Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Jaký je rozdíl mezí café latté a cappuccinem, proč si nelze objednat „velké“ espresso a jak se vlastně čte macchiato? Vyznat se ve všech nabízených typech kávy je tak trochu věda, ale není to zase tak složité, jak se může na první pohled zdát.

Co bychom to byli za kavárnu, kdybychom se nevyznali v kávě. Bohužel velmi často však ani sami kavárníci nevědí, jak má který druh kávy správně vypadat a servírují nám paskvily. Můžete tak často v nabídce narazit například na piccollo, které ovšem ve světě neexistuje. Takže do sebe kopněte trochu kofeinu a hurá na školení!

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Velká dávka kofeinu v malém šálku

Malé životabudiče pro všechny, kteří si nepotrpí na dlouhé vysedávání u kávy. Zapomeňte na objednávání velkého espressa, expressa i pressa (s mlékem i bez). Základní kávové nápoje mají své zavedené názvy, které není těžké si zapamatovat.

Espresso

Základní poučka – espresso je jen jedno. Žádné velké, ani malé. Pokud si objednáte espresso, v každé správné kavárně dostanete 30 ml poctivé kávy v 60–90ml šálku.

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Doppio

Co ale s tím, když je pro vás klasické espresso moc malé a potřebujete trochu více energie? Pak si místo „velkého espressa“ objednejte doppio (někdy také nazývané jako double shot). Dvojnásobné množství kávy, dvojnásobné množství vody – dostanete tedy 60 ml stejně poctivé kávy jako u espressa.

Ristretto

Ristretto se připravuje ze stejného množství kávy jako espresso, je ho však o něco méně, „pouhých“ 20 ml. Je to nejoblíbenější druh kávy v Itálii, z espressových nápojů má nejsilnější tělo a nejvýraznější chuť.

Pro milovníky jemnějších chutí

Pokud jste milovníci kávy, ale nepotrpíte si na intenzivní chuť, pak jsou pro vás ideální druhy káv s větším množstvím vody.

Lungo

Prvním typem je tzv. lungo (italsky dlouhý, vodový, zředěný), nebo také prodloužené espresso. Ve zkratce – stejné množství kávy, dvojnásobné množství vody. Lungo lze vyrobit více různými způsoby, nicméně nejjednodušší a nejšetrnější je dolít espresso horkou vodou v poměru 1:1.

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Americano

Americano je espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5 a lze ho připravit dvěma způsoby. Buď espresso dolít vodou nebo připravit espresso přímo do horké vody.

V žádném případě však celý objem vody nesmí protéct kávovarem, jinak vznikne přeextrahovaná tekutina, která se nedá pít. Bohužel tímto způbobem bývá ve spoustě stravovacích zařízení připravováno klasické české presso.

Je libo trochu mléka?

Příjemným oživením a oblíbenou variantou jsou espressové nápoje s mlékem. Ideální pro delší posezení nad šálkem a vychutnávání si kávové siesty. I zde je vždy základem espresso nebo doppio doplněné buď horkým mlékem nebo mléčnou pěnou.

Espresso macchiato

Pokud máte rádi silnou kávu jen s kapkou mléka, koukněte po espresso macchiato. Jedná se o klasické espresso doplněné trochou mléčné pěny. Skutečný zážitek pro kávové labužníky.

Věděli jste, že…? Macchiato se správně čte „makjáto“? Velmi často bývá vylovováno nesprávně jako machjáto, mačáto nebo mačijáto.

Cappuccino

Cappuccino patří mezi nejoblíbenější druhy kávových nápojů, základem je 30ml espresso doplněné teplým mlékem, přičemž celkový objem nápoje je 150 až 180 ml. V původní receptuře se na povrchu setkáte s 2cm vrstvou pěny na mléce, moderní verze se doplňuje tzv. mikropěnou, kretá je jemnější a více provázaná s mlékem.

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Caffé latté/Caffé latté macchiato

Caffé latté má oproti cappuccinu větší objem (více než 250 ml) a méně pěny, přičemž základem je opět klasické espresso, obsahuje tedy více mléka. V Itálii vzniklo jako varianta kávy pro děti.

Latté macchiato je pak verze café latté, která se liší technikou přípravy.

Do sklenice se nejdříve nalije mléko napěněné do mikropěny, během půl minuty se pak oddělí mléčná pěna a až poté se do sklenice nalije espresso, které vytvoří v pěně charakteristickou hnědou skvrnu.

Věděli jste, že…? Pokud si v Itálii objednáte „latté“ (jak je u nás celkem běžně zvykem) na stole vám přistane obyčejná sklenice mléka? Proto nikdy nezapomínejte připojit i slovíčko caffé.

Flat white

Flat white je mléčná varianta kávy pro milovníky silnějších zážitků, doporučujeme tedy pokud vám jedno espresso nestačí. Základem jsou totiž 2 espressa, tedy doppio, která se dolévají teplým mlékem s pěnou, přičemž celkový objem je podobný jako u cappuccina. Největší oblibu získal tento typ kávy zejména v Austrálii, nyní však se s ním setkáme běžně po celém světě.

U espressových nápojů s mlékem je populární tzv. latté art, neboli „kreslení“ obrazců pomocí mléka. Určitě jste se s ním už někdy v kavárně setkali, a dokonce má i své mistrovství. Určitě to můžete vyzkoušet i doma, ale pozor, chce to opravdu hodně cviku. ????

Pokud se o kávovu problematiku opravdu zajímáte a chtěli byste se dozvědět ještě trochu víc, určitě koukněte na stránky piccoloneexistuje.cz, najdete tam zábavu i poučení.

Vše, co byste měli vědět o kávě

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Jak si správně objednat v kavárně? Co se skrývá pod pojmy jako espresso, flat white, V60 nebo aeropress? Jaký je rozdíl mezi arabicou a robustou? Z čeho se vyrábí instantní káva? A na co si dát pozor u kávy bez kofeinu?

Když jsem pár dní zpátky vysedávala v malé lisabonské kavárně, usrkávala silné espresso a užívala si chvíli, kterou jsem ještě pár měsíců zpátky považovala za samozřejmost, došlo mi, že bych vám mohla napsat článek o světě, u kterého všechno začalo. O světě kávy a kaváren.

Ačkoliv jsem ráda, že se mi vám za ty roky (snad) podařilo dokázat, že na blogu najdete víc než jen tipy na kavárny, kávový svět mě fascinuje pořád. A proto vám dnes přináším základy, které by podle mě měl znát každý, pro koho není ranní káva pouhý nakopávač, ale rituál a zážitek. Tak kafe do ruky a jdeme na to.

Káva je ovoce

Na úplném začátku kávové cesty stojí rostlina zvaná kávovník. Její plody by se daly přirovnat české třešni, a to jak tvarem, tak barvou, a uvnitř se skrývají dvě proti sobě položená semena – zelená kávová zrna. Ty se po sběru čistí, přebírají a následně putují do pražíren, které je zpracují podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Budete mít zájem:  Jídelníček pro zářivé a zdravé vlasy

Arabica versus Robusta

Celosvětově patří k nejčastěji produkovaným druhům kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea canephora syn. robusta). O rozdílech těchto dvou druhů se vedou sáhodlouhé diskuze, ale běžný smrtelník si vystačí s následujícím:

  • Kávovník arabský (Coffea arabica): Roste ve vyšších nadmořských výškách, vyžaduje poměrně značnou péči farmáře a jeho zrna mají po upražení větší chuťový potenciál, čemuž odpovídá i cena.
  • Kávovník statný (Coffea canephora syn. robusta): Není ani zdaleka tak náročný na pěstování jako arabica, díky vysokému obsahu kofeinu se snáze ubrání škůdcům a lze jej strojově sklízet. V chuti definitivně převažuje hořkost a často se kvůli snížení ceny a zvýšení obsahu kofeinu používá do kávových směsí.

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Co je to výběrová káva?

Jestli čas od času zavítáte do kavárny tzv. třetí vlny, určitě jste se setkali s pojmem výběrová káva (specialty coffee).

Stejně jako víno, i káva se hodnotí na stupnici od 0 do 100 bodů a podle SCAA (Specialty Coffee Association of America) se výběrovou kávou může nazývat káva, která získá alespoň 80 bodů. Povětšinou jde o zrna kávovníku arabského.

Pro porovnání, běžné kávy dostupné v obchodech dosahují skóre kolem 60 bodů a z kávových zrn s hodnocením pod 40 se pak většinou vyrábí káva instantní.

Kafeslovník

Kávové nápoje na bázi espressa

Objednáváte si v kavárně lattéčko s přesvědčením, že obsah kofeinu v silném espressu by vaše srdce nemuselo přežít? Dovolte mi, abych vás teď vyvedla z omylu.

Nejznámější kávové nápoje na bázi espressa (jak už název napovídá) v základu vždycky obsahují espresso – nápoj o objemu asi 30 ml obsahující kolem 64 mg kofeinu.

To je pak v závislosti na druhu nápoje, který zvolíte, doplněno o další ingerdience (nejčastěji našlehané mléko a horká voda), ale množství kofeinu je u espressa i latte totožné. 

Espresso lungo je tak espresso prodloužené (laik by řekl naředěné) horkou vodou, espresso macchiato je espresso s trochou mléčné pěny, cappuccino se skládá z espressa a našlehaného mléka, v latte je mléka ještě o něco víc.

Některé kávové nápoje pak mají v základu espresso dvojité (espresso doppio neboli double), které se připravuje z dvojnásobné dávky kávy, jeho objem je plus minus 60 ml a obsah kofeinu necelých 130 mg. Oblíbeným příkladem je flat white, což je velmi zjednodušeně řečeno takové silnější cappuccino.

A jestli máte náladu na opravdu intenzivní kávový zážitek, objednejte si ristretto, které se připravuje ze stejné dávky kávy jako klasické espresso, ale jeho objem je jen kolem 20 ml, takže je jeho chuť ve výsledku intenzivnější.

Filtr, chemex, aeropress… co, prosím?

Kromě výše vypsaných kávových nápojů si můžete kávu vychutnat i v její filtrované podobě. K přípravě slouží různé náčiní nesoucí názvy jako V60, chemex, aeropress nebo vacuum pot a oproti nápojům z espressa má filtrovaná káva daleko větší chuťové spektrum (a často i víc kofeinu).

  • Kdyby vás zajímalo víc, hezký přehled jednotlivých kávových nápojů najdete na osvětovém webu Piccolo neexistuje.
  • O tom, kolik kofeinu už je přes čáru, se pak můžete dočíst v tomto článku.

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Instantní, bezkofeinová a cibetková káva

Z dotazů, co jste mi posílali na Instagramu, se nejčastěji opakovala otázka výroby rozpustné kávy, tak se vám to pokusím stručně vysvětlit.

Instantní káva vychází z běžných kávových zrn (velmi nízké kvality), které je třeba upražit, namlít a uvařit z nich koncentrát (představte si obrovský hrnec silného českého turka). Z toho se pak ve výrobně odstraní veškerá voda a zbydou rozpustné krystaly – instantní káva.

To, co si pak doma zaléváte horkou vodou, je tak vlastně už jednou uvařená káva bez jakékoliv chuti a aromat. Dobrou chuť.

Bezkofeinová káva oproti tomu není zdaleka takové zlo, jak někteří baristé zarputile tvrdí. Její výroba probíhá ještě před exportem do pražíren a zelená zrnka mohou být zbavena kofeinu buď přírodní, nebo chemickou cestou.

Jak asi tušíte, přírodní cesta je šterná a výsledný nápoj nemusí být vůbec špatný.

Pozor si ale dejte (hlavně nastávající a kojící maminky) na kávu, která byla zbavena kofeinu chemicky, protože při její konzumaci do sebe možná nedostanete kofein, ale můžete přijít do styku se zbytky chemických rozpouštědel.

A na závěr stálice všech diskuzí o kávě, cibetková káva. Kopi Luwak (kopi = káva, luwak = indonéská cibetkovitá šelma) je druh kávy, který se připravuje ze zrn plodů kávovníku, na kterých si pochutnala cibetkovitá šelma (a následně je vyloučila).

Dokud místní skutečně chodili po lesích a sbírali trus cibetek, asi by na její produkci nebylo nic špatného, ale vzhledem k poptávce se z cibetkové kávy stal velký byznys a podmínky, v jakých teď cibetky na farmách žijí, jsou otřesné.

Chuť nápoje za mě rozhodně nestojí za to, abychom produkci cibetkové kávy podporovali, ale rozhodnutí je na vás.

Chcete vědět víc?

Vše, co jste si právě přečetli, je jen malá ukázka toho, jak zajímavý kávový svět je. Jestli se chcete dozvdět víc (nebo oslnit baristu ve vaší oblíbené kavárně), sáhněte po Velké knize o kávě, jejíž autorkou je skvělá Péťa Davies Veselá.

Ta vás zavede na kávové plantáže, vysvětlí proces pražení i přípravy jednotlivých kávových nápojů a ukáže vám, kolik lidské práce stojí za jedním jediným šálkem kávy.

Její starší vydání byla vůbec první kávová kniha, jakou jsem kdy četla, a troufám si říct, že odstartovala moji (krátkou) baristickou dráhu.

Veronika

PS: O tři výtisky Velké knihy o kávě si díky mé spolupráci se Smart Press budete moct brzy zasoutěžit na mém Instagramu, tak buďte ve střehu.

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál!

Perfektní teplota mléka pro cappuccino

Naučit se správně vyšlehat mléko o perfektní teplotě patří mezi základní dovednosti každého baristy. Vždyť kávě to s mlékem prostě sluší! Už z 16.

století se dochovaly zmínky o kombinaci kávy a mléka do jednoho lahodného nápoje. Taková káva má mnoho podob vzhledem k tomu, v jakém poměru je káva s mlékem v šálku kombinovaná.

Obecně se však každá káva s mlékem může nazývat bílou kávou, ať už se jedná o cappuccino, flat white či latté.

Je mnoho způsobů, jak získat teplou mléčnou pěnu. Můžete využít ruční či automatický pěnič mléka nebo třeba napěnit mléko ve French Pressu. V nouzi se dá využít i uzavíratelná sklenice a mikrovlnka.

Nicméně nejčastěji a ve všech kavárnách se šlehá mléko na parní trysce kávovaru. Tato cesta je nejefektivnější, nejrychlejší a s nejkvalitnějšími výsledky.

Budete mít zájem:  Priznaky Vysokeho Krevniho Tlaku?

Vpodstatě hned od prvních typů espresso kávovarů se do jejich výroby zakomponoval i systém parní trysky.

JAK NA LOW COST CAPPUCCINO

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?Práce s mlékem patří mezi základní baristické dovednosti.

Když pěníme mléko, tlačíme vodní páry a vzduch do mléka, zatímco je zahříváme. Mléko se skládá ze stovek chemických sloučenin a dvě skupiny těchto látek jsou životně důležité pro úspěch vaší pěny. Jsou to bílkoviny (proteiny) a tuky.

Mléko obsahuje kaseiny a syrovátkové proteiny. Když se zahřeje, dojde k denaturizaci bílkovin. To znamená, že změní svou původní formu a vytvoří kolem koule vzduchu (vtlačené do mléka parní tryskou) oblast, která se následně přemění do bublin. Takže v naší kávě vytváříme požadovanou strukturu pěny. 

Druhá pro pěnění významná složka mléka jsou tuky. Tuky ve skutečnosti destabilizují mléčnou pěnu.

Pokud chceme co největší kopec bublinaté pěny, pak by bylo nejlepší použít odstředěné mléko, tedy co se fyzikálního pohledu na pěnění týče.

Praktickou nevýhodou pak je, že taková pěna je suchá a taková káva by nám ani nechutnala. Tuky jsou totiž zodpovědné za chuť a ten sametově krémový pocit při pití našeho cappuccina.

JAK NAKRESLIT SRDÍČKO V CAPPUCCINU

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?Zkušený barista umí konzistentně odhadnout správnou teplotu mléka na latte

Pro perfektní cappuccino musí mít naše mléko určitou „pěnivost“ a zároveň hladkost a komplexnost. Toho dosáhneme správnou technikou šlehání, která bere na vědomí destabilizační faktor tuků i schopnost bílkovin tvořit pěnu. Destabilizační vliv tuků na vzduchové bubliny v mléce je nejvýraznější při teplotě mezi 10 – 40°C. 

Zahříváním se globuly tuku rozpouští. Takže při teplotě mléka nad 45°C má pěna větší šanci se udržet. Nejstabilnější je pak právě při teplotě 65°C (při použití plnotučného mléka).

Stejnou teplotu pro šlehání mléka doporučuje i Asociace pro výběrovou kávu – SCA. Která na základě chemického výzkumu pro ohřívání mléka uvádí ideální teplotu, jak ohřát mléko, na 55 – 65°C.

S minimální hranicí 50°C a maximální hodnotou 70°C.

VŠE CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O MLÉKU

Co se stane, když se snažíte vytvořit mléčnou pěnu o nižší než doporučené teplotě? Když mléko vyšleháte při teplotě 30–40 °C, tak bude nestabilní. To znamená, že výsledná pěna bude tenká a uvidíte různé velikosti vzduchových bublin, které se spojují. Čím to?

Při takto nízké teplotě teprve začíná denaturace bílkovin a tuky se ještě neroztály. Pevné tukové globule narušují strukturu nerovnoměrně se vytvářející pěny. Někdy vytlačením proteinu tukem dojde ke spojení křehkých bublin vzduchu. S nízkou viskozitou mléka při této teplotě nemá takováto pěna dlouhou životnost.

Jak jsme si popsali o pár odstavců výše, jsou pro stabilitu mléčné pěny výhodnější vyšší teploty, které podporují denaturaci bílkovin. Přehřátím se také sníží viskozita mléka, takže bude méně husté a naopak více vodnaté. Výrazně ovlivňuje přehřátí mléka jeho chuť. Vytvoření kávového nápoje z takového mléka znemožní vychutnat si jemné chutě kávy.

Samozřejmě vysoká teplota mléka znamená vysokou teplotu vašeho cappuccina a vy si při prvním usrknutí můžete spálit ústa. Takové mléko, jak můžeme znát z vlastních zkušeností, když jsme doma ohřívali mléko a připálili jej, chutná a „voní“ spáleně, sírově, no prostě nepříjemně.

Občas se stává, že zákazník v kavárně si přímo řekne o extra horké mléko do svého nápoje. Protože má rád opravdu vařící kávu. Ideálním řešením je v takovém případě vyhovět zákazníkovi v rámci správné technologie šlehání mléka a udržet tak teplotu mléka na maximální hodnotě 70°C.

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?Příliš horké mléko může zabránit tomu, abyste si užili chuť vaší kávy.

  1. Ideální a doporučení teplota pro šlehání mléka je 55 – 65 °C. V této fázi jsou tuky dostatečně zahřáté, aby se rozpustily do tekuté formy a nezničili pěnu.
  2. Zároveň je teplota okolo 60°C tak akorát pro přeměnu – denaturaci bílkovin, které zachycují vzduchové bubliny a vytváří stabilní pěnu.
  3. Udržením teploty pod maximálních 70°C se barista vyhne nepříjemným chutím a zápachu připáleného mléka. Nedojde k reakci laktózy, která je příčinou zhnědnutí a spálené pachuti.
  4. Naše chuťové receptory nejlépe vnímají sladkost z potravin při 60°C. Pro vysledování nejširšího spektra chutí v kávě a hlavně pro vychutnání si sladkosti vašeho cappuccina je nejvhodnější právě tato teplota.
  5. Perfektní balanc pěnu ovlivňujících vlastností bílkovin a tuků v mléce je dán správným zahříváním. Při takovém vám vznikne v konvičce jemně tvarovaná a stabilní pěna, která se dokonale kombinuje s kávou v perfektní cappuccino, latté nebo kterýkoli mléčný kávový nápoj milujete.
  6. Pro kontrolu ideální teploty šlehaného mléka využijte teploměr.
  7. Při používání parní trysky vašeho kávovaru ji nezapomínejte udržovat v čistotě. Ihned po šlehání ji otřete hadříkem. Váš oděv zase ochrání od prskajícího mléka baristická zástěra.

Autor : Mirka Vnenková
“Akce (a káva) je základní klíč k jakémukoliv úspěchu” – Picasso (a já).Káva mě uchvátila před cca 7 lety a rozhodla jsem se, že bude mou prací, koníčkem i posláním. Začala jsem u myčky a dostala se až k provozu kavárny. Jsem baristka, která píše o kávě.
Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Vše, co jste chtěli vědět o kávě bez kofeinu

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

  • 10 června, 2020
  • Zajímavosti

Je pro naše tělo prospěšnější káva bez kofeinu nebo ta klasická? A co v těhotenství, nemůže káva nějak nepříznivě ovlivňovat plod? Co je to vlastně kofein a jak se z kávy odstraňuje? Lze se tohoto nejrozšířěnšjího stimulantu zbavit v šálku úplně? Pojďme si tyto otázky společně zodpovědět.

Stimulant kofein

Kofein je známý především svým výskytem v kávě, to asi nikoho nepřekvapí. To, že se vyskytuje i v čaji a energetických nápojích asi také ne.

Ovšem to, že kofein můžeme najít ve fazolích nebo například v listech některých rostlin, to už překvapující je.

Budete mít zájem:  Bezpečnost A Ochrana Zdraví Při Práci V Kostce?

Kofein totiž působí jako přírodní pesticid, příroda si tak obstarává potřebnou ochranu proti škodlivým vlivům.

Pro člověka je kofein výhodný hned z několika důvodů.

Podporuje činnost centrální nervové soustavy i srdeční činnost a zvyšuje produkci žaludečních kyselin, čímž napomáhá trávení.

Má i lehce diuretické (odvodňující) účinky, je tedy vhodné každý šálek kávy doplnit dostatečným množstvím tekutin. Někdy je potřeba jej ale ze zrn odstranit. Jak a proč?

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?I cappuccino se dá připravit v bezkofeinové variantě

Jak se kofein ze zrn odstraňuje?

Ke kávě bez kofeinu vedou dvě cesty – kofein se ze zrn (ještě před pražením) odstraňuje pomocí tzv. Evropského procesu nebo Švýcarského vodního procesu.

Evropský proces k odstranění nežádoucího kofeinu používá chemické prostředky, konkrétně dichlormetan. Ten ve vodném roztoku, ve kterém jsou zrna namočená, odstraní kofein a zrna se pak následně promyjí, aby se zbavila chemické látky. Bohužel, tento způsob má za následek lehce chemický chuťový dozvuk.

Za zdravější nechemickou metodu lze považovat Švýcarský proces, při němž stroje odstraní kofein pouze za pomoci vody a aktivního uhlíku.

Při této metodě se zrna velmi dlouho máčejí, což má za následek samovolné vypuzování kofeinu ze zrn. Tato „kofeinová voda“ se pak ještě přefiltruje přes uhlík, který odstraňovanou látku vstřebá. Máčení zrn ale odplavuje i éterické oleje a ničí tolik typické aroma.

Švýcarská metoda je ale díky absenci chemikálií rozhodně zdravější než ta evropská, navíc je schopna odstranit téměř 100% kofeinu. Její evropská kolegyně to zvládne jen do výše asi 97%.

Kofein v těhotenství

Toto téma jsme již naťukli v článku Vyvraťme si 6 největších mýtů o kávě. Existuje totiž mýtus, že ženy by v těhotenství neměly pít kávu a dostávat tak do sebe kofein. Proto mnoho z nich pije kávu bez kofeinu. Je to ale opravdu jen mýtus – tedy z části.

Když si odmyslíme trochu vyšší cenu bezkofeinové kávy a její (podle některých) méně lahodnou chuť oproti kávě klasické, kofein ženám v těhotenství nijak neškodí.

Udává se, že konzumují-li ženy v těhotenství kávu, může to přispívat ke snížení porodní hmotnosti plodu. Jedná se ale spíše o domněnky než o podložené vědecké výzkumy. Na internetu najdete svědectví mnoha žen, které si v těhotenství kávu neodepřely a váha jejich dětí se i tak často přehoupla přes čtyři kila.

Jinými slovy – pokud budete v těhotenství pít klasickou kávu, miminko může být v bříšku trochu více aktivní, ale bude zdravé. Toto platí i pro kojící matky.

Kofein se totiž snadno dostane do mateřského mléka a takovéto mateřské „latéčko“ má stejné povzbuzující účinky na dítě, jako na matku. Dítě může být tedy trošku neklidnější, ale rozhodně bez újmy na zdraví.

Stojí tedy za to zvážit a jistě i zkusit, jestli případnou újmu nepocítí spíše matčiny nervy.

Matkám se navíc kofein nedoporučuje také proto, že podporuje množení kvasinek, které u dítěte a matky může způsobovat celou řadu problémů.

Podle posledních průzkumů není kofein škodlivý ani pro lidi s vysokým tlakem nebo slabým srdcem.

I pro automatické kávovary

Skvělé je, že kávu bez kofeinu můžeme koupit i ve formě PODů a kapslí, tedy kávových zásobníků pro rozličné kávovary. Zajímavá a rozhodně ekologičtější je i možnost koupit bezkofeinový Drip it, kávu v praktickém balení s filtrem na cesty.

Podtrženo sečteno

Jako u většiny potravin a nápojů, tak i u kávy platí zlaté pravidlo „všeho s mírou“. Pokud tedy budete konzumovat v těhotenství nebo těsně po něm jeden až dva šálky kvalitní kofeinové kávy denně, nemělo by to vám ani vašemu dítěti uškodit.

Navíc u žen s nízkým tlakem je káva přímo lékaři doporučována a jsou známy i případy, kdy ženám tento nápoj pomohl od ranních nevolností.

Káva navíc blahodárně působí i na další oblasti lidského zdraví, třeba jako prevence proti Alzheimerově chorobě nebo rakovině.

Pokud ale nechcete nic ponechat náhodě, bezkofeinová káva může nastartovat den ne množstvím kofeinu, ale celým rituálem samotného pití.

Oblíbenost kávy bez kofeinu v současné době roste. Objednat si ji můžeme v každé lepší kavárně nebo od značek Lavazza, Dallmayr a Illy domů. Závěrem je třeba říci, že bez ohledu na metodu, kterou se kofein ze zrnek dostává, bude ve výsledném šálku vždy malé množství kofeinu.

A zajímavost na závěr – patent na technologickou přípravu bezkofeinové kávy z roku 1962 byl udělen Čechovi, panu Zdeňku Žáčkovi, díky kterému si skvělou chuť kávy mohou užít opravdu všichni.

Koupit bezkofeinovou kávu (více druhů)

Vítejte! ☕ Piccolo neexistuje

O Velkém pátku se otevírají poklady, já ten náš symbolicky uzavírám. Projekt Piccolo neexistuje a svět kávy mi přinesl spoustu poznání a setkání s prima lidmi, mnohé obohatil, některé i rozezlil, avšak co bylo zapotřebí říci, bylo řečeno, každý už má výborný šálek na dosah ruky. Webová stránka zůstává technicky v provozu, vyprodávám ještě trička a placičky, avšak nebude přibývat nového obsahu a propagace.
Nad šálkem se budeme i nadále setkávat na trzích Dejvice+Náplavka s Kávový Klub, jehož posádce patří nekončící dík za spolupráci, určitě na workshopech Prague Coffee Festival, popřípadě nad projektem Zkvašeno, kterému v současné době věnuji tolik úsilí, jako svého času kávě.

Vláďa Sojka přeje dobré zrno!

Dluhy urovnáváme a sliby plníme. Ještě než zakonzervujeme projekt a prohlásíme, že piccolo přeci jen existuje, jsme pro domácí spotřebitele přichystali krátkou úvahu o tom, proč vlastně chtít či nechtít doma kutit espresso a co zhruba toto hobby zahŕňa (nešlo nepoužít toto krásné slovo) ???????? ☕️❤️????????

již tento víkend proběhne jedna z nejdůležitějších událostí kávového světa, mistrovství ČR a festival výběrové káva Barista roku — festival výběrové kávy! V čele stojí od podzimu nová tvář a o tom jak vidí kávovou scénu a jaké si klade cíle se rozvyprávěla v rozhovoru pro AtBars.com

Krásní lidé, krásné kávy, dva dny krásných setkání a zajímavých informací. Pan profesor #piccoloneni si to rozhodně užil!

U příležitosti Týdne kávy (slavme!!) zavádíme na webu až do neděle slevy na placky a trička, takže pokud už jste předchozí obnosili a odřeli, můžete občerstvit look.

Slavíme mezinárodní týden kojení — objednávky na ( o Y o ) s mlíkem jsou povoleny!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector