Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Proč nás pálí žáha, co se děje při refluxu, co jej zhoršuje a jak můžeme skutečnou příčinu problému vyřešit – to vše se dočtete v tomto článku.

Vyhněte se slepému užívání léků, které pouze potlačují symptomy, narušují trávení a složení střevního mikrobiomu (vedou k dysbióze) a mají celou řadu dalších nežádoucích účinků – jako je omezení vstřebávání minerálů a vitamínů.

Reflux či pálení žáhy lze však efektivně řešit stravou a režimovými opatřeními. V takovém případě je vedlejším účinkem zlepšení trávení, fungování trávicího ústrojí a i dalších tělesných funkcí.

Ještě úvodem bych chtěla říct, že jsem vystudovaná farmaceutka, terapeutka funkční výživy a mám za sebou vlastní zkušenosti roky zažívacích obtíží včetně refluxu a nasazení léků blokujících produkci žaludeční kyseliny (IPP – omeprazol). Článek není neodborným výkřikem proti konvenčním přístupům, které odráží fungování moderního světa (problém? Na, vem si pilulku). Změnit své návyky má smysl 🙂

Co je reflux, proč mě pálí žáha

Reflux (gastroesofageální refluxní choroba, GERD) je onemocnění, kdy se žaludeční obsah vrací zpět do jícnu. Častým projevem je pálení žáhy – nepříjemné pálení na hrudi, dále pak říhání, tlak za hrudní kostí, nevolnost, pocit na zvracení, křeče, špatný dech, škytavka či např. kašel.

Pomůže pilulka?

Od příznaků – pálení vám nejspíše uleví, ale příčinu problému nevyřeší. Problému se můžeme skutečně zbavit zacílením na jeho příčinu, podpořením zdravého trávení a správných návyků před, při a po jídle. S věkem žaludeční kyselost klesá, zatímco výskyt refluxu a pálení žáhy se s věkem zvyšuje.

Potlačením důležité žaludeční kyseliny léky sice pálení utlumíme, ale dostáváme se do začarovaného kruhu potíží. Správná žaludeční kyselost je totiž zcela nezbytná pro správné trávení, následné vstřebávání a využití různých minerálů, vitamínů a bílkovin.

Bez dostatečné žaludeční kyselosti důležité látky z jídla nestrávíme, nevstřebáme a nevyužijeme. Ano, tím chci říct, že živiny jdou z talíře do záchodu. Například dochází k poklesu hladin hořčíku (hypomagnesémii) a pro jeho doplnění je nutné léky přestat užívat.

Přidáním hořčíku třeba v doplňku tedy nestačí.

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Při užívání léčiv potlačujících žaludeční kyselinu dochází ke zvýšení rizika pro:

  • infekce trávicího traktu
  • přerůstání bakterií do tenkého střeva – SIBO (z angl. small intestinal bacterial overgrowth)
  • zlomenin kostí
  • mrtvice a infarktů, narušení funkce cév
  • potíže spojené s hypomagnesémií (únava, svalová únava, křeče, napětí a vnitřní neklid, zhoršení vyprazdňování atd.)

Léky potlačující žaludeční kyselost mají své místo v případě akutních onemocnění, jako je vředové onemocnění, není to však řešení na pálení žáhy z důvodu moderního stravování. Z dlouhodobého hlediska je třeba počítat se všemi vedlejšími a nežádoucími účinkami, které jsou potvrzeny studiemi.

Co způsobuje reflux (pálení žáhy)

Mezi žaludkem a jícnem se nachází tzv. dolní jícnový svěrač, což je zjednodušeně kroužek ze svalů, který se uzavírá a otevírá tak, aby propouštěl jídlo dolů do žaludku a bránil zpětnému toku žaludečního obsahu nahoru do jícnu.

Pokud se jícnový svěrač úplně neuzavírá nebo uvolňuje své sevření, když nemá, může dojít k návratu žaludečního obsahu (jeho kyselé šťávy, jídla) do jícnu.

Jícnová sliznice není stavěna tak jako žaludeční, aby kyselý obsah snesla, a tak z jedním z projevů refluxu je pálení žáhy.

Co narušuje funkci jícnového svěrače

Problém je zvýšený intraabdominální tlak (tlak uvnitř břicha) a nesprávná funkce z důvodu dráždění přiliš kořeněným, tučným, průmyslově upravovaným (zejm. smaženým) jídlem. Co zhoršuje reflux a pálení žáhy?

  • Přejídání se, nadváha a obezita
  • Zpomalené žaludeční vyprazdňování
  • Nadmíra pálivého a tučného jídla (zejm. průmyslové tuky, smažené, fast food), nadmíra kofeinu
  • Ulehnutí po jídle, ohýbání se po jídle, zvedání těžkých věcí
  • Nedostatečné žvýkání jídla, zhoršené trávení jídla (dává bakteriím prostor stravu fermentovat a tvořit plyn)
  • Přemnožení bakterií v tenkém střevě (SIBO, syndrom bakteriálního přerůstání do tenkého střeva)
  • Ke zvyšování tlaku dochází ať už přímo třeba gravitací (když se zohnu) nebo nepřímo, kdy např. přes nedostatečné žvýkání a špatné trávení dávám prostor bakteriím v tenkém střevě stravu fermentovat a tvořit plyn zvyšující intraabdominální tlak – může nás třeba nadýmat nebo vést k refluxu
  • Snížená žaludeční kyselost a/nebo enzymatická výbava (a vše spolu souvisí, jak jinak)

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Špatné návyky při jídle, jako hltání, nepozornost a přejídání, nekvalitní strava, narušení zdravé střevní mikrobioty vedou k narušení procesu trávení a snížení žaludeční kyseliny. Také chronický stres snižuje žaludeční kyselost a produkci trávicích šťáv.

Snížení žaludeční kyseliny: důsledky

Snížení žaludeční kyseliny vede k narušení procesu trávení makroživin i mikroživin, a to včetně jejich následného vstřebávání. Nedostatečně kyselé prostředí umožňuje tím bakteriím přerůstat do tenkého střeva (SIBO) a rozvojí se střevní dysbióza.

Nesprávně trávené živiny mohou být bakteriemi fermentovány a tvoří se plyn, který vede ke zvyšování intraabdominálního tlaku. A jsme zase kde jsme byli.

Při nízké žaludeční kyselosti je zásadně narušena obranyschopnost proti patogenům z jídla, může docházet k infekcím a je narušena celková obranyschopnost organismu.

Žaludeční kyselost klesá:

  • s věkem,
  • při chronickém stresu,
  • při konzumaci nevhodných potravin,
  • poškození žaludeční sliznice (např. po vředech),
  • např. při infekci Helicobacterem,
  • při užívání léčiv na potlačení žaludeční kyselosti, jako jsou inhibitory protonové pumpy (IPP)

Pokud hltáme jídlo, nesoustředíme se na něj (např. sledování televize) nebo nám stres nedovolí si jej vychutnat, je snížená schopnost žaludku produkovat dostatek trávicích šťáv – žaludeční kyselost klesá. Tím je narušeno trávení živin a -> funkce celého těla. Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme v těle správně vstřebat a využít.

Článek: 4 jednoduchá pravidla, jak na zdravé stravování

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Žaludeční kyselost je pro zdraví zcela klíčová

Co se děje, pokud užíváme léky na snížení žaludeční kyselosti – např. nejčastější inhibitory protonové pumpy (IPP) s koncovkou -prazol, jako je omeprazol, pantoprazol, obchodní názvy Helicid, Omeprazol, Controloc a další:

  • snížením žaludeční kyselosti možná pocítíme úlevu od pálení žáhy, protože se zbavíme kyselosti a žaludeční šťávy přestávají v jícnu pálit – vyřešen je pouze příznak problému (obsah v jícnu pálí), ne jeho příčina (proč se žaludeční obsah do jícnu vrací?)
  • je narušeno trávení a následné vstřebávání makroživin (bílkovin, sacharidů)
  • je narušeno vstřebávání mikroživin, jako je hořčík, železo, zinek, vitamín B9, B12 a další
  • je snížená obranyschopnost proti patogenům v jídle, dochází k narušení střevní mikrobioty (rozvoj dysbiózy) a infekcím (salmonelóza, kampylobakter, listerie, atd.)
  • dochází k množení bakterií v tenkém střevě (rozvoji SIBO)
  • SIBO, špatné trávení a průnik patogenů do střeva přispívá k rozvoji zvýšené střevní propustnosti
  • zvýšený počet bakterií v tenkém střevě (SIBO) soutěží s námi o živiny a brání jejich vstřebávání do těla

Jednodušeji řečeno se vyskytují různé trávicí obtíže, může docházet k častějším střevním infekcím, průjmům, deficitům živin v organismu a je podkopána tělesná imunita.

Tyto léky – IPP – byly určeny pouze pro krátkodobou terapii obtíží. Praxe je jiná, IPP lékaři předepisují svým pacientům na měsíce a roky, čímž zcela vyřadí funkci žaludku, který má být kyselý (jako ty okurky od profesora Rhona z Bubenče ;)).

Řešením příznaků problému své potíže prohlubujeme

Čím déle snížená žaludeční kyselost trvá, tím více může docházet k rozvoji SIBO, tím více se narušuje trávení a využitelnost živin a prohlubuje se narušení funkce celého těla. Nízká žaludeční kyselost je spojena s vyšším rizikem pro zánětlivé střevní onemocnění, syndrom dráždivého tračníku i alergiemi. Chci říct – tudy ne.

Tak kudy

Cestou řešení příčiny. Reflux může být opravdu nepříjemný a říká nám, že něco děláme špatně.

Proto je potřeba podívat se na proces trávení, optimalizovat ho, podpořit ho, volit správné potraviny, pamatovat na režimová opatření, aby nedocházelo ke zvýšení intraabdominálního tlaku a je-li problémem SIBO či infekce Helicobakterem – vyřešit je.

Jak reflux a pálení žáhy léčit a jak jim předcházet

Režimová opatření:

  • Nepřejídejte se, po jídle si nelehejte, neohýbejte se a nezvedejte nic těžkého.
  • Zpomalte. Jezte v klidu a důkladně žvýkejte. Opravdu důkladně. Opravdu, opravdu důkladně.
  • Nepijte při jídle příliš tekutin (zvyšujete objem žaludku a tlak, ředíte žaludeční kyselinu).
  • Soustřeďte se na jídlo. Žádné telefony, maily, televize. Za prvé když se člověk soustředí na zprávy, tak žaludek netvoří dostatek šťáv pro trávení, za druhé mozku pomaleji dochází, že už jsme se najedli dost a máme přestat jíst. (Důležité také v případě, že potřebujete snížit hmotnost.)
  • Nejezte pořád. Mezi jídly dělejte minimálně 3 – 5 hodinové pauzy, aby žaludek měl čas jídlo strávit a připravit se na další. Celodenní pastvu nechme býložravcům se 4 žaludky 🙂
  • Už jsem říkala, že máte jídlo důkladně žvýkat? Tak ještě jednou. Žvýkejte.

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Jídlo a pomůcky:

  • Volte snadno stravitelné pokrmy pro vás – jídlo správně upravujte, vařte, mixujte (a i přesto důkladně kousejte), před vařením také správně dlouho namáčejte, nakličujte, fermentujte (Tip: výborná je kniha Vyživující tradici od Sally Fallon). Neplácejte páté přes deváté a jídla zjednodušte.
  • Do jídla přidávejte koření podporující trávení – zázvor, oregano, fenykl, kmín, saturejka atd.
  • Před jídlem si dejte jablečný ocet (1 – 2 čajové lžičky do cca 150 ml sklenice vody, vypijte brčkem kvůli ochraně zubní skloviny) – podpoříte tím trávení, navíc působí příznivě proti SIBO a podporuje zdravou střevní mikrobiotu. Nebo 100 ml teplého zázvorového čaje, který příznivě startuje trávení. Nepijte moc – záleží taky, zda jíte polévku nebo suchý pokrm. Nepijte studené nápoje.
  • Jezte fermentované potraviny, jsou bohaté na probiotické bakterie, enyzymy a kyseliny, které podporují trávení. Stačí i 1-2 lžíce k jídlu, třeba kysaného zelí nebo kimchi. Pokud s fermentovanými potravinami začínáte a zelí by vás nadýmalo či prohánělo, začněte jen se lžičkou šťávy z kysaného zelí, aby si tělo postupně navyklo. Můžete si dát k jídlu také malou sklenici probiotického vodního kefíru podporující trávení.
  • Zkuste hořké byliny a byliny na trávení, např. ve formě tinktury na zažívání (obvykle obsahují puškvorec, hořec, skořici, fenykl, lékořici apod.).
  • Pokud je trávení výrazně narušeno, doporučuji zakoupit kvalitní trávicí enzymy, případně i ty s obsahem Betain HCl pro úpravu žaludeční kyselosti. Trávicí enzymy pak užívat s každým větším jídlem. Vhodné je také zamyslet se nad úpravou jídelníčku (dočasná eliminační dieta, snížení konzumace FODMAP -dočasně! apod.).
  • Při příležitostném pálení žáhy doporučuji trávicí enzymy se zklidňujícími bylinami Acid soothe, užívá se po jídle.

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Může být žaludeční kyselost vyšší?

Ano, velmi ojediněle je žaludeční kyselost opravdu vyšší – jedná se o Zollinger-Ellisonův syndrom, což je hypersekrece žaludku vlivem tumoru. U drtivé většiny lidí je třeba reflux a pálení žáhy řešit jinak, než pouhým potlačováním symptomu.

Autor článku: Mgr. Anna Dobišarová, kontakt [email protected]

Zdroje:

Institute of functional medicine, Chriss Kresser

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(03)00073-8/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1432731/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8475926

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21512761

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24575877

https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcp.13205

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28770351

https://ahajournals.org/doi/abs/10.1161/circ.134.suppl_1.18462

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124653

https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e015735

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0168618

Přírodní cesta pro zdravé zažívání a trávení – Sci food

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Každý má příležitostné zažívací symptomy, jako je žaludeční nevolnost, nadýmání, plynatost, pálení žáhy, zácpa nebo průjem. Pokud se však tyto příznaky objevují často, mohou způsobit vážné narušení vašeho života. Naštěstí mohou mít změny stravovacích návyků a životního stylu pozitivní vliv na naše zdraví střev.

Budete mít zájem:  Chyby, které dělají lidé posedlí zdravým životním stylem

Občasné zažívací problémy jsou častou stížností a existuje několik možných příčin, od stravy po stres. Příznaky často ustupují samy od sebe, ale některé jednoduché opravné doplňky stravy mohou nepohodlí zmírnit.

Léky nebo nesnášenlivost potravin mohou také způsobit pravidelné zažívací potíže. Domácí léky mohou pomoci zlepšit trávení v krátkodobém horizontu. Trvalé zlepšování může vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo životním stylu.

Tělesnému trávení může také pomoci pomalé stravování a relaxace před jídlem a po jídle.

Konzumace více vlákniny, probiotik a vyhýbání se určitým produktům, jako jsou zpracované potraviny, může vést k trvalejší úlevě od příznaků zažívacích potíží.

PROBIOTIKA

Probiotika jsou prospěšné bakterie a kvasinky, které mohou zlepšit zdraví trávicího ústrojí, pokud jsou užívány jako doplňky stravy. Tyto zdravé bakterie pomáhají při trávení tím, že štěpí nestravitelná vlákna, která mohou jinak způsobit plynatost a nadýmání. Kromě toho mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu.

Probiotika se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí, kimchi a miso, a také v jogurtech, které mají živé a aktivní kultury.

Jsou také k dispozici ve formě tobolek. Dobrý obecný probiotický doplněk bude obsahovat směs kmenů včetně Lactobacillus a Bifidobacterium.

VLÁKNINA

Je všeobecně známo, že vláknina je prospěšná pro dobré trávení. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a pomáhá přidávat objem do stolice. Nerozpustná vláknina funguje jako obří zubní kartáček, který navíc pomáhá trávicímu traktu udržet vše v pohybu. 

Rozpustná vláknina se nachází v ovesných otrubách, luštěninách, ořechách a semenech, zatímco zelenina, celá zrna a pšeničné otruby jsou dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny. Strava s vysokým obsahem vlákniny byla spojena se sníženým rizikem zažívacích podmínek, včetně vředů, refluxu, hemeroidů a divertikulitidy.

Prebiotika jsou dalším typem vlákniny, které živí vaše zdravé střevní bakterie. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem této vlákniny snižuje riziko zánětlivých střev. Prebiotika se vyskytují v mnoha druzích ovoce, zeleniny a zrn. 

MÁTOVÝ OLEJ

Máta peprná je jednou z nejklasičtějších vůní všech dob. Ale tato neuvěřitelně opojná vůně má více účinků než jen pro smyslové potěšení – ve skutečnosti je máta velmi zdravá rostlina s více možnostmi, než si dokážete představit.

Peppermintový olej lze zakoupit jako kadidlo, které vám dodá příjemnou vůni do vašeho domova nebo kanceláře, nebo ho lze zakoupit jako olej pro potravinářské účely. I když si možná nebudete myslet, že byste do mnoha potravin přidali pepermintový olej, možná svůj názor budete chtít přehodnotit.

Olej z máty peprné je jedním z nejvíce doporučovaných přírodních způsobů léčby symptomů IBS (syndrom dráždivého tračníku), jako je špatné trávení, plynatost, nadýmání, bolest a nepravidelné zažívání. Máta peprná navíc potlačuje stres, což přirozeně snižuje symptomy IBS.

IBS způsobuje zmatek ve střevech během stresu, protože nervový systém a trávicí systém vzájemně zaměnitelně spolupracují. Bylo zjištěno, že dokonce jen „šňupání“ máty peprné máty napomáhá příznakům, ale požití oleje nebo kapslí oleje může pomoci mnohem efektivněji. Peppermintový čaj je další populární možností, i když není tak silný jako samotný olej.

Jen nepatrná kapka oleje v horké vodě s citronem a zázvorem je silnou přírodní terapií pro narušené trávení.

Peppermintový olej spolu s kmínem, fenyklem a pelyňkovým olejem byly shledány třikrát účinnější než populární léky používaná k léčbě poruchy zvané dyspepsie.

Olej máty peprné působí tak, že omezuje křeče, žaludeční kyselinu a zmírňuje bolesti spojené se špatným trávením. Před dalším jídlem zkuste vypít trochu vody zředěné kapkou máty peprné.

Nebo se rozhodněte pro horký šálek čaje máty peprné s jídlem, což je ještě účinnější způsob.

Bylo také zjištěno, že olej máty peprné ošetřuje různé stavy včetně: úzkosti, zlepšení mentálního soustředění, nachlazení, bolestí svalů a dokonce i bolestí hlavy.

Ujistěte se, že si koupíte 100% čistý, potravinářský éterický olej, nejlépe organický, pro nejbezpečnější variantu. V seznamu ingrediencí byste měli vyhledat botanický název, který zajistí, že je stoprocentně čistý a odvozený od skutečné máty peprné. Složka (botanický název) by měla být: Mentha piperita.  

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

TRÁVÍCÍ ENZYMY

Enzymy jsou bílkoviny, které vaše tělo produkuje, aby katalyzovaly specifické chemické reakce. Vaše slinivka, žaludek a slinné žlázy uvolňují všechny enzymy, které pomáhají rozkládat jídlo na živiny, které vaše tělo dokáže absorbovat. Enzymy také chrání vaše střevo tím, že odbourávají zánětlivé sloučeniny, jako jsou lektiny, které přispívají k prosakování střev.

Různé enzymy pracují na trávení různých sloučenin ve vaší stravě, jako jsou aminokyseliny nebo cukry. Například enzym laktáza je nutný pro trávení laktózových cukrů. Protože většina dospělých již neprodukuje laktázu, mnoho lidí nemůže mléčné výrobky trávit.

Trávicí enzymy jsou nezbytné pro rozklad potravin, které jíte, na surové stavební bloky, které podporují vaše tělo. Zácpa, malabsorpce nebo potíže s přechodem na novou stravu mohou být příznaky nedostatečných enzymů.

Enzymatické doplňky mohou být seskupeny do tří kategorií podle jejich zdroje: živočišné, rostlinné nebo z hub. Fungální enzymy jsou silnou, dostupnou a širokospektrální variantou. Protože jsou tyto enzymy získávány z hub, mohou mít nepříznivé účinky na lidi s extrémní citlivostí na houby.

  • Enzymy získané ze zvířat (obvykle pankreatické produkty z prasat) jsou širokospektrální, silné a nejvíce podobné našim vlastním enzymům, ale mají sklon být dražší a méně stabilní při skladování a mohou být obtížné pro lidi s citlivějším imunitním systémem.
  • Konečně, rostlinné enzymy, jako je bromelain nebo papain, mají tendenci být omezenější a méně účinné, ale jsou dostupné a stabilní při skladování.
  • Trávicí enzymy jsou mocným nástrojem pro okamžité zmírnění problémů, ale nakonec řešení pochází z identifikace zdrojů zánětu a stresu. 
  • Betain

Betain je přirozeně se vyskytující aminokyselinová sloučenina známá také jako trimethylglycin nebo TMG.

Betain je neesenciální živina, která se vyskytuje v mnoha zdrojích potravy, včetně cukrové řepy, pšeničných otrub, žitného zrna, špenátu, quinoi, hnědé rýže, sladkých brambor, krůtího prsa, hovězího, telecího masa a některých mořských plodů, jako jsou krevety. Původně byl objeven v řepě, odkud je odvozen název betain.

Výhody betainu pro zdraví jsou četné. Důkazy stále více ukazují, že betain je rozhodující živinou při ochraně a zlepšování funkce vnitřních orgánů a zlepšování metrik vaskulárního rizika. Může také pomoci s trávicí funkcí, zdravím srdce, funkcí jater a detoxikací, ztrátou tuku a zlepšením svalové hmoty.

Aby bylo možné trávit jídlo, musí mít váš žaludek dostatečnou hladinu kyseliny.

Bez dostatečného množství kyselin se jídlo, které jíte, nebude úplně rozkládat, což znamená, že nebudete schopni absorbovat všechny živiny poskytované vaší potravou.

V důsledku toho může nedostatečná hladina kyseliny vést k nutričním nedostatkům, které mohou zase vést ke zvýšenému riziku vzniku řady zdravotních a hormonálních problémů. 

Kyselina, která v trávicím procesu nese největší pracovní zátěž, je kyselina chlorovodíková nebo HCl. Bez dostatečného množství HCl v žaludku budete trpět zažívací dysfunkcí. Naštěstí existuje sloučenina betainu, která se často používá k podpoře tohoto zažívacího problému.

Betain hydrochlorid je sloučenina, která se skládá z betainu a hydrochloridu a přirozeně se vyskytuje v řepě. Nejoblíbenějším složením betainových doplňků je betainový HCl.

Když je betaine HC1 (hydrochlorid) užíván jako doplněk k trávení, podporuje tvorbu další kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což napomáhá trávení. Pomáhá při vstřebávání B12, vápníku, železa a bílkovin.

Předpokládá se také, že zabrání nadměrné produkci plísní a bakterií tím, že zajistí, že budete mít dostatečné množství kyseliny, abyste je zabili. Lidé, kteří trpí kandidou (přerůstáním kvasinek), mají často nízkou hladinu žaludeční kyseliny.

Nejrozsáhlejším zkoumaným přínosem betainu pro zdraví je jeho kardiovaskulární účinek. Primární způsob, jakým může betain chránit zdraví srdce, je snížení hladiny aminokyseliny homocysteinu v krevním řečišti.

Dělá to tím, že spojuje molekulu homocysteinu s jednou ze svých methylových skupin; to ji zase promění v neškodnou látku zvanou methionin.

Zvýšené hladiny homocysteinu v krvi mohou ucpat tepny vytvořením arteriálního plaku, což může přispět ke kardiovaskulárním zdravotním problémům.  

Betain může také podporovat zdravou funkci jater a detoxikaci jater. Existuje mnoho příčin, které mohou mít za následek nadměrné hromadění mastných kyselin v játrech.

Betain může pomoci rozkládat mastné kyseliny v játrech, a také se ukázalo, že pomáhá lidem při zotavování se z poškození jater.

Navíc existují důkazy, které naznačují, že betain může chránit játra před hepatotoxiny, jako je chlorid uhličitý a ethanol.  

  1. MAHÓNIE CESMÍNOLISTÁ
  2. Kořen a kořenový kmen (oddenek) mahónie cesmínolisté se používají k výrobě léků.
  3. Mahónie cesmínolisté se používá na žaludeční vředy, gastroezofageální refluxní chorobu (GERD), žaludeční nevolnost, jako hořké tonikum, k léčbě infekcí a k čištění střev. 
  4. Mahónie cesmínolisté se také aplikuje na kůži pro kožní onemocnění zvané psoriáza a jako dezinfekční prostředek.
  5. Chemikálie v této rostlině mohou pomáhat v boji proti bakteriálním a plísňovým infekcím.
  6. KELP

Jako doplněk se řasa kelp používá jako přírodní zdroj jódu. Kelp může zlepšit smyslové receptory. Může také podporovat zdravé nehty a krevní cévy, napomáhá trávení a odstraňuje zácpu. Může také snížit vypadávání vlasů a pomoci s regulací hmotnosti. Kelp může léčit gastrointestinální vředy. Tvrdí se také, že snižuje riziko rakoviny prsu.

LNĚNÉ SEMÍNKO

Většina odborníků na výživu doporučuje mleté ​​celé lněné semínko, protože základní forma se snáze tráví. Celé lněné semínko může projít střevem nestrávené, což znamená, že nezískáte všechny výhody, které má mleté semínko.

Přínosy lněného semínka pro zdraví pramení ze skutečnosti, že má vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin a také fytochemikálie zvané lignany. Jedna polévková lžíce (7 gramů) mletého ​​lněného semínka obsahuje 2 gramy polynenasycených mastných kyselin (včetně omega 3), 2 gramy vlákniny a 37 kalorií. 

Lněné semínko se běžně používá ke zlepšení zdraví trávicího ústrojí nebo ke zmírnění zácpy. Lněné semínko může také pomoci snížit celkovou hladinu cholesterolu v krvi a hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou, což může pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Tipy pro zařazení lněného semínka do vaší stravy:

  • Přidejte lžíci mleté ​​lněné semínka do své teplé nebo studené cereálie.
  • Při výrobě sendviče přidejte lžičku mletého ​​lněného semínka na majonézu nebo hořčici.
  • Lžíci lněného semínka smíchejte do kelímku s jogurtem.
  • Lněné semínko použijte na sušenky, vdolky a jiné pečivo.

Pro ideální stravitelnost nechte lněné semínko odmočit v čisté vodě (nejlépe přes noc) a pak jej konzumujte. Takto získáte maximální množství živin i benefitů.

Stejně jako jiné zdroje vlákniny by se lněná semena měla užívat se spoustou vody nebo jiných tekutin. Lněné semínko by nemělo být užíváno současně s perorálními léky. 

EXTRAKT Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Pampeliška se tradičně používá ke stimulaci funkce jater, ledvin a žlučníku. Pampeliška se používá k úlevě od zácpy, pro lepší trávení, proti zánětu a pro odstraňování vody z těla. Pampeliška je také bohatá na mikroživiny, jako je draslík, vápník a vitamíny A a C.

Pampeliškový extrakt můžete užívat před jídlem, protože stimuluje chuť k jídlu a trávení. Hořčiny v pampelišce aktivují chuťové buňky a stimulují produkci enzymů a tok žluči. To podporuje trávení a lepší vstřebávání živin.

Pampeliškový kořen může uvolnit plynatost a špatné trávení v důsledku přetížených jater. V čínské medicíně je kořen pampelišky používán jako tonikum. Žluč je nezbytná pro trávicí proces a pro vstřebávání tuků a vitamínů rozpustných v tucích.

Budete mít zájem:  Virový Zánět Jater Příznaky?

Pití kořenového čaje pampelišky má také mírné projímavé účinky.

Kořen pampelišky má dlouhou historii použití ke zlepšení schopnosti jater detoxikovat. Mnoho odpadních produktů je vylučováno z těla žlučí a jak jsme již zmínili, kořen pampelišky může stimulovat tok žluči. Jako čistič krve nebo detoxikátor může kořen pampelišky pomáhat při léčbě zánětlivých stavů, jako je ekzém, akné a artritida. 

KURKUMIN

Extrakt z kurkumy (kurkumin) se používá k léčbě stavů, včetně nachlazení, zažívacích potíží a infekcí. Kurkumin je protizánětlivá sloučenina, kterou obsahuje kořen kurkumy.

Kurkuma přitahuje pozornost pro svůj potenciál ke zmírnění symptomů IBS. IBS je běžná porucha zažívacího systému, která způsobuje příznaky, jako jsou křeče v žaludku, průjem a zácpa.

Příčina IBS není známa a v současné době nejsou k dispozici žádné léky. Příznaky IBS jsou obvykle zvládány pomocí různých pomocných léků a změnou životního stylu, která zahrnuje také změny ve stravě.

Zahrnutí kurkumy do stravy je vhodné ke zvládnutí symptomů IBS. 

  • Tipy pro zdravé zažívání bez léků
  • EXTRAKT Z GRAPEFRUITOVÝCH SEMÍNEK
  • Extrakt z grapefruitových jadérek má několik výhod pro zdraví, pokud je užíván jako doplněk.

Extrakt obsahuje silné antimikrobiální látky. Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje silné sloučeniny, které mohou usmrtit více než 60 druhů bakterií a kvasinek a může být dokonce stejně účinný jako některá běžně předepisovaná lokální antimykotika a antibakteriální léčiva, jako je nystatin.

Extrakt ničí bakterie tím, že rozkládá jejich vnější membrány, což způsobí jejich prasknutí po pouhých 15 minutách expozice extraktu. Zabíjí také kvasinkové buňky způsobením apoptózy, což je proces, při kterém se buňky samy ničí.

Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje mnoho silných antioxidantů, které mohou chránit vaše tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. Oxidační poškození bylo spojeno s mnoha chronickými nemocemi, včetně srdečních chorob a cukrovkou.

Grapefruitový extrakt je bohatý na éterické oleje, vitamín E, flavonoidy a polyfenoly – všechny tyto látky působí ve vašem těle jako antioxidanty. Ve velmi vysokých koncentracích se v semenech grapefruitu nachází polyfenol naringin. Ve skutečnosti dává grapefruitu jeho hořkou chuť. Naringin má silné antioxidační schopnosti a bylo zjištěno, že chrání tkáně před radiačním poškozením.

Extrakt z grapefruitových jadérek může chránit žaludek před poškozením způsobeným alkoholem a stresem. Pravděpodobně také chrání sliznici žaludku před vředy a jinými lézemi zvýšením průtoku krve do oblasti a prevencí poškození způsobeného volnými radikály.

Tento extrakt je také schopen zabíjet bakterii H. pylori, která je považována za jednu z hlavních příčin zánětu žaludku a vředů. Předpokládá se, že antioxidanty a antimikrobiální sloučeniny v semenech grapefruitu mohou vašemu tělu také pomoci odvrátit infekční bakterie rostoucí ve vašem močovém traktu.

Vysoký cholesterol, obezita a cukrovka jsou některé z hlavních rizikových faktorů srdečních chorob, kdy extrakty z grapefruitových jadérek mohou tyto rizikové faktory zlepšit, a tak snížit šance na rozvoj srdečních chorob.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Nepříjemné pálení žáhy lze vyřešit i bez léků. Pomáhají bylinky i psychika

V období vánočních svátků a Silvestra, kdy si dopřáváme nadměrné množství jídla, navíc často splácáme všechno možné, sladké, tučné, slané, a vše zapíjíme alkoholem, je pálení žáhy častým jevem. Navíc i u lidí, kteří jím běžně netrpí. Přeplněný žaludek tak může celé svátky jen pokazit.

Přečíst článek ›

„Tím, že do žaludku dodáme větší kombinaci nejrůznějších druhů jídel, nestačí náš gastrointestinální trakt, tedy všechny orgány, které se trávení zúčastňují, zareagovat.

Je toho na něj moc a on si tak některé věci prostě schová na později. Ale pak čas mít nebude, protože si zase něco dáme a tak pořád dokola.

To je důvod, proč se cítíme plní, máme pálení žáhy a spoustu dalších potíží,“ vysvětluje výživová poradkyně Magdalena Mikulandová z ABClinic v Praze.

Když vzplane

Pálení žáhy se projevuje palčivým pocitem za hrudní kostí a je spojený se stoupáním žaludečních kyselin z žaludku do jícnu a až do dutiny ústní, tzv. refluxem.

Vzniká přebytkem šťáv v žaludku, které, pokud jich je normální množství, mají za úkol stravu správně rozrušit a připravit ji na další cestu do jiných orgánů.

Tím, že to přeženeme s množstvím jídla nebo nadměrně kořeníme a dopřáváme si přemíru sladkého, žaludeční šťávy se pomnoží a pak vzlínají směrem nahoru. Mohou dokonce poleptat sliznice až do krku.

Přečíst článek ›

Co (ne)jíst? Výživová poradkyně radí udělat si pauzu mezi jídly. Ve dnech nadměrného hodování pak doporučuje pít větší množství čisté vody: „Sladké si nezakazujte, zvláště pokud ho milujete, chuť by vás stejně dohonila. Zkuste fintu, se kterou mlsání přemůžete.

Napijte se vody, než si dáte něco sladkého, trochu se vyplní žaludek a více se do něj nevejde.“ Trávení dopřejte čas, zkuste aspoň dvě hodiny nic nekonzumovat.

Za nejhorší kombinaci Magdalena Mikulandová považuje splácat sladké a tučné dohromady, což se nelíbí žlučníku.

Také pití některých nápojů, například s cukrem a oxidem uhličitým, podporuje nadýmání, nápoje s obsahem kofeinu zase zvyšují množství žaludeční kyseliny, dráždí sliznici a zvedají hladinu stresových hormonů. Také alkohol může mít vliv na tvorbu kyseliny a podráždit již zanícené části sliznice zažívacích cest.

Mátový čaj ne

Mátový čaj, který si ze zvyku dáváme pro lepší trávení, v případě pálení žáhy spíš škodí. To už si raději dopřejte stopičku likéru, jak to dělaly naše prababičky.

„Když už cítíte pálení, cucejte lžíci medu, pijte vodu s citronovou šťávou nebo s jablečným octem, zahřejte se zázvorovým čajem.

Nebo smíchejte kurkumu s medem a k tomu si dopřejte nesolené loupané mandle,“ doporučuje výživová poradkyně.

Přečíst článek ›

Před jídlem povzbuďte tvorbu žaludečních šťáv tím, že sníte hořké potraviny, například olivy, případně se napijte toniku nebo čaje z hořkých bylin. Po jídle žvýkejte kardamom, fenykl nebo kmín.

Pokud vám běžné léky proti pálení žáhy nepřinášejí úlevu, je možné, že máte spíše nedostatek než nadbytek žaludeční kyseliny.

Zkuste proto před jídlem a po jídle vypít pomalu trochu vody se lžičkou jablečného octa nebo si přidejte ocet k masu, rybě, vejcím a sýrovým pokrmům.

Buďte v klidu

Asi jste se již setkali s tím, že si někdo na někom zchladil žáhu. Může to souviset se stresem, kterého například před svátky i během nich může být až moc.

Snažíme se, aby vše „klaplo“, mnohdy nás čekají nepříliš milá setkání, třeba jen z povinnosti, chybí dostatek spánku a pohody, přitom se o svátcích mluví jako o těch, které přinášejí klid a mír.

Stres také narušuje trávení, protože stresové hormony, jako jsou adrenalin a kortizon, snižují přítok krve do trávicího ústrojí a odvádějí ji do svalů. Způsobují rovněž stahy žaludečních stěn, tím se zmenšuje objem žaludku a může se zvyšovat tvorba žaludeční kyseliny.

Při stresu také polkneme s jídlem větší množství vzduchu než obvykle. Pozor na to, snažte se o zklidnění. Dopřejte si pár hodin pro sebe a ponořte se třeba do vany s vonnou esencí, nesnažte se o dokonalost a prožívejte čas svátečního rozjímání. Běžte třeba na procházku a dýchejte zhluboka nosem jiskřivý zimní vzduch.

Jilm plavý proti pálení žáhy

Před jídlem „užívejte“ čaj z jilmu plavého. Tento tzv. kluzký jilm, Ulmus rubra, pochází ze Severní Ameriky a daří se mu ve vlhkých horských oblastech. Čaj, který se připravuje z jeho kůry rozdrcené na prášek, uleví od pálení žáhy a nedovolí kyselinám, aby dráždily jícen. Nemusíte se navíc obávat ho užívat dlouhodobě.

Rozmíchejte 1 čajovou lžičku prášku ve 100 ml teplé vody (nikoliv horké), nechte odstát a pak pijte, jak často potřebujete. Při refluxu, hlavně po jídle, vytvoří čaj z jilmu plavého v žaludku virtuální pokličku a nedovolí kyselinám stoupat. Dopřejte si ho, kdykoliv ucítíte pálení.

Můžete ho užívat i před spaním, čaj sliznice nejenom pokryje, ale také přispívá k jejich hojení.

Potraviny pro zdravé zažívání, které vám udělají dobře na těle i na duchu

Známe je a občas jimi trpíme všichni: nadýmání, plynatost, pálení žáhy, zácpa, průjem, křeče, pálení žáhy. To všechno jsou komplikace, které dokáží pořádně zkazit náladu a způsobit nejednu vrásku na čele. S některými z nich (například s průjmy) nám může pomoci bidet. Ten však řeší následky, nikoli příčiny problému.

Mezi zažíváním a duševní pohodou existuje spojení, které je mnohem silnější, než si možná myslíte. Jak je to možné? V našem zažívacím traktu je totiž něco, čemu se přeneseně říká „druhý mozek“, který má výrazný vliv na to, jak se cítíme. Zažívací systém je napěchován nervovými buňkami, které pečlivě analyzují to, co jsme snědli a na základě toho vysílají povel, co se s tím má udělat.

Pokud je to jídlo zdraví prospěšné a přirozené, všechno funguje jak má, a zažívací trakt pracuje v běžném režimu. Problém však nastává, pokud jíme něco, co nám neprospívá. Právě zde leží kámen úrazu.

Konzumace škodlivých potravin v kombinaci s nedostatkem pohybu zažívací systém namáhá a posunuje od rovnováhy směrem k nerovnováze. Průvodními jevy jsou pak již výše zmíněné problémy. Sníme-li něco špatného výjimečně, dopady jsou mírné.

Na pořádný problém si však zaděláváme, pokud zásady správné výživy porušujeme soustavně a dlouhodobě.

Nebojte se, není to těžké. Stačí jen malá porce osobní disciplíny, a výsledky se začnou projevovat poměrně rychle. Jde hlavně o to, abychom si vybudovali návyk, kterého se budeme držet. Takže pozor, začínáme:

  1. Jezte menší porce víckrát denně (ideálně 5x).
  2. Omezte alkohol, nekuřte a hýbejte se.
  3. Vynechte smažená a tučná jídla, sladké a slazené.
  4. Na jídlo si udělejte čas, nejezte ve spěchu.
  5. Dodržujte pitný režim.
  6. Přidejte ovoce, zeleninu, ryby a potraviny bohaté na vlákninu.

Víte, že nejtěžší ze všeho je začít? Jakmile to uděláte, uvidíte, že to jde a začnete mít radost sami ze sebe. Ale hlavně: začnete se cítit výrazně lépe!

Toto je seznam potravin, které pro zdravé trávení doporučuje americká Johns Hopkins University:

Celozrnné potraviny

Když se v obchodě budete rozhodovat, zda koupit bílé nebo celozrnné pečivo, rozhodně hlasujeme pro to druhé. Denně bychom střevům měli dodat alespoň 25 gramů vlákniny. Ta totiž významně pomáhá jejich správné funkci a má tak blahodárný vliv nejen na zažívání, ale i na naši imunitu.

Budete mít zájem:  Alergie Silná Bolest V Krku?

Listová zelenina

Z listové zeleniny si zaslouží naši pozornost například špenát a kapusta. Ty totiž obsahují nejen hodně vlákniny, ale také vitamíny C, K a A.

Konzumace listové zeleniny pomáhá vybudovat ve střevech ideální mikrobiom a prospívá miliardám střevních bakterií, na nichž záleží naše zdraví.

Věděli jste, že střeva se podílejí na naší imunitě ze 70 %? V čím lepší kondici náš mikrobiom je, tím účinněji dokáže bojovat s infekcemi.

Libová masa

Zapomeňte, prosím, na salámy, bůček, slaninu a podobně tučná masa. I konzumace červených mas zvyšuje riziko nemocí střev. A těm přece chceme předcházet. Zkuste je nahradit kuřecím, rybami nebo králičím. Navíc – maso nemusíte jíst každý den. Co takhle dát si místo toho čočku nebo fazole?

Ovoce s nízkým podílem fruktózy

Pokud trpíte nadýmáním či plynatostí, zkuste namísto jablek či hrušek zařadit více citrusových plodů či banánů.

Avokádo

Avokádo je vskutku „superpotravina“. Je velmi výživné, obsahuje hodně vlákniny a draslíku. A navíc – podobně jako citrusy má v sobě méně fruktózy.

To ale není vše. Nemáme sice ambice vytvořit kompletní seznam zdravých potravin, ale neměli bychom zapomenout ještě například na tyto:

  • lněné semínko
  • kysané mléčné výrobky
  • kysané zelí
  • fenykl
  • čočka, rýže, pohanka

Pamatujte, že jak se ke svému tělu chováte, tak se vám odvděčí. Nepodceňujte žádné negativní příznaky a je-li to nutné, konzultujte svůj zdravotní stav se svým lékařem. Rčení ve zdravém těle zdravý duch pořád platí. Vážně pravdivé je i to, co už jsme říkali na začátku: Jsme to, co jíme. Tak proč si kazit život něčím špatným. Na to je přeci moc vzácný.

Zažívací potíže

Pálení žáhy (gastroesofageální reflux) jsou potíže způsobené zpětným tokem žaludečních šťáv do jícnu při nedostatečnosti dolního jícnového svěrače. Ten bývá poškozen např. obezitou, při těhotenství.

Příznaky pálení žáhy

Nejvýraznější je pálení žáhy, někdy s propagací až do krku, pocit kyselosti v ústech, říhání, občas krev ve zvratcích, poruchy polykání při tuhé stravě. Příznaky se zhoršují po kořeněném, tučném nebo kynutém jídle, po alkoholu, koncentrovaném džusu.

Příčiny pálení žáhy

Pálení žáhy se projevuje i po požití určitých potravin či tekutin (alkohol, káva, tučná a smažená jídla – zejména větší množství). Sliznice jícnu je žaludeční kyselinou podrážděna, vzniká zánět a pálivá bolest. Může dojít až k zánětu jícnu, vředu jícnu, vředovému zúžení jícnu, Barrettově metaplázii.

Návštěva lékaře při pálení žáhy

Při komplikacích vždy, jinak při trvání delší více jak 3 dny, při výrazné bolesti na hrudi (možnost kardiálních obtíží), opakující se poruchy polykání a pálení žáhy, krev ve zvratcích.

Léčba pálení žáhy

Základní léčbou při pálení žáhy je terapie za pomoci antacid, která však stačí pouze k úlevě příznaků, pokud nejsou intenzivní a nevyskytují se příliš často. Antaciva jsou i volně prodejná. Jsou to léky schopné neutralizovat žaludeční kyselinu chlorovodíkovou. Ústup obtíží však neznamená zhojení zánětlivých změn.

Současně s nimi není vhodné podávat jiná léčiva, jejichž vstřebávání může být zpomaleno, nebo může být dokonce i výrazně sníženo. Vždy je vhodné dodržet interval alespoň 2 hodiny po podání antacida. Dalším druhem léků jsou antiulceróza, léčiva tlumící tvorbu a vylučování žaludeční kyseliny chlorovodíkové.

Používají se k odstranění nepříjemných příznaků spojených s pálením žáhy, pyrózou a dalšími stavy spojenými se zvýšenou tvorbou žaludeční kyseliny. Jsou i volně prodejná. Rizikem je, že sice odstraní subjektivní potíže, ale také nestačí na zhojení poškození sliznice a mohou zakrýt jiná onemocnění.

Nejúčinnějším prostředkem na utlumení žaludeční sekrece jsou inhibitory protonové pumpy, které jsou v současnosti již také volně prodejné.

Peptický vřed je postižení sliznice v místech působení kyseliny a pepsinu, vzniká při poruše rovnováhy mezi kyselinou a látkami ochraňujícími sliznici (produkce hlenu).

Příznaky peptického vředu

Děti mají stížnosti atypické, senioři minimální, někteří jsou i bez příznaků. Typicky jde o palčivou, hlodavou bolest, pocit prázdna nebo hladu, bývá v okolí žaludku. Duodenální vředy – bolest odpoledne, po jídle se snižuje, vrací se po 2 – 3 hodinách, bývá v noci. Bolest u žaludečního vředu se jídlem spíše vyvolává.

Příčiny peptického vředu

Obezita, kouření, alkohol, těhotenství, těsný oděv, káva, koncentrované ovocné šťávy, vody nasycené kysličníkem, stres, deprese, mluvení při jídle (nadýmání).

Poruchy trávení potravy jsou způsobeny i nedostatečným vylučováním trávících enzymů v oblasti dvanáctníku (ze slinivky, z jater). Následně je porušeno vstřebávání látek (protože nejsou enzymaticky natráveny).

Příznaky poruchy trávení potravy

Bývají bolesti břicha, bývají kolikovité, mastná stolice, světlé barvy (acholická).

Příčiny poruchy trávení potravy

Dietní chyby, nadměrný příjem tuků, alkoholu.

Syndrom dráždivého střeva je jednou z nejčastějších příčin bolestí břicha a poruch střevní činnosti.

Příznaky syndromu dráždivého střeva

Škroukání v břiše, bolesti (zhoršují se v leže), větry, průjem nebo zácpa, hlen nebo krev ve stolici.

Příčiny syndromu dráždivého střeva

Střevní mikroflóru poškozují dietní chyby, dieta s malým obsahem vláknin, potravinové alergie, časté užívání antibiotik, projímadel apod.

Návštěva lékaře

Akutní bolesti břicha, žlučníkové kolikovité záchvaty, křeče břicha, opakovaně krev nebo hlen ve stolici, opakovaně světlá stolice.

Léčba zažívacích potíží

Léky na předpis a volně prodejné léky

Refluxní choroba jícnu (pocit nehybného trávícího ústrojí, snížená chuť k jídlu) je vlastně primárně poruchou hybnosti, a proto se užívají léky ze skupiny prokinetik, která jsou doplňkem léčby.

Prokinetika stimulují peristaltiku jícnu a zvyšují tonus dolního jícnového svěrače. Při poruše trávení v žaludku, slinivce, popř. v tenkém střevě se užívají léky na podporu trávení, tzv. stomachica.

Tyto léky a potravinové doplňky zvyšují chuť k jídlu, zlepšují trávení a podporují vylučování žaludečních šťáv a většinou zvyšují i jejich kyselost. Jsou proto nevhodná při zánětlivých onemocněních žaludeční sliznice, žaludečních vředech a překyselení žaludku.

Používají se také trávící enzymy. Léčiva, která se používají k nahrazení chybějících trávících enzymů, zlepšují funkci trávení probíhající především v tenkém střevě.

Pokud je hlavním příznakem poruchy trávení plynatost a nadýmání jsou vhodným lékem antiflatulencia, obsahující např. simethikon, jejichž účinek spočívá ve snížení povrchového napětí a tím uvolnění tlaků ve střevě. Nevstřebávají se a jsou bezpečná.

Přírodní a doplňková léčba

Přírodní látky (siličné drogy) označované jako aromatika (plod fenyklu, anýzu, koriandru a kořen anděliky) a dále amara (nať pelyňku, zeměžluči, kořen hořce) lze s úspěchem používat při poruchách trávení.

Při zánětlivých onemocněních žaludeční sliznice, při stresu, poruchách životosprávy se aplikují léčivé rostliny s obsahem slizů, které mají ochranný účinek (kořen proskurníku). Při plynatosti v žaludku a střevech, při kvasných a hnilobných dyspepsiích a poruchách střevní mikroflóry (po podávání antibiotik) se užívají tzv.

karminativa (list máty peprné, plod fenyklu, květ heřmánku), které pozitivně ovlivňují střevní pohyb (peristaltiku) a střevní mikroflóru. Používají se ve formě čajů, popř. potravinových doplňků.

Související články a odkazy:

Moje lékárna pečuje o seniory

Informační leták pro senioty o problematice zdravého životního stylu (PDF soubor, 94 kB)

Co na zácpu? Babské rady a ověřené léky

  • Pokud má člověk velmi tuhou stolici a chodí na toaletu méně než třikrát za týden, trpí zácpou.
  • Zácpa je způsobena nedostatkem tekutin a bílkovin v těle.
  • Zácpě můžete předejít díky pravidelnému pitnému režimu a díky konzumaci vlákniny ve formě syrové zeleniny, ovoce či luštěnin.
  • K léčbě zácpy se využívá kořen pampelišky, ze kterého se připravuje speciální čaj.
  • Zácpu můžete vyléčit také díky jitrocelu, který dodává tělu velké množství vlákniny.
  • Mezi další vhodné prostředky k léčbě zácpy patří sušené či kompotované švestky a dále také hořčík a vápník ve formě tablet.

Pocity těžkého a nadmutého břicha s nepravidelnou stolicí, mohou být projevem zácpy. Jedná se o trávící problém, který občas ani nevnímáme. Ve chvíli, kdy trpíte zácpou se vám tělo snaží říci, že mu z největší pravděpodobností chybí vláknina, která je nezbytně nutná pro dobré a pravidelné trávení.

Příznaky a příčiny. Proč k zácpě dochází?

Každý člověk má jinou činnost střev, nicméně existuje shoda mezi lékaři, že pokud má člověk velmi tuhou stolici a chodí na toaletu méně než třikrát za týden, trpí zácpou.

Zácpa vzniká hlavně při nedostatku tekutin a bílkovin v těle. Další důvody zácpy mohou být porucha činnosti jater, nedostatek pohybu, vážnější deprese, cukrovka, snížená činnost štítné žlázy nebo některé farmaceutické přípravky, které člověk užívá, jako například léky na vysoký tlak, či antidepresiva.

Jak zácpě předejít?

Zácpě můžete předejít jednoduchými návyky, které zařadíte do vašeho běžného života.

Jedná se především o pravidelný pitný režim – denně kolem 2 litrů vody či šťávy a dále o dodávání tělu vlákniny prostřednictvím syrové zeleniny a ovoce či luštěnin.

Velmi vhodné jsou pomeranče, které v sobě obsahují kyselinu citronovou neboli přírodní projímadlo. Při volbě pečiva dejte přednost celozrnnému chlebu před bílým pečivem, které neobsahuje skoro žádnou vlákninu. Velmi důležité je i pravidelně cvičit.

Dbáte na správný pitný režim?

Babské rady na zácpu

Pampeliška (dříve Smetánka lékařská) roste divoce a ve velké většině oblastí světa. V Evropě se nachází země, kde se pampeliška pěstuje jak pro účely lékařské, tak i jako zelenina, která se přidává například do salátů. V jiných zemích zase slouží k předpovídání deště, jelikož se její květ rozevírá s příchodem dne a uzavírá za soumraku nebo před deštivém počasí.

Z pampelišky se dá využít nejen její květ ale i listy a kořen, to znamená, že léčebné účinky má celá rostlinka. K léčení zácpy je nejvhodnější kořen pampelišky, ze kterého se připravuje čaj.

Jitrocel blešníkový dodává velké množství vlákniny, jen zapíjejte větším množstvím tekutin. Zlepšíte tím průchod nadměrného množství vlákniny zažívacím ústrojím.

Vynechejte alkohol nebo tekutiny s obsahem kofeinu, ty problémy se zácpou spíše zhoršují.

Voda, nebo zeleninové a ovocné šťávy jsou daleko lepší variantou nejen k zapití jitrocele, ale i k dodání další vlákniny do těla.

Sušené či kompotované švestky působí velmi jemně na naše zažívací problémy a můžeme je konzumovat nejen každý den, ale i v kombinaci s jinými přípravky.

Využít můžete také hořčík, který napomáhá při svalových křečích, které mohou zácpu doprovázet. Jen nezapomeňte, že k hořčíku je nejlepší užívat i vápník, aby se tyto dva vitamíny udržely v rovnováze. Nejlepší je proto využívání tablet, které obsahují již oba dva zmíněné vitamíny.

Ověřená rychlá pomoc

Zácpa dokáže být velmi nepříjemná a bolestivá věc, která může narušit váš život. Proto pokud nepomohou výše zmíněné rady, sáhněte po volně dostupných lécích na problémy se zácpou: Hylak Forte, Gutalax, Forlax a Mastodynon.

Nezapomeňte a navštivte lékaře pokud:

  • nastane k rychlé změně stolice,
  • trpíte zácpou déle než 14 dní i přes snahu zácpě zabránit a je i doprovázena úbytkem vaší tělesné váhy
  • trápí vás horečka a bolest břicha
  • máte-li velmi silné křeče a bolesti doprovázené zácpou
  • se ve vaší stolici objevuje krev
  • zácpa přejde na zvracení a průjem
  • užíváte, které mohou zácpu způsobit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector