Vitamín C a předávkování – dá se to?

Avitaminóza, tedy absolutní nedostatek vitaminu C se nazývá skorbut nebo – li, kurděje. V dnešní době se již nevyskytuje, ale v minulosti jim trpěli hlavně námořníci a lidé ve velmi chudých oblastech. Projevuje se zvýšenou krvácivostí dásní, pod kůži, do svalů, nehtových lůžek, sníženou imunitou a poruchou krvetvorby. Po chemické stránce je vitamin C kyselina L-askorbová.

Vitamín C a předávkování – dá se to? Vitamin C pro dospělé

Zdravý dospělý člověk by měl dle doporučení vyhláškou přijmout kolem 80 mg vitaminu C denně. Zvýšený příjem potřebují osoby, které kouří, jsou nemocní nebo ve stádiu rekonvalescence, těhotné a kojící, sportovci, starší osoby a osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.

K čemu je vitamín C dobrý?

  • Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm,
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů,
  • přispívá k normálnímu energetickému metabolismu,
  • přispívá k normální činnosti nervové soustavy,
  • přispívá k normální psychické činnosti,
  • přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem,
  • přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Je tedy součástí multivitamínů, přípravků na imunitu, doplňků stravy na podporu kloubů a v léku Ascorutin při zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic.

Vitamin C přijímáme běžně v potravě. většina z nás však ve stravě nepokryje doporučenou denní dávku a proto je vhodné sáhnout po suplementaci. Nedostatek vitaminu C nám doplní doplňky stravy s vitaminem C. Do těla se vstřebává v tenkém střevě pomocí transporterů.

To, kolik vitaminu C jsme schopní pobrat, závisí od jejich kapacity, dalších složek potravy a zdravotního stavu. Běžně se toto číslo pohybuje do 100 mg. Zbytek tělo vyloučí bez využití pomocí moči.

Pokud tedy záměrně chceme mít vyšší hladiny vitaminu C v těle, doporučujeme sáhnout po tabletách s postupným uvolňováním, lipozomální úpravou anebo si vitamin C rozdělit do několika denních dávek.

Vitamín C a předávkování – dá se to? Vitamin C pro děti

Je nezbytný pro zdravý vývoj a fungování imunitního systému. Spotřeba vitaminu C roste s přibývajícím věkem.

Pro přehlednost jsme ji uspořádali do přehledné tabulky:

Vitamín C a předávkování – dá se to?

Zdrojem vitaminu C pro děti by měla být především strava, ovoce a zelenina. V případě zvýšené potřeby, jako je třeba nemoc, pravidelné tréninky nebo náročné období ve škole, je vhodné vitamin C doplnit pomocí vitamínu C pro děti. Ty existují v tekuté formě, v chutných žvýkacích nebo cucacích tabletách.

Vitamín C a předávkování – dá se to? Vitamin C v potravinách

V potravinách je kyselina L-askorbová označená symbolem E300 a přidává se jako antioxidant na omezení oxidace tuků. Vitamin C rozpustný ve vodě a jako každá organická molekula, je citlivý na teplo. Obsah vitaminu C v potravinách se tedy ztrácí tepelnou úpravou vařením, sušením a ohříváním v mikrovlnce, nejšetrnějším způsobem tepelné úpravy je příprava v páře.

Vitamín C a předávkování – dá se to? Přírodní vitamin C

Vitamin C získáváme přirozeně z potravin. Obsah vitaminu C v potravinách se může lišit v závislosti od podmínek, ve kterých jsou pěstované. Za zdroje s nejvyšším obsahem se i přesto považují šípky, acerola, rakytník a černý rybíz.

Překvapivě jsou na dalších místech paprika, nať petržele a pažitky, brokolice a růžičková kapusta. Dále jsou to kopřiva, jahody, kiwi a květák. Paradoxně citrusové ovoce nepatří mezi zdroje s nejvyšším obsahem, i když chutná kysele.

Kromě rostlin získáváme vitamin C i ze živočišných zdrojů. Bohatým zdrojem jsou játra a ledviny, v malém množství ho obsahují i ryby.

Když se rozhodnete, že si pořídíte přírodní vitamin C, můžete sáhnout i po doplňku stravy. Takové doplňky neobsahují pouhou kyselinu L- askorbovou, ale vázanou na flavonoidy. Nejčastěji se vyskytují jako výtažky ze šípku nebo aceroly. Flavonoidy jsou rozpustné pigmenty, které zvyšují vstřebatelnost vitaminu C, chrání ho před oxidací a posilují jeho účinek.

Vitamín C a předávkování – dá se to? Lipozomální vitamin C

Prezentuje se jako vitamin C s nejlepší formou vstřebávání při perorálním podání. Představme si lipozom jako molekulu, která má hydrofilní jádro a v ní se nachází molekula kyseliny L-askorbové.

Kolem ní je lipofilní obal, skládající se z lipidových membrán přírodních fosfolipidu. Díky této úpravě, se molekula lépe vstřebává ve stěnách tenkého střeva a dosahuje vyšší koncentrace v krvi.

Uvolňování vitaminu C z lipozomu je řízené a probíhá postupně v průběhu několika hodin a tím se zaručí jeho vyšší koncentrace v krvi pro delší dobu v porovnání s běžnými formami.

Taková úprava vitaminu C je velice technologicky náročná, proto mohou mít lipozomální přípravky vyšší cenu oproti klasickým tabletám. Dobrým příkladem produktů obsahujících lipozomální „céčko“ je Lipo C Askor.

Vitamín C a předávkování – dá se to? Vitamin C v těhotenství

V období těhotenství je v ženském těle zvýšená spotřeba všeho, makroživin i mikroživin. Logicky je to tak i s vitaminem C. Oproti Běžné spotřebě se zvyšuje cca o 15%. Vitamin C obsahuji téměř všechny vitaminy pro těhotné. Denní doporučena dávka pro těhotné se pohybuje kolem 85 mg vitaminu C za den.

Vitamín C a předávkování – dá se to? Doporučená denní dávka vitaminu C

Podle tabulek denních doporučených dávek by se měl denní příjem vitaminu C u zdravého člověka pohybovat kolem 80 mg. Myslete taky na to, že vitamin C se hodně vyskytuje v ovoci a zelenině a pokud je konzumujete v normální míře, pokryjete tím alespoň část denního příjmu. Maximální dávka by měla být maximálně 2000 mg/den.

Vitamín C a předávkování – dá se to? Předávkování vitaminem C

Je to vitamin rozpustný ve vodě, takže přebytek se z těla jednoduše vyloučí. Vitamin C si neukládáme do zásob, a proto se jím nedá předávkovat.

Při požití vysokých dávek vitaminu C jednorázově dochází k podráždění žaludku a nadměrné zátěži ledvin.

Vysokým dávkám by se měli vyhýbat osoby s náchylností na ledvinové kameny a také osoby užívající léčiva se skupiny sulfonamidů (kotrimoxazol).

Produkty s vitaminem C

Vitamín C: vše, co o něm musíte vědět, dokud není pozdě

Vitamín C označovaný také jako kyselina L-askorbová (L-300) je důležitou součástí organismu každého zdravého člověka.

Podporuje vstřebávání těžkých kovů, v těle působí jako antioxidant a vytváří kolagen starající se o zdravé dásně, zuby, kosti a krevní cévy.

Zatímco většina živočichů si dokáže vytvářet vlastní vitamín C, člověk je odkázán na jeho externí příjem. Buď prostřednictvím vybraných druhů ovoce a zeleniny, nebo ve vodě rozpustných prášků a tablet.

Vitamín C a předávkování – dá se to?

Historie vitamínu C

Následky z nedostatku vitamínu C a způsoby jeho získávání jsou lidem známy již několik století. Námořníci již kolem roku 1700 věděli, že onemocněním předejdou konzumací dostatečného množství pomerančů a citrónů.

[1] V historii jsou známy případy úmrtí pirátů a trosečníků, kteří po dlouhém pobytu na moři umírali z důvodu nedostatku rostlinné potravy. Postupně jim vypadávaly zuby, trápily je fraktury kostí, hnisavé rány a rozpadající se kůže. Podobný scénář čekal i posádku Jacquese Cartiera.

Kůži (sic!) Jim zachránil indián, který celé posádce doporučil konzumovat na vitamín C bohatou stromovou kůru a jehličí. Jacques Cartier se rozhodl poselství léčivých stromů rozšířit do světa, ale od lékařů ho nečekalo uznání, ale výsměch. Oficiálně se vitamín C dočkal objevu až mnohem později.

Nejdříve získaný ze zelí a v roce 1928 z papriky. Za tento čin dokonce získal vědec Albert Szent Gyorgiiv v roce 1937 Nobelovu cenu. [2]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Příznaky nedostatku vitamínu C

Kurděje jsou nemoc způsobená nedostatkem vitamínu C. Mezi jejich symptomy patří podkožní krvácení a obtížné hojení i malých ran. Modřiny a otoky způsobené lehkými úrazy, vypadávání vlasů, zubů a bolesti kloubů mohou být příznaky oslabení cév, pojivových tkání a kostí.

I toto jsou následky deficitu vitamínu C v potravě. V současnosti jsou kurděje velmi vzácným onemocněním a na jejich prevenci stačí již 10 mg dávka vitamínu C denně.

Kurděje však nezmizí úplně, protože jejich znaky se mohou objevit jako průvodní jev při některých velmi přísných dietách. [2]

Další příznaky u dospělých:

  • ztráta pružnosti cév
  • objevuje se podkožní krvácení
  • krvácení do sliznice a kloubů [2]

Další příznaky u dětí:

  • neklidné chování
  • chudokrevnost, snížená koncentrace hemoglobinu
  • objevují se poruchy kostnatění a stav podobný křivici [2]

Vitamín C a předávkování – dá se to?

Jaké množství vitamínu C byste měli denně přijmout?

Potřeba vitamínu C se u různých lidí liší. Odvíjí se například od jejich věku, pohlaví, aktivity a podobně. Abyste dokázali odhadnout alespoň orientačně množství, které vaše tělo potřebuje, může vám pomoci tzv.

hodnota PRI (Population Reference Intake). Jedná se o množství dané živiny, které by mělo uspokojit potřeby všech zdravých jedinců v populaci. V tabulce se dozvíte, jak se PRI u jednotlivých lidí odlišuje.

[3]

VěkPRI – MužiPRI – Ženy
7 až 11 měsíců 20 mg 20 mg
1 až 3 roky 20 mg 20 mg
4 až 6 let 30 mg 30 mg
7 až 10 let 45 mg 45 mg
11 až 14 let 70 mg 70 mg
15 až 17 let 100 mg 90 mg
18 a více let 110 mg 95 mg
těhotné + 10 mg
kojící + 60 mg

Tabulka 1: Doporučený denní příjem vitamínu C

Podle AFSSA (Francouzská agentura pro zdravotní bezpečnost potravin), která je dnes již součástí ANSES, by se měli mít na pozoru také kuřáci, jejichž potřeba vitamínu C je o něco vyšší než u běžné populace. Pokud holdujete cigaretám, měli byste každý den přijmout o 20 % více toho vitamínu, než je doporučováno. [2-4]

Zdroje vitamínu C nebo odkud ho čerpat?

Nejlepším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina. Vitamín C obsahuje většina citrusových plodů, rajčata, brambory, červená a zelená paprika, kiwi, brokolice, jahody, růžičková kapusta a kantalup (cukrový meloun).

Budete mít zájem:  Nachlazeny Mocovy Mechyr Lecba?

Naplnit doporučený denní limit se zdá být jednoduché, vždyť konzumací pěti rozličných kousků ovoce či zeleniny dostanete do svého těla i více než 200 mg vitamínu C.

Ale… Vitamín C se z potravin ztrácí během dlouhodobého skladování a vaření, protože účinky kyseliny askorbové se vařením a rozpouštěním ve vodě postupně ničí. Účinnost vitamínu C může snížit i ohřívání jídla v mikrovlnné troubě.

Naštěstí, většinu nejlepších potravinových zdrojů, které obsahují vitamín C ve velkém množství (zelenina a ovoce), je možné konzumovat v syrovém stavu. [4]

JídloDávkováníVitamín C
Pomerančový džús 3/4 sklenice 62-93 mg
Grapefruitový džús 3/4 sklenice 62-70 mg
Kiwi kus 91 mg
Pomeranč kus 70 mg
Grapefruit 1.2 38 mg
Jahody šálek 85 mg
Rajče kus 16 mg
Sladká paprika (surová) 1/2 sklenice 95 mg
Brokolice (vařená) 1 sklenice 101 mg
Brambora (pečená) kus 17 mg
Špenát (surový) 1 sklenice 8 mg
Papája kus 168 mg
Ananas 1 sklenice 79 mg
Meloun 1 sklenice 59 mg
Květák 1 sklenice 55 mg
Zelí 1 sklenice 51 mg
Petržel 1/2 sklenice 40 mg
Maliny 1 sklenice 32 mg
Hrášek 1 sklenice 20 mg
Borůvky 1 sklenice 14 mg
Brusinky 1 sklenice 13 mg

Tabulka 2: Vitamín C obsažený ve vybraných potravinách [5]

Jelikož je vitamín C ve vodě rozpustný, po přijetí se nadbytečné množství dostává do moči a vylučuje z těla ven. Jelikož se neuchovává v těle, jeho přísun je nutné pravidelně doplňovat.

Vitamín C a předávkování – dá se to?

Vitamín C plní v organismu řadu funkcí

Omezuje oxidaci, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a z těla odvádí těžké kovy. Kromě toho hraje vitamín C v lidském organismu další množství významných úloh:

1. Pro lidský organismus je vitamín C výrazným antioxidantem, protože jeho molekuly snižují pravděpodobnost vzniku a omezují činnost kyslíkatých molekul, které v těle vytvářejí proces oxidace. ,,Céčko“ rovněž pomáhá regenerovat vitamín E, který má podle nejnovějších studií stejnou antioxidační schopnost jako vitamín C.

2. Snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních onemocnění.

3. Vitamín C je důležitou součástí při syntéze karnitinu, dopaminu a kolagenu, který dodává pokožce pružnost, pevnost a stará se o dobrý stav zubů a dásní. Rovněž se účastní metabolismu železa, mědi a žlučových kyselin, metabolismu kyseliny listové a některých aminokyselin.

4. Vitamín C chrání organismus před zátěží těžkými kovy. Příkladem může být cigaretový kouř, který obsahuje olovo. ,,Céčko“ tyto těžké kovy váže na sebe, čímž zajistí jejich jednodušší vyplavení pryč z těla.

5. V imunitním systému sehrává vitamín C důležitou roli. Stimulací bílých krvinek pomáhá ničit bakterie a vylučovat potřebné protilátky chránící imunitní systém. Tímto procesem zabraňuje infekcím přerůst do větších rozměrů.

6. Stimuluje interferony, které jsou v procesu regulace imunitního systému důležitou součástí, protože chrání organismus před virovými infekcemi.

7. Vědecké studie prokázaly, že vitamín C zvyšuje odolnost vůči chladu. Jelikož je většina běžných infekčních onemocnění jako chřipka nebo rýma zapříčiněných i kvůli chladu, toto zjištění je dobrým stimulem pro konzumaci citrusových plodů.

8. Vitamín C pomáhá při prevenci proti nitrosaminům, které se v kyselém prostředí žaludečních šťáv vytvářejí z dusičnanů. Nitrosaminy mohou přispívat ke vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. [2]

9. Příjem vitamínu C oddaluje aterosklerózu, ukládání cholesterolu do cév.

10. U lidí trpících astmatickým onemocněním snižuje frekvenci záchvatů.

11. Zabraňuje metaplazii sliznice žaludeční a následnému rakovinotvornému působení [6]

Rizikové skupiny s nízkým příjmem vitamínu C

Za nedostatečný příjem ,,céčka“ lze označit ty, které nesplňují doporučené denní dávky, pro naše poměry definované Ministerstvem zdravotnictví SR (tabulka 1).

Rizikovou skupinou jsou i lidé, kteří nesplňují ani minimální denní množství 10 mg.

Vitamín C přijímaný pod doporučenou hranici může u malých dětí vyvolat onemocnění zvané Moeller – Barlow syndrom, u starších dětí a dospělých lidí se toto onemocnění nazývá kurděje.

Při poklesu příjmu vitamínu C pod minimální hranici 10 mg/den se po několika měsících objeví nemoc u každého člověka [2]

Kuřáci a pasivní kuřáci

Podle vědeckých studií mají kuřáci nižší hladinu plazmy, bílých krvinek a vitamínu C než nekuřáci. Z toho vyplývá, že denní příjem vitamínu C by měl být vyšší o 35 mg. Snížená hladina ,,céčka“ se projevuje i u lidí nedobrovolně a pravidelně vystaveným tabákovému kouři. [4]

Vitamín C a předávkování – dá se to?

Kojenci krmeni převařeným mlékem

V rozvinutých zemích je většina kojenců krmena mateřským mlékem nebo kojeneckou výživou známou jako počáteční kojenecké mléko. V obou případech krmení je dítěti podávaný vitamín C v dostatečném množství.

Někteří rodiče však upřednostňují náhradu mateřského mléka kravským. Vitamín C se v kravském mléce nachází v nedostatečně malém množství a jeho poměr se povařením kravského mléka ještě více sníží.

[7]

Lidé s omezeným příjmem potravy

Může jít o starší lidi, kteří si v pokročilém věku nedokážou sami připravit jídlo s dostatečným množstvím vitamínu C, duševně nemocné jedince nebo lidi závislé na alkoholu či drogách. Jelikož této skupině lidí s velkou pravděpodobností chybí kromě ,,céčka“ řada dalších vitamínů, jejich zdraví můžou ohrozit kurděje, ale i řada jiných onemocnění. [8]

Jedinci s malabsorpcí a chronickými onemocněními

Některá zdravotní onemocnění mohou redukovat vitamín C přijímaný do těla.

Jde o lidi trpící na střevní malabsorpci, která omezuje vstřebávání důležitých látek z potravy; vysoký stupeň, který je následkem déletrvajícího nedostatku výživy.

Vystaveni riziku nedostatečného množství vitamínu C v organismu mohou být i lidé trpící nádorovým onemocněním či onemocněním ledvin v pokročilém stádiu. [9] [10]

Předávkování vitamínem C. Je to možné?

Vitamín C má nízkou toxicitu a nejsou známy žádné větší případy poškození organismu způsobené tímto vitamínem. Jako potíže nadměrného užívání se zmiňují: průjem, nevolnost, křeče a bolesti břicha.

[8] Existuje několik studií s nejasnými závěry, které popisují, že nadměrné užívání vitamínu C může vytvářet ledvinové kameny, v extrémních případech až selhání ledvin. Jiné studie hovoří o tom, že velké dávky ,,céčka“ mohou maskovat poškození jater a způsobovat bolesti hlavy, nespavost a dráždění žaludku.

Stále však platí, že množství vitamínu C, které není extrémně vyšší než doporučená denní dávka, vyloučí organismus sám v podobě moči. [2] [11]

Vitamín C a předávkování – dá se to?

Přírodní versus umělý vitamín C

Na internetu můžete narazit na několik článků zpochybňujících účinky ,,umělého“ vitamínu C, který ve srovnání s tím přírodním je horší, ne tak velmi účinný, méně zdravý či dokonce zdraví škodlivý.

Dopátrat se k původní zdroji, kde bychom se mohli o těchto zjištěních dozvědět více, je ve většině případů stejně nemožné, jako zhubnout 10 kilogramů za 7 dní. Pokud porovnáme přírodní a umělý vitamín C, v obou případech jde o molekuly kyseliny L-askorbové.

Vitamín C přijímaný ve formě tabletek nebo prášku je stejný, jako vitamín C v ovoci nebo zelenině. Rozdíl je ten, že přírodní kyselina L-askorbová se v ovoci a zelenině nachází v komplexu s dalšími látkami a vitamíny. [12]

Prostřednictvím stravy spolu s vitamínem C přijímáme i bioflavonoidy, které účinek kyseliny podporují a znásobují.

Účinky bioflavonoidů v přírodním ,,céčku“ však není potřeba brát jako něco, co by mělo rozhodovat o neužívání umělého vitamínu C, protože zjištěné rozdíly absorpce umělého a přírodního vitamínu C nebyly příliš rozdílné.

Navíc výhodu bioflavonoidů nemají jen přírodní zdroje kyseliny L-askorbové, protože na trhu existují už i výživové doplňky s obsahem bioflavonoidů. [12] [13] 

Vitamín C a předávkování – dá se to?

V dalších článcích se můžete setkat také s argumentací, že většina doplňků vitamínu C je zdraví ohrožující, protože na jejich výrobu byly použity geneticky modifikované přírodní zdroje.

Kyselina L-askorbová je získávána z přírodních zdrojů a následně v procesu výroby výživových doplňků očištěna od látek, které v nich nejsou žádané.

Tímto způsobem se z přírodních zdrojů ztrácejí všechny škodliviny. [12]

Přijímáte dostatek vitamínu C? Odkud ho čerpáte? Podělte se s námi v komentářích o vaše zkušenosti s tímto vitamínem na podporu celkového zdraví. V případě, že se vám článek líbil, podpořte ho sdílením

Zdroje:

[1] Sauberlich, HE. A history of Scurvy and Vitamin C. In Packer, L. and Fuchs, J, eds. Vitamin C in Health and Disease. New York: Marcel Decker Inc., 1997.

[2] Buchanec, J. Vitamín C – Čo o ňom (ne)vieme. Pediatrie pro praxi 1/2005, 2005 – https://www.solen.cz/pdfs/ped/2005/01/04.pdf

[3] Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C – https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2013.3418

[4] Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.

[5] World's Healthiest Foods. Vitamin C – https://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient

[6] Weber P., Bendich A., Schalch W. Vitamin C and Human Health – A Review of Recent Data Relevant to Human Requirements. Internat. J. Vit. Nutr. Res.,1996.

[7] U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, 2011 – https://www.ars.usda.gov/ba/bhnrc/ndl

[8] Jacob, RA, Sotoudeh, G. Vitamin C Function and is_active in Chronic Disease. Nutr Clin Care, 2002.

[9] Hoffman FA. Micronutrient Requirements of Cancer Patients. Cancer, 1985.

[10] Deicher, R., Hörl, WH. Vitamin C in Chronic Kidney Disease and Hemodialysis Patients. Kidney Blood Press Res, 2003.

[11] Rossoff, TS. Encyclopedia of Clinical Toxicology. The Parthenon Publishing Group. Boca Raton, London,, New York, Washington, 2002.

[12] Šoltés, Ján. Bádateľove bájky o vitamíne C – https://www.lovcisarlatanov.sk/badatelove-bajky-o-vitamine-c

Budete mít zájem:  Antikoncepce: Nitroděložní tělísko a menstruace

[13] Carr, Anitra C., Vissers, Margreet C. M. Synthetic or Food-Derived Vitamin C – Are They Equally Bioavailable? Nutrients, 2013 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/

Pozor na vitamín C: Jaká dávka už je nebezpečná?

Vitamín C zachránil tisíce námořníků před kurdějemi a získal gloriolu hrdiny. A pak je tady jeho druhá tvář.

Britové ignorovali kurděje, ale kurděje neignorovaly Brity

„Oslabené končetiny opuchly a změnily se a páchnoucí dásně jim silně krvácely.“ Tak popsal Jacques Cartier muže postižené kurdějemi, kteří v roce 1536 zamrzli na řece svatého Vavřince a byli nuceni na znehybněných lodích přezimovat.

Kurdějemi onemocnělo 100 ze 110 mužů. Později, když už lékařské pokusy jasně ukázaly, že podávání citronů, pomerančů či kysaného zelí nemoc úspěšně léčilo, neměla ale léčba vyhráno.

Nick Lane ve své knize Kyslík mimo jiné píše: „Britská admiralita tuto radu s typickou lhostejností ignorovala a pevně si stála za svým i poté, co kurděje udělaly průvan v posádce, s níž se v roce 1740 vypravil na cestu kolem světa lord Anson.

Než se Anson v roce 1744 do Anglie vrátil, z 1 955 mužů, kteří vypluli, jich 320 zemřelo na horečku či úplavici a 997 na kurděje.“ 

Kolik „céčka“ potřebujeme

Na vězních v Iowě se konala série pokusů, která dokázala, že množství vitamínu C potřebného k tomu, aby se neprojevily žádné klinické příznaky kurdějí, je nebývale nízké. Pouhých 10 miligramů denně. Vitamín C se pro léčbu i prevenci kurdějí ukázal jako zcela zásadní. Ovšem další lékařské a zejména biochemické výzkumy prozradily na vitamín ještě mnohem víc.

Jakmile množství přijímaného vitamínu stoupne na 60 miligramů a více, začne se jej tělo močí zbavovat. Nicméně ve hře je celá řada faktorů, které mají vliv na ono vylučování. Vědecké kapacity se neshodují na přesné doporučené denní dávce, ale nejčastěji se pohybuje mezi 60–90 miligramy.

Faktem je, že dávka nad 1 gram už může poškozovat ledviny a pomáhat ke vzniku ledvinových kamenů. 

Kolafaktor

Jednou z méně známých, ale extrémně užitečných funkcí vitamínu C je jeho vliv na syntézu kolagenu. Kolagenová vlákna tvoří asi 25 % všech bílkovin v našem těle.

Bez vitamínu C by se netvořila správně a vzhledem k tomu, že je máme ve svalech, šlachách či kůži, šlo by o velmi nepříjemnou záležitost. Vitamín C tak vypadá jako to nejlepší, co můžeme do těla dostat.

Bez kolagenu by nebylo svalů. A bez svalovců by nebylo filmových superhrdinů.

Wolverine

Vitamínový průjem

Nebezpečí, kterým vitamín C hrozí, je dvojího druhu. Jedno si způsobujeme sami.

Pod vlivem kladných vlastností snadno může člověk nabýt dojmu, že čím více „zdravé látky“ do těla dodáme, tím léčivější bude mít účinky a případné nadlimitní množství se bez následků vyloučí. Bohužel tomu tak není.

Nadlimitní dávky vitamínu C způsobují průjmy, což bezesporu nepotěší nikoho, kdo se v dobré víře dopuje vitamíny. Čím více si vitamínu vezmete, tím více vyloučíte, ale (a to je důležité) můžete si poškodit ledviny.

Ve hře je železo

Ve hře je ještě další lékaři sledovaný aspekt. Existuje genetické poškození zvané
hematochromatóza, které je poměrně běžné a souvisí s nadměrným ukládáním železa v těle. Častější je u mužů, neboť ženy se díky menstruaci dokážou alespoň trochu železa zbavit. Vitamín C dokáže s železem reagovat a podle některých studií může mít vliv na jeho nadměrné ukládání v těle.

Dejme ještě jednou slovo Nicku Laneovi: „Jeden mladý nešťastník z Austrálie bral celý rok vysoké dávky vitamínu C, načež byl hospitalizován s vážným srdečním selháním. O osm dní později zemřel a při pitvě mu byla diagnostikována homeochromatóza. Lékaři dospěli k závěru, že vývoj nemoci mohl být urychlen vysokým příjmem vitamínu C.“

Strouhejte jen vrchní část kůry

Velmi zjednodušeně se dá říci, že jakkoliv je vitamín C nutný pro bezchybné fungování našeho těla, není jeho nadužívání zdravé. Už Paracelsus říkal, že toxický není jed, ale dávka. Předávkování může způsobit nejen průjem, ale i křeče, bolesti hlavy i břicha.

Navíc tento vitamín působí jako antioxidant (což je dobře, neb „prodlužuje“ život buněk, a tedy i organismu). Ovšem jak ukazují další výzkumy, v některých molekulárních interakcích působí jako prooxidant, tedy přesně obráceným způsobem, což je něco, co si nikdo nepřeje.

Neumíme tomu však zabránit.

příznaky předávkování vitamínem c – Seznam.cz

Nutricius Vitamín C 100% 50 g za akční cenu na e-shopu Dr.Max. Doplněk stravy.

Získejte kartu výhodOsobní odběr zdarmaSlevy každý měsícVlastní značka Dr.Max

tř. Těreškovové 2233/28, Karviná

vitaminy.doktorka.cz/priznakypredavkovanivitaminem

Nejčastěji lidé trpí nedostatkem vitamínů. Předávkování bývá vzácné, poněvadž většina vitamínů je rozpustných ve vodě a tak organismus okamžitě přebytek vyloučí močí. Riziko hrozí pouze u vitamínů rozpustných v tucích.

napadov.cz/predavkovanivitaminy-se-muze-tykat-i-vas-jak-jej…

Před 4 měsíciVětšina lidí obvykle řeší to, že nemají dostatek vitamínů. Je to běžný problém, který se dá řešit podáváním různých doplňků stravy, ale také úpravou jídelníčku. Možná jste ale netušili, že může nastat i zcela opačná situace – tedy stav, kdy…

mojestarosti.cz/predavkovani-otrava-vitaminemcpriznaky

Mám dosti hloupou otázku, ale nedá mi to, tak se radši hloupě zeptám než nevědět. Jsem teďka nemocná, bolí mě celý tělo, mám kašel, rýmu, bolí mě v krku a prostě beru nějaký léky na bolest v krku, nachlazení a chřipku, to je fuk.

Příznaky předávkování vitamínem c›Obrázky

lepsija.cz/predavkovanivitaminemc-vznik-ledvinovych-kamenu…

Před 12 měsíciS příchodem chladného počasí obvykle letíme do lékárny a sháníme zásoby vitamínu C v jakékoliv formě. Vitamín C skutečně poskytuje ochranu proti virům a posiluje imunitu, ale existují i situace, kdy vitamín C není tak prospěšný, jak bychom…

Vitamíny – je možné se jimi předávkovat?

Každý asi podvědomě tuší, že základem by měla být vyvážená a pestrá strava, která dodá lidskému tělu vše potřebné. K dodávání multivitaminů je vhodné přistoupit pouze tehdy, pokud má tělo zvýšené nároky na jejich příjem nebo se jedná o stav zvýšené potřeby.

Nedostatek vitaminů hrozí především v situacích, kdy je příjem stravou nedostatečný nebo je narušeno vstřebávání vitaminů, typicky při onemocněních trávicího traktu.

V opačném případě si zpravidla vytváříme „drahou“ moč, jelikož přebytek vitaminů, především vitaminů rozpustných ve vodě, se vyloučí bez užitku močí.

Vitamíny rozpustné ve vodě

U vitaminů rozpustných ve vodě – patří sem široká skupina vitaminů B skupiny, kyselina pantotenová, kyselina listová, biotin a vitamin C – k předávkování nedochází, výjimku tvoří pouze vitamin C. Ani u vitaminu C však nemůžeme hovořit o hypervitaminóze, spíše se při superdávkách objeví vedlejší účinky z nadužívání.

  • Denní doporučená dávka vitaminu C je pro dospělé 100 mg za den, pro těhotné a kojící ženy 110–150 mg za den, horní tolerovaná mez by neměla překročit 2 000 mg za den. Při příliš vysokém denním příjmu vitaminu C (nad 2000–3000 mg/den) může dojít k zažívacím potížím z podráždění žaludeční sliznice a k průjmům. Dávky převyšující 3000 mg/den mohou u některých osob způsobit zvýšenou tvorbu oxalátových kamenů. Zvýšené riziko se týká především lidí se sníženou funkcí ledvin.

Zajímavostí je vztah mezi vysokými dávkami kyseliny listové a maskováním projevů z nedostatku vitaminu B12. Nedostatek vitaminu B12 i kyseliny listové se projevuje anémií, která při zvýšeném příjmu kyseliny listové mizí.

Současně je však maskován jiný závažný projev nedostatku vitaminu B12, kterými jsou neurologické příznaky. Z toho důvodu by příjem kyseliny listové formou suplementace neměl převyšovat 1000 µg/den.

Zvýšený příjem kyseliny listové z potravy není nijak omezen.

U vitamínů rozpustných v tuku je situace odlišná

Ukládají se v těle na relativně dlouhou dobu (měsíce) a může dojít k předávkování. Za rizikový je považován především vysoký příjem vitaminu A.

  • Vitamín A se vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu. Provitaminy, z kterých se vytváří aktivní forma vitaminu A, se nazývají karotenoidy a najdeme je v potravinách rostlinného původu. Vysoký příjem vitaminu A může způsobit poruchy vývoje plodu, proto by těhotné ženy měly užívat pouze multivitaminové přípravky určené těhotným a v prvním trimestru nekonzumovat játra, která jsou vydatným zdrojem vitaminu A. Opatrnost je však na místě v prvních týdnech těhotenství, nedostatečný příjem vitaminu A v 2.a 3. trimestru by mohl vést k poruchám vývoje plic a poruchám imunitního systému. V rozvojových zemích je nedostatek vitaminu A značně rozšířený a je považován za hlavní příčinu oslepnutí a vysoké dětské úmrtnosti.

Provitaminy nevyvolávají žádné vedlejší účinky, protože jejich přeměna na vitamin A se děje v omezené míře. Opatrnost s vysokým příjmem vitaminu A je na místě také u žen v období menopauzy, jelikož je popsána souvislost mezi vysokým příjmem vitaminu A a rizikem snížení kostní denzity s častějšími zlomeninami kostí.

Boom kolem vitamínu D

V poslední době zažívá obrovský boom vitamin D. Přestože značná část populace trpí nedostatkem tohoto vitaminu, není moudré to přehánět s jeho suplementací.

Ve vysokých dávkách vitamin D způsobuje vyplavování vápníku z kostí, v krvi se zvyšuje hladina vápníku (hyperkalcémie), nadbytek vápníku je vylučován močí. Rizikem je kalcifikace měkkých tkání, jako jsou např. cévy nebo ledviny.

Budete mít zájem:  Kokosový olej na plísně a kvasinky – funguje? Jak ho použít?

Hyperkalcémie je spojena i se zažívacími potížemi, slabostí, únavou, zvracením a poruchami srdečního rytmu.

  • Důležité je vědět, že hypervitaminóza D se objevuje pouze jako následek nadužívání potravních doplňků, nikoli v důsledku zvýšeného příjmu potravou nebo vlivem slunečního záření.

Z uvedeného je patrné, že nic se nesmí přehánět a doplňky stravy je třeba užívat pouze v případě prokázaného nedostatku určitého vitaminu a nikoli jako náhradu za pestrou stravu. Nutností je samozřejmě nepřekračovat doporučené denní dávky, nekombinovat různé doplňky a rozhodně si nemyslet, že více je lépe.

Vitaminem C se máme zásobovat pravidelně

Dlouhodobý výpadek vitaminu C může zapříčinit celkový špatný zdravotní stav. Na rozdíl od většiny zvířat a rostlin si jej lidský organismus bohužel nedovede sám vyrobit.

Ve 20. letech 20. století se vitamin C podařilo izolovat maďarskému biochemikovi Albertu Szent-Györgimu.

O deset let později dokázal nositel Nobelovy ceny za chemii, sir Walter Norman Haworth, jako první určit jeho chemickou strukturu a vyrobit jej chemickou cestou.

Další držitel Nobelovy ceny, americký kvantový chemik a biochemik Linus Pauling, v šedesátých letech naplno využil jeho potenciál a podělil se o své znalosti s širokou veřejností.

Ne nadarmo je vitamin C (kyselina askorbová) nazýván králem mezi vitaminy.

Tento nejsilnější antioxidant toho totiž zvládne pro náš organismus udělat opravdu hodně: přispívá k normální funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidačním stresem z kouření, smogu i UV záření, snižuje míru únavy a vyčerpání, pomáhá zvyšovat vstřebávání železa, posiluje nervovou soustavu a psychickou činnost a v neposlední řadě se podílí na tvorbě kolagenu – spojovacího materiálu, který má vliv na funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní a kůže. Nedostatek vitaminu C se může brzy projevit už na vzhledu: v koutcích úst se objevují prasklinky, poranění se hůře hojí, pokožka je hrubá, vrásky se prohlubují a velmi snadno se tvoří modřiny a může se objevit krvácení dásní. Člověk se cítí velmi unavený až vyčerpaný, bolí jej svaly a klouby. Mohou se objevit žaludeční potíže, prudce se snižuje imunita, přidávají se potíže s vysokým tlakem a vyšší hladinou cholesterolu. Zhoršují se potíže psychického rázu.

Na pravidelný vyšší přísun tohoto antioxidantu by měli myslet zejména kuřáci, starší osoby nebo těhotné a kojící ženy.

Kdy méně a kdy více

„Dostatečný příjem vitaminu C je třeba zajistit především konzumací ovoce a zeleniny, ale také kvalitními doplňky stravy,“ uvádí prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.

, z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci: „Denní dávka vitaminu C pro zdravého dospělého člověka je zhruba 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena až na 1–2 g u dospělých i dětí s příznaky chřipky, dále u sportovců či během pobytu v extremních klimatických podmínkách,“ dodává. Doporučenou denní dávku poskytne například jeden průměrně velký pomeranč.

Vitamin C se doporučuje podávat všem především v období výskytu chřipkových onemocnění nebo při rekonvalescenci či poúrazových stavech a po operacích, kdy pomáhá rychlejšímu hojení a snižuje výskyt proleženin.

Předávkování můžete poznat

Pozor ale na předávkování! Když užijete více než 2000 mg vitaminu C za den, mohou se dostavit nepříjemné průvodní příznaky: průjem nebo naopak zpomalení střevní peristaltiky, žaludeční křeče, nevolnost.

„Příliš vysoké dávky se nedoporučují lidem, kteří jsou náchylní k tvorbě ledvinových kamenů,“ upozorňuje profesor Šimánek.

Velká dávka vitaminu C může rovněž mírně změnit výsledky krevních a močových testů (například hladinu cukru v moči u diabetiků).

• Podle studií zvyšuje konzumace vitaminu C hladinu antioxidantů v krvi až o 30 %. Organismus se tak může lépe bránit proti zánětu a infekci.

  • • Až o 50 % může konzumace vitaminu C snížit riziko onemocnění běžným nastuzením u lidí, kteří jsou zároveň vystaveni extrémnímu fyzickému stresu.
  • • Vitamin C urychluje obnovu buněk a podporuje tak metabolismus buněk pokožky, která je pak schopna lépe se vyrovnat se známkami únavy a stárnutí.
  • • Analýza 13 studií ukázala, že krátkodobá konzumace 500 mg vitaminu C denně měla významný vliv na snížení „špatného“ cholesterolu a hladiny triglyceridů.
  • • Další studie ukázala, že vitamin C má příznivý vliv na snížení rizika onemocnění dnou – snižuje v krvi hladinu kyseliny močové.
  • (Zdroj: healthline.com)
Vitamin C je nejlepší dodávat do těla v menších dávkách, avšak pravidelně. Tělo totiž dokáže najednou zpracovat jen malou část a zbytek vyloučí.

Věděli jste, že…

– Podle Americké optometrické asociace pomáhá vitamin C zpomalit proces věkem podmíněné makulární degenerace (onemocnění, jež vede k oslepnutí).

Podle profesora klinické oftalmologie Wexnerova lékařského centra Ohijské státní univerzity Randalla McLaughlina, je ochranný účinek vitaminu C v souvislosti s makulární degenerací komplexní v součinnosti s antioxidantem luteinem.

U lidí se šedým zákalem bylo při užívání 350 mg vitaminu C denně v některých případech prokázáno výrazné zlepšení zraku.

– Chcete si udržet zdravé srdce? Nedávný výzkum prokázal, že jeho pravidelné dávky společně s aminokyselinou lysinem udržují srdce v rytmu a pomáhají předcházet ukládání aterosklerotických plátů v cévách.

– Dobrá zpráva pro vegetariány je, že vitamin C dokáže zlepšit vstřebávání železa z rostlinných zdrojů až o 67 %, a tak u nich pomáhá snížit riziko vzniku chudokrevnosti.

(Zdroj: www.rd.com)

Pomeranče a kysané zelí

K nejbohatším zdrojům vitaminu C patří rakytník, šípek, citrusové plody, černý rybíz, meloun cantaloupe, mango, hroznové víno, papája, ananas, jahody, maliny, borůvky, brusinky, cibuloviny, brokolice, rajčinové papriky, černý rybíz, rajčata, květák, kiwi, brusinky, brambory, velice bohaté na vitamin C je kysané zelí. Je třeba myslet i na to, že tepelnou úpravou se vitamin C vytrácí, a to velmi výrazně. Je velice citlivý na teplo a udává se, že zmizet ho může kolem 10 % každých pět minut vaření.

Markéta OstřížkováOdborná spolupráce:

prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., Ústav lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci

Zdroj: měsíčník Moje zdraví, Březen/2019

Vitamín C a předávkování – bolest břicha, zvracení

Vitamín C je jedním z nejvíce známých antioxidantů a pomocníků při rýmě a nachlazení.

Každý z si už od dětství pamatuje, že je nejlepší lék proti nachlazení právě Vitamín c. Vitamín C (kyselina askorbová) se hojně doporučuje lékaři i jako prevence proti nachlazení. Tento ve vodě rozpustný vitamín můžeme nalézt běžně v přírodě v ovoci a zelenině.

Při dnešní špatné kvalitě potravin se hodně lidí zajímá, zda je přísun Vitamínu C z potravin dostačující. Někteří jsou zastánci toho, že si tělo vezme dostatek Vitamínu C z ovoce a někdo ho raději doplňuje pomocí tablet z lékárny.

Vitamín C je ve rozpustný ve vodě a tělo ho nedokáže uchovat. Oproti vitamínům, které se rozpouští v tucích je tento ihned vstřebán a zbytek vitamínu, které tělo nepotřebuje se dostane pomocí moči z těla ven. Největším problém předávkováním Vitamínem C jsou zejména zažívací potíže a ledvinové kameny.

Předávkování Vitamínem C může způsobit ledvinové kameny

Pokud si vezmete velkou dávku Vitamínu C a tělo ho nebude zrovna potřebovat, tak se vám z těla vyloučí pomocí oxalátu – což je v podstatě odpad. Oxalát se dostává z těla ven pomocí moči, ale může se právě díky nadbytku stát, že se naváže s minerály a začnou se v těle vytvářet ledvinové kameny.

Vysoké dávky Vitamínu C tedy způsobují vznik oxalátu v moči a tím pádem je větší šance vzniku těchto kamenů. Některé studie poukazují na to, že při překročení 2000 mg Vitamínu C na den se riziko rapidně zvyšuje. Avšak tento jev není u všech lidí stejný, jelikož hodně závisí na celkovém stavu těla.

Předávkování Vitamínem C může způsobit zažívací potíže

Nejvíce častým problémem s předávkováním jsou zažívací potíže.

Při konzumaci běžných potravin s vysokým obsahem tohoto vitamínu (jako jsou například citróny a pomeranče) se zažívací potíže příliš nevyskytují, jedná se zejména o doplňky z lékárny.

Největší problém bude pro většinu lidí se zažíváním při konzumaci 2 000 mg Vitamínu C denně. Často se dostaví průjem, ale i zvracení.

Je téměř nemožné se předávkovat Vitamínem C z běžné potravy.

Další příznaky při předávkování Vitamínem C:

Vetší dávka Vitamínu C není nic, co by bylo na životě ohrožující, ale často se projevují nepříjemné příznaky a to hlavně:

  • bolení v oblasti břicha
  • průjem
  • bolest hlavy
  • nespavost
  • zvracení
  • křeče

Problém s vysokou dávkou Vitamínu C mají hlavně lidé, kteří trpí hemochromatózou, která má za následek ukládání nadbytku železa, což se ještě více zhoršuje suplementací Vitamínu C. Některé léky by se také neměli brát s Vitamínem C a to zejména léky na srdce a rakovinu, tuto informaci si prověřte u svého doktora, pokud užíváte podobný typ léků.

Vitamín C zvyšuje vstřebávání železa a proto je vysoká dávka tohoto vitamínu spojená s hromaděním železa v našem těle.

Vitamín C je pro většinu lidí neškodný i při zvýšených dávkách, problémy nastávají až při extrémní suplementaci. Obyčejný člověk tak při předávkováním dostane spíše průjem a bolest břicha, než něco horšího.

Nejlepší možností je, pokud máte kvalitní stravu, se všemožným doplňkům Vitamínu C vyvarovat.

Pokud sportujete a jíte ovoce a zeleninu, tak vaše tělo stejně větší část tohoto Vitamínu C dostane z těla pomocí moči a vy tak utratíte další peníze za doplňky úplně zbytečně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector