Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Za nezdravým chrupem stojí mnohdy zdánlivě nevinně vyhlížející potraviny. Tušili jste třeba, že kyselé okurky a kyselé salátové zálivky patří mezi hlavní viníky opotřebování zubů? Kromě kvalitní zubní pasty, kartáčku a ústní vody je tak zapotřebí hlídat si i jídelníček. Na které potraviny je dobré si dát pozor?

Citrusové plody

I když je ovoce zdravé, pokud pojídáte často pomeranče, mandarinky, grapefruity a jiné citrusové plody, může to vést k nenávratnému poškození zubní skloviny.

„Ovoce obsahuje spoustu vitamínů a je pro tělo bezesporu velkým přínosem, ale měli bychom být s jeho konzumací opatrní, protože obsahuje také cukry a kyseliny. Obojí má ve velkém množství pro zuby nežádoucí důsledky,“ varuje zubní lékař MDDr.

Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa SPLAT. Největší problém pak podle něho představuje kombinace příliš časté konzumace citrusů se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání zubů. V takovém případě může dojít k nevratnému poškození zubů.

To ale neznamená, že si už nesmíte dát ani pomeranč. Stačí jíst tento druh ovoce s mírou, po každé konzumaci citrusů (včetně vody ochucené citronem) vypláchnout ústa čistou vodou a nechat ústa a zuby takzvaně vzpamatovat.

Zajímavost: Věděli jste, že když sníte kyselé ovoce, neměli byste si hned jít vyčistit zuby? Kyseliny obsažené v ovoci totiž při čištění kartáčkem zubům velice škodí a narušují kompaktnost skloviny.

K tématu

Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

I malé děti dobře ví, že sladkosti zubům škodí. Cukr je jednou z látek, která podporuje vznik zubního kazu, jelikož bakterie mají rády sladké prostředí. Plak z cukrovinek, který se na zubech tvoří, je tak pro ně ideálním prostředím. Které sladkosti jsou ale pro zuby zdaleka nejhorší? „Nejhorší jsou lepivé cukrovinky jako turecký med, karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbóny a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbóny se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru,“ upřesňuje zubní lékař Machač. Lépe na tom však nejsou ani tvrdé (cucací) bonbony, které se sice nelepí na zuby tolik jako ty měkké, ale protože se pomalu rozpouštějí v ústech a oslazují ústa po několik minut, mají bakterie spoustu času vyprodukovat nebezpečné kyseliny. Většina takových bonbonů je navíc ochucena kyselinou citronovou, která poškozuje zubní sklovinu.

Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Oblíbení medvídci zubům vůbec nesvědčí.

Sladké limonády

Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Nicméně podle odborníků to není pouze cukr, který stojí za zvýšenou kazivostí zubů. „Například v perlivých nápojích mají na chrup negativní vliv kyseliny. Z toho důvodu zuby poškozuje i pití tzv. dietních nápojů bez cukru.

Obsahují totiž kyselinu citronovou a fosforečnou, které narušují zubní sklovinu,“ vysvětluje Ing. Zuzana Heiník Bělová, výkonná ředitelka společnosti BELdental.

V případě, že se bez těchto limonád nedokážete obejít, vypláchněte si ústa vodou nebo si je dejte společně s obědem, který kyseliny částečně neutralizuje a jeho žvýkání mechanicky očišťuje zuby. Nejvhodnější je pro tyto účely čerstvý salát.

Kyselé okurky

Kyselé okurky či kyselé salátové zálivky jsou oblíbeným doplňkem k mnohým českým jídlům, jenže zároveň jsou podle stomatologů jednou z nebezpečných potravin pro chrup. „Kyselé okurky mají na svědomí opotřebování zubů, přičemž z hlediska skloviny je nejhorší kyselina v octu,“ varuje Ing.

Bělová. Zároveň však dodává, že většina z nás nejí kyselé okurky tak často, aby to výrazně ovlivnilo naše dentální zdraví. Není nutné se jim zcela vyhýbat. Doporučením je nejíst kyselé okurky či jiné pokrmy naložené v octu každý den a hlavně si po každém takovém jídle vypláchnout ústa vodou.

Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Zubům škodí nejen kyselé okurky, ale i jiná zelenina naložená v octovém nálevu.

Slané pokrmy

Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl, která způsobuje zubní kazy.

„Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, čipsy a další, obsahuje rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie. Ty patří mezi hlavní viníky zubních kazů.

Mimo to přispívá ke vzniku zubního kazu kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří a usazuje se na stoličkách a v mezizubních prostorech,“ doplňuje Bělová.

Zajímavost: Věděli jste, že pro zuby je nebezpečné i celozrnné pečivo? Z nutričního hlediska je kvalitní celozrnné pečivo tou nejlepší volbou, ale obsahuje i spoustu sacharidů a k tomu semínka, která zůstávají v mezizubních prostorech. Pokud je včas neodstraníte, můžou být příčinou odvápnění skloviny a důsledkem může být vznik zubního kazu.

Káva a čaj

Nadměrné pití kávy, černého čaje, ale i kolových nápojů způsobuje nevzhledné skvrny na zubech. Nejde ale pouze o estetickou stránku věci. Zuby s těmito skvrnami mají obvykle větší sklon k tvorbě plaku.

„Pokud vám po častém pití kávy a čaje dochází k zabarvování zubů, mělo by to být pro vás signálem, že zubní plak není dobře vyčištěn kartáčkem.

Například i použitím kvalitních zubních past můžete efekt čistých a hladkých zubů udržet déle i při pití vaší oblíbené kávy či čaje,“ doporučuje MDDr. Machač.

K tématu

Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Pozor si dejte i na pití vína. Červené víno obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty, které zabarvují zuby. Taniny obsažené v červeném víně navíc mají tendenci vysušovat ústa, zuby tak mají sklon se více zabarvovat. Zubní lékař MDDr. Machač však upozorňuje na to, že není pravda, že špatný vliv na zuby má pouze pití červeného vína. „Alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsahujícím kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou. Kromě toho i bílé víno může přispívat ke skvrnám. Oba druhy vína totiž obsahují erozivní kyselinu, která umožňuje skvrnám z jídla nebo pití proniknout hlouběji do zubní skloviny. Obecně tyto kyseliny narušují pH v ústech a umožňují tak kyselinám vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících zubní kaz,“ říká na závěr odborník.

Sdílejte článek

4 pádné důvody, proč pít vodu s citronem

Káva po ránu vás sice probere, prázdný žaludek ale ještě více okyselí. Zkuste to zdravěji a začněte den se sklenicí vlažné vody s citronem. Přečtěte si, jak vašemu tělu prospěje.

Vlažnou vodu s citronem vypijte nalačno jako první nápoj po probuzení. Dělejte to tak každé ráno a po pár dnech se budete cítit lépe.

Proč teplá voda?

Teplota vody je důležitá proto, abyste po ránu žaludek nerozhodili velkým teplotním šokem. I vlažná nebo mírně teplá voda je pro něj mnohem příjemnější než chlad. Navíc stimuluje trávicí proces.

Náš tip: Nikdy ale nepřipravujte nápoj s horkou vodou, zničila by vitamíny v citronové šťávě.

Připijte si citronem

Do velké sklenice vymačkejte půlku čerstvého citronu a dolijte vodou. Pokud do sebe po ránu nic nedostanete, začněte s malou sklenicí a postupně zvyšte objem na 300 mililitrů.

A jestli vám samotná voda s citronem moc nechutná, přidejte do ní lžičku medu nebo pár lístků máty.

Udělejte si z pití citronové vody ranní rituál. Nastartuje váš organismus na celý den.

S čím vám tenhle citronový zázrak pomůže?

1. Vyrovnává tlak a pH

Citron příznivě ovlivňuje srdeční činnost a zmírňuje výkyvy tlaku. Pijte vodu s citronem pravidelně každé ráno a stres vás tolik nerozhodí.

Přestože se to může zdát jako paradox, citron organismus neokyseluje, ale naopak působí jako zásada. To se hodí, pokud konzumujete třeba hodně červeného masa, kávy nebo alkoholu. Právě tyto kyselé potraviny totiž trápí žaludek i zažívací ústrojí a způsobují pálení žáhy, zácpu nebo žaludeční nevolnosti.

Chcete-li si dopřát své oblíbené dobroty bez následků, dejte si sklenici vody s citronem – narušenou rovnováhu pH vyrovnává a váš organismus zklidní.

2. Posiluje imunitní systém

Citron obsahuje velké množství zdraví prospěšných antioxidantů, například vitamín C.

Ten zajišťuje správnou funkci imunitního systému. V každé sklenici vody s citronovou šťávou tak máte denní dávku prevence proti kašli i rýmičce.

Vitamín C plní i další zásadní úlohu v boji proti nemocem – ředí krev. Díky tomu je prevencí vzniku krevních sraženin a následných trombóz.

Teplá voda s citronem zatočí s únavou, ale i stresem nebo žaludeční nevolností.

>> Připravte si denní dávku vitamínu C do džbánu nebo karafy.

Dieta voda škodí

Ako nám škodí chlórovaná voda? Na chlórovanie vody sme si už tak nejako zvykli. Máme pokoj, že nedostaneme týfus alebo choleru.Voda i dijeta Zašto je važno piti vodu ukoliko želim da smršam? Na koji način voda pomaže mršavljenje? Kako da se nateram da pijem više vode? Koliko treba.Pokožce totiž škodí.

Budete mít zájem:  Zánět Kyčelního Kloubu Léčba?

Když se na trhu objevily micelární vody, ihned se staly fenoménem. Spousta žen jim propadla. Proč je micelární voda špatná.Alkalická dieta: Zásadujte tělo, kyselost škodí. Zkuste zásaditou stravu, zhubnete a budete zdravější! Foto: Isifa/Thinkstock Zuzana Selementová.

Teplá voda má schopnost Proč nám naopak pití studené vody škodí? Osvěžující voda nám během horkého cukr Cukrovka cvičení detoxikace dieta.Ústní vody škodí zdraví! Podle ní by se antiseptická ústní voda měla používat jen ve výjimečných případech k léčbě infekcí dásní a zubů.

Co je vlastně bublinková voda? Je to voda, která je sycená oxidem uhličitým. Vzniká tak nápoj s bublinkami, který známe jako sodovku nebo perlivou.Posvěcení nebo požehnání? Kdepak, svěcená voda vám mnohdy může připravit zdravotní problémy, o kterých se vám ani nesnilo.

Lidské tělo je z velké části tvořeno z vody, a tak je jen logické, že čistá voda je pro nás tím nejpřirozenějším nápojem. Měli bychom.6 způsobů jak škodí bublinky našemu zdrav bublinková voda; bublinky; minerální voda; perlivá voda; voda  Napište komentář Zrušit odpověď.

Domů » Nekvalitní voda škodí zdraví – jak ji upravit a zlepšit » VODA. VODA. Eurcln 9.5.2016 | 3 | 0 | Voda ze studny: kdy a jak kontrolovat její kvalitu.Opuchnutý, boľavý palec na nohe ohlási, že máte dnu. Priveľa kyseliny močovej v tele škodí aj srdcu, no môže vás naučiť disciplíne. Zabudnite.

Žijeme v dojmu, že voda, která nám teče z kohoutku, je naprosto nezávadná a nemůže nám ublížit. Vždyť i odborníci doporučují pít kohoutkovou.Škodí micelární voda pleti? Snadná a rychlá aplikace je hlavním důvodem, proč se micelární vody těší tak vysoké oblíbenosti. Stačí jimi navlhčit.Není to tuk – to je voda.

Na fyzické úrovni, Proč Diety škodí? Dieta by měla začít pohybuje směrem ke svému cíli s hlavou – hlavu.Zhubněte tak, že budete jíst tuky a z jídelníčku vyloučíte sacharidy: to přinejmenším poněkud překvapivě slibuje takzvaná ketogenní dieta.

Lidské tělo je z velké části tvořeno z vody, a tak je jen logické, že čistá voda je pro nás tím nejpřirozenějším nápojem. Měli bychom.Ako repelent, obklad aj pleťová voda. Jablčný ocot sa používa už veľmi dávno. Nečudo, že naši predkovia prišli na mnoho spôsobov, ako ho využiť.

Každý organizmus je iný a čo jednému škodí, pre druhého môže byť vhodné. Dôležitý je aj pravidelný relax a oddych. Máte recept, o ktorom viete.Perlivou či neperlivou? Škodí perlivá voda našemu zdraví? Mýty a fakta o sodovce. Už jste někdy vzali do ruky lahev perlivé vody a zkoumali výživové hodnoty.Půst.

Pomáhá nebo škodí? Jedná se o mučicí nástroj, či dobrý nápad? Názory se různí a každý organismus reaguje jinak. Pokud váháte, zda ho zkusit.Tvrdí, že tělu škodí veškeré kyseliny, které mohou za únavu, nadýmání, nadváhu, Dieta vychází z poměrně rozumného tvrzení.

Tušili jste tohle o micelárkách?Já je ráda používám,ale zřejmě víc omezím. Mluvím o: Miccelar cleasing water,Kaufland Bioderma sensibio.Soľ (chlorid sodný) je najčastejšia prísada v jedlách vôbec. Tento článok prináša podrobné informácie o účinkoch soli na ľudské zdravie.

Činit mrkve jsou dobré, když diety

Diskuse strana 1: Zhubněte tak, že budete jíst tuky a z jídelníčku vyloučíte sacharidy: to přinejmenším poněkud překvapivě slibuje takzvaná.O alkoholu kolují velmi rozporuplné informace. Prosívá našemu zdraví, nebo naopak škodí? Jaká je skutečnost? Další videa o zdraví nejen.

Voda – základem A je-li navíc dieta nevhodně zvolena, často následuje jo-jo efekt, Stereotyp škodí, a proto dbejte na pestrý jídelníček.Sóda bikarbóna. Škodí? pil som vela vela mlieka ako dieta. Voda, ktorú odparí zvlhčovať, skončí na zemi 86; Taliansko.Voda s citronem: Zázrak po kterém zhubnete, nebo jen trik? květen 11, 2017 melounová či ananasová dieta a další. Proč ne? Však víte.

Podvýživa.Škodí micelárna voda pleti? Jednoduchá a rýchla aplikácia je hlavným dôvodom, prečo sa micelárne vody tešia takej vysokej obľúbenosti.Voda není jen důležitý zdroj života, ale také ideální partner na shazování přebytečných kil. Pijte a hubněte.Gazirana mineralna voda mala je poslastica za zdrave, a za one manje zdrave čini se kao dobar pokušaj da poprave svoje zdravlje.

Univerzalno se pije pa čitavom.Všetkého veľa škodí. Aj vody! Dana Bischof, Pravda.sk 11.08.2015 06:00. #voda #pitný režim #horúčava #zlyhanie obličiek #intoxikácia vodou.Slezina a žaludek- léčba, dieta, popis funkce, vhodná a nevhodná strava, projevy nemoci a očista.Přečtěte si o tématu „voda dieta“.

Abychom vám usnadnili vyhledávání zajímavého obsahu, připravili jsme seznam nejoblíběnějších článků.Micelární voda nerovná se šetrné odličení Vaší pleti. U zdraví kůže platí, že příliš všeho škodí. Voda mě dost vysušuje.

obě nideli pahudet 5 kg

Draga Patricia, ne znam da li ovo vredi i za rak jetre ali verujem da ne može da škodi. Kuvati sve zajedno i kada voda proključa odmah procediti i prohladiti.Dieta a hubnut í; Krása; Kvízy 1 komentář u článku “Slezina a její funkce – co jí prospívá a co slezině škodí?.To je citronová dieta s podporou detoxikace.

Prospěšná je voda s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou, které škodí játrům.V škole deti učia, že destilovaná voda škodí zdraviu. Možno.Je kohoutková voda k pití nevhodná, či dokonce škodí zdraví? Mě nikdy vživotě žádná dieta nepomohla až na tu kterou mi sestavil výživový.

Co játrům nejvíc škodí? Ta z kohoutku je na českém území plně dostačující, mnohdy kvalitnější než balená kupovaná.Vďaka stravovaciemu systému francúzskeho lekára Pierra Dukana schudlo veľa mužov aj žien na celom svete. Podľa odborníkov na výživu však diéta škodí.Tvrdý alkohol škodí zdraví. které se připravovaly z místních surovin a byly něčím víc než jen voda.

Redukční dieta vám pomůže.Ako funguje a ako škodí takzvaná ketogénna diéta. ČTK 27.03.2019 08:26. Ilustračné foto. Na povrchu Mesiaca môže byť voda, tvrdí.Pětifaktorová dieta není dietou v pravém takové rychlé diety z drtivé většiny škodí zdraví a rozhodně se nedají voda, čaj, káva.

Limonina dieta hitro topi maščobo, Limonin sok in voda namreč spodbujata Kakšen zrezek občasno škodi veliko manj kot mleko in večina mlečnih.Dieta; Psychologie; Testy; Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům Voda s citronem – zdravý.

Dělník (30) si limonádami za 420 tisíc zničil zuby. Škodí i saláty a voda s citronem

Cukry a kyseliny – to je pro naše zuby vražedná kombinace. Mnoho lidí to ví, přesto slazené nápoje a džusy patří na náš stůl a běžně je dáváme dětem i do školy.

Nicméně zuby mohou ničit i potraviny a nápoje, které spadají pod zdravou výživu. Zubní ordinace tak podle docentky Bartoňové plní mladí lidé, kterým se zuby doslova rozpadají.

Sama vzpomíná na muže, který měl od sladkých napojů tak zničený chrup, že ho rekonstrukce vyšla na 80 tisíc.

„Nejzhoubnější na tvrdé zubní tkáně je nápoj, který obsahuje cukry a kyseliny. Není správné, když maminky vymačkávají dětem čerstvé ovoce, dělají džusy a třeba jim je přislazují cukrem nebo medem. Tohle rozhodně dítěti a jeho zubům neprospívá,“ varuje Marie Bartoňová, vedoucí lékařka v Medicon Stoma. 

Je důležité si uvědomit, že nebezpečné jsou v určité míře veškeré slazené nápoje, jelikož cukr reaguje s bakteriemi zubního plaku a produkuje škodlivé kyseliny, které mohou způsobit rozklad zubní skloviny. Podle odborníků nezáleží na množství, ale na četnosti užívání slazených nápojů a sladkostí.

„Vždy říkám pacientům, ať si čtou na nápojích to nejdrobnější písmo, jakmile tam najdou ve větší míře cukry a kyseliny, tak není vhodné tento nápoj pít dlouhodobě,“ dodává stomatoložka s tím, že zuby vám skutečně může zkazit i to, že denně pijete nápoje z čerstvě vymačkaného ovoce.

Prospívá tělu, neprospívá zubům

Podle odbornice mívají poškozené zuby ve větší míře hlavně mladí lidé.

 „Dívky, které se snaží udržet si linii, konzumují větší množství salátů, dělají si různé octové dresingy, zahánějí hlad kyselými okurkami a co je módní a údajně velmi prospěšné – voda s citronem.

U takových konzumentů nacházíme také dost těžká poškození zubní skloviny.

To, co prospívá našemu tělu, nemusí být prospěšné pro naše zuby,“ řekla Blesk Zprávy Bartoňová.

Budete mít zájem:  Recepty na letní ryby 3: tuňáka, platýse a mořského ďase

Co všechno ohrožuje naše zuby a jaké to má následky? Nedokážete si odpustit svůj oblíbený slazený nápoj? Poslechněte si, čím můžete poškození zubů oddálit:

„Propité“ zuby stály 420 tisíc

Stomatoložka vzpomíná na případ třicetiletého muže, který pracoval deset let v horkém provozu a denně pil pět litrů tekutin. Bohužel pil slazené nápoje s velkým množstvím cukru a kyseliny.

„Jeho zuby byly v takovém stavu, že komplexní ošetření a rekonstrukce zubních oblouků by vyšla okolo osmdesáti tisíc korun.“ řekla Bartoňová. Lékaři se pak pustili do počítání, kolik ho vlastně stály nápoje za těch deset let a vyšla jim neuvěřitelná suma – 420 tisíc korun.

Celý případ popisuje Marie Bartoňová v rozhovoru:

8 nejvhodnějších potravin pro vaše zuby! Víte, co vám pomůže?

Ještě než vám poradíme, co jíst, aby vaše zuby byly zdravé, je třeba připomenout, co jim stoprocentně škodí. “Zubům škodí příliš sladké, kyselé či tvrdé potraviny,” vysvětluje MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Sladkosti jsou v tom směru nejhorší na prvním místě, protože podporují zubní kaz.

A ty druhé? Agresivní potraviny, které nejenže kazí barvu zubů – jako je například červené víno, ale i jeho sklovinu. A to je pro mnohé možná překvapivě třeba ovocný fresh džus. Pokud si ho chcete dát, tak určitě ne s čerstvě vyčištěnými zuby.

1. Voda

Ano, voda je pro zuby to nejvhodnější, narozdíl od jiných nápojů je totiž nenarušuje – jako nápoje kyselé nebo ty, které obsahují kyselinu fosforečnou, jako je většina nápojů typu Cola.

Ani alkohol není moc dobrý, jednak zabarvuje sklovinu, ale hlavně vysušuje ústa a dostatečná tvorba slin je v boji proti zubnímu kazu velmi důležitá. „Slina napomáhá udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní, jakkoliv snížená slinná sekrece pak vede ke zvýšené kazivosti.

Pro dostatečnou tvorbu slin je vhodné dodržovat pitný režim,“ dodává Ondřej Šrámek.

2. Mrkev

I když by se mohlo zdát, že mrkev a podobná kořenová a brukvovitá zelenina by mohly chrupu uškodit, není to pravda. Mrkve jsou křupavé a plné vlákniny. Konzumace syrové mrkve na konci jídla zvyšuje tvorbu slin v ústech, což snižuje riziko vzniku různých ústních infekcí. Mrkev je také výborným zdrojem vitamínu A.

3. Sýr

Výzkum odborného periodika General Dentistry zjistil, že konzumace sýrů zvyšuje v ústech hladinu PH a tím snižuje i riziko zubního kazu, nejlepší je podle odborníků čedar, protože je zásaditý. Navíc je sýr dobrým zdrojem vápníku, bez kterého se zuby neobejdou. Najdete ho ale i třeba v mandlích.

4. Žvýkačky bez cukru

Reklama, která říká, že žvýkačky pomáhají proti zubnímu kazu, nelže. Musejí ale být bez cukru, jinak by byl jejich účinek opačný. „Důležité je ale mít vždy žvýkačky bez cukru, protože cukr je potravou bakterií, které způsobují zubní kaz,“ říká Ondřej Šrámek. Rozhodně se nemusíte bát, že by vytahovaly plomby, pokud se to stane, není na vině žvýkačka, ale plomba je špatně udělaná.

5. Mléko

I když mléko nepatří mezi nejoblíbenější potraviny u dospělých, najdou se i jeho příznivci, minimálně mezi dětmi, kterým rozhodně prospívá.

Pokud se totiž tohoto nápoje plného bílkovin napijí po tom, co snědli například bonbon, pomůže to v jejich ústech neutralizovat kyseliny.

Navíc obsahuje vápník, který dobře posiluje zubní sklovinu a snižuje vznik paradentózy. Podobný efekt mají i tak prospěšné ryby, kde je navíc vitamin D. 

6. Jablko

I když příliš zejména kyselého ovoce zubům neprospívá, jablka jsou prospěšná. Babičky dokonce tvrdily, že jimi lze nahradit čištění zubů. To byste sice riskovat neměli, ale platí, že i když jablka obsahují cukr, tak zároveň obsahují i vodu a vlákninu. Navíc struktura jablka dobře masíruje dásně a jeho žvýkání mírně odstraňuje povrchové nečistoty z chrupu.

7. Zelený a černý čaj

Pravidelné pití čajů může lehce obarvit sklovinu, ale jinak je jejich složení k zubům příznivé. Jsou v nich totiž sloučeniny polyfenoly, které pomáhají v ústech zpomalovat růst bakterií.

Jak říká doktor Šrámek, vědci na univerzitě v Chicagu dokonce zjistili, že lidé, kteří si několikrát denně vyplachovali ústa neslazeným černým čajem, měli na zubech méně plaku než lidé, kteří si po stejnou dobu vyplachovali ústa čistou vodou.

Polyfenoly také pomáhají bojovat proti špatnému dechu.

8. Zázvor

Zázvor je plod, který pomáhá hned na několika úrovních. Pomáhá osvěžit dech, navíc má antibakteriální účinek, takže působí proti bakteriím, kterým se v ústech daří zejména, když je krmíte sladkým.

Autor: Alžběta Javorková

Které potraviny ničí vaše zuby? Kyselé okurky i bublinky

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Asi je jasné, že sladkosti jsou pro zuby škodlivé, ale jaké další potraviny jsou pro ně vyložené zlo? Asi vás překvapí, že to nejsou jen sladkosti, ale třeba i kyselé okurky nebo sycené nápoje!

To, jestli budou vaše zuby zdravé, ovlivňuje spousta faktorů – správné čištění, pravidelná péče zubaře a dentální hygienistky, dědičnost, ale i to, co jíte. Některé potraviny totiž podporují vznik zubního kazu a ničí sklovinu. Které to jsou?

Vybrat si mezi sladkostmi tu, která by byla k zubům „laskavější“, moc nejde.

Měkké bonbony, jako jsou například karamelky či gumoví medvídci, se lepí na zuby a dostávají do mezizubních prostor, kde se na nich nahromadí bakterie trávící cukr a může dojít k poškození skloviny či tvorbě zubního kazu.

Tvrdé bonbony, které dlouho cucáte, zas způsobují nahromadění škodlivých bakterií v ústech. Jejich kousáním si zase zub můžete uštípnout. Aby toho nebylo málo, pro zuby je škodlivý nejen cukr, ale i kyselina citronová, která bývá ve sladkostech jako dochucovadlo.

Když ne sladké, co sáhnout po nějaké kyselé pochutině – jako je například kyselá okurka či jiné nakládané dobroty? Ale ani příliš kyselé není pro sklovinu ideální – takže okurky nejezte ve velkém, ale ani častěji než jednou denně. Mohly by poškodit sklovinu.

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Podle odborníků jsou kyselé okurky nebezpečím pro zubní sklovinu – jestliže to s jejich konzumací přeháníte

„Ovoce má v sobě plno vitaminů a je pro tělo přínosem, ale jsou v něm i cukry a kyseliny. Zvláště kyselina citrusových plodů odvápňuje povrch zubní skloviny a jejich častá konzumace, hlavně v kombinaci se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání, může vést k nevratnému poškození a opotřebení zubů. Proto je jezte s mírou,“ varuje MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Nejagresivnější je vůči sklovině šťáva z grepu a citronu, nejméně pak šťáva z pomeranče.

„Rozhodně tedy neposlouchejte babské rady, které doporučují přikládání plátků citronu na zuby pro rozpouštění zubního kamene.

Zuby nejsou rychlovarná konvice, tak si jen poleptáte sklovinu a nevratně poškodíte chrup,“ varuje doktor Šrámek. Mimochodem, víte, jak poznáte v obchodě kvalitní ovoce a zeleninu?

Foto: Hayati Kayhan, Shutterstock.com

Nemusí být s cukrem, aby ochucená perlivá voda škodila zubům, protože i bez cukru v ústech vytváří škodlivé kyselé prostředí

Máte po pár sklenkách alkoholu pocit sucha v ústech? Tak právě to je důvod, proč se také podílí na vzniku kazu.

„Sliny napomáhají udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní, jestliže jich je málo, protože například alkohol jejich sekreci sníží, nebo nedodržujete dostatečný pitný režim, vede to ke zvýšené kazivosti,“ dodává MDDr.

Ondřej Šrámek. Jak říkaly naše babičky, všeho s mírou. Malé dávky alkoholu mohou leckdy naopak vašemu zdraví pomoct.

Velkým nepřítelem dětských zubů je paradoxně někdy i snaha rodičů o jejich dostatečný pitný režim. „Rodiče jsou často v šoku, když jejich dítěti při kontrole najdeme velké množství kazů.

Vůbec je nenapadne, že příčinou mohou být ovocné šťávy, takzvaná pitíčka, která dětem kupují a celý den nabízejí.

U starších dětí jsou zase důvodem energy drinky, které si často i bez vědomí rodičů koupí a upíjejí z nich celé vyučování,“ upozorňuje MDDr. Eva Srnová z pražské Stomatologické ordinace Majdent.

Problémem není jen složení, ale hlavně to, že je děti pijí opravdu celý den, byť po troškách. „Jestliže se najíte nebo napijete, vytvoří se sliny, které neutralizují kyseliny v ústech.

Ovšem pokud děti tyto nápoje pomalu pijí i několikrát během hodiny, nemají na to čas. Neustálé působení kyseliny sklovinu oslabuje – a to nejen na jednom zubu, ale rovnou na všech.

Budete mít zájem:  Vliv Dusitanu V Pitné Vodě Na Zdraví Kojenců?

Na takto oslabených zubech vznikají defekty a kazy snadněji,“ vysvětluje Eva Srnová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Myslíte si, že neustálým ponoukáním k pití dětem prospíváte na zdraví? Bohužel záleží na tom, co pijí, protože to může jejich zuby i zásadně devastovat!

Jestliže je některé jídlo pro zuby takovým nebezpečím, logicky vás asi napadne, že bylo dobré je nějak ochránit. Lze si po každém jídle vyčistit zuby – velmi důkladně, aby nic nezůstalo ani v mezizubních prostorách. První pomocí je také dobře si ústa vypláchnout čistou vodou. Kyseliny může pomoci neutralizovat i žvýkačka bez cukru.

Chodíte pravidelně k zubaři? 

Při péči o zuby v létě se vyplatí počkat

Na co čekat, než si v letních měsících vyčistíme zuby, přišla do odpolední poradny vysvětlit zubní lékařka Taťána Vrbková. „V létě se totiž náš jídelníček od zbytku roku liší.

Pijeme studené nápoje, ovocné džusy, dáváme si ledové tříště nebo vychlazené bílé a růžové víno a jíme hodně ovoce. To vše obsahuje velké množství kyselin.

“ Na kyseliny ale pozor, naleptávají zubní sklovinu a narušují její celistvost. Zub je potom náchylný ke vzniku kazu.

Například oblíbená voda s citronem, která je jinak zdravá, a jak dodává zubařka: „Po ránu je to i velice dobrý čisticí prostředek pro celý organismus, ale opět platí, že citron je leptadlo na zuby. Totéž platí i pro vodu se sirupem, kterou mají v oblibě děti. Pro zuby je nejlepší obyčejná čistá voda.“

Péče o zuby překvapivě neznamená zvýšené čištění zubů několikrát za den, naopak, můžeme čistit stejně jako dříve ráno a večer, jen je třeba dát si pozor na to, kdy jsme naposledy pili něco kyselého nebo jedli salát: „Nesmíme si vyčistit zuby hned po požití těchto nápojů, je dobré počkat, než se zuby obalí přirozenou pelikulou, to je látka, která pokryje zuby jeden po druhém a chrání je. Kyselé látky z nápojů nebo třeba salátového dresinku nemají potom na sklovinu takový vliv,“ vysvětluje Taťána Vrbková. Počkat by se mělo nejméně půl hodiny, ale ještě lepší je třeba dvouhodinová pauza.

Dalším prohřeškem, který potrápí zuby, je střídání teplých a ledových potravin: „Klobása s pivem, zmrzlina s kávou a podobně, to nedělá zubům dobře. Vlivům teplot nepodléhají jen běžné materiály, o kterých to víme, ale i zubní sklovina.

Postupem času ji můžeme narušit tak, že se ztenčí, povlak na zubovině je tenoučký a také se nám mohou obnažit zubní krčky, kde není sklovina vůbec. Pak jsou zuby i krčky citlivé k působení tepla, chladu i kyselin,“ varuje Taťána Vrbková.

Podle ní je v těchto případech vůbec nejlepší prevence. „Když už jím něco teplého, tak pár vteřin počkám, než se teplota v ústech vyrovná, a naopak.

Nemá cenu škodit sám sobě tím, že si kousnu do ledu a na to se napiju horké kávy, skutečně je lepší obětovat čas a několik vteřin počkat,“ uzavírá zubní lékařka.

Doporučuje také používat zubní pasty pro zvýšenou citlivost zubů a pro ochranu proti zubní erozi společně s měkkým kartáčkem, který zubní sklovinu neodírá, a ústní vodou pro doplnění péče o zuby v letních měsících.

CHAT:

Martina – Dobrý den, můžu se zeptat, proč když všichni zubaři doporučují měkké zubní kartáčky, proč jsou vlastně na trhu i tvrdé kartáčky? A můžete mi doporučit nějakou značku kartáčku, který zubům neuškodí? Děkuji, Martina V.

Dobrý den, paní Martino, tvrdé zubní kartáčky jsou ve výrobním programu řady firem, ale jako zubaři zjišťujeme, že i ty takzvané tvrdé kartáčky jsou již mnohem měkčí, než byly dříve. I se zubními kartáčky je to stejné, jako s řadou jiných výrobků – jsou vysoce kvalitní na odborné úrovni a jsou kartáčky, které se spíše hodí k čištění bot než zubů.

Stále se ale najdou zákazníci, kteří žádají tvrdé zubní kartáčky i přes doporučení lékařů, protože jsou zvyklí na silové čištění a měkký kartáček mají do několika dnů naprosto nepoužitelně roztřepený. Těmto „brusičům“ se snažíme vštípit zásady správného, jemného čištění, někdy se to daří, někdy ne.

Každopádně všichni uvědomělí zubní lékaři doporučují měkké až ultraměkké kartáčky, které obsahují největší množství štětinek a tím zabezpečují nejkvalitnější čištění. Zubům neuškodí v podstatě žádný kartáček, pokud je používán jemně a šetrně, pravidelně a zejména správně.

Ani ten nejlepší, nejkvalitnější a nejdražší kartáček Vám nezaručí, že budete mít zuby v pořádku, pokud nebudete znát způsob, jakým jej používat. My v centru doporučujeme zejména Curaprox, také Sensodyn, Elmex a to vše v nejjemnější variantě.

Potraviny, které ohrožují zdraví zubů

Citrusy by kvůli svému obsahu vitamínů neměly v jídelníčku chybět, jejich nadměrná konzumace ale může neblaze působit na zuby.
Foto: Profimedia.cz

Produktů, které samy o sobě nejsou zdravé, a navíc ničí i zuby, není zrovna málo. Různé sladkosti, energetické a bublinkové nápoje atd. mají společné jedno – cukry, největšího záškodníka v ústní dutině.

„Cukr je vlastně něco jako lepkavý sacharid,” vysvětluje zubařka Jennifer Jablowová z New Yorku. „Jakmile se dostanou bakterie do úst, přichytí se na něj a začnou produkovat kyselinu,” dodala.

Výsledkem působení kyselin je pak absence potřebných minerálů, čímž se začne sklovina zubu dříve kazit.

Pokud chce člověk o svůj chrup pečovat, měl by se potravinám a nápojům bohatým na cukry raději zcela vyhnout. To ale rovnou neznamená, že poté budou jeho zuby v bezpečí. Jsou totiž i zdravější druhy potravin, které jsou sice pro organismus přínosné, ale na zuby zrovna pozitivní vliv nemají.

Server Women´s health magazine přinesl přehled některých takových potravin.

Citrusové plody je pro jejich obsah vitamínů prospěšné zařadit do jídelníčku, jejich nadměrná konzumace ale může ničit zuby. „V případě, že budete denně jíst několik pomerančů a k tomu například pít pomerančové džusy, může to vážně poškodit zubní sklovinu vašich zubů,” vysvětlila Jablowová.

Nejhorší jsou v tomto ohledu citróny a limetky, stejně jako citrusové džusy všeho druhu. Podle studie realizované před třemi roky, jejíž výsledky byly uveřejněny v časopise British Journal of Nutrition, je například grapefruitová šťáva stejně nebezpečná pro zuby jako kolové nápoje.

Chcete-li snížit riziko vlivu citrusů na vaše zuby, vždy si po jejich konzumaci nebo vypití džusu dejte i velkou sklenici čisté vody. Zhruba po půl hodině si pak vyčistěte zuby.

Mandle by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměly chybět. Jsou plné vitamínů a dobrých tuků. Jejich vliv na zuby ale už není zcela tak pozitivní. „Nebezpečí tkví v jejich tvrdosti. Může tak snadno dojít ke zlomenině zubu,” vysvětlila zubařka.

Chcete-li se vyvarovat nepříjemného „ústního úrazu”, vyhněte se celým mandlím a konzumujte raději krájené nebo drcené.

Nakládané okurky nejsou zrovna tím, co bychom měli ze zdravotního hlediska konzumovat příliš často, i tak je ale v české kuchyni najdeme poměrně často. Jako součást omáček, přílohu, oblohu na chlebíček, mnozí je konzumují jen tak samotné. Jejich největším chuťovým pozitivem, a zároveň i zdravotním negativem pro zuby, je způsob přípravy, tedy nakládání.

Zákeřný je hlavně ocet, který se podílí na demineralizaci zubní skloviny. Pokud si tak nemůžete oblíbené okurky odpustit, dopřejte si spolu s nimi i kousek sýra, který pomůže neutralizovat větší řadu kyselin útočících na zuby.

Milovníci sušeného ovoce budou tvrdit, že určité umírněné množství sušených produktů zdraví neškodí. Budou mít možná pravdu, ale ne ve všem. Zdraví zubů určitě nepodporují. V sušeném ovoci zbaveném vody je totiž vyšší koncentrace cukru, který, jak již bylo zmíněno, zubům vůbec neprospívá.

Odborníci tak i v tomto případě radí zapít sušené ovoce velkou sklenicí vody a po chvíli si vyčistit zuby.

Přírodní káva je bohatým zdrojem antioxidantů, ale také jde o nepříjemné barvivo. Skvrny, které po vypití kávy mohou na zubech zůstávat, představují větší riziko v tvorbě zubního plaku.

Po vypití jednoho šálku denně se skvrny ani tak tvořit nemusí, s větším počtem vypitých hrnků ale riziko tvorby stoupá. Pokud se kávy nechcete nebo nemůžete vzdát, zkuste alespoň někdy přejít na ledovou variantu a pijte ji brčkem, abyste předešli přímému kontaktu se zuby.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector