Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Všude se diskutuje o tom, že by mělo být v akváriu dostatek rozpuštěného CO2 pro rostliny. Existuje však pouze jedna dostupná metoda na měření koncentrace CO2 v akvárku – je jí CO2 test nebo taky některými nazýván drop checker.

Drop checker jde buď koupit, neznámější je asi dropchecker od JBL. Já jsem trošku listoval nejrůznějšími stránkami a snažil se najít cestu, jak si podobný permanentní CO2 drop checker vyrobit. Narazil jsem na dva návody, které mě opravdu zaujaly a jeden z nich jsem realizoval. V následujícím článku bych se s vámi chtěl podělit o zkušenosti a návod na výrobu takovéhoto testu na CO2.

Pokud se v problematice drop-checkeru dostatečně neorientujete nebo dokonce stále nechápete, o co se jedná, přečtěte si užitečný článek měření CO2 pomocí dropcheckeru.

Samotná výroba dropcheckeru se skládá ze dvou částí. První je vytvoření roztoku, který se bude podle množství koncentrace CO2 zbarvovat a druhou části je vytvoření lahvičky, do které roztok umístíme.

Pokud se vám s roztokem nechce patlat, můžete si koupit již hotový roztok. Já jsem si jej ale namíchal sám.

K výrobě roztoku budete potřebovat trochu destilované vody, jedlou sodu, kterou koupíte v každé sámošce a test na pH, který každý akvarista vlastní. Náklady jsou tedy v podstatě nulové.

Základem je vyrobit roztok vody o tvrdosti 4°dKH – to můžete změřit pomocí testu na KH, který je v každé akvaristice. Do něj potom nakapeme asi 10 kapek roztoku na měření pH a je hotovo.

Roztok o hodnotě 4°dKH jsem udělal následovně: Do sklenice jsem nalil destilku a přidal trošinku jedlé sody, která zvyšuje KH.

Destilka má totiž KH nula a pomocí sody se musíme pokusit hodnotu dostat na 4°.

Toto jsem zamíchal a zkusil KH změřit testem – ten ukazoval asi 15°, takže jsem polovinu sklenice vylil a přidal čistou destiku. Takto jsem to ředil, dokud jsem nedosáhl koncentrace 4°dKH.

Na internetu jsem četl i další návod na výrobu tohoto roztoku. Vezměte 1 litr destilky a nasypejte do ní přesně 6 g jedlé sody, takto dostanete roztok o hodnotě 200°dKH. Následně vezměte 10 ml této vody nalijte ji do 490 ml nové a čisté destilky a je hotovo, dostanete tím roztok 4°dKH. Tento způsob jsem osobně nezkoušel, ale pro lidi, co nevlastní test na KH to bude asi ideální volba.

Následně už jen stačí nakapat do tohoto roztoku 10 kapek (nemusí to být přesně) roztoku z jakéhokoliv pH testu – všechny obsahují stejnou namodralou chemikálii. Následně je na čase vyrobit obal pro tento roztok.

Úkolem této nádobky bude udržet v sobě roztok a zároveň k němu nepustit vodu z akvária. Díky fyzikálním zákonům je to možné. Více lze vidět na obrázcích s drop checkery.

Pokud bychom jednoduše lahvičku zazátkovali, neměli bychom jak změřit CO2, protože by se nedostalo do flaštičky.

Tyto drop checkery jsou ale navrženy tak, aby byla v lahvičce vzduchová bublina, přes kterou bude proudit do našeh namíchaného roztoku CO2 z akvarijní vody(jakoby se vypařuje a proudí do vytvořeného roztoku – fyzikové prominou). Tady jsou dva návody na výrobu lahviček:

První je trošku jednodušší na výrobu, protože vůbec nepotřebujete lepidlo. Co potřebujete? Jenom nějaký vršek např. od tužidla na vlasy, zkumavku, která je skoro ve všech akvarijních testech – já jsem použil tu z ratajova testu na NO3 a nějakou přísavku – náklady nula nula nic.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

  • Vystřihněte z vršku od tužidla na vlasy(nebo čehokoli podobného, co najdete v koupelně) tento tvar:
  • Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)
  • Prsty jednoduše vzniklé „křidélka“ vmáčkněte dovnitř.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Umístěte do ní menší zkumavku z akvarijního testu– bude držet výborně i bez lepidla.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Do zkumavky nalijte vytvořený roztok.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Barva se změnila z modrého původního roztoku na krásně světle zelenou – znamení, že je ve vodě 30 mg/l CO2, což je ideální koncentrace. Tmavě zelená by znamenala, že je CO2 málo a žlutá, že naopak hodně.

Toto byly fotky z internetu, já jsem se pokusil o něco podobného a výsledek byl podobný. Přísavku jsem připevnil pomocí drátku, takže jsem lepidlo vůbec nepotřeboval.

Druhý způsob vypadá daleko elegantněji a pokud si s výrobou pohrajete(ne jako já, který to spatlal za 3 minuty) může vypadat výsledek velice dekorativně. Návod je zde:

Budete potřebovat skleničku, štamprli, silikonové lepidlo a přísavky. Výroba není nijak složitá, prostě přilepte tu menší do větší podle obrázku. Pak už jen stačí přidělat lepidlem přísavky a je hotovo. Více na obrázcích.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Při nejasnostech se pokusím odpovědět v komentářích.

Pomocníci do kuchyně – ti nejlepší, se super slevou

Pokud si chcete pořídit do kuchyně šikovného pomocníka, začněte tímto článkem. Firma Traminal má ty nejlepší na trhu. Některé produkty máme vyzkoušené osobně a můžeme je vřele doporučit. A na všechny jsme pro vás domluvili velké slevy.

Se společností Traminal spolupracujeme už řadu let. Jsou spolehliví, pružní a dodávají na trh unikátní produkty. Nejsou nejlevnější, ale jsou nejlepší. Firma má například jen jednoho člověka na servis – jejich produkty jsou téměř neporuchové, proto nepotřebují žádné reklamační oddělení. V sortimentu krom jiného najdete:

  • Nepřilnavé nádobí Eaziglide
  • Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)Kuchyňské roboty
  • Lis na olej
  • Mixéry, blendery
  • Mlýnky na obilí, vločkovačTest: Jedli jsme ve slevě (a bez)
  • Sušičky na ovoce a zeleninu
  • Vodní filtry a pomocníky pro harmonizaci vody
  • Výrobníky na ořechová másla a mléka
  • Výrobníky sýrů, jogurtovače a fermentoryTest: Jedli jsme ve slevě (a bez)
  • Spiralizéry a kráječe
  • Dekántery
  • Domácí minizahrádky (skvělé na pěstování bylinek i v bytě)
  • Varné konvice
  • Odšťavňovače
  • Espressa

Vyzkoušeno v praxiTest: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Než jsme se na další spolupráci domluvili, vyzkoušela jsem si produkty, které firma nabízí. A jsem nadšená! Ještě nikdy jsem neměla v kuchyni tak dobré pomocníky.

Sušička potravin, blender, fermentor/jogurtovač, nepřilnavé nádobí, kuchyňský robot (na fotce vpravo zrovna použit na výrobu vánočního těsta). Jeden lepší než druhý.

S vedením firmy jsme se proto domluvili na rozšíření spolupráce a na ještě lepších podmínkách pro nákup pomocníků do domácnosti, než jste mohli využívat doposud:

Členové klubu Jíme Jinak mají nadstandardní slevu [ přihlaste se ] na značky Kuvings (odštavňovače, fermentor, výrobník sýrů, jogurtovač), Ankarsrum (kuchyňský robot), Eaziglide (nepřilnavé nádobí) Berkey (filtr na vodu) a Yden (sušičky) v e- shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají mimořádnou slevu [ přihlaste se ] na značku Vitamix (mixér) v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].

Na ostatní značky mají členové slevu 10 % v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[ přihlaste se ].

Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [ přihlaste se ].

UPOZORNĚNÍ:
Slevy jsou platné pouze na webu  www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí pouze pro členy Klubu, ne pro přátele a rodinné příslušníky. Sleva platí do odvolání.

Budete mít zájem:  Rizika nesprávného sezení na kancelářské židli

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez) Test: Jedli jsme ve slevě (a bez) Test: Jedli jsme ve slevě (a bez) Test: Jedli jsme ve slevě (a bez) Test: Jedli jsme ve slevě (a bez) Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Ještě nemáte registraci? Získejte výhody. REGISTROVAT ZDARMA

Test DNES: Tatarská omáčka

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Zatímco v Polsku mají dochucenou majonézu rádi s vejci a v Maďarsku ji dávají do bramborového salátu, nám chutná snad úplně ke všemu. Test MF DNES zjistil, že i když si koupíte levnou tatarskou omáčku, chybu neuděláte.

Pokud před Američana položíte hromadu hranolků, zalije ji důstojným množstvím kečupu. Teprve pak je to ono! Britové spíš zvolí tradiční brown sauce, hnědou omáčku založenou na sladovém a vinném octu. Belgičané, kteří nezdravou smaženou pochoutku z brambor stvořili, sáhnou po některé z desítek speciálních dipů.

A Češi? Vsaďte se, že si většina vybere tatarskou omáčku, zvlášť pokud na talíři přistane vedle hranolků ještě smažený sýr.

V konzumaci studené omáčky, jejíž základními surovinami je řepkový olej, vaječné žloutky a nakládané okurky, jsme totiž světoví přeborníci. Ročně jí podle průzkumu společnosti AC Nielsen z roku 2015 spořádáme bezmála kilogram na hlavu. Přidáváme ji ke smaženým pokrmům, grilovaným masům, zelenině i pečeným bramborám.

Před začátkem grilovací sezony proto stojí za to zapátrat, která tatarka je nejlepší. Tedy pokud rezignujete na domácí přípravu podle osvědčeného receptu a raději omáčku koupíte v obchodě.

Redakce MF DNES zakoupila deset vzorků, aby následně omáčky nechala důkladně prověřit laboratoří Ústavu konzervace potravin VŠCHT v Praze a degustovat odborníky i laiky.

Plné tuku, ale aspoň zdravého

Nejdůležitější surovinou, z níž se tatarská omáčka připravuje, je rostlinný olej. Ideální je řepkový, který ostatně doporučují jako vhodný pro její výrobu cechovní normy Potravinářské komory ČR.

„Řepkový olej byl použit u všech vzorků. Je z hlediska výživy z běž- ně používaných tuků nejlepší a výhodný i z hlediska stability vůči žluknutí. Z pohledu druhu použité suroviny tedy již v podstatě není možné vylepšení,“ komentuje laboratorní výsledky Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.

Takže i když podstatnou část tatarky tvoří tuk a pro strávníky, kteří hlídají každou kalorii, to není vhodná pochutina, je složení mastných kyselin z hlediska výživy příznivé.

„Řepkový olej má z rostlinných zdrojů také nejvyšší obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin. Kvůli nim jíme ryby, a proto má řepkový olej významné místo v jídelníčku vegetariánů,“ vysvětluje lékařka Václava Kunová ze Společnosti pro výživu, proč není vhodné automaticky zatracovat podobné potraviny.

Pochopitelně to neznamená, že byste měli ode dneška na posezení spořádat sklenici tatarky, ale jedna polévková lžíce denně nemůže nic zkazit. Možná díky výše zmíněnému spíš naopak. Takže až si budete připravovat třeba toast k nedělní snídani, sáhněte po tatarce a zkuste jí nahradit obligátní a složením mastných kyselin méně vhodné máslo.

Tatarka patří do lednice!

Jestliže však budete tatarskou omáčku užívat na doporučení odborníků na výživu po troškách, musíte ji zároveň dlouho skladovat otevřenou. Přitom někteří výrobci na obalech varují spotřebitele, aby ji spotřebovali „urychleně“.

Hrozí tedy, že by se mohly v otevřené sklenici rozmnožit nebezpečné bakterie?

MF DNES se domluvila s laboratoří na malém experimentu, který simuloval naši obvyklou péči o tatarské omáčky. Ze sklenice odborníci čistou lžicí odebrali třetinu obsahu, zbytek uzavřeli víčkem a na dva týdny „zapomněli“ v chladničce.

Patnáctý den pak zjišťovali osídlení koliformními a dalšími bakteriemi. Nebezpečné fekální znečištění se nenašlo nikde, největší kontaminaci dalšími mikroorganismy měla omáčka Vitana – 1,8×103KTJ (kolonii tvořících jednotek).

„To ovšem není nijak alarmující, protože norma stanoví pro majonézy a omáčky limit 103 až 104 KTJ v originálně uzavřených výrobcích,“ říká Helena Čížková, jež pro MF DNES zpracovala laboratorní analýzy. I takové množství tedy vyhovuje doporučení hygieniků.

Přesto pokud nechcete riskovat střevní potíže či nepříjemné reakce, měli byste dodržovat zásady správného skladování. „Spotřebitelé by se měli řídit doporučením na etiketě a zamezit další kontaminaci mikroorganismy: zavírat víčko, nenechat sklenici dlouho ležet na stole a odebírat omáčku čistým nádobím,“ doporučuje docentka Čížková.

Místo oleje voda a zahušťovadla

Za složení mastných kyselin a mikrobiologickou analýzu dostaly tatarské omáčky při hodnocení většinou jedničky nebo dvojky, horší známky si vykoledovaly za složení.

Ne, žádné nebezpečné přídatné látky či konzervanty se v tatarkách neobjevily, spíš odborníky zaskočilo, že v polovině vzorků bylo více vody než oleje.

A v takovém případě je potřeba omáčku zahustit jinak – ať už kukuřičným škrobem, nebo různými druhy gum. „Ty nejsou škodlivé, je to vláknina, ale potraviny nechutnají přirozeně.

Podle mého názoru je lepší si dát dvě kávové lžičky tučnější tatarky bez zahušťovadel a emulgátorů a s nejvyšším obsahem žloutků než dvojnásobné množství tatarky s obsahem tuku pod 40 procent,“ míní lékařka Václava Kunová a upozorňuje, že je dobré hlídat na etiketách také obsah soli.

Zatímco například výrobek společnosti Boneco má ve 100 gramech 0,8 gramu soli, Tesco či Mikado jí mají více než dvojnásobek – rovné dva gramy.

Příliš kyselé, stěžovala si porota

I když porotcům přišly některé degustované vzorky zbytečně slané, většinou si stěžovali na jiný neduh, totiž že jsou tatarské omáčky příliš octovaté. Příznačný pach octa se vznášel po celé místnosti, kde ochutnávka probíhala, a ještě intenzivněji byla cítit jeho chuť v ústech.

Zvlášť tatarské omáčky Tesco a VitaStar, které skončily na posledních dvou místech, daly chuťovým pohárkům porotců svou kyselou pachutí zabrat.

„Vyšším okyselením se výrobci jistí před pomnožením patogenních mikroorganismů, hlavně salmonel, protože ty v prostředí kyselejším, než je pH 4,5, nerostou,“ vysvětluje profesorka Dostálová, proč kvasný lihový ocet tak často přebíjí přirozenou chuť zeleniny a dalších komponentů.

„Průmyslově vyrobené tatarské omáčky mě celkově nepřesvědčily. Až na jediný vzorek (Albert Quality) byly hodně kyselé, z některých jsem cítil i nahořklost a padaly takzvaně na ‚jazyk‘,“ posteskl si Jiří Faltys alias Hodinový šéfkuchař, který při výrobě domácí tatarky doporučuje na dochucení raději používat jemnější citronovou šťávu.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje.

Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji.

Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.
Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Proteinová bomba na čtyři kousnutí.
Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Budete mít zájem:  Dovolené nejsou, co bývaly (a můžeme si za to sami)

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské.
Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Test majonézových salátů ze supermarketů. Tohle jíte: Separáty, škroby a sůl

Majonézové saláty patří již po desetiletí k české klasice. Jelikož ale není jejich složení nijak předepsané, mohou si do nich výrobci dávat, co chtějí.

Na jejich kvalitu si tak musí dát pozor sami spotřebitelé.

Co na etiketách sledovat? A které vlašské a rybí saláty jsou nejlepší, a které naopak odrazují svým složením? I na to se zaměřil nezávislý test, který si na majonézové saláty posvítil.

Jak jsme již naznačili, v Česku neexistuje žádná legislativní norma, která by udávala, jaké ingredience a v jakém poměru by měly majonézové saláty obsahovat. Jejich složení je tak zcela v rukou výrobců – a jejich výběr v rukou spotřebitelů. Proto je důležité umět se ve složení orientovat a v regálech sáhnout po těch (alespoň) co nejvíce kvalitních.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez) Canva

Klasický vlašský salát obsahuje majonézu, sterilovanou zeleninu, jako je mrkev, hrášek, okurky nebo celer, brambory a salám. A právě ten nejvíce určuje kvalitu i chuť výrobku. Kolik ho je celkem v balení nemusí být na obalu uvedeno, informace o složení jsou ovšem povinné.

Nejlepší je samozřejmě vybírat výrobky, v nichž je salám s vyšším obsahem masa (většinou to bývá kolem 25 %). Vyhýbejte se vlašským salátům, které obsahují salám ze strojově odděleného masa a škrobů, dále barviva a další umělé látky. Éčka neboli konzervanty najdete ve složení bohužel vždy, hlídat si tak mezi jednotlivými výrobky můžete pouze jejich množství.

Jak dopadly vlašské saláty v nezávislém testu?

První 3 nejlépe hodnocené:

  • Billa/Clever Vlašský salát (8,60 Kč/100 g)
  • Globus Vlašský salát na chlebíčky (11,90 Kč/100 g)
  • Penny/Karlova koruna Vlašský salát (8,60 Kč/100 g)

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Kupte se slevou Salát vlašský Karlova Koruna.

Porovnat slevy

Z hlediska obsahu masa v salámu byl nicméně nejlépe hodnocený vlašský salát Cábů (který obsahuje salám junior s vepřovým, hovězím a telecím masem, a naopak neobsahuje separáty a škroby).

Nejhůře hodnocený:

  • Dostál Vlašský salát (13,30 Kč/100 g) – obsahoval nejvíce konzervantů, barviva, aroma, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chuť a vůni. Salám v něm použití je navíc vyrobený pouze z drůbežích separátů.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez) Canva

Při výběru rybích majonézových či jogurtových salátů sledujte především obsah rybího masa. Pokud si salát kupujete kvůli prospěšnému rybímu masu a tuku, raději sáhněte po tom ze sleďů (z těch se vyrábí nejčastěji), než například po tom z tresky.

Lehčí jsou saláty s jogurtem, které také obsadily první příčky testu. Ovšem pozor, i ty mohou v nižším množství obsahovat majonézu. Celkově jsou rybí saláty výživově hodnotnější než ty vlašské, jsou ale také poměrně hodně slané. Při výběru proto doporučujeme věnovat pozornost obsahu soli.

Vyvarujte se též výrobkům s umělými barvivy, sladidly či ochucovadly (třebaže se u těchto salátů moc často nevyskytují). Pozitivní známkou na obalu je pak certifikované, modré logo inciativy MSC (Marine Stewardship Council), které značí, že použité ryby byly chyceny šetrným a udržitelným rybolovem.

Test: Jedli jsme ve slevě (a bez)

Kupte se slevou Salát rybí v majonéze Varmuža.

Porovnat slevy

První 3 nejlépe hodnocené:

  • Penny/Gran Mare Rybí salát s jogurtem (11,90 Kč/100 g)
  • Albert Sleďový salát s jogurtem (15,90 Kč/100 g)
  • Varmuža Skandinávský salát sleďový s jogurtem (19,30 Kč/100 g)

Nejhůře hodnocený :

  • Atlantik Rybí salát s majonézou (16,70 Kč/100 g)

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Členové BeneFit Klubu nakupují levněji

BeneFit Klub VoZP je program slev a výhod pro registrované členy. 

Žádné zdlouhavé sbírání bodů, BeneFit Klub nabízí přímý a snadný způsob, jak výhodně a pohodlně nakoupit.

Stačí být klientem Vojenské zdravotní pojišťovny. Stáhněte si přihlášku, odevzdejte na kterémkoliv klientském místě, zašlete poštou nebo naskenujte a pošlete přes Messenger na našem FB .  

Udělejte první krok ke zdravějšímu chrupu! Není totiž čištění jako čištění. Základem je výběr správného kartáčku – musí být efektivní, aby důkladně odstranil zubní plak, ale zároveň šetrný k dásním a zubní sklovině.

A ještě by mohl mít vymazlený design, dlouhou výdrž baterie a široký výběr hlavic a módů, co říkáte? Tak přesně na takový kartáček vám přinášíme slevu 55 % a navíc zdarma 4 různé náhradní hlavice.

Slevu uplatníte na portálu DentalWEB, který vybírá to nejlepší pro váš zářivý úsměv.

  • KLIKNĚTE ZDE: https://www.slevavozp.cz
  • KONTAKT
  • dentalweb(na)dentalweb(tecka)cz
  • 777 456 522 

Jaký elektrický zubní kartáček je nejlepší?Tuto otázku kladou zákazníci e-shopu DENTAL WEB poměrně často. Zde jsou základní kritéria výběru:

  • Efektivita čištění
  • Kvalita vláken
  • Odolnost a ostatní faktory

Sami se podívejte na videotestování nejpoužívanějších elektrických kartáčků na trhu. Záběr je zpomalen 1000x:

 

Kdo může být členem

Členem BeneFit Klubu se může stát každý pojištěnec VoZP bez ohledu na věk nebo délku pojištění, který nepožádal o registraci k jiné zdravotní pojišťovně.

Každý člen BeneFit Klubu obdrží poštou členskou kartu, na níž je natištěn jeho unikátní kód. Ten bude zadávat při on-line nákupu produktů souvisejících se zdravím.

VoZP ČR si vyhrazuje právo měnit pravidla členství v BeneFit Klubu, poskytované výhody či ukončit platnost výhod při respektování smluvních ujednání uzavřených s partnery programu.

Soubory cookies nám pomáhají poskytovat lepší služby webu. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naší „Ochranou osobních údajů“ i používáním souborů cookies.

Ok, rozumím!

ČPZP – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna | Vnitřní lékařství

dobrý de pae dokore,můj dotaz se tentokrát týká mé maminky,oba její rodiče i bratr zemřeli na srdce,jí je 62 let,a má tento problém,stává se jí,poslední dobou stále častěji,někdy i několikrát za hodinu,jako by se jí otočilo srdíčko,přitom jí bodne uprostřed hrudi a řezavá bolest vylétne až do krku,včera na pohotovosti ji bylo uděláno ekg a krev,v pořádku,před týdnen sono srdce a prý tam něco ukázalo,ale nebylo řečeno co,doporučeny pouze uklidnující léky,prosím,co si o tom myslíte,velice vám děkuji,již jste mi mnohokrát pomohl

Asi to není srdeční záležitost, nechte ji vyšetřit páteř a spoejní žeber s prsní kostí. Typická anginozní bolest je pálivá nebo svíravá ( po námze, v chladu, po jídle ) s vyzařováním do krku nebo do levé paže. Nikoliv prudká, vteřinová bolest.

Pane doktore, četl jsem tu dotaz jednoho uživatele. Mám stejné problémy: při změně polohy sevření v hrudníku, lapání po dechu a rychlé bušení srdce. Prý to jsou extrasystoly. Mám ale delší dobu problém navíc: při cvičení ve stoje jsem náhodou zjistil, že jak se zhluboka nadechnu, zatajím dech a začnu hýbat s páteří (např.

protahovat se nebo kroutit trupem) cítím někde mezi žaludkem a páteří pálivý tlak, začne se mi točit hlava, zatmí se před očima, hodně se zrychlí tep a jako bych ztrácel vědomí. Když povolím protáhnutí, tak to do chvilky přejde, ale někdy se musím něčeho chytit, abych neupadl. Kdyby jsem nepovolil, asi bych úplně ztratil vědomí.

Jinak při běžném zatajení dechu nemám potíže. Co si o tom myslíte? Děkuji Luboš

Budete mít zájem:  Vápník a jeho důležitost ve vašem těle

Když má někdo refluxní nemoc, může mít i jícnou skluznou kýlu, může Vám činit potíže. Cviky, které Vám nedělají dobře, neprovádějte. Doplňte o vyšetření jícnu a žaludku gastrofibroskopem, nezpomeňte také na svou páteř !

Dobrý den . Několik měsíců má bolest v levém boku. Bolí mě to jenom občas ale někdy to bolí málo a někdy víc a bolest jde až do trojuhelníkového koše. Ale po chvíly to zase přestane. Zajímalo by mě co by to tak asi mohlo být. Děkuji za odpověď

Bez vyšetření břicha by to bylo věštění, příčin může být opravdu hodně.

Dobry den, mily pane doktore, obracim se na Vas s prosbou o radu.. Nekdy citim tlak v hlave, myslim jako v usich a take takove neprijemne piskani, trva to vzdy chvili..

A treba po sexu, mi uplne zalehnou usi, neni to klasicke zalehnuti, ale hrozny tlak v usich, takove huceni a pocit, jako bych vse slysela z velke dalky.. Trva to treba 3 minuty a pote to odezni..

Mam strach, ze se muze jednat treba o nejakou vaznou chorobu.. Dekuji za Vas dotaz. Lucka

Určitě o vážnou chorobu se nejedná. Vhodné vyšetření obou uší a Eustachovy trubice u ORL lékaře. Já jsem internista, ne ušní odborník.

Dobrý den pane doktore. Psala jsem již předevčírem – dotaz „křeče v žaludku“. Dva dny byly křeče žaludku pouze „na sucho“, pote se přesunuly do břicha a dostala jsem prujem. Nenutí mě často (3x za den), ale je to jen voda, jak když se otevře kohoutek (přestože nejím 3 dny nic než dietu).

Kromě křečí a průjmu jsem však neměla teplotu, nezvracela jsem, nic. Mohlo by se jednat o salmonelozu? Měla bych nechat vyšetřit vzorek stolice? Jak se to dělá? Mám už ho přinést nebo mi jej odebere lékař výtěrem? Jaká je pravděpodobnost, že to samé dostanou mé děti.

Připravuji jim jídlo a skutečně si nejsem jistá, zda jsem jim neolízla lžicku při míchání čaje či polévky. Moc děkuji za odpověď.

Výtěr z konečníku a kultivace stolice je potřebná, rovněž předpis léků. Udělejte to v jednom kroku při návštěvě lékaře, který dodá i odběrový materiál, instruuje Vás. Bakterie se přenáší zbytky stolice ( nemyté ruce po záchodě ), nikoliv slinami . S. nebo úplavice je pravděpodobná, mohou to být i jiné bakterie.

Dobrý den, na jaře mi byly na Holtru zjištěny extrasystoly,ale srdce mám prý jinak v normálu . Mívám pár měsíců pokoj a ted již pár dní se mi vrátily. Je vůbec u extrasystol naděje na vymizení na delší dobu? Jinak beru hořčík 2x denně, jiné léky prý dle doktorky nejsou nutné. A existují vůbec nějaké medikamenty na léčení extrasystol teda kromě antidepresív. ?? Děkuji.

Samozřejmě, je jich celá škála. Ale postup je opačný : užívají se denně jako prevence, aby k ES nedocházelo, a nemusely se pracně léčit ty. Konsultujte s pracovištěm, které má Váš záznam Holtera, to Vám poradí dle Vašeho výsledku, dávka hořčíku je nízká, zvýšit alespoň na 3 x denně, upravit životosprávu , vyloučit stresy a upravit psychiku.

V dubnu 2007 mi byl laparoskopicky vyoperován žlučník, trávení po operaci bylo v pořádku, bez problémů. O víkendu jsem jednou zvracela a po oba dny měla křeče v celém trávicím traktu a následně i velký průjem. Lékař konstatoval střevní virózu, napsal Hylak a Endiaron,. Dnes (tj.

dva dny poté) jsem byla na krevní testy a moč – měla jsem mírně zvýšené jaterní testy, jinak vše v normě. Chuť k jídlu už mám, ale poté, co nějaký ten suchar zkonzumuji, je mi strašně těžko (dokud si neodříhnu) a mám pocit na zvracení.

Může jít o nějaký problém se slinivkou nebo žaludeční vředy?

ne, spíše skutečně se jedná o infekci, postihující žaludeční sliznici a sliznici střeva, při přetrvávání potíží vyšetření žaludku gastrofibroskopem, vyloučit těhotenství, po 3 měsících kontrola jaterních testů, zatím to nic neznamená. Stolice kultivačně k vyšetření na Sallmonelozu.

Pane doktore, při sezení, sehnutí nebo ulehnutí někdy cítím velice nepříjemné sevření v dolní části hrudníku, špatně se mi dýchá a začne mi rychle bušit srdce. Po chvíli to (např. po změně polohy) zmizí. Mívám i bolesti na hrudi. Absolvoval jsem ergo EKG i echo srdce a vše bylo v pořádku. Můžete mi prosím napsat, co si o tom myslíte. Děkuji za Váš čas!

Máte refluxní chorobu jícnu, potíže jsou z toho, je třeba vyloučit také skluznou kýlu žaludku nebo jícnu. Srdce je v pořádku, psychika je značně narušená, tu spravte nejdříce !!

dobrý den, když jsem si jednou náhodou prohmatala třísla, objevila jsem na obou stranách bulky (cca 0 ,5 cm). Jelikož jsem velice štíhlá (a přes břicho až propadlá), tak nevím, zda je normální si uzliny nahmatat a nebo se jedná o zvětšené uzliny.

Před měsícem jsem byla hospitalizovana se zánětem ledvin a krev a ct bylo po léčbě v pořádku. Kdyby se jednalo o něco vážného s lymf.

systémem, přišlo by se na to „náhodu“ při ct nebo z krve, které bylo zaměřeno na ledviny ??? (podotýkám že takto hmatné uzliny mám již řadu let). Děkuji mnohokrát.

Určitě jsou mírně zvětšené, nebolestivé, nesplývají mezi sebou. Jak vypadá gynekol. nález ? Není tam nějaká souvislost ? Při zvětšování uzlin,, bolestivosti nezbytné další vyšetření, zatím by stačil KO a differenciál, sono uzlin, příp. biopsie tenkou jehlou jedné uzliny ( pro Váš klid ).

Vážený pane doktore,již od 12let mě trápí zvětšené uzliny. Před dvěmi lety jsem prodělala vyšetření na krčním, bylo mi děláno SONO, každý rok je mi brána krev – KO, differenciál, dále serologie, před dvěma lety jsem prodělala slabou mononukleozu. Uzliny mám pod čelistí a vzadu při přechodu zad a krku.

Všechny jsou do velikosti 0,5mm a nezvětšují se. Na SONU bylo zjištěno zvětšení v normě. Myslíte, že je třeba další vyšetření? Praktická lékařka mi po krevním vyšetření sdělalila, že je vše v pořádku a že u některých lidí hmatné uzliny být mohou. Moc vám děkuji za odpověď.

Je možné, že by se jednalo o rakovinu, když mám uzliny již tolik let?

Jakýkoliv nádor včetně rakoviny je vyloučen. Dalších vyšetření není – zatím – třeba. Nevěnujte tomu pozornost, pokud se uzliny nebudou zvětšovat, splývat nebo bolet. Jak to vypadá s častými anginami nebo záněty středouší ?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector