Válka o mléko je spíš svatá než věcná

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Válka o mléko je spíš svatá než věcná Já si myslím, že k tomu, aby člověk od základů překopal svůj stravovací systém nebo třeba odmítl pít mlíko, musí dospět sám. Mě k tomu přivedly vlastní zdravotní problémy a zdravotní problémy syna, někomu k zamyšlení nepomůže ani když leží na smrtelné posteli. Úsudek si každý musí udělat sám, já jsem tady nepřišla nikomu něco vnucovat. Mně jenom dost vadí to, že lidi běhají po doktorech od čerta k ďáblu a odmítají začít u sebe.
Válka o mléko je spíš svatá než věcná Myslím, že máš pravdu. Možná je to u každého jinak (někdo nesnáší mlíko, jiný třeba luštěniny), ale co jsem vynechala mlíko (i do kafe), nemám takovou tu věčnou rýmu, co jsem měla celá léta. Jogurty a spol. samozřejmě jím dál.
Válka o mléko je spíš svatá než věcná Jistě, to je možné… Ale je velký rozdíl mezi tvrzením, že řada lidí je na mléko alergických (v podstatě mezi potravinami snad neexistuje nic, na co by už nebyla rozšířená i alergie) a je pro ně lepší je ze své výživy vynechat a mezi závěry, že mléko je jedovaté a pro lidstvo škodlivé, protože toto nemá čtyři žaludky.S tím prvním by souhlasil nejspíš každý, to druhé – opřené o občas zcela nesmyslé citace z jakéhosi blogu – je holt na stejné úrovni, jako když bych tvrdila, že nastane konec světa a odkazovala při tom na Strážnou věž.
Válka o mléko je spíš svatá než věcná
Válka o mléko je spíš svatá než věcná
Válka o mléko je spíš svatá než věcná Tak abych tu nesmyslnou diskusi ukončila. Já si myslím, že nedostatek mléka rozhodně za křivici nemůže a že mlíko člověk nepotřebuje. To, co jsem psala níže, byla doslovná citace z článku, na který jsem uvedla odkaz. Nemyslím si ale, že by mlíko bylo pro člověka absolutně nestravitelné, to bychom asi dávno všichni pomřeli, už jen proto, že se používá jako náhražka MM, ale kravské (kozí) mlíko pro člověka škodlivé je a způsobuje různé nemoci, které se nemusí projevit hned.
Válka o mléko je spíš svatá než věcná To myslíš jako ten webový blog???
Pokud se opravdu nějaká křivice objevuje, tak za ni podle mě může celkově nekvalitní strava, jako tomu ostatně bylo vždycky, a nedostatek pohybu. Takže hromada bílé mouky, cukru, mlíka, přebytek živočišných bílkovin. Tak a končím, protože vlastně nevím, proč tím tady ztrácím čas.
1. Clovek je vyjimka – tedy Evropane a jejich potomci. Mame enzym na traveni mleka i v dospelosti (jiny, nez kojenci) nemaji ho Cinani a nejspis ani ostatni. Proto cinani nezerou syr a ja jo. Vsichni jsme potomci pijaku mleka – a to je nejspis duvod, proc jsme tady. Je to dost silna evolucni vyhoda…. miliony deti prezily jen diky tomu2. O zhoubnosti mlecnych bilkovin – protoze mame ten enzym, bilkoviny se v zaludku rozstepi a v krevnim obehu jsou jen aminokyseliny. stejne jako z masa3. O nevstrebatelnosti vapniku z mlecnych vyrobku – to je cista lez
naši předkové věděli, že kdo má krávu, nemá hlad. mimochodem, je zajímavé, že lidé, kteří ten enzym mají, si podrobili ty, kteří ho nemají.
A jak se budete tvářit, až si ti, co ten enzym nemají, podrobí zase nás?  Jinakje to veliceneotřelá myšlenka.
Tak za prvé, pokud tady má být nějaká smysluplná diskuse, nechte si silná slova do hospody.Za druhé, prosím, sem s nějakou studií, která dokazuje, že ten enzym máme. Děkuji.Za třetí, tady je zajímavý článek: http://putujicioblak.webovastranka.cz/blog/221/455
Proboha – studie, která dokazuje, že ten enzym máme??? Nestačily by učebnice biologie?Považovat za důkaz článek na webovém blogu… No…
Renin a laktáza jsou enzymy pro odbourání a trávení mléka. U většiny lidí už nejsou po 3. roce věku přítomny. Kasein je bílkovina obsažená ve všech druzích mléka – jenže kravské mléko jí obsahuje 300x více než mléko lidské. Kasein je potřebný pro vývoj velkých kostí. V lidském žaludku se kasein sráží a vytvoří tuhou, kompaktní, velmi těžce stravitelnou, tvarohu podobnou hmotu, která je uzpůsobena čtyřžaludečnímu zažívacímu traktu telete. Je-li tato hmota obsažena v zažívacím traktu člověka, musí tělo vynaložit obrovské množství energie, aby se jí zbavilo. Navíc tato gumovitá hmota polepí střevní stěny, čímž zabrání dobrému příjmu výživných látek. Vedlejší produkty pak zanechají v těle množství jedovatých hlenů, které obsahují spousty kyselin. Tyto toxické látky jsou pak v těle uskladněny, neboť organismus není schopen je zpracovat. a zde má kořeny obezita – relativně nejméně škodlivé pro organismus je „uskladnění“ toxinů v tuku.Doslova platí – čím je kdo silnější, tím je i jedovatější.
 Teda ty seš ale kus.
Nejhorší jsou polovzdělaní fanatici. Je neuvěřitelné, co kdo dokáže vyplodit. Dokázat vymazat celé vědní obory jako biochemii a fyzilogii je nevšední.
A teď ještě k otázce tolik diskutovaného vápníku. vápník v kravském mléce je nejen jiný než v mléce mateřském, ale je také vázán na kasein, který zabraňuje jeho vstřebávání. Navíc při trávení mléka a mléčných výrobků je třeba vápník, který si organismus bere z vašich vlastních zásob. Dochází tedy k paradoxu -pijete mléko, abyste měli více vápníku a přitom vám právě díky mléku vápníku ubývá. Lidské tělo je sice nesmírně přizpůsobivé, ale kravské mléko prostě není určeno lidem.Vápník v podstatě obsahuje každá zelená listnatá rostlina, všechny druhy ořechů, ovoce…Budete-li denně jíst čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, příležitostně syrové ořechy, sezamové semínko, mák, sušené ovoce jako fíky, datle a švestky, pak nikdy nebudete trpět nedostatkem vápníku. Zamysleli jste se vůbec někdy z čeho bere vápník kráva? Zcela určitě ne pitím mléka a jezením sýra.
Je též velice důležité, abyste rozuměli tomu, jakou roli hraje vápník v lidském těle. Jednou z jeho hlavních funkcí je neutralizace kyselin. Mnoho lidí se domnívá, že trpí nedostatkem vápníku, ale protože konzumují neustále nezdravou kyselinotvornou stravu(mléko, maso, vejce, bílé pečivo, bílý cukr,… pozn. majitele webu), je vápník neustále spotřebováván k neutralizaci kyselin. Špatnou stravou dochází k jeho abnormální spotřebě.
To jsou jen doslovné citace ze zmiňovaného článku.
Stejně jako o mase, existuje i o mléčných výrobcích spousta publikací, které dávají do souvislosti se srdečními chorobami, rakovinou, onemocněním kloubů, migrénou, infekcemi středního ucha, nachlazením, sennou rýmou, astmatem, onemocněním dýchacích cest, silným zahleněním a spousta jiných problémů.Apelujeme na váš rozum a úsudek – krávy mléko nepijí, proč by ho měli pít lidé? Pro koho je mléko určeno? Příroda myslela v případě mléka na kojence, mláďata a nikoli dospělé. Žádné dospělé zvíře by se nepověsilo na matčiny mléčné žlázy. A kdyby se o to pokusilo, zasadila by mu zvířecí matka pěkný kopanec. Trochu pochopitelné by bylo, kdyby chtěl mít po celý život je mateřské mléko – ale proč mléko jiného živočišného druhu?Cožpak je člověk tele?!?
Jo, existuje spoooousta publikací… jako třeba americké Fit pro život, že? Která přinese jakoby nějaké úžasně nové zjištění a skvěle se pak prodává…Už jsem psala – 99% z toho, co dělá člověk, nedělají žádná zvířata. Takže jako argument zcela mimo.Netroufala bych si tvrdit, že je mléko absolutně nezbytné pro zdravý vývoj atd… to fakt ne. Ale argumentovat jeho údajnou škodlivostí, když ho lidstvo už pár tisíc let pije, je docela síla. No, hlavně, že se apeluje na rozum a úsudek… (a opisují se argumenty z amerického bestselleru 🙂
Budete mít zájem:  Alergie Na Kravské Mléko Hodnoty?
Bojovat se Sašenkou je tak trochu boj s větrnými mlýny. Ona stále nechápe princip. A kdyby byla alespoň průměrně informovaná zjistila by, že kysané mléčné výrobky kasein neobsahují, mohou je tedy pít i taková nedochůdčata jako je ona sama.
Kysané výrobky kasein obsahují, INTELIGENTKO !!! Kysání nemá na obsah kaseinu vliv.
Obdivuji tvůj marný boj se zelenými nedochůdčaty – mamlasy. My co víme, že je mléko třeba ho pijeme a těm mamlasům nevyvracej jejich pravdu. Aspoň dřív bude po nich a nebudou ucucávat peníze ze státního rozpočtu, protože nedochůdčata bez vápníků jsou věčně doma na nemocenských dávkách.
…a amici se proste preziraj, preziraj, preziraj. Kdo tam byl, tak to musel videt. Tlusti balici na kazdym rohu. Styl zivota zrat a s*at neni nejlepsi, ale to se tezko dava ten hambac od huby, co? 🙂
… jenom
Všiml si někdo z čtenářů, o jaký stát jde? Ve výzkumu se mluví POUZE o Spojených státech, nikoliv o Evropě. To, že Američani jsou přežírající se bečky, víme všichni. Fakt, že je to jejich problém, který přebírá západní Evropa už je horší, ale stále nevím, jak se to týká Česka? Děti jsou línější a „konzumnější“ – otázka stylu života. Co z toho všeho vyplývá? Sesaďme Spojené státy a jejich „dokonalý“ model života ze světového trůnu!!
Z toho vyplývá doporučení: Jíst zdravě, nepít coca-colu a nepřehánět to s vitamínem A.
Ale ja si tu coca-colu obcas dam taky. Ale ono se to nesmi prehanet – v 19.stoleti se cola prodavala v LEKARNACH jako lek. Dneska to lidi pijou po litrech…
Taky v ni tehdy ale byl kokain, ze…
Když jsem syna přestala kojit, dávala jsem mu kozí mléko. Pěstovali jsme si je spoustu let. Dcera v první třídě měla problémy s dýcháním, náběh na astma. Začala jsem ji také dávat kozí mléko. Je teda pravda, že absolvovala lázně, naučila se hrát na flétnu atd. Ale co je důležité, je zdravá.Myslím, že je spíš důležitá střídmost. Pokud někdo může pít mléko, ať si dá, proč ne. Ale nebudu z toho dělat pravidlo pro všechny. Osobně se mohu napít mléka pouze domácího, z kupovaného mám průjmy.
Konečně někdo s rozumným názorem.Nejdůležitější je jíst vše s mírou, nepřejídat se atd. Proč do sebe cpát vitaminové preparáty, když si mohu dát jablko, kysané zelí atd. Já mám mléko ráda, ale bohužel nemám možnost pít čerstvé.
Jo v zelí je sposta déčka…
Nauč se číst a pak kritizuj. Bavíme se všeobecně o stravě, což ty při své genialitě zřejmě nemůžeš postřehnout, že?
tak na co do sebe cpát preparáty…
si do sebe cpi co chceš
Tak do sebe necpi nic a zemři hlady
Toto slovo jsi ještě neslyšela?
Ale jistě, jen to co kupujeme v krabicích má do mléka hodně daleko
Tak to máš svatou pravdu.
To víš, ne každej má v paneláku chlív.
Zdravím, podle nejnovějších výzkumů jsou mléčné výrobky naprosto nepotřebné. Ten strašák uváděný v nadpisu jsou právě mléčné výrobky. Lámavé kosti přímo zbůsobuje ,,vápník,, obsažený v mléku, sýrech atd. Navíc sýr zahleňuje a způsobuje rakovinu střev (tělo ho tráví až 7 let !!! přátelé). Hledejte informace mezi řádky… S mlíkem už je to dávno profláknutá věc
a jeste nejaka uzitecna rada by nebyla – treba informace o herbalife, nebo odkaz na Strazni Vez ? napriklad to s travenim syra mne pobavilo- moje strevo zcela pravidelne druhy den vyda nestravene zbytky, pokud Vase strevo az po 7 letech, nenejom ze musite mit bricho jako slon, ale ten puch !!!
A čeho vy jste doktor? Trochu přemýšlejte – pokud by tělo trávilo sýr vašich sedm let, jak dlouho by trávilo kousek hovězího?

anglická literatura

dle hodnocení dle počtu hodnocení dle roku vydání A-Z (název knihy)

štítky

905 knih
Válka o mléko je spíš svatá než věcná19842001, G. Orwell (pseudonym)

Jedno z najznámejších diel svetovej literatúry nášho storočia spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá v roku 1984 ovláda všetko, vrátane ľuds… více

Válka o mléko je spíš svatá než věcnáDívka ve vlaku2015, Paula Hawkins

Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londý… více

Válka o mléko je spíš svatá než věcnáPýcha a předsudek2008, Jane Austen

Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století. Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen z… více

Válka o mléko je spíš svatá než věcnáObraz Doriana Graye2018, Oscar Wilde

Slavný Wildeův román v sobě nese autobiografické rysy: Mladý muž se nechává portrétovat známým malířem, a když poprvé spatří svůj krásný portrét, projeví přání, aby sám nikdy nezestárl a všechny proměny tváře se objevova… více

Válka o mléko je spíš svatá než věcnáDeset malých černoušků2009, Agatha Christie

Agatha Christie, „první dáma detektivky“, nade vše milovala nejen spletité šarády, ale i nejrůznější dětské hříčky, básničky či lidové písničky. Kdo by neznal třeba Pět malých prasátek anebo právě Deset malých černoušků?… více

Stopařův průvodce Galaxií2002, Douglas Adams

Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný pozemšťan jménem A… více

Jane Eyreová2012, Charlotte Brontë

Charlotte Brontëová publikovala svůj první román, Jane Eyrovou, v roce 1847 pod pseudonymem Curre Bell. Do několika týdnů se z knihy stala literární událost. Velkou senzaci způsobilo i příjmení Bell, které se ten rok obj… více

Jsou světla, která nevidíme2015, Anthony Doerr

Marie-Laure žije se svým otcem v Paříži nedaleko Muzea přírodní historie. Její otec má na starosti tisíce zámků v budově muzea. V šesti letech Marie-Laure oslepne a otec jí postaví dokonalý model jejich čtvrti, aby si mo… více

Pes baskervillský2009, Arthur Conan Doyle

Jedinečné líčení atmosféry tajemství a hrůzy z událostí, které se zprvu vzpírají logickému chápání, činí z Psa baskervillského nejslavnější Doylův detektivní román. Detektiv Sherlock Holmes se svým přítelem a pomocník… více

Dracula1997, Bram Stoker

Román Dracula lze zařadit do žánru hororu, či gotického románu a je to klasické dílo literárního vampyrismu. Je strukturován jako řada zápisů v deníku a několika dopisů jednotlivých postav. Hlavním hrdinou tohoto temného… více

Hedvábník2015, R. Galbraith (pseudonym)

Když se spisovatel Owen Quine ztratí, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Domnívá se, že se manžel sám uchýlil na pár dní do ústraní – stejně jako to už dříve udělal – a chce, aby ho detektiv na… více

Život po tobě2016, Jojo Moyes

Budete mít zájem:  Polypy V Žaludku-Léčba?

Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po inten… více

Pán much1968, William Golding

Románová prvotina anglického spisovatele (básníka, romanopisce a dramatika), která získala autorovi přední místo nejen v současné anglické, ale i ve světové tvorbě. Román, který autor (jako všechny své prózy) nazývá bájí… více

Němý křik2016, Angela Marsons

Ani ta nejtemnější tajemství nezůstanou pohřbená navždy… Pět postav stojí u mělkého hrobu. Jeden po druhém se vystřídali při jeho kopání. Jáma pro dospělého by zabrala víc času. Zmařili nevinný život, ale uzavřeli smlou… více

Ve službách zla2016, R. Galbraith (pseudonym)

Představte si, že jednoho dne obdržíte balíček s useknutou ženskou nohou… I neohroženou Robin Ellacottovou, asistentku soukromého detektiva Cormorana Strika, tento záhadný balík vyděsí k smrti. Jejího šéfa hned tak nic n… více

Vliv stravy na kvalitu mateřského mléka

Válka o mléko je spíš svatá než věcná

Pojďte se spolu s námi podívat na složení mateřského mléka a na několik faktorů, které dávají odpověď na to, zda a jak může kvalitu mateřského mléka kojící žena ovlivnit.

Co všechno obsahuje mateřské mléko?

O tom, že kojení představuje pro miminko optimální výživu, není nutné diskutovat. Pro život každého z nás jsou už od narození třeba výživné látky dodávající energii (pro růst, udržení látkové přeměny, pohyb anebo výdej energie na práci). Tu čerpáme z bílkovin, sacharidů (uhlohydrátů – cukr) a tuků společně s vodou, která obsahuje navíc různé vitaminy, soli a stopové látky.

Podíl jednotlivých živin udávají různé publikace zhruba v poměru: 15 % bílkovin, 30 % tuků a 55 % uhlohydrátů. S věkem se potřeba skladby stravy mění – zatímco dítě na 1 kg hmotnosti potřebuje téměř tři gramy bílkovin, dospělý už jen 1 gram. Podobně je to s tuky, ale ne s uhlohydráty. I spotřeba vody na kg hmotnosti klesá.

Srovnání mateřského a kravského mléka

Hodnota pro 100 g Mateřské mléko Kravské mléko
Cukr (laktóza) g 7,20 4,70
Bílkoviny g 1,30 3,30
Tuky g 4,10 3,80
Vápník (Ca) mg 34 120
Magnézium (Mg) mg 3 12
Sodík (Na) mg 14 50
Kalium (K) mg 58 150
Železo (Fe) mg 0,07 0,05
Zinek (Zn) mg 0,28 0,35
Fosfor (P) mg 14 95
Chlor (Cl) mg 42 95

Složení mateřského mléka je 1,5 gramu bílkovin, 3,8–4 gramy tuků a 7 gramů mléčného cukru (laktózy) na 100 ml mléka.

První mléko – mlezivo (kolostrum) – je hustější a žlutější, obsahuje více bílkovin, buněk i dalších látek než zralé mléko, které se zdá být bělavé, řidší, ale jeho kvalita je přitom stoprocentní. Plynule se přizpůsobuje požadavkům organismu a růstu děťátka.

Složení bílkovin mateřského mléka, i když jejich množství je nižší než v kravském mléku, je kvalitou ideální právě pro novorozence a kojence. Obsahuje velké množství laktalbuminu, a ne kaseinu (bílkovina kravského mléka), který je pro miminko nevhodný.

Mlezivo – kolostrum

Může se začít tvořit už v druhém trimestru těhotenství. Ke konci gravidity některým ženám spontánně vytéká z prsů. Mezi kolostrem a zralým mateřským mlékem jsou velké rozdíly.

V porovnání s mlékem obsahuje mlezivo až třikrát více bílkovin (jsou pro dítě stravitelné velmi snadno, bez zbytečného energetického výdaje), větší množství minerálů, ale méně cukrů a tuků. Z protilátek je důležitý imunoglobulin A, jenž chrání novorozence před infekcemi.

Kolostrum je tedy jakási první vakcinace pro miminko, protože obsahuje několikanásobně více obranných látek než zralé mateřské mléko.

Obsah jednotlivých složek mleziva klesá velice rychle, doslova z hodiny na hodinu, proto je pro dítě důležité od prvních okamžiků jeho života.

Specificky důležité je pro předčasně narozená miminka či děti, které mají problém s poporodní adaptací – a to právě kvůli snadné stravitelnosti a obsahu protilátek.

Byla prováděna různá pozorování a potvrdilo se, že matky předčasně narozených dětí produkují kolostrum mnohem déle než matky dětí narozených v termínu.

Oproti mlezivu, které je hustší a smetanově žluté, je zralé mléko řidší, namodralé barvy. Proto ho matky často považují za ne dost výživné a hned po příchodu z porodnice domů začnou děti přikrmovat. Je to nesprávné vnímání a jeden z nejčastějších důvodů, proč ženy ukončují předčasně kojení.

Válka o mléko je spíš svatá než věcnáKojící maminka by měla dbát na dostatečný přísun živin i tekutin

Složení mateřského mléka není stále stejné

Kolostrum a přechodné mléko do 14 dní po porodu je bohaté na bílkoviny a soli, potom jich ubývá a přibývají tuky a cukry, čímž stoupá energetická hodnota. Obsah tuků se zvyšuje během laktace, na konci kojení je třikrát vyšší – tvoří 50 % energetické spotřeby.

Tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají význam při dozrávání nervového systému – cholesterol a fosfolipidy (30–40 mg / 100 ml), které jsou důležité pro správný vývoj mozku.

Mléko obsahuje všechny hlavní třídy imunoglobulinů, tím se snižuje výskyt alergických a autoimunitních onemocnění – protilátky v mateřském mléku jsou zaměřené proti bakteriím ve střevě matky.

Bílkoviny mateřského mléka

V mateřském mléku jsou specifické bílkoviny, které se nikde jinde nenacházejí ani netvoří.

Jsou to kasein, laktalbumin a laktoglobulin – pro dětský organismus mají vyšší výživovou hodnotu a jsou stravitelnější než bílkoviny kravského mléka.

Žádný jiný savec nemá ve svém mléku tak nízký obsah bílkovin a minerálních látek jako člověk. Kravské mléko obsahuje o 300 % více kaseinu, má zdvojnásobit hmotnost telátka za 6–8 týdnů. Naše děti ale nejsou telátka!

Vápník, potřebný pro budování kostí, je v kravském mléku navázaný na kasein, s kterým tvoří kaseinát vápenatý – v této formě je lidským organismem využitelný jen v malé míře. Naproti tomu kojené dítě si vystačí s vápníkem, kterého je v mateřském mléku o dvě třetiny méně než v kravském mléku, je tedy ideálně využitelný.

Mateřské mléko obsahuje i tzv.

imunoglobuliny, bílkoviny obsahující obranné látky: imunoglobulin A – dostává se mlékem do zažívacího ústrojí dítěte a přechází do střevního traktu, protože není rozrušován trávicími šťávami dítěte.

Působí silně protiinfekčně a ničí bakterie přítomné ve střevní dutině. Kojené dítě je tímto systémem chráněno proti bakteriím vyvolávajícím průjem i proti bakteriím, které by mohly působit v jiných částech organismu.

Imunoglobulin vytváří také ochrannou vrstvu na střevní sliznici, čímž chrání dětský organismus před substancemi, které by mohly vyvolávat přecitlivělost a alergii (jako například moučná bílkovina). Látka, která štěpí škrob, se začíná v dětském organismu tvořit až po 10. měsíci života. Proto je velmi důležité nepodávat dětem do tohoto věku žádné obilniny a moučná jídla.

Tuky

Na rozdíl od kravského mléka má mateřské mléko ideální množství a složení tuků, které pokrývají energetickou spotřebu dítěte. Bílkoviny potom mohou být využívány jen na výstavbu organismu.

Budete mít zájem:  10 kroků pro zvládnutí trémy

Do zužitkování tuků a bílkovin zasahují velmi významně tzv. esenciální mastné kyseliny, především kyselina linolová, která tvoří 10–12 % tuků v ženském mléku, ale jen 2–3 % v mléku kravském.

I když je možné tyto esenciální mastné kyseliny v podobě rostlinných olejů, které jsou na ně bohaté, do umělých směsí přidávat, nemají ty samé vlastnosti a nepůsobí stejným způsobem jako v mléku mateřském.

Na vývoji mozku se podílí cholesterol, kterého je v mateřském mléku třikrát více než v kravském (protože játra novorozence ho ještě nedokážou vyprodukovat dostatek). Díky jeho vysokému obsahu v mateřském mléku se ho dětský organismus naučí správně zpracovávat. Tím se snižuje riziko kornatění cév v dospělosti.

Cukry

Mateřské mléko je v porovnání s mlékem ostatních savců nejbohatší na cukry. Jsou zdrojem energie a podílejí se na správném vývoji funkcí pankreatu a mozku.

Kromě toho cukr mateřského mléka (laktóza) vytváří ve střevě děťátka natolik kyselé prostředí, že v něm hynou všechny bakterie. Mateřské mléko obsahuje čtrnáct různých druhů cukru.

Kravské mléko obsahuje jen dva druhy, ale ani ty spousta lidí nedokáže zužitkovat, protože jim chybějí enzymy potřebné k jejich štěpení.

Minerální látky

Jejich obsah v mateřském mléku je menší než v mléku kravském, protože pro zdravý růst dítěte je jich třeba právě tolik:

Vápník z mateřského mléka je využitelný až z 80 %, zatímco vápník z kravského mléka jen z 20 %.
Vysoký obsah sodíku v kravském mléku způsobuje u dětí zadržování nadbytečné vody v organismu.

Obsah železa v mateřském mléku pokryje všechny potřeby dítěte během prvních šesti měsíců života, stejně tak i všechny ostatní složky mléka. Železa má miminko v organismu obrovskou zásobu, která stačí až do věku jednoho roku.

Mateřské mléko obsahuje mnohé složky, které v kravském mléku (z něhož se vyrábějí všechna sušená mléka) jednoduše nejsou a dětskému organismu schází, což se v něm nějakým způsobem odrazí.

Můžeme mateřské mléko ovlivnit?

Jistě budete souhlasit s názorem, že je dobré vědět, co svým dětem kojením dáváme. Pokud jste i vy někdy řešily, jestli a jak můžete ovlivnit kvalitu svého mléka, aby bylo tím nejlepším pro vaše miminko, tak vězte, že každá žena produkuje mléko speciálně pro svoje dítě – mateřské mléko není nikdy slabé ani řídké!

Množství mléka se stravou většinou ovlivnit nedá. To znamená, že to, kolik mléka dokáže naše tělo vytvořit, se příliš neodvíjí od našeho energetického příjmu. Náš organismus je už sám o sobě nastavený tak, aby produkce mléka byla nejvyšší prioritou.

Odborníci, kteří se věnují tomuto tématu, tvrdí, že nebudete-li přijímat dost jídla a tekutin, nebude snížena produkce mléka, ale bude trpět vaše tělo.

Jen v případech, kdy žena přijímá opravdu extrémně malé množství jídla a tekutin, může být produkce mléka snížená.

Jestliže řešíme nedostatek mléka, nemá význam zdvojnásobovat porce a pít pět litrů čaje denně. To obvykle vede spíš ke zvýšení naší hmotnosti než ke zvýšení tvorby mléka. Příčinou poklesu produkce je obvykle stres, špatná technika kojení anebo omezování dítěte v délce kojení. Potom je třeba řešit tento problém, a ne porce jídla.

Co se ale stravou ovlivnit dá, je složení mateřského mléka. Množství některých minerálních látek, jódu, vitaminů rozpuštěných ve vodě, mastných kyselin či některých vitaminů skupiny B může v mateřském mléku kolísat.

Tyto prvky je třeba denně dodávat stravou. Potřeba jiných prvků, například železa, se příliš neodvíjí od jejich množství v mateřském mléku.

Spíše od kvalitní stravy v období těhotenství, kdy si dítě vytváří zásoby ve vlastním organismu.

Jak by měl vypadat váš jídelní lístek?

Řiďte se potravinovou pyramidou

Dobrým pomocníkem je tzv. potravinová pyramida, která ukazuje vhodné zastoupení různých druhů potravin.

Prostřednictvím mateřského mléka žena ztrácí určité množství energie a bílkovin, které je třeba nahradit. Doporučuje se zvýšit denní energetický příjem o 380–500 kcal a přísun bílkovin o 20 gramů.

V praxi je to např. dopolední svačina – dáte si krajíc chleba se šunkou, jednu papriku a jedno jablko.

Válka o mléko je spíš svatá než věcnáStačí se řídit potravinovou pyramidou a nemůžete udělat chybu. Platí heslo všeho s mírou.

Dbejte na přísun vitaminů

Je také důležité nezapomínat na potřebu některých vitaminů, kyseliny listové, vápníku a železa. Neznamená to, že do sebe musíte denně hodit tři tabletky multivitaminů – ty tento problém nevyřeší, protože látky v nich nakombinované mají obvykle malou využitelnost naším organismem. Lepší je dostatek zeleniny a ovoce, nejlépe v syrovém stavu.

Tekutiny, tekutiny, tekutiny

Mateřské mléko je z největší části tvořené vodou, a proto také při kojení dochází ke značné ztrátě tekutin. I to je důležité vyrovnat. Všeobecné doporučení je, že dospělý člověk by měl přijmout 30 ml tekutin na kg hmotnosti.

V období kojení by se měl tento objem zvýšit o tekutiny, které prostřednictvím mateřského mléka ztrácíme (500–1 000 ml/den). Pokud tedy vážíte 60 kg, měla byste vypít 60 × 30 = 1 800 ml + 500 – 1 000 ml = 2 300 – 2 800 ml tekutin za den.

Všechny nemusí být jen ve formě nápojů, počítá se i polévka, ovoce bohaté na vodu, zelenina.

Zvažte různá stravovací omezení

Patříte-li mezi vegetariánky nebo veganky, doporučení v rámci jednotlivých živin se liší a je vhodné dobře zkombinovat jednotlivé složky potravy, případně se poradit s odborníkem na výživu – pokud si nejste jisté.

Pro vaši inspiraci:
Pokud z dosavadních řádků nejste „moudré“, přinášíme vám nabídku potravin vhodných i méně vhodných:

ANO ANO, ALE
(příliš častá konzumace není vhodná)
OBILNINY Celozrnné pečivo a těstoviny, rýže natural, müsli a ovesné vločky, pohanková kaše. Slané pečivo i sladké (koláče, buchty), pečivo z bílé mouky, knedlíky, müsli tyčinka v polevě.
OVOCE Čerstvé a různorodé, čerstvě odšťavněné. Kompotované, sušené (hlavně v polevě), kupované džusy.
ZELENINA Čerstvá a různorodá, vařená v páře, dušená, zapékaná, naložená ve sladkokyselém nálevu anebo kvašená. Smažená (např. hranolky), ve slaném nálevu anebo naložená v oleji.
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY Polotučné mléko, jogurty do cca 4 % tuku, tvrdé sýry s obsahem tuku do cca 20 g v 100 g výrobku, zakysané mléčné výrobky. Plnotučné mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, plnotučné sýry, nízkotučné jogurty (příliš umělých sladidel), tavené sýry (nevhodné tavicí soli).
Maso
MASO Ryby, drůbež, netučné maso – vařené v páře, zapečené. Maso s viditelným tukem, smažené, přepečené, salámy, párky, klobásy, paštiky, konzervy.
LUŠTĚNINY, VEJCE, OŘECHY Lžíce ořechů či semínek, vařená vejce, luštěniny všech druhů. Více než lžíce ořechů či semínek denně, slané oříšky, vejce upravená na tuku.
VOLNÉ TUKY, CUKRY, SŮL Sušenky, zákusky, bonboniéry, čokoládové tyčinky.
Instantní polévky.
Škvarky, slanina, majonéza, lahůdkové saláty, smetanové mléčné výrobky.
Lískooříškové, čokoládové, arašídové pomazánky.

A teď si nejspíš řeknete, že všechno, co je chutné, je zakázané… Není, jen je opravdu třeba dávat pozor na to, kolik čeho sníte. Jedna čokoládka nebude hříchem, pokud si zároveň dopřejete i misku čerstvého ovoce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector