Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Rubrika: Bylinky a léčivé rostliny, Listnáče

Před začátkem našeho letopočtu se vavřín používal při keltských a germánských slavnostech zimního slunovratu. Stálezelený stromek symbolizoval opětovné probuzení přírody a návrat životního cyklu. I dnes si lidé během vánočního období zdobí domy zelenými větvičkami a rostlinami vavřínu.

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Vavřínový věnec nosili nejen římští císařové, ale jako symbol moudrosti a slávy ho dostávali také básníci a sportovci.

Ozdobný stromek

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) neboli bobkový list je stálezelený strom nebo keř s kožovitými, z vrchní strany lesklými vonnými listy. Vykvétá malými okolíky žlutozelených květů, které dozrávají v lesklé černé plody.

Rozšířil se pravděpodobně z Malé Asie do oblasti Středomoří, kde dorůstá výšky až deseti metrů. Hlavním producentem bobkového listu je Turecko. Severněji je možné vavřín pěstovat pouze jako hrnkovou rostlinu – s výjimkou určitých oblastí Velké Británie.

Podle některých pramenů může vzrostlý a dobře zazimovaný vavřín přezimovat venku i u nás.

Koření i přírodní lék

Bobkový list, česky nazývaný lakonicky „bobek“, se využívá v kuchyni jako koření do polévek, omáček, masitých i rybích pokrmů, ke kořenění zvěřiny i k nakládání okurek a kysaného zelí. Nejaromatičtější je čerstvý, běžně se ale používá sušený.

Často bývá součástí bouquet garni – svazečku bylinek používaného při přípravě polévek a dušených mas. Čerstvý bobkový list je silně aromatický a také hořký, sušením se hořkost zmírní a aroma zvýrazní. Kvalitní bobkový list bývá sklizený ručně a pozná se podle silné vůně a pěkně zelené barvy.

Platí, že čím je zelenější, tím kvalitnější. Nevydrží však příliš dlouho – spotřebovat by se měl nejpozději do roka od sklizně. Starý bobkový list má hnědavou barvu, skoro nevoní a chutná nahořkle. Vavřín byl považován za silné antiseptikum a ještě ve středověku se v Evropě používal jako prevence proti nemocem, zejména moru.

Platí to i pro české země, jak dokazuje písnička, ve které se zpívalo: „Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít.“

Pěstování vavřínu

Nenáročný a ozdobný vavřín je možné pěstovat jako stromek s kulatou korunkou na vysokém kmínku nebo jako keřík. Jakmile povyroste, lze ho tvarovat a přitom sklízet a sušit listy. Mladé rostliny se přesazují každý rok, starší podle potřeby.

Vavřín vyžaduje světlé stanoviště, propustnou hlinitopísčitou půdu a v létě vydatnou zálivku a přihnojování. Kořenový bal nesmí nikdy úplně vyschnout. Na zimu se přemísťuje ze zahrady, balkonu či terasy do nevytápěné zimní zahrady či světlé chladné místnosti s teplotou 5–8 °C.

Během přezimování se stromek nepřihnojuje, zalévat ho stačí jednou za měsíc. Přemokření kořenů by ho zahubilo, proto je důležité opatřit nádobu dostatečnou drenážní vrstvou. Na jaře je potřeba ho nejprve otužit v polostínu, na přímém slunci hrozí spálení listů. Množí se zjara nebo v září vrcholovými řízky, které by měly mít tři až šest listů.

Spodní část řízku se šikmo seřízne, pro lepší zakořenění se aplikuje stimulátor růstu a řízky se zapíchnou do květináče. Při teplotě 20 až 24 °C zakoření asi za šest až osm týdnů.

Tip na dárek

Vavřín se využívá i v kosmetice. Je totiž základní složkou tzv. aleppského mýdla.

Vavřín se využívá i v kosmetice. Je totiž základní složkou tzv. aleppského mýdla, které v sobě spojuje jemnost olivového oleje a léčivé účinky vavřínu. Toto mýdlo se doporučuje především osobám s citlivou nebo poškozenou pokožkou. Prodává se v tuhé i tekuté podobě a zakoupíte ho např. na www.mydloteka.cz.

FOTO: THINKSTOCK

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivéVavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivéVavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivéVavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Vznešený bobkový list: Další účinky bobkového listu

Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivézdroj: pixabay.com

Věncem z vavřínu vznešeného se v minulosti rádi korunovali antičtí císaři. Vavřín byl totiž symbolem vítězství. Odtud také pochází rčení „neusnout na vavřínech“. Je proto poněkud zvláštní, proč se česky vavřínu říká tak trochu hanlivě – bobkový list.

No, možná to bude právě pro jeho výborné účinky na zažívací ústrojí. Bobkový list má v kořence v kuchyni většina z nás a používá jej právě při vaření luštěninových pokrmů na zlepšení jejich stravitelnosti.

V dnešním článku si povíme víc o účincích vavřínu a naučíte se jej používat i jinde než u kuchyňské plotny.

Vavřín roste jako strom nebo velký keřík (může dorůst až do výšky 15 metrů) a právě jeho listy jsou nám známy jako bobkový list. Pochází se středomořských krajin a nejlépe se mu tedy daří v teple, ale dá se pěstovat i u nás, když jej na zimu přenesete domů do tepla a zazimujete ho.

Nejčastěji se vavřín používá v jeho sušené podobě. Při šetrném sušení si totiž zachovává většinu svých účinných látek.

Jaké že to jsou? Bobkový list je bohatý na hořčík, vápník, draslík, železo, měď a vzácný selen, také na vitaminy A, C a skupiny B, ze které je třeba vyzdvihnout hlavně kyselinu listovou, jež je velmi důležitá v těhotenství pro správný vývoj plodu.

Bobkový list nejen do kuchyně

Kromě skvělých účinků na naše zažívání má bobkový list i výborné detoxikační účinky na náš organismus.

Očistu zaměřuje nejen právě na zažívací ústrojí (už jen samotnou úpravou trávení a odstraněním případné zácpy či zánětů se střeva hodně očistí), ale také pomáhá rozpouštět a odstraňovat různé solné usazeniny, které se rády usazují hlavně v kloubech, způsobují pak nepříjemnou pichlavou bolest a při neléčeném stavu mohou přerůst až ve dnu. Stejně tak dobře pročišťuje i močové ústrojí, působí preventivně proti zánětům močového měchýře a odplavuje z těla nadbytečnou vodu.

Dále snižuje hladinu cukru v krvi a zároveň i mírně ředí krev. Předchází tak vzniku krevních sraženin, kterými jsou ve vyšší míře ohroženi hlavně kuřáci a ženy užívající hormonální antikoncepci.

S tím souvisí i lepší prokrvování končetin – pokud máme příliš hustou krev a navíc třeba ještě zúžené a zanesené cévy, krev se těmito krevními cestami jen tak pomalu plazí a často v potřebném množství nezvládne celou cestu až do konečků prstů na nohou či rukou.

Bobkový list působí blahodárně i na nervový systém a tiší bolesti hlavy i migrény.

Bobkový list funguje také jako skvělý nakopávač imunitního systému a zároveň má antiseptické účinky, takže je obzvláště vhodný do období s rychlými změnami počasí, jako je jaro nebo podzim, které naše tělo oslabují a to se pak špatně brání škodlivým mikroorganismům.

V těchto obdobích můžete při vaření buď přidávat vavřínové listy, kam to jen jde, anebo si z nich rovnou uvařit čaj. Na čaj potřebujete 15 bobkových lístků, které necháte přejít varem v 300 ml vody a 15 minut vylouhovat. Pak už jen scedit a popíjet.

Jako koření se hodí nejen do luštěninových jídel, ale také do různých omáček, obzvláště do rajské nebo svíčkové nebo jako koření při přípravě domácího kysaného zelí.

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivézdroj: shutterstock.com

Odvar z vavřínu je díky antiseptickým schopnostem velice účinný při plísňových onemocněních kůže a různých zánětlivých a svědivých vyrážkách. Na pokožku má prokrvující a stahující účinek. Odvar je také skvělým prostředkem proti lupům – pomáhá totiž eliminovat bakterie, které lupy způsobují.

Další možnosti, kde lze bobkový list využít, jsou přípravky na bolavé klouby. Na ty dobře zabírají rozdrcené bobkové listy smíchané s kvalitním olivovým olejem.

Vzniklou směs pak můžete aplikovat přímo na postižené místo nebo si trochu oleje přidat do koupele a dopřát bolestivým kloubům pořádnou dávku relaxace.

Na specifickou vůni bobkového listu je velice háklivý hmyz, obzvláště pak ty hmyzí druhy, které rády znepříjemňují život lidem, což jsou hlavně mouchy a komáři.

Ve středověku se bobkový list právě za tímto účelem přidával do repelentních mastí, nebo i do parfémů, které tím pádem sloužily nejen k tomu, aby převoněly pach středověkých ulic, ale také odehnaly dotěrný hmyz, který se na těchto místech rád zdržoval.

Také se věřilo, že vavřín dokáže odehnat zlé síly, proto byste na stromek bobkového listu mohli v takovém antickém období narazit téměř u každého vchodu do domu.

Vavřín v aromaterapii

V aromaterapii se vůně vavřínových listů používá pro příznivé účinky na snižování stresu a úzkosti. Pomáhá také podporovat koncentraci a paměť, čistí vzduch a usnadňuje dýchání.

Aromaterapeutických účinků bobkového listu si můžete užít buď ve formě éterického oleje (je však opravdu silně aromatický, proto jej používejte v nízkých koncentracích), nebo můžete jeden lístek vložit do nehořlavé nádoby, zapálit a nechat s ním provonět místnost.

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Pěstování bobkového listu

Bobkový list (Laurus nobilis) nebo také vavřín ušlechtilý pochází z Malé Asie, odkud se dostal do Středozemí. V našich podmínkách se pěstuje spíše v nádobách, protože v zimě by mohl vymrznout. Dekorativní rostlina se dobře tvaruje a dělá radost na zahradě, na balkoně i v bytě.

Známe ho především jako koření, bez kterého by nám nechutnala rajská, nakládaná zelenina nebo třeba zvěřina. Ale nejen jeho zajímavá vůně je lákavá – má i řadu příznivých účinků na naše tělo, například pomáhá při chřipce a nachlazení, zlepšuje činnost srdce a jater, podporuje tvorbu žluči.

Jak je to s těmi léčivými účinky bobkového listu? Výzkumy prokázaly, že po třiceti dnech užívání koncentrovaného bobkového listu, dojde ke snížení hladiny cukru v krvi.

Vykazuje také silně protizánětlivé, antibakteriální, antivirotické a antimykotické účinky. Snižuje cholesterol, zlepšuje činnost srdce a jater, podporuje tvorbu žluči. Chrání před plynatosti, čehož se hojně využívá při přípravě luštěnin.

 Odvar z bobkového listu je velmi dobrý prostředek proti tvorbě lupů.

Budete mít zájem:  Konvenční medicína vs. alternativní medicína – která je lepší?

Co budeme k pěstování bobkového listu potřebovat

  • sazenici bobkového listu alias vavřínu
  • kvalitní zeminu
  • prostornou nádobu

Jak budeme při pěstování bobkového listu postupovat

1. krok

Nejprve si vybereme takovou sazenici vavřínu, která má ještě další výhonky. Ty se sice po čase proklubou, když se budeme o rostlinku dobře starat, ale když už pár větviček bokem má, zkrátíme si čas čekání.

Rostlina potřebuje světlo, bohatou zálivku a půdu plnou živin – potom opravdu rychle roste, až pět centimetrů za měsíc. Květináč vybereme prostorný, aby se měla rostlina kam rozrůstat.

Můžeme si sami vytvořit rostlinu na kmínku, v tomto případě je to opravdu jednoduché i pro úplné začátečníky.

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé Bobkový list 2 (Zdroj: Zdena Nováčková)

2. krok

Jak tedy při tvoření kmínku postupovat? Smotáváme jednotlivé proutky bobkového listu do sebe. Předtím ale musíme větvičku zbavit lístků, které si samozřejmě nasušíme a uschováme jako koření. Pomáhá při zažívání, štěpí tuky, takže se hodí k tučným pokrmům.

Listy necháme jen na vrcholku asi čtyři lístky nad sebou. Rozhodnutí je na každém z nás. Postupem času jednotlivé pruty srostou a vytvoří kmen s korunou. Tvarovat bobkový list můžeme i do keřové podoby. Rychle dorůstá, takže se rychle zahladí i chyby, které způsobíme v začátcích, když stříhneme nepřesně.

Je dobré mít čerstvé listy rostliny celoročně při ruce.

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé Bobkový list 3 (Zdroj: Zdena Nováčková)

3. krok

Listy můžeme sušit nebo si z nich připravit olej, kterým potom ochucujeme pokrmy. Bobkový olej se také používá k masážím těla nebo ke koupelím, protože zlepšuje revmatické stavy, bolesti kloubů.

Pro přípravu oleje potřebujeme přibližně třicet listů bobkového listu a půl litru olivového nebo jiného rostlinného oleje, ve kterém necháme listy vyluhovat přibližně dva týdny, potom scedíme.

Uchováváme ve skleněné nádobě v chladu.

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé Bobkový list 1 (Zdroj: istock.com)

Jak pěstovat bobkový list: recept na čaj proti chřipce

Našemu organismu prospívá vavřínový čaj. Dva bobkové listy zalijeme šálkem vroucí vody, necháme asi pět minut vyluhovat a scedíme. Pije se vlažný až třikrát denně.

Bobkový list, vavřín – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, historie a zajímavosti

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivéBobkový list je sušený list vavřínu ušlechtilého (latinsky laurus nobilis) u nás používaný převážně jako koření. Původně pochází z Malé Asie, nyní se pěstuje v celém Středomoří. Bobkový list se stal oblíbeným hlavně ve středověku. Avšak už staří Rekové ho velmi ctili a považovali ho za rostlinu boha Apollona, který měl na každé podobizně kolem hlavy ovinutý věnec z vavřínových listů. Vavřín nosili jako symbol své vznešenosti významní lidé, jako třeba Julius Caesar.

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • trávení, nechutenství
  • cukrovka, diabetes 2. typu – při dlouhodobém užívání (2 gramy) snižuje hladinu krevního cukru glukózy (glykémie), slouží i jako prevence diabetu u predisponovaných osob (osob, které mají diabetes v rodině)
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida a bolesti kloubů (obklady s olivovým olejem)
  • močový měchýř – nemoci
  • dna
  • migréna
  • otoky
  • játra – nemoci
  • kašel
  • nadbytek solí v těle
  • rakovina kůže – prevence
  • rakovina plic – zpomaluje růst nádorových buněk u některých druhů rakoviny plic
  • Dostupnost: domácí pěstování rostliny (informace k pěstování na konci článku), obchod.
  • Užívání: Sušené i čerstvé listy
  • Účinky, využití na lidské zdraví: trávení, nechutenství, cukrovka (diabetes), revma (revmatismus, revmatoidní artritida),
  • Účinné látky: bílkoviny, vláknina, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitaminy A, B, C či kyselinu listovou. Z minerálních látek vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík.

I když je bobkový list známý především jako koření, má také nezanedbatelné léčivé účinky, pro které byl využíván již v dávných dobách. Obsahuje totiž účinné látky jako bílkoviny, vlákninu,silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitaminy A, B, C či kyselinu listovou. Najdeme v něm i rozmanité minerální látky, jako je vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík. Proto podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Navíc dokáže významně snižovat hladinu krevního cukru glukózy, proto by ho do svého jídelníčku měly zařadit i osoby trpící cukrovkou, tedy diabetem druhého typu. Pomáhá také při revmatických bolestech a artritidě.

Kladně působí i na močový měchýř a játra. Účinkuje také na nemoc dna, migréna a otoky.

Na bolavé klouby si můžeme připravit odvar, když rozdrtíme pár bobkových listů a smícháme je s olivovým olejem. Potom směs naneseme na čistý kus látky a přikládáme několikrát během dne na revmatismem postižená místa.

Z bobkového listu si také můžeme vyrobit sirup proti kašli.

Zahraniční studie z roku 2018 prokázala, že užívání 2 gramů bobkového listu denně vede za 1 měsíc k poklesu krevního cukru glukózy (glykémie) u diabetiků až o 20%!

Bobkový list může ovlivnit srážlivé vlastnosti krve (mírně ředí), takže by se neměl používat těsně před operací. Naopak je vhodnou prevencí sreženin v krevním oběhu (embolie, trombus) např. před dlohou cestou autem, autobusem, letadlem nebo vlakem

Dávkování

Denní dávka bobkového listu (vavřínu) by neměla překročit 3 gramy.

Pěstování bobkového listu, vavřínu v podmínkách ČR: 

JAK PĚSTOVAT BOBKOLVÝ LIST V PODMÍNKÁCH ČR SE DOZVÍTE ZDE.

RECEPTY:

Sirup proti kašli:

Ve 250 ml citrónové šťávy rozpustíme 500 g cukru a přidáme 15 lístků bobkového listu. Vaříme asi hodinu, až vznikne hustá konzistence podobná medu. Bobkové listy vyjmeme a masu nalijeme do uzavíratelných lahví, přičemž jejich skladujte v chladničce. Užívá se 1 lžička denně.

Odvar k odstranění solí z těla:

Dáme 5-10 minut vařit 5 g bobkového listu s 300 ml vody. Odvar necháme přes noc louhovat, přecedíme a po malých doušcích pijeme během celého dne do osmé večer.

Kúru opakujeme znovu po třech dnech, pak následuje týdenní pauza a znovu opakujeme. Pak ještě jednou po čtvrt roce.

Kúra se nedoporučuje dlouhodobě a v žádném případě si nezvyšujeme dávky nebo nevypijemenajednou celý odvar, protože by se mohly objevit negativní projevy jako např. krvácení.

Rád bych vám povyprávěl malý příběh o tom, jak jsem se dostal k bobkovému listu.

Když jsem loni (2017) žil čtvrt roku na jihu Itálie (město Terracina), zjistil jsem, že Italové (na rozdíl od nás) skoro vůbec nepoužívají sušená koření (v obchodech se skoro nedala koření sehnat) a většinu si utrhnou na zahrádce nebo z květináče na okně.

Takže abych mohl kořenit mnou vyrobená italská jídla, byl jsem nucen si základní kuchyňské bylinky pořídit živé. V tomto zahradnictví (klikni) jsem chtěl (mluvím Italsky) MALÝ bobkový list.

Paní prodavačka mi dala asi 120 cm vysoký keř (menší neměla), jen tak-tak, že se mi vešel do auta. Bylo mi líto rostlinu nechat u Italů, u kterých jsem žil a proto jsem ji převezl v autě 1400 km z Terraciny domů na prostějovsko. A tak mám nového zeleného „kamaráda“ 😀

  • Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé
  • Související fráze:
  • pěstování ► v květináči ► jako lék ► účinky ► využití ► dávkování ► odvar ► klouby ► čaj ► zánět ► jak pěstovat ► množení ► řízkování ► dna ► vavřín věnec ► sazenice ► cena ► ceník ► množení ► věnec ► jak pěstovat ► jak množit ► sazenice

Bobkový list chutná i léčí, jak ho pěstovat a co z něho vyrobit

Bobkový list, nebo-li vavřín, je v poslední době k vidění a hlavně ke koupi v kdejakém obchodě. Nastal doslova boom bobkového listu. K čemu je vlastně dobrý kromě toho, že si jej přihodíme do svíčkové? A má také nějaké zdravotní benefity?

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Bobkový list se užívá především jako koření. Tento zázrak pochází z Malé Asie a v dnešní době je jeho největším producentem Turecko.

V kuchyni jej využijeme do omáček, polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek, hub, při pečení masa i zvěřiny, určitě ho využijeme také do nejrůznějších marinád a do teriny.

Má však také léčivé účinky! Působí dokonce sedativně, podporuje trávení a má také antiseptický, tedy protizánětlivý účinek.

Zajímavé je, že dokáže snižovat krevní cukr, dokáže tedy být zajímavým doplňkem léčby diabetiků. Popíjí se z něho nálev, kdy bobkové listy zalijeme vroucí vodou a necháme je louhovat 5 minut.

Bavíme se o 5 listech, které zalijeme asi 200 mililitry vody. Popíjí se pak třikrát denně.

  • Vavřínový olej se pa používá při výrobě parfémů a také při výrobě vavřínového rumu a přidává se také do alpského mádla.
  • Co ještě dokáže:
  • • Podporuje imunitní systém• Silné antiseptické účinky• Detoxikuje organismus• Odstraňuje bolesti (migrény, klouby, břišní…)• Podporuje trávení• Zmírňuje příznaky Dny• Zvyšuje chuť k jídlu• Odstraňuje plynatost• Mírně ředí krev• Zamezuje tvorbě krevních sraženin• Snižuje hladinu glykemického indexu• Odstraňuje nadbytečnou vodu z těla• Pročišťuje močové cesty• Zklidňuje nervový systém
  • • Dobře prokrvuje končetiny (studené ruce, nohy)
Budete mít zájem:  Preventivní onkologická vyšetření hradí pojišťovna už od 35 let

Vavřín lze koupit v květinářství a často také ve večerce. Až si ho přinesete domů, tak jej hlavně rozsaďte. Obvykle je v jednom květináči totiž opravdu velmi mnoho rostlin. Všechny je tedy rozesaďte do truhlíku nebo do většího počtu květináčů. Květináč by pak měl být prostorný. Rozhodně jej lze pěstovat také na zahrádce.

Čaj z bobkového listuIngredience 15 ks bobkových listů, 3 deci vody a malý hrnec

Do hrnce vložíme bobkové listy a vodu. Jakmile začne vřít, tak vaříme 12 minut. Poté vypneme a další tři hodiny louhujeme. Po vylouhování čajík přecedíme a odstraníme bobkové listy.

Čaj pak popíjíme po malých doušcích celý den. Vždy udělejte jen malinkatý lok jednou za hodinu. Nikdy jej nepijte najednou, mohl by vám příliš zředit krev.

Čaj je vhodný během nechutenství, bolestí kloubů a detoxikaci.

Olej – na bolest svalů a kloubů a také proti migréněIngredience: 30 gramů bobkového listu, 250 mililitrů za studena lisovaného oleje

Bobkový list nemeleme a vsypeme do sklenice, zalijeme olejem a necháme stát 2 týdny. Poté scedíme a uložíme do chladna a tmy. Lze ihned používat.

Napsala Zuzana Zelenková

foto. Pixabay.com

Bobkový list zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Bobkový list je koření, které se stalo nedílnou součástí středoevropské kuchyně. Jedná se o sušené listy vavřínu vznešeného – Laurus nobilis. Vavřín je mimo jiné symbolem vítězství. Jak jej využít v domácnosti?

Bobkový list je znám především jako koření, má však i blahodárné účinky, pro které se využívá po celá staletí.

Obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčiny, glykosidy, alkaloidy, třísloviny, silice, kyselinu listovou i vitamíny, zejména A, B, C a minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, fosfor, selen, měď, vápník, zinek či železo. Podporuje trávení a současně zvyšuje chuť k jídlu.

Působí antisepticky, protizánětlivě a dezinfekčně a používá se při nemocech a během rekonvalescence. Jde také o velmi mírné sedativum. Jedna z látek v něm obsažená – eukalyptol uvolňuje dýchací cesty a pomáhá během relaxace. Na různé jedy působí jako protijed.

Bobkový list a naše zdraví

Bobkový list dokáže ve formě čaje snižovat hladinu krevního cukru a je vhodný pro lidi s diabetem 2. typu. Pomáhá při revmatických bolestech, artritidě, bolestech kostí, kloubů, zad, krční páteře, kříže i sedacího nervu.

Používá se k čištění kloubů i detoxikaci těla od škodlivých usazenin a solí kyseliny močové.

Blahodárně působí i na močový měchýř, kde rozpouští kamínky, pomáhá při trombóze jater, povzbuzuje tvorbu žluči u jater poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv a rozpouští zatvrdliny ve slezině. Pomáhá při dně, migréně a otocích.

  • Čaj z bobkového listu vytvoříte ze lžičky nasekaných vavřínových listů, které přelijte 3 dl vroucí vody a nechejte 15 minut louhovat. Poté přeceďte.
  • Nálev z bobkového listu vytvoříte ze 2 středně velkých bobkových listů zalitých ¼ litrem vroucí vody. Nechte pak 5 minut louhovat. Lze přidat i do koupele.
  • Bobkový olej se maže na bolestivá místa, zabírá i při úrazech a pohmožděninách. Vezměte 50 g bobkového listu, dejte do láhve a zalijte alespoň 70% lihem. Poté nechte 24 hodin louhovat, přidejte ½ litru olivového oleje a zahřívejte ve vodní lázni 5 až 6 hodin, ale nevařte. Následně vše přefiltrujte přes jemné plátno.

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé Pixabay.com

Bobkový list lze velmi dobře využít k odpuzení šatních i potravinových molů. Stačí jej dát do skříně s oblečením nebo do spíže s potravinami. Jako okrasný keřík či stromek vypadá krásně i ve vstupních halách, u schodišť a konferenčních sálů, ale i na terase, balkoně či v zimní zahradě.

Využití v kuchyni

Lze jej přidat do omáček, polévek, marinád a použít i při pečení masa. Hodí se do svíčkové, rajské i smetanové omáčky ke zvěřině. Využijete jej rovněž při nakládání masa, ryb, hub či okurek a další zeleniny. Během tepelné úpravy je lepší přidat bobkový list až těsně před koncem, jinak mohou mít výsledné pokrmy hořkou chuť. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Vavřín neboli bobkový list

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Vavřín, latinsky Laurus nobilis, má historii přiměřenou svému jménu. Česky je znám také pod názvem vavřín pravý či ušlechtilý nebo též prostě bobkový list. Již od dob starého Říma je známa tradice předávat na hlavu vavřínový věnec jako symbol slávy a úspěchu. S oblibou ho nosil i neblaze proslulý císař Nero.

Původem pochází z Malé Asie. Jedná se o víceletou rostlinu vzrůstu keříku a malého stromku, nicméně v oblasti Středozemního moře narůstá do větších rozměrů.

Zužitkovávají se z něho zelené, kožovité listy, které se sklízí a suší a obdržely právě již zmíněný název bobkový list a tak vstoupily do dějin kuchařského umění jako chuťově zajímavé koření.

Jinak ještě třeba k popisu této rostliny je třeba dodat, že má bílé květy, které voní a černé plody, které se nikterak nevyužívají.

Jeho listy, jak bylo již zmíněno, mají velké uplatnění jako koření – mohou se dávat do omáček (hospodyňky ho přidávají do rajské či svíčkové omáčky), polévek k masitým pokrmům či třeba i k nakládanému zelí. Důležité je, že se nesmí dlouhou dobu vařit, jinak hořkne. Do pokrmu se přidává již v mleté formě. Měl by mít jen nahořklou chuť a specifické aroma.

Ovšem je třeba připomenout, že vavřín měl v minulosti uplatnění i jako léčivá rostlina – byl v tradičním léčitelství hojně využíván. Odvar z bobkového listu se používal k podpoře trávení (některé zdroje dokonce uvádějí, že by se měl zevně používat proti lupům).

Další možností, kde se uplatnil, byly bolavé svaly. Jak se v tomto případě používal? Šlo o zevní aplikaci, přimíchával se ve formě oleje do koupele.

Na bolestivé klouby se vavřín zpracovával tak, že se listy rozdrtili, přidal se olivový olej, to vše se naneslo na plátno a několikrát denně aplikovalo na bolestivé místo.

Jaké byly další oblasti, kde našel vavřín uplatnění v lidovém léčitelství?

Jeho konzumace měla zlepšit paměť a soustředění, měl by mít celkově očišťující účinky, protizánětlivé účinky, byl doporučován jako doplněk léčby při onemocnění močového měchýře a mnoha dalších oblastech.

Je docela zajímavé, že se můžeme i dočíst, že se odvar inhaloval při katarech horních cest dýchacích a průdušek. Mimo oblast léčitelství byl používán v mastech na odpuzování hmyzu a olej z něho se používal v parfémech.

Jinak vavřín se také využívá jako okrasný keř, můžeme se s ním setkat jako s okrasným stromkem při vstupu do různých objektů.

VAVŘÍN: Jak vypěstovat bobkový list a udělat bobkový olej pro zdraví

BOBKOVÝ LIST: Jak vypěstovat vlastní bobkový list a ze zázračného koření udělat bobkový olej pro zdraví Vavřín vznešený alias koření bobkový list je dekorativní stálezelený keřík, který v bytě, na balkoně či na zahradě udělá spoustu parády. A ještě lepší je, že tak budeme mít pořád při ruce zázračné koření s mnoha léčivými účinky, například pomáhá při chřipce a nachlazení, zlepšuje trávení a snižuje otoky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně, nesmí chybět ve svíčkové, nakládané zelenině nebo v luštěninách. Prozradíme, jak vavřín vypěstovat a jak prospívá našemu zdraví. Máme pro vás i prima recepty na pokrmy, které se bez bobkového listu neobejdou. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Bobkový list, sušené listy vavřínu vznešeného (Laurus nobilis), známe hlavně jako výrazné koření, ale má také mnohé léčivé účinky. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitaminy A, B, C či kyselinu listovou, z minerálů vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík. Denní dávka bobkového listu by neměla překročit 3 g. Má zejména silně protizánětlivé, antibakteriální a antimykotické účinky. Bobkový list podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, chrání před plynatostí, snižuje hladinu zlého cholesterolu, pročišťuje játra a střeva, podporuje tvorbu žluči. Navíc dokáže snižovat hladinu krevního cukru, proto by ho měli co nejčasněji přidávat do jídla lidé s diabetem druhého typu. Bobkový list pomáhá při revmatických bolestech, artritidě i dně, pozitivní vliv má na močový měchýř, zmírňuje otoky, využívá se při detoxikaci organismu a zbavuje tělo přebytečných solí. Je vhodný také k posílení paměti a zlepšení kvality spánku. Můžete ho vyzkoušet i jako sedativum při bolestech hlavy. Pomáhá při chřipce, nachlazení, kašli a rýmě. Tělu prospívá nálev z bobkového listu: 2 bobkové listy (můžeme nastříhat na kousky) přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat a scedíme. Pije se vlažný až třikrát denně. Nálev z bobkového listu je velmi dobrý prostředek proti lupům.

BOBKOVÝ LIST, sušené listy vavřínu vznešeného (Laurus nobilis), je koření i léčivá bylina

Domácí recept na bobkový olej pro zdraví

Pro přípravu bobkového oleje potřebujeme 30 listů bobkového listu a 500 ml olivového nebo jiného rostlinného oleje, ve kterém necháme listy vyluhovat přibližně dva týdny, potom scedíme. Uchováváme v chladu ve skleněné nádobě.

Olej se dá používat k masážím těla nebo ke koupelím, protože zlepšuje revmatické stavy, bolesti kloubů i svalů. Bolest kloubů při revmatismu mírní obklady – bobkový olej naneseme na čistý kousek látky a přikládáme několikrát během dne na postižená místa.

Budete mít zájem:  Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Olejem samozřejmě můžeme dochutit pokrmy.

Domácí recept na bobkový olej pro zdraví

9 pravidel pěstování bobkového listu

  1. Vavřín vznešený je stálezelený keř, který se v našich klimatických podmínkách pěstuje spíše v přenosných nádobách, protože v zimě by mohl vymrznout (nesnáší teploty pod –10 °C).
  2. Dekorativní rostlina se dobře tvaruje a dělá radost v bytě, na balkoně i na zahradě.

    V létě se vavřínu daří na balkoně či na terase, v zimě ve světlé místnosti při teplotě 5–10 °C. Zdravé starší a silné rostliny lze v teplých oblastech zasadit na zahradu. Vavřín kvete bílými až žlutými kvítky.

  3. Bobkový list je jako stvořený pro letnění.

     Každoročně od poloviny května, kdy už nehrozí mrazy, můžeme vavřín vynést ven, nejdříve ho umístíme na dva týdny do chráněného polostínu, aby se otužil.

  4. Nejjednodušší je pořídit si už vzrostlou sazeničku.

    Vavřín se dá množit semeny, odkopky starších zdravých keřů nebo vrcholovými řízky – větvičky seřízneme šikmo tak, aby měly 2–4 lístky, potom je dáme do substrátu pro množení. Při teplotě kolem 25 °C by měly řízky zakořenit do 9 týdnů. Řízkujeme na jaře nebo v září.

  5. Vavřínu se daří na slunném závětrném místě, snese i polostín.

    Potřebuje světlo, bohatou zálivku a půdu plnou živin – potom rychle roste, 4–5 cm za měsíc.

  6. Bobkový list potřebuje prostorný květináč, aby se měl kam rozrůstat. Vyhovuje mu kvalitní hlinitopísčitý substrát. Vavřín, zejména mladou rostlinu, každý rok přesadíme do většího květináče, aby se mu dařilo co nejlépe.

  7. Bobkový list od jara do podzimu vydatně zaléváme, většinou stačí dvakrát týdně. V suchém a horkém létě je nutné zalévat denně a pravidelně rosit. Substrát by měl být vždy vlhký, ne však přemokřený. V zimě prochází obdobím vegetačního klidu, takže zálivku omezíme stačí jednou až dvakrát za měsíc.

  8. Bobkový list se dá tvarovat do libovolné velikosti a tvaru. Můžeme si vytvořit třeba efektní stromek. Kmínek vytvoříme smotáváním proutků bobkového listu do sebe. Před tím každou větvičku zbavíme většiny lístků (ty si nasušíme a uschováme a použijeme jako koření), jen na vrcholku necháme asi 3 lístky.

    Postupem času jednotlivé pruty srostou a vytvoří kmen s korunou. Kmínek přivážeme k opoře, aby rostl vzpřímeně. Tvarovat bobkový list můžeme i do keřové podoby pyramidy či koule. Rychle obrůstá, takže se rychle zahladí i chyby, které způsobíme, když střihneme nepřesně.

  9. Vavřínové listy se sklízejí průběžně.

    Na sušení sklízíme listy až z dvouleté rostliny! Listy sušíme ve svazcích nebo jednotlivě v tenkých vrstvách ve stínu, aby si zachovaly typickou vůni a příjemnou nahořklou chuť. Kvalitní bobkový list nemá obsahovat řapíky a listy mají být světle zelené, nikoli našedlé, nebo dokonce tmavohnědé. Když listy zhnědnou, ztrácejí aroma.

    Přechováváme ve vzduchotěsné nádobě.

BOBKOVÝ LIST se v našich klimatických podmínkách pěstuje spíše v nádobách, je jako stvořený pro letnění

Co asi děláme špatně, že nám bobkový list chřadne

V bytě se na listech objevily puchýřky

Při přezimování v místnosti může být rostlina napadená puklicemi, proto ji pravidelně prohlížíme. Výskyt puklic, nebezpečného savého hmyzu, snadno zjistíme podle typických puchýřků na listech.

Nejprve viditelné puklice mechanicky odstraníme a pak kouskem vaty či kosmetickým tamponem namočeným v lékárenském lihu nebo čirém alkoholu (vodka, slivovice). Celý proces musíme několikrát opakovat.

Poškozené listy odstraníme, větvičky zastřihneme, vavřín naštěstí rychle obrůstá a dobře snáší řez.

BOBKOVÝ LIST od jara do podzimu vydatně zaléváme

Bobkový list v kuchyni

Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně, dodává jídlům příjemnou zemitou chuť a výraznou peprnou vůni. Listy se používají jako koření, které pomáhá při zažívání, štěpí tuky, takže se hodí k tučným pokrmům. Přidává se do omáček, třeba rajská či svíčková by bez bobkového listu neměly tu správnou chuť.

Své uplatnění má také v přesnídávkových polévkách a vývarech, neobejde se bez něj segedínský guláš či srnčí ragú. Neměl by chybět v luštěninových pokrmech, zvláště si rozumí s čočkou. Skvěle hodí nejen ke zvěřině, ale také k drůbeži a rybám.

Používá se při nakládání zeleniny, především okurek, zelí a červené řepy, hub, nebo konzervaci masa.

BOBKOVÝ LIST se používá při nakládání zeleniny, především okurek, zelí a červené řepy, Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Bobkový list, Vavřín pravý

Vavřín pravý, jehož listy známe pod pojmem bobkový list, je stálezelený strom či keř z čeledi vavřínovitých a dorůstá až do výšky 15 metrů. Pochází zejména z teplých oblastí a na půdu je nenáročný.

Byl oblíben zejména u Řeků, kteří z jeho listů dělali věnce, které nosili jako symbol kultu významné osoby. V současnosti se pěstuje zejména ve Středomoří.

Bobkové listy jsou zdrojem vlákniny, silic, éterických olejů, tříslovin, hořčiny, vitaminu A, C , B9, železa, hořčíku, draslíku, manganu a selenu

Bobkový list, Vavřín pravý a jeho účinky:

  • Výborné jsou při migréně
  • Při bolestech kloubů a artritidě, na bolestivé klouby (rozdrcené listy v olivovém oleji)
  • Ve formě obkladů je vhodný na bolavé svaly (odvar) 
  • Podporují imunitní systém
  • Detoxikují organismus a podporují redukci váhy
  • Mají silné antiseptické účinky
  • Mají pozitivní vliv na trávení
  • Odstraňují plynatost
  • Přírodní antibiotikum 
  • Odstraňují nadbytečnou vodu a pročisťují močové cesty
  • více

Vavřín pravý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální funkce oběhové soustavy

Použití: jako koření v kuchyni, na přípravu odvaru, na obklady, na přípravu oleje

Jak připravit čaj z bobkového listu?

Potřebujeme 15 ks bobkových listů a 3 dcl vody. Do hrnce vložte bobkové listy, zalijte je vodou a povařte 12 minut. Poté nechte louhovat další tři hodiny. Poté sceďte a odstraňte bobkové listy. Čaj pijte pomalu a postupně během celého dne. Čaj nesmíte vypít najednou! Pijte jej po menších doušcích jednou za hodinu, ne však více. Větší množství naráz totiž výrazně ředí krev.

Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a …

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.

Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5…

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět…

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě…Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *