Výrobci sladí i jídla pro nejmenší děti. Je to zbytečné a škodlivé

Miluju je, chutnají mi, dobře je snáším (trávím). To je důvod mé dlouholeté závislosti na rýžových „polystyrénech“. Spousta lidí je nesnáší, jiní je zbožňují.

Ať patříte do té či oné skupiny strávníků, pojďte si se mnou na tyto pufované výrobky posvítit.

Dostala jsem dotaz ohledně možné zdravotní závadnosti těchto produktů a spolu s mou snahou o omezení především plastových obalů ze své domácnosti to byl důvod, proč jsem se rozhodla podívat se na tuto problematiku zdravě kriticky.

Nejdříve hlasy 2 expertů

Stručnou charakteristiku a názor na tyto výrobky doplní i Veronika Hanzlíková, autorka projektu Vědomá výživa, absolventka VŠCHT a Viktoria Tománková, analytický chemik a odbornice na zdravou dětskou stravu.

– Co si, Veroniko, myslíš o pufovaných výrobcích ty? Jíš je?

„Pufované výrobky jsou z mého pohledu průmyslově zpracované potraviny, kterým se snažím vyhýbat. Nepovažuji je ani za zdravější, přestože takové „polystyreny“ jsou většinou bezlepkové a jsou dobrou variantou pro spoustu celiaků nebo jsou praktické na cesty.“

– V čem je podle tebe jejich hlavní problém?

„Jde o výrobky, který prošly extrémně vysokou teplotou a „uvařením“ vysokým tlakem. Je to průmyslové zpracování (převážně) obilných zrn, které navíc navyšuje hodnotu glykemického indexu (GI) potraviny.

Myslím, že pufované výrobky mohou občas zpestřit jídleníček, ale i mezi základními potravinami najdete takové, které si snadno zabalíme na cesty nebo budou vyhovovat specifickým výživovým požadavkům každého z nás.“

– Vysvětlíš těm, kdo přesně neví, co vyplývá z toho, že potravina má vysoký glykemický index?

„Vysoký glykemický index u potravin se po jejich konzumaci podílí na prudkém zvýšení hladiny krevního cukru a tím i na jeho kolísání. Navíc, pokud se jedná o pufované výrobky s polevou, bývají takové „polystyreny“ ještě plné nekvalitního tuku a případně i zdrojem nezdravých cukrů.“

Výrobci sladí i jídla pro nejmenší děti. Je to zbytečné a škodlivé

  • – Díky, Veroniko, za vyjádření.
  • O „polystyrénech“ s polevou jsem ani hovořit nechtěla, téma zdravého slazení ponechávám do jiného článku, kde se věnuji výhradně tomu, proč sladit nebo nesladit a kterým sladidlem.
  • – Viktorie, doplnila bys, prosím, svůj pohled maminky malého dítěte a analytického chemika?

„Souhlasím s Veronikou a dodala bych, že konzumace těchto produktů bývá spojována i s nárůstem obezity.

Dále chci zdůraznit, že kvůli způsobu zpracování jsou pufované výrobky chudší o některé živiny (například dochází k rozkladu esenciální aminokyseliny lysin), dochází ke zničení vitamínu A a jiných vitamínů labilních při vyšších teplotách.  Může také docházet k denaturaci a fragmentaci bílkovin a škrobů, čímž se sníží nutriční hodnota bílkovin.

U dětí je přísun esenciálních aminokyselin velmi důležitý pro jejich vývoj, stejně tak jako vitamínů apod. Proto by pufované výrobky rozhodně neměly v dětské stravě nahrazovat pečivo či pestrou stravu.

– Skvělý postřeh, to je určitě zásadní problém, o kterém se v souvislosti s těmito výrobky můžeme dočíst. Také vím, že spojuješ jejich konzumaci s vyšším rizikem vzniku zubního kazu u dětí. Můžeš nám vysvětlit proč?

  1. „Díky rozkladu škrobů a velké lepivosti pufovaných výrobků na zuby může u dětí, kterým ne vždy zuby vyčistíme opravdu důkladně, docházet ke vzniku a rozvoji zubního kazu.“
  2. – Děkuji, Viktorie.
  3. Pojďme si teď popsat podrobněji, proč bychom měli nebo neměli jíst „polystyrény“.

Výrobci sladí i jídla pro nejmenší děti. Je to zbytečné a škodlivé

Jedná se o průmyslové potraviny, vyrobené z různých druhů obilí, které mohou doplňovat např. tukové sladké polevy.

Při jejich výrobě jsou obilná zrna smíchána s vodou, zpracována do kalu a umístěna do stroje nazývaného extrudér.

 Zrna jsou pak při vysokých teplotách a tlaku vytlačována z malého otvoru, který je vytvaruje do malých kusů. Jednotlivá zrnka poté expandují, čímž vznikají nafouknutá obilná zrna.

Výhody pufovaných výrobků

Pro mě je důležitá ta druhá výhoda plynoucí z konzumace těchto výrobků:

  • rychlá energie
  • lehce stravitelné
  • dlouhá trvanlivost
  • praktické balení

Pro ty, kdo mají potíže s trávením sacharidů a škrobů, trpí nadýmáním a plynatostí střev po konzumaci chleba a pečiva, představují „polystyrény“ skvělou volbu, tedy z hlediska stravitelnosti a zatíženosti trávicího traktu.

Nevýhody

  • možné nadlimitní množství akrylamidu
  • vysoký glykemický index
  • vysoká míra průmyslového zpracování (nižší výživová hodnota)

Znehodnocení živin

Biochemik Paul Stitt popisuje proces výroby pufovaných výrobků, ve kterém se zrna ošetřují při velmi vysokých teplotách a velikým tlakem a poznamenává, že takové zpracování zničí většinu živin obsažených v obilných zrnech. Dokonce i syntetické vitamíny, které se přidávají na konci výrobního procesu.

Akrylamid

Údajně existují nepublikované studie, podle kterých obsahují pufované výrobky nebezpečné množství akrylamidu a jsou dokonce toxické.

I když tomu nebudeme ochotní věřit, stupeň průmyslového zpracování je vysoký a teplota přes 250°C, při které akrylamid vzniká, je značná (týká se to ale i nižších teplot, a to nad 120°C).

 Akrylamid, potenciálně rakovinotvorná látka, vznikající při vysokých teplotách při zpracování potravin, stojí i za tzv. tažením proti hranolkům.

Vysoký glykemický index

 

Velkým nedostatkem, hlavně pro ty, kdo mají potíže s diabetem nebo nadváhou, je vysoký glykemický index těchto výrobků. Jsou mezi nimi ovšem rozdíly.

Například mé oblíbené, lehce stravitelné rýžové chlebíčky, mají glykemický index extrémně vysoký, špaldové o něco nižší.

Jak to funguje? Po snězení potraviny s vysokým glykemickým indexem budete zřejmě mít brzy hlad… Koho zajímá tato problematika, koukněte na toto video.

Výrobci sladí i jídla pro nejmenší děti. Je to zbytečné a škodlivé

S Veronikou se shodneme na řešení: kaše, raw tyčinky, oříšky… Podívejme se teď podrobněji na jednotlivá denní jídla a konkrétní tipy.

Snídaně 

Osobně se vracím k osvědčeným druhům snídaně, a to:

  • teplému jídlu od večeře
  • rýži (já si ji dávám ráno s vejcem); jak ji správně připravit čtěte tady
  • polévce (tu oceníte hlavně v chladném období)
  • (nejen) makrobiotici si dávají kaši (s vařenou zeleninou, semínky, oříšky…)

Svačina

Záleží na vašich chuťových preferencích a na tom, co snese vaše trávení. Možnosti:

  • ovesná kaše: oves je úžasná zásobárna výživných látek, mezi obilninami je to špička; já ji mám nejradši s trochou medu, nepraženým kakaem nebo skořicí (ta je vhodná v chladném období, protože zahřívá)
  • syrová zelenina (v teplém období)
  • trocha ovoce (nejlépe lokálního sezónního nebo celoročně dostupného u nás, jako jsou jablka)
  • kváskový chléb nebo pečivo, které je přeci jen méně násilně zpracovanou a upravenou potravinou (kvůli snazšímu trávení by mělo být asi den staré); může být se zdravou slanou pomazánkou (domácí nebo vybírejte v sortimentu obchodů se zdravou výživou, ale i tam buďte ve střehu)
  • zdravá sladkost nebo zdravý domácí dortík (to spíš občas nebo výjimečně, dle vašich možností trávení)

  • dýňové bochánky naslano
  • ovesné nebo jáhelné placičky se zeleninou

Výrobci sladí i jídla pro nejmenší děti. Je to zbytečné a škodlivé

Tyhle dobroty připravíte bez kravského mléka, bílé mouky a jen s přirozeně se vyskytujícími tuky. Láká vás to? Napište si o recept. >>>

A pak se mrkněte na e-book (nejen) pro ty, koho trápí Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida: s týdenním jídelníčkem, tipy na jídla pro zdravé trávení, si užijete všední den i svátek a budete mít vždycky nápady co dobrého uvařit a napéct. Uvidíte, jak snadné je chystat si denně zdravé jídlo

Chcete ochutnat?

Napište si o ukázku receptů. >>>

Je to zdarma!

Zdravá výživa pro děti – PharmDr. Margit Slimáková

Co vše potřebuje vaše dítě jíst a čemu by se mělo vyhýbat? Potřebují rodiče studovat výživová doporučení anebo poslouchat experty? Kdy začít podávat lepek a kdo potřebuje umělá kojenecká mléka? Jak prosadit zdravou výživu u babiček a ve škole?

První rok života

Dítě se v prvním roce života nazývá kojenec a kojení (mateřské mléko) je bez jakýchkoliv pochybností základem výživy až do jednoho roku života. Ideální je plné kojení do šestého až sedmého měsíce a dostatečné kojení do jednoho roku věku, při kterém není třeba podávat žádná náhradní mléka ani jiné tekutiny.

Lepek

Někteří pediatři nově doporučují podávat lepek už od čtvrtého měsíce jako prevenci vzniku alergie na něj. S tímto doporučením nesouhlasím.

Studie, které by prokázaly nižší výskyt alergie na lepek u kojenců, kteří jej v minimálním množství dostali takto brzy, jsou doposud ojedinělé, jsou retrospektivní, nedefinují pojem malé množství a hlavně uspokojivě nevysvětlují důvod, proč by časnější podávání potravin mělo snížit riziko vzniku potravinové alergie.

Jako nejpravděpodobnější teorie se uvádí, že mladšímu dítěti se podává menší množství potraviny a že při podávání potraviny u starších dětí už nejsou děti současně kojeny, a tak jsou ochuzeny o ochranný vliv mateřského mléka. Tento můj postoj se shoduje s vyjádřením vědeckého poradního výboru Velké Británie pro výživu.

Umělá kojenecká mléka

Mimo výjimečných případů, ve kterých maminka skutečně nemůže kojit, podle mne umělá mléka nikdo nepotřebuje a do dětského jídelníčku je vůbec nedoporučuji zavádět. Situaci, kdy maminka nekojí, je třeba vždy konzultovat s pediatrem. Takzvaná alternativní rostlinná mléka nejsou pro kojence vhodnou náhradou mateřského mléka a v této funkci je také nedoporučuji.

Jsem však přesvědčena o tom, že většina maminek kojit dokáže a že často jen nečekané životní potíže, např.

komplikovanější porod a nezájem anebo neschopnost personálu porodnice pomoci, kojení zbytečně naruší.

Proto jako nejdůležitější stravovací doporučení všem těhotným maminkám navrhuji najít si spolehlivou laktační poradkyni anebo porodní asistentku, které jim mohou v případě náhlých potíží okamžitě pomoci.

První potraviny

V ideálním případě začínáme lokální bio zeleninou. Podáváme vždy pouze jeden druh a každé tři až čtyři dny přidáváme další druhy, které je později možné kombinovat.

Budete mít zájem:  Žito a žitné pečivo a zdraví – výhody žita, díky kterým je zdravější než pšenice a ječmen

S přibývajícími týdny postupně přidáváme zdroje kvalitních bílkovin a tuků, jako je např. červená čočka, quinoa, vaječný žloutek, kvalitní maso, máslo anebo za studena lisované oleje.

Z obilovin začínáme těmi bezlepkovými, nejlépe v jejich přirozené podobě, tj. například kaše z vařených a rozmixovaných jáhel anebo rýže.

Děti od jednoho do šesti let

Shoduji se s doporučeními Světové zdravotnické organizace, že ideální je pokračovat v kojení až do třetího roku.

V případě, že už nekojíte, je třeba zajistit dostatečný a pravidelný příjem kvalitních bílkovin, ale určitě to neznamená, že je nezbytné konzumovat kravské mléko, jak si přeje mlékárenský průmysl.

Kvalitní bílkoviny mohou pocházet například z kvalitního masa, luštěnin, vajec, semínek a zakysaných mléčných výrobků. Dětem připravujeme jednoduchá jídla s pravidelnými svačinkami. Základní poměry mezi jednotlivými skupinami potravin jde stanovit podle doporučení Zdravého talíře.

Bio

Označení bio nesou potraviny té nejvyšší kvality, které moc doporučuji všem, dětem samozřejmě nejvíce. Nejdůležitější jsou přitom alespoň do tří let věku, kdy nejsou detoxikační a eliminační systémy dětského organismu dostatečně vyzrálé a případná rezidua chemikálií z konvenčních potravin se mohou snadněji hromadit a být příčinou závažnějších poškození zdraví.

Celozrnné potraviny

Dětem do tří let se nedoporučuje výhradně celozrnná strava, ale to určitě neznamená, že bychom je měli vykrmovat rohlíky a koláči z bílé mouky.  Ke zdraví prospěšným necelozrnným zdrojům obilovin patří např. jáhly, mnohé pšenično-žitné kváskové chleby, ovesné vločky anebo kulatozrnná, jasmínová a basmati rýže.

Speciální dětské potraviny

Mnoho ze speciálních potravin pro děti obsahuje nadbytečná množství cukrů, nejlákavější na nich je většinou přibalená hračka anebo pohádková postavička na obalu. Nezávislá testování opakovaně potvrzují zbytečnost anebo dokonce nezdravost takovýchto potravin:

Naše děti se staly terčem té nejproradnější reklamní strategie potravinářského průmyslu. Všemi dostupnými prostředky se společnosti snaží obejít vliv rodičů a nalákat děti na produkty s tou nejvyšší marží – sladkosti a chipsy. Velké koncerny dětem prodávají především ty produkty, které jim škodí. Šířící se epidemii obezity se pak už nikdo nemůže divit. (Oliver Huizinga, reklamní expert organizace Foodwatch).
Např. 100 gramů Pom-Bärů obsahuje pětkrát více soli a dvakrát tolik tuku než stejná porce hranolek od McDonald’s a výrobce je přitom propaguje jako jedinečnou a pro děti vhodnou svačinku.

K Nestle dětským cereáliím se zdarma přidává figurka akčního superhrdiny a přitom všechny obsahují více než 30 procent cukru. O této skutečnosti společnost na svých stránkách logicky mlčí.

Mnohem raději ovšem zdůrazňuje, že se jedná o celozrnné cereálie s osmi vitaminy a vápníkem.

A kdyby náhodou děti nepřesvědčila akční figurka, rodiče zajisté ke koupi přemluví známá expertka Kateřina Cajthamlová, která na stránkách koncernu Nestlé o cereáliích přímo básní. (Česká Pozice 27.4., 2013) http://bit.ly/DetiKo

Školáci

Zdravá výživa školáků znamená především kvalitní snídani a přípravu domácích svačinek do školy (včetně láhve s vodou).

Zdravá výživa školáků je zásadní nejen pro zdraví žáků a studentů, ale ovlivňuje i jejich chování a studijní výsledky.

Podle četných dopisů od rodičů přitom vím, že snahu o zdravou stravu jejich dětí běžně narušují školní jídelny a doplňkový prodej potravin ve školách.

Český spotřební koš, který je závazný pro vaření ve školních jídelnách, platí od roku 1993 a vychází z výživových dávek z roku 1989. Jiné středoevropské země výživová doporučení pro školáky v minulých letech aktualizovaly.

Naštěstí především díky tlaku rodičů a médií už došlo k určitému zlepšení i u nás, ale přesto by šlo ve školkách a školách jíst ještě mnohem lépe. Výživa ve školách se dnes k dětem dostává dvěma způsoby. První z nich je tzv.

doplňkový prodej, který je zpravidla nabízen ve školních bufetech a automatech. Druhou cestou jsou obědy vařené ve školních jídelnách. Prodeje v bufetech a automatech běželi pár let od revoluce bez jakéhokoliv omezení a nyní je jen omezeně reguluje Pamlsková vyhláška.

  Vaření ve školních jídelnách se dodnes řídí vyhláškou, která je stará víc než čtvrt století. jak jde už ui dnes zajistit zdravější jídlo ve školách detailně vysvětluji zde.

Po skončení vyučování je dobré mít pro děti vždy nachystanou svačinu (např. v podobě výběru z nakrájené zeleniny, dipů anebo pomazánek, kvalitního pečiva, bílého jogurtu, oříšků a ovoce) a ideálním ukončením dne je společná rodinná večeře.

Dospívající

V tomto věku už děti nenapodobují rodiče, ale zdravá výživa se alespoň doma dá zajistit přítomností zdravých potravin. Nejdůležitější je nabízet snadno dostupné a připravitelné svačinky i potraviny, ze kterých si mohou děti samy vybírat a vařit. Neskladujte doma nevhodné potraviny, protože je jen otázkou času, kdy je děti najdou a snědí.

Dietování a poruchy příjmu stravy

Nezdravé dietování a poruchy příjmu potravy patří mezi typické problémy tohoto věku. Dospívající děti jsou obklopeny módními ideály krásy, zázračnými dietami a dietujícími kamarády.

Tou největší oporou pro ně musí zůstat rodina, a proto je katastrofou, když se i maminka nepřirozeně omezuje. Rodič, který opakovaně dietuje, vynechává večeři anebo přepočítává kalorie, předává signál, že stravu je třeba nepřirozeně kontrolovat.

Základní prevenci poruch příjmu stravy proto vidím v dlouhodobě zdravě se stravující rodině, kde je jídlo bráno jako požitek a ne jako postrach.

Alternativní výživové směry

Alternativní výživové směry v úhrnu nejsou problém a většina dětí z nich vyroste rychleji, když jim dáte prostor na zkoušení a hledání vlastní cesty, než když je budete striktně nutit do vašich stravovacích návyků.

Ze zdravotního hlediska jsou dokonce téměř jistě bezpečnější než dnes typická strava mnoha mladých, která je založena na junk food a soft drinks. Zdravý výběr nenápadně podporujte dostupností kvalitních potravin.

Pouze zpozorněte v případě neobvykle vyšší ztráty hmotnosti, zastavení menstruace u dívek a nelogických rozhodnutí (např. když etický vegetarián odmítá konzumovat ořechy).

Jak děti učit zdravě jíst

Buďte dobrým vzorem, zajistěte dostupnost zdravých potravin a zapojte děti do jejich pěstování a přípravy. Děti se učí sledováním svého okolí, několik prvních let zejména od rodičů a rodiny.

To, co děti vidí, je pro ně normální a sami to opakují.

Je proto rozhodující, jestli děti pravidelně vidí společně a zdravě se stravující rodinu, nebo reklamní obrázky šťastné rodiny při návštěvě McDonald‘s a při pojídání čokoládových tyčinek plných mléka.

Děti jedí především to, co jim nabízíme a co v jejich okolí snadno dostupné. Proto je zásadní minimálně doma zajišťovat zdravé stravovací prostředí, na rozdíl od toxického prostředí, kterému jsme všichni čím dál více vystaveni, a to v mnoha případech dokonce už i ve školách.

Zdravá výživa není suchá teorie, ale skvěle chutnající jídlo. Mnohem více než výuka faktů děti nadchne a přesvědčí vypěstování vlastní zeleniny anebo jahod, naklíčení semínek, vypěstování kvásku nebo výroba jogurtu. Nakupujte s dětmi na farmářských trzích, zkuste dovolenou na biofarmě (my jsme několik let jezdili na dovolenou pouze na takovéto farmy) a zapojte děti do zdravého vaření.

Co s babičkami?

Problematiku výživy i s prarodiči včas proberte. Případné neshody na výživových doporučeních mezi partnery ale nedoporučuji řešit diskuzí s babičkami. Rodiče samotní se musí nejdříve shodnout na výživovém stylu rodiny a společně jej prosazovat. Až po shodě mezi sebou by rodiče měli stručně, ale jasně a nejlépe společně vysvětlit, že:

  • zdraví dětí je jejich zodpovědností a řeší jej na základě současných znalostí a zkušeností,
  • konzumaci sladkostí z výživového hlediska nikdo nepotřebuje,
  • existuje jednotná shoda mezi odborníky, že zdravá výživa je základním předpokladem zdraví dětí a může ovlivňovat i jejich chování a u školáků studijní výsledky,
  • nikdy v minulosti se nekonzumovalo takové množství sladkostí a nezdravých polotovarů jako dnes,
  • existuje spousta jiných možností, jak děti odměňovat, např. domácí zdravé koláče, zdravé sladkosti (sušené ovoce), časopisy, lístky do kina atd..

Co dětem nedoporučuji

Nedoporučuji jakékoliv dietní potraviny, umělá sladidla, vysoce průmyslově upravované potraviny včetně margarínů, trans tuky, izolovanou vlákninu, zbytečná aditiva, jako jsou umělé příchutě anebo barviva a mnohá konzervancia.

Ideální jídelníčky

Ideální jídelníček neexistuje. Zdravá výživa dětí není věda a určitě neznamená propočítávání kalorií a živin na talíři.

Jak poznáte, že dítě jí zdravě

Vaše dítě se bude cítit dobře a bude prospívat. Vidíte plynulý růst, občas s obdobími zpomalení anebo zrychlení, ale neměly by se objevit ztráty hmotnosti.

Jak vše převést do praxe?

Zdravou výživu lze do každodenní praxe nejlépe převést v klidu a s nadhledem. Všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a právě rodiče svým dětem nejlépe rozumějí.

Maminky a tatínkové, nenechte se znejistit experty, kteří dnes až příliš často předávají buď hesla potravinářského průmyslu, nebo zaslepeně izolovaná odborná fakta, aniž by je zasadili do reálné stravy a života.

Zdravá výživa není věda, tajemství úspěchu spočívá ve výběru skvěle chutnajících přirozených potravin v přípravě jídel z nich. V naprosté většině případů není potřeba ani kalkulačka, ani encyklopedie výživy, ani nutriční terapeuti.

Diskuze Proč ne cukr dětem?

Ahoj holky, moc by mě zajímalo, proč je cukr tak škodlivý pro naše
mimina a dětičky. Všude jen čtu, že to a to je bez cukru, a proto je to
dobré. Což nechci zpochybnit, ale ráda bych znala důvod, proč cukr ne.
A když už ano, tak jaký podávat.

Budete mít zájem:  Medvědice lékařská a její léčivé účinky

Díky za odborné i laické odpovědi. Ziza.

Velikost písma:

3. myslím, si, že trávení rafinovaného cukru je náročné pro tak malé
tělíčko a tak je zbytečné ho zatěžovat.

  • Jsem zvědavá na další vývoj diskuze…
  • NiKi

Ahoj.

Nikina má pravdu, jen laicky doplním, že cukr je energeticky velmi
vydatná poživatina.
To, že se dětem do jednoho roku cukr běžně nedává neznamená, že
„sladké“ neznají – samo ovoce bývá sladké, granulované čajíky
(někdy teda příliš přeslazené, ale když se ředí, tak to jde), baby
sušenky …

Pro děti do 1 roku se nedoporučuje sladit běžným řepkovým a
třtinovým cukrem, ani medem (alergen pro obsah pylových látek) a už vůbec
ne umělými sladidly.

Používají se sladidla ja bázi laktózy (myslím, že jsou v některých
granulovaných čajích, jako přírodní cukr je v mléce a v kysaných
mléčných výrobcích), běžně se dá koupit cukr hroznový ( glukóza)nebo
ovocný(fruktóza), které jsou už přijatelnější.

(Výběr od dr. Gregory)

Někdo nesladí vůbec, já osobně sladím dětský pytlíkový ovocný čaj
cukrem hroznovým (Radim by ho jinak nepil). Ostatní poživatiny prozatím ne.
Dětské sušenky Nestle nebo Hero má Radimek občas (tak 1-2 denně).

Beruška

Ani se nedivím že se dneska zakazuje cukr. Vždyť je snad všechno
přislazované, a řekla bych že šťávičky a granul.čajíky dokonce
přeslazené. Jen si dejte pozor, to, že je něco bez cukru, neznamená že to
není sladké.

Takové věci bývají přislazovány umělím sladidlem a to taky
není moc dobré.
Ale můj názor je, že ten čajík můžu klidně trošku přisladit
normálním cukrem. Dělalo se to vždy a nám to neublížilo. Jen teď naše
dětičky baští víc sladkostí.

Takže se jim kazí zoubky rychleji. A tak
záleží kolik cukru dětem dovolíte.

Andělka

Nikina to myslím vystihla celkem přesně (některé děti můžou mít po
sacharóze – což je tedy řepný cukr dokonce bolení bříška) a jak píše
i Beruška – je to sice energeticky vydatná poživatina, ale tato energie je
jak se s oblibou říká „prázdná“, cukr dítěti nedodá žádné
důležité živiny a navíc kazí chuť k jídlu.

Jistě to znají maminky
starších dětí – dítě se nacpe sladkostmi a pak třeba nechce oběd.
A jelikož malé děti jsou často i hodně vybíravé tak je někdy problém
do nich nacpat aspoň něco, nač tu snahu pak tedy kazit cukrovinkami.. Mimo
jiné, pro metabolismus cukrů jsou nutné různé látky, např. vápník,
chrom, vitaminy sk.

B a pod a přílišný obsah jednoduchých cukrů
v potravě tyto látky zbytečně vyčerpává.

Kromě práškové fruktózy a glukózy (ovocný a hroznový cukr) se dá sladit
i např obilným sladem (rýžovým, ječným – vypadá to trochu jako med),
ale ani s těmito sladidly to není radno přehánět, pořád je to sladidlo,
by´t o trošku lepší než řepný nebo třtinový cukr.

Klaris

ještě bych chtěla dodat, pozor na umělá sladidla jako aspartam,
acesulfam, sorbitol… pro malé děti jsou naprosto nevhodné! To už radši
věci slazené cukrem, než těmito sladidly, takže na to pozor!!
K.

Ziza, ja ti odpoviem protiotazkou – preco by si mala cukor detom davat? Ved
to neni bohvieco ani pre dospelych. Poznam svoju zavislost a myslim, ze pre deti
plati, ze cim neskor, tym lepsie. Aj kvoli zubkom, aj kvoli navyku a figure.
Cukor nedodava nic ine, len energiu, ale tu doda aj ina daleko hodnotnejsia
strava. Tak preto (podla mna).
Pa!

Ahojky,

já na hroznovým cukru nevidím nic špatného. Nemůžeme sladit všechno,
to je jasný, ale tím že osladím malýmu čaj mu rozhodně ublížit
nemůžu. Nic se nemá přehánět. Navíc cukr je důležitý pro správný
vývoj mozku jak v těhotenství, tak i u malých dětí. Proto se jeho
užívání nebudu bránit.

Katka

P.S. Šťávičky malýmu nedávám a z jednoho banánu (nebo jablíčka)
denně toho cukru stejně moc nemá…

No myslim, ze prave hroznovym cukrem se sladit muze. Ja ho taky pouzivam na
doslazeni kasi.

mě řekly v lekarnš rozhodne než obyč cukr!!tak třtinovy mužeme ale ne
pokažde
BeruskaLosik píše:
Ahoj.

Nikina má pravdu, jen laicky doplním, že cukr je energeticky velmi
vydatná poživatina.
To, že se dětem do jednoho roku cukr běžně nedává neznamená, že
„sladké“ neznají – samo ovoce bývá sladké, granulované čajíky
(někdy teda příliš přeslazené, ale když se ředí, tak to jde), baby
sušenky …

Pro děti do 1 roku se nedoporučuje sladit běžným řepkovým a
třtinovým cukrem, ani medem (alergen pro obsah pylových látek) a už vůbec
ne umělými sladidly.

Používají se sladidla ja bázi laktózy (myslím, že jsou v některých
granulovaných čajích, jako přírodní cukr je v mléce a v kysaných
mléčných výrobcích), běžně se dá koupit cukr hroznový ( glukóza)nebo
ovocný(fruktóza), které jsou už přijatelnější.

(Výběr od dr. Gregory)

Někdo nesladí vůbec, já osobně sladím dětský pytlíkový ovocný čaj
cukrem hroznovým (Radim by ho jinak nepil). Ostatní poživatiny prozatím ne.
Dětské sušenky Nestle nebo Hero má Radimek občas (tak 1-2 denně).

Beruška

Ahoj, ráda bych obnovila diskuzi – kdy jste zaradily tedy cukr díteti? ja
zkousela dat malemu – skoro 10 měs. – susenku od Nestle, ktera obsahuju cukr,
nebo kasi Sunarka nebo presnidavku Hamanek, tak s pridavkem cukru a vzdy ho
v noci bolelo brisko.

stejne tak, kdyz jsem dala chleba s Lucinou. po samotnem
chlebu v pohode, s Lucinou boleni. ale to je pak o soli.. zkousela jsem toto
vse v 8 mes., v 9 mes.

a ted a furt to same… nechci mu to cpat, ale jenom
me zajima, jestli to vase deti tak mely, a treba po tom roce se to
zklidnilo???

Cukr se neprojevuje na trávení, ale

  • přiliš rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi, příliš rychle se vyplaví
    inzulín, slinivka se časem unavení, zvyšuje se riziko vzniku cukrovky
    2. typu
  • narušuje přirozené ph v těle, okyseluje prostředí, zvyšuje riziko
    vzniku civilizačních chorob, mj. rakoviny
  • zvyšuje riziko mykóz
  • mate chuťě, člověku pak jemné chutě připadají nevýrazné

Moje roční dítě obyčejný cukr ještě neochutnalo. Doma ho
nevedeme.

A hlavně jak jednou dítku čas osladíme, dáme ochucený jogurt tak už
to předtím jíst nebude
do roka bez, po roce pomalinku, ale fakt mírně, do nynějška a to má 28m
sladkosti hlídáme 

@Sidsel
Ahojky, se všemi důvody škodlivosti cukru souhlasím, ale záleží taky na
množství cukru, které se sní třeba za den.
Pokud dítě dostane oslazený jogurt, nebo 2 Bebe sušenky a neláduje se
sladkým od rána do večera, tak na tom nevidím nic špatného.
Naopak si myslím, že jak se říká: „odříkaného největší
krajíc“.

To ale nemyslím nic proti nikomu. 

Ovocný příkrm a jeho DPH

Když jsme se rozhodli testovat dětské ovocné přesnídávky s jahodami, vycházeli jsme z vyhlášky č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.

Podle ní spadá ovocná přesnídávka jako ovocný příkrm do kategorie „potraviny pro obilnou výživu a ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí.“ Na první pohled se tedy může zdát, že by mohla spadat do nejnižší, tedy desetiprocentní sazby DPH.

Po nákupu jsme však zjistili, že pouze u Hami S jahodami byla na účtence uvedena desetiprocentní sazba, zbylé patřily do první snížené, tedy patnáctiprocentní. Chtěli jsme se proto dozvědět, podle jakých pravidel se sazby DPH u ovocných pyré a potravin pro děti obecně rozlišují.

Zdá se však, že ani obchodní řetězce či sami dovozci v tom nemají příliš jasno a spolu s výrobci raději v tomto směru spoléhají na své právníky. 

Kam s ní? 

Dětská výživa, konkrétně ovocný příkrm, bezesporu patří mezi potraviny pro malé děti. Výrobci to na skleničkách a kapsičkách s přesnídávkami sami tvrdí, když doporučují, od jakého měsíce věku jej mohou děti jíst. 

Sazby DPH v historii

V České republice vždy existovala snížená sazba daně z přidané hodnoty. Od ledna 1993 do konce roku 1997 činila 5 %, od té doby se pak už jen zvyšovala. Zprvu na 9, posléze na 10 a 14 %.

Od roku 2013 platí snížená sazba DPH 15 %, se začátkem letošního roku se k ní přidala ještě druhá snížená sazba, která činí 10 %.

Základní sazba DPH se v historii České republiky pohybuje od 19 do 23 %, aktuálně je to 21 %.

V nařízení EU č. 609/2013, na které se v definici potravin pro malé děti odvolává také novelizovaný zákon č. 235/2004 Sb.

, o dani z přidané hodnoty, se potravinami pro malé děti rozumí „potraviny, které jsou určeny ke splnění zvláštních požadavků zdravých kojenců při odstavování a zdravých malých dětí jako doplněk jejich stravy a/nebo k jejich postupnému přizpůsobování na běžnou stravu kromě mléčných nápojů a obilných příkrmů.“ 

Zákon o DPH také uvádí, že potraviny pro kojence a malé děti, které do desetiprocentní sazby DPH spadají, musejí zároveň splňovat kategorizaci podle kódů celního sazebníku 0402, 0404, 2106 nebo 1901.

Pod prvními třemi kódy najdeme výrobky z mléka nebo jeho složek či jinde nezařazené potraviny, jako jsou bílkovinné koncentráty, alkohol, sirupy nebo ostatní potraviny, které mj. neobsahují mléčné tuky, sacharózu nebo škrob.

V souvislosti s ovocnou přesnídávkou se jeví jako relevantní kód 1901, pod který spadají „přípravky pro dětskou výživu v balení pro drobný prodej“. Mohlo by se zdát, že ovocný příkrm takovou potravinou je a pak by tedy měl spadat do druhé snížené sazby DPH. 

Budete mít zájem:  Spánková paralýza: Větší hrůzu jste nezažili

Co na to výrobci a prodejci?

Protože však záhada zůstala nerozluštěna, zeptali jsme se jako běžní spotřebitelé výrobců a prodejců dětských ovocných přesnídávek, podle čeho je rozdělují do příslušných sazeb. Odpovědi, které nám dorazily, většinou odkazovaly na výše uvedené předpisy, tedy přílohu novelizovaného zákona o DPH, evropské nařízení a kódy celní nomenklatury. Někteří však byli specifičtější. 

Linea Nivnice (výrobce přesnídávek Hello) uvedla, že dětský ovocný příkrm není výlučná strava pro kojence a malé děti, proto do druhé snížené sazby DPH nespadá.

Od společnosti Nutricia (přesnídávky Hami) jsme se dozvěděli, že záleží jen na výrobci, jak své výrobky zařadí.

Počáteční a pokračovací mléčná kojenecká výživa, batolecí mléčná výživa v prášku a ovocné, zeleninové a masozeleninové příkrmy tohoto výrobce podle jeho slov do desetiprocentní sazby patří. 

Že situace není úplně jednoznačná, potvrdili zástupci Billy, od kterých jsme získali informaci, že prodávají přesnídávky stejné značky, se stejným určením věku, ovšem některé příchutě podle dodavatele spadají do patnáctiprocentní sazby, jiné do desetiprocentní.

Dodejme ještě, že jsme byli ujištěni, že externí auditorská firma shledala vše býti v pořádku.

Zástupci Hamé potvrzují, že „výklad zákona je trošku složitější“, a zároveň dodávají, že jako výrobci mokrých výživ nemohou nejnižší sazbu na ovocný příkrm uplatňovat, protože se vztahuje pouze na sušená mléka. 

Sumář z finančního ředitelství

Že pořád nevíte, jakými výrobky chtěl stát potenciálně nižší cenou zpřístupnit potraviny pro děti? I my jsme pátrali dál.

Existuje ještě metodický pokyn Generálního finančního ředitelství k uplatnění sazeb DPH od 1. 1. 2015, který naději (nejen) na ovocnou přesnídávku s nejnižší sazbou definitivně hatí. Ten k výkladu zákona doporučuje použít tři různé zdroje, které zmiňujeme výše, ale zároveň si je nevykládat úplně doslova. 

Pokyny tvrdí, že definice potravin pro kojence a malé děti je vymezena nařízením EU č. 609/2004, avšak jedním dechem dodává, že na všechno zboží vymezené tímto nařízením jako potravina pro děti se nevztahuje. Aby na zboží mohla být desetiprocentní sazba DPH uplatněna, musí zároveň odpovídat číselným kódům v celním sazebníku. Že už jste to někde slyšeli? 

Snahy o obecné vymezení potravin pro kojence a malé děti se točí v kruhu a nelze se prakticky dopátrat, kterých dětských produktů konkrétně se nejnižší DPH týká.

Zřejmě také proto se v metodickém pokynu Generálního ředitelství objevuje i odstavec, kde ke specifikaci dochází a kde se lze poprvé dočíst, co do této kategorie vlastně nepatří.

Zde se výslovně píše: „Naopak druhé snížené sazbě daně nebudou podléhat obilné kaše a obilno-mléčné kaše pro děti, dětské suchary a sušenky, ovocné, zeleninové, masové příkrmy, ovocné šťávy, dětské čaje, případně různé kombinované pokrmy.“ Podle stejného dokumentu, který je k nalezení na www.financnisprava.

cz se dozvídáme, že druhé snížené sazbě DPH podléhá pouze mléčná výživa kojenců a malých dětí, kterou představují kojenecká sušená mléka včetně těch speciálních (bezlaktózových, antirefluxových, pro nedonošené děti apod.) a také výživa na bázi sóji pro kojence a malé děti.

Nakonec se tedy potvrdilo  to, co nám tvrdili někteří výrobci. Ovocný příkrm nebo ovocná přesnídávka, byť určená malým dětem, nepodléhá podle pokynů Generálního finančního ředitelství nejnižší daňové sazbě. Valná většina potravin pro kojence a malé děti tak nadále patří do patnáctiprocentní sazby DPH, stejně jako tomu bylo v uplynulých letech. 

Druhá snížená

Desetiprocentní nebo také druhá snížená sazba DPH se kromě počáteční a pokračovací výživy a potravin pro malé děti vztahuje například i na očkovací látky a léky, tištěné knihy nebo mlýnské výrobky. V účinnost vstoupila v lednu 2015 a výčet skupin zboží, které do ní spadají, obsahuje příloha 3a novelizovaného zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. 

Řadí se sem:

  • počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro malé děti;
  • radiofarmaka, očkovací látky, léky, chemická hormonální antikoncepce určená pro zdravotní i veterinární služby a prevenci nemocí, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům;
  • tištěné knihy, obrázkové knihy pro děti, hudebniny tištěné, ručně psané, vázané nebo ilustrované, mimo zboží, kde reklama přesahuje 50 % plochy;
  • mlýnské výrobky ze specifických obilovin, brambor, sušených luštěnin a jiných výrobků;
  • slad, škroby, pšeničný lepek a směsi těchto výrobků;
  • upravené mlýnské výrobky a připravené směsi k přípravě potravin pro osoby s nesnášenlivostí lepku.

Jak podpořit a zvýšit kvalitu zdraví dítěte prostřednictvím stravy

Problémem dnes je, že postupem věku bývají děti čím dál častěji krmeni průmyslovou stravou (mrtvými potravinami), které tělu přináší prázdné kalorie bez ochranných látek. Došlo ke změně ve složení stravy, příjmu energie, minimálnímu výdeji energie a následkem dnes je obrovské zvýšení nadváhy, obezity, problémy související. Uvádím několik příkladů zásad, jak zdraví vašich dětí upevnit.

Základní zásady, jak u dětí podpořit a zvýšit kvalitu jejich zdraví:* Jako rodič jděte příkladem * Motivujte svoje děti – mohou vám aktivně při přípravě jídel pomáhat, nakupovat s vámi, vymýšlet nové recepty. Tuhle formu mám odzkoušenou a funguje naprosto skvěle. Děti se těší na nová jídla, v rodině mizí hádky, vzniká spolupráce, pozitivní, pohodová atmosféra.

* Nikdy dítě do jídla nenuťte, aby si nevytvořilo ke stravování averzi a nevznikla tak zbytečná stresová situace, kterou si s sebou ponese až do dospělosti. * Základem dne je snídaně. Pokud to jen půjde, snídejte jako rodina společně a hlavně v klidu. Jestliže nesnídáme, vzniká hlad a doháníme ztracenou energii v průběhu dne zejména pak večer.

Honí nás dokola chutě na něco dobrého, trápí nás opakované nedojedení a celkově mlsná. Proto je tak nezbytné jíst pravidelně. *Jezte menší porce, ale častěji v průběhu dne, abyste zabránili vlčímu hladu, přejídání se. * Vařte pestře, rozmanitě, vyváženě.

Nikdy z jídel nevynechávejte základní makrosložky (bílkoviny, tuky, cukry), mikrosložky (vitamíny, minerály…), které jsou pro správný vývoj dítěte naprosto nezbytné. Zohledněte věk, pohlaví, zdravotní stav, psychickou, fyzickou zátěž a další faktory při přípravě pokrmů a určení množství zkonzumované stravy. * Čtěte etikety.

Zajímejte se o kvalitu toho, co nakupujete, z čeho jídlo připravujete – hygiena výživy, skladování, doby spotřeby aj. * Vybírejte si raději přírodní produkty než dobarvované, doslazované s přídavkem celé řady konzervantů a dalších aditiv. * Zkoušejte – kombinujte potraviny mezi s sebou, chutně je upravujte. Udělejte si z vaření zábavu.

* Nahraďte nevhodné potraviny podobnými, ale zdravějšími. * Jezte co nejvíce syrové stravy (pokud nehrozí hygienické riziko). * Pravidelně konzumujte ovoce a zeleninu. Obsahují vlákninu, která je pro celou populaci nezbytná. Snižuje riziko vzniku rakovin a dalších komplikací.

Zároveň součástí ovoce a zeleniny jsou ochranné látky, které zvyšují imunitu a podporují správný chod celého organismu. * Jezte celozrnné výrobky bohaté na vlákninu. * Tuky rostlinného a živočišného původu střídejte.

Pozor na nevhodnou tepelnou úpravu jako například smažení, při kterém vznikají pro naše tělo velmi nebezpečné látky vyvolávající zánětlivé procesy nebo mohou mít daleko rozsáhlejší následky. Dbejte na vhodné skladování a dobu spotřeby, může dojít velmi lehce ke znehodnocení původně velmi prospěšných tuků. Omezte konzumaci uzenin a smažených výrobků. * Neodměňujte děti sladkostmi.

Vytvoří si návyk, který nebudou schopny odbourat ani v dospělosti. Hrozí problémy s váhou, vzniká riziko cukrovky a dalších omezení. Nekupujte potraviny s umělými sladidly a glutamátem – dle studií poškozují nervový systém, vedou k přejídání se. Slaďte prostřednictvím ovoce. Upřednostněte komplexní sacharidy před cukry jednoduchými, zvláštní opatrnost na cukry rafinované.

Místo sušenek, bonbonů aj. raději nakupujte ovocné tyčinky. * Zařaďte do jídelníčku pravidelně ryby. Tuk obsažený v rybách snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá správnému vývoji nervového systému apod.

* Doporučuji začlenit do jídelníčku kvalitní sýry měkkého typu (nejedná se o sýry tavené, ty naopak zcela vyloučit), acidofilní mléka, která podporují správnou funkci trávicího systému. * Maso kupujte kvalitní, libové. Zvýšenou opatrnost věnujte skladování. * Omezte solení na minimum.

Sůl se vyskytuje skrytě ve spoustě běžně dostupných výrobcích – například minerální vody, pečivo, konzervy, sladké pečivo, sýry, omáčky. * Pokud jdete do restaurace, vybírejte si ze zdravějších variant například místo hranolek brambory aj. * Nezapomínejte na pravidelný pitný režim – voda, ovocné čaje atd. Vyhněte se všem slazeným limonádám, kofeinovým výrobkům a podobně, které dehydratují a způsobují zdravotní problémy jako například nespavost, neklid, nervozitu, poškození zubů a tak dále. Pokud vaše děti milují sladké nápoje, tak použijte třeba kousky ovoce, které jsou lahodné a zároveň obsahují důležité vitamíny. Pozor na minerální vody s vysokým obsahem sodíku. * Pokud vaše dítě sportuje, přizpůsobte stravu danému sportu. Ani v tomto případě nikdy nezapomínejte na dodržování pravidelného pitného režimu.

* V neposlední řadě je rovněž nezbytné udržovat kvalitní spánek a vyhýbat se stresovým faktorům. Člověk, který je pravidelně nevyspalý, trpí dlouhodobým stresem, dle některých studií sní až o 30% potravy více než ostatní.

Autorka textu: Mgr. Pavlína Podloučková,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector