Vařte česky, a přece zdravě

Milá 24letá Pražanda Majda ráda cestuje po světě a objevuje nová jídla. Které své recepty doporučuje při hubnutí? Čtěte celý rozhovor.

  • Na blogu popisuješ jako svůj první společný kulinářský počin bublaninu, se kterou ti pomáhala mamka. Cos uvařila jako první úplně sama?
  • Máte ty nebo tvůj přítel Hakan nějaká zdravotní omezení, kterým se musíte v jídle přizpůsobovat?
  • Vypadáš hodně štíhle. Řešilas někdy ty nebo někdo v rodině problém s nadváhou?
  • Která jídla z tvého blogu bys doporučila těm, kdo chtějí zhubnout?
  • Máš na blogu i super článek o potravinách, které mít vždy doma. Vzpomínáš si na chvíli, kdy ti přece jen doma něco chybělo?
  • Kde vůbec potraviny nakupuješ? Chodíš běžně do Alberta, Billy…nebo máš většinu ze zdravé výživy?
  • Taky hodně cestuješ. Dá se říct, která světová kuchyně tě nejvíc zaujala?
  • Bylo naopak nějaké místo/země, kde ti jídlo moc nesedlo? A proč?
  • Dáš nám tipy na dobré restaurace v Praze?
  • A jinde po České republice?
  • Zaujaly nás taky tvé tipy, jak jíst zdravěji. Kdybys měla vybrat 3 nejdůležitější, které by to byly?
  • Co plánuješ na poslední čtvrtletí roku 2019?

Na blogu popisuješ jako svůj první společný kulinářský počin bublaninu, se kterou ti pomáhala mamka. Cos uvařila jako první úplně sama?

To už si přesně nepamatuji, ale tipla bych si, že míchaná vajíčka. První “větší” jídlo, aneb jídlo, které by se dalo považovat za oběd, byly asi kuřecí kousky s kořením a rýží. Tenkrát mi to moc chutnalo a jídlo jsme s bráchou nazvali velice originálně – “Majda”.

Byli jsme totiž sami doma a mamka připravila maso, že ho mám pro nás uvařit. To byla pro mě tehdy velká výzva, bylo mi asi dvanáct a na syrový maso jsem do tý doby nesáhla.

Máte ty nebo tvůj přítel Hakan nějaká zdravotní omezení, kterým se musíte v jídle přizpůsobovat?

Naštěstí žádné omezení ani jeden nemáme a jsem za to vděčná. Můžeme jíst cokoliv. 

Vypadáš hodně štíhle. Řešilas někdy ty nebo někdo v rodině problém s nadváhou?

Vařte česky, a přece zdravě
Majda na dovolené, zatím bez plyšové pandy ????

V mé rodině jsou skoro všichni štíhlí, takže to máme docela v genech. Sním toho hodně a naštěstí se to nijak výrazně neprojevuje. Není to ale tak, že bych se mohla neřízeně ládovat sladkostmi a jíst jenom nezdravě, to rozhodně ne.

V životě jsem byla oplácaná asi dvakrát – v deseti letech, kdy jsem trávila léto u babičky (pokud mě někdo dlouho sleduje na Instagramu, tak ví, že mám pro babiččino jídlo velkou slabost), a pak v sedmnácti.

Vždy mi ale stačilo upravit jídelníček a během pár měsíců se vše srovnalo. 

Která jídla z tvého blogu bys doporučila těm, kdo chtějí zhubnout?

To se těžko doporučuje, ale určitě ta co nejméně kalorická. Na blogu mám spoustu skvělých salátů, teď na podzim lidé jistě ocení recept na ricottový salát s dýní a na další saláty s pečenou zeleninou, které na mém blogu najdou.

Abych ale nezůstala jen u salátů, tak fajn může být také menemen. Jsou to míchaná vajíčka po turecku a vlastně je to dost podobné našemu leču. Takže ačkoliv se menemen v Turecku spíše snídá, já to klidně i obědvám nebo večeřím. Na menemen je fajn, že je oproti leču o něco rychlejší na přípravu. 

Vařte česky, a přece zdravě

Plná zeleniny je pak také shakshuka, takže na hubnutí můžu snad doporučit i ji. Jenom to je teda třeba nepřehánět se sýrem, který je v receptu zahrnut.

Shakshuka je opět spíše snídaňové jídlo, ale je dost syté a je v podstatě jedno, kdy si ji dáte. Navíc teď v chladnějším počasí vás krásně zahřeje.

Vařte česky, a přece zdravě
Shakshuka

Myslím ale, že pokud chce člověk zhubnout dlouhodobě, je nutné si k jídlu hlavně zachovat zdravý přístup. Jíst převážně zdravě a občas si bez výčitek klidně dopřát nějakou tu “prasárničku”.

Máš na blogu i super článek o potravinách, které mít vždy doma. Vzpomínáš si na chvíli, kdy ti přece jen doma něco chybělo?

Mockrát děkuji. Něco doma chybí vždycky a ne pokaždé mám ve špízu všechno, o čem píši. Pointa toho článku je spíš inspirovat lidi k tomu, aby měli doma ingredience, ze kterých vykouzlí za každé situace zdravé jídlo.

My jsme se nedávno vrátili po třech týdnech z dovolené a lednička byla samozřejmě úplně prázdná. Doma mám vždy plechovku rajčat, cibuli a česnek, koření a nějaké celozrnné těstoviny. Na olivovém oleji jsem si tedy osmahla stroužek česneku, přidala k tomu plechovku rajčat, sušenou bazalku a oregáno.

Omáčku jsem servírovala s gnocchi a jídlo bylo za 15 minut hotové. Za normálních okolností bych si to celé ještě posypala sýrem, který jsem doma ale bohužel zrovna neměla. Takže by se možná dalo říct, že mi něco chybělo. I tak jsem ale byla schopná něco zdravého uvařit a to je hlavní.

Myslím, že pokud chcete jíst dlouhodobě zdravě, tak je plánování důležité.

Ze začátku se to může zdát obtížné, ale časem si zvyknete a vše začnete dělat automaticky. Pak už se vám málokdy stane, že by vám doma něco chybělo.

Život by se ale samozřejmě neměl točit jen kolem jídla a je naprosto v pořádku, když se vám jeden den nechce vařit a raději si objednáte donášku jídla domů. Také to občas dělám.

Vařte česky, a přece zdravě
Majda na cestách

Kde vůbec potraviny nakupuješ? Chodíš běžně do Alberta, Billy…nebo máš většinu ze zdravé výživy?

Návštěvu zdravé výživy si vždy užívám, ale zajít do bližšího supermarketu je samozřejmě snadnější. Takže co můžu, nakoupím v supermarketech. Nejraději mám Kaufland a Lidl,  mám je relativně blízko. Jinak bych ráda chodila i do Tesca nebo do Globusu, ale moc často se tam nedostanu.

Taky hodně cestuješ. Dá se říct, která světová kuchyně tě nejvíc zaujala?

Mezi moje favority patří španělská kuchyně, turecká kuchyně a arabská. Momentálně se učím vařit arabská jídla i doma, a tak na mém blogu přibyla nová sekce s arabskými recepty. 

Vařte česky, a přece zdravě
Hummus podle Majdy

Začínám postupně přidávat známější jídla v jejich tradiční formě, jako je falafel nebo hummus, ale pomalu přibudou i ta méně známá. Tatínek je totiž ze Sýrie, a tak k arabské kuchyni mám velmi blízko už od malička. 

Bylo naopak nějaké místo/země, kde ti jídlo moc nesedlo? A proč?

Nemůžu říct, že by mi někde jídlo vyloženě nesedlo. Ale když jsme byli Los Angeles, tak jsem měla skoro neustálý pocit přejedení. Porce tam dávají opravdu velké, takže když týden jíte jenom v restauracích, máte toho za chvíli dost. Ale jídlo bylo výborné, jinak bych ho samozřejmě tolik nesnědla. 

Všechno jsem prostě musela ochutnat a jsem bohužel zvyklá nenechávat nic na talíři. Tam to ale samozřejmě pokaždé prostě nešlo, občas jsem to vzdala.

Vařte česky, a přece zdravě
U moře s úsměvem ????

Dáš nám tipy na dobré restaurace v Praze?

Abych se přiznala, tak poslední dobou jím nejraději doma. Když už někam jdu, tak jsou to takové ty profláknuté restaurace, jako je Kantýna, Pizza Nuova nebo na českou kuchyni do Restaurace Tiskárna.

A jinde po České republice?

Po České republice moc necestuji. Ale miluji lívance z Brunches v Brně a ráda posedím v kavárně Továrna ve Zlíně.

Zaujaly nás taky tvé tipy, jak jíst zdravěji. Kdybys měla vybrat 3 nejdůležitější, které by to byly?

Asi tip číslo jedna, který radí, co dělat, když máte opravdu nabitý program v práci/ve škole, běháte z jedné schůzky na druhou či máte několik přednášek v kuse a nemůžete si vyšetřit ani 15 minut na oběd.

Potom tip číslo dva, který poradí v případě, že jste doma a nechce se vám vařit nebo to nestíháte. A tip 4, který vám pomůže vypořádat se s chutěmi na sladké.

Co plánuješ na poslední čtvrtletí roku 2019?

Poslední čtvrtletí roku 2019 mě čeká spoustu věcí. Nejvíce se těším na to, že už příští měsíc nastupuji do elévského programu v Českém rozhlase. Náplní tohoto programu jsou hlasová cvičení, pořizování a následná editace zvukového záznamu a celková příprava na samostatnou tvorbu rozhlasových pořadů a příspěvků.

Mám také v plánu se více zaměřit na můj blog, zvláště na již zmiňované arabské recepty. Příprava těchto receptů mi ale zabírá mnohem více hodin práce, než těch ostatních – je totiž třeba si pořádně pročíst spoustu receptů a článků. 

Chci, aby mé recepty byly opravdu tradiční arabské (občas sice ve zdravější variantě, ale vždy uvádím i originál), a ne ty různé směsice třeba arabské kuchyně s asijskou či jinou kuchyní, které často vídám na internetu. Tak snad to s mým nabitým programem zvládnu. 

Poslední čtvrtletí mě totiž také čeká zahájení posledního ročníku magisterského studia, s tím spojené psaní diplomové práce a pak také moje momentální práce – učím na základní škole cizince češtinu.

Děkujeme za krásné povídání a super rady. Ať ti vyjde vše, co si přeješ ????

arabská kuchyně hubnutí hungrypanda majda rozhovor

Hotová jídla na cesty. Český výrobek bez chemie jen 100% přírodní suroviny

Zdravý životní styl má jasná pravidla a nedá se podvádět, protože co tělu dáš, to se ti vrátí. Kvalitní a zdravé jídlo jsou základním kamenem všeho.

Navařit, nakrabičkovat a můžeme vyrazit, do školy, do práce, na cesty. Jsou tu ale situace a známe je každý, kdy člověk musí rychle vystřelit z domu, nebo naopak přijde pozdě unavený a už se mu nechce nic vařit.

 Proto Expres menu přišlo se skvělým nápadem. Dočtete o řádek níž: 

Co je EXPRES MENU?

Jsou to hotová sterilovaná jídla, která není potřeba vařit. Nemusí se ani přilévat voda – jídla nejsou dehydratovaná. Jídlo v sáčku můžete jednoduše ohřát a servírovat. Bez obav ho můžete sníst i studené.

Náš tip! Klikni a mrkni na maso ve vlastní šťáve, to je sen.

Kam si ho mohu vzít?

Hlavní výhodou našich jídel je jejich univerzálnost. Protože jídla balíme do odolných bariérových sáčků, tak je můžete bez obav vložit do batohu nebo kamkoliv, kde nebudou ostré předměty, které by propíchly sáček.

Ať vás čeká výlet na kole či trekové dobrodružství, jedete autem na dovolenou nebo potřebujete jídlo na ryby, EXPRES MENU můžete mít neustále po ruce, aniž by vás omezovalo svoji velikostí nebo skladovacími podmínkami.

Budete mít zájem:  Podle čeho vybrat vhodné proteiny

Vařte česky, a přece zdravě

Má jídlo přílohu?

Jídlo bez přílohy, protože každý má rád jinou přílohu. Pokud by byla u jídla i příloha, vystavili bychom se riziku, že někomu nebude jídlo chutnat, protože nemá rád například brambory a naopak.

Jídlo bez přílohy je tedy kompromisem, ke kterému nás vedly praktické úvahy. Pokud by si někdo přál i přílohu, tak si ji můžete objednat jako samostatný produkt, který se prodává ve dvouporcovém provedení.

Jak je možné, že vaše jídla tak dlouho vydrží?

Certifikovanou minimální trvanlivost máme 40 měsíců, pokud jsou během skladování dodrženy všechny podmínky. Minimální trvanlivost je vždy uvedena na sáčku. Ačkoliv deklarujeme, že má jídlo minimální trvanlivost 40 měsíců, může se vám dostat do ruky výrobek, který bude mít „expiraci“ třeba už za rok.

Tato situace je způsobena tím, že výrobek byl delší dobu uskladněn na prodejně, než se k vám dostal. Dlouhou dobu spotřeby můžeme dekladovat díky patentované metodě  CTP použité při přípravě a konzervace jídla. Použitá technologie je velmi podobná klasickému zavařování, kdy je jídlo zabalené v uzavřeném sáčku šetrně sterilováno za pomocí vysokého tlaku a teploty.

Minimální trvanlivost pravidelně kontrolujeme u Zdravotnického ústavu v Hradci Králové.

Kde ho skladovat?

Nejprve je nutné uvést, že naše jídla nemusíte skladovat v ledničce ani v mrazáku! Jednoduše si odložte výrobky na místě, kde bude sucho a stabilní teplota, která nepřesáhne +30 °C.

Zároveň je potřeba, aby na výrobky nesvítilo slunce. Pokud splníte všechny tyto podmínky, tak vám zaručujeme, že se vám jídlo před dobou spotřeby nezkazí.

Celkovou trvanlivost můžete tudíž ovlivnit jeho správným skladováním.

Jídlo bylo vystaveno větší teplotě. Nezkazí se?

Jídlo, které je zabaleno v hermeticky uzavřeném sáčku, má velkou výhodu – pokud se vám zkazí, velmi brzo to zjistíte, protože se sáček viditelně nafoukne. Jestliže necháte jídlo celý den na místě, kde jsou vyšší teploty, než které jsme doporučili, tak se vám jídlo do večera nezkazí. Pouze se zkrátí doba spotřeby. Za této situace doporučujeme jídlo v dohledné době otevřít a sníst.

Odkud pochází naše suroviny?

Prakticky všechny suroviny, které k výrobě našich jídel používáme, pochází od českých producentů, nejlépe regionálních. Několik let jsme hledali spolehlivé dodavatele, kteří by splňovali naše přísná kritéria na vstupní surovinu.

Jednou z nejodvážnějších firem byla Městská jatka Vrchlabí, která pro nás začala například vyrábět speciální bezlepkovou klobásu, kterou není možné jinde koupit. I další dodavatelé si zvykli, že jsme nároční při převzetí jejich produktů.

Jenom díky neustálé pečlivosti a hlídání kvality surovin jsme schopni garantovat kvalitu vlastních produktů.

Vařte česky, a přece zdravě

Proč je jídlo bez lepku?

Proč by ne?! V masu se přeci lepek přirozeně nevyskytuje, tak není důvod ho tam přidávat. Všechna jídla od nás jsou bez lepku. 

Jsou všechna jídla EXPRES MENU vhodná pro celiaky?

Ano jsou. Všechna naše jídla připravujeme tak, aby je mohli bez obav využít i osoby, které musí ze zdravotních důvodů dodržovat bezlepkovou dietu. Klasickou mouku jsme nahradili její bezlepkovou alternativou.

Jak vypadají naše jídla?

Velmi často se nás ptáte, proč není jídlo vidět přes obal. To není způsobeno tím, že bychom vám nechtěli naše chuťovky ukázat, ale protože je nutné zamezit přístupu světla k potravině.

Jedná se tedy o praktický důvod, abychom mohli nabídnout maximální dobu spotřeby. Kdykoliv se můžete podívat na naše webové stránky, kde jsou zobrazeny obrázky všech jídel. Pozor, jídla mají na fotografii i přílohu. Jedná se pouze o příklad servírování.

Nejjednodušší je otevřít pytlík a přesvědčit se osobně.

Můžu maso koupit na vaší prodejně na Újezdu ve Fitness Shopu?

No jasně, že můžete. Na prodejně máme přímo vystavené produkty, nebo si udělejte eshopovou objednávku a pokud ji stihnete do 10:00 budete ji mít připravenou po 14 hodině k vyzvednutí. Pokud byste tento čas nestihli, tak druhý den po 14 hodině tam určitě bude. 

Mám koupené jídlo. Jak ho ohřát?

Vybrat si můžete ze dvou způsobů, jak jídlo ohřát. Nejjednodušší variantou je ohřev jídla přímo v sáčku. Uzavřený sáček můžete ohřát ve vodní lázní (nádoba s teplou vodou) či v rychlovarné konvici. Bariérový sáček obsahuje vrstvu hliníku, díky kterému se jídlo uvnitř sáčku rychle prohřeje.

Bohužel není možné jídlo v sáčku ohřát v mikrovlnce, protože obal obsahuje zmíněný hliník (hliník ovšem neovlivní potravinu – nepřichází s ní do styku, jde pouze o vnitřní vrstvu pětivrstvého sáčku). Druhou variantou je, že obsah sáčku vyklopíte do jakékoliv nádoby a ohřejete podle vašich možností.

Mohlo by vás zajímat:

Vařte česky, a přece zdravěProč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Vařte česky, a přece zdravěJak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.

S ghí vařily už naše babičky. Dnes je symbolem zdravé výživy

Vařte česky, a přece zdravěFoto: Ghíčko

Zní
to jako pohádkový příběh. V době, kdy se zdálo, že na českém potravinovém
trhu je už úplně všechno, se dvě kamarádky rozhodly na něj přece jen ještě něco
přidat. A tak vzniklo ghíčko – přepuštěné máslo, které okamžitě nadchlo všechny,
kdo chtějí vařit chutně a přitom zdravě.

„Ghí je mezinárodně
uznávaný název, proto nám ho legislativa povolila. S termínem „přepuštěné
máslo“ si tehdy, když jsme jako firma v roce 2015 začínali, úředníci
nevěděli rady, protože tenhle druh másla u nás téměř nikdo neznal. Přitom naše
babičky ho v kuchyni běžně a rády používaly.

Jednak proto, že se nepřipalovalo
(má vysoký kouřový bod 250
°C), a
také proto, že ho mohly dlouho uchovávat jen tak ve spíži. Ghí se totiž na
rozdíl od běžného másla nemusí skladovat v chladu a vydrží až 12 měsíců.
Ale hlavně – cokoli na něm připravíte, chutná báječně.

Třeba pravé vídeňské
řízky se smaží jedině na přepuštěném másle,“ říká na úvod Andrea Dostálová,
jedna ze zakladatelek firmy České ghíčko. A jak vznikl samotný název produktu?
„Když jsme slyšeli, že se zákazníci ptají po ghíčku, chvíli jsme zvažovali,
jestli ta zdrobnělina nepůsobí moc dětinsky.

Pak jsme si ale řekli, proč ne?“

Vyplatí se dát na intuici

S
nápadem na výrobu ghí přišla původně Andrey kamarádka, Dominika Flídrová, která ráda připravovala pro své
známé indickou kuchyni, v níž je ghí základní ingrediencí. Andrea byla ghí okamžitě
nadšená. A nejen ona. Zájem o ghí stoupal, takže ho Dominika připravovala ve
stále větším množství.

S kolegou pak založila firmu, o kterou ale
kvůli okolnostem přišla. Andrea Dostálová v té době končila s jinou
podnikatelskou činností, a protože byla od začátku přesvědčená, že ghí je naprosto
geniální produkt, nabídla kamarádce pomoc. V roce 2015 tak společně s
Dominikou založily firmu České ghíčko.

„Dám na intuici a věřím, že
když jdou věci snadno a hladce, je to ta správná cesta. Když to naopak od
začátku drhne, nebude to fungovat. Důležité je nehroutit se, když něco nevyjde.
Člověk má právo dělat chyby, ale musí se umět zvednout, mít rovnou páteř a
dokázat si chybu přiznat.

A neudělat ji znovu,“ říká Andrea Dostálová a
vzpomíná, jak firma musela před dvěma lety ustát i tzv. máselnou krizi, kdy
došlo k prudkému nárůstu cen másla. „Přišlo to bez varování, takže jsme
nestihli zareagovat. Naštěstí to trvalo jen asi půl roku a ceny se
stabilizovaly. Byl to ale šok, hlavně v sezoně máslo nebylo.

Tehdy jsme
ještě neměli zkušenosti se zahraničním obchodem, tak to byl docela adrenalin.“

Ghíčko používám úplně všude

„Máme doma jak čisté ghí, tak i ochucené. Nejvíc se nám osvědčilo
skořicové. Ale občas pro sebe sáhnu pro „medicínu“, tedy třeba ghí s gotu kolou
nebo kotvičníkem. Ghítelami ani nestíhám rodinu zásobovat,“ přiznává Andrea
Dostálová.

Sama prý ghíčko používá všude, kde je zapotřebí tuk. Nejraději ho má pod
rýži a na brambory, které třeba upeče pokrájené v troubě a pak do nich vmíchá
levandulové ghíčko a trochu česneku. Také ho používá pod vajíčka a jako základ
jídla, kdy na něm smaží cibulku a opéká zeleninu.

„Na ghí často pečeme i
lívance a palačinky. Nepostradatelné je při grilování, kdy jím potíráme plátový
gril. A skořicové je vynikající buď na štrúdl, kdy jím polévám jablíčka, nebo
když připravuju korpus na cheesecake. To stačí podrtit sušenky a smíchat je se
skořicovým ghíčkem.

Doporučuji, je to super!“ vzkazuje podnikatelka.

Andrea Dostálová je
původním povoláním zdravotní sestra, a tak není divu, že výrobna ve Vysokém
Mýtě, kde se ghíčko vaří, září čistotou a dodržují se zde přísná hygienická
pravidla. A jaké má další plány? „Já v životě moc neplánuju, spíš přijímám výzvy.

Například teď
probíhají v naší firmě organizační změny, chceme zavést první automatickou
linku, abychom děvčatům šetřili ruce. Také připravujeme nový web a e-shop.
Naším cílem vždy bylo přiblížit ghíčko lidem, ukázat jim, jak je skvělé a jak
ho používat. O to se budeme snažit dál.

A netýká se to jen naší republiky, o
ghíčko je zájem všude ve světě,“ uzavírá Andrea Dostálová ze společnosti České
ghíčko.

Zapomenutá, chutná a zdravá příloha k dušenému masu? Přeci nastavovaná kaše!

Jako přílohu nejčastěji volíme hranolky, rýži, knedlíky nebo obyčejné brambory, případně kaši. Ale co zkusit něco nového – znovuobjeveného – nastavovanou kaši. Jde o klasický recept našich babiček, které bramborovou kaši nastavili něčím dalším.

Zkuste třeba kroupy a cibulku. Nebudete litovat, pokud si ji dáte třeba s dušeným kouskem masa. Přesvědčen je i šéfkuchař Michal Huňka z Gourmet hotelu – Villa Patriot v Mariánských Lázních.

  • Nastavovaná kaše:
  • 1 malá šalotka, stroužek česneku, kroupy, brambory, máslo, smetana nebo mléko, sůl, pepř, majoránka
  • Postup:

Před vařením můžeme kroupy na hodinu namočit do vody. Pokud ale nemáme dostatek času, tak vaříme i bez namáčení. Kroupy vaříme v osolené vodě přibližně 30 minut.

Budete mít zájem:  Barvení vlasů a zdraví – prospěje, ale může i ublížit

Brambory si uvaříme v osolené vodě, propasírujeme a vymícháme s máslem a smetanou. Nešleháme, ale mícháme.

Šalotku i česnek si pokrájíme najemno a v rozpáleném kastrolu orestujeme na přepuštěném másle. Restujeme pouze do sklovata. Přidáme uvařené kroupy v poměru 1/4 až 1/3 krup k množství kaše. Promícháme a prohřejeme. Přidáme propasírované brambory a opět promícháme. Na dochucení přidáme sůl, pepř a majoránku.

  1. Po uvaření kaši ihned podáváme.
  2. Michal Huňka

Ke kuchařině ho přivedl vlastně jeho bratr. V 15 letech neměl pořádně tušení, co dělat, a když se bratr přihlásil do učení na kuchaře, šel také. Zatímco sourozenec později zběhl, Michal vytrval. Vyučil se v Mariánských Lázních. U zkoušek vařil bramboračku a guláš.

Jeho „první štace“ byla na golfovém hřišti v Mariánských Lázních, kde zůstal asi 8 let, pak pracoval v jednom z hotelů v lázních a dnes šéfuje kuchyni ve Ville Patriot. Věnuje se hlavně mezinárodní kuchyni, ale i té české.

Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

Společnost EUROMEDIA GROUP, a. s., IČO: 497 09 895, se sídlem Nádražní 896/30, 150 00, Praha 5 – Smíchov (dále jen „my“), chrání veškeré osobní údaje poskytnuté členy Knižního klubu (jméno, příjmení, adresa, telefon, e-mail, rok narození) před zneužitím a zpracovává je v souladu s aktuální legislativou.

Rádi bychom vás touto formou seznámili s některými novými pravidly a informacemi v souvislosti s novou evropskou legislativou na ochranu osobních údajů (nařízení GDPR, které bude v Evropské unii, tudíž i v České republice, účinné od 25.

 května 2018), neboť bezpečnost vašich osobních údajů je naše priorita a zároveň chceme, abyste mohli i nadále využívat všechny výhody, slevy a akční nabídky Knižního klubu bez jakýchkoli omezení.

V tomto dokumentu naleznete informace o tom, jaké osobní údaje zpracováváme o našich zákaznících pro potřeby přípravy nabídek, na základě jakého právního důvodu údaje zpracováváme, k jakým konkrétním účelům je používáme, komu je můžeme předávat a jaká máte v souvislosti se zpracováním vašich osobních údajů práva.

A. Jaké osobní údaje zpracováváme?

Zpracováváme následující osobní údaje:

a) identifikační údaje, kterými se rozumí zejména jméno a příjmení, uživatelské jméno a heslo; b) kontaktní údaje, jimiž se rozumí osobní údaje, které nám umožňují kontakt s vámi, zejména e-mailová adresa, telefonní číslo, poštovní adresa a váš profil na sociálních sítích; c) vaše nastavení, kterými se rozumí údaje ve vašem účtu, zejména uložené adresy a profily, nastavení newsletterů, druh členství ve věrnostním programu a vaše hodnocení produktů a služeb; d) údaje o vašich objednávkách, kterými jsou zejména údaje o zboží a službách, které jste si objednali, způsobu doručení a platby včetně čísla platebního účtu, údaje o reklamacích; e) údaje o vašem chování na webu, zejména zboží a služby, které si zobrazujete, odkazy, na které klikáte, způsob pohybu po našem webu a posouvání obrazovky a také údaje o zařízení, ze kterého si náš web prohlížíte jako je IP adresa a z ní odvozená poloha, identifikace zařízení, jeho technické parametry jako operační systém, jeho verze, rozlišení obrazovky, použitý prohlížeč a jeho verze a také údaje získané ze souborů cookie a obdobných technologií pro identifikaci zařízení; f) údaje o vašem chování při čtení zpráv, které vám zasíláme, zejména časy otevření zpráv a také údaje o zařízení, na kterém zprávy čtete, jako je IP adresa a z ní odvozená poloha, identifikace zařízení, jeho technické parametry jako operační systém, jeho verze, rozlišení obrazovky, použitý prohlížeč a jeho verze a také údaje získané ze souborů cookie a obdobných technologií; g) odvozené údaje, kterými se rozumí osobní údaje odvozené z vašeho nastavení, údajů o zboží a službách, které si u nás vytvoříte objednávkou, údajů o vašem chování na webu a údajů o vašem chování při čtení zpráv, které vám zasíláme; zejména se jedná o údaje o vašem pohlaví, věku, finanční situaci, nákupním chování a vztahu k různému zboží a službám.

A.1 Pokud navštívíte náš web

Pokud navštívíte náš web, do vašeho zařízení ukládáme a následně z něj čteme malé soubory jako cookies. Cookie je malý soubor písmen a čísel, který ukládáme ve vašem internetovém prohlížeči nebo pevném disku vašeho počítače.

Některé cookies nám umožňují propojit vaše aktivity během prohlížení našich stránek od chvíle, kdy otevřete okno webového prohlížeče, do okamžiku, kdy jej zavřete. Ve chvíli, kdy zavřete okno internetového prohlížeče se tyto cookies vymažou. Jiné zůstávají v zařízení po nastavenou dobu a aktivují se pokaždé, když navštívíte webovou stránku, která konkrétní cookie vytvořila.

Dále používáme pixelové značky (také známé jako web beacons), což jsou malé obrázky, které mají podobnou funkci jako cookies. Oproti cookies, které jsou ukládány na pevném disku vašeho počítače, jsou pixelové značky pevnou součástí webových stránek. O všech těchto technologiích budeme pro zjednodušení v tomto dokumentu dále mluvit jako o cookies.

Cookies do vašeho zařízení nejen ukládáme, ale také čteme cookies, které do vašeho zařízení uložil náš web. Dále v tomto dokumentu budeme pro jednoduchost mluvit pouze o ukládání.

Některé cookies do vašeho zařízení ukládá přímo náš web. Tyto cookies nám pomáhají

  • identifikovat vás při přecházení mezi jednotlivými stránkami našeho webu a opětovných návštěvách, například aby se vám při nákupu nesmazal košík, abychom si mohli zapamatovat vaše přihlášení z konkrétního zařízení a nežádat vás opakovaně o e-mail a heslo, nebo abychom si uložili, kterou verzi našeho webu vám máme zobrazit, pokud web nabízí v danou chvíli více variant;
  • zaznamenat si, že jste nám udělili souhlas dle tohoto dokumentu, popř. zda jste např. nabídli účast v určitém průzkumu;
  • se zajištěním bezpečnosti, například abychom zkoumali, zda někdo nezneužil vaše připojení k našemu webu a nejedná místo vás;
  • evidovat, zkoumat a odstraňovat poruchy a nefunkční součásti našeho webu.

Takové cookies a další soubory jsou nezbytné pro fungování naší webové stránky. Pokud ve svém prohlížeči zablokujete tyto cookies, naše webová stránka nemusí fungovat správně a my vám nemusíme být schopní poskytovat naše produkty a služby.

Dále do vašeho zařízení:

  • ukládáme cookies z našeho webu, které nám umožňují
    • sledovat návštěvnost našeho webu, jeho jednotlivých stránek, vytvářet statistiky a přehledy a měřit účinnost reklamy;
    • zobrazovat vám různé varianty našeho webu, pokud testujeme nové funkcionality;
    • přizpůsobovat pro vás obsah našeho webu, například vám zobrazit přednostně produkty, které jste si již prohlédli, a zobrazovat vám další nabídky na míru na našem webu;
  • umožňujeme uložit cookies třetím stranám, které je mohou použít
    • ke sběru údajů o vašem chování na našem webu a dalších webových stránkách;
    • pro zobrazení přizpůsobených nabídek a cílené reklamy v rámci reklamních sítí na jiných webových stránkách, než je náš web;

    Tipy pro studenty: Vařte zdravě a levně

    Potřebujeme:2 banány, půlku avokáda, tři datle bez pecky, cca 2 dcl obyčejného nebo rostlinného mléka, lžičku kakaa, strouhaný kokos

    Příprava: Vše společně rozmixujeme a podle potřeby dolijeme ještě trochou mléka. Smoothie lze dochutit třeba medem nebo javorovým sirupem či ozdobit semínky.

    Zapékaná zelenina

    Potřebujeme: cuketu/lilek, rajčata, olivy, žampióny, papriku nebo jinou zeleninu, sůl, pepř, papriku, olivový olej, tofu

    Příprava: Umytou zeleninu a tofu nakrájíme do zapékací mísy. Zalijeme kapkou olivového oleje, osolíme, opepříme, dochutíme libovolnými bylinkami a necháme péct. K závěru trochu podlijeme vodou. Ideální s bagetou.

    O snídani si nechává jen zdát. Obědovou klasikou jsou pro něj špagety s kečupem, k večeři rychlovka jako párek v rohlíku na České během přesunu mezi hospodami. Je vám to povědomé?

    Nějak tak vypadá denní menu nejednoho studenta. Jíst se dá ale i jinak a lépe. A ani to nemusí stát majlant, protože zdravé se nemusí rovnat drahé. Předsevzetí o zodpovědném přístupu k jídlu si můžete spokojeně odškrtnout. Zkouškové je na úpravu jídelníčku jako stvořené, při kuchyňské lince se přeci prokrastinuje nejlépe.

    Tak zaprvé: Jíst zdravě nemusí mít nic společného s dietou, jak se mnozí obávají.

    „Pro mě zdravá strava znamená jednoduše přijímat v pravidelných intervalech jídla obsahující přesně ty složky, které moje tělo potřebuje,“ říká student španělštiny a fanoušek sportu, především posilování, David Gelien.

    „Moje stravování je například upraveno tak, abych nehubl, ale nabíral hmotu. Na začátku jsem si myslel, že jíst zdravě mě bude stát hodně peněz, ale zjistil jsem, že to tak není,“ vyvrací pověru.

    Základem je dát tělu čerstvé a co nejméně zpracované potraviny, a vyhýbat se rychlovkám na ulici a polotovarům. Není to nic složitého, ale pro studenta, který celý den lítá mezi přednáškami a má sotva čas na kafe, to může být problém. Ale kde je vůle, tam je i cesta.

    Luštěniny královny levného vařeníČočka, hrách, sója, různé druhy fazolí či cizrna. Luštěniny lze nalézt v každém menším obchodě i supermarketu a jejich koupě určitě nezatíží studentskou peněženku.

    Jejich příprava je navíc snadná, a co víc, z jednoho balení připravíte celou fůru hlavních jídel nebo třeba omáčky k těstovinám. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, vitamínů a jen málo tuků, což potěší ty, kteří by se po Vánocích rádi opět vtěsnali do oblečení.

    Nebojte se zelenéOvoce a zelenina jsou základ, vždyť to říkaly už naše babičky, když jsme se urputně bránili mrkvičce v polévce a zelí jsme rozpustile vyhazovali z talíře. Dnes už si ale můžeme vybírat podle chuti, takže vzhůru do toho. Většina ovoce a zeleniny je skutečně levná, a to nejen kvůli slevovým koutkům v supermarketech.

    Dobrým tipem je nakupovat podle sezony, kdy jsou vybrané potraviny levnější a vy si tak můžete jídelníček zajímavě obměňovat podle toho, co je právě čerstvé. Navíc banán nebo broskev vás třeba s jogurtem ke svačině spolehlivě zasytí a dopřejete svému tělu víc než čokoládovou tyčinkou.

    Studentské klasiky na jinačí způsobJíte pořád dokola jen maso v univerzální hnědé omáčce s knedlíky a jako specialitu si k němu jednou za týden dopřejete rýži? Vězte, že maso není všechno a jeho nadměrná konzumace neprospívá ani vám, ani vaší peněžence.

    Zkuste to občas proložit tofu nebo robi masem, které seženete i v menze. Když vaříte, zamyslete se nad používanými surovinami a podle pravidla méně je někdy více zkuste třeba při přípravě špaget omáčku z čerstvých rajčat místo litrů kečupu. A vařte hromadně, ušetříte!

    25 nejlepších českých food blogů a instagramů o jídle

    Instagram je jedna z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších sociálních sítí na světě. Najdete tam spoustu profilů s různými tématy. To, co všichni na Instagramu milujeme, je jídlo. Dobré jídlo, které nejenom skvěle chutná, ale i vypadá. Instagramové účty o jídle jsou jedny z nejoblíbenějších profilů, které lidé sledují.

    Je to takový food blog, kde si lidé přidávají fotografie svých jídel, recepty a inspirují tak někdy i tisíce lidé. Přispívají na ně foodblogeři, kuchaři nebo obyčejní lidé, kteří prostě jen rádi vaří. Jejich příspěvky se týkají receptů, zdravého i nezdravého jídla, pečení, vaření, nákupů potravin a podobně.

    Většina z nich se zabývá i něčím jiným, než je jenom jídlo, což je dělá ještě zajímavějšími. My vám teď představujeme nejlepší české instagramové účty o jídle tohoto roku (food blog) a věřte, že pokud je neznáte, určitě si je zamilujete. Pokaždé, když si prohlížím jejich fotky, se mi sbíhají sliny a začnu mít hlad.

    Což nevím, jestli je výhoda, každopádně přináší spoustu inspirace a nových nápadů. Můžete se tak naučit něco nového, inspirovat se a dokonce si takový svůj food blog i založit. 

    Ukážeme vám nejlepší instagramy o jídle a zároveň i jejich webové stránky, protože většina z nich má i svůj food blog, případně e-shop.

    Přečtěte si také: 9 skvělých míst, kam vzít kohokoliv na nejlepší jídlo v Praze

    Kačí je úspěšná foodblogerka (moje oblíbená, btw) a její instagram patří k nejsledovanějším. Je veselá, svá, vtipná a na nic si nehraje. Miluje jídlo a vaření – vaří originálně a barevně. Její účet si jistě zamilujete i vy.

    Věnuje se i cestování a přidává boží fotky, často se svým (teď už) manželem Adamem, jsou nerozlučná dvojka a výborně jim to ladí. Kačí nedávno vydala  2 díly kuchařky, které také sklízí obrovský úspěch. Sama podle nich vařím.

    Pokud ji ještě nesledujete, přicházíte o hodně! Hlavně o vtipná a upovídaná instastories ???? Teď má i úžasnou veselou dcerku, proto je radost je sledovat. 

    Cukrfree.cz

    Tento účet vlastní a spravuje Janina Černá, která, jak už název napovídá, vaří bez cukru i se tak stravuje. Její fotky jsou profesionální a věřte mi, že už jen při pohledu na ty dokonalé fotky, se vám budou sbíhat sliny na pokrmy, které připravuje.

    Janina také peče a dezerty vypadají úchvatněji než většina sladkého s cukrem. Vydala stejnojmenné kuchařky. Pokud se zajímáte o vaření bez cukru nebo to chcete vyzkoušet nebo se snad jen pokochat nádhernými fotkami a jejím krásným pejskem, doporučujeme sledovat.

    Navštivte také její web, kde najdete další recepty.

    Food blog: které instagramové účty o jídle jsou ty nejlepší?

    Smooth & Cooking

    Kačí je maminkou dvou krásných chlapečků, která miluje jídlo, kávu a objevování kaváren a restaurací. Je usměvavá a pozitivní, energii tak dokáže přenést i na vás. Fotky mají rodinnou a útulnou atmosféru. Přidává i spoustu vařících tipů a receptů i pro děti. Doporučuji zkusit úžasný domácí chléb! Sledujte její instagram i food blog.

    Přečtěte si také: Jak vydělávat na Instagramu. Tento pár si vydělává 200 000 Kč za jednu fotku.

    Přečtěte si také: Zdravá večeře: 20 jednoduchých receptů na zdravá jídla

    Fit.recepty

    Potřebujete inspiraci, když zrovna chcete jíst zdravěji, chcete zhubnout do plavek nebo zkrátka potřebujete poradit více zdravějších a méně kalorických receptů? Nejlepší inspiraci a spoustu fit receptů na jednom místě dostanete tady.

    Inspirují se zde tisíce lidí, diskutují a předávají rady. Účet sdílí recepty, převážně zdravé a pokud držíte dietu nebo se snažíte jíst zdravěji (třeba jako předsevzetí pro letošní rok), tento účet začněte sledovat a zkuste nějaký ten recept.

    Zkuste jeden a zjistíte, že je to vážně skvělé místo plné receptů, které vás udrží ve formě.

    Kitchen and the city

    Paní Petra, mamka dvou holek a její instagram – jedním slovem fantazie. Fotky jsou stylové, profesionální, barevně vyladěné a co se týče světla naprosto vychytané. Ty makronky, co dělá, tak ty vypadají tak, že bych je ráda někdy ochutnala ???? A co vy?

    Vyzkoušejte její pověstné dezerty.

    Příspěvek sdílený Petra (@kitchenandthecity), Říj 23, 2017 v 9:37 PDT

    Přečtěte si také: Jak vydělávat na Instagramu. Tento pár si vydělává 200 000 Kč za jednu fotku.

    Food blog: které instagramové účty o jídle jsou ty nejlepší?

    Cooking with Šůša

    Nahlédněte do života této foodblogerky, která o sobě říká, že je foodblogerka, cestovatelka a máma zároveň – fotky jídla, cestování, život – to je to, co fotí.

    Vaří zdravě, slané i sladké a opět je jedna z těch, které mají vlastní kuchařku. Pokrmy jsou pestré, barevné a oku lahodící. No nedali byste si? Za nás to vypadá parádně a hned z toho máme hlad.

    Nezapomeňte se mrknout na její blog pro další recepty.

    Příspěvek sdílený Misha Šůša (@cookingwithsusa), Srp 9, 2017 v 11:04 PDT

    Maškrtnica

    Expertka na pečení – chleba, housek, sladkého… No umím si představit dát si takový chléb k snídani, teplý, čerstvě vyndaný z trouby. Je vidět, že ví, co dělá! Rozhodně se vyplatí sledovat a inspirovat. Jakmile uvidíte fotky jejího pečiva, tak nádherně nadýchané, dostanete okamžitě chuť jako já, no přesvědčete se sami!

    Příspěvek sdílený Maškrtnica.cz (@maskrtnica), Pro 20, 2017 v 7:18 PST

    Cuketka

    Foodbloger s originálním jménem a skvělými fotkami. Mezi foodblogery nenajdeme zase tolik mužů, ale tady je výjimka a my všichni víme, že ženy jsou přebornice v pečení a vaření, ale když se do toho dá muž, je to sexy a chutná to tak nějak jinak. Jeho video recepty můžete najít i na Youtube, pěkně krok za krokem. Podívejte se také na jeho blog s recepty.

    Příspěvek sdílený pan Cuketka (@cuketka), Pro 13, 2017 v 10:15 PST

    Food blog: které instagramové účty o jídle jsou ty nejlepší?

    Taste of Prague

    Co sami říkají o svých fotkách? Pokud jste hladoví, raději si je neprohlížejte. Hlad se totiž zvětší trojnásobně. Spojují dohromady úžasné jídlo, Prahu a cestování. Když nebudete vědět kam zajít, podívejte se sem a místo vyberte, nemůžete totiž šlápnout vedle. Tady by nic špatného nedoporučili.

    Kitchenette Home

    Maminka tří dětí, která vaří a fotí jídla plná zeleniny a barevných přísad – radost pohledět. Dozvíte se tam něco i o jejím životě, protože ten taky sdílí. Rozjela to ve velkém a má vlastní e-shop. Můžete si tam koupit nejrůznější doplňky do bytu, do domácnosti a samozřejmě i do kuchyně.

    Made by Kristina

    Mladá a neuvěřitelně šikovná vítězka Masterchefa z roku 2019, což je kuchařská soutěž amaterských kuchařů. Soutěž vyhrála v pouhých 17 letech a to už vám musí dojít, jak skvělá bude i v tomto mladém věku. Peče, vaří a všechno to krásně vypadá.

    Eva – Moje barevná kuchyně

    Tak pod tímto jménem se skrývá mamka od holek z A cup of style. Usměvává a miluje barevné jídlo! Fotky jsou toho důkazem. Dává důraz na jednoduchost, protože v té je přece krása. Snaží se stravovat a tím pádem i vařit zdravě, třeba jen z pár surovin. A je vážně neuvěřitelně milá! Mrkněte na její food blog.

    Přečtěte si také: Jak vydělávat na Instagramu. Tento pár si vydělává 200 000 Kč za jednu fotku.

    Fit&Fabulous

    Sledujte fotky nejen o jídle, také zde najdete fotky, které se týkají fitness, jógy nebo třeba kávy. Pokud milujete sport nebo si k němu chcete udělat cestu, vyplatí se sledovat!

    Kateřina Jašková

    Brňačka, maminka, milovnice jídla. To je kombinace, co? Sledujte pro šťastné fotky z jejího života a každodenní tipy a recepty. Několik receptů od ní jsem už vyzkoušela a bylo to naprosto luxusní. Koláře, chléb, rohlíky, mňam! A pokud byste chtěli vyfotit nějaké profi fotky, tak tím se také zabývá.

    Přečtěte si také: 30 nejlepších kaváren v Praze, které stojí za návštěvu

    Přemek Forejt

    Přemka možná znáte jako jednoho ze třech porotců soutěže Masterchef. Má svoji restauraci a vaří neuvěřitelné dobroty. Vyplatí se ho sledovat, protože své recepty i s video postupem občas na svém instagramu ukazuje.

    Zásadně zdravě

    Kuchařka, cestovatelka, milovnice života – to o sobě říká. A my souhlasíme! Mrkněte se na její fotky a dostanete hlad a hlavně velkou chuť na všechno, co připravuje! A má i svoji vlastní kuchařku.

    Food blog: které instagramové účty o jídle jsou ty nejlepší?

    Karolina four

    Sledujte Karolínu, opravdovou odbornici přes jídlo. Je to inženýrka chemie potravin a výživy a doopravdy se vyzná v kvalitě potravin. Ta jídla vypadají úžasně, dali byste si?

    Lukáš Hejlík

    Lukáše Hejlíka budete nejspíše znát jako herce, ale věděli jste, že se dost vyžívá v jídle? Mrkněte na jeho gastomapu, kterou sám vytvořil.

    Aktin recepty

    Tentokrát něco pro fitness nadšence, kteří si stravu hlídají, využívají suplementy a slova jako protein nebo carnitin jim nejsou cizí. Najdete tam zdravé recepty s využitím jejich vlastních produktů, které si můžete zakoupit na aktin e-shopu.

    Jmenuji se Péťa

    Osobní život a nádherné fotky nejen jídla. To je Péťa. Pokochejte se taky. ???? Péťa hodně ráda cvičí a stravuje se zdravě. Vytvořila si kolem sebe komunitu lidí, která cvičí právě podle ní. Mrkněte se na její web.

    Chef Kamu

    Kamu vaří barevně, zdravě a zkouší nejrůznější kuchyně, které si jen dokážete představit. Zhubla spoustu kilo, ráda cvičí, cestuje a to všechno se svým přítelem a pejskem. Začněte sledovat její instagramový účet a mrkněte na e-shop, kde si můžete koupit její kuchařky!

    Přečtěte si také: 21 tipů na rychlou večeři do 10 minut

    Cat and Cook

    Pečení, vaření a trocha osobního života – to všechno tam najdete. Můžete si zkusit něco uvařit podle jejích dvou kuchařek, které koupíte tady. Miluje kočky, to už ale asi poznáte z názvu.

    Marek Pavala

    Další z mužských kuchařů. A to prostě chcete ochutnat, jen si ty fotky prohlédněte tady. Připravuje spíše slaná jídla, ale občas se tam najde i něco sladkého, třeba lívance, mňam.

    Terezka v kuchyni

    Taky byste chtěli zhubnout pár kilo? Buďte jako Terka, která dokázala zhubnout 28 kilo a to bez zbytečných diet. Terka je důkazem, že to opravdu jde. Její jídla vypadají parádně.

    Slepičárna

    Heslo: domácí kuchyně, to je Slepičárna. Protože doma přece chutná nejlépe, tak si zkuste taky něco uvařit a uvidíte sami, že to za to stojí.

    Food blog: tyto instagramové účty a blogy o jídle jsou ty nejlepší. Zkuste si podle někoho z nich uvařit recept a třeba si je oblíbíte.

    Máte tady svého favorita? Nebo vám naopak někdo chybí? Napište nám to do komentáře a možná je zařadíme do příštího článku.

    Zjistěte, jak tento pár vydělává na instagramu – za jednu fotku dostávají 200 000 Kč.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector