Vinaři proti podvodníkům. Pomůže nové značení?

„Kabinetní víno“ je označení pro lehčí a sušší jakostní víno s přívlastkem. Tato vína musí přesahovat 19 °NM (normovaného moštoměru), který je ukazatelem podílu cukru ve víně.

Moštoměr neboli cukroměr je druh sondy měřící podíl cukru v tekutinách.
Měří se v tzv. „normovaném moštoměru“ (°NM). Používá se často pro výrobě
alkoholických nápojů, zejména pak pro určení cukru ve vinném moštu nebo
v kvasu na pálenku.

Díky dobré cenové dostupnosti a kvalitě se jedná o populární a velmi dobrá
vína.

I na víno platí pravidla

Stejně jako ostatní přívlastková vína platí i na kabinety daná pravidla.
Kabinetní víno musí být z jedné vinařské oblasti a může být smícháno pouze
s dalšími 2 odrůdami hroznů. Aby mohlo víno nést název po jedné
z odrůd, musí daná odrůda zastupovat nejméně 85 %.

Výroba každého jakostního vína, včetně kabinetu, musí probíhat
v oblasti sklizně. Podle pravidel inspekce nesmí být výnosnost hroznů
větší než 14 t/ ha. Zásluhou tohoto nařízení si půda udrží déle své vlastnosti
a zajistí správnou výživu vinné révy i v následujících letech. Takto se
výrazně zlepší kvalita nejen bobulí, ale i dále vyrobeného vína.

Aby přívlastkové víno vůbec mohlo být dodáno na trh, je podle vinařského
zákona nutné, aby bylo na etiketě každého přívlastkového vína uvedeno:

  • Název vinařské oblasti, kde proběhla výroba
  • Název podoblasti, kde proběhla sklizeň hroznů
  • Označení jako „Víno s přívlastkem“ nebo „Jakostní víno s přívlastkem“
  • Evidenční číslo jakosti
  • Druh vína

Pro certifikaci a ověření původu vína existuje internetová stránka, kam zadáte veškeré údaje z etikety. Po vyplnění zjistíte pravost vína (zda veškeré údaje na etiketě korespondují s obsahem lahve), ročník, výrobce, jakostní stupeň i podoblasti.

Jak poznat kabinetní víno?

Kromě kabinetních vín patří do kategorie přívlastků i další druhy.
Přívlastková vína neboli jakostní vína s přívlastkem jsou označení pro
nejvyšší kategorii vín. V České republice tvoří z roční výroby vína
pouze 10 % vína přívlastková.

Dělí se do několika skupin podle obsahu cukru ve šťávě:

Každé z přívlastkových vín se liší obsahem cukru a délkou zrání hroznů.
Kabinetní víno obsahuje nejméně přirozeně vyskytujícího se cukru ze všech
přívlastkových vín, který se nechá prokvasit.

Pěstování a sklizeň

Aby mohlo dojít k výrobě vína, musí všechny hrozny musí pocházet
z certifikované vinice pro výrobu jakostních vín.

Na výrobu kabinetního
vína, pozdního sběru nebo výběru z hroznů mohou být plody vinné révy
sklizeny strojově, avšak všechny ostatní vína s přívlastkem je nutné
sklízet ručně.

Díky tomu tato vína dosáhnou větší kvality. Všechny druhy hroznů
musí navíc pocházet ze stejné vinařské podoblasti.

S přidanými cukry se u kabinetu nesetkáte

Důležitou informací je, že veškerá přívlastková vína nesmí být uměle
doslazována řepným cukrem či jakýmkoliv jiným sladidlem. Jediná povolená metoda
scelování a zajištění stabilizace je síření, kdy se pomocí plynné síry zajistí
víno před dalším kvašením a znehodnocením. Víno nesmí být jinak chemicky
ošetřeno.

Kabinetní jsou vína většinou suchého charakteru, jelikož se veškerý přírodní
cukr z hroznových bobulí překvasil na alkohol. Jsou tedy méně sladká.
Vína, která mají vyšší stupeň °NM jsou zpravidla silnější a poskytují plnější
chuť.

Dle stanovených podmínek Českou republikou o kvalitě vína a podmínek k jeho výrobě mohou být kabinetní vína maximálně polosuchá (zbytkový cukr ve víně nepřesahuje 12 g/ litr). Při překročení cukernatosti by se už jednalo o víno jiného charakteru.

Sladký kabinet taky není tabu

I přes to, že jde většinou o suchá vína, najdete i sladké kabinety s menším podílem alkoholu, který tvoří max. 9 %. Kabinetní vína tudíž nejsou automaticky sladší, protože jejich hrozny obsahují více cukru – záleží na množství neprokvašeného cukru.

Každý vinař může zasahovat do vlastností vína tím, že odebere kvasinky
předčasně, čímž se stane víno sladším. V opačném případě nechá kvasnice zahynout
samostatně (prokvasí se všechen cukr na alkohol, který kvasnice zabije), díky
čemuž vznikají vína sušší.

Tato vína je lepší nechat dozrát v láhvi, aby se propojily chutě a
scelila kyselost.

Podle zbytkového cukru se dají obecně vína dělit na 4 kategorie:

Druh vína Zbytkový cukr
Suchá Do 4 g/l
Polosuchá Od 4 do 12 g/l
Polosladká Od 12 do 45 g/l
Sladká Od 45 g/l

Jsou kabinetní vína bílá i červená?

Je možné se setkat s kabinety jak bílými, tak červenými. Barvu ovlivňuje zejména proces výroby. Pakliže je víno bílé, proběhlo lisování ihned po sběru, ještě před procesem kvašení. Naopak u vín červených byl jako první zkvašen rmut (šťáva + bobule) a až poté lisován. Červené zbarvení je způsobeno vypuštěním barviva ze zkvašených slupek hroznů do vína.  

Kromě obyčejných kabinetních vín narazíte i na kabinetní víno svatomartinské
a svatovavřinecké, která nejsou tak sladká, jako obyčejná vína a navíc jsou
příjemně osvěžující.

Podávání kabinetního vína

Vinaři se řídí pravidlem: jemné s jemným a plné s plným. To samé platí i v kombinaci vína s jídlem. K sušším svěžím vínům, jako jsou kabinetní vína, se hodí lehčí pokrmy a k sladkým spíše těžká jídla plná chuti.

Levnější víno automaticky neznamená horší kvalitu. To platí i u kabinetních
vín. V této kategorii najdete velmi kvalitní kousky, které se hodí i na
slavnostnější příležitosti.

S čím víno nekombinovat?

Pro maximální vněm všech chutí a vůně se doporučuje konzumovat vína
samostatně. V žádném případě by se dražší vína neměly konzumovat
s jídlem, kvůli kterému by nevynikla jeho unikátní chuť. Pokud si však
víno bez jídla nedokážete představit, vyhněte se těmto potravinám a zvykům:

  • Cigareta
  • Káva
  • Čokoláda
  • Zmrzlina

Tyto kombinace dokážou zcela zkreslit požitek a navíc by se vám u některé
z nich mohla slušně zamotat hlava. Vinaři také nedoporučují konzumaci
čokolády nebo zmrzliny před pitím vína, která vám ovlivní chuť vína.

Obecně se říká, že pokud chcete víno na určité úrovni, dáte za něj minimálně 100-200 Kč. Rozdíl v chuti je však opravdu znát.

Vinaři proti podvodníkům. Pomůže nové značení?

Autor: Marie Graclíková, Grafika: Dotekyvina.cz

pančování | iROZHLAS – spolehlivé zprávy

Mluvčí úřadu řekl, že ošetření potřebovalo 959 Íránců a že jde o „nebývalou vlnu“ případů. Podle něj bylo nutné kvůli ledvinovým potížím operovat 305 lidí a 27 lidí mělo očí komplikace.

Víno se od začátku tohoto roku nesmí dávat do opakovaně použitelných kovových sudů, místo toho se víno plní do krabic s plastovými pytli na jedno použití.

Kontroloři mají k dispozici novou metodu, jak poznat falšované víno. Dosud se museli spoléhat na profesionální degustaci, nově budou moci využívat laboratorní testy.

Ze současných 5 na 50 milionů korun – takové navýšení pokuty za pančování vína může nově hrozit vinařům a distributorům. Navrhuje to novela vinařského zákona. Ministerstvo zemědělství ji předloží vládě v nejbližších týdnech a platit by měla od poloviny příštího roku.

Shoda na podobě vinařské novely mezi vinaři a ministerstvem zemědělství se po dnešním jednání přiblížila. Původní verze předlohy, která má omezit pančování a falšování nápoje, nebyla podle jihomoravských vinařů srozumitelná. Úpravy, které v ní po jejich kritice udělali ministerští úředníci, chtějí ještě prodiskutovat.

Budete mít zájem:  Jak moc škodí různé drogy?

Novela vinařského zákona by měla zabránit pančování a falšování vína a také daňovým únikům. Výhrady k návrhu však mají jihomoravští vinaři. Podle nich je v něm řada chyb a budou chtít, aby se přepracoval. O svých výhradách dnes budou jednat na ministerstvu zemědělství.

Nejméně stovka lidí zemřela v Indii po konzumaci pančovaného alkoholu. V Bombaji jde o nejhorší případ tohoto druhu za posledních deset let. Policie v souvislosti s úmrtími zatkla sedm lidí, kteří se měli na distribuci závadného alkoholu podílet.

Zabránit únikům na daních kvůli pančování a falšování vína má takzvaná vinařská kobra. O zřízení speciálního kontrolního týmu celníků, policistů a pracovníků Státní zemědělské a potravinářské inspekce usiluje Svaz vinařů. Pančování vín by také podle něj mělo být trestným činem.

Každý třetí sud stáčeného vína obsahuje něco jiného, než má. Tvrdí to shodně Svaz vinařů České republiky i ministr zemědělství Marián Jurečka. Jeho úřad proto připravuje novou verzi zákona o vinařství a vinohradnictví, která by měla falšování a pančování stáčeného vína od příštího roku ztížit.

Až pětina prodávaných vín u nás pochází z černého trhu. Pančované nápoje podle všeho sice nejsou zdraví škodlivé, nekalá konkurence ale kazí práci poctivým vinařům. Stát, který kvůli podvodníkům přichází o miliardy korun, chce proti nim bojovat zintenzivněním kontrol.

Přibývá podvodníků, kteří pančují víno. Stát se chce proto ve větší míře zaměřit na jejich kontrolu. Od příštího roku tak inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce budou kontrolovat hlavně dovoz vína ze zemí mimo Evropskou unii.

Celkem o 54 miliónů korun připravila podle žaloby český stát sedmičlenná skupina lidí obžalovaných z pančování nafty a daňových úniků. Kauza, která se bude letos projednávat u libereckého soudu, se zřejmě zařadí mezi největší případy roku.

Policie odhalila ve Vsetíně další sklad pančovaného alkoholu. Přes sto litrů lihoviny v garáži ukrýval čtyřiačtyřicetiletý provozovatel jedné vsetínské restaurace.

Česká obchodní inspekce varuje před nárůstem nekvalitních pohonných hmot, především nafty. Podle jejích zjištění sice v září poklesl počet odhalených nekvalitních vzorků, ale je varovné, jaké závady odborníci odhalili. Podle nich se jedná o jasný trend takzvaného pančování.

Vláda zřídí pracovní skupinu pro boj proti černému trhu s alkoholem. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas z ODS. Pančování alkoholu by do budoucna měla zamezit opatření, která vypracují zainteresovaná ministerstva.

Česko kvůli otravám metanolem zatím nemusí zakázat vývoz tvrdého alkoholu do zahraničí. Českému rozhlasu to v Bruselu řekl zástupce generálního ředitele pro zdraví a spotřebitele v Evropské komisi Ladislav Miko, který zároveň uvedl, že podle komise je prohibice opatření potřebné a pochopitelné.

Podle jedné z vyšetřovacích verzí se mohl jedovatý metylalkohol dostat do České republiky z Polska, a to konkrétně ze směsi do ostřikovačů. Připustil to šéf týmu Metyl Václav Kučera. Podle mluvčího polské policie se ale jedná o fámu, Poláci mají nicméně s otravami metanolem nedávné zkušenosti.

Vladimír Lipina je jednou z obětí, která kvůli pančovanému alkoholu přišla o zrak. Protože nemůže číst, přál si dozvídat se alespoň prostřednictvím rádia zůstat pořád v obraze. A Český rozhlas mu tohle přání splnil.

Policie zadržela na zlínském sídlišti Jižní Svahy majitele obchodu, kde se prodával pančovaný alkohol. Dva jeho zákazníci leží s otravou metylalkoholem v nemocnici. Policisté jsou na stopě i dodavateli alkoholu.

Česko trápí nebezpečný pančovaný alkohol. Už 9 lidí po otravě už zemřelo, další lidé jsou v nemocnicích převážně na Moravě. Někteří jsou v ohrožení života, ostatní se nevyhnou trvalým následkům – například slepotě. Situace je natolik vážná, že se jí dnes bude zabývat i vláda. Vyloučeno není ani vyhlášení stavu ohrožení.

Celníci a policisté už zabavují lahve bez kolků. V terénu jsou stovky lidí. Zatím ale prověřují provozovny jen lokálně. Teď ještě policii pomůžou v terénu mobilní laboratoře hasičů.

Úřady spustí další kontroly prodejen, kde by mohl být k mání nebezpečný alkohol. Na 500 jich chystá zkontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Krajští hygienici zase začnou kvůli pančovanému alkoholu prověřovat jídelny a restaurace po celé republice. Počet pacientů otrávených metanolem stoupá, tři lidé už zemřeli.

Pozor na podvodníky! – Policie České republiky

LITOMĚŘICE – Využívají také anonymního prostředí internetu… 

Obětí podvodníka se stala žena středních let z Lovosicka. Neznámý pachatel jí na konci měsíce srpna oslovil prostřednictvím internetové sociální sítě. Po navázání bližšího kontaktu a získání důvěry poškozené požadoval zaslání peněz na jeho účet.

Finanční prostředky požadoval pod různými záminkami a postupně z ženy vylákal téměř půl milionu korun. Když zjistil, že od poškozené víc peněz nezíská, komunikace ustala. Policisté nyní po neznámém pachateli pátrají pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Tento případ není ojedinělý a bohužel řada poškozených obdobné případy vůbec neoznámí.

Litoměřičtí kriminalisté pracují na objasnění případů podvodného jednání, ke kterému dochází prostřednictvím internetových portálů. Lákavé nabídky přicházejí také ze zahraničí, a proto uvádíme několik případů, které ukazují na vynalézavost podvodníků.

Osoba je kontaktována přes email, sociální sítě či univerzální komunikační program např. skype. Podvodník si s ní dopisuje lámanou češtinou evidentně překládanou translátorem.

Zpravidla se jedná o nabídku využití osobního účtu oslovené osoby k zaslání značné sumy peněz ze zahraničí, přičemž je osobě slíben značný podíl ze zaslaných peněz. Zpravidla je pak požadována nějaká suma od údajné „banky“ či jiné instituce (pojištění vkladu, protiteroristický poplatek apod.) aby mohly být prostředky zaslány.

Po zaplacení této sumy je od „jiné instituce“ opět požadován další poplatek a to tak dlouho, dokud je poškozený ochoten platit, pak druhá strana přeruší veškeré spojení.

Objevily se i případy, kdy se podvodník snaží o sblížení po internetu pod nějakou legendou např. voják bez rodiny a příbuzných, sloužící v zahraničí, který nalezl tam zlato a cennosti apod. Ženám slibuje svůj příjezd, ovšem potřebuje si do Čech poslat peníze (zlato, cennosti) a to formou balíku.

Opět je od poškozené požadováno velké množství poplatků na zajištění takového balíku a až když osoba přestane platit, spojení je přerušeno.

Někdy jsou tvrzení podvodníka podložena zasláním (nekrytého) šeku s budoucím termínem vyplacení – o tom, že je šek nekrytý se poškozený dozví až poté, co už sám rozeslal nějaké své finanční prostředky.

Podvodná inzerce: Zájemce na důvěryhodném serveru narazí na inzerát nabízející prodej dopravního prostředku ze zahraničí, cena je zpravidla lákavě nízká.

Po navázání kontaktu s údajným prodávajícím (ten buď opět komunikuje pomocí translátoru či anglicky) je mu předestřena legenda o původu dopravního prostředku (zemřel mi bratr a chci se všeho po něm rychle zbavit…) a objasněn způsob dopravy, který má být obvykle realizován přes nějakou celosvětovou společnost a je celkem levný.

Po zaslání zálohy, která je požadována z důvodu zaplacení přepravy, jsou po poškozeném opět požadovány další prostředky jako pojištění zásilky při přepravě či antiteroristický poplatek.

Budete mít zájem:  Rohlík.cz vs. iTesco: Co se více vyplatí?

Poškozený je tak postaven do situace, kdy musí zaplatit poplatky, o kterých nebyla řeč, jinak přepravní společnost zboží uskladní a bude požadovat ještě proplacení této služby. Zboží samozřejmě nikdy neobdrží – nejedná se jen o vozidla, ale například i o nejrůznější drahé či unikátní sportovní vybavení.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců.

Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat.

Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

Hledáte způsob, jak si co nejlépe zabezpečit své internetové bankovnictví proti zneužití? Nevíte, jak zabránit zneužití osobních dat na internetu a jak bez rizika komunikovat na sociálních sítích? Jak se chránit proti dotěrnému spamu? Následující odkazy vám pomohou nastavit nejvyšší úroveň zabezpečení a pohybovat se virtuálním světem internetu bez rizika. Více –  ZDE.

  • nprap. Pavla Kofrová Oddělení tisku a prevence Litoměřice
  • tel.: +420 974 436 207

e-mail: [email protected]

Válka o víno z Lechovic. Firma je v insolvenci, uvnitř se viní z podvodů

Brněnský soud zahájil s vinařstvím insolvenční řízení. Zdeněk Palát, nedávno jmenovaný jednatel a také akcionář v konkurenčním největším výrobci vína v oblasti Znovín Znojmo, navrhl reorganizaci firmy kvůli dluhům. V součtu dosahují téměř 9,5 milionu Kč, z toho 8,3 milionu tvoří úvěr u UniCredit Bank.

Na Palátův krok reagoval spolumajitel Lechovic Ivan Kalaš podáním trestního oznámení na okresní státní zastupitelství ve Znojmě.

Nešetří přitom urážkami a osočováním z podvodů při nedávné změně vlastnické struktury tohoto vinařství, které ročně vyprodukuje milion litrů vína.

Palátova dcera Eva před dvěma měsíci získala v Lechovicích dvoutřetinový podíl, Kalaš již delší dobu drží zbývající třetinu.

„Vzhledem k tomu, že se panu Zdeňkovi Palátovi nepodařilo dosáhnout převodu společnosti Vinné sklepy Lechovice v souladu s právem, pokouší se jí nyní zmocnit prostřednictvím šikanózního nedůvodného insolvenčního řízení,“ tvrdí Kalaš.

Argumentuje například tím, že svou nečinností Palát neprodloužil osmimilionový kontokorentní úvěr od UniCredit a tím jej zesplatnil. „Další závazky společnosti v řádech statisíců jsou marginální a na jejich pokrytí bohatě postačuje hotovost firmy na účtech, která převyšuje tři miliony korun,“ dodal.

Dodává, že osoby kolem majitele Znovínu Znojmo vstoupily do firmy podvodem. Jednatelem se Zdeněk Palát podle něj stal v červenci po valné hromadě, která se vůbec neměla podle práva konat.

Spolumajitele Znovínu v trestním oznámení obviňuje z porušení povinnosti při správě cizího majetku a pokusu trestného činu způsobení úpadku. Kalaš upozorňuje, že insolvenční návrh byl zbytečný i proto, že firma má majetek ve výši 150 milionů korun a ve skladech zhruba milion litrů vína, což při současných cenách znamená skoro 100 milionů korun.

Účty zmizely, nevíme, komu dlužíme

Palát, který už trestní oznámení na svého soka podal před dvěma měsíci, si to nenechává líbit.

„Je to jedna lež za druhou,“ sdělil iDNES.cz. „Pan Kalaš poškodil firmu minimálně 40 miliony, nesmyslnými fakturami, vyvezením 140 tisíc litrů nejkvalitnějších vín, které nezaplatil. Pan Kalaš je normální podvodník a darebák,“ uvedl. V době majetkových změn se podle něj z firmy vyvezlo víno za 18 milionů korun, do Lechovic nyní chodí fiktivní faktury za dodávky se zpětnými daty.

„Mám to všechno zdokladované,“ říká Palát, který mluví o tunelování firmy. „Pan Kalaš zde vymazal všechny servery, všechny počítače zničil, vyvedl veškeré účetnictví, smlouvy, vše zničil. Do dneška nemáme účetnictví za rok 2015, nemáme ani čárku,“ říká a dodává: „Dodnes nevíme, komu dlužíme, kdo dluží nám.“

V insolvenčním návrhu kromě linky UniCredit Bank jako další věřitelé figurují dodavatelé vinařství. Například společnosti Biocont Laboratory Lechovice dluží po splatnosti 456 tisíc Kč za postřiky vinné révy, Hexageek solutions 24 tisíc za dodávky lahví. Vinařství dále dluží 611 tisíc korun firmě HM za dodávku sklízeče hroznů a 120 tisíc Kč obchodníkovi Bulk Wine Trade.

Falšované víno odhalí test chemiků z Brna. Určí místo, kde hrozny vyrostly

Odborníci chtějí vytvořit matematicko-statistický model, podle kterého moravská a česká vína zařadí do skupin podle geografického původu, odrůdy a typu agrotechniky použité při pěstování vinné révy. „Zjednodušeně řečeno najdeme společné znaky vzorků vín patřících do stejné skupiny,“ popsal záměr chemik Jaromír Pořízka.

Díky modelu pak vědci dokážou určit místo, na kterém vinaři hrozny vypěstovali. „Fyzikální a chemické vlastnosti půd mají totiž hlavní podíl na výsledné podobě vín.

Odhalení prvků je velmi efektivní pro určení geografického původu díky přímé spojitosti se složením půdy ve vinohradu,“ vysvětlil Pořízka.

Dodal, že charakteristickým znakem jsou prvky, jako například draslík, sodík, vápník a hořčík a některé další.

Vědci na projektu úzce spolupracují s jihomoravskými vinaři. „Připravujeme pro ně mikrovzorky vína a hroznů,“ potvrdil Hynek Holánek z Vinařství Holánek v Ivani na Brněnsku.

Snahu chemiků zemědělci podporují. „Systém pomůže poctivým vinařům a odhalí podvodníky, kteří se přiživují na dobrém jménu moravských vín. Odborníci kvalitní nápoj od falšovaného poznají, ale většina lidí nemá tak velký přehled. Takhle dostanou jistotu, že pijí to, co si koupili,“ uvedl Miloš Michlovský z Vinselektu Michlovský v Rakvicích na Břeclavsku.

  • analýza víngeografická pravost: jde o fyzikální a chemické vlastnosti půd, ve kterých víno vyrostlo; mají různé složení prvků (draslík, sodík, vápník či hořčík)odrůdová pravost: k aromatu přispívají takzvané terpenické a fenolické sloučeniny; jejich obsah v hroznech je mezi jednotlivými odrůdami různý
  • biovína – od normálních vín se liší ve složení prvků a obsahu organických látek; v případě biovín přísun živin zajišťuje kompost a mrva, klasický systém naopak používá hnojiva obsahující dusík a anorganické látky

Kromě systému na rozpoznání původu a druhu vína se brněnský tým zabývá i vlivem použití pesticidů na přítomnost určitých prvků ve víně. „Klasický systém pěstování révy je úzce spojený s využitím pesticidů. Máme vědecky potvrzené, že tato vína vykazují vyšší koncentrace manganu nebo zinku,“ poukázal Pořízka.

Řada vinařů přitom od používání pesticidů ustupuje a přechází k biovínům. Zatímco před rokem 2006 se jejich produkcí zabývala čtyři vinařství, teď je jich už kolem stovky.

„Pracuji hlavně s novými odrůdami, z nichž není příliš složité vyrábět biovíno a ošetřovat vinohrad ekologicky.

Z celkové plochy 125 hektarů jich asi patnáct využívám na biovíno,“ uvedl jeden z průkopníků biovína Michlovský.

Podle metody, na které brněnští vědci pracují, jde také skutečná biovína rozeznat od padělků. „Jejich falšování je snadné. Stačí vyměnit etiketu a láhev vydávat za bioprodukt. Na základě chemického složení je však možné poctivě vyráběná biovína odlišit od těch klasických,“ řekl Pořízka.

Příznivci vína unikátní projekt brněnských chemiků vítají. „Snad se jim zadaří a pomůžou zabránit neférovému obchodu,“ uvedla například Brňanka Lucie Krátká.

Budete mít zájem:  Jak si ulevit při porodních bolestech? a co se děje “tam dole” po porodu?

Svět zaplavuje falšované víno. Vinaři si miliardový byznys chrání chytrými lahvemi

Hlad po kvalitním vínu ve světě roste. Vliv na to má ve velké míře Čína a další státy, kde se před lety víno prakticky téměř nepilo. Dnes je jeho konzumace trend.

A celosvětově roste také počet těch, kteří víno berou jako investiční komoditu. Všechno dohromady představuje živnou půdu pro falšování vína.

Ztráty poctivých výrobců se tak podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu každoročně pohybují v miliardách dolarů.

Už v sobotu 14. září mají přijít velké změny v platbách po internetu. Dotknou se každého, kdo nakupuje v internetových obchodech nebo platí prostřednictvím on-line bankovnictví. Platby sice budou bezpečnější, ale bez chytrého mobilu a do něj stažené aplikace nepůjde zaplatit prakticky nic.

Praxe je jednoduchá – v láhvích s originálními etiketami vzácných archivních vín je mnohem lacinější obsah. Trpí tím výrobci a samozřejmě i zákazníci.

Ať už ti, kteří si objednají drahou láhev v restauraci, nebo investoři, kteří láhev vína kupují s tím, že se její hodnota časem zvýší.

Řadu příkladů uvádí v rozhovoru pro magazín Forbes Maureen Downeyová, přední světová odbornice na podvody spojené s vínem.P

Mimochodem věděli jste, že prodeje prázdných láhví od originálních vín jsou velmi výnosný obchod na serveru e-Bay? Podvodníci s vínem mají i svého Harryho Jelínka (muž, který prodal Karlštejn).

Je jím světově uznávaný odborník Rudy Kurniawan, který využil svoji popularitu k prodeji exkluzivních kolekcí mnoha milionářům, jimž v láhvích s originálními etiketami francouzských značek prodával méně hodnotná vína.

Přísloví o pýše, která předchází pád, se naplnilo, když si začal vymýšlet značky, které nikdy nespatřily světlo světa.

Pokud si myslíte, že se vás, jako běžného konzumenta, problém netýká, jste na omylu. Padělání se bohužel přesunulo i na nižší kategorie vín. A to dokonce až na úroveň vín prodávaných v supermarketech.

Například deset miliónů láhví vína ze Španělska neslo etiketu provensálského růžového vína a dvacet procent produkce Côtes du Rhône z let 2016 až 2017 bylo zfalšováno.

Magnetem pro padělatele nejen značkového textilu, ale také vína, je asijský trh, kde skončí až polovina prodejů z neoriginální produkce.

Padělání se bohužel přesunulo i na nižší kategorie vín. A to dokonce až na úroveň vín prodávaných v supermarketech. – Foto: iStockphoto.com

Pro spotřebitele není snadné se o těchto skandálech dozvědět. Mnozí výrobci se bojí zveřejňovat zjištěné případy, aby zákazníci nepřestali kupovat jejich značku úplně. Falšovaná produkce často ani není vyřazena z oběhu. Obchodník jí pouze vrátí dodavateli a ten ji znovu nabídne někomu jinému, méně zkušenému a více důvěřivému.

Bydlíte v menší obci, kde jediné připojení k internetu je pomalé a nespolehlivé Wi-Fi? Nečekejte, až vám poskytovatel připojení natáhne kabely ke každému domu nebo stát nabídne neuvěřitelně lákavé dotace. Ani jedno se totiž nemusí stát. Rychlý internet je ale podobná nezbytnost jako vodovod. Jak to tedy udělat, abyste se nemuseli mýt u studny?

Výrobci se snaží své láhve chránit etiketami s nenápadnými značkami, hologramy a neviditelnými inkousty. Aplikují také RFID čipy s daty o původu a výrobním procesu. Ani jedno, ani druhé ale nezaručí, že je konkrétní láhev originál.

Mohla být znovu naplněna, sebedokonalejší etikety se dají napodobit a certifikáty se mohou vztahovat k jinému produktu nebo jsou rovnou zfalšovány.

Stejně tak data, na která odkazují smart čipy, jsou při prostém ukládání na webu snadno modifikovatelná.

Podle Maureen Downeyové jsou všechny postupy neúčinné, pokud nejsou k dispozici data vztažená ke každé jednotlivé láhvi, včetně sériového čísla, záznamů o všech událostech při distribuci a prodeji a dokladů o původu a autenticitě výrobku. To všechno musí být splněno, aby bylo možné říct, že je nějaké řešení účinné v boji proti padělkům. Ochranu dat před podvodnými zásahy by mohla změnit blockchain certifikace.

Technologie blockchain je založena na distribuovaných výpočetních systémech, ve kterých se záznamy ukládají do řetězců a bloků za použití kryptografie a algoritmů pro nalezení konsenzu mezi účastníky. Řešení založená na blockchainu jsou důvěryhodná a transparentní, protože historii záznamů nelze zfalšovat a záznamy lze snadno vyhledat.

Právě pro tyto vlastnosti se objevila řešení proti padělkům využívající blockchain. Data mohou být sbírána doslova od hroznů až po sklenku vína. Kdy a kde proběhl sběr, jak probíhala výroba, kdy a za jakých podmínek bylo víno přepravováno a stáčeno do láhví.

Zdrojem může být jak technika, tak je do systému může vkládat i člověk. Samozřejmostí jsou certifikáty od autorizovaných znalců. Zápisy na blockchain vkládají vinaři, výrobci, distributoři, importéři i obchodníci a každý krok v životním cyklu vína vede k zápisu o změně vlastnictví.

Konečný spotřebitel musí mít ještě před nákupem přístup k datům o pravosti a původu každé láhve.

Umělá inteligence rozpozná v davu lidí teroristu, ale také odhalí skutečnou identitu studentky, která si před lety přivydělala erotikou. Fake news prověří lépe než tým odborníků, ovšem stejně tak zvládne zavádějící zprávu sama sepsat lépe než kdokoliv z masa a kostí. Je bezpečné podporovat rozvoj technologií, o kterých už víme, že se snadno obrátí proti nám?

Na blockchain vsadil i jeden z největších italských výrobců vína LaVis. Každá z láhví má na etiketě unikátní QR kód, který po naskenování dovolí přístup k uloženým datům. Podobné je i řešení VeriDoc Global, které potvrzuje pravost QR kódu na etiketě v globální knihovně. Zpět k uživateli vrací v aplikaci obrázek s etiketou a informace, kde a kdy už byl kód naskenován.

Největší čínský importér D.I.G. pracuje s VeChain (veřejný blockchain pro firmy) a v červnu 2018 spustil Wine Traceability Platform (WTP). Platforma sleduje celý životní cyklus produktů. Po zavedení prvních dvaceti značek vína do systému byl u takto chráněných výrobků potvrzen desetiprocentní nárůst prodejů.

Postupně jsou zapojována další vína převážně francouzských a italských vinařů. V červenci 2019 začalo s platformou spolupracovat významné australské vinařství Penfolds.

Na uzávěru každé láhve se značkou Bin 407 (Cabernet Sauvignon) je umístěn NFC čip, který po načtení umožní přístup k informacím uloženým na blockchainu, například k certifikátu vydanému nezávislým auditorem nebo k záznamům o proclení. Zákazníci mají přístup k datům zatím ve třech obchodech.

Producent Plantaze z Černé Hory vyváží svá prémiová červená a šumivá vína do pětatřiceti zemí. Před chystaným vstupem na čínský trh začal hledat způsob, jak kontrolovat autenticitu každé láhve, prodávané pod jejich značkou. Spojil se proto se srbským dodavatelem IoT řešení DunavNET a slovinským OriginTrail, tvůrcem platformy umožňující integraci více blockchainových systémů.

Začleněním chytrých etiket TagItSmart do otevřených IoT řešení může papírová etiketa s QR kódem fungovat jako levnější a na napájení nezávislá alternativa k elektronickým senzorům.

V projektu nazvaném TagItWine je každá vyrobená láhev označená QR kódem, který obsahuje také informace čitelné až pod speciálním světelným zdrojem, například LED světlem mobilního telefonu. K plnému ověření původu vína dojde spárováním přečtené informace s údaji na blockchainu OriginTrail.

Každé naskenování etikety je logováno, a to i při prodeji, takže i když je QR kód validní, může se kupující s mobilní aplikací například dozvědět, že si stejnou láhev už před ním koupil někdo jiný. 

Všudypřítomné stánky s trdelníky, nesmyslné třímetrové figuríny pand a ledních medvědů, pivní vozítka, krámky s matrjoškami a dalšími cetkami. Takhle vypadá veřejný prostor v Praze. A pak je tu Vídeň, kde na nic takového nenarazíte.

Podíl vinařské produkce chráněné blockchainovou technologií je zatím malý a bylo by žádoucí, aby se některé z řešení stalo všeobecně uznávaným a používaným standardem. Nakročeno k tomu mají systémy s globální působností jako už zmíněný VeChain nebo FoodTrust, které se neomezují jen na víno, ale kontrolují i další komodity jako maso, ryby nebo zeleninu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *