TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Samozřejmě, že většinu těchto jídel si můžete uvařit doma nebo sníst v restauraci – ale když tato jídla ochutnáte od kuchařů, kteří je jedli od dětství a kteří k jejich přípravě používají čerstvé místní potraviny… přesvědčíte se, že nejlépe chutná tam, odkud pochází. Leťte za nejchutnějšími jídly, která nabízí evropská kuchyně. 

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Paella

Španělské jídlo založené na rýži s šafránem, darech moře, králičím nebo drůbežím mase a zelenině. Vaří se v charakteristické kovové pánvi s držadly, které se říká paella. Z této pánve se pak pokrm přímo jí. 

  • od 703 CZK
    Alicante Odlet z Pardubic od 1146 CZK

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Pot-au-feu

Francouzské jídlo, které se připravuje z hovězího, telecí holeně a zeleniny nakrájené na velké kousky. Vše se dusí v malém množství vody s kořením. Jídlo se servíruje na podnosu, na který se vedle sebe pokládá maso i zelenina. 

  • od 703 CZK
    od 885 CZK

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Guláš

Maďarské jídlo se vaří z masa, papriky a cibule. Místní název pörkölt pochází od slova označující připečený, osmahlý. Samotné jídlo pochází od pastevců dobytka – gulyás. Tradičně se guláš servíruje na plytkém talíři jako druhý chod. 

  • od 703 CZK

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Vídeňský řízek

Tradiční jídlo v Rakousku – telecí řízek v trojobalu se podává s plátkem citrónu a bramborovým salátem. Toto jídlo přivezl z Itálie hrabě Josef Radecký, rakouský vojevůdce. Kuchaři upravili recept z Milána tak, aby mohli využít místní suroviny. 

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Roastbeef a yorkširský pudink 

Anglický oběd se skládá z hovězí pečeně, speciálního těsta, pečených brambor a vařené zeleniny. První zmínka o pudinku pochází z poloviny 18. století. Původně byla pečeně připravována na plochém pekáči a maso se pravidelně polévalo šťávou, která se z něj uvolňovala.   

  • od 729 CZK
    od 729 CZK

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Francesinha

Portugalský chlebíček, který je napěchovaný masem až za hranice možností. Mezi krajíci chleba se nachází sekaná, klobása, bůček, párky a cibule. Jednotlivé vrstvy jsou slepené díky sýru a nahoře je ještě sázené vejce. 

  • od 1042 CZK
    od 8185 CZK

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Slávky s hranolky

Belgickou pochoutku si můžete objednat skoro v každé restauraci. Čerstvé slávky se vaří ve vodě, víně nebo víně se smetanou s trochou cibule a řapíkem celeru. Slávky se podávají v hrnci s pokličkou, do které zpět házíme škeble. Na druhém talíři jsou podávány hranolky. 

  • od 703 CZK

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Fasolada

Jedna z nejoblíbenějších polévek řecké kuchyně. Hlavními složkami tohoto vegetariánského jídla jsou bílé fazole a olivový olej. Podle regionu se do polévky přidává také mrkev, celer, rajčata nebo cibule. Podává se s černými olivami a zelenou petrželkou.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Stamppot

Holandské šťouchané brambory se zeleninou. K bramborám se přidává kadeřávek, kysané zelí, mrkev, cibule atd. Jídlo se jí s uzenou klobásou nebo karbanátkem gehaktbal. Název pochází od spojení slov stampen – mačkat a pot – hrnec. Jídlo je známo od dob, kdy byly hrnce natolik vzácné, že průměrná rodina vlastnila jen jeden.

  • od 1979 CZK

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Colcannon

Irský druh bramborového pyré s kadeřávkem nebo zelím, do kterého se přidává mléko, máslo a koření. V některých regionech do pyré patří také cibule. Jídlo se před podáváním zapéká v troubě.

  • od 703 CZK

Tipy na rychlou dietní večeři

Snažíte se zhubnout, nebo si udržet vaši současnou postavu? Určitě se vám budou hodit naše tipy na rychlá dietní jídla vhodná na závěr dne. Řekneme si něco málo o zásadách správné dietní večeře a samozřejmě si představíme oblíbené recepty a konkrétní potraviny pro dietní večeře bez sacharidů.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Zásady dietní večeře

Co má splňovat ideální dietní večeře? Během spánku vaše tělo především regeneruje – zpomaluje se metabolismus, odbourávají se toxiny a tvoří různé molekuly, např. hormony a proteiny. Ideální večeře vás na to má připravit, podpořit regeneraci a nezahltit organismus nevhodnými živinami. 

Nezapomínejte také na správné načasování. Nezáleží, jestli večeříte v šest, nebo v devět hodin večer. Podstatné je dopřát si poslední jídlo dne ideálně dvě hodiny před spaním, nebo dříve. 

Sacharidy raději ne

Rýže, těstoviny, nebo celozrnné pečivo se může zdát jako dobrá volba pro lehkou večeři. Ale pozor, nejsou! Když spíte, váš organismus potřebuje mnohem méně energie, než během dne.

To vás asi nepřekvapuje. Sacharidy jsou proto nejméně vhodná složka, protože dodají rychlou energii, kterou už nespálíte a uloží se do tukových zásob.

Podle nás je rozhodně nejlepší dietní večeře bez sacharidů.

Tip: Pokud si k večeři nechcete odepřít krajíc chleba, nebo topinku, zvolte proteinový keto chleba s minimálním obsahem sacharidů (pouze 5 g). Pozor, klasické pečivo obsahuje až 70 % sacharidů.

S tuky je to podobně. Jejich trávení je ale pomalejší, jsou důležité jako „nosič“ některých vitamínů a správně zvolené tuky poskytují esenciální mastné kyseliny. Malé množství vhodného tuku je tak v rámci dietní večeře v pořádku.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Pro dietní večeři zvolte proteiny

Ať už chcete hubnout, nebo jen nenabírat další kila, jako hlavní makro živina vaší večeře poslouží nejlépe kvalitní proteiny.

Dokonce můžeme klidně říct, že pro vás je jako stvořené jídlo podle zásad proteinové, nebo ketonové diety. Jídelníček pro ketodietu je založený převážně na proteinech, menším množství tuku a doplněný nízkosacharidovou zeleninou.

Proto ketodietu volí mnoho žen jako spolehlivou cestu, jak rychle zhubnout.

Tak se pojďme podívat, co dobrého budete večeřet…

Z čeho připravit dietní večeři

Než začneme řešit recepty a vaření, představíme si vybrané suroviny. Jde ve všech případech o potraviny vhodné i pro nízkosacharidovou dietu a ketodietu:

  • různé druhy masa (s nízkým obsahem tuku)  • vejce  • ryby (mořské ryby obsahují zdravé mastné kyseliny Omega)  • odborně sestavená jídla pro ketodietu od KetoFit  • mléčné produkty, ideálně fermentované – tvaroh, bílé jogurty, sýry  • proteinové koktejly  • ořechy, olejnatá semínka a oleje lisované za studena  • avokádo  • proteinové pečivo a proteinové těstoviny KetoFit  • nízkosacharidová zelenina – brokolice, okurky, cukety, květák, saláty, ředkvičky  • bezsacharidové dezerty

Budete mít zájem:  Mezinárodní sňatky: Češky hledají na západě, muži na východě

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Jak vidíte, nebude to žádná chudá večeře, po které budete usínat hladoví. To je jedna z výhod proteinového jídelníčku – zasytí vás na delší dobu, než „dietní sacharidy“ typu rýže a brambory.

Recepty pro dietní večeři

Když už jsme si představili základní suroviny, pojďme na recepty. Pokud nemáte času na zbyt, nebo prostě neradi trávíte čas vařením, osloví vás určitě rychlá dietní večeře v podobě těchto receptů:

Ještě rychlejší budou tyto tipy na dietní večeři – recepty na pomazánky. Vychutnáte si je nejlépe s keto chlebem a jiným proteinovým pečivem a čerstvou zeleninou:

Tip: Potřebujete večeři vyřešit opravdu rychle, ale nechcete svoje tělo ošidit? Zvolte proteinový koktejl KetoFit, který si připravíte během minuty.

  •  TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!
  • Milovníci polévek si taky přijdou na svédietní večeře v podobě polévky je ideální hlavně během chladné části roku, kdy vás zasytí i prohřeje:
  •  TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!
  • Pokud máte čas a chuť věnovat vaření více, než pár minut, zkuste některý z těchto receptů:

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Tip: Inspirujete se řadou receptů na dietní (nejen) večeři s minimem sacharidů. Prozkoumejte všechny naše keto recepty.

Možností a tipů na dietní večeří už znáte spousty a pokud se chystáte na hubnutí, můžete si svůj aktuální stav zjistit na BMI kalkulačce zde.

10 Konzervované zboží Snažil jsem se o můj poslední výlet do Trader Joe je – Jídlo 2021

Podívej, máme rádi Tradera Joe, milujete Tradera Joe, každý miluje Tradera Joe.

V posledních několika měsících jsme psali o všem z nejlepších zmrazených potravin v obchodě, o špičkovém občerstvení a to, že je třeba, aby se na těch pytlích žetonů žampionů, které nemůžeme žít, nemuseli žít.

Zakryli jsme jejich vína a sýry. Udělali jsme naše oblíbené snídaně, oblíbený dezert zákazníka a dokonce i věci, které nemůžete jíst.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

  • Nějak jsme přehlédli konzervy, což je snadné, i když jste v obchodě – zvláště pokud se snažíte diskrétně vytáhnout pár krabic Joe-Joe z krabice, kterou jste právě vložili do košíku . Většina toho, co prodává Trader Joe, je pod vlastní privátní značkou, takže nemá obrovské množství konzervovaných položek, ale stále existují
  • Překvapivé věci naskládané na policích.
  • Tady je pár, které jsem zkusil.

.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Nečekal jsem, že se mi podaří vyzvednout plechovku z rýže plněné hroznovými listy na mém posledním nákupním výletu, ale pak jsem si začal představovat, že by se meze s řeckou tematikou, doplněné sýrem halloumi, olivami kalamata a cokoli, co mohu v omáčce tzatziki udělat. .

Tyto hroznové listy byly dobré – trochu kopr-y – a ještě lépe, když jsem je strčil citrónovou šťávou. Zatímco jsem byl v obchodě, také jsem si vzal lilek s rajčaty a cibulí (2, 50 dolaru), protože to bylo hned vedle dolmas a myslel jsem, že to bude rychlé a snadné bruschetta polevou.

(Udělal to, ale musíš to nejdřív vypustit – jinak je to pěkně mastné.)

Obří pečená fazole v rajčatové omáčce, $ 2

Tyto jsou

.

přesně to, co říká na plechovce. Není to ta nejzajímavější kombinace, ale když sezóna Premier League odstartovala (OH YES THAT'S A SOCCER PUN), zahrnula jsem je jako součást plné anglické snídaně před prvním zápasem. Neříkej mým přátelům, kteří milují Heinz, ale teď už nikdy nebudu používat nic jiného než tyto obří fazole.

Pravděpodobně jednou za rok říkám, že budu dělat Whole30, a každý rok je to spíš jako „celých 30 minut“, než se vzdám a sníst půl sklenice arašídového másla.

Bez ohledu na to je to jeden z mála konzervovaných kokosových mléků, který je kompatibilní s Whole30, protože jeho jedinými složkami jsou voda a organický kokos.

Pravděpodobně to není náhoda, že je to nejlepší konzervované kokosové mléko, které jsem měl.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Okay, přiznám se, že jsem to ještě neotevřel, i když moji přátelé vegani nepřestali mluvit o svých jackfruitových tacos po dobu nejméně šesti měsíců.

(Pro mé veganské přátele: STOP TALKOVÁNÍ A ZAČNĚTE SE NA MĚŘENÍ.

) Pro nezasvěcené příšery rostlin přísahají, že jackfruit je standout náhradou za drcené vepřové maso v těch tacos nebo na tomto sendvičovém jackfruitovém sendviči s broskvovým bourbon BBQ.

Ne, organická vegetariánská chilli není nejvíce OMG! supermarketů, ale byl jsem zvědavý, jak by to bylo v porovnání s mým milovaným organickým chilli Amy – zejména proto, že verze TJ byla o 1, 50 dolarů levnější. SPOILER ALERT: Stále preferuji Amy, i když jsem si opravdu užíval turecké chilli s fazolemi ($ 2) – zejména přes rýži.

Tuscano Marinara Sauce, $ 2.50

Překvapivá část této omáčky z marinara o hmotnosti 28 uncí je, jak je to úžasné. Stejně jako to jen voní jako skutečná omáčka (čte: ne-konzervovaná) a je dost tlustá, abys ji mohla servírovat vidličkou. Použil jsem ho jako omáčku na pizzu a na těstoviny a zmrazené karfiolové noky TJ. Teď to bylo jedinečné partnerství.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Protože jsem u stolu příliš mnoho obědů, jím hodně tuňáka (a protože pracuji z domova, nikdo si na to nemůže stěžovat). Nejdůležitější je, že tyto tuňáky jsou udržitelně získávány – štítky odrážejí použité metody rybolovu – a bezpečné pro delfíny.

Budete mít zájem:  Nejméně masa obsahují ty nejoblíbenější paštiky - játrové

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Organické Joe's O's Pasta, $ 1.50

Co mohu říci? Říká se, že jsem „bez dozoru 5. srovnávače“, ale skutečnost, že jsou organičtí, říká: „Jsem bezstarostný 5. stupeň s vědomím zdraví.“ Toto nikdy nebude jedním z mých potěšení z viny (a to je 0, 60 USD). levnější než organické špagety).

Jaké jsou vaše oblíbené konzervy u Trader Joe's?

Recepty, kterými překvapíte drahé polovičky na Valentýna – Kulturio.cz

  • 4 žampiony portobello
  • Náplň 1
  • snítka čerstvé bazalky

60 g mozzarelly30 g cherry rajčat1 lžička sušené bazalky1 lžička olivového olejesůl, pepř

  1. Náplň 21 jarní cibulka25 g baby špenátu45 g ricotty
  2. sůl, pepř

Troubu předehřejte na 200 °C. Žampiony portobello zbavte nožiček. Nakrájejte je nadrobno a nasypte zpátky doprostřed kloboučků. 

Rajčata nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti), mozzarellu nakrájejte na kostičky. Smíchejte spolu s olivovým olejem a sušenou bazalkou. Směsí naplňte polovinu hub a zlehka osolte a opepřete.

Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a nasucho orestujte na nepřilnavé pánvi. Jakmile cibulka změkne, přidejte k ní špenát a nechte jej zavadnout. Slijte přebytečnou tekutinu a smíchejte v misce špenát a cibulku s ricottou. Směs osolte, opepřete a naplňte jí zbylé dva žampiony. 

Houby přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte 8-10 minut, respektive dokud nebudou žampiony měkké a propečené (u menších kousků bude trvat kratší dobu).

Po vyndání z trouby na žampiony plněné mozzarellou a rajčaty přidejte nakrájenou čerstvou bazalku a můžete servírovat.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Hlavní chod – Mořské plody s avokádem a rajčaty

1 červená cibule1 stroužek česneku400 g očištěných olihní250 g chapadel z chobotnice200 g hřebenatek100 g krevet150 g pasírovaných rajčat60 g čerstvých rajčatšťáva z jednoho citronu100 ml suchého bílého vína500 ml zeleninového vývaru1 avokádohrst hladkolisté petrželkyolej

sůl, pepř

Nejprve si připravte mořské plody. Chapadla z chobotnice dejte na pět minut do vroucí vody, aby posléze při vaření snáze změkla. Poté je nakrájejte na menší kousky.

Olihně můžete buď nakrájet na kroužky nebo je nechat vcelku. Pokud je chcete nechat vcelku, z každé strany je lehce příčně nařízněte (ideálně si do olihní vložte široký nůž nebo jiné náčiní, abyste je neprořízli skrz).

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. 

Na velké hluboké pánvi rozpalte lžíci oleje a přidejte cibuli a česnek. Jakmile obojí změkne, dejte do pánve chobotnici a olihně. Zalijte vínem a přidejte čerstvá i pasírovaná rajčata a citronovou šťávu. Zesilte plamen a nechte prudce bublat, dokud se nevypaří většina tekutiny.

Poté plamen opět stáhněte, přilijte vývar a nechce vařit 40 minut. Občas lehce promíchejte. Na posledních 15 minut přidejte hřebenatky a krevety, které mají jemnější maso, a tak není třeba je přidávat hned na začátku.

Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte na kostičky nakrájené avokádo a hrst petrželky pokrájené nadrobno. Podávejte s čerstvým pečivem. 

Mimochodem, pokud nevíte, kde sehnat ryby či mořské plody, zkuste Boxxi.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Dezert – Brownies s malina,

125 g hladké mouky180 g krupicového cukru½ prášku do pečiva4 vajíčka2 lžíce holandského kakaa50 g mražených malin

50 g čerstvých malin

Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva smíchejte v míse. Máslo a čokoládu nechte za stálého míchání rozpustit ve vodní lázni.

Do misky s moukou rozklepněte vajíčka a pomalu přilévejte směs rozpuštěného másla a čokolády a rovnou zlehka promíchávejte. Jakmile budete mít těsto dokonale spojené, přelijte na plech vyložený pečicím papírem. Neroztírejte úplně do stran, ale nechte brownies vyšší.

Těsto posypte mraženými malinami a dejte do trouby. Pečte přibližně 30-40 minut (podle vaší trouby) – brownies by měly zůstat uvnitř vláčné. Po vytažení z trouby je proto hned přesuňte i s papírem z rozpáleného plechu, aby se dál nevysušovaly.

Vychladlé brownies nakrájejte na kostky a servírujte s čerstvými malinami. A pokud máte sladké opravdu rádi, můžete přidat i šlehačku. 

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!

Děkujeme vám také za vaše komentáře, které nás pobaví a často také v duchu přenesou zpět do školní jídelny. Z vašich poznámek vyplývá, že skutečně právě tam se zrodily ty největší nenávisti.

TOP TEN nejméně oblíbených jídel – poslední tipy!
Autor: Agentura SXC

Upozorňujeme, že v žebříčku jsou zahrnuta pouze jídla, která jste nám poslali na e-mailovou adresu soutěže, a nikoli ta, o kterých píšete do diskuze pod článkem.

Tyto názory vítáme, ale pokud chcete, aby váš favorit měl šanci na dobré umístění (a vy na výhru kuchařky), pošlete nám je prosím i prostřednictvím e-mailu na adresu [email protected]­a.cz.

Přiznávám, že jeden ze zaslaných tipů mi činil potíže. Netušila jsem totiž, co je to přívarek. Hledala jsem, a na internetu – kromě vášnivé diskuse na toto téma – našla: Že nevíte, co je to přívarek? A co takové typicky české jídlo: vepřo-knedlo-zelo?! Vepřo je maso, knedlo je příloha a zelo je co? Aha! Fajn, jen pořád nevím, zelo je co? Dobře, přívarek, a česky?

  • Absolutně nechápu tu zvrácenost snažit se připravit rostlinnou stravu tak, aby vypadala a chutnala jako strava živočišná. Tedy sója upravená jako maso, sójové „mléko“, sójový „sýr“…  No, řekněte, napadlo by někdy někoho mimo psychiatrický ústav snažit se připravit maso tak, aby vypadalo a chutnalo jako fazole?
  • Mým kandidátem je slanina – ne že bych ji neměl rád, ale kuchaři ji rvou všude a všechno to pak chutná po slanině anebo sýru…
  • Dršťková polévka. Nepozřu ani na břehu Hádu…
  • Plíčka. Jediné jídlo, které už po přípravě vypadá jako kočičí zvratky.
  • Prorostlé maso – není to konkrétní jídlo, ale fakt nechápu, co kdo vidí na žvýkání šlach a jiných zbytků. Z toho důvodu si nikdy nedávám guláš v hospodě.
  • Dobré jídlo je dobré, ať už se jedná o masité nebo vegetariánské jí­dlo.
  • Dobré vegetariánské jídlo by mělo jít svou cestou, nesnažit se napodobovat masitá jídla, aspoň ne za každou cenu.
  • Na jídlo se musí člověk těšit, užít si ho, a ne ho jen „přežít“.
Budete mít zájem:  Máme za sebou „to nejhorší“. Omyl

O vaši (ne)přízeň se zatím ucházejí

Zde jsou dosavadní kandidáti v abecedním pořadí. Prozatím záměrně neuvádíme pořadí a počet hlasů, nechceme vás ovlivňovat, jen prozradíme, že mezi horké favority nyní patří plíčky, dršťková polívka, boršč, koprová a rajská omáčka.

Seznam není konečný, pošlete nám váš tip!

boršč
buchtičky se šodó
drožďová pomazánka
dršťková polívka
dušený lilek
guláš
koprová omáčka
křen
křenová omáčka
kyselo
ledvinky s rýží a hnědou omáčkou
maso
mléko
mořské plody a podobné příšerky
mozeček
nudle s mákem
okurková omáčka
plíčky
prejt
přívarky
pudink
rajská omáčka
rajská polévka
rybí filé
rýžový nákyp
sladká zadělávaná rýže
slanina
škraloup ze svařeného mléka
škubánky s mákem
tučné, prorostlé maso
vařené brambory

Pomozte nám sestavit TOP TEN nejméně oblíbených jídel

Napište nám na adresu [email protected]­a.cz, který pokrm je pro vás ten nejhůře stravitelný (i když je uvařený, jak má být; nemáme na mysli jídla prostě jen nepovedená), který byste nejedli ani za nic, nebo jen v krajním případě (ne každý je hrdina a odmítne specialitu od tchyně).

Z došlých tipů sestavíme žebříček a vylosujeme tři výherce, kteří od nás dostanou výtisk Vegetariánské kuchařky po česku. Podle ní si jistě uvaříte jídlo, které vám chutnat bude, i když třeba nejste vegetariáni (vyzkoušeno na vlastní chuťové buňky).

Žebříček oblíbených jídel: U Čechů vede řízek a smažák! | Žena.cz

Co je vašim nejoblíbenějším jídlem? Zkoušeli jste jíst zdravě, ale stejně jste s láskou vzpomínali na své oblíbené pokrmy z dětství, smažák a řízek? Podívejte se na průzkum, který ukazuje, co Češi jí nejraději?

Společnost Cheque Dejeneur sestavila žebříček pěti nejoblíbenějších poledních jídel. A je to jasné! Vedou smažené obědy a klasiky od babičky. Jak jsou na tom ostatní národy?

Chceme jíst zdravě

Češi tvrdí, že milují lehká a zdravá jídla, ale ve skutečnosti je to úplně jinak. K obědu si nejčastěji podle průzkumu objednávají nejčastěji řízek, svíčkovou a smažák.

Náš tip: I Češi podléhají trendu raw food neboli syrové stravě

Zajímavostí je, že si rádi dopřejeme v poledne vepřové maso, zatímco Francouzi jsou „ujetí“ na hovězí, Italové zbožňují těstoviny a ve Španělsku se objednávají rizota či mořské plody a zelenina. U našich sousedů na Slovensku připravují restaurace hlavně halušky, bramborové placky a guláš na mnoho způsobů. Pojďme se blíže podívat na celý průzkum.

TOP oblíbená jídla

Podívejte se na přehled jednotlivých států. Z průzkumu vzešly tyto žebříčky…

ČESKÁ REPUBLIKA:

  1. smažený řízek
  2. svíčková na smetaně
  3. vepřo knedlo zelo
  4. smažák
  5. guláš

SLOVENSKO:

  1. halušky s brynzou
  2. bramborové strapačky se zelím
  3. bramborové placky
  4. pečená husa a lokše
  5. hovězí guláš

Foto: Profimedia.cz

POLSKO:

  1. boršč z červené řepy
  2. bigos (dušené zelí, bramborové knedlíky a maso)
  3. vepřový řízek se zelím a brambory
  4. sekaná s rajskou a bramborem
  5. pirohy s masem

FRANCIE:

  1. hovězí vařené se zeleninou
  2. telecí ragú
  3. sendvič/bageta
  4. quiche (slaný koláč) se salátem
  5. hovězí ragú

ITÁLIE:

  1. těstoviny
  2. pizza
  3. rizoto
  4. salát caprese (mozzarella a rajčata)
  5. těstovinový salát

ŠPANĚLSKO:

  1. patatas bravas (brambory v pikantní omáčce)
  2. paella (variace rizota)
  3. gaspacho (studená zeleninová polévka)
  4. tortilly
  5. salát

BULHARSKO:

  1. studená tarator (polévka)
  2. plněné zelné listy masem
  3. bob chorba (fazolová polévka s rajčaty)
  4. banina (slaný balkánský koláč)
  5. shkembe chorba (dršťková polévka)

Doporučujeme: Zázračná Chia: Každé jídlo s nimi bude zdravější

NĚMECKO:

  1. klobása
  2. eintopf
  3. pizza
  4. kuřecí řízek s rajskou a těstovinami
  5. ryba

PORTUGALSKO:

  1. kuřecí piri piri
  2. grilované sardinky
  3. nasolené ryby
  4. grilované ryby
  5. paella

RUMUNSKO:

  1. mleté hovězí a skopové
  2. vepřové maso v zelných či vinných listech
  3. směs kapusty s mletým masem
  4. grilovaná makrela
  5. ciorba (polévka z otrub, brambor a klobásy)

MEXIKO:

  1. pozole (hustá kukuřičná polévka)
  2. chilaquiles (opečené tortilly se salsou)
  3. grilované kuře
  4. vepřové v kotlíku
  5. kuřecí quesadillas (pšeničná tortilla plněná masovou směsí)

MAROKO:

  1. masové koule v omáčce
  2. kebab
  3. dušené jehněčí v tajin (litinový hrnec)
  4. kuskus s masem a zeleninou
  5. ryba na marocký způsob (pálivá)

A jak je to s čokoládou?

Když už tady sledujeme naše neřesti, musíme se zaměřit i na tu největší? Kolik sníme čokolády a kdo nás v konzumaci ještě předstihl?

Podle průzkumu KPMG se v České republice ročně zkonzumuje až 60 tisíc tun čokolády. Když si to přepočítáme, je to necelých šest kilogramů na osobu. Na úplné špičce se drží Švýcarsko s 12 kily, za nimi jsou Němci s 10 kilogramy, Belgičané a Britové.

30 % dotazovaných si kakaovou dobrotu dopřeje alespoň jednou týdně, 15 % dokonce i několikrát za týden. Každý národ dává přednost jiné příchuti. Američané milují nezvyklé kombinace s wasabi či slaninou. U nás se největší popularitě těší mléčná. 30 % dotazovaných sáhne po čokoládě s oříšky, mandlemi či ovocem.

A jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak často si dopřejete čokoládu? Která země podle průzkumu jí podle vás nejzdravěji? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 potravin, které nám škodí a nevíme o tom

Výstřední boty na nohách slavných. Troufla byste si?

Test: Poznáte na fotkách nejkrásnější místa Prahy?

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Husité budili hrůzu, jako teroristé si ale počínali i jejich protivníci, říká Čornej | Video: Martin Veselovský

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *