V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Ovčí mléko je bohaté na minerální látky, vitamíny, kterých obsahuje dvakrát víc než mléko kravské či kozí. Zároveň je ovčí mléko variantou pro lidi, kteří mají mírnou alergii na laktózu. A ovčí sýry jsou výborné v boji proti vysokému choresterolu.

Ovčí sýry a mléko jsou nejen příjemným zpestřením jídelníčku, ale dokážou s naším tělem až hotové zázraky. Tady jsou hlavní důvody, proč se ovčímu mléku nevyhýbat:

 1. Je velmi výživné

Ovčí mléko nemá jen jemnou a nasládlou chuť, ale obsahuje také dvakrát větší množství minerálních látek jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek než mléko kravské či kozí.

Ovčí mléko je o něco tučnější než ostatní, ale to lze považovat jedině za výhodu. Tuk ovčího mléka totiž obsahuje středně dlouhé mastné kyseliny, které jsou lehce stravitelné a snižují hladinu choresterolu. Současně jsou v něm rozpuštěné vitaminy, které jsou nezbytné pro zdravé fungování těla – A, D a E.

Navíc pro dosažení denní dávky vitaminu C stačí vypít litr ovčího mléka, zatímco kravského je potřeba litrů pět.

 2. Antioxidační účinky

Ovčí mléko obsahuje dvojnásobné množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, které podporují stavbu a regeneraci svalové hmoty. Vyšší zastoupení mají také sirné aminokyseliny, které působí antioxidačně, antimutagenně a mohou pomoct také v prevenci rakoviny. Při výrobě brynzy se navíc uvolňují bioaktivní peptidy, které stimulují imunitu a snižují krevní tlak.

 3. Lepší snášenlivost ovčího mléka

Pro lidi s mírnou intolerancí laktózy je ovčí mléko výbornou variantou. I lidé, kteří jsou na kravské mléko alergičtí, snášejí ovčí mléko mnohem lépe, často úplně bez problémů.

Dokonce i v případě, že je člověk na laktózu velmi alergický, může konzumovat ovčí mléko ve formě sýrů, které při výrobě většinu laktózy ztratí do syrovátky.

Existují zároveň důkazy, že laktóza ovčího mléka je častěji tolerována než laktóza jiných druhů mléka.

Nemůžete spát? Sklenička teplého ovčího mléka před spaním zajistí ničím nerušenou noc.

Astma, ekzémy a kožní problémy. Ovčí mléko je podle nejrůznějších průzkumů vhodné pro všechny druhy těchto potíží. Obsahuje totiž velké množství vápníku a zinku.

Domácí zvířata. Ovčí mléko je nejlepší alternativou k mateřskému mléku všech domácích zvířat a mazlíčků.

  • V čem je kozí mléko lepší než kravské?
  • V čem je kozí mléko lepší než kravské?
  • V čem je kozí mléko lepší než kravské?
  • V čem je kozí mléko lepší než kravské?
  • V čem je kozí mléko lepší než kravské?
  • V čem je kozí mléko lepší než kravské?
  • V čem je kozí mléko lepší než kravské?
  • V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Manon oslí

Jak se stalo, že jsme naši levandulovou kosmetiku propojili s oslím mlékem, už jste se dozvěděli. Pojďte se podívat na to, co jsme pro Vás vytvořili.

25. 11. 2019 v 9:05

V minulém článku jsme Vás seznámili s genezí naší Manon. Dnes se podíváme na tu její část, která je inspirovaná nejen oslí duší, ale také má s oslíky spojení ještě bližší. Oslí mléko je přímo její součástí.

Proč se jedná pouze o část? Z velice praktických důvodů. V některých případech by bylo jeho použití zbytečné. Třeba při představě parfému s oslím mlékem by naše osličky hýkaly smíchy. Už jen proto, že oslí mléko není aromatické.

Nejvíce se význam oslího mléka projevuje v pleťové kosmetice. Proto jej u nás najdete v pleťovém krému, krému na ruce, tělovém mléku, chladivém gelu na nohy a šamponu se sprchovým gelem.

Než se na ně podíváme blíže, prozkoumáme, v čem jsou hlavní kvality samotného oslího mléka.

Oslí mléko

První velkou výhodou je samotné místo, ze kterého oslí mléko v Manon pochází. Je to farma Asinus Atlanticus ležící na dalekých Azorských ostrovech. Nejen, že jsou velmi šetrní v péči o oslice. Samotná pastva oslic na loukách v blízkosti Atlantského oceánu dává jejich mléku velký kvalitativní potenciál!

Podstatnou roli ve složení oslího mléka hrají tuk a nenasycené mastné kyseliny. Zatímco tuku je v oslím mléku velmi málo (0,3% – 1,8%, zatímco kravské nebo kozí mléko se blíží 4%), nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6 má kolem 7g ve 100g (sedmkrát více než kravské, dokonce 3x více než má mateřské mléko). Tyto jsou důležité pro lepší vstřebávání vitamínů do pokožky.

Oslí mléko je také skvělé svým nízkým obsahem proteinu kasein, který je hlavním alergenem obsaženým v mléce. Šance na alergickou reakci na oslí mléko je tak velmi malá.

Dále má oslí mléko vysoký obsah vitaminu C, obsahuje vitamíny D, A, a E, je bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Obsahuje také imunoglobuliny, což jsou proteiny podporující a posilující imunitní systém.

Právě pro toto složení je oslí mléko ideálním základem pro komplexní péči o zdraví pokožky.

Která součást Manon tedy obsahuje oslí mléko? Pojďme se na to podívat:

Sprchový gel a šampon:

Díky vlastnostem a složení oslího mléka a levandule jsme si mohli dovolit připravit sprchový gel a šampon v jednom úhledném balíčku, aniž bychom je zbytečně rozdělovali. Šetrně se postará o vaše vlasy a tělo ať už jsou jakékoli.

Pleťový krém a tělové mléko:

Tyto dva produkty zmíníme společně, protože jejich složení je velmi podobné. Důležitou součástí je bambucké máslo. To je základem pro propojení oslího mléka a levandule a přidává Manon spoustu hodnotných látek ze svého vlastního složení. Užití krému i tělového mléka je tzv.

od hlavy k patě. V čem je mezi krémem a tělovým mlékem rozdíl? V obsahu oslího mléka. Pleťový krém jej má více, proto je praktičtější pro použití na otevřené a více vysoušené části těla.

V tělovém mléku je ho méně, zato jde o větší balení a nemusíte se jej ostýchat použít opravdu jakkoli.

Krém na ruce:

Ke kvalitám pleťového krému se v krému na ruce přidává olivový olej, panenský včelí vosk, vosk ze slunečnice a levandulový med. Tyto součásti v krému posilují jeho hydratační vlastnosti a zároveň umožňují po aplikaci vytvořit na pokožce ochrannou vrstvu, a právě proto je vhodný pro využití na pravidelnou péči o pokožku rukou.

Gel na nohy:

Abychom dosáhli správného zacílení využití pro výživu pokožky nohou, vyměnili jsme formu krému za formu gelu s obsahem olejů. Gel je ideální pro rychlé a nemastné vstřebávání, což je u pokožky nohou žádoucí vlastnost. Dohromady s obsahem antimikrobiálního extraktu z listů rozmarýnu tak vznikl ideální společník pro udržení pokožky nohou ve skvělé formě.

Tak to bychom měli. V příštím, závěrečném článku o Manon se podíváme blíž na některé další v ní použité suroviny a tu část Manon, ve které se velmi odráží naše posedlost levandulí.

Vězte, že pokud milujete levanduli, nic jiného než Manon a cestu do Provence nepotřebujete.

V čem je kozí mléko lepší než kravské? V čem je kozí mléko lepší než kravské? V čem je kozí mléko lepší než kravské? V čem je kozí mléko lepší než kravské? V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Mléko nejen kravské

  V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Pro průmyslové zpracování a v lidské výživě se využívá zejména mléko kravské (celosvětově okolo 83 %) a mléko buvolí (asi 13 %).

Na mléka dalších hospodářských zvířat (ovcí, koz, velbloudů ad.) připadá významně menší podíl.

Složení samotného mléka je nejvíce ovlivněno živočišným druhem. Z dalších faktorů je to pak laktace, výživa, zdravotní stav, roční období apod.

Složení kravského mléka

V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Složení a benefitům kravského mléka už jsme se věnovali v několika předchozích článcích. V tomto článku zmíníme i další méně běžné druhy.

Budete mít zájem:  Cervikální Dystonie A Její Léčba?

V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Kozí mléko

Kozí mléko má obdobné zastoupení hlavních složek jako mléko kravské a jeho výživová hodnota je často zveličována a některé informace o jeho léčebném účinku proti alergickým (s výjimkou alergie na bílkoviny kravského mléka) nebo nádorovým onemocněním již patří do oblasti mýtů.

Obsah bílkovin v kozím mléce je podobný obsahu bílkovin v mléce kravském, rovněž jejich složení je podobné. Bílkoviny kozího mléka však mají poněkud lepší stravitelnost. Někteří lidé (podle literárních údajů asi třetina) alergičtí na bílkoviny kravského mléka mohou konzumovat bez problémů mléko kozí. Je však potřeba to vyzkoušet a konzultovat s lékařem či nutričním terapeutem.

Obsah a složení mléčného tuku se také většinou příliš neliší. Kozí mléčný tuk má bílou barvu, což je způsobeno prakticky nulovým obsahem karotenů.

Ze sacharidů je v kozím mléce, stejně jako v mléce kravském, přítomna laktóza, a to zhruba ve stejném množství. Kozí mléko proto nemohou konzumovat pacienti trpící nesnášenlivostí laktózy.

Obsah minerálních látek v kozím mléce se až na některé výjimky příliš neliší od obsahu minerálních látek v mléce kravském. Taktéž rozdíly v obsahu vitaminů nejsou příliš výrazné. Mírný rozdíl je pouze v obsahu vitaminu B12, kyseliny listové a provitaminu A, které jsou v kozím mléce nižší.

V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Chuť a vůně kozího mléka se vyznačuje typickým nádechem po kozině, což je způsobené zejména vyšším obsahem kyseliny kapronové a kaprinové. Intenzitu lze ovlivnit šlechtěním, výživou a především dobrou hygienou ustájení a ošetření mléka, nicméně typický přiměřený zápach je přirozenou součástí kozích výrobků.

Kozí mléko a výrobky z něj jsou z hlediska výživového velmi hodnotnou potravinou. Ve srovnání s kravským mlékem mají některé přednosti, ale i nedostatky.

Jejich význam ve výživě by proto neměl být zveličován ani zpochybňován.

Výrobky z kvalitního kozího mléka, zejména kozí sýry, jsou v každém případě na našem trhu žádoucí, a to nejen pro svoji výživovou hodnotu, ale i pro zpestření jídelníčku.

Ovčí mléko

Složení a vlastnosti ovčího mléka jsou od kravského a kozího již více odlišné. Vyšší obsah zejména tuku a bílkovin jsou v porovnání s kravským mlékem příčinou vyšší nutriční a energetické hodnoty.

Bílkoviny ovčího mléka (stejně jako kozího) jsou však velmi podobné bílkovinám kravského mléka. U osob alergických na kravské mléko mohou tedy způsobovat stejný druh reakce.

Ovčí mléko se vyznačuje také vyšším obsahem některých vitaminů (B2, B5, B6, B12).

Ovčí mléko je bílé až krémově zabarvené s charakteristickou natrpklou příchutí. Velmi dobrým obohacením našeho trhu jsou zejména ovčí sýry.

Buvolí mléko a další druhy

Buvolí mléko je celosvětově druhým nejvýznamnějším mlékem. Pochází z mléčné žlázy tzv. vodních buvolů chovaných zejména v Asii a Africe. Evropský spotřebitel se s těmito produkty okrajově setkává při konzumaci některých sýrových specialit (např. pravá italská Mozzarella). Buvolí mléko se vyznačuje vyšším obsahem tuku.

V jiných oblastech světa se zpracovávají na mléčné výrobky i jiné druhy mlék, známý je např. zakysaný nápoj kumys z kobylího mléka nebo sýrové speciality z mléka jaků či velbloudů.

Sdílet:

V čem je kozí mléko lepší než kravské? – Vitalia.cz

Není zahrádka jako Zahrádka, v té druhé, s velkým Z, kterou najdete nedaleko Petrovic u Sedlčan, nemají záhony s květenou, ale specializují se tu na chov volně se pasoucích koz a výrobu mléčných produktů v bio kvalitě.

A protože zde zpracovávají jak mléko kozí, tak kravské v bio výrobky, zeptali jsme se přímo majitele Farmy Zahrádka Františka Pešičky, jaký je rozdíl ve zpracování kravského a kozího mléka a v čem jsou kozí produkty tak zdravé.

A zajímalo nás, proč někdy moc nevoní.

Galerie: Farma Zahrádka nabízí hlavně kozí produkty

Na farmě Zahrádka chovají Pešičkovi tři stovky dojných koz, které jim denně dají cirka čtyři sta padesát litrů mléka. Protože je ale koza sezónní zvíře, během posledních měsíců březosti nedojí, zpracovávají tedy v Zahrádce i mléko kravské.

Z něj vyrábějí zejména jogurty a tvarohové krémy. To kozí mléko tu má mnohem širší využití. Vyrobí tu z něj jak jogurt bílý, tak i ochucený, kozí sýr krémový i polotvrdý, kefír i tvarohový krém.

Velmi oblíbené je i jogurtové kozí mléko s příchutí jahod.

Rozdíl mezi kozím a kravským mlékem je v…

Všechny výrobky se tu připravují v jedné výrobně, ale nikdy ne dohromady.

„Jeden den se vyrábí výrobky z kozího mléka a po důkladné sanitaci se druhý den vyrábí výrobky z mléka kravského,“ říká František Pešička.

Ptáte se, proč ten důkladný úklid? Není to kvůli odlišnému postupu výroby, ten je stejný, liší se jen druh použitého syřidla a kultury, jde však o to, aby se zamezilo možné kontaminaci kozího mléka s tím kravským.

To proto, aby zdejší kozí produkty mohli konzumovat i citliví jedinci. „Kozí sýr obsahuje kvalitní bílkovinu, která se považuje za hypoalergenní.

Může alternovat klasickým kravským výrobkům v případě alergie na bílkovinu kravského mléka,“ říká František Pešička. A to i přesto, že množství bílkovin je vyšší než v mléce kravském.

Zásadní je totiž rozdíl v jejich složení, což je jeden z pravděpodobných důvodů, proč někteří lidé kozí mléko a výrobky z něj snášejí mnohem lépe než kravské.

„Lepší stravitelnost je způsobena rozměry a složením tukových částic, které se podobají těm v mléku mateřském. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím i lépe stravitelný,“ uvádí na webu Agris Bohumil Křivda z České zemědělské univerzity Praha. Navíc kozí mléko obsahuje asi o deset procent méně laktózy než mléko kravské.

  • minerální soli
  • vápník
  • hořčík
  • sodík
  • draslík
  • fosfor
  • soli stopových prvků: mědi zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu
  • vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E
  • kyselinu listovou
  • taurin

Ale aby kozí produkty byly opravdu na špičkové úrovni, je třeba dbát – a to výrazně více než u krav – na kvalitu krmiva. Koza má totiž větší tendenci převádět z potravy do svého mléka jedy a choroboplodné organismy.

Ale to je díky chovu v bio režimu odladěno. Kozy se pasou volně na pastvinách, kde se nepoužívají syntetické pesticidy ani umělá hnojiva. I samotná výroba je pak prostá konzervantů, dochucovadel, aromat a barviv.

Kozí mléko je tak křídově bílé a bez umělých příměsí.

Správně připravený kozí sýr nepáchne

A jestli vás od kozích produktů vždy odrazovala tzv. kozina, pach, který některé sýry mají, vězte, že každé čerstvé mléko má lehký odér. Je způsoben přítomností krátkých mastných kyselin. Je-li ale mléko řádně ošetřeno, je obvykle bez zápachu.

Pokud vám přeci jen něco na sýru nevoní, může za to mléko od staré kozy, čistota jejího ustájení či špatné zpracování nebo skladování mléka. „Také záleží na typu sýru, jestli se jedná o sýr zrající, anebo čerstvý,“ upřesňuje František Pešička, jehož sýry jsou silného odéru prosté, což je možná důvod, proč výrobků vyrábí stále více.

Budete mít zájem:  Co Pomáhá Na Zablokovanou Krční Páteř?

„Poptávka po kozích produktech se mírně zvyšuje. Lidé přicházejí kozím výrobkům postupem času na chuť,“ těší Františka Pešičku.

Svou produkci prodává u sebe na farmě a v prodejnách Tesca, které tak chce podpořit zdravý životní styl svých zákazníků a lokální výrobce potravin. Farmě Zahrádka se daří i přesto, že cena kozích výrobků je vyšší než u kravských produktů.

„Je dána menší produkcí mléka (koza dojí až po okozlení), náročností na chov a menší výtěžností,“ vysvětluje František Pešička.

Kozí vs. kravské aneb Jaké mléčné produkty jsou zdravější?

Kozí mléko má oproti kravskému nejen jinou chuť, ale obsahuje i jiný poměr živin

Kozí produkty zažívají ohromný boom nejen na poli zdravé výživy. Do nebes je vynáší i současná gastronomie. Jsou opravdu lepší než ty kravské? A je pravda, že mohou představovat alternativu pro alergiky?

Tomu, komu nadskakuje žaludek, jen co ke kozímu sýru z dálky přičichne, asi nebude stačit ani na tisíc důvodů, proč ho zařadit do jídelníčku.

Ovšem pokud patříte mezi ty, jež si kozí pochutiny zamilovali, nebo se k nim stavíte aspoň neutrálně, tak čtěte dále. Povíme vám, jak prospívají zdraví, v čem se liší od kravských výrobků a komu obzvláště může jejich pravidelná konzumace pomoci.

Ač je v poslední době kravské mléko často zatracované – například jako zdroj cholesterolu či nasycených tuků –, nedá se rozhodně říct, že je nezdravé nebo méně zdravé než kozí.

„V kozím mléce je jiná struktura látek. Má nepatrně více tuků, sirných aminokyselin, vitaminu A, B2, niacinu a některých minerálů jako vápníku, fosforu, manganu, hořčíku. Ovšem obsahuje méně bílkovin, vitaminu E, B6 a B12, kyseliny listové, karotenu zinku a selenu a o asi 10 procent méně laktózy,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Oproti kravskému má ale kozí mléko pár nesporných výhod. „Obsahuje více nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny linolové a linolenové, které mají vliv na zvýšení obranyschopnosti těla a působí příznivě v metabolismu cholesterolu,“ uvádí lékařka.

Ve specializovaných obchodech je sortiment kozích produktů již velmi široký

„Určitě je důležité zmínit, že kozí mléko je lépe stravitelné. To je způsobeno rozměry a rozložením tukových částic v kozím mléce, které jsou podobné tuku v mléce mateřském,“ říká instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. Kozí produkty jsou proto ideální volbou pro všechny, kteří trpí nejrůznějšími trávicími problémy.

Ale nejen pro ně. „Kozí mléko se také používá při léčbě chudokrevnosti z nedostatku železa, je vhodné pro nemocné atopickým ekzémem a astmatem,“ dodává Zuzana Komůrková.

Pokud trpíte alergií na mléčnou bílkovinu a kravské mléko konzumovat nemůžete, není vyloučené, že kozí vám nebude dělat problémy. Se stoprocentní jistotou se to ale říct nedá.

„Struktura bílkovin kravského a kozího mléka se liší, což může být důvodem, proč někteří lidé mohou kozí mléko tolerovat. Obsahuje méně alfa-s1 kaseinu, což je častý alergen v kravském mléce,“ vysvětluje Hana Mojžíšová.

Vyskytuje se ale také alergie na mléčnou bílkovinu alfa-s2 kasein. Je sice méně častá, pokud jí ale zrovna vy trpíte, ani kozí výrobky pro vás nebudou alternativou.

A totéž platí u laktózy, a to i přesto, že jí kozí mléko obsahuje méně. „Obě mléka laktózu obsahují, takže alergici na tuto složku nemohou konzumovat ani jedno,” podotýká Zuzana Komůrková.

Grilovaný kozí sýr je delikatesa

Kozí produkty už není zdaleka tak obtížné sehnat, jak tomu bylo kdysi. Navíc sortiment je poměrně široký. „Vyrábí se kysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, kefíry, jogurtové nápoje, a to v ochucených i neochucených variantách. Dále si můžete koupit sušené kozí mléko, máslo, tvaroh, samozřejmě klasické sýry, syrovátkové či pomazánkové sýry nebo kozí žervé,“ jmenuje Hana Mojžíšová.

Lepší výběr určitě budete mít ve specializovaných prodejnách, případně e-shopech nebo přímo u malochovatele na farmě.

V běžných supermarketech některé kozí výrobky obvykle koupíte také, zejména sýry. „Doporučuji ale číst etikety těchto výrobků. Některé se totiž tváří jako čistě kozí, ale po přečtení složení zjistíte, že jde o produkt jak z kozího, tak kravského mléka,“ upozorňuje Zuzana Komůrková.

Zdravý jídelníček by měl být pestrý a obsahovat co nejširší spektrum cenných živin. Zaměnit alespoň občas kravský sýr nebo jogurt za ten z kozího mléka je výhodné nejen proto, že do sebe dostanete zase jiné důležité látky. Zároveň se setkáte i s novými zajímavými chutěmi. Tak buďte správní gurmáni!

Jakou zkušenost máte s kozími produkty?

Kozí mléko a sýry: zdravější než kravské!

Camembert, romadúr, gouda, parmazán, roguefort. Sýry, které potěší každý mlsný jazýček. A co takhle v „kozí variantě“ – dali byste si? Řada z kozích sýrů už není jen francouzskou doménou a tak je dnes můžete ochutnat i na českých farmách. V čem je kozí mléko a sýry výjimečné? A kde je nakoupit?

Možná jste také zaznamenali fenomén kozích farem, kterých u nás v posledních letech vyrostlo jako hub po dešti.

Od severních Čech po jižní Moravu funguje řada kozích farem, z nichž si nadšení konzumenti odvážejí mléko, tvarohy či sýry.

Lidé z vesnic i měst se sem sjíždí pro mléčné výrobky z kozího mléka, které je v mnoha směrech považováno za pomyslné „top“ mezi mléky.

O kozím mléce se v příručkách, zdravých knihách či na internetu dočtete ledacos.

Třeba to, že jeho vlastnosti a účinky zaznamenali už staří Římané, kteří ho dokonce označovali za „elixír krásy a dlouhověkosti“.

Zdá se, že dnes by starým Římanům dal nejeden chovatel koz za pravdu. O produkty z kozího mléka je zájem a jeho neobyčejné přednosti lákají k vyzkoušení řadu lidí. Co je na něm tak zvláštního?

Kozí mléko – bohatý zdroj vitamínů a minerálů

Podle pana Hugo Čapka, chovatele z kozí farmy Ekokoza, má kozí mléko pro lidský organismus větší přínos než běžné kravské mléko, na které jsme zvyklí. Kozí mléko obsahuje řadu významných látek, jako např.

minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu a řadu vitamínů: A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou.

Pozitivní je vyšší obsah fosforu a vápníku, vitamínu D, riboflavinu a nižší obsah sodíku.

Významné je kozí mléko také díky své lepší stravitelnosti. „Množství bílkovin v kozím mléce je částečně vyšší než v mléce kravském, ale nižší než v mléku ovčím.

Důležitá je lepší stravitelnost kozího mléka, která je způsobena rozměry a rozložením tukových částic v mléce, které jsou rozptýleny v malých kuličkách, velice podobných tuku v mateřském mléce,“ říká Jana Laušmanová z Kozí farmy Držovice.

Kozy jsou jedním z mála zvířat, které netrpí rakovinou. Zdroj: http://www.sxc.hu/

Kozí mléko jako prevence rakoviny?

A to ještě zdaleka není všechno. Neobyčejně zajímavě vypadá výčet toho, na co vše působí pravidelné užívání kozího mléka (podle p. Čapka):

  • působí při prevenci rakoviny
  • prokazatelně působí na výstavbu a obnovu buněk
  • má příznivé výsledky při léčbě onemocnění kůže, atopického ekzému nebo astma
  • působí pozitivně na žaludekstřeva
  • je doporučované při léčbě plicních onemocnění nervových poruch
Budete mít zájem:  Jak Se Pozná Alergie Na Bílkovinu Kravského Mléka?

Zřejmě nejzajímavější jsou jeho protirakovinné účinky. Koza je totiž údajně jedním z mála zvířat, které netrpí rakovinou. „Obecně je známo, že pouze  žraloci a kozy mají obranné látky proti rakovině. Hlavní látka je Ubichom 50. Mléko a kozí produkty jsou cennou potravinou v oblasti prevence proti rakovině,“ říká Ing. Karel Dvořák z Kozí farmy Žofín.

Kozí mléko pro alergiky?

Po výčtu všech těch superlativ vás možná napadá otázka, zdali může být kozí mléko řešením pro ty, kdo jsou alergičtí na běžné mléko kravské. Jak to s kozím mlékem v tomto případě je, nám vysvětlil Hugo Čapek:

„Pokud máte intoleranci na laktózu, většinou nemůžete pít žádné mléko, a to ani kozí a ani ovčí. Laktózy je všude skoro stejně. Nicméně jsou pro vás vhodné sýry, které zrají cca 3 týdny, stopové množství laktózy je obsaženo v měkkých sýrech.“

Jinak je tomu ale u alergiků na bílkoviny. „V případě, že máte alergii na alfa S1 – je pro vás užívání kozích výrobků možné, protože kozí mléko alfa S1 neobsahuje.

Řidčeji se vyskytuje i alergie na alfa S2, tady je ale problém a ani kozí výrobky vám nepomůžou,“ říká Čapek.

Pokud tedy trpíte „pouze“ alergií na specifické bílkoviny, mělo by vám kozí mléko posloužit jako plnohodnotná náhrada toho kravského.

Škála kozích sýrů je velmi široká. Zdroj: http://www.sxc.hu/

Kozí sýry – zdravé mlsání

Ne každému je ale kozí mléko pochuti.

Mnohem stravitelnější a chutnější variantou pro vás proto může být některý z výrobků z kozího mléka – ať už tvaroh, jogurt nebo sýry.

Právě kozí sýry, které jsou aromatičtější a chuťově plnější než ty z kravského mléka, si díky tomu našly spoustu příznivců. Jsou navíc lépe stravitelné, jemnější a lahodné v porovnání se sýry z jiného mléka.

Sýry se obecně dělí na měkké, polotvrdé a tvrdé. „Z kozích sýrů jsou nejznámější sýry měkké, často se vyrábí různě okořeněné.

Můžete se setkat s kozím romadúrem, camembertem, s kozí goudou nebo s kozím parmazánem,“ vypočítává Hugo Čapek.

Pochutnat si ale můžete i na kozím tvarohu (ten má trvanlivost týden), na čerstvém nezrajícím sýru (vydrží 14 dní), či na roguefortu (zraje 6 týdnů) nebo eidamu (zraje 6 až 9 týdnů).

Kde pořídit kozí sýr a kolik za něj dáte?

Jany Laušmanové z farmy Držovice jsme se zeptali, od čeho se odvíjí ceny kozích sýrů. „U nás se ceny sýrů liší podle náročnosti jejich zpracování a délky zrání.

Čerstvé sýry jsou tudíž levnější než zrající. Také záleží, zda výrobek pochází z ekologického zemědělství.“ Ceny kozích sýrů se většinou pohybují zhruba od 250 Kč po 450 Kč za kilogram, cena se liší farma od farmy.

A jak sýr pořídit? Kozí farmy většinou umožňují osobní odběr zákazníkem – zavoláte, objednáte a pro sýry či mléko si v dohodnutou dobu osobně přijedete. To ale není jediná možnost, jak kozí sýry pořídit.

„Výrobky lze dnes koupit na farmách, na farmářských trzích i v obchodech, převážně v krámech se zdravou výživou, kinotékách nebo ve specializovaných sýrařských krámech, kterých je dnes ve velkých městech také hodně,“ říká Jana Laušmanová.

Kromě toho navíc již funguje i možnost objednat sýry po internetu. Vybere si tedy opravdu každý.

No a jak kozí sýry konzumovat? Variant je nepřeberné množství – chutnají třeba v čerstvém salátu, zapékaný se zeleninou a masem či houbami.

Oblíbenou pochutinou je také nakládaný sýr s kořením, který si můžete jednoduše připravit doma.

Pokud hledáte nějaký zajímavý recept, mohla by vás zaujmout třeba jehněčí roláda s kozím sýrem. Jak na ni se dozvíte například v tomto videu.

Článek byl vytvořen ve spolupráci s Hugo Čapkem (Kozí farma Ekokoza), Karlem Dvořákem (Kozí farma Žofín) a Janou Laušmanovou (Farma Držovice).

Přehled zpráv. V čem je kozí mléko lepší než kravské? vitalia.cz – PDF Free Download

Více

Více
Více

Více

Více

Více

Více

Více

Více

Více

Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

BILLA A ČEŠTÍ DODAVATELÉ Jaroslaw Szczypka, CEO BILLA spol. s r. o. BILLA v číslech 1991 otevření první prodejny BILLA v Brně 204 prodejen 6000 zaměstnanců 120 000 000 zákazníků ročně 2014 otevření moderního

Více

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Hanuš, O.- Genčurová, V.- Špička, J.- Vyletělová, M.- Samková, E. et al. Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín Jihočeská

Více

KVALITNÍ POTRAVINY a jak je najít? 9/19/2016 Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii PK ČR 1 Má smysl rozlišovat původ potravin? Podpora českých a regionálních produktů. Jak definovat

Více

Náhradní mléčná výživa versus kravské mléko Mléko jako zdroj vápníku Mateřské mléko Nejlepší způsob výživy je mateřské mléko složení je přizpůsobeno výživovým potřebám v různých fázích vývoje Složení mateřského

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI Podklady pro školení Říjen 2013 PV-Agri s.r.o., 2013 http://www.pvagri.cz

Více

ALBIO s.r.o. ALBIO vznik 2002 Síť bioprodejen (dnes 3x v Praze, na Andělu provozujeme největší bioprodejnu v ČR) Jediná komplexní biorestaurace v ČR První tradiční biopekárna v Praze Plnohodnotný bio catering

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 19. 10.

Více

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Jan Gallas ředitel odboru Ministerstvo

Více

Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 12. konference o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu Odbor potravinářské výroby a legislativy

Více

Mléčné BIO výrobky z naší ekofarmy BIO – Jogurtové mléko kyselomléčný výrobek Ochucený jogurtový nápoj různých příchutí. balení: plastová lahev hmotnost: 0,45 kg BIO – Čerstvé mléko čerstvé pasterizované

Více

Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace CZ.107/1.5.00/34.0370

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 16.9.2013

Více

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector