí marinády.

Rozpálený hermelín

A kdo nerad maso, pro toho máme sýr. Svou lahodnou chutí přesvědčí i leckterého masožravce stát se na večer vegetariánem.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 hermelíny
  • řepkový olej na marinádu
  • 1 stroužek česneku
  • grilovací koření
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • chilli koření
  • alobal

POSTUP

  1. Olej promícháme s prolisovaným česnekem.
  2. Hermelín potřeme.
  3. Z obou stran posypeme grilovacím kořením, paprikou, chilli a opepříme.
  4. Každý hermelín zabalíme zvlášť do alobalu.
  5. Rozpálíme gril.
  6. Grilujeme přibližně 5 minut z obou stran.

  7. Podáváme s čerstvým pečivem.

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Tip: hermelín podávejte s nakládanými brusinkami.

Jemná grilovaná cuketa

Skvělé cuketové hranolky se hodí jako příloha k masu. Pro jejich návykovost uzobáváme i samostatně.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 cukety
  • řepkový olej
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • 2 hrsti parmezánu (lze nahradit např. Eidamem)

POSTUP

  1. Cukety nakrájíme na větší hranolky.
  2. Potřeme olejem s prolisovaným česnekem.
  3. Osolíme. Opepříme.
  4. Rozpálíme gril.
  5. Grilujeme dozlatova.
  6. Sundáme z grilu a ještě horké zasypeme strouhaným sýrem.
  7. Podáváme.

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Westernová kukuřice

Předkrm, který vás dostane. Klobouk na hlavu, kukuřici do ruky a rázem jste se ocitli na divokém západě.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 kukuřičné klasy
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Máslo necháme v pokojové teplotě změknout.
  2. Vmícháme sůl a pepř.
  3. Gril rozpálíme na nižší až střední teplotu.
  4. Vložíme kukuřici a průběžně potíráme máslem.
  5. Jednou za 4 minuty kukuřici obrátíme.
  6. Grilujeme přibližně 12 minut.
  7. Podáváme.

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Lahodná kuřecí játra

I s málo ingrediencemi lze hrát mnoho muziky. Tento recept je toho důkazem.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 200 g kuřecích jater
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 2 jehly na špíz

POSTUP

  1. Kuřecí játra nakrájíme na větší kostky a dle chuti osolíme, opepříme.
  2. Zabalíme do slaniny.
  3. Napíchneme na grilovací jehly.
  4. Rozpálíme gril.
  5. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou.

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Představili jsme vám pět osvědčených receptů na rychlé letní grilování.

Pokud vám zbylo trochu uvařených brambor, nakrájejte je na plátky, potřete olejem se směsí koření a přidejte na gril. Za chvíli máme hotovou chutnou přílohu. Stejně lze postupovat i s bramborami syrovými, grilovat je však budete déle.

Vhodnou přílohou je dále jakákoli zelenina, ať už čerstvá nebo hozená na gril.

Výborné je i čerstvé pečivo. Je-li pečivo včerejší, vložíme na několik minut na gril a dodáme mu křupavost.

Pokud chcete grilované pochoutky s pečivem, inspirujte se našimi recepty na grilované hamburgery.

Cejchovací železo na BBQ

V porovnání cen u tohoto produktu již není zařazen žádný obchod.

Získejte přehled o vývoji ceny ve vámi vybraném období.

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Cejchovací železo na BBQ

Aktuálně nejnižší cena: 423 Kč

Od počátku věků 1 rok Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Cejchovací železo na BBQ

Aktuálně nejnižší cena: 423 Kč

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Cejchovací železo na BBQ

Aktuálně nejnižší cena: 423 Kč

Uspořádejte si zahradní párty a pozvěte přátele na grilování. Zpestřete pochoutky z grilu BBQ označovačem. Tato vtipná pomůcka doslova vpálí na maso libovolný vzkaz.

BBQ označovač připomíná klasické pomůcky na značkování koní a krav na divokém západě. Tento označovač však označkuje Vaše maso, na které můžete svým hostům vypálit vzkaz. Grilované pochoutky budou chutnat o mnoho lépe.

BBQ označovač je originální dárek na párty.„Branding iron“ – vypalovací železo Celý popis

Produkt nemá žádné parametry.

Produkt nemá žádné recenze.

Cejchovací železo na BBQ zákazníků doporučuje tento produkt zákazníků nedoporučuje tento produkt

Produkt nemá žádné recenze.

Produkt nemá žádné parametry.

Uspořádejte si zahradní párty a pozvěte přátele na grilování. Zpestřete pochoutky z grilu BBQ označovačem. Tato vtipná pomůcka doslova vpálí na maso libovolný vzkaz.

BBQ označovač připomíná klasické pomůcky na značkování koní a krav na divokém západě. Tento označovač však označkuje Vaše maso, na které můžete svým hostům vypálit vzkaz. Grilované pochoutky budou chutnat o mnoho lépe.

BBQ označovač je originální dárek na párty.„Branding iron“ – vypalovací železo

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

{„Oblíbené kategorie“:[[„Šrouby do plastu“,“https://srouby-do-plastu.heureka.cz/“],[„Doplňky na stolní tenis“,“https://doplnky-stolni-tenis.heureka.cz/“],[„Hodiny“,“https://hodiny.heureka.cz/“],[„Gripy a omotávky“,“https://gripy-a-omotavky.heureka.cz/“],[„Kulečníkové stoly“,“https://kulecnikove-stoly.heureka.cz/“],[„Mobilní telefony Honor“,“https://mobilni-telefony.heureka.cz/f:1666:5487285/“],[„Laktobacily“,“https://doplnky-stravy.heureka.cz/f:27789:1/“],[„Kovové židle“,“https://zidle.heureka.cz/f:27817:41155579/“],[„Káva Tchibo“,“https://kava.heureka.cz/f:11484:386250/“],[„Fotobatohy Vanguard“,“https://brasny-pouzdra-fotoaparaty.heureka.cz/f:1695:276;9365:164016/“]],“Vybrané značky“:[[„Žertovné předměty HM STUDIO“,“https://zertovne-predmety.heureka.cz/f:11736:821350/“],[„Žertovné předměty Vladimír Ryzý“,“https://zertovne-predmety.heureka.cz/f:11736:2618690/“],[„Žertovné předměty FRED“,“https://zertovne-predmety.heureka.cz/f:11736:821006/“],[„Žertovné předměty Buka Jewelry“,“https://zertovne-predmety.heureka.cz/f:11736:1331341/“],[„Žertovné předměty Nekupto s.r.o.“,“https://zertovne-predmety.heureka.cz/f:11736:813417/“]],“Jak vybrat nejlépe“:[[„Jak vybrat pračku?“,“https://pracky.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-pracku/“],[„Jak vybrat parkovací senzory? „,“https://parkovaci-senzory.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-parkovaci-senzory/“],[„Jak vybrat příslušenství pro elektrický zubní kartáček?“,“https://prislusenstvi-elektricke-zubni-kartacky.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-prislusenstvi-pro-elektricky-zubni-kartacek/“]],“Vybrané produkty“:[[„Lotto FB 500 III“,“https://fotbalove-mice.heureka.cz/lotto-fb-500-iii/“],[„inSPORTline inCondi T400i“,“https://bezecke-pasy.heureka.cz/insportline-incondi-t400i/“],[„Lodger Mini-Bunker Botanimal Peony“,“https://fusaky.heureka.cz/lodger-mini-bunker-botanimal-peony/“],[„POPS kontrabas“,“https://kalafuny.heureka.cz/pops-kontrabas/“],[„TePe Dental Care mezizubní kartáčky MIX 8 ks“,“https://mezizubni-kartacky.heureka.cz/tepe-dental-care-mezizubni-kartacky-mix-8-ks/“],[„DOR-SPORT branka na českou házenou dřevěná 2×2,4 m“,“https://hazenkarske-branky.heureka.cz/dor-sport-branka-na-ceskou-hazenou-drevena-2x2_4-m/“],[„Shrinivas Satya Vonné kužely tekoucí dým Super Hit 24 ks“,“https://vonne-jehlanky.heureka.cz/shrinivas-satya-vonne-kuzely-tekouci-dym-super-hit-24-ks/“]],“Doporučujeme“:[[„Srovnání cen plynu“,“https://energie.heureka.cz/plyn/kalkulacka-cen-plynu“],[„Srovnání cen elektřiny“,“https://energie.heureka.cz/elektrina/kalkulacka-cen-elektriny“],[„Nábytek“,“https://nabytek.heureka.cz/“],[„Oblečení a móda“,“https://moda.heureka.cz/“],[„Playstation 5″,“https://herni-konzole.heureka.cz/sony-playstation-5/“],[„Sedací soupravy“,“https://sedaci-soupravy.heureka.cz/“],[„Bazény“,“https://bazeny.heureka.cz/“],[„Respirátory“,“https://respiratory.heureka.cz/“]]}

Zpestřete si letní grilování: Co ochutnat a jak udělat jídlo zdravější?

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Grilovací sezóna je v plném proudu. Teplé večery a dlouhý den nabízí možnost prožít s rodinou nebo s přáteli příjemný čas. I grilování má však svá jasná „pravidla“, díky kterým je jídlo nejen chutnější, ale také zdravější. Vyhněte se nejčastějším chybám při grilování a zkuste s námi kromě masa udělat třeba i grilovanou zeleninu nebo ovoce!

Budete mít zájem:  Veselá Mysl Půl Zdraví?

Grilování: Hlavní zásady, aby vám chutnalo

Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny, ať už se jedná o zeleninu, maso anebo sýry. Vedle toho však je dobré pamatovat, že i přípravou mohou vznikat nebezpečné látky a z jinak zdravé potraviny se stane nezdravá, případně může nepříjemně prověřit stav našeho mikrobiomu. Co byste tedy měli při grilování dodržovat?

  1. Gril je třeba udržovat v čistotě. Jídlo z předchozí várky grilování před několika dny/týdny na tom dnešním úplně dobře chutnat nebude. Existují speciální nástroje/kartáče, ale můžete použít i třeba kuličku z alobalu.
  2. Zbavte maso přebytečného tuku, případně jej grilujte v grilovacích miskách (většinou z alobalu). Jinak bude tuk kapat do grilu, tam se připalovat a tvořit karcinogenní látky.
  3. Vyměňte klobásky za naložené maso. Domácí marináda udělá zázraky a rozhodně není těžké ji udělat. Navíc se vyhnete nepříjemným výplním z uzenin.
  4. Velké kusy masa můžete předpéct v troubě.
  5. Čas grilování nelze urychlit. Začněte včas. V opačném případě bude maso buď tuhé, nedodělané nebo naopak připálené a vy mezitím sníte několik příloh a kila drobností okolo.
  6. Manipulujte s masem mimo ostatní potraviny, aby nedošlo ke kontaminaci škodlivými bakteriemi.

Grilování: Jak jídlo udělat zdravější a chutnější?

Triků, jak své jídlo vylepšit je mnoho a řadu se jich naučíte v okamžiku, kdy se spřátelíte se svým grilem. Každý totiž griluje svým specifickým způsobem. Nicméně existuje pár doporučení, která mohou váš výtvor výrazně podpořit.

  1. Nechte maso v klidu. Zapomeňte na okamžité přetáčení masa sem a tam, sotva se dotkne grilu. V ideálním případě jej položte na vyhřátý gril a tam ho nechte pár minutek, aby stihlo stáhnout vše potřebné, aby šťáva zůstala uvnitř.
  2. Maso nejde hned na talíř. Nejdřív musí odpočívat. Například v alobalu, aby zůstalo šťavňaté. V opačném případě šťáva z masa po naříznutí „jen“ vyteče.
  3. Příliš ohně škodí. Nejen, že vytvoříte spíše připálenou houžev než šťavnatý stejk, ale navíc si můžete ještě zdravotně uškodit. Nejen, že nezlikvidujete všechny případné „bacily“, ale ještě zde vytvoříte karcinogenní povrch.
  4. Na gril studené maso nepatří. Vytáhněte maso z ledničky minimálně hodinu před tím než jde na gril. Pokud jej na gril hodíte rovnou z ledničky, pak se jen stáhne a zůstane tuhé a už s ním nic neuděláte.
  5. Grilování sluší čerstvé bylinky. Nepodceňujte sílu bylin. Ne náhodou se k různým jídlům používají konkrétní byliny, podporují totiž trávení a zároveň zvýrazní chuť pokrmu. Například k masu se hodí saturejka.

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Co libo grilovaná zelenina nebo grilovaný hermelín?

Nejjistější volbou v případě grilované zeleniny je: paprika, rajčata, cibule, cuketa nebo i lilek. Samozřejmostí jsou i brambory. Grilovaná zelenina je skvělou volbou jako příloha. Můžete ji však připravit i jako hlavní chod, např. chutný špíz, což ocení nejen vegetariáni.

Výhodou také je, že během tepelné úpravy nevytváří na rozdíl od masa žádné škodlivé látky. Zeleninu můžete trochu pokapat olejem a ochutit dle preferencí. Velmi oblíbená je varianta, kdy se grilovaná zelenina namáčí v domácím dipu. Zkuste i grilovanou kukuřici (doporučujeme nakrájet na kolečka).

Příjemným zpestřením je také grilovaný sýr. Grilovat lze víceméně cokoli. Ale grilovaný hermelín bývá klasikou.

Zkuste jej rozkrojit, uvnitř lehce oživit paprikou, vložit plátek cibule, osolit a zakápnout olejem. Pote hermelín zabalte do alobalu a postavte na gril.

Grilovaný hermelín je poměrně sytý, proto se nejlépe kombinuje s grilovanou nebo čerstvou zeleninou.

Grilovat lze i ovoce!

Pokud chcete něco opravdu zajímavého, sáhněte po ovoci. Budete překvapeni, že i „zákusek“ lze stvořit na vašem grilu. Naprostou klasikou je grilovaný ananas.

Nakrájejte ho na cca 1 cm silné plátky a vložte na gril. Velký úspěch však bude mít i lokální ovoce, např. grilovaná hruška či jablko. Ty můžete nakrájet buď na poloviny nebo na silnější čtvrtiny.

Pro zvýraznění chuti se někdy zakapují medem.

Autor článku: Markéta Palatin

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Taky míváte úplně nejvíc blbý dny, kdy se všechno sere v pravidelnejch intervalech? Zrovna dneska při venčení v lese jsem myslela, že vylítnu z kůže… Vlastně mi to celý přišlo, jako by to bylo snad naplánovaný, bo co. Mi neřikej, že žádnej osud neexistuje! To náhody podle mě nejsou…

Grilovaná zelenina a ovoce aneb zpestřete si rošt – Košík.cz na blogu

Grilování není jen o mase. Naopak, kulináři vědí, že i grilovací rošt může hrát všemi barvami. Mluvíme samozřejmě o možnostech, které kuchtíkům přináší grilovaná zelenina a ovoce. Abyste se v nich lépe zorientovali, připravili jsme vám krátký přehled grilovaných příloh, které dají vaší hostině nový rozměr.

Bramborová klasika

Brambory jsou asi nejtypičtější přílohou na gril. Navenek učarují křupavou kůrčičkou, uvnitř zůstanou horké a měkoučké. Zkrátka přímo vyzývají k tomu, abychom je krásně propekli. Stejně jsou na tom i příbuzné batáty, které se navíc mohou chlubit příjemně sladkou chutí. S brambory však vyvstává zajímavý problém.

3 tipy, jak brambory propéct uvnitř, ale nespálit na povrchu

Buďto si můžeme brambory nejprve předvařit v horké vodě a na gril je dávat už změklé, takže grilováním pracujeme jen na zlaté křupavé kůrce.

Druhá možnost je potřít brambory směsí oleje a bylinek a grilovat je v alobalu.

Takhle sice brambory nezískají typickou kouřovou chuť, ale krásně se usmaží ve směsi bylinek a vsáknou do sebe jejich aroma. Zároveň se nemusíme bát zuhelnatělé slupky.

Poslední možností je brambory opéct klasickým způsobem a nechat je na roštu od začátku do konce. Jen musíme důmyslně kombinovat přímý a nepřímý žár. K tomu je ideální rozprostřít uhlí v grilu tak, aby ho na jedné straně bylo víc a na jedné méně – tím vytvoříme teplejší a studenější stranu. Začínáme na studenější straně a jakmile brambory uvnitř dostatečně změknou, přejdeme na tu teplejší.

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Vypečené tipy k ovoci

Ačkoliv se to někomu může zdát jako protimluv, i ze šťavnatého ovoce vytvoříte na rozpáleném grilu kulinářskou delikatesu. Cukr v ovoci se vlivem teploty karamelizuje a spolu s aroma kouře vytvoří podmanivou směs chutí, která vás navíc nebude strašit velkým množstvím kalorií.

Jak správně grilovat ovoce? Máme pro vás tři zásady. Zaprvé každý kousek nejprve potřete olivovým olejem. Přidá další výrazný chuťový prvek a navíc jídlo na roštu ochrání. Zadruhé ovoce nikdy negrilujte přímo na ohni nebo na doběla rozpáleném uhlí, ale využijte menší, nepřímé teploty. Konečně, od ovoce na roštu neodcházejte. Griluje se totiž velmi rychle, takže je třeba na něj dávat pozor.

Jaké ovoce vyzkoušet? Co třeba taková jablka? Z jablečných koláčů všichni dobře víme, že se jim ve vysokých teplotách daří. Stačí nakrájet na kolečka a nechat chvíli propékat. Na roštu z nich vznikne sladká, měkká delikatesa.

Další možností, jak využít domácí ovocné plody a vyrazit svým hostům dech, je připravit jim ovocný špíz z jahod. Jahůdky pomažte olivovým olejem, napíchněte na jehlu a položte na rošt.

Uvidíte, jak se při grilování krásně rozplývají a nasávají do sebe typickou kouřovou chuť, která zaručeně okouzlí.

Budete mít zájem:  Budou v ČR další centra porodní asistence? Pro zdravou ženu je ideálním zdravotníkem porodní asistentka

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Jaké grilované ovoce zvolit?

Chcete-li si dopřát trochu exotiky, sáhněte po kokosech. Stačí je správně rozseknout a pak už jen grilovat bílou stranou dolů. Jakmile dužina zezlátne, můžete podávat. Opatrně ji seškrábněte ze skořápky a zalijte roztavenou čokoládou.

Získáte dezert, po kterém se budou všichni přítomní olizovat až za ušima. Zajímavým grilovaným ovocem je i nakrájený vodní meloun. Může se opékat s dužinou i bez ní, jen musíme pamatovat na opatrnou manipulaci.

Většinu melounu tvoří voda, takže do něj nepícháme a nemačkáme ho, aby nevystříkla a neopařila nás. Před podáváním je proto dobré ho nechat chvíli vychladnout.

Konečně, na gril se hodí i broskve, meruňky, švestky a další peckovice. Pokud je nakrájíme, můžeme i z nich připravit barevný ovocný špíz. Také je lze využít jako součást sladkých dezertů či jako přílohu ke slaným jídlům. Doporučujeme je neloupat, jelikož se s nimi bude lépe manipulovat.

Tisíc a jedna grilovaná zelenina

Stejně jako ovoce, i zeleninu bychom měli před grilováním potřít kvalitním olivovým olejem. Zabráníme vysoušení, podpoříme chuť, a navíc ho můžeme zkombinovat s nejrůznějšími bylinkami či s kořením. Pozor musíme dávat jen na sůl, která sama o sobě vysušuje zeleninovou dužinu.

Grilovaná zelenina by se měla připravit na střední teplotě. Pokud máme nějakou tužší zeleninu, která se uvnitř propéká dlouho, můžeme použít stejný postup jako u brambor. Typů zeleniny, které můžeme hodit na rozpálený rošt, je nespočet. Proto tu jmenujeme jen několik stálic, které rozhodně nezklamou.

Jakou grilovanou zeleninu vybrat?

Velké oblíbenosti se na grilu těší kukuřičný klas. Můžeme ho okořenit dle libosti a dbáme-li na časté otáčení, nelze na něm nic zkazit. Většinou se peče 10 až 15 minut. Další častou volbou jsou houby, jmenovitě třeba žampióny.

Pokud se bojíme, že nám propadnou roštem, můžeme je napíchnout na jehlici jako špízy. Další grilovaná zelenina ideální do špízu jsou malá cherry rajčátka – třeba od českého výrobce Čerstvě utrženo. Větší rajčata můžeme nakrájet na plátky a péct přímo na roštu.

Zacházejte s nimi však podobně jako s ovocem a pořádně je hlídejte, protože se velmi rychle rozvaří.

V posledních letech si u nás získává stále větší popularitu chřest. Není divu – je zdravý a jeho příprava je snadná, a to i na grilu. Stačí výhonky umístit na rošt a nechat propékat, dokud nezměknou. Také je však nesmíme rozvařit, jelikož bývají hotové rychleji než ostatní zelenina.

Konečně tu máme i klasiky jako cuketa, lilek či paprika. Před umístěním na rošt je nakrájíme na zhruba centimetrové plátky (papriky můžeme rozříznout napůl), abychom co nejvíc zvětšili plochu ohřevu a dosáhli rovnoměrného propečení. Plátky dvakrát nebo třikrát otočíme a pečeme, dokud nezměknou.

Tohle bylo jen pár nápadů do začátku, ale jak tomu u vaření bývá, představivosti se meze nekladou. Máte vlastní zkušenost s grilováním příloh? Vynechali jsme vaši oblíbenou dobrotu? Dejte nám vědět do komentářů, ať se taky můžeme inspirovat. Přejeme krásnou grilovací sezónu a pošmákněte si! ????

Zásoby ovoce a zeleniny na letní grilovačku si můžete nakoupit zde a pokud chcete podpořit úrodu od českých farmářů, hledejte zde.

Detailnější tipy ke grilování ovoce a zeleniny najdete zde.

Máte spadeno spíše na grilovanou rybu? Připravili jsme vám 8 užitečných tipů, které najdete zde.

6 TIPŮ NA LETNÍ GRILOVÁNÍ

K horkým letním večerům patří dobrá společnost, zábava, sklenka vína a výborné jídlo. Při grilování budete se svými hosty v kontaktu i během vaření a na jednom roštu dokážete vykouzlit výborné šťavnaté maso, grilovanou zeleninu, ale i dezerty a ovoce. Jak na to?

1. S pečlivým výběrem surovin začněte už v obchodě

Na gril patří kvalitní čerstvé maso, nejlépe libové a bez kůže. Několik hodin před grilováním ho nechte marinovat v omáčce z olivového oleje, koření a čerstvých bylinek. Vhodný je například tymián, provensálské koření nebo oregáno. Maso marinované i několik hodin získá tu správnou chuť a bude krásně šťavnaté.

Velmi pečliví buďte při výběru zeleniny a ovoce, vybírejte jen čerstvé kousky. Nejlepší samozřejmě je, pokud můžete využít úrodu ze své zahrádky. Před grilováním namočte tvrdší zeleninu na 15 minut do studené vody, zůstane tak krásně křehká.

2. Rozpalte gril

Nabídka grilů je opravdu široká. Zvolit můžete lávové plynové grily, elektrické grily, grily na uhlí, zahradní krby či grilování na kameni.

A jaký je ten nejvhodnější pro vás? U plynového grilu vám možná bude chybět typická vůně uhlí a elektrický vyžaduje stálou blízkost přípojky. Můžete s ním ale grilovat i v uzavřených místnostech.

 Lávové kamenynedovolí tuku odkapávat do ohně a potraviny jsou z nich údajně zdravější. Každý gril má své pro a proti a záleží jen na vás, který je vám nejsympatičtější.3. Zvolte vhodný typ přípravy

Plátky masa můžete grilovat jen tak na roštu. Díky němu se na nich vyrýsuje oblíbená mřížka, kdy jsou některé části tmavší než jiné. Také dáváte přednost těm lehce připáleným?

Zeleninu a drobné kousky masa raději napichujte na jehlici, aby vám suroviny nenapadaly do ohně. Na grilovací mřížce připravte i ovoce, například broskve nebo ananas. Výborně chutnají v kombinaci s kopečkem vanilkové zmrzliny.

4. Nepřepalte to

Maso negrilujte příliš dlouho, ať není vysušené, ale stejně tak si dejte pozor, abyste ho z ohně nesundali ještě syrové. Kratší dobu se bude propékat kuřecí plátek, více času si pak žádá hovězí a vepřové.

Nebojte, kvalitní steak se celý život učí připravovat i ti nejlepší kuchaři. Dejte na svou intuici a maso z grilu sundejte, když bude ještě měkké a na povrchu hezky zatáhnuté.

 Nepíchejte do něj vidličkou, ať vám z něj nevyteče šťáva, používejte raději grilovací kleště.

5. Nezapomeňte na dipy a omáčky

Dokážete si představit grilované pochoutky bez omáčky či dipu? My tedy ne. V obchodech naleznete nepřeberné množství dipů a omáček, nejlepší jsou ovšem ty domácí.

 Mezi nejčastěji používané suroviny patří majonéza, sůl, pepř, bylinky, citronová šťáva a česnek. Zajímavé kombinace vytvoříte i za pomoci červené řepy, pažitky, chilli papriček nebo jogurtu.

Kreativitě se meze nekladou.

6. Oblékněte stůl

K zahradnímu grilování patří i hezky upravený stůl a vhodné nádobí. Tady si nemusíte dělat starosti s etiketou, dovoleno je jíst i rukama. Nádobí můžete zvolit barevné papírové nebo keramické v letních barvách. Stůl osvěží čerstvě natrhané květiny, plovoucí svíčky a večer navodíte příjemnou atmosféru rozsvícenými lampióny.

Grilování je symbolem léta, volnosti a bezstarostných setkání s přáteli. Nejdůležitější ze všeho je, abyste si vy i vaši hosté grilování užili naplno.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector