Za vitamíny utrácíme čím dál víc peněz

Snad každý ví, že nejlepší obranou proti většině typů nachlazení i proti některým druhům virových onemocnění je prevence. Aby tělo dokázalo dobře odolávat nemocem, musí být v nejlepší kondici. Důležité je nejen cvičení a teplé oblečení, ale i správná životospráva a strava bohatá na vitamíny.

Nemusíte kupovat drahé doplňky stravy a vitamíny v tabletách. Vše je i v potravinách. Jaké potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, pokud chcete být zdraví?

Reklama

Velmi důležitá je konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Obecně jsou tyto látky nejčastěji obsaženy v ovoci a v zelenině. Nezapomínejte na to, že nejvíce vitamínů je v ovoci a zelenině v syrové podobě.

Každá tepelná úprava snižuje množství tělu prospěšných látek. I ¼ čerstvé papriky má více vitamínů, než 2 celé grilované nebo dušené.

Zejména vitamín C, který je pro lidské tělo při ochraně před nemocemi nejdůležitější, tepelnou úpravou mizí velmi rychle.

Jaké druhy ovoce a zeleniny jsou nejvíce bohaté na vitamín C?

  • Šípek
  • Černý rybíz
  • Kiwi
  • Papája
  • Zelí
  • Červená paprika
  • Brokolice
  • Růžičková kapusta

Pokud už máte chřipku nebo jste nachlazení, měli byste omezit konzumaci grapefruitu. Ten je jako prevence dobrý, ale při samotné nemoci může způsobovat zvýšené vstřebávání některých léků.

Pikantní jídla a koření

Jako skvělá prevence fungují i pikantní potraviny společně s pikantním kořením. Ve vašem zimním jídelníčku by se měl v dostatečném množství objevovat zejména česnek a zázvor. Jako koření je skvělá chilli paprička. Vynikající účinky má i křen nebo skořice.

Za vitamíny utrácíme čím dál víc peněz

Pokud již bojujete s chřipkou, měli byste pálivá a pikantní jídla naopak omezit. Chřipka je provázena bolestí břicha a pikantní potraviny jí mohou ještě více zesílit.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko je sice tekutinou, ale svým složením je vlastně plnohodnotnou stravou. Alespoň 2x denně šálek teplého mléka je dobrou prevencí proti onemocnění. Při nemocích je mléko s medem velkým pomocníkem proti bolestem v krku. Mléko je bohaté na bílkoviny, které se podílí v organismu na celé řadě procesů. Stabilizují metabolismus, podporují tvorbu hormonů a posilují imunitu.

Za vitamíny utrácíme čím dál víc peněz

Vyhýbejte se konzumaci tučných potravin, které organismus spíše oslabují, než aby mu pomáhaly.

Jak přežít ve zdraví přípitky na zdraví

V osmdesátých a devadesátých letech přilákala Praha příslibem vyšších výdělků mnoho dělníků stavebních profesí, často z Ostravska a ze Slovenska. Byli mladí, chtěli si vydělat a pak se vrátit domů. Když se večer vraceli na ubytovnu, čekali na ně jen jejich spolubydlící. Společně seděli, jedli a pili. Měsíce a léta.

Pak přicházeli nemocní na kliniku, na které jsem pracoval, protože adresou ubytovny na ni byli takzvaně spádoví.

Bylo jim zpravidla mezi pětatřiceti a padesáti a diagnóza byla jasná: jaterní cirhóza nebo její závěrečná stadia, tedy masivní krvácení z rozšířených cév v jícnu nebo jaterní encefalopatie, s poruchou řady mozkových funkcí.

Ve stadiu cirhózy již byli podvyživení. Předtím často utráceli víc peněz za alkohol než za běžné potraviny. Někteří neměli cirhózu, ale takové poškození srdečního svalu alkoholem, při kterém dochází k srdečnímu selhávání.

A další měli jiné komplikace, například alkoholem poškozené rozpoznávací schopnosti čili demenci. Jiní měli takovou neuropatii, která jim znemožňovala chodit. Jeden jak druhý, příběhy jak z Maryčky Magdonové.

Jenže ne z doby markýze Gera, ale z doby budování pokročilé socialistické společnosti a následného transformačního období.

Důsledky nadměrného požívání alkoholu jsem ovšem viděl v nejrůznějších společenských vrstvách. Nejen u pracovníků stavebních profesí, ale také u advokátů, soudců, novinářů, umělců, učitelů a poměrně často i u lékařů. Možná o něco častěji u mužů než u žen. Poškození alkoholem se může týkat všech. Jenže má své nejrůznější kontexty.

Pokud jste již ve stavu, kdy utratíte za alkohol tolik peněz, že vám nezbyde na ostatní pestrou stravu, může být vývoj poškození orgánů včetně mozku rychlejší. Pokud pijete přesmíru, ale jíte k tomu dost masa a zeleniny, může být rozvoj některých orgánových poškození pomalejší.

Neblahým důsledkem nadměrné konzumace alkoholu, zejména toho tvrdšího, je však také vyšší riziko rakoviny jícnu, žaludku, jater či dalších orgánů.

Kdysi jsem zažil, jak pacientovi, který měl alkoholem velmi poškozena játra, lékaři důrazně doporučovali absolutně abstinovat. Udělal to a po několika týdnech spáchal sebevraždu. Znám jiný případ, kdy lékaře vyhledal umělec s jasnou závislostí na alkoholu. Byl již také po mozkové mrtvici a srdečním infarktu.

Rovnou lékaři sdělil, že nikdy pít nepřestane, protože by ztratil inspiraci, a to by znamenalo jeho konec. Psychický i fyzický. Ovlivněn nedávnou zkušeností ho lékař přesvědčoval jen málo důrazně. Při další návštěvě se domluvili, že bude pravidelně, alespoň třikrát denně jíst, že nejméně dvakrát denně bude mít maso, ovoce a zeleninu.

Krom toho hodně pil. Opravdu hodně. Pro některé lidi je totiž alkohol anxiolytikum, pro jiné také hypnotikum. Žil pak ještě patnáct dalších let, i když poslední roky nebyly moc dobré. Nechci z toho druhého příkladu dělat návod na to, jak s alkoholem dobře žít, chci jen ukázat, že život je někdy složitější než striktní doporučení.

Lékař by ale rozhodně nikdy neměl dávat ke konzumaci alkoholu doporučení. V téhle věci jsem jednoznačně na straně Dr. Popova a Dr. Gottfriedové (s. 710 a 707) a velmi nesouhlasím s profesorem Janem Pirkem (s. 708).

Toho si nesmírně vážím jako excelentního kardiochirurga, nevím však o tom, že by studoval metabolismus alkoholu či důsledky jeho zvýšeného příjmu.

S alkoholem a jeho požíváním je to jako skoro se vším. Záleží na kontextu a míře. Pokud člověk jí pravidelně pestrou stravu obsahující vitaminy a bílkoviny, poškozuje ho alkohol zřejmě pomaleji.

Pokud tvoří alkohol významnou část příjmu energie denně, a není přitom dostatečně zajištěn přísun dalších živin, může poškození probíhat mnohem rychleji. Kontext škodlivosti alkoholu je však daleko širší.

Může se stát akutním zabijákem, a to nejen toho, kdo si přihnul, ale často poškodí i někoho nevinného. To platí pro mnohé dopravní nehody a ukazuje to také článek o fetálním alkoholovém syndromu (s. 699).

S mírou při příjmu alkoholu je to stejné. Doporučení pro množství alkoholu, které ještě nemusí škodit, jsou taková, že někdy rozčilují nejen vinaře, pivovarníky či vinopalníky, totiž jeden decilitr vína nebo malé pivo denně pro ženy a dvě deci vína nebo velké pivo pro muže.

To se špatně poslouchá v zemi, která je ve spotřebě alkoholu na jednom z předních míst v Evropě (viz článek na s. 701). Větší příjem alkoholu však již je toxický, mimo jiné také pro nervové buňky. Ale jak jsem již napsal výše, záleží na míře a kontextu.

Řekl bych, že pro muže dvě skleničky vína s přáteli jednou týdně, pro ženy pak polovina, nemusejí nutně znamenat problém.

Zcela nedávno jsem však viděl univerzitního profesora, kterému podle jeho slov po infarktu myokardu lékař doporučil pít s manželkou lahev vína denně. On pil půl litru, ona dvě deci. Po asi deseti letech příjemných večerů má těžkou jaterní cirhózu.

Pro vyváženost je však potřeba zdůraznit, že nejen alkohol škodí organismu.

Vysoký příjem sacharidů ve stravě vede k obezitě, diabetu, a nakonec také k infarktu myokardu, často dokonce i k poškození jater.

Nadměrný přísun masa dodává tělu tolik nasycených mastných kyselin, že také zvyšuje riziko infarktu či mozkové cévní příhody. I tady jde o míru a kontexty. Ostatně jako vůbec v každé věci okolo nás.

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Dopřejte si více vitaminu C. Třeba v řeckém kuskusovém salátu

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují.

Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.

cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Vitamín C patří k vitamínům, které se významně podílejí na udržení normálních funkcí imunitního systému, a protože si člověk neumí v organismu tento vitamín vytvořit, je nutné ho přijímat ze stravy.

Denní doporučený příjem pro muže se pohybuje okolo 110 mg a pro ženy 95 mg. Přijmeme-li vitamínu více, nemusíme se obávat předávkování. S nadbytkem vitamínu C si tělo hravě poradí a vyloučí ho močí.

U citlivých jedinců může při dlouhodobém a nadměrném příjmu vitamínu C dojít k podráždění trávicího traktu či k průjmům.

„Pro imunitu z řady vitamínu je vitamín C zcela zásadní. Organismus napadený infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitamínu C.

Většina lidí má příjem céčka spojený s citrusy, ale hojně ho najdeme i v šípkách, černém rybízu, rakytníku nebo jahodách. V zelenině jeho významné množství nalezneme v petrželové nati, bramborách, brokolici, růžičkové kapustě, květáku a paprikách.

Už 50 g červené papriky nám zajistí doporučenou denní dávku vitamínu C,“ říká nutriční specialistka. 

Řecký kuskusový salát

Ingredience:

  • 70 g salátové okurky
  • 56 g cherry rajčat
  • 56 g žluté papriky
  • 56 g celozrnného kuskusu (v suchém stavu)
  • 35 g balkánského sýru
  • 10 g červené cibule
  • 10 g bílého vinného octa
  • 7 g černých oliv
  • 5 g olivového oleje
  • 5 g medu
  • sůl
  • barevný drcený pepř
  • oregáno
  • zeleninový vývar na uvaření kuskusu

Postup: Kuskus pro lepší chuť uvaříme v zeleninovém vývaru. Okurku a papriku nakrájíme na menší kousky, cherry rajčata nakrájíme na ¼ či 1/2 podle velikosti. Červenou cibuli nakrájíme najemno.

Olivy na menší kousky a balkánský sýr na větší kostky. Dresing (zálivku) připravíme z oleje, octa, medu, pepře a soli. Se solí šetříme, balkánský sýr je slaný sám o sobě. Kuskus promícháme se zálivkou, oreganem a zeleninou.

Na závěr posypeme olivami a sýrem.

Hodnota peněz: Jak vnímáme peníze a za co utrácíme?

Každá věc, má pro různé lidi jinou hodnotu. Proto když si chceme koupit například knihu, záleží na tom, jak moc nás zajímá. Podle toho odvodíme, jestli nám přijde cena vysoká nebo přiměřená. Stejně hodnotíme i všechny ostatní věci, za které utrácíme své peníze.

Emoce z nás tahají peníze

Nechce se vám dát 30 Kč za lístek na tramvaj, protože je příliš drahý, ale účty za telefon ve výši tisíc korun měsíčně vám přijdou normální? Třicet korun u lékaře je na vás moc, ale platíte 35 korun za litr benzínu? To vysvětluje rozdíl vnímání hodnoty. Nejvíce peněz utrácíme za to, co máme nejraději.

Vylepšujete si svoje auto, pc, kolo nebo snad šatník? Muži obvykle zezačátku dělají tu chybu, že při začínajícím vztahu se ženou do ní investují ohromné peníze za dárky a pozvání a postupem času je žena přestává bavit a tak za ní utrácejí méně. Při určování hodnoty věci, myslete spíše racionálně než emočně.

Řiďte své finance

Začnete-li vnímat hodnotu peněz objektivně a nikoliv podle toho, za co je utratíte, budete jich mít více. Pokud chcete řídit firmu, musíte nejdříve umět řídit vlastní finance. Nikdo, kdo nepočítá kolik peněz vydělá a ani nezaznamenává kolik jich utratí, nemůže v podnikání uspět.

Osobní účetnictví je základ. Určete si procentuální výdaje z vašich příjmů na konkrétní věci. Po každém příjmu si získané peníze rozdělte dle užití a zaznamenávejte na papír. Minimálně 20 % dejte sami sobě, pokud ale můžete, dejte co nejvíce.

Tím mám na mysli peníze, které nehodláte utratit a naopak je budete stále navyšovat. Lze je posléze investovat do nemovitostí, které vám pokryjí inflaci a bezpečně uloží peníze anebo si za ně můžete později koupit vlastní dům.

Pokud budete veškeré své peníze utrácet, tak jich nikdy nebudete mít mnoho.

Zredukujte odtok vašich peněz

Následně mají prioritu běžné výdaje. Čím nižší číslo to bude, tím lépe. V první řadě ty, které příliš neovlivníme, jako nájem, elektřina, voda a potraviny. Poté jsou to ty, které máme možnost regulovat. Jako doprava (jízda autem), oblečení, zábava, účty za telefon, restaurace, cigarety aj.

Když máte předem určený limit, víte, že už si v hospodě u piva nemůžete dát i večeři, i když máte zrovna hlad, ale počkáte si až za hodinu budete doma. Bez určeného limitu půjdete pokaždé až na úplnou nulu a bude vám divné, že nejste schopni ušetřit ani na dovolenou. Když nemáte v penězích pořádek, nemůžete ušetřit nikdy.

Vždy půjdete do nuly, protože když máte peníze, tak vás vždy napadá tisíce věcí, za které je utratit.

Marketingový mistři nás dokáží ošálit

McDonalds naprosto skvělým způsobem ovlivnil vnímání hodnoty peněz při nákupu jejich hamburgerů. Jeden z jejich pracovníků mi řekl, že výrobní cena středního menu je 20 korun (bez nákladů na provoz firmy a daně). Mají více jak 80% marži. To je úžasné.

Povedlo se jim zvednout hodnotu toho obyčejného hamburgeru v očích zákazníka. Lidé při nákupu v McDonalds nevnímají hodnotu peněz objektivně a nesrovnávají ji s jinými možnostmi jejich využití. Tak například se nám nechce dávat tři sta korun za knihu o podnikání, protože to je moc.

Ale koupit si během dvou týdnů třikrát hamburger, hranolky a kolu taktéž za tři sta nám už přijde normální.

Začínat od nuly je snazší

Způsob, jakým peníze získáváme, výrazně ovlivní naše vnímání jejich hodnoty. Ti, kteří dostávají pravidelné kapesné, si nedokážou hodnotu k ničemu přirovnat. Netuší, že 70 korun je 1 hodina práce. Navíc vědí, že do konce měsíce „musí“ vše utratit, protože poté přijde nové kapesné.

Člověk, který má tu možnost chodit při škole na brigádu, má i možnost učit se o penězích. Přemýšlí o nich, šetří a rozumně je utrácí. Zváží, zda mu jedno menu u McDonalds stojí za 1,5 hodiny práce. Každý se jednou musí postavit na vlastní nohy, a čím důkladněji se na to připravuje, tím úspěšnější bude.

A o to v podnikání jde.

Jak peníze vnímáte vy?

Máme se bát vitamínů? | Prameny zdraví

Je ironií, že nejrizikovější chemické látky ohrožující náš organismus nejsou chemikálie, které nás mohou kontaminovat na pracovišti, uniknout z blízké továrny nebo z otrávené studny. Svůj mozek nejvíce ničíme sloučeninami, pro jejichž konzumaci se svobodně rozhodujeme.

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Články

Lidé mají obavy z toxických látek, jejichž přítomnost v životním prostředí nemohou ovlivnit, a přesto své tělo otravují toxiny úplně sami.

Naši psychickou výkonnost například velmi silně ovlivňují alkohol, tabák nebo jisté druhy léčiv. Současná společnost je čím dál více závislá na lécích, z nichž mnohé negativně ovlivňují náš mozek.

A optimální zdraví vašeho nervového systému je podmíněno také farmaceutiky, jež do našeho životního prostředí vstupují.

Vyhýbat se „jedům“, které si sami dávkujeme

Vždy, když mám veřejnou přednášku o zdravotním přínosu stravy, objeví se v publiku jedinci, kteří nejsou spokojeni. Připadá jim, že jíst více ovoce, celozrnných výrobků a zeleniny nemůže stačit. Chtějí něco navíc. Nebo možná něčeho chtějí méně…

Zdravé stravování vyžaduje značné úsilí, plánování a pevnou vůli, což platí zvláště tehdy, když usilujete o zvýšení podílů vegetariánské stravy. Proto jsou mezi námi lidé, kteří by chtěli stejného výsledku dosáhnout potravinovými doplňky.

Nestojí o to zlepšit kvalitu svého jídelníčku, ale své nezdravé stravovací návyky překrývají zvýšenou konzumací vitamínů a minerálů v tabletách. Svému zdraví tím neprospívají a mohou ho dokonce i poškodit.

To se týká také nervového systému a mozku.

Problém se týká všech druhů vitamínů. Například vitamíny řady B jsou ve vodě rozpustné a proto snadno odbouratelné. Z toho důvodu by lidé bez biochemického vzdělání mohli dospět k závěru, že se jedná o neškodné látky. To není pravda.

Vysoké dávky niacinu (vitamín B3) mohou u pacienta vyvolat dokonce delirium. Vitamín B6 (pyridoxin) ve velkém množství poškozuje senzomotorická nervová zakončení, což povede k problémům s koordinací.

Navíc blokují levodopu (L-dopa), lék používaný k léčbě Parkinsonovy choroby.

I kyselina listová, která je všeobecně považována za neškodnou, může mít v jistých situacích negativní vliv na organismus. Dávka více než 400 μg denně může zvýšit frekvenci záchvatů u pacientů s epilepsií.

Taková dávka kyseliny listové také koriguje anemické příznaky způsobené nedostatkem vitamínu B12, což zvyšuje pravděpodobnost, že chybějící B12 nebude správně diagnostikován (to může mít škodlivý dopad na mozek a nervový systém).

Vitamíny rozpustné v tucích, jako jsou A, D, E a K, jsou pro tělo hůře odbouratelné. Proto při jejich používání může malá chyba vést k relativně velkým následkům.

Například mnoho lidí mělo zdravotní problémy díky relativně malému množství vitamínu A.

Denní dávka 7500 μg vitamínu A (tedy osmkrát více než je doporučené denní množství pro dospělého muže) může způsobit řadu problémů neurologického charakteru (bolesti hlavy, únavu a problémy s tělesnou koordinací).

Zvýšené množství vitamínu A v těle způsobuje nebezpečný vzestup nitrolebního tlaku (tzv. „intrakraniální hypertenze” či „pseudotumor cerebri”). Ten může dlouhodobě způsobit například ztrátu zraku. Možná toxicita vitamínu A roste s přibývajícím věkem.

Starší organizmus nedokáže efektivním způsobem odbourávat tento vitamín z krevního řečiště. Potenciálně toxické sloučeniny nazývané „estery retinolu” zůstávají v krvi třeba déle než týden (narozdíl od několika hodin, jak je tomu u mladších lidí).

Proto by starší lidé měli být zvláště opatrní a nepřijímat více vitamínu A než je doporučené množství (900 μg pro muže; 700 μg pro ženy).

Já sám často mluvím o potřebě a důležitosti vitamínu D, protože mnozí trpíme nedostatkem tohoto nezbytného hormonu. Na druhou stranu může předávkování vitamínem D způsobit vážné problémy. Mezi jinými se jedná o bolesti hlavy, ztrátu chuti k jídlu, zmatenost, slabost, demenci nebo kóma.

Příčinou tak rozmanitých symptomů je skutečnost, že předávkování vitamínem D způsobuje nebezpečné zvýšení hladiny vápníku a fosforu v krvi. Vitamín D přestává být nebezpečný, pokud denní dávka nepřekročí 2000 mj.

Nejspolehlivější metodou ověření, zda má váš organizmus k dispozici ideální množství 25-OH vitamínu D, je jeho pravidelné testování.

Podobně škodlivý dokáže být ve vysokých dávkách také vitamín E (nad 800 μg denně).  Jeho nadměrné množství způsobuje neuropsychiatrické problémy jako celkovou slabost, únavu, bolesti hlavy, rozmazané vidění a sexuální dysfunkce.

Mnozí lidé žijí v pocitu, že vitamín E funguje jako vynikající prevence kardiovaskulárních onemocnění. Toto přesvědčení má i svou odvrácenou stránku, jak dokládá článek publikovaný v odborném časopise Archive of Internal Medicine v roce 2004.

Jeho autoři analyzovali výsledky mezinárodních vědeckých výzkumů z posledních čtrnácti let a identifikovali sedm studií s největší vypovídající hodnotou (týkajících se souborně 106 tis. pacientů) zkoumajících, zda má vitamín E v doplňcích opravdu pozitivní vliv na nemoci srdce a oběhového systému.

Pečlivá analýza dospěla k překvapivému závěru, že vitamín E nemá žádný pozitivní vliv na srdeční práci a dokonce mírně zvyšuje riziko mozkového krvácení a tím vážně ohrožuje lidské zdraví.

Máme se tedy bát, když ráno polykáme multivitamínovou tabletku nebo si dáváme k snídani misku cereálií s přidanými vitamíny? Standardní multivitamíny určené k užívání jednou denně neobsahují nadměrné množství některé z obsažených látek. Jejich užívání v doporučených dávkách může problémy způsobit velmi nepravděpodobně. Nadto platí, že člověk, jehož strava je kvalitní, vlastně žádné takové přípravky užívat nemusí.

Vysoké dávky některých vitamínů mohou být prospěšné při léčbě určitých druhů onemocnění. Takové užívání vitamínů ovšem musí doporučit lékař, který dobře zváží možná rizika léčby. Jak jsme již jasně demonstrovali, může nadměrné užívání vitamínů zdravotní problémy ještě prohloubit.

Nejlepším řešením starosti o dostatečný přísun minerálů a vitamínů je jistě přechod na rostlinnou stravu obsahující dostatečné množství ovoce a zeleniny. Její pozitiva nikdy nemohou být plně nahrazena pilulkami. Odborník na výživu z University of Michigan dr.

Gilbert Omenn nedávno shrnul přínos literatury týkající se výživy a prevence nemocí: „Lidé, kteří jedí relativně velké množství zeleniny, ovoce a celozrnných potravin, snižují riziko předčasného úmrtí, zvláště pokud jde o kardiovaskulární chorby a rakovinu.

Omenn ve svém komentáři citoval neobvyklý zdroj – časopis Forbes: „Berme každou novou zprávu o preventivním vlivu vitamínů s rezervou.

Nakonec totiž zjistíme, že existuje 50-60 různých látek, které pozitivně ovlivňují naše zdraví, a mohli, resp. měli bychom je tedy teoreticky užívat (v doplňcích). ‚Je ale možné,‘ říká dr.

Gary Goodman z Hutchinsonova výzkumného centra, ‚že všechny jsou obsažené v brokolici.‘

K Omennovu postoji se kloní mnozí odborníci. Výzkumy dokládají, že vitamíny a minerály v tabletách nikdy nenahradí pozitivní přínos rostlinné stravy. Místo utrácení peněz v lékarně vašemu zdraví (prokazatelně a významně) prospěje, když si denně dopřejete pořádnou porci salátu z listové zeleniny (hlávkový salát, špenátové listy atp.).

Z knihy Neila Nedleyho Ztracené umění myslet. K vydání připravuje Advent-Orion.

Počet přečtení: 1 686 Datum: 28. 8. 2017

Jak poznat nekvalitní potraviny a špatné jídlo, za které zbytečně utrácíme peníze

Poté, co se zdravý životní styl stal velkým tématem, většina z nás pozná jednotlivé suroviny, které bychom v jídelníčku měli co nejvíce omezit. Můžeme zmínit cukr, rafinované cukrovinky, smažené hranolky a podobně.

Jedná se o potraviny, které mají vysoký kalorický obsah a nízkou výživovou hodnotu. Uvedené nezdravé potraviny je vcelku snadné poznat. Co když se ale nezdravé potraviny vydávají za zdravé? Poznáme to podle následujících znaků.

Složení na etiketě je dlouhé a nepřehledné

Když se podíváte na obal potraviny, najdete zde jako povinný údaj složení produktu. Pokud je obsah ingrediencí dlouhý přes několik řádků a uvedené ingredience podle názvu vůbec neznáte, jedná se pravděpodobně o nezdravou potravinu. Často se jedná o barviva, sladidla a plnidla, která mají upravit chuť a vzhled produktu. Využívají se k tomu, aby zakryly nekvalitu a ošálily naše smysly.

Obal se snaží prodat svou zdravost

V případech, kdy obal potraviny má kromě povinných údajů také spoustu obrázků a hesel, buďme na pozoru. Nemusí to vždy značit nekvalitu, ale může nás na ní upozornit. „Produkt obsahuje 0 % tuku!“ Móda light (odtučněných) produktů je patrná především u mléčných produktů.

Mléko tuk přirozeně obsahuje. Proč se nám tedy výrobci snaží prodat upravenou potravinu? Jde o marketing. Posledních 20 let byl tuk nepřítelem číslo jedna. Nové výzkumy ukázaly, že samotný tuk za populačním boomem obezity nestojí, přesto jeho absence zůstává silným marketingovým nástrojem.

Problém je, že tuk přirozeně obsažený v potravině má své výhody – je nositelem chuti a pomáhá organismu využít vitamíny skupiny A, D, E a K. Chybějící tuk mají výrobci tendenci něčím kompenzovat. Aby nebyl odtučněný výrobek bez chuti, využívá se přidaného cukru nebo umělých sladidel.

A tím už prospěšnost produktu značně pokulhává.

Podobným příkladem nám můžou být ochucené minerální vody. Čistá, bílá etiketa se zeleným obrázkem a nápisem „minerální pramenitá voda s mátou“. Na první pohled ukázkově zdravý nápoj.

Při pohledu na zadní stranu obalu ale zjistíme, že tekutina má stejný obsah cukru jako démonizovaná coca-cola.

Pokud ve vás tedy obal potraviny nebo nápoje vyvolá dojem zdraví prospěšných vlastností, buďte raději kritičtí a zkontrolujte si složení.

Jídla průmyslově zpracovaná

Dalším znakem nezdravých potravin může být způsob jejich zpracování. Nemusíte být technolog výroby, abyste tyto potraviny poznali.

Jedná se o produkty, které obsahují větší množství surovin a jejich struktura, vzhled a složení se oproti původní využívané surovině značně změní. Pro příklad uveďme některé slané a sladké tyčinky, do kterých kromě zdravých surovin (např.

oves, ovoce), výrobci přidávají levné a nezdravé zdroje (cukr, fruktózový sirup, rostlinné škroby a podobně). Ani u takového produktu výrobci nic nebrání uvést na obalu pojem „fit“.

Mezi procesované potraviny patří také zamražené polotovary a vakuovaná jídla připravená k ohřátí. Je nutné si před jejich koupí pozorně přečíst, jakými látkami výrobce zaručil jejich trvanlivost. Zde už nám pomůže pravidlo číslo jedna výše.

Za lepší svaly i sex. Zdraví lze koupit, ale nenaleťte

V byznyse se zdravím se v Česku točí miliardy korun.

Praha – Platí to pro bohaté i chudé: Češi se zlobí, mají-li si připlácet na léky a lékařskou péči. Na druhou stranu dávají miliardy ročně na vitamíny, koktejly, čaje a tablety slibující zlepšení fyzické kondice nebo ztrátu přebytečných kilogramů. Obchod se zdravou výživou a potravinovými doplňky zažívá boom.

Loni utratili Češi jen za doplňky stravy prodávané v lékárnách přes 5,5 miliardy korun. Další miliardy se točí v prodeji přes internet či prostřednictvím dealerů.

Takřka každý týden přibývají v nabídce lékáren, specializovaných prodejen, na barech fitcenter a v e-shopech další a další novinky zaručující rychlejší spalování tuků, detoxikaci organismu, lepší trávení, kvalitnější sex, růst svalové hmoty, detoxikaci či odkyselení organismu. Nebo lepší paměť, veselou mysl a odolnost proti nemocem.

Boom na trhu se zdravím

Podle serveru casponline.cz (provozuje jej Česká asociace pro speciální potraviny) stoupl loni – na vrcholu krize – prodej potravinových doplňků u nás o 5,5 procenta. Největší zájem byl o kloubní preparáty, probiotika, vitaminy a minerály.

Letos trh dál roste, signalizují to zkušenosti Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Na ten se obrací část distributorů s žádostí o vydání certifikátu zdravotní nezávadnosti pro zboží nově uváděné na trh. Letos SZÚ zatím vydal na nové výživové doplňky celkem 799 certifikátů. „Jde o zřetelný růst,“ říká Eva Voráčová, pod niž certifikace spadá.

„Za celý rok 2009 vydalo naše pracoviště těchto certifikátů jen 400. A to budou letos podle evidovaných objednávek ještě další certifikáty vydávány.“ SZÚ ale zachytí jen malou část trhu, špičku ledovce. Certifikáty SZÚ nejsou pro distributory povinné, mají hlavně marketingový význam, zdaleka o ně nežádají všichni, kdo tyto prostředky prodávají.

Přestože na stoupající trh vstupuje obrovské množství hráčů a konkurence sílí, stále tu lze dosahovat slušného zisku: podle informací od lidí z branže dosahují distributorské marže u potravinových doplňků nezřídka i 300 až 400 procent. Na druhou stranu je v rostoucí záplavě novinek třeba vynakládat stále větší peníze na marketing.

Žádná láce

Často nejde o nijak levné zboží. Tak třeba: v e-shopu prozdravi.cz vás přijde dvacetideková lahvička instantního nápoje z mladého ječmene, doporučovaná na odkyselení organismu (užívat dvě lžičky denně po dobu až tří měsíců), skoro na 850 korun.

Sto dvacet tablet Eregma na zlepšení sexuálních funkcí pro pány dostanete tamtéž za necelých šest stovek a stejné množství zázračných kapslí s výtažkem rakytníkového oleje a hlívy ústřičné (podle distributora pomáhají trávení, zlepšují imunitu, srdeční činnost a navíc udržují zdravou pokožku) za 465 korun.

Obliba potravinových doplňků ale není jen českou specialitou. Evropané za ně celkově utrácejí přes deset bilionů eur ročně, přičemž tyto výdaje stále rostou. A to i přes to, že – jak upozorňují lékaři – by u většiny konzumentů uměle vyráběné výživové zázraky často nahradil vyvážený jídelníček.

Velká část potravinových doplňků na český trh se dováží, často z Číny. Do oboru se ale pouští i čím dál víc českých výrobců: působí tu velké zavedené firmy s profesionální farmaceutickou výrobou a vlastními řetězci prodejen (například Walmark) i malí „kuchyňští“ výrobci, kteří nabízejí své zboží obvykle v e-shopech.

„Nejde o náročnou výrobu a nepotřebujete do začátků velké peníze, zato je třeba dát hodně do reklamy,“ říká Jakub Dudys, který na internetu od letošního února prodává vlastní instantní koktejly „z živin a vlákniny“ pod značkou Snack in bag.#infobox 

Kromě koktejlů nabízí poradenství k hubnutí a zdravou výživu, jídelníček sestaví na míru za 950 korun plus DPH.

Hlavní profesí zahradník, absolvent kursu pro instruktory fitcenter a školení v oboru výživového poradenství na brněnské Mendelově zemědělské univerzitě, si recepturu koktejlů sestavil původně pro vlastní potřebu, testoval je sám na sobě a nechal je pak certifikovat na SZÚ.

Sám přiznává, že „obchod by mohl jít lépe, kdyby mohl dát půl milionu do reklamy“. Sen o tom, že ho výroba potravinových doplňků uživí, se mu zatím nesplnil. Boj ale nevzdává, možná i proto, že má před sebou řadu mimořádně úspěšných byznysových příběhů z téhož oboru.

Zdravá výživa se vyplácí

Tak jako Dudys se od cvičení ve fitcentru k potravinovým doplňkům dostali i jiní hráči. Například Richard Zedník, zakladatel firmy Nutrend. Výrobce doplňků stravy pro sportovce, přípravků na hubnutí, cereálních tyčinek a snacků začínal počátkem 90. let výrobou posilovacích strojů. Jak sám říká, od nich je to k potravinovým doplňkům jenom krok.

Do segmentu zdravé výživy poprvé vstoupil v roce 1993. Loni firma, v níž drží většinu jeho žena Eva, prodala zboží za 380 milionů korun, o pětinu víc než o rok dřív.

Nutrend jede na vzestupné vlně: Postavil nový závod, díky němuž ztrojnásobil výrobní kapacitu, pořídil si novou administrativní budovu a školicí středisko.

V Olomouci a Nové Pláni, kde předloni koupil stáčírnu kojenecké vody, zaměstnává skoro dvě stovky lidí.

Podobný boom táhne i soběslavskou rodinnou firmu Goldim, jež se do výroby potravinových doplňků pustila v roce 1996. Zakladatelka Hana Poskočilová se ke zdravé výživě dostala od potravinářství, začínala ve výzkumných ústavech a koncem 80.

let se podílela na vývoji extrudovaných výrobků ze sóji, kvůli nimž také Goldim v roce 1992 vznikal.

O pár let později se však firma stala českým průkopníkem ve výrobě probiotik, postupně nabídku potravinových doplňků rozšiřovala, dnes vyrábí desítky preparátů jak pod vlastní značkou, tak pod privátními značkami různých prodejců. Kromě toho se věnuje kojenecké výživě.

„Devadesát procent naší produkce vyvážíme, většinou do Ruska, na Ukrajinu, do Maďarska, ale také na Filipíny nebo do Číny.

V zahraničí máme už osm partnerů, pro které jsme vyvíjeli celé výrobkové řady,“ říká Poskočilová. Firmu dnes řídí s manželem, pracují pro ně i obě dcery a zeť.

Goldim má vlastní vývoj, obrat se pohybuje kolem 40 milionů korun, zisk loni prolomil desetimilionovou hranici a i letos bude trojnásobný proti roku 2011.

Podobně se vede řadě dalších domácích výrobců. Patří sem třeba brněnský Valosun (vznikl v roce 1997, roční obrat převyšuje sto milionů korun, zisk se pohybuje v jednotkách milionů) či ASP – rovněž z Brna -, která je lídrem v segmentu rostlinných mlék a výrobků na podporu trávení.

Fenomén Walmark

Sázka na potravinové doplňky se ovšem vyplatila hlavně bratrům Walachovým z Třince, majitelům firmy Walmark, jedné z vůbec nejúspěšnějších českých společností vzniklých po roce 1989 na zelené louce. Walachovi začínali obchodem se zemědělskými produkty, později si pořídili továrnu na výrobu džusů a nealko nápojů. Koncem 90. let zkusili přidat výrobu vitaminových tablet.

Díky šikovnému marketingu (jako první spustili třeba výrobu vitaminů pro děti, v líbivém balení s obrázky, pod značkou Marťánci), nápadité obchodní politice a neustálým investicím do výroby se stali ve střední a východní Evropě v oboru potravinových doplňků bezkonkurenčními lídry. Walmark postupně prodal divizi zemědělských komodit i výrobu nápojů a plně se soustředil na doplňky stravy. Časem se sice propracoval i k výrobě skutečných léků, jeho hlavní síla ale dál zůstává ve vitamínech a preparátech typu Urinal, Prostenal či Proenzi.

Dnes Walmark prodává ve třiceti zemích světa, dceřiné firmy má na Slovensku, v Rumunsku, Polsku, Maďarsku, Litvě, Bulharsku a Lotyšsku, obrat převyšuje 100 milionů eur. Loni v létě polovinu Walmarku od bratrů Walachů koupil investiční fond Mid Europa Partners a z třineckých byznysmenů Adama, Mariusze a Valdemara jsou miliardáři.

Walachovým se vyplatilo, že do segmentu vstoupili jako jedni z prvních a rychle rozpoznali jeho potenciál. I dnes se o podobný úspěch pokoušejí další investoři: například kapitálový fond RSJ Private Equity, spravující peníze multimiliardáře Karla Janečka, investuje do výroby potravinového doplňku z mořských řas a v hledáčku má další experimenty z medicínské oblasti.

Pozor na módní vlny

Není pochyb o tom, že řada přípravků s vitamíny a různými rostlinnými výtažky může zkvalitnit výživu a dodat tělu chybějící látky. Vitamínové či bylinné přípravky mohou dobře posloužit jako podpora při různých onemocněních či v rekonvalescenci. Lékaři ale varují před přeceňováním jejich moci, chybou je například nahrazovat jimi klasickou léčbu při závažných onemocněních.

Podobně odborníci doporučují nepodléhat módním vlivům. K hitům posledních let patří například boj s překyselením organismu, před nímž varují společenské časopisy, distributoři potravinových doplňků a výživoví poradci.

„Nepřikládala bych prostředkům proti překyselení velký význam,“ říká pražská praktická lékařka Ludmila Šemetilo – „často jde jen o způsob, jak z lidí vytáhnout peníze.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *