Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

Pomáhá předcházet osteoporóze, zlomeninám a redukuje riziko zánětů. Kromě toho, vitamín K2 zlepšuje zdraví kostí i u žen po menopauze. Zjistěte, ve kterých potravinách ho najdete a proč se obvykle požívá současně s vitamínem D3.

Základní fakta o vitamínu K2

Vitamín K2 se označuje také jako menachinon a patří mezi vitamíny rozpustné v tucích.

Jeho význam pro organismus zná málokdo a oproti vitamínům A, D a E, které patří do stejné skupiny, je ,,káčko“ často přehlíženo. Vitamín K2 se podílí na srážení krve a reguluje funkci buněk.

[1] Rovněž zpomaluje přirozené stárnutí a s ním související problémy, například osteoporózu. [2]

Vitamín K byl pojmenován podle německého slova koagulation, protože jeho role ve srážlivosti krve, kterou vitamín K plní, byla poprvé objevena právě v Německu. Vitamín K se nachází v tmavě zelené zelenině, ale obsahuje ho i množství živočišných produktů.

Doporučené denní množství vitamínu podporuje krevní srážlivost a vyšší dávky působí pozitivně hlavně na kosti a kardiovaskulární problémy.

Aby byl zajištěný vyšší denní příjem, který by podporoval zdravou výživu kostí, většina lidí upřednostňuje příjem vitamínu ve formě kapslí.

Rozdělení vitamínu K

  • Rodina vitamínu K tvoří:
  • • vitamín K1 (jedna molekula – fylochinon) je přirozená forma vitamínu K, která se stará o správnou srážlivost krve
  • • vitamín K2 (skupina několika molekul – menachinon) je lépe stravitelná forma vitamínu K užitečná pro kosti a tkáň
  • • vitamín K3 (menadion) je syntetická forma vitamínu K

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

  1. Chemická struktura vitamínu K
  2. Menachinon je název pro skupinu příbuzných sloučenin:
  3. • MK-4 je menachinon s krátkým řetězcem
  4. • MK-7, MK- 8 a MK-9 jsou menachinony s dlouhým řetězcem [3]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

K1 vs. K2: který z nich je lepší?

Vitamín K1 na nachází v listové zelenině a do lidského organismu se vstřebává jen jeho velmi malé množství. Údajně pouze 10%.

Vitamín K2 se vyskytuje ve fermentovaných potravinách a živočišných produktech.

I když se (ve srovnání s koncentrací K1 v zelenině) nachází vitamín K2 v těchto potravinových zdrojích v menším množství, do lidského těla se absorbuje mnohem jednodušeji. [4]

Zajímavostí je, že zatímco některé studie přinesly informace o pozitivním vlivu vitamínu K2 na kardiovaskulární zdraví, vitamín K1 má na cévní soustavu člověka mnohem menší vliv.

Existují i domněnky, že lidské tělo si dokáže samo přeměňovat K1 na K2, ale ve skutečnosti mohou přenášet jednu formu vitamínu K na druhou pouze některá zvířata.

Člověk je tak stále odkázaný na příjem K2 v podobě jídla nebo výživových doplňků.

Benefity a účinky vitamínu K2

1.) Pomáhá předcházet osteoporóze, zlomeninám a zlepšuje zdraví kostí

• nedostatek vitamínu K2 může vést k arteriální poruše a osteoporóze [5] • nízká hladina vitamínu K se spojuje s častými záněty, zlomeninami kostí a jejich bolestmi [6] • příjem K2 formou výživových doplňků snížil riziko zlomenin u pacientů s osteoporózou až o 80% [7] • vitamín K2 zlepšuje u žen po menopauze hustotu kostních minerálů, a tím zvyšuje pevnost jejich kostí [8] • pomáhá osteokalcinu (funguje jako marker pro formování kostí) vázat se na vápník [9]

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

  • 2.) Pomáhá předcházet onemocněním srdce
  • • K2 brání ukládání vápníku v cévách, který je častou příčinou onemocnění srdce [10] • lidé, kteří přijímají vitamín K2 ve větším množství, mají pravděpodobnost kalcifikace cév menší o 52% [4] • riziko úmrtí na srdečně-cévní onemocnění je u lidí s bohatým příjmem K2 menší o 57% [4] • 10 μg denního příjmu snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 9% [11]
  • 3.) Udržuje zdravé a silné zuby
  • • K2 pomáhá osteokalcinu a stimuluje růst zubního dentinu, který tvoří značnou část zubu [12] [13]

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

  1. 4.) Redukuje riziko zánětů
  2. • vysoký příjem vitamínu K a D je spojený s nižší mírou vzniku zánětů [14] • vitamín K2 dokáže snížit hladinu C-reaktivního proteinu (CRP), jehož zvýšené množství předpovídá vznik zánětů [15] [16]
  3. 5.) Pomáhá při autoimunitních onemocněních
  4. • u lidí trpících revmatoidní artritidou dokáže 42 mg dávka vitamínu K2 zamezit šíření tohoto onemocnění [17] • studie prokázaly, že vitamín K2 pomáhá v léčbě autoimunitních onemocnění, například při roztroušené skleróze [18]
  5. 6.) Zlepšuje funkci mitochondrií
  6. • zlepšuje pohyb elektronů v mitochondriích a je nadějným lékem pro pacienty trpící Parkinsonovou chorobou [19]

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

  • 7.) Pomůže předcházet některým druhům rakoviny
  • • vyšší příjem K2 snižuje riziko karcinomu prostaty (rakoviny prostaty) o 63% [20] • K2 má možné využití při léčbě rakoviny plic, leukémie a myelodysplastického syndromu [21] • 40 mg K2 snižuje riziko opakovaného vrácení rakoviny jater a prodlužuje dobu žití [22] [23] [24] • Gas6 pomáhá potlačovat rakovinotvorné buňky a bez K2 by protein Gas6 nedokázal fungovat [25] [26] [27] • zpomaluje rozmnožování rakovinotvorných buněk a tvoření nové nádorové tkáně [28]
  • 8.) Je prospěšný pro mozek
  • • vitamín K2 tvoří více než 98% z celkového množství vitamínu K, který se v mozku nachází [29]
  • 9.) Snižuje inzulínovou rezistenci
  • • u zdravých mladých mužů přinesl 30 mg příjem K2 během 4 týdnů větší citlivost na inzulín, což lze využít například při regulaci hladiny glukózy v krvi [30]
  • 10.) Potlačuje nežádoucí účinky některých léků
  • • vitamín K2 potlačuje vedlejší účinky statinů, Warfarinu a rostlinných olejů [31]

Jaké jsou jeho potravinové zdroje, nebo odkud čerpat vitamín K2?

Mezi potraviny s vysokým obsahem K2 patří:

• vaječné (kuřecí) žloutky (29,1 až 33,5 μg/100g) [32] • kuřecí maso (5,8 až 11,3 μg/100g) [32] • vepřové maso (0,2 až 9,9 μg/100g) [32] • hovězí maso (1,1 až 9,3 μg/100g) [32] • sýr (4,7 až 10,2 μg/100g) [33] • mléko (0,8 až 1,0 μg/100g) [33] • Natto – fermentované sójové boby (939 až 998 μg/100g) [34]

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

Obecně platí, že nejvíce vitamínu K2 obsahují fermentované potraviny [33], kuřecí maso [32] a mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvarohy, mléko) ze zvířat krmených zelenou trávou [32].

Z uvedených hodnot vyplývá, že získat vyšší příjem K2 ve formě jídla je poměrně náročné. Mnohem efektivnějším způsobem, jak dostat vitamín K2 do svého těla, je přijímat ho prostřednictvím výživových doplňků ve formě kapslí.

Jedna kapsle tak může obsahovat 100 μg vitamínu K2, tedy stejné množství jako 300 g vaječných žloutků či100 g množství fermentovaných sójových bobů.

Kapsle s vitamínem K2 ve většině obsahují i doplňkový vitamín, například D3.

Proč se vitamín K2 podává současně s vitamínem D?

Vitamín K2 je často doplňovaný vitamínem D (nebo naopak), protože vitamín D pomáhá vstřebávat vápník a stejně jako ,,káčko,“ má pozitivní vliv na zdravé kosti. Společné dávkování zlepšuje účinek každého z vitamínů.

Zároveň fungují i synergicky, protože nadměrné množství vitamínu D může způsobovat arteriální kalcifikaci, ale vitamín K riziko kalcifikace tepen naopak snižuje. Vitamín K2 tedy plní úlohu ,,dopravního policisty“, který řídí vstřebávání vitamínu D a dohlíží na jeho negativa.

[35] [36] V podobné synergii s vitamínem K2 funguje i vitamín A. [37]

Předávkování a alergie

V případě užívání vitamínu K jsou alergické reakce přípustné, ale jakékoliv předávkování vitamínem K1 ani K2 nebylo dosud zjištěno.

Výjimkou je vitamín K3 (menadion), který může u kojenců vyvolat toxicitu jater, žloutenku a hemolytickou anémii.

[38] Horní hranice maximálního příjmu vitamínu K2 nebyla dosud stanovena žádnou zdravotnickou organizací. [39]

Jak ovlivňuje vitamín K2 sportovce?

Hlavním benefitem vitamínu K2 pro sportovce může být jeho poměrně vysoká schopnost zlepšovat pevnost kostí.

,,180 miligramová denní dávka MK2 významně snižuje ztrátu kostní hmoty v souvislosti s pokročilým věkem, a tím zmírňuje následky osteoporózy,“ tvrdí Dr. Cees Verrmeer, vedoucí významné výzkumné studie z roku 2013.

Zjištěné výsledky potvrdily hypotézu, že dlouhodobý příjem vitamínu K2 ovlivňuje zdraví kostí mnohem výrazněji než jeho krátkodobé požívání. [8]

Vitamín K2 ve spojení s D3 je výborným výživovým doplňkem pro sportovce, protože zlepšuje rovnováhu vápníku, který je hlavním minerálem v metabolismu kostí.

I další výzkumy provedené na sportovcích prokázaly pozitivní vliv vitamínu K2 na zdraví kostí.

U těch, kteří již mají se zraněními způsobenými osteoporózou zkušenosti, vitamín K2 snižuje riziko podvrtnutí kotníku, poškození kyčelního kloubu, stehenní kosti, ale i různých zlomenin. [40]

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

Zánět svalů bývá dalším častým onemocněním, které ve velké míře postihuje v převážné míře sportovce.

Příčinou tohoto neduhu je nadměrné přetěžování a střídání svalů a jeho původcem může být roztroušená skleróza nebo lupus.

I na toto je ,,káčko“ účinným lékem, protože už několik studií prokázalo kladný účinek vitamínu K2 na různá autoimunitní onemocnění. Například i na zmíněnou sklerózu. [18]

Slyšeli jste už o vitamínu K? Užíváte ho, nebo máte s ním zkušenosti? Podělte se o ně v komentářích, a v případě, že se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Zdroje:

[1] Brody T. Nutritional Biochemistry. 2nd edition. San Diego: Academic Press; 1999.

[2] NattoPharma. New study shows evidence that MenaQ7 Positively Impacts Inflammation. 2013

[3] International Health and Science Foundation. All About Vitamin K2 – https://www.vitamink2.org/k2-pedia/about-k2/

[4] Geleijnse, M., Johanna, a kol. Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study. The American Society for Nutritional Sciences. 2004

[5] Flore, R., a kol. Something more to say about calcium homeostasis: the role of vitamin K2 in vascular calcification and osteoporosis. Rome: Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24089220/

[6] Ediz, L., a kol. Complex regional pain syndrome: a vitamin K dependent entity? Med Hypotheses. 2010 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20378261/

[7] Kaneki, M. Vitamin K2 as a protector of bone health and beyond. Clin Calcium. 2005 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15802772/

[8] Knapen, M., H., J., a kol. Vitamin K2 supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women. Osteoporos Int. 2007 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1915640/

[9] Maresz, K. Proper Calcium Use: Vitamin K2 as a Promoter of Bone and Cardiovascular Health. Encinitas: Integr Med. 2015 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/

[10] Asmar, M., S. El, a kol. Vitamin K Dependent Proteins and the Role of Vitamin K2 in the Modulation of Vascular Calcification: A Review. Oman Med J. 2014 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052396/

Budete mít zájem:  Jak poznat dobré pomelo? Těžko

[11] Gast, G., C., a kol. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19179058/

[12] Thaweboon, S.m a kol. Induction of type I collagen and osteocalcin in human dental pulp cells by retinoic acid. Southeast Asian J. Trop Med Public Health. 2005 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16295569/

4 důvody proč potřebujete Vitamín K2 jako MK-7

Pravděpodobně jste vitamínu K2 dosud nikdy neslyšeli.

A to i přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost.

Kromě vitaminu K1 je znám od počátku 20. století i vitamin K2 (menachinon [MK]). Ten se výrazně liší od vitaminu K1 (fylochinon), který primárně přispívá ke srážení krve. 

Vitamín K2 ze stravy doplnit nezvládneme…

Vitamín K2 se nachází v živočišných a fermentovaných potravinách. Jedná se například o mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku z krav krmených trávou, žloutky, játra a další. Vitamin K je rozpustný v tucích, což znamená, že nízkotučné a libové živočišné produkty jej příliš neobsahují.

Vitamín K2 jako MK-4 nebo MK-7?

Vitamín K2 jako MK-4

Neboli menachinon byl do značné míry přehlížen, než byl v posledních 15 letech znovuobjeven jako důležitý faktor zdraví kostí a kardiovaskulárního systému.

Vitamín K2 MK-7

Má mnohem delší poločas ve srovnání s vitaminem K1. Po vstřebání z trávicího traktu vitamin K2 jako MK-4 rychle zmizí z oběhu (poločas = 1–2 hodiny). Naproti tomu má MK-7 velmi dlouhý poločas (v rozmezí 2–3 dnů). To znamená, že MK-7 je pro tělo mnohem biologicky využitelnější.

1.) Vitamin K2 jako MK-7 transportuje více vápníku do kostí než Vitamin K2 jako MK-4

K2 se dále dělí na podrodinu 10 molekul, které sdílejí molekulární chinonový kruh, ale mají izoprenoidní postranní řetězce různých délek (MK-4 až MK-13). Vitamin K2 je nezbytný pro aktivaci osteokalcinu. Jedná se o nekolagenní bílkovinu, kterou produkují kostní buňky tzv.

osteoblasty a tím se podílí na mineralizaci kostí. Osteokalcin transportuje a integruje vápník do kostí a zubů, protože v opačném případě se vápník hromadí v cévách, mozku nebo ledvinách a to je naopak velmi škodlivé.

Z deseti forem menachinonu jsou pro zdraví kostí nejdůležitější MK-4 a MK-7. Přestože oba jsou prokazatelně přínosem, MK-7 aktivuje největší podíl osteokalcinu a je pro tělo nejlepší formou vitaminu K2.

Plně aktivovaná hladina osteokalcinu v krvi zajišťuje, že se pro tvorbu kostí využije maximální množství dostupného vápníku.

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

2.) Vitamin K2 udržuje zdravé a silné kosti

Se zdravím kostí máme spojený především již zmíněný vápník. Ten je uložen v kostech a je zásadní pro celkové zdraví kosterního systému. Dále je také nezbytný pro svalovou kontrakci i nervové reakce. Naše kosti procházejí neustálou regenerací.

Celý proces řídí dva typy buněk: osteoklasty a osteoblasty. Osteoklasty odstraňují starou nebo poškozenou kost (kostní resorpce) a osteoblasty syntetizují kost novou. Zdraví kostí velmi závisí na této rovnováze.

Když je kostní resorpce rychlejší než je syntetizována nová, můžou se kosti stát křehkými.

Pro synergii účinku na zdraví kostí je vhodné užívat vitamín K2 s vitamínem D3

Značná pozornost je věnována formě vitaminu K2 jako MK-7 v kombinaci s vitamínem D3, který je důležitý pro stavbu kostí, neboť zyvšuje absorpci vápníku ze střeva.

Jsou to právě osteoblasty, které jsou ovlivněny vitamínem D3. Nicméně bez vitamínu K2 by proces tvorby kostí nefungoval správně. Osteoblasty produkují již zmíněný osteokalcin, který hraje důležitou roli v mineralizaci kostí a homeostáze vápníku.

To znamená, že celý tento proces závisí na kooperaci obou těchto vitamínů.

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

Po třicátém a čtyřicátém roku dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin, později osteoporózy. Osteoporóza nastává tehdy, kdy je snížená minerální hustota kostí. Odhaduje se, že kolem 200 milionů lidí na celém světě trpí osteoporózou. Toto onemocnění postihuje třikrát tolik žen, než mužů.

U třetiny žen na 50 let se dají očekávat zlomeniny spojené právě s osteoporózou, protože nástup menopauzy a pokles hormonu estrogenu souvisí s úbytkem kostní hmoty.

Ve studii 244 zdravých postmenopauzálních žen, které užívaly 180 μg MK-7 nebo placebo každý den po dobu 3 let, MK-7 omezil pokles BMD a sílu kostí v bederní páteři související s věkem.

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

3.) Vitamin K2 snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Důležité také je, že osteoporózu má v konečném důsledku na svědomí kalcifikaci cév, jehož rozsah může v budoucnu znamenat zvýšené riziko kardiovaskulárního onemocnění.

Studie ukazují, že vitamin K2 může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že brání v kalcifikaci (zvápenatění) tepen.

Vitamin D3 podporuje absorpci vápníku ze střeva, aby byl k dispozici pro stavbu kostí, ale je to především vitamin K2, který pomáhá transportovat vápník přímo do kostí a zabraňuje jeho usazování v cévách a měkkých tkáních.

Přítomnost kalcifikovaných plaků dále zvyšuje riziko srdečního infarktu a mozkových příhod, protože kalciové plaky, které se uvolňují do krevního řečiště, čímž mohou ucpávat cévy a narušovat tak průtok krve. Nakonec může dojít k prasknutí cévní stěny (arteriální disekce).

Rotterdamská studie s téměř 5 000 holandskými muži a ženami poskytuje jedny z nejsilnějších důkazův prevenci kardiovaskulárních onemocnění s vitamínem K2. Účastníci ve věku nad 55 let se zúčastnili studie po dobu 8 – 11 let.

Studie ukázala, že strava s vysokým obsahem vitamínu K2 snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnost.

Studie uvádí, že kalcifikace tepen a úmrtí související s kardiovaskulárním onemocněním byly sníženy o 50% a úmrtnost ze všech příčin byla snížena o 25%.

Klíčová studie Knapen z roku 2015 poskytuje spolehlivé důkazy o tom, že kromě prevence, může vitamin K2 zvrátit stávající hladinu kalcifikace a obnovit arteriální flexibilitu. V opačném případě se jedná o tzv. tuhost cév (stáří cév).

V oblasti prevence kardiovaskulárních onemocnění jde o moderní trend, kdy se měří jak kvalitně proudí krev našimi cévami. U účastníků se zvýšenou arteriální tuhostí na počátku studie tato prokázala významné snížení tuhosti u testovací skupiny MK-7 po 3 letech (v dávkách 180 µg / den).

U skupiny studie prokázala obnovení pružnosti a pružnosti cév – v podstatě návrat do předchozího stavu nebo stupně. 

4.) Vitamín K2 je důležitý pro zdraví plic i ledvin

Nejenže Vitamín K2 působí preventivně proti vzniku usazenin vápníku v cévách, ale mimo to dokáže rozpouštět již vzniklé usazeniny. Naproti tomu jeho nedostatek způsobuje kornatění tepen, zvýšenou hladinu vápníku v cévách, bolesti hlavy, zad a kloubů, riziko osteoporózy a zvýšené riziko Alzheimerovy choroby.

 Kromě kalcifikace cév může dojít také k zvápenatění plic a ledvin. To znamená, že podobně jako u cév i plíce mohou obsahovat usazeniny vápníku. Usazeniny vápníku mohou být i v ledvinách, pro které je typická tvorba ledvinových kamenů.

Mimo výše zmíněné účinky, vitamín K2 podporuje také imunitní systém a podílí se na regulaci zdraví plic.

5.) Není MK-7 jako MK-7

Patentovaná stabilní forma Vitamínu K2 MK7

K2VITAL®DELTA MK7, který jsme použili v BrainMax D3 & K2 je mnohem stabilnější při běžných i vyšších teplotách a nepodléhá rychle biodegradaci jako jiné formy Vitamínu K2.

Z průzkumu firmy Kappa Bioscience bylo zjištěno, že pouze 5% produktů s vitamínem K2 MK7 splnilo deklarovaný obsah na etiketě. U poloviny produktů s vitamínem K2 byl zjištěn jen poloviční obsah vitamínu oproti etiketě. Zbytek produktů neobsahoval téměř žádný vitamín K2.

Všechny produkty s K2VITAL® DELTA  obsahovaly deklarované množství vitamínu K2.

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

Společnost Kappa provedla také průzkum kvality, stability a účinnosti Vitamínu K2 v doplňcích stravy v neminerálních kombinacích, kde by stabilita neměla být problém.

Polovina těchto neminerálních produktů s vitamínem K2 měla problémy s kvalitou, přičemž celá jedna třetina vzorku nevykazovala žádný měřitelný obsah Vitamínu K2 (nula).

V pětině produktů byl změřen obsah vitamínu K2 v rozmezí 26–75% oproti deklarovanému množství na etiketě. Pouze u čtvrtiny produktů odpovídalo naměřené množství vitamínu K2 množství na etiketě.

Vitamín K2 a jeho benefity a účinky na zdraví

Doporučená denní dávka vitamín K2

Obecně je doporučená denní dávka vitamínu K 75 µg, nicméně tato doporučení nerozlišují vitamin K1 a K2, které mají v organismu odlišné funkce. Kvůli nedostatečném vstřebávání vitaminu K2 z potravy je jeho suplementace nezbytná.

Možným vysvětlením nedostatku K2 jsou změny v konzervaci a skladování potravin, které snižují přirozené kvašení v potravinách. K2 jako MK-7 je biologicky dostupný a má nejdelší poločas ze všech vitamínů K. Jeho užívání je bezpečné a bez hlášených vedlejších účinků a to i dokonce ve vysokých dávkách. Nicméně doporučená denní dávka je mezi 150 – 200 mcg.

Studie také ukazují, že MK-7 je nejlepší pro pro suplementaci, protože je lépe absorbován a je nejvíce bioaktivní. 

Závěr

Spíše než Vitamin K2 je známější jeho vápníkový bratříček vitamín D3. A to i přestože samotné užívání vitamínu D3 v doporučených dávkách 8895 IU denně, která byla stanovena vědci z Edmontonu by mohlo být spojeno s usazováním vápníku v cévách. A právě proto je velice vhodné tyto 2 vitamíny užívat spolu.

Nejlepší formou Vitamínu K2 je MK-7. Ovšem není MK-7 jako MK-7. Ve studiích společnosti Kappa Bioscience bylo jen velmi málo forem vitamínu K2 stabilních a tedy pro tělo využitelných v množstvích, která byla deklarovaná na etiketě produktů.

A z toho důvodu jsme se rozhodli použít do BrainMax D3 & K2 patentovanou formu vitamínu MK-7:  K2VITAL®DELTA od německé společnosti Kappa Bioscience. Neboť je mnohem stabilnější a pro tělo lépe využitelnější.

Vitamín D3 a K2 spolu dohromady tvoří dvojsečnou zbraň pro zdraví kostí, zubů, plic, ledvin, podporu imunity, kardiovaskulárního zdraví, snížení rizik respiračních onemocnění.

Veronika Halusková

Zdroje:

1. https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Vitamin_K2_MK-7_healthy_bone_healthy_body/115898

Vitamín K2 – vše co potřebujete vědět, ale báli jste se zeptat

Domov>Vitamín K2 – vše co potřebujete vědět, ale báli jste se zeptat

Mezi hlavní účinky příjmu vyšší dávky vitamínu K2 patří:
– udržuje zdravé kosti a tepny
– zajišťuje vstřebávání vápníku do kostí
– snižuje počet a intenzitu křečí
– příznivě ovlivňuje nadměrné krvácení při menstruaci
– snížení vápenatění aorty a onemocnění koronárních tepen

Budete mít zájem:  Správná nosní hygiena – jak dýchat zdravě a jak uvolnit nos?

– snížení úmrtnosti z jakékoli příčiny o 25%

Několika studiemi bylo potvrzeno, že buňky srdce přijímají a absorbují vitamín K2-MK-7 daleko lépe než obyčejné formy vitamínu K.

Dále bylo prokázáno, že vitamín K2-MK-7 je třikrát efektivnější při produkci osteokalcinu, který má za úkol začlenění kalcia a jiných minerálních látek do kostních buněk. To následně vede k silnější kostní struktuře.

(Tyto látky se jinak usazují v cévách a dochází k jejich kornatění a ucpávání – Ateroskleróze).

Vědecká studie prokázala, že příjem vitamínu K2-MK-7 je velice účinný proti osteoporóze, zvyšuje hustotu kostí a snižuje řídnutí kostí.

Vitamín K2-MK-7 také významně snižuje svalové křeče – jejich počet a také jejich intenzitu. Mimo jiné má také pozitivní vliv na VO2. Při studiích byla použita dávka 100mcg, což odpovídá jedné tabletě.

Vitamín K2 a jeho formy

Vitamín K2 tvoří přes deset podobných sloučenin, které se souhrnně nazývají menachinon. Pro tyto podtypy se používá název MK a následuje číslovka, která udává počet izoprénových jednotek.

Největší zastoupení v lidském těle a zvířatech má vitamín K2 ve formě MK-4.

Zvířata dokáží vitamín K2 syntetizovat z K1, lidské tělo to dokáže jen z malé části a proto je závislé na doplňování těchto vitamínů ze stravy.

V dřívějších dobách nebyl problém doplnit většinu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek z běžné stravy.

Ovšem v dnešní době, kdy se zvířata nepasou na loukách a neživí se zelenými rostlinami, ale geneticky upravenou sojou a kukuřicí, je logické, že jejich maso, vnitřnosti, tuk, vejce a mléko nemůže obsahovat vitamíny.

Proto v dnešní moderní době nemáme příliš na výběr a musíme doplňovat vitamíny uměle, ve formě tablet a prášků. Toto doplňování není nic jiného než „rekonstrukce“ těla do stavu, kdy byly tyto látky naší přirozenou součástí stravy a života.

Hlavními příznaky nedostatku vitamínu K2 je osteoporóza, kornatění tepen a nahuštění zubů v dolní čelisti.

Osteoporóza

Osteoporóza je zjednodušeně řečeno stav, kdy v kosti převažují odbourávací procesy nad obnovovacími procesy. Kost je živá tkáň, kde buňky nazývané osteoclast odstraňují staré kostní buňky a naopak osteoblast vytváří nové.

Základním stavebním kamenem kostí je vápník, ale pouze tehdy, pokud je k dispozici dostatek vitamínu D, který vápník vstřebává ze střev. Tedy osteoblasty za pomoci vitamínu D začnou vytvářet osteocalcíny, které jsou potřebné pro přenos vápníku na dané místo v kosti.

Ale aby to nebylo tak snadné, je potřeba následující. Aby osteocalcín dokázal na sebe navázat vápník, je potřebná přítomnost vitamínu K ve formě karboxilátu a dále dostatek vitamínu K2, který „přinutí“, neboli aktivuje osteocalcín s navázaným vápníkem k vybudování nové kostní buňky.

Vysoká hladina inaktivního osteocalcínu je ukazatelem nedostatku vitamínu K2.

Doplňováním vitamínu K2 a vitamínu D se dá osteoporóza zastavit.

Vědecká studie z roku 2005 testovala dvě skupiny ambulantně nemocných lidí trpících Alzheimerem. První skupina dostávala po dobu dvou let 1000% doporučené denní dávky vitamínu D, 45mcg vitamínu K2 a 600mg vápníku. Druhá skupina tuto suplementaci nepodstupovala.

Po dvou letech došlo u první skupiny v průměru k nárustu o 2,3% hustoty kostní hmoty, u druhé skupiny k poklesu o 5,2%. Největší rozdíl byl v počtu fraktur, u první skupiny bylo riziko neobratlové zlomeniny 7,5 x menší než u druhé.

Zejména zlomenina pánevní kosti, která je z důvodů následných komplikací často smrtelná, bylo riziko 7,7 x nižší u první skupiny (počet pádů byl u obou skupin v průměru téměř stejný).

Ze studie dále vyšlo, že nárust kostní hmoty vychází ze vzájemného vlivu vitamínu K2 a D (samotatně podávaný vápník nemá žádný vliv na nárust, naopak může být škodlivý).

Ale i přesto, když byla hladina vitamínu D nízká a K2 dostatečná, docházelo k částečnému nárustu kostní hmoty, protože došlo k aktivaci všech dostupných osteocalcínů. Z části to platí i naopak, již nízká hladina K2 má pozitivní vliv na nárust kostní hmoty.

Je to z části i z důvodu blokování tvorby hormonu Parathormonu (ten se stará o potřebnou hladinu vápníku v krvi a při jeho nedostatku ho zabezpečuje odbouráváním vápníku z kostí).

Kornatění tepen a srdeční nemoci

Kornatění tepen je stav, kdy dochází na vnitřní straně tepen a žil k ukládání vápníku a kolagenního vaziva. Následkem toho se cévy zužují a díky vápníku „tvrdnou“. Tomu brání Matrix-Gla protein (dále jen MGP), který opět může být aktivován pouze vitamínem K2. Hladina neaktivního MGP je úměrná riziku úmrtnosti z důvodu nedostatečné funkce srdce.

Dialýzou u ošetřovaných pacientů bylo zjištěno, že nemocná skupina oproti zdravé má 4,5 x vyšší hladinu neaktivního MGP a 8,4 x vyšší hladinu neaktivního osteokalcia. Po vyšetřeních byla nemocným podávána suplementace vitamínu K2 ve formě MK7 v dávkách 45mcg, 135mgc a 360mcg.

Následně přímo úměrně dávce vitamínu klesala hladina neaktivního proteinu přenášejícího vápník.

Další studie prováděné v souvislosti s úmrtností na srdeční nemoci ukázali, že vitamín K1 nevykazuje žádný ochranný faktor, naproti tomu vitamín K2 snížije o 57% úmrtnost na srdeční choroby.

Dávkování vitamínu K2

Malou část potřebného množství vitamínu K2 produkuje střevní systém. Další nepatrná část se může vytvořit z vitamínu K1.
Pro lidské tělo je nejdůležitější vitamín K2 ve formě MK4, formy MK1 a MK7 se dokáží přeměnit v určitém množství na MK4.

Avšak MK7 vykazuje stejné pozitivní účinky jako MK4, je snadněji vstřebatelný a stačí podstatně menší množství ke generování pozitivních přeměn. Důležité je si uvědomit, že vitamíny K2 se nacházejí v živočišné formě (maso, vnitřnosti, vajíčka…), proto pokud tato strava v jídelníčku chybí, je příjem vitamínu K2 nulový.

Po použití MK-4 nastává vrchol tohoto vitamínu v krvi po 4 hodinách a za další 4 hodiny je hladina nulová. Oproti tomu forma MK-7 dosáhne maxima po 4 hodinách, po dalších 4 hodinách je hodno poloviční a postupně se snižuje dalších 72 hodin. Proto minimální funkční množství MK-4 je 1500mcg, u MK-7 100mcg, ideální je množstvní dvojnásobné.

Předávkování touto formou vitamínu nehrozí. Pro zdravý vývoj kostí dětí se doporučuje podávat vitamín K2 již matce v době těhotenství, pokud není dítě kojeno, je doporučené podávat vitamín K2 i dítěti.

Obsah vitamínu K2 v potravinách

100g mcg/100g forma K2
Paštika z husích jater 369 100% MK-4
Tvrdý sýr Gouda 76 6% MK-4, 94% ostatní formy
Měkký sýr Brei 56 6% MK-4, 94% ostatní formy
Vaječný žloutek 15 100% MK-4
Máslo 15 100% MK-4
Husí stehno 31 100% MK-4
Kuřecí játra 14 100% MK-4
Kuřecí játra pečená 12 100% MK-4
Sýr Cheddar 10 6% MK-4, 94% ostatní formy
Kuřecí prsa 9 100% MK-4
Mleté hovězí maso 8 100% MK-4
Slanina 5,5 100% MK-4
Telecí játra 6 100% MK-4
Vepřové maso 3,5 100% MK-4
Plnotučné mléko 1 100% MK-4
Losos 0,4 100% MK-4
Bílek 0,4 100% MK-4

Vitamín K2 a vitamín D3 můžete výhodně zakoupit i v našem eshopu, a to buď samostatně – Vitamín K2 MK-7 120 tablet (vydrží 4 měsíce) nebo společně – Vitamín K2+D3 120 tablet (opět balení na 4 měsíce).

Užívání vitamínů je dlouhodobá investice do vlastní zdraví, i když se občas zdá, že nejistou, proto peníze na ně vynaložené se můžou zdát jako vyhozené.

Při objevování vitamínů platí jednoduchá cesta – nejdříve musel být objeven syndrom z jejich nedostatku, aby posléze byl objeven vliv daného vitamínu na odstranění tohoto symptomu. Vitamín K byl objeven teprve nedávno, protože se sám od sebe přirozeným způsobem nevyskytuje.

Za jeho objev byli Henrik Dam a Edward Diosy odměněni Nobelovou cenou (1943). Ve skutečnosti se později ukázalo, že šlo o vitamín K1(fillokinon), který má vliv na srážení krve. Vyskytuje se zejména v zelených listech rostlin, ale v určitém množství je obsažen v každé rostlině.

Společně s vitamínem K1 byl objeven i vitamín K2, tomu se ale nepřisuzovala důležitost a dlouho se o něj nikdo nezajímal.

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookies. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s ich použitím.

Zavřit

Vitamín K2 – tajná zbraň dlouhověkých japonských žen | GAEA

Vitamín K (K je zkratka od slova Koagulace, protože byl objeven při studiu kuřat se zvýšenou krvácivostí, krmených chudou stravou) je v tuku rozpustný vitamín, který obsahuje tři samostatné skupiny vitamínů:

  • Vitamín K1 (Phylloquinone/fylochinon) – hojně se vyskytuje v zelené listové zelenině a tento vitamín je podáván novorozencům jako prevence zvýšené krvácivosti,
  • Skupina vitamínů K2 (Menaquinone/menachinon), která se dále dělí podle počtu izoprenových jednotek na K2-MK1 až K2-MK15. Číslo ukazuje, jak dlouhý je tento vitamín. V běžném životě se setkáváme s variantami MK-4, MK-7, MK-9 a z velké části ovlivňuje ukládání vápníku v těle,
  • Vitamín K3 (menadione) – uměle vyrobená varianta MK-0, která se kvůli své potenciální toxicitě v terapeutických dávkách, většinou nepoužívá.

Zdroj: EFSA: https://www.researchgate.net/figure/Chemical-structures-of-vitamin-K-and-metabolites_fig1_317147059

V dalším textu se zaměříme především na vitamín K2. Úřady ovšem zatím nerozdělují vitamín K1 a K2, tudíž například referenční hodnoty příjmu jsou navrženy univerzálně pro vitamín K, ačkoliv sílí hlasy vitamíny K1 a K2 rozdělit do samostatných vitamínů, protože v těle zastávají různé funkce.

Vitamín K2 s dlouhým řetězcem je vytvářen primárně bakteriemi, které se nachází v prostředí, stejně jako ve střevní mikroflóře. MK-4 se nachází v orgánech živočichů a je biosyntetizován z vitamínu K1, částečně také z vitamínů K2 s delším řetězcem.

Biologická využitelnost formy MK-4 je řádově nižší než u forem MK-7 a vyšších, pro dosažení zlepšení v organismu se podávají dávky v miligramech oproti mikrogramům v případě MK-7 nebo MK-9.

Vitamín K2 MK-7 je v doplňcích stravy vyroben buď chemickou syntézou nebo fermentací ze sóji.

Osteokalcin (kostní GLA protein) je druhá nejčastěji zastoupená bílkovina v kostech (po kolagenu). Nachází se i v zubech, v dentinu. Osteokalcin je produkován kostními buňkami osteoblasty. Aby osteokalcin mohl vázat vápník v kostech, musí dojít k jeho karboxylaci.

Tato karboxylace je stimulována právě vitamínem K2 a dihydroxyvitamínem D, což je aktivní forma vitamínu D – kalcitriol (a je porušována lékem warfarin). Osteokalcin byl nalezen vedle kostí také v chrupavkách a měkkých tkáních cév.

Výzkumy ukazují, že zabraňuje kalcifikaci měkkých tkání a chrupavek a zároveň usnadňuje normální růst a zrání kostí.

Neméně důležitá je funkce osteoklastů, které uvolňují kyselinu rozpouštějící kosti. Důležitá je vyváženost procesů, díky kterým se kostra obnoví během 7-10 let (což se u žen 50-65 let až třikrát zrychlí). Remodelace kostí může zlepšit jejich sílu a opravit defekty.

V krevní plasmě nacházíme osteokalcin karboxylovaný a podkarboxylovaný. Plná karboxylace není reálně u člověka možná, ani žádaná.

Budete mít zájem:  Stravování a cvičení – jak na to?

Dávky vitamínu K2 MK-7 v dávkách 100-200 µg denně po dobu 4-12 týdnů ovšem ukázaly výrazné zlepšení poměru karboxylovaného osteokalcinu k podkarboxylovanému.

Významně vyšší poměr podkarboxylovaného osteokalcinu ke karboxalovanému je mimo jiné jedním z markerů kardiovaskulární morbidity a mortality. Hodnota podkarboxylovaného osteokalcinu ke karboxylovanému na úrovni 45 % se již dá interpretovat jako nedostatek vitamínu K.

Vitamín K2 je rozhodujícím hráčem z pohledu metabolismu vápníku v těle. Pokud tělu dodáváte dostatek vápníku (třeba doplňky) a zároveň chybí vitamín K2, zvyšuje se riziko kalcifikace tepen a tím i kardiovaskulární smrti o desítky procent, zvyšuje se riziko infarktu a dalších kardiovaskulárních potíží (studie zde a zde). Vitamín K2 společně s vitamínem D zde hrají obrovskou roli.

Vedle výše popsaných úloh se studuje vliv vitamínů K2 na zlepšení demence a u Parkinsonovy choroby, onemocnění ledvin, kde pacienti často trpí vaskulární kalcifikací, rakoviny (leukémie, rakoviny plic, rakoviny vaječníků, rakoviny prostaty), zánětlivých onemocnění (omezení cytokinové reakce) nebo na zvýšení citlivosti na inzulín a regulaci metabolismu glukózy (bližší informace).

 Všechny tyto výzkumy pokračují a uvidíme, kam nás zavedou. Faktem je, že ve studiích se začíná s dělením Vitamín K na K1 a K2 většinou až kolem roku 2010, jednotlivé varianty K2 ještě později, proto není jednoduché rozšifrovat všechna tvrzení z již proběhlých studií. Často se studie zmiňuje pouze o vitamínu K a z toho si nevybereme.

I z tohoto přístupu je vidět, jak je to nové téma, ale velmi důležité.

Zdroje vitamínu K2

V potravě nalezneme vitamín K2 ve fermentovaných, kvašených potravinách a v mase. Vůbec nejlepším zdrojem je natto, což je forma fermentovaných sójových bobů (na úvodní fotce tohoto článku).

Tato potravina je velmi oblíbená v Japonsku a má velkou zásluhu na tom, že tamní ženy mají velmi silné kosti a netrpí tolik kornatěním tepen ani v pozdním věku.

V přehledu naleznete některé potraviny a přibližný obsah vitamínů K2 v nich (údaj je vždy na 100 gramů potraviny):

  • natto                                                       950 µg MK-7,
  • ementálský sýr                                   20-65 µg MK-7,
  • tvrdý sýr                                              2,3 µg MK-7,      16,9 µg MK-8 ,    51,1 µg MK-9,
  • kvašené zelí                                         0,2 µg MK-7,       0,8 µg MK-8,      1,1 µg MK-9,
  • žloutek asi               30 µg MK-4
  • tvrdý sýr                    7 µg MK-4,         1 µg MK-7,         8 µg MK-8,       25 µg MK-9
  • polotvrdý sýr                                        1 µg MK-7,         5 µg MK-8,        15 µg MK-9
  • měkký sýr              3,7 µg MK-4,        1 µg MK-7,          8 µg MK-8,       50 µg MK-9
  • kuřecí                       10 µg MK-4
  • vepřové                     2 µg MK-4
  • hovězí                        1 µg MK-4
  • plnotučné mléko     1 µg MK-4 / 100 ml

Data jsou velmi orientační, protože obsah vitamínu K2 se liší jak regionálně, tak i způsobem zpracování.

U sýrů záleží na tom, které bakterie jsou použity a jaké jsou výrobní podmínky během fermentace (pH, teplota, délka).

Ve studii z roku 2013 byl v EU měřen obsah MK v 62 fermentovaných mléčných potravinách a rozptyl byl od nedetekovatelného obsahu až pro 118 µg/100 g, medián 15 µg / 100 g.

Na této stránce naleznete přesnější měření jednotlivých potravin a rozpětí obsahu vitamínu K2.

Způsob zpracování potravin v posledních desetiletích ovšem způsobuje, že přijímáme méně a méně vitamínu K2. Stejně tak průmyslový chov zvířat snižuje objem vstřebatelného vitamínu v potravinách živočišného původu. V současné době se ukazuje, že doplňování v kombinaci s vitamínem D je asi nejbezpečnější variantou.

Pro ilustraci, k pokrytí denní dávky vitamínu K2 stačí jedna polévková lžíce natto, kde je až 150 µg vitamínu K2. Co se týče stravovacích preferencí, na ty nebyly zatím udělány žádné studie.

Každopádně z výše uvedeného vychází jako nejlepší strava vegetariánská se zaměřením na ušlechtilé sýry a žloutky.

V mase se nachází varianta MK-4, které potřebujete signifikantně více, proto pokrytí z těchto zdrojů není efektivní.

Pro zajímavost, potraviny s vysokým obsahem vitamínu K1 jsou zelí, tuřín, špenát, kapusta, brokolice, sójové boby, mrkev,… 

Vzhledem k tomu, že vitamín K2 je tvořen i bakteriemi ve střevě, předpokládalo se dříve, že až polovinu naší denní potřeby pokryjeme z tohoto zdroje. Dle nejnovějších výzkumů je ovšem toto procento výrazně nižší a ve větší míře se musíme spoléhat na příjem z potravin. Ukazuje se také, že i krátké výpadky ve stravě tělo nedokáže vlastní produkcí nahradit (bližší informace zde). 

Denní dávka

V současné době není oficiálně rozlišen příjem vitamínu K1 a K2, což ztěžuje orientaci v dávkování. Vedle toho zatím nejsou přesná data a analýzy ideálních dávek jednotlivých forem vitamínu K2. Přesto je v USA nyní akceptovaný denní příjem na úrovni 120 µg/den K2 MK-7 (který byl nedávno upraven z předchozích 80 µg/den).

V EU doporučila EFSA konzervativní příjem od 36 µg/den do 54 µg/den vitamínu K2. V EU ovšem stále platí pouze jedna norma pro vitamín K jako celek, která nerozlišuje K1 a K2, a to na úrovni 75 µg/den.

Z technického reportu EFSA vychází jako univerzální rada pro dávkování 1 µg/kg/denně pro děti od sedmi měsíců, samostatně pro vitamín K1 a K2.

Částečně je tato univerzální rada dávána proto, že neexistuje zatím dostatek studií pro jednotlivé věkové kategorie a formy vitamínů a přesnější specifikaci. Výzkumy ovšem pokračují a doufáme, že se dříve nebo později dočkáme upřesnění.

Jednotlivé věkové kategorie mají jiné nároky na metabolismus vápníku v těle, ale i na funkci srdce a cév, tudíž by specifikace byla skutečně zapotřebí. Uvedené orientační dávkování je pro udržení stavu, nikoliv pro zlepšení, proto se pro zlepšení stavu aplikují většinou dávky vyšší.

V několika studiích nebyl pozorován negativní vliv u aplikace 180 µg/den (3leté studie) a ani u aplikace až 360 µg/den (3měsíční studie) u dospělých a starších osob.

U dětí platí obecné doporučení maximální bezpečné dávky 5,4 µg/kg/den (my konzervativně sledujeme polovinu této dávky, tedy 3 µg/kg/den) a doporučujeme asi 1,5 µg/kg/den.

Faktem zůstává, že studií a znalostí ohledně vitamínu K2 u dětí je zatím extrémně málo, proto se v našich doporučeních blížíme konzervativním závěrům EFSA.

Proběhlo několik výzkumů, kde se testovala dávka 45 µg /denně pro děti 3-10 let a docházelo ke zlepšení poměru aktivního osteokalcinu v krvi. Pro dospělého je dlouhodobě bezpečná dávka 6 µg/kg/den.

Obecně platí, že formy MK-7, MK-8 a MK-9 mají lepší vstřebatelnost než MK-4.

Bezpečnost

U dlouhodobých studií (3 roky) nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky u osob přijímajících 180 µg MK-7 denně. U MK-4 až do výše 45 mg/denně.

U dětí dávka 45 µg denně po dobu 8 týdnů – nebyl zaznamenán žádný problém, u další studie 50 µg MK-7 po dobu 12 měsíců také žádný problém.

Studie u dětí mladší tří let se v podstatě nevyskytují, proto lze jen těžko odhadnout vhodnou dávku. Dá se předpokládat, že dávka 1 µg/kg/denně by měla být v pořádku.

Pacienti, kteří užívají antikoagulanty mohou ovšem být negativně ovlivněni už při dávce 10 µg/denně MK-7 a menší. Z toho důvodu je nutné při takovéto léčbě velmi dobře zvážit užívání vitamínu K.

Na druhou stranu u pacientů užívajících warfarin a podobné léky může zvýšený příjem vitamínu K1 (150 µg/denně) zlepšit výsledky v případě rozkolísanosti cílové INR. Vše je nutné konzultovat s lékařem.

Zatím nejsou známy další negativní účinky užívání vitamínu K2.

Co si odnést do života?

  • Existuje několik typů a variant vitamínu K. Pokud se s ním někdy setkáte, je nejdříve nutné si ujasnit, o jakou variantu jde,
  • Koagulaci ovlivňuje vitamín K1 (a aplikuje se u novorozenců),
  • Kosti, zuby, srdce a artérie ovlivňuje vitamín K2, tělo umí nejlépe pracovat s variantami MK-7, MK-8 a MK-9,
  • pokud někde uvidíte dávkování v mg (tedy tisících µg), jedná se s největší pravděpodobností o variantu MK-4,
  • V běžné stravě získáváme většinou dostatek vitamínu K1,
  • Ze současné stravy je poměrně těžké získat dostatek vitamínu K2, zvláště u veganů. Dříve prezentované možnosti doplňování kvašeným zelím, pickels a kimchi se nezdají být dostatečné,
  • Ideální denní dávka pro dospělého je kolem 100 µg,
  • U dětí se ideální dávka pohybuje kolem 1,5 µg/kg/den, pozitivní změny byly testovány u dávek 45 – 50 µg denně u dětí 3-18 let. U dětí do tří let zatím neproběhlo moc studií, je tedy dobré se držet dávkování 1 µg/kg/den.

V tomto článku jsme se vám snažili přiblížit problematiku relativně nově objeveného vitamínu a jeho vlivu na lidské tělo a zdraví. Výzkum dále pokračuje a budeme samozřejmě informace sledovat a doplňovat.

Přes naši snahu o maximální objektivnost a prezentaci nejnovějších vědeckých studií, tento článek neprošel schválením vědeckých a zdravotních institucí ČR.

V případě zdravotních komplikací, užívání specifických léků vždy konzultujte užívání a dávkování s vašim lékařem. Důvodem je hlavně ovlivňování účinnosti určitých léků. 

Roman Bartoš

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28838081/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2017.1307791?journalCode=uacn20

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k2#functions

https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminK-HealthProfessional/#en3

https://www.intechopen.com/books/vitamin-k2-vital-for-health-and-wellbeing/vitamin-k2-rich-food-products

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23332840/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941825/

https://www.vitamink2.org

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052396/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19450370/

https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2017/09/08/New-review-supports-vitamin-K2-bone-health-benefits-in-children

https://www.vitafoodsinsights.com/ingredients/vitamin-k2-all-life-stages-2-children-and-teens

https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminK-HealthProfessional/#en3

https://care.diabetesjournals.org/content/34/9/e147.full

https://www.researchgate.net/publication/317147059_Dietary_reference_values_for_vitamin_K

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector