Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

Usměvavý pár Jana a David nedá dopustit na zdravé snídaně. Hlavně ty společné. Jedli a vařili spolu tak dlouho, až vznikl projekt Naše kaše. Díky němu můžete rychle zdravě snídat nebo svačit i vy.

Hodně výživových poradců radí teplé snídaně – zrovna třeba kaše. Souhlasíte? Jaké výhody teplých snídaní vidíte vy?

Maximálně souhlasíme, dopřát žaludku po ránu něco teplého je úžasné. Kaše vás krásně probudí a nastartuje metabolismus. Taková snídaně vám prostě „zažehne vnitřní oheň“. Tahle symbolika se nám moc líbí.

Není to tak dávno, co bylo zatápění v kamnech první věcí, kterou lidé doma po ránu dělávali, aby nezmrzli. Teď už to za ně zvládá ústřední topení ????

Ale rozehřát po ránu své vlastní tělo, je pořád jen a jen na nás samotných.

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše
Křupavý fík

A k tomu se právě teplá kaše skvěle hodí. A kdybyste neměli zrovna chuť na kaši, výborná hřejivá snídaně je i polévka.

Kaše i polévky mají navíc tu výhodu, že se dají připravit ze široké škály pestrých a  kvalitních ingrediencí, takže tělo hned na začátku dne pěkně vyživíte a ještě máte jistotu, že se vám taková snídaně nikdy neomrzí, protože hledat nové a nové kombinace můžete donekonečna.

A pokud na teplé jídlo k snídani nejste zvyklí, dejte tomu pár dní a uvidíte, že tomu propadnete. Podzim a zima je k tomu navíc ideální sezóna.

Co studené snídaně? Jak se vám osvědčily?

Tomu už jsme opravdu úplně odvykli, studenější snídaně si dáme, jen když je v létě hodně teplo. A většinou je to taky kaše, ale nevařená, my jí říkáme „přesnocka“. Necháme vločky namočené několik hodin a ony pěkně změknou a začnou fermentovat a tím trošku zesládnou.

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše
Podzimní Naše kaše

Nejlepší je přidat ovoce – ideálně „ze zahrádky“,  oříšky, semínka, jogurt či mléko – rostlinné nebo živočišné a máte vystaráno. My si třeba jemněji namleté vločky bereme pro jistotu kamkoliv sebou, protože i když jdeme někam na hotelovou snídani, můžeme si z nich udělat základní kaši: jen zalijeme horkou vodou, a pak si přidáme cokoliv, co je v nabídce. Nasladko nebo naslano.

Skvěle chutná třeba vločková kaše s brynzou a pažitkou.

Nabízíte slané i sladké kaše v krabičkách. Kdy kromě snídaně se vyplatí je jíst? Hodí se krabičky třeba i na výlet?

My jsme je zamýšleli právě svačinově, tu snídani ať si radši každý udělá pořádnou teplou doma. Naše sladké kaše jsou vlastně takové zdravé svačinové dobroty a ty slané jsou spíš pomazánky, jejichž základem jsou nejrůznější luštěniny. Na výlety, do školy nebo do práce jsou ideální.

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

Ty sladké můžete jíst jen tak a ty slané chutnají skvěle jako dip, pomazánka nebo třeba náplň do wrapu. My si je sebou často bereme jen tak ve skleničce a pak do nich namáčíme zeleninu nakrájenou na tyčinky nebo nějaké krekry. A když máme víc času, připravujeme si z nich „sebáče“ právě ve formě wrapů nebo sendvičů, které obkládáme ještě spoustou zeleniny.

Vaše sladké kaše tedy jde jíst za tepla i za studena?

Myslím, že nejlépe chutnají vlažné, tedy trošku odstáté po vyndání z ledničky. A ony právě takovouhle pěknou teplotu získají v tom batohu, tašce nebo kabelce, když je někam vezmete sebou. K ohřívání je moc nedoporučujeme, ve skleničkách se skrývá vlastně už chuťově a konzistenčně vyladěný dezert a ohřátí by tomu moc neprospělo.

Z chuťových kombinací a použitých surovin ale můžete získat právě spoustu inspirace k těm svým vlastním ranním kaším.

Pokud si nejste úplně jistí, jak využít božské jáhly, kukuřičnou polentu nebo jedinečný amarant, Naše kaše vás přesvědčí, že se vyplatí naučit se s nimi pracovat.

Hodně lidí s trávicími problémy si pochvaluje bezlepkové snídaňové kaše. Prý zklidňují střevní záněty a celkově upravují zažívání. Máte podobnou zkušenost?

Nemáme přímo zkušenost se střevními záněty, ale omezení lepku můžeme určitě všemi deseti doporučit komukoliv. Když se rozhodnete omezit lepek, budete muset být v jídle mnohem kreativnější a automaticky se vyhnete spoustě nezdravého jídla, které ho často obsahuje.

Zjednodušeně: prostě se v rychlosti nebudete moct zaplácnout rohlíkem, začnete si jídlo plánovat, připravovat svačiny. Objevíte nové chutě a potraviny. A to je něco, co vám většinou může jen prospět.

Pozor jen na různé bezlepkové potraviny, které jsou jen vysoce průmyslově zpracované napodobeniny těch běžných.

Týká se to hlavně pečiva a různých sušenek. Tam kolikrát najdete pěkný chemický koktejl, aby byl výsledek co nejpodobnější pšeničnému originálu. To je úplně slepá ulička.

Když chcete omezit lepek, hledejte mezi základními potravinami. Objevíte jáhly, pohanku, různé druhy rýže, slzovku, quinou nebo čirok. Ze všech se dají vykouzlit úžasná a chutná jídla naslano i nasladko.

Díky tomu, že je začnete pravidelně zařazovat do jídelníčku, se logicky budete cítit líp, vaše tělo bude vyživenější, zvýšíte přísun vlákniny a to se pozitivně projeví právě na zažívání.

V nabídce máte sladké kaše a slané pomazánky. Která sladkost se těší největší oblibě?

Nejoblíbenější je Kokočoko sen. Už podle názvu asi tušíte složení: kokos, 70% čokoláda. A základem je naturální rýže, vše sladíme datlemi a nechybí vanilka.

A slaná pomazánka?

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše
Náš hummus

Tam je to hodně vyrovnané. Máme výborný humus! Cizrna, skvělé tahini, olivový olej a umeocet. Nejsou v něm žádné škroby nebo jiná zahušťovadla. Přesto je pořádně hustý.

Máme jeden s pažitkou a druhý s pořádnou porcí římského kmínu. Se vší pokorou tvrdíme, že se mu jiný nevyrovná ????

Hrách je hodně opomíjená bílkovinová bomba. Z něj vaříme Hráškovou pomazánku s pažitkou. A milovníci východních chutí si oblíbili Kari pomazánku s mrkví, červenou čočkou a kokosovým mlékem.

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše
Hrášková pomazánka

Vše máme čerstvé, bez pasterace a to se na chuti projevuje pozitivně.

Jak a kde vybíráte suroviny do vašich kaší?

Až na dvě výjimky máme vše v bio kvalitě. Našimi hlavními dodavateli jsou ProBio, Country life nebo Bionebio. Kořením nás zásobuje hlavně Sonnentor a čerstvou zeleninu hledáme v českých bio luzích a hájích.

Reagujete v nabídce i na konkrétní požadavky zákazníků? Zaujala nás třeba sladká dobrota pro „nekousavé“…

Reagujeme hlavně na naše vlastní potřeby. Několikrát se nám osvědčilo, že když něco na trhu chybí nám samotným, má smysl se do toho pustit, protože je to asi právě ta „díra“, která potřebuje zaplnit. Takže právě tato kaše pro „nekousavé“ byla mimo jiné i naše potřeba vyrobit něco pro děti, co jim bude chutnat – i když to nebude plné cukru, barviv nebo aromat.

Nabídka pokrmů pro děti je pro nás velká samostatná kapitola, která by vydala na dlouhé povídání. Naší dcerce třeba nekupujeme v běžných supermarketech sušenky, sladké pečivo, ochucené jogurty nebo různá pitíčka a pro spoustu lidí jsme spíš exoti nebo přímo tyrani než rodiče myslící na zdraví vlastního dítěte.

Málokdo pochopí, že si raději něco upečeme doma, jogurt dochutíme čerstvým ovocem a pijeme prostě vodu. A když už výjimečně něco „na zub“ kupujeme v obchodě, připlatíme si rádi za kvalitu, i přesto, že stojí několikrát víc než by stála konvence.

Můžeme vás potkat někde i osobně? Třeba na farmářských trzích?

Kromě toho, že jsme si „vypiplali“ Naše kaše si teď taky s velkou radostí „vypipláváme“ dvě dcerky, takže co to jen jde, věnujeme se jim, a tak na akce chodíme už jen výjimečně a upřednostňujeme ty, na kterých je i vyžití pro děti. Nejblíže se teď chystáme připravovat občerstvení na dětském festivalu KUK, který bude v lednu v Cirqueonu v Nuslích.

Těší nás, že rodiče malých dětí oceňují, když nabízíme na takové akci zdravé občerstvení a nemusejí kupovat párky v rohlíku nebo nějaká přeslazená cukrátka, kterých jsou některé akce pro děti plné.

Na farmářské trhy jsme chodívali první roky existence Našich kaší a měli jsme to tam moc rádi. Bylo k nezaplacení vyslechnout si tu zpětnou vazbu na naše výrobky osobně. Nadšené reakce vám vždycky dodají spoustu energie k další práci v rodinném podnikaní, když jste na to jen dva. A ty negativní vás zase pěkně „hecnou“.

Navíc takhle velmi rychle zjistíte, jestli je o vaše výtvory zájem. Takže komukoliv, kdo by chtěl začít podnikat s jídlem nebo nápoji doporučujeme, ať si jsou se svými výrobky napřed stoupnout na nějaký trh.

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše
Pažitkový hummus

V roce 2015 jste se zúčastnili Mistrovství světa ve vaření kaše ve Skotsku. Co vás tam nejvíc zaujalo?

Asi největším překvapením bylo, že většina ze soutěžících byli vitální chlapíci kolem šedesátky. To byl pro nás nevyvratitelný důkaz, že kaše jsou dobrá cesta ????

Byli to často sportovci nebo výživoví odborníci a na pořádnou snídani nedali dopustit.

Několikanásobný mistr světa ve vaření kaší, kterého jsme tam potkali, byl takový hodně potetovaný, svalnatý a fousatý „mořský vlk“ a každé to vítězství si nechal vytetovat na ruku.

Takže jestli jste měli doteď pocit, že kaše jsou něco „pro slečinky na dietě“, tak na to zapomeňte. Světoví šampióni v této kategorii jsou pořádní chlapáci.

Budete mít zájem:  Jarní očista: v dubnu posilujeme játra

V roce 2017 jste vydali kuchařku Naše hustý kaše. Proč by si ji měli čtenáři přečíst/koupit?

Protože uvařit si ráno čerstvou kaši není žádná věda a s pár triky se to dá zvládnout i hodně rychle.

Často nám zákazníci říkají, že nevědí, jak na to, že nechtějí být u plotny půl hodiny.

Ale tak to není. Vše to v kuchařce vysvětlujeme. V receptech používáme ovesné vločky, jáhly, pohanku nebo kroupy. Tím zase dokazujeme, že ranní kaši s celých zrn se nikdy nevyrovná nějaká instantní extrudovaná, kterou jen zalijete horkou vodou. Knížka je tedy nejen plná receptů, ale taky návodů a triků, jak s nejrůznějším „zrním“ pracovat a čím potom ty kaše dobře a zdravě dochutit.

V září 2019 jste se stali certifikovanými výrobci biopotravin. Co všechno jste pro to museli udělat? Co se mění ve vaší výrobě?

Většina surovin byla v BIO kvalitě vždycky. Ve výrobě se tím tedy nezměnilo téměř nic. Pro nás vedla cesta k bio certifikátu především velkou horou papírování, ke kterému se David odhodlal a zdárně to dotáhl.

Jak celkově hodnotíte rok 2019 za Naše kaše?

Rok 2019 byl plný úžasných změn a novinek. Přinesl nám hlavně krásnou a zdravou dcerku Rozálku. Přestěhovali jsme se do vlastní provozovny a díky větším prostorám jsme mohli objednat palety se skleničkami, dát sbohem plastovým krabičkám a radostně přejít do skla. A s tím souviselo i vyřízení všech oficialit k vysněnému BIO razítku.

Prozradíte další plány Našich kaší?

V hlavě máme pár novinek, které bychom mohli vypustit ven na začátku příštího roku. Jsou to různé dobroty, kterými si budete moct zpestřit svou ranní kaši. Ale jako každý rok našim hlavním plánem zůstává především příprava zdravého a kvalitního jídla bez jakýchkoliv kompromisů. Ať už jde o naše klasické produkty nebo čerstvé jídlo na různých akcích.

Děkujeme za úžasné povídání a spoustu cenné inspirace. Ať nové produkty chutnají a akce se povedou ????

Jana a David o projektu Naše kaše

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

Naše kaše jsou mladá rodinná minimanufaktura sídlící na břehu řeky Berounky. Čerstvé kaše a luštěninové pomazánky tam s čistým svědomím a láskou k přírodě vaří manželé Jana a David.

„Rozčilovaly nás průmyslově zpracované potraviny prapodivného složení,“

říkají Jana s Davidem, a tak se rozhodli vyrábět vše čerstvé, bez následné pasterace. Jejich výrobky jsou plné zdraví prospěšných ingrediencí, jsou veganské a bezlepkové, neobsahují rafinovaný cukr, soju ani chemické konzervanty, zahušťovadla nebo zkrášlovadla. Zárukou nejvyšší kvality je BIO certifikát.

kaše rozhovor snídaně svačina

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Podle Jany je pořádná snídaně nejdůležitějším jídlem dne a ani moc přitom nezáleží na tom, kolik má vaše ranní porce obilné kaše kalorií, protože ji přes den vyběháte. A navíc energie je to, co mnohým z nás po ránu nejvíc chybí.

Ona sama je, jak říká, ranní ptáče. „Moje nejhorší noční můra je, že vstanu pozdě a budu muset ráno spěchat,“ usmívá se. Vstávám o půl hodiny dřív, než naše dvouletá Emilka a užívám si to. Snídaně je jediný čas, kdy máte zaručeně klid a nic vás nemůže vyrušit. V pohodě se nasnídáte a pak se můžete vrhnout do každodenního shonu.“

Snídaně, která vás nakopne

Recepty na obilninové pochoutky, které Borozidisovi prodávají pod značkou Naše kaše a o kterých si můžete přečíst v jejich první kuchařce, jsou výsledkem dlouholetého zkoušení, vymýšlení a vylepšování. Vše samozřejmě testují na svých chuťových buňkách, rodině, přátelích a poslední dobou také na dcerce Emilce.

Vycházejí z tradičních receptur našich pra pra babiček, které ale hojně prokládají vlastními nápady a inspiracemi ze světa. Na rozdíl od klasických českých předpisů jejich kaše neobsahují rafinovaný cukr. Sladí se třeba pyré ze sušeného ovoce, jablky, rozinkami, mrkví, medem, strouhaným perníkem či sirobem.

Neprávem pozapomenutá ingredience vyrobená z cukrové řepy je totiž skvělé sladidlo, které není zrovna moc k sehnání, ale stojí za to se po něm popídit. Představuje totiž v jídelníčku pomalejší cukr, a tak tolik nezatěžuje slinivku a trávicí systém.

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

Jana Borozidu a její a manželovy kaše

Kaše jsou u Borozidisů na denním pořádku, Jana je poslední dobou jí i třikrát denně. Připravuje je totiž dvouleté dceři Emilce, která je milovnicí kaší a zároveň garantem dětské kapitoly v mámině a tátově kuchařce Naše hustý kaše. „Nejradši má tu z řepy s červenou čočkou a rýží, ze sladkých si oblíbila nejvíc jáhlovou, protože jí dobře drží na lžičce,“ dodává s úsměvem Jana.

Zahřejte se po ránu

Právě teď je sezona nakloněna zajímavé chuti dýně Hokkaidó, zahřívací je i kaše s jablky a se skořicí nebo pohanková. „Vím, že lidé se na ni vždycky netváří, protože pohanka má zvláštní chuť ale musíte se k ní projíst,“ upozorňuje autorka kuchařky. “A věříme, že v několika našich receptech je fakt skvělá a ‚k nepoznání‘ třeba s kakaem nebo ve slané kombinaci​ se zelím.“

Důležité je podle ní také to, čím kaši omastíte. Naše babičky na ni lily spousty rozpuštěného másla, podle Jany je ale mnohem lepší přepuštěné máslo ghí, které má skvělou chuť a hlavně je zbavené mléčné bílkoviny, proto tolik nezatěžuje trávení a často nevadí ani těm, kteří jinak nesnesou laktózu.

„Do kaší také rádi přidáváme kokosový olej, ten je vynikající,“ říká Jana Borozidu, která pro obsah omega-3 kyselin doporučuje také lněný nebo konopný olejíček, pro chuť zase oleje lisované z ořechů.

V kuchařce najdete nejen přes čtyřicet slaných a sladkých receptů pro dospělé i děti, ale také spoustu praktických rad, třeba jak si udělat domácí perník na strouhání nebo pyré ze sušeného ovoce. Nechybí ani přehled rozličných surovin, včetně obilovin, a tipů, jak je připravovat a k čemu se hodí.

Podle Jany a Davida Borozidisových není kaše k snídani nuda, protože si ji můžete připravit na stovky způsobů. Zahřeje tělo, rozpohybuje trávení a dodá vám vitaminy a další prospěšné látky hned po ránu. Je hotová rychle, nasytí vás klidně až do oběda a pokud spěcháte, můžete si ji vzít i s sebou do krabičky.

Špaldová kaše s fíkovou omáčkou

Ingredience na 1 větší nebo 2 menší porce:

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

  • 30 g špaldové krupice
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 50 g sušených fíků
  • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce ghí nebo kokosového tuku (plus na polití dle chuti)
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Den předem namočíme fíky do pomerančové šťávy.
  2. Ráno smícháme rostlinné mléko se 100 ml vody a špetkou soli a přivedeme k varu. Ztlumíme a metličkou zašleháme špaldovou krupici. Šleháme, dokud tekutina nezhoustne na kaši.
  3. Odstavíme, přidáme tuk a necháme lehce zchladnout. Mezitím rozmixujeme fíky se šťávou.
  4. Kaši servírujeme společně s připravenou fíkovou omáčkou a posypanou vlašskými ořechy.

Tip: Podle chuti ji můžete navíc přelít ještě jednou lžící rozpuštěného tuku.

Vícezrnná jablečná kaše

Ingredience na 1 velkou nebo 2 menší porce:

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

  • 20 g ovesných vloček
  • 20 g ječných vloček
  • 20 g vloček z jednozrnky nebo jiného druhu nepřešlechtěné pšenice (špaldové, kamutové)
  • 10 g žitných vloček
  • 1 středně velké jablko
  • 30 g rozinek
  • mletá skořice na posypání
  • 200 ml vody
  • 50 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce mandlových plátků
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Přímo v hrnci smícháme všechny druhy vloček dohromady, zalijeme je 200 ml vody a necháme přes noc uležet.
  2. Ráno přidáme do hrnce rozinky, špetku soli, půlku nahrubo nastrouhaného oloupaného jablka (pokud máte ovoce z kvalitního zdroje, loupat ho nemusíte) a vaříme na mírném ohni alespoň 10 minut.
  3. Sem tam promícháme, aby se vločky zespodu nepřichytly. Jakmile se všechna tekutina vsákne, vypneme sporák, přilijeme kokosové mléko a necháme 5 minut dojít.
  4. Kaši přelijeme do misky, posypeme druhou půlkou nastrouhaného jablka, mandlemi a poprášíme skořicí.

Pohanková kaše s mrkví a datlemi

Ingredience na 1 větší nebo 2 menší porce:

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

  • 50 g pohanky nebo loupaných krup
  • 50 g sladší jemně nastrouhané mrkve
  • 50 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce datlové pasty
  • 1 lžíce mletého kokosu
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce konopných semínek
  • 1 lžíce sekaných mandlí
  • 1 lžíce mletého máku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Ve větší misce zalijeme pohanku 100 ml vroucí vody, přidáme sůl, promícháme, přiklopíme a necháme 15 minut odstát.
  2. Jakmile pohanka změkne, promícháme ji se všemi ostatními ingrediencemi.

Tip: Datlovou pastu si připravíte tak, že 150 g sušených datlí zalijete 150 ml vroucí vody a necháte asi hodinu odležet. Pak vše rozmixujte na hladkou pastu. V uzavíratelné sklenici ji skladujte v ledničce až 7 dní.

Polenta a její správná příprava – Kuchařka pro dceru

Polenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu hned, jakmile ho vystrčíte ze dveří své kuchyně. Podobně jako jezinkám v pohádce o Smolíčkovi stačil malíček, aby nebohé dítko lapily, i vám hrozí takový osud, pokud zaslechnete její hlásek o pozornost.

Budete mít zájem:  O neplodnosti mluvíme až po roce pokusů

Nutno ovšem dodat, že zatímco v pohádce to se Smolíčkem jednu chvíli vypadalo dost bledě, vám se podobně krušné okamžiky mohou zcela vyhnout. Ani k tomu nebudete potřebovat pomoc statného jelena, stačí se držet několika velmi jednoduchých rad, jak uvařit polentu správně.

Souvislost s pohádkou je tu ještě jedna. Jezinky předcházely hrůzné zvěsti a stejné kolují taky o polentě.

Možná jste zaslechli, že tu jedinou správnou polentu uvaříte pouze v měděném rendlíčku, ovšem za předpokladu, že ji budete nepřetržitě hodinu míchat dřevěnou vařečkou a navíc ještě pouze jedním směrem. Ideálně nad otevřeným ohněm.

Další zvěsti vypouští přímo výrobci polenty, kteří na obalech ne vždy uvádí správný návod na její přípravu a mystifikují jak časem, tak uváděným poměrem polenty a vody.

Ráda bych proto učinila přítrž kuchařským hororům, strašení nebohých dítek nepovedeným jídlem a ukázala vám, jak si polentu užít, vychutnat a ochočit, a to hned v několika podobách. Přece nebudeme troškařit.

K čemu je polenta dobrá

Polenta funguje především jako příloha, a to hlavně k dušeným jídlům, jako jsou guláše, masová a zeleninová ragú, ratatouille, lečo. Ochotně se chuťově pojí s různými sýry v čele s gorgonzolou, parmazámem, fontinou, také máslem a olivovým olejem. Sluší jí také cibulová marmeláda nebo oříšky.

Polentu můžete připravit třemi základními způsoby, záleží na vašich plánech a taky na vstupní surovině.

Instantní polenta

Polenta se připravuje z kukuřičné krupice a vody a vaří se skoro hodinu. Proto existují instantní typy polenty, hotové za pár minut. Budiž pro zklidnění vaší srdeční frekvence uvedeno, že v drtivé většině případů seženete v obchodech právě tuhle polentu.

Instatní polenta byla předem uvařena výrobcem a opět vysušena, proto jí to pak v kuchyni netrvá tak dlouho, než změkne, nabobtná a zhoustne.

Údaje na obalu instantní polenty obvykle naznačují, že se polenta uvaří za 1-2 minuty. Jenomže po takto krátké době, bez ohledu na proklamaci v návodu, ještě polenta není zcela hotová a dokáže absorbovat mnoho další tekutiny. Ba dokonce další tekutinu potřebuje, aby zůstala v podobě kaše.

V souvislosti s krátkým časem bývá často v návodech další chyba, protože při zkrácené době přípravy nezvládne polenta vsáknout tolik tekutiny, kolik by mohla, proto výrobci i zde podhodnocují množství vody. Polenta za dvě minuty vsákne sotva polovinu toho, co za pět až deset minut.

Nedovařená, nedostatečně vodou doplněná polenta na talíři ihned tuhne, protože do sebe i nadále vstřebává vlhkost. Připraví vás o kus chuťového zážitku a možná své strávníky či sebe odradíte od dalších pokusů s touto surovinou, což by byla škoda.

Krémová instantní polenta krok za krokem

Ideální konzistence polenty na talíři je podobná krémovým míchaným vajíčkům, tedy hebká, jemně zhoustlá, ovšem pochopitelně bez hrudek, ty jsou u polenty nežádoucí. Takže v ní ani nestojí lžíce, ani se nedá krájet nožem, ale ani nestéká ze lžíce jako polévka. Já osobně bych ji přiřovnala k příjemně husté krupičné kaši.

Ideální poměr pro instantní polentu, ze které má být v konečném stadiu kaše, je 100 g polenty na 1 litr vroucí vody, trocha trpělivosti a deseti minut času.

  1. Ze všeho nejdřív je třeba, abyste přivedli k varu odměřenou vodu osolenou zarovnanou lžičkou soli. Vodu vařte v široké, pokud možno nepřilnavé pánvi. Zde klidně vezměte teflon na milost.
  2. Jakmile voda začne jemně vřít, tenkým pramínkem – to je obzvlášť důležité – do ní vsypte polentu a rázně přitom míchejte metličkou. Pokud byste polentu vyklopili do vody naráz, snadno vám zhrudkovatí, neboť ji horká voda ihned na povrchu uzavře. Něco podobného se děje s moukou, pokud byste ji chtěli přisypat do jídla na zahuštění (o tom víc v článku na téma jíška).
  3. Nyní vodu s polentou mírně vařte a občas promíchejte. Nemusíte u polenty stát neustále, stačí občasná pozornost a promíchání, aby se nic nepřilepovalo ke dnu a aby se na povrchu netvořil škraloup.
  4. Zhruba po třech minutách se polenta z řídkého vodnatého čehosi začne podobat kaši a po pěti až sedmi minutách se přiblíží své konečné podobě. Čím je polenta hustší, tím méně potřebuje tepla, takže klidně ke konci vaření vypněte plotýnku úplně, zejména pokud máte pánev se silným dnem, které akumuluje teplo.
  5. Po deseti minutách od začátku varu je kaše hotová, hustá tak akorát. Odstavte ji, jemně dosolte, pokud je to ještě potřeba, a přidejte 3-4 lžíce másla nakrájené na kostky. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Tím polenta báječně zjemní a bude o to krémovější. Místo másla můžete použít i olivový olej, funguje zde podobně. Horkou polentovou kaši podávejte hned, chladnutím tuhne.

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

Polenta z kukuřičné krupice

Pokud nemáte po ruce sáček s nápisem připomínajícím slovo polenta, vystačíte si i s kukuřičnou krupicí (nepleťte si s pšeničnou). Ono je to totiž úplně to samé. Polenta rovná se kukuřičná krupice.

Existují dva druhy polenty alias kukuřičné krupice: hrubá a jemná. Jemná se víc hodí na kaši, zatímco hrubá na grilování a opékání – ovšem až poté, co z ní uvaříte kaši, rozprostřete ve vyšší vrstvě a necháte vychladnout a ztuhnout. Ale o tom ještě za chvíli, nyní vám ukážu přípravu kaše, pokud nemáte polentu instantní čili bleskovou.

Běžná kukuřičná krupice bude potřebovat kolem 45 minut pobublávání na sporáku, aby byla dokonalá. Je to hodně času, ale málo dřiny, takže pokud máte tu možnost být s polentou v kuchyni a dělat přitom něco jiného, vaření polenty se dobře spojuje s dalšími aktivitami a nijak vás nevyčerpá.

Základní poměr pro běžnou, neinstatní polentu je 1 hrnek polenty na 4 hrnky vody. Lze dát klidně i hrnků 5, pokud chcete polentu ještě krémovější a nevadí vám 5-10 minut vaření navíc.

Kukuřičná (neinstantní) polenta krok za krokem

Polentu nasypte do vody osolené jednou zarovnanou lžičkou soli. Voda zde může být jak studená, tak vroucí, je to jedno, pokud polentu sypete tenkým pramínkem a hned rozmícháváte metličkou. Já dávám přednost vroucí vodě, protože to oddaluje okamžik, od kdy musím být trochu víc ve střehu a polentu sem tam zamíchat.

Vodu s polentou přiveďte k varu a zvolna vařte. Po pár minutách, nejpozději však za čtvrt hodiny, polenta zhoustne natolik, že začne vypadat jako hotová kaše. Bude v kastrůlku vytvářet malé soptící krátery a pokusí se vám jevem zvaným prskání ušpinit okolí plotýnky.

Odolejte jejímu zjevu, nenechte se zlákat myšlenkou, že přišla chvíle servírování, ztlumte žár plotýnky, co nejvíc to jde, a vařte dál. Sem tam promíchejte.

Stačí jen tolik, aby se polenta nepřipalovala ke dnu a zároveň nedělala škraloup na povrchu. Pokud vydržíte polentu vařit dál, tekutina se dostane ještě hlouběji do rozemletých zrnek kukuřice a polenta bude jemnější, sladší a hebčí.

Kdyby se vám zdála polenta příliš hustá, vždy ji můžete naředit trochou vroucí vody.

Na závěr vaření se i tato polenta zjemňuje máslem a znovu dosolí podle chuti.

Proč má smysl vařit normální polentu

Asi si teď říkáte, že nedává logiku trápit se s obyčejnou polentou skoro hodinu, když instantní může být hotová za deset minut.

Ano, instantní polenta je perfektní vyprošťovák zejména pro rychlé večeře. Ale obyčejná polenta je chuťově zajímavější, výraznější, uspokojivější.

Čili je to něco za něco, vyměňujete pracnost za chuť, a je jen na vás, podle kterého hlediska se budete rozhodovat.

Obvykle se to má tak, že dává smysl v kuchyni nejdřív začít koketovat s instantní polentou a teprve časem vyzkoušet pro srovnání polentu obyčejnou. Často pak už není cesty zpět a jen opravdu velká časová nouze ospravedlní volbu instantní polenty.

Jak si to usnadnit

Pokud na vás jdou mrákoty při zmínce 45 minut pozvolného vaření a míchání, měli byste vědět, že existuje způsob, jak zkrátit dobu přípravy polenty na půl hodiny. Stačí, když polentu rozmícháte v odměřené studené vodě a necháte ji 8 hodin nebo do druhého dne nabobtnat v lednici. Pak vodu nesléváte, ale rovnou v ní polentu uvaříte.

Ochucení polenty

Kukuřičná krupice se obvykle vaří ve vodě, ale stejně tak můžete vzít mléko nebo vývar. Obojí dává perfektní smysl.

Mléčná polenta je ještě sametovější a krémovější, než polenta z vody. Chuťově je to rozhodně zajímavá volba. Problém je, že je těžší do žaludku a rychle vyvolává pocit sytosti. Pokud nechcete od stolu vstávat s pocitem značného přejedení, pak vařte raději s vodou.

Budete mít zájem:  Tetování si můžete nechat odstranit i na pojišťovnu

Polenta připravená se zeleninovým či masovým vývarem je též chuťově výraznější a zajímavější, ale opět může působit až příliš sytivým dojmem. Tentokrát sice spíš v oblasti chuti než plného žaludku, ale působí tak.

Pokud máte připravené výrazné masové ragú, se kterým budete polentu podávat, tak nepotřebujete, aby i polenta byla za jasnou hvězdu talíře. Bohatě stačí, když jí dáte roli sice důležitého, avšak neoslňujícího doprovodu.

A tedy opět budete vařit s vodou.

Grilovaná a opékaná polenta

Jakmile polentová kaše trochu vychladne, začne tuhnout. A když zchladne docela, stane se z ní tuhý kus hmoty. Toho se dá skvěle využít pro jakékoli přebytky nebo dokonce plánování jídel na další dny. Když už se člověk s polentou míchá, tak proč by ji rovnou nemohl uvařit víc a profitovat z toho i napozítří, no ne?

Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše

Polentovou kaši, ještě dokud je teplá, budete muset rozprostřít do vrstvy vysoké 1,5-2 cm. Nejlepší volba je olejem vymazaný pekáček. Povrch polenty pěkně uhlaďte, zakryjte folií a nechte v lednici do druhého dne ztuhnout do pevného stavu.

Druhý den polentu vyklopte a nakrájete na takové kousky, které vám budou tvarově sympatické, hodí se tyčinky, čtverečky, trojúhelníčky, ale můžete klidně vykrájet kolečka formičkou na cukroví.

Kousky polenty můžete smažit v oleji, můžete je opékat na pánvi dozlatova (jen s otáčením vydržte, dokud polenta pořádně nezezlátne na spodní straně a neodlepí se od pánve, jinak si koledujete o trhanec), můžete je grilovat venku na grilu, až jim vyskáčou sympatické tmavé obtisky grilovacího roštu, a taky je můžete zapékat v troubě. K dokonalosti jim na úplný závěr stačí trocha sýra, nejlépe gorgonzoly. Ten se na teplé polentě rozteče ještě dřív, než ji přinesete na stůl.

Další nápady, jak použít polentu

  • Jakmile polentovou kaši dovaříte, společně s máslem v ní rozmíchejte taky jednu nebo dvě lžíce strouhaného parmazánu. Bude výraznější a zejména k zeleninovým ragúm padne ještě o něco víc.
  • Hotovou krémovou polentu nalijte do zapékacích mističek, do každé vmáčněte kousek másla, přidejte plátek gorgonzoly a při 180 stupních asi 10 minut zapékejte, až se sýr sympaticky rozteče.
  • Menším množstvím polenty se dají zahustit polévky, které se vaří nebo mohou vařit dlouho. Jednou vám možná prozradím recept na smetanovou polévku s cibulí, zahuštěnou právě polentou.
  • Nakrájené kousky vychladlé polenty se dají zapékat s ledasčím. Inspirace se dá najít v jídelním lístku pizzerií – co pizza, to nápad.

A pro všechny další nápady a obměny tu máte komentáře 🙂

Naše hustý kaše, kuchařka

Více jak 40 receptů, mnoho triků a tipů a taky historie a informace o ingrediencích.192 stran, 1. vydání, 1. dotisk, 2020. Pevná vazba, plno puntíků i barev a nechybí záložka: červená stužka.

Těšte se na kapitoly: Hrk Frk, Den předem, Prťata nebo taky Slaňouši, Hogo Fogo i Doplňky…a nejen to!

S nakladatelstvím Došel karamel jsme pro vás vyjednali slevu. Doporučená cena je v obchodech 399,-Kč.

Z úvodu: „Jsme Jana a David a máme to obrovské štěstí, že naše vášeň se nám stala prací na plný úvazek. … Zastavují se u nás rodiny s malými dětmi, teenageři, šarmantní pánové a elegantní dámy středního i velmi zralého věku nebo energií nabití sportovci.

A pro ně pro všechny je určena tato kniha. Pořádná a chytře dochucená kaše je totiž vhodná pro kohokoliv. Na následujících stránkách zodpovídáme většinu z těch otázek, které pravidelně dostáváme.

… Buďte si jistí, že když to vezmete za správný konec, což je s naší knihou hračka, stanete se kašohvězdou kuchyně, jejíž záři nikdo neodolá.“

Napsali o kuchařce:„Tahle sbírka receptů, tipů a rad nám od první chvíle padla do ruky, oblé hrany, všudypřítomné puntíky a fotografie s nápadem a vtipem zahřejí, pobaví…“ (více na Vitalia.cz)

„Za několik let vaření kaší pro sebe i malou dceru se naučili kaše slané, sladké, maximálně zdravé nebo hodně odvážně zkombinované. Inspirujte se…“ (více na Ego!)

„Více jak 40 receptů a také tipy a triky na přípravu. Široká řada receptů zahrnuje sladké i slané kaše, pro dospělé i děti, tradiční i originální kombinace…“ (více na Storyous.cz)

„I já miluji kaše, i když jejich příprava mne vůbec nebaví. Publikace obsahuje nepřeberné množství zajímavých a originálních receptur na přípravu těchto pokrmů. Jsou časově velmi nenáročné, jsou jednoduché a hlavně snadné.

Jednotlivé recepty jsou doprovázeny bohatým obrazovým materiálem, což knihu dělá ještě zajímavější a přitažlivější. Tato kuchařka by byla vhodná i pro ty, kteří se teprve rozkoukávají na poli gastronomie.

“ recenze, Eva Porhanzlová, Megaknihy.cz

„Knihu jsem si nejdříve půjčila v knihovně, pročetla, pak zakoupila. Ne všechny recepty budu používat, ale určitě jsem ráda, že ji mám při ruce. Motivuje mne to k vaření zdravých snídaní, po kterých není dlouho hlad.

Jsou tam různé informace, které mi nebyly známé, i když i předtím jsem již hlavně přes zimní období, kaše vařila. Např. kaše z jahel jsem dříve vařila jen v mléku, ale nyní bez mléka, s různým ovocem a přísadami a jsou moje nejoblíbenější.

O knihu byl velký zájem, proto se znovu dotiskla. Doporučuji.“ recenze, Ronny, Databazeknih.cz

A další doporučení redakce a tip na vánoční dárek: Apetit, F.O.O.D., Gurmet, Kondice, Žena.cz, Magazín Blesk, OnaDnes.cz, …

A nenechte si ujít pořad Sama doma na České televizi nebo se podívejte na záznam www.ceskatelevize.cz/ivysilani

Nejlepší kaše. Z čeho uvařit zdravou snídani?

Jako malé děti jsme byli zvyklí leda tak na krupicovou kaši. Kaše, o kterých budeme mluvit, rozhodně patří do zdravého životního stylu i životosprávy.
 

„Stále se setkávám s mnoha lidmi, kteří mají v oblibě spíše snídaně nasladko,“ říká výživová poradkyně Lada Nosková, jenže croissant nebo chléb s marmeládou nejsou úplně vhodná varianta. Po těchto lahůdkách totiž rychle vylítne hladina cukru v krvi, velmi rychle se zase ohlásí hlad a celý den se střídají chutě s pocitem hladu.

Cereální kaše jsou mnohem lepší volbou. Uspokojí chuť na sladké, přitom jsou plné vlákniny. Hladina cukru v krvi je konstantní a nám se tak vyhnou chutě na sladké. 

Navíc je to další možnost, co zařadit do zdravého jídelníčku a tím jej učinit bohatší a pestřejší. Střídáte různé obiloviny, tedy základ kaše, ale používáte i různá dochucovadla, kterými kaši obohatíte, jako jsou sladidla, ovoce či ořechy.

„Když chcete tělo zasytit na delší dobu, je dobré do kaše přidat také trochu bílkovin. Zkuste tvaroh, cottage, skyr nebo rostlinné zdroje, jako je sójový protein, rýžový protein, chia protein nebo protein z dýňových semen,“ prozrazuje své tipy Lada Nosková. 

Jakou kaši zvolit?

› Rýže

Jako komplexní polysacharid je skvělým zdrojem škrobů. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu, přitom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru.

› Pohanka

Je typická pro svou oříškovou chuť, je úžasným zdrojem rutinu, který pomáhá při problémech s žílami a funguje také jako prevence křečových žil.

› Jáhly

Tradiční pokrm v kuchyních našich babiček. Mimo jiných významných minerálů, jako je draslík, hořčík, fosfor nebo zinek, jsou jáhly zdrojem důležitého antioxidantu křemíku.

Ten podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů, ovlivňuje vzhled a pružnost kůže, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran. A jáhly obsahují také větší množství železa, kterého hlavně ženy mají málo.

› Amarant

Má největší obsah proteinů ze všech obilovin. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant má také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny mezi obilovinami.

Je zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Kdyby vám při vaření amarantu vadil takzvaný šlem, zkuste amarantové vločky.

› Oves

Ovesné vločky jsou významným zdrojem vlákniny, díky tomu pomáhají předcházet zácpě a udržují správnou činnost tlustého střeva.

Oves účinně snižuje hladinu cholesterolu, posiluje organismus při vyčerpání a únavě a je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.

› Quinoa

Hodí se nejen jako příloha do salátů či k masu, ale právě i na přípravu kaší. Merlík čilský nás prostě baví. Je lehce stravitelný, nenadýmavý a má mnoho barev. Díky vysokému podílu hořčíku a vitaminu B12 prospívá lidem trpícím migrénami.

Jako potravina s vysokým obsahem vlákniny napomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních, rakovině tlustého střeva a při diabetu.

› Teff

Na málo známou obilovinu zatím natrefíte málokde. Chutná trochu jako pohanka po oříšcích. Pozitivní je, že obsahuje vysoké množství železa a vápníku a také vitamin B1 (thiamin) a vlákninu.

  • Zrna teffu obsahují B s symbiotické kvasinky a přirozeným kvašením mouky bez přidaných kvasinek z nich ženy v Etiopii vyrábějí tradiční etiopské placky.
  • Favorit Lady Noskové Uvařit 35 g quinoy, ochutit 10 g kakaa nebo máku a trochou stévie, navrch přidat 125 g tvarohu a posypat malinami.

Článek připravil časopis Dieta

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector