V Praze se dělá víno, které může Morava závidět

V Praze se dělá víno, které může Morava závidět 

Vinařství Sekt Jan Petrák sídlí v obci Kobylí, kde v režimu BIO obhospodařuje 10 hektarů vinohradů. „Vinice udržujeme v BIO kvalitě a naší metou je vyrobit sekt, který bude moci nést označení BIO SEKT.

Snažíme se o co nejpřirozenější přístup k přírodě a vínu, protože jen ze zdravého a živého vinohradu může vzejít bohaté víno, které Vám chceme dávat,“ vysvětluje Marcela Hříbalová. V produkci najdete bublinky barvy bílé, růžové i červené. Tradiční šampaňské odrůdy doplňuje například Frankovka, Merlot nebo Ryzlink rýnský.

A právě tato odrůdová variabilita je podle Marcely Hříbalové hlavní výhodou, se kterou mohou tuzemští výrobci sektů na rozdíl od vinařů v Champagne pracovat. Více již v následujícím rozhovoru.

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Naprosto samozřejmá. Vyrostla jsem v domácnosti, kde v jednom sklepu dělal víno dědeček a v jednom tatínek. Po skončení totalitního režimu v ČSSR se můj otec rozjel do kraje Champagne a přinesl si do moravských krajů myšlenku výroby sektů tradiční cestou.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

První vyrobené víno mi neutkvělo, zato si přesně pamatuji na první prodané víno v Čechách ve vesnici Tuchlovice v roce 1990. Začínala jsem s dovozem vín od drobných pěstitelů, sousedů a kolegů vinařů. Prodávala jsem hlavně přátelům, známým a sousedům u nás na vesnici.

V krátké době se okruh zákazníků natolik rozšířil, že jsme v Kladně postavili první vinotéku, kde se prodávalo sudové víno a další moravské produkty.

Dodnes vinotéka Andre v Kladně funguje, máme stálé zákazníky a dnes už prodáváme převážně vlastní sudová vína, naše sekty a také vína od celé řady vinařů, kteří se představili zde na blogu Podkorkem.

Jak byste popsala terroir Vašich vinic?

Naše vinice se rozkládají na nejvyšších polohách ve vinařské obci Kobylí. Celkem obhospodařujeme cca 10 hektarů na dvou hlavních kobylských kopcích: Nivky a Sovinky.

V Praze se dělá víno, které může Morava závidět

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Dnes to jsou Nivky nad Studýnkou, kde pěstujeme pro sekty dvě základní odrůdy, tedy Rulandské modré a Chardonnay. Dále pak odrůdy typické pro Moravu: Frankovka a Rulandské šedé. Na jednom hektaru pěstujeme Merlot z kterého tvoříme především růžová vína.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Veškeré vinice jsou pěstovány v režimu BIO kvality. Vše je podřízeno kvalitě vypěstovaného hroznu, neb jen kvalitní hrozen dává kvalitní víno a v našem případě sekt.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství?

Oproti jiným vinařstvím jsme specifičtí. Naším konečným produktem je sekt vyrobený klasickou metodou sekundárního kvašení v láhvi. Celý výrobní proces probíhá za stejných enologických postupů jako v Champagne, za přímé spolupráce s Institut Oenologique de Champagne v Epernay, Francie.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

V našich podmínkách se pro sekt ukazuje jako velice vhodná odrůda Ryzlink rýnský, Chardonay a Rulandské modré. V posledních deseti letech tvoříme růžová vína z Frankovky a jak už bylo řečeno, také z odrůdy Merlot.

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Myslím, že zajímavostí našeho vinařství je, že se půda zatím dědí po přeslici. Každý přiženěný muž přinesl do vinařského hospodářství něco jedinečného. Můj otec začal s výrobou sektů a můj muž začal s kompletní BIO produkcí.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkala jste si někdy, že s vinařením skončíte?

Smrt mého otce. Ano, tuto možnost jsem si připouštěla velmi často zejména po jeho odchodu. Ale naši francouzští přátelé a kolegové nám pomohli se vším, od technologie sběru až po enologii sektu.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Chceme dokončit modernizaci stávajících prostor a vyrobit BIO sekt.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Sekty se ve valné většině nedělají ročníkové a tvorba základního vína pro sekt má svá specifika. Počasí nás ovlivňuje stejně jako ostatní vinaře, nicméně pro sběr hroznů je u nás důležitá zdravost hroznů a správný poměr kyselin k cukru.

  • V Praze se dělá víno, které může Morava závidět
  • Jaký je podle Vás ročník 2013?
  • Má naději.
  • Kde všude jsou Vaše vína k dostání?
  • V rámci celé České republiky a po osobní dohodě jsme schopni doručit naše lahve po celém světě.

V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Jednoznačně ve francouzské Champagne.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství v České republice? Uvítala byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?

Toto je natolik široká otázka, že by zabrala mnoho řádků. Uvítala bych stejné podmínky pro všechny vinaře v rámci EU.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustila?

Začnu od konce. Nejvíce mne obtěžuje, ba přímo znechucuje, nehorázné množství administrativních úkonů nutných pro výrobu a prodej vína, neřkuli sektů, kde je byrokratická zátěž tohoto státu ještě mnohem horší. Samozřejmě potěchou je, když slyšíte od zákazníků, jak jim víno chutnalo, zpříjemnilo chvíle či bylo pěkným překvapením.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Žádnou, sekt se u nás nikdy nezůstává nedopitý.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Vinařství se proměnilo od základu a na toto téma bylo napsáno mnoho slov, stejně jako ekonomika se proměnilo i vinařství a přístup lidí k vínu. Lidé se začínají zajímat více o kvalitu než o kvantitu, ale to můžeme pozorovat i v dalších gastronomických oblastech. Rezervy jsou všude, naše vinařství proto není výjimkou.

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Zcela jistě, každá skupina zákazníků si hledá vlastní produkt, který sedí na míru jejich požadavkům nebo jejich chutím. Víno se začíná dostávat do běžného nápojového sortimentu tuzemských restaurací, ať již rozlévané či lahvové. Kultura pití vína je u nás jednoznačně na vzestupu.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Mojí nejoblíbenější odrůdou je Frankovka. Je to typický zástupce moravských odrůd s fantastickou paletou vůní. Skoro se mi až chce říci, že Champagne nám může závidět naší odrůdovou pestrost.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Určitě stojí za návštěvu Bubble Lounge bar v Jungmanově ulici v Praze s mimořádně zajímavou nabídkou sektů, stejně tak Vinograf na Senovážném náměstí v Praze. Oba podniky mohu doporučit.

  1. Doporučila byste nějakou knihu o víně?
  2. Kohout na víně od Heleny Baker.
  3. Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?
  4. Mou vášní je čtení knih z lékařského prostředí a ráda cestuji za teplem a kulturou.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Na tuto otázku Vám neodpovím, ale za největší dámu šampaňského světa považuji Veuve Cliquot, kterážto udržela, posunula a hlavně rozvinula značku i produkt svého zesnulého muže.

Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Pro zákazníka je možným vodítkem počet medailí na jednotlivých vínech. Na druhou stranu shledávám s podivem, jak často se v soutěžích umisťují zejména velkoprodukce s uniformními víny, namísto vinařů a vín s osobitostí.

V Praze se dělá víno, které může Morava závidět

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Ano, lze. Každý sám sobě objektivně může určit bodové ohodnocení. Ať se to může zdát jakkoliv tvrdé, tak víno bez rozdílu počtu medailí a přívlastků se v konečném důsledku hodnotí jen na dvě kategorie a to: chutná/nechutná.

  • Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?
  • Pro první setkání bych rozhodně nevolila otevření láhve metodou sabrage, ať si to tchýně zle nevyloží a nejsme hned na kordy.
  • Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Champagne. Jak jsem již několikrát zmínila, je pro mě tento kraj inspirací a obrovskou knihou k učení.

  1. Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?
  2. Nečtu, jsem zastáncem tradičních listovin a tudíž tištěných recenzí.
  3. Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?
  4. Máte možnost ochutnat Champagne v moravském kabátě.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařkou:

Cuvée Gold – brut. U našich zákazníků velmi oblíbený sekt se šupinkami 24 karátového zlata, který se v naší rodině dělá už od 90.let minulého století. Základ sektu tvoří Ryzlink rýnský a ve sklepě nám zraje šest let.

Prodejní cena 500 Kč

Cuvée Grande – brut. Základní použitou odrůdou je Merlot, zpracovaný na růžové víno. Jiskřivá barva a jemná ovocná vůně jsou v dokonalé harmonii. Ve sklepě před uvedením do prodeje zraje čtyři roky.

Prodejní cena 340 Kč

Pinot Noir – sec. Méně tradiční červený sekt má barvu černých višní, bohaté perlení a středně intenzivní aroma připomínající třešňový kompot. Ve sklepě nám zraje pět let.

Prodejní cena 310 Kč

Investor Brůna: Žijeme v jedné z nejlepších zemí světa — HlídacíPes.org

Korupce, nepořádek, rozbité okresní silnice, mnohde stále zdevastované pohraničí, nadvláda byrokratů. Ano, to všechno v Česku pořád je. Jaké si to děláme, takové to máme. Chce to ale nadhled. Žijeme v jedné z nejlepších zemí světa. A máme našlápnuto být stále nenápadným bezpečným přístavem Evropy.

„Pětina Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně. Zní to zle, ale jsme na tom lépe než Francouzi, Belgičané, Irové, Španělé či Slováci,“ shrnul nedávnou statistiku Eurostatu výstižně Lukáš Kovanda z Národní ekonomické rady vlády. Praha se umístila na 13. místě ze 113 světových měst v žebříčku kvality života, pořadí určila konzultační společnost D&L Partners.

A další potěšující informace, kterou uvádí nová Světová zpráva o štěstí: Česko je podle žebříčku OSN 19. nejšťastnější země světa a v posledních letech stoupá vzhůru. V roce 2016 bylo Česko 27., předloni 21. a loni 20. V letošním pořadí se umístilo těsně za Německem a Spojenými státy. Nejšťastnější zemí světa je podle žebříčku OSN už potřetí za sebou Finsko.

Budete mít zájem:  Celerový esenciální olej (ze semen) a jeho účinky za zdraví – na co je dobrý?

Rád jsem se z Londýna vrátil do Česka

Přestože pandemie mnohé změnila, tento trend nezastaví. Když si uvědomíme, že žijeme z celosvětového pohledu v bezpečné zemi, máme hned odpověď na otázku, proč jsou u nás tak drahé pozemky. A budou ještě dražší, ať jde o jakoukoliv lokalitu (kromě sociálně vyloučených). Protože čeho je omezené množství a čeho ubývá, to roste na ceně. A místo pro život je sakra cenná komodita.

Žil a pracoval jsem ve Velké Británii. Měl jsem možnost cestovat, pracovně i soukromě. A řeknu vám, líbí se mi Čechy, je to opravdu bezpečné místo. Už jen to, že všude kolem se děly teroristické útoky a u nás nebyly žádné.

V Praze se dělá víno, které může Morava závidětKAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG

 Pronajímal jsem nemovitosti americkým filmařům na natáčení. Hvězdy stříbrného plátna se v Praze cítily vždy skvěle, měly tady mnohem větší klid a soukromí než kdekoliv jinde.

Jsme opravdu geografický střed Evropy, obehnaný horami. Jejich potenciál je vskutku strategický, a to zejména z investičního hlediska. Není mnoho míst nabízejících tolik možností k rozvoji. O tom vědí už i Holanďané, kteří milují Krkonoše a Lipno, a mnozí z nich zde zůstávají na důchod.

Druhé Lucembursko? Proč ne

Z Čech se může stát nové Lucembursko a poskytneme investorům stabilní prostředí. Máme tady tradiční značky – je na čem stavět. Svou roli v ekonomice posilují firmy se zahraničními majiteli.

Hodně se píše, jak vyvádějí zisky zde vytvořené ven. Ale také sem něco přinášejí. Procesy, postupy, technologie, znalosti. Třeba jako BMW, když na Sokolovsku staví obří polygon pro autonomní vozidla.

Máme nálepku montovny, ale už je to jen klišé. Češi jsou vynalézaví. Dokážou vyrobit a prodat originální výtahy, s nimiž se prosadí v Arábii. Máme šikovné a podnikavé lidi.

V Praze se dělá víno, které může Morava závidět

Například v bývalé textilce v Perninku byla minulý rok firma před insolvencí. Místní podnikatel ji koupil v lednu 2020 a stabilizoval ji za minutu dvanáct. Navzdory první vlně covidu a dalším těžkostem.

Dnes se zde vyvíjí, vyrábí a prodávají zakázková automatická zařízení a linky, které se kvalitou, zpracováním  a integracím vlastního hardware a software vyrovnají nadnárodním společnostem působícím v automatizaci.

O těch, kteří něco umí a mají vůli se prosadit, se ale mluví málo. Víra ve schopnosti lidí v této zemi a zejména přejícnost druhým, aby se měli dobře, s touhou mít se stejně – a nikoliv přání, aby ten druhý padnul na kolena, dokáží s touto zemí udělat divy.

Kazíme si to harampádím

Jsem ze Sudet, narodil jsem se a půl života vyrůstal v Jablonci nad Nisou, kam se často a rád vracím. Vždycky je mi smutno, když projíždím obcemi jako Tanvald, Plavy, Velké Hamry. Neopravené domy, případně zfušované rekonstrukce, které lidi lepili jak vlaštovky hnízdo. Velký kontrast oproti Rakousku nebo Německu.

Tento neveselý pocit mám i v některých obcích Středočeského kraje: pěkné domy, kytičky v oknech a najednou hned vedle barabizny, harampádí, místní komunikace jak po válce.

To naopak Morava, ta je většinou jak ze škatulky, protože zde nebyly přetrhány kořeny, a generace rodin mají k místu, půdě a tradicím vztah.

Moje máma vždycky říkala: nevadí, když lidi nemají peníze, ale uklidit si kolem baráku nic nestojí. Není důvod tam skladovat vraky aut, pneumatiky, harampádí. Kdybychom si dokázali uklidit kolem domů a více se starali o své nemovitosti, byla by Česká republika ještě mnohem více super zemí na žití…

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější. A zabere vám to maximálně jednu minutu…Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1 000 Kč

Bílá vína

Bílé víno je oblíbeným doplňkem nejen k vynikající večeři, ale je oblíbeným společníkem i při posezení s přáteli. Sklenku tohoto lahodného alkoholu si jistě rádi vychutnáte i při příjemném domácím večeru s drahou polovičkou.

Může být vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů vinné révy.

Aby bylo víno krásně bílé, je třeba rmut, což jsou hrozny zbavené stopek a jadérek, ihned vylisovat a výsledný čistý mošt nechat zkvasit. Bílým vínům, která byla vyrobena z červených či modrých hroznů se pak říká klarety.

Dle cukernatosti hroznů se pak bílá vína rozdělují na několik druhů, které často předurčují i výslednou kvalitu. Jednotka cukernatosti se udává ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Rozlišujeme:

stolní víno – hrozny musí pocházet ze států EU, ale víno může být vyrobeno z libovolných hroznů. Tento druh mívá nejnižší kvalitu.

zemské víno – musí být vyrobeno rovněž z tuzemských hroznů, jeho cukernatost musí být nejméně 14°NM

jakostní víno – podmínkou je použití tuzemských hroznů moštových odrůd, má minimálně 15°NM,

jakostní víno s přívlastkem – nikdy se nedoslazuje. Vyrábí se z jedné moštové odrůdy, hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Podle obsahu cukru může být kabinetní (min. 19°NM), pozdní sběr (min. 21°NM), výběr z hroznů (min. 24°NM), výběr z bobulí (min.

27°NM), výběr z cibéb (min. 32°NM), ledové víno (min 27°NM), kdy hrozny byly sklizeny při teplotě -7°C a nižší, a ještě zmrzlé vylisovány. Posledním druhem je slámové víno (min.

27°NM), které má obdobné vlastnosti jako ledové víno, ale sníženého obsahu vody v hroznech se dosahuje nikoliv vymrznutím jako u ledového vína, ale sušením ve volném prostoru, na slámě či rákosu.

  • Dle obsahu zbytkového cukru pak můžeme bílá vína rozdělit na:
  • suchá: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
  • polosuchá: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr
  • polosladká: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr
  • sladká: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr

Drtivá většina bílých vín je dnes vyráběna pro okamžitou spotřebu, kdy platí pravidlo čím mladší bílé víno, tím lepší. Pouze v některých výjimkách je vhodné bílé víno skladovat a konzumovat po několika letech.

Všechna bílá vína  je ideální podávat chlazená při teplotě 8-12°C, vhodná teplota konzumace je pak při 10-14°C. Víno by nikdy nemělo projít tepelným šokem.

Na světě se pěstuje okolo pěti tisíc odrůd vinné révy, ze kterých se vyrábí různé druhy vín.

Ty nejznámější odrůdy v Česku jsou:

Chardonnay pochází z francouzského Burgundska, je to víno s lahodnou chutí a pikantní kyselinkou. Má zelenožlutou až nazlátlou barvu a voní po zelených jablkách.

Müller Thurgau je odrůda vyšlechtěna křížením Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného. Pro výborné pěstitelské vlastnosti a nenáročnost je dnes u nás nejrozšířenější odrůdou. Je zelenkavě žluté barvy, s typicky jemně muškátovým až broskvovými tóny.

Neuburské je rakouská odrůda vyžadující teplejší polohy. Vyznačuje se harmonickou, mírně nahořklou skořicovou chutí s nižší kyselinkou.

Rulandské šedé vzniklo ve Francii pupenovou mutací. Víno má zlatožlutou barvu, medově nasládlou vůni a typickou chlebnatou chuť.

Ryzlink rýnský pochází z německého Porýní. Rýnský výběr patří mezi nejkvalitnější vína a nazýváme ho „králem vín”. Je náročné na polohu a vyžaduje teplé slunné svahy. Víno je barvy zelené až žluté, vůně slabě muškátová, připomínající vůni kvetoucích lip.

Ryzlink vlašský má neznámý původ, u nás jedna z nejvíce pěstovaných odrůd. Vyznačuje se světle zelenou barvou s jemnou nevtíravou vůní a svěží chutí, převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu.

Sauvignon pochází z Francie. Víno je světlezelené až zelenožluté barvy s typickou chutí po kopřivách, broskvích nebo černém rybízu.

Tramín červený je jedna z nejstarších a nejvýše hodnocených evropských odrůd. Vína jsou plná, s kořenitou chutí. Je pro něj chrakteristická výrazná medově hrozinková vůně se závany aromatických látek čajové růže.

Veltlínské zelené je na Moravě velmi rozšířená odrůda pocházející zřejmě z Rakouska. Svěží, jemně nahořklá mandlová a plná chuť s pikantní kyselinkou.

Druhů a typů vín je velké množství a je potřeba při nákupu pečlivě vybírat.

My rozhodně můžeme doporučit polosuchý rakouský ryzlink Selektion Karlsberg Riesling Reserve, kde již na první pohled poznáte, že nejde o žádného „mladíčka“. Barva je zlatožlutá s lehce oranžovými odlesky a ve vůni i chuti se snoubí meruňky a broskve.

Pokud máte raději vína suchá, jasnou volbou je lahodný kabinetní ryzlink vlašský od ZD Němčičky z roku 2016.

Vinařské akce v týdnu 28. ledna až 3. února 2019

Tentokrát nebude důvod množství akcí s tuzemským vínem Praze závidět. I ve třech degustacích si ale lze najít něco zajímavého.

Degustace Vinařství Marcinčák má tu výhodu, že je ve středu jediná.

Věříme ale, že i ve větší konkurenci by byla vína tohoto člena uskupení V8 dostatečně atraktivní a lákající k návštěvě Moravské banky vín v Holešovické tržnici.

Ve čtvrtek už si budou dvě akce vzájemně konkurovat. Tradičně jedno z vinařství Znojemska představí ve vinném baru Vin vin. Poslední lednový den to bude vinařství Josefa Kořínka z Hnanic a jeho povětšinou lehčí mladá bílá vína.

To ve Viničním altánu se budou degustovat vína z Velkopavlovicka, konkrétně ze Zaječí z vinařství Pavlica.

I když seznam vín není zatím k dispozici, tušíme, že tady to bude na vážnější notu se starším ročníkem 2017 a neměl by chybět nějaký Hibernal či Pálava.

Vinařské akce Brno

Velmi zajímavý program je připravený pro vínomilce v Brně. V úterý to načne vinotéka RockWine, která si pozvala hustopečské vinařství Václav s nepřehlédnutelnou „helmou“ na etiketě.

Hned ve středu následuje další méně známé vinařství, v tomto případě i z nepříliš obvyklé lokality. Vinařství pod Kumstátem bratrů Valihrachů totiž sídlí v Krumvíři.

Svá vína předvedou v areálu řečkovického pivovaru na akci Vinné lóže Koštýř.

I když už je čtvrteční degustace vinařství Nepraš & Co. v Petit Cru vyprodána, nabízí se neméně zajímavá alternativa. Duel dvou vinařství Ondřeje Brdečka a Jindřicha Kadrnky se odehraje na půdě Elsner bistra na Zelném trhu. Tématem duelu je „výběr z barelů“, můžeme se tedy těšit na ukázky práce se dřevem.

Budete mít zájem:  Sluneční Alergie U Dětí?

Vinařské akce ve zbytku republiky

Dočkáme se už i dalších akcí otevřených sklepů, i když budou především zaměřené na mladá vína. Po sklepech můžete putovat a koštovat na Znojemsku v Jaroslavicích , kde se platí jen symbolické vstupné a dál se ochutnává za ceny dané vinařem. Je potěšující, že i na plakátu se člověk rovnou dozví o možnostech dopravy.

Sklepy s mladými víny se budou v sobotu v poledne otevírat i u příležitosti Hustopečského masopustu, u nějž posloužíme i odkazem na oficiální stránky. To v Drnholci

Vína

Je libo bílé, červené, růžové nebo třeba šumivé či portské víno za výhodnou cenu? Vítejte v nabídce prvotřídních vín od vyhlášených producentů vína z Moravy (Kaplička, Dufek, Zapletal, Čech), ale i Rakouska (Szigeti) či Portugalska (Cálem). Vybírat můžete z desítek odrůd, kategorií (Výběr z bobulí, Výběr z hroznů aj.) nebo dle stupňů suchosti (suché až sladké víno). Naprostá většina vín je přichystána v našem skladě a připravena k rychlé expedici do 24 hodin.

A krom vín samotných si v našem e-shopu vychutnáte neméně lahodné ceny s dopravou zdarma!

Jsme ESHOP, dodáváme do celé republiky, do všech měst, proto jsou dostupné Vína Praha, Ostrava, Brno, Olomouc, Plzeň. Liberec, České Budějovice, Pradubice, Hradec Králové a jiné.

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět Vinař si nemůže být jistý ani tím, jakou práci mu rozmary počasí přichystají na zítřek. Je proto př…

Celý článek

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět Vinař si nemůže být jistý ani tím, jakou práci mu rozmary počasí přichystají na zítřek. Je proto příjemným paradoxem, že co bude dělat v 11 hodin dopoledne, 11.

listopadu, ví každý vinař a milovník vína dlouho dopředu naprosto přesně – ochutnávat Svatomartinské víno, a to nejlépe za doprovodu pečené husy a koláčů! Víte, z kterých odrůd se Svatomartinské víno vyrábí, odkud pochází jeho tradice a název, kde jej zakoupit a jak připravit svatomartinskou husu? Na tyto a jiné otázky najdete odpověď v našem dnešním článku. Co je to Svatomartin…

Víno a kalorie

Také máte rádi víno + INFOGRAFIKA? Možná, že to poslední, co vás přitom napadne je, co takové kalorie ve víně? Pojďme se teď na to společně trošič…

Celý článek

Také máte rádi víno + INFOGRAFIKA? Možná, že to poslední, co vás přitom napadne je, co takové kalorie ve víně? Pojďme se teď na to společně trošičku blíže podívat. Možná budete překvapeni, kolik se toho o víně a jeho pozitivních účincích na naše zdraví, dozvíte.

Víno kalorie ve větším množství obsahuje. Je to s ním podobně jako s čokoládou. Takže víno a dieta opravdu dohromady na první pohled nejdou. Nicméně – co když pozitivní účinky převáží ty z našeho pohledu negativní? Třeba zjistíte, že ty „negativní“ kalorie navíc prostě jednoduše přehlédnete.

Léčivé víno Bezpochyby už j…

Co jste o vínu z Moravy možná nevěděli

Morava bez vína by byla podobně nepředstavitelná jako Valašsko bez slivovice či Rusko bez vodky. Přírodní bohatství jižní Moravy zde oslovuje vše…

Celý článek

Morava bez vína by byla podobně nepředstavitelná jako Valašsko bez slivovice či Rusko bez vodky. Přírodní bohatství jižní Moravy zde oslovuje všechny smysly, a to na každém kroku: jako lahodný mok v skleněném pohárku, motiv zaznívající v lidových písních nebo při pohledu na panorama vinohradů.

Kdy se vlastně začalo na Moravě víno pěstovat a čí to bylo zásluhou? Jak chutná typické moravské víno a které odrůdy z Moravy přímo pochází? Kromě zajímavostí o moravském vínu najdete níže také skvělé tipy na kvalitní vína z Moravy! Kdy se začalo na Moravě pěstovat víno a jak se tam dost…

10 faktů, které o víně možná nevíte

1. Víno je věda I. …. a věda o víně se jmenuje enologie. Pokud se chcete stát enology, profesionálními specialisty na víno, zapište si enologii n…

Celý článek

1. Víno je věda I. …. a věda o víně se jmenuje enologie. Pokud se chcete stát enology, profesionálními specialisty na víno, zapište si enologii na Mendelově univerzitě v Brně.

Mnoho praktických informací a zajímavostí o víně a potřebách pro víno však najdete i na stránkách našeho e-shopu, v sekci Články. 2. Víno je věda II. … což poznal každý, kdo se do vinařské problematiky ponořil hlouběji.

Víno se různí podle barvy, podílu zbytkového cukru, cukernatosti a odrůd, s vínem se pojí zajímavá a bohatá kultura stolování, přičemž zvláště správné skladování, dekantace nebo snoub…

Víno a teplota skladování a podávání

Skladování a teplota podávání vína mají značný vliv na chuť vína a celkový gastronomický zážitek z jeho pití.

Jinak řečeno, nesprávným skladováním a…

Celý článek

Skladování a teplota podávání vína mají značný vliv na chuť vína a celkový gastronomický zážitek z jeho pití.

Jinak řečeno, nesprávným skladováním a servírováním vína se můžeme o ledacos ochudit, a to my rozhodně nechceme! Pojďme si tedy ve zkratce představit základní pravidla, jimiž byste se při zacházení s vínem měli řídit.

Jak skladovat víno Teplota Ideální teplota pro skladování vína činí přibližně 12 až 13 stupňů Celsia a tu se snažte udržet i ve vaší vinotéce. Teplotní rozmezí může být širší, nicméně mělo by zůstat stálé a bez výkyvů. Na paměti je totiž třeba mít, že při v…

Vybíráme víno na svatbu i narozeniny, pro ženy i pro muže

Poradíme vám, jaké víno servírovat při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby, Vánoce, narozeniny či životní jubilea. Dozvíte se, jakými víny…

Celý článek

Poradíme vám, jaké víno servírovat při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby, Vánoce, narozeniny či životní jubilea. Dozvíte se, jakými víny a doplňky je vhodné obdarovat ženu a kterou odrůdou naopak potěšíte muže.

A téma článku využijeme i k představení kategorie dárkových vín, díky nimž je nákup vína pro dárkové účely snadný a levný! Víno na svatbu Ženíme se a vdáváme obvykle jednou za život, a proto na svatbě nešetříme.

Platí to hlavně o svatební hostině, kde zásadní úlohu zaujímá právě víno! Které víno zvolit pro slavnostní přípitek a které pro následn…

Učíme se číst z barvy, vůně a chuti vína

Z předchozího článku už víte, jak správně degustovat víno. Tím však úloha degustátora zdaleka nekončí. Smyslem ochutnávky vína je rozpoznat, zda ví…

Celý článek

Z předchozího článku už víte, jak správně degustovat víno. Tím však úloha degustátora zdaleka nekončí. Smyslem ochutnávky vína je rozpoznat, zda víno voní po ovoci, květinách, vanilce nebo třeba petroleji.

A zdatnější ochutnávači zvládnou z buketu, barvy a chuti vína dokonce určit jeho odrůdu, původ nebo stáří. Erudovanou degustací tedy skutečné dobrodružství teprve začíná! Naučte se s námi číst z barev, vůní a chutí vína. Krom tohoto článku vám bude pomocníkem kazeta vonných esencí Pulltex.

Co nám o víně prozrazuje? Barva Červené víno Od tmavě rudé přes světle červenou, až …

Víte, jak správně degustovat víno

Degustace vína není taková věda, jaká se z něj mnohdy dělá. Přehled hlavních zásad vás naučí, v jakém pořadí bílá, červená, suchá či sladká vína ochu…

Celý článek

Degustace vína není taková věda, jaká se z něj mnohdy dělá. Přehled hlavních zásad vás naučí, v jakém pořadí bílá, červená, suchá či sladká vína ochutnávat a jak z vašich smyslových orgánů vydobýt co nejvíc vůní a chutí daného vína.

V tomto článku se tedy zaměříme na správnou posloupnost ochutnávání vín a na práci s očima, nosem a ústy. V příštím díle si něco povíme o aromatických odstínech, chutích a barvách, které můžete – po troše poctivého a příjemného tréninku – ve víně nalézt.

Kde nejčastěji ochutnáváme víno? Restaurace, vinárna, vinný sklípek, ale i obývací pokoj některého z p…

Vína z našich vinařství – Vinařství František Zapletal

Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná i cenami ověnčená vína vám nabízíme? Anebo potřebujete doporučit výjimečně povedené vín…

Celý článek

Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná i cenami ověnčená vína vám nabízíme? Anebo potřebujete doporučit výjimečně povedené víno, které rozhodně stojí za to ochutnat? V seriálu Vína z našich vinařství vám představíme všechny naše dodavatele, včetně jejich nejlepších vín, která musíte zkusit! Vinařství František Zapletal z Velkých Bílovic Až budete mít cestu z Brna do Bratislavy, dopřejte si krátkého odpočinku v malebné vsi Velké Bílovice, největší vinařské obci České republiky. A pokud se na jižní Moravu hned tak nedostanete, poznejte ji skrze typické chutě a …

Vína z našich vinařství – Vinařství Dufek

Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná i cenami ověnčená vína vám nabízíme? Anebo potřebujete doporučit výjimečně povedené vín…

Celý článek

Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná i cenami ověnčená vína vám nabízíme? Anebo potřebujete doporučit výjimečně povedené víno, které rozhodně stojí za to ochutnat? V seriálu Vína z našich vinařství vám představíme všechny naše dodavatele, včetně jejich nejlepších vín, která musíte zkusit! Vinařství Dufek ze Svatobořic Ačkoli se založení Vinařství Dufek ze Svatobořic u Kyjova oficiálně datuje až rokem 2003, pan Josef Dufek tím navázal na více než 100letou tradici rodinného vinaření. A kvalita, jak připomíná i firemní motto Vše se podřizuje kvalitě, byla a je n…

Lednicko-valtický areál – Horydoly.cz – Outdoor Generation

Doporučujeme s ohledem na vinné sklípky nechat auto doma. Do Lednice a Valtic často jezdí vlaky i autobusy z Břeclavi, Mikulova a Brna. Originální možností, jak se do Lednice dostat, nabízí loď Sámo. Vyjíždí z Břeclavi a po Dyji vás doveze k Janohradu uprostřed zámeckého parku.

Doporučené vybavení

Pokud pojedte na kole, je vhodný trekkingový bicykl. Na koloběžce pro dospělé je trasa také dobře sjízdná. Pěším turistům stačí nízké pohorky, nepromokavá bunda a svačina.

Půjčovny kol

  • Půjčovna kol Lednice, Břeclavská 366
  • Fummorava
  • Cykloráj
  • Hurá na kolo
  • Turistické infocentrum 
  • Cyklosféra 
  • České dráhy 
Budete mít zájem:  Zadrhávání V Řeči Léčba?

Lednice, Nádražní 336Valtice, Petra Bezruče 1125Valtice, K Lesíku 815Břeclav, U Tržiště 8Břeclav, Pod Zámkem 3Břeclav, nádraží

Pojďme si tedy udělat dvanáctikilometrový pohodlný výlet do krajiny, kterou místní šlechtický rod Lichtensteinů přetvořil z močálovitých lužních lesů na oázu odpočinku.

Pešky nebo na kole

Z Lednice půjdeme pěšky nebo pojedeme na kole nejprve podél Zámecké Dyje, poté obejdeme Lednické rybníky, vystoupáme do dubových a habrových lesů a nakonec skončíme ve Valticích.

Uvidíme turecký minaret, řecký Apollonův chrám, rustikální Nový dvůr, středověký pomník svatému Hubertovi a empírový vítězný oblouk zvaný Randez-vous.

Hra na pravdu nebo na lež?

Vše je sice kašírované a jen jakoby, protože se samozřejmě nejedná o originály, ale kopie. Ty však díky svému stáří nějakých dvě stě let už mají dostatečnou patinu na to, aby se daly brát vážně. Ve své době ovšem byly zřejmě jako pěst na oko, podobně jako dnes plastové napodobeniny renesančních nebo antických schodišť u některých podnikatelských sídel.

Po cestě se můžeme vykoupat v rybníku Apollo, projít v lese, prohlédnout vinohrady a na závěr si dát skleničku vína v některém z valtických sklípků. Na lesních pěšinkách potkáte v tuto dobu jen pár výletníků a cyklistů.

Vzácná krajina

Lednicko-valtický areál je od roku 1996 zapsán do seznamu UNESCO, ve kterém jsou světově nejcennější přírodní i lidské výtvory.

Booking.com

Trasa

Od zámku zajdeme podle místních značek k orientální napodobenině Minaretu. Vyhlídka na park se Zámeckou Dyjí pod nohama stojí za desetikorunu vstupného a něco námahy při šplhání po vysokých schodech.

Vrátíme se k zámku a po červené turistické značce dojdeme na pláž Mlýnského rybníka. Nad ní se tyčí pseudoantický Apollonův chrám. Podél rybníka pokračujeme k zajímavě tvarovanému Novému Dvoru, kde se dnes chovají koně.

Kousek odtud je další pseudoantický chrám Tří Grácií. Cestu lesem nám zpestří pseudostředověký pomník ochránci lovců a myslivců svatému Hubertovi.

Až budeme pod pseudoempírovým vítězným obloukem Randez-vous, zbývá nám do Valtic jen kousek cesty. Červená značka nás tam spolehlivě dovede.

INFO: Lednicko-valtický areál

Zobrazit místo Běžky a kola na větší mapě

Vinařská oblast – Česká republika, Morava | E-shop Global Wines & Spirits

Důkazy o pěstování révy na území dnešní Moravy jsou datovány již do období kolonizace Evropy římskými legiemi. Za počátek novodobého vinařství je pak považován přelom 11. a 12. století. V 16. století následuje rozmach, na začátku 20. století révokazová kalamita a po druhé světové válce téměř zánik.

V roce 1952 přichází tehdejší socialistická vláda s plánem jednotné výstavby vinic a soběstačností v produkci vín. Vznikly gigantické továrny na víno, kde kvantita zvítězila nad kvalitou.

V posledních 20 letech začaly do vinařství plynout investice, přišly moderní technologie a začala nová tradice rodinných a středních firem. Vznikají nová vinařství, vedená mladými lidmi, pružně reagujícími na poptávky trhu, se snahou o zvyšující se kvalitu. Ve světovém měřítku se stále jedná spíše o „butikovou“ produkci, ale díky tomu je paleta moravských vín pestřejší a zajímavější.

Podle nového zákona č. 324/2004 Sb. je Česká republika rozdělena na dvě oblasti – Čechy a Morava. Čechy se dále dělí do dvou podoblastí, a to Mělnické a Litoměřické, a Morava do čtyř podoblastí – Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a Znojemské. Jednotlivé podoblasti jsou detailněji rozděleny podle jednotlivých vinařských obcí.

Kategorizace moravských vín podle cukru

Kategorie Množství cukru Suché

Polosuché

Polosladké

Sladké

Nejvýše 4 g zbytkového cukru na litr
4,1 – 12 g zbytkového cukru na litr.
12,1 – 45 g zbytkového cukru na litr.
Minimální obsah 45 g zbytkového cukru.
Kategorizace tichých moravských vín

Kategorie vína Popis Stolní víno

Zemské víno*

Jakostní víno

Jakostní víno s přívlastkem

Kabinet

Pozdní sběr

Výběr z hroznů

Výběr z bobulí

Výběr z cibéb

Ledové víno

Slámové víno

Nejnižší kategorie bez označení odrůdy a původu, může pocházet i z jiné země EU.
Tuzemský původ, povolené odrůdy, výnos max. 12t/ha, cukernatost hroznů nad 14 °NM. Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou.
Tuzemský původ, povolené odrůdy, výroba v místě původu, výnos max. 12t/ha, cukernatost hroznů nad 15 °NM. Jakostní vína se dělí na odrůdová (minimálně 85 % uvedené odrůdy) a známková.
Z jedné odrůdy stanovené pro danou oblast, nejméně 85 % uvedené odrůdy, označeno názvem přívlastku, názvem oblasti, vinařské obce a ročníkem.
Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.
Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.
Vyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Vyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly nejméně 32 stupňů přírodní cukernatosti.
Vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

* Poznámka: Klasifikace nepočítá s víny vyrobenými z několika odrůd tzv. cuvée. U nás takové, byť kvalitativně velmi vyspělé a dražší víno, může nést označení pouze „Jakostní víno“. Trend výroby cuvée v našich zeměpisných šířkách prudce roste, proto se uvažuje o změně vinařského zákona.

Od roku 2009 se používá nový druh označení vín:

VOC – Víno Originální Certifikace

  • VOC Znojmo – patří sem odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée
  • VOC Modré hory – patří sem obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice. Vína s označením VOC mohou být pouze červená nebo růžová vína z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. U červených vín je pak předepsána minimální doba zrání 18 měsíců.
  • VOC Mikulov – patří sem pouze odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré, Pálava
  • VOC Pálava – patří sem pouze odrůda Ryzlink vlašský
  • VOC Blatnice – patří sem pouze odrůdy ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay
  • VOC Valtice – patří sem pouze odrůdy Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský, stejně jako kupáže z obou odrůd
  • VOC Mělník – patří sem pouze odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Rulandské modré
  • VOC Hustopečsko – patří sem pouze odrůdy Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Tramín červený a Rulandské modré
  • VOC Kraví Hora – patří sem pouze odrůda André
  • VOC Bzenec – patří sem pouze odrůdy Ryzlink rýnský a Rulandské bílé
  • VOC Slovácko – patří sem pouze odrůdy Muškát, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Rulandské modré a Frankovka

Přírodní, naturální nebo také autentická vína

Pojmy naturální, přírodní nebo autentické víno jsou v poslední době velmi populární a vyhledávané. Co ale takové označení vlastně znamená? Jak je to s legislativou a jaký je rozdíl mezi naturálním a biovínem?

Biovína
Biovína mají s naturálními víny společné zejména ekologické pěstování a hospodaření na vinici.

Pro biovína je typická čistota produktu v biokvalitě, což ale umožňuje i použití selektovaných kvasinek, řízeného kvašení, čiřících prostředků, ale i vyšších hodnot SO2 nebo speciálních postřiků vhodných pro biozemědělství.

Zakázáno je použití umělých hnojiv, syntetických pesticidů, chemických přípravků, postřiků, růstových regulátorů a umělých látek. Veškerá hnojiva a podpůrné látky musí být schváleny pro použití v ekologické produkci. Na škůdce lze použit feromonové rozprašovače nebo pasti.

Autentická vína
Přírodní vína jsou vyráběna autenticky. Vinaři kladou důraz na původní postupy a tradiční metody, a to jak na vinici, tak ve sklepě. Nepoužívají žádné postřiky (ani ty vhodné pro biozemědělství).

Vinaři si vystačí s pomocí užitečného dravého hmyzu (slunéčka, draví roztoči, škvoři a lumčíci) a speciálních bylinných společenstev,
která jsou součástí zelených pásů mezi řadami révy.

Tato společenstva podporují víno v růstu, zlepšují vodní režim, pomáhají lépe zužitkovat vzdušný dusík z půdy a v neposlední řadě jsou útočištěm prospěšného hmyzu.

Autentisté se snaží být v maximálním souladu s přírodou a jejím přirozeným rytmem. Využívají energetických sil i fází měsíce.

Je pro něj typické používání biodynamických komponent jako je vlastní kompost nebo přírodní preparáty, které si sami připravují.

Jedná se například o roháček, křemenáček nebo preparáty
z řebříčku či dubové kůry.

Díky ekologickému hospodaření ve vinici, vhodně zvolenému ozelenění a využití přirozené úrodnosti půdy lze zajistit ideální podmínky pro dobrou a kvalitní úrodu.

Vždy je třeba zajistit vhodný řez a redukci sklizně tak, aby bylo možné získat vysoce jakostní hrozny s vyváženým obsahem cukru a kyseliny. Hrozny disponují pestrou paletou chutí a vůní, která je dále podpořena i zpracováním vína ve sklepě.

Pomalá fermentace s minimálním přístupem vzduchu, zrání v keramických nádobách, úplná či spontánní fermentace. To jsou procesy, které dávají vínu zcela unikátní chuť. Autentická vína tak mohou mít zcela odlišný charakter než běžná vína.

Pro začátečníka s těmito víny může být jejich pochopení opravdovou výzvou. Kdo ale odhalí jejich kouzlo a přijme ho za své, ten v nich jistě objeví zcela nový svět vína. Svět, který běžným konzumentům zůstane mnohdy utajen navěky.

Pro naturální vína není povolena žádná nebo jen hrubá filtrace, tj. mechanická redukce kalů v mladém víně.

Čiření se provádí s pomocí vybraných přírodních látek, jako je bentonit nebo čerstvý vaječný bílek. Jsou omezeny i limity síry, které ovšem nejsou pevně zakotveny v legislativě.

I proto je definice „Naturálního
vína“ často odlišná v závislosti na zdroji.

V České republice se setkáváme se dvěmi hlavními autentistickými spolky: Autentisté a Autentista Moravia Magna. Oba tyto spolky se řídí přísnými pravidly pro pěstování révy a zpracování hroznů a mají je sepsána ve svých chartách, které definují konkrétní směr a filozofii výroby.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector