Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače

Tak tenhle recept, to je u nás poslední dobou fakt hit. Miuška je totiž miluje a je schopná jich sníst opravdu hodně. Víceméně celou tuhle dávku sní během dvou dnů většinou sama. Dělám je často na cesty, protože s nima nedělá velkej bordel a je to jistota.

Určitě to není ale recept jenom pro děti. Mně chutnají taky moc a navíc jsou bez cukru (až na trochu sirupu v malinách, který ale ne vždycky dělám) a místo mouky jsou tam vločky.

Já miluju hlavně to, jak hodím všechno do mixéru a za pět minut ani ne můžu začít dávat na pánev.

Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače

Co budete potřebovat:

20 minut, cca 10 lívanečků

Na těsto:

2 menší zralé banány (cca 200 g)
4 lžíce ovesných vloček
2 lžíce strouhaného kokosu
3 šťastná BIO vajíčka
1 velká lžíce bílého jogurtu
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
kokosový olej na smažení

Na malinový rozvar:

2 větší hrsti mražených nebo čerstvých malin
1 lžíce javorového sirupu

Na dochucení/ozdobu:

ovoce, ořechy, bylinky, marmeláda, oříškové máslo – podle vaší chuti, já použila domácí mandlové máslo

Postup: 

Všechny ingredience na lívance vložím do mixéru a promixuju v hladký kompaktní těsto. Pokud používám zralý banány, což doporučuju bude těsto tak akorát sladký. Nemělo by být moc řídký, ale ani úplně hutný. Mělo by se jen lehce rozlít na pánvi. Pokud bude hodně řídký, přidám klidně ještě vločky a znovu promixuju, pokud hodně hustý, přidám vodu nebo mléko.

Na pánvi si na středním plameni rozpálím trochu kokosovýho oleje a lívanečky opékám z obou stran dozlatova. Je to celkem rychlý, tak pozor, ať se nepřipálí.

Zmražený nebo čerstvý maliny dám do kastrůlku (pokud použijeme čerstvý, podliju je jen trochu vodou), přidám javorový sirup a nechám společně tak deset minut probublat. Hotový lívance namažu oblíbenou marmeládou nebo ořechovým máslem, naskládám na sebe, přeliju ovocným rozvarem a podávám. 

  • Tak šup do kuchyně!
  • K.
  • Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.

Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače
Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače
Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače
Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače
Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače
Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače

FRANCOUZSKÉ CROISSANTY

Zobrazit recept Tisk receptu

Vzpomínám na svou první návštěvu Paříže. Na ty úžasné pekárny, které se nacházely snad na každém rohu.

Nikdy jim nešlo odolat a já tak vždy musela alespoň letmo nakouknout, co se v nich skrývá.

Nespočty voňavých francouzských baget, koláčů či drobného pečiva na mě koukali pěkně vyskládané za pultem i v regálech celého pekařství. Člověk snad ani nevěděl co zvolit, i přesto pro mě byla volba pokaždé jasná:

„un croissant au beurre s’il vous plaît“

Nic lepšího, než čerstvě upečený máslový croissant totiž na snídani ani není!

Croissant je vynikající volbou na chutnou snídani. Ve chvíli, kdy však ochutnáte ten z kvalitní pekárny, nebo ten právě doma připravený, ke koupi jeho příbuzného z obchodu již nikdy nepřistoupíte. Poctivě připravený croissant je totiž dokonalost sama. Má to však jeden háček.

Ne v každé pekárně, je vážně tak dobrý a pokud budete chtít přistoupit k jeho přípravě doma, musíte si na něj udělat dostatek času a s těstem si trochu pohrát.

Dnes bych Vám však chtěla trochu této francouzské atmosféry přinést i do vašich domovů, a proto jsem připravila velmi podrobný recept i s fotopostupem na pravé croissanty tak, aby pro Vás jejich příprava byla co nejsnadnější. Pustíte se do toho semnou?

Ještě než se pustíme do samotné přípravy těsta ráda bych se zaměřila na tři nejčastější otázky, které při přípravě croissantů vyvstávají.

JAKÉ TĚSTO NA PŘÍPRAVU CROISSANTŮ POUŽÍT (LISTOVÉ NEBO PLUNDROVÉ)?

Princip máslového těsta, které se používá na croissanty, spočívá v přípravě plundrového těsta, tedy těsta kynutého a máslového obdélníku, kde se takový obdélník položí na vyválené máslové těsto a obě tyto vrstvy se společně překládají. Díky tomu vzniká vrstvené těsto podobné těstu listovému jen s tím rozdílem, že těsto na croissanty je na rozdíl od listového těsta tvořeno z těsta kynutého. Je tak ještě vláčnější a nadýchanější než těsto listové.

DROŽDÍ SUŠENÉ NEBO ČERSTVÉ?

Jelikož se jedná o přípravu kynutého těsta, budeme zde používat droždí, a tak vyvstává otázka, jaké droždí použít, zda čerstvé nebo sušené. Tentokrát nechám volbu na Vás. Croissanty mám vyzkoušené z obou droždí. Příprava těsta z droždí sušeného je za mě však lepší ze dvou hledisek.

Jednak nemusíte předem zadělávat kvásek, což Vám práci ulehčí a současně díky tomu, že se sušeným droždím těsto trochu jinak pracuje, je pevnější a kynutí není tak rychlé, je pro mě práce s ním pohodlnější. Každý však na to může mít jiný názor. Vyzkoušejte obě varianty a uvidíte sami, se kterým těstem se Vám bude pracovat lépe.

Následující návod je koncipován pro sušené droždí.

JAK SI ROZPLÁNOVAT ČAS?

Příprava croissantů je časově náročná, a proto je dobré si před jejich přípravou vše dobře rozplánovat. Níže se můžete inspirovat dvěma postupy přípravy.

Croissanty hotové večer: v 8:00 zadělám těsto a ve 20:20 mám hotovo

(8:00 vypracuji těsto, 8:30 vypracuji máslovou placku, 9:15 těsto a máslovou placku spojím a vyválím, 10:30 2. válení, 11:45 3. válení, 13:00 4.

válení, 19:00 tvarování croissantů (nyní je před kynutím můžete vložit do mrazničky a upéct kdykoliv si vzpomenete nebo pokračovat dále a upéct ještě dnes), 20:00 pečení croissantů, 20:20 hotovo)

 Croissanty ráno upečené: v 15:00 zadělám těsto a v 8:50 mám hotovo

(15:00 vypracuji těsto, 15:30 vypracuji máslovou placku, 16:15 těsto a máslovou placku spojím a vyválím, 17:30 2. válení, 18:45 3. válení, 20:00 4. válení, 7:00 tvarování croissantů, 8:30 pečení croissantů, 8:50 hotovo)

Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače

  • 560 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 150 ml mléka
  • 30 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 7 g sušeného droždí nebo 18 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Na proložení těsta

  • Jako první si připravíme kynuté těsto. Hladkou mouku promícháme se solí a poté je prosejeme do větší misky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a nalijeme vlažnou vodu i mléko (Je dobré, aby mléko i voda byly vlažné, ne teplé. Teplé tekutiny by mohly zahubit kvasnice. Příliš studené tekutiny by naopak mohly být příčinou toho, že těsto bude kynout příliš pomalu.). Nyní do mléka nasypeme droždí a v tekutině jej lehce rozmícháme. Přidáme na menší kousky nakrájené máslo, suroviny promícháme a vysypeme na pracovní plochu, kde z nich vypracujeme hladké, kompaktní těsto. Těsto vložíme do misky, kterou přikryjeme mikroténovým sáčkem a necháme jej kynout 1 hodinu v lednici.
  • Zatím co těsto kyne, připravíme si máslový obdélník. Nejprve si připravíme dva pláty pečicího papíru. Kostku lehce změklého másla nakrájíme na menší stejně velké dílky, které doprostřed pečicího papíru naskládáme tak, aby zaujímaly tvar obdélníku. Máslo přikryjeme druhým plátem pečicího papíru a vyválíme jej na 0,5 cm silně, přičemž se stále snažíme držet tvar obdélníku a jeho rovné hrany. Máslo dobře zabalíme a vložíme do lednice na rovnou podložku tak, aby se plát nekroutil. Zde jej necháme 30 minut odpočinout.
  • Vykynuté těsto vyndáme z lednice a vyválíme jej do tvaru obdélníku na tloušťku 1 cm (Mělo by mít oproti máslové placce dvojnásobnou velikost.). Máslovou placku položíme doprostřed těsta diagonálně a zabalíme ji jako obálku. Nyní těsto válečkem opatrně vyválíme (Vyvalujte jej lehce jemným a opatrným tlakem tak, aby se Vám máslo v těstě rozválelo, ale současně nepotrhalo.). Když je těsto tlusté zhruba 1 cm, přeložte jej po delší straně na třetiny, vložte do sáčku, aby neosychalo a nechte v lednici 1 hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto vyndáme z lednice a necháme jej 5 minut odpočinout na lince, aby lehce povolilo, poté jej otočíme o 90 ° a opět opatrně vyválíme na 1 cm silně. Znovu jej přehneme po delší straně na třetiny. Opět ho vložíme do sáčku a necháme 1 hodinu kynout v lednici. Tento proces opakujeme ještě dvakrát. Poté necháme těsto kynout v lednici 6 -12 hodin.
  • Vykynuté těsto vyválíme na dlouhý šál, který bude zhruba 25 cm široký a 0,5 cm silný. Šál rozkrájíme na hubené, ale dlouhé trojúhelníky, jejichž základu nakrojíme 1,5 cm hluboko (Díky tomu se croissanty dobře tvarují.).
  • Z každého trojúhelníku zarolujeme croissant jako rohlík od základny směrem po špičku. Základnu díky nakrojení můžeme pohodlně na začátku rolování lehce roztáhnout do stran, aby konce croissantu byly zatočené.
  • Takto vytvarované croissanty poskládáme na dva plechy vyložené pečicím papírem s dostatečným rozestupem (Během pečení totiž nabydou jednou tak velké velikosti.). Poté necháme připravené croissanty 1,5 hodiny kynout.
  • Vykynuté croissanty pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 15 – 20 minut.
Budete mít zájem:  Priznaky Streptokoka V Nose?

Těsto na croissanty si můžete připravit kdykoliv předem. Syrové croissanty nechte zmrazit  a poté je můžete upéct až na ně dostanete chuť. Je to nejjednodušší varianta jak si dopřát čerstvé croissanty kterékoliv ráno. Stačí dodržet jen několik zásad.
Těsto v poslední fázi kynutí, tedy po 6-12 hodinách kynutí vyválejte, vytvarujte na croissanty a ještě před závěrečným kynutím zamrazte (Vyskládejte je na mřížku, na které je nechte 30 minut zamrazit, poté je z mřížky sundejte a přendejte do sáčku.). Takto je můžete upéct kdykoliv se vám zachce. Stačí je 2 hodiny před pečením vyndat na plech vyložený pečicím papírem a až poté upéct.   Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače

Dobrá snídaně

Ten, kdo dobře snídá, má podle vědců většinou lepší náladu. Mohou za to nejen cukry, které slouží jako palivo pro mozek, nebo vitaminy B, ale i zvláštní aminokyselina tryptofan. Právě z ní si organismus dokáže vyrobit serotonin – hormon dobré nálady.

Jak jste na tom se snídaní?. Více než třetina Čechů (včetně dětí) nesnídá vůbec. Další si jen ve spěchu vypijí kávu nebo čaj. Nejlépe jsou na tom důchodci. V průzkumu snídaňových zvyklostí jich téměř devadesát procent uvedlo, že snídá každý den.

Skupinou, která snídá nejméně pravidelně, jsou studenti. Doma a v klidu podle průzkumů snídají i úředníci, manažeři, asistentky. Učitelky, prodavačky a policisté častěji než ostatní skupiny snídají v práci.

Ženy na mateřské dovolené snídají samozřejmě doma, ale nepravidelně a ve spěchu.

 Většina z nás snídá chleba nebo pečivo s taveným sýrem či uzeninou nebo koláč. Jogurty konzumuje pravidelně asi patnáct procent obyvatel a musli nebo kukuřičné lupínky zhruba devět procent.

Hubnout se snídaní

Ti, kteří chtějí zhubnout, by nikdy neměli zapomínat na snídani. Stejně tak by neměli vynechávat ani další jídla. Myslet si, že když budu jíst málo, zůstanu štíhlý, je omyl.

Podle odborníků si organismus dlouhé pauzy mezi jídly může vykládat jako hladovění a začne fungovat úsporněji.

Když si ráno připravíte vhodnou snídani a další čtyři jídla budete jíst v malých dávkách, je to ten nejlepší způsob, jak bez drastických diet hubnout.

Ti, co vynechají snídani, ji zpravidla nahrazují opulentním obědem a také různými svačinkami nebo pamlsky. V záchvatech hladu toho nakonec snědí mnohem více, než kdyby jedli častěji, ve stejnou dobu a menší porce.

Správná snídaně totiž pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, je to tedy velice jednoduchý způsob, jak se vyhnout intenzivnímu hladu, které pokles hladiny cukru někdy vyvolává. I když jíme celkem málo, ale v nepravidelných intervalech, nakonec začneme tloustnout.

Výhodou častého jedení je i to, že při trávení náš organismus vydá více energie. Někteří vynechávají i oběd a pak se přejídají v druhé polovině dne a hlavně večer, což je úplně nejhorší. Lidé, kteří nesnídají, vlastně nutí své tělo k tomu, aby pracovalo bez přísunu energie.

Není se proto čemu divit, že se cítí unavení nebo ospalí. Může je trápit nervozita, deprese či bolesti hlavy.

Tělo přes noc spálí energii přijatou večer a ráno se vzbudí hladové. Proto musíme snídat, abychom tělu dodali novou dávku energie.

Z vědeckých studií je dokázané, že člověk je aktivnější a výkonnější zejména v první polovině dne, proto potřebuje po ránu přísun energie. Snídaně by měla mít správné složení a tvořit 20 až 25 % celkového denního energetického příjmu.

Tělo spotřebuje nejvíce energie na svůj vlastní chod, na pokrytí činnosti srdce, plic, ledvin, mozku. Je to dokonce 67 až 75 % z celkového příjmu energie.

Pravidelná snídaně vede k vyváženému stravovacímu režimu. Díky rozprostření příjmu energie na celý den si organismus zvykne na pravidelné dávky jídla a energie a nebude mít potřebu si vytvářet zásoby v podobě podkožního tuku. Snídejte v klidu. Když jíme pomalu, sníme daleko méně. Navíc jídlo snědené ve spěchu způsobuje trávicí obtíže.

Co snídat

K nejčastějším chybám, které dělají lidé při sestavování jídelníčku, patří přebytek živočišných tuků, preference bílého pečiva, nedostatek ovoce a zeleniny a absence jiných tekutin než  kávy a čaje. Živočišné tuky bychom měli konzumovat jen zřídka.

Dejte si raději takové tuky, které obsahují nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Pokud si chcete dopřát tavený sýr, rozhodně ho už nepodmazávejte jiným tukem , nebo dokonce máslem.

Zvyšujete tak únosnou míru množství živočišného tuku, který zvyšuje cholesterol a způsobuje nemoci srdce a cév. Vyváženou snídani pro snížení hladiny cholesterolu by potřebovalo až 65 procent Čechů.

Nízkocholesterolová by měla vypadat asi takto: celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem a nízkotučný sýr, k tomu rajče a ovocný džus nebo jogurt s musli a ovoce.

Vyhněte se rychlým sacharidům (potraviny s vysokým glykemickým indexem), které jsou sice okamžitým zdrojem energie, ta se však rychle vyčerpá, zvedne hladinu krevního cukru a brzy máte hlad. Proto si k snídani nedávejte bílé pečivo, sladkosti, med apod. Potraviny s nízkým glykemickým indexem vytvářejí pocit sytosti po delší dobu. Sáhněte  raději po celozrnném pečivu, oříškách a zelenině.

Budete mít zájem:  Každé desáté dítě se setkalo s kyberšikanou

Celozrnné pečivo je pro zdraví mnohem výhodnější než pečivo bílé. Energetická hodnota je téměř totožná, ale celozrnné pečivo obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Tavený sýr nahraďte  nutričně vhodnějším typem sýru, např. cottage nebo klasickým eidamem. Snídani doplňte kouskem zeleniny a ovoce. Bude vám lépe chutnat a pokryjete část denní potřeby vitaminů, minerálů a vlákniny.

Tekutiny

Na tekutiny u snídaně často zapomínáme, zvláště pokud nemáme pocit žízně. Káva je sice nápoj, ale působí močopudně a organismus odvodňuje. Vždy je vhodné doplnit ji další tekutinou, nelépe vodou. Navíc káva na lačný žaludek může působit trávicí obtíže.

Denně bychom měli vypít 2,5 až 3 litry tekutin, v teplém počasí a při zvýšeném výdeji více. Nejvhodnější je voda, stolní kombinovaná s minerální, ale raději neslazená a bez sycení CO2. Vodu lze střídat s ovocnými a bylinnými čaji, případně ovocnými přírodními šťávami. Každá minerální voda má odlišné složení, je proto vhodné je po třech měsících vystřídat.

PRŮZKUM: Jak snídají Češi? Nejčastěji o samotě a dají si pečivo s uzeninou!

Téměř 70 % Čechů snídá pravidelně, nejčastěji mezi sedmou a osmou hodinou ranní. 40 % si dá pečivo s uzeninou, nejčastěji to doplní čajem nebo kávou. Většina lidí snídaná doma o samotě, více jak 80 % Čechů se pak snaží alespoň občas snídat zdravě, vyplývá to z exkluzivního průzkumu* společnosti Tesco a Žabka.

Dnešní hektická doba se promítá i do našich stravovacích návyků. Jídlo často vnímáme jako něco, co nás zdržuje od pracovních povinností. A mnohdy to začíná už snídaní, rychle si koupit kus pečiva a někde o samotě ho do sebe nasoukat. Přitom poctivá snídaně by měla být základem každého dne.

Podle odborníků na výživu se dokonce jedná o nejdůležitější jídlo dne, které nám pomůže nastartovat celý organismus. Pokud snídani vynecháme, můžete to mít pro nás neblahé následky, protože nám chybí živiny a většinou se pak dojídáme odpoledne nebo večer, což pak často může vést k nadváze.

Tento problém by se neměl týkat 69 % Čechů, kteří v průzkumu uvedli, že snídají pravidelně, 24 % pak přiznalo, že snídá, ale nepravidelně a 7 % dokonce nikdy nesnídá.

Naše první jídlo dne bychom si podle doporučení měli dát nejpozději hodinu po probuzení a samotná snídaně by měla tvořit až čtvrtinu celkového denního energetického příjmu. Podle dat z průzkumu téměř třetina Čechů (31 %) posnídá mezi 7:00 a 8:00. 23 % to stihne již o hodinu dříve, 20 % pak snídání mezi 8:00 a 9:00 a 16 % patří mezi ranní ptáčata a musí stihnout posnídat mezi 5:00 a 6:00.

Snídaně o samotě a doma
Jídlo sice spojuje, ale v případě snídaně Čechů to rozhodně neplatí, 65 % totiž snídá o samotě, 25 % s rodinou a 10 % si nechává snídani až do práce, kde snídají se svými kolegy.

Nejčastěji snídají Češi v pohodlí domova – 72 %, v práci pak posnídá necelá třetina – 27 %. Navíc 9 % respondentů uvedlo, že trpí intolerancí, která jim brání snídat ve stravovacích zařízeních. „Rodiče často svým dětem snídani nachystají, ale sami už ji s nimi neposnídají.

Což je velká škoda, snídaně nám dává možnost sejít se svou rodinou či partnerem a posilovat tak vzájemné vztahy. Správně zvolená a konzumovaná v klidu, tedy ne za chůze a ve spěchu, má navíc pro naše zdraví nesmírný přínos.

Pokud už ráno nesnídáte z jakéhokoliv důvodu, nezapomínejte, určitě před kávou, se alespoň napít obyčejné vody a doplnit tak tekutiny,” radí Zuzana Pavelková Šafářová, nutriční expertka.

Vítězí pečivo suzeninou a čaj
Častá představa mnoha Čechů o chlebu s máslem a marmeládou jako typické ranní snídani není podle průzkumu zas tak vzdálená od reality.

40 % Čechů totiž nejčastěji posnídá pečivo a uzeninu, 25 % si dá sladké pečivo, 24 % zdravou verzi v podobě müsli, marmeládu s pečivem pak zvolí pětina (20 %) Čechů, ovoce si ke snídani dává 19 % lidí a velmi oblíbená a experty na výživu i doporučovaná míchaná vajíčka pak volí jako začátek dne 16 % Čechů.

Více jak 80 % Čechů pak má snahu jíst alespoň občas zdravou verzi snídaně. Oblibu sladkých snídaní u Čechů potvrzuje i obchodní síť prodej Žabka, které Češi hojně vyhledávají právě pro rychlý nákup snídaně či svačiny. „Nejprodávanější kombinací snídaňových meníček je latte či espresso s croissantem.

Ze sladkého pečiva se pak nejvíce prodává donut s čokoládovou polevou, čokoládový závitek a rozinkový šnek,“ říká Radim Lunda, generální manažer sítě Žabka.

Pro snídani do hypermarketu
Nejčastější místem, kam míří většina Čechů pro svou snídani, jsou velké hypermarkety, snídani si tam pořizuje 61 % z nich. Necelá třetina (31 %) si pak snídani zakoupí v menším obchodě. A pro valnou většinu zákazníků – 90 % je stávající nabídka snídaňového sortimentu dostatečná.

V posledních letech se právě tento sortiment výrazně rozšířil. „Zaměřili jsme se především na sortiment zdravých snídaní, ať už se jedná o 100 % džusy, smoothie, jogurty nebo müsli, ale díky široké nabídce naší pekárny si na své přijdou i vyznavači klasických snídaní,“ dodává Jana Suchá, trading manažerka společnosti Tesco.

*Průzkum realizovala společnost Ipsos v dubnu 2020 na reprezentativní vzorku populace ČR.

Zdroj a foto: Tesco

Dieta podle zaměstnání: co jíst při práci v kanceláři a co při směnách

„Nejčastější chybou lidí se sedavým zaměstnáním je vynechávání snídaní,“ říká o zkušenostech ze své praxe výživová specialistka Světa zdraví 4 Life Kristýna Báčová.

To způsobuje, že se správně nenastartuje organismus, člověk nemá nedostatek energie, kterou pak doplňuje rychlými cukry, nejčastěji sladkostmi.

Vypočítejte si svůj body mass index

„Někdo dokonce nejí celý den, zahání hlad a žízeň i šesti šálky kávy denně a jídlo dohání až večer, třeba od sedmé hodiny do desáté. Jenže tato večerní jídla a přejídání vedou k tomu, že se z nich ukládá tuk do tukové tkáně v podkoží, a to obzvlášť, když se k tomu přidají sladké nápoje,“ vysvětluje Báčová.

Další chybou je, že se tato skupina lidí v práci ani po ní často vůbec nehýbe. I tomu je třeba energeticky přizpůsobit stravu.

Lidé pracující v kancelářích se mnohdy stravují v jídelnách a restauracích. V nich je však podle výživové poradkyně vysoké riziko toho, že si vyberou jídlo z české kuchyně, která je tradičně energeticky velmi bohatá. Pokud pak jídlo ještě zapijí pivem, mohou si být jisti, že budou přibírat.

„Piva a tvrdého alkoholu je lépe se vyvarovat celkově. Jedno malé pivo týdně ale nevadí. Jedno pivo denně k obědu by však už byl problém. Mnohem vhodnější je sklenička suššího bílého vína bez většího množství cukrů, nebo sklenička červeného vína, které obsahuje antioxidanty,“ radí výživová specialistka.

Rozhodně nezapomínejte na svačiny, ty zamezí večernímu zobání. Dopolední svačinu lze mlsat průběžně a rychle – stačí si misku s omytým hroznovým vínem položit na stůl. Odpoledne si zase třeba cestou z práce můžete dát kefír nebo fresh džus.

„K hlavnímu chodu doporučuji nedávat si zahuštěnou nebo hodně vydatnou polévku, aby se člověk takzvaně nezaplácl a zůstala mu energie na činnost mozku,“ doplňuje Báčová.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Po Ovulaci?

Hlavní jídlo by navíc nemělo být smažené, nebo ne často. Co se týče večeře, doporučuje výživová specialistka lehké jídlo bez přemíry pečiva a příloh, pokud toho člověk za uplynulý den příliš nenachodil nebo nesportoval. Kdyby bez pohybu večeřel těstovinová jídla nebo fastfoody, snadno se mu objeví kila navíc.

Ukázkový jídelníček:

  • Snídaně: žena: bílý jogurt a banán – dá se sníst rychlemuž: plátek žitného chleba s žervé a plátkem šunky, rajče
  • Svačina: 1 kousek ovoce (banán, jablko, hroznové víno) a hrst oříšků
  • Oběd: pstruh s bramborem, zelenina, další varianty: drůbež, rizoto, italská kuchyně
  • Svačina: kefír (dá se dát do kabelky a vzít s sebou i na schůzku), další varianty: zeleninový fresh džus, malý zeleninový salát, proteinové tyčinky, malý plátek pečiva, sendvič
  • Večeře: salát ze zeleniny a bílkovin (kozí sýr, feta, mozarella, tofu, luštěniny)
  • Doporučená superpotravina: goji (prevence imunitního systému)

Manuálně pracující: prodavačky, dělníci

Jídelníček prodavačů a prodavaček by měl být velmi podobný tomu, jaký mají lidé se sedavým zaměstnáním.

„Prodavači obvykle pracují dlouho v jednom režimu. Denně udělají do 10 tisíc kroků, ale pracují tak už třeba 10 let, takže si tělo na daný fyzický výdej zvyklo,“ upřesňuje výživová poradkyně Báčová.

I proto by podle odbornice měli mít pestrý a pravidelný jídelníček založený alespoň na snídani (dopolední svačinu obvykle nestíhají), obědě a večeři a nejlépe s odpolední svačinkou cestou z práce. Tou může být například acidofilní mléko, kefír, podmáslí, nebo ovocný tvaroh. Důležité je, aby nenechali tělo mezi obědem a večeří hladovět.

Dělník zase potřebuje v jídelníčku hodně sacharidů, nosičů energie. Protože vykonává silový pohyb, potřebuje jíst 4 až 5 energeticky hodnotnějších jídel denně včetně tmavého masa, drůbeže a ryb. Těžce manuálně pracující lidé by měli obědvat i polévku.

Podle Báčové je v této skupině lidí častá nadměrná konzumace alkoholu, jenž je nosičem prázdné energie, protože nepřináší tělu živiny. Alkohol způsobuje větší ztrátu vody a následnou dehydrataci. Se ztrátou tekutin tělo také přichází o důležité minerální látky. To se projevuje na váze. „Zde je rada jednoduchá: snižte konzumaci alkoholu o 50 procent,“ říká odbornice.

Ukázkový jídelníček:

  1. Snídaně: plátek pečiva a 2 plátky sýra, okurka
  2. Svačina: banán (energie) a proteinová/müsli/oříšková tyčinka
  3. Oběd: vepřová panenka s rýží a troška zeleniny plus vývar nebo zeleninová polévka
  4. Svačina: toast s lučinou/žervé/cottage/kozím sýrem/mozarellou/hermelínem Figura/plátkem šunky s 6 ks ředkviček nebo jiné zeleniny
  5. Večeře: čočka s vajíčkem, další varianty: míchaná vajíčka se zeleninou plus fazolky nebo luštěniny
  6. Doporučená superpotravina: namleté kakaové boby (kryjí ztráty minerálních látek z pocení) lze přidat do svačinek, nebo chroupat 2 lžičky samostatně

Nepravidelná pracovní doba: taxikáři, řidiči

Ať už se jedná o řidiče kamionů, taxikáře nebo často cestující obchodní zástupce, měli by si podle specialistky na výživu udělat přehled o potravinách prodávaných na benzinových pumpách, kolem nichž jezdí.

„Dnes už to na benzinových pumpách není jen o bagetách. Dají se tam koupit tortilly se zeleninou, kefíry, tvarohy, müsli tyčinky, někde i ovoce,“ přibližuje Kristýna Báčová.

Důležité je podle ní i při nepravidelné pracovní době nezapomínat na pitný režim. Energii nedodávat jen pitím oblíbených energetických nápojů, ale doplnit ji i vhodnými čaji, například s guaranou.

Ty neničí organismus, protože jsou z přírodních zdrojů a bez konzervačních látek.

Slovy odbornice není ani pro řidiče dobré přepíjet se kávou, v pořádku jsou maximálně dvě denně a protože káva odvodňuje, je nutné o to více doplňovat vodu.

  • Káva má ve větším množství špatný vliv na cévní systém a působí kontraproduktivně, protože i když dodá rychle energii, brzy po ní přijde únava.
  • „Vyšší příjem kofeinu vede k překyselení organismu, častým nemocem, podráždění žaludku, vředovým onemocněním nebo k refluxu (stoupání žaludečních kyselin trávicím traktem vzhůru),“ doplňuje Báčová.
  • Ti, kdo jsou často na cestách, by si měli podle odbornice na výživu raději nakoupit krabičky na potraviny a připravovat si jídla doma podle jednoduchých receptů s rýží, kuskusem, bulgurem, která se dají jíst i zastudena.
Ukázkový jídelníček:

  1. Snídaně: ovocný salát s jogurtem a ovesné vločky
  2. Svačina: toast s troškou másla, plátkem šunky a paprikou
  3. Oběd: lehčí saláty (doplní dostatek energie), další varianta: zeleninové rizoto se sýrem
  4. Svačina: plátek chleba s avokádovou pomazánkou, další varianty: proteinová tyčinka, fresh džusy, kefíry
  5. Večeře: vydatnější polévka (zeleninová, s drůbežím masem) s plátkem chleba nebo rýžovými (skleněnými) nudlemi
  6. Doporučená superpotravina: guarana (odbourává stres a přebytečnou tukovou tkáň)

Noční provoz: dělníci, pekaři

„Lidé pracující v nočních směnách by měli jíst po 3 až 4 hodinách a nekonzumovat jídlo těsně před spánkem,“ uvádí Báčová a doporučuje lehčí večeři (například caesar salát) a pak minimálně dvě svačinky po třech hodinách.

Poslední jídlo by mělo být okolo 3. až 4. hodiny ráno. Zároveň zdůrazňuje, že by člověk neměl doplňovat ta jídla, která zaspí (nejčastěji snídani a svačinu). Důležitý je dostatečný pitný režim, tedy 2 až 2,5 litru tekutin denně.

Ukázkový jídelníček:

  • Večeře: caesar salát
  • Svačiny 1 a 2: jablko, knäckebrot s žervé, odlehčený rýžový plátek nebo pufovaný chlebíček s plátkem sýra
  • Poslední noční svačina: tvarohové pomazánky, ovocné tvarohy, jogurty s bifidokulturou, případně tofu se zeleninou (místo mléčných bílkovin)
  • Oběd: lehčí maso, drůbež, krůtí plátek s kuskusem/rýží a zeleninou
  • Svačina: ovocný fresh džus s borůvkou
  • Doporučená superpotravina: chia semínka (je možné je jíst jen tak, v jogurtu nebo jich čajovou lžičku nasypat do sklenice vody a popíjet během noci, rychle dodají energii a minerální látky)

Pozor na spánek

Velké minus povolání s nepravidelnou pracovní dobou je nepravidelný spánek. To se týká hlavně řidičů, dělníků, pekařů či lékařů.

Při spánku se totiž uvolňuje růstový hormon, který působí nejen na regeneraci, ale i na spalování. Čím méně má člověk spánku, tím méně se ho uvolňuje (a tím méně ve spánku hubne, zjednodušeně řečeno). Uvolňování tohoto hormonu ruší i světlo – ať už z obrazovky televize nebo denní za oknem.

Nekvalitní spánek zatěžuje i kardiovaskulární systém. Proti potížím s usínáním doporučuje specialistka Báčová bylinné čaje, například kozlík lékařský, mátu peprnou, meduňku lékařskou a třezalku tečkovanou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector