Rakytník je mimořádně cenný zdroj širokého spektra vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, B, D, F, K, dále organické kyseliny a minerály, rutin, flavonoidy, pektin, silice a třísloviny. Pomáhá zvýšit odolnost proti infekcím a stresu a významně podporuje imunitní systém.
Jaké vitaminy obsahuje rakytník?
Rakytník a jeho vliv na lidské zdraví
Rakytník řešetlákový obsahuje až 200 x vyšší množství vitamínu C než citrón. Tento vitamín je zásadní pro správné fungování imunitního systému. Dále rakytník obsahuje provitamín A (beta karoten), vitamíny D, F, K, železo, mangan a bór, organické kyseliny, třísloviny a pektin.
Na co je zdravý rakytník?
Rakytník má protiinfekční účinky, pomáhá proti všem druhům nachlazení, chřipce a angínám. Odbourává škodlivé látky v těle, čistí ho. Pomáhá při zahlenění i zápalu plic. Posiluje a revitalizuje tělo při celkové slabosti.
Na co je dobrý rakytníkový olej?
Rakytníkový olej významně napomáhá ke správné činnosti zažívacího traktu i díky omega-7 mastné kyselině, která ovlivňuje snížení kyselosti žaludečních šťáv. Regeneruje žaludeční sliznici a aktivuje její činnost. Rakytníkový olej potlačuje rozvoj bakterie Helicobacter pylori, která je původcem vzniku žaludečních vředů.
Co s Mrazenym rakytníkem?
Mražený rakytník
Osušené bobule vkládáme do polyetylenových sáčků a zmrazíme na –18 °C. Využíváme po celou zimu jak v přírodním stavu, tak různě upravené.
Co se dělá z rakytníku?
Recepty z rakytníku řešetlákového, které hravě zvládne každý
- ⭐ Rakytníkový sirup na imunitu s medem.
- ⭐ Rakytníkový sirup s cukrem.
- ⭐ Džem nebo marmeláda z rakytníku.
- ⭐ Rakytníkový čaj.
- ⭐ Čerstvý džus z rakytníku.
- ⭐ Domácí rakytníkový olej.
- ⭐ Rakytníkový likér.
Na co se používá rakytník?
Plody, větve i listy můžete použít k výrobě domácího sirupu, marmelády nebo medicíny. Plody rakytníku obsahují nejen* zhruba 7 % oleje, cukry, organické kyseliny, pektiny a třísloviny, ale také další biologicky aktivní látky.
Kolik vitamínu C má rakytník?
Jednotlivé druhy se od sebe neliší jen vzrůstem a barvou plodů (žluté, červené nebo i černé). Liší se hlavně obsahem cenných látek. Například vitamínu C mohou mít 150 mg, ale také 850 mg.
Jak jíst rakytník?
Listy se, stejně jako plody, využívají na přípravu čaje. Nejsilnější účinky má rakytník v bobulích, které se jedí čerstvé i sušené. Z plodů můžete připravit šťávy, marmelády, džemy. Ze semen se zase lisuje olej, který velmi prospívá pokožce celého těla.
Kolik jíst rakytníku?
Rakytníkový med
Čerstvě vylisovanou šťávu smícháme s kvalitním tekutým medem. Vše uschováme v temnu a chladu. Během zimního období užíváme 1× denně 1 lžičku tohoto medu (děti poloviční množství).
Jak dlouho užívat rakytníkový olej?
Vhodné jsou také na popraskané koutky úst či drobné poranění kůže. Vhodné je užívat 7 kapek 2-krát denně před jídlem po dobu 3 měsíců.
Jak chutná rakytník?
Bobule rakytníku mají velice atypickou, sladkokyselou chuť. Díky ní má tato rostlina své zastánce i odpůrce. Pokud vám rakytník chutná, vyzkoušejte jeho plody sušené. Jíst se dají samostatně nebo si je můžete přidat například do snídaňové kaše nebo jogurtu.
Jak pěstovat rakytník na zahradě?
Podmínkou pro úspěšné pěstování rakytníku je slunné stanoviště a půda s alkalickou až neutrální reakcí. Ve stínu by nemusel vykvést, svědčit mu nebude ani těžká kyselá zemina nebo přemokření. Na druhé straně si dobře poradí se suchem a ke zdárnému růstu nepotřebuje mnoho živin.
Co udělat s plody rakytníku?
Plody rakytníku rozdrtíme a zalijeme olejem zahřátým na 45 až 50 °C. Uzavřeme a jeden až dva týdny necháme na tmavém místě, každý den důkladně protřepeme. Pak scedíme, zbylou hmotu důkladně propasírujeme přes pláténko. Olej kromě účinných látek bude mít i přirozenou rakytníkovou vůni.
Jakou Odrudu rakytníku?
V nabídkách zahradnických podniků jsou zejména odrůdy německé. Tyto odrůdy jsou dosti vzrůstné, velmi úrodné, plody jsou s bohatým obsahem důležitých biogenních látek, ale sklizeň ztěžuje značná trnitost. K mání jsou i odrůdy ruské, které mají méně trnů, plody již nejsou tak kyselé a dají se snáze odtrhávat od větví.
Jak pripravit rakytník?
Používejte do salátů, zálivek nebo užívejte 1 lžíci octa s několika lžícemi vody ráno nalačno. Čerstvé bobule rakytníku dáme do misky a zcela rozmačkáme. Ocet nalijte do sklenice, přidejte rakytník a dobře uzavřete. Nechte 3–4 dny louhovat.