Výběr olivového oleje: pár jednoduchých pravidel ušetří vaše peníze

Prvním zásadním ukazatelem kvality oleje je etiketa. Tu je dobré pečlivě prostudovat, jelikož zde lze najít spoustu důležitých informací zejména o chemických ukazalích oleje. 

Pro spotřebitele je zcela zásadní udělat si pořádek v základních druzích oleje a ve způsobech jejich výroby. Ceny jednotlivých druhů olejů se liší v řádech a stejně tak se liší jejich kvalita. Podrobně se o dělení olivových olejů můžete dočíst zde.

Odrůda olivovníku, ze které byl daný olej vyroben

Nelze říci, že by nějaká odrůda byla nejkvalitnější, ale rozhodně byste měli vědět, z které konkrétní je olej vyroben či případně směs složena.

Každá odrůda chutná jinak a hodí se k jinému použití. Absence uvedení odrůdy na etiketě navíc pravděpodobně značí masovou výrobu z netříděných směsných oliv a pravděpodobně tedy i nižší kvalitu oleje.

Toto pravidlo se týká pouze panenských olejů.

časový údaj o době sklizně

Ve Španělsku probíhá sklizeň oliv od října do konce roku (výjimečně do února). Olej by měl pocházet maximálně z loňské sklizně, protože se jinak zvyšuje pravděpodobnost jeho oxidace.

údaje o samotném výrobci

Na každé etiketě by mělo být uvedeno rovněž jméno konkrétního výrobce i produktové řady. Často zde můžete nalézt i jméno stáčírny, sdružení kam daný výrobce spadá apod. To vše dodává věrohodnost původu daného produktu. Označení “private label” u ruzných supermarketových olejů naopak naznačuje nízkou a zejména unifikovanou kvalitu (průměrnou, nevybočující, nevýraznou). 

Chemické ukazatele kvality 

Etiketa by měla obsahovat alespoň hodnotu acidita oleje, která je elementárním ukazatelem kvality. Dalšími ukazateli jsou peroxidy , K 270 a vosky. Podrobný popis naleznete v sekci ukazatele kvality olivového oleje.

Senzorická analýza olivového oleje

Podrobný článek o degustaci olivového oleje naleznete zde.

Senzorická analýza je velmi podobná jako u vína, existuje zde však jen jedna znatelná výhoda, a to, že olej nezraje (tudíž během času nemůže zvyšovat svou kvalitu či jakkoliv násobit své vlastnosti). Při degustaci se hodnotí chuť, aroma a textura olivového oleje. Barva oleje není hodnotícím kritériem.

Všechny tyto parametry ovlivňuje odrůda, oblast, poloha, doba sklizně, stupeň zralosti, způsob zpracování a další faktory. Nikdy by však olivový olej neměl mít následující chutě – octovou, kovovou, zatuchlou nebo příliš pálivou. Pro mnohé bude překvapující, jak velké jsou rozdíly v jednotlivých olejích.

Zkuste si proto nalít olej z Laguny de Fuente de Piedra a olivový olej ze supermarketu, rozdíl v chuti a zejména vůni je nesmírný.

Pokud jste opravdový fajnšmekři, můžete si olej vybrat s pomocí nezávislých odborníků.

Existují nezávislé žebříčky TOP 10 a TOP 15 world-class olive oils a dále různé ročenky, kterými se řídí zejména šéfkuchaři a gastro-specialisté.

Oleje z Laguny de Fuente de Piedra se, přes určitou zdrženlivost majitelů firmy jakkoliv se prezentovat, pravidelně umísťují v prestižních světových soutěžích na předních místech.

Olivový olej a deset zásadních pravidel!

Skoro každý má dnes doma alespoň jednu láhev olivového oleje. Olivový olej se stal za posledních 25 let standardní součástí našeho jídelníčku.

Také mnoho výživových poradců tuto potravinu řadí na první místa v množství prospěšných látek, ale víme opravdu, který olivový olej je ten správný a který je ten nejlepší? Jste si opravdu jisti, že olej, který se prodává ve Vašem nejbližším obchodě, je ten pravý?

Níže uvádíme deset základních pravidel jakých se držet při koupi olivového oleje:

1) Nekupujte za každou cenu ten nejlevnější

Low cost extra panenské olivové oleje nemusejí být vždy té nejvyšší kvality! Důkazem je jednoduchý propočet, dáme-li dohromady částky nákladů na výrobu oleje, skladování, přepravu, obal, stáčení do lahví a marži, tak by se olej nemohl prodávat levněji jak za 200,- Kč za litr.

Jedinou položkou, na které se dá významně ušetřit je kvalita! U levnějších olejů dochází v některých případech ke smíchávání těch nejméně kvalitních olejů s oleji vyšší kvality.

Po následném promíchání je olej prohlášen za olej té nejvyšší kvality, ale je možné ho prodávat za pár korun ve Vašem supermarketu.

2) Čtěte důkladně etikety na lahvích

Vyhýbejte se etiketám, ze kterých se nic nedovíte, nebo těch které snaží některé informace zakrýt! Například tím, že je píší velmi drobným písmem.

Etiketa by vám měla sdělit, kdo je producentem, značku výrobku, místo produkce, charakteristiky produktu, množství a datum spotřeby.

Nikdy nekupujte olej, pokud je na láhvi označení produkce EU, jedná se o směs olejů ze všech koutů Evropy a nebude to nejspíše ten nejlepší olej!

Etikety musejí respektovat tři základní pravidla: Informace na nich uvedené musejí být jasné, čitelné a nezaměnitelné.

3) Kupujte především Extra panenské olivové oleje

Extra panenský olivový olej je druh oleje, který je velmi charakteristický svou chutí. Je to olej té nejvyšší kvality s nejnižším stupněm volné kyselosti, ta nesmí překročit 1%.

Chuť extra panenského olivového oleje je naprosto jedinečná a je zákonem zakázáno tento olej míchat s jinými druhy olejů.
Tento druh oleje se vyrábí za co nejnižších teplot a výtěžnost oliv je maximálně 10-15%.

Pro výrobu olejů z druhého lisu musí být použito vyšších teplot, aby z již vytlačených oliv byl získán zbylý olej, mnohdy se používají i chemické látky!

4) Pokud máte na výběr, tak kupujte oleje BIO

Kvalita olejů může být ovlivněna nejen způsobem výroby, ale také tím jak se daný zemědělec o svůj sad stará. Pokud se snaží ušetřit na pracovní síle, musí používat pesticidy, ty se samozřejmě dostanou i do oliv.
Proto při výběru oleje bychom doporučili olej biologický, protože máte záruku toho, že farmář, který bývá pod přísnou kontrolou úřadů, se vyvaroval použití chemických látek.

Proto je také vhodnější vybírat oleje od menších producentů, kteří pěstují olivy tak, jak je pěstovali jejich prapředci.

5) Pozor na ochucené oleje

Někteří větší producenti olejů umějí bravurně skrýt nedostatky jejich nekvalitních olejů. Například barva oleje se dobarvuje karotenem, vůně a chuť se dochucuje kvalitnějšími oleji, nebo i chemickými přísadami.

Každopádně i tak rozšířené a žádané dochucené oleje, například česnekové, bazalkové, chilli, nebo s kořením je pouhý chyták. Většinou jsou to ty nejméně kvalitní oleje a jejich pachuť se překryje přidáním některých z přísad. Cenově tento laciný olej vyjde tak, jako ten nejkvalitnější.

Proto je lepší nakoupit olej nedochucený a případné koření si do něj přimíchat sám.

6) Oleje DOP a IGP (DOP – Denominazione d´origine protetta – „chráněné označení původu“)

Produkce olivového oleje s označením DOP musí dodržovat přesně dané postupy výroby. Značka DOP chrání produkty, včetně extra panenského olivového oleje, před paděláním a napodobováním po celé Evropě.

Výrobce a pěstitel, který chce svůj olivový olej uvést na trh a jehož olivová farma se nachází v oblasti, která obdržela ochrannou značku DOP, musí dodržovat při výrobě oleje přísně definované procedury, které kontroluje nezávislý „certifikační orgán“ značky DOP.

Aby daný výrobek dostal certifikát DOP, musí postupovat podle popsaných pravidel pěstování, způsobu sklizně a skladování typické pro danou oblast, ve které se výrobce nachází.

7) Hledejte jen olivové oleje lisované za studena

Hledáte olivový olej té nejvyšší kvality? Pak se zaměřte na olivový olej lisovaný za studena. Tento způsob výroby zvýrazní biologické vlastnosti oleje.

A co vlastně lisovaný olej za studena znamená? Je to takový olej, kdy teplota olivové pasty při lisování působením tepla nepřesáhne více než 27 stupňů Celsia. Tento způsob kultivace je šetrný a více zachová přírodní kvalitu výtažku z oliv.

8) Způsob skladování olivového oleje

Nesmíte zapomenout na základní pravidla dobrého skladování olivového oleje. Jestliže nakoupíte několik litrů oleje a dostanete ho např. v pet láhvi, ihned olej přelijte do tmavé skleněné lahve. Extra panenský olej skladujte v místnosti, kde není příliš světla a ani vysoké teploty.

9) Olivový olej je nejlepší čerstvý

Chcete si naplno vychutnat ty nejlepší vlastnosti extra panenského olivového oleje, který jste si koupili? Tak používejte olej do salátů, nebo nalijte na již podávaný talíř těstovin. Nebo, tak jak to dělají v Itálii, namáčejte do něj kus chleba. Nejvíce si tak vychutnáte charakteristické chutě, které extra panenský olivový olej má.

10) Olivový olej i na vaření

Ti, kteří vyhledávají oleje výhradně na vaření, by měli vědět, že nedávné studie prokázaly, že právě olivový olej je na vaření ten nejlepší. Při vysokých teplotách dobře pracuje a vydrží déle než jiné oleje, je vhodné ho používat i na smažení. Zmíněné studie se opírají o pokusy, které porovnávaly olivové oleje, kukuřičné oleje, sójové oleje a slunečnicové oleje.

(Zdroj: http://www.oliveoiltimes.com)

Váš názor nás zajímá:

7 chytrých triků a tipů, jak využít pečicí troubu na maximum

V receptech téměř vždy najdete pokyn, že máte plech strčit do předehřáté trouby. To ovšem trvá celkem dlouhou dobu.

Pokud spěcháte nebo jste prostě zapomněli zapnout troubu včas, můžete předehřívání citelně zkrátit tak, že zapnete troubu na nejvyšší teplotu s funkcí grilu na 3–5 minut, čímž se teplota v troubě rychle zvýší.

Poté nastavte troubu na teplotu a funkci, kterou potřebujete. Bude to trvat jen zlomek času, než dosáhnete požadované teplot oproti klasickému rozehřívání.

2. Dejte chlebu druhou šanci

Pokud máte v chlebníku starší pečivo, máte možnost ho buď nakrájet a udělat z něj krutony nebo chlebové chipsy.

Ale pořád z něj můžete jednoduchým trikem udělat výborný chléb, který vám zachrání snídani nebo večeři.

Bochník chleba nebo bagetu krátce namočte pod tekoucí studenou vodou a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 5 minut. Budete překvapeni, jak se třeba tvrdá bageta promění v nadýchaný kousek pečiva.

Chlebové krutony jsou skvělé do jídel i na mlsání

3. Skvělé křupání

Starší kváskový chléb nebo bagetu snadno proměníte ve výtečné krutony do polévek či salátů nebo z něj připravte chlebové chipsy, které jsou skvělé k tataráku i k různým pomazánkám. Chleba nakrájejte na 1–1,5cm kostičky nebo tenké 0,5cm plátky (šikovnější jsou půlkrajíce).

Plech vyložte pečicím papírem, nakapejte na něj trochu olivového oleje a na něj rozprostřete krutony nebo chipsy v jedné vrstvě. Zakapejte i svrchu olivovým olejem, osolte a dochuťte oblíbeným kořením, skvělý je třeba granulovaný nebo sušený medvědí česnek.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 7–10 minut, aby byly krutony i chipsy dozlatova.

4. Zkaramelizujte cibuli na plechu

Zkaramelizovaná cibule je báječná pochutina, která dokáže spoustu jídel pozvednout na vyšší level.

Budete mít zájem:  Ministr zdravotnictví: Česko bude před infekcí střežit expertní tým

Je perfektní pod maso nebo do šťouchaných brambor, hodí se do různých dipů i pomazánek, zkrátka mít v lednici připravenou skleničku téhle dobroty, se určitě hodí.

Její příprava je ale velmi zdlouhavá a málokomu se chce stát u sporáku a míchat cibuli třeba hodinu, aby výsledek odpovídal očekávání. Práci si ale můžete výrazně ulehčit přípravou v troubě.

Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete 4 velké cibule, oloupané a nakrájené na silnější plátky. Osolte, opepřete a promíchejte s 5 lžícemi olivového oleje. Toto základní ochucení můžete ještě vylepšit, lze přidat pár nasekaných stroužků česneku, snítky tymiánu nebo několik lžic třtinového cukru, který pomůže cibuli lépe zkaramelizovat.

Vše na plechu lehce promíchejte, poté plech překryjte alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C na 50 minut. Během pečení obsah plechu dvakrát promíchejte. Pokud ještě po hodině nebude cibule dostatečně zkaramelizovaná podle vašich představ, můžete zapnout funkci gril na pár minut, ale cibuli u toho pečlivě hlídejte, abyste ji nakonec nespálili.

Karamelizovaná cibule je naprosto dokonalá chuťovka

5. Upravte teplotu při použití horkovzduchu

Všechny moderní trouby už disponují funkcí horkovzduch (většinou mají označení kolečko ve čtverečku). Při této funkci horký vzduch v troubě rovnoměrně cirkuluje, díky tomu lze péct více plechů najednou a je jedno, v které části trouby máte plechy rozložené.

Skvělé je to třeba při pečení cukroví nebo hranolků. Je ale třeba počítat s tím, že při zapnutí funkce horkovzduch se v troubě tvoří vyšší teplota.

To znamená, že pokud je v receptu doporučená teplota 180 °C pro klasické pečení, při použití horkovzduchu bude stačit teplota o 10 °C méně, tedy nastavte 170 °C.

6. Neotvírejte troubu víc, než je nutné

Tahle rada se zdá být zbytečná, ale přesto: Neotvírejte troubu během pečení! Pokaždé když ji otevřete, teplota v troubě klesne cca o 10 °C. Pokud to tedy není nutné, například když podléváte maso nebo promícháváte krutony, raději omezte zbytečné nakukování 🙂 Od toho jsou prosklená dvířka.

Zbytečně troubu neotvírejte

7. Proměňte troubu v osvěžovač vzduchu

Chystá se k vám důležitá návštěva? Přivítejte ji tím, že celý byt či dům provoníte svěží vůní během pár minut.

Nemusíte se pouštět do pečení sušenek, což mimochodem také skvěle funguje, ale ne vždy je na to chuť a čas… Mnohem snadnější a rychlejší je trik s použitím esenciálních olejů či extraktů. Asi nejvhodnější je citron nebo vanilka.

Jednoduše dejte lžičku esenciálního oleje nebo extraktu do malé misky vhodné do trouby a dejte ji na 20 minut do předehřáté trouby na 150 °C. Vaše hosty přivítá nebeská vůně, která se line z lůna vaší kuchyně…
 

Maska na vlasy | Návod na použití | Správná péče

Maska na vlasy jsou častým tématem většiny žen, a v současné době i mnohých mužů, kteří touží po zdravých, silných a správně vyživených vlasech.

Vhodná péče o vlasy by se měla ale odvíjet nejen od jejich typu, barvy a struktury.

Péče o vlasy je komplexní téma, které zahrnuje i zdravou stravu a příjem vitamínů, které vlasy podporují už při jejich tvorbě-tedy již při zakládání vlasového folikulu.

Pokud jde o masky na vlasy, můžeme vybírat mezi: hydratační maska na vlasy, maska na vlasy podporující růst, regenerační maska na vlasy, maska na vlasy k ošetření roztřepených konečků, maska na suché vlasy,

čistě přírodními maska na vlasy, profesionálními, nebo barevnými – tedy takovými, které umožňují kromě výživy i změnu odstínu vlasu, anebo můžeme sáhnout do vlastní kuchyně. A připravit si domácí masku na vlasy z věcí, které má většina z nás v kuchyňské skříňce a tedy i domácí masky vhodným pomocníkem pro zlepšení kvality vlasu.

Vlasová maska stejně tak jako kondicionér by měla být součástí pravidelné péče. Díky jejich užívání budou naše vlasy odolnější vůči běžné námaze (česání, fénování, žehlení) a také vůči znečištění a negativním vlivu z prostředí.

Jejich pravidelné používání se projeví nejen v posílení vlasové struktury, ale dodá vlasu potřebnou hydrataci.  Vyživí celý vlas v jeho délce a dodá jim lesk a vitalitu, podpoří rychlejší růst a omezí lámavost.

Co je základ péče o krásné vlasy? Strava a výživa 

Pro krásné vlasy bychom měli dodávat živiny nejen vnější péčí a vlasovým ošetřením. Jde i o skladbu našeho jídelníčku, která se projevuje v jejich kvalitě. Vlasy ke svému růstu potřebují vitamíny, minerály a aminokyseliny. Každý má jiné vlasy, ale obecná pravidla jsou pro všechny stejná.

Vlasům velmi prospívají potraviny obsahující:

  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamíny A, B5, B, E, H a C
  • železo
  • vápník
  • zinek
  • biotin

Vhodná pestrá strava by nám měla zajistit i vhodnou výživu pro vlasy, ale pokud si nemyslíme, že naše vlasy dostanou vše potřebné, můžeme zvolit i potravinové doplňky, které obsahují výše zmíněné.

Pravidla mytí vlasů

Pravidelným mytím vlasů zbavujeme vlas jeho nečistot, mastnoty a prachu, který se v nich usazuje. Vlasy bychom měli mýt pravidelně, dle potřeby, ale měli bychom dodržovat určitá pravidla.

  • Výběr vhodného šampónu a kondicionéru.
  • Frekvence mytí vlasů.
  • Teplota vody.
  • Sušení, česání a úprava mokrých vlasů.

Jak mýt vlasy? Návod na mytí vlasů

  1. Z vlasů před samotným mytím vyčešeme zbytky přípravků jako jsou gely a tužidla. Používáme takové šampóny a kondicionéry, které jsou vhodné pro náš typ vlasu.
  2. Vlasy opláchneme vlažnou vodou. Příliš teplá voda není vhodná pro mytí vlasů.

    Na ruce naneseme šampon v dostatečné míře pro délku našich vlasů, šampón v dlaních trochu napěníme a poté jej vmasírujeme do vlasové pokožky a do vlasů samotných.

  3. Jemnými pohyby zbavíme pokožku a vlasy nečistot. Opláchneme vlažnou vodou. Postup znovu zopakujeme.

  4. Poté je vhodné zbytky šamponů opláchnout studenou vodou. Nyní si na dlaň dáme kondicionér a naneseme jen na vlasy po jejich celé délce. Necháme minutu působit a opět opláchneme studenou vodou.

  5. Takto umyté vlasy vysoušíme ručníkem jemně, jelikož mokré vlasy jsou více náchylné k jejich poškození, více se lámou. Ještě vlhké vlasy velice jemně pročešeme.

  6. Fénování vlasů je vítaný pomocník, pokud pospícháme na jejich vysušení, ale měli bychom dbát použití vhodné teploty vzduchu a popřípadě i zvolit nějaký produkt na ochranu vlasu před horkem. Díky fénování vlasy získávají objem a rychleji jím docílíte požadovaného účesu.

Samotné mytí vlasů by mělo opakovat zhruba každé 2-3 dny. Vždy je potřeba respektovat svoje vlasy a frekvenci přizpůsobit jejich kvalitě, délce a struktuře. Není vhodné umývat vlasy v předklonu. Vlas je v nepřirozené poloze a může docházet k jejich většímu vypadávání.

Jakou masku na vlasy zvolit?

Stejně jako při volbě šamponu a kondicionéru volíme vlasovou masku podle našich vlasů. Výběr je v dnešní době skutečně široký a tak se již nemusíme spokojit pouze s domácí vlasovou maskou.

Domácí vlasová maska nejčastěji obsahuje olivový olej a vejce. Podle typu vlasů kombinujeme olej a bílek anebo naopak olej a žloutek.

Mnohým tato domácí vlasová maska pomohla ke zkvalitnění vlasů, ale přeci jen tyto suroviny nejsou alfou a omegou zdravého vlasu.

Maska na vlasy: návod k použití

  1. Masku na vlasy používáme 1x týdně
  2. Masku nanášíme na umyté a ručníkem vysušené vlasy
  3. Zahřátí masky na vlasy pod ručníkem podporuje její účinnost
  4. Dodržujeme dobu působení podle pokynů výrobce. Domácí masky na vlasy necháme působit zhruba 30 minut.
  5. Masku na vlasy oplachujeme studenou vodou

Proč pravidelně používat masku na vlasy? Výhodou vlasových masek je jejich jednoduché domácí použití

  • Zdravější vlasy
  • Lesklejší vlasy
  • Hydratované vlasy
  • Snížení poškození vlasů
  • Menší lámavost
  • Méně roztřepených konečků
  • Vlasy jsou odolnější k znečištění z okolí

Masku na vlasy bychom tedy měli dopřát vlasům zhruba jednou týdně. Vlasové masky se nanášejí na umyté vlasy (nemusí být ošetřeny kondicionérem), které jsou částečně vysušené ručníkem.

Výhodou vlasových masek je jejich jednoduché domácí použití. Svou konzistencí a složením je vlasová maska výživnějším kondicionérem, který dodá vlasům vše potřebné pro jejich lesk a sílu, sníží lámavost a vlas bude dobře hydratovaný. Masky na vlasy snižují roztřepení konečků.

Domácí vlasové masky, ale i masky na vlasy značek Loreal (L’Oréal), Gestil Wonder, Garnier, Balea (DM) vlasové masky, Matrix a dalších fungují vždy na stejném principu. Vlasová maska vlas hydratuje, vyživuje, dodá mu lesk a potřebné další vitamíny a minerály.

Maska tedy dodá vlasům vše potřebné pro rychlejší regeneraci a jejich růst.

Barevné masky na vlasy, které jsou již k dostání ve více barevných nabídkách jsou také vhodné k obarvení odrostů a tak můžeme návštěvu kadeřníka o pár týdnů úspěšně odložit. Barevné masky jsou schopné obarvit naše vlasy na zhruba 4-10 umytí.

Masky na vlasy jsou tak nejúčinnějším pomocníkem ke zdravým vlasům.

Jakou masku na vlasy volím já?

Jaký typ masky na vlasy bych Vám doporučila? Zda zvolit hydratační masku, přírodní, profesionální masku anebo obyčejnou domácí masku na vlasy? Která je ta nejúčinnější vlasová maska a zbaví Vás lámavosti, roztřepených konečků a suchých vlasů?

Na to nemám přesnou odpověď, nejvíce se mi v poslední době osvědčila kvalitní přírodní vlasová kosmetika ovšem v kombinaci s profesionální kadeřnickou péčí a za podpory doplňků stravy, které doplní to, co v mém jídelníčku není dostatečně zastoupeni. A pro občasnou změnu, nebo oživení  barvy sáhnu i do palety masek na vlasy, které obsahují barevné pigmenty a vlasy jsou schopny jak vyživit tak obarvit.

Pokud jsou Vaše vlasy hodně zničené častým barvením, žehlením, upravováním je jejich uzdravení časově náročná a bude trvat delší dobu, než se vlasy opět vzpamatují a dostane se jim jejich zdraví a lesk zpět. Nicméně maska na vlasy Vám v tomto budou silným partnerem, na kterého se budete moci spolehnout.

Nejlepší maska na vlasy?

V mém případě je volba masky na vlasy jasná od doby, kdy jsem objevila sílu mastichy nebo spíše mastichového oleje.

Na výrobu vlastní domácí masky na vlasy z olivového a esenciálního masticha oleje se základem šlehaných domácích vajec mám stále méně času, takže volím stále častěji nejlepší masku na vlasy s mastichou, pšenicí a rostlinnými kmenovými buňkami od firmy Mediterra.

Tato vlasová maska výrazně snižuje třepení vlasů, což byl můj problém dlouhodobě a bohaté vitaminové složení vlasy vyživuje.

Nejlepší maska na vlasy:

  • podporuje růst vlasů
  • hydratuje vlas 
  • zamezuje lámaní vlasů
  • vyživí vlas od kořínků ke konečkům
  • vlasy jsou bohaté, jemné na dotyk a nelámou se

Co je mastichový olej?

Mastichový olej je 100% přírodní olej z rostliny řečík lentišek. Přesněji řečeno, tento olej se získá z pryskyřice mastichy destilací párou. Mastichový olej na bohatý na celkem velké množství aromatických a terapeutických látek. Tradičně se tento olej používá jako přísada do kosmetiky, zubních past, ústních vod a tradičních řeckých mýdel s mastichou.

Recepty na domácí DIY vlasové masky (s mastichou i bez mastichy). Recepty pro každý typ vlasů

Přísady zvolte podle typu, popřípadě barvy Vašich vlasů. V následujících odstavcích se koukneme na domácí DIY vlasové masky: banánová maska na vlasy, hořčičná maska na vlasy, avokádová maska na vlasy, kokosová maska na vlasy (maska z kokosového oleje) a na domácí masku na vlasy z vajec.

Banánová maska na vlasy (maska pro suché vlasy) – recept: 

  • banán
  • olivový olej
  • med nebo kokosové mléko

Banán ve vlasové masce snižuje počet kudrlin. Vaše vlasy zjemní a dodá jim lesk. Je to super maska pro suché vlasy. Banánovou vlasovou masku připravíme z jednoho banánu, který rozmixujeme na kašičku. Čím jemněji banán rozmixujeme, tím snáze půjde z vlasů později vymýt. K rozmixovanému banánu přidáme trochu olivového oleje a můžeme i pár kapek mastichového oleje. Někdo přidává i med nebo kokosové mléko. DIY vlasovou masku s banánem naneseme do celé délky vlasů, zabalíme ručníkem. Necháme působit 30 minut. Poté masku důkladně z vlasů vymyjeme. 

Hořčičná maska na vlasy (podporuje vlasový růst) – recept:

  • hořčičné semínko
  • žloutek
  • cukr
  • olivový olej

DIY hořčičná maska na vlasy se připravuje z hořčičného semínka a jejím hlavním přínosem pro vlasy je, že po této vlasové masce by vlasy měly růst přímo zázračnou rychlostí.

Ingredience pro tuto masku jsou: hořčičné semínko-prášek (1-2 lžičky), 1 žloutek, 1 lžíce cukru, olivový olej a teplou vodu. Vše poctivě rozmícháme na jemnou kašičku a nanášíme na vlasovou pokožku! Masku se snažíme nanést pouze na pokožku, vlasům by tato maska mohla spíše uškodit. Zbytečně by je vysušila.

Pokud chceme vyživit vlasy i po délce, naneste na ně například kokosový olej. Necháme působit maximálně 30 minut. Poté opět pečlivě vymyjte zbytek hořčičné masky z vlasové pokožky. 

Avokádová maska na vlasy (maska proti vypadavání vlasů) – recept:

  • avokádo
  • olivový olej
  • med

Vlasová maska z avokáda, nebo avokádového oleje pomůže vyživit vlasovou pokožku a tím upevňuje vlas a zvyšuje jeho odolnost a vypadávání. Na přípravu této avokádové vlasové masky budeme potřebovat jedno zralé avokádo zbavené pecky a slupky. Dále olivový (plus pár kapek mastichového) olej a med. V kuchyňském mixéru rozmixujeme avokádo na jemnou kaši, přidáme zhruba jednu lžíci olivového oleje a jednu lžičku medu. Rozmixovanou směs naneseme na navlhčené vlasy a vlasovou pokožku. Opět můžeme zakrýt vlasy igelitem a ručníkem. Necháme působit 30 minut a poté vlasy umyjeme šampónem. Mimo zdravější vlasové pokožky budou i vlasy kvalitnější, budou lesklé a příjemné na dotyk. 

Kokosová maska na vlasy (maska na roztřepené konečky vlasů) – recept:

Maska na vlasy z kokosového oleje je hitem poslední doby nejen kvůli masce na vlasy Coco and Eve, ale hlavně proto, že kokosový olej funguje na roztřepené konečky, jako kondicionér a jako prevence vypadání vlasů.

Pravidelné používání DIY kokosové masky na vlasy regeneruje suché a lámavé vlasy a zabraňuje jejich maštění. Vlasy budou po použití kokosového zábalu lesklé a získají objem. Budeme potřebovat pouze kokosový olej. Ten hloubkově ošetří Vaše poškozené vlasy.

Olej rozehřejte a vetřete do Vašich vlasů po celé délce. Nechte působit 30 minut. Vlasy poté pečlivě umyjte šampónem minimálně dvakrát. 

Maska na vlasy z vajec a olivového oleje (hydratační maska) – recept:

Maska z vajec a olivového oleje levnou a účinnou hydratační maskou na vlasy. Vlasy budou zdravé, lesklé a hebké. Budeme potřebovat vejce a olivový olej, počet vajec přizpůsobte délce Vašich vlasů. Jedno vejce na kratší vlasy, dvě na dlouhé vlasy.

Vejce rozmícháme v 2 lžicích olivového oleje. Mícháme tak dlouho, až se obě ingredience propojí a vznikne směs, kterou naneseme na vlhké vlasy. Necháme působit 30 minut. Důkladně opláchneme a umyjeme šamponem. Pokud máme suché vlasy, můžeme použít pouze žloutek a olivový olej.

Pokud jsou vlasy naopak moc mastné, použijeme pouze bílek a olivový olej. 

Maska na vlasy z bílého jogurtu (maska pro lesk vlasů) – recept:

Tato vlasová maska dodává hlasům hlavně lesk. Smicháme 1 kelímek bílého jogurtu spolu s lžící medu. Jogurt a med porádně promícháme. Vlasovou masku opět naneseme na umyté a ručníkem vysušené vlasy. Necháme působit zhruba 20 minut. Jogurt z vlasů pořádně vymyjeme vlažnou vodou. 

Kávová maska na vlasy (maska pro suché vlasy) – recept:

  • mletá káva
  • olivový olej
  • vejce

Kávová maska na vlasy je vhodná pro suché vlasy.Jedná se především o hydratační vlasovou masku. Pro přípravu masky budete potřebovat: mletou kávu, olivový olej a vejce, popřípadě pouze vaječný žloutek. Vše důkladně promícháme. Masku můžeme nanášet na suché vlasy. Doba působení by měla být maxmálně 30 minut. Masku z vlasů důkladně vymyjte studenou vodou. Teplá voda je nevhodná, mohlo by dojít je sražení vajíčka ve vlasech.

Maska na vlasy z jablečného octa (maska pro mastnější vlasy)-recept:

  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 hrnky vlažné vody

Jablečný ocet rozmícháme ve vlažné vodě. Poté, co si vlasy umyjete běžným způsobem, opláchněte je vodou s jablečným octem. Vlasy již neoplachujte. Jablečná ocet je plný vitamínů a minerálů. Obsahuje železo, draslík. Díky tomu jsou vlasy pevnější a zdravější.

Kopřivová maska na vlasy, kopřivový oplach: recept 

Budeme potřebovat:

  • hrst kopřiv (můžou být i sušené)
  • 0,5 litr vody

Kopřivy přelijeme vařící vodou a necháme louhovat. Minimálně 30 minut, můžeme nechat déle, i několik hodin. Odvar přecedíme a po umytí vlasů běžným způsobem a jejich opláchnutí, spláchneme vlasy ještě tímto oplachem. Poté již neoplachujeme. Kopřiva dodá vlasům lest a sílu.

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

„Farmářské trhy jsou moc drahé. A čerstvé potraviny v obchodech zrovna tak. To si prostě nemůžeme dovolit. Radši si koupíme nějaké polotovary ze supermarketu za pár korun. Vyjde to levněji a ještě ušetříme čas s přípravou jídla.“ Tuto filozofii zastává poměrně velké množství českých domácností.

Jenže často nejde ani tak o ušetřené peníze – rozdíl v kvalitativně naprosto odlišných potravinách je často jen pár korun, ale spíš o pohodlnost.

Vždycky je totiž jednodušší a rychlejší hodit do trouby mraženou pizzu nebo zalít vodou z rychlovarné konvice instantní polévku z pytlíku než si připravit zdravou domácí polévku nebo nějaký pokrm z čerstvých surovin.

Málokdo si ale uvědomuje, že mu jednou tohle gastronomické mučení jeho organismus vrátí i s úroky. Zkuste si někdy pořádně prostudovat složení potravin s delší trvanlivostí, které si domů nosíte ze supermarketů. U některých výrobků vám budou dost možná vstávat vlasy hrůzou.

Odborníci na zdravou výživu a životní styl se jednohlasně shodují v tom, že na jídle by se šetřit nemělo. Ale i když nemáme kdovíjaký rozpočet, neznamená to, že nemůžeme jíst zdravě.

Kromě toho, že budeme zkoumat složení jednotlivých výrobků, měli bychom se také naučit hledat správná místa, kde se dají pořídit vždy čerstvé potraviny. Kvalitnější potraviny jsou navíc výživově hodnotnější, stačí jich tedy míň.

Jestliže se navíc budeme držet sezónních výrobků a naučíme se je doma zpracovávat sami, můžeme mít vyhráno.

Co našim čtenářům doporučují odborníci na slovo vzatí? Dá se podle nich nakupovat levně a zároveň zdravě?

Rudolf Náprstek

předseda Občanského sdružení Zdravá potravina

+95

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=10&Rank=1'} class=up>+

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=10&Rank=-1'} class=down>-

Frustrace spotřebitelů, kterou jako občanské sdružení Zdravá potravina pociťujeme, je zřejmá. Opakuje se v mnoha různých podobách, které se dají shrnout do dvou vět: „Můžu vůbec ještě něco jíst? Ve všem je chemie, a když náhodou není, jsou tyto potraviny neúměrně drahé.

“ Ve skutečnosti to zas taková tragédie není. Často se sice objevuje argument, že bez chemie a „éček“ se už nic vyrobit nedá, to ale není pravda.

Skutečně existují potraviny v rozumné (laicky řečeno nešizené) kvalitě, bez chemie, ze surovin, které v nich být mají, a bez surovin, které v nich nemají co dělat.

Přesně z toho důvodu jsme vytvořili logo Zdravá potravina, které je určeno pro označení potravin, které splňují komplexní kritéria kvality, najdete je na www.zdravapotravina.cz, stejně jako potraviny, které už toto logo získaly.

Cílem je, aby spotřebitel v obchodě podle zeleného jablíčka na potravině poznal, že si dal za něj někdo práci se zkoumáním složení.

Jinak totiž zbývá jen jediná rada, kterou sice mnoho lidí nechce slyšet, protože znamená práci, ve skutečnosti je ale ze všech možností nejlepší – začít se zajímat o informace o potravinách, především si pak zjišťovat, jak se pozná kvalitní potravina od té „ošizené“.

Pak musí člověk nasadit brýle nebo vzít do ruky lupu a složení každé neznámé potraviny pročíst. Tato myšlenka spoustu lidí odrazuje, ale pokud něco se svým košem potravin chceme udělat, nezbývá nic jiného. Je dobré si uvědomit, že toto pročítání nás čeká ve velkém jen jednou. Většina z nás kupuje stejné potraviny, které máme vyzkoušené a které nám chutnají.

Občanské sdružení Zdravá potravina připravuje seriál, který shrne základní rady a tipy jak rozeznat potravinu a „otravinu“. Pár praktických i obecných rad si můžeme ukázat hned teď:

  • Vyhýbejte se umělým sladidlům – Aspartam, Acesulfam K, Sacharin, to jsou jen některá, nejvíce používaná. Výrobcům přinášejí úsporu při výrobě, vám zas mohou přinést některé nežádoucí účinky.
  • Křehčené maso – maso, do kterého byla vpravena voda; špatně se zpracovává a ekonomicky vzato, kupujete si méně masa za více peněz (v přepočtu na 1 kg váhy masa).
  • Balená voda – určitě možnost, kde se dá ušetřit, aniž bychom se ošidili. Na většině míst v Česku je kohoutková voda minimálně stejně kvalitní jako ta balená. Občas si můžeme dopřát vodu minerální, ale pozor, ty nejsou určeny ke každodenní pravidelné konzumaci, jak někdy můžeme z reklamy nabýt dojmu.
  • Barviva a aromata – ne vždy jsou tyto složky v potravině známkou, že se jedná o „ošizený“ výrobek, ale jsou v takové potravině naprosto zbytečné. Výrobce má pocit, že nám musí potravinu za každou cenu udělat barevnější a voňavější, pak se mnohdy stává, že jablečný džus voní mnohonásobně víc než skutečná jablka nebo jahodový kompot je červenější než čerstvé jahody. I mnoho syntetických barviv může mít nežádoucí účinky, proto si vybírejte výrobky bez nich, nebo jen s barvivy a aromaty přírodními.
  • Jogurty a mléčné výrobky – zde výrobci velmi často používají různé způsoby zahuštění výrobků, které by byly husté přirozeně, pokud by nebyly šizeny. Když uvidíte jogurt se zahušťovadly, škroby, xanthanem, gumou guar, tak to berte jako varovný signál. Nekupujme si zahuštěnou břečku, ale poctivý výrobek.
  • Celozrnné výrobky – i když jsou zpravidla dražší, určitě jsou vhodné jak pro naše tělo, tak i peněženku. Mají mnohem víc vlákniny, minerálů a stopových prvků a mnohem víc nás zasytí. Jen pozor na to, zda si skutečně kupujeme celozrnný výrobek, v obchodech se nás snaží často zmást. Ideálně by mělo být pečivo ze stoprocentně celozrnné mouky.

Poslední tip na závěr, pokud nechcete v supermarketu trávit hodiny luštěním složení výrobků, zkuste to z pohodlí vašeho domova s databází potravin na www.chemievjidle.

cz, kde si můžete potraviny vyhledat podle různých kritérií (např. podle země původu, obsahu různých složek, zda neobsahují éčka atd.).

V detailu potraviny je pak kompletní složení, fotografie výrobku a všechny informace, které byste našli na jeho etiketě.

Klára Svobodová

organizátorka farmářských trhů, www.ceskyfarmarskytrh.cz

+30

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=20&Rank=1'} class=up>+

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=20&Rank=-1'} class=down>-

Staré dobré „nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci“ platí i při nákupu něčeho tak samozřejmého, jako jsou potraviny. Dokonce možná ještě víc, protože potraviny úzce souvisí s naším zdravím.

Koupí kvalitních surovin pro přípravu „opravdového“ jídla investuji do zdraví svého a své rodiny daleko lépe než koupí a přípravou nejrůznějších polotovarů, předpřipravených kuchyňských „pomocníků“, výrobků ze separátů a podobně.

Stačí si přečíst na obalu, co všechno takový produkt obsahuje, a nutně musí naskočit otázka: „Opravdu to chci jíst?“ Rozhodně je lepší upřednostnit třeba domácí polévku z kvalitních surovin (jde to i s minimálním finančním nákladem a hrnec je plný) než ohřátí polotovaru či přípravu produktu vyrobeného ze separátů.

Tyto produkty jsou vůbec samostatnou kapitolou – od sporné nutriční hodnoty přes vysoké množství tuků až po nulový přínos pro lidský organismus. Pokud nakrmím své nejbližší takovou potravinou, zasytím je nekvalitně a pouze na krátkou dobu – zvýším tím tedy své náklady. Ve stavu časové nouze nám pořád lepší službu udělá krajíc chleba s pomazánkou či máslem a čerstvou zeleninou.

Zastavím-li se především u zeleniny a ovoce, čerstvé a kvalitní produkty z trhu, které vyrostly v „mém“ kraji a byly sklizeny v plné zralosti pár hodin před vlastním prodejem, které mi prodá ten, jenž je vlastníma rukama vypěstoval, mi přinesou nesrovnatelně víc užitku i chuťových zážitků než zelenina a ovoce, které byly sklizeny předčasně, aby vydržely dlouhý transport, a cestovaly přes půl světa do jednoho z marketů nadnárodního řetězce. Možná na trhu utratím o pár korun na kile více, ale určitě to stojí za to. V konečném důsledku mnohem více získám – čerstvost, chuť, vitamíny, znalost původu. S největší pravděpodobností také díky čerstvosti spotřebuji celý kus bez nutnosti okrajování a vyhazování zavadlých nebo zkažených částí. Neplatí to samozřejmě pouze o ovoci a zelenině. Stejně tak je skvělý např. čerstvý, ledem chlazený šumavský pstruh, který může být bleskurychle připraveným obědem, rozhodně nutričně daleko přínosnějším než třeba párek s hořčicí, mražená pizza nebo předem obalený sýr na smažení…

Čerstvé a kvalitní potraviny jsou zdravější, přinášejí mnohem více živin a zdraví prospěšných látek, a tak jejich nákupem ušetřím ještě jednou – za nákup v lékárně.

Radim Petratur

organizátor projektu Nakupujte lokálně

+42

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=28&Rank=1'} class=up>+

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=28&Rank=-1'} class=down>-

Především je potřeba zdůraznit, že na jídle by se mělo šetřit až naposled. Jde totiž o „palivo“ pro naši tělesnou schránku, bez které bychom tu nebyli, jejím zanedbáváním snižujeme délku a kvalitu svého života.

Spíš bychom se měli při nakupování potravin chovat racionálně, zvážit vlastní malovýrobu, dbát na pestrost a neplýtvat.

Racionalita spočívá v tom, že pokud chceme nakupovat kvalitně, neznamená to pokaždé nakupovat draze – to platí například při nákupu mléčných výrobků – je ale potřeba být pečlivější při výběru – rozdíl v kvalitě mezi drahými potravinami a mnohými jejich levnějšími ekvivalenty často není velký, někdy je kvalita dokonce stejná. Ušetřit se dá také vlastní „malovýrobou“, například si sami vyrobíte džem z meruněk v době jejich sklizně – džem si vyrobíte z kvalitních surovin, v době sklizně jsou čerstvé, sami si je vyberete a výroba i desítek sklenic nezabere více než hodinu dvě (receptů je plný internet).

Na závěr je potřeba zdůraznit, že při výběru potravin bychom měli dbát i na pestrost (nejíst pořád to samé) a také přemýšlet, zda nekupujeme zbytečně velká množství – vzpomeňte si, kolik jídla se vyhodí a to nejsou malé částky…

Petra Pospěchová

redaktorka Hospodářských novin

+21

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=46&Rank=1'} class=up>+

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=46&Rank=-1'} class=down>-

Nakupovat potraviny dobré kvality a za rozumnou cenu není minimálně v Praze zas tak obtížné, chce to jen o trochu víc času a plánování než každodenní návštěva nejbližšího supermarketu.

Ve většině čtvrtí najdete alespoň jedno slušné řeznictví – ať už tam, kde bydlíte nebo poblíž práce. Totéž platí i o zeleninových trzích.

Já chodím dvakrát do týdne doplnit zásoby do haly 22 v Holešovické tržnici – sezónní nabídka ovoce i zeleniny je tam vždy obstojná. Na druhé straně Vltavy je zase pravidelný trh na Jiřáku nebo na Náplavce.

Na trzích koupíte i farmářská vajíčka, máslo, tvaroh, sýry a chlazenou drůbež. Maso a uzeniny, které farmáři neměli, stačí nakoupit jednou za týden, aniž potřebujete nějak obří ledničku.

Já mám to štěstí, že naše smíchovská večerka bere uzenářské zboží z Davle, chodím tedy pro slaninu nebo klobásky tam. Pro maso potom přes řeku do Myslíkovy, kde je halalové řeznictví, nebo do masny na Arbesově náměstí.

Asi dvakrát týdně doplňuji pečivo, ale když vím, že bude času opravdu málo, stačí koupit dva pecny chleba z žitného kvasu a je postaráno o zásobu na deset dní. Sečteno podtrženo mně v běžném týdnu stačí nějaké čtyři nákupy, aby v ledničce a ve špajzce bylo všechno, co má.

Na začátku možná trochu trvá, než najdete ta správná místa ve svém okolí, ale tenhle čas se vám vrátí. Vrátí se vám v kvalitě potravin a třeba i v tom, že budete znát pána, jehož slepice vám snášejí vajíčka na ranní hemenex.

Monika Divišová

výživová poradkyně a ředitelka centra Wellnessia

+67

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=38&Rank=1'} class=up>+

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=38&Rank=-1'} class=down>-

Když začneme jíst potraviny, které jsou „výživné“, tak jich nemusíme jíst velká množství. Například pro zasycení potřebujeme alespoň dva až tři bílé rohlíky. Konzumujeme spoustu kalorií a žádné živiny. Jeden plátek celozrnného chleba nám dodá o 70 procent víc minerálů a dalších výživných látek. Protože vláknina zasytí, stačí nám mnohem menší množství.

Používejte základní suroviny, nikoli hotové výrobky. Uděláte tím službu nejen peněžence, ale i svému zdraví. Výrobky s dlouhou trvanlivostí obsahují spousty přidaných látek, které přispívají ke špatné kondici a nadváze. Doporučuji tedy následující:

  • Místo tavených sýrů můžeme připravovat pomazánky z tvarohu. Jednoduše smíchejte tvaroh s některými z těchto surovin: nastrouhaná mrkev, nakrájená červená paprika, cibulka, hořčice, česnek, sůl, pepř, zelené bylinky, vajíčko, rybičky, trocha jogurtu.
  • Polotovary jako polévky ze sáčku a hotové omáčky na těstoviny vyměnit za jednoduchá a přitom zdravá jídla. Výtečnou polévku lze připravit z pár ingrediencí: zelenina (dýně, cuketa, kořenová zelenina), červená čočka (nemusí se předem namáčet), cibule, česnek, olivový olej, kvalitní sojová omáčka, sůl. Pro vylepšení lze přidat lžičku smetany nebo kokosového mléka.
  • Místo instantní omáčky na těstoviny plné éček a konzervantů: lžička kvalitního pesta + trochu parmazánu nebo zpěněná cibulka na oleji + česnek + rajčatové pyré + majoránka.
  • Limonády a ice tea lze vyměnit za stoprocentní jablečný džus či mošt hodně naředěný vodou (1 : 5) nebo domácí mátový čaj s citronem oslazený medem.

Velké šetření nastane, když z jídelníčku vyřadíte potraviny, které našemu zdraví nedělají stejně vůbec dobře. Kromě nadváhy způsobují i problémy se srdíčkem a trávením. Patří mezi ně například: uzeniny, sušenky, sladké pečivo, majonézové saláty, masové konzervy, mražená pizza, bílé pečivo, houskové knedlíky.

Maso nemusí být na talíři dvakrát denně. Zařaďte do jídelníčku „obyčejné“ a velmi výživné suroviny našich předků, jako jsou fazole, čočka a hrách.

Tomáš Václavík

prezident mezinárodní Asociace prodejen biopotravin a šéf agentury Green marketing

+2

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=56&Rank=1'} class=up>+

2 && submited == false){ submited = true; location.href='/actions/ArticleParRank.aspx?ArticleID=244434&ElementID=56&Rank=-1'} class=down>-

Především bych chtěl zdůraznit, že na jídle bychom šetřit neměli, zejména ne na jídle pro děti. Rozhodně bychom si neměli jídlo vybírat podle ceny. To může být velmi ošidné.

Pokud je něco „levné“, určitě k tomu byl nějaký důvod, nejčastěji ten, že je pokrm nějak ošizený, něco mu schází, případně byly původní přírodní chuti či obsah vitamínů a minerálních látek nahrazeny levnými chemickými náhražkami.

Zlaté pravidlo podle amerického novináře a autora knih Michaela Pollana: „Jezte jídlo. Ne moc. Především rostlinného původu.“ Pod pojmem jídlo si Pollan a já představujeme pokrm, který byl připraven z maximálně čerstvých, přirozeně uzrálých sezonních surovin, pěstovaných ve vašem regionu, minimálně zpracovaných.

A samozřejmě nejlepší je, když jsme si jídlo sami připravili, nikoli koupili hotové v obchodě. A pokud známe osobu, která jednotlivé složky pokrmu vypěstovala či vyrobila, dostává jídlo další velmi důležitý a příjemný rozměr. Při nákupu doporučuji navštěvovat častěji farmářské trhy a tržnice než supermarkety.

Vhodným doplňkem jsou takzvané bedýnky – čerstvé potraviny z farem přímo k vám domů nebo do nejbližší bioprodejny. Pokud již musíme do supermarketů, vybírejte si v sekcích čerstvých potravin, nikoli v uličkách s konzervovanými polotovary. A vybírejte suroviny, které momentálně mají svoji sezónu.

Pokud jíte mimo domov, vybírejte si spíše ty restaurace, které používají čerstvé, místní a sezónní suroviny a chlubí se tím. Rozhodně se vyhýbejte restauracím rychlého občerstvení – tamní pokrmy jsou levné jen na první pohled.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector