Vitamín B3 (Niacin) – funkce, zdroje, příznaky nedostatku

Vitamín B3 (Niacin) – funkce, zdroje, příznaky nedostatku

Niacin, známý také pod názvem vitamín B3, kyselina nikotinová, vitamín PP či nikotinamid je důležitou živinou. Pro správné fungování ho potřebuje prakticky každá část vašeho těla. Doplňky stravy s niacinem, mimo jiné, mohou pomáhat snížit cholesterol, ulevit od zánětu kloubů a zlepšovat fungování mozku. Nicméně v případě užívání velkých dávek, může niacin vyvolat řadu nežádoucích účinků. Tento článek popisuje vše co potřebujete vědět o niacinu.

Niacin je jedním z osmi vitamínů skupiny B. Jeho správný název je vitamín B3.

Vyskytuje se ve dvou hlavních chemických formách, přičemž každá na organizmus působí jiným způsobem. Obě formy niacinu se nachází jak v potravinách, tak v doplňcích stravy.

  • Kyselina nikotinová: Ve formě potravinového doplňku je kyselina nikotinová druh niacinu, který se používá k léčbě vysokého cholesterolu a srdečních onemocnění (1).
  • Nikotinamid (též zvaný niacinamid): Na rozdíl od kyseliny nikotinové nikotinamid nesnižuje hladinu cholesterolu. Nicméně pomáhá léčit diabetes prvního typu, některá kožní onemocnění a schizofrenii (2).

Niacin je ve vodě rozpustný, takže se neukládá v lidském těle. Současně to znamená, že vaše tělo jeho nadbytečné množství dokáže vyloučit.

Takhle vypadá chemický vzorec niacinu.

Vitamín B3 (Niacin) – funkce, zdroje, příznaky nedostatku

Chemická struktura niacinu (kyselina nikotinová)

Do těla niacin přijímáme v potravě a navíc si ho tělo částečně umí vyrobit z aminokyseliny tryptofan.

Shrnutí: Niacin patří mezi osm ve vodě rozpustných vitamínů skupiny B. Vyskytuje se ve dvou formách. Jednou z nich je kyselina nikotinová a druhá je nikotinamid (niacinamid).

Stejně jako všechny ostatní vitamíny skupiny B, pomáhá niacin získávat energii z přijaté potravy, protože ovlivňuje činnost enzymů a umožňuje jim plnit svou funkci.

Konkrétně je niacin hlavní složkou koenzymů NAD a NADP, které jsou zapojeny do řady procesů v buněčném metabolizmu.

Navíc hraje určitou roli v buněčné signalizaci a podílí se také na tvorbě a opravách DNA. Navíc působí jako antioxidant (3).

Nedostatek niacinu a jeho projevy

Abyste lépe pochopili, co niacin v organizmu dělá, je nejlepší podívat se na projevy jeho nedostatku. Mezi hlavní projevy nedostatku niacinu patří:

  • Poruchy paměti a zmatenost
  • Únava
  • Deprese
  • Bolest hlavy
  • Průjem
  • Kožní problémy
  • Je však potřeba říci, že nedostatek niacinu je v západních zemích velmi vzácný.
  • Závažný nedostatek niacinu neboli pelagra, se vyskytuje pouze v zemích třetího světa, kde chybí dostatečná variabilita stravování.
  • Shrnutí: Niacin je vitamín, který je součástí dvou důležitých kofaktorů (koenzymů), které pomáhají enzymům správně fungovat.
  • Doporučený denní příjem niacinu závisí na věku a pohlaví a je stanoven příslušnými mezinárodními zdravotnickými organizacemi (4, 5).
  • Terapeutické (léčebné) dávky niacinu jsou vyšší než doporučené denní dávky a smí se užívat pouze se souhlasem lékaře a pod jeho dohledem.
  • Tady jsou doporučené denní dávky niacinu (4):

Kojenci

  1. 0–6 měsíců: 2 mg/den*
  2. 7–12 měsíců:4 mg/den*
  3. *Dostatečný denní příjem

Děti

  • 1–3 roky: 6 mg/den
  • 4–8 let: 8 mg/den
  • 9–13 let: 12 mg/den

Dospívající a dospělí

  1. Chlapci a muži ve věku 14 let a více: 16 mg/den
  2. Dívky a ženy ve věku 14 let a více: 14 mg/den
  3. Těhotné ženy: 18 mg/den
  4. Kojící ženy: 17 mg/den

Shrnutí: Doporučený denní příjem niacinu závisí na vašem věku a pohlaví. Muži potřebují přibližně 16 mg denně a ženy pak 14 mg denně.

  • Od padesátých let minulého století se niacin používá k léčbě vysokého cholesterolu (6).
  • Studie a zkušenosti potvrzují, že niacin dokáže snížit hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi o 5 – 20% (7, 8).
  • Nicméně vzhledem k možným nežádoucích účinkům není niacin hlavním způsobem léčby vysokého cholesterolu (9).
  • Primárně se niacin používá jako lék na snížení cholesterolu u osob, které z nějakého důvodu nesnáší statiny (10).

Zvyšuje hladinu HDL cholesterolu

  1. Kromě snižování LDL cholesterolu také niacin zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol.
  2. Niacin HDL cholesterol zvyšuje tím, že blokuje štěpení apolipoproteinu A1, což je bílkovina, která pomáhá vytvářet HDL cholesterol (11).
  3. Studie potvrdily, že niacin zvyšuje hladinu HDL cholesterolu o 15 – 35% (7).

Snižuje triglyceridy

  • Třetím pozitivním účinkem niacinu na hladinu tuků v krvi, je jeho schopnost snižovat hladinu triglyceridů o 20 – 50% (7).
  • Tento účinek niacinu je dán tím, že blokuje činnost enzymu, který se podílí na syntéze triglyceridů (1).
  • V důsledku toho pak dochází ke snížení tvorby lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) a velmi nízkou hustotou (VLDL).
  • Ovšem k tomu, aby se tyto účinky niacinu na hladiny cholesterolu a triglyceridů projevily, je nutné niacin užívat v terapeutických dávkách (1).

Může pomáhat v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

  1. Díky tomu, že niacin snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
  2. Nicméně výzkum z poslední doby ukazuje, že niacin v prevenci srdečních onemocnění působí ještě jiným způsobem.

  3. Pomáhá totiž snižovat oxidativní stres a zánět, což jsou dva důležité faktory, které se podílí na ateroskleróze (tedy tvrdnutí tepen) (1).

  4. Některé studie potvrzují, že léčba niacinem, a to jak samostatně, tak v kombinaci se statiny, pomáhá snižovat rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění (12).
  5. Nicméně výsledky jednotlivých studií se docela liší.

  6. Analýza několika dalších studií totiž neprokázala, že by léčba niacinem podstatně snižovala riziko infarktu myokardu, mozkové mrtvice či úmrtí na srdeční onemocnění u pacientů s vysokým rizikem jejich vzniku nebo u pacientů, kteří kardiovaskulárními nemocemi již trpí (10).

Může pomoci v léčbě diabetu prvního typu

  • Diabetes prvního typu je autoimunitní onemocnění, kdy vaše tělo začne útočit a likvidovat buňky slinivky břišní, které tvoří hormon inzulin.
  • Některé výzkumy potvrzují, že niacin chrání buňky slinivky a může tak snižovat riziko vzniku cukrovky prvního typu u dětí, které jsou touto nemocí ohroženy (2, 13).
  • Nicméně u lidí s diabetem druhého typu je úloha niacinu trochu složitější.

Vitamín B3 (Niacin) – funkce, zdroje, příznaky nedostatku

9 léčivých účinků niacinu

  1. Na jedné straně může pomoci snižovat vysoký cholesterol, který často pacienty s diabetem druhého typu trápí (14).
  2. Na druhé straně ale niacin může zvyšovat hladinu cukru v krvi.
  3. Proto je nutné, aby u diabetiků, kteří niacin užívají jako léčbu na vysoký cholesterol, byla také pečlivě monitorována hladina cukru v krvi (14).

Zlepšuje fungování mozku

  • Mozek potřebuje pro správné fungování a pro získávání energie niacin, který je nedálnou součástí koenzymů NAD a NADP.
  • Nedostatek niacinu se může projevovat řadou psychiatrických projevů, včetně zhoršení paměti (15).
  • Některé druhy schizofrenie lze léčit niacinem, protože tento vitamín pomáhá opravit poškozené mozkové buňky, k jejich narušení dochází v důsledku nedostatku niacinu (16).

A předběžné výzkumy ukazují, že niacin také může pomáhat zlepšovat zdraví mozku u lidí trpících Alzheimerovou chorobou.

Nicméně výsledky v této oblasti se docela liší, takže je potřeba provést další výzkum (17, 18).

Zlepšuje funkci pokožky

  1. Niacin pomáhá chránit buňky před poškozením slunečním zářením a to bez ohledu na to, zda ho přijímáte ústy jako doplněk stravy nebo společně s potravou nebo zda ho aplikujete přímo na pokožku jako součást opalovacích krémů (19).

  2. Výsledky posledních výzkumů navíc potvrzují, že niacin může působit jako prevence některých druhů rakoviny kůže (20).

  3. Studie z roku 2015 potvrdila, že užívání 500 mg nikotinamidu (jedna z forem ve kterých se niacin vyskytuje) dvakrát denně, snižuje riziko vzniku nádorů kůže nemelanomového typu u lidí, kteří jsou ohroženi vysokým rizikem jejich vzniku (20).

Může pomoci zmírnit projevy artritidy

  • Předběžné výsledky jedné studie signalizují, že niacin může pomáhat zmírňovat některé projevy osteoartritidy, zlepšuje pohyblivost kloubů a pomáhá snižovat dávky nesteroidních antiflogistik (léky proti zánětu, bolesti a horečce – například Ibuprofen nebo Diklofenak) (21).
  • Další studie provedená na laboratorních potkanech rovněž potvrdila, že injekční podání niacinu snižuje zánětlivé poškození kloubů v důsledku artritidy (22).
  • Přestože jsou tyto předběžné výsledky velmi slibné, je zapotřebí provést v této oblasti další výzkum.

Léčí onemocnění zvané pelagra

Závažný nedostatek niacinu vyvolává onemocnění zvané pelagra (též pellagra z italského pella agra = drsná kůže) (4, 23).

Je proto logické, že užívání doplňků stravy s niacinem je hlavním způsobem léčby tohoto onemocnění.

Ve vyspělých zemích je nedostatek niacinu velmi vzácný. Nicméně může vzniknout v souvislosti s jinými nemocemi, jako je alkoholizmus, anorexie nebo Hartnupova nemoc.

Shrnutí: Niacin může pomoci v léčbě řady onemocnění. Jeho největší přínos spočívá v tom, že pomáhá zvyšovat hladinu HDL cholesterolu a snižovat hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.

  1. Niacin se nachází v celé řadě potravin, zejména v mase, drůbeži, rybách, pečivu (chléb) a cereáliích.
  2. Také některé energetické nápoje jsou doslova nabity vitamíny skupiny B.
  3. Níže uvádíme orientační množství niacinu v často konzumovaných potravinách (údaje jsou za jednu běžnou porci, pokud není uvedeno jinak):
  • Kuřecí prsa: 59% denní doporučené dávky (24)
  • Tuňák (1 plechovka tuňáka v oleji): 53% denní doporučené dávky (25)
  • Hovězí maso: 33% denní doporučené dávky (26)
  • Uzený losos: 32% denní doporučené dávky (27)
  • Otruby: 25% denní doporučené dávky (28)
  • Burské ořechy: 19% denní doporučené dávky (29)
  • Čočka: 10% denní doporučené dávky (30)
  • Celozrnný chléb (1 krajíc): 9% denní doporučené dávky (31)
  • Shrnutí: Niacin najdete v celé řadě různých potravin, včetně ryb, drůbeže, masa, luštěnin a obilovin.
  • Niacin potřebujeme všichni a pro většinu lidí je dostatečný jeho příjem ve stravě.
  • Nicméně pokud trpíte nedostatkem niacinu nebo máte jinou nemoc, která narušuje vstřebávání niacinu z potravy, může vám lékař doporučit užívání vysokých dávek niacinu ve formě doplňku stravy.
  • Užívání doplňků stravy s niacinem se doporučuje zejména lidem s vysokým cholesterolem a rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění, kteří nemohou užívat statiny (léky na snížení cholesterolu).
Budete mít zájem:  V Česku máme osm nových horských průvodců

Doplňky stravy s niacinem obsahují mnohem vyšší dávky niacinu, než kolik ho najdeme v běžných potravinách. Proto jsou terapeutické (léčebné) dávky niacinu stanovovány v gramech a ne miligramech.

Protože velké dávky niacinu mohou vyvolat nežádoucí účinky, nesmíte zapomenout vašeho lékaře informovat, pokud užíváte niacin ve formě doplňků stravy či jinak než ve stravě.

Shrnutí: Užívání doplňků stravy s niacinem může být při některých onemocněních přínosné. Nicméně nadměrné dávky niacinu mohou vyvolat nežádoucí účinky, a proto je nutné poradit se o užívání doplňků stravy s niacinem s vaším lékařem.

Pokud užíváte niacin výhradně v potravě, tak vám žádné nežádoucí účinky nehrozí (4).

Nicméně užívání niacinu v doplňcích stravy může nežádoucí reakce vyvolat, protože doplňky stravy obsahují obrovské dávky niacinu. Mezi závažné nežádoucí účinky niacinu patří nevolnost, zvracení a poškození jater (4).

Tady je shrnutí nejčastějších nežádoucích účinků spojených s užíváním doplňků stravy s niacinem:

  • Zčervenání kůže: Pravděpodobně nejčastějším nežádoucím účinkem niacinu je zčervenání kůže, které se nejčastěji vyskytuje na obličeji, hrudníku, krku. U některých lidí mohou být tyto projevy spojeny s mravenčením, pálením nebo bolestí. Důvodem zčervenání je skutečnost, že niacin „roztahuje“ cévy (32, 33).
  • Podráždění žaludku a nevolnost: Nevolnost, zvracení a celkové podráždění žaludku se vyskytuje zejména u doplňků stravy s pomalým uvolňováním kyseliny nikotinové. Tyto projevy jsou pravděpodobně důsledkem zvýšení hladiny jaterních enzymů (34).
  • Poškození jater: Tento nežádoucí účinek se nejčastěji projevuje při dlouhodobém užívání vysokých dávek niacinu (například při léčbě vysoké hladiny cholesterolu). Častěji se vyskytuje u doplňků stravy s pomalým uvolňováním kyseliny nikotinové, ale může se vyskytnout i u doplňků stravy s okamžitým uvolněním kyseliny nikotinové (35, 36).
  • Narušení regulace hladiny cukru v krvi: Užívání vysokých dávek niacinu (3 – 9 gramů denně) je spojováno s narušením regulace hladiny cukru v krvi. To platí jak při krátkodobém tak dlouhodobém užívání doplňků stravy s niacinem (37, 38).
  • Zdraví očí: Niacin může poškodit zdraví očí, přičemž nejčastějším (a naštěstí vzácným) nežádoucím účinkem je rozmazané vidění (39).
  • Dna (pakostnice, nemoc králů): Niacin zvyšuje v těle hladinu kyseliny močové, což může vyvolat dnu (40).

Shrnutí: Užívání doplňků stravy s niacinem může vyvolat řadu nežádoucích účinků, zejména pokud užíváme vysoké dávky niacinu. Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří zčervenání pokožky, ke kterému může dojít i při užívání nižších dávek niacinu.

  1. Niacin patří mezi 8 vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro každou část vašeho těla.
  2. Naštěstí ho většina lidí získává za normálních okolností dostatek z potravy.
  3. Pokud však trpíte onemocněním, které narušuje vstřebávání niacinu z potravy nebo máte vysoký cholesterol, které nelze léčit statiny, může vám lékař předepsat užívání doplňků stravy s niacinem.
  4. V takovém případě se mohou vyskytnout některé nežádoucí účinky, na které je třeba dávat pozor.
  5. Pokud máte raději video obsah, shrnutí článku najdete ve videu níže:

Vitamín B3 (Niacin): zdroje, použití, nedostatek a jeho účinky

Vitamín B3 je rozpustný ve vodě a tělo jej tedy neukládá a při vysokých dávkách se jej může zbavit.

Pro tělo je hlavním zdrojem Vitamínu B3 hlavně strava, ale také můžeme získat Niacin  pomocí tryptofanu (jedná se o amino acid).

Také působí jako antioxidant a napomáhá tak našemu metabolismu a udržuje zdraví kardiovaskulární systém a dokonce je dobrý jako prevenci při cukrovce.

  • Vitamín B3 nebo také nazýván Niacin se vyskytuje ve dvou formách a to:
  • Nikotinamid – tato forma vitamínu nesnižuje cholesterol, ale pomáhá léčit cukrovku a problém s pokožkou
  • Kyselina nikotinová – tato forma Vitamínu B3 je rozpustná ve vodě a příznivě ovlivňuje  srdeční činnost a léčí vysoká cholesterol v těle.

Niacin patří do jednoho z 8 vitamínu B, které jsou rozpustné ve vodě

Jak se projevuje jeho nedostatek?

Nedostatek Niacinu může způsobit nemoc zvanou pellagra, která se objevila například v 17. Století, kdy se v Americe téměř jen kukuřice a tak vznikal nedostatek právě tohoto vitamínu. Charaktgeristika této nemoci je demence, dermatitida, slabá koncentrace a deprese. S touto nemocí se pořád můžeme setkat v zemích, kde je nedostatek vitamínu B3 ve stravě.

Nedostatek Niacinu mají například alkoholici a lidé s HIV. Nejčastější skupinou s nedostatkem vitamínu B3 jsou lidé, kteří jí polotovary a sladké jídla. Nejčastěji pak cukr, mouku, bílý chleba, rohlíky a kukuřičný sirup, což může mít za následek velmi malé množství Niacinu v těle.

10 věcí, které plní Niacin v našem těle:

Úplné léčebné účinky na lidský organismus nejdou nikdy přímo dokázat, ale dle výzkumů Niacin zlepšuje pokožku, činnost mozku, zlepšuje trávení a bojuje proti civilizačním nemocem.

Níže se můžete dočíst jaké účinky má na lidský organismu nejčastěji. Berte ale na vědomí, že tyto účinky nejdou téměř nikdy na 100% dokázat a je vždy nutné se první poradit s lékařem, pokud máte nemoc.

  1. Zlepšuje zdraví srdce
  2. Niacin blokuje játra při produkci cholesterolu (toho špatného LDL) a tím pádem zlepšuje stav vašeho srdce.
  3. Pomáhá při léčbě cukrovky

Vitamín B3 se v posledních výzkumech ukázal jako dobrý bojovník proti cukrovce. Niacin napomáhá proti nízké úrovni HDL cholesterolu, která je známa právě u cukrovky. Dle posledních poznatků Niacin chrání buňky, které tvoří inzulín ve slinivce a tím pádem pomáhá při léčbě cukrovky. Je ale potřeba dělat více výzkumů, jak moc do toho zasahuje právě tento vitamín.

  • Alzeheimerova choroba
  • Zvětšení dávek Vitamin B3 nebo zvýšení konzumace potravy s větším obsahem tohoto vitamínu působí pozitivně proti Alzheimerově chorobě.
  • Pomáhá při zvýšenému cholesterolu

Zvýšený příjem Niacinu pozitivně působí na snižování cholesterolu v našem těle. Tento vitamín dokonce zvyšuje ten dobrý cholesterol HDL a naopak snižuje špatný cholesterol LDL. Poslední dobou se ukazuje, že je niacin taky velmi dobrý při kardiovaskulárních onemocněních a také je účinný u pacientů s nemocí srdce.

Niacin snižuje špatný cholesterol LDL a zároveň zvyšuje ten dobrý HDL.

Zlepšuje kůži a zdraví vlasů

Jelikož je Vitamín B3 rozpustný ve vodě, tak se používá v řadách krémů a kosmetických doplňcích. Vitamín B3 se také ukazuje jako dobrý bojovník proti akné a dalším kožním problémům jako je svědění, praskání kůže a červeným tečkám.  Dále také pomáhá zadržovat vodu v kůži a tím pádem je naše pokožka hebká a pružná.

Některé studie poukazují, že je tento vitamín dobrá prevence proti rakovině kůže a také dobře působí na elasticitu naší pokožky a tím pádem napomáhá zabraňovat tvoření vrásek. Niacin také zvětšuje produkci keratinu v kůži, který právě pomáhá pokožce proti poškození a udržuje její zdraví stav.  

Pomáhá při léčbě erekce

Niacin může zlepšovat stav erekce, která je v aktuálním světě čím dál častější.  Je to tedy další zdráva cesta jak si pomoci s tímto problémem. Niacin totiž působí protizánětlivě a to hlavně u krevních cév, které mají právě za následek špatnou erekci.

Dodává tělu energii

Niacin je velice důležitá součást pro přeměnu jídla na energii pro naše tělo. Bez tohoto vitamínu nemůžete přeměňovat cukry, tuky a bílkoviny na energii. Vitamín B3 tedy hraje velice důležitou roli pro přísun energie pro naše tělo.

  1. Nespavost
  2. Niacin pomáhá aktivovat receptory v našem mozku, které podporují spánek.
  3. Artitida
  4. Nikotinamid pomáhá otvírat cévy kolem kloubů a tím pádem zlepšuje stav u této nemoci, ale také pomáhá posílit svaly a tím pádem ulehčí kloubům od námahy.

Vitamín B3 (Niacin) – funkce, zdroje, příznaky nedostatku

Deprese a úzkost

Niacin se používá také při léčbě úzkosti, deprese a dalších duševních problémů. Někteří lidé s depresí mají nedostatek vitamínu B3, a to znamená většinou i nízký level serotoninu a to vede právě k depresím.

Serototnin potřebuje pro tvorbu tryptofan, který se vytváří také za pomoci vitamínu B3. J Vitamín B3 také zlepšuje průchod krve do mozku a také bojuje proti zánětlivým onemocněním mozkových buněk.

Lidé s depresí by měli tedy jíst více jídla s větším obsahem Niacinu.

V jakých potravinách můžeme nalézt Vitamín B3?

Hřiby

Pokud chcete zvýšit přísun Niacinu, tak je dobré se zaměřit ve vašem jídelníčku na houby. Můžete si vybrat například houby Pečárky nebo žampióny, to už záleží na vaší chuti. V houbách je přibližně 5 mg Niacinu na 100g a proto je dobré jej zařadit do našeho jídelního plánu.

Slanina

I když je tato potravina často zatracována pro svůj vysoký obsah cholesterolu a tuku, je dobrým zdrojem Niacinu. Pokud máte zdravý pohyb a netrápí vás vysoký cholesterol, tak si tuto pochoutku určitě dopřejte. Slanina má přibližně 10 mg Niacinu na 100g.

Tuňák

Tato ryba obsahuje poměrně velké množství Vitamínu B3 a spolu s omega 3 tak tvoří zdravé jídlo a patří tak do každého jídelníčku. Tuňák má na 100g masa přibližně 6mg Vitamínu B3.

  • Krůtí maso
  • Krůtí maso je také velice dobrým zdrojem Niacinu a obsahuje přibližně 11 mg Vitamínu B3 na 100g masa.
  • Játra

Játra obsahují velké množství Niacinu a to zejména jehněčí játra, které mají až 20mg Niacinu na 100g. I když většina lidí játra zrovna nemiluje, je dobré je občas zařadit do jídelníčku právě kvůli vitamínům.

Arašídy

Arašídy mají na 100G cca 3mg Vitamínu B3 a je dobré je tedy mít po ruce jako svačinku. Dnes si jej již běžně můžeme koupit v podobě arašídové másla.

Hrášek

Pro vegetariány je dobrý zdroj Niacinu hrášek, ze které se dá dělat spousta dobrých jídel. Hrášek obsahuje na 100g více jak 3mg Vitamínu B3 a tak se také řadí k dobrým zdrojům.

Budete mít zájem:  Chyby, které dělají lidé posedlí zdravým životním stylem

Chřest

Chřest obsahuje kolem 1 mg niacinu na 100g a je dobrým zdrojem všech různých vitamínů. Můžeme jej použít jako přílohu k rybě nebo hovězímu.

Další zdroje Niacinu:

  • losos
  • pohanka
  • halibut
  • sardinky
  • kachna
  • hovězí srdce
  • avokádo
  • sladké brambory
  • vajíčka

Niacin a jeho nežádoucí účinky:

Pokud jíte stravu bohatou na vitamín B3 je velmi málo pravděpodobné, že budete mít nějaké nežádoucí vedlejší účinky. Tento případ se hlavně objevuje u lidí, kteří si doplňují Niacin pomocí potravinových doplňků. Pokud člověk jí více, než jsou doporučené dávky, tak se u něj můžou objevit tyto nežádoucí účinky:

  • bolest hlavy
  • alergické reakce
  • svědění kůže
  • srdeční problémy
  • zvracení a malátnost
  • nízký tlak
  • celková únava

Každý člověk nutně potřebuje Niacin pro udržení zdraví, ale moc lidí mu právě nevěnuje dostatečnou pozornost a nemají ho dostatek. Je dobré tedy zařazovat játra, hovězí maso a ryby do našeho jídelníčku, pokud chceme mít dostatek přísunu Vitamínu B3

Niacin – Wikipedie

Niacin

Strukturní vzorec

Obecné

Systematický název

kyselina pyridin-3-karboxylová

Ostatní názvy

Kyselina nikotinová

Sumární vzorec

C6H5NO2

Identifikace

Registrační číslo CAS

59-67-6

SMILES

OC(=O)c1cccnc1

Vlastnosti

Molární hmotnost

123,11 g/mol

Teplota tání

236,6 °C

Rozpustnost ve vodě

velmi malá

Bezpečnost

GHS07[1]Varování[1]

Není-li uvedeno jinak, jsou použityjednotky SI a STP (25 °C, 100 kPa).

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Niacin (z angl. zkr. nicotinic acid vitamin[2]), vitamín B3, též vitamín PP (starší název z angl.

Pellagra Preventive factor [3]), kyselina nikotinová, je ve vodě rozpustný vitamín, jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky.

Další formou vitamínu B3 je nikotinamid, ve kterém je karboxylová skupina nahrazena skupinou karboxamidovou (CONH2). Jeho nedostatek v těle způsobuje nemoc zvanou pellagra.

Niacin v potravě

Vitamín B3 je ve vodě rozpustný vitamín, v těle se neukládá a jeho syntéza je omezená, je tedy nutný jeho příjem v potravě.

Niacin se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi.

Doporučená denní dávka

věk (roky)

niacin [mg]

Kojenci 0,0–0,5 5
0,5–1,0 6
Děti 1–3 9
4–6 12
7–10 13
Muži 11–14 17
15–18 20
19–24 19
25–50 19
51+ 15
Ženy 11–14 15
15–18 15
19–24 15
25–50 15
50+ 13
Těhotné ženy 17
Kojící ženy 20

Údaje z Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and Nutrition Board, National Research Ccouncil–National Academy of Sciences, 1989

  • Vyšší potřeba niacinu je u lidí s onemocněním ledvin, při horečkách, infekcích, v těhotenství, při kojení, ve stáří, při zvýšené psychické a fyzické námaze, při konzumaci velkého množství sladkostí a alkoholu, [4] při kouření a také při vedrech, mrazech a znečištěném ovzduší. [5]
  • Niacin se doporučuje přijímat současně i s ostatními vitaminy skupiny B, protože tyto vitaminy se ve svém působení na organismus vzájemně doplňují. [5]

V některých zemích se Niacin používá jako aditivum ke zlepšení barvy mletého masa. Kyselina nikotinová totiž reaguje s hemoglobinem a myoglobinem za vzniku barevného komplexu.
V Evropě není použití niacinu k tomuto účelu dovoleno.

Role niacinu v organismu

Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Niacin je buňkami využíván k syntéze NAD+ a NADP+, které se uplatňují jako koenzymy dehydrogenáz.

Jsou klíčovými složkami metabolických drah sacharidů, lipidů i aminokyselin (např. cyklu kyseliny citrónové). Početné dehydrogenázy pomocí NAD+ oxidují molekuly vznikající při odbourávání cukrů, lipidů i aminokyselin nebo exogenních substrátů jako je alkohol (viz výše).

Při těchto reakcích se vedle oxidovaných produktů (v případě ethanolu je to jedovatý acetaldehyd) tvoří NADH + H+, jenž podléhá reoxidaci (po přenosu redukčních ekvivalentů do mitochondrií) především pomocí mitochondriální NADH dehydrogenázy, která je napojena na syntézu (přenašeče chemické energie) ATP.

Kyselina nikotinová zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně, což vede ke snížené tvorbě lipoproteinů VLDL, IDL a LDL, které nesou cholesterol. Tak dochází ke snížení množství cholesterolu v krvi.

Ve velkých dávkách niacin rozšiřuje cévy, může být proto použit i při léčbě vysokého krevního tlaku.

Biosyntéza niacinu

Esenciální aminokyselina tryptofan může být v játrech převedena na NAD+. Za každých 60 mg tryptofanu může být vytvořen 1 mg nikotinamidu. Syntéza je velmi pomalá a vyžaduje vitamín B6 Enzym chinolinátfosforibosyltransferasa, který je klíčový při k přeměně tryptofanu na NAD+, může být zablokován přebytkem aminokyseliny leucinu.

Projevy nedostatku

Aby se projevil nedostatek vitamínu B3, musí být strava chudá na niacin i na tryptofan. Také nadbytek leucinu může způsobit nedostatek vitamínu inhibicí jeho syntézy v organismu.

Lehký nedostatek se projeví nespavostí, nechutenstvím, bolestmi břicha a dalšími nespecifickými symptomy. Jazyk je hladký a suchý, nápadně červený (vzhledu hovězího masa). Vážný nedostatek způsobí pelagru. Ta se projevuje hubnutím, poruchami zažívání, dermatitidami a demencí.

Role vitamínu B3 při získávání energie v buňkách různých tkání je zvýrazněna výskytem nemocí jejichž progrese souvisí s nedostatečnou tvorbou přenašeče chemické energie či chemického potenciálu ATP.

Nervové buňky jsou příkladem mimořádné závislosti na schopnosti udržovat potenciál ATP na vysoké úrovni pomocí oxidativního metabolismu a to se ukazuje při defektech mitochondriálních dehydrogenáz (viz mitochondriální onemocnění), jakož i při nedostatku vitaminu B1 (např. při závislosti na alkoholu, viz tamtéž).

B3 patří mezi vitaminy, na jejichž zásobování se mohou podílet bakterie ve střevním traktu. Toto zásobování bývá přerušeno během některých terapeutických zásahů, např. při podávání antibiotik. U jednoho z modelů amyotrofické laterální sklerózy byl zjištěn pozitivní vliv střevní flóry produkující vitamín B3 na zpomalení neurodegenerativních pochodů při této nemoci[6].

Pelagra se vyskytuje tam, kde se potrava lidí skládá hlavně z kukuřice (neobsahuje využitelný vitamín B3) nebo čiroku (obsahuje příliš leucinu).

Předávkování vitamínem B3

Vitamín B3 je rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá a je vylučován močí. Za normálních okolností tedy předávkování není možné.

Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků nebo při konzumaci masa, které bylo obarveno niacinem, se mohou objevit příznaky jako zčervenání, svědění, bolesti břicha nebo snížení krevního tlaku.

Odkazy

Reference

  1. ↑ a b Nicotinic acid. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov [online]. PubChem [cit. 2021-05-23]. Dostupné online.

    (anglicky) 

  2. ↑ Niacin Information and Benefits: Online (anglicky)
  3. ↑ Vitamin PP = Pellagra Preventive factor: Online[nedostupný zdroj]
  4. ↑ Příbalový leták B-KOMPLEX Zentiva: Online Archivováno 6. 4. 2015 na Wayback Machine (CH + I)
  5. ↑ a b Vitamin B Group: Online Archivováno 20. 10.

    2012 na Wayback Machine (anglicky)

  6. ↑ Commensal Bacterium Reduces ALS Symptoms in Mice. The Scientist Magazine® [online]. [cit. 2019-07-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu niacin na Wikimedia Commons
Autoritní data

  • PSH: 6237
  • MA: 2780092750

Portály: Chemie | Medicína

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Niacin&oldid=20257496“

K čemu potřebujete niacin a kde ho najdete?

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Ve vodě rozpustný vitamin skupiny B je důležitou mikroživinou, kterou využívají všechny tkáně v těle. Vedle niacinu se mu říká také vitamin B3, kyselina nikotinová nebo nikotinamid. S čím vším pomáhá, jak poznáte, že ho nemáte dost a které potraviny jej dodají?

Vitamin B3, tedy niacin, další názvy jsou kyselina nikotinová či vitamin PP, je nezbytný k uvolňování energie ze sacharidů, podílí se na řízení hladiny cukru v krvi, udržování zdravé kůže a správné funkci nervového i zažívacího systému. Jeho dostatečný příjem je spojován s mnoha přínosy pro zdraví, mezi ně patří snižování hladiny cholesterolu, ochrana před Alzheimerovou chorobou a podpora při léčbě diabetu prvního typu.

Niacin dokáže zmírnit stavy úzkostí, nespavosti a deprese a pečuje o mozek, aby prospíval. Platí přitom, že doporučená denní dávka niacinu je 19 miligramů pro muže, u žen je to 15 miligramů.

„Vyšší potřebu vitaminu mají lidé s onemocněním ledvin, těhotné a kojící ženy a senioři. Na jeho příjem dbejte i při zvýšené psychické a fyzické zátěži,“ radí Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

V rozvojových zemích se dokonce objevuje onemocnění způsobené avitaminózou niacinu: pelagra způsobuje vážné zažívací, kožní a psychické problémy a právě kvůli ní se niacinu dříve říkalo také vitamin PP – Pellagra Preventive Factor (preventivní faktor pelagry). Ve výjimečných případech může nedostatek niacinu vyústit až ve smrt.

Foto: Yupa Watchanakit, Shutterstock.com

Nespavost, úzkosti i deprese, to vše může nastat, když tělu schází niacin

Protože se v těle neukládá, je nutné vitamin pravidelně doplňovat z živočišných i rostlinných zdrojů.

Počítejte přitom s tím, že tepelnou úpravou klesá množství niacinu asi o 20 procent: čím déle je potravina vystavena horkému vzruchu nebo vodě, tím více se využitelnost vitaminu B3 znehodnocuje – a víc na to doplácejí rostlinné zdroje. Rozhodně tak nic nezkazíte, když budete niacin v náročnějších obdobích užívat také v doplňcích stravy.

Šálek (= 237 mililitrů) vařené hnědé rýže dodá 3 miligramy niacinu a spolu s ním i komplexní sacharidy, které vás zasytí na dlouhou dobu. Arabská hnědá rýže s čočkou voní až za roh, i když je bez masa.

Niacin doplní oblíbená ryba v poměrně vysoké dávce – v jedné malé tuňákové konzervě najdete skoro 22 miligramů. Důležitá otázka ale zní: Je tuňák v konzervě zdravý?

Spolu s šálkem tepelně upravených velkých žampionů do sebe dostanete něco přes 3 miligramy niacinu, podobně poslouží i klasické žampiony. Plněné zapečené žampiony portobello nikdy nezklamou!

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Zkombinujte avokádo s hnědou rýží a tuňákem a co do množství niacinu máte bohatě vystaráno

Porce vařených kuřecích prsou o hmotnosti 100 gramů poskytne 9 miligramů niacinu. Když ji zkombinujete s hnědou rýží, máte o doporučenou denní dávku postaráno. Kuřecí prsa v mexické čokoládové omáčce mole vám dodají niacin a spoustu antioxidantů.

Hrst nepražených arašídů nebo pár lžiček arašídového másla doplní více než 25 procent doporučeného denního množství vitaminu B3: 30 gramů obsahuje více než 4 miligramy. Nebojte se experimentovat: mrkvová polévka s chilli a arašídy vám zvedne náladu.

I když není na niacin tak bohatá jako třeba kuřecí prsa, i tak ho 85 gramů tepelně upravené vepřové panenky poskytne obstojné množství: více než 6 miligramů. Labužníky ohromí vepřová panenka na způsob roastbeefu.

S polovinou šálku vařeného zeleného hrášku do sebe dostanete více než gram niacinu. Ideální je zkombinovat ho třeba s hnědou rýží a tuňákem. Vyzkoušejte vynikající hráškový hummus!

Jeden středně velký vařený batát obsahuje více než 2 gramy niacinu. Výborně chutnají v kombinaci s libovými kuřecími prsy a avokádem. A jestli chcete něco speciálního, dejte si zapečené batáty se syrečky.

Foto: Ocskay Mark, Shutterstock.com

U seniorů se nedostatek vitaminu B3 může projevovat i jako počínající demence. Většinou pak stačí vitamin doplnit

V polévkové lžíci lahůdkového droždí najdete neuvěřitelných 39,4 miligramu niacinu.

Toto neaktivní droždí se užívá jako skvělé a zdravé ochucovadlo: můžete ho přidávat do zálivek, omáček, polévek, sypat na těstoviny, zeleninová jídla, dělat z něj pomazánky.

„Funguje také jako výtečná a zdravější alternativa strouhanky při smažení pokrmů,“ doporučuje Soňa Vybíralová, výživová specialistka z Brna. Vyzkoušejte fantastické řepné pesto s lahůdkovým droždím!

Vitamin B3 (niacin)

Vitamin B3
neboli niacin patří mezi vitaminy
rozpustné ve vodě. Je součástí mnoha důležitých koenzymů
a významně se podílí na metabolismu
sacharidů
, lipidů
a proteinů
, a také na energetickém metabolismu.

Kromě toho hraje důležitou roli při opravách DNA
uvnitř buněk, dále se uplatňuje při dělení buněk a podílí se na správném fungování imunitního systému
. Niacin je souhrnné označení pro nikotinamid a kyselinu nikotinovou, které se v těle mohou vzájemně přeměňovat.

Lidský organismus si niacin dokáže vyrobit i sám.

Dobrými zdroji vitaminu B3 jsou ančovičky, fazole mungo, arašídy a vnitřnosti. Kromě toho obsahují velké množství niacinu ryby, jako je tuňák, losos či makrela, a také maso (např. libové hovězí, telecí a vepřové) a drůbež. Mezi další zdroje se řadí houby, mléko, vejce, chléb, pečivo a brambory.

Potraviny rostlinného původu obsahují niacin především ve formě kyseliny nikotinové, zatímco z potravin živočišného původu se v trávicím traktu uvolňuje niacin převážně ve formě nikotinamidu. Tělo si v případě potřeby dokáže vyrobit niacin samo, a to z aminokyseliny
tryptofanu; tato aminokyselina se nachází zejména v potravinách bohatých na proteiny
.

Potřeba niacinu z potravin obsahujících tryptofan je však poměrně nízká a individuálně značně odlišná.

Poznámka: Aby bylo možné porovnávat mezi sebou potraviny obsahující různé formy vitaminu B3, byly zavedeny tzv. ekvivalenty niacinu (někdy se používá zkratka NE z anglického výrazu niacin equivalent): 1 mg NE tak odpovídá 1 mg niacinu nebo 60 mg tryptofanu.

Kolik vitaminu B3 potřebujeme?

Doporučená denní dávka vitaminu B3 pro dospělé ve věku 25–51 let je 12 mg NE pro ženy a 15 mg NE pro muže. Těhotné ženy a kojící matky mají vyšší potřebu: ve druhém trimestru těhotenství je doporučená denní dávka 14 mg NE a v posledním trimestru 16 mg NE. Doporučená denní dávka vitaminu B3 pro kojící matky je 16 mg NE.

Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů
se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek vitaminu B3

Nadbytek vitaminu B3 může způsobit záchvatovité zarudnutí kůže obličeje a rukou (tzv. „flush“). Mezi další příznaky vysokého množství niacinu se řadí zažívací potíže, intolerance glukózy
a poškození oční čočky (viz článek Oko
: struktura a funkce). Předávkování vitaminem B3 prostřednictvím běžné stravy je však poměrně obtížné.

Nedostatek vitaminu B3 se v našich zeměpisných šířkách vyskytuje spíše výjimečně. Častěji je pozorován v zemích, kde mezi základní složky potravy patří kukuřice a proso, neboť tyto dvě obiloviny obsahují jen málo využitelného niacinu. Na nedostatku vitaminu B3 se mohou podílet mj.

chronické průjmy
, nadměrná konzumace alkoholu, mentální anorexie
nebo jaterní cirhóza
. Typickým onemocněním z nedostatku niacinu je pelagra, která se projevuje změnami na kůži v místech vystavených světlu a také změnami na sliznicích
trávicího traktu
. Dalšími důsledky nedostatku vitaminu B3 mohou být mj.

průjem, deprese
a demence.

Poznámka: Niacin je relativně stabilní vůči působení tepla i delšímu skladování.

Související odkazy

Niacin (vitamín B3)

Niacin

Dostatek niacinu je důležitý pro celkové zdraví organismu. Při léčebných terapiích je možné niacin využívat ve vyšším množství pro snižování vysokých hladin cholesterolu. Snižuje také riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Co je niacin? 

Vitamín B3 (niacin, kyselina nikotinová, vitamín PP či nikotinamid)  se vyskytuje se ve dvou hlavních chemických formách, přičemž každá na organismus působí jiným způsobem.

Obě formy niacinu se nachází jak v potravinách, tak v doplňcích stravy. Niacin je ve vodě rozpustný, takže se neukládá v lidském těle.

Současně to znamená, že vaše tělo jeho nadbytečné množství dokáže vyloučit.

  • Kyselina nikotinová Ve formě potravinového doplňku je kyselina nikotinová druh niacinu, který se používá k léčbě vysokého cholesterolu a srdečních onemocnění
  • Nikotinamid (niacinamid) Na rozdíl od kyseliny nikotinové nikotinamid nesnižuje hladinu cholesterolu. Nicméně pomáhá léčit diabetes prvního typu, některá kožní onemocnění a schizofrenii  

Kdy nám niacin pomáhá?

Niacin napomáhá snižovat riziko:

  • významnou úlohu při produkci červených krvinek a protilátek
  • redukovat arterosklerózu (kornatění tepen)
  • u pacientů, kteří prodělali srdeční infarkt, snižovat riziko opakování infarktu
  • výskytu Alzheimerovy choroby
  • kataraktu, osteoartrózy a diabetu I. typu
  • ulevit od zánětu kloubů
  • působí jako antioxidant (zlepšuje funkci pokožky)
  • zlepšovat fungování mozku (poruchy paměti, zmatenost)
  • únava, deprese
  • vysokého cholesterolu (snižuje LDL cholesterol)

Jako součást terapie vysokého cholesterolu má niacin prokázanou účinnost: zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a snižuje triglyceridy stejně nebo dokonce lépe, než mnoho léků na předpis. Mírně také snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.

Často se pro kontrolu hladiny krevního cholesterolu předepisuje spolu v kombinaci se statiny. Takto efektivní je však niacin pouze v případě užívání vyšších dávek, které s sebou zase nesou riziko poškození jater, gastrointestinálních problémů,nebo rozvoje intolerance na lepek.

Proto jeho užívání za účelem snižování hladiny cholesterolu vždy konzultujte s lékařem.

Pozorovatelný nedostatek se projevuje špatným trávením, nechutenstvím, nespavostí …

Niacin a zdroj potravin

  • zelená zelenina
  • luštěniny, čočka
  • maso (drůbež, hovězí maso)
  • ryby (tuňák, uzený losos)
  • vejce
  • burské ořechy
  • otruby
  • obiloviny (celozrnné)

Využití v kosmetologii 

V poslední době se niacin stává oblíbenou součástí kosmetických produktů zaměřených na omlazení pleti a boj proti akné. Je tedy důležitý pro zdravou kůži.

V kosmetických produktech se niacin zpravidla nachází ve formě niacinamidu (nikotinamidu). Ten je nezbytný pro správný metabolismus tuků a cukrů v organismu a pro zachování zdraví buněk.

U niacinamidu jako součásti kosmetických přípravků je důležité, že je na světle i v teple stabilní (zdroj Medaprex.cz) 

vitamín b3 niacin – Seznam.cz

Nutristar Niacin vit. B3 500 tabletNutristar Niacin vit. B3 100 tabletWebber Naturals Niacin B3 TabletyNiacin B3 500mg – tbl.60Niacin B3 500mg – tbl.60Nutristar Niacin vitamín B 3 18 mg 500 kapslíNiacin B3 500mg – tbl.60

365 Kč

Lekarna-gabriela.cz

Niacin B3 500mg – tbl.60Niacin B3 500mg – tbl.60

368 Kč

Centralnilekarna.cz

Natures Aid Ltd. Niacin B3 500mg – tbl.60Niacin B3 500mg – tbl.60Nutristar Niacin vitamín B 3 18 mg 100 kapslíDalší produkty na Zboží.cz

Doplněk stravy Niacin B3 500mg – tbl.60 a další produkty od Natures Aid skladem na BENU.

Leonovova 2015/2, Karviná

Prozdravi.cz je tu s doplňky stravy již 20 let: Vitamín B3 Niacin

Sokolovská 394/17, Praha

prozdravi.cz/niacin

98% spokojených zákazníků s e-shopem – Zboží.cz

B-komplex s pivovarskými kvasnicemi Premium je výtečnou kombinací osmi vitamínů skupiny B a pivovarských kvasnic,..

Niacin je označován i jako vitamín B3, vitamín PP, nikotinamid či kyselina nikotinová. Hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. Niacin přispívá k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti.

Vitamín b3 niacin›Zboží.cz

  • Revitanerv Strong je doplněk stravy bohatý na vitamíny a minerály. Hlavní složkou doplňku je kyselina alfa-lipoová, dále doplněk obsahuje extrakt z jinanu dvoulaločného, niacin, kyselinu…
  • 280 – 530 Kč
  • Sklademv 64 obchodech

Domů /Vitamíny a minerály /Vitamin B3

nakupzdrave.cz/niacinvitamin

Krátký popis: Přispívá ke správné činnosti nervového systému k zachování zdravých sliznic a pokožky. Pomáhá odstranit vyčerpání a únavu. Balení: 250 kapslí po 250mg Dávkování: 1 kapsle denně Výrobce: Swanson, USA Upozornění: Produkt není…

Niacin je důležitý pro normální energetický metabolismus. Snižuje únavu a vyčerpání, udržuje zdravou pokožku a sliznice. Podporuje normální psychickou činnost.

Heureka.cz vám poradí, jak vybírat . Vybírejte si podle parametrů a srovnávejte ceny z internetových obchodů na Heurece.

lekarna.cz/clanek/vitaminb3

Lidé živící se převážně kukuřicí či čirokem trpívají onemocněním s názvem Pellagra. Jeho na první pohled patrným projevem je drsná kůže – “pele agra”. Kukuřice a čirok totiž brání vstřebávání niacinu, který následně v buňkách chybí.

Doplněk stravy s vitaminy, minerály a stopovými prvky pro každodenní péči o vaše zdraví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector