Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví?

Karnitin je suplement, který je obalený otazníky.

Názory na něj jsou totiž opravdu absolutně protichůdné – je to suplement podporující spalování tuku s dalšími benefity pro organismus, naprostá zbytečnost nebo podle některých dokonce zdraví nebezpečný doplněk. Ale to je vcelku normální. V dnešní době je totiž moderní zpochybňovat suplementy, které jsou prozkoumané a funkční, a místo toho hledat nové zázračné způsoby a produkty. Pojďme si dnes udělat jasno a říct si, jak to s tím karnitinem opravdu je, co od něj můžeme čekat – pomůže nám hubnout, nebo bychom z něj měli mít strach? Jaká je pravda a co jsou naopak jen nepodložená fakta?CO TO VLASTNĚ JE TEN L-KARNITIN?

Ačkoliv L-karnitin bývá velice často označován jako aminokyselina, ve skutečnosti ale aminokyselinou až tak úplně není. Tato látka je velice specifická a je považována za „něco mezi“ vitamínem a aminokyselinou. Když byla prvně v padesátých letech minulého století studována, byla označena jako vitamin BT, patrně kvůli tomu, že je příbuzná vitamínům řady B.

Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví?

L-karnitin se tvoří v játrech a ledvinách z aminokyselin lyzinu a methioninu. To ale rozhodně nejsou jediná místa, kde můžeme L-karnitin v těle najít. Najdeme jej také ve svalech (včetně srdce), mozku a také ve spermiích.

Co se týče potravinových zdrojů, L-karnitin se nachází zejména v mase (hlavně pak v tom červeném) a dalších živočišných produktech, ale najdeme jej i v rostlinných zdrojích, jako je avokádo nebo třeba sojové boby.

Karnitin se vyskytuje ve dvou formách – D-karnitin a L-karnitin. L-forma je forma, která se nachází v přírodě a je biologicky aktivní.

Ve složení suplementů najdete většinou L-karnitin, L-karnitin L-tartrát nebo Propionyl-L-karnitin. Všechny tyto formy jsou velice podobné a prakticky stejně účinné.

 Naproti tomu D-forma je biologicky neaktivní a jako doplněk se neprodává.

Další populární doplňkovou formou L-karnitinu je acetyl L-karnitin, také známý jako acetylkarnitin nebo ALCAR. Ten najdeme v těle zejména v centrální nervové soustavě, kde hraje roli při produkci energie a produkuje důležitý neurotransmiter acetylcholin.

Acetylová skupina připojená k molekule L-karnitinu zvyšuje jeho schopnost procházet hematoencefalickou bariérou a vstupuje do mozku, kde působí jako silný antioxidant. Z tohoto důvodu některé výzkumy naznačují, že L-karnitin může mít účinky proti stárnutí a neurodegeneraci.

 

CO DĚLÁ L-KARNITIN V TĚLE?

L-karnitin pomáhá přenášet tuk, zejména mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, do mitochondrie buněk.

Až tam mohou být oxidovány a až poté je tělo může používat jako zdroj energie, tedy pro tvorbu adenosintrifosfátu neboli ATP.

  Tuto „práci“ L-karnitin dělá nejen při cvičení, ale i při regeneraci. Zvláštní účinek má pak během intenzivního tréninku, alespoň jak naznačují studie.

Bez adekvátního příjmu L-karnitinu nemůže být všechen tuk přenesen do mitochondrií, a tedy nemůže být ani využíván k výrobě energie. Nedostatek L-karnitinu není pro zdraví vůbec nijak příznivý.

Může vést ke svalovým slabostem, poruchám růstu, zvětšeným játrům a řadě dalších ne zrovna příjemných problémů.

To je jeden z důvodů, proč je L-karnitin považován za „podmíněně nezbytnou“ živinu: Jinak řečeno, lidské tělo jej sice samo produkuje, ale pokud jej nevyprodukuje dostatek, může být vážně ohroženo zdraví.

Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví?

Studie ze Skotska dospěla k závěru, že vedle svých schopností v oblasti přenosu tuku také L-karnitin navíc také zvyšuje účinky inzulínu na svalové buňky.

To znamená, že L-karnitin pomáhá udržovat nízké hladiny glukózy v krvi, dokonce i po jídlech bohatých na uhlohydráty, a zároveň pomáhá i vyrovnání hladin glykogenu. To je jeden z důvodů, proč někteří odborníci doporučují užívání L-karnitinu společně s po-tréninkovým jídlem.

Novodobé studie se momentálně zaměřují zejména na to, jak může L-karnitin vylepšit atletický výkon.JAKÉ JSOU TEDY ÚČINKY L-KARNITINU NA ZDRAVÍ A SPORTOVNÍ VÝKON?

L-Karnitin a jeho účinky na spalování tuku jsou velice známé. Ale karnitin můžete využít v i objemovém období, protože může omezit nárůst tuku a pomůže vám tak vytvořit „čistější“ objem.

A pokud rýsujete, pak je úloha L-karnitinu dobře známá – pomáhá využívat uložený tuk, aby jej tělo spalovalo a využívalo jako energii.

Pojďme si rozebrat účinky L-karnitinu trochu podrobněji.

SPALOVÁNÍ TUKU

Novodobé studie se zaměřují zejména na vliv L-karnitinu na zlepšení sportovních výkonů. V jedné z britských studií testovali vliv karnitinu na spalování tuku a jeho přeměnu na energii u cyklistů pomocí rozdělení subjektů na dvě skupiny.

Jedna dostávala L-karnitin dvakrát denně – společně s vysoksacharidovou snídaní a další dávku po čtyřech hodinách. Druhá pak konzumovala jen sacharidy.

Výzkum ukázal, že během jízdy s nízkou intenzitou, skupina užívající L-karnitin spálila až o 55% méně svalového glykogenu a zároveň u této skupiny došlo ke zvýšení schopnosti těla pálit tuky o více než 50%.

Během jízdy s vysokou intenzitou měly osoby užívající L-karnitin nižší hladinu kyseliny mléčné a vyšší hladiny kreatinfosfátu, což je jeden z primárních stavebních kamenů ATP.

VĚTŠÍ ODOLNOST VŮČI ÚNAVĚ

Další studie z Nottinghamu, testovala subjekty během cyklistického testu a dospěla k závěru, že ti z účastníků, kteří užívali L-karnitin, vydrželi až o 25% déle. Bylo to díky tomu, že spálili více tuku při zachování svalového glykogenu.

KONZUMACE SACHARIDŮ BEZ NABÍRÁNÍ TUKU

Britští vědci při jedné ze studií zaměřené na tuto problematiku také zjistili, že navzdory tomu, že zkoumaní přijímají o 640 kalorií rychlých sacharidů více ve své každodenní stravě, subjekty užívající L-karnitin nepřibraly žádný tělesný tuk navíc. Naproti tomu skupina, která konzumovala sacharidy bez L-karnitinu, nabrala v průměru více než pět liber tělesného tuku.

ZLEPŠENÍ REGENERACE

Dokonce několik studií na lidských subjektech došlo k závěru, že i nízké dávky (kolem 1-2g za den) L-karnitinu, významně snižují poškození svalů způsobené těžkým tréninkem. Navíc se také prokázalo, že L-karnitin má pozitivní vliv i na regeneraci.

Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví?

LEPŠÍ PROKRVENÍ

Účinky karnitinu na výkon nespočívají jen ve schopnosti zvyšování spalování tuku a snižování využívání glykogenu, ale také mohou zlepšit pohyb krve ve svalech. A čím větší je průtok krve, tím více živin se během cvičení dostane tam, kde je to potřeba.

ZVÝŠENÍ HLADIN TESTOSTERONU

Vědci z University of Connecticut zjistili, že L-karnitin zvyšuje množství testosteronových receptorů, které jsou známé jako androgenní receptory uvnitř svalových buněk.

A došli k závěru, že došlo ke zvýšení hormonální odpovědi na cvičení.

Čím více těchto receptorů v buňkách máte, tím více testosteronu je může navázat a stimulovat tak růst svalů a jejich zesílení.

EXISTUJÍ NĚJAKÉ VEDLEJŠÍ ÚČINKY SUPLEMENTACE KARNITINEM?

Najdeme i názory, že L-karnitin je zdraví škodlivá látka, jak to je doopravdy? Pokud užíváte L-karnitin v rozumných dávkách,  existuje jen velice málo negativních vedlejších účinků.

Pokud užíváte vyšší dávku, můžou nastat nějaké obtíže – mezi ty hlavní patří nevolnost, břišní obtíže, průjmy a zvracení. Ve výjimečných případech může dojít ke svalové slabosti.

ŠKODÍ L-KARNITIN SRDCI?

Na veřejnost se dostala studie, jejíž výsledek ukázal, že suplementace L-karnitinu může zvyšovat riziko vzniku aterosklerózy. Jenže tato studie se vztahovala pouze 10 subjektů.

  Díky tomu byla podrobena velké kritice od vědecké komunity a její výsledek nelze brát, vzhledem k velice nízkému počtu pozorovaných subjektů, příliš vážně.

Lékařští odborníci rovněž poukázali na četné studie, které zahrnují mnohem více než jen na 10 subjektů, a které docházejí k výsledku, že ve skutečnosti má suplementace L-karnitinem na srdce spíše pozitivní účinky – tedy že snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

  • Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví?
  • JAK UŽÍVAT L-KARNITIN?

Nejdůležitější aspekt, který zahrnuje suplementace L-karnitem je fakt, že pokud má dojít k očekávaným účinkům, měl by být užíván společně se sacharidy.

I pouhý 1 gram L-karnitinu může být účinný, ale lepší je užívat dávku 2-3 gramy, s nejméně 30-40 gramů sacharidů a 20-40 gramů bílkovin, aby účinek byl maximální.

To platí zejména pokud užíváte L-karnitin, L-karnitin L-tartrát nebo propionyl-L-karnitin. Karnitin není potřeba nijak cyklovat. Naopak by měl být užíván dlouhodobě a pravidelně.

KDY L-KARNITIN UŽÍVAT?

Jeden z nejlepších moment, kdy zařadit L-karnitin, je období po tréninku. Nicméně můžete jej užívat s jakýmkoliv jiným jídlem s vysokým obsahem živin – tedy sacharidů a bílkovin.

CO SI Z TOHO ODNÉST?

L-karnitin může být velice účinným pomocníkem nejen pro redukci tuku, ale přináší i další zdravotní benefity. Jen musíte vědět, kdy jej správně užívat a co od něj očekávat. Rozhodně to není kouzelná pilulka, která spálí vaše tukové buňky sama.

Základ je zaměřit se na kvalitní stravu, mít dobře sestavený trénink a pak můžete těžit z účinků L-karnitinu.

Není na místě hanit jeho účinky, a označovat jej za nefunkční, protože L-karnitin je jeden z neprozkoumanějších suplementů a byť neúčinkuje přímo, může být skutečnou oporou pro redukci tuku i celkové zdraví.

Pravda o Karnitinu, jeho účincích a použití

Je však třeba uznat, že pro osoby mající vzácná onemocnění může mít zásadní význam. A to zejména pro osoby postižené různými stupni ochrnutí po čas rehabilitací. Dále pro osoby se spinální svalovou atrofií SMA je nezastupitelnou pomůckou. A tak dále… Nás ale zajímá tolik inzerovaný účinek na 90 % populace – hubnutí.

odkaz na náš výrobek zde

Hlavní podmínky pro hubnutí, ať už hubnete s karnitinem nebo bez něj:

  • Karnitin pro Vás má smysl jen pokud vykonáváte pohyb déle než 40 minut. Může to být i rychlejší chůze. Nesplňujete-li toto, karnitin neužívejte.
  • Funkční množství bázického karnitinu (karnitin base) od 0,7g – 1g
  • Spalování vlastních tukových zásob, tedy hubnutí efektivně funguje při dobrém přístupu vzduchu – nejste tolik zadýcháni, abyste nedokázali mluvit.
  • S ohledem na předchozí podmínku je zároveň ale nutné se ani „neflákat“.
  • Čím déle pohybová aktivita trvá bez přestávky a bez přísunu jídla, tím více organismus spaluje vlastní zásoby tuku. Ale za určitou hranicí už i svalů. Snažte se postupně prodlužovat dobu pohybové aktivity den za dnem a s ním i dobu, kdy nejíte ani nepijete nic s kaloriemi.
  • Karnitin je doplněk, zlepší odbourávání tuků „pouze“ o nějaká procenta. Hlavní jsou tyto podmínky.

Je pochopitelné, že při malém pohybu málo využijete zlepšení transportu mastných kyselin do buněk a hubnutí se nekoná. Při energeticky náročnějším pohybu vytěžíte z Karnitinu mnohem více.

Spalování tuku se děje za přísunu kyslíku – oxidace. Karnitin je celosvětově nejprodávanější spalovač tuku. Dovede zvyšovat přísun kyslíku, spalování tuku, podkožního tuku se pak děje na místě, které procvičujete. Karnitin zajišťuje přísun tuků do buněk a oxidaci, čímž přispívá k vytrvalejší a vyrovnané svalové práci.

Obojí ( přísun kyslíku a tuků ) za asistence Karnitinu je hlavním předpokladem pro lepší metabolismus tuků / využívání tuků jako přednostního paliva, tedy zdroje energie pro svaly. Chybou mnoha hubnoucích, resp. hubnutí chtivých sportovců je právě nedostatečný přísun kyslíku, nutný pro efektivní využívání tuků .

Přední výhodou Karnitinového spalovače tuků zároveň je, že není návykový ani nemá škodlivé vedlejší účinky během diety, které se projevují při případném dlouhodobém užívání kofeinu, ani nevyvolává v organismu stres. S kofeinem, guaraninem jej lze přesto v dietě bez problému kombinovat. Karnitinem se začalo obohacovat také množství potravin souvisejících s redukcí váhy, tuku a zdravým životem.

Je třeba však uvést, že účinné množství Karnitinu se pohybuje až okolo 1000mg, což potvrdí řada profesionálně, vrcholově trénujících osobností. Čistota Karnitinu a jeho vstřebatelnost také velmi předurčují výsledek suplementace. Proto např. koncentrace 40mg Karnitinu tartrátu /100g v jogurtovém nápoji znamená pouze plýtvání zdroji a využití Carnitinu ( Karnitinu ) jako reklamního taháku. ( pozn.

při dotazování profesionálních vrcholových sportovců bylo zjištěno, že >50% z nich zařazuje zmíněnou látku – Carnitin ( Karnitin ) – mezi svou zvláštní výživu )

Funkční L-Carnitin ( Karnitin ) se užívá při redukčních dietách a výkonech, kde je žádoucí zvýšený obrat tuků , resp.

přednostní hrazení energetických požadavků organismu z tukových zásob, podkožního tuku = odbourávání tuku sportem. Stejně jako Lecitin nebo Kofein zvyšuje Carnitin ( Karnitin ) metabolismus tuků.

Použití této zvláštní výživy umožňuje snížit Váš kalorický příjem před sportem aniž byste výrazněji zaznamenali ztrátu energie.

Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví?

Účinky karnitinu

Podpora výkonu:

  • Karnitin nemá prakticky význam v posilovně (budování velikých svalů)
  • běh, kolo, plavání apod. jsou ideální cílové sporty, při kterých Karnitin prodlouží výkon a urychlí regeneraci.
  • ideální množství blížící se 1g

Mužská potence:

  • opravdu pomáhá zlepšovat stav a hybnost spermií. Je však důležité vyvarovat se chybným návykům, které k problému vedly.
  • množství okolo 0,5g denně (pro terapeutické účely podle doporučení lékaře může být koncentrace vyšší)

Pro domácí mazlíčky:

  • využívá se pro nemocné domácí mazlíčky. O jeho užití se však poraďte s veterinářem v závislosti na vašem problému

Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví?

(Po sportu je doporučeno konzumovat střední porci jídla bohatého na škroby a chudého na tuky např. těstoviny, pečivo… Tato energie potom není uložena do tuků, nýbrž do glykogenu ve svalech a játrech, kde Vám poslouží při dalším sportu ).

Tip: Pro maximální účinnost hubnutí doporučujeme dodržovat následující postup, který zaručuje nejlepší podmínky pro redukci tuku.:

  • zvolte druh pohybu, který jste schopni vykonávat déle než hodinu
  • pociťujte námahu (pohyb musí být intenzivní)
  • zároveň se snažte držet dech tak, abyste mohli mluvit (teoreticky i prakticky)
  • pokud jste příliš zadýcháni, zvolněte, ale nepřestávejte v pohybu
  • ani v krizích nepřerušujte déle než na minutu
  • zajistěte dostatečný přísun tekutin bez kalorií
  • první týden se více šetřete
  • v dalších bezprostředně navazujících trénincích délku aktivity postupně natahujte
  • stále přísně dbejte na pravidlo 3., které je nejdůležitější
  • cvičíte-li déle než 2-3 týdny, přejděte na jiný druh sportu
  • nový sport se Vám bude zdát obtížnější, ale o to účinněji bude fungovat, než si na něj opět zvyknete
  • poté znovu změňte druh pohybu

Pokud jste dodrželi výše uvedené pomocné body, tak nejen že spalujete nejvíce tuků, ale také omezujete chuť na sladké.

Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví?

Ztráta hmotnosti se začne projevovat opožděně a ve skocích, nevažte se každý den, ale vždy po celém týdnu.

4fitness.cz

Aminokyselina Karnitin (Carnitine, l-karnitin, Acetyl l Karnitin) – Významné sloučeniny pro ochranu mitochondrií. Účinky, dávkování bezpečnost

L-karnitin a příbuzná sloučenina acetyl-L-karnitin (ALCAR) jsou sloučeniny schopné zmírnit příznaky stárnutí a onemocnění mitochondrii, přičemž zvyšují potenciál mitochondrií spalovat tuky.

ALCAR se často používá jako posilovač mozku kvůli své schopnosti zvyšovat bdělost a kapacitu mitochondrií při poskytování podpory pro neurony.

Ukázalo se, že ALCAR je velmi účinný při zmírnění nežádoucích účinků stárnutí, jako je neurologický pokles a chronická únava.

Suplementace ALCAR je také velmi bezpečnou metodou zlepšování citlivosti na inzulín a zdraví krevních cév, zejména u lidí s choulostivým nebo oslabeným zdravotním stavem srdce.

ALCAR může také chránit neurony a opravit určité poškození, jako je například diabetes a diabetická neuropatie.

Jak užívat karnitin a doporučené dávkování

Standardní dávka pro L-karnitin je v rozmezí 500-2000 mg denně.

Existují různé formy pro doplňování karnitinu. Acetyl-L-karnitin (ALCAR) se používá pro zlepšení kognitivních funkcí. L-karnitin L-tartrát (LCLT) se obvykle používá pro fyzickou výkonnost a maximální sílu. Glycin propionyl-L-karnitin (GPLC) se používá k zmírnění problémů intermitentní klaudikace a zvýšení krevního toku.

Srovnatelný rozsah dávkování pro jiné formy L-karnitinu je : 630-2500 mg (ALCAR), 1000-4000 mg (LCLT) a 1000-4000 mg (GPLC).

Složení a vstřebatelnost

L-karnitin (L-3-hydroxytrimethylaminobutanoát) je přirozeně se vyskytující aminokyselina nacházející se v živočišné tkáni (masné výrobky) a do určité míry v mléku a mléčných výrobcích a je také součástí lidského mateřského mléka. Může být syntetizován v těle skrze dvě esenciální aminokyseliny lysin a methionin. Vzhledem k těmto zdrojům je známý jako živina, která odlišně ovlivňuje vegetariány a nevegetariány.

Karnitin z potravinových zdrojů má tendenci mít lepší procentní míru absorbce ve střevech, v rozmezí 57-84%, zatímco doplňková forma se pohybuje v rozmezí 14-18% .

To však může být způsobeno tím, že nižší dávky jsou účinněji absorbovány, jelikož průměrný odhadovaný příjem karnitinu u nevegetariána je 2 až 12 mcg / kg denně a mnohem nižší je u vegetariánů. U 90 kg člověka se to rovná příjmu 1,08 mg denně.

Doplňky mají tendenci být v rozmezí 250-500mg. Takže i přes špatnou orální biologickou dostupnost je absorpční dávka stále vyšší než standardní dávky v potravě.

Biologická důležitost

Karnitin existuje v těle ve dvou formách, a to buď jako L-karnitin nebo acetylovaná forma známá jako acetyl-L-karnitin (ALCAR). Syntéza těchto molekul se může realizovat endogenně ze dvou aminokyselin L-methioninu a lysinu.

Dehydrogenační proces, po kterém následuje hydroxylace, vytváří L-karnitin, který může být acetylován za vzniku ALCAR.

Oba enzymy hydroxylázy v tomto procesu jsou závislé na vitamínu C a nedostatky vitaminu C zhoršují biosyntézu karnitinu.

L-karnitin může být syntetizován v lidském těle ze dvou dietních esenciálních aminokyselin, L-methioninu a lysinu. Tento proces zahrnuje několik enzýmů závislých na vitamínu C a nedostatky vitaminu C mohou zhoršit biosyntézu L-karnitinu

Tato vnitřní syntéza je u novorozenců nižší a je proto částečně závislá na mateřském mléku pro příjem karnitinu.

Stav karnitinu je ovlivňován jak příjmem z jídla (především skrze maso, v menší míře díky mléku), tak i vnitřní syntézou karnitinu.

Hladiny karnitinu jsou nižší u vegetariánů a veganů kvůli žádnému dietnímu příjmu a protože endogenní syntéza karnitinu u vegetariánů může být maximálně 1,2 mmol / kg tělesné hmotnosti.

Dietní příjem karnitinu u omnivorů se může pohybovat v rozmezí 2-12umol / kg a v průměru je zdrojem 75% celkových zásob karnitinu.

Z těchto důvodů jsou subklinické nedostatky karnitinu (nízké tělesné hladiny) převážně u vegetariánů a veganů .To bylo zaznamenáno také u vegetariánských a veganských dětí.

Bylo by tedy obezřetné, aby vegetariáni doplňovali L-karnitin prostřednictvím doplnků stravy, avšak chybí více studií zaměřující se na tuto oblast.

Pokud jde o kojence, zdá se, že u žen dochází v těhotenství k poklesu plazmatických zásob v karnitinu. 12. týden těhotenství je spojen se sníženými zásobami karnitinu a 500 mg L-karnitinu může snížit tento pokles. Důvodem se zdá být snížená syntéza karnitinu.

Starší osoby mohou také trpět relativním nedostatkem karnitinu. Doplnování 2 g L-karnitinu je spojeno s menší únavou a lepším složením těla u stoletých a může zlepšit funkci svalů, proto by starší lidé trpící únavou nebo jinými neklinickými komplikacemi měli mít prospěch z doplňování L-karnitinu.

Nedostatek karnitinu

Karnitin je základní složkou pro dobrý výkon těla. Není to vitamin ani minerální látka, protože klasifikace vitaminu nebo minerálu znamená, že musí být konzumována prostřednictvím stravy, aby se zabránilo vzniku chorobného stavu. Protože karnitin je v těle vytvářen v omezené míře a žádný chorobný stav neexistuje, není klasifikován jako vitamin.

Zdá se, že v poměru k optimálním hladinám karnitinu v celém těle může v některých populacích s nízkým příjmem ve stravě nebo jinak narušenou absorpcí nebo použitím karnitinu existovat subklinický nedostatek karnitinu.

Větší nedostatky karnitinu mohou existovat u osob s nedostatečnou produkcí karnitinu a současně s nedostatkem příjmu v potravě. V těchto situacích se mohou vyskytovat symptomy podobné u demence.

Svalová slabost a jaterní dysfunkce mohou být také zaznamenány, stejně jako kardiomyopatie.

Míra deficitu karnitinu se může u některých rakovinových stavech zvýšit a je zkoumána jako adjuvantní léčba osob s kachexií u karcinomu s nízkými hladinami cirkulujícího karnitinu.

Zkouška vzestupných dávek (500 mg po dobu 2 dnů, 1 g po dobu 2 dnů, 2 g po dobu 10 dnů) zjistila, že u osob s pokročilým nádorovým onemocněním a nedostatkem karnitinu tento doplněk L-karnitin zlepšuje únavu a snižuje funkční poškození související s rakovinou a zabránění zvýšené ztrátě hmotnosti. U této populace se ukázalo, že dávky až do 3000 mg denně jsou bezpečné.

Varianty karnitinu

L-karnitin je považován za základní formu doplňování karnitinu.

Acetyl-L-karnitin je další forma L-karnitinu, která je užívána k neurologickým účinkům a zdá se, že má jedinečné vlastnosti, které základní L-karnitin nemá.

Acetyl-L-karnitin, také známý jako ALCAR nebo méně často jako Levacekarin, je molekula karnitinu vázaná na acetylovou skupinu. Acetyl-L-karnitin má tendenci být chápán jako neurologická verze karnitinu a zdá se, že má více interakcí v mozku oproti L-karnitinu.

V případě chronické únavy například ALCAR může snížit duševní únavu, zatímco jiné formy (Propionyl-L-karnitin) tak významně neúčinkují.

GPLC je glycinová aminokyselina, vázaná na molekulu karnitinu, která je esterifikována na mastnou kyselinu s krátkým řetězcem.

Když propinoyl-L-karnitin dosáhne mitochondrie, je metabolizován na L-karnitin a propionyl koenzym A.

Propionyl koenzym A se přeměňuje na sukcinyl koenzym A a tedy sukcinát, což je meziprodukt v Krebsově cyklu (cyklus citrátu). Díky tomu poskytuje nezbytný substrát pro meziprodukty výroby buněčné energie.

V praxi se zdá, že propionyl-L-karnitin je účinnější než L-karnitin ve věcech souvisejících s průtokem krve a regulací. Nejvýznamnější využití je možné pozorovat při intermitentní klaudikaci, kde PLC vykazuje více výhod než karnitin díky synergismu mezi propionylovou skupinou a karnitinovou skupinou. GPLC je také používán ke zvýšení produkce oxidu dusnatého u sedavých mužů a sportovců.

Glycin propionyl-L-karnitin (GPLC) nebo propionyl-L-karnitin (PLC) jsou považovány za varianty L-karnitinu, které mohou zvýšit průtok krve a snížit tlak ve větším rozsahu než jiné formy L-karnitinu.

L-karnitin L-tartrát je sůl L-karnitinu vázaná na kyselinu tartarovou a zdá se, že má rychlejší absorpci navzdory rozdílům v celkové biologické dostupnosti. Používá se poměrně často v atletických studiích kvůli rychlejšímu přílivu L-karnitinu, např. při podávání před tréninkem.

Neuroprotekce

Zdá se, že karnitin je schopen stabilizovat a prodloužit aktivity vnitřních antioxidačních enzymů, jako je superoxid dismutáza, a zabránit mitochondriálnímu poškození z etanolu. Podávání acetyl-L-karnitinu v dávce 2 mg / ml ve vodě u potkanů snížilo oxidační poškození a ztrátu neuronů způsobené alkoholem.

Acetyl-L-karnitin je spojen s ochranou neuronů tím, že zeslabuje nárůst oxidace a pokles ATP, ke kterému dochází, když jsou neurony blízko beta-amyloidní pigmentace, sloučenina korelující s Alzheimerovou chorobou a stárnutím.

Krevní tlak

ALCAR ve spojení s ALA může potenciálně snížit hypertenzi v kombinaci s antioxidačními a pro-energetickými účinky, stejně jako necitlivost vůči inzulínu a glukózovou toleranci u pacientů s poškozeným srdečním zdravím s minimálními až žádnými vedlejšími účinky při dávce 2 g denně. Při této dávce 2 g denně dochází ke snížení krevního tlaku u osob se špatnou glukózovou tolerancí o téměř 10 bodů systolického, s určitým poklesem diastolického stavu.

Bylo prokázáno, že GPLC zvyšuje hladinu oxidu dusnatého po 28 dnech užívání.

ALCAR může být přínosný pro krevní tlak u nezdravých lidí (metabolický syndrom, vysoký krevní tlak). Má mechanismy ke zlepšení krevního tlaku nezávislé na stavu onemocnění pomocí oxidu dusnatého, ale není jasné, jak ovlivňuje krevní tlak u jedinců s normálním krevním tlakem.

Krevní průtok a vasorelaxace

Karnitin ve formě propionyl-L-karnitinu (GPLC), prokázal, že zlepšuje příznaky intermitentní klaudikace.

Doplňování GPLC v dávce 1-3 g za den pravděpodobně spolehlivě zvyšuje maximální chůzi u osob trpících přerušovanou klaudikací a zlepšení kvality života.

Benefity se nezdají být závislé na dávce a zdá se, že přináší větší prospěch u osob s vážnějšími příznaky než u osob s menšími příznaky.

GPLC napomáhá periferním arteriálním onemocněním obecně, protože zvyšuje periferní mikrocirkulaci. U osob s periferními arteriálními chorobami může doplnění GPLC zvýšit výkonnost a výkon. Je tedy velmi nadějný pro periferní onemocnění tepen a přerušovanou klaudikaci.

Stárnutí

U starších potkanů, kterým byl podáván acetyl-L-karnitin 3 hodiny před srdeční ischémií došlo k méně poškození srdeční tkáně. Možným mechanismem je zvyšování hladin CPT1 v myokardu.

Pokles CPT1 se projevuje v průběhu stárnutí.

V lidských srdcích bylo zjištěno, že při stárnutí dochází k méně oxidaci mastných kyselin, což způsobuje posun směrem k metabolismu glukózy v srdci, o nichž se předpokládá, že jsou způsobeny nižší aktivitou CPT1.

Acetyl-L-Karnitin má mechanismy fungování prospívající srdečnímu svalu během stárnutí a vypadá velmi slibně jako možná srdeční anti-aging sloučenina.

Jedna metaanalýza, která hodnotila úlohu L-karnitinu při sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění a zhodnotila 13 studií provedených na toto téma u osob trpících infarktem myokardu poznamenala, že doplňkový L-karnitin byl spojen s 27% snížením mortality všech příčin), ventrikulární arytmie a anginy, ale žádný ochranný účinek proti srdečnímu selhání. Autoři předpokládali, že karnitin by byl účinný u osob s akutním infarktem myokardu a stabilní angínou. Zdá se tedy, že karnitin poskytuje jisté ochranné účinky lidem, kteří v minulosti prodělali infarkt.

Kombinace karnitinu v kombinace s koenzymem Q10 (CoQ10), což je mitochondriální živina důležitá v transportním řetězci elektronů, prokázala zvýšení kvality života a snížení zánětu během 12 týdnů užívání  u osob se srdečním selháním.

Androgenní receptory

Doplňkový L-karnitin v dávce 2 g denně prokázál účinky na zvýšení hustoty androgenních receptorů ve svalových buňkách. Přestože tento mechanismus nezvýší hladiny samotného testosteronu, může zvýšit účinky již přítomného testosteronu.

V jedné studii u potkanů ​​bylo zjištěno, že acetyl-L-karnitin zabraňuje poklesu testosteronu spojeného s chronickým stresem.

Růstový hormon

L-karnitin v dávce 2 g denně po dobu 3 týdnů dokázal zvýšit hladiny IGF-3, které jsou indukovány cvičením po dobu přibližně 180 minut. To teoreticky může zvýšit účinky IGF-1 a IGF-2 tím, že jim umožní být přítomen více času v krvi.

Únava

Chronický únavový syndrom

  • Karnitin, konkrétně acetyl-L-karnitin (ALCAR), je zkoumán pro chronický únavový syndrom jako biomarker únavy.
  • Únava u aktivita
  • Přidání acetyl l karnitinu do krmiva zvířat zvyšuje pohotovostní aktivitu jak u mladých, tak u starých krys, i když mnohem více u starších krys.
  • U jiných zdravých lidí byl acetyl-L-karnitin v dávce 2 g (+ další 2 g propionyl-L-karnitinu) u starších mužů schopen snížit únavu při zmírnění příznaků andropauzy (erektilní dysfunkce), stejně jako snížení únavy po fyzickém výkonu.

Vlasy

L-Karnitin v testech in vitro ukázal, že dokáže stimulovat růst vlasového folikulu tím, že současně zvyšuje růst a zároveň snižuje apoptózu ( buněčnou smrt) vlasových buněk.

Alkohol

Zdá se, že acetyl-L-karnitin poskytuje ochranné účinky proti neurodegeneraci vyvolané etanolem. Za těmito účinky acetyl-L-karnitinu jsou zdá se jeho schopnosti překonat hematoencefalickou bariéru.

Jedna studie u alkoholiků po 90 dnech s použitím 2 g acetyl-L-karnitinu zjistila významné zlepšení ve všech změřených kognitivních funkcích, ačkoli tato populace vykazovala kognitivní deficity na počátku studie.

Acetyl-L-karnitin také snížil zvýšení propustnosti krevní mozkové bariéry způsobené alkoholem.

Bezpečnost karnitinu

Studie zkoumající 3 g L-karnitinu denně po dobu 3 týdnů u 21 zdravých mužů nezaznamenala žádné aberace parametrů enzymu nebo krve a potvrdila jeho bezpečnost jako doplněk stravy.

Obecně se nezdá, že by existovala toxicita spojená se standardními doplňkovými dávkami karnitinu.

VYHLEDAT

Karnitin lze považovat za látku, která svým významem i rozšířením brzy dostihne i nejpoužívanější parafarmaka. Karnitin je řazen do skupiny tzv. potravních faktorů, které se odborně označují jako – živiny vitamínům podobné.

Původně se za vitamín považoval a dostal název Bt přičemž mnohdy se stále za vitamín označuje.

Z přísně vědeckého hlediska se uzavřelo, že karnitin vitamínem není, protože se v organizmu může tvořit. Může nebo mnohdy nemusí ve smyslu, že se buď z nějakých důvodů vůbec netvoří nebo v množství nedostatečném.

I tento fakt byl a je příčinou toho, že za určitých okolností se karnitin začal již asi před 12ti lety používat jako léčivo především pro kardiovaskulární onemocnění, diabetes, nervosvalové poruchy, jaterní a ledvinová onemocnění atd.

Karnitin je tedy látkou lidskému organismu vlastní. Nejenže si ho dokáže sám vytvořit, ale také ho dostává ve stravě a to v produktech pouze živočišného původu.

Karnitin je nadějí pro značné množství lidí trpících již uvedenými nebo dále specifikovanými onemocněními ale také pro ty, kdo pravděpodobně mají nedostatek karnitinu, aniž by to věděli, případně aniž by jim to způsobovalo život ohrožující zdravotní problémy.

Jenomže je dost reálné že v nejbližší době zjistíme, že skutečně některé z takových závažných zdravotních problémů mohou být provázeny nebo dokonce i vyvolány právě nedostatkem karnitinu. A naopak, některá onemocnění mohou způsobit nedostatek karnitinu, což má sekundárně negativní dopad na jiné životní funkce.

Co je to karnitin?

Látka přirozeně přítomná v lidském organizmu i v tělech vyšších živočichů. Původně byla izolována z masa, proto také dostala název karnitin (carnis – latinsky maso, od toho také masožravci čili Carnivora). Karnitin je znám již od roku 1905, v čisté formě byl isolován v roce 1940 ale jeho fyziologické funkce byly poprvé popsány až v roce 1959. Toho roku Fritz oznámil, že karnitin podporuje jeden z velmi důležitých procesů přeměny látek v lidském organizmu – proces tvorby energie z tuků. Laicky a obrazně formulováno je karnitin lopatou, pomocí níž organizmus přikládá palivo, v tomto případě tuk, do kotle, kterým je malinká organela přítomná v buňce a která se nazývá mitochonárie. V ní probíhá „spalování“ tuků.Od roku 1959, kdy byl popsán účinek karnitinu, se na něho zapomnělo a to až do roku 1973, kdy byl popsán první případ pacienta s nedostatkem karnitinem.

Karnitin – chemická podstata

L-karnitin je chemicky 3-hydroxy-4-N-trimethyl-aminomáselná kyselina. Je podobný cholinu (to je důležité především pro ty, kdo vědí, co je cholin a jak je důležitý i ve vztahu k lecitinu). Řada odborníků označuje karnitin za „aminokyselinu“. Ale on v pravém slova smyslu aminokyselinou není, je pouze její „příbuzným“.

Jako takový se v žádném případě nepodílí na tvorbě bílkovin. Je možno definovat karnitin také jako kvartérní amoniovou bázi. Z lékařského a uživatelského hlediska je však asi nejpodstatnější, že karnitin existuje ve dvou optických isomerech, tedy ve formě L- a D-.

Je to podstatné, a to dokonce zásadně, protože D-forma je nejenom neúčinná, ale už i v malém množství se považuje za toxickou.

Jak se tvoří karnitin v organizmu a jak se využívá ze stravy

K endogenní tvorbě karnitinu organizmus potřebuje několik látek – aminokyseliny lysina methionin, vitamíny niacin, pyridoxin a vitamín C a minerální látku železo.

Pouze lysina methionin tvoří posléze stavební prvky molekuly karnitin, ostatní látky jsou vitamíny (pochopitelně s výjimkou železa).

Zapojení vitamínů do tvorby karnitinu je na jedné straně vyjádřením složitosti a komplexností jeho tvorby, na druhé straně je školním příkladem funkce vitamínů.

A za třetí je jasné, že když chybí kterákoliv, byť i ne přímo stavební součást molekuly, nelze karnitin v dostatečné míře vytvářet vůbec. Je tudíž naprosto nutné mít dostatek vitamínů, tzn. dostatečně kvalitní výživu. Není-li tomu tak, je nutné uvedené vitamíny používat v doplňkové formě, přičemž v řadě případů nestačí ani takovýto postup a je nutné přikročit k použití čisté formy karnitinu.

Přestože přirozeně přítomný ve stravě je karnitin pouze v živočišných produktech, ještě to neznamená, že je nezbytné jíst hojnost živočišných produktů! Pokud se umíte stravovat vegetariánsky resp.

pokud konzumujete také sýry a jiné mléčné produkty a vejce, neměli byste mít lysinu a metioninu nedostatek a tím pádem ani nedostatek karnitinu. A to už i proto, že lze předpokládat, že máte také dost potřebných vitamínů. Kromě toho je vlastní tvorba karnitinu pravděpodobně důležitější než jeho konzumace stravou.

Alespoň tak tomu je u zvířat a je otázkou zda to platí pro člověka. Některé údaje jsou totiž dokonce opačné. Ale problém není zatím uzavřen.

K přijatý stravou se kompletně vstřebává a ke svému vstupu do buněk potřebuje prakticky jen energii a ionty sodíku. I když je karnitin malá molekula, jeho ztráty jsou minimální protože ledviny ho prakticky kompletně vstřebávají zpět do krve.

Tento proces je však přímo závislý na řadě faktorů: složení stravy, věku, pohlaví, fyzické aktivitě, hladovění a době jeho trvání, stresu – například po zraněních, operacích.., jedním z hlavních regulačních faktorů je však aktivita štítné žlázy.

Karnitin ve stravě

Vysoký obsah určité látky v nějaké potravině ještě neznamená, že se přímo do cílové tkáně lidského organizmu dostane to samé množství.

Většinou dokonce naopak! Je známo, že nejen skoro všechny vitamíny, ale také například i esenciální aminokyselinyjako stavební prvky pro všechny bílkoviny, podléhají rozkladu při zpracování (především tepelném) jejich potravinových zdrojů.

To jenom demonstruje, jak kategoricky chybné může být počítání příjmu vitamínů, minerálů a nebo i jednotlivých živin a jejich složek ze základních tabulek bez úvahy možných ztrát nebo kategorické změny povahy některých z nich.

Kdy je nutné použít karnitin ve formě doplňku?

  • v případě nedostatečného obsahu v krvi a ve tkáních: k poklesu intracelulárního obsahu karnitinu dochází nejen nedostatečným exogenním příjmem, ale také v důsledku jakýmikoliv vlivy vyvolané malabsorpce, při parenterální výživě, chronické dialýze, tubulární acidóze, šoku, sepsi, stresu, acidóze z hladu a nakonec i při vrozeném defektu biosyntézy karnitinu.
  • v případě, že je zjištěna porucha tvorby karnitinu.

Kdy může dojít k nedostatečné tvorbě resp. k velkým ztrátám nebo nárokům?

  • když je výrazně snížen příjem kanitinu stravou a současně je nutné tvořit více energie, tzn.: v důsledku extrémních fyzických výkonů v důsledku dlouhodobého hladovění (např. nesprávné redukční diety, onemocnění zažívacího traktu apod.)
  • když jsou významně zvýšeny požadavky na jeho využití v organizmu, tzn.: obezita, těhotenství, plodnost u mužů, děti na umělé výživě, pacienti na dialýze.
  • u některých dalších patologických stavů byla zjištěna významně nižší hladina karnitinu, která je však důsledkem, nikoliv příčinou těchto onemocnění: oběhová onemocnění, vysoká hladina lipidů v krvi, ledvinová onemocnění (ledviny nemohou vychytávat zpět karnitin), cirhóza, podvýživa (např. děti veganů a makrobiotiků), hypothyreosa, některá genově determinovaná onemocnění svalů a nervů.

Důsledky deficitu karnitinu

Při nedostatku karnitinu dojde k intracelulárnímu hromadění mastných kyselin a vzniku toxických lipoperoxidu, hromadí se vápník a buňka může nekrotizovat.

Snížená činnost jater vede k hypoketonémii, hyperamonémii a k hypoglykémii protože dochází ke zvýšené utilizaci glukosy jako jediného možného alternativního energetického zdroje. Snižuje se tvorba acetylcholinu v CNS.

Vyvíjející se encefalopatie snižuje toleranci ke stresu a jeho působením dochází k neadekvátní reakci endogenních kortikoidů.

Co „umí“ karnitin

  • přenést volné mastné kyseliny do mitochondrie, kde se z nich tvoří energie
  • přenést štěpy trigiyceridu (zvané short- a medium- chain čili krátké a střední řetězce trigiyceridů) z mitochondrie ven, což zvýší hladinu koenzymu A a to následně přeměnu tuků na energii.
  • působit na metabolizmus cukrů Podle nejnovějších zpráv z výzkumu je karnitin důležitý i pro přeměnu cukrů! Dokonce je zřejmé, že čím více je karnitinu, tím více je ve svalech zásobního glykogenu! Tento fakt je významný především ve vztahu ke sportu. Efekt karnitinu lze tudíž označit za „glykogen šetřící“.
  • působit v přeměně tzv, větvených aminokyselin (BCAA) Část těchto aminokyselin obsažených ve svalu se částečně přeměňuje na odpovídající ketokyseliny, které se váží na karnitin a transportují se v tomto komplexu do jater kde se využívají buď jako zdroj energie nebo se z nich tvoří glukóza.
  • snížit tvorbu kyseliny mléčné (laktátu) při fyzické zátěži Tím se zvyšuje schopnost vydržet úroveň nasazeného tempa. Po ukončení výkonu karnitin urychluje odstranění nepříznivě působícího laktátu a tím zkracuje minimálně nutný čas regenerace.
  • ovlivňovat činnost štítné žlázy – karnitin má těsnou souvislost s činností štítné žlázy, která je odpovědná za tvorbu energie. Pokles aktivity se projeví přibýváním na hmotnosti. Karnitin použitý u osob trpících sníženou funkcí štítné žlázy dokáže aktivizovat přeměnu tuků na energii a tak zabránit zvyšování tělesné hmotnosti. Současně se omezí nepříznivé projevy hypofunkce žlázy, konkrétně fyzická i duševní únava.
  • být závislý na použití anabolických steroidů – anabolika vyvolávají nárůst kapacity systému používajícího karnitinu ke zvýšení přeměny tuků na energii. Souběžně stoupá schopnost využití karnitinu a tudíž i nutnost jeho použití.
  • snižovat riziko intoxikace amoniakem – karnitin pomáhá snížit riziko intoxikace amoniakem (například u pacientů s těžkými poruchami funkce ledvin nebo v důsledku hladovění nebo extrémní fyzické zátěže) -v této souvislosti spolupracuje s argininem a ornitinem.
  • zvýšit aktivitu mozku tím, že ovlivňuje hladinu některých neurotransmiterrů – například GABA a TAURINU a tvorbu enzymů detoxifikuje organizmus od některých jedů a farmak a zřejmě současně funguje jako stimulátor procesů odstranění volných radikálů.

Důkazy o účincích karnitinu ve všech uvedených souvislostech jsou již většinou jednoznačné. Až dosud se však nejvíce karnitin používá (ve světě) u osob s oběhovými onemocněními a u uremiků na dialýze.

Karnitin ve spojení s dalšími účinnými látkami může být v některých případech efektivnější než samotný. Účinky karnitinu obsaženého v multi-komponentních produktech se prokázaly například u dětských neurologických onemocnění, svalových atrofíi a u dětských uremiků.

Účinnost kontra neúčinnost

Ačkoliv snad neexistuje produkt o němž by nebylo možno slyšet jak pozitivní, tak negativní soudy. V případě karnitinu pozitivní zkušenosti výrazně převažují nad negativními (negativní ale pouze ve smyslu neúčinnosti nikoliv závažných vedlejších účinků).

Zajímavé na tom je, že se v klinice nepochybuje o významu karnitinu i když se zde používá jen sporadicky s ohledem na vysokou cenu, kdežto v běžné praxi, hlavně v řadách sportovních lékařů a minimálního počtu sportovců samých, se vyskytlo více hlasů ve smyslu nedůvěry k účinkům karnitinu.

Došlo to dokonce tak daleko, že se formulovala skupina lékařů pracujících v rámci Zdravotní komise mezinárodního olympijského výboru materiál, v němž se vyjadřuje k použití různých dietních doplňků, včetně karnitinu.

I přestože právě karnitin z tohoto materiálu vyšel snad nejlépe, prohlásila o něm, cituji:

„L-karnitin asi zlepšuje využití tuků při tvorbě energie a tím i vytrvalostní výkon, ale je nutné provést ještě další studie a to hlavně v případě použití acetyl-L-karnitinu“ (konec citace). A to vše navzdory již nesčíslným vědeckým studíim, potvrzujícím účinnost ve všech možných oblastech.

Formy L-karnitinu

L-karnitin se vyrábí jak „klasickou“ chemickou syntézou, kdy vzniká tzv. racemická směs L- a D- formy karnitinu, která se pak musí oddělit. Většinou v L- frakci zůstává od 3 do 5 % D- formy. Druhou, technologicky a tím i ekonomicky náročnější cestou, kdy vzniká POUZE L- forma karnitinu, je biotechnologická, kdy karnitin je tvořen speciálními mikrobiálními kulturami.

L-KARNITIN BÁZE (C7H15N03) M.V. 161,2 trimethylbetain kyseliny 4-amino-3-hydroxymáselné. Obsahuje minimálně 99 % karnitinu zcela bez D-formy.

Fyzikální vlastnosti ho předurčují k použití v tekutých formách, které jsou asi nejlépe snášeny (při podání ústy).L-KARNITIN – L- TARTARÁT M.V. 472,49 L-karnitin-báze je kombinován s kyselinou vinnou (tartarát). Tím se sníží původní 99 % obsah karnitinu na 68 %. Mění se fyzikální vlastnosti: L-karnitin-L-tartarát má kyselou reakci (pH je 3,5-4,0 je tedy oproti bázi „kyselý“). Snižuje se rozpustnost ve vodě a mění se také pach, není cítit po amoniaku. Je vhodný především pro suché formy produktů, tedy pro tablety. Účinnost L-Kartnitin-L-tartrátu sice není fyziologicky nižší, ale také ne vyšší než L- karnitin-báse.

L-KARNITIN – HCl (hydrochlorid) je kombinací L- karnitinu-báze s ANORGANICKOU kyselinou chlorovodíkovou. Motiv pro tuto kombinaci je velmi podobný jako v případě L-karnitin-L-tartarátu. Především pro klinické použití (injekce a infúze) je to látka mnohem výhodnější, protože báze po pufraci kyselinou dosahuje neutrálního pH. Obsah čistého karnitinu je 85 %, více než v případě tartrátu.

L-KARNITIN – Mg CITRÁT Je kombinací báze a hořečnaté soli kyseliny citrónové. Obsah karnitinové base je zde jen 45%. Představuje další pozitivní krok ve smyslu účinků karnitinu. Uvážíme-li, že hořčík je ve stravě nedostatkový a tento fakt je výraznější u řady onemocnění a také u sportovců, je věc jasná.

Hořčík kromě toho působí synergicky s karnitinem hlavně ve svalu. Citrát sám o sobě je energetickým zdrojem, který však není použitý jako nějaký „zesilovač nebo přenašeč“ nýbrž jako látka upravující pH směrem do kyselé oblasti aniž by to byla silná anorganická kyselina.

Tato forma karnitinu má zdá se poměrně značnou perspektivu.

ACETYL – L-KARNITIN-HCl je považován za perspektivní svými účinky na mozkovou činnost.

S ohledem na to, že mozek nevyužívá ve významných množstvích za běžných okolností volné mastné kyseliny jako zdroj energie, dalo by se uvažovat, že karnitinu asi není pro jeho činnost významný.

Jak jsem však již uvedl v popisu účinků karnitinu výše, není to tak zcela pravda. Acetyl-karnitin také lépe proniká do mozku. Studie účinků této látky však nejsou dosud uzavřeny.

DÁVKOVÁNÍ

Účinná dávka se pohybuje od minimálních 200 mg čistého karnitinu ve formě báze až do několika gramů za den, například u sportovců, kde je někdy nutné používat až 4 g po dobu několika dnů a pravidelně ho brát v dávkách nižších i v průběhu dlouhodobých tréninků nebo závodů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector