Zeaxantin a zdravé oči – proč je tak prospěšný a kde ho najdete?

Zeaxantin a zdravé oči – proč je tak prospěšný a kde ho najdete?

Zrak je pravděpodobně ze všech pěti smyslů nejdůležitější. Zdraví očí také přímo souvisí s celkovým zdravím organizmu. Nicméně existuje několik živin, které jsou pro oči zvlášť důležité. Tyto živiny pomáhají zajišťovat správné fungování zraku a očí, chrání oči před škodlivým světlem a snižují riziko vzniku věkem podmíněných degenerativních onemocnění. V tomto článku se podíváme na nejdůležitější živiny pro zdraví očí a dozvíte se také o potravinách, ve kterých tyto látky najdete a o jejich dalším přínosu pro vaše zdraví.

S věkem se zvyšuje riziko vzniku řady očních onemocnění.

Mezi nejčastější nemoci očí patří:

  • Šedý zákal (katarakta): jedná se o onemocnění, při kterém dochází ke zkalení oční čočky. Věkem podmíněný šedý zákal (katarakta) patří mezi nejčastější příčinu poškození zraku a slepoty na světě.
  • Diabetická retinopatie: toto onemocnění souvisí s diabetem a představuje další častou příčinu slepoty a poškození zraku. Vzniká na základě poškození drobných krevních cév v sítnici v důsledku vysoké hladiny cukrů v krvi.
  • Syndrom suchého oka: toto onemocnění vzniká v důsledku nedostatečné produkce slz, což vede k vysušování očí a k nepříjemným pocitům pálení a řezání, které mohou vyústit až v problémy se zrakem.
  • Glaukom (zelený zákal): jedná se o skupinu onemocnění charakterizovaných postupným poškozováním zrakového nervu, který přenáší informace o zrakové informace do mozku. To časem vede ke zhoršení zraku až ke slepotě.
  • Makulární degenerace: Makula neboli žlutá skvrna je místo nacházející se ve střední části sítnice. Najdeme zde největší koncentraci čípků, což jsou buňky umožňující barevné vidění. Věkem podmíněná makulární degenerace patří mezi jednu z hlavních příčin slepoty v rozvinutých zemích.

Přestože jsou tato onemocnění do značné míry podmíněná geneticky, významnou úlohu v jejich prevenci hraje i správné stravování.

Shrnutí: Mezi nejčastější onemocnění očí patří šedý zákal, makulární degenerace, zelený zákal a diabetická retinopatie. Riziko vzniku těchto onemocnění závisí na všem věku, genetických dispozicích, chronických onemocněních, kterými trpíte a také na vašem životním stylu a stravování.

  • Nedostatek vitamínu A je jednou z nejčastějších příčin slepoty na světě (1).
  • Tento vitamín je důležitý pro správné fungování světločivných buněk, kterým se jinak říká také fotoreceptory.
  • V případě nedostatečného příjmu vitamínu A se u vás mohou vyskytnout poruchy nočního vidění (takzvané šerosleposti), syndrom suchého oka nebo i jiná závažná onemocnění očí, v závislosti na tom, jak závažným nedostatkem vitamínu A trpíte (2).

Čistý vitamín A najdeme pouze v potravinách živočišného původu. Mezi jeho nejbohatší zdroje patří játra, vaječný žloutek a mléčné výrobky.

Naštěstí můžete vitamín A přijímat také ve formě provitamínu A (látky s antioxidačními účinky, ze které si tělo vitamín A dokáže vyrobit). Provitamín A se jinak označuje také jako beta karoten a najdete ho v některých druzích ovoce a zeleniny.

Prostřednictvím beta karotenu získává lidský organizmus zhruba 30% denní doporučené dávky vitamínu A. Největším zdrojem beta karotenuje špenát, kadeřávek (kapusta kadeřavá) a mrkev (3, 4).

Shrnutí: Nedostatek vitamínu A může vést k šerosleposti a k syndromu suchého oka. Čistý vitamín A se nachází pouze v potravinách živočišného původu, ale naše tělo si umí vitamín A vyrobit i z rostlinných látek zvaných karotenoidy.

Lutein and zeaxantin jsou karotenoidy žluté barvy, které mají antioxidační účinky a říká se jim také makulární pigmenty.

Je tomu tak proto, že se v největším množství nachází ve žluté skvrně (makule), což je střední část sítnice, ve které je největší koncentrace buněk umožňujících barevné vidění. Sítnice je vrstva světločivných buněk na zadní stěně očního bulbu.

  1. Lutein a zeaxantin fungují jako přírodní „sluneční brýle“ a hrají důležitou úlohu v ochraně očí před škodlivým modrým světlem (5).
  2. Kontrolované studie potvrzují, že čím více luteinu a zeaxantinu konzumujete, tím větší bude jejich koncentrace v sítnici (6).
  3. Výsledky jedné observační (pozorovací) studie provedené na osobách středního věku a na seniorech potvrdily, že konzumace 6 mg luteinu a/nebo zeaxantinu denně podstatně snižuje riziko vzniku onemocnění známého pod názvem věkem podmíněná makulární degenerace.
  4. Vědci také zjistili, že účastníci studie, kteří konzumovali nejvíce luteinu a zeaxantinu měli o 43% nižší riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace než ti, kteří konzumovali nejméně těchto látek (7).

Nicméně ne všechny studie tyto kladné účinky potvrzují. Meta analýza šesti pozorovacích studií potvrdila, že lutein a zeaxantin pouze chrání před pokročilými fázemi věkem podmíněné makulární degenerace, ale nemají žádný vliv na počáteční fáze tohoto onemocnění (8).

Na druhou stranu byly provedeny i další observační studie, které potvrzují, že lutein a zeaxantin mohou také snižovat riziko vzniku šedého zákalu (9).

Lutein a zeaxantin se v potravinách obvykle nachází společně. Na níže uvedeném grafu vidíte nejbohatší potravinové zdroje těchto látek (10).

Zeaxantin a zdravé oči – proč je tak prospěšný a kde ho najdete?

Potraviny bohaté na lutein a zeaxantin

Listová zelenina není jediným zdrojem těchto karotenoidů. Mezi další bohaté zdroje luteinu a zeaxantinu patří také vaječný žloutek, sladká kukuřice nebo červené hroznové víno (11).

Za nejlepší zdroj luteinu a zeaxantinu jsou považována vajíčka, protože kromě těchto látek obsahují také hodně tuků (12).

Karotenoidy se totiž nejlépe vstřebávají, pokud jsou konzumovány společně s tuky. Proto se doporučuje přidávat do salátů z listové zeleniny například avokádo nebo zdravé oleje (třeba olivový) (13, 14).

Shrnutí: Dostatečný příjem luteinu a zeaxantinu může snížit riziko vzniku řady očních onemocnění, jako je například věkem podmíněná makulární degenerace nebo šedý zákal.

Omega 3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (zejména kyselina eikosapentaenová – EPA a dokosahexaenová – DHA) jsou rovněž velmi důležité pro zdraví očí.

Kyselinu dokosahexaenovou najdete ve velkém množství v sítnici, kde pomáhá zajišťovat správné fungování zrakových funkcí. Je také důležitá pro mozek a pro správný vývoj očí během nitroděložního vývoje plodu i v dětství. Z tohoto důvodu vede nedostatek kyseliny DHA k poruchám zraku, a to zejména u dětí (15, 16, 17, 18).

Klinické studie také potvrzují, že užívání některých doplňků stravy s omega 3 mastnými kyselinami může pomoci lidem se syndromem suchého oka (19, 20, 21, 22).

Syndrom suchého oka vzniká v případě, kdy oči nedokážou produkovat dostatek slz. To vede k vysušení oka, což vyvolává řadu nepříjemných příznaků a může způsobit i problémy se zrakem.

Jedna studie, provedená na pacientech se syndromem suchého oka, potvrdila, že užívání doplňků stravy s omega 3 mastnými kyselinami EPA a DHA každý den po dobu 3 měsíců podstatně zmírňuje projevy syndromu suchého oka díky zlepšení produkce slz (20).

Omega 3 mastné kyseliny vám také mohou pomoci v prevenci dalších onemocnění očí. Jedna studie provedená na osobách středního a seniorského věku s cukrovkou potvrdila, že užívání alespoň 500 mg omega 3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem denně může snížit riziko vzniku diabetické retinopatie (23).

Naproti tomu omega 3 mastné kyseliny nejsou moc účinné v prevenci a léčbě věkem podmíněné makulární degenerace (24).

Nejlepším zdrojem omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je tučné ryby. Pokud ryby nemůžete získat z přírodních zdrojů, můžete si zakoupit doplňky stravy s omega 3 mastnými kyselinami s výtažky z rybího oleje nebo mořských řas. 

  • Shrnutí: Zajištění dostatečného přísunu omega 3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem (EPA a DHA) z ryb nebo doplňků stravy vám může pomoci snížit riziko vzniku řady očních onemocnění, zejména pak syndromu suchého oka.
  • Kyselina gama-linolenová je omega 6 mastná kyselina, která se v malém množství nachází v některých potravinách.
  • Na rozdíl od ostatních omega 6 mastných kyselin má kyselina gama-linolenová protizánětlivé účinky (25, 26).
  • Nejbohatším zdrojem kyseliny gama linolenové je pupalkový olej a brutnákový olej. 
  • Některé studie potvrzují že užívání pupalkového oleje může zmírňovat příznaky syndromu suchého oka.

V jedné randomizované placebem kontrolované studii byl ženám se syndromem suchého oka podáván pupalkový olej s obsahem 300 mg kyseliny gama linolenové. Po šesti měsících jeho užívání došlo u účastnic studie ke zmírnění projevů onemocnění (27).

  1. Shrnutí: Kyselina gama-linolenová, která se ve větším množství nachází v pupalkovém či brutnákovém oleji, může zmírňovat příznaky syndromu suchého oka.
  2. Stejně jako celý organizmus i oči potřebují pro správné fungování dostatečné množství antioxidantů.
  3. Z tohoto hlediska je důležitý zejména vitamín C, který má silné antioxidační účinky.
  4. Bohužel nemáme žádné studie, které by konkrétní kladné účinky vitamínu C na oči potvrzovaly.
  5. Nicméně v komorové vodě, která vyplňuje prostor mezi čočkou a rohovkou (části oka) je koncentrace vitamínu C mnohem vyšší než v ostatních tělesných tekutinách. 

Navíc se ukazuje, že hladina vitamínu C v komorové vodě přímo závisí na množství vitamínu C, které přijímáme. Jinými slovy pokud budete jíst potraviny bohaté na vitamín C, zvýší se tím koncentrace vitamínu C v komorové vodě (28, 29).

Pozorovací studie ukazují, že lidé trpící šedým zákalem trpí nedostatkem antioxidantů. Bylo také zjištěno, že lidé, kteří užívají doplňky stravy s vitamínem C mají menší riziko vzniku šedého zákalu (30, 31).

  • Zdá se, že vitamín C působí na oči protektivně (chrání je před poškozením), ale nelze jednoznačně říci, zda má užívání doplňků stravy s vitamínem C smysl i pro lidi, kteří nedostatkem vitamínu C netrpí.
  • Velké množství vitamínu C najdete v řadě různých druhů ovoce a zeleniny, jako jsou například papriky, citrusy, kvajáva, kapusta nebo brokolice (32).
  • Shrnutí: Vitamín C je důležitým antioxidantem a jeho dostatečný přísun může chránit před vznikem šedého zákalu.
  • Vitamíny skupiny E patří mezi v tucích rozpustné antioxidanty, které chrání mastné kyseliny před škodlivou oxidací.
  • Protože sítnice obsahuje velké množství mastných kyselin je dostatečný přísun vitamínu E nutný pro zajištění optimálního zdraví vašich očí (18).

Zeaxantin a zdravé oči – proč je tak prospěšný a kde ho najdete?

8 živin důležitých pro zdraví vašich očí

  1. Přestože závažný nedostatek vitamínu A může vést k poškození sítnice a ke slepotě, nelze jednoznačně říci, zda doplňky stravy s vitamínem E mají nějaký přínos, pokud již přijímáte dostatek vitamínu E z potravy (33, 34).
  2. Meta analýza observačních studií potvrzuje, že konzumace více než 7 mg vitamínu E denně může snížit riziko vzniku věkem podmíněného šedého zákalu (katarakty) o 6% (35).
  3. Na druhou stranu randomizované a placebem kontrolované studie nepotvrzují, že by užívání doplňků stravy s vitamínem E mělo vliv na zpomalení progrese šedého zákalu nebo působilo v preventivně proti jeho vzniku (36).
  4. Nejlepším přírodním zdrojem vitamínu E jsou mandle, slunečnicová semínka a rostlinné oleje (například lněný olej) (37).
Budete mít zájem:  Jedlá Soda Pro Zdraví?

Shrnutí: Nedostatek vitamínu E může způsobit poškození zraku a slepotu. Nicméně užívání doplňků stravy s vitamínem E nemá pro vás smysl, pokud získáváte dostatek vitamínu E v potravě.

Oči obsahují také velké množství zinku (38).

Zinek je součástí řady důležitých enzymů, včetně superoxid dismutázy, která je účinným antioxidantem.

Také se zdá, že zinek se podílí na tvorbě zrakových pigmentů v sítnici. Z tohoto důvodu může nedostatek zinku vést k šerosleposti (39).

V jedné studii byl zkoumán vliv doplňků stravy s obsahem zinku na věkem podmíněnou makulární degeneraci. Lidem s touto nemocí byly podávány doplňky stravy se zinkem.

  • Účastníci klinického hodnocení, kteří užívali doplňky stravy se zinkem si déle udrželi lepší zrak a došlo u nich ke zpomalení makulární degenerace v porovnání s účastníky, kteří užívali placebo (40).
  • Nicméně toto je zatím pouze jedna studie a je potřeba provést další, abychom účinky zinku na makulární degeneraci mohli jednoznačně potvrdit.
  • Mezi nejbohatší zdroje zinku patří ústřice, maso, dýňová semínka a burské oříšky (41).

Shrnutí: Zinek má velmi důležitou roli pro správné fungování očí. Jedna studie potvrzuje, že doplňky stravy se zinkem mohou zpomalovat rozvoj věkem podmíněné makulární degenerace.

Na řadu chronických onemocnění existuje vhodná prevence. S pomocí vhodné životosprávy (například změnou životního stylu, úpravou diety nebo pravidelným cvičením) můžete zpomalit řadu onemocnění nebo jejich vzniku zabránit.

A to platí i pro některá degenerativní oční onemocnění. Pokud si zajistíte dostatečný příjem živin uvedených v tomto článku, můžete tím snížit riziko vzniku těchto nemocí.

A nezapomínejte ani na zbytek vašeho organizmu. Pokud budete dodržovat zásady zdravé výživy pomůžete tím nejen vašim očím, ale i celému organizmu.

Chraňte svůj zrak a posilujte oči. Jaké vitaminy a potraviny pomohou?

Zrak je jedním z našich nejdůležitějších smyslů. Přesto ho denně zatěžujeme a často i nadměrně namáháme. Negativní vliv na náš zrak může mít například nevhodné osvětlení, stres, kouření či znečištěné ovzduší. Máme ale i spoustu prospěšných látek, kterými můžeme své oči chránit. Které vitaminy očím a zraku pomáhají, a v jakých potravinách je hledat?

Stejně jako všem částem našeho těla, i očím můžeme pomoci správným jídelníčkem. Oči ocení například listovou zeleninu, oranžovo-červenou zeleninu a ovoce, mořské ryby, semena a ořechy, ale i žloutky nebo luštěniny. Všechny tyto potraviny totiž obsahují vitaminy a další látky prospěšné právě pro oči.

Vitaminy na oči

Když začneme samotnými vitaminy, měli bychom zmínit antioxidanty. Ty v našem těle obecně bojují s nebezpečnými volnými radikály a ochraňují tak naše buňky před poškozením a stárnutím. Mezi významné antioxidanty patří třeba vitamin C a vitamin E,z minerálních látek pak například selen.

A jaké vitaminy prospívají konkrétně zraku? Jsou to vitaminy A a B2, z minerálních látek pak zinek. Právě tahle trojice je pro oči důležitá a přispívá k udržení správného stavu zraku. Proto mezi potraviny pomáhající očím patří například vajíčka a mléko, které obsahují jak vitamin A, tak zinek.

Pomůže vám ale i zelenina s obsahem karotenoidů, protože z nich v našem těle vzniká vitamin A. Na seznam vhodných potravin pro naše oči tak můžeme zařadit i mrkev, kapustu nebo špenát, které obsahují velké množství beta-karotenu.

Zeaxantin a zdravé oči – proč je tak prospěšný a kde ho najdete?Karotenoidy pro váš zrak

Mezi karotenoidy patří i další látky, z nichž pro oči nejvýznamnější jsou lutein a zeaxantin.

Ty se v našem těle koncentrují v oční sítnici a jejich pravidelný příjem tak může mít na funkci očí příznivý vliv.

Lutein a zeaxantin najdete v listové zelenině, na lutein je ale bohatý také vaječný žloutek nebo obilí. A oba dva důležité karotenoidy naleznete třeba i v měsíčku lékařském.

Lutein a zeaxantin můžete pohodlně doplňovat i prostřednictvím doplňků stravy určených právě pro podporu zraku.

Najdete je například v MaxiVita Bylinném elixíru Zdravé oči, kapslích MaxiVita Lutein forte+, tabletách MaxiVita Premium Zdravé oči nebo v legendárním Energitu (Pro oči).

Ve všech těchto doplňcích jsou lutein a zeaxantin zastoupeny díky obsahu přírodního extraktu z měsíčku lékařského.

Když už je řeč o přírodních extraktech, musíme zmínit ještě další rostlinu, která má pozitivní vliv na naše oči a doplňky stravy (včetně těch výše jmenovaných) ji často obsahují. Jedná se o borůvku, která přispívá ke správnému stavu zraku a navíc je prospěšným antioxidantem.

Zeaxantin a zdravé oči – proč je tak prospěšný a kde ho najdete?Očím pomohou i omega 3 kyseliny

Aby byl náš výčet pro oči příznivých látek kompletní, určitě nesmíme zapomenout na omega 3 mastné kyseliny a z nich zejména na DHA (kyselina dokosahexaenová).

I DHA totiž najdeme v lidském oku a její denní příjem alespoň 250 mg přispívá k udržení správného stavu zraku. Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité i pro správný vývoj zraku plodu a následně i kojeného dítěte (více se dočtete zde).

A vzhledem k tomu, že si tělo nedokáže tyto látky vytvářet samo, je nutné je do těla dodávat pomocí stravy, nebo jejich doplňků.

Z nich můžeme doporučit třeba MaxiVita Exclusive Omega 3 forte+, z potravin bohatých na omega 3 mastné kyseliny pak především mořské ryby nebo ořechy a semena (např. lněná semínka a chia).

Zmiňované doplňky stravy pro váš zrak seženete na e-shopu nasevitaminy.cz, kde najdete kompletní sortiment vitaminů od VITARu – tradičního českého výrobce vitaminových doplňků.

Zeaxantin a zdravé oči – proč je tak prospěšný a kde ho najdete?

Zeaxantin a zdravé oči – proč je tak prospěšný a kde ho najdete?

Zeaxantin podporuje zdraví očí a křišťálově čistý zrak.

Zeaxantin je karotenoid; z rostlin derivovaný žlutý pigment s vysokou antioxidační aktivitou. Nejbohatší potravinové zdroje zeaxantinu je listová zelenina, jako je kapusta, mangold a špenát s řeřichou.

Proč potřebujeme zeaxantin?

Zeaxantin podporuje zdraví očí a křišťálově čistý zrak. Je prevencí vzniku věkem podmíněné makulární degenerace. Bylo prokázáno, že zlepšuje vidění u pacientů s onemocněním makuly.

Jak zeaxantin pomáhá očím?

Zeaxantin (spolu s luteinem) je oční vitamin, který se přesouvá do očí a je vtažen do oční čočky, makuly a fovey (ve středu sítnice).

V makule a fovee zeaxantin pomáhá budovat žlutý makulární pigment – štít, který chrání oční buňky před nebezpečnými světelnými frekvencemi. Zeaxantin také poskytuje silnou antioxidační aktivitu, neutralizuje volné radikály, které ničí oční buňky.

Zeaxantin významně snižuje světelnému poškození volnými radikály v očních buňkách ve srovnání s placebem.

Je Zeaxanthin bezpečný?

Zeaxantin byl intenzivně testován na zvířatech a lidech na úrovni vysoko nad maximální denní doporučené úrovni (2-5 mg / den). Zeaxantin je považován dle díky těmto testům za bezpečný.

Vedlejší účinky nejsou známy. Nejsou ani známy jakékoliv negativní interakce zeaxantinu s jinými léky.

Jedinci, kteří o dost přesahují doporučenou denní dávku pro dospělé (2-5 mg / den) a jedinci se světlou pletí mohou vidět mírné žluto-zlaté zbarvení kůže.

Je vhodné, abyste se poradili se svým lékařem nebo očním specialistou, pokud budete Zeaxanthin brát dlouhodobě.

Jak dlouho brát zeaxantin

Zeaxantin může být celoživotní zdravou praxí. Budování hladiny zeaxantinu ve vašich očích je postupný proces.

Lutein, zeaxantin a šedý zákal

Oční čočka v první řadě shromažďuje a zaměřuje světlo na sítnici. Chcete-li perfektně vidět po celou dobu svého života, čočka musí zůstat dokonale jasné. Oxidace čočky je hlavní příčinou šedého zákalu, který pak zastiňuje oční čočku.

Antioxidanty neutralizují volné radikály (nestabilní molekuly), které jsou spojeny s oxidačním stresem a poškozením sítnice.

To je důvod, proč antioxidanty lutein a zeaxanthin pravděpodobně hrají roli v prevenci šedého zákalu.

Ve skutečnosti, nedávná studie ukázala, že vyšší přísun luteinu, zeaxanthinu a vitamínu E v potravě byl spojen s výrazně nižším nebezpečím vzniku šedého zákalu.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Potraviny, které vám zachrání zrak

Je vám vám více než pětapadesát let, jste žena, kouříte nebo se vystavujete nadměrně UV záření? Potom naplňujete některé z rizikových faktorů onemocnění zvaného „věkem podmíněná makulární degenerace“.

Anebo jinak: Máte pocit, že nevidíte některé barvy tak sytě jako na druhém oku? Občas vidíte jako skrz rozlité mléko? Jste citliví na silnější světlo? Může jít například o šedý zákal, tedy o onemocnění, které postihuje asi 50 % lidí starších šedesáti let.

Dobrý zrak lze přitom zčásti zachovat. Jak? Zdravou výživou.

Mrkví proti šedému zákalu Vědecký výzkum National Eye Institutu potvrdil, že existují živiny, které pomáhají chránit oči.

Jako prevence makulární degenerace působí ty potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů. Hovoříme především o beta karotenu, vitaminu C, vitaminu E, dále pak jde o lutein a zeaxanthin.

Prospěšný je  také zinek a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Klasickou potravinu prospěšnou pro váš zrak představuje mrkev, která obsahuje velké množství betakarotenu.  Jde o antioxidant, který pomáhá snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace.

Mezi další zeleninu poskytující důležité živiny našim očím patří brokolice, paprika a růžičková kapusta. Cenné jsou zejména kvůli vitamínu C, který obsahují.

Pštrosí maso Poněkud neobvyklým zdrojem bílkovin, železa a zinku, který také přispívá ke zdravým očím, je pštrosí maso. Ačkoli není příliš známé, představuje velmi chutnou a zdravou variantu bílého či červeného masa.

Zinek totiž pomáhá k lepšímu fungování enzymů zodpovědných za zdraví očí. Konzumace potravin bohatých na zinek se tedy jeví jako první a logický krok. Přílišný přísun zinku ale může očím také škodit. Vzorky očních tkání u některých nemocných makulární degenerací vykazovaly jeho velké množství. Příznivý vliv zinku se totiž objevil tam, kde byly mimo něj konzumovány ještě další antioxidanty.

Dalším přirozeným zdrojem tohoto prvku je krůta. Ta navíc obsahuje vitamin B3 (niacin), který pomáhá zvláště při ochraně proti šedému zákalu. A co víc, krůta je skvělou náhradou za tučné hovězí maso. Pokud si vyrábíte doma sendviče a saláty, je krůtí maso tím nejlepším, které můžete použít.

Pro zvýšení přísunu beta karotenu se také doporučuje jíst sladké brambory. Mnohým Čechům dosud cizí plodina v sobě skrývá rovněž vitamin C nebo vitamin B6.

Špenát = vnitřní brýle oka Za blahodárné účinky špenátu vděčíme čtyřem jeho složkám: vitaminu C, beta karotenu, velkému množství luteinu a zeaxanthinu.

Budete mít zájem:  Odbory chtějí záruku, že lékaři ve výpovědi budou přijati zpátky

Poslední dva jmenované karotenoidy se nacházejí ve vysokých koncentracích ve žluté skvrně zdravého oka. Živiny zde působí v podstatě jako „opalovací krém na oči“ nebo vnitřní brýle, protože  absorbují 40-90 % modrého světla, které je obsažené ve slunečním záření.

Právě modrá část světelného spektra je pro buňky sítnice zvlášť nebezpečná a může je poškodit.

Studie prokázaly, že konzumace špenátu a vůbec potravin bohatých na lutein a zeaxanthin pomáhá zvyšovat hustotu pigmentu ve žluté skvrně. Tím se samozřejmě snižuje i riziko makulární degenerace.

Ryby jsou posledním tipem, jak ochránit zrak. Hovoříme zvláště o rybím tuku, který je zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Ty působí pozitivně nejen na činnost srdce, růst kostí a správný vývoj mozku, ale i na zrak. Server Msnbc.

com upozorňuje na to, že pravidelný přísun potravin obsahujících tuto složku pomáhá chránit tenké krevní cévky v očích. Sardinky a lososa bychom proto měli mít na svém stole minimálně jednou za týden.

irk, iDNES.cz

36 úžasných potravin pro Vaši oči

Začnete-li se  zabývat tím, jaká strava je zdravá pro Vaše oči, určitě Vás potěší následující zpráva: ta samá strava, která je prospěšná pro Vaše srdce a další části těla, pomůže i Vaším očím. Navíc si můžete vybírat z mnoha báječných chutí.

V rámci kampaně „2020: Rok očí“ zamýšlela Americká akademie oftalmologie vyhlásit seznam 20 potravin prospěšných pro zdraví očí a zraku. Hotový seznam však obsahuje 36 položek. Jedná se o stravu bohatou na ovoce, zeleninu, luštěniny a ryby.

Proč je výživa důležitá pro dobrý zrak?

„Některé živiny podporují celkové zdraví očí a u některých se zjistilo, že snižují riziko očních onemocnění,“ uvádí Rebecca J. Taylor, MD, oftalmoložka v Nashvillu v americkém státě Tennessee.

Strava s nízkým obsahem tuků a bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky může pomoci nejen Vašemu srdci, ale i Vašim očím. To však není překvapivý závěr: Tak jako jsou oči zásobovány kyslíkem a živinami prostřednictvím drobných cév, srdce se stejným způsobem spoléhá na mnohem větší žíly a tepny. Udržení zdravého žilního systému je prospěšné i pro oči.

Na co se ve stravě zaměřit, abychom podpořili zdraví očí?

Oranžově zbarvená zelenina a ovoce s obsahem vitamínu A

Asi nejznámější živinou potřebnou pro zdravé oči je vitamín A. Sítnice potřebuje velké množství vitamínu A pro přeměňování světelných paprsků do obrazů, které vidíme. Bez dostatku vitamínu A by také bylo náročné, aby oči zůstaly dostatečně zvlhčené jako prevence syndromu suchého oka.

Mrkev je dalším dobře známým zdrojem vitamínu A. Ještě více vitamínu A poskytují batáty, řekla Dr. Taylor. „Batáty obsahují více než 200 % doporučené denní dávky vitamínu A, kterou doporučují lékaři.“ Ovoce, například žluté melouny a meruňky, může být také dobrým zdrojem vitamínu A.

Ovoce a zelenina bohaté na vitamín C

Vitamín C je pro zdraví očí zásadní. Jako antioxidant pomáhá chránit tělo před poškozením, které by mohly způsobit některé věci, které jíme, nezdravé návyky a enviromentální vlivy. Smažená jídla, tabákový kouř a sluneční paprsky mohou uvolňovat volné radikály – molekuly, které mohou poškodit nebo zničit buňky. Vitamín C pomáhá při obnově a tvorbě nových tkáňových buněk.

Mezi kvalitní zdroje vitamínu C patří citrusové plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, grapefruity a citrony. Mnoho dalších potravin obsahuje vitamín C, mimo jiných například broskve, červené papriky, rajčata a jahody.

Podle studie AREDS (Age-Related Eye Diseases Study; pozn. překl.

: studie zaměřená na věkem podmíněná oční onemocnění) mohou antioxidanty pomoci předcházet věkem podmíněné makulární degeneraci (VPMD) a kataraktě nebo alespoň oddálit jejich postup.

Vitamín E

Dalším významným antioxidantem je vitamín E, který pomáhá udržet buňky zdravé. Vitamín E můžeme najít v avokádu, mandlích a slunečnicových semínkách.

Ryby studených vod a omega-3 mastné kyseliny

Vědci se domnívají, že strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny získané ze studenovodních ryb mohou pomoci snížit riziko rozvoje očních onemocnění v pokročilém věku. Mezi tyto ryby patří losos, tuňák, sardinka, halibut a pstruh. „Omega-3 mastné kyseliny jsou potřebné pro správnou tvorbu slz, takže konzumace ryb může pomoci lidem se syndromem suchého oka,“ tvrdí Dr. Taylor.

Zelená listová zelenina bohatá na lutein a zeaxantin

Lutein a zeaxantin jsou antioxidanty, které se nacházejí v barvivu listové zeleně zbarvené zeleniny a dalších jasně zbarvených potravin. Jsou klíčové pro ochranu makuly, části oka, která nám zajišťuje centrální, nejdetailnější vidění.

Kapusta a špenát jich obsahuje velké množství. Další potraviny s vysokým obsahem luteinu a zeaxantinu jsou římský salát, kapusta, listy vodnice, brokolice a hrášek.

Vajíčka jsou také dobrým zdrojem těchto živin, ačkoliv nemají listy a nejsou zelená.

Luštěniny a zinek

Zinek pomáhá udržet zdravou sítnici a může oči chránit před škodlivými účinky světla. Zinek však může snižovat množství mědi v těle, kterou potřebujeme pro tvorbu červených krvinek.

Naštěstí je možné navýšit množství obou prvků v těle najednou, a to konzumací všech druhů fazolí náležejících mezi luštěniny, mezi které patří například vigna čínská (pozn. překl.: u nás nepříliš známý druh fazole), červené fazole typu ledvina a fazole měsíční.

Další potraviny bohaté na zinek jsou ústřice, libové červené maso, drůbeží maso a obohacené cereálie.

Je třeba užívat vitamínové doplňky jako zdroj živin pro zdravé oči?

Konzumace vhodných potravin je nejlepší způsob, jak získat živiny potřebné pro zdraví očí, říká Dr. Taylor. „Obecně platí, že většina Američanů může a měla by získat dostatek živin prostřednictvím své stravy, aniž by potřebovali nějaké potravinové doplňky.“

Lidé s makulární degenerací tvoří výjimku. „V tomto případě potravinové doplňky doporučuje studie Age Related Eye Disease Study 2, která navazuje na studii AREDS (Age-Related Eye Diseases Study; pozn. překl.: studie zaměřená na věkem podmíněná oční onemocnění). Poraďte se se svým očním lékařem v případě, že Vy nebo někdo z Vašich blízkých má VPMD,“ doporučuje Dr. Taylor.

Také zmínila, že není nikdy pozdě začít zdravě jíst, bez ohledu na věk .“Mám mnoho pacientů, kteří se zaměří na zdravou stravu až ve chvíli, kdy jim byl diagnostikován nějaký závažný zdravotní problém. Začněte zdravě jíst již dnes, abyste si mohli užívat kvalitní zrak a dobré zdraví po zbytek svého života.”

Jídelníček bystrozrakých: Jaké potraviny prospívají vašim očím?

Zdroj: Archiv ireceptar.cz

31. 08. 2017 | Doba čtení 2 minuty

Stále více se prokazuje, že kvalitu našeho vidění ovlivňuje to, co jíme. Vhodně zvolenou stravou můžeme některým problémům s očima předcházet nebo alespoň zpomalit jejich nástup.

Rada našich babiček, abychom jedli hodně mrkve, protože pak budeme dobře vidět, se ukázala jako pravdivá. Mrkev totiž obsahuje spoustu karotenoidů, které jsou přirozenou součástí oční sliznice.

Nejznámějším z nich je vitamin A, který posiluje zrak a přispívá k udržení jeho dobrého stavu.

Dobrým zdrojem karotenoidů jsou žluté, oranžové nebo červené druhy ovoce a zeleniny, přičemž ve větším množství bychom měli konzumovat především mrkev, rajčata a pomeranče.

Mrkev skutečně pomáhá zachovat ostrý zrak Zdroj: Shutterstock.com / Gerald Bernard

Jídelníček pro ostrý zrak a zdravé oči

Mezi karotenoidy patří také lutein a zeaxantin, které jsou soustředěny zejména ve žluté skvrně – malé části sítnice zodpovědné za centrální vidění. Oba přispívají k posilování obranného systému oka, jejich koncentrace ovšem s věkem klesá.

  • Dobrým zdrojem luteinu je špenát, brokolice, mangold a další zelená listová zelenina, ale také zelí, růžičková kapusta nebo vaječný žloutek.
  • Zeaxantin je ve vysokém množství obsažen také v zelené listové zelenině, dále v kukuřici, dýních, mandarinkách a nektarinkách.
  • Vstřebávání a využití luteinu zlepšuje lecitin, který také vyživuje oční nerv a stabilizuje slzný film. Nejvíc lecitinu obsahuje vaječný žloutek a játra, najdeme ho ale také v ořeších a semínkách, v květáku, zelí či kapustě.

  Jídelníček významně ovlivňuje zdraví očí Zdroj: Shutterstock.com / Ekaterina Markelova

K ostřejšímu vidění přispívají také látky zvané antokyanosidy, které jsou obsaženy především v borůvkách. Pokud je jejich sezona, měli bychom co nejčastěji zkonzumovat šálek borůvek denně, případně popíjet čaj připravený ze dvou až čtyř lžic rozmačkaných borůvek. Podobné látky, které zlepšují zrak, obsahují i ostružiny, maliny, hroznové víno a slivoně.

Proč astaxanthin není silný antioxidant?. Mrháte penězi užitím astaxantinu na podporu mozku, očí a proti zánětům

V poslední době se objevil článek, reklama, který vychvaluje astaxanthin jako všelék.

V našem obchodě si pod vlivem této reklamy lidé objednávali astaxanthin na zhoršené vidění, makulární degeneraci a na Alzheimera. U těchto nemocí jim to nemůže pomoci, protože léčba takových nemocí je úplně jiná. Dočtete se to ve starších článcích.

Jak vznikly fámy o zázračných účincích astaxantinu

V Čechách si někdo otevřel výrobnu astaxantinu a začal masivně propagovat jeho výhody. Astaxatin skutečně in vitro tyto účinky má, ale v živých organizmech ne. Následující vlastnosti se dají dokázat u všech antioxidantů na buněčných kulturách a zachycování UV záření u všech karotenoidů:

  • Odbourává volné radikály
  • Posiluje imunitu
  • Mozek a jeho funkce
  • Ochrana proti zánětům
  • Ochrana kardiovaskulárního systému
  • Ochrana pokožky před UV zářením
  • Zpomaluje stárnutí tkání a zlepšuje pleť
  • Zlepšuje a chrání zrak

K deklarovanému účinku je však potřeba alespoň 30 mg látky nebo více a ani to nezaručuje všechny slibované účinky. Jenže ve většině přípravků je 4 mg. To je 7,5 krát méně. Za menší peníze už můžete mít přípravek, který skutečně slibovaných účinků dosahuje.

  • Jenom tento je na dva měsíce a má 6 kritických součástí, které nejsou v žádném multivitamínu
  • Health Booster obsahuje v jedné kapsli vitamín K2 MK-7, 60 x 200 µg.
  • + 5 dalších pokročilých složek na ochranu očí,
    na mozek
    na zvětšenou prostatu
    na plodnost
  • proti zánětům ve vysokém dávkování

I levnější přípravek udělá lepší službu než astaxantin. Například kombinace luteinu, zeaxantinu, alfa-karoténu a lykopenu s astaxanthinem.

V čem má Astaxathin jiný účinek než ostatní antioxidanty

Při kritickém pohledu si uvědomíte, že astaxantin nevyniká ničím, jen vysokou cenou a možností jej lépe prodat. Snadno se vyslovuje.

Budete mít zájem:  Novinka v Česku: lékaři léčí děložní myom i bez operace

Nalézt ho můžeme především v řasách, rostlinách, ale i v mase, které zabarvuje do růžova až oranžova (především u lososa), či v krunýři humra a v peří plameňáků.

Podobné karotenoidy a xantofyly jsou prostě jen v květinách a ovoci, takže jsou proti astaxanthinu poněkud obyčejné.

Co je na tom největší lež o astaxanthinu

Astaxantin má zkrátka jen zajímavější příběh
Klikněte pro zobrazení lahviček s astaxanthinem

Víme, že lidi mají tendenci upnout se k jednomu přípravku, o kterém doufají, že je spasí. Dělá to 80% našich zákazníků navzdory tomu, že zde mají bohatý výběr odborných článků, kde ji vysvětlujeme, že takto to neúčinkuje. Prospěch mohou mít z kombinace přípravků, tím spíš, že i jejich problém má více příčin.

Podvodníci s astaxantinem zneužívají této slabosti lidí a naslibují jim, že astaxantin je na všechno. To se samozřejmě lépe poslouchá než, že by k uzdravení měli koupit víc přípravků.

Teď se mě možná zeptáte, jak to, že jim astaxantin pomůže?. On jim nepomůže. Ale je pravidlem, že zákazník bývá na 100% spokojen s tím, co si sám vybere.

A už ta myšlenka, že je jeden lék na všechno, v něm vyvolává libé pocity.

Alzheimerova choroba i degenerace sítnice, zelený zákal mají jiné příčiny, na které samotný astaxantin nemá vliv. Podívejte se na články o
demenci (Alzheimerova choroba)
degeneraci, atrofii sítnice

Tam zjistíte, jak léčit příčinu.
Jiné karotenoidy a xantofyly působí obdobně, ale vyrábějí se v 3-7 krát vyšším dávkování za nižší cenu. Lutein, zeaxantin xanthaxantin, alfa-karoten, kapsanthin (z paprik), lykopen, mají antioxidační vlastnosti. Ale u žádného se neuvádí, že by sám o sobě léčil Alzheimera, aj.

Tady to nerozlouskneme. Ledaže byste udělali pokus, koupili si i astaxantin i něco jiného a porovnávali to. Například střídavě užívali týden to a týden to. A pak napsali do komentářů, zda astaxantin obstál jako všelék.

Proč astaxantin neúčinkuje, tak jak reklamy tvrdí?

Jednoduchá odpověď. Znáte někoho, kdy užívá různé módní antioxidanty a zároveň je o něco mladší?
Neznáte. Všichni stárnou. Bez ohledu na to, který módní přípravek používali, ať koenzym Q, karnitin, astaxantin, karnosin, PQQ, kurkumin nebo benfotiamin a niacel. Lidi, co na sebe potřebují strhávat pozornost, stále přicházejí s něčím novým a vychvalují na tom zázračné vlastnosti.

Prostě myšlenka, že přidáte antioxidant do jídla stejně jako citrón do čaje a přestanete stárnout je skutečně naivní.
Antioxidanty opravdu nepůsobí jako většina léků, že by ovlivňovaly receptory a vyvolávaly akci, ale nejsou ani tak jednoduché jak si představují zastánci odkyselení, že přidají alkalické kovy a kyselinu neutralizují.

Škodlivý vliv volných radikálů si představte jako divokou vodu při povodni. Voda teče od někud někam a správně použité antioxidanty si můžeme představit jako kaskádu 3 až 4 přehrad, které divokou vodu spoutají. Jesliže by jedna nebo dvě přehrady byly poškozené, nebo chyběly, tak voda tam poteče divoce, bude erodovat břehy a ničit vše, co jí přijde do cesty.

Tak jako jsou důležité rozměry přehrad, výšky hladin, průtoky, tak při boji proti stárnutí potřebujete vědět, jak mají být antioxidanty seřazené v kaskádě, v jakém poměru, jaké mají mít redox potenciály. Které antioxidanty jsou zaměnitelné, které jsou zbytečné a které jsou nepostradatelné.

Jestliže chcete stárnout stejně rychle jako ostatní

trpět stejnými nemocemi jako druzí, a zemřít stejně předčasně jako oni, tak

  • Dělejte to, co druzí
  • Kupujte si to, co vám radí bezplatné reklamní články
  • Vybírejte si vždy jeden nejlepší přípravek, který vás spasí
  • Snažte se při tom mít neustále veselou náladu a dobrý pocit
  • Hodně cvičte, pohybujte se a lítejte s vyplazeným jazykem
  • Jezte samé zdravé potraviny, superpotraviny, co vám radí výživoví poradci
  • Testujte různé omlazovací přípravky, které vás omladí ze dne na den.
  • Neužívejte nic soustavně. A když tak nějaký módní, co zrovna frčí.

A když to všechno budete poctivě dělat, tak zestárnete stejně jako všichni před vámi, co to dělali taky tak.

Astaxanthin je na to ideální. Jeden lék na všechny neléčitelní nemoci. Hodnotný (drahý). Zajímavý příběh. Vyskytuje se ve zdravých potravinách. Ale pozor. Lososům pěstovaným na farmách i plameňákům v ZOO sypou do krmiva levnější kantaxantin (potravinářské barvivo).

Ukázka neseriózního reklamního článku:

Astaxanthin – silný antioxidant, který posiluje imunitu, mozek a bojuje proti zánětům
Astaxanthin patří mezi nejsilnější antioxidanty vůbec. Náleží do skupiny karotenoidů, tedy červených pigmentů rozpustných v tucích. Nalézt ho můžeme především v řasách, rostlinách, ale i v mase, které zabarvuje do růžova až oranžova (především u lososa), či v krunýři humra a v peří plameňáků.

čtvrtek 21. září 2017, 7:21
Astaxanthin v těle pomáhá odbourávat volné radikály, vysoce reaktivní částice, které posilují redoxní reakce (chemické reakce, při kterých se mění oxidační čísla atomů vnitřního prostředí organismu – pozn. red.). Tyto reakce mají nepříznivý dopad na tělesné buňky, tkáně i celé orgány, a stojí u vzniku řady závažných onemocnění.

Tento antioxidant má ale celou řadu dalších pozitivních účinků na náš organismus. Podívejte se s námi na ty nejdůležitější z nich.

Posiluje imunitu

Jeho předností je, že podporuje aktivitu a schopnost rychlého množení širokého spektra imunitních buněk (B-buněk, T-buněk, lymfocytů atd.) a imunoglobulinů. Podle některých studií navíc tato látka podporuje imunitní funkce, které zvyšují odolnost proti rakovině.

Mozek a jeho funkce

Astaxanthin také posiluje kognitivní funkce mozku.

Má schopnost pronikat hematoencefalickou bariérou (vytváří přechod mezi mozkovými kapilárami a mozkovou tkání) a chránit tak mozek a centrální nervový systém před volnými radikály, což je ceněno zejména ve stáří.

„Díky tomu se zlepšuje paměť a schopnost učit se, v této souvislosti lze hovořit i o účinné prevenci proti demenci,” říká Veronika Likóová, jednatelka společnosti Bonaloka.

Ochrana proti zánětům

Tento antioxidant pomáhá rovněž snížit produkci látek, které se podílejí na vzniku zánětlivých procesů v těle. Podle vědeckého zjištění dokáže astaxanthin např. zmírnit žaludeční záněty. Buňky jsou pak samy schopny opravit poškozenou tkáň, a to i u již vzniklého vředového onemocnění. Velmi efektivně tato látka funguje i při revmatologické artritidě, kde navíc pomáhá tlumit bolest.

Ochrana kardiovaskulárního systému

Další předností této látky je, že zmírňuje oxidaci LDL cholesterolu, která se podílí na vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Navíc zvyšuje hladinu HDL (hodného) cholesterolu, snižuje hladinu triglyceridů i LDL (zlého) cholesterolu v krvi.

Ochrana pokožky před UV zářením

Hlavní funkcí uvedeného antioxidantu v řasách je, že chrání tyto řasy před ultrafialovým zářením, a to tak, že pohlcuje UVB paprsky. Dlouhodobým užíváním této látky tak získáte přirozenou ochranu pokožky před spálením od slunce. Má také protizánětlivé vlastnosti v souvislosti s tvorbou melaninu. Pokud už tedy dojde k poškození pokožky následkem slunečního záření, zrychlí její hojení.

Zpomaluje stárnutí tkání a zlepšuje pleť

I další přínosy opět souvisí s antioxidačními vlastnostmi astaxanthinu. V pokožce má za následek snižování mitochondriální oxidace, čímž zpomaluje stárnutí tkání. Výborně tedy funguje proti znakům stárnutí pleti, a tedy stařeckým skvrnám či vysoušení pokožky a vráskám.

Zlepšuje a chrání zrak

Astaxanthin také snadno proniká do tkání oka, má lepší účinky než jiné karotenoidy a zároveň nemá žádné vedlejší účinky.

Podle vědeckých zjištění může tato látka napravit nebo předejít poškození způsobené UV paprsky a být účinnou zbraní v boji proti onemocnění makulární degenerací, která vede k oslepnutí.

Dále zlepšuje schopnost zaostření, výživu sítnice, zpomaluje vznik problémů se zrakem, které souvisejí s věkem, podporuje prevenci a léčbu zeleného zákalu.

V reklamním článku jsou výhody nekriticky zveličené. Takto působí všechny karotenoidy a xantofyly v dávce 30 mg za den. Jenže astaxantin obsahuje 4 mg za cenu jako 30 mg karotenoidů. Zkrátka a dobře vychcaný podnikatelek se rozhodl na vás vydělat a vy jste mu to spolkli i s navijákem.

Odborná literatura uvádí o antioxidačním působení karotenoidů a astaxantinu

Karotenoidy reagují s reaktivními formami kyslíku, a proto působí jako antioxidanty. Mechanismus antioxidačního působení karotenoidů se liší od mechanismu působení vitaminu E nebo syntetických fenolových antioxidantů. V heterogenních systémech, jako jsou emulze, nejsou výrazné rozdíly mezi jednotlivými karotenoidy.

V homogenních systémech, např. v bezvodých tucích a olejích, se však jednotlivé látky svými antioxidačními vlastnostmi poněkud liší. Za anaerobních podmínek, resp.

v přítomnosti malého množství kyslíku, vykazují karotenoidy vyšší antioxidační účinky8,11.

Karotenoidy jako antioxidanty jsou účinné při nízkých koncentracích kyslíku, a tím doplňují antioxidační působení vitaminu E, který je účinný při vyšších koncentracích kyslíku12.

Běžný atmosferický kyslík O2 existuje ve stavu tripletovém (3O2).

Excitací tripletového kyslíku vzniká reaktivní singletový kyslík (1O2), který reaguje s dvojnou vazbou nenasycených lipidů (minimálně 1450krát rychleji než tripletový kyslík) a dalšími nenasycenými sloučeninami.

Ze složek potravin jsou to hlavně karotenoidy, které jsou schopny zhášet singletový kyslík13,14. Karotenoidy vykazovaly o tři řády vyšší schopnost inaktivovat singletový kyslík ve srovnání s flavonoidy15.

Určité karotenoidy, jako např. lykopen, astaxanthin a kanthaxanthin, jsou účinnější při zhášení singletového kyslíku než -karoten4.

Za nejvýznamnější faktor způsobující rozpory mezi antioxidační aktivitou in vitro a účinkem antioxidantů v lidské organismu se přitom považuje jejich biologická dostupnost, zahrnující tři základní fáze (kroky), a to uvolnění daných látek z potravinové matrice, jejich vstřebání v trávicím traktu a přestup do buněk15. Dokonce ani po více než 25 letech intenzivních studií ještě není zřejmé, jestli karotenoidy mají důležité místo v hierarchii přírodních antioxidantů in vivo. Jednou z nejvíce obecně diskutovanou vlastností karotenoidů je jejich schopnost reagovat jako antioxidant nebo prooxidant v závislosti na reakčních podmínkách daného biologického systému9.

Sami vidíte, že astaxantin je jeden z mnoha, které sice u Azheimera, Parkinsona a degenerace očí mohou působit příznivě, ale jen jako přídavek k hlavní léčbě. Největší hendikep astaxantinu je, že je ho pouze 4 mg. Jiné karotenoidy a xantofyly jsou nabízeny v 15-30 mg, a tak působí více.

Doporučená literatura:


  1. LUTEIN – VÝZNAMNÝ KAROTENOID VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA
  2. Dominance estrogenů, po úpravě progesteronu se zlepší únava, slabost, tloustnutí a spokojenost
  3. V kterých případech mi lékař testosteron nepředepíše a co se s tím dá dělat?

Vyvolávají antioxidanty rakovinu? Jak užívat antioxidanty, aby zpomalovaly stárnutí a ne naopak?

článek: Řepkový a palmový olej, původce civilizačních chorob nebo dlouhověkosti?

27.9.2017 – 12.10.2017

Related

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector