Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?

Snažíte se dodržovat zdravý životní styl, ale přesto se potýkáte s nešvary, jako jsou ekzémy, akné či padání vlasů? Cítíte se unavení, často zapomínáte nebo nemůžete spát? Za všemi těmito problémy se může skrývat nedostatek některého vitaminu ze skupiny B.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?Dostatek vitaminu B je důležitý pro fyzické ale i psychické zdraví. Foto: Pixabay.com

Vitaminy skupiny B, souhrnně nazývané jako B-komplex, jsou esenciální látky, které zajišťují správné fungování našeho organismu.

V dnešní době se už prakticky nesetkáváme s tím, že by jeho nedostatek v organismu vyústil až v nechvalně proslulou nemoc beri beri, ale i tak může tento deficit řádně znepříjemnit život.

Pokud si uvědomíte, který typ vitaminu B vám chybí a doplníte jej, můžete si ušetřit mnoho obtíží.

Vitamínů označovaných písmenem B, existuje vícero typů. Každý má vliv na trochu jinou část lidského zdraví. Za nejdůležitější bývají označovány B2 (riboflavin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin) a B12 (kobalamin). Společnou mají hlavně rozpustnost ve vodě. Díky tomu není riziko předávkování tak velké jako u jiných druhů vitamínů.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?Máte chuť na arašidové máslo? Pravděpodobně máte nedostatek vitaminu B. Foto: Pixabay.com

Udělejte si jednoduchý test, zda vám nechybí vitamin b

Pokud se potýkáte s některými zdravotními obtížemi či neodbytnými chutěmi, ale je vám nepříjemné strávit celý den v čekárně u lékaře a podstupovat řadu testů, můžete se pokusit sami zjistit, v čem je problém. Způsobů, jak odhalit, po kterém typu vitaminu vaše tělo hladoví, je celá řada. „Dr. J. M.

Ellis vyvinul rychlý časný test, který má varovat před nedostatkem vitaminu B6 pyridoxinu. Natáhněte ruku dlaní vzhůru a snažte se ohnout dva poslední klouby prstů, až špičky prstů dosáhnou dlaně (to neznamená sevřená ruky v pěst, protože jsou ohnuty jen poslední klouby). Zkuste tento test na obou rukou.

Pokud se špičky prstů nedotknou dlaně, je nedostatek vitaminu B6 pravděpodobný,“ radí E. Mindell ve své knize Vitaminová bible pro 21. století.

Pokud jste u testu neuspěli, je pravděpodobné, že se potýkáte s nedostatkem vitaminu B6, který se u mnoha jedinců projevuje v podobě aft či rozpraskaných koutků.

Deficit se může podepsat také na vašem celkovém špatném rozpoložení, které vyúsťuje v nervozitu. Některé pacienty dokonce v noci budí úporné křeče v nohách, jiní se potýkají s tím, že jejich tělo zadržuje tekutiny.

Řešení je jednoduché, buďto se můžete spolehnout na tablety anebo dodat tělu, co si žádá, přirozenější cestou.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?Vlašské ořechy jsou výborným zdrojem vitamínu B6. Foto: Pixabay.com

Vitamin B6 se vyskytuje v mnoha potravinách. Milovníci masa si mohou zvýšit jeho hladinu prostřednictvím konzumace vepřového masa, ryb, jater a dalších vnitřností.

Vegetariáni a příznivci lehčí stravy si mohou dopřát luštěniny, vejce, kapustu, mrkev, ořechy, celozrnný chléb anebo sušené kvasnice.

Při přípravě pokrmů byste měli pamatovat na to, že během varu klesá množství obsaženého vitaminu B6.

Máte chutě na arašídy? Chybí vám zřejmě celý B-komplex

Snad každý zná lidovou moudrost babiček, které říkají, že pokud dítě či pes okusuje omítku, je to kvůli tomu, že mu chybí vápník.

I když odborníci považují tento názor stále za sporný, zdá se, že některé chutě mohou vskutku napovědět o tom, co si naše tělo žádá, příkladem může být arašídová pomazánka.

„Není překvapením, že patří mezi deset nejčastěji se vyskytujících naléhavých žádosti. Je velmi bohatým zdrojem vitaminu B-komplexu. Příčina této chutí může spočívat v nedostatečném příjmu tohoto vitaminu.

Ale má to jeden háček – 50 g pomazánky, což je asi třetina šálku, poskytuje navíc i 284 kalorií, které znamenitě přispějí k zaoblení vašeho těla,“ konstatuje  E. Mindell ve své knize. V našich podmínkách sice není „burákové máslo“ tak populární, samotné arašídy však ano.

Nejdůležitější B vitamíny

  • Vitamín B2 (riboflavin) – Najdeme jej v mléku, luštěninách, obilninách či vejcích. Podporuje činnost enzymů důležitých pro látkovou výměnu. Doporučená denní dávka: 1,5–1,7 mg.
  • Vitamín B5 (kyselina pantotenová) – Vyskytuje se v zelenině, ovoci, ořechách, zrninách, semenech. Podporuje růst vlasů, nehtů, kloubních pouzder. Doporučená denní dávka: 8 mg.
  • Vitamin B6 (pyridoxin) – Najdeme jej v droždí, pšeničných klíčcích, zelenině, ovoci, ořechách, bramborách, luštěninách. Zvyšuje imunitu, vyživuje centrální nervový systém, působí preventivně proti oční chorobám a cukrovce. Podporuje dýchání buněk, práci nervů, svalů, žaludku. Doporučená denní dávka: 1,6–1,8 mg.
  • Vitamin B12 (kobalamin) – Výskyt v mléčných výrobcích, vejcích, játrech. Zabraňuje anémii, krevním chorobách, encefalii. Doporučená denní dávka: 5 mg.
  • Vitamin K (fylochinon) – Najdeme jej ve veškeré listové zelenině, obilovinách, luštěninách, ovoci, sýrech. Má význam pro krevní srážlivost. Jde o antikarcenogen. Doporučená denní dávka: 100 ug.

Využití B-komplexu je univerzální

Nedostatek B-komplexu se může na vašem těle podepsat v podobě ekzémů, akné, aftů ale i nespavosti, únavy a celkové nechuti k vykonávání fyzické aktivity. Někteří jedinci se také potýkají se zácpou. Asi nejjednodušším řešením je začít konzumovat klasický tabletový B-komplex či B-komplex forte.

Doplnit si jej můžete ale i díky změně jídelníčku. Pokud si nechcete zničit linii kvůli mlsání arašídové pomazánky, začněte konzumovat více kvasnic, hroznů nebo ananasu. Zdrojem vitaminů jsou i pivovarské kvasnice, celozrnné obiloviny či sýry.

  Výroba klasické „bílé“ mouky naopak mnohé B vitamíny ničí, což v kombinaci s nevhodnou stravou může i v dnešní době vést k nedostatku celého B-komplexu.

Dobrý zdroj vitamin B – lahůdkové droždíVýborným zdrojem vitaminu B může být také lahůdkové droždí. Jedná se o kvasnice, které jsou ale deaktivovány a vysušeny. Lahůdkové droždí má nejčastěji podobu jemného béžového prášku nebo vloček. Používá se jako dochucovadlo zejména ve vegetariánské a veganské kuchyni – v pokrmech je zdrojem kýžené umami chuti. Lahůdkové droždí je ale také dobrý zdrojem vitaminu B a obsahuje také hodně bílkovin. Zkuste.

B vitamíny se doporučuje užívat i při nadměrné psychické i fyzické zátěži. Hodí se i pro posilování imunity a je doplňujícím vitamínem pro léčbu velkého množství chorob.

Vzhledem k snadné dostupnosti byste s jeho získáváním neměli být problém. Pokud analyzujete jeho nedostatek, stačí se zastavit v první lékárně nebo upravit jídelníček.

Přestože se B vitamínů tělo snadno zbavuje, snažte se zejména při konzumaci umělých přípravků dodržovat doporučované denní dávky.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky? Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky? Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky? Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?

Vitamíny skupiny B: Víte, kdy je třeba doplnit a jaké mají účinky?

Vitamíny skupiny B nepatří mezi nejznámější vitamíny, ale to neznamená, že nejsou pro tělo podstatné. Účastní se stovek reakcí v těle, a to je potřebuje na to, aby správně fungovalo. V tomto článku si řekneme více o jednotlivých vitamínech, jejich funkci, výskytu v potravinách a také o tom, jaká je doporučená denní dávka každého z nich.

Vitamín B není jen jeden typ vitamínu s jednotným účinkem na lidské tělo, ale je to soubor 8 vitamínů, přičemž každý z nich je v některých vlastnostech odlišný.

Do skupiny vitamínů B patří:

  • vitamín B1 (thiamin)
  • vitamín B2 (riboflavin)
  • vitamín B3 (niacin)
  • vitamín B5 (kyselina pantotenová)
  • vitamín B6 (pyridoxin)
  • vitamín B7 (biotin)
  • vitamín B9 (kyselina listová)
  • vitamín B12 (kobalamin)

Těchto osm vitamínů společně tvoří tzv. B-komplex.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?

Vitamíny skupiny B se podílejí na více funkcích těla, jako je např.

tvorba červených krvinek, přeměna jídla na energii, ovládání apetitu, fungování nervového systému, trávení, zraku, tvorba hormonů a cholesterolu či fungování srdce.

Velmi důležitou roli mají pro těhotné a kojící ženy, neboť snižují riziko vzniku vrozených onemocnění u dětí a pomáhají při vývoji mozku dítěte.

Vitamín B1 (thiamin) se nachází zejména v srdci, játrech a mozku a jeho úkolem je štěpení sacharidů a tvorba energie, tvorba neurotransmiterů a syntéza některých hormonů. Nejvíce vitamínu B1 najdeš v celozrnných potravinách, vepřovém mase, rybách (zejména pstruh) či v mušlích.

Vitamín B2 (riboflavin) má stejně jako B1 za roli v těle tvorbu energie z jídla a také přeměňuje aminokyselinu tryptofan na vitamín B3. Nejvíce vitamínu B2 najdeš v živočišných vnitřnostech (játra, srdce, plíce apod.), v jogurtech, mléce a houbách.

Vitamín B3 (niacin) je zodpovědný za enzymatické reakce v těle, pomáhá v tvorbě energie a ovládá metabolické procesy v buňkách. Najdeš ho např. v mase, rybách, ořeších či luštěninách.

Vitamín B5 (kyselina pantotenová) je potřebný pro tvorbu koenzymů, bílkovin a tuků. V těle se přenáší pomocí červených krvinek. Mezi nejlepší zdroje vitamínu B5 patří hovězí játra, shiitake houby, slunečnicová semínka a avokádo.

Vitamín B6 (pyridoxin) se účastní více než stovky enzymových reakcí v těle a je potřebný k rozkládání sacharidů a tuků, na vývoj mozku a správnou funkci imunitního systému. Nejvíce ho najdeš v živočišných vnitřnostech, rybách (tuňák a losos), v drůbeži a bramborách.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?

Vitamín B7 (biotin) se v těle využívá na rozklad makronutrientů a přenos informací mezi buňkami. Pokud chceš přijmout co nejvíce biotinu, sáhni po živočišných vnitřnostech, vejcích a mase.

Vitamín B9 (kyselina listová) se nachází např. v listové zelenině, kterou většina z nás nepřijímá v dostatečném množství.

Přijímání dostatečného množství kyseliny listové je důležité zejména pro těhotné ženy, neboť snižuje riziko vzniku vrozených vad mozku a míchy u novorozenců.

Kromě toho se účastní více reakcí v těle, jako např. dělení buněk, metabolismus vitamínů a aminokyselin.

Budete mít zájem:  Snídaňové cereálie jsou sladkost. Mouka a cukr, jinak skoro nic

Posledním vitamínem z řady B je B12 (kobalamin). Ten je potřebný pro správnou tvorbu červených krvinek, syntézu DNA a metabolismus tuků a bílkovin. Nachází se např. v mušlích, mase a mléčných výrobcích.

Dávkování

Kvůli tomu, že vitamínů skupiny B je až osm, není ani dávkování jednoduché. Každý vitamín této skupiny potřebuje naše tělo v jiném množství. Měl bys přijmout přibližně:

  • vitamín B1 – 1,1-1,2 mg
  • vitamín B2 – 1,1-1,3 mg
  • vitamín B3 – 14-16 mg
  • vitamín B5 – 5 mg
  • vitamín B6 – 1,3 mg
  • vitamín B7 – 30 mcg
  • vitamín B9 – 400-600 mcg
  • vitamín B12 – 2,4-2,8 mcg

Vyšší dávky by měli mít starší lidé a těhotné ženy. Ti by měli suplementaci vitamínu B prodiskutovat se svým lékařem.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?

Nedostatek vitamínu B v těle se projevuje suchou a šupinovitou pokožkou se zvýšeným množstvím vyrážek, otoky jazyka, celkovou únavou, slabostí a žaludečními problémy (průjmem a zácpou). Deficit vitamínu B je vzácný a pokud máš vyváženou a pestrou stravu, pravděpodobně ho přijímáš dostatek.

Nakolik je vitamín B rozpustný ve vodě, není problém ani jeho krátkodobě zvýšený příjem (akorát je to zbytečné). Tělo nedokáže skladovat vitamín B a jeho nadbytek vylučuje z těla močí.

Nicméně, při dlouhodobém předávkování se mohou projevit nežádoucí účinky jako silná žízeň, kožní problémy, nespavost, žaludeční problémy nebo rozostřené vidění a časem může dojít k poškození nervového systému a ztrátě kontroly a mobility.

Suplementace vitamínu B není všeobecně nutná, doporučuje se pouze při zjištění jeho deficitu, u starších lidí a u těhotných žen. Nicméně, jeho doplňování má smysl u lidí, kteří mají ve stravě nedostatek živočišných potravin (vegetariáni a vegani).

Pokud chceš přijmout dostatek vitamínu B z potravin, sáhni po mléčných výrobcích (mléko, sýry nebo tvaroh), mase, vejcích, rybách, mořských plodech, zelené listové zelenině nebo výrobcích ze sóji. Nejlepší bude, když budeš kombinovat několik zdrojů vitamínu B. Díky tomu budeš přijímat všech osm typů tohoto vitamínu

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.cz

Vitamín B5 – pro pleť i pohodu

By WP admin on Zář 03, 2012 in Beauty & kosmetika, Výživa, Zdraví a péče

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?Vitamín B5 (kyselina pantotenová) je jeden z důležitých vitamínů skupiny B, rozpustných ve vodě. Aktivní forma kyseliny pantotenové – koenzym A se podílí na veškerých procesech látkové výměny v našem těle.

Nezbytný je při metabolismu sacharidů a lipidů, při produkci glukokortikoidů, pohlavních hormonů a také při vedení nervových signálů.

Pro zdraví kůže, vlasů a sliznic je vitamín B5 tak důležitý, že je často označován jako vitamín krásy. Vitamín B5 také redukuje tvorbu androgenů (hormonů nadledvin), které hrají důležitou roli při vzniku akné – jejich zvýšená tvorba zodpovídá za nadměrnou produkci mazu.

  • Dále zlepšuje stav organismu při chronickém únavovém syndromu, migréně, zažívacích obtížích a některých případech alergie.
  • Účinky vitamínu B5
  • Příznivě působí při kožních problémech a při léčbě akné
    Snižuje nadměrnou produkci kožního mazu
    Příznivě ovlivňuje kvalitu nehtů
    Napomáhá růstu, pigmentaci a regeneraci vlasů, zahušťuje vlasy
    Brání předčasnému vypadávání vlasů a jejich šedivění
    Stimuluje obnovu kožních buněk, podporuje hojení ran, jizev a popálenin
    Zabraňuje zánětům a podráždění kůže, předchází tvorbě vrásek
    Podporuje tvorbu protilátek a stimuluje imunitní systém
    Pomáhá při léčbě bakteriálních infekcí, posiluje funkci jater
    Udržuje vyrovnanou hladinu krevního cukru
    Má protistresové účinky a to působením na nadledvinky, působí proti depresím a úzkostem
    Používá se ke snížení cholesterolu a preventivně proti ateroskleróze
  • Působí proti zánětům sliznice dýchacích cest, zánětu tlustého střeva
  • Předávkování vitamínem B5

Stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je i vitamín B5 (kyselina pantotenová) zcela rozpustný ve vodě a jeho nadbytečné množství je z organismu odváděno močí pryč bez dalšího ukládání. I vyšší dávky nejsou toxické a předávkování je takřka vyloučeno.

Přirozené zdroje vitamínu B5

Vitamín B5 je obsažen v mnoha potravinách, ale jeho účinnost se ztrácí vařením, konzervací nebo působením světla. Ničí ho konzervační postupy a průmyslové zpracování jídel, dále kofein, alkohol, léky obsahující síru, antikoncepční přípravky, léky na spaní.

Zdroje: otruby, vejce – žloutek, droždí, včelí mateří kašička, syrové pšeničné klíčky, maso zejména vnitřnosti (játra, ledvinky), slupky z obilí, fazole, avokádo, brokolice, melasa, ořechy, sezamová a slunečnicová semena, sója, hrách, langusty, tresčí jikry.

  1. Signály jeho nedostatku
  2. Vyčerpanost, bolest hlavy a kloubů, předčasné šedivění, potíže zraku, tuhost v rukách a nohách, vypadávání vlasů, trhlinky v koutcích úst, snížená schopnost učit se, zácpa.
  3. Vyšší dávky vitamínu B5 potřebují
  4. Diabetici, starší lidé, lidé s onemocněním trávicího traktu a při užívání hormonální antikoncepce.

Akné a B5

Jak uvnitř, tak venku…

Důležité je si uvědomit, že akné není jen nemocí kůže. Kůže je zrcadlem toho, jaké je naše tělo uvnitř, vypovídá o stavu a funkci našich vnitřních orgánů.

Když tedy chceme úspěšně léčit akné, nestačí nám pouze ošetřovat kůži zvenku, je potřeba léčit celé naše tělo, vyčistit ho a zásobovat dostatkem výživných a léčivých látek.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) je doporučován jako účinný prostředek proti akné.

Vše způsobila studie zveřejněná v roce 1995 Dr. Lit-Hung Leungem, která uvádí, že vitamín B5 má schopnost léčit akné. http://www.vilantae.com/medicalResearch.php

Kyselina pantothenová, známá také jako vitamín B5, působí ve velkých dávkách na snížení produkce kožního mazu a pomáhá tak redukovat problémy s akné.

Má podobné účinky jako Roaccutane (lék na akné na lékařský předpis), v tom smyslu, že snižuje nadměrnou produkci kožního mazu.

Kyselina pantothenová působí tak, že pomáhá vašemu organismu metabolizovat tuky v těle, ovlivňuje mazové žlázy, a díky tomu se pleť nemastí a póry se neucpávají.

Jak tedy přesně funguje kyselina pantotenová?

Během metabolického procesu rozkládá vaše tělo tuky. Když tělo nemá dostatek koenzymu-A, ne všechny tyto tuky může rozložit. Tělo se jich pak musí zbavit například tak, že je vyloučí prostřednictvím mazu žlázami na kůži v podobě kožního mazu. Pokud má tělo k dispozici větší množství koenzymu-A, může tyto tuky metabolizovat spolu s ostatními a produkce kožního mazu se tak značně sníží.

Koenzym-Ase skládá ze tří částí: cysteinu, ATP a kyseliny pantotenové. Vaše tělo si dokáže cystein a ATP obstarat samo. Třetí část – kyselinu pantotenovou (vitamin B5) však může tělo získat jen z externího zdroje tedy z potravy.

Doplněním stravy o kyselinu pantotenovou získá vaše tělo více koenzymu-A k využití, dojde k lepšímu rozkládání tuků a tím ke snížení produkce kožního mazu. Nedochází tak k ucpávání pórů a množení bakterií způsobujících akné.
Více než 90% lidí, kteří vyzkoušeli Vitamín B5 uvádí, že jim s akné výrazně pomohl.

Vzhledem k tomu, že tento vitamín je přirozený a rozpustný ve vodě, je tak mnohem bezpečnější než například zmiňovaný lék Roaccutane (derivát vitamínu A, který ve vodě rozpustný není a hrozí tak předávkování a poškození jater).

zdroj: www.aknevitamin.cz

  •  Další články:
    Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?Rubrika Výživa
    Zlatá bohyně – léčivá kurkuma
    Léčivá sůl- pro zdraví, krásu a vitalitu
  • Aroma koupele – magická energie přírody
    Úžasné omlazující účinky kávy
  •  Bylinkové wellness rituály
  • Domácí sauna a saunování

Kyselina pantotenová

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tato látka patří do skupiny vitaminů B, je také označována jako Vitamin B5. Vyskytuje se ve dvou formách – jako pantetin a kalcium pantotenát. Název pantoten je odvozen od řeckého slova pantos, které znamená všudypřítomný.

Tento vitamín se vyskytuje ve všech tkáních těla a jeho význam je důležitý.

Tato kyselina má základní význam pro účinek řady enzymů, které se podílejí na metabolismu sacharidů a cukrů, produkci glukokortikoidů, pohlavních hormonů.

Je rovněž součástí koenzymu A, který hraje důležitou roli v přeměně cukrů, tuků a jiných látek v našem organismu. Má rovněž význam pro využití ostatních vitamínů a funkci nervového systému a nadledvin či pro normální růst varlat.

Dále zlepšuje stav organismu při chronickém únavovém syndromu, migréně, zažívacích obtížích a některých případech alergie. Kyselinu pantotenovou potřebuje náš organismus pro udržení správné komunikace mezi mozkem a nervovým systémem a k tvorbě určitých stresových hormonů.

Kyselina pantotenová se používá i jako podpůrná léčba při odvykání kouření. Je obsažena ve většině druhů zeleniny, dále v obilninách i v potravinách živočišného původu, mezi které patří játra, ledviny, ryby či vaječný žloutek.

Vůbec nejbohatším zdrojem kyseliny pantotenové je mateří kašička, která je potravou pro včelí larvu, ze které se má narodit královna. Bez mateří kašičky by se z larvy vylíhla prostá včela dělnice.

Nejrůznější zdroje dále doporučují kyselinu pantotenovou jako doplněk léčby kožních onemocnění, při prevenci aterosklerozy, na zlepšení paměti a koncentrace, na podporu hojení, plodnosti, růstu vlasů či při odstraňování křečí v nohách. Je zajímavé, že pomáhá i těm, kdo chtějí přestat kouřit. Zvyšuje totiž tvorbu antistresových hormonů v nadledvinkách.

K jejímu nedostatku dochází, vzhledem k bohatému obsahu v potravě jen velmi málo. Výjimkami mohou být případy malabsorpční poruchy či těžké alkoholové závislosti.

Kyselina pantotenová (Vitamin B5) může také scházet při některých závažných onemocněních, větších chirurgických výkonech nebo těžkých úrazech. Její nedostatek se projevuje únavou, bolestmi hlavy, nauzeou, bolestmi břicha, necitlivostí a brněním, svalovými křečemi a nachylností k respiračním infekcím.

V těžších případech může vzniknout i peptický vřed. Co se týče možnosti předávkování, zatím není známo, že by její nadměrný příjem měl negativní účinky.Kyselina pantotenová sama o sobě je na vzduchu nestabilní olej a tudíý se nehodí k zevnímu využití.

Většina kosmetických produktů obsahuje její provitamín, pantenol. Ten má stabilní vlastnosti a dobře prostupuje pokožkou. Organismus tento provitamín rychle přemění na kyselinu pantotenovou.

Budete mít zájem:  5 porcí ovoce a zeleniny: zelenina by měla převažovat nad ovocem

Vitaminový rok v BENU | BENU.cz

Vitamín B5 – kyselina pantoténová – jaké má účinky?

V BENU vám vždy rádi poradíme s výběrem i užíváním vitaminů

Vitaminy fungují v těle jako katalyzátor (urychlují nebo zpomalují chemické reakce) a podílejí se na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin.

Najdeme je v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, proto bychom se měli snažit o různorodý jídelníček postavený především na základních surovinách.

V některých případech se ale neobjedeme bez doplňků stravy

Jaké jsou příčiny nedostatku vitamínů? 

  • nízký obsah vitaminů v přijímané stravě,
  • nedostatečná resorpce vitaminů v trávicím traktu,
  • zvýšená spotřeba vitaminů (sport, fyzická a psychická zátěž, během těhotenství, při kojení, v období růstu, kuřáci),
  • nepříznivý vliv antivitaminů (zabraňujících využívání vitaminů) – nevhodné technologické úpravy, přidávání látek za účelem zvýšení trvanlivosti, např. siřičitany rozkládají vitamin B1,
  • nevhodné zpracování surovin.

Protože si v BENU bereme vaše zdraví a starost, rozhodli jsme se vás provést celou škálou pro organismus důležitých vitaminů

Vitamin A: Když se řekne vitamin A, okamžitě se nám vybaví jeho podpora normální funkce zraku.

Díky tomuto vitaminu ze skupiny karotenoidů rozpustném v tucích totiž vidíme za šera zřetelněji a při světle zase dobře rozeznáváme barvy.

Víte také, že vitamin A podporuje i normální funkci imunitního systému a má vliv na funkci a kvalitu pokožky? A to nejen zevnitř v podobně doplňků stravy ale také zvenku v krémech.

Za vitamínem A

Vitamíny B: Vitamin B netvoří pouze jeden, je jich hned celý komplex. Dohromady čítá 8 známých i méně známých vitamínů.

Jsou to vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (vitamin PP, niacin, kyselina nikotinová), vitamin B5 (kyselina pantothenová), vitamin B6 (pyridoxin), vitamin B7 (vitamin H, biotin) a vitamin B12 (kobalamin, cyanocobalamin).

Nejvýznamnější z nich jsou nezbytné pro fungování energetického metabolismu a nervového systému. Možná budete překvapení, že i kyselina listová, po které sahají ženy při plánování miminka, patří také do skupiny vitaminů B.

Za vitamínem B6 Kyselina listová – B9 B12 B17

Vitamin C: Po vitaminu C automaticky sáhnete, když chcete podpořit funkci imunitního systému u dětí i dospělých.

Přináší ale také řadu dalších funkcí: přispívá k normální činnosti nervové soustavy, je potřebný k tvorbě kolagenu a normální funkci kloubních chrupavek, podporuje vstřebávání železa a chrání buňky před následky oxidačního stresu. Vitamin C potřebuje doplňovat zkrátka každý, kdo žije aktivní život.

Za vitamínem C

Vitamin D: Vitamin D tvoří skupinu látek, z čehož nejvýznamnější jsou D2 a D3. Je to jediný vitamin, který si dokáže lidské tělo samo vytvořit v pokožce za slunečného počasí.

Na podzim a v zimních měsících tělo strádá a proto se musí vitamin D více doplňovat jídlem. S vitaminem D je spojená normální funkce kostí a svalů. Udržuje správnou hladinu vápníku a fosforu, hlavní stavební jednotky kostí a zubů.

V posledních letech se začíná čím dále tím více zdůrazňovat i jeho význam při podpoře normální funkce imunitního systému.

Za vitamínem D

Vitamin E: Pod názvem tokoferol (vitamin E) není jen jedna molekula. Tvoří ji skupina látek, tokoferolů, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem a působením volných kyslíkových radikálů. Ty vznikají v těle přirození při látkové výměně. Vitamin E v krémech působí blahodárně na pokožku a vyživuje ji.

Za vitamínem E

Vitamin K: Tento vitamin není příliš známý, ale pro lidské tělo je stejně důležitý jako ostatní vitaminy.

Na jeho význam bychom si měli vzpomenout při krvácení, protože díky vitaminu K dochází k normální srážlivosti krve. Kromě toho přispívá k udržení normálního stavu kostí.

Při příjmu vitaminu K v doplňcích strany by si měli dávat pozor pacienti, kteří užívají léky na ředění krve, protože mohou snižovat jejich účinek.  

Za vitamínem K2

Za všemi vitamíny

Kyselina pantothenová (vitamín B5)

Kyselina pantothenová

Vitamín B5 se nalézá  v rostlinách i zvířatech včetně masa, zeleniny, cereálií, luštěnin, vejcích a mléku.

Komerčně je kyselina pantothenová dostupná jako D-pantotenová kyselina, stejně jako dexpanthenol a calcium pantotenát, což jsou obojí chemické látky vytvořené z D-pantotenové kyseliny v laboratoři. Vitamín B5 je rozpustný ve vodě.

Součást B-komplexu

Kyselina pantotenová se často využívá v kombinaci s dalšími vitamíny ze skupiny B.

B-komplex zahrnuje:

  • vitamín B1 (thiamin)
  • vitamín B2 (riboflavin)
  • vitamín B3 (niacin)
  • vitamín B5 (kyselina pantothenová)
  • vitamín B6 (pyridoxin)
  • vitamín B7, H (biotin)
  • vitamín B9 (kyselina listová)  
  • vitamín B12 (kyanokobalamin)

Kyselina pantotenová má široký výčet použití. Lidé ji využívají k léčběakné, alkoholismu, alergií, plešatosti, astma, ADHD, autismu, syndromu hořících nohou, kvasinkových infekcí, srdečního selhání, karpálních tunelů, respiračních obtíží, celiakie, kolitidy a dalších.

Pomůže od široké škály problémů

  • Pro odstranění lupů
  • Depresí
  • Diabetické nervové bolesti
  • Pro zlepšení imunity
  • Atletického výkonu
  • Léčbu infekcí jazyka
  • Bolestí hlavy
  • Hyperaktivity
  • Nízkého krevního tlaku
  • Nespavosti, podrážděnosti
  • Nízkého cukru v krvi
  • Roztroušené sklerózy, muskulární dystrofie
  • Svalových křečí v důsledku těhotenství
  • Pro redukci obezity

Kromě toho se orálně využívá v případě osteoartritidy, revmatické artritidy, Parkinsonovy choroby, nervové bolesti, premenstruačního syndromu, zvětšené prostaty, jako ochrana před psychickým i fyzickým stresem. Dále snižuje vedlejší efekty při tyroidové terapii při vrozeném hypotyroidismu. Redukuje projevy stáří, náchylnost k onemocněním, podporuje hojení a další.

Skvělá pro pleť

Dexpanthenol ulevuje od svědění kůže a podporuje hojení ekzémů a dalších problémů s pletí, kousnutí od hmyzu, podráždění od rostlin, akné.

Napomáhá také zlepšení stavu pleti po radioterapii.

Kyselina pantotenová je pro náš organismus důležitá, aby mohl správně využívat karbohydráty, bílkoviny a tuky a zajistil tak zdraví pleti (zdroj Medaprex.cz)

VYHLEDAT

Vitamin B5 je rozpustný ve vodě, termolabilní. Chemicky se jedná o derivát beta-alaninu a kyseliny 2,4-dihydroxy-3,3-dimetyl máselné.

Byl objeven v roce 1933 J.Wiliamsem. Název je odvozen od řeckého slova „pantos=vše“. Podílí se na tvorbě koenzymu A s ATP a cysteinem. Ten je důležitý při přeměně tuků, při metabolismu aminokyselin, pyruvátu a produktů glykolýzy.

Účastní se Krebsova cyklu, je nutný při syntéze cholesterolu a steroidních hormonů, porfyrinů a nukleových kyselin. Acetylací vzniká acetylcholin (přenáší nervové impulsy). Vitamín B5 je skutečnou křižovatkou řady metabolických cest.

V padesátých letech na státní universitě v Iowě byla podávána dobrovolníkům strava zbavená B5.

Po dvou týdnech uváděli únavu s potřebou spát během dne, ve třetím týdnu byli postiženi zácpou, ztrátou chuti k jídlu. Ve čtvrtém týdnu byli svárliví, nespokojení a zcela malátní. Měli pálení nohou.

Pokračováním došlo ke snížení krevního tlaku, zemdlenosti se žaludečními potížemi a infekcí dýchacích cest.

Kyselina pantothenová má protistresové účinky a to působením na nadledvinky, kde podporuje syntézu steroidních hormonů. Při jejím nedostatku dochází k naprostému vyčerpání nadledvinek, je snížena odolnost vůči infekci.

Dochází k pocitům duševní únavy a pocitům frustrace. Vitamín B5 zabraňuje také usazování LDL cholesterolu (tzv. „špatného“) v cévních stěnách.

Při podávání léčebných dávek dochází k poklesu celkového cholesterolu v krevním séru.

Vitamín B5 působí na konce periferních nervů a tím podporuje peristaltiku střev a to i v případě atonie střevní po operaci. Podává se 6 hodin před operací a 6 hodin po operaci. Podporuje hojení ran, jizev a popálenin, prasklin a vředů. Slouží k regeneraci tkání. Má ochranné účinky proti UV paprskům. Svým silným účinkem na nadledvinky slouží k omezení alergických průvodních jevů.

Ničí ho konzervační postupy a průmyslové zpracování jídel, dále kofein, alkohol, léky obsahující síru, antikoncepční přípravky, léky na spaní.

Může zvýšit odolnost vůči chladu a toho využívají horolezci, dálkoví plavci a triatlonisté.

Nedostatek B5 snižuje hladinu cukru v krvi a to vede k vyčerpání. Redukuje uvolňování adrenalinu (hormonu důležitého k překonání stresových situací). Zvyšuje tvorbu protilátek v těle a pomáhá při boji proti infekci. Zvyšuje plodnost a podporuje dlouhověkost.

Zdroje: otruby, droždí, včelí mateří kašička, tresčí jikry, maso, syrové pšeničné klíčky, vnitřnosti (játra, ledvinky), slupky z obilí, fazole, melasa, ořechy, vejce, mléko, sezamová a slunečnicová semena, sója, vejce, hrách, langusty.

Použití: používá se při infekci, zvýšené tělesné a duševní únavě, při stresu, při zácpě, urychluje hojení ran, popálenin, působí preventivně při alergíich.

Léčí dermatitidy (záněty kůže), popraskanou pokožku, zabraňuje stárnutí a šupinatění kůže, zlepšuje stav vlasů.

Používá se ke snížení cholesterolu a preventivně proti aterosklerose (usazování aterosklerotických plátů ve stěnách cév).

Dále se využívá při poporodní a pooperační atonii střev, při průjmech, zvracení, zvýšené plynatosti, při chorobách jater a ledvin.

Dávky: denní potřeba pro muže je 7 – 10 mg, pro ženy 4 – 7 mg, pro děti 5 mg. Léčebné dávky jsou 50 – 100 mg denně.

Příznaky z předávkování: vitamínem B5 nelze předávkovat, neboť se v těle neuskladňuje.

Příznaky z nedostatku: příznaky nedostatku se projevují po několika málo dnech.

Při nedostatku vitamínu B5 a B6 vznikají závažné poruchy ve štěpení a syntéze bílkovin. V počátečním období nedostatku se objevuje zvýšená potřeba spát během dne, později zácpa, ztráta chuti k jídlu, nespokojenost, pálení nohou, zemdlenost, žaludeční obtíže, duševní únava, infekce dýchacích cest.

Budete mít zájem:  Česko-polský spor o potraviny: chtělo by to méně emocí

Obsah vitamínu B5 v některých potravinách:

Potravina vitamin B5 (mg)
vaječný žloutek (1 střední) 100 – 200
ledvinky (100 g) 100 – 200
játra (100 g) 100 – 200
kvasnice (110 g) 100 – 200
hovězí maso vařené (100 g) 35 – 100
sbírané mléko (230 g) 35 – 100
brokolice vařená (110 g)                            35 – 100

Akné a B5 – AkneVitamin.cz

Jak uvnitř, tak venku…

Důležité je si uvědomit, že akné není jen nemocí kůže. Kůže je zrcadlem toho, jaké je naše tělo uvnitř, vypovídá o stavu a funkci našich vnitřních orgánů. Když tedy chceme úspěšně léčit akné, nestačí nám pouze ošetřovat kůži zvenku, je potřeba léčit celé naše tělo, vyčistit ho a zásobovat dostatkem výživných a léčivých látek.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) je doporučován jako účinný prostředek pro léčbu akné.

Vše způsobila studie zveřejněná v roce 1995 Dr. Lit-Hung Leungem, která uvádí, že vitamín B5 má schopnost léčit akné. http://www.vilantae.com/medicalResearch.php

Kyselina pantothenová, známá také jako vitamín B5, působí ve velkých dávkách na snížení produkce kožního mazu a pomáhá tak redukovat problémy s akné.

Má podobné účinky jako Roaccutane (lék na akné na lékařský předpis), v tom smyslu, že snižuje nadměrnou produkci kožního mazu.

Kyselina pantothenová působí tak, že pomáhá vašemu organismu metabolizovat tuky v těle, ovlivňuje mazové žlázy, a díky tomu se pleť nemastí a póry se neucpávají.

Jak tedy přesně funguje kyselina pantotenová?

Během metabolického procesu rozkládá vaše tělo tuky. Když tělo nemá dostatek koenzymu-A, ne všechny tyto tuky může rozložit. Tělo se jich pak musí zbavit například tak, že je vyloučí prostřednictvím mazu žlázami na kůži v podobě kožního mazu. Pokud má tělo k dispozici větší množství koenzymu-A, může tyto tuky metabolizovat spolu s ostatními a produkce kožního mazu se tak značně sníží.

Koenzym-A se skládá ze tří částí: cysteinu, ATP a kyseliny pantotenové. Vaše tělo si dokáže cystein a ATP obstarat samo. Třetí část – kyselinu pantotenovou (vitamin B5) však může tělo získat jen z externího zdroje tedy z potravy.

Doplněním stravy o kyselinu pantotenovou získá vaše tělo více koenzymu-A k využití, dojde k lepšímu rozkládání tuků a tím ke snížení produkce kožního mazu. Nedochází tak k ucpávání pórů a množení bakterií způsobujících akné. Více než 90% lidí, kteří vyzkoušeli Vitamín B5 uvádí, že jim s akné výrazně pomohl.

Vzhledem k tomu, že tento vitamín je přirozený a rozpustný ve vodě, je tak mnohem bezpečnější než například zmiňovaný lék Roaccutane (derivát vitamínu A, který ve vodě rozpustný není a hrozí tak předávkování a poškození jater).

V boji proti akné fungují vysoké dávky tohoto vitamínu: v dávkách až 2,5 g 4x denně, celkem tedy až 10 g za den. Denní dávky zvyšujte pozvolna po týdnech v rámci 1 – 2 měsíců. Během těchto týdnů pozorujte účinek. U té dávky, která vám již zabere pak zůstaňte.

 Vždy je vhodné dávky rozložit v průběhu dne tak, aby se zabránilo podráždění žaludku, což je jediný známý nežádoucí účinek kyseliny pantotenové, nejlépe brát s jídlem a zapít alespoň sklenicí vody.

Na vysoké dávky je také vhodné nechat tělo zvykat postupně, tedy zvyšovat postupně dávky během několika týdnů až do té doby, než dané množství dávky zabere, bývá to i 5 až 10g/den což odpovídá 10 až 20 tabletám denně.

Článek Zdroj: Messaggiamo.Com

Záznamy nebyly nalezeny…

Vitamín B5 (Kyselina D-pantothenová)

V textu najdete:
Popis doplňku,
Účinky doplňku,
Dávkování doplňku,
Nedostatek doplňku,
Předávkování doplňkem

Popis vitamínu B5

Křižovatka metabolických cest

Vitamín B5 patří do řady tzv. „béčkových“ vitamínů, které se
souhrnně označují jako B-komplex.

Vitamín B5 je ve vodě
rozpustný, tepelně nestálý a chemicky se jedná o derivát beta-alaninu a
kyseliny 2,4-dihydroxy-3,3-dimetyl máselné.

V přírodě se nalézá ve dvou
podobách – jako pantetin a kalcium pantotenát. Čistá kyselina
D-pantothenová je nestálá olejovitá kapalina.

Název pantoten je odvozen od řeckého slova „pantos“, které znamená
všudypřítomný. Jak již tedy název praví, vitamín B5 se
vyskytuje ve všech tkáních těla a svým významem je pro organismus
nepostradatelný.

Účinky vitamínu B5

Vitamím B5 má v lidském organismu řadu nezastupitelných funkcí. Mezi
ty nejdůležitější patří zvýšení plodnosti,
podpora dlouhověkosti a tvorba protilátek
v těle
.

Využívá se při infekcích, běžných obtížích jako
jsou zácpa, průjem,
zvracení, plynatost, léčba
drobných popálenin
,** popraskaná kůže, dále
zabraňuje stárnutí a šupinatění kůže, zlepšuje stav
vlasů a jeho blahodárný vliv je popisován i při stresu a
**zvýšené duševní únavě
.

Díky svému pozitivnímu účinku na hojení ran,
jizev a popálenin je často aplikován lidem
před a po operaci pro lepší regeneraci pooperačních ran. Zlepšuje stav
organismu při chronickém únavovém syndromu,
migréně, zažívacích obtížích a
některých případech alergie.

Jeho nepostradatelný význam je v metabolismu lidského organismu. Zde má
význam pro účinek řady enzymů, které se podílejí na metabolismu
sacharidů a cukrů, produkci glukokortikoidů a pohlavních hormonů.

Vitamín
B5 je také součástí koenzymu A, který je důležitý pro přeměnu cukrů,
tuků a mnohých dalších látek v našem organismu.

Právě pro jeho
nepostradatelnost a všudypřítomnost je často označován za křižovatku
metabolických cest.

Nejrůznější zdroje dále doporučují kyselinu pantotenovou jako doplněk
léčby kožních onemocnění, při prevenci
aterosklerozy
, na zlepšení paměti a koncentrace,
růstu vlasů či při odstraňování křečí
v nohách
.

Nesmíme zapomínat ani na antistresový účinek vitamínu B5
(zvyšuje tvorbu antistresových hormonů v nadledvinkách) a jeho pozitivní
psychologický vliv při odvykání kouření.

Dávkování vitamínu B5

Všudypřítomný není vitamín B5 jen v lidském organismu, ale je
všudypřítomný i v potravě. Nejčastěji ho můžeme nalézt
mase a vnitřnostech obecně (stejně jako
ostatní vitamíny nejčastěji v játrech a ledvinách).

Dále je obsažen
v kvalitním celozrnném pečivu a
luštěninách.

Vitamín B5 je obsažen i ve
většině druhů zeleniny
, v droždí,
syrových pšeničních klíčcích, vaječném
žloudku
, sezamových a slunečnicových semenech.

Stejně jako ostatní vitamíny B-komplexu je i vitamín B5 termolabilní.
Při tepelných úpravách pokrmů je ničen a proto je důležité mít
vyváženou stravu obsahující třeba i celozrnné pečivo nebo čerstvou
zeleninu. Vitamín B5 ničí konzervace a průmyslové zpracování jídel.

Pozor by si měli dát také příznivci kofolových nápojů
(káva, čaj, coca cola, kofola…), jelikož kofein, stejně tak jako alkohol
vitamín B5 poškozuje a jeho zásoba v těle rychle klesá.

Doporučená denní dávka je 6 mg.

Dále je důležité mít na paměti, že všechny vitamíny B-komplexu by se
neměly přijímat jednotlivě, ale společně.

Jednotlivé vitamíny jsou mezi
sebou funkčně propojeny a k dobrému fungování jednoho je v mnoha
případech důležitá i přítomnost jiného vitamínu řady B.

V přírodních produktech (zelenina, potrava obecně) se vitamíny B
nacházejí také po skupinách, nenalezneme samotný izolovaný vitamín. Pokud
chcete tělu dodávat vitamíny řady B, je vhodné je dodávat
prostřednictvím celého B-komplexu, než jednotlivě.

Nedostatek vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se projevuje zprvu zvýšenou potřebou
spánku během dne
, což je způsobeno sníženou hladinou cukru
v krvi, ztrátou chuti k jídlu, později zácpou, žaludečními obtížemi,
pálením nohou a celkovou duševní únavou spojenou s nespokojeností a
podrážděností. Vzhledem k faktu, že se tento vitamín vyskytuje ve
většině potravy, je jeho nedostatek vzácný. Spíše se vyskytuje akutní
spotřeba vitamínu B5 při specifických onemocněních, kterou organismus
nedokáže pokrýt ze svých vlastních rezerv.

Bylo prokázáno, že nedostatek vitamínu B5 spolu s nedostatkem vitamínu
B6 způsobuje závažné poruchy ve štěpení a syntéze
bílkovin
, poškozuje metabolismus a samotný nedostatek vitamínu B5
vede k dermatologickým poruchám, které se mohou projevit jako
vyrážky, svědění nebo
akné.

Nedostatek vitamínu B5 byl podrobněji popsán jako tzv. burning
foot syndrom vyskytující se u válečných zajatců. Projevuje se křečemi
v nohách, nechutenstvím, nespavostí, depresemi a sníženou odolností
vůči infekcím.

Předávkování vitamínem B5

Stejně jako ostatní vitamíny B-komplexu je i vitamín B5 zcela
rozpustný ve vodě a jeho nadbytečné množství je
z organismu odváděno močí pryč bez dalšího ukládání. I vyšší
dávky nejeví toxické účinky a předávkování je takřka vyloučeno. Pouze
citliví jedinci mohou reagovat na vysokou dávku vitamínu B5 kožními
vyrážkami nebo nevolností a průjmem.

  • Běžně jsou k dostání potravinové doplňky, které obsahují v jedné
    tabletě nebo roztoku 40 mg (666% DDD), 200 mg (3333% DDD) nebo i 500 mg
    (8333 % DDD) vitamínu B5.
  • Aby se projevila intoxikace, musel by jedinec pozřít celé
    balení několika dávek najednou.
  • I když takto vysoké dávky nejsou toxické, nedoporučuje se soustavně
    překračovat doporučené denní dávkování.

Rada na závěr

Zajímavostí je, že vůbec nejbohatším zdrojem vitamínu B5 je tzv.
mateří kašička, která je potravou pro vyvíjející se
včelí larvu. Pokud by včelí larva byla o kašičku ochuzena, nevylíhla by
se z larvy královna, ale včela dělnice.

Mateří kašička je proto hojně
využívána v kosmetice, pleťové krémy,
přípravky na opalování, regenerační
krémy
a vlasové šampony včetně kondicionérů
jsou dobrým zdrojem vitamínu B5.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector