Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

  • Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnějšího vaflovače.
  • Zvolte si na základě rychlosti přípravy nebo tvaru vaflí a poměru cena/kvalita.
  • Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.

https://vas-pomocnik.cz/wp-content/uploads/2019/03/Vaflovače-bez-pozadí.pnghttps://vas-pomocnik.cz/wp-content/uploads/2019/05/logo_new.png“Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

Úvod

Pravé sladké vafle jsou tradiční belgickou pochoutkou. Jde o dezert ze sladkého těsta, podobný palačinkám. Jen s tím rozdílem, že do těsta na vafle se přidává máslo a cukr, je o něco tužší a tvar je typicky mřížkovaný.

Pokud se vám někdy poštěstilo přes Belgii projíždět, mohli jste se přesvědčit, že jsou k dostání na každém rohu – v restauracích, obchodech nebo u pouličních stánků, s marmeládou, čokoládou, šlehačkou nebo javorovým sirupem.

Vafle jsou ale velmi oblíbené také u nás, jen to má jednu drobnou vadu – málokdo je tady umí udělat dobře. Proč to nezkusit podomácku?

V zásadě vám na to stačí základní suroviny, mouka, mléko, vejce nebo cukr. A samozřejmě, kvalitní vaflovač. Bez toho se příprava neobejde. V zásadě máte na výběr ze dvou různých typů přístrojů.

Buďto si můžete pořídit toustovač, který desku na přípravu vaflí má a který to jako přídavnou funkci umožňuje, nebo si můžete koupit plnohodnotný vaflovač (přičemž oba přístroje jsou si poměrně hodně podobné). Samotný výběr obou přístrojů byste si ale měli předem promyslet.

Aby se vám vyplatil, je potřeba najít opravdu kvalitní přístroj. Proto se na celou problematiku výběru podíváme společně.

Sledovat byste měli jeho velikost, užitý materiál (ani ne tak z hlediska designu jako spíše praktičnosti a bezpečnosti), příkon či počet vaflí, které lze připravovat souběžně.  Poměrně důležitou informací pro vás je také třeba materiál plotýnek.

Zkrátka faktorů, které ve výsledku ovlivní váš výběr, je celá řada. Neměli byste je podcenit. Abychom vám pomohli, sepsali jsme pro vás velký test vaflovačů 2021, ve kterém se budeme otázkou, jak vybrat vaflovač, zabývat.

Stejně tak pro vás máme výsledky našeho testu, ve kterém jsme zhodnotili nejlepší vaflovače a v přehledných žebříčcích vám je představíme.

back to menu ↑

Pořídit vaflovač, nebo toustovač 3v1?

V úvodu jsme tuto otázku nakousli. V praxi se bez vaflovače můžete obejít, pokud máte dostatečně velký a pokročilý toustovač. Na trhu existuje několik modelů, které vám kromě přípravy toustů poslouží třeba na panini nebo právě na vafle.

Pravda je, že přístroje 3v1 jsou mírně dražší a mohou vám vafle pomoct připravit v menší kvalitě, protože na ně nejsou přímo určeny (ale to neplatí vždy, jen u některých přístrojů). Vaflovače jsou v tomto ohledu větší jistota, ale zase mají jen omezené využití.

Náš názor je následující:

  • Vaflovač se vám vyplatí, pokud opravdu plánujete dělat vafle pravidelně, nebo naopak pokud neplánujete s přístrojem připravovat nic jiného. Pak by pro vás další funkce toustovače ztrácely smysl. Nemusíte se bát, že byste vaflovač neuživili – vafle můžete připravit na Vánoce či jiné svátky a zejména děti je nadšeně uvítají. Ni víc od něj ale čekat nemůžete.
  • Toustovač 3v1 má samozřejmě širší a univerzálnější využití. Kromě vaflí s ním můžete snadným přehazováním plotýnek připravit i tousty, sendviče či panini, v extrémním případě je můžete využít jako malý gril. Široké využití je jejich velkou předností.

back to menu ↑

Test vaflovačů

Jako první jsme pro vás připravili test vaflovačů. Tím, že jsou určeny jen pro pečení vaflí, je sice jejich využití omezené, nicméně o to více jsou tomuto účelu uzpůsobeny. Ve třech cenových kategoriích jsme otestovali jednotlivé přístroje a v následujících tabulkách pro vás máme výsledky.

V cenové kategorii do 700 korun můžete očekávat velkou část vaflovačů, které jsou na našem trhu k dostání. Přestože jde o levné přístroje, jsou z větší části velmi kvalitní a pocházejí od renomovaných značek.

Cenová kategorie od 700 do 1 200 korun

Střední třída, ve které najdete velmi dobré modely s vysokými hodnotami příkonu a s kvalitním provedením. Bývají akčně velmi dobře vybavené, a přestože je počáteční investice vyšší, časem ji oceníte díky snazšímu použití.

Cenová kategorie od 1 200 korun

Kategorie modelů pro náročné. S cenovkou nad 1200 korun najdete většinou poloprofesionální stroje, případně vaflovače pro náročné zákazníky. Profi vaflovače byste pak museli hledat v kategorii nad pět tisíc, ale ty v rámci našeho testu neuvádíme.

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

Charakteristika vaflovačů se v zásadě nikterak výrazně neliší od charakteristiky toustovačů. Taktéž sestávají ze dvou křídel, horního a dolního, z nichž každé už má v dnešní době vyjímatelné plotýnky.

Na ty se nalévá těsto, které se díky výstupkům v plotýnce vytvaruje do požadované tradiční formy. Každá plotýnka má pod sebou topná tělesa, díky kterým se ohřívá, a vafle se pak mezi nimi pomalu pečou. Ovládání je snadné, rychlost pečení vaflí je poměrně vysoká.

Pečení samo o sobě nezabere více než několik minut na jeden cyklus. Budete-li vaflovač pravidelně čistit a udržovat, pak získáte velmi dobrého pomocníka do kuchyně. Na druhou stranu, od klasických toustovačů se liší jednou zásadní věcí a to je šíře použití.

Pravděpodobně je nevytáhnete tak často a neposlouží víceméně k ničemu jinému, než k pečení vaflí.

  • Příprava vaflí je rychlá a snadná
  • Jednoduché ovládání
  • Velký výběr

Malé využití (kromě pečení vaflí vlastně žádné)

Plotýnky jsou často náchylné k poškození

back to menu ↑

Test toustovačů 3v1

K přípravě vaflí nemusíte nutně užívat pouze vaflovače. Velmi dobře k tomu poslouží i multifunkční toustovače. Ty bývají typicky vybaveny a uzpůsobeny k více možným využitím, běžně jde o pečení vaflí nebo grilování panini.

Okrajově je zde zmiňujeme, podrobněji jsme se jim věnovali v našem testu toustovačů 2018. Toustovače 3v1 jsme do cenových kategorií nerozdělovali, protože se jedná o poměrně úzkou skupinu kuchyňských spotřebičů.

Pro výrobu domácích vaflí vám poslouží velmi dobře, navíc poslouží i na další pokrmy.

Toustovače 3v1 v sobě zahrnují funkce celkem tří různých plotýnek. Kromě vaflovače je to ještě klasická plotýnka na tousty a pak mírně zvlněná grilová plotýnka. Zařízení může plnit více funkcí a povětšinou na vysoké úrovni.

Pouze u některých, většinou starších modelů je možné pozorovat zhoršené funkce pečení vaflí oproti toustům. Toustovač 3v1 je většinou mírně dražší, větší a má větší nároky na skladnost.

Samotný princip fungování je stejný, jako u vaflovačů – mezi dvě křídla s plotýnkami se dá těsto, přístroj se zavře a nechá se péct, dokud nejsou vafle hotové. Obdobné jsou i technické parametry, přístroje se liší většinou pouze příkonem.

Ten je u toustovačů větší, aby bylo možné upéct dobré tousty, které potřebují vyšší stupeň propečenosti, za přiměřený čas. Mírnou nevýhodou oproti klasickým vaflovačům je fakt, že většinou umožňují přípravu jen dvou vaflí najednou.

  1. Větší využití v kuchyni
  2. Multifunkční
  3. Rychlá příprava jídel
  • Mírně větší nároky na skladování
  • Většinou s nimi lze připravit jen dvě vafle najednou
  • Plotýnky jsou často náchylné k poškození

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

back to menu ↑

Kteří výrobci vaflovačů jsou kvalitní?

Tak jako u všech ostatních kategorií zboží, i u vaflovačů se na chvíli zastavíme u jejich výrobců. Značka, byť jí velká část zákazníků nepřikládá větší význam, o výrobku hodně vypovídá.

Nechceme tvrdit, že malí výrobci nedovedou vyrobit kvalitní vaflovač, ale přeci jen je lepší přidržet se těch větších a osvědčených.

Vliv značky a výrobce na kvalitu bychom si mohli shrnout v několika bodech:

  • Velký výrobce může více investovat do výzkumu a vývoje nových technologií.
  • Vyrábí souběžně více modelových řad a dává vám větší výběr.
  • Věnuje mnohem více prostředků a času výstupní kontrole, protože si nemůže dovolit riskovat dlouhodobě budovanou dobrou pověst.
  • Může zaplatit zkušené a vzdělané odborníky, o jejichž další rozvoj se náležitě stará.
  • Často poskytuje kvalitnější služby, včetně servisu a dostupnosti náhradních dílů.
  • Používá často kvalitnější a odolnější materiály.

Vzhledem k tomu bychom vám doporučili hledat spíše tradiční, známou a dlouhodobě dobře hodnocenou značku. Mohou vám pomoci i recenze uživatelů, které by měly být pozitivní. V následujících řádcích vám pak také představíme několik značek vaflovačů, kterým můžete věřit.

Značka Domo působí na evropském trhu od roku 1986. Vznikla v Belgii a pro český trh ji zprostředkovává firma DOMO-elektro s.r.o., která funguje od roku 2009.

Jedná se především o výrobce kuchyňských přístrojů, jako jsou sušičky ovoce, fritézy, grily, mixéry nebo právě toustovače a vaflovače. Kromě těch klasických má firma ve svém sortimentu i vaflovače spojené s toustovačem, takzvané výrobky 3v1.

K dražším přístrojům pak dodává výrobce i příslušenství, jako jsou třeba naběračky. Modely, jako je třeba DOMO DO9149W, pak disponují pokročilými funkcemi, jako je termostat, otáčení pro lepší rozlití těsta nebo časovač.

Velkou předností vaflovačů DOMO je pak také nepřilnavý povrch plotýnek, alespoň do té doby, než se poškodí. Navíc má na trhu s vaflovači největší sortiment. Za nás jednoznačně dobrá volba.

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

Společnost Clatronic International GmbH byla založena v Německu roku 1982. Opět se jedná, podobně jako v případě značky DOMO, především o výrobce kuchyňské techniky.

Kromě vaflovačů, které nás v tuto chvíli zajímají primárně, uvádí na trh třeba kvalitní grily, fritézy, kuchyňské roboty nebo trouby. Kromě značky Clatronic pod ni od roku 1997 spadá také značka Bomann.

Na rozdíl od značky DOMO jde spíše o levnější vaflovače a vaflovače střední třídy.

Po funkční stránce od nich nemůžete očekávat tolik, na druhou stranu některé přístroje v sortimentu společnosti, například Clatronic WA 3491 nebo Bomann WA 1365 jsou určeny pro tvorbu většího počtu srdíčkových vaflí najednou. Mají kulatý tvar, díky kterému lze s prostorem hospodařit lépe a vyrábět více vaflí najednou. Tím se dá při práci ušetřit velká spousta času.

Budete mít zájem:  Střevní Chřipka Přírodní Léčba?

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

Společnost SEVERIN Elektrogeräte GmbH je opět původem německou firmou. Založena však byla výrazně dříve, než firma Clatronic – již roku 1892. Od počátku se zaměřuje na výrobu elektrospotřebičů pro domácnost, zejména pro kuchyni.

V jejím sortimentu tedy najdete kávovary, grily, mikrovlnné trouby, mixéry nebo rychlovarné konvice. Nechybí ani vaflovače. Ty se cenově vejdou do střední třídy, vynikají vysokými hodnotami příkonu a nepřilnavým povrchem plotýnek.

Plášť je pak odolný proti působení vysokých teplot a nepřehřívá se, díky čemuž je práce s vaflovačem bezpečnější.

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

Značka vaflovačů Concept je ryze českou značkou, založenou po sametové revoluci roku 1991.

Kromě našeho trhu působí i na Slovensku a v Polsku, přičemž do jejího portfolia patří celá řada spotřebičů, jako jsou mixéry, digestoře, vysavače, rychlovarné konvice, nebo třeba právě vaflovače, byť spíše okrajově.

Nabídka firmy není v této oblasti příliš široká, zahrnuje pouze dva přístroje, na druhou stranu mnoho výrobců na tom není lépe a vaflovače Concept jsou hojně prodávané. Jde o modely střední třídy se slušným příkonem, pěkným designovým provedením, nepřilnavým povrchem plotýnek a jednoduchým ovládáním.

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

Materiálu se v této kapitolce nechceme věnovat pouze s ohledem na design, byť i ten může být pro někoho důležitý. Spíše se chceme zaměřit na technickou stránku věci. Především – měl by mít dobré izolační schopnosti. Kov, který vede dobře teplo, není vhodný.

Vysokou teplotu je potřeba udržet uvnitř, bude-li vám utíkat ven, vaflovač se bude neustále nahřívat a promítne se to v jeho spotřebě. Další důvod je bezpečnostní. Materiál, který dobře vede teplo, by vás mohl při neopatrné manipulaci popálit.

Běžně se proto dnes používají dva materiály:

  • Plast – designově není příliš pěkný a je křehčí, ale je lehký, údržba je snazší a má celkem dobré izolační vlastnosti.
  • Nerezavějící ocel – takzvaný nerez, lépe vypadá, ale hůře se udržuje, jsou na ní vidět otisky prstů i mastnota a teplo vede o něco lépe, než plast.

Velká recenze 19 rostlinných jogurtů, jak dopadly?

Eva Dudíková před 8 měsíci Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?40 lidí poděkovalo

Na českém trhu existuje velké množství neochucených rostlinných jogurtů. Jak se ale rozhodnout, který si vybrat? Sójový, mandlový, kešu nebo snad kokosový? A kterou značku? Podívejte se na tento velký test rostlinných jogurtů a zjistíte, který rozhodně musíte zkusit!

Na našem trhu (r. 2020) si můžeme vybrat z celkem široké škály rostlinných jogurtů a jejich nabídka se neustále rozšiřuje. Což je pozitivní zpráva pro ty, kteří si nechtějí vyrábět jogurty doma (jako už spousta lidí podle našeho návodu), ale chtějí si je kupovat.

Máme na výběr z více než 15 různých výrobců (většina ze zahraničí), ale i různých druhů jogurtů (vyrobených z různých ingrediencí a s různými příchutěmi).

Nejčastěji narazíme na rostlinné jogurty sójové, dále pak kokosové, méně na ty z dalších ingrediencí (kešu, mandle, oves).

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

Přehled nejčastějších značek jogurtů na českém trhu:

  • Alpro – belgická firma založená v roce 1980; jedna z nejstarších firem zaměřených na rostlinné alternativy mléčných výrobků (prodává pod značkami Alpro a Provamel); od roku 2016 ji vlastní firma Danone; zaměřuje se zejména na sóju; nabízí rostlinná mléka, jogurty, zmrzliny, smetany i dezerty.
  • dmBio – privátní značka pro zdravé potraviny DM drogerie; vyrábějí i rostlinné dezerty (nelze je nazvat jogurty, protože jsou pasterované).
  • Planton – polská značka; spolu se značkou Vegup spadá pod společnost MAGDA Yogurt Production Plant; dá se sehnat v supermarketu Lidl, Kaufland nebo v e-shopu rohlik.cz.
  • Harvest Moon – německá společnost nabízející rostlinné jogurty (z kokosu a kešu v různých příchutích), mléka a kombuchu; nabízí ji Albert.
  • Provamel – organická značka spadající pod Alpro; zabývá se rostlinnými alternativami od roku 1983; nabízí nejen rostlinná mléka, ale také jogurty, dezerty a smetany; prodává se ve zdravých výživách.
  • Nemléko – česká firma; zaměřuje se na rostlinná nemléka; vyrábí i nejogurty a další nemléčné produkty (máslo, pomazánka, zmrzlina); dodává do zdravých výživ, Globusu a e-shopu rohlik.cz.
  • My life My love – rakouská firma; zaměřuje se na ořechové (z kokosu a mandlí) alternativy mléčných výrobků (bílé i ochucené jogurty, zmrzliny, mléka, kapučína).
  • Sojade – francouzská firma založená roku 1950; zaměřuje se zejména na sójové produkty (od mlék, smetan, po jogurty, kefíry, tvarohy, dezerty aj.) z BIO ingrediencí vypěstovaných ve Francii.
  • Kalma – česká firma s dlouhou tradicí; největší výrobce zakysaných sójových výrobků v ČR; dodává do supermarketu Tesco.
  • Vegup – polská značka; spolu se značkou Planton spadá pod společnost MAGDA Yogurt Production Plant; dá se sehnat v e-shopu rohlik.cz.
  • K-Take it Veggie – privátní značka vege výrobků pro supermarket Kaufland; nabízejí alternativy mléka, smetany, jogurty, nanuky, zmrzliny, ale také pomazánky a jiné polotovary (ne všechny veganské).
  • Wild & Coco – česká firma; zaměřuje se na mladý kokos a produkty z kokosu.
  • Soyka – mladá česká firma; nabízí široký sortiment sójových výrobků; dodává většinou do bezobalových prodejen a do e-shopů rohlik.cz a kosik.cz.
  • Green Day – rostlinná značka české firmy Olma; nabízí rostlinné alternativy mléčných výrobků z ovsa (mléka, jogurty, jogurtové nápoje).
  • VEGE4FUN – česká firma zaměřující se na bezmléčné a cenově přijatelné produkty; dostupné v Bille.

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

Na internetu ještě není detailní a komplexní srovnání, které by mohlo lidem s výběrem rostlinného jogurtu pomoci, tak jsme se rozhodli do něj pustit a jednotlivé jogurty vám přiblížit a porovnat, abyste si mohli udělat představu a koupit ten, na kterém si pochutnáte. V tomto testu jsme se zaměřila na bílé (neochucené, natural) rostlinné jogurty.

Souhrnné hodnocení jogurtů

V následující tabulce jsou jogurty seřazeny dle našeho subjektivního hodnocení.

Jogurt Přibližná cena (za 100 g) Hodnocení Poznámka
1. Kokosový Planton 16 Kč ⭐⭐⭐⭐⭐ skvělá chuť, konzistence i složení; dobrá dostupnost i cena
2. Mandlový Nejogurt 33 Kč ⭐⭐⭐⭐ výborná chuť i konzistence; vyšší cena; horší dostupnost
3. Sójový Sojade 15 Kč ⭐⭐⭐⭐ skvělé složení, cena, chuť i konzistence; horší dostupnost
4. Kokosový Cocogurt K-Take it Veggie 15 Kč ⭐⭐⭐⭐ lahodná a svěží chuť; super cena i dostupnost; zbytečné škroby ve složení
5. Sójový Alpro 14 Kč ⭐⭐⭐⭐ lahodná chuť; dobrá dostupnost i cena; horší složení
6. Kokosový Yoguard Wild & Coco 48 Kč ⭐⭐⭐⭐ výborná chuť, složení i konzistence; vyšší cena; horší dostupnost
7. Kokosový Harvest Moon 32 Kč ⭐⭐⭐⭐ výborná chuť i konzistence; vyšší cena
8. Kokosový My life My love 19 Kč ⭐⭐ dobrá hustota i chuť; vyšší cena a horší dostupnost
9. Sójový Veggiegurt K-Take it Veggie 8 Kč ⭐⭐ dobrá chuť, dostupnost i cena; zbytečný škrob ve složení
10. Ovesný Green Day 12,5 Kč ⭐⭐ příjemná chuť i cena; ale obsahuje aditiva
11. Sójový Soyka 24 Kč ⭐⭐ příjemná nakyslá chuť; hustá konzistence; super složení; ale vysoká cena
12. Kokosový Alpro 25 Kč ⭐⭐ nevýrazná chuť; řídká konzistence; vyšší cena
13. Kokosový VEGE4FUN 15 Kč ⭐⭐ není sám o sobě příliš chutný; ale dobrá cena i složení
14. Sójový Joya 12 Kč ⭐⭐ škrobovitá chuť; řídký; zbytečně obsahuje škrob
15. Kokosový Kalma 16 Kč ⭐⭐ škrobovitá chuť; cukr ve složení; ale skvělá konzistence
16. Kokosový dmBio 17 Kč ⭐⭐ neobsahuje živá probiotika; spíše dezert než jogurt
17. Kokosový Vegup 26 Kč mdlá chuť; vodová konzistence
18. Mandlový My life My love 18 Kč mdlá a nevýrazná chuť; vodová konzistence
19. Kešu dmBio 17 Kč neobsahuje živá probiotika; není chutný

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

kokosové mléko 95,8 %, voda, extrakt z kokosu, škrob, bobová bílkovina, veganské jogurtové kultury

Základní senzorické zhodnocení

Parametr Hodnocení
Chuť Příjemně svěží, smetanová, kyselkavá
Vůně Jemně kokosová
Struktura Hustá, smetanová

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐⭐⭐ z 5 (skvělá chuť, konzistence i složení; dostupný s přijatelnou cenou)

Výživové údaje na 100 g

Energie 392 kJ/94 kcal
Tuky 7,1 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 6,7 g
Sacharidy 6,7 g
– z toho cukry 0,9 g
Bílkoviny 0,9 g
Sůl 0,02 g

Cena

cca 25 Kč za 160 g (cca 16 Kč za 100 g)

Dostupnost

supermarkety (Lidl, Kaufland), obchody nabízející i chlazené zboží (rohlik.cz aj.)

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury

Základní senzorické zhodnocení

Parametr Hodnocení
Chuť Jemně oříšková, příjemně kyselkavá
Vůně Mírně oříšková, zemitá
Struktura Krémová, smetanově jemná

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐⭐ z 5 (výborná chuť i konzistence, ale vyšší cena)

Výživové údaje na 100 g

Energie 499 kJ/121 kcal
Tuky 10,6 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 0,8 g
Sacharidy 2 g
– z toho cukry 1 g
Bílkoviny 4,4 g
Sůl

Není šlehačka jako šlehačka

Domů » vaříme » Není šlehačka jako šlehačka

Časopis dTest otestoval celkem 18 smetan na šlehání a 12 na vaření.

Při testu šlehaček, které se prodávají na českém trhu byly zjištěny poměrně významné rozdíly v kvalitě, chuti i šlehatelnosti jednotlivých výrobků.

Podle českých předpisů musí smetana ke šlehání obsahovat alespoň 30 % tuku, má-li tuku 35 % a více, smí být označena jako vysokotučná.

Test šlehaček na českém trhu. Jaká je jejich kvalita?

33 % je ideálních

  • Jedna ze základních zkoušek testu se tak zaměřila na ověření deklarovaného množství tuku. „Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že výrobci nepodváděli. U pěti smetan z osmnácti jsme sice naměřili nižší množství tuku, ale po započtení nejistoty měření vyhověly,“ komentuje výsledky zkoušky Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.
  • Hlavní rozdíly byly především v chuti a ve šlehatelnosti smetan. Nejčastěji se objevovala pachuť svařeného mléka, která je dána způsobem tepelného ošetření. Jedná se o daň za delší trvanlivost a možnost skladování při vyšších teplotách. Pachuť lze zmírnit oslazením nebo jiným ochucením UHT smetany.
  • Aby smetana po ušlehání dobře držela tvar a nepouštěla tekutinu, přidává se stabilizátor E407. Jeho přítomnost některým šlehačkám nijak nepomohla, protože po poměrně krátké době se začaly roztékat a klesat. V testu se prokázalo, že dobrých výsledků lze dosáhnout i bez éček.
    Více informací najdete na www.dtest.cz/smetana.
Budete mít zájem:  Jodid draselný 2% UNIMED PHARMA – příbalový leták

Blahodárné účinky šlehačky

  1. V šlehačce prý také koluje energie peněz. Podle jednoho receptu ze staré magické kuchařky je nejsilnější v kombinaci s ostružinami či plátky banánu, které se musí na jejím povrchu vyskládat do tvaru pentagramu.
  2. Příjemnou relaxaci zajistí asijská květinová koupel.

    Do lázně se nalije šálek šlehačky, přidá pár lžic medu a hladina pokryje čerstvými květy nebo jejich lístky.

  3. Vlasy zhoustnou a získají vysoký lesk, pokud se jim dopřeje šlehačkový zábal. Stačí jen ušlehat, promíchat s vejcem a trochou cukru, nechat pět minut na vlasech a důkladně opláchnout.

    Účinek je prý zaručený, alespoň to tvrdí babské recepty.

Borůvkové řezy

Ingredience:
4 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 30 g kakaa, 4 lžíce oleje, 200 ml borůvkového kompotu, 250 g měkkého tvarohu, 150 g zakysané smetany, želatinový ztužovač, 300 ml vyšlehané pařížské šlehačky

Postup:
Bílky vyšlehejte se špetkou soli a postupně do nich vařečkou přimíchávejte žloutky, cukr, kakao, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia 20 minut.

Mezi tím, kdy bude základ chladnout, si můžete připravit borůvkovou náplň.

Želatinový ztužovač připravte dle návodu na obalu a metličkou do něj rychle přimíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a scezený borůvkový kompot. Nalijte na kakaový korpus a nechte ztuhnout v lednici.

Pak následuje už jen finální vrstva, kdy borůvkový prostředek jednoduše potřete pařížskou šlehačkou. Pro snadné rozetření použijte paletku.

Test šlehaček ve spreji. Některé jsou jen z vody a tuku, ukazuje porovnání

Spotřebitelský časopis dTest porovnal 25 výrobků na trhu a zjistil velké rozdíly jak v ceně, tak ve složení.

Praha – Voda s tukem – i to může být v českých obchodech k dostání jako šlehačka ve spreji. Aktuální výsledky spotřebitelského časopisu dTest ukázaly, že šlehačka nemusí být vždy vyrobena ze smetany, dokonce ani z mléka. V Česku totiž podle dTestu neexistuje žádné závazné pravidlo pro to, co se smí jako šlehačka prodávat.

Časopis porovnal celkem 25 výrobků na českém trhu. „Ačkoli se sprejové šlehačky svou kvalitou velice liší, na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl. A spoléhat se nelze ani na to, že vyšší ceně bude odpovídat vyšší kvalita,“ říká šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

Kvalitnější šlehačky tvoří v základu smetana s cukrem – podobně jako u těch domácích – pouze se neobejdou bez některých přidaných látek. Střední cestou jsou pak výrobky postavené na odstředěném mléce.

Mléčný podíl se u zkoumaných šlehaček pohyboval mezi 57 a 68 procenty. „V porovnání se smetanovými jsou sladší – obsahují víc cukru, tučnost v nich zajišťuje stejně jako u vodových palmojádrový tuk a jsou přibarvené karoteny.

Je do nich také zapotřebí víc aditiv než do smetanových,“ ukazují výsledky porovnání.

Základ u některých výrobků ale tvoří pouze voda a palmojádrový tuk, potvrzuje test. Právě mezi takové „vodové“ šlehačky se podle zjištění dTestu zařadil výrobek Kapucín Šlehačka, jehož cena byla mezi srovnávanými výrobky třetí nejvyšší.

„Nejenže v ní nenajdete žádnou smetanu, v jejím složení nenarazíte ani na mléko. Potřebnou tučnost zde zajišťuje palmový tuk, který je navíc ztužený, což je v případě tohoto přirozeně tuhého tuku obtížně pochopitelné,“ dodává Hoffmannová.

Podobně na tom se složením byly také spreje coop/Ranko Šlehačka s rostlinným tukem, Chanty Party, Lina nebo Globus/korrekt Sprejová šlehačka rostlinná, které se ale řadí mezi ty levnější.

V porovnání naopak obstála šlehačka Debic Dairy Cream without Sugar, která byla podle časopisu sice nejdražší, zato s nejčistším složením. „Vedle takřka 100procentního obsahu smetany v ní najdeme už jen přídatné látky k udržení konzistence. Jako jediná se také obešla bez přidaného cukru,“ uvádí zpráva dTestu.

Při výběru sprejové šlehačky, která se má co nejvíce přiblížit té domácí, by zákazníci měli tradičně věnovat pozornost etiketám. „Pokud se vám nechce číst celou etiketu, zaměřte se na první položku ve složení.

Jestliže je jí voda, uvažujete o koupi výrobku, který nemá se skutečnou šlehačkou téměř nic společného. Pokud je na prvním místě mléko, zvažte, jestli je skutečně o tolik levnější než výrobek, který má na prvním místě smetanu,“ vysvětluje Hoffmannová.

V případě sladkých šlehaček pak doporučuje preferovat ty s cukrem před glukózo-fruktózovým sirupem.

dTest: Šlehačky ve spreji: kdo „vaří“ z vody?

Ostražitost se při nákupu těchto výrobků rozhodně vyplatí. „Neexistuje totiž žádné závazné pravidlo pro to, co se smí jako šlehačka prodávat.

Ačkoli se sprejové šlehačky svou kvalitou velice liší, na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl.

A spoléhat se nelze ani na to, že vyšší ceně bude odpovídat vyšší kvalita,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Základ některých šlehaček ve spreji tvoří smetana s cukrem, stejně jako v případě domácí šlehačky. Ovšem s tím rozdílem, že příprava šlehačky doma se obvykle obejde bez přídatných látek. Jiné sprejové šlehačky jsou postaveny v lepším případě na odstředěném mléce, v tom horším na vodě. A palmojádrovém tuku.

Příkladem může být Kapucín Šlehačka. „Nejenže v ní nenajdete žádnou smetanu, v jejím složení nenarazíte ani na mléko. Potřebnou tučnost zde zajišťuje palmový tuk, který je navíc ztužený, což je v případě tohoto přirozeně tuhého tuku obtížně pochopitelné.

Za vodu s tukem a plejádou potravinářské chemie jsme přitom zaplatili třetí nejvyšší cenu mezi 25 srovnávanými výrobky,“ uvádí Hana Hoffmannová. Podobně na tom byly i další „vodové“ spreje, byť za ně utratíte o poznání méně: coop/Ranko Šlehačka s rostlinným tukem, Chanty Party, Lina či Globus/korrekt Sprejová šlehačka rostlinná.

Ačkoli by se mohlo zdát, že sprejové šlehačky bez smetany a mléka jsou vhodné pro alergiky, není tomu tak – obsahují totiž mléčnou bílkovinu.

Doporučení z pohledu kvality a výživy by podle časopisu dTest zasloužila pouze jediná ze srovnávaných šlehaček – Debic Dairy Cream without Sugar. Její cena je nejvyšší, má však nejčistší složení. Vedle takřka 100% obsahu smetany v ní najdeme už jen přídatné látky k udržení konzistence. Jako jediná se také obešla bez přidaného cukru.

Někde mezi smetanovými šlehačkami a těmi vodovými stojí výrobky z odstředěného mléka. Mléčný podíl se u nich pohyboval mezi 57 a 68 %. V porovnání se smetanovými jsou sladší – obsahují víc cukru, tučnost v nich zajišťuje stejně jako u vodových palmojádrový tuk a jsou přibarvené karoteny. Je do nich také zapotřebí víc aditiv než do smetanových.

Někdo může spatřovat pozitivum nesmetanových výrobků v jejich mnohdy nižší ceně, která je zhruba na dvou třetinách „opravdových“ šlehaček. Smetanový výrobek Albert Quality za 26,90 Kč však teorii, že kvalitnější produkt musí být zákonitě i výrazně dražší, popírá. Zvlášť s přihlédnutím k Dorlay Topping z mléka a rostlinných tuků, který se prodává za 45 Kč.

Při výběru sprejové šlehačky, která by se co nejvíce přiblížila té domácí, nezbývá než důkladně prostudovat složení. „Pokud se vám nechce číst celou etiketu, zaměřte se na první položku ve složení. Jestliže je jí voda, uvažujete o koupi výrobku, který nemá se skutečnou šlehačkou téměř nic společného.

Pokud je na prvním místě mléko, zvažte, jestli je skutečně o tolik levnější než výrobek, který má na prvním místě smetanu. Rostlinné tuky nemají v opravdové šlehačce co pohledávat.

V případě, že máte rádi sladkou šlehačku, vybírejte raději tu s cukrem, než s glukózo-fruktózovým sirupem,“ doporučuje Hana Hoffmannová.

Kontakty pro média: Hana Hoffmannová, [email protected], tel.: +420 241 404 922 Vanda Jarošová, [email protected], tel.: +420 731 789 110

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.  

Voda, palmový tuk, cukr a hromada éček… Šlehačky ve spreji dopadly v testu neslavně

Odborníci z časopisu dTest tentokrát testovali šlehačky, a to jak smetany ke šlehání, tak šlehačky ve spreji. Z kterých výrobků získáme opravdovou tuhou šlehačku?

Jádrem testu 22 smetan ke šlehání tentokrát nebyly chemické analýzy. Odborníci sledovali hlavně to, jak rychle se podaří šlehačku vytvořit, o kolik nabyde objem původní tekutiny a jaká je její stabilita (tj. jak dlouho si šlehačka drží svůj tvar).

Kromě těchto tří atributů hodnotili testovatelé její chuť a vůni a měřili i obsah tuku. Zjištěnou hodnotu pak porovnávali s tou, která je uvedená na obalu.

Jaký je rozdíl mezi trvanlivou a čerstvou smetanou?

Trvanlivé smetany mají životnost prodlouženou vysokým ohřevem. Čerstvé smetany jsou sice také tepelně ošetřené, ale za nižších teplot. Nevydrží proto tak dlouho a je nutné skladovat je v chladu.

Našlehané šlehačky

„Největší rozdíly byly v kvalitě našlehání. Některé z testovaných výrobků jsme našlehali až o 150 %, jiné o 50 % nebo 30 %. V jednom případě se nepodařilo smetanu našlehat vůbec,“ uvádí Olga Šlesingerová, redaktorka časopisu dTest. Při šlehání hraje významnou roli teplota, smetana by měla být správně vychlazená. 

Důležitá je také technika šlehání a čas, který práci věnujeme. Přešlehaná smetana se srazí, nedošlehaná naopak teče. V laboratorních podmínkách při testu byly ovšem tyto faktory pro všechny testované výrobky stejné. Z testu ale vyplynulo, že rozdíly v době trvání šlehání jsou relativně velké.

Výsledky testu

S nejlepším hodnocením z testu vyšlo pět smetan ke šlehání, a to smetana K Classic smetana ke šlehání z Kauflandu, Smetana čerstvá 33 % z Lidlu, Olma Smetana ke šlehání, Tesco Smetana ke šlehání 33 % a Coop Smetana ke šlehání. Všechny spadají do kategorie čerstvých.

Šlehačky ve spreji

Šlehačky ve spreji ze srovnání s klasickými smetanami ke šlehání vždy vyjdou hůř. I mezi nimi jsou ale propastné rozdíly. „Zaprvé je velmi těžké na českém trhu najít šlehačku, která není oslazená. My jsme sehnali jenom jednu,“ konstatuje redaktorka časopisu dTest.

„Pokud nebudeme číst na šlehačkách ve spreji etiketu a budeme vybírat pouze podle toho, jak výrobek vypadá, tak máme velkou šanci, že sáhneme po něčem, co bude voda, palmový tuk a hromada éček, které je drží pohromadě spolu s cukrem nebo glukózofruktózovým sirupem.“ Olga Šlesingerová, redaktorka časopisu dTest

„A z těch slazených výrobků jen určitá část obsahuje smetanu. Zbytek se dělí na výrobky, které jsou postavené na vodě, a na ty postavené na odstředěném mléku. V obou dvou typech je tučnost, kterou přirozeně smetana dodává, suplována rostlinnými tuky, nejčastěji palmovým nebo někdy také kokosovým.“

Proč šlehačkové láhve a bombičky KAYSER | Black-Store.cz

Zdroj: rozhovor pro liveportal.cz (21.9.2013)

Zkusíte nám malinko představit společnost a jak její zázračné výrobky fungují? – výrobky KAYSER jsou vyrobeny opravdu z kvalitních materiálů a jsou doslova vypilovány do posledního detailu. Jak vzhledově, tak funkčně.

KAYSER je rakouská společnost a v Rakousku se také láhve montují. Nejdůležitější příslušenství výrobků (sifonových a šlehačkových lahví) – bombičky, jsou vyráběny v České republice v Moravské Třebové.

Kvalitu pak dokazuje i délka záruční doby – 5 let, a to i na obsah plynu v bombičkách, což vám nikdo jiný negarantuje.

Sifonové a šlehačkové láhve KAYSER fungují na klasickém principu: naplníte láhev vodou, šlehačkou, dalšími ingrediencemi, použijete bombičku a chvíli necháte láhev chladit. Ale díky kvalitě zpracování, a použitých materiálů je výsledek o poznání jiný, než na jaký jsme běžně zvyklí.

Jak by měla správná, domácí, kvalitní – prostě ta pravá šlehačka vypadat a chutnat? – poctivě. Asi všichni víme, jak chutná sprejová šlehačka.

Nechci je v žádném případě hanit, jistě i zde jsou více a méně kvalitní výrobci, ale já osobně je vnímám na chuti jako nepřirozeně sladké, s pachutí chemie. Jsou umělé od pohledu, nejsou nadýchané, spíše jako pěna, která hned opadá. Myslím, že každý ví, o čem mluvím.

Šlehačka, kterou si vyrobíte doma, má být, a je, opakem. Smetanová vzhledem i chutí, bez žádných pachutí, krémově nadýchaná. Samozřejmě dle zvoleného % šlehačky i hutná.

Z jakých materiálů je šlehač vyroben? – KAYSER vyrábí celkem 3 linie šlehačkových lahví. Nejnižší, SAHNEboy, má hliníkovou láhev a plastovou hlavu, vyšší SYMphonie má nerezovou láhev a hliníkovou hlavu a nejvyšší INOXcreamer, už podle názvu, je nerezová celá, láhev i hlava. Láhev INOXcreamer tak můžete dát do myčky úplně celou.

Jaké jsou zásadní rozdíly šlehačů Kayser oproti ostatním? – budu-li brát v úvahu šlehačkové láhve nejrozšířenější na našem trhu, pak rozdílů je hodně. Počínaje zárukou, která je 5 let, po výdrž šlehačky v láhvi až 10 dní.

Pak v materiálovém zpracování samotných zdobících trysek, těsnění, a rozhodně je rozdíl v bombičkách.

Navíc v lahvích SYMphonie a INOXcreamer můžete vedle klasické šlehačky připravovat i šlehačku ochucenou, sladkou, slanou, můžete tam vyrábět nadýchané pěny, krémy, můžete si tam vyrobit našlehanou směs na zmrzlinu a pomocí zdobících trysek si ji naaranžovat do krabičky, misky a dát zamrazit, ale můžete si v těchto lahvích uchovávat i těsto na lívance, které jsou pak úžasně nadýchané. To pak můžete mít v lednici v láhvi třeba týden a každé ráno si k snídani jeden, dva kousky lívanečků usmažit. Jsou to šlehačkové láhve nejen na šlehačku, a to je další důležitý rozdíl.

Pochopili jsme správně, že šlehači pomáhají bombičky? – ano. Ať je to jakákoli šlehačková láhev, nic se v ní nenašlehá bez bombiček. Na 0,5 l šlehačky postačí pouze jedna bombička Kayser. Bombičky jsou vyrobeny z recyklovatelné oceli, jsou plněny samozřejmě plynem N2O a jsou opatřeny číslem šarže a datem výroby.

Záruka 5 let, poskytovaná na bombičky, je zde garancí i na obsah plynu, a to vám nikdo jiný nedá. Kayser každou šarži bombiček na náplň testuje a zaručuje tak, že i po 5 letech budete mít stále bombičku naplněnou 7-8 g plynu.

Při testech prověřuje jak náplň, tak bezpečnost, a pokud je něco jen malým náznakem v nepořádku, je celá šarže okamžitě stažena z výroby a vůbec nepřijde na trh. Kvalitní zpracování je vidět už od prvního pohledu.

U těchto bombiček se vám nikdy nestane, že by jehla, při aplikování bombičky na hlavu šlehače, neprorazila přesně střed bombičky, narazila na okraj a případně se i zlomila. Bombičku od bombičky budete mít proraženou takřka na milimetr přesně vždy ve středu. I toto je velmi důležité z hlediska bezpečnosti.

Proč kupovat jednorázové bombičky, když jsou u nás lidé stále ještě zvyklí bombičky opakovaně plnit? – protože je to bezpečnější a hygieničtější. Ono je jen otázkou času, kdy opakovaně plněné bombičky z trhu zmizí. Jsme jedna z posledních zemí, kde to není zakázáno.

Navíc již takřka 10 let neexistuje výrobce, který by vyráběl těla pro opakovaně plnící bombičky, které navíc nemají žádnou vnitřní povrchovou úpravu. Takové bombičky jsou staré minimálně 10 let. Možná 20 a víc.

Každé plnění obnáší povolení závitu, opakované plnění tak s sebou nese opotřebování a únavu materiálu. To není nic, co by hrálo do karet bezpečnosti a čistotě. Tedy si asi každý domyslí, jak to uvnitř vypadá, a z takového prostředí si pouštíte pod tlakem plyn do potraviny, kterou pak jíte.

Já myslím, že je jasné, proč volit jednorázové bombičky. Minimálně proto, že máte rádi sami sebe.

V jakých provedeních si můžeme šlehač KAYSER pořídit? – to je velmi dobrá otázka, protože údaj na obalu, např.

„INOXcreamer 0,5 l“ neříká nic o objemu láhve, ale o tom, jaké množství (jaký objem) šlehačky nebo jiných ingrediencí můžeme do láhve nalít.

Obě vyšší linie SYMphonie a INOXcreamer jsou v nabídce pro objemy šlehačky: SYMphonie 0,25 l a 0,5 l,  INOXcreamer, protože jeho předpokladem je využití hlavně profesionály (cukrárny, kavárny atp.), nejen domácí, 0,5 l a 1 l.

Nyní k INOXcreameru a SYMphonii dodáváme jedno balení bombiček zdarma již v ceně šlehače.

Nejnižší, SAHNEboy, který ale není přizpůsoben na výrobu ochucené šlehačky, je v nabídce pro 0,5 l a teď výjimečně, jako vánoční akce, s jedním balením bombiček zdarma i pro objem 0,25 l.

Pokud tedy víte, že láhev využijete jen na šlehačku, že použijete většinou nebo vždy jen jednu krabičku, kelímek, pak doporučuji láhev pro objem 0,25 l šlehačky, tedy SAHNEboy 0,25 l nebo SYMphonii 0,25 l.

Chcete-li ale experimentovat a používat láhev i na jiné recepty než jen výroba klasické samotné šlehačky, tak bych šla do SYMphonie 0,5 l nebo INOXcreamer 0,5 l.

Osobně ale doporučuji minimálně SYMphonii, protože díky možnosti míchání ingrediencí využijete láhev na šlehačku rozhodně častěji a kreativněji a můžete překvapovat návštěvy i sami sebe.

Jak šlehačku v láhvi vyrobit, je nějaký odlišný, speciální postup? – základ je stejný.

Naplníte láhev vychlazenou šlehačkou, rovně nasadíte a našroubujete hlavu láhve, vložíte bombičku do držáku bombičky a ten našroubujete na kovový závit na hlavě láhve, až uslyšíte, jak do láhve proudí plyn.

Pak s láhví několikrát krátce a silně zatřepte nahoru a dolů, a dejte ještě na chvíli chladit. No a servírujete.

Před servírováním můžete ještě láhev jednou protřepat, záleží, jakou hustotu šlehačky použijete (optimální je 33%), ale tím třepací fáze u Kaysera končí, protože díky kvalitě bombiček častým třepáním šlehačka příliš tuhne.

Jak láhve používat a udržovat, konkrétně INOXcreamer, je velmi pěkně vidět v následujícím videu: http://www.youtube.com/watch?v=S52PdDuSfg4

Jak dlouho nám šlehačka v láhvi vydrží? – dokud ji nesníte, ha, ha, ha. Kayser šlehače udrží šlehačku čerstvou až 10 dní. Ale pochybuji, že budete mít šanci ji tam tak dlouho mít.

Alespoň z vlastní zkušenosti a zkušenosti mých známých, kteří na Kayser šlehače „přesedlali“, nevydrží jim takovou dobu ani 0,5 l šlehačky. Jednoduše ji vypotřebujete na dezerty, kávu atp. Když zůstanete jen u šlehačky.

Vyzkoušíte-li i jiné dobroty, myslím, že to bude s výdrží hodně podobné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector