Zdravé je vypít až šest šálků kávy denně. Jen ne turka.

Sice většina Čechů nejsou takoví gurmáni, aby si vychutnávali každý den jen tu nejlepší kávu jako Italové a v pohodě se spokojí s rozpustnou nebo s turkem, neznamená to ale, že bychom nebyli její milovníci milovníci. Každý den si dá kávu více než polovina dospělých lidí. Ale kolikrát? Kolik šálků je už moc a kolik jich ještě vypít můžete, aniž by vám hrozila nějaká rizika?

Pamatujete si, kdy jste si dali svůj první šálek kávy? U někoho rodiče dovolili ochutnat už před pubertou někdo si svůj první hrnek dal až při zkouškovém období na vysoké škole. Je pravda, že nás káva „donutí“ nebýt unavení a vyhecovat se (ještě) k nějakému výkonu.

To bývá většinou hned ráno, kdy si mnoho lidí dává svoji tradiční ranní kávu, aby vůbec mohli fungovat. Je to rituál, bez kterého by si nedokázali představit den.

Když máte hodně práce nebo jste na noční směně, káva představuje také velmi užitečného pomocníka, který vás alespoň trochu drží vzhůru. 

Ale co ty další kávy během dne? Proč si je člověk dává? Často to už není proto, aby tělo povzbudil k nějakému výkonu, ale protože káva zkrátka dobře chutná. A v takovém případě, kdy člověk upíjí již třetí šálek před polednem, už si kolikrát člověk řekne, jestli náhodou té kávy nepije už moc.

Trochu víc kávy je někdy pro někoho skoro až nutností, když vezmeme v potaz třeba pondělky, kdy se člověk musí trochu probrat do nového pracovního týdne. Ale kde je ta hranice mezi zdravou konzumací kávy a kdy jste na ní už doslova závislí? A je vůbec možné pít příliš kávy? Odpovědi na tyto otázky jsou trochu komplikované.

A tak než si půjdete uvařit svou další kávu nebo si ji objednáte v oblíbené kavárně, přečtěte si tento článek.

Káva je pro vás dobrá, ale jen v rozumných mezích

Káva nejenže chutná úžasně – nabízí také spoustu dalších výhod. „Káva je jednou z nejvíce zkoumaných látek na planetě a byla spojena s velkým množstvím zdravotních výhod,“ říká dietolog Scott Keatley, RD z Keatley Medical Nutrition Therapy.

Možná vám to přijde zvláštní, ale je to pravda. Šálek vařené kávy ve skutečnosti obsahuje asi 1,8 gramu vlákniny, což je živina, která vám pomůže se cítit déle plnější a bylo prokázáno, že pomáhá snižovat riziko některých druhů rakoviny.

 

Výhody jsou i duševního charakteru: „Káva zlepšuje mnoho různých funkcí mozku, včetně paměti, nálady, energetické hladiny a reakčních časů,“ říká dietoložka Beth Warren, RDN, autorka Secrets of Kosher Girl.

Díky některým z těchto pozitivních efektů vám to může jít mnohem lépe při cvičení.

Káva, ve které je obsažený kofein, byla již dlouho studována kvůli tomu, že dokáže zvýšit výkon, a to zejména při vytrvalostních disciplínách.

Dlouhodobé pití kávy dokonce může i přispívat k lepšímu zdraví. „Studie spojily kávu se sníženým rizikem Parkinsonovy choroby, cukrovky 2. typu a onemocnění jater,“ říká dietoložka Sonya Angelone, RD, tisková mluvčí Akademie výživy a dietetiky. Ano, díky kávě můžete žít déle.

 Jedna studie z roku 2018 publikovaná v JAMA Internal Medicine, která analyzovala údaje od 500 000 lidí ve Velké Británii, spojila spotřebu kávy s výhodami dlouhověkosti.

Lidé, kteří měli jeden šálek kávy denně, měli o 8 procent nižší riziko předčasného úmrtí, zatímco lidé, kteří pili 6 až 7 šálků kávy, měli o 16 procent nižší riziko.

Ať už se jedná o jakýkoliv druh kávy, výhody začínáte pociťovat již s prvním šálkem.

Zdravé je vypít až šest šálků kávy denně. Jen ne turka.

Ale kolik šálků je tedy hodně? 3?

Určitě víte, že všeho moc škodí a samozřejmě ani káva není výjimkou.

Kolik je ideální množství kávy denně záleží především na množství kofeinu v kávě, kterou pijete, a také se to liší člověk od člověka. Kofein totiž každého ovlivňuje jinak.

Stejná látka, která vám v pondělí ráno pomůže a vy si myslíte, že byste to bez ní nedali, může být stejně tak vaší zkázou.

Různé značky a odrůdy kávy obsahují odlišné množství kofeinu.

Podle Národní lékařské knihovny USA může šálek o objemu zhruba 200 mililitrů kávy obsahovat různě od 95 do 200 miligramů kofeinu.

Stejná porce bezkofeinové kávy se obvykle pohybuje mezi 2 a 15 miligramy, zatímco espresso, které má standardně menší hrnek, se pohybuje v průměru okolo 63 miligramů.

FDA doporučuje zdravým dospělým omezit se denně na 400 miligramů kofeinu – zhruba 4 nebo 5 šálků kávy – denně. Těhotné a kojící ženy by se mezitím měly držet 200 miligramů kofeinu nebo méně.

Takže to, zda jsou 3 šálky hodně, se nedá přesně určit. Musíte si zjistit, kolik zrovna ta vaše káva obsahuje kofeinu, pokud je to rozpustná káva nebo turek, tak kolik si tam dáte lžiček, a orientovat se podle toho.

Takže 3 šálky mohou být už hodně, ale zároveň mohou být stále pro vaše zdraví naprosto v pořádku.

Zdravé je vypít až šest šálků kávy denně. Jen ne turka.

Může člověka pití velkého množství kávy zabít?

Vaše hlava nevybouchne, když si v jeden den dáte o trochu víc, než byste měli. Ale existuje hned několik důvodů, proč byste se měli držet předchozí rady o množství kofeinu.

„V krátkodobém horizontu může pití přílišného množství kávy (a kofeinu) způsobit nervozitu, žaludeční nevolnost, průjem a vyšší srdeční frekvenci,“ říká Jessica Cordingová, RD, autorka The Little Book of Game Changers. V důsledku toho se můžete cítit podrážděni, neklidní a úzkostní a můžete mít také problémy se spánkem. „Kofein může u některých lidí dokonce způsobit migrénu,“ dodává Keatley.

Pití velkého množství kávy také může zamaskovat některé důležité signály, které vám tělo vysílá. „Jedním problémem při pití kávy s kofeinem je to, že se cítíte ostražití a vzhůru, i když vaše tělo může být vyčerpané a unavené, a místo toho by spíše potřebovalo odpočinek. Není zdravé zkoušet přeměnit zprávy, které vám tělo vysílá,“ říká Angelone.

V dlouhodobém horizontu může pravidelné pití přílišného množství kávy dokonce zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Podle studie The American Journal of Clinical Nutrition publikované začátkem tohoto roku měli lidé, kteří pravidelně pili 6 nebo více šálků kávy denně, o 22 procent vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob ve srovnání s lidmi, kteří měli jen jeden nebo dva šálky.

Upozornění: Ne všechny studie vykazují stejné výsledky! Výzkum představený na konferenci Britské kardiovaskulární společnosti v roce 2019 nezjistil žádnou korelaci mezi pitím až 25 (!!) šálků kávy denně a větším rizikem vzniku ztuhlých tepen (které mohou napínat vaše srdce) nebo zvýšeného rizika mrtvice nebo srdečního infarktu. I kdybyste se ale nebáli zvýšeného rizika mrtvice či infarktu, neznamená to, že vás minou problémy se žaludkem nebo úzkost.

Zdravé je vypít až šest šálků kávy denně. Jen ne turka.

Dávejte na své zdraví pozor

Odborníci doporučují maximální dávku 4 až 5 šálků, čehož byste se měli určitě držet. Pro jistotu byste ale měli zjistit, kolik kofeinu obsahuje jeden hrnek vaší kávy.

Nemůžete se slepě držet rad odboníků a pít každý den 5 hrnků, když jeden bude obsahovat 200 miligramů kofeinu. Musíte mít také na paměti, že byste měli poslouchat své tělo.

„Je důležité sledovat příjem kofeinu, aby bylo zajištěno, že zůstane na úrovni, kterou vaše mysl a tělo tolerují,“ říká Warren. Každé tělo je jiné a toleruje jiné množství kofeinu.

Také si dejte pozor, jestli vaše časté a velmi oblíbené chvilky strávené popíjením kávy nezašly už moc daleko. Jestliže kávu pijete proto, abyste vůbec mohli nějak fungovat, je to pro vás varovný signál, že už to přeháníte. Pokud se cítíte špatně nebo vás bolí hlava, když si jednou kávu nedáte, také to je signál, že si ji vaše tělo žádá, protože je na ní závislé. 

V takových případech byste si měli dát od kávy trochu oddech a naučit tělo, že se dá fungovat i bez ní. Nemůžete to ale udělat jen tak ze dne na den, ale pomalu snižovat její dávku. Je několik způsobů, jak to udělat. Buď si můžete zakázat kávu po 14.

hodině, můžete vyměnit velikost hrnků za menší (a samozřejmě si do něj dát i méně kávy, zkrátka aby to chutnalo stejně), ale můžete si i některé kávy vyměnit za ty bez kofeinu (pokud vám jde především o zvyk), případně jiné náhražky kávy, jako jsou Caro, Melta, Špaldové kafe a tak dále. Jestli vám jde především o to, abyste v průběhu dne něco uskrávali a voda vám nechutná, nebo chcete něco teplého, zkuste ji nahradit čajem. Nejlépe zvolte bylinkový, ale pokud se nepřenesete přes chuť ani jednoho bylinkového čaje, tak alespoň ovocný. 

Káva představuje skvělý nápoj, který pijí lidé po celém světě. Všude se připravuje trochu jinak a lidé jsou zvyklí na trochu jinou chuť.

A stejně tak sbližuje lidi po celém světě, vždyt si vzpomeňte, kolikrát jste s někým „šli na kafe“? Nespočetněkrát! I vy byste se s někým chtěli seznámit a pak s ním zajít na šálek dobré kávy? Stačí, když se zaregistrujete na online seznamku, vyplníte co nejvíce a pravdivě svůj profil a následně se začnete s někým online seznamovat. S kým se domluvíte na setkání v kavárně a ve kterém městě? To už bude záležet jen na vás…

Budete mít zájem:  Nemáte dárky na Vánoce? S vítězi testů neprohloupíte!

[Lil]

Zdroj:

https://www.womenshealthmag.com

Sdílejte tento článek na:

Pomáhá nebo škodí káva při hubnutí? — Břicháč Tom

Zdravé je vypít až šest šálků kávy denně. Jen ne turka.

Káva při hubnutí škodí nebo pomáhá?

Může Vám výrazně pomoci, ALE…

Zdravé je vypít až šest šálků kávy denně. Jen ne turka.

Kávu zná každý, přesto se v souvislosti s hubnutím objevuje spousta bludů, různých názorů, zkušeností a otázek. Pomůže Vám tedy vůbec káva při hubnutí nebo spíše hubnutí zastaví?

Můžete být v klidu. Káva Vám při hubnutí může pomoci, ale je nutno vědět, kdy ji pít, s čím a na co si dát pozor. Stejně jako při celém hubnutí.

Pojďme se tedy podívat na to, kdy kávu pít a jak může hubnutí podpořit…

Kávu je možné využít jako „spalovač tuku“. Neexistuje žádná látka, která by přímo přišla k tuku a doslova ho spálila, tedy jakýkoliv název „spalovač“ je spíše zavádějící. Tuky se totiž spalují pouze svalovou aktivitou a můžeme jen mluvit o látkách, které toto podpoří.

Největší výhodou kávy je, že aktivuje tělo, podporuje duševní stav a celkovou fyzickou aktivitu. Proto je vhodné si dát kávu před fyzickou aktivitou.

Znáte ten stav, kdy si dáte kávu a za chvíli se Vám chce spát? Proč?

Je to tím, že účinky kávy se aktivují zejména fyzickou aktivitou nebo napětím. To je docela zvláštní, ale lehce si to ověříte sami. Když si dáte kávu a sednete si k televizi, možná někdy i usnete.

Naopak, když si dáte kávu a potom jdete na procházku nebo cvičit, tak se výrazně aktivuje celé fungování těla a cítíte se svěží a vyvinete i více aktivity. A dokonce to působí i tak, že když se po kávě rozčílíte, tak opět budete aktivnější:-) Je to způsobeno zvýšením krevního tlaku, který není sice dlouhodobý, ale ve spojením s fyzickou aktivitou se její účinek zvyšuje.

Sledoval jsem tréninkové jednotky kulturistů a většina z nich si dává před tréninkem obyčejnou kávu. Je to nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak aktivovat tělo před cvičením a zvýšit jeho výkonnost.

Dát si kávu s mlékem a cukrem nebo bez?

Nejhorší ve spojitosti s kávou je, že si ji většina lidí sladí a přidává smetanu. Kdysi jsem si nedokázal představit vypít kávu bez cukru a smetany. Dnes mi vystačí káva bez cukru a jen s kapkou mléka. Vše se dá odnaučit. Pokud chcete zhubnout, neměli byste kávu sladit. Zvyšuje to její energetickou hodnotu. A samozřejmě cukr může veškerou snahu překazit.

Naopak káva bez cukru a bez smetany žádné problémy nepřináší a pomáhá při hubnutí.

Káva a krevní tlak

Káva zvyšuje krevní tlak. To je známá pravda. Ovšem to zvýšení není často nijak extrémní. Je ve Vašem zájmu snížit opravdu váhu a začít hubnout, protože zhubnutí bude znamenat i snížení tlaku. Já jsem měl vysoký tlak. 145/92.

To na můj věk není moc dobrá hodnota. Nyní mám tlak 115/74 – tedy ideální hodnota. I větší množství kávy denně mi tlak nijak nevychýlí.

Tedy když zhubnete, můžete si kávy dopřávat i více a nemusíte se bát každého šálku jako s kg navíc.

Pokud máte nadváhu, vyplatí se tlak hlídat a vařit si slabší kávu.

Káva s jídlem nebo bez jídla?

Většina lidí je zvyklá pít kávu na lačno a nebo ještě častěji po jídle. Ale měli byste vědět, že káva dráždí žaludek, žlučník a částečně zpomaluje trávení. Tedy není úplně ideální pít kávu na lačno ani hned po jídle. Občas mi bývá po kávě, kterou si dám po jídle, těžko a je to právě způsobeno zpomalením trávení.

Ještě horší účinek má káva se smetanou po jídle.

Ideální je pít kávu až po určité době po jídle, aby se mezitím začalo trávit jídlo, které jste předtím snědli.

Káva před cvičením – ideální a levný pomocník

Využívám kávu před cvičením. Uvařím si malé Presso bez cukru cca 30 minut před cvičením. Může to být i slabší káva. Pokud máte vyšší tlak, raději bych tento způsob volil až něco zhubnete a ověříte si, že Vám to nezpůsobuje žádné problémy. U zdravých lidí jsem si žádného problému nevšiml.

Kávou se tak celkově zvýší aktivita těla, lepší nálada a člověk cvičení „dá více“. Zároveň se zrychlí metabolismus a podpoří se další spalování tuků. Po cvičení se budete zároveň cítit aktivnější i v dalších hodinách.

 Kolik kávy denně si můžete dopřát?

Pokud jste zdraví, tak jsem nenašel prokazatelně negativní účinky v pití kávy. Tedy můžete vypít i 3 šálky denně nebo více. Záleží na Vašich pocitech. Pokud máte problémy s tlakem ze začátku omezte kávu na 1-2 šálky denně a podle tlaku potom můžete i kávu přidat.

  1. Kávu nemusíte vynechávat, když chcete zhubnout. Naopak Vám může v mnoha ohledech pomoci při hubnutí. Největší účinek je v celkové aktivaci těla, zlepšení duševní pohody a zrychlení metabolismu.
  2. Nepijte kávu bezprostředně po jídle, abyste nezpomalily trávení jídla. Dopřejte si kávu po 30 minutách až hodině nebo mezi jídly.
  3. 20-40 minut před cvičením si můžete dát kávu pro aktivaci těla a zrychlení metabolismu, který přetrvá i další hodiny. Pokud máte vyšší tlak dejte si buď jen slabší kávu a nebo počkejte až po zhubnutí prvních kg a sledujte svůj tlak krve.
  4. Naučte si vychutnat pravou chuť kávy. Cukr a smetana jsou jen výmysly moderní doby. Káva má výbornou hořkou chuť a jen my si ji chceme přikrášlovat cukrem, který je největší zlo. Jde to se naučit, musíte jen chtít a potom se kávy nemusíte vzdávat už nikdy.

Podobné účinky jako káva mají i další přírodní látky, které zrychlí metabolismus. Mám o tom ve svém kurzu hubnutí i samostatnou kapitolu, kde se tomuto tématu věnuji.

Hezký den a zkuste si vychutnat dnes pravou kávu bez cukru, smetany a dalších sladkostí:-)

  • 1 rok hledání a zkoušení
    Celý rok jsem hledal na internetu a zkoušel různé postupy. Většina věcí ale nefungovala a jen jsem tím ztratil čas.
  • Vytvořil jsem si vlastní systém hubnutí
    Z toho, co jsem zkusil, jsem vybral to nejefektivnější a zhubl tak desítky kilo.
  • Vytvořil jsem si vlastní systém hubnutí
    Z toho, co jsem zkusil, jsem vybral to nejefektivnější a zhubl tak desítky kilo.
  • Vytvořil jsem si vlastní systém hubnutí
    Z toho, co jsem zkusil, jsem vybral to nejefektivnější a zhubl tak desítky kilo.
  • Vytvořil jsem si i vlastní cíle a odměny, abych vydržel
    Bylo potřeba i sám sebe motivovat, jinak by člověk hned ztratil hnací sílu. Ukážu Vám, jak se dokopat a dokázat to!

Tyto a další body mi pomohly zhubnout k dnešnímu dni 27 kg. Není důležitý jen můj jídelníček, který jsem několikrát upravoval, ale musíte vědět i jak opravdu spalovat tuk a neztrácet jen vodu. To je totiž problém většiny diet.

Můžete začít hubnout podle mého návodu i Vy!

Zdravé je vypít až šest šálků kávy denně. Jen ne turka.

Nejsem výživový poradce, ale člověk, který hledal nejefektivnější možnost, jak zhubnout a konečně se to povedlo. Nepřišel JOJO efekt a konečně mám vysněnou postavu.

Káva je v určitém množství tělu prospěšná. Počet "zdravých" šálků překvapí

Káva obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty a kromě kofeinu dalších dvě stě příznivých látek.

Antioxidanty jsou látky, které brzdí stárnutí, a hlavně hrají zásadní roli v prevenci proti řadě závažných chorob. Právě kvůli nim konzumují zastánci zdravé výživy kila ovoce a zeleniny.

Málo se ale ví, že antioxidanty najdeme především v kávě. A je jedno, zda pijeme rozpustnou nebo „turka“.

Na druhu záleží

Odborníci sledovali hlavní skupiny látek, které káva obsahuje, a to jak zdraví prospěšné antioxidanty, tak také takzvané procesní kontaminanty akrylamid a furan. Tedy těkavou látku, která kávě dává typickou vůni.

A pak samozřejmě kofein, kvůli jehož povzbuzujícím účinkům kávu pijeme. Z výsledků jednoznačně vyplývá, že je naprosto jedno, zda dáváte přednost kávě instantní či „lógru“.

Kvalitu látek v kávě obsažených způsob přípravy neovlivňuje.

Přečíst článek ›

Z hlediska psychostimulačního účinku kávy je jedno, zda si dáte espresso, rozpustnou či zalévanou kávu. Jakákoliv z nich pomůže díky kofeinu zlepšit bdělost, pozornost, logické myšlení a celkovou tělesnou i duševní výkonnost.

Pomáhá s prevencí

Káva nemá jen povzbuzující účinky. V přiměřeném množství může být přínosem v prevenci celé řady civilizačních chorob, jakými je například cukrovka II. typu či Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. A co je pravdy na tom, že nadměrné pití kávy může škodit srdci?

Kofein v kávě krátkodobě zvýší krevní tlak, proto se rozhodně nedoporučuje lidem s hypertenzí. Ale mýtus o tom, že káva způsobuje infarkt, vznikl na základě toho, že se při dřívějších studiích neoddělovalo samotné pití kávy od ostatních návyků.

Zejména mezi lékaři a ještě častěji mezi zdravotními sestrami byla neodmyslitelná káva bez cigarety, a to už je něco jiného.

Přečíst článek ›

Kojení neohrožuje

A jak je to třeba s kávou a kojením? Šálek kávy kojící mamince rozhodně neublíží. Pokud miminko v noci nespí, určitě to není způsobeno tím, že v mléce byl obsažen kofein.

A když už kojící maminka bez kávy nemůže být, rozhodně bych jí raději doporučil klasickou kávu než tu bez kofeinu.

Pravá káva totiž na rozdíl od té bezkofeinové neobsahuje další chemické příměsi, protože i instantní káva se vyrábí pouze mechanickou cestou.

Bohužel i v obyčejné meltě vypijete daleko víc škodlivých akrylamidů než v kávě. To je ta látka, která vzniká při pražení či smažení.

Budete mít zájem:  Pásový opar – příčiny, příznaky, léčba

Přijatelná dávka?

A jak je to s množstvím kávy, které můžeme vypít, aniž by se nám „rozskočilo“ srdce? Za doporučenou denní dávku u zdravého člověka se pokládá 4 až 6 šálků denně, což je 300 mg kofeinu.

A jestli si myslíte, že jsme s našimi čtyřmi „turky“ denně nějak vášnivými „kafaři“, pak jste na omylu.

Zatímco průměrný Čech vypije ročně v průměru tři kilogramy kávy, kam se hrabeme třeba na Finy. Podle statistik Mezinárodní organizace kávy (ICO) mají právě tito Skandinávci spotřebu až 11 kilogramů ročně. A to patří v Evropě k nejzdravějším národům.

Je káva zdravá, nebo ne?

Ani odborníci si nejsou jistí. Zajímavý článek o kávě a zdraví přinesl deník Metro…

Tento legendární tmavý nápoj obsahuje kofein, tedy drogu zvyšující pozornost a bránící spánku.

Zda kávu pít, či nepít, se neshodnou ani odborníci. Jedno je ale jisté, kofein je droga, takže si na něj můžeme vypěstovat závislost. Kromě toho káva zvyšuje krevní tlak, a tím i riziko vzniku srdečních chorob. Podle některých odborníků by lidé neměli pít kávu skoro vůbec nebo jen občas. Jiní ale kávu velebí. Kofein prý zvyšuje pozornost, zrychluje reakce a rozšiřuje poznávací schopnosti.

Ať tak nebo tak, káva je velmi oblíbená. Zatímco jedni tvrdí, že tři až čtyři šálky denně nevadí, druzí tvrdí, že i jeden je moc. Opírají se o výzkumy, ze kterých vyplývá, že u lidí s pravidelnou konzumací kofeinových nápojů byl zjištěn častější výskyt rakoviny ledvin, jater a slinivky. Ale souvislost mezi kofeinem a příčinou těchto onemocnění nebyla nikdy spolehlivě prokázána.

Závislost: Kdo pije denně tři až čtyři šálky, je ještě v normě.Nadměrné množství: Pití dvanácti a více šálků.Otrava kofeinem: Až sto šálků silné kávy.Účinek: Vrcholí asi až za jednu až dvě hodiny poté, co přejde do krve.

Káva, šlofík a zas káva

Kofein patří mezi skupiny látek, kterým říkáme léky podporující bdělost. Lidé jich využívají v případech, kdy potřebují být déle bdělí a pozorní. Kávu či kofeinové nápoje pijí lékaři a záchranáři, ve směnných provozech i řidiči.

Jeho užíváním ale vzniká začarovaný kruh. Jak se píše na www.cerstvakava.cz, pijeme kávu, abychom nahradili spánkový deficit, který ovšem vzniká důsledkem užívání kofeinu.

Lidé mají díky konzumaci kofeinu mnohem menší potřebu spánku, ale pokud se dobře a dostatečně dlouho nevyspí, tělo nepracuje ve správné fyzické, psychické a emoční kondici.

Důsledkem je to, že lidé pak strádají nedostatkem spánku, což je cena, již platí za lepší výkonnost.

Arabiku, či robustu?

Když si půjdete koupit kávu a bude podezřele levná, nevěstí to nic dobrého. Někdo má rád klasickou mletou kávu, tedy turka, jiný propadl instantní kávě, která se vyrábí z kávového extraktu.

Mletá káva se rozděluje do dvou jakostních skupin -arabika a méně kvalitní robusta, případně jejich směs. Složení výrobku by mělo být na etiketě. Arabika není moc hořká, má sametově jemnou chuť. Robusta chutná hutněji, hořce, ale chybí jí příjemné aroma.

Jedná se o kávu nevalné kvality používanou kvůli nízké ceně.

Kofeinová kalkulačka

Kolik kofeinu lze denně vypít? Pomoci vám může kofeinová kalkulačka, kterou najdete například na webu http://www.energyfiend.com. Je sice v angličtině, ale s dobrou navigací. Kalkulačka vám podle hmotnosti spočítá, kolik šálků kávy nebo plechovek energy drinku by vás už mohlo zabít. Je zajímavé, že účinek se zde, na rozdíl od alkoholu, nerozděluje podle pohlaví. Všechny údaje jsou samozřejmě orientační. Aby vás ale káva zabila, museli byste vypít neuvěřitelné množství.

Zdroj: deník Metro

Káva a účinky na zdraví: Kdy prospívá a kdy škodí?

Výzkumy ukazují, že existuje spojitost mezi příjmem kofeinu a sníženým rizikem rozvoje některých onemocnění, například Alzheimerovy demence (AD) či Parkinsonovy choroby. Velká finská studie, během níž bylo sledováno 1409 dospělých po dobu 21 let, prokázala, že konzumenti 3–5 šálků kávy denně měli o 2/3 nižší riziko rozvoje demence včetně AD ve srovnání s těmi, kdo kávu nepili vůbec.

„Kofein působí jako prevence Alzheimerovy demence, ale také dokáže vyčistit zmatek a nepořádek, který již choroba v mozku napáchala,“ uvádí se ve výzkumu vedeném dr. Garym W.

Arendashem z Floridského centra pro výzkum Alzheimerovy demence.

Podle jeho slov dokáže kofein útočit přímo na průběh choroby tím, že dokáže likvidovat usazeniny a shluky amyloidu v mozku a snížit jejich množství až o 50 %!

„Arendash to vysvětluje tím, že kofein působí na potlačení enzymů, z nichž se toxický amyloid skládá,“ uvádí autorka knihy 100 jednoduchých věcí, které můžete udělat proti Alzheimerově nemoci a úbytku paměti Jean Carperová.

Sama je nositelkou genu ApoE4, jenž způsobuje náchylnost k tomuto onemocnění. Konzumace kávy může podle vědců odvrátit i vznik dalších onemocnění včetně diabetu 2. typu.

Jedním z důvodů může být fakt, že káva kromě kofeinu obsahuje množství látek působících jako přirozené antioxidanty, jež chrání buňky před poškozením.

Kofeinem proti mrtvici

Světová kardiologická federace (World Heart Federation) uvádí, že na celém světě utrpí cévní mozkovou příhodu (CMP) na 15 milionů lidí ročně. Téměř 6 milionů lidí na ni zemře a dalších 5 milionů zůstává doživotně postiženo.

 Celosvětově je mrtvice druhou nejčastější příčinou úmrtí lidí ve věku nad 60 let a pátou hlavní příčinou úmrtí populace ve věku od 15 do 59 let. V nedávné studii bylo sledováno 26 556 finských mužů.

Riziko rozvoje CMP bylo o 12 % nižší u těch, kteří konzumovali denně 4–5 šálků kávy, a až o 23 % u těch, kteří denně vypili až 6 šálků kávy, v porovnání s těmi, kteří konzumovali jen 2 šálky denně.

Studie Nurses Health Study s 83 076 ženami potvrdila o 20 % snížené riziko vzniku CMP po konzumaci 2–4 šálků denně ve srovnání s těmi, které konzumovaly 1 šálek za měsíc. Nekuřačky na tom navíc byly oproti odnaučeným kuřačkám o celých 43 % lépe!

Pozor na návyk a v menopauze

Abychom byli objektivní, musíme upozornit i na druhou stranu „kofeinové mince“. Celkem velkým negativem je skutečnost, že káva je návyková. „Během pražení se, zvláště při vyšších teplotách, uvolňují různé látky, jako je například akrylamid.

V kávě navíc mohou být některé kontaminanty; to jsou látky, které mají zatím ne úplně prokázaný karcinogenní potenciál.

U citlivých jedinců může mít kofein vliv na zvýšení srdeční frekvence až tachykardii (toto se nebude objevovat u lidí, kteří kávu pijí pravidelně – zde je již organismus zvyklý na dodávku kofeinu), dále způsobuje nervozitu, neklid, překyselení žaludku, průjmy, dehydrataci.

Totéž platí u vysoké spotřeby kávy – více než 6 šálků za den.

Je také třeba zmínit efekt nabuzení organismu i ve chvílích, kdy si potřebuje odpočinout, což může vést k celkovému přetížení a následné dlouhodobé vyčerpanosti a výkyvům nálad,“ vysvětluje MUDr. Ing.

Tereza Hodycová z Pro Fit Institutu. Kofein krátkodobě zvyšuje krevní tlak a může, zvláště u žen po menopauze, způsobovat zvýšené vyplavování vápníku z kostí.

Trpíte-li častými bolestmi hlavy, občasná káva by vám vadit neměla, pravidelná konzumace naopak ano; užíváte-li kofein denně v pravidelných dávkách (čím vyšších, tím hůře), hrozí vám při vynechání abstinenční příznaky – a právě ty s vysokou pravděpodobností stojí za vznikem bolestí hlavy a nevolnosti. Mozek navyklý na pravidelný každodenní přísun kofeinu je namísto toho zaplaven adenosinem, jehož úkolem je mimo jiné rozšíření cév. Ty tak přivádějí do mozku více krve a výsledkem jsou bolesti hlavy.

Funguje jako berlička při chutích na sladké i hubnutí

Také potkáváte lidi třímající obrovský kelímek s kávou, nebo se dokonce stal součástí vaší image? Pak už asi víte, že kofein dokáže potlačit chuť k jídlu a tím pomoci snížit příjem potravy.

Poté, co požijeme nějakou potravu, zvláště s obsahem sacharidů, mozek uvolní serotonin a další přenašeče nervových vzruchů (neurotransmitery), jež určují, zda máme hlad, nebo jsme již nasyceni, a mají rovněž relaxační účinek. Nižší hladina serotoninů může stát za rozvojem poruch nálady a vznikem depresí.

 Tomu se obvykle bráníme tím, že konzumujeme další a další potraviny s obsahem sacharidů, abychom vyvolali stejně libý pocit jako před chvilkou… nebo si dáme kávu.

Zjednodušeně by se dalo říci, že kofein působí přímo na tukové buňky a ,nutí‘ je, aby se zmenšovaly. „Je známo, že kofein obecně zvyšuje bazální metabolismus (v závislosti na dávce) a částečně snižuje chuť na sladké.

 Další výhodou je, že kofein podaný 2 až 4 hodiny před fyzickou zátěží zlepšuje využití mastných kyselin z tukových zásob – jinými slovy začíná se dříve a lépe odbourávat zásobní tuk.

 Důsledkem požití kofeinu je také zvýšená pohyblivost střeva, čímž se podporuje lepší vyprazdňování,“ vysvětluje doktorka Hodycová. 

Pilulky na hubnutí obsahují látky, které na sebe váží enzym lipázu ve střevech a tím brání vstřebávání tuků z potravy, jiné – třeba s obsahem chromu – potlačují chuť na sladké, v dalších je pak zvýšený obsah vlákniny a vitaminů. Součástí přípravků na hubnutí je často i kofein, jenž má navíc diuretický účinek. Oblíbené jsou rovněž tabletky, které obsahují „pouze“ výtažek ze zelené kávy; kromě kofeinu je v nich množství antioxidantů.

Ani tyto přípravky však nejsou samospasitelné a neměli byste je začít užívat bez rozmyslu. Vždy je důležité toto rozhodnutí zkonzultovat s lékařem, zvláště pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním či metabolickou poruchou.

„U hubnutí je vždy zcela zásadní celkový režim životosprávy, pohybem a stravou počínaje a psychickou pohodou konče,“ připomíná Tereza Hodycová.

Budete mít zájem:  Vitamíny V Hroznovém Víně?

 Jak už bylo řečeno, kofein zvyšuje periferní prokrvení; této vlastnosti se hojně využívá pro kosmetické účely – kofeinové kapky či šampony slouží k posílení a prokrvení vlasových kořínků.

Prospívá vlasům i pleti

Od vlasů můžeme pokračovat k přípravkům určeným k péči o pleť – kofein je součástí mnoha přípravků povzbuzujících unavenou pleť obličeje nebo oční okolí. Velmi oblíbené jsou kávové zábaly celého těla.

Kromě toho, že prokrví pokožku a nastartují či povzbudí metabolismus, také pomáhají vyplavit z pokožky toxiny. Kávový peeling pokožku vyhladí a zbaví ji šupinek odumřelé kůže. Kofein působí na buňky, aby lépe spalovaly tuk, a tím dokážou zmírnit celulitidu.

K zeštíhlujícímu efektu je zapotřebí zábal několikrát opakovat. Na trhu je rovněž řada přípravků určených k úlevě při nachlazení a zánětu horních cest dýchacích. Většinou obsahují účinné látky proti bolesti, horečce, na snížení otoku sliznic.

Jiné pro výraznější a déle trvající účinek obsahují rovněž kofein. Právě ten však může navodit nespavost a nervozitu – proto pozor na jejich užívání v odpoledních či večerních hodinách. 

***Jak kofein působí na organismus 

Mozek: Šálek kávy nepřináší jen zvýšenou pozornost a soustředění, má dlouhodobý pozitivní vliv i na mentální funkce. Dva šálky kávy denně posilují podle vědců dlouhodobou paměť. Studie provedená na Harvard School of Public Health prokázala o 20 % nižší riziko deprese u žen, které pijí denně 4 šálky kávy. Kofein ovlivňuje funkci serotoninu a dopaminu v mozku. 

Plíce: Kofein rozšiřuje cévky v dýchacích cestách a usnadňuje tak dýchání, což je dobrá zpráva mimo jiné i pro astmatiky. 

Játra: 3 šálky kávy denně mohou snížit vznik rakoviny jater až o 40 %. Vyplývá to z výsledků metaanalýzy 14 studií provedených od roku 1966 do roku 2012 zveřejněné v časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology. 

Děloha: Výzkum zveřejněný v časopisu International Journal of Cancer porovnával studie z Evropy, Japonska a USA. Vědci zjistili, že jeden šálek kávy denně snižuje riziko rakoviny dělohy o 8 %. 

Diabetes: Konzumace 6 malých šálků kávy denně je podle souhrnu studií z Harvardovy univerzity spojována s o 33 % nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu. 

Srdce: „3 šálky kávy denně prospívají srdci – zvýší průtok krve ve chvílích odpočinku,“ říká profesor Carl Lavie, ředitel Cardiac Rehabilitation and Prevention z Ochsner Clinical School v New Orleans. „S kávou dostanete do těla kromě kofeinu i řadu antioxidantů – zvláště polyfenoly, jež brání účinkům volných radikálů, čímž mohou působit jako prevence srdečně-cévních onemocnění,“ doplňuje Tereza Hodycová. 

Klouby: 6 malých šálků kávy denně snižuje u mužů riziko vzniku dny o 59 %. Káva údajně snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. 

Energie: Káva podaná hodinu před sportovním výkonem zajistí delší výdrž (zdroj: PLoS One). 

Odborná spolupráce: MUDr. Ing. Tereza Hodycová, Pro Fit Institut

Autor: Markéta Ostřížková

Káva zdraví svědčí. Ale nic se nemá přehánět

Káva obsahuje řadu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, jejichž vliv na zdraví se stále zkoumá. Foto: Profimedia.cz

Dříve odborníci považovali kávu za zlozvyk poškozující zdraví, podobně jako cigarety. Proč? „Je velmi těžké podívat se jen na jeden aspekt životního stylu nebo diety a odvodit od ní zdravotní stav,“ vysvětluje výzkumník Donald Hesrud z americké Mayo Clinic.

„Například dřívější výzkumy nebraly v potaz, že těžcí pijáci kávy byli také kuřáky a měli sedavý životní styl.“ Dnes podle něj už víme, že na rozdíl od cigaret a nadměrného množství alkoholu se nemusíme cítit u šálku kávy provinile.

Především bylo vyvráceno zažité tvrzení, že pití kávy významně zvyšuje krevní tlak, čímž nahrává vzniku srdečních onemocnění, nehledě na to, že tak přímo ohrožuje pacienty, kteří již těmito chorobami trpí. Ukázalo se, že tlak zvyšuje mírně a jen krátkodobě, navíc u pravidelných pijáků kávy, kteří jsou na ni zvyklí, už je tento efekt mizivý.

„V minulosti byla démonizovaná, ale podle současných vědeckých důkazů může být pro zdraví většiny lidí prospěšná,“ doplňuje nutriční vědec Kris Gunnars s tím, že samozřejmě i pití tohoto nápoje má svá ale.

  • Hlavní a nezpochybnitelnou výhodou jsou její povzbuzující účinky na organismus. Tedy účinky kofeinu, její hlavní složky.
  • Obsahuje řadu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, jejichž vliv na zdraví se stále zkoumá.
  • Milovníci kávy mají mnohem nižší riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, tedy tou získanou. Výzkumy dokonce ukazují, že pití kávy by ho mohlo snižovat o 23 až 67 procent.
  • Snižuje riziko onemocnění jater. Konkrétně jaterní cirhózy, nemoci, kvůli které je jaterní tkáň zjizvená a vede k selhání tohoto orgánu. Díky kávě se může pravděpodobnost onemocnění snížit až o 84 procent, zvlášť u těch, kteří pijí čtyři i více šálků denně. Navíc o 40 procent snižuje i riziko vzniku rakoviny jater, což je druhý nejčastější typ rakoviny.
  • Nižší riziko depresí a sebevražd. Deprese je nejběžnějším mentálním onemocněním, které velmi snižuje kvalitu života. Ve výsledcích studie Harvardské univerzity z roku 2011 měli lidé, kteří pili kávu, o dvacet procent menší riziko onemocnění depresí. Výsledek shrnutí třech na sobě nezávislých studií zase ukazuje, že lidé, kteří pili více než čtyři šálky kávy denně, měli o 53 procent nižší pravděpodobnost, že spáchají sebevraždu.
  • Studie také ukazují, že lidé, kteří pijí kávu, mají nižší riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou, a to o 32 až 60 procent. Stejně tak naznačují, že by mohla chránit i před Alzheimerovou chorobou. Problém je opět v jejím množství – bylo by zřejmě třeba pít minimálně čtyři šálky kávy denně.
  • Prodlužuje život? Některé výzkumy to připouštějí. Milovníky kávy totiž do jisté míry chrání před vznikem některých nemocí, jež život výrazně zkracují. Dlouholetá studie na 420 260 lidech ukázala, že její participanti ve věku 50 až 71 let měli menší riziko předčasného úmrtí.

Přes všechny tyto povzbudivé zprávy kávu rozhodně nemůžeme řadit k dokonalým doplňkům pestré stravy, jako jsou třeba tzv. superpotraviny apod.

  • Kofein může vyvolávat úzkosti a zhoršit kvalitu spánku. Jeho nadměrná konzumace často vede k nervozitě, úzkosti, zrychlenému bušení srdce, dokonce může zhoršit panické ataky. Při potížích s nespavostí, které kofein může také způsobovat, se doporučuje vypít poslední šálek kávy ve dvě hodiny odpoledne.
  • Může zvyšovat cholesterol. Pokud se káva nepřipravuje správně, vylučuje látku zvanou cafestol, jež má vliv na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Jde hlavně o tzv. turka.
  • Při konzumaci nadměrného množství kávy hrozí špatné vstřebávání vápníku.
  • Kofein zvyšuje sekreci trávicích šťáv. Proto může u lidí s některými onemocněními žaludku vyvolávat potíže.
  • Může také dráždit močové cesty, zejména u lidí, kteří obecně trpí onemocněním ledvin či močových cest.

Jaký vliv má káva na náš mozek a těloZdraví

Důležitou otázkou proto je, kolik kávy si denně můžeme dopřát bez rizika. „Na téma optimálního množství vypitých šálků kávy a jejich vlivu na zdraví toho bylo napsáno mnoho.

Člověk by se měl řídit zdravým selským rozumem podle hesla ‚všeho s mírou‘,“ vysvětluje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu, s tím, že benefity nám v případě umírněného pití přinášejí kromě kofeinu i další látky v ní obsažené.

„Obecně platí, že pro zdravé osoby jsou dva až čtyři šálky kávy bezpečné. Negativní vliv však má dlouhodobé pití kávy ve velkých dávkách.“

Kofein ovšem můžeme dostat do těla i jinak. „Bez šálku dobré kávy si mnozí z nás nedovedou svůj život představit. Ne pro každého je ale káva vhodná. Někomu jednoduše nechutná, někdo ji nesnáší na žaludek. Tuto nesnášenlivost však nezpůsobuje kofein, nýbrž produkty vznikající při pražení kávy,“ vysvětluje Ivana Lánová, podle níž mohou být dobrou náhražkou doplňky stravy s obsahem kofeinu.

Základní radou, stejně jako u jiných potravin, je dbát na kvalitu. Nejlevnější druhy nebo stará balení mohou obsahovat např. plíseň. Při přípravě bychom se měli vyhnout kávě turecké, je v ní příliš mnoho zmíněného cafestolu.

Vhodné jsou filtrované kávy nebo tzv. french press. Jsou také jemnější k našemu žaludku.

Fakta o kofeinu
Kofein je rostlinný alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce.
Nachází se v různých rostlinách, ale jeho název je odvozen právě od kávy. Rostlina kávovník arabský se latinsky nazývá Coffea arabica.
Jde o nejčastěji užívaný stimulant na světě. Dokáže stimulovat naši nervovou soustavu, potlačuje únavu, bývá součástí různých energetických nápojů. Krátkodobě také zvyšuje krevní tlak, ale je-li to formou nápoje, je toto zvýšení malé.
Ve farmacii se používá jako koanalgetikum, což znamená, že zvyšuje analgetickou účinnost jiných látek proti bolesti. Kombinace analgetika s kofeinem zvyšuje účinek proti bolesti asi o 40 %, aniž by se zvyšovala toxicita analgetika, a navíc se tím i často sníží celkové dávky analgetika a urychlí se nástup jeho účinku.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector