Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus

Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus

Autoři: MUDr. Hana Krejčí, Ph.D., MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D.

Pracoviště: Interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze, Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze

Vloženo: 15. 3. 2018

vhodné nevhodné
Přílohy tepelně upravená zelenina, saláty, luštěniny, vařené brambory (lépe ve slupce), hnědá, parboiled a basmati rýže, těstoviny „al dente“ (lépe celozrnné), pohanka, jáhly, bulgur, quinoa, ječné kroupy, vločky smažené brambory (hranolky), pečené brambory, knedlíky, noky, kulatá bílá rýže, jasmínová rýže, bílé těstoviny do měkka, kuskus, instantní bramborové a obilné kaše, kaše z bílé krupice
Pečivo kvalitní kvasové pečivo, žitné pečivo, celozrnné nedobarvené pečivo, chléb typu Šumava, „večerní“ pečivo, knackebrot sladké pečivo, croissanty, bílé rohlíky a housky, veka, bagety, hnědé dobarvené pečivo (kaiserka), toustové chleby, křehké plátky, rýžové chlebíčky, suchary
Zelenina jakákoliv čerstvá, tepelně upravená, kvašená, nejlépe ke každému jídlu sterilovaná ve sladkokyselém nálevu, zeleninové chipsy
Ovoce čerstvé, mražené, 1 kus/hrst max. 1-2x denně kompoty, slazené ovocné přesnídávky, marmelády, kandované, pozor na banán, mango, ananas, kaki, hroznové víno, meloun a sušené ovoce
Mléko a mléčné výrobky plnotučné mléko, acidofilní mléko, kefír, zákys, podmáslí, bílé plnotučné jogurty, tvaroh, čerstvé i zrající sýry ochucené výrobky (ovocné jogurty, tvarohy, pribináčky, mléčné rýže, pudinky, mléčné a kysané ochucené nápoje), nízkotučné a odtučněné mléko a mléčné výrobky, tavené sýry
Bílkoviny maso drůbeží i červené, játra, ryby, mořské plody, vejce, sýry, šunka „od kosti“ uzeniny a další zpracované masné výrobky, masové konzervy, rybí prsty
Tuky máslo, zastudena lisované oleje, kvalitní sádlo a slanina, ořechy, semínka částečně ztužené a ztužené tuky, margaríny, rafinované oleje
Pochutiny v malém množství hořká čokoláda ≥ 70%, nesladká čerstvá a kysaná smetana, žvýkačka bez cukru, domácí štrůdl bez cukru, palačinka bez cukru atd. sladkosti, sušenky, oplatky, zákusky, mléčná čokoláda, müsli a ovocné tyčinky, slané pochutiny (krekry, chipsy, popcorn atd.)
K doslazení v malém množství stevie, xylitol, erythritol bílý a hnědý cukr, med, sladěnky, sirupy, melasa, umělá sladidla
Ochucovadla nesladká hořčice, nesladká majonéza, pesto, zakysaná smetana s bylinkami, nesladký ocet, bylinky, koření kečup, dresinky, majonézy, hořčice a hotové omáčky s cukrem/medem, sladké octy (balsamico)
Nápoje voda, voda ochucená šťávou z 1 citrusu, hořké kakao, Caro, melta, čaj, káva (neslazené) džusy, smoothie, limonády, pivo, alkohol, nápoje s umělými sladidly, sladké kakao, káva a čaje, sypané ovocné čaje

Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus
Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus

12 běžných mýtů o diabetu | jocelynkelley.com

Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus

Pokud budete konzumovat hodně cukru, můžete nakonec dostat cukrovku. Není to známá fráze? Ale jak blízko je k pravdě? Možná, mluvíme o zjištěné chybě? Opravdu, Diabetes je jednou z nejčastějších onemocnění naší doby, která překonala mnoho mýtů a falešných rozsudků. Dvanáct nejčastějších mýtů je uvedeno v tomto článku.

Mýtus číslo 1: lidé trpící cukrovkou mají zakázáno jíst něco sladkého

Navzdory všem obavám ze strachu z diabetiků, kus sladkého koláče nebo pár sušenky nepovede ke zhoršení zdravotního stavu, pokud jsou tyto dobroty kompetentně. Ve skutečnosti cukr v mírných dávkách může užívat lidé s cukrovkou druhého stupně, což je asi 85-90 procent z celkového počtu diabetiků na světě.

Jinými slovy, pokud máte určitou dietu, souhlasíte s ošetřujícím lékařem ve vaší stravě je možné zahrnout pravidelnou spotřebu malých porcí sladkostí. Doporučuje se, samozřejmě, pravidelně cvičit s tímto druhem fyzických cvičení.

Takový verdikt byl oficiálně učiněn odborníky Americká diabetická asociace (American Diabetes Association).

Takže nikdo nezakazuje diabetikům, aby do své stravy vložili pár sladkostí. Kromě toho se mnoho sladkých výrobků nyní vyrábí speciálně pro osoby s diabetem. Tyto potraviny jsou prakticky nekalorické.

A přesto nezapomeňte, že cukr – to je přesně sacharid, který ovlivňuje hladinu glukózy v krvi diabetiků. Takže diabetik si může dovolit pár sladkostí v případě, že se jedná o jeho dietu potraviny s nízkým obsahem uhlíku.

Například, bude užitečné jíst bílé kuře, brokolice a zelený salát až do sladkostí.

Mýtus č. 2: Pokud je spousta cukru, pak se může dostat cukrovka

Nebojte se., sladký zub není předepsán rodinnému osudu, který by mohl dostat cukrovku. Předpokládá se, že se tato nemoc rozvíjí kvůli zvláštnímu souhře genetických faktorů, které překrývají způsob života člověka, což následně vede k cukrovce. Pokud si koupíte kilogram cukru v obchodě a poté ho budete jíst týden nebo dva, bohatě sladíte čaj a kávu s lžícemi tohoto produktu, to neznamená, že v blízké budoucnosti bude tento cukr v krvi! Pokud však trpíte nadměrnou hmotností, může tento faktor hrát významnější úlohu v onemocnění diabetu. Tito lidé jsou nejvíce mezi lidmi s cukrovkou druhého stupně. Velké množství cukru, jak víte, může přidat i několik dalších kilogramů. Pokud někdo z vašich předků měl diabetes, pak bude velmi užitečné dodržovat zdravou výživu a cvičení. To bude především kontrolovat vaši váhu. A ti, kteří již mají cukrovku, vám tyto tipy pomohou udržet vaše onemocnění pod kontrolou.

Mýtus číslo 3: lidé s cukrovkou jsou nuceni strávit celý svůj život na zvláštní stravě složené ze speciálních potravin

Ne tak přesně. Faktem je, že Zdravá výživa pro diabetika znamená stejně jako pro každého zdravého člověka. Snadno vidíte správnost tohoto tvrzení, pokud se jen pokusíte zjistit, co je koneckonců součástí koncepce „zdravé výživy“ v širším smyslu. Předpokládá se, že by měla zahrnovat zdravou výživu obiloviny (z celých zrn!), zeleniny a ovoce. Kromě toho je nutné se vyvarovat mastných potravin (zejména pokud jde o tuky s vysokým obsahem nasycených kyselin a tzv. Trans tuků). Omezte spotřebu soli a cukru v obvyklé podobě. To je standardní „zdravá“ strava. Dieta, která se doporučuje diabetikům, se od ní neliší. Jinými slovy, pokud se držíte této stravy a projevujete vytrvalost, když se pokusíte použít reklamu, abyste si do svého těla vytlačili další zbytečný přípravek, můžete žít šťastně až poté, bez ohledu na to, zda máte cukrovku nebo ne.

  • Mýtus č. 4: Diabetes můžete dostat od diabetika
  • Toto tvrzení postrádá žádný zdravý rozum Diabetes není infekční nebo infekční choroba.
  • A i když v každém konkrétním případě může být obtížné pojmenovat důvody, proč člověk vyvine cukrovku, ale skutečnost, že se nemohou infikovat jinou osobou (například chřipka nebo infekce dýchacích cest) absolutní skutečnost.
  • Jak bylo uvedeno výše, riziko vzniku diabetu druhého stupně je vyšší u těch lidí, jejichž předkové měly diabetes (pokud jsou s nimi geneticky příbuzné).
  • Mýtus číslo 5: pouze jeden ze stávajících typů diabetu je nebezpečný

Tento rozsudek je nesprávný. Ve skutečnosti,, diabetes patří k určité skupině onemocnění, z nichž každá vyžaduje zvláštní (samostatný) vztah. Další věc je, že tyto nemoci vedou k tomu, že lidské tělo ztrácí schopnost zpracovávat glukózu z potravy na energii, což vede k akumulaci cukru v krvi. Nejznámější stupně diabetu jsou diabetes prvního stupně (dříve se nazývala juvenilní diabetes) a diabetes druhého stupně (tzv. diabetes dospělosti). První typ se vyskytuje u dětí, dospívajících a mladých lidí ve věku do 30 let a druhého typu postihuje střední a starší generaci. Navíc existuje tzv gestační diabetes, která se vyskytuje pouze u těhotných žen. Důvody pro každý z těchto typů diabetu jsou různé, ale všichni sdílejí potřebu vyvážené stravy, fyzické aktivity a velmi často lékařské intervence. U diabetiků prvního stupně jsou lidé nuceni užívat inzulin každý den po celý život. Ještě vážnější je situace s diabetem druhého stupně, kdy předčasné užívání inzulínu může být pro tělo zničující, ohrožuje osobu slepota, mrtvici nebo srdeční záchvat.

Mýtus číslo 6: pouze lidé trpící cukrovkou užívají inzulín

Mělo by začít s tím, že Inzulín je nezbytný pro každou osobu, protože tento hormon je produkován pankreasem, aby tělo pomohlo přeměnit potravu na energii. Lidé, kteří netrpí cukrovkou, vyvíjejí a absorbují množství inzulínu potřebné pro normální fungování těla. U diabetiků se však inzulín vůbec nevyrábí nebo je produkován v malých množstvích nebo produkovaný inzulín není absorbován tělem. Proto většina diabetiků (zejména pacientů s diabetem druhého stupně) včas vzít dávku inzulínu – je to zásadní. V tomto případě nikdo nezruší vyváženou stravu a potřebu fyzické aktivity. A protože mluvíme o inzulínu, je na čase odhalit další společný mýtus – inzulín nezpracovává diabetes! Tento hormon důležitý pro život každého člověka pomáhá kontrolovat pouze onemocnění.

Mýtus č. 7: Co děláte, zabraňte komplikacím způsobeným diabetem, nebude to možné

Toto prohlášení je velmi daleko od pravdy! Četné studie jasně ukazují, že je možné alespoň zpomalit výskyt komplikací, které způsobují cukrovku. A s kompetentním a včasným přístupem se jim můžete vyhnout úplně. K tomu je nutné, aby diabetik přísně dodržoval léčebný plán, který pro něj vypracoval jeho ošetřující lékař. Je také nutné nezapomínat na kontrolu hladiny cukru v krvi a pravidelně podstupovat lékařské vyšetření. U diabetiků trpících druhým stupněm této choroby zpravidla, vysoký krevní tlak a zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Pokud kontrolujete tyto dva faktory, můžete se vyhnout tak závažným následkům diabetu jako poškození nervových buněk a selhání ledvin.

Budete mít zájem:  Polštář Na Bolavou Krční Páteř?

Mýtus číslo 8: pouze lidé trpící nadváhou dostanou cukrovku

Ve skutečnosti je zde pravidelnost trochu odlišná. Mnoho lidí, kteří trpí druhým stupněm cukrovky, trpí nadváhou a někteří jsou úplně obézní. Ale pokud užíváte pacienty s pokročilým věkem diabetes, pak je procento lidí s nadváhou mezi nimi nižší. A to není to, že tlusté lidé trpící diabetem umírají dříve, než dosáhnou tohoto pokročilého věku. Faktem je, že Diabetes je cizí vůči diskriminačním sklonům, a dokonce i nejslabší osoba může spadat do této nemoci. Ale zdravá výživa a cvičení, které nebudou vážit, je jen nutné, aby tato nemoc byla pod kontrolou. Lidé, kteří trpí cukrovkou, by měli znát tuto skutečnost, aby se nemohli uvolnit a neumožňovat nemoci.

Mýtus číslo 9: lidé trpící cukrovkou nejsou fyzicky naložení

Pravda je naopak: aktivní fyzická aktivita je klíčovým prvkem intervencí v diabetu pro jakýkoli stupeň. Někdy je takové zatížení jediným způsobem, který umožňuje diabetikovi lépe asimilovat inzulín a sledovat jeho vlastní hmotnost. Bohužel, velmi často lékaři, kteří předepisují léčbu diabetu, a dokonce i pacientů trpících touto chorobou, nezanedbatelně ignorovat potřebu fyzických cvičení. A pokud je některý z vašich přátel (nebo vy sám) již dávno léčen na léčbu diabetu a současně se vyhýbá fyzickým cvičením, neboť jeho ošetřujícím lékařem nedoporučuje, poraďte pacienta, aby lékař změnil dříve, než bude příliš pozdě. Potřeba fyzické aktivity neznamená, že musíte trávit volný čas v posilovně. A není nutné nosit těžké závaží a tyče. Jedná se o pravidelnou fyzickou aktivitu, která je docela slučitelná s tělesnými schopnostmi těla pacienta. Měli by být součástí léčby bez ohledu na věk pacienta. Někdy dokonce pravidelné dlouhé procházky poskytují neocenitelné výhody v boji proti rozvoji onemocnění.

Mýtus č. 10: u diabetiků, kteří přísně dodržují předepsanou léčbu, hladina cukru v krvi nikdy nevyšla nad normu

Bohužel, to není pravda. Naneštěstí na některých pacientech hladina cukru tvrdohlavě nechce udržovat značku „v normě“, a to i v případě, že pacient fanaticky dodržuje pokyny ošetřujícího lékaře. Ale překvapit, že to není nutné, a zejména není nutné zoufat. Faktem je, že diabetes druhého stupně není onemocnění, které lze tak snadno ovládat. Je obzvláště obtížné to udělat, když člověk zestárne – tělo pacienta trvale prochází některými změnami, je vystaveno vnějšímu prostředí, stresům, infekčním chorobám, nemocem, dietám, lékům a tak dále.. Někdy zůstává pouze překvapením, že v takové situaci hladina cukru v krvi „řídí“, že se nezvyšuje.

Samozřejmě, u každého diabetika je nejlepší odměna normální hladina cukru v krvi. Pokud se však několikrát setká s neuspokojivou skutečností, neznamená to, že musí zastavit léčbu a vzdát se fyzických cvičení. Pokud pacient pokračuje ve zvoleném průběhu léčby, pak nakonec, bude odměněn – hladina glukózy v krvi se vrátí do normálu.

Mýtus číslo 11: existují snadné, dokonce i nebezpečné formy diabetu

Bohužel, toto tvrzení je falešné. Nemůžete dostat diabetes „jen trochu“. Buď člověk má cukrovku, nebo ne. A pokud se tato nemoc vyvinula ve vašem těle (na tom nezáleží – cukrovka prvního nebo druhého stupně), musí věnovat velkou pozornost.

A i kdyby se díky vaší vůli podařilo dodržet přísnou dietu a jít do tělocvičny, což vám umožní udržet pod kontrolou projevy nemoci, měli byste být v pohotovosti. Situace spočívá v tom, že onemocnění se může kdykoli dostat mimo kontrolu. To znamená, že byste měli mít již dohodnutý léčebný plán s lékařem.

A tento plán by měl zajistit léky, pokud se zhorší (včetně příjmu inzulinu). K tomu je třeba pravidelně sledovat hladinu glukózy v krvi.

Mýtus číslo 12: lidé, kteří jsou diagnostikováni s „diabetem“, jsou odsouzeni

Absolutní zmatek. Po mnoho let existovala určitá známka: Diabetes je dlouhodobá nemoc (někdy i celoživotní), která není vyléčena. Diabetici jsou lidé, jejichž hladina cukru v krvi zvyšuje, způsobuje obrovské komplikace a tato hladina se každoročně zvyšuje. Pokud člověk trpící diabetem věří v tuto známku – pak můžeme říci, že je odsouzený.

Nicméně, většina diabetiků je stále aktivní, můžeme říci, sportovní životní styl. Jsou tak zaneprázdněni životem, že jedinou věcí, kterou zanechali, je jen pokračovat v kontrole jejich nemoci. Diagnóza „diabetu“ neznehodňuje kariéru, cestování, zábavy a další životní radosti.

Jeden rozdíl – tito lidé by měli dodržovat režim léčby, plánovat své kroky předem, aby přijaly všechna nezbytná opatření. Například pokud jste začali dlouhou cestu, dbejte na to, abyste měli možnost kontrolovat hladinu cukru v krvi, kdy to bude nutné.

Zkuste si předem vybrat restaurace, ve kterých budete mít večeři, takže nemusíte trávit čas hledat jídlo, které jste zvyklí.

A pokud je vedle vás milá osoba a spolehliví přátelé máte zaručeno plné pozitivních emocí a život plný příjemných dojmů dokonce s takovou hroznou diagnózou – cukrovkou.

Cukr za cukrovku opravdu nemůže. Tuto nemoc provází spousta nesmyslů

Kolem cukrovky se logicky nabaluje spousta polopravd i absolutních nesmyslů. Někteří diabetici si samozřejmě nemusejí píchat inzulin, prášky dnes dokáží nahradit přírodní medikamenty a tak dále. Je však jasné, že záleží na typu cukrovky. Jaké jsou tedy největší mýty, které ji provázejí?

Za cukrovku může nadměrná konzumace sladkostí

Spousta lidí se domnívá, že cukrovku si způsobili nemocní sami nadměrnou konzumací cukru. Z toho pak odvodí, že nejlepší prevencí je vyhýbat se sladkostem. „Je to mýtus, který provází nemoc od prvopočátku.

Diabetes druhého typu sice má úzkou souvislost se špatnou životosprávou, ale netýká se pouze konzumace sladkostí a cukru.

Za spouštěče diabetu jsou považovány zejména špatné stravovací návyky obecně,“ vysvětluje doktor Tomáš Sláma.

Do špatné životosprávy patří například nadměrná konzumace smažených a tučných jídel. Dalšími rizikovými faktory jsou kouření, častá konzumace alkoholu, nadváha, nedostatek pohybu, ale též příliš stresu. Naopak diabetes prvního typu ovlivnit životním stylem nelze. Tento typ cukrovky má asi jen 7 % nemocných a stojí za ním genetika.

Cukrovka neboli diabetes mellitus je souhrnný název pro onemocnění, která se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi. Na regulaci hladiny cukru v krvi se podílí hormon inzulín, bez nějž nemohou buňky lidského těla z krve získávat cukr.

Je sice pravda, že diabetes druhého typu postihuje častěji starší osoby, ale nelze říci, že cukrovkou nemůže onemocnět mladý člověk nebo dítě.

Cukrovku druhého typu mívají nejčastěji lidé staršího věku, ale rovněž lidé s nadváhou a velmi obézní lidé, a to bez ohledu na věk.

Kvůli sedavému a pasivnímu způsobu života už nejsou výjimkou ani mladí lidé a teenageři. Cukrovka prvního typu zase postihuje zejména děti a dospívající.

Specifickým typem cukrovky je cukrovka těhotenská, která v naší populaci postihuje 1 až 3 % všech těhotných žen. Ženy, které onemocní těhotenskou cukrovkou, mají až 60% pravděpodobnost, že se u nich později vyvine diabetes druhého typu. Propuknutí nemoci však lze oddálit dostatečným pohybem, zdravým stravováním a udržením normální hmotnosti.

Štíhlí lidé cukrovku nemají

Jak už jsme zmínili výše, nezdravý životní styl a obezita jsou rizikovými faktory a opravdu zvyšují pravděpodobnost vzniku cukrovky. Obezita je dokonce častým průvodním jevem diabetu druhého typu a až 90 % pacientů s tímto typem diabetu má nadváhu. Všechny cukrovkáře však nelze házet do jednoho pytle.

„U diabetu prvního typu se obezita ani nadváha příliš nevyskytují, a tak mohou cukrovkou onemocnět i štíhlí lidé. Navíc jedním z nejčastějších příznaků diabetu prvního typu je právě velký úbytek váhy bez zjevné příčiny, provázený žízní a únavou,“ objasňuje Sláma. Vhodným doplňkem stravy je pro cukrovkáře například BGR-34EU vycházející z tradičního indického lékařství.

Diabetik nesmí jíst žádný cukr

Úprava stravy je v případě onemocnění diabetem opravdu nevyhnutelná. Neznamená to ale, že si cukrovkář už nikdy nepochutná na svém oblíbeném jídle. V případě této diety je důležité zejména vyhýbat se jednoduchým cukrům, ale například cukry ve formě čerstvého ovoce si pacient dopřát může. Musí však vždy udržet zdravou míru množství přijatých cukrů za den. 

Strava cukrovkářů by měla být především vyvážená, diabetici přijímají cukry zejména v podobě příloh, například z brambor, rýže nebo pečiva. Omezení se tak spíše týkají velikosti a četnosti porcí. Důležitá je také pestrost stravování a kvalita potravin.

Cukrovka se léčí injekcemi inzulínu

Léčba cukrovky je opět závislá na typu diabetu, kterým pacient trpí. Ne všichni cukrovkáři si musejí píchat inzulín. Tím se ve většině případů léčí jen cukrovkáři prvního typu. Pro tento typ diabetu je totiž charakteristická úplná absence inzulínu v těle. Diabetes druhého typu se léčí léky, kterým se říká antidiabetika. Nutná je většinou též úprava stravovacích návyků.

Budete mít zájem:  Belogent krém – příbalový leták

Cukrovka druhého typu se často pojí s řadou dalších zdravotních problémů, jakými jsou například vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Proto někdy diabetici musejí užívat více druhů léků najednou. Hladinu cukru v krvi mohou pomoci upravit také doplňky stravy přírodního charakteru, které obsahují extrakty z léčivých rostlin.

Strava v těhotenství – PharmDr. Margit Slimáková

Na sítích a mezi maminkami žijí svým vlastním životem různé rady, které se týkají výživy v těhotenství. Některá tvrzení jsou nesmyslná, některá doporučení zase úplně zbytečná. Na stravu a i mnohá nevýživová doporučení v období těhotenství se mě také velmi často ptáte, a proto jsem připravila video, ve kterém téma dopodrobna vysvětluji. V tomto textu přidávám shrnutí toho nejdůležitějšího z videa.

Těhotenská dieta neexistuje

Těhotným ženám prospívá úplně stejná zdravá strava jako všem ostatním. Ideální je, když žena dlouhodobě jí kvalitně a ve své zdravé stravě pokračuje i v těhotenství a při kojení.

Svým vlastním chováním a vlastními návyky později zdravou stravu přirozeně zprostředkuje svým dětem.

V případě, že se vyskytnou zdravotní potíže, je třeba stravu vždy individuálně vyhodnotit a případně cíleně upravit.

Těhotenské nevolnosti a chutě

Ani pro jedno neznáme příčiny. V případě nevolností v těhotenství se uvažuje o vlivu hormonálních změn, které mohou být způsobeny také změnami hladiny cukru v krvi, resp. změnami v hladině inzulinu.

Zmíněné teorii napovídá i o něco častější výskyt těhotenských nevolností u žen diabetiček.

Proto je vhodné zkusit omezit sacharidy, tedy místo pojídání keksů, které se obvykle doporučuje, si na svačinku třeba dát kousek tvrdého sýru.

Těhotenské chutě jsou obvykle krátkodobé a nebývají riskantní. Je skvělé, když se těhotná žena snaží zdravě jíst, jak to jen zvládá, ale nemá smysl se trápit, když všechno zrovna nejde podle nejlepších představ.

Důležité je, aby se maminka zbytečně nestresovala. Proto prosím nemějte zbytečné výčitky. Každá žena dělá vždycky to nejlepší, co může, chutě jsou běžné u mnoha těhotných žen a téměř vždy jsou pouze přechodné.

Těhotenské mýty

Jaké jsou nejtradovanější mýty? Všechna uvedená tvrzení jsou nesmysly, nad kterými není třeba dále ztrácet čas:

  • Jsem těhotná, můžu jíst za dva.
  • Klidně se můžu přejídat a ládovat sladkým, je třeba jíst podle chutí.
  • Placenta funguje jako filtr, a tak si můžu dopřávat i nezdravé potraviny. K děťátku se nic nedostane.
  • Nemůžu se hýbat nebo nějak sportovat. Je to v těhotenství nevhodné.
  • Těhotné ženy v žádném případě nesmí játra (bývá odůvodňováno rizikem předávkování vitamínem A, což v občasné přiměřené konzumaci nehrozí) a běžně dostupné čerstvé a plísňové sýry (odůvodňuje se rizikem nákazy listeriózou, ale ta hrozí u nepasterizovaných mléčných výrobků, které se v Česku běžně nenabízejí).
  • Těhotné ženy, které kouří, nemají okamžitě s kouřením přestat, lepší je odvykat cigaretám postupně.

Obecné zásady zdravé výživy

Ze všemožných doporučení mě nevíce zaujala ta z webu Těhotenská cukrovka. S drobnými úpravami platí pro úplně každého a jsou zcela v souladu s mými dlouhodobě předávanými doporučeními.

Když zdravě jíte, vařte si jako doposud. Vařte jedno jídlo, které je vhodné pro vás, a ostatní ať se solidárně přizpůsobí. Totiž co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se o žádnou speciální dietu.

Pro všechna jídla platí tyto obecné zásady:

  • neslaďte a omezte vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství)
  • omezte konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými
  • zeleninu si dávejte ke každému jídlu, může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu
  • nejezte žádné dietní výrobky a výrobky určené pro diabetiky
  • vynechejte uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti)
  • nedojídejte se mezi jídly (pro zahnání chutí je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýru atd.)
  • jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food
  • používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margariny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky)

Testování na těhotenskou cukrovku

Jednoznačně doporučuji nechat se otestovat. Rizika testu jsou pouze přechodná a nezávažná, zatímco rizika těhotenství s nediagnostikovanou, a tedy neřešenou těhotenskou cukrovkou jsou pro dítě velmi závažná. O testu stále panuje mnoho mýtů, a proto předávám detailnější vysvětlení od diabetoložky MUDr. Hanky Krejčí:

V povědomí většiny z nás je, že vyšší riziko vzniku těhotenské cukrovky mají zejména ženy s nadváhou či obezitou, nedostatkem pohybu, nevhodnou stravou atd. Těhotenská cukrovka ale nezřídka postihuje i ženy štíhlé, ženy, které se stravují zdravě a sportují. Velkou roli totiž hraje také vrozená dispozice a věk. Po 30. roku postihuje cukrovka až pětinu těhotných žen.

Je test na cukrovku škodlivý?

Kolem testu na cukrovku, tzv. OGTT, koluje řada pochybností, zda není pro ženu a miminko nebezpečný. U zdravé ženy bez cukrovky nepředstavuje vypití sladkého roztoku žádné riziko. U žen, které cukrovku mají, je test zatím jediným způsobem, jak ji odhalit.

Ani ony se ale nemusí obávat, protože jednorázově vyšší hladiny cukru jim ani dítěti neublíží. Riziko představují opakovaně zvýšené hodnoty.

U více než poloviny žen se dá navíc cukrovka zjistit na základě opakovaně vyšší hodnoty krevního cukru nalačno – těmto ženám by sladký roztok neměl být podán.

Proč je důležité mít jistotu, že cukrovku nemám? Jaká jsou její rizika

Neléčená cukrovka může způsobit nejen komplikace v těhotenství a bezprostředně po porodu, ale pro dítě může mít také dlouhodobé následky. Tyto děti mohou mít od dětství sklon k nadváze a obezitě, vyšší riziko cukrovky 2.

 typu, vysokého krevního tlaku a dalších poruch, které zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění.

Je pozorován také vyšší výskyt specifických poruch učení, poruchy pozornosti a hyperaktivity (ADHD) nebo poruch autistického spektra.

Jak má test probíhat, aby se na výsledky dalo spolehnout:

Test se správně provádí ráno po 8hodinovém až 10hodinovém nočním lačnění. Pití vody nebo nesladkého čaje není omezeno. Pár dnů před testem není vhodné výrazně měnit způsob stravování, žena má jíst tak, jak se obvykle stravuje – test jí řekne, zda se tak může stravovat i nadále.

Pokud probíhá viróza nebo jiné akutní onemocnění, je vhodné test odložit, protože hodnoty by mohly být falešně vyšší. Pro přesnost výsledků je nutné nabírat žilní krev, nikoliv krev z prstu. Po dobu celého testu má žena v klidu sedět (fyzická aktivita rovněž zkreslí výsledek).

Nejprve se nabírá krev nalačno a čeká se na výsledek glykémie, proto je vhodné, aby test probíhal přímo v laboratoři. Je-li zvýšená, v testu se nepokračuje a vyšetření má být zopakováno následující den. Opakovaně vyšší glykémie nalačno potvrzují cukrovku. Je-li glykémie nalačno v normě, žena vypije 75 gramů glukózy. Krev se znovu odebírá v 60. a 120.

 minutě po podání roztoku a cukrovka je vyloučena, jsou-li obě hodnoty v normě. Na vyšetření je dobré vzít si něco na čtení a svačinu – po posledním odběru je vhodné se najíst.

Více na webu Těhotenská cukrovka a ve videu.

Ryby: výhody versus rizika

Příjem dvou až tří porcí mořských ryb týdně převyšuje případná rizika a můžu ho jen doporučit. Jestliže konzumujete ryby častěji, střídejte druhy a vyhýbejte se těm s vyšším obsahem rtuti, jako je žralok, mečoun, makrela, tuňák, štika, candát nebo okoun.

Terapeutické diety

Jestliže žena dlouhodobě prospívá i na zdravé alternativní stravě, jako je třeba vegetariánství, nebo terapeutické dietě, jako je třeba nízkosacharidová strava, je zpravidla nejvhodnější v takové stravě pokračovat. A naprosto nejlepší by bylo specifika své výživy sdílet i s lékařem a společně domluvit vhodné sledování. Například u veganů a vegetariánů je vhodné stanovit krevní hodnoty vitamínu B12, železa a kyseliny listové.

Suplementace

Aktuálně se za nejvhodnější považuje suplementovat pouze individuálně potřebné živiny, ideálně při klinicky ověřeném deficitu nebo při riziku deficitu na základě stravovacího omezení či nemoci. Příklady, kdy je vhodné zvážit suplementaci:

  • Železo: v případě zjištěného deficitu, u vegetariánek a veganek, při nechutenství k masu
  • Jód a omega-3 mastné kyseliny: když maminky nekonzumují pravidelně ryby
  • Kyselina listová: když maminka dlouhodobě a dostatečně nejí salátovou zeleninu
  • Hořčík: při předčasných stazích; zvážit v kombinaci s vitamínem B6, ale je třeba mít na vědomí, že suplementace hořčíkem může zvyšovat vylučování vápníku; bezva výživovou náhradou kombinace hořčík + B6 může být banán s hořkou čokoládou
  • Multivitamin pro těhotné: když žena dlouhodobě trpí nevolností a jí omezeně

Bylinky v těhotenství

Doporučení, které bylinky těhotné mohou a kterým se mají vyhýbat, je také spousta. Mnohá z nich si rozporují tak, že nastalému zmatku někdy nerozumí ani odborníci. Už jsem zachytila i doporučení, ať těhotná žena raději vůbec nepije bylinkové čaje.

Ve skutečnosti naprostá většina obdobných doporučení není výsledkem rigorózního testování, protože na těhotných se testuje jen zcela výjimečně. Zákazy a omezení jsou proto zpravidla pouhé odhady podle známého působení bylin. Uklidňující je, že neexistuje žádná běžná česká bylina, která by měla tak silný účinek, že může ukončit těhotenství.

Budete mít zájem:  Druhy medů: který je pro vás nejlepší?

Je ale mnoho bylin, které zejména při dlouhodobém nebo nadměrném užívání způsobují překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňují děložní činnost.

Co mohu doporučit, jsou běžné bylinky v běžných množstvích: občas jemný heřmánkový čaj nebo rajčatová omáčka s oreganem budou naprosto v pohodě.

Riziku se těhotné ženy nejlépe vyhnou, když se vyvarují nadměrnému a opakovanému užívání bylinek. Bylinkové čaje je vhodné střídat, vařit jemné výluhy.

A pokud má žena potřebu jakoukoli bylinku užívat intenzivněji nebo dlouhodobě, je vhodné se předem poradit se specialistou.

Používání adaptogenů a superpotavin

Situace je podobná jako u bylinek. Použití naprosté většiny tzv. superpotravin není testováno na těhotných.

Mnohá zdravotní tvrzení u těchto specialit jsou však pouze reklamní vyjádření výrobců a prodejců, která slibují zázračné účinky bez rigorózního potvrzení.

Téměř jistě nevadí, když si maminka občas zobne chlorelly, když bude do kaše přidávat kustovnici anebo když bude občas popíjet koktejl ze zeleného ječmene. Dlouhodobé intenzivní užívání těchto doplňků ale spíše nedoporučuji.

Strava po císařském řezu

Obvykle, a bohužel i v nemocnicích, se ženám po zákroku podávají jenom výživově nepřínosné suchary a piškoty. Místo toho se připojuji k našim babičkám, které tradičně doporučovaly kvalitní slepičí vývar. Zajímavé je, že vývar pro nabrání sil po porodu ženám doporučuje i tradiční čínská medicína.

Šestinedělí a kojení

Mnohé kojící maminky se na základě nesmyslných doporučení zbytečně moc omezují. Přitom právě v době kojení potřebuje žena maximum živin.

V případě nevysvětlitelných potíží u miminka, které by mohly souviset s výživou maminky, doporučuji detailně si zapisovat jídelníček a aktuální zdravotní potíže dítěte.

Jen tak je možné vysledovat případné souvislosti a testovat vliv jednotlivých potravin.

Vypadávání vlasů a nehtů po porodu

V průběhu těhotenství dojde pod vlivem hormonálních změn k omezení vypadávání vlasů. Efekt přetrvává i první měsíce po porodu. Zhruba 4 až 6 měsíců po porodu se stav vrací k běžnému vypadávání vlasů. Ženy vnímají jen tuto změnu a neuvědomují si, že jde o jen relativní ztrátu vlasů.

Jídlo nestačí

Zdravé jídlo je skvělé a určitě prospívá, ale potřebujeme více než jen jíst. Mnohé maminky by určitě dokázaly napsat dlouhý seznam všeho, co by si přály. Odhaduji, že na prvních místech by pro mnohé byl dostatek spánku a času pro sebe. Sama svoji obrovskou potřebu spát ještě nyní, 13 let od posledního porodu, vysvětluji jako dohánění roků, kdy jsem kojila.

Moc doporučuji se v rámci rodiny a bližšího okolí zamyslet a nastavit režim, který pomůže nově nastalé situace zvládnout. Do programu je nutné zařadit prostor pro odpočinek, pobyt venku a pohyb.

Tohle všechno posiluje naše zdraví a zlepšuje náladu. Bez zdraví a dobré nálady nemůže dlouhodobě fungovat vůbec nikdo. Zajistit si klid a dobrou náladu znamená zajistit pohodovou maminku svému dítěti.

Cukrovce se dá vyhnout snadno. Velká žízeň i slabost už ovšem značí problém

Vzhledem k rostoucímu počtu lidí, kteří cukrovkou onemocní, je rada, jak se nemoci vyhnout, relativně „snadná“. „Ideálně by měl člověk žít co nejzdravěji.

Mít dostatek pohybu, být štíhlý, zdravě se stravovat, příliš se nestresovat, nepít nadměrně alkohol a nekouřit.

Jak asi vyplývá z uvedeného výčtu, není v dnešní době jednoduché všechno toto dodržet,“ podotýká diabetolog Martin Haluzík.

Přečíst článek ›

„Pravidelný pohyb je velmi důležitý, pomáhá snižovat hladinu glykemie, zlepšuje citlivost na inzulin a při cukrovce je nenahraditelnou pomocí,“ potvrzuje slova lékaře dvacetiletá Markéta, která se už devět let léčí s diabetem 1. typu. „Mám nefunkční slinivku, proto je pro mě jedinou léčbou přijímání inzulinu,“ vypráví čerstvá vysokoškolská studentka fyzioterapie.

„Píchala jsem si ho pomocí inzulinových per čtyři roky čtyřikrát denně. Teď mám do těla zavedenou inzulinovou pumpu, což mi umožňuje flexibilnější režim.“ Důležité podle ní také je hlídat si příjem vyváženého jídla a sacharidů. „Pravidelnost v jídle a kvalitní potraviny jsou pro tělo nejlepší, a to nejen pro člověka s cukrovkou, ale i pro zdravého,” upozorňuje Markéta.

Cukrovka z jídla?

Při vzniku cukrovky 2. typu hraje určitou roli genetika. Pokud má cukrovku váš přímý příbuzný, je u vás pravděpodobnost jejího rozvoje vyšší.

V dnešní době ale hlavní roli hraje nezdravý životní styl. Pokud se nemoci bojíte, je dobré vědět, že se cukrovka 2. typu dá výrazně ovlivnit stravou i fyzickou kondicí.

Rizikem je totiž nejen konzumace sladkého a dalších nevhodných jídel, ale také obezita.

Přečíst článek ›

Často k rozvoji cukrovky může přispět právě nadbytek tuku v těle. Podle klinické nutriční terapeutky Andrey Jakešové plno cukrovkářů 2. typu nechápe, proč ji mají, když sladké přece nejedí. „Ale rádi si dají uzeniny, smažená jídla, alkohol…,“ upozorňuje Jakešová. Takže i bez cukru se můžete snadno „projíst“ k cukrovce.

Pozor na detox 

Na začátku nového roku se všude kolem rojí zaručené rady, jak zhubnout, pročistit si tělo a zbavit se vánočních kil. Čím dál oblíbenější jsou detoxy, které slibují ohromující výsledky v krátkém čase.

„Neuškodí nám, pokud to bude znamenat, že omezíme alkohol, kouření, budeme jíst více zeleniny a více se hýbat.

Fanouškem detoxikačních kúr, kdy člověk prakticky nic nejí, pije jen nějaké nápoje, ale nejsem,“ podotýká nutriční terapeutka Jakešová.

Často se při detoxu popíjejí ovocné šťávy, což je v podstatě koncentrovaný ovocný cukr, a to z dlouhodobého hlediska tělu zrovna moc neprospívá. „Ještě horší je ale popíjení nápojů například s pepřem a citronem, což by nás údajně mělo pročistit.

Tím si ovšem můžeme maximálně narušit trávení,“ upozorňuje. Neobvyklé nejsou ani případy, kdy při pití detoxikačních čajů, které působí močopudně, dochází zejména u starších lidí k dehydrataci.

Extrémní očistou se navíc můžete zbavit i prospěšných bakterií, které ve střevech potřebujete, a tím si rozhodíte celé zažívání.

Mýty o potravinách

Některé potraviny se v poslední době dostávají na pranýř, ačkoli pro většinu lidí jsou normálně stravitelné. Na prvním místě je pravděpodobně lepek, který obsahují obiloviny, jako jsou pšenice, žito, oves a další. Často se o něm tvrdí, že může za přibírání, ukládání tuku v oblasti břicha a za řadu civilizačních onemocnění. Jenže lepek opravdu nemohou pouze celiaci a alergici.

Přečíst článek ›

Pokud člověk nemá diagnostikované ani jedno z těchto onemocnění, nedoporučuje se lepek omezovat, protože se jedná o bílkovinu, kterou tělo potřebuje. Při bezlepkové dietě dostává tělo také méně vlákniny, čímž se zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění.

O mléku se zase nejčastěji říká, že zahleňuje a že ho dospělí neumí strávit. Je pravdou, že u mnoha lidí mohou mléčné výrobky způsobit bolesti břicha, nadýmání či průjmy. Mléko totiž obsahuje mléčný cukr, láktózu, k jehož strávení je potřeba enzym laktáza.

Pokud tělo nemá dostatek enzymu, mléčný cukr se nestráví, zůstává v tračníku a začne kvasit, následkem čehož vznikají trávicí potíže. Jestli máte s mlékem problém, zjistíte snadno.

Stačí vypít jednu sklenku, nic jiného nejíst a počkat, zda se dostaví zmíněné obtíže.

Strašák těhotných

Těhotenská cukrovka má řadu rysů shodných s cukrovkou 2. typu. Pokud je včas diagnostikována a dobře léčená, což obvykle znamená, že stačí jen dobré dodržování diety a režimová opatření, není nijak významně ohroženo zdraví dítěte. V některých případech je ovšem nutná i léčba včetně podávání inzulinu. Po porodu se nicméně vrací vše do normálu.

„Těhotenská cukrovka však naznačuje možnost vyššího rizika cukrovky 2. typu v budoucnosti. Ženy, které ji v těhotenství prodělaly, by proto také měly chodit na pravidelné preventivní prohlídky včetně měření hladiny cukru v krvi,“ upozorňuje diabetolog Martin Haluzík.

Přečíst článek ›

Kdy už máte problémK orientačnímu vyšetření na cukrovku postačí odběr krve z prstu a jeho změření pomocí tzv. glukometru. K definitivní diagnóze je pak nutný odběr krve ze žíly a stanovení hladiny cukru v krvi (glykemie).

Normální hodnota glykemie je 3,9 až 5,5 mmol/l. Při hodnotě 5,5 mmol/l již může jít o hraniční hodnotu. V případě, kdy hodnota glykemie není normální, ale ještě ani výrazně zvýšená, se provádí tzv.

glukózový toleranční test, kdy se hodnotí hladiny cukru v krvi dvě hodiny po vypití roztoku obsahujícího 75 g glukózy. 

U pacientů, kteří nechodí k lékaři, může dojít k pozdní diagnóze, leckdy i po několika letech trvání diabetu. Pak mohou nastat komplikace. Příznaky u plně rozvinuté cukrovky zahrnují velkou žízeň, časté močení, únavu, někdy pokles krevního tlaku, nevolnost, celkovou slabost a hubnutí.

Zrádné ovšem je, že při mírném zvýšení hladiny cukru nemusejí být příznaky žádné nebo jen velmi nespecifické, jako například mírná únava. Zcela zásadní jsou tak preventivní prohlídky, kdy si od lékaře nechte kromě celkového vyšetření udělat i odběr krve a stanovení hladiny cukru v krvi.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector