Z lilku odstraňte slupku, zbytek je léčivý

Lilek jedlý čili baklažán pochází podle nespočitatelných dokumentů z východní Indie a dlouhé roky již patří k tradičním zeleninám např. v Řecku. Nicméně se také konzumuje v jiných zemích po celém světě.

Předpokládá se, že jméno pochází z perštiny „badindjan“, které později přešlo do arabštiny. Do Evropy se lilek dostal ve středověku díky arabským obchodníkům. Nejdříve se pěstoval ve Španělsku, a poté se rozšířil do dalších zemí.

V současnosti se pěstuje pro své podlouhlé plody s fialovou slupkou a měkkou dužinou po celém světě.

Z lilku odstraňte slupku, zbytek je léčivý

Má kulatý, dlouhý anebo štíhlý tvar. Žíhané druhy jsou většinou kulaté či oválné, s dvoubarevnou slupkou (bílá žíhaná modrofialově nebo zeleně). Dužinu má téměř bílou. Váha dosahuje cca 200 gramů.

Kulaté druhy mají formu míče, slupku tmavě modrofialové lesklé barvy a zelenou dužinu. Váha je mezi 250-290 gramy.

Podlouhlé druhy jsou dlouhé plody s tmavě modrofialovou lesklou slupkou, dužina je zelená a váha dosahuje 160-180 gramů.

Z lilku odstraňte slupku, zbytek je léčivýV porovnání s ostatní zeleninou obsahuje střední množství vlákniny, více ve slupce a semenech. Nejvíce hojným minerálem je draslík, dále obsahuje fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, sodík, vitamíny A,C. Pomáhá při zeštíhlovacích dietách, má projímací účinky, usnadňuje zažívání a příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi. Jako strava je skvěle proměnlivý, může se připravovat jako smažený, plněný či dušený. Před používáním ho musíme velmi dobře umýt, aby se odstranily kyselé šťávy, které mu dodávají tmavou barvu. Jedním z řešení je nechat ho namočený ve studené vodě s trochou citrónové šťávy na cca 1/2 – 1 hodinu. Je považován i za afrodisiakum!

Vyzkoušejte recepty z lilku:

Dušená směs s lilkem /pro 2 osoby/

  • 2 lilky, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky drcených a sušených chilli papriček, 4 lžíce rajského protlaku, 2 rajčata, 400 ml zeleninového vývaru, 100 g sekaných bylinek (koriandr, petržel, bazalka) + 1 lžíce sekaného čerstvého koriandru, sůl, pepř, oříšek másla

Na pánvi zahřejte olivový olej s máslem, přidejte nasekaný česnek, rozkrájenou cibuli, chilli a 3 minuty osmahněte. Přidejte lilek nasekaný na kostičky a smažte další 3 minuty, dokud nezhnědne.

Pak přidejte rajský protlak a rajčata zbavená semínek a nakrájená na kousky. Promíchejte, přilijte vývar a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a vařte asi 5 minut. Přidejte nasekané bylinky, osolte a opepřete.

Podávejte na hlubokém talíři posypané čerstvým koriandrem.

Zapékané lilky se sýrem

  • 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule na plátky, 1 střední lilek na tenké plátky, 1 velké rajče na kolečka, 1 stroužek česneku nasekaný na plátečky, 1 hrnek rajčat z plechovky, 1 1/2 lžičky bazalky, 1 1/2 lžičky oregana, 1 lžička soli, 150 g nízkotučného sýra mozarella

Troubu si předehřejeme na 230 stupňů Celsia . Na střední pánvi zahřejeme olivový olej na středním ohni. Osmahneme cibuli dozlatova, ale dáváme pozor, aby se nespálila, po cca 2-3 minuty. Cibuli přelijeme do pekáčku. Osmahneme po dobu jedné minuty česnek, přidáme rajčata z plechovky, bazalku, sůl, oregano a vaříme na mírném ohni cca 10 minut.

Jednou částí této směsi posypeme cibulovou vrstvu, pokryjeme ji vrstvou nakrájeného lilku, najemno nakrájeným rajčetem a vrstvou nastrouhaného sýra. Poté dáme znovu vrstvu lilku, rajčete a sýr a končíme připravenou směsí. Nakonec posypeme ještě sýrem mozarellou.

Přikryjeme aluminiem a pečeme 25 minut, poté sundáme aluminium a pečeme dalších 10-15 minut nebo až do doby než se sýr roztaví a zezlátne.

Plněné lilky /pro 4 osoby/

  • 4 lilky, sůl, mletý pepř, 6 lžic oleje, 30 g cibule, 1 stroužek česneku, 100 g mletého vepřového masa, 100 g šunky, 50 g slaniny, 100 g vařené rýže, 1 lžíce sekané petrželky, 4 lžíce strouhaného čedaru, 0,3 l rajské omáčky, máslo na vymaštění, špetka bazalky

Oprané lilky rozpůlíme podélně a na 3 lžících oleje opečeme v horké troubě 5-7 minut. Z lilků opatrně vydlabeme dužninu. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej, přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek, mleté vepřové maso, drobně nakrájenou šunku a slaninu, osolíme, opepříme, přidáme bazalku a krátce opečeme. Dužninu z lilků usekáme, přidáme k mletému masu a podusíme asi 10 minut.

Odstavíme z ohně, necháme vychladnout. Potom přimícháme vařenou rýži, sekanou petrželku, 2 lžíce strouhaného sýra a vše spojíme trochou rajské omáčky. Dobře promíchanou směsí naplníme vydlabané lilky a klademe je do máslem vymazané ohnivzdorné misky. Takto upravené lilky podlijeme zbytkem rajské omáčky, posypeme zbylým strouhaným sýrem a zapékáme v horké troubě 20 minut.

Vegetariánský řízek /pro 4 osoby/

  • 1 větší lilek, 2 vejce, 100 g ementálu, 50 g másla, sůl, olej

Lilek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme asi hodinu změknout. Do rendlíku dáme máslo, nastrouhaný sýr, nahřejeme, přidáme vejce a necháme zhoustnout. Plátky lilku osušíme, polovinu plátků potřeme 1cm silnou vrstvou směsi, druhé plátky přitiskneme a smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách.

Lilkové karí /pro 4 osoby/

  • 4 lilky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 feferonky, 2 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžička koření karí, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1 lžíce zkaramelizovaného cukru, 1 lžíce másla, citron, sůl, olej na smažení

Očištěné lilky nakrájíme podélně na čtvrtky a na oleji je osmažíme dohněda. Vyjmeme je a na témže oleji osmažíme nakrájenou cibuli a nasekané feferonky a přidáme utřený česnek a rozvařený kokos.

Ochutíme citronovou šťávou, vložíme lilky, osolíme a mírně dusíme. Po chvilce přidáme zkaramelizovaný cukr a případně trochu podlejeme vroucí vodou. Dusíme, až šťáva zhoustne.

Hořčičné semínko opražíme na másle a tím polejeme hotové karí. Podáváme s rýží.

Jáhly s lilky /pro 4 osoby/

  • Na lilky: 400 g lilků, 300 g rajčat, 1 zelená paprika, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, zázvor, 7 lžic podzemnicového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička mleté kurkumy, 1/2 lžičky práškové hořčice, 100 ml sojového mléka, 2 lžíce strouhaného kokosu, sůl, kajenský pepř
  • Na jáhly: 1 lžičk oleje, na špičku nože šafránových blizen, 250 g jáhel, 1/2 l zeleninového vývaru, 1 svazek pažitky, 1 lžička másla, sůl

Omyte a osušené lilky zbavímme stopek a podélně rozpůlíme. Půlky nakrájíme na plátky. Rajčata krátce vložíme do vroucí vody, zchladíme a oloupeme, nakrájíme na plátky. Omyté papriky rozpůlíme, odstraníme semena a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme.

Na velké pánvi vždy po částech rozehřejeme olej a postupně na něm při mírném ohni opečeme lilky z obou stran dozlatova, až jsou poloměkké. Opečené lilky dáme na talíř stranou. Do oleje vložíme cibuli, česnek a papriku a na mírném ohni necháme zpěnit. Přidáme citronovou šťávu, kurkumu a mletou hořčici. Na zpěněnou směs vložíme lilky a rajčata.

Osolíme, okořeníme kajenským pepřem, podlijeme sójovým mlékem a přimícháme strouhaný kokos. Necháme přejít varem, přkryjeme a dusíme na slabém ohni, až je vše měkké. Na jáhly rozehřejeme v hrnci olej, na něm zpěníme šafrán, přidáme jáhly a zamícháme. Podlijeme zeleninovým vývarem, přikryjeme a vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut doměkka.

Omytou a osušenou pažitku jemně nasekáme a přimícháme ji s máslem a solí do jáhel.

(ilustrační fotografie – Pixabay.com)

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky?

Z lilku odstraňte slupku, zbytek je léčivýTento tmavěfialový plod je mezi zeleninou nepřehlédnutelný a docela úspěšně u nás zdomácněl. Jeho domovinou je Indie a Čína, ale daří a mu i v českých zahrádkách.

Budete mít zájem:  Jak moc škodí různé drogy?

Lilek = Dosyta a bez přibrání

Lilek je ideální pokrm při hubnutí. Obsahuje hodně vlákniny a upraven na mnoho způsobů ho můžete pojídat v podstatě bez omezení. Zejména proto, že ho tvoří až z 90% voda. Nenachází se v něm žádný tuk a 100 gramů lilku má pouze 35 kcal.

Je také výborným zdrojem draslíku a v tomto směru předčí i zelí. Cenný je i pro značné množství kyseliny listové, která podporuje v těle tvorbu hormonů. Obsahuje celou řadu dalších minerálů a prvků, jako je železo, hořčík, zinek a mangan.

V arabských zemích je dokonce považován za afrodiziakum.

Syrový, vařený nebo pečený?

Syrový určitě ne. Stejně jako jeho příbuzné nezralá rajče či plody bramboru obsahuje toxický solanin. Tepelně upravený – pečený, vařený nebo grilovaný – vás svou nezaměnitelnou a lahodnou chutí překvapí. Pozor však při smažení. Lilek dokáže do sebe nasát velké množství oleje a s hubnutím je konec.

Před přípravou se ho doporučuje posolit a po pár minutách otřít orosený povrch. Odstraní se tak jeho hořká příchuť. I proto je lepší vybírat plody mladé, s lesklou a hladkou slupkou. Lilek před úpravou není nutné loupat, právě pod slupkou je nejvíce cenných látek. Pokud nemá tmavá a velká jadérka, také se jich netřeba zbavovat.

Dlouhodobé skladování nevydrží, týden v chladničce je maximum.

Rovnou ze zahrady

Lilek roste pomalu, proto je třeba jej předpěstovat. Semínka sázíme již v únoru do vlhkého substrátu, do hloubky asi 1 cm. Samozřejmě v bytě nebo ve skleníku – rostlinka potřebuje teplo kolem 20 stupňů. Zacházíme s ní stejně jako s rajčaty.

Na záhon ji přesadíme až v květnu po zmrzlých mužích – Pankrác, Servác, Bonifác. Pokud nemáte zahradu, nezoufejte. Lilku se daří i v nádobách a při dostatečné zálivce máte šanci na bohatou úrodu. První plody dozrávají začátkem srpna. Mají sytou tmavou až černou barvu.

V poslední době lze v obchodech najít i lilky jiné barvy, například růžové, proužkované či dokonce bílé a také tzv. baby lilky.

Lilek čistí játra

I když se v realitě lilek řadí i v obchodech mezi zeleninu, ve skutečnosti patří mezi ovoce. Abyste dokázali využít jeho plný účinek, máte ho konzumovat spolu se slupkou.

Když ho správně upravíte, nebude vám dělat problém sníst ji. Důležité je lilek před vařením vždy rozkrájet a posolit, aby se tzv. zapotil.

Vodu pak vysajte papírovým kapesníkem, čímž z něj ztratí veškerá nepříjemná hořkost.

Pojďme se nyní podívat na minerálové a vitamínové složení. Z nich lilek obsahuje měď, vápník, mangan, draslík, síru a vitamíny B a C. Také je bohatým zdrojem vláknin. Nejen díky tomuto složení je vynikající na očistu jater a následně i celkově celého organismu. V tomto bodě však dochází mezi odborníky k rozkolu.

Jedna strana tvrdí, že je nutné pít čerstvou šťávu z něj, což pomůže mnohem lépe než v uvařeném stavu.

Druhá strana však apeluje na to, že neupravený obsahuje jed solanin, který se nemůže užívat ani v omezeném množství.

Naše rada zní, že kdyby šlo skutečně o tak velké nebezpečí, dávno by na něj vyznavači surové šťávy doplatili. Pokud ji však chcete užívat, jednoznačně jen v omezeném množství a nepodávejte ji malým dětem.

Skvělý na srdce a jako prevence rakoviny

Lilek je vynikající při problémech s močením a při tvorbě ledvinových kamenů. Ty totiž postupně rozbíjí a navíc má i močopudné účinky, takže pročišťuje tento orgán. Stejně vynikající vliv má však i na srdce a kardiovaskulární systém. Jíst byste ho měli dokonce i při problémech s pamětí. Příznivě ovlivňuje mozkové buňky a zlepšuje vaši kondici.

Co je vynikající zpráva, díky svým vlastnostem působí jako účinná prevence proti onkologickým onemocněním. Upravuje i hladinu krevního tlaku. A když máte problémy se zácpou, má také při ní mírně prohánějící účinky. Dobrý je i při svalové horečce a posílení svalové hmoty. V létě nabízí tělu dostatečnou hydrataci a velmi dobře působí i na pokožku.

Lilek je dobrý pomocník při hubnutí

Ani při těchto účincích však jeho působení nekončí. Nyní zabloudíme do jeho spojitosti s trávením. Můžete ho použít při problémech se zpracováním stravy, kdy nahrazuje umělé náhrady v podobě volně prodejných léků. Pokud vás bolí žlučník a nefunguje vám dobře vylučování žluči, také byste měli pravidelně jíst lilek.

I díky tomu snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž výrazně pomáhá i srdci. Zároveň upravuje i výskyt cukru v krvi, dá se použít při počátečních náznacích cukrovky. Co ženy však potěší úplně nejvíc, lilek v sobě neobsahuje ani gram tuku a je vynikající při jakékoliv dietě.

Skvěle působí na úbytek hmotnosti, dobře vás zasytí a díky nízkému počtu kalorií neublíží vaší linii. Je přitom úplně jedno, jestli ho upečete, ugrilujete nebo uvaříte v polévce. Vyhýbat byste se měli smažení nejen kvůli tomu, že je nejméně zdravé, ale lilek zároveň při něm ztrácí nejvíce vitamínů a minerálů.

Jednoduše, rychle, chutně – recept s lilkem

Tento jednoduchý recept zvládne i začátečník! Lilek osmahneme, nebo opečeme nasucho v troubě. Pak ho nadrobno nakrájíme a smícháme se stejně na drobno nakrájenou cibulí.

Směs doplníme citronovou šťávou a olivovým olejem. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme sladkou papriku. Kdo má rád ostré, může dodat kousek chilli papričky. Důkladně promícháme.

Podáváme s chlebem, bagetou, topinkami.

Pozor na ekzém

Ne vždy však musí toto ovoce být pro nás pomocí. Opatrné bychom měli být zejména v tom případě, pokud trpíme ekzémem, protože tehdy se může pokožka více zanítit a zhoršit stav.

Nereaguje tak na něj každý ekzematik, musíte proto na to přijít postupným zjišťováním. Stejně se nemusí snést s některými alergiemi, když budete cítit nepříjemné štípání na jazyku.

Dokonce pokud máte revma, také nemusíte mít po zkonzumování lilku příjemné pocity a bolest se může zhoršit.

Počet negativních případů je oproti obrovské pomoci, kterou dělá, téměř mizivý. Vždy je proto vhodné pomalu se přesvědčit, zda vám opravdu nedělá dobře a až poté jej zcela vyřadit z jídelníčku.

VIDEO: Lilek a jak ho zpracovat

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

V teplém klimatu roste jako trvalka, kdysi se pěstoval jen jako okrasná rostlina, plody lilku jsou však lahůdkou

I v našich končinách již zdomácněla teplomilná zelenina a není problém vypěstovat ji v teplých oblastech jen ve volné půdě.

Jinde pomůže třeba skleník či fóliovník, jestliže ho máte, zkuste si vypěstovat lilek čili baklažán. Lilek miluje teplo, podobně jako papriky.

V ideálních podmínkách naroste do více jak metrové výšky a vy pak budete sklízet plody zajímavé barvou i tvarem.

Do našich zemí se dostal až z daleké východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. V Evropě se pěstoval zhruba od 15. století, avšak zpočátku se vyskytly různé názory na vhodnost konzumace jeho plodů a pěstoval se spíše jako okrasná rostlina.

Někteří považovaly přílišnou konzumaci plodů lilků za nebezpečnou: měla způsobovat pominutí mysli (v Řecku se např. nazýval „jablkem bláznů“). Lilek nezapře své příbuzenské vztahy s rajčaty a paprikami, ale také brambory a tabákem a stejně jako tyto rostliny roste v noci.

Budete mít zájem:  Bolest zad v bedrech

Lilek, stejně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat. Ponecháme jen čtyři výhony – lilek pak bude silnější a vytvoří větší plody.

Plodů k dopěstování necháme na rostlině maximálně pět až sedm, potom se můžeme dočkat plodů váhy kolem půl kilogramu i více a třiceti centimetrů dlouhých.

Předpěstované sazenice vysazujeme na konečné stanoviště po půlce května, na vzdálenost čtyřiceti centimetrů, vždy po jedné rostlině.

Vyhovují mu humózní, hlubší a dobře zpracované půdy. Pěstujete-li je ve fóliovníku nebo skleníku, nezapomeňte také na to, aby k lilkům měly přístup včely, kvůli opylení květů. Jinak byste musely nastoupit se štětečkem a opylovat rostliny vlastnoručně. Průvan však lilek nesnáší, budete-li mu větrat, myslete na to.

Po nasazení plodů nechte jen vybraný počet a zbytek odstraňte. V době tvorby plodů se zvyšují jeho nároky na vláhu. Zaléváme odstátou vodou, ne příliš tvrdou. Přihnojujeme stejně často jako ostatní plodové zeleniny a to hnojivem na plodové zeleniny.

Plody sklízíme se stopkou před plnou zralostí, budou mít pevnější dužinu a jemnější chuť; přezrálé mívají nahořklá semena, která je potom lepší vydlabat, jinak je chuť dužiny jemná a příjemná.

Z odrůd u nás nejčastěji pěstovaných je to ‘Český raný’ – lilek s fialovou lesklou slupkou a plody asi dvaceticentimetrovými.

Odrůda lilku s bílou slupkou je ‘Beatrice’ nebo ‘Casper’, ‘Klara’, ‘Falcon F1’ či ‘Laura’ je odrůda fialová a lilek ‘Serena’ má slupku spíše růžovou.

Lilek má schopnost poradit si s neduhy zažívacími a poruchami výměny látkové. Plody mají dostatek vitaminů A, B a C, ale hlavně některé minerály – draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, sodík, zinek a železo.

Látky v něm obsažené napomáhají správné funkci jater, snižují cholesterol v krvi, lilek je vhodný i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin, který je v značném množství obsažen v dužině, výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.

Plody před úpravou neloupeme, pod slupkou je v dužině ukryto nejvíce rutinu – látky, která zpevňuje cévní stěny.

Při krátkodobém skladování nedávejte plody do chladničky, získaly by nahořklou chuť.

Lilek – nezaslouženě opomíjená zelenina

V kulinářské magii se baklažánu připisují síly, které zajistí dotyčnému peníze. Stačí plod rozpůlit, vložit do něj bankovku, zase spojit a zakopat do země. Tomu, kdo to udělá, prý dříve či později přijdou peníze.
Foto: Profimedia.cz

Lilek, zvaný také baklažán, může dosáhnout hmotnosti až dva kilogramy. Skuteční labužníci však dávají přednost plodům mnohem menším, nejlépe o průměru od 5 do 8 centimetrů, s lesklou, hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem i čepičkou. Větší a starší mohou být totiž vodnaté a hořké.

Přezrálost signalizují i velká nahnědlá semena. Pokud to nevyžaduje recept, lilek by se neměl před tepelnou úpravou loupat. Slupka je tenká, poměrně dobře stravitelná, ale hlavně se přímo pod ní skrývá nejvíc tělu prospěšných látek.

Spotřeba lilku sice u nás pomalu roste, ale stále ještě zaostává například za rajčaty nebo paprikou. Přitom, jak říká šéfkuchař Restaurace Sportrelax 007 v Harrachově Petr Huk, jde o jednu z nejpřátelštějších surovin k začátečníkům. Lilek se nejen snadno loupe a čistí, ale rovněž se i lehce porcuje.

„Kromě toho se dá velmi dobře kombinovat s nejrůznějšími surovinami, skvěle se snoubí s rajčaty, česnekem a bylinkami, rozumí si také s masem včetně ryb. Výtečný je i na grilování. V Turecku mají prý na úpravu lilku víc než tisíc receptů,“ upřesňuje dále Petr Huk.

Ještě než se začne v kuchyni s lilkem pracovat, je třeba plod důkladně promačkat, jestli už není změklý. A také zkontrolovat, zda na něm nejsou tmavé skvrny, které signalizují, že se brzy zkazí. Ideální je zpracovávat plody co nejčerstvější, lilek totiž snadno podléhá změnám teplot a hnije.

Rajčata a papriky jsou bohaté na vitamín C, karoten a jiné látky.

Foto: Radoslav Šrot a Josef Ptáček, Právo

:.Lilek se dá velmi dobře kombinovat s nejrůznějšími surovinami, skvěle se snoubí s rajčaty, česnekem a bylinkami, rozumí si také s masem včetně ryb. foto: Právo/Radoslav Šrot a Josef Ptáček

Z plodů lilku se mimo jiné připravuje i tzv. falešný kaviár. Je chutný a samozřejmě daleko levnější než ten z jiker vyzy nebo jesetera. Nejčastěji se s ním setkáte na studených bufetech v Rumunsku, ale nepohrdnou jím ani v zemi pravého kaviáru v Rusku.

Připravuje se velmi snadno, z opečených lilků, jejichž dužnina se umixuje po prochladnutí s olejem, solí, pepřem, citrónovou šťávou, případně také s paprikou a drobně posekanou cibulí. Podává se vychlazený s tmavým chlebem a využívá se i jako pomazánka nebo dip k jehněčímu masu či mořské rybě.

Název Země Charakteristika
Adžendandali Zakavkazské státy Dušená směs lilků a rajčat
Baba Ghanouge Arabské země Pyré z lilků, sezamové omáčky, citrónu a olivového oleje
Imam bayildi Turecko Lilek plněný rajčetem a cibulí
Musaka Řecko Zapečená směs mletého jehněčího, rajčat, brambor a lilku
Patladžan kiselo mljako Bulharsko Smažené (pečené) lilky s jogurtovou omáčkou
Ratatouille Francie Dušená směs lilku, cuket, rajčat a cibule s bazalkou a řapíkatým celerem
Tumbet Mallorca Zeleninový guláš z lilků, rajčat, cibule a brambor
Tadžín Maroko Ragú z masa, lilku a jiné zeleniny s ořechy či ovocem, dušené na dřevěném uhlí
Faláfle (Táamija) Egypt Arabský chléb plněný zeleninovými karbanátky se smaženými plátky lilku

Lilek je zelenina se značnou nutriční hodnotou. Obsahuje velké množství karotenu (provitamínu A), vitamínů skupiny B, hlavně kyselinu listovou a pantotenovou. A ještě víc je v něm minerálů, zejména hořčíku, železa, vápníku, manganu a zinku. V obsahu draslíku předčí dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňuje cévy a má také protisklerotický účinek.

V lilku byl prokázán rovněž značný obsah pektinů, údajně největší ze všech druhů zeleniny. Tyto látky příznivě působí na krevní tlak i střevní mikroorganismy.

Protože devadesát procent hmotnosti plodu tvoří voda, je lilek přímo předurčen do jídelníčku při redukční dietě. Ve 100 gramech má 0,4 g tuku a pouhých 15,3 kalorie.

V šetřící úpravě si na něm proto mohou pochutnat například i diabetici nebo pa -cienti, kteří mají problémy se žlučníkem.

Lilek s vepřovým masem (4 porce)2 lilky, 600 g vepřové pečeně bez kosti, pórek, česnek, 2 vejce, 1 lžíce solamylu

:.Lilek s vepřovým masemfoto: Právo/František Petrák

Vepřové (i kuřecí) nakrájíme na nudličky. Vejce, solamyl a sůl promícháme a ve směsi necháme 20 minut odpočinout připravené maso. Lilek oloupeme, nakrájíme, posolíme a necháme tzv. vyplakat. Kostky pak osušíme, orestujeme a uložíme na teplé místo, aby nevychladl. Na pánvi orestujeme maso, přidáme drobně krájený pórek, utřený česnek a lilek. Směs chvíli podusíme pod pokličkou a hned podáváme.

Budete mít zájem:  DTest: většina známých balzámů na rty v testu propadla

Grilovaná lilková směs (4 porce)

2 větší lilky, česnek podle chuti, extra panenský olivový olej, čerstvá máta, bazalková pasta, kmín, 2 rajčata, sladká paprika, pažitka, citrónová šťáva

:.Grilovaná lilková směsfoto: Právo/František Petrák

Očištěný lilek vcelku ze všech stran grilujeme, dokud není měkký. Po vychladnutí jej oloupeme a nakrájíme na kostky. Na rozpáleném olivovém oleji lehce orestujeme plátky česneku, aby získal barvu, ale nezhořknul. Přidáme bazalkovou pastu a okmínujeme. Po chvíli doplníme kostky lilku a omytých rajčat, pažitku, okořeníme paprikou, zakápneme citrónovou šťávou a vše smažíme asi 20 minut. Na závěr ještě dochutíme mátou. Směs lze podávat jako předkrm nebo přílohu.

Gratinovaný lilek s houbovou náplní (4 porce)

2 lilky, 1 sáček předvařené rýže, dvě hrsti žampiónů nebo jiných hub, 2 vejce, 2 cibule, máslo, sůl, strouhaný sýr Eidam

:.Gratinovaný lilek s houbovou náplní foto: Právo/František Petrák

Nejprve uvaříme rýži. Lilky důkladně omyjeme a odřízneme jim stopky. Pak každý přepůlíme po delší ose a vydlabeme dužninu, kterou uschováme. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibulku, po chvíli přidáme plátky očištěných hub i vydlabanou dužninu a vše chvíli podusíme. Doplníme uvařenou rýži a osolíme. Poté sem rozklepneme vajíčka (u menších lilků stačí i jedno), přidáme část strouhaného sýra a promícháme (náplň by neměla být příliš řídká, ale ani příliš hustá). Vzniklou směsí naplníme připravené půlky lilků a posypeme zbytkem sýra. V předehřáté troubě pak vše zapečeme dozlatova.

Lilek zapečený s mozzarellou (4 porce)

2 lilky, 2 vejce, mozzarella, parmezán, bazalková pasta, česnek, cibule, hladká mouka, celer, olivový olej, plechovka drcených rajčat

:.Lilek zapečený s mozzarelloufoto: Právo/František Petrák

Nejdříve připravíme omáčku. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme doměkka plátky česneku, cibule a celeru. Pak přidáme rajčata a směs asi půl hodiny povaříme. Lilek podélně rozkrojíme, půlky obalíme ve směsi vajec a hladké mouky, osmahneme do zlatova na oleji a ubrouskem zbavíme přebytečného tuku.

Dno zapékací mísy pokryjeme hotovou omáčkou, pak na ni položíme osmažené půlky lilku a pokryjeme polovinou parmezánu i mozzarelly a bazalkovou pastou. Zalijeme zbytkem rajčatové omáčky a povrch posypeme druhou částí sýrů. Vše pak vložíme na 20 minut do předem vyhřáté trouby a zapečeme dozlatova.

Recepty připravil Petr Huk, šéfkuchař Restaurace Sportrelax 007 v Harrachově.

Hlavní zprávy

Jak pěstovat lilek, jež dává barevné, zdravé plody výtečné chuti?

Zdroj: Archiv ireceptar.cz

10. 02. 2016 | Doba čtení 3 minuty

Lilek neboli baklažán je oblíbený snad ve všech světových kuchyních a zdomácněl už i v kuchyni české. Vytvoříte z něj bezpočet lákavých jídel, je plný vitamínů a minerálů, dietní, chutný.

Plody lilku jsou podlouhlé lesklé bobule různých barev od bílé přes žlutou, oranžovou, purpurovou až po nejčastější temně fialovou. Pokud baklažán roste v příznivých podmínkách, může plod dorůst hmotnosti až 1 kg a délky kolem 30 cm.

Abychom však takové plody vypěstovali, je nutné, aby přišlo skutečně horké léto. Proto se v našich podmínkách dobré venkovní úrody dočkají spíše pěstitelé na jižní Moravě než v severních Čechách.

Ani ti to však nemusejí vzdát, pokud ovšem pěstují lilky ve skleníku, podobně jako papriky, a zvolí vhodné odrůdy.

Pěstování

  • Stejně jako u paprik je nutné i semínka lilku vysít brzy, už v únoru, protože keřík roste velmi pomalu.
  • Jakmile rostlinky vytvoří první pravé listy, přesadíme je do květináčů s lehkou, humózní, písčitohlinitou půdou.
  • Na venkovní záhon je vysazujeme nejdříve po 15. květnu.
  • Musíme průběžně zaštipovat postranní výhony (podobně jako u rajčat), ponecháme jen hlavní čtyři.
  • Když rostlina nasadí plody, necháme jich na rostlině nejvýše sedm, zbytek odstraníme, protože jen tak se dočkáme pěkných lilků.

malý fialový lilek Zdroj: Archiv ireceptar.

cz

  • Nesmíme zapomenout také na opylování, takže pokud pěstujeme lilky ve skleníku, nezbude nám, než použít štěteček.
  • Jakmile začne lilek tvořit plody, začnou se zvyšovat i jeho nároky na vláhu a výživu. Zaléváme jej dostatečně odstátou, nejlépe dešťovou vodou a přihnojujeme plným hnojivem.  

Otužilé odrůdy lilku

Pro radost českých zahradníků byly vyšlechtěny odrůdy, které jsou přizpůsobeny chladnějším klimatickým podmínkám. Například lilek Český raný, která má plody sice menší, ale zachovávají si klasický vejčitý tvar, mají tmavofialovou lesklou slupku a pevnou, smetanově bílou dužninu.

Pokud máme na záhonech i v kuchyni rádi barevnost, přivítáme další české odrůdy, třeba Beatrici (bílá), Kláru (fialová) a Serenu (růžová), které se dokonce prodávají v jednom balení jako směs.

bílý lilek Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Plody sklízíme i se stopkou před plnou zralostí, měly by mít vysoký lesk a intenzivní vybarvení. Přezrálost poznáme podle vadnutí slupky a ztráty lesku, měknutí plodů a hnědnutí semen.

Nezapomínejte na krásný a léčivý lilek

Baklažán, jak taky jinak říkáme lilku, je velmi bohatý na třísloviny, bílkoviny a organické kyseliny. Kromě nich obsahuje fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo, mangan a vitamíny skupiny B. Navíc má silné antibiotické a antibakteriální účinky, výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi a podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky.

S tím souvisí, že čistí krev a významně posiluje imunitní systém. Skvělé je, že také dokáže Lilek byl u nás, snad kvůli své nevýrazné chuti dlouho opomíjen. To je však škoda, vždyť nejen, že tepelně upravený s vhodným kořením skvěle chutná, on má i léčivé účinky působit protirevmaticky na lidský organismus.

Nezapomeňte oloupat

Ať už se chystáte z lilku připravit chutný pokrm, nebo si uvařit léčivý čaj, měli byste z něj nejprve odstranit jeho pevnou slupku, protože ta není vhodné ke konzumaci.

Teprve potom je lilek vhodný k dalšímu zpracování. Lilek ovšem nemus íme užívat pouze vnitřně. Dobře se totiž uplatní i při léčbě kožních neduhů.

Lilkový čaj

Pro přípravu čaje budete potřebovat pouze 2 zarovnané lžíce lilku nasekaného na drobno a 3 dcl vody.

Nasekaný lilek přelijete vroucí vodou a necháte 15 minut louhovat. Pak ihned popíjíte. Kvůli trvalejšímu efektu by lilková kůra měla trvat alespoň tři týdny. Tento čaj dokáže ulevit při revmatických potížích a povzbuzuje činnost jater.

Antibiotický čaj

Pokud máte pocit, že se o vás pokouší nějaká infekce, můžete vyzkoušet lilkový antibiotický čaj. Pro jeho přípravu budete potřebovat 2 lžíce nasekaného lilku, půl lžičky skořice, 4 tlučené hřebíčky, 1 tlučený badyán a 3 dcl vody.

Všechny připravené ingredience přelijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Tento čaj si vařte 3x denně po dobu 10 dnů.

Očistná dieta

Ve chvíli, kdy máte pocit, že vaše tělo potřebuje očistnou dietu, můžete vyzkouš e t právě tu lilkovou.

Ta by měla trvat nejdéle tři dny. Během této doby budete jíst pouze tepelně upravený lilek. Můžete si ho orestovat, udusit nebo upéct. Při jeho přípravě můžete použít jen sůl, koření, česnek a trochu olivového oleje.

Rovněž nesmíte zapomínat na dodržování pitného režimu. Ideálně vypijte alespoň 2,5 l vody denně..

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *