Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

ReceptyOnLine / Jídla / Cukrovinky, medy a jiné sladkosti / jiné sladkosti / čokoláda

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

V domácích podmínkách vyrobená čokoláda s příchutí kokosu.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

V domácích podmínkách vyrobená sladká čokoláda s vložkou nasekaných ořechů.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Ve vodní lázni připravená čokoláda inspirovaná slavnou Studentskou pečetí. Vyrobená je z hořké čokolády, ledových kaštanů, smetany, tuku, medu, ořechů a brusinek.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Zdravé vánoční cukroví? Jasně! Máme tu pro vás jeden zdravý recept na čokoládové bonbóny – truffle z dílny NATUR HOUSE.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

V domácích podmínkách vyrobená mléčná čokoláda plněná upraženými oříšky a rozinkami nebo sultánkami.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

V domácích podmínkách vyrobená bílá čokoláda ozdobená rozpuštěnými lentilkami.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Chutné čokoládové tvary vyrobené pomocí vánočních formiček.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Udělejte si doma svou vlastní čokoládu podle vaší chuti!

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Čokoláda vyrobená v domácích podmínkách.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Čokoláda ze směsi másla a ztuženého tuku, moučkového cukru, kakaa a mleté kávy, vyrobená v domácích podmínkách.

Pokud už vás nebaví přeslazené bonboniéry ze supermarketu a chcete si opravdu pochutnat, zkuste si udělat vlastní čokoládičky doma. Tentokrát to budou košíčky z vysokoprocentní čokolády s arašídovým máslem a Blendeou. Nezní to dobře?! Vyzkoušejte a ochutnejte!  Věřte, že vám jich moc nezůstane.

Čokoláda vyrobená ze smetany, čokolády na vaření, moučkového cukru a škrobové moučky.

Čokoládové bonbóny: Čokoláda rozehřátá ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě smíchaná s kakaem a rumem, vytvarovaná do kuliček obalených v kakaovém prášku.

Doma vyrobenou čokoládu nemusíte podávat jen jako klasickou tabulku nebo jí polévat moučníky ale můžete z ní během chvilky vykouzlit například velikonoční vajíčka.

Tak tyhle čokoládová lízátka budou milovat jak děti, tak dospělí. Dobře se drží, jsou velice dekorativní a hlavně skvěle chutnají!

Kandované ovoce, bonbóny a kousky čokolády vyskládané na čerstvě na plech vylitou horkou čokoládu, vhodná koleda na Halloween.

Jak vyrobit zdravou, živou a lahodnou 100% čokoládu: Tři recepty pro nasycení vašeho těla i duše

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?V nebi čokoláda není hříchem a je servírována jako hlavní jídlo

Ve vitariánském světě musí být tímto nebem bezpochyby živá kuchyně. Čokoláda se tady podává z pravých a tepelně neupravených superpotravin bez cukru, živočišného másla, margarínu, É-ček a konzervačních látek, a tedy bez jakéhokoliv omezení nebo viny. Je považována za skutečný lék na mnohé nemoci včetně kardiovaskulárních onemocnění, a vhodná při většině diet, cukrovce i celiakii. Je také tím nejlepším, čím můžete pro své děti nahradit klasické kupované čokoládové sladkosti. Je plná živých enzymů, antioxidantů, vitamínů a minerálů, přičemž možnosti, jak její nutriční a chuťový potenciál dál obohatit jsou neomezené a závisí jenom na vaší fantazii. Není divu, že její příprava je pro mnohé lidi bodem obratu při experimentování se živou kuchyní. Také je natolik jednoduchá, že po vyzkoušení některého z nasledujících receptů již nenajdete důvod, proč kupovat nezdravé a průmyslově vyráběné kakaové náhražky čokolády. Ty mají často s pravou čokoládou pramálo společného. 

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma? Základní suroviny pro přípravu Raw Čokolády1. KakaoZdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Nepražené kakao je jedna z nejkomplexnějších a nejzdravějších potravin na světe a kvůli své výjimečné výživové hodnotě se řadí k tzv. superpotravinám. Jeho antioxidační kapacita, tzv. ORAC hodnota, několikanásobně převyšuje potraviny, jako jsou kustovnice, acai, borůvky, zelený čaj nebo červené hrozny.

 Produkty ze syrového kakaa jsou bohatým zdrojem betakarotenů, železa, bílkovin, Omega 3 kyselin, vápníku, zinku, železa, mědi, draslíku, síry, vitamínů skupiny B a hořčíku, které podporují činnost srdce a nervového systému. Kakao je známe jako přírodní antidepresivum.

Obsahuje vysoké množství aminokyseliny triptofan i látek serotonin, anandamid a dopamin, které hrají důležitou roli při prevenci deprese. Nepražené kakao je i bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které chrání náš cévní i nervový systém, a snižují hladinu ‚špatného‘ cholesterolu v těle.

Tyto vlastnosti je možné najít jenom v nepražených kakaových produktech; většina kakaových prášků v supermarketech je totiž průmyslově zprocesovaná a tepelně upravená, to znamená nemá již žádné z těchto účinků. 

2. Kakaové máslo

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?Kakaové máslo je unikátní přírodní tuk z kakaových bobů, které pocházejí přímo ze stromu kakaovníku. Kakaové máslo je vytvořeno pomocí speciálního drcení kakaových bobů při nízké teplotě, která zajišťuje zachování životně důležitých enzymů a živin. Má jemné aroma a chuť podobné čokoládě a je důležitou surovinou pro výrobu živých dezertů. Kakaové máslo lze použít i v kosmetice jako složku produktů péče o tělo. Kakaové máslo a kokosový olej jsou tou nejlepší výživou a ochranou kůže proti UV záření. Rozpouští se až při vyšší teplotě, proto je při běžných teplotách tuhé. Aby se předešlo zahřátí na vysokou teplotu, na rozpuštění doporučuji máslo nastrouhat, dát ho do skleněné mísy a tu vložit do hrnce s horkou vodou.

3. Kakaová hmota Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Kakaová hmota bývá označována jako tzv. ‚100% čokoláda‘. Jedná se o čistou kakaovou hmotu, vyráběnou z celých kakaových bobů. Pro výrobu kvalitní čokolády je kakaová hmota základní surovinou. 100% syrová Kakaová hmota vzniká mletím a lisováním sušených kakaových bobů ve speciálních mlýnech a obsahuje 53% kakaového másla.

Neobsahuje žádné další suroviny a dá se použít k přímé konzumaci. Kakaové boby jsou nabité antioxidanty, vitamíny, minerály, a látky sloužící jako neurotransmitery, které dodávají tělu energii, dobrou náladu a jasnou mysl. Kakaová hmota by měla být vyrobena z nepražených kakaových bobů, ve kterých jsou zachovány všechny zdraví prospěšné látky.

Kakao obsahuje látku theobromine, která tvoří mezi 1-2% kakaového bobu, má dilatační účinek na cévy a dokáže velice efektivně podporovat nervový systém. Theobromine má přitom jenom 1/4 stimulačního účinku jeho sesterské molekuly kofeinu.

Theobromine má jemný diuretický účinek a je využívaný jako základní složka přírodních prostředků na snížování krevního tlaku a prevence infarktu.

4. Kokosový olejZdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Panenský kokosový olej není jenom nejzdravějším a nejuniverzálnějším olejem na světe. Je to skutečné zázračné superjídlo s mimořádnými účinky na zdraví a jedinečným využitím v kuchyni, dokonce i v kosmetice. Kokosový olej byl dlouho neprávem řazený mezi nezdravé potraviny kvůli vysokému obsahu nasycených tuků.

Zatímco převážná většina nasycených mastných kyselin, pocházejících z masa, mléka, vajec a rostlinných olejů, se skládá z dlouhých uhlíkových řetězců, a navíc  často obsahují cholesterol a nebezpečné transmastné kysliny, kokosový olej je tvořen středně dlouhými mastnými kyselinami známými jako MCFA (ang.

medium chain fatty acids), přičemž neobsahuje žádny cholesterol a transmastné kyseliny. Středně dlouhé řetězce mastných kyselin se v těle zpracovávají velice odlišným způsobem než řetězce dlouhé.

Na rozdíl od běžných tuků se kokosový olej po požití okamžitě štěpí na jednodušší mastné kyseliny díky enzymům v slinách a žaludeční štávě, to znamená není závislý na produkci pankreatické štávy, nezatěžuje slinivku ani žlučník. Je proto velice lehce stravitelný, především pro lidi, kteří mají zhoršené trávení tuků nebo odstraněný žlučník.

 Středně dlouhé řetězce mastných kyselin se neukládají jako tukové zásoby a jsou okamžitě využitelné jako zdroj energie. Protože zvyšují energetický metabolismus všech buněk, urychlují hubnutí, hojení a léčení. Kokosový olej má prokázané antibakteriální a protiplísňové účinky, a osvědčil se také v léčbě Alzheimerovi nemoci, cukrovky 2.

typu, akutních virových i bakteriálních infekcí včetně zánětu plic, chronické únavy a zánětlivých onemocnění jako je Crohnova nemoc nebo ulcerativní kolitída. Z těchto středně dlouhých řetězců triglyceridů je nejdůležitější kyselina laurová.

Mateřské mléko je jediným dalším zdrojem kyseliny laurové, která je zodpovědná za vybudování přirozené imunity dětí vůči bakteriím, parazitům, virům a plísním. Kokosový olej navíc obsahuje i kyselinu kaprylovou, která se v naturopatii považuje za jeden z nejučinnějších přírodních léků na přemnožení kvasinky candida albicans.

5. Přírodní sladidloZdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?Místo cukru je pro výrobu živé čokolády možné použít celou řadu přírodních sladidel, která neprošla tepelnou úpravou a zachovávají si všechny zdraví prospěšné látky. Patří sem především syrový med, agávový nebo javorový sirup, kokosový cukr, kokosový nektar, Lucuma prášek, Stévia a Xylitol. V případě, že použijeme bezkalorické rostlinné sladidlo Stéviu nebo Xylitol (přirozené sladidlo, které se nejčastěji získává z březové kůry, a má velice nízký glykemický index), je čokoláda vhodná také pro diabetiky. Nejpříjemnější chuť pro výrobu živé čokolády má kokosový nektar nebo agávový sirup. K oslazení stačí přitom díky kvalitním surovinám s intenzivní chutí jenom malé množství (2 lžíce na 150g čokolády).  6. Sůl & vanilka Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?Kvalitní sůl a pravá vanilka jsou nezbytnou součástí přípravy pravé čokolády. Sůl pomáhá zintenzivnit čokoládovou chuť, zatímco vanilka ji harmonicky doplňuje. I když se rozhodnete pro jakékoliv propojení chutí při přípravě čokolády, sůl a vanilka by neměly chybět. Z různých druhů solí je nejvhodnější jemná himalájská sůl bohatá na minerály. Nejkvalitnější vanilka pochází z ostrovů Madagaskar a Papua Nová Guinea. Pro přípravu čokolády můžete použít přímo vanilkový lusk (vyškrábnutím jeho dřeně) nebo pravý tekutý vanilkový extrakt.7. Doplňující ingredienceZdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?Možnosti, jak obohatit nutriční a chuťový potenciál živé čokolády jsou limitované jenom vaší fantazií. Kromě osvědčených oříšků, sušeného ovoce, koření a jedlých esenciálních olejů můžete použít celou řadu superpotravin jako je mrazem sušený prášek ze silných antioxidantů Acai a Maqui, chlorellu, spirulinu, zelený čaj nebo strouhaný kokos. Mezi mé nejoblíbenější kombinace doplňujících přísad čokolády patří: (1) skořice a pomeranč, (2) anýz a kávový extrakt, (3) maliny a makadámiové ořechy, (4) pistácie a brusinky, (5) kokos a třešně, (6) kardamon a zázvor, (7) matcha čaj a citrón, (8) máta a drcené kakaové boby, (9) kustovnice a mandle.Postup přípravy živé čokoládyZdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?1. Základem přípravy živé čokolády je šetrné rozpuštění tuhých ingrediencí (kakaového másla, kakaové hmoty a kokosového oleje) tak, aby nedošlo k jejich zahřátí na vysokou teplotu a zničení živých enzymů a dalších cenných látek. Nejosvědčenější metodou je nastrouhaní kakaového másla nebo kakaové hmoty na jemno, vložit do skleněné mísy a rozpustit za stálého míchání nad hrncem s horkou vodou. Voda v hrnci by neměla nikdy vřít. Teplota přísad by neměla přesáhnout 42 stupňů Celsia a je možné ji měřit kuchyňským teploměrem. V případě, že používáte také kokosový olej, který má nižší teplotu tání, přidáme ho až na konec do roztopeného kakaového másla.

Budete mít zájem:  Syndrom explodující hlavy – co to je – příznaky, příčiny a léčba

2. Dalším krokem je vmíchání kakaového prášku, sladidla, soli a vanilky. Mísu s rozpuštěnými tuhými ingrediencemi odstavíme z hrnce a postupně vmícháme zbylé přísady. V tomhle kroku ještě nepřidáváme doplňkové ingredience, jako jsou oříšky a ovoce. Snažíme se dosáhnout co nejhladší konzistence – čokoládu můžeme také vymíchat ve vysokorychlostním mixéru po dobu 5 sekund. 

3. Temperování: Temperování není nevyhnutné, ale díky němu vyrobíme pravou čokoládu s vysokým leskem a pevnou krystalickou strukturou. Temperovanou čokoládu poznáte také tak, že má jemnější a jednotnější chuť a při lámaní by měla křupnout. Netemperovaná čokoláda vykazuje naopak matný povrch s vysrážaným tukem a tuhne velice pomalu.

 Cílem temperování je tedy vytvořit v čokoládě správné seskupení krystalků kakaového másla.

Abychom dokázali ‚rozbít‘ existující strukturu kakaového másla a následně krystalky ‚zpětně seskupit‘, musíme čokoládu nejdříve zahřát na vyšší teplotu (u živé čokolády se zvyšováním teploty skončíme na 42°C), pak ji za stálého promíchávání zchladit na teplotu 27°C, a následně její teplotu opět zvýšit na 33 °C. Nejdříve tedy zvýšime teplotu čokolády zahřátím v míse nad hrncem s horkou vodou nebo mixováním ve vysokorychlostním mixéru po dobu 5 sekund. Čokoládu zchladíme vylitím do skleněné mísy nebo na mramorový povrch a mícháním (vytvářením tenkých vrstev na desce nebo po stranách mísy), dokuď nedosáhneme požadovanou teplotu 27°C. Je důležité, aby se voda ze spodku mísy nedostala do čokoládové směsy, protože způsobí její separaci. Stejně tak všechny nádoby, pomůcky a formy musí být absolutně suché. Posledním krokem temperování je opětovné zahřátí na vyšší teplotu 33 °C. Můžeme toho dosáhnout položením mísy nad hrnec s horkou vodou a monitorováním teploty nebo vrácením do mixéru a mixováním po dobu několika sekund. Jestli plánujete do čokolády přidat další sypané přísady (ovocný prášek nebo extrakt ze zeleného čaje) nebo esenciální oleje, doporučuji použít v této závěrečné fázi mixér, aby se všechny ingredience rovnoměrně promíchaly.

4. Přidání doplňujících ingrediencí: Do hotové čokolády vmíchame všechny ostatní přísady, kterými si přejeme čokoládu dochutit (oříšky, sušené ovoce). Hotovou čokoládu vylijeme do předem umytých a vysušených silikonových forem a dáme ztuhnout do ledničky nebo mrazničky, kde ji také uchováváme. 

1. Recept: Klasická Raw ČokoládaTento první recept pracuje s klasickým propojením třech základních surovin: kakaového másla, kakaového prášku a kokosového oleje. Poměr tuku (kakaového másla a kokosového oleje) a kakaa je tady 1:1. Díky kokosovému oleji získává čokoláda měkčí konzistenci a výraznou čokoládovou chuť s jemným kokosovým nádechem. V případě, že si přejeme tvrdší čokoládu, která se v rukách netopí a udrží svou konzistenci i při pokojové teplotě, kokosový olej vynecháme a změníme poměr kakaového másla a kakaového prášku 2:1 (např. 200g kakaového másla, 100g kakaového prášku a cca 50g přírodního sladidla).Na přípravu cca 200g čokolády potřebujeme:100g kakaového prášku70g kakaového másla30g kokosového oleje2 lžíce kokosového nektarušpetka himalájské soli

1/2 lžičky vanilkového extraktu

Vhodné kombinace příchutí: (1) skořice a pomeranč,  (2) máta, (3) sušené jahody a pekanové ořechy, (4) kokos a třešně

2. Recept: Pravá Hořká 100% Raw Čokoláda

Tento druhý recept je díky využití kakaové hmoty a zachování stejného množství kakaového másla a kakaa nejblíže složení kakaových bobů a můžeme ho označit jako 100% čokoládu.

Jestli čokoládovou hmotu nemáte k dispozici, můžete ji nahradit kakaem a kakaovým máslem v poměru 1:1 (kakaová hmota obsahuje 55% kakaového másla a 45% kakaa). Z mé zkušenosti ale kakaová hmota dodá čokoládě ten pravý hořký nádech a měla by být základní ingrediencí každé kvalitní čokolády.

Tato čokoláda vás odmění plnou máslovo-kakaovou chutí a pevnější konzistencí (netopí se v rukou) než předešlý recept.

Na přípravu cca 200g čokolády potřebujeme:100g kakaové hmoty

50g kakaového másla2-3 lžíce kakaového prášku

  • 1-2 lžíce agávového nektaru
  • špetka himalájské soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Vhodné kombinace příchutí: (1) anýz a kávový extrakt, (2) maliny a makadámiové ořechy, (3) pistácie a brusinky, (4) kustovnice a mandle

3. Recept: Lehká Kokosová Raw Čokoláda

Tento třetí recept patří mezi mé neoblíbenejší zdravé pochoutky. Výsledkem je velice lehká čokoláda s plnou čokoládovou chutí podtrženou použitím kokosového oleje. Kokosový olej tady plně nahrazuje kakaové máslo, čímž je čokoláda velice vhodná i během redukčních diet.

Její účinek na urychlení metabolismu můžeme podpořit přidáním výtěžků z čajů, jako je zelený, maté nebo matcha čaj. Mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji se navyše neukládají v těle jako tukové zásoby a jsou okamžitě využitelné jako zdroj energie.

V případě, že místo sladidla použijeme bezkalorické rostlinné sladidlo Stéviu nebo Xylitol (přirozené sladidlo, které se nejčastěji získává z březové kůry, a má velice nízký glykemický index), bude čokoláda vhodná také pro diabetiky. 

Na přípravu cca 200g čokolády potřebujeme:

  1. 130g kakaového prášku
  2. 80g kokosového oleje
  3. 5 kapek stévie nebo 3 lžíce Xylitolu
  4. špetka himalájské soli
  5. 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Vhodné kombinace příchutí: (1) kardamon a zázvor, (2) matcha čaj a citrón, (3) zelený čaj (4) chai koření a strouhaný kokos

Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.

Domácí výroba čokolády – nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.

Čokoláda je vyráběna z kakaových bobů, které jsou fermentovány (proces nakvašení), sušeny, praženy a poté teprve poté mohou být použity do procesu výroby čokolády.

Kakaové boby jsou semeny kakaovníku, tropické rostliny, která se vyskytuje především v Jižní Americe, Africe, Indii, ale také v Indonésii – v oblastech okolo rovníku.

Aby se kakaovníku dobře dařilo, potřebuje stálou teplotu okolo 20 až 25 stupňů Celsia a 70% vlhkost. V takových podmínkách dorůstá výšky 5 až 8 metrů a plodí v průběhu celého roku.

Kakaovník u nás doma

Vypěstovat si kakaovník můžeme i v domácích podmínkách, je to pěkná pokojová rostlina, ale nikdy se u ní bohužel nedočkáme toho, že by plodila kakaové boby, z nichž bychom si následně vyrobili čokoládu.

U nás totiž nedokážeme kakaovníku zajistit potřebné podmínky na teplotu a vlhkost. Navíc jako pokojová rostlina nedorůstá potřebné velikosti, aby plodila plnohodnotné boby.

Pokud si přesto chceme rostlinku doma vypěstovat alespoň na okrasu, musíme si sehnat ještě nefermentovaný kakaový bob, který má pecku obalenu ve zbytcích uschlé dužiny.

Nefermentované semeno kakaovníku zasadíme do klasického substrátu pro pokojové rostliny, který je však třeba více provzdušnit, například pískem v poměru 1:1. Květináč se zasazeným bobem zalijeme a substrát udržujeme neustále vlhký – vzhledem k tomu, že jde o tropickou rostlinu, potřebuje kakaovník hodně vody a teplo okolo 20 až 25 stupňů.

Květináč postavíme na světlé místo, ale vyhneme se přímému slunci. Kakaovník na stoncích a hlavních větvích kvete. Z květu může samozřejmě vzniknout plod, ale u naší pokojové rostliny bude dost malý na to, aby se v něm vytvořily kakaové boby, které potřebujeme. V reálu bývá totiž jeden plod kakaovníku až 30 cm dlouhý a má cca 3 cm silnou dužninu.

Budete mít zájem:  Zdravotní výhody a účinky volejbalu. proč ho hrát?

Uvnitř něj se pak skrývá 40 semen.

Čokoláda jako lék

Semena kakaovníku, tedy kakaové boby, v sobě mají spoustu vitamínů a minerálů. Zároveň je kakao uklidňující látkou, která se již v minulosti používala v lékařství na léčbu různých depresivních stavů. Hotová čokoláda pak obsahuje množství antioxidantů a vitamínů.

Antioxidantů je v ní obsaženo dokonce více, než v borůvkách, které jsou považovány za jedno z nejzdravějších ovocí a také více než v zeleném čaji.

Semena kakaovníku jsou obalena ještě tenkou slupkou, které se pro výrobu čokolády nepoužívají Po zalití horkou vodou je ale možné z nich udělat výluh, který obsahuje zdraví prospěšné látky a blahodárně působí na lidskou psychiku. Slupky se často používají i jako krmivo pro zvířata.

Jak vyrobit čokoládu?

Chtěli byste si vyrobit vlastní čokoládu? Není to až tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí mít jen přístup ke kakaovým bobům. Často se s nimi setkáme v prodejnách zdravé výživy, kde si je můžeme koupit. Kilo nepražených kakaových bobů se prodává přibližně za 600 Kč.

Abychom vyrobili 100g čokolády, potřebujeme 100g bobů – tedy stejné množství. Ty je potřeba před výrobou čokolády upražit, aby se odstranila zbytková voda. Boby totiž nasávají vlhkost z ovzduší a ta je u nich nežádoucí.

Upražit boby můžeme doma v horkovzdušné troubě – důležitá je nízká teplota (80 – 140 °C) a krátký čas pražení (15 – 40 min v závislosti na teplotě). Čím nižší je teplota, tím delší bude čas pražení.

Jakmile jsou boby upraženy, je třeba je zbavit slupky, abychom získali pouze čokoládové jádro, z něhož budeme následně čokoládu vyrábět. Upražené boby jdou již snadno rozlousknout mezi prsty.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Výroba čokolády je dřina

Čisté kousky bobů dáme do hmoždíře a zpracujeme z nich kakaový prášek. Je to činnost sice poněkud zdlouhavá a náročná, ale výsledek stojí za to. Rozmělňováním začnou boby uvolňovat kakaové máslo, které se v nich přirozeně nachází a nakonec začne vznikat hrubší tekutá čokoláda.

K té je pak možné přidávat cukr, v případě mléčné čokolády sušené mléko. Vše musíme důkladně promísit a prohníst, aby se ingredience spojily a vytvořily jednu hmotu.

Jen málokdy se nám však ruční výrobou podaří získat čokoládu, ve které nebudou hrudky – ty ovšem nejsou na závadu, jsou jen estetickým nedostatkem. Žádné kuchyňské roboty nám s touto činnosti nepomohou, vše je opravdu třeba dělat ručně, tedy v hmoždíři.

I v automatickém hmoždíři je třeba ingredience zpracovávat velmi dlouho, abychom se nežádoucích hrudek zbavili. Zabere to 24 až 72 hodin, než získáme čokoládu takové konzistence, na jakou jsme zvyklí.

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Výroba bonbonů

Pokud máme čokoládovou hmotu hotovou a chceme si z ní vyrobit například čokoládové bonbony, musíme počítat s tím, že nikdy podomácku nedosáhneme bonbónů takových tvarů, na jaké jsme zvyklí z obchodu. Vytvořit si však můžeme jakési čokoládové placičky.

Je třeba si připravit pečící papír, na který budeme čokoládu nanášet. Do čokoládových bonbónů je možné zakomponovat různé ingredience, jako jsou oříšky, kandované třešně, zázvor, pomeranč či jiné ovoce a dobrůtky.

Na pečící papír kápneme trošku čokolády, doprostřed vložíme kandovanou třešeň, kterou přelijeme opět čokoládou a na závěr posypeme například krájenými mandlemi. Ingredience můžeme samozřejmě různě střídat dle chuti. Jakmile máme hotovo, vložíme plech s „bonbóny“ do ledničky, kde je necháme ztuhnout.

Po pár desítkách minut si na nich můžeme pochutnat. Použít můžeme samozřejmě také silikonové formičky, z nichž se bonbóny dostávají dobře ven a udrží bonbónům formu.

Jak poznáme kvalitní čokoládu?

Jestli je čokoláda čerstvá je možné poznat již od pohledu – měla by se lesknout, být čistá a nikdy by neměla být našedlá. Pokud takovou čokoládu máme, je to známka toho, že prošla nějakým tepelným šokem a kakaové máslo, které obsahuje, se začalo drát na povrch. Kvalitu čokolády nelze poznat pohledem, ale například čichem ji odborník již rozezná.

U kvalitní čokolády by se při lámání mělo objevit charakteristické lusknutí. Zlom by měl být spíše porcelánově hladký a jeho struktura by měla být celistvá, což u některých čokolád ze supermarketu nenajdeme. Nekvalitní čokoláda bude i při nižších teplotách měknout a tát, zatímco kvalitní vydrží mnohem déle. Pokud je na čokoládě uvedeno, že obsahuje např.

70% kakaa, měl by zbytek tvořit pouze třtinový cukr či třtinová šťáva.

– jpa –  

Andy | 01.09.2017 08:01:44

Jelikož mám celiakii a alergii na mléko, a kvalitní čokoláda beze stopmléka a lepku je poměrně drahá, rozhodla jsem se nakoupit drcené kakaovéboby, 500g mně vyšlo na cca 270,– Kč. Boby jsem opražila na pánvi asi5 minut, poté jsem je dala do mixéru a mixovala cca půl hodiny, dokudúplně nezkapalněly.

Přidala jsem krupicový cukr, rozmixovala a nalila doformiček. Dala jsem cukru více, jelikož boby jsou hodně hořké. Vyrobilajsem si cca 160 g kvalitní čokolády za 60 Kč, což je super cena 🙂 jsemz toho opravdu nadšená, čokoláda je výborná.

Chuť této čokolády jemalinko odlišná od klasických, přesto je výborná.

Odpovědět

3 recepty na báječnou domácí horkou čokoládu

Skoncujte s prefabrikovanou čokoládou z prášku a uvařte si lahodný, sametově hebký nápoj, který zbožňovali už staří Aztékové.

Božská horká čokoláda (2 porce)

Tu nejlepší čokoládu uvaříte z několika málo kvalitních ingrediencí. Čím vyšší obsah kakaa bude čokoláda, kterou k přípravě použijete, mít, tím výrazněji čokoládově bude výsledný nápoj chutnat a nebude zároveň přeslazený. Část mléka můžete nahradit šlehačkou. Čokoláda bude hustší a ještě lepší.

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100 g čokolády s obsahem kakaa minimálně 70 %
  • špetka skořice
  • lžička třtinového (vanilkového) cukru

Smíchejte v hrnci 3 lžíce mléka, cukr, nalámanou čokoládu a skořici. Směs pomalu zahřívejte a míchejte tak dlouho, aby vznikla hladká hmota. Za stálého míchaní přilévejte mléko, až ho všechno spotřebujete. Čokoládu nalijte do hrnečku a povrch poprašte kakaovým práškem.

Španělská horká čokoláda (4 porce)

Na Pyrenejském poloostrově připravují hustou čokoládu, která konzistencí připomíná pudink, a velice rádi do ní namáčejí churros – smažené tyčinky z odpalovaného těsta, obalené v cukru se skořicí. Připravte si čokoládu podle originálního španělského receptu.

  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 1 lžíce cukru
  • 1 l mléka
  • 1 lžička škrobu

Z litru mléka odlijte asi 50 ml a rozmíchejte v nich škrob a cukr. Zbylé mléka zahřejte v hrnci, nalámejte do něj čokoládu a míchejte, aby se čokoláda rozpustila. Až se tak stane, přilejte do směsi za stálého míchání škrob. Nechte krátce povařit, sundejte ze sporáku a nalijte do hrnečků.

Veganská horká čokoláda (1 porce)Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Ani vegani se nemusí oblíbeného zimního nápoje vzdát. Stačí nahradit kravské mléko rostlinným. O jemnou konzistenci se v tomto receptu postará mandlové mléko.

  • 250 ml mandlového mléka
  • kakaový prášek s obsahem tuku min. 20 %
  • třtinový cukr

Mandlové mléko nalijte do hrnce a přimíchejte kakaový prášek. Celou směs za stálého míchání zahřejte, aby se kakao kompletně rozpustilo. Poté nalijte do hrnečku a podle chuti oslaďte třtinovým cukrem.

Vychutnejte si svůj šálek čokolády z krásného hrnečku. Ať už máte rádi puntíky, kytičky nebo jednoduchý moderní design, v naší nabídce najdete originální hrnky, do kterých si s radostí budete vařit čokoládu každý den. 

Domácí výroba čokolády

28. 01. 2019, 20:15

Zdravý recept na domácí čokoládu – jak si ji udělat doma?

Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak si doma vyrobit opravdovou, kvalitní čokoládu? Tu nejlepší podle svých představ? Je vůbec možné si ji vyrobit doma? A vyplatí se to? Jelikož pro vás tento článek píšeme z pozice čokoládovny, tak jistě tušíte, jaký máme názor.

Produkovat čokoládu v domácích podmínkách je ekonomicky nevýhodné. Pokud je tato činnost motivovaná snahou se zabavit a zkusit si něco nového, tak se do toho samozřejmě klidně pusťte. Pokud vás ale domácí výroba čokolády zajímá, protože chcete ušetřit, asi vás zklameme.

Abyste ale měli představu o tom, co vše to obnáší, je potřeba si objasnit, jak celý proces výroby čokolády vypadá. Proto jsme se rozhodli pro vás vytvořit tento článek s reálným výrobním postupem.  

Budete mít zájem:  Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?

Získání surovin

Suroviny jsou pro výrobu čokolády samozřejmě tím nejdůležitějším prvkem, který rozhoduje o její výsledné chuti a kvalitě. V jednoduchosti je krása a u čokolády to platí dvojnásob.

 Takže pokud vám jde primárně o kvalitu a zdraví, je potřeba, aby vstupních surovin bylo co nejméně.

Ta nejlepší čokoláda se skládá pouze z kakaových bobů a kvalitního sladidla (třeba přírodního třtinového cukru, nebo panely).

Nabídka kakaových bobů je v českých obchodech a na internetu celkem široká. I my je máme v nabídce.

Pokud se skutečně rozhodnete zkusit si čokoládu vyrobit doma, počítejte s tím, že je třeba si koupit alespoň 1 kg balení bobů, aby byla výsledná cena surovin alespoň trochu ekonomická.

Jestli máte zájem o prémiové kakaové boby (ideálně v BIO kvalitě), vyjde vás jejich 1 kg přibližně na 500 – 600 Kč. Bude se pravděpodobně jednat o nepražené boby (RAW).

Dále je třeba zakoupit i zmíněné sladidlo. Třtinový cukr, který by měl být ideálně také v BIO kvalitě, je položka, kterou váš rozpočet tolik trpět nebude. Počítejte, že 1 kg seženete kolem 100 Kč. 

Jakmile budete mít tyto dvě základní suroviny, které jsou pro výrobu domácí čokolády nezbytné, můžete se do toho s odhodláním pustit.  

Recept na domácí čokoládu

Na začátku si musíte nejdříve ujasnit, o jaký typ čokolády budete usilovat. Pokud budete chtít vyrobit 70% tmavou čokoládu, tak to znamená, že budete mít ve výsledné směsi 70 % kakaových bobů a 30 % třtinového cukru.

Na 100 g čokolády budete tedy potřebovat 70 g bobů a 30 g cukru. Ve finančním vyjádření to znamená náklad cca 45 Kč. To na 100 g vysoce kvalitní čokolády není vůbec špatné.

Jenže je v tom malý háček! Vy v tento moment máte teprve připravené suroviny na stole v miskách a k čokoládě vás čeká ještě dlouhá cesta celým procesem zpracování.

Rozdělme si jej do následujících bodů:

  1. Kakaové boby je potřeba přebrat a zbavit nečistot. Je třeba si uvědomit, že se jedná o zemědělský produkt, do kterého se mohou přimíchat malé kamínky, zbytky jiných rostlin, kůra stromů apod. Musíte tedy pro začátek bob po bobu projít a přetřídit.  
  2. Následně přichází na řadu pražení. Pokud si chcete vyrobit RAW čokoládu, tak tento krok můžete samozřejmě vynechat. Pražení stačí provést v obyčejné troubě. Na internetu najdete celou řadu návodů a receptur.  
  3. Kakaové boby na sobě mají jemnou a křehkou slupku. Domácí výroba čokolády začíná být od tohoto momentu vcelku zdlouhavá. Musíte totiž kakaové boby této slupky zbavit. Ve výsledném produktu by vám moc nechutnala. Každý jednotlivý bob musíte rozdrtit (klidně i v ruce) a pečlivě slupku odstranit. Už začínáte chápat tu neekonomičnost? 🙂 V naší čokoládovně máme speciální odslupkovávací stroj, který z rozdrcených bobů slupky vyfouká pryč. Takže se dostáváme k prvnímu bodu reálné ekonomické úspory při profesionální výrobě.  
  4. Jakmile máte boby rozdrcené a odslupkované, máte k dispozici tzv. nibsy. Jedná se o zpracované kakaové boby, které jsou připraveny na fázi mletí. V čokoládovně používáme další speciální přístroj, zvaný melanžér. Je to velký mlýn se žulovými kameny, které svojí valivou silou boby drtí na stále jemnější a jemnější hmotu. Ze začátku je to hodně hrubá pasta, která se postupem času mění v čokoládu sametově jemnou tak, jak jí znáte. Jenže ona to není otázka chvilky. Průměrná doba mletí v našich mlýnech, do vzniku dokonale jemné čokolády, je nepřetržitých 72 hodin! Jak ale umlet kakaové boby v domácích podmínkách? Nepomůže vám žádný tyčový mixér, či jiný domácí spotřebič. Čeká vás ruční práce. Je třeba pořídit si hmoždíř a drtit kakaové boby ručně. Aby se z nich začalo uvolňovat kakaové máslo, potřebují tření, a mixování tento efekt bohužel nepřinese. Zřejmě už si říkáte, že tady končí veškerá legrace. Do hmoždíře se vám vejde jen pár desítek gramů bobů, takže to budete muset pravděpodobně dělat na několikrát. Počítejte s tím, že i tak zcela určitě nezískáte jemnou čokoládu. Bude přirozeně obsahovat zbytky nepodrcených nibsů, protože strávená doba mletím, ani síla vašich rukou, k dokonalému rozemletí prostě nebude stačit.  
  5. Pokud se vám podařilo boby přijatelně rozemlít, práce s hmoždířem nekončí. Musíte do své domácí čokolády přimíchat cukr a hmotu ve hmoždíři opět drtit, dokud se cukr nerozpustí.  
  6. Až zpracujete všechny suroviny a budete spokojení s jemností čokolády, nelze ji hned rozlít do formiček. Musíte ji ztemperovat. Čokoláda není po vychladnutí lesklá a křupavá automaticky. Musí se v ní speciálním postupem srovnat krystalická mřížka. V opačném případě může tzv. ‚vykvést‘. Jistě víte, co čokoláda udělá, když se vám třeba rozpustí na sluníčku a opět ztuhne. Taková čokoláda je spíše tažná, žvýkavá a moc si na ní nepochutnáte. Proces temperace lze provést doma. Na internetu je opět celá řada návodů. Postup můžete nalézt například v tomto videu. U nás v čokoládovně na to máme další speciální stroj, který nám proces temperace ulehčí.  
  7. Následně už je to jednoduché.Vytemperovanou čokoládu rozlijete do formiček a dáte ji vychladit do ledničky. Poté ji můžete konečně, vítězoslavně ochutnat   

Výroba domácí čokolády jen pro zábavu

Jak vidíte, výroba opravdové čokolády je vcelku věda. A pokud si ceníte svého času, tak na ní vlastně ani neušetříte. Vytvoření jedné tabulky čokolády je otázkou několika hodin, namožených rukou a úklidu nepořádku v kuchyni. Navíc nikdy nedosáhnete takové jemnosti čokolády, kterou dostanete díky zpracování surovin pomocí speciálního vybavení.

Vyrobit kvalitní čokoládu v domácích podmínkách je obtížné a troufáme si tvrdit, že pro běžného člověka až nereálné.

Pokud máte chuť na opravdu kvalitní čokoládu z těch nejlepších dostupných surovin, tak se raději podívejte na ty naše a netrapte se s loupáním slupek a úmornou prací s hmoždířem 

Čokoláda zažene chmury. Vyrobte si luxusní domácí čokoládu!

Kdo by nemiloval pravou domácí čokoládu. Je tak náramně křehká, kakaová a dobrá! Čokoláda navíc obsahuje stimulanty, jako je kofein, theobromin a fenyletylamin.

Všechny tyto stimulanty zvyšují aktivitu neurotransmiterů v částech mozku, které ovládají naši schopnost soustředění a schopnosti zůstat ve střehu.

Opravdu kavlitní čokoláda je zdrojem vitaminů A, B1, B2, B3, C, E, obsahuje také magnézium, kalcium, kyselinu pantotenovou, měď, draslík, železo, zinek, mangan a antioxidanty zvané flavonoidy, které snižují krevní tlak a riziko srdečního infarktu.

Jak vyrobit kvalitní domácí čokoládu?

V základu nám stačí pouze tři suroviny: kakaové máslo, nepražený kakaový prášek a nějaký druh zdravějšího sladidla, například kokosový cukr. Podle chuti a fantazie lze čokoládu doplnit o oříšky, sušené ovoce nebo koření.

Kakaové máslo

Jde o rostlinný tuk získaný lisováním kakaových bobů. Při výběru je dobré se zaměřit na to, jestli je máslo čisté a bez chemických příměsí. Výhodou je zpracování při nízkých teplotách, díky čemuž si máslo zachovává všechny důležité enzymy a vitaminy. Kakaové máslo zakoupíte v obchodu se zdravou výživou (bio obchod).

Nepražený kakaový prášek

Přívlastek nepražený je v tomto případě důležitý. Kvalitní kakaový prášek se vyrábí z kakaových bobů, které se přirozeně suší na slunci – nepraží se v pecích. Tepelně neupravené kakaové boby si zachovávají nejvíce vitamínů a nutričních hodnot.

Sladidlo

Žádný cukr se nedá považovat za zdravý, nicméně čokoláda by bez něj byla příliš hořká. Je vhodné použít přírodní variantu jako například kokosový cukr nebo sušenou třtinovou šťávu.

NE ztužené tuky

Určitě nepoužívejte žádné ztužené tuky ani obyčejné kakao. Tak kvaliní čokolády nedosáhnete a nebude ani zdravá!

RECEPT – na jednu tabulku čokolády: 

  • 80 g kakaového másla
  • 50 g cukru (třtinový, kokosový apod.)
  • 50 g nepraženého kakaového prášku
  • špetku soli

Postup:

  1. Připravíme dvě kovové misky na vodní lázeň. Do větší misky dáme teplou vodu, do menší kakaové máslo. Menší misku vložíme do větší. Lázeň by určitě neměla být vroucí, voda stačí mírně teplá akorát na to, aby se kakaové máslo začalo rozpouštět. Čím nižší teplota, tím lépe – zachováme potřebné enzymy a vitaminy obsažené v másle a kakau.
  2. Když máme máslo rozpuštěné, přidáme kakaový prášek, cukr, špetku soli a důkladně promícháme. To je pro základ čokolády vše, nyní můžeme přidat nasekané mandle, kešu oříšky, sušené ovoce podle fantazie.
  3. Chuť můžeme vylepšit použitím koření, oblíbené je chilli, můžeme přidat také nasekané lístky máty. Směs vlijeme do libovolné formy, kterou předtím vyložíme alobalem. Následně dáme zchladit do lednice, kde hotovou čokoládu i skladujeme. Hotovo!

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *