TOP 10 potravin, které bojují proti zánětům a infekcím

Něco na vás leze? Nezoufejte a vyrazte do nejbližší prodejny se zdravou výživou. Poradíme vám přírodní léky, které vás postaví na nohy.

Top 10 přírodních léků proti rýmě a chřipce

Většina z nás má své osvědčené způsoby, jak zahnat bacily na ústup. Možná vás překvapí, že řada těchto „babských“ rad má už i vědecky ověřené účinky.

1. Rakytník

Obsahuje až 10× víc vitamínu C než citróny! Navíc také vitamíny A, D, F, K i skupiny B, dále organické kyseliny i minerály. Čistí tělo od toxinů i bakterií a rozpouští hleny. Velmi účinný je ve formě 100% rakytníkové šťávy.

TOP 10 potravin, které bojují proti zánětům a infekcím

TIP: Objevte další způsoby, jak využít rakytník v kuchyni.

2. Zázvor

Prohřeje tělo, zbavuje zánětu i zahlenění. Stačí nastrouhat nebo ukrojit cca 0,5cm plátek kořene zázvoru a zalít horkou vodou. Tento rychlý zázvorový čaj výborně chutná třeba s medem.

3. Česnek

Odborníci z časopisu „Advances in Therapy“ provedli v roce 2001 studii, která prokázala, že lidé, kteří jedli od listopadu do února denně čerstvý česnek, byli daleko méně nemocní. A když už onemocněli, bacilů se rychleji zbavili. V akutní fázi nachlazení žvýkejte každé 3–4 hodiny stroužek česneku. Můžete si jej také rozdrtit a smíchat s medem.

4. „Oranžové“ ovoce a zelenina

Mrkev, batáty či meruňky obsahují barvivo beta-karoten, které si naše tělo promění ve vitamín A, důležitý pro zdravé sliznice i celkovou imunitu.

TOP 10 potravin, které bojují proti zánětům a infekcím

5. Anýz

Koření s vůní lékořice zmírňuje kašel a zklidňuje horní dýchací cesty. Čaj z drcených semínek anýzu si můžete dopřát klidně až 3× denně.

6. Fenykl

Také fenykl podporuje vykašlávání. Čaj z jeho semen chutná podobně jako anýzový. Můžete si jej koupit i čerstvý a připravit z něj salát. Skvělý je třeba zakápnutý zálivkou z pomeranče nebo grepu.

TOP 10 potravin, které bojují proti zánětům a infekcím

TIP: Vyzkoušejte 3 rychlé recepty z čerstvého fenyklu.

7. Jogurty a kefíry

Probiotika obnovují nejen zdravé složení střevní mikroflóry, ale podle lékařských studií bojují také proti infekcím horních cest dýchacích.

8. Čaj

Bílý, zelený i černý čaj obsahují katechiny, které tlumí bolest v krku. Podle studie provedené v roce 2011 v Japonsku snižují riziko onemocnění chřipkou až o 75 %. Tenhle přírodní lék naše babičky rozhodně trefily!

9. Listová zelenina

Čím tmavší listy, tím lépe. Barviva totiž hrají v imunitním boji důležitou roli. Místo ledového salátu vsaďte na rukolu nebo kapustu.

10. Para ořechy

Para ořechy jsou plné kvalitních bílkovin, tuků a minerálu selenu, nezbytného pro správnou funkci imunity. Podobně ale fungují i jiné druhy oříšků – třeba vlašské nebo pistácie.

Jaké živiny tělu dodat, když mu není do skoku

TOP 10 potravin, které bojují proti zánětům a infekcím

Rýmu, nachlazení i chřipku způsobují viry. Antibiotika na ně proto nezabírají. Za to zdravá strava pomůže problémy zmírnit. Které látky bychom měli tělu přidat, aby mělo více síly?

Co tělu dodat Čím při chřipce pomáhají Kde je najdeme
Bílkoviny Dodávají tělu sílu a pomáhají ji udržet. Dbejte však na jejich kvalitu. Libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, mléčné výrobky, vejce, ořechy, semínka…
Vitamín A Zklidňuje a ozdravuje sliznice. Játra, mrkev, listová zelenina, špenát, meruňky…
Vitamín B6 Napomáhá vstřebání živin z potravin a „nakopává“ imunitu. Játra, vepřové maso, droždí, špenát, brambory, avokádo…
Vitamín B12 Podporuje imunitní procesy. Doporučuje se užívat v kombinaci s kyselinou listovou. Játra, mléko, sýry, většina druhů mas…
Vitamín B9 (kyselina listová) Dohromady s vitamínem B12 „nakopává“ imunitu, krvetvorbu i psychickou pohodu. Listová zelenina, obilné klíčky, vlašské ořechy, mango, avokádo…
Vitamín C „Stimuluje“ imunitní reakce a urychluje uzdravení. Rakytník, šípek, černý rybíz, růžičková kapusta, brokolice, kiwi…
Antioxidant Glutathion Podle některých zdrojů nejsilnější antioxidant vůbec. Zbavuje tělo škodlivých látek. Borůvky, černý rybíz, arónie, vinná réva…

Proti nachlazení pomáhá bojovat i celá řada dalších látek – například minerály selen nebo zinek či přírodní barviva flavonoidy. Sílu mají zejména ty obsažené v dužině barevných citrusových plodů – grapefruitů, pomerančů i mandarinek.

Přejeme hodně síly a brzké uzdravení!

K článku nás inspiroval: Health.com

Nejlepší protizánětlivé potraviny? Přírodní látky znovu v kurzu

Kýchání, horečka, zimnice, návaly horka a zarudlý nos jsou zjevné příznaky chřipky a akutního zánětu. Co však není zcela zjevné je, že ačkoliv se cítíte relativně dobře, možná ve vašem těle probíhá chronický zánět.

TOP 10 potravin, které bojují proti zánětům a infekcím

Ten je mnohem nebezpečnější než akutní, protože může způsobit i smrt. Poradíme vám jak ho rozpoznat, jak se vůči němu bránit a jak se ho zbavit.

Co je to zánět?

Zánět, ačkoli ho pokládáme za něco špatného, ​​je obranný mechanismus v našem těle. Vzniká tehdy, když imunitní systém pozná, že v těle není něco v pořádku.

V tomto okamžiku nastupuje síla organismu, v podobě zánětu. Tělo tímto způsobem bojuje s bakteriemi a viry.

Proto se zánět označuje také jako biologická reakce těla, která se zbavuje dráždivých látek a nastává hojení.

Mezi projevy zánětu patří:

  • rychlý nástup a průběh,
  • zarudnutí,
  • bolest,
  • horečka,
  • otok,
  • únava,
  • bolest kloubů.

Chronické záněty

Akutní zánět, tedy ten klasický, má rychlý průběh a přináší uzdravení, chronický zánět může trvat i několik týdnů, ba dokonce i let. Chronický zánět, vzniká z neléčeného zánětu a na rozdíl od akutního, je méně zjevný.

Můžeme tvrdit, že se „ukrývá“ uvnitř člověka a člověk o něm ani neví. Ačkoli nebolí, je nebezpečný. Může způsobit vážné onemocnění jako je cukrovka, srdečně-cévní onemocnění, ztukovatená játra, rakovina, ale i smrt.

Tento typ zánětu se zjišťuje prostřednictvím biologické vzorky, z krve.

Co způsobuje zánět?

Je zřejmé, že zánět je vyvolán něčím, co tělu nedělá dobře. Kromě virových a bakteriálních chorob, které se přenášejí vzduchem, přímým a nepřímým kontaktem, ho vyvolávají i jiné faktory. Ty jsou způsobeny hlavně člověkem a jeho celkovým životním stylem.

Mluvíme o nezdravém stravování, o sedavém způsobu života, což často vede k obezitě, a samozřejmě, „nemůže chyběť“ ani stres. Právě obezita, která nebolí, často vede k chronickým zánětem jako je doživotní cukrovka.

Mezi další nemoci, které způsobuje chronický zánět patří:

  • ateroskleróza,
  • hypertenze,
  • rakovina,
  • cukrovka,
  • artritida,
  • astma,
  • tuberkulóza,
  • paradentóza,
  • hepatitida,
  • autoimunitní onemocnění (Crohnova choroba…).

TOP 10 potravin, které bojují proti zánětům a infekcím

Přetrvávající bolesti břicha? Problémy s častým chozením na velkou potřebu a komplikace s úbytkem hmotnosti? I tyto příznaky mohou být projevem onemocnění nazývaného jako Crohova choroba.

Jak zatočit se záněty?

Je na prosto jasné, že každý člověk chce být zdravý, ale jen málokdo pro to i něco udělá.

Pro ty odhodlané, co chtějí zlepšit svůj život bez chemie a zbavit se jednou provždy zánětů, ale nevědí přesně jak, doporučujeme začít s protizánětlivou dietou.

Jde o způsob stravování, který posiluje imunitu natolik, že nejen brání vzniku novému zánětu, ale pomáhá přeléčit i ten stávající.

Do popředí uvádíme i e-knihu Protizánětlivá kúra od Jany Saffi, jejímž prostřednictvím se naučíte nejen léčit zdravým jídlem, ale i poslouchat a porozumět signálem vlastního těla. Kniha je dostupná na internetu, přičemž po ni nemusíte jít ani do knihkupectví či platit poštovné.

Jak ovlivňuje jídlo zánět?

Žijeme v době, kdy jen málokdo zvažuje co si dává do úst. Většina lidí má uspěchaný život a nestíhá jíst. Pokud se naskytne volná chvilka, rychlé skočí do bufetu a snědí něco nezdravé.

Abychom si to však ještě více upřesnily, když nestíháte jíst, pravděpodobně jste na oběd nebo na večer tak vyhladovělý, že byste „snědli i hřebíky“. Ruku na srdce, kolik z vás se v tomto příkladu poznali? Pokud takto učiníte jednou za čas, nic hrozného se neděje, horší je, když takto žijete celý život.

Tímto jednoduchým způsobem se do těla dostávají jídla, které způsobují překyselení organismu, což vede ke vzniku bakterií a plísní ve vašem těle.

Pomohou vám protizánětlivé potraviny

Kniha Protizánětlivá kúra, stojí na principu konzumace potravin, které jsou mimořádně prospěšné pro zdraví člověka, protože tělo zbavují zánětů, virů, bakterií a vůbec co největšího množství toxinů.

Mezi TOP přírodní protizánětlivé potraviny patří:

  • Zázvor – se používá už tisíce let k léčbě mnoha onemocnění, mezi nimi i chronický zánět. Tradičně se používá při chřipce a nachlazení, ale je účinný i při zánětech a problémech trávicího ústrojí. Dokonce obsahuje látky, které zmírňují záněty způsobené nadměrným cvičením. Tento kořen existuje i ve formě koření, takže si ho můžete přidat do každého jídla.
  • Kurkuma – je koření, které je méně známé, ale díky látce „kurkumin“ je vysoce účinné při léčbě artritidy a při Alzheimerově chorobě. I to je důvod proč by se měla stát součástí vašich kořenek.
  • Borůvky – ovoce, které vás doslova „vytrhne“ ze zánětu močových cest a ze zánětu ledvin. Jde o dar přírody, který se pokládá za „superpotravinu“, protože je silným antioxidantem a posilovačem lidského organismu. Už jedna hrst borůvek za týden pomůže vašemu mozku, cévám, paměti, reprodukčním orgánů, nervové soustavě…

Další protizánětlivé potraviny jsou:

  • olivový olej,
  • rajčata,
  • ořechy = vlašské, mandle, lískové,
  • semínka = lněné, chia,
  • zelenina = rajčata, listová zelenina (špenát, zelí),
  • mastné ryby = makrela, losos,
  • ovoce = borůvky, pomeranče, hrozny, maliny, rybíz, ostružiny, broskve,
  • probiotické potraviny = kefír, jogurt, brynza, kyselé zelí,
  • koření = pískavice řecké seno, skořice,
  • nápoje = minerální vody, zelený čaj a bylinné čaje, voda, červené víno.

Protizánětlivé látky

Při výběru výživových doplňků byste měli být opatrní. Užívejte ty, které obsahuje látky, vitamíny a minerály, které skutečně pomohou vašemu zdravotnímu stavu a působí protizánětlivě. Uvádíme, na které byste se měli zaměřit.

Kolagen

Neustálá bolest kloubů je vyvolána zánětem, který, pokud se neřeší, způsobuje artritidu (chronické zapálení kloubů) nebo vznik artrózy (přetížení a opotřebení chrupavek). Za tato onemocnění ve většině případů může ztráta kolagenu. Nejlepším způsobem, jak ho doplňovat, je užívání kolagenu v práškové formě jako doplňku stravy a výživy.

Metylsulfonylmetan (MSM)

Velmi populárním potravinovým doplňkem, hlavně mezi sportovci, je „Metylsufonylmenetán (MSM)“. Přestože se nachází v našem těle, je tak široko spektrálně využíván, že je třeba jej doplňovat. Užívá se jako doplňková léčba artritidy. Doporučuje se hlavně pro atlety a pro lidi, kteří sportují a nadměrně zatěžují své klouby, i pro seniory.

Antioxidanty

Proti oxidačnímu poškození buněk, které vede k infekcím a zánětům, bojují antioxidanty. Mnoho z nich najdeme v zelenině a v ovoci. Jedním ze silných antioxidantů je „Kyselina alfa-lipová„.

Je to mastná kyselina, která tělu dodává energii a posiluje hladiny ostatních antioxidantů.

Organismus je tak imúnnejší, silnější proti nemocem jako je rakovina, onemocnění jater, kardiovaskulární onemocnění atd.

Budete mít zájem:  Neplodnost U Mužů Příznaky?

Kurkumin

Látka, která se nachází v koření „kurkuma“ je mimořádně důležitá v oblasti celkového zdraví. Největší sílu prokázala ve zlepšení revma, ale i v oblasti žaludečních potíží. Na to, aby účinkovala co nejefektivněji, je třeba zajistit i přísun „Piperínu“, který se nachází např. v pepři.

Omega-3 mastné kyseliny

Správná funkce srdíčka, hnacího motoru celého těla, jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Čistí cévy od zánětů, snižují hladinu špatného cholesterolu, snižuje procento vzniku mozkové mrtvici. Z toho důvodu se dnes považují za nejdůležitější základní živiny.

Zinek

Zinek je minerál, jehož účinky známe hlavně v oblasti hustších vlasů, krásné pleti a pevných nehtů. Logické je, že pokud se daří nehtům, vlasům a pleti, správně funguje i organismus zevnitř. Tedy zinek má silné vnitřní protizánětlivé účinky, což můžeme sledovat i navenek.

Za obecně protizánětlivé bylinky na vnitřní zánět, se považuje heřmánek, řepík, třezalka. Buďme však konkrétnější. V případě zánětu dýchacích cest a krku pomůže podběl, šalvěj, jitrocel a kopřiva.

Zánět močového měchýře uklidní řepík, heřmánek a to vnitřně i při lázních. Problémy s trávením a záněty v oblasti trávicího traktu vyřeší šalvěj, zlatobýl.

Na rány a hnisavé záněty dávejte obklad z kontryhele.

10 rad, jak předejít chronickému zánětu

  1. Vyhýbejte se rafinovanému cukru a produktům, které ho obsahují
  2. Nekonzumujte potraviny s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin
  3. Omezte přísun potravin z bílé mouky
  4. Využívejte zdravé tuky (omega 3 mastné kyseliny, rostlinné oleje – olivový olej)
  5. Jezte potraviny s živými kulturami (kyselé zelí, jogurty…)
  6. Přestaňte kouřit a v nadměrném množství požívat alkohol
  7. Veďte aktivní životní styl
  8. Zvyšte přísun tekutin, zejména vody a bylinkových čajů
  9. Odpočívejte
  10. Užívejte vhodné protizánětlivé doplňky stravy a výživy

Femibion 1 – recenze. Cena, zkušenosti, složení, dávkováníPridané: 31.05.2020

V těhotenství má ženský organismus větší nároky na některé vitaminy, minerály a stopové prvky, které žena potřebuje dodat nejen sobě, ale i plodu. Zkuste Femibion 1, který obsahuje vše…

Candida Albicans (kandidóza) a kvasinkové infekce

TOP 10 potravin, které bojují proti zánětům a infekcím

V našem organizmu, přesněji v trávícím traktu, žije více než 500 druhů mikroorganizmů. Pokud jsou v rovnováze, pak je vše v pořádku. Problém nastává, když se nějaký mikroorganizmus přemnoží. Candida albicans je druh kvasinky – houba, která může u lidí způsobovat ústní a genitální infekce. Je běžnou součástí střevní a ústní mikroflóry a za normálních okolností neškodí 80 % populace. Když se přemnoží, způsobuje kandidózu. Toto onemocnění se často vyskytuje u osob s oslabenou imunitou (transplantace orgánů, AIDS, chemoterapie) a bývá někdy příčinou jejich úmrtí. Candida se dostává při infekci do těla jako jednobuněčná kvasinková forma. Ta se však vlivem prostředí změní v invazivní mnohobuněčnou vláknitou formu.

Příčiny onemocnění

Střevní mikroflóra je tvořena mikroorganizmy, které žijí v trávicí soustavě živočichů, včetně člověka. Mnohdy hostiteli prospívají, někdy však mohou i škodit. Nejčastějším původcem onemocnění kandidóz je Candida albicans, ale způsobuje ho i Candida tropicalis, Candida krusei, Candida parapsilosis a Candida quillermondii.

Kandidóza je kvasinková infekce, která způsobuje řadu nepříjemností. Kandidy jsou přítomny na sliznici v dutině ústní a tlustého střeva. Na sliznici můžou vyvolat záněty, prorůstají sliznicemi a narušují je. Rozvoji infekce napomáhá hlavně snížená imunita (vlivem např. zmíněné transplantace orgánů) a dále nemoci jako např.

cukrovka, dlouhodobá léčba antibiotiky, cytostatická léčba nádorových onemocnění či po složitých chirurgických zákrocích. Jedním z důvodů je i konzumace nekvalitních potravin pěstovaných v industriálním a neekologickém prostředí. Takové potraviny soustavně oslabují imunitní systém organizmu.

Stres je další faktor, který ovlivňuje kandidózu. Způsobuje sníženou tvorbu žaludečních kyselin, což dovoluje, aby se v žaludku usadila kandida. Důsledkem toho je, že do střev přichází méně strávená strava. Existuje i několik moderních léků na předpis, které se také podílejí na kvasinkové infekci, a proto pečlivě čtěte příbalový leták.

Jídla s vysokým obsahem cukrů se přidávají k tomuto problému.

Proč tedy dochází ke vzniku kandidózy? Jedním z hlavních faktorů je vymýcení „přirozené“ mikroflóry v organizmu. Mikroorganizmy, které běžně „okupující stěny sliznic“, jsou na ústupu a jejich místo zaplnila rezistentní Candida.

Příznaky kandidózy

  • Pokud trpíte kandidovou infekcí, můžete pociťovat tyto symptomy: špatný dech a zahleněná ústní dutina, bílý povlak na jazyku a v ústní dutině, přetrvávající únava, nespavost, oslabená imunita a v důsledku toho časté chřipky, bolesti v kloubech, pocity ztaženosti v krku a v ramenou a k tomu i bolesti hlavy, dentální problémy, tmavé kruhy pod očima, poměrně častá nízká horečka, zácpa a nebo průjem popřípadě i plynatost, pocity suchosti v puse, pocit suchých očí, nevysvětlitelné škrábání, suché a křehké vlasy i nehty, pocity zmatenosti, duševní problémy, nesoustředěnost, problémy s pamětí, nepravidelný srdeční tep, sexuální dysfunkce, obtěžující zápachy, zvýšená chuť na sladké i po jídle, deprese, astma a senná rýma, vyskytnout se mohou častěji i ušní infekce.
  • Uvedené symptomy patří mezi nejčastější, ale můžou se vyskytnout i další.
  • Ke zjištění zda trpíte kandidou můžete použít i jednoduchý domácí test:

Ráno po probuzení a předtím než cokoli uděláte, sesbírejte sliny ve vašich ústech a poté je vyplivněte do poháru s čistou vodou. Počkejte 30 minut a poté zkontrolujte vodu. Pokud ve vodě plavou vlákna ze slin a nebo klesla na dno poháru, případně je voda zakalená nebo se v ní vyskytují viditelné bílé flíčky, pak se může jednat o kandidu. Pokud kandidu nemáte slina bude plavat na vrchu a voda zůstane čirá.

Kandidóza postihuje různé části těla

Kožní kandidóza – Vzniká v místech, které často přicházejí do styku s vodou a vlhkem. Vyskytuje se také u dětí pod plenkou na zapařené kůži.

Kandidóza na sliznicích – Pro povrchové postižení sliznic je charakteristický bělavý nebolestivý povlak. Vyskytuje se na sliznici dutiny ústní, jazyku, patře a v hrdle. V ústní dutině se kandida nazývá moučnivka. Na jazyku, dásních a vnitřních tvářích se mohou vytvořit bílé puchýřky.

Vaginální kandidóza – Je onemocnění charakterizované bílým tvarohovým výtokem a doprovází ho svědění. Obvykle se dostavuje po stresu či léčbě antibiotiky.

Kandidóza však postihuje i jiné orgány (např. jícen) a způsobuje různé infekce (močové, plicní atd., které nejsou běžně vizuálně identifikovatelné).

Jak se kandidóza diagnostikuje?

Povrchová kandidóza sliznic se diagnostikuje poměrně snadno. Kultivační vyšetření stěrem z postižené sliznice prověří mikroskopický nález, který infekci potvrdí nebo vyvrátí. Někdy se nález špatně diagnostikuje, protože kandida je běžnou součástí sliznic, a s tím je potřeba počítat. Pro diagnostiku kandidy vnitřních orgánů je nutná biopsie.

Rizikové skupiny

Onemocnět může opravdu každý. Původcem infekce je nejčastěji naše vlastní flóra sliznic nebo se jedná o přenos cizí kandidové flóry kontaktem s jiným nakaženým subjektem (např. pohlavním stykem).

Hlavním rizikem vzniku je dlouhodobá léčba antibiotiky, diabetes mellitus, chirurgický výkon, těhotenství, nádorová onemocnění, neutropenie (snížení počtu neutrofilů – nejčastějšího typu leukocitů vlivem chemoterapie), immunosuprese (po transplantaci), při léčbě cytostatiky, AIDS atd.

Léčba kandidové infekce

Od doby nakažení až po projev infekce může uběhnout 3 až 5 dnů, přesná data zatím neexistují.

Principy terapie

Kandidy nejsou citlivé na antibiotika používaná k léčbě bakteriálních infekcí. K léčbě se používají antimykotika (nystatin, amphotericin B a flukonazol).

K flukonazolu je však resistentní Candida krusei. Terapie je dlouhodobá. Postižení sliznice dutiny ústní se léčí klotrimazolem nebo nystatinem.

Někdy je však léčba neúspěšná a je potřeba jí pomoci změnou jídelníčku a případně i vhodnými doplňky stravy.

Jídelníček a přirozená léčba

Existují potraviny, které kandidu potlačují či ji podporují k dalšímu množení a utvrzují ještě více její rezistenci – odolnost. Nejlepší pomocí bývá vegetariánská strava ale bez mléčných produktů.

Co tedy jíst a čemu se raději vyhnout?

Čerstvá „syrová“ zelenina, ovoce a hlavně kvalitní strava nechemicky ošetřená konzervanty je základem pro úspěšný boj s kandidózou.

Buďte však opatrní při konzumaci ovoce, protože obsahuje příliš mnoho cukru.

Doporučuje se ovoce s vysokým obsahem vlákniny: jablka, borůvky, švestky, ostružiny, maliny a jahody – hrnek těchto druhů ovoce obsahuje mnohem více vlákniny než například muffiny.

Růstu kandidy zabraňují

  • Fenykl, celer, pórek, česnek, brokolice, tuřín (brukvovité druhy zeleniny), kapusta, zelí (hlavně kyselé), artyčoky, avokádo, brambory, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, fazole, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát.
  • Z ovoce lze doporučit: citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.
  • Vyhýbejte se masu, které by mohlo obsahovat růstové hormony a antibiotika, a to nejen v době infekce, ale i preventivně. Upřednostňujte spíše biologicky pěstované maso s důvěryhodným certifikátem kvality BIO.
  • Omezte příjem sladkých potravin s vysokým podílem uhlohydrátů, ale také všech kvasinkových potravin: pečivo, droždí, houby, zázvorové pivo, alkohol a dále jídla s plísněmi (kyselá smetana, jogurty, sýry), sladové produkty (pivo), sušené ovoce, konzervované ovoce. Mléčné produkty nejsou také vhodné kvůli obsahu laktózy. Nevhodná jsou i umělá sladidla a nápoje jako např. Coca-cola.
  • Pokud užíváte hormonální antikoncepci, je nutné její užívání ukončit. Současně se vyhněte vlhkému prostředí.
  • Rovněž antibiotika, steroidy a kortikoidy, která ničí „příznivé bakterie“ a umožňují kandidě se rozmnožovat.
  • Pijte hodně vody, která umožňuje vyplavování různých nečistot z organizmu. Čaj a káva jsou kyselinotvorné a proto se jim vyhněte. Nejvhodnější je zásaditá voda.
  • Cvičte a dodržujte pravidelný pohyb. Ten napomáhá správnému metabolizmu a proto i organizmus bude zdravější.
  • Přírodní vláknina (Psyllium) je také výborným přírodním zdrojem k pročištění střeva. Tato vláknina se používá jako přírodní laxativum, pokud je užívána s dostatkem vody. Když zapomenete na vodu, má opačný efekt a vyvolává zácpu.
  • Výrazné nebezpečí představuje cukr! Kandidové kvasinky milují cukr a ve sladkém prostředí se lépe množí. Pokud budete jíst sladké, nikdy se nezbavíte kandidového onemocnění. Úplným omezením cukru není sice možné kandidu zlikvidovat, ale můžete k tomu výrazně napomoci. Nevhodné jsou všechny druhy jednoduchých cukrů (bílý, hnědý, práškový, krystalový), cukrovinky, hroznový cukr, kandys (řepný cukr), koláče, med, ovocný cukr – fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla, sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa. Ovoce s vysokým obsahem cukrů je také nevhodné: sladké druhy jako banány, hrozno, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy (z jablek, hrušek), konzervované ovoce, džemy.
  • Výborné jsou kávové klystýry. Nejlepší je použít plně organickou kávu a čistou filtrovanou vodu. Kávové klystýry pomáhají eliminovat kvasinky a parazity až překvapivě rychle. Do roztoku můžete použít i dvě rostliny: aloe vera a jilm. Můžete je získat jak v tekuté, tak i v tabletové formě (rozdrťte tabletu a smíchejte ve vodě). Působí protizánětlivě a má uklidňující účinky. Kávové klystýry se doporučuje provádět zpočátku denně, pak jednou týdně a poté stačí jednou za měsíc. Více informací jak klystýry provádět naleznete zde: (http://www.metabolicketypy.com/ruzne_6.htm)
  • Je potřeba opět normalizovat střevní flóru a tedy se zaměřte na probiotika a lactobacilly (hlavně lactobacillus acidophilus). Je možné používat i klystýry, ve kterých se rozpustí 5 – 20 tablet (podle obsahu lactobacillu). Tyto látky se doporučuje podávat i orálně. Pamatujte, že speciální dietu je potřeba dodržet alespoň 4 až 6 měsíců a dále se zdravě stravovat.
  • Účinnou zbraní je i kyselina kaprylová, která se svým účinkem vyrovná léku nystatin (používá se při léčbě kandidózy). Je obsažena v kokosovém oleji, který se doporučuje užívat 3 krát denně jednu polévkovou lžíci. Používat bychom měli jen panenský za studena lisovaný olej.
Budete mít zájem:  Kvasinková Infekce Domácí Léčba?

Pomoc z lékárny

Strava bohatá na vitaminy skupiny B, vitamin C, A, E, vitamin H (Biotin) a aminokyseliny (kličkový olej, prvosenkový olej, česnekové tablety) podporuje přirozenou imunitu organizmu a brání přemnožení kandidy.

  • V první řadě je tedy potřeba upravit střevní flóru. K tomu Vám pomůžou přípravky s obsahem lactobacillů a probiotik, jako např. Avita PROBIOTIC & FIBER (tento výrobek obsahuje kromě probiotik i prebiotika a inulin, čímž je zajištěna jeho vysoká stabilita a funkčnost). Mezi další jmenovaná probiotika s výbornou dostupností pro organizmus patří i Energy Probiosan Inovum tekutý nebo v kapslích (obsahuje rovněž inulin, kombinaci 10 probiotických bakteriálních kmenů, betaglukanů a kolostra).
  • Šťáva z aloe vera je dalším účinným prostředkem, nejlépe biologicky aktivní. ACTIValoe Forte – tlumí různé záněty a pomáhá potlačovat infekce virového, bakteriálního i kvasinkového původu. Její značný význam spočívá zejména v potlačení původce kandidózy – Candidy albicans, a proto jí u tohoto onemocnění vřele doporučujeme. Dávku zhruba 25 ml smícháme ve 100 ml vody a připravený elixír hned poté vypijeme, nejlépe ráno nalačno.
  • Brusinková šťáva se stará o zdraví močového ústrojí. Je významným antioxidantem a denní konzumace koncentrovaného džusu bojuje proti virovým onemocněním a posiluje imunitu. Podobně jako aloe vera i brusinky jsou vhodné k užívání především u diabetiků, protože regulují krevní cukr. Šťáva 10 ml dvakrát denně se ředí v čaji, džusu či ve vodě a vypije se. Proti bakteriím a mikroorganizmům v ústní dutině jsou vhodné brusinky ve žvýkacích tabletách.
  • Pro desinfekci ústní dutiny (při moučnivce) je vhodné používat roztok z jílu. Dále se používá při plynatosti, špatném zažívání, střevní autointoxikaci, průjmu, zácpě, výskytu alergické nebo ekzémové kožní reakce. Jílovou vodu je také vhodné použít i při vaginálních infekcích.
  • K výplachům dutiny ústní je také vhodný Tea tree olej nebo extrakt z grapefruitových jadérek (obě je potřeba před použitím zředit ve vodě). Extrakt z grapefruitových jadérek je k dostání i ve formě tablet nebo ve spreji (např. Energy Grepofit spray 14 ml).
    Proti zápachu ústní dutiny můžete využít Carbofit prášek (rostlinné dřevěné uhlí). Carbofit na sebe navazuje odpadní látky a jedy podobně jako jíl.

Současně je vhodné pít hodně čisté vody a jíst několik lžic lněných semínek. Desinfekčně působí voda se šťávou z půlky citrónu.

V době kandidové infekce je potřeba také dezinfikovat zubní kartáček. Bakteriím neprospívá slaná voda, a proto každý večer po vyčištění zubů nechte přes noc kartáček namočený ve slané vodě. Příprava: ve 100 ml vody rozpusťte lžičku soli.

Bylinky a zelenina proti kandidóze

Podporu imunity a příznivé působení na trávicí trakt má také echinacea, zázvor, lopuch, měsíček, včelí pyl, mučenka a lichořeřišnice větší, které mají antimykotické účinky. Čaj je potřeba pít několikrát denně. Vhodný je i čaj maté a lapacho.

Recept na koktejl:

2–3 stroučky česneku rozdrťte, rozmixujte 1 mrkev, ¼ celeru – nať, ¼ pórku a přidejte 400 ml vody. Tato zelenina obsahuje nejen hodně vitaminů, ale působí proti virům, bakteriím, plísním, pročišťují střeva a žaludek. Pít 2× denně po dobu 2 týdnů. Nať celeru se doporučuje žvýkat v puse několikrát denně, výsledkem budete opravdu překvapeni.

Autor: Mgr. Jana Fabryova DZ

Zdroj informací: Tired, Headaches, Irritable,

Aches And Pains? It Could Be Candida! by: Willie Jones

1 Comment on Candida Albicans (kandidóza) a kvasinkové infekce

Chybí vám zinek? Zařaďte do jídelníčku více semínek, ořechů a luštěnin

Zinek, mikroprvek, který bývá opomíjen, přitom je nepostradatelný pro silnou imunitu a v Česku patří k nejvíce nedostatkovým minerálům.

Kdo by si měl dát na nedostatek zinku pozor a je pravda, že rostlinné zdroje se hůře vstřebávají? Může vůbec rostlinná strava poskytnout dostatek tohoto minerálu? Toto a mnohem více se dozvíte v dnešním článku. Tak směle do čtení…

Podle statistik (1) patří zinek, selen a hořčík k nejvíce nedostatkovým minerálům u české populace. I přesto, že se jim nedostává u rostlinné stravy takové pozornosti, jako například železu a vápníku, dnes si povíme, proč je dobré zinek ve stravě nepodceňovat a neopomíjet jej.

Proč je zinek tak důležitý?

Zinek je minerál, který je v těle zastoupen v malém množství (zhruba 2 gramy) (2), ale přesto je jeho úloha neopomenutelná. Naše tělo si zinek nedokáže vyrobit a ani jej neukládá a proto je bezpodmínečně nutné jej dostatečně doplňovat stravou. (3)

Zinek je součástí velké řady enzymů, které v těle ovlivňují například imunitní systém, psychiku, vylučování, trávení, uchovávání inzulínu či třeba léčbu zánětů a jiné.

(4) Zinek najdeme v kůži, ledvinách, očích, prostatě, svalech, kostech i slinivce. Nejdůležitější roli hraje v imunitním systému, kde pomáhá bojovat v boji proti infekcím.

(5) Je hojně zastoupen v bílkovinných a celozrnných potravinách.

Jak se projevuje nedostatek zinku v těle?

Nedostatek zinku se projevuje sníženou imunitou, špatně se hojícími ranami, šeroslepostí, popraskanými koutky úst, únavou, celkovou slabostí, citlivostí na pachy, nechutenstvím, kožními problémy, špatným stavem vlasů a nehtů. (6)

Velký pozor by si měli dát lidé s chronickými onemocněními, jako jsou například celiakie, Crohnova choroba, diabetes, atopická dermatitida a další. Nedostatek zinku je rovněž spojován s poruchami plodnosti.

Nedostatkem zinku můžou častěji trpět alkoholici, lidé s onemocněními střev, ledvin, onkologickým onemocněným, poruchou příjmu potravy aj jiné nemoci spojené se špatným vstřebáváním vitamínů a minerálů celkově.

(7)

Nadbytek zinku může nastat při předávkováním výživovým doplňkem a poznáte jej díky kovové pachuti v ústech, průjmech a zvracení. (8)

Jak zajistit dostatek zinku v těle?

Doporučená denní dávka zinku je v ČR udávána hodnota 15 mg (horní, bezpečná hranice je 40 mg). Děti do 4 let mají potřebu 8 mg, starší děti do 10 let 10 mg. Navýšenou potřebu mají těhotné a kojící ženy. V těhotenství se hodnota zvyšuje na 20 mg za den, u kojení dokonce 25 mg. (9)

Zinek najdete v celozrnných potravinách (jednozrnka, dvouzrnka, špalda, ječmen mají vyšší hodnotu než ostatní obiloviny), semínkách (slunečnicová, sezamová, konopná a dýňová), ořeších (kešu, vlašské ořechy), luštěninách (cizrna, čočka, fazole), v klíčcích, amarantu, quinoa, hnědé rýži, tofu, tempehu, miso pastě, chřestu, hrášku, kapustě, houbách, lahůdkovém droždí. (10)

Co zlepšuje a co naopak zhoršuje vstřebávání zinku?
Vstřebávání zinku zhoršují fytáty (antinutriční látky) obsažené v rostlinách. Tuto vlastnost můžeme částečně potlačit máčením, klíčením či přidáním kvásku do jídel. (11)

Jídla bohatá na zinek

  • Quinoa s konopnými semínky, kešu ořechy a sušenými švestkami
  • Houbové rizoto z hnědé rýže a hrášku
  • Hrách a kroupy
  • Kapustová polévka se špaldou a opraženým sezamovým semínkem
  • Miso polévka s houbami, celozrnnými nudlemi a zeleninou
  • Falafel s hummusem a fazolemi edamame
  • Špaldová kaše se semínky a ořechy slazená čekankovým sirupem

Jak vybrat kvalitní výživový doplněk?

Pokud se chystáte užívat doplněk stravy se zinkem, vyvarujte se těch, které obsahují zinek ve formě oxidu zinečnatého, který je v pro tělo špatně vstřebatelné formě.

Naopak jsou vhodné zdroje ve formě citrátu zinečnatého či glukonátu zinečnatého.

(12) Zvažte, zda potřebujete zinek doplňovat samostatně nebo v kombinaci s jiným minerálem (často se prodává právě například se selenem) a podle toho zvolte doplněk.

Zinek seženete nejčastěji v tabletách, ale čím dál dostupnější jsou i tekuté verze. Za zmínku stojí i liposomální varianta, která je obecně brána jako dobře využitelná.

Zinc Citrate od Viridian (citrát zinečnatý)
RAW Zinek Vitamin code od Garden of life (spolu s vitamínem C a probiotiky a enzymy pro lepší vstřebatelnost)
Zinek Forte od Adelle Davis
Wholefood Zinc od Cytoplan
Zinek od Veganicity (citrát zinečnatý), cenově dobře dostupný
Biocare Nutrisorb Zinek v kapkách (glukonát zinečnatý)
Liposomální zinek od Adelle Davis v tekuté formě

Shrnutí:

  • Pokud chcete v dnešních dnech podpořit imunitní systém, pečlivě dbejte na dostatek zinku ve stravě. Pomůže to nejen imunitě, ale také vaší kůži, pleti, vlasům, nehtům, psychické pohodě a dalším.
  • Rostlinné zdroje zinku jsou hůře vstřebatelné díky rostlinným fytátům, což můžete zlepšit díky máčení, pražení či konzumací kváskového pečiva místo běžného.
  • U doplňků vybírejte takové, které mají zinek ve formě glukonátu zinečnatého nebo citrátu zinečnatého.

TOP 10 protizánětlivých foods

Pokud
nechcete používat protizánětlivé léky, existuje pro vás řešení. Zvolte tyto
plně přírodní potraviny na prevenci vzniků zánětů.

Když máte
bolesti hlavy, kloubů, existuje snadná cesta jak použít protizánětlivé
potraviny. Nicméně, nedávné studie ukazují alarmující trend.

Na jedné
straně výrazně roste spotřeba protizánětlivých léků, ať už volně prodejných
nebo na předpis, na druhé straně pojídáním těchto léků se výrazně zvyšuje
riziko srdečního infarktu! Pokud se užívají pravidelně nebo ve velkých dávkách,
mohou ty protizánětlivé léky způsobit vážné gastrointestinálního poškození.

Naštěstí je
tu zdravější přirozený způsob, jak zmírnit záněty. Potraviny s obsahem omega-3
mastných kyselin, antioxidantů a dalších živin jsou přirozeně protizánětlivé.
Tím, že je jíte pravidelně, můžete snížit riziko zánětu a jeho škodlivé
důsledky.

Chronický
zánět může způsobit onemocnění cukrovkou 2. typu, srdečním onemocněním a také
může urychlit stárnutí, bránit hubnutí a způsobuje potíže s trávením.

Dobrou zprávou
je, že potraviny na tomto seznamu nejsou pouze přírodní protizánětlivé, ale
také chutnají fantasticky! Je to snadná volba, přidejte je do svého jídelníčku.

  • Článek: 10 smoothie působící proti zánětům

Zde jsou mé
top 10 potraviny , které působí v boji proti zánětu přirozeně:

Chia,
bazalková a lněná semínka jsou vydatným zdrojem protizánětlivé vlákniny a
zdravých omega-3 mastných kyselin. Tyto semínka můžete snadno míchat do ranního
proteinového koktejlu.

Ořechy
pomáhají v boji proti zánětu, protože jsou zdrojem čistých bílkovinami a zdravých
tuků a jsou snadné na přípravu a dostupné na večeři či dezert.

Bobule jsou
plné antioxidantů, omega-3 mastných kyselin, vody, vlákniny a navíc jsou velmi
chutné a výborně osvěží a dodají energii!

  • Článek: Mísa plná vitamínů s bobulovitými plody, ideální snídaně

Kurkuma je
dlouho používaná v tradiční východní medicíně, obsahuje chemické látky, které
podporují tělu vlastní přirozené protizánětlivé účinky.

  • kurkuma a její účinky na zdraví
  • Článek: Kdy může kurkuma léčit?
Budete mít zájem:  Jak moc záleží na tom, kolik vážím? Důležitější než hmotnost je kondice

Nejenže
zázvor zklidňuje trávení a zmírňuje nevolnost, může pomoci snížit zánět v celém
systému.

  • účinky kořene zázvoru na zdraví

Sloučeniny
síry v česneku pomáhají stimulovat imunitní systém a omezují zánětlivou reakci
vašeho těla.

  • Článek: nechybí vám těcto 10 léčivých bylin a koření?

Zdravé
omega-3 mastné kyseliny obsažené v tučných rybách působí proti vzniku proti zánětů.

  • Článek: Kvalita ryb a jejich výběr

Listová
zelenina obsahuje tolik přírodních protizánětlivých látek, včetně antioxidantů
a vlákniny. Pokud vám listová zelenina nechutná, přidejte ji do koktejlů nebo
smoothie.

Zdravotních
přínosů kokosového oleje je mnoho. Například díky obsahu triglyceridů se
středně dlouhým řetězcem, které přirozeně zmírňují záněty a také díky obsahu
kyseliny laurové, která podporuje váš imunitní systém.

Tyto flavonoidy
v kakaovníku pomáhají předcházet zánětu, který způsobuje stárnutí a nemoci,
takže tmavá čokoláda (bez přidaného cukru s obsahem kakaa min. 80%) je
oficiálně zdravé jídlo!

Pamatujte
si, že čerstvé je vždy nejlepší. Ale pokud nejíte potraviny na výše každý den,
zvažte přidání kvalitních multivitaminu a omega-3 doplňků stravy do vašeho
každodenního života. Kurkuma, zázvor a česnek také můžete užívat například v koncentrovaných
kapslích.

Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

TOP protizánětlivé potraviny, které musíte přidat do vaší stravy

Zánět bývá často označován jako tichý vrah. Vaše tělo s ním bojuje, ale také dělá vše pro udržení rovnováhy. Někdy je těžké rozpoznat příznaky.

Zánět může být dobrá věc

Trochu zánětu je dobrá věc, hodně může být nebezpečné. Když jsme zraněni nebo nemocní, náš imunitní systém vytváří větší množství bílých krvinek. Akutní zánět je reakce organismu na cizí patogeny – chrání nás před poškozením.

Chronický zánět způsobuje celou řadu problémů – kožní potíže, alergie, poruchy trávení, neurologické stavy, vysoký krevní tlak, cukrovka, bolest kloubů nebo autoimunitní onemocnění.

I když je těžké vyhnout se všem příčinám zánětu – stres, infekce, toxiny z životního prostředí, můžete jíst zdravou a vyváženou stravu, které pomáhají v boji proti chronickému zánětu.

Zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny:

Zelená listová zelenina obsahuje celou řadu antioxidantů, karotenoidů, flavonoidů a vitamínu C. Všechny tyto látky pomáhají chránit buňky před poškozením. Pro dosažení nejlepších výsledků je ideální jíst zeleninu syrovou.

Obsahuje antioxidant betalin, který jí dodává barvu, ale také protizánětlivé účinky.

Kromě celé řady antioxidantů obsahuje draslík a hořčík. Vitamíny, flavonoidy a karotenoidy fungují v souladu s redukcí oxidativního stresu, snižují chronický zánět a riziko vzniku rakoviny.

Kromě toho, že je vynikající a vysoce výživný, obsahuje bromelain – trávicí enzym, který redukuje imunitní odpověď vytvářející nežádoucí záněty. Také pomáhá v boji proti krevním sraženinám, čímž podporuje zdraví srdce.

Mají extrémně vysoký obsah antioxidantů a jsou velkým přínosem pro nervový systém a mozek. Pomáhají zlepšovat paměť a podpořit kognitivní funkce.

Tyto sladké drahokamy pomáhají snižovat růst typu bakterií, jež způsobují zánět při onemocnění dásní.

Olejnaté ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny prokazující potenciál ke snižování zánětů.

Tato kořenová zelenina je bohatým zdrojem komplexních karbohydrátů, beta-karotenu, manganu, vitamínů B6 a C. Navíc je nabitá vlákninou. Společně tyto silné antioxidační živiny snižují zánět a iniciují hojivý proces v celém těle.

 Sladké brambory jsou natolik všestranné, že mohou být začleněny do dušených polévek či salátů nebo se mohou jíst samostatně jako příloha.

Zelený čaj je často označován za nejzdravější nápoj na planetě. Je nabitý antioxidanty a živinami, které podporují zdravý život a dlouhověkost. Ukázalo se, že zelený čaj zlepšuje zdraví mozku , snižuje riziko vzniku rakoviny, zvyšuje metabolismus, snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, spaluje břišní tuk a zabíjí bakterie.

Není pochyb o tom, že jste slyšeli něco o zázracích kokosového oleje. Jeho obrovské terapeutické vlastnosti byly již dlouho oslavovány lidmi tropů. Kokosový olej obsahuje silné protizánětlivé vlastnosti, které se vyskytují v jeho vysokém obsahu kyseliny laurové – stejné složky obsažené v lidském mateřském mléce. Kokosový olej podporuje metabolismus a má antibakteriální vlastnosti.

Semena Chia se řadí mezi nejzdravější potraviny na zemi. Tyto drobná semena byla nedílnou součástí aztécké a mayské stravy a byla uctívána za svou schopnost zajistit udržitelnou energii.

Jsou nabitá vlákninou, bílkovinami, omega-3 mastnými kyselinami a množstvím silných mikroživin.

 Flavonoidy a polyfenolové kyseliny, včetně kvercetinu, myricetinu a kaempferolu podporují oběh a celkové cévní zdraví.

  • Extra panenský olivový olej

Panenský olivový olej poskytuje bohaté množství polyfenolů, které chrání srdce a cévy před zánětem. Olivový olej obsahuje mononenasycené tuky, které se v těle přeměňují na protizánětlivé látky, jež snižují riziko onemocnění, jako je astma a revmatoidní artritida.

  • Koření s protizánětlivými účinky
  • Mezi koření s protizánětlivými účinky patří například skořice, oregáno, majoránka, šalvěj nebo tymián.
  • Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Které potraviny pomohou bojovat se zánětem? – Proženy

Foto: Altrendo Images, Shutterstock.com

Chronický zánět může tělo vysilovat dlouho a skrytě. Tohoto plíživého zabijáka se ale nevyplácí brát na lehkou váhu, protože může způsobit rakovinu. Předpokládá se, že stojí za většinou civilizačních nemocí. Které potraviny pomáhají se zánětem bojovat?

Akutní zánět je přirozenou obrannou reakcí organismu, když se chce zbavit něčeho, co do něj nepatří – ať už je to tříska nebo infekce. Díky němu se nastartuje růst buněk a obnova tkání. Pokud se ovšem zánět vrací a opakuje, přechází do chronické roviny a začíná být nebezpečný, může být i spouštěčem rakoviny.

A zrádné je, že nemusíte nic poznat. Na zánět v těle často upozorní jen špatné spaní, únava a úbytek energie.

 Pokud máte podezření, že máte v těle chronický zánět, neváhejte se poradit s lékařem, můžete tak předejít mnoha pozdějším potížím.

Na vině může být stres, alkohol, kouření, hormonální antikoncepce, přibírání nebo narušení střevní mikroflóry. Vedle vyhýbání se těmto faktorům se v boji s chronickým zánětem můžete posilnit i určitými potravinami. 

Vědci zjistili, že chemická látka nacházející se v extra panenském olivovém oleji zvaná oleocanthal působí podobně protizánětlivě jako ibuprofen. Panenský olivový olej je vhodný pro studenou kuchyni, skvěle chutná v kombinaci s rajčaty a mozzarellou nebo v zálivce s balzamikovým octem. Denně si dopřejte dvě lžíce.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Olivový olej působí proti zánětům podobně jako ibuprofen

Bromelain je enzym, přesněji skupina enzymů, které se nacházejí v ananasu a působí protizánětlivě. Mimo to napomáhají regeneraci po operacích.

Různé studie dále ukazují, že dokáží mírnit bolesti při revmatoidní artritidě nebo že mohou snižovat příznaky karpálního tunelu.

Jako užitečné se ukazují též v prevenci řídnutí kostí a snižování rizika žaludečních vředů. Ananas by se měl na vašem stole objevit nejméně čtyřikrát týdně.

Jsou cenným zdrojem protizánětlivého antioxidantu kvercetinu pomáhajícího bojovat proti škodlivým volným radikálům. „Je to jeden z nejrozšířenějších flavonoidů v rostlinné říši a některé výzkumy naznačují, že má i velký potenciál v prevenci a léčbě onemocnění covid-19,“ říká Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Jablka navíc obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu, která dělá dobře střevním bakteriím. Jak je vidět, ne nadarmo se říká, že jablko denně zahání lékaře!

Dodává látky, které mohou pomoci v boji se záněty – konkrétně se jedná o cenné flavonoidy, jichž má dvakrát více než červené víno, strčí do kapsy i borůvky nebo bobule acai.

Podle jedné italské studie měli lidé, kteří snědli každý den jeden čtvereček tmavé čokolády, v krvi nižší hladiny zánětlivých proteinů cytokinů než ti, kteří ji vůbec nejedí.

Aby ale byla skutečně prospěšná, musí mít čokoláda alespoň 70 procent kakaa.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Hořká čokoláda je bohatá na flavonidy, které pomáhají bojovat se záněty

Hnědá rýže a další celozrnné obiloviny jsou bohaté na vlákninu, která může snížit hladinu C-reaktivního proteinu, což je látka, kterou v reakci na zánět produkují játra. Dopřávejte si denně půl šálku nějaké vařené obiloviny.

Cibule a česnek jsou druhy zeleniny bohaté na protizánětlivou sloučeninu síry jménem alicin. Ten zodpovídá nejen za jejich štiplavou vůni, ale i za to, že se jim přezdívá přírodní antibiotikum.

Má totiž antivirové účinky a působí také proti širokému spektru bakterií. Tepelnou úpravou se ale jeho obsah snižuje, proto je nejlepší jíst cibuli a česnek syrové.

„Každodenním přidáním jednoho až dvou stroužků česneku do jídla podpoříte správnou funkci imunitního systému,“ říká výživová specialistka Jiřina Mačková.

I když jich obsahují méně než výše zmiňovaná čokoláda, dodají tělu oba druhy čaje cenné množství protizánětlivě působících flavonoidů, které mohou chránit před poškozením buněk způsobeným například artritidou. Šálek či dva denně mohou podpořit vaše zdraví celkově.

A které potraviny mohou zánět naopak spustit? Těmto jídlům se vyhýbejte!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector