Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?

Zázvor, léčivá rostlina, která je v lékařství i v domácnostech využíván po dlouhá staletí. A není se čemu divit. Kořen této rostliny má velmi prospěšný vliv na lidské zdraví.

Původem exotická rostlina je v Evropě už od pradávna používána jako lék na nachlazení, infekci, povzbuzení imunitního systému nebo jako pomocník při snižování váhy. V současnosti ji ve volné přírodě v podstatě nenajdete. Zázvor je uměle pěstovaný v tropických oblastech, odkud je následně převážen do zbytku světa.

Ze zázvoru obecného používáme pouze jeho kořen. Ten je k dostání v mnoha různých formách – celý čerstvý kořen, nakládaný či kandovaný, v podobě oleje nebo jako sušený prášek. Největší přínos má samozřejmě čerstvý kořen, který se využívá právě při přípravě lahodného čaje.

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?

Léčivé účinky zázvoru

V oddenku zázvoru se ukrývá velké množství prospěšných látek. Jedná se o bohatý zdroj vitamínů – A, B1, B2, B6, C, E, minerálních látek jako je sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, mangan či železo a najdeme v něm i aminokyseliny, různé esenciální oleje (gingerol) a aromatické látky (zingiberen, bisabolen, atd.).

  1. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které nás chrání proti kardiovaskulárním onemocněním nebo autoimunitním chorobám. 
  2. Gingerol a gingerdiol, které jsou v zázvoru obsaženy, mají velice pozitivní vliv na náš imunitní systém. Pravidelná konzumace zázvorového čaje pak pomáhá předcházet chřipce a nachlazení.
  3. Díky obsahu gingerol a shogaol, které zvyšují vstřebávání živin, napomáhá zázvor s trávicími problémy a celkově zlepšuje a usnadňuje trávení.
  4. Velkou předností zázvoru je také schopnost povzbudit metabolický proces nebo navazování škodlivých toxinů a jejich vyplavení ven z těla.
  5. Podle několika vědeckých studií dokáže zázvor snižovat produkci některých tkáňových hormonů, které mají na svědomí bolestivost a vznik zánětů. Proto je jeho užití vhodné také v případě revmatismu, artritidy nebo při menstruaci.
  6. Díky velkému množství antioxidantům a svým přohřívacím účinkům je skvělým pomocníkem k posílení imunity především v období podzimních chřipek.

Co je to gingerol?

Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která se svým chemickým složením řadí mezi organické sloučeniny – fenoly, ketony a alkoholy. Mezi jeho léčivé účinky patří především zmírnění zažívacích nevolností.

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?

Zázvorový čaj si snadno připravíte i doma

Připravit si zázvorový čaj není vůbec nic složitého a zabere vám jen pár minut. Potřebujete k tomu jen onen zmíněný kořen zázvoru, vodu a med. Obecně se doporučuje zázvor nastrouhat, jelikož se do čaje vylouhuje více prospěšných látek.

Co tedy budete potřebovat

  • Čerstvý zázvor – půlcentimetrový kousek na šálek čaje
  • Cca 1 l horké vody
  • Med

Jak na to

  1. Nejprve si dejte vařit vodu.
  2. Poté omyjte a očistěte kořen zázvoru. Na 1 litr horké vody použijte půlcentimetrový kousek.
  3. Zázvor nechte louhovat po dobu 5 minut, poté ho vyjměte.
  4. Čaj dochuťte medem.

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?

Jak často a jak dlouho můžete zázvorový čaj popíjet?

Maximální dávka zázvoru by neměla překročit 4 gramy. V případě sušeného zázvoru je to pouhý 1 gram. Přehnané popíjení zázvorového čaje není příliš dobrý nápad. Pokud dojde k “předávkování”, mohou jinak prospěšné látky působit kontraproduktivně. Zázvorový čaj si dopřejte v několika menších dávkách v průběhu celého dne.

Zázvorový čaj se navíc nedoporučuje pít každý den, jelikož zázvor patří mezi návykové rostliny. Při velmi častém popíjení si naše tělo na prospěšné látky navykne a začne být vůči nim rezistentní. V případě nemoci nám pak s největší pravděpodobností už nepomůže.

Zázvor: Všelék, který může i škodit

Zázvor bývá nazýván všelékem. Jeho léčivé účinky oceníte nejen při nachlazení a zažívacích potížích. Se zázvorem bychom to ale neměli přehánět! Lze se jím totiž snadno předávkovat. Jaké jsou léčivé účinky zázvoru? Kdy se mu raději vyhnout? Jak z něj připravit léčivý čaj?

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?Závor – koření s výraznou a příjemnou vůní a chutí. Pozor ale na předávkování. Příliš mnoho zázvoru vám může podráždit žaludek. Foto Pixabay.org

Zázvor je původem exotická rostlina (Čína, Indie), která je ale v Evropě známá po staletí. Používali ho Řekové i Římané, zdomácněl ve středověké evropské kuchyni, postupně se však jeho obliba zčásti utlumila.

Renesanci zažívá zázvor díky zájmu o tradiční léčitelství a orientální pokrmy, kam zázvor neodmyslitelně patří.

Výrazná chuť zázvoru i jeho aroma přináší do přípravy jídel vítanou změnu, a tak dnes na zázvor narazíte doslova na každém rohu.

Největší pozornosti se těší zázvorové nápoje (čaje, limonády či pivo) a pokrmy s čerstvým zázvorem nebo zázvorem ve formě koření. Zázvor najdete běžně v nabídce supermarketů i obchodů se zdravou výživou.

Zázvor je dostupný také v lékárnách jako potravinový doplněk (sirupy, kapsle apod.), ale tady mají větší popularitu např. hlíva, rakytník či echinacea, což jsou léčivé rostliny bez rizikových projevů.

Opatrnost při užívání zázvoru je nutná a vyplývá z toho, že zázvor se nesmí užívat ve větším množství a není vhodný pro každého.

Zázvor obecný: Bylina se zázračnými oddenky

Zázvor obecný je trvalka, která se pěstuje kvůli ztlustlým rozvětveným oddenkům výrazné chuti i vůně.

Ve složení hrají nezastupitelnou roli především terpeny (aromatické látky organického původu) – zingiberen jako součást silic zázvoru dodává typickou vůni, gingerol má na svědomí ostrou a výraznou chuť.

Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, což je aromatická látka využívaná hojně v potravinářství a při výrobě parfémů. Celkově obsahuje zázvor stovky látek, podstatné je, že některé z nich (např. zmíněný gingerol) mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví.

Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má také terapeutické účinky při různých zdravotních potížích. Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny (fenoly, ketony a alkoholy) a nejbližší složení mají kapsaicin či piperin, což jsou látky dodávající pikantnost chilli, resp. pepři. Běžně má gingerol podobu žlutého oleje. Mezi léčivé účinky gingerolu patří zmírnění nevolností různého druhu, např. při cestování, v těhotenství či při migréně. Gingerol se pro své působení na tělesnou teplotu používá k navození hypotermie u potkanů (tzv. hibernace). Gingerol je rovněž podroben vědeckému zkoumání s ohledem na pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění (např. rakovina střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo slinivky břišní). Zdroj: Wikipedia.org

V současnosti se zázvor v divoké přírodě prakticky nevyskytuje. Uměle je pěstován především v tropických oblastech, odkud pochází, ale rozšířil se i do domácností po celém světě. Zázvor můžete tedy vypěstovat i v českých podmínkách.

Pokud poskytnete rostlině přiměřenou vlhkost a dostatek slunečního světla, dočkáte se „úrody“ a část oddenku můžete spotřebovat. Zázvorovník je ale rostlina, které musíte věnovat poměrně velkou pozornost, a i přes veškerou péči vykvete jen vzácně a oddenky většinou nedosahují velikosti běžné pro tropické oblasti.

Cenné informace nejen o pěstování zázvoru naleznete například na těchto stránkách o zázvoru.

Zázvor: Sušený, čerstvý nebo kandovaný?

Zázvor se používá nejčastěji jako koření, tzn. sušený.

Ať už jde o jednodruhové koření vhodné do slaných i sladkých jídel či kořenící směsi (například kari), kam se zázvor přidává, vždycky zázvor kromě aromatu a výrazné chuti dodává pokrmům něco navíc – pozitivně totiž ovlivňuje proces zažívání. Zázvor stimuluje tvorbu trávicích šťáv, a tak dokáže potlačit nepříjemné stavy, jako jsou pálení žáhy, nadýmání či plynatost.

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?Zázvor je lékem na řadu potíží, užívat bychom ho ale měli s rozumem

V posledních letech si oblibu získávají i jiné formy než sušený zázvor – čerstvý zázvor či zázvor nakládaný. Čerstvý zázvor můžete kromě mnohostranného využití při vaření a pečení užívat jako „lék“. Strouhaný nebo krájený na plátky např.

slouží k přípravě čaje (nachlazení, zažívací potíže). Kousky čerstvého zázvoru je rovněž možné rozžvýkat při bolestech v krku. Zázvor lze nakládat do medu, cukru (kandování) i etanolu (extrakt).

Zázvor se tak stává součástí nejrůznějších pochutin (bonbónů, lízátek či žvýkaček), ale také lihových nápojů a potravinových doplňků.

Kdy se zázvoru raději vyhnout?

Zázvoru se připisuje řada léčivých a zdraví prospěšných účinků. Ruku v ruce se superlativy se také objevují upozornění na uvážené užívání zázvoru, která vyplývají z možného předávkování či nevhodné kombinace s jinými léčivy.

Podle řady odborníků není dětem do dvou let zázvor určen vůbec. Vyhnout by se mu měli i jedinci s dlouhodobým onemocněním, jako jsou např. diabetici. Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že je lze užívat jen s mírou, zázvoru se to týká dvojnásob.

Budete mít zájem:  Test napoví, zda je váš protějšek psychopat

V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 gram, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.

Doporučené dávky zázvoru
Dospělí

  • Obecně by neměla denní dávka čerstvého zázvoru překročit 4 gramy (při dávce 5 gramů jsou popisovány některé nežádoucí účinky jako nevolnost, průjem a srdeční poruchy).
  • Při nevolnostech denně 2 – 4 gramy čerstvého oddenku (0,25 – 1 gram sušeného zázvoru), záleží na intenzitě potíží.
  • V těhotenství 4krát denně 250 mg (kapsle).
  • Zázvorový čaj porcovaný lze připravit několikrát denně (2 – 3krát), do odvaru z čerstvého zázvoru je doporučeno množství do 4 gramů na litr čaje (dle individuální snášenlivosti).

Děti

  • Do dvou let není vhodné zázvor užívat.
  • U dětí starších dvou let odpovídají dávky zázvoru přibližně třetině dávkování u dospělých (s ohledem na hmotnost).

Kdy zázvor léčí? Prokazatelně zázvor pomáhá při nevolnostech (např. v těhotenství, při cestování), nemocech z nachlazení či zažívacích potížích.

Často je také uváděno, že zázvor aktivuje oběhový systém a snižuje hladinu cholesterolu, a tím chrání lidský organismus před civilizačními chorobami. Objevují se i vědecké studie, které se zabývají vlivem zázvoru na nevolnosti při chemoterapii, či přímo prevencí některých druhů rakoviny.

Pozornost vzbudila schopnost zázvoru odbourávat tuk, a tak se stal zázvor součástí potravinových doplňků určených k hubnutí. V neposlední řadě se užívá zázvor při léčbě impotence.

Zázvor jako součást pokrmů a nápojů

Zázvor má citrusovou vůni a nezaměnitelnou pikantní chuť. Používá se do sladkých i slaných jídel a při tepelné úpravě se jeho chuť zjemňuje. Nezastupitelný je v asijské kuchyni (u nás především kuchyně čínská a indická).

Zázvor doplňuje masité pokrmy stejně dobře jako cukroví, sušenky, perník či zmrzlinu. Používá se k přípravě pečených mas, ale i v tuzemsku oblíbených gulášů, k marinování rybího masa a zvěřiny.

Tím, že ovoci dodává pikantnost, stal se oblíbeným přídavkem marmelád a džemů.

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru připravíme tak, že 1 až 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru (max. 4 gramy zázvoru nakrájeného na plátky) přelijeme litrem vroucí vody. Po dobu 5 minut necháme zázvor vylouhovat a poté jej z čaje odstraníme, vylouhované kousky zázvoru nejsou určeny k požívání. Do zázvorového čaje je dobré po zchladnutí cca na 60 stupňů přidat šťávu z citronu a med (zejména při nemocech z nachlazení). Tip: Pokud dáváte přednost kořeněným chutím, můžete spolu se zázvorem povařit skořici a hřebíček, tím získáte výraznější nápoj.

Velkou tradici mají zázvorové nápoje. Asijskou specialitou je zázvorový čaj, zázvor ale vhodně doplňuje i běžné druhy čajů, dokonce můžete zázvor použít i pro přípravu kávy. V Anglii je oblíbené zázvorové pivo a víno.

V tuzemsku dáváme přednost místní tradici, ale svařené víno je zvykem doplnit směsí koření, ve které by neměl zázvor chybět. Často se připravuje také zázvorový likér.

Zázvorová limonáda či zázvorový sirup pro přípravu sycených i nesycených nápojů si našel příznivce na celém světě a v poslední době i u nás.

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení i zažívacích potížích

Kosmetické přípravky a parfémy se zázvorem

Bohatě je zázvor zastoupen v kosmetických produktech, včetně parfémů.

Zázvor obsahují zejména sprchové gely, koupelové oleje či šampony na vlasy, u kterých jsou vítány dezinfekční účinky i prokrvení pokožky.

Ze stejného důvodu je poměrně často zázvor příměsí v čisticích krémech. Zázvor se objevuje ve složení také u krémů na ruce, masek na krk, dekolt a obličej.

Pravidelně po extraktech zázvoru sahají tvůrci parfémů. Zázvor najdeme prakticky u všech vyhlášených luxusních značek, a to buď v tzv. hlavě či srdci parfému.

Zázvor je tedy to, co u mnoha parfémů ucítíte ihned po aplikaci, popř. vás vůně zázvoru provází i v následujících dvou až třech hodinách.

Aromatického efektu využívají kromě parfémů i další výrobky se zázvorem, jako jsou například vonné svíce.

Pěstování zázvoru a jeho účinky na zdraví – Atlaso.cz – portál plný informací

Mnoho lidí jej zná jen jako nevzhledný oddenek pokrytý nahnědlou slupkou, který skomírá v regálu obchodu. A stejně omezené jsou naše znalosti, i co se týče jeho působení na lidský organismus. Přitom zázvor může posloužit i za jiných okolností, než když jsme nachlazení, a jako bonus může doma vypěstovaný zdobit parapet okna…

Zázvor lékařský je rostlina z čeledi zázvorníkovité (Zingiberaceae), která čítá nad 1300 druhů, mezi něž patří i některé oblíbené exotické koření (kurkuma, kardamom). Tak jako většina rostlin z této čeledi zázvor pochází z Číny a Indie, kde se odnepaměti v různých formách požívá jako léčivý přípravek. Mezi léčivé účinky zázvoru lze zařadit níže uvedené vlastnosti.

Zázvor účinky

  • jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • silné antioxidační účinky
  • stimulaci krevního oběhu
  • usnadnění trávení
  • podporu funkce dýchacích cest
  • udržení normální hladiny krevního cukru
  • snížení cholesterolu
  • podporu chuti k jídlu při nechutenství

…a o mnoha dalších jeho účincích se dosud spekuluje (například údajné afrodiziakální účinky nejsou potvrzeny a jedná se spíše o mýtus).

Jak pěstovat zázvor

Pěstování zázvoru v bytě

Málokterá nepůvodní rostlina je v našich domácích podmínkách tak nenáročná na pěstování jako právě zázvor. V některých zahradnictvích lze zakoupit už předpěstovanou sazenici, čímž se převážně zkrátí čas do první sklizně. V internetových obchodech se také dají koupit semena.

To se příliš nedoporučuje kvůli nízké klíčivosti a dlouhé vegetační době. Nejjednodušším řešením je sázení zázvoru z oddenku. Oddenky prodávané za účelem konzumace jsou však ošetřeny před klíčivostí během skladování a mnohdy leží v prodejně dlouhou řádku týdnů.

Při nákupu tedy vybírejte ty, které vypadají nejčerstvěji, a nejlépe mají li na sobě nějaké klíčky.

Ze zázvoru lékařského se zpracovává, jak ví každý, ta část rostliny, která leží v půdě. Ne každý ji však umí dobře pojmenovat, proto se mezi mnoha lidmi stále mluví o kořenu zázvoru. Nejde však o kořen, nýbrž oddenek.

Rozdíl mezi kořenem a oddenkem stručně řečeno spočívá v tom, že kořen má na starost příjem živin a vody z půdy, zatímco oddenek, největší masa pod povrchem, je zásobárnou živin rostliny.

Oddenek se stará o to, aby rostlina měla na jaře sílu obrazit a zase růst. Jinak řečeno v oddenku rostlina přezimuje.

Koupený oddenek přes noc namočte do vody. Druhý den jej vložte do nádoby o průměru alespoň 20cm a zasypte slabou vrstvou zeminy. Pokud má oddenek již nějaké pupeny, měly by směrovat vzhůru. Půda by měla být výživná a propustná, hlinitopísčitá.

Vhodnou dobou pro sadbu je konec zimy a začátek jara, není to ale pravidlem. Protože zázvor lze u nás pěstovat pouze jako přenosnou pokojovou rostlinu, můžete s tím začít kdykoli během roku. Důležité je dopřát oddenku a klíčkům teplo a vlhko. Jakmile se objeví první výhonek, začne se rostlina rychle rozrůstat. Nakonec může dosáhnout výšky až 70cm.

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?Zázvor svým vzhledem mírně připomíná rákos

Sázení zázvoru na zahradě se kvůli našemu klima nedoporučuje. Můžete ale nádobu s rostlinkou od jara do podzimu postavit ven na slunné nebo polo stinné, před větrem chráněné místo. Potřebuje dostatek vlhka, proto by zalévání zázvoru mělo být pravidelnou záležitostí.

Sklizeň zázvoru

Protože je pro nás důležitá podzemní část rostliny, těžko se určuje čas sklizně.

Obecně však platí, že v našich domácích podmínkách můžeme se sklizní počítat asi deset měsíců od výsadby oddenku. V tu chvíli rostlina nabude velikosti přibližně do půl metru výšky.

Pokud chcete v pěstování zázvoru pokračovat, nesklízejte celý oddenek. Nechte kus v zemině a celý cyklus se bude opakovat.

Pokud má pozůstalý kus oddenku vícero pupenů, můžete jej rozdělit na vícero částí tak, aby na každé byly alespoň dva pupeny, a ty pak zasadit každý zvlášť. Tak si rostlinu snadno namnožíte…

S konzumací zázvoru buďte opatrní. Při konzumaci nadměrného množství může vyvolat zažívací problémy nebo nadměrné pocení a bušení srdce.

Co je okrasný zázvor Hedychium Gardnerianum?

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?

V zahradnictví se můžeme setkat i s takzvaným okrasným zázvorem. Motýlovec Gardnerův, jinak nazýván právě okrasný zázvor nebo kalihi, sice patří do čeledi zázvorníkovité, je ale pouze okrasnou rostlinou. Jde o trvalku původem z Himalájí a Nepálu, která se pěstuje pro své velké květy s dlouhými pestíky. Může dorůst do výšky nad dva metry a vydrží i mírné zimy.

Budete mít zájem:  Káva s hřebcem už vaši erekci nepodpoří

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský – Zingiber officinale

O původu zázvoru toho mnoho nevZázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?íme. Nebyl objevený v divoké přírodě a jeho rodnou zemí je s největší pravděpodobností Čína nebo Indie, kde dodnes roste nejvíce biologických druhů. A právě přes Indický oceán a Jižní Čínské moře se zásluhou fénických mořeplavců rostliny zázvoru dostaly také do evropských zemí. Díky svým léčivým účinkům se zázvor rychle stal hojně využívanou bylinou a není divu, že v průběhu následujících století pronikl také do Ameriky, Afriky a Karibiku. Dnes se zázvor pěstuje po celém světě.

Indická a čínská tradiční medicína využívá zázvor nejméně tři tisíciletí. První písemné zmínky pochází již ze 4. století př. n. l., kdy jej jistý hinduista Mahabharata popisuje nejen jako léčivou rostlinu, ale také jako aromatické a poměrně ostré koření vyznačující se neobvyklou chutí. V kuchyni se zázvoru jako koření využívá dodnes.

Ze zázvoru se užívá pouze oddenku. Ten obsahuje nejen aromatické látky (zingiberen, bisabolen a další) a esenciální oleje, které zázvoru dodávají typickou vůni, ale také gingerol, díky jemuž má zázvor tak výraznou a pikantní chuť. Zázvor je rovněž bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa.

Proč se doporučuje:

  • posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém)
  • má silné antioxidační účinky
  • podporuje činnost kardiovaskulárního systému
  • pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
  • podporuje normální funkce cest dýchacích
  • usnadňuje trávení
  • ulehčuje od cestovních nevolností

Říká se, že zázvor:

  • má antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • zpomaluje některé druhy rakoviny
  • pomáhá při bolestech hlavy a migréně
  • stimuluje krevní oběh
  • snižuje cholesterol
  • pomáhá při zánětech kloubů
  • tiší svalové bolesti
  • povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči
  • podporuje chuť k jídlu
  • pomáhá při nadýmání, pálení žáhy a říhání
  • má močopudné účinky
  • příznivě působí při léčbě nachlazení a chřipky
  • zmírňuje menstruační bolesti
  • je účinným pomocníkem při snižování hmotnosti
  • je považován za silné afrodiziakum

Víte, že …

  • Tato metr a půl vysoká rostlina připomíná rákosí a její květy se zase podobají orchidejím. Lidé však znají pouze nevzhledný leč velmi účinný žlutý či bílý oddenek pokrytý nahnědlou slupkou.
  • Zázvor se pěstuje především v Indii, Indonésii, Číně, Japonsku, Austrálii, Jižní Americe a Nigérii.
  • Ve 13. a 14. století byl zázvor společně s černým pepřem nejčastěji obchodovaným kořením. Půl kila zázvoru tehdy stálo tolik jako celá ovce.
  • Známé je použití nakládaného zázvoru v případě japonského tradičního pokrmu sushi, kde slouží k neutralizaci chuti.
  • Zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné a kojící ženy a malé děti do dvou let.
  • Některým lidem může zázvor způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy.
  • Zázvor se slovensky nazývá ďumbier stejně jako nejvyšší vrchol Nízkých Tater.

    Osvědčené recepty:Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?

  • Zázvorový sirup
  • Suroviny:
    Čerstvý zázvor
    Med
  • 1-2 citróny

Postup:
Připravte si dostatečně velkou sklenici. Zázvor oloupejte a nakrájejte na kostky. Citróny omyjte, oškrabte kůru a nakrájejte na tenké plátky.

Sklenici na střídačku plňte citrónem a zázvorem až do čtyř pětin. Poté zalijte kvalitní medem, který můžete dochutit třtinovým cukrem. Sklenici důkladně uzavřete a postavte na tmavší a chladné místo, kde ji ponechte v klidu po dobu tří dnů.

Po uplynutí lhůty si můžete slít chutný a hlavně léčivý sirup.

Užití:
Sirup se užívá pro posílení imunity a při nachlazení. Lze podávat každý den, přičemž dětem postačí jedna lžíce, dospělí si mohou dopřát lžíci sirupu ráno i večer. Vylouhovaný zázvor lze používat při bolestech v krku.

  1. Zázvorový čaj
  2. Suroviny:
    1 lžička čerstvého zázvoru
    1 lžička medu
    250 ml vroucí vody
  3. Citrónová šťáva

Postup:
Čerstvý zázvor nakrájejte na plátky a zalijte jej vroucí vodou. Nechte louhovat po dobu pěti minut, a poté dochuťte medem a citrónovou šťávou.

Užití:
Čaj se pije pro posílení imunity i jako prevence před nachlazením a chřipkou.

Zázvor umí mnohem více než jen posílit imunitu

Zájem o něj je i z jiného důvodu než jen pro jeho vynikající chuťové vlastnosti. Oddenek zázvoru lékařského má tak velký přínos pro zdraví, že by byl hřích nevěnovat mu patřičnou pozornost. V následujícím článku se dozvíte, kdy se místo průmyslově vyráběných prášků vyplatí sáhnout po přírodní jistotě skryté právě v zázvoru.

Moderní výzkumy prokazují, že zázvor má širokospektrální antibakteriální, antivirové, protizánětlivé i protiparazitické účinky. Pokud budete mít podezření na počínající nachlazení, nebo se mu chcete preventivně vyhnout, připravte si z něj čaj.

Na 250 ml postačí pokrájený kousek o velikosti palce povařený přibližně 10 minut. Pro větší účinek se doporučuje po mírném vychladnutí přidat i přírodní med a citrón. Pomůže vám od rýmy, bolesti v krku, zahlenění, kašle i chřipky. Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?Zázvor je mimo jiné zdrojem unikátního množství antioxidantů. Jejich účinky podporují imunitu a v důsledku toho výrazně posilují naši obranyschopnost. Mezi nejaktivnější látky patří rostlinné silice, především zingeron, gingerol a shogaol. Velkou předností je schopnost navazovat na sebe škodlivé toxiny a úspěšně je vypuzovat z těla.

Tento výčet ve zkratce naznačuje několik zásadních důvodů, proč mít čerství zázvor hlavně v období snížené imunity doma. A to ideálně na chladném suchém místě. Podívejme se ale také na jeho další a někdy trochu upozaďované přínosy.

Lék na zažívání

Už starověká indická medicína využívala zázvor, který nazývá „trávicím ohněm“, pro podporu zažívání. Jeho žvýkání přibližně 30 minut před jídlem povzbuzuje celkový proces trávení, zvyšuje produkci žaludečních kyselin a pomáhá předcházet nevolnostem, plynatosti, bolestem žaludku i jeho zánětům.

Umí dokonce ochránit játra před vznikem rakovinových nádorů. Zázvorový čaj nebo limonádu lze za těmito účely popíjet i v průběhu jídla. Nejnovější výzkumy dokazují, že užívání zázvorových kapslí jako doplňku stravy, má pozitivní účinky dokonce i v mírnění nevolnosti z důvodu chemoterapie.

A protože zázvor funguje antisepticky, předejdete s ním snadněji otravám z jídla. Působí například proti listerii, kampylobakteriím a salmonele. To je důvod, proč se po staletí konzumuje spolu se syrovými rybami v podobě sushi.

Zklidňuje a zbavuje bolesti

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?Ověřilo se, že zázvor dokáže snižovat produkci některých tkáňových hormonů, které jsou zodpovědné za vznik zánětu a bolestivosti. Jeho užití je vhodné v případě nepříjemné artritidy i revmatismu. Pomáhá také v potlačení menstruačních bolestí a nevolnosti. Pozitivní vliv je prokázán i v případě tišení psychického napětí. Kromě toho, že dokáže povzbudit koncentraci a paměť, zvládne zmírňovat migrény a tlumit depresivní stavy.

Snížení váhy

Látky obsažené v zázvoru povzbuzují metabolický proces, takže tělo dokáže účinněji spalovat nashromážděný tuk. Výsledkem dlouhodobějšího působení zázvoru může být skutečně zeštíhlující efekt.

V tomto směru má schopnost přimět tělo také k vyššímu uvolňování inzulinu, což zlepšuje štěpení cukrů. Pokud tedy trpíte cukrovkou druhého stupně, jde o účinný preventivní i léčebný způsob, jak hladinu sacharidů v krvi harmonizovat.

Aby v tomto případě nedošlo k nežádoucím účinkům, doporučují se užívat jen dva gramy denně.

Kdy si dát na zázvor pozor?

Protože jde o bylinu s velmi silnými účinky, je samozřejmé, že ne vždy může páchat pouze dobro. Jsou případy, kdy je nutné jeho užití patřičně zvážit. Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka a odborná garantka projektu Vím, co jím sporné situace upřesňuje:

„Většího užívání zázvoru by se měli zdržet ti, které trápí žaludeční či dvanáctníkové vředy nebo žlučníkové kameny i pacienti užívající léky na ředění krve.

Zázvor není příliš vhodný pro nejmenší děti, ani pro kojící a těhotné ženy (nedoporučuje se více než 4 g čerstvého zázvoru).

Pro zmírnění těhotenských nevolností se vyrábí speciální lízátka obsahující malé množství extraktu ze zázvoru. I v tomto případě je vhodné užívání konzultovat s lékařem.“

Zázvor a jeho účinky

Oblíbenost zázvoru neklesla ani po uplynutí několika tisíciletí. Ba naopak jeho popularita snad ještě více vzrostla, vždyť se vyrábí v nejrůznějších formách a lze na něj narazit prakticky na každém kroku. Avšak to nelze vysvětlit pouze jeho výrazným aroma a specifickou chutí, ale především jeho blahodárnými účinky na náš organismus.

Budete mít zájem:  Tantrická masáž – poznejte tajemství starodávných Indů

Předpokládá se, že o něm lidstvo vědělo již před 5000 lety. Jeho přesný původ však zůstává dodnes utajen. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud později pronikl do Indie. Z Asie se díky trhu rozšířil do světa.

Jak již bylo zmíněno, byl hojně používán starověkými civilizacemi – využívali jej jako koření při přípravě nejrůznějších jídel a nápojů. Ovšem též se hojně používal při řešení zdravotních potíží. A nejspíše velmi úspěšně, jelikož jej nazývali „univerzálním lékem.

“ Používal se hlavně na nemoci spojené s trávením a pro podporu imunity, ale pomáhal i při ženských potížích. Čínské texty ze 4. století př. n. l. popisují použití zázvoru na nevolnosti, průjem, choleru, bolesti zubů, krvácení a revmatismus.

Lékaři té doby jej též doporučovali na nemoci dýchacích cest a nachlazení.

Ve středověku se stal natolik populárním, že nechyběl na žádném bohatém stole. Začal se používat při výrobě sladkostí a jeho cena vzrostla natolik, že jste si jej mohli koupit například za celou ovci.

Dnes je nezbytnou součástí především asijské kuchyně. Přidává se zejména do sladkostí – např. do pečiva, perníků, pudinků, bonbónů.

Ale využívá se i jako koření do hlavních jídel, jelikož syrový zázvor dodává pokrmům svěžest a pikantnost. Slouží k aromatizaci kompotů, svařeného vína a piva. Neměl by se však míchat se zelenými bylinami.

Na druhou stranu se výborně doplňuje s bobkovým listem, hřebíčkem, pepřem a dalšími.

Rostlina obsahuje řadu významných látek včetně vitamínů skupiny B, vitamínu C, minerálních látek (např. Ca, Fe, Zn, Na, P), lipidů, sacharidů a mnohých dalších.

Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, který předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, zároveň má pozitivní účinky na organismus.

Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny a podroben vědeckému zkoumání s ohledem na pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění – předpokládá se, že by mohl zpomalovat určité druhy rakoviny (např.

rakovina střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo slinivky břišní).

Zázvor a zdraví

  • Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Posiluje imunitní systém.
  • O zázvoru se často říká, že podporuje chuť a zlepšuje trávení. To dokazují i výzkumy, které sledovali podávání zázvoru před jídlem. Výsledkem byl fakt, že bylinka zrychlila proces trávení při dávce již 1,2 g prášku. Doporučuje se dále v případě žaludečních potíží, při nadýmání, průjmech, pocitech plnosti.
  • Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Doporučuje se začít se zázvorovou kúrou zhruba 3 až 4 hodiny před odjezdem (může se cucat nebo pít ve formě čaje). Používá se proto i při chemoterapii nebo operačních zákrocích, aby došlo ke zmírnění následků klasické léčby. Studie zaměřená na ranní nevolnosti během těhotenství dospěly k závěru, že cca 1-1,5 g zázvoru denně snižují tyto nepříjemné pocity. Rostlina se doporučuje i na mořskou nemoc.
  • Podporuje organismus při rýmě a chřipce a dodává energii na překonání nemoci. Slouží i jako prevence vzniku chronických onemocnění dýchacích cest. Doporučuje se užívat při křečích průdušek při nachlazení a chřipce, ke zmírnění bolesti na prsou. Při bolestech v krku se obvykle cucá kandovaný zázvor. Přičemž tato tradice začala již ve starověké Číně, kde se zázvor měl cucat během nachlazení.
  • Podporuje snižování špatného (LDL) cholesterolu, krevního cukru a podílí se na normalizaci krevního tlaku a celkově pozitivně ovlivňuje krevní oběh. Dokonce se spekuluje i o jeho moci předcházet infarktu.
  • Vzhledem k tomu, že urychluje metabolismus, je logické, že též podporuje normalizaci váhy.
  • Prohřívá celé tělo a má relaxační účinky.
  • Považuje se již od dávných dob za afrodiziakum.
  • Podporuje tišení svalových bolestí a bolestí při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy (lze jej užívat čerstvý i sušený). Pozor nejedná se o okamžitý efekt, ale studie prokázaly, že pravidelné užívání cca 2 gramů zázvoru může výrazně zmírnit negativní příznaky. Při svalových bolestech se navíc doporučuje vmasírovat do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaných se lžičkou mandlového oleje nebo jiného neutrálního masážního oleje. Též se doporučují zábaly, koupele a obklady se zázvorovým odvarem, které mají uvolňující a osvěžující účinek.
  • Zlepšuje zrak a obecně má pozitivní vliv na smysly, mysl.
  • V lidovém léčitelství se užívá při neplodnosti. Zázvor má též kladný vliv na hormonální systém, často se proto doporučuje i při menstruačních potížích. Jeden z výzkumů dokázal, že podávání 1 gramu prášku po dobu prvních 3 dní menstruace, vedlo k zmírněních bolestivých symptomů.
  • V souvislosti se zázvorem se mluví i o jeho potenciálních účincích v zlepšování paměti a řešení Alzheimerovy choroby. Většina provedených analýz byla zatím provedena pouze na zvířatech, ovšem existují již i výzkumy testující účinky rostliny přímo na lidech. V jednom z podobných bylo sledováno 60 žen středního věku a extrakt ze zázvoru u nich dokázal zlepšit rychlost reakce.
  • V posledních letech se též začíná hovořit o možnostech prevence rakoviny pravidelným užíváním zázvoru. Bylo již provedeno několik výzkumů, které se zabývaly látkami obsaženými v rostlině a které by mohli mít protirakovinné účinky. Vše však zatím zůstává v procesu spekulací, jelikož nebylo vynaloženo dostatečné úsilí na provedení podrobnější analýzy.

Zázvor a jeho nežádoucí účinky

I u zázvoru bychom měli aplikovat naše zlaté pravidlo „vše s mírou.“ Lidé s žaludečními vředy by jej měli užívat pouze po konzultaci s odborníkem. Během těhotenství a kojení se jej doporučuje užívat v menších dávkách. Alergie na zázvor jsou poměrně vzácnou záležitostí.

Formy užívání

Zde se meze fantazie opravdu nekladou, zázvor se totiž užívá opravdu prakticky ve všech formách – čerstvý nebo sušený, práškový či celý. Používá se jako koření nebo se přidává do sladkostí a bonbónů. Existuje též kandovaná forma. Dále se z něj připravují čaje, džusy, šťávy, sirupy, oleje…

Zázvor lékařský a jeho lékařské účinky – na co je dobrý?Zázvorový čaj příprava:

  • Oloupáme 1 zázvor (cca 3 cm) a nakrájíme jej na menší kousky.
  • Vaříme 10-30 minut v 500 ml vody a poté scedíme.
  • Čaj lze dosladit medem.

Zázvorový punč: Připraví se stejně jako zázvorový čaj, následně se však smíchá se skořicí, koriandrem, hřebíčkem a citronovou kůrou.

Zázvorový sirup recept

  • 2 lžičky čerstvého zázvoru nasekáme na malé kousky.
  • Vaříme je asi 30 minut ve 200 ml vody.
  • Následně se přidá 100 g cukru nebo medu a necháme směs zhoustnout.
  • Sirup užíváme po lžičkách, lze jej zamíchat i do čaje.

Zázvor kandovaný recept

  • 1 kg zázvor čerstvý
  • 1 l voda
  • 1 kg cukr krupice

Zázvor očistíme a nakrájíme na plátky (cca 4 mm) a dáme do vody povařit na 20 minut. Pak přidáme cukr, necháme přejít varem, odstavíme a necháme 24 hodin stát. Druhý den opět 20 minut vaříme, odstavíme a necháme opět 24 hodin v nálevu.

Třetí den opět 20 minut povaříme, pak scedíme(nálev si necháme), necháme dobře okapat.

Takto připravený zázvor obalíme v moučkovém cukru (pokud jej nechcete mít moc sladký, tak tento krok přeskočte), rozložíme na mřížce (síťce) a necháme úplně oschnout.

Kosmetické přípravky a parfémy se zázvorem

Výtažky ze zázvoru najdeme i ve sprchových gelech, koupelových olejích, šampónech, krémech, a to především kvůli dezinfekčním účinkům a lepšímu prokrvení pokožky. Často se též přidává do parfémů, vonných svíček.

Zázvor na vlasy

Obsažené látky v zázvoru podporují sílu, lesk a zdraví vlasů a slouží jako prevence vypadávání. Pro dosažení efektu vymáčkneme ze zázvoru šťávu, kterou nanášíme na vlasy před omýváním.

Ovšem nejefektivnější jsou zatím masky, kdy po nanesení zázvorové šťávy, vlasy zakryjeme ručníkem a necháme ji nějakou dobu působit. Poté hlavu klasicky umyjeme.

Tento proces se doporučuje opakovat 1-2x týdně po dobu cca 2 měsíců, poté by se měla udělat pauza.

Zázvorový masážní olej: 1 kořen zázvoru vymačkejte pomocí odšťavňovače a v poměru 1 : 1 smíchejte se sezamovým olejem. Vyrobte jen malé množství a před upotřebením protřepte. Uchovávejte v ledničce.

Zábal, obklad ze zázvoru: Vaří se stejně jako čaj – 30 minut. Zábaly nebo obklady se napustí v odvaru nebo se scedí a zalijí se do koupele.

Zdroje: Wikipedia, bylinkyprovsechny.cz,
ncbi.nlm.nih.gov

  • Zmíněné produkty:
  • Zázvor
  • Zázvor sirup

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector