V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Chutné kuřecí maso obalené v cornflakes je v gastronomii skutečný hit! Šťavnaté a do křupava usmažené kuře obalené v cornflakes milují všichni, od dětí přes mládež až po dospělé!

Takzvaná kukuřičná strouhanka se často používá jako náhrada normální strouhanky, mouky nebo strouhanky panko. Žádná z těchto surovin však nekřupe tak příjemně jako nahrubo rozdrcené kukuřičné lupínky.

Proto se nabízí otázka, v čem spočívá její tajemství a jak jí připravit? A ta nejdůležitější: zda opravdu neexistuje hotové řešení určené pro restaurace? Odpověď zní ano! V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Prozradíme vám několik skutečností, které se týkají obalovací směsi na kuře, která křupe jako kukuřičná strouhanka.

Zeptali jsme se kuchaře z jedné fast-foodové restaurace, jak připravuje své kuřecí maso v cornflakes:

“Kuřecí prsa opláchnu pod vodou, vysuším a nakrájím na podélné kousky. Oloupu česnek, nasekám ho a přidám k masu. Maso ochutím solí, pepřem, sladkou a pálivou paprikou, přidám vejce a pečlivě promíchám.

Misku přikryji potravinářskou fólií a vložím na minimálně 2 hodiny do ledničky. Potom si připravím surovinu na obalení. Kukuřičné lupínky nasypu do mikroténového sáčku a rozklepu paličkou na maso.

Kousky marinovaného kuřete obalím v rozdrcených kukuřičných lupíncích a takto připravené stripsy v cornflakes smažím na rozpáleném oleji.”

V jiné restauraci zase obalují kuřecí stripsy v cornflakes a nugety takto:

“Lupínky nadrtíme nadrobno. Smícháme je s vejci. Kuřecí prsa nakrájíme a okořeníme. Obalíme v mouce a následně ve vejci s lupínky. Takto připravené kuřecí v cornflakes smažíme hluboko ponořené v oleji.”

A tohle je naše metoda obalování kuřete, díky které se na mase vytvoří obal, který vypadá jako cornflakes strouhanka

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

instrukce na přípravu stripsů (kousků bez kosti)

Oběma způsoby dosáhnete podobného výsledku, ale kuchaři přiznávají, že corn flakes strouhanka často nechce držet, odpadává a přepaluje se ve fritéze.

Upozorňují také, že příprava samotné směsi a následné obalovaní v cornflakes je komplikované. Lupínky je potřeba rozdrtit, což je časově náročné.

Zákazníci si naopak všímají rozdílů u samotného koncového produktu (jak vypadá kukuřičná strouhanka po usmažení a její chuť).

“Naposledy jsme tady jedli velmi dobré kuřecí nugetky v cornflakes. Obal při jídle příjemně křupal a vypadal velmi dobře.

Dneska jsme si objednali kuřecí paličky v cornflakes a bylo vidět že je obal z větších kousků lupínků, což našim dětem vadí, ale určitě se sem ještě vrátíme”,  slyšeli jsme v jedné z restaurací.

Tento názor jasně ukazuje, že manuální příprava obalovací směsi a následný produkt jako např. kuřecí prsa v cornflakes z rukou různých zaměstnanců kuchyně vede k tomu, že kvalita a chuť jídla není vždy totožná.

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Existuje navíc ještě jeden problém: syrová vejce v gastronomických provozech. Konkrétně otázka, jak správně používat vejce a jaké požadavky přitom splnit. Podle předpisů Státní hygienické inspekce je potřeba vejce dezinfikovat. K přijatelným způsobům dezinfekce podle nich patří:

  • tepelná dezinfekce,
  • ozařování.

Dezinfekce vajec musí probíhat v samostatné místnosti, která je vybavená ozařovacím přístrojem na vejce, dřezem, ledničkou a také místem pro spařování, což pro majitele restaurace představuje zajistit samostatnou místnost s vybavením a vynaložit na to další náklady.

Je možné tyto problémy, které před nás staví kukuřičná strouhanka na kuře, nějak vyřešit?

Máme pro Vás dobrou zprávu! Pro gastronomická zařízení existuje speciální řešení, které vám umožní připravovat kuřecí kousky v cornflakes obalu, který vypadá jako z kukuřičných lupínků, ale ve skutečnosti je neobsahuje.

Obalovací směs s lupínky bez lupínků – je to možné?

Chcete ve své restauraci podávat křupavé smažené kuře a zároveň se vyhnout problémům, které přináší práce s obalovací směsí z lupínků? Použijte hotovou obalovací směs na kuřecí maso, která je určená pro restaurace a bistra! Po usmažení je zlatá, křupavá, nadýchaná a má typické lupínky(je roztřepená), které jsou tak typické pro kuřecí maso v americkém stylu. Obalovací směs bez kukuřičných lupínků má moučnou konzistenci a její zlatavé vločky nebo lupínky vznikají způsobem obalování, který jsme podrobně popsali v našem instruktážním videu, na které se můžete podívat níže.

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Co potřebujete k tomu, abyste mohli pracovat s tímto hotovým produktem? Musíte najít ve vaší kuchyni místo pro hlubokou GN gastronádobu (hlubokou proto, aby vám při obalování nepadala směs mimo nádobu) a GN gastronádobu na studenou vodu.

Samotný proces obalování je rychlý a snadný. Hotovou směs nasypejte ze sáčku do nádoby a můžete obalovat. Díky hotovému řešení navíc nemusíte přemýšlet nad tím, jak zajistit, aby maso bylo šťavnaté a chutné.

Stačí, že kuřecí maso před obalováním naložíte do hotové marinády, která se běžně prodává v sadě s obalovací směsí.

Tato fáze přípravy se postará o to, že maso bude nejen šťavnaté, ale díky marinádě bude obal po rozkrojení nebo ukousnutí výborně přiléhat k masu. Maso a obal nejsou spojené pojivem. Nemusíte vůbec používat čerstvá vejce!

Obalovací směs vyrobená z cornflakes a hotová obalovací směs

Na rozdíl mezi používáním hotového výrobku a na místě připravené obalovací směsi z kukuřičných lupínků jsme se zeptali lidí, pro které je to nejbližší téma, čili kuchařů. Taková byla jejich odpověď:

“Díky tomu, že obalujeme předem naložené maso, můžeme připravovat smažené stripsy průběžně, aniž bychom museli obalovat větší množství do zásoby. Samotné obalování probíhá velmi rychle. Stačí použít hotovou obalovací směs a studenou vodu.

Samozřejmě je potřeba získat jistou praxi, aby měl obal typické vločky(lupínky) a vypadal jako z kukuřičných lupínků, ale čím déle člověk pracuje s hotovou obalovací směsí, tím je to pro něj jednodušší.

Velkou výhodou je pro mě to, že neobsahuje pojivo nebo vejce, které se lepí na ruce a komplikují obalování.“ Dodává také: „Rovněž oceňuji, že proces je opakovatelný. Zejména, když je velká rotace zaměstnanců.

Stačí jednou předvést způsob obalování, párkrát zkontrolovat a člověk má jistotu, že kvalita bude vždy vysoká a křupavý obal bude mít vždy stejný vzhled.”

Jeden z majitelů sítě restaurací, které prodávají jídla se smaženým kuřecím masem, si také všímá výhod práce s hotovým produktem. Poznamenává: “Příprava obalovací směsi z kukuřičných lupínků je časově náročná, zaměstnanci často nejsou schopni dodržet stejnou kvalitu při přípravě obalu a obalování, což se projevuje na vzhledu a chuti jídla.

Nemohu si to dovolit, protože mám skupinu stálých zákazníků, kteří mají konkrétní očekávání. Kuře v cornflakes tato očekávání nesplňuje!” A dodává: “S obalovací směsí na kuře se musí v kuchyni dobře pracovat a ještě lépe musí chutnat a vypadat. Hotová obalovací směs na kuře, kterou používáme, tyto požadavky splňuje.

Porce masa navíc díky typickému roztřepenému obalu vypadá větší a je chutnější.”

Křupavé smažené nugety

Efekt obalu z kukuřičných lupínků dosáhnete s hotovou obalovací směsí snadno, bez zbytečných komplikací a vždy ve stejně vysoké kvalitě.

Podívejte se na naše produkty

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Strouhanka

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Jemná marináda

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Pikantní marináda

Tajemství bylo vyzrazeno. Známe recept na kuřecí řízečky z KFC

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Kentucky Fried Chicken neboli smažené kuře z Kentucky, charakteristické označením KFC jistě není nutné dlouho představovat. Každý, kdo kdy ochutnal křupavé a neobvykle vonící kuřecí kousky a pálivá křidélka někdy přemýšlel o tom, v čem tkví tajemství této chuti, kterou v domácích podmínkách většina z nás neuměla napodobit. Klíčem k úspěchu je unikátní směs koření, ale také způsob přípravy. Zjistili jsme, jak se připravuje speciální marináda na kuře i jakým způsobem kousky obalit, aby byly tak křupavé jako z KFC.

Budete mít zájem:  Jak dodržet novoroční předsevzetí po celý rok

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Výroba řízečků není vlastně nic komplikovaného. Možná vás překvapí, že základem je palačinkové těsto. Pro získání správné struktury těstíčka je ale zapotřebí ještě pár věcí. Kromě základních složek, jako je mouka, voda, sůl, pepř a další koření je totiž k získání správné křupavosti a chutí zapotřebí dodržet také správný způsob přípravy. Níže uvádíme podrobný recept.

Na řízečky z KFC budete potřebovat

Na těstíčko:

  • 1 dvojitá kuřecí prsa
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky pepře
  • půl lžičky sušeného česneku
  • půl lžičky sladké papriky
  • půl lžičky chilli
  • špetka kajenského pepře
  • 1,5 hrnku mouky
  • půl sklenice mléka nebo vody
  • olej na smažení

Na marinádu:

  • přírodní jogurt nebo kefír
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky pepře
  • špetku chilli

Způsob přípravy

Fáze 1 – příprava

Pro získání nejlepší možné chuti je vhodné začít den předem.

Kuřecí prsa pokrájejte na menší kousky podle svých preferencí. Marinádové ingredience smícháme v míse nebo pekáčku a naložíme do hotové směsi kousky kuřete tak, aby každý z nich byl důkladně obalený marinádou. Pozor, ať neleží více kusů masa na sobě suchou stranou. Nádobu s naloženým kuřetem přikryjeme potravinářskou fólií a přes noc umístíme do lednice.

Fáze 2 – obalování a smažení

Mouku rozdělíme na dvě části. Jeden hrnek použijeme na výrobu palačinkového těsta.

V míse smíchejte mléko, koření, mouku a důkladně promíchejte. Pokud by vám to šlo ztuha, můžete si pomoci mixérem či šlehačem. Konzistence by měla být o něco hustší než u běžných palačinek.

V čem se obaluje kuře KFC, že tak křupe? Cornflaky to nejsou

Do směsi vložte marinované a okapané kousky kuřete. Polovinu zbylé mouky nasypte do uzavíratelné misky, vložte na ni kuře v těstíčku a zbytek mouky nasypejte na vrch. Krabici uzavřete a mouku s kuřetem řádně proklepejte. Tímto postupem se zbytek mouky usadí na povrchu a způsobí, že bude po usmažení neodolatelně křupavá.

Pak už jen rozpalte pánev s olejem a všechny řízečky usmažte dozlatova.

Kfc zakladatel | kfc, celým názvem kentucky fried chicken, je

Ostatně v těchto řetězcích také nalezneme například známý fastfood KFC, jehož historie je opravdu zajímavá a jeho zakladatel se neřadí k těm lidem, kteří nestojí za zmínku. Za vším stojí Harland Sanders.

Jméno tohoto muže si už pamatuje opravdu málokdo Zakladatel KFC a jeho 7 rad pro dosažení byznysového úspěchu. Warengo @warengo. Než se z Haralda Sanderse stal úspěšný podnikatel, trvalo to téměř 60 let.

Celý život se topil v osobních i pracovních selháních, utekla mu žena a nesčetněkrát byl vyhozen ze zaměstnání. Díky svým zásadám však všechny strasti.

Zakladatel KFC plukovník Sanders se objevil před hosty v bílém obleku s černým přívěskem. Obraz doplnil vousy s klínem a šedými vlasy. Tato postava měla obrovský úspěch u veřejnosti. Garland vždy šel jen v bílém obleku. Klienti se seřadili.

Počet prodaných kuřat by mohl být určen množstvím potřebných koření Zakladatel KFC přežil smrtící přestřelku, proklel baseballový tým a žaloval vlastní restauraci o 122 milionů dolarů Kategorie Doporučené články Kvízy News Podcasty Filmová databáze Market Blog Kariéra Benefity Předplatné Kontakt Reklama O nás Sho

Vymyslel ji Harland Sanders, zakladatel KFC. Její celé složení s přesnými poměry nezná žádný člověk na světě, říká Petr Hlavica , area coach KFC.

Informace o složení údajně mají jen dva lidé na světě, z nichž každý ale zná jen polovinu přísad; jedná se tak prý o jeden z nejstřeženějších receptů na.

Hlavními majiteli sítí KFC, Burger King a Starbucks v Česku jsou nově Mexičané Pirátské zdanění kapitálu odradí lidi od podnikání, tvrdí zakladatel Socialbakers Jan Řežáb. Neznámí útočníci zabili hlavního muže íránského jaderného programu. Írán obviňuje z útoku Izrael. nabídka pracovních pozic

Najdi si nejbližší KFC restauraci! Drive Thru, se zadhrádkou, dětským koutkem, KFC Rozvoz nebo nonstop? Vyber si, která ti nejlépe vyhovuje McDonald's Corporation je společnost provozující jeden z největších světových řetězců rychlého občerstvení. Byla založena v roce 1940 bratry McDonaldovými, kteří svůj první stánek otevřeli v Kalifornii.

Její rozmach však začal až v roce 1955, kdy ji převzal podnikatel Ray Kroc, který byl synem českých emigrantů.V roce 1960 byla firma přejmenována na McDonald. Our website is designed to work in portrait mode.

Kindly rotate your device Chcete pracovat pro společnost KFC nebo doporučit místo svým známým? Navštivte sekci KARIÉRA, kde jsou všechna aktuální volná pracovní místa

Diskuze V čem obalují kuřecí maso v KFC?

Velikost písma:

@KFC píše:
Ahojte všichni, sice je tato diskuze stará už skoro rok ale pokud to ještě
někoho zajímá řeknu vám přesně v čem a jak se obaluje maso v kfc.
Takže pikantní maso se nejdřív 15minut marinuje s pikantní marinádě
s vodou, potom se obaluje v mouce, která se skládá z hladké mouky a
pikantní přísady(to už chodí namíchané neví přesně co tam je) a postup
obalování je, maso se dá do mouky a procedurou podebrat, přeložit,
podebrat, zvednout se to obaluje 7×, sice vám to asi moc neřekne ta procedura
ale laicki řečeno obalí se to pořádně v té mouce, potom se obalené maso
vloží do vody vytáhne nechá okapat a proces obalení se provádí znovu a
až potom se to dává smažit při teplotě 175stupňů a každé maso má
jinou dobou smažení tot celý zázrak. a kukuřičné lupínky to NEJSOU
opravdu to udělá ta mouka a si ta vysoká teplota.

To se mi nějak nezdá, že by se to dávalo do normální vody
Přijde mi to takový zvláštní 

Tak co kuchařinky, jaká směs vám chutná nejvíce, abych věděla co mám
vyzkoušet?
Hlavní problém je ale v tom, že nemám friťák
Zkoušel to někdo i na pánvi případně v troubě? 

Ty blaho, fakt se to v kfc dela takto jo? mazec… @Saintpaulia ja to delam
tak, ze si do mouky dam koreni klidne palive, obalim ve vajicku a placnu do
strouhanky s namackanyma lupinkama a nekdy to dam jen do panvicky s vice
olejem a trochu masla, nekdy si kureci kousky nalozim pres noc a pak jen mouka,
vajicko, strouhanka s lupinky. a je to dobrota, bohuzel nedelame casto.
obalovany rizky v troube jsem delala jednou a nam to teda nechutnalo, znova
jsem nezkousela. omluva za chybky, jsem na tel.

@wildcherry
My právě nemáme rádi klasické obalované řízky, více nám chutná
přírodní. Ale napadlo mě namočit je přes noc do jogurtu a pak právě
obalit jak píšeš.

Lupínky máš kukuřičné rozdrcené že? Mám jen
strach, aby se ty lupínky na pánvičce nepřipálily (a maso by třeba nebylo
ještě hotové). Jak dlouho to cca smažíš na pánvi? Díky moc 

Myslím že na Spektru chodí pořad Utajený šéf a právě nedávno tam
byla společnost podobná KFC. A ukazovali tam, že je to maso několikrát
obalené v té jejich mouce se směsí, kterou jim dodává např. to KFC.

Kdyby maso obalovali v jiné směsi od jiného dodavatele, tak by jim odebrali
licenci.

Taky bych chtěla znát přesný recept, ale asi ho neseženem A nechápu jak někomu může chutnat maso
obalené v kornflecích 

  • @anabel9
    Já jsem ty kukuřičné lupínky ještě nezkoušela tak nevím, jak to bude
    chutnat.
  • Jinak škoda, že se ta směs(mouka) nedá někde objednat 
Budete mít zájem:  Konopí na předpis je zpět, ale za jakou cenu

@KFC píše:
Ahojte všichni, sice je tato diskuze stará už skoro rok ale pokud to ještě
někoho zajímá řeknu vám přesně v čem a jak se obaluje maso v kfc.
Takže pikantní maso se nejdřív 15minut marinuje s pikantní marinádě
s vodou, potom se obaluje v mouce, která se skládá z hladké mouky a
pikantní přísady(to už chodí namíchané neví přesně co tam je) a postup
obalování je, maso se dá do mouky a procedurou podebrat, přeložit,
podebrat, zvednout se to obaluje 7×, sice vám to asi moc neřekne ta procedura
ale laicki řečeno obalí se to pořádně v té mouce, potom se obalené maso
vloží do vody vytáhne nechá okapat a proces obalení se provádí znovu a
až potom se to dává smažit při teplotě 175stupňů a každé maso má
jinou dobou smažení tot celý zázrak. a kukuřičné lupínky to NEJSOU
opravdu to udělá ta mouka a si ta vysoká teplota.

přesně tak, v KFC jsme dělala 2 roky, sice ne přímo s masem, tam byli
hlavně kluci, ale něco mě i tak naučili. Dneska už bych to samozřejmě
nevěděla Směsi chodily už namíchané,
jak mouka, tak marináda, takže složení neví nikdo z nás.

osobně z KFC nejvíc miluju stripsy, ty bych mohla jíst furt 

Já to kdysi v těch lupíncích zkoušela a musím říct, fakt to bylo
dobré a i manželovi to chutnalo 

@ixule
A dělala jsi to na pánvičce? Mám strach, že se to připálí
A manžel má rád klasické řízky ve strouhance? Ten můj totiž ne.

Já dělám kuřecí tak, že si připravím bílý jogurt, do toho česnek,
kari (no prostě něco pikantního), do toho maso a nechám odležet, pak si
rozdrtím balíček paprikových chipsů a kuře ve směsi obalím (brambůrky
do nich namačkat) a položím na plech kde je pečící papír a šup do
trouby…bez tuku, křehké a výborné 

@Saintpaulia
píše:
@ixule
A dělala jsi to na pánvičce? Mám strach, že se to připálí
A manžel má rád klasické řízky ve strouhance? Ten můj totiž
ne.

co si pamatuji tak ano, klasicky jsem dala mouku, vejce a křupinky a šup do
rozpáleného oleje. To ano, můj manžel má klasické strouhankové rád, na
tyhle se díval dost nedůvěřivě, ale moc mu to chutnalo. Jestli tomu tvému
nechutnají klasické, tak nevím, zda by mu to chutnalo takto, je to jiné, asi
jde o to, co mu na tom vadí 

Ty lupinky jsou opravdu dobry, ale davam je i se strouhankou z rohliku.maso
delam taky v jogurtu, pridam sul, pepr a majonezu, nebo tatarku a je to dobry,
ale jen jogurt a obalit jsem nezkousela. strypsy v kfc miluju:-D

@Saintpaulia
neboj, pokud to nebudes smazit dlouho tak se to nepripali..Ja tam umim dat
i cervenou papriku, ale nejlepší je česnek, po tom se můj muze utlouct..

ted jsem zkousela i ty lupinky od maggi, ale to nam nechutnalo 

Je tohle ještě vůbec diskuse o KFC, když čtu, v čem všem jste to
schopné obalovat?

Příspěvek odtajněn administrátorem 5.1.2014
21:16

@Anonymní píše:
Je tohle ještě vůbec diskuse o KFC, když čtu, v čem všem jste to
schopné obalovat?

a proč anonymně, čeho se bojíš?

Kuřecí maso smažené KFC :

♣ Americké KFC kuře (naložené v bílém jogurtu a obalené v ochucené mouce).

  • ingredience:
  • • 4 plátky kuřecích prsíček
  • • 350-500 ml podmáslí nebo bílého jogurtu
  • • 150g hladké mouky
  • • ½ lžičky soli
  • • ½ lžičky sladké papriky
  • • 1 lžička steakového koření
  • • ½ lžičky pepře
  • • 1 lžička sušeného česneku
  • • ½ lžičky koření Gyros
  • • ½ lžičky grilovacího koření
  • Postup přípravy:
  • • Kuřecí porce ponoříme do podmáslí (nebo do bílého jogurtu s míchaného s vodou).
  • • Necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme.
  • • Smícháme mouku s ostatními přísadami a okapané kousky masa obalíme v ochucené mouce.

(Maso nesolíme!!! Ochucená mouka je dostatečně slaná ).

  1. • Řízky smažíme na oleji.
  2. • Podáváme s bramborovou kaší nebo podle vlastní fantazie.
  3. Komentáře k receptu:

– Je to fakt moc dobré.Křehké,křupavé,výtečné.

– Je to rychlé,na talíři s oblohou vypadá hezky a chuť senzační.

Do mouky jsem kromě koření nadrtila kukuřičné lupínky a bylo to vynikající.

– Úplně nejlepší je smíchat mouku s rozdrcenými Corn Flekes – lepší než v KFC!!!

♣ KFC kuřátko jinak (obalené ve vajíčku a v ochucené strouhance)

  • Ingredience na KFC obal: (množství na 8 až 10 kuřecích řízků)
  • • 300 g strouhanky,
  • • 1 lžička soli,
  • • 1 lžička pepře,
  • • 2 lžičky sladké papriky

• 2 polév.lžíce sezamov. semínka

  1. • 1 lžička sušeného česneku
  2. • 1 lžička grilovacího koření
  3. • ½ lžičky chilli
  4. • ½ lžičky koření Gyros
  5. • ½ lžičky sušené bazalky
  6. Postup přípravy:
  7. • Kuřecí spodní stehýnka, nebo kuřecí prsíčka obalíme ve vajíčku, v ochucené strouhance, znova ve vajíčku
  8. a strouhance.
  9. • Vložíme do rozpáleného oleje a smažíme na mírném plameni cca 25 minut. • Je to výborná pochoutka

Nejúžasnější jogurtové řízky

  • (naložené v bílém ochuceném jogurtu a obalené ve strouhance).
  • Ingredience:
  • • 8 prsních kuřecích řízků
  • • 1 velký hustý bílý jogurt
  • • 2 celá vejce
  • • 4 stroužky česneku
  • • sůl, pepř, další koření dle chuti
  • Postup přípravy:
  • – Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
  • – Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření.
  • – Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici.
  • – Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.
  • ☺ Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak.
  • Připravila jsem takto i řízky z vepřové kýty, kterou pro její „suchost“ nepoužívám téměř vůbec.
  • Ty byly po „jogurtové“ úpravě šťavnaté, výborné.

Řízky zase jinak

  1. Ingredience:
  2. p přípravy:
  3. – Kuřecí prsa naplocho rozřízneme.

– Z obou stran posolíme, potřeme hořčicí a necháme chvíli uležet. – V misce smícháme strouhanku, mouku, mandle, semínka a kari.

– V této směsi každý řízek obalíme a na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. – Podáváme s libovolně upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

  • Ingredience:
  • • 8-12 spodních stehenních stehýnek • mléko • hladká mouka • mleté chilli nebo kořenící směs s červenou paprikou • 2 vejce • pepř • sůl
  • Postup přípravy:
  • – Mléko nalijeme kastrolu, osolíme (asi tolik, jako bychom solili maso) a opepříme.
  • – Do osoleného a opepřeného mléka vložíme kuřecí stehýnka (měla by být potopená) a uložíme přes noc

do lednice. – Druhý den uvedeme obsah kastrolu k varu a na mírné teplotě vaříme 15-20 minut.

  1. – Mezitím dáme vejce do misky a rozšleháme je vidličkou.
  2. – Do mikrotenového sáčku nasypeme hladkou mouku, kterou osolíme a ochutíme chilli nebo kořenící
  3. směsí – nebo obojím (2-3 lžíce). Množství koření si namícháme podle svých zvyklostí a uvážení,
  4. doporučuji půl lžičky „chilli“ a asi 2 a půl lžíce kořenící směsi. Přidání chilli se odvíjí od stupně pálivosti
  5. použité kořenící směsi. 😉 – Povařené maso vyjmeme, osušíme a protřepeme v sáčku s moučnou směsí, následně obalíme ve vajíčku
Budete mít zájem:  Kdy se pekl lepší chleba - dnes, nebo ve středověku?

a nakonec opět protřepeme v ochucené mouce. – Necháme 15 minut zaschnout a smažíme v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.

  • Poznámka:
  • – Díky odležení a povaření v mléce je maso báječně měkoučké a šťavnaté. – Do mouky si každý může namíchat koření dle vlastní chuti – granulovaný česnek, muškátový oříšek,
  • pomletou sušenou cibuli, sušenou zeleninu nebo sušené bylinky apod.
  • (podávané s meruňkovou omáčkou (jak u Macdonaldu)
  • Ingredience:
  • Maso:
  • • kuřecí prsíčka
  • • sůl
  • • hladká mouka
  • • kukuřičné lupínky
  • • vejce
  • • olej
  • Omáčka:
  • • sladký kečup
  • • meruňková marmeláda
  • • kari
  • • sůl
  • • ocet
  • Postup přípravy:
  • – Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky.
  • – Obalíme v mouce, vejci a najemno rozdrcených kukuřičných lupíncích.
  • – Usmažíme na oleji.
  • – Omáčku připravíme tak, že rozmixujeme kečup a dobrou meruňkovou marmeládu asi v poměru 1:1.
  • – Přidáme jemné kari a mírně dochutíme solí a octem
  • Komentáře k receptu:

♠ Omáčka byla přesně jako u „mekáče“ – hlavně druhý den, když se odležela. Konečně vím, jak ji udělat.

  1. ♠ Není meruňková marmeláda jako marmeláda. Mě se nejvíc osvědčila Sympathica – meruňková
  2. pomazánka k dostání v Lídlu.
  3. ☺ OBMĚNA
  4. z polohrubé mouky
  5. lžičky prášku do pečiva
  6. lžičky mleté papriky vytvořím těstíčko
  7. • vejce
  8. • a mléka
  9. V těstíčku potom namáčím kousky masa, které pak obalím v nadrcených lupíncích.
  10. Těstíčko nabyde a po usmažení krásně křupe.

Rodina je vždy nadšena! Příště je vylepším tou omáčkou.

Kuřecí řízek s hořčicí

  • Ingredience:
  • • 400 g kuřecích prsou
  • • šťáva z 1 citronu
  • • 1 lžíce olivového oleje
  • • klasická plnotučná hořčice
  • • strouhanka na obalení
  • • sůl
  • • olej na smažení
  • Postup přípravy:
  • – Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme.
  • – V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat
  • minimálně 1 hodinu.

– Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova. Příloha: bramborová kaše, zelenina

Komentáře k receptu:

Řízky obaluji jen ve strouhance. Maso díky citrónové šťávě je krásně křehoučké. Recept mam z italské kuchařky.

Plněné kuřecí řízky

  1. Ingredience:
  2. • 4 kuřecí řízky
  3. • sůl
  4. • 4 stroužky česneku
  5. • hořčice
  6. • 4 kolečka debrecínky
  7. • 4 proužky slaniny
  8. • vejce
  9. • strouhanka
  10. • a hladká mouka na obalení
  11. Postup přípravy:
  12. – Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí.
  13. – Na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny.
  14. – Přehneme, upevníme jehlou na závitky – párátky (anebo kraje masíčka přiklepeme paličkou na maso
  15. k sobě).
  16. – Naplněné a uzavřené řízky obalíme v trojobalu.
  17. – Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.
  18. – Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
  19. Komentáře k receptu:

♠ Dávám debrecínku + trojúhelníček taveného sýru. Moc dobré!!!

♠ Párátka nejsou vůbec zapotřebí, jestliže tu kapsu pořádně zmáčkneme rukou z obou stran a před

obalováním dáme tak na 5-10minut do lednice. Maso nám krásně ztuhne a výborně se pak obaluje.

  • Jinak to radši obaluji 2x ale na druhý trojobal už nepoužívám mouku
  • ♠ Dělám s různými obměnami, dnes jsem plnila vysočinou a sýrem – mňamka.
  • ♠ Zkuste se smaženicí z hub, salámem a sýrem – výborné!
  • ♠ Párátka vyndávám po usmažení. Někdy podávám tak, že párátka vyndám, řízek rozkrojím, aby byla
  • na talíři vidět náplň, zdobím zeleninou atd.
  • Ingredience = počet porcí: 4
  • • 4 kusy kuřecích prsou nebo 400 g vepřového masa
  • • 8 stroužků česneku
  • • 1-2 vejce
  • • 1 zakysaná smetana
  • • strouhanka
  • • olej na smažení
  • • mléko
  • • sůl, pepř
  • • máslo
  • • bylinky dle chuti (pažitka, petrželka, libeček, rozmarýn apod.)
  • Postup přípravy:
  • – Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
  • – Vajíčko rozšleháme se smetanou.
  • – Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek
  • dle chuti smíchaných se strouhankou.
  • – Strouhanku řádně přimáčkneme na maso.
  • – Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností.
  • – Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji.
  • – Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství olejena smažení, a až je olej skoro
  • rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku.Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy
  • a pak ho vyndáme.
  • – Do takto připraveného oleje klademe řízky.
  • – Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku.
  • – Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned
  • podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
  • Komentáře k receptu:
  • ♠ Dal jsem pažitku, petrželku a bazalku, ale připadalo mi, že to koření tam není moc výrazné. Prostě každý
  • máme jiné chutě.

♠ Bylinky i rozmačkaný česnek jsem přidal hned do vajec se zakys.metanou.

♠ Většinou používám asi hrst všech bylinek.Více aromatických bylinek dávám méně, než třeba pažitky,

petrželky. Libečku 5-6 lístečků, rozmarýny 1 menší větvičku, tymiánu 2 větvičky asi 10cm dlouhé. Někdy

je lepší méně, než více.

Kuřecí řízky smažené v česnekovo-sýrovém těstíčku

  1. Ingredience:
  2. • 4 kuřecí stehenní řízky
  3. • 1 vejce
  4. • 1 dl mléka
  5. • 10 dkg hladké mouky
  6. • 10 dkg strouhaného eidamu
  7. • 4 stroužky prolisovaného česneku
  8. Postup přípravy: – Z uvedených surovin umíchám husté těstíčko, ve kterém pak obaluji osolené špalíčky masa a smažím
  9. dozlatova.
  10. Jsou dobré i studené, třeba k večeři a jen se salátem.

Křupavé kuřecí řízečky

  • Ingredience:
  • • 4 kuřecí prsní řízky • 10 lžic kukuřičné mouky • 5 lžic hladké mouky • 1 lžíce kypřícího prášku • 1 lžíce octa • studená voda • sůl • pepř • česnek • olej
  • Postup přípravy:
  • – Maso naklepeme a rozdělíme na menší kousky (asi 3 z jednoho plátku).
  • – Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem (můžeme samozřejmě použít čerstvý rozetřený)

a necháme odležet. – Smícháme mouky, kypřící prášek, ocet a přidáme tolik vody, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance. – Maso namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

  1. Komentáře k receptu:
  2. ♠ Proč je tam ocet?
  3. ♠ Stručné vysvětlení: Těstíčko obsahuje jako hlavní složky:
  4. – mouku (= polysacharid)
  5. – kypřící prášek (ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku = polysacharid)
  6. – dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.
  7. Princip reakce: Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu

Složky reakce: hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí Závěr: díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se

i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko Podobný příklad je i u „Langošů“ přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector