Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví? Kateřina Hájková 18. 07. 2019   |  06:09

Bubble Tea je lahodný, sladký, barevný a také trochu gelový, hravý a kontroverzní. Tento nápoj k nám přišel před několika lety a ihned si našel své stoupence – hlavně z řad teenagerů. Že nevíte, o co se jedná? Seznamte se!

Říká se, že manažer jedné čajovny na Tchaj-wanu se jednou nudil a omylem svrhl do ledového čaje tapiokový pudink. Svůj náhodný výtvor ochutnal a byl překvapen jeho lahodnou chutí. Proto jej přidal do nabídky provozovny a rázem se u něj dveře nezavřely. Bublinkové čaje různých barev a příchutí se dnes objevují v různých obchodech a podnicích po celém světě.

Čaj s tapiokovými perlami Bubble Tea prakticky není ničím jiným než čajem smíchaným s tapiokovými perlami. Tapioka je škrobová plodina, která stejně jako jiné škrobovité plody či potraviny, bobtná.

Perly se dávají na dno šálku nebo sklenice a přelévají se studeným černým nebo zeleným čajem smíchaným s různými ovocnými šťávami, pyré, čokoládou, mlékem, sirupy a dalšími aromatickými látkami. Nezbytností je také široké brčko, jímž nasáváte nejen nápoj, ale také perličky, které žvýkáte a užíváte si splynutí chutí.

Bubble Tea vás tedy i částečně zasytí. Asi správně tušíte, že rozhodně nebude příliš chudý na kalorie a že to bude spíše naopak.

Není čaj jako čaj Vzhledem k tomu, že hlavní složkou Bubble tea je čaj, vysloužil si tento výstřední nápoj pověst čehosi zdravého.

Čaj, zejména zelený, je totiž plný přírodních složek bojujících proti četným onemocněním – jedná se o rostlinné polyfenoly mírnící záněty a působící v těle často jako antioxidanty chránící jej před škodlivým působením volných radikálů.

To je sice pravda, ale v případě Bubble Tea se k těmto čajovým benefitům přidává navíc spousta cukru a kalorií. Kvalita zeleného čaje v Bubble tea je také často neznámá.

Kalorická bomba v čajovém obalu I když je tedy čaj sám o sobě nízkokalorický, o jeho „bubble“ verzi to rozhodně říci nelze. Díky přísadám, jako jsou ovocné šťávy a ochucené sirupy, obsahují některé směsi skutečně požehnaně přidaného cukru.

Zcela nevinné nejsou ani tapiokové perličky – jedná se o škrob kořene keře manioku, který je sice zdrojem vlákniny, vápníku, železa, kyseliny listové a manganu, ale také škrobových sacharidů s vysokým glykemickým indexem. Půl šálku tapiokových perliček obsahuje až 200 kcal.

Když k tomu připočteme cukr a další přísady, můžeme se tak s jedním kelímkem Bubble Tea dostat až na více než 500 kcal, což je na jednu porci nápoje skutečně dost.

Dejte přednost odlehčená verzi nápoje Pokud Bubble Tea milujete a nechcete se své oblíbené laskominy vzdát úplně, zkuste volit odlehčené verze – v této misi existuje několik věcí, které můžete podniknout.

Ve většině podniků vám umožní vybrat si úroveň sladkosti, včetně neslazené verze – takže zvolte co nejnižší možné množství cukru. Pokud holdujete mléčným variantám, místo sladkých krémů a kondenzovaného mléka si raději řekněte o běžné mléko.

A v neposlední řadě vybírejte ty nejmenší velikosti kelímků – které jsou už tak samy o sobě dost velké.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci…

Čtěte dál Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,…

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech…

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku….

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení…

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,…

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Bolesti hlavy mohou mít různý původ a nemusí se vždy jednat o nemoc. V případě nemoci je řešení samozřejmě náročnější a vyžaduje odbornou…

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody…

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění…

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné…

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například…

Jaká jsou rizika a přínosy konopí před operací a po ní?

Na tyto a další otázky jsme se zeptali Dr. Davida Bearmana, předního odborníka na léčbu pomocí konopí a kanabinoidů, jenž má dlouholeté profesionální zkušenosti s léčením a prevencí závislosti na drogách. Je také autorem knihy Drugs Are Not The Devil’s Tools (Drogy nejsou nástrojem ďábla).

Je velice důležité, aby člověk, který konopí užívá pravidelně, na to anesteziologa vždy upozornil.

Doktor Bearman je ve svém oboru skutečná autorita s rozsáhlou a rozmanitou kvalifikací – pracoval pro úřad United States Public Health Service, který spadá pod tamní ministerstvo zdravotnictví. Rovněž se podílel na založení lékařské organizace American Academy of Cannabinoid Medicine a tak dále.

Hlavní otázka zní: Je bezpečné před chirurgickou operací konzumovat konopí? Jak se dá očekávat, odpověď na tuto otázku není jednoznačná a závisí na několika proměnných.

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Jak dlouho před operací by měl člověk přestat kouřit konopí, pokud je to nutné?

Terapeutické a rekreační účinky kouření konopí zpravidla trvají jednu a půl až dvě a půl hodiny, přičemž u většiny operací je pacient hospitalizován minimálně tři hodiny před samotným zákrokem. Kouření čehokoli však může v těle vyvolat zvýšenou produkci sputa (chrchel). Z toho důvodu bych nedoporučoval kouřit konopí minimálně několik hodin před operací.

V případě lidí, kteří konopí užívají perorálně, trvají účinky 3–6 hodin. Lékaři vás poučí, že od deseti hodin večer den před operací byste neměli nic jíst, pokud se tedy budete řídit jejich instrukcemi, jakékoli účinky perorální konzumace konopí vyprchají dlouho před zákrokem.

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Existují spekulace, že konopí může mít nepříznivý vliv na srdce. Jsou nějaká rizika, kterých by si pacient měl být vědom?

Jedna „studie“, pokud se tomu tak vůbec dá říkat, která byla před pár lety provedena na východním pobřeží Spojených států, naznačuje, že kuřákům konopí hrozí větší riziko infarktu.

Šlo o retrospektivní studii, kterou se pak nikdo nepokusil reprodukovat a která byla podrobena velké kritice.

O jiných validních výzkumech nevím a nemyslím si tedy, že by něco dokazovalo negativní vliv konopí na srdeční činnost.

Možné účinky na srdce jsou, řekněme, nepříliš zásadní a hodně se liší případ od případu. Zpráva amerického Institutu lékařství z roku 1999 uvádí, že konopí může způsobit pokles či nárůst krevního tlaku o pět miligramů. Nejde o nic dramatického, takový účinek je v podstatě zanedbatelný.

O kanabinoidech mimo jiné víme, že mnoho z nich má analgetické vlastnosti.

Také jsem zaznamenal, že u velice malého procenta pacientů trpících vážnou hypertenzí pomáhá konopí neuvěřitelně účinně snížit krevní tlak na normální hodnoty. Lidem, kteří vážnou hypertenzí trpí, bych tedy nedoporučoval konopí před operací užívat, a to prostě z toho důvodu, že nevíme, jak na ně může působit.

Je totiž možné, že by u nich mohla nastat hypotenze – kombinace konopí a léků na vysoký krevní tlak by mohla zmást anesteziologa, který potřebuje vědět, jaké léky pacient užívá.

Zároveň je velice důležité, aby člověk, který konopí užívá pravidelně, na toto anesteziologa vždy upozornil. Jak již bylo řečeno, anesteziolog musí mít přehled o veškerých léčivech, které pacient užil, konopí nevyjímaje.

Konopí také údajně působí na srdeční tep: může jej na velice krátkou dobu zvýšit.

Popravdě nevím, jak přesně dlouhá ta krátká chvíle je, ale rukama mi prošly tisíce pacientů a nemyslím si, že jejich srdeční tep je vyšší nebo jinak abnormální v porovnání s jinými pacienty.

Neřekl bych tedy, že je nutné se tím nějak zvlášť trápit, protože stejně není moc pravděpodobné, že by vás lékaři nechali kouřit konopí půl hodiny před operací.

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví? doporučujeme Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Jaký je nejlepší způsob konzumace konopí před operací?

Jak už jsem zmínil, kouření konopí způsobuje zintenzivnění kašle a zvýšení produkce sputa, není tedy vhodné dát si před operací jointa.

Pokud tedy chce pacient před operací užít konopí, měl by zvolit jinou metodu než kouření. Pokud si zvolí respirační způsob konzumace, měl by zkusit vaporizér. Při vaporizaci totiž vzniká méně dráždivých a škodlivých látek.

Také je možné zkusit perorální metody, například konopnou tinkturu či pochutiny.

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Je konopí vhodná pooperační medicína?

Myslím, že v zásadě ano. Opět ale platí, že bych nedoporučoval kouření. Obzvlášť po operaci v oblasti dutiny břišní – v tom případě by šlo o kontraindikaci. Lékařům by se určitě nelíbilo, pokud byste po takovém zákroku kašlali či zvraceli. Když totiž chirurg po operaci břicha rány zašije a pacient poté začne kašlat nebo zvracet, začnou se stehy kvůli zvýšení tlaku v dutině břišní uvolňovat.

Kouření čehokoli však může v těle vyvolat zvýšenou produkci sputa (chrchel). Z toho důvodu bych nedoporučoval kouřit konopí minimálně několik hodin před operací.

Rozhodně se domnívám, že konopí je velice užitečné jako prostředek proti pooperačním bolestem, ale kouření bych obzvláště u chirurgických zákroků v dutině břišní nedoporučoval, právě kvůli možnému kašlání a zvracení. Z respiračních metod lze zvolit vaporizaci, případně zkusit ještě šetrnější metody, jako je sprej pod jazyk či další způsoby perorálního podání.

Budete mít zájem:  Zánět Slepého Střeva U Dětí Příznaky?

Zajímavý fakt z historie lékařství je, že ještě v 19. století se konopí užívalo jako anestezie při porodech. O kanabinoidech mimo jiné víme, že mnoho z nich má analgetické vlastnosti, zejména to platí o THC. To umožňuje snížit dávky analgetik při pooperačních bolestech.

Zdroj: leafly.com

14 Mimořádné přínosy tapioky pro zdraví / Výživa

vlastnosti a výhody tapioky jsou: je bohatý na sacharidy, bílkoviny a minerály, je důležitým zdrojem vlákniny, poskytuje nízké množství tuku, zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním, pomáhá v boji proti anémii, zlepšuje metabolismus a další, které vysvětlím níže.

Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku (také zvaného cassava), trvalého dřevního keře s hlízovitými kořeny rodiny Euphorbiaceae. I když je tento druh původem ze severu Brazílie, dnes se pěstuje ve všech částech světa.

Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví?

Kromě toho, že jsou v gastronomické oblasti používány jako zahušťovadla jídel, mnohé z nich jsou výhodami, které charakterizují toto jídlo jako velký spojenec zdraví.

Výhody tapioky pro zdraví

1 – Snižuje hladinu cholesterolu

Tapioka je charakterizována jako důležitý zdroj vlákniny a škrobu. Nedávné studie ukázaly, že tato potravina má významný vliv na metabolismus lipidů, protože snižuje hladinu LDL cholesterolu nebo špatné.

Cholesterol je látka podobná tuku a nepostradatelná pro život. Tělo ji potřebuje k tomu, aby mezi jinými látkami vytvořilo hormony, žlučové kyseliny, vitamin D.

Zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a jeho uložení v tepnách však může být nebezpečné a může způsobit arteriosklerózu, zúžení nebo zpevnění tepen uložením cholesterolu v jejich stěnách..

Pokud toto onemocnění není kontrolováno, to znamená, že pokud není snížena hladina LDL cholesterolu, může to vést k úmrtí osoby, která z něj trpí..

2- Pomoci obnovit tělesnou hmotnost

  • Vzhledem k vysokému obsahu komplexních uhlohydrátů, vitamínů a minerálů je tapioka považována za velmi energetickou potravu.
  • Tento produkt nemůže chybět ve stravě lidí trpících poruchami příjmu potravy, které z různých důvodů nemohou přibrat na váze.
  • Spotřeba tapioky je také doporučována pro lidi, kteří praktikují sport.
  • Spotřeba tapioky je ideální pro děti a dospívající, kteří rostou, protože poskytuje všechny živiny nezbytné pro optimální a zdravý růst.

3- Tapioka zlepšuje trávení

Tapioka je velmi snadné stravovací krmivo, a proto se doporučuje pro osoby s trávicími problémy.

Doporučuje se v případech chronické nebo akutní gastritidy nebo vředů, protože se jedná o potravinu, která je velmi dobře snášena a poskytuje svíravé a zvláčňující vlastnosti..

4. Pomáhat předcházet diabetu

Diabetes je onemocnění charakterizované nízkou produkcí inzulínu, jeho rezistencí nebo obojím. Vědecké studie ukázaly, že příjem tapioky může zabránit riziku vzniku diabetes mellitus 2. typu.

Diabetes typu 2 je způsoben neefektivním použitím inzulínu a představuje 90% celosvětových případů diabetu.

V průběhu času může diabetes poškodit srdce, cévy, oči, ledviny a nervy. Zvyšuje také riziko srdečních onemocnění a mrtvice, diabetické retinopatie a selhání ledvin.

5- Zlepšuje pokožku a vlasy

Tapioka je důležitým zdrojem vitamínu B a je mimořádně prospěšná pro péči o vlasy a pokožku.

Mezi vlastnosti vitamínu B lze zmínit nejvýraznější:

  • Vitamin B2 pomáhá udržovat zdravou pokožku a zabraňuje vzniku akné.
  • Vitamín B 5 má schopnost snižovat tvorbu oleje, a tím snižovat tvorbu akné. Je také velmi populární díky své schopnosti udržet vlhkost pokožky.
  • Vitamín B a jeho deriváty se používají v přípravcích proti stárnutí. Chrání také proti UV záření, které způsobuje rakovinu kůže.
  • Vitamin B1 slouží jako činidlo zesvětlující pokožku.
  • Vitamin B pomáhá snížit zarudnutí, loupání a další podráždění kůže.

6- Zabraňuje srdečním onemocněním

Tapioka obsahuje zinek, hořčík a měď, které jsou velmi důležitým zdrojem energie pro správné fungování těla. Obsahuje také draslík, základní složku při produkci buněčných tekutin.

Přítomnost těchto minerálů činí tapioku dokonalou regulací tepové frekvence a krevního tlaku.

Nedostatek draslíku může mít závažné srdeční následky, jako je svalová paralýza a poruchy srdečního rytmu.

7- Zlepšuje buněčný metabolismus

  1. Tapioka je důležitým zdrojem vitamínu B6, který hraje klíčovou roli v buněčném metabolismu, protože působí jako faktor při tvorbě aminokyselin.
  2. Podílí se také na metabolismu lipidů, glukózy, nukleových kyselin a tvorbě steroidních hormonů.
  3. Tento vitamin je nezbytný pro řádné fungování imunitního systému a pro tvorbu neurotransmiterů.

8- Chrání a zlepšuje stav kostí

Tapioka je bohatá na vitamín K, vápník a železo, takže hraje zásadní roli v optimálním vývoji vajec.

Je známo, že s věkem kosti ztrácejí hustotu, takže významně zvyšuje riziko utrpení, jako je osteoporóza a artritida. Tapioka chrání kosti před těmito škodami, čímž zabraňuje rozvoji těchto onemocnění spojených se stárnutím..

Vitamin K zasahuje do metabolismu kostí, protože osteokalcin, prvotní protein kostní matrice, vyžaduje, aby tento vitamín pro jeho konsolidaci.

9- Pomoc při boji s anémií

Jedním z nejcennějších příspěvků tapioky je její obsah železa. Tento minerál je nezbytný pro správné fungování těla, protože přispívá k tvorbě nových červených krvinek.

Spolu s mědí, minerálem obsaženým také v tapioce, železo zvyšuje počet červených krvinek, čímž zabraňuje určitým stavům, jako je anémie..

Tapioka zlepšuje krevní oběh a kyslík pro udržení zdravého těla.

10- Tapioka je potrava vhodná pro celiakie

Mnozí jsou problémy, kterým musí čelit lidé trpící celiakií. Nejen proto, že se musí naučit žít s nemocí, ale protože se musí drasticky změnit styl krmení.

Tapioka, kromě toho, že je výživným a zdravým jídlem, se vyznačuje tím, že je zcela bez lepku, takže je vhodná pro lidi s celiakií

11- Zabraňuje rakovině

Vědecké studie ukázaly, že tapioka je bohatá na linamarin, látku, která se mění na kyanovodík. Zřejmě, když rakovinné buňky absorbují tuto složku, jsou automaticky zničeny.

Tapioka je bohatá na antioxidanty a chrání tak DNA před volnými radikály, které jsou zodpovědné za rozvoj rakoviny.

12- Posiluje imunitní systém

Vysoký obsah vitamínu C v tapioce pomáhá posílit imunitní systém a učinit naše tělo ostražitějším vůči nebezpečí virů a bakterií.

Tělo neprodukuje vitamín C sám. Proto je důležité zahrnout do stravy mnoho potravin, které obsahují tento vitamin.

Vitamín C je ideální pro správnou funkci imunitního systému a pro boj s předčasným stárnutím a rakovinou, mezi jinými onemocněními.

13- Chrání vidění

Tapioka má vysoký obsah vitaminu A. Uvedený vitamin chrání naše oči, brání jim snadno se poškodit a to znamená možnou ztrátu rychlého a nevratného vidění.

14- Zpoždění stárnutí

Tapioka je bohatá na vitamín A a C. Tímto způsobem zpomaluje proces stárnutí kůže a buněk.

Tyto vitaminy jsou zodpovědné za tvorbu sítnice, takže mají velmi důležitou roli v řádném fungování vidění. Pomáhá také v boji proti příznakům stárnutí, jako jsou vrásky, kromě toho, že jsou užitečné při snižování strie nebo známkách loupání kůže.

Závěry

Tapioka je výborným zahušťovadlem pro jídla, a proto je používána mnoha kuchaři po celém světě.

Ačkoli to je obvykle známé zejména v gastronomické oblasti, existuje mnoho výhod, které dělají toto jídlo velkým spojencem zdraví.

To je snadné vařit a lze nalézt na každém trhu. Neexistují žádné omluvy za to, že nezahrnují tuto potravu do naší každodenní stravy.

Změna životního stylu a stravovacích návyků je nezbytná pro zlepšení kvality života a tímto způsobem je zdravá a silná.

A jaké další výhody tapioky znáte??

Jaké jsou Kefír stravy

V otázce bílkovin ale narážíme na věčný spor, zda ty rostlinné jsou pro člověka výhodné nebo vůbec vhodné. Proteiny se totiž ve stravě i v lidském organismu skládají z celkem 20 aminokyselin. Devět z nich si člověk nedokáže sám vytvořit a musíme je přijímat ze stravy (takzvané esenciální aminokyseliny).

Jaké doplňky stravy by měl vegan brát? Jaké jsou zbytečnost? Jaké doplňky stravy by měl vegan brát? Jaké jsou zbytečnost? Skip navigation Sign in. Search.24.

srpen 2011 Vyzkoušejte manuál pro správné stravování při kojení, který pro vás a ryby; polotučné mléčné výrobky (bílý jogurt, kefírové a acidofilní mléko), .Pro řešení bolesti kloubů jsou přírodní doplňky stravy ideální.

V jejich složení se totiž nachází pro klouby potřebné látky, jako jsou bílkoviny, kolagen a také vitamíny a minerály. Mezi nejúčinnější přírodní léky na kloubní potíže patří Gelatina plus. Tento přípravek totiž obsahuje hydrolyzovaný kolagen.

V každé lékárně ve Voroněži prodal kalhoty hubnutí

Možná, že tam jsou chyby v chování potravin. Nebo můžete projít s chlebem nebo sladké, nebo obiloviny, a snad nemůže zastavit velké množství smažené. Jako by to nebylo, jídlo by se mělo změnit. A to pomůže to pruhované stravy.

V ‚kefír‘ den učíte své tělo, aby včera lipidů (tuků) ze skladu (tělesného tuku).13. červenec 2015 Jaké blahodárné účinky pro nás tedy kefír má? 1. Zdravé stravování s vlivem na hubnutí, to je jídelníček sestavený z čerstvých, pestrých, .8.

duben 2017 Kefír je druh zkvašeného nápoje, který má svůj původ v oblastech ve stravě údajně snižuje potenciální riziko přivodění zlomeniny až o 80%). Je zcela jedno jaké, ale ke kravskému se většina z nás dostane nejsnáze.17.

září 2017 Kefír pro mnohé neznámý pojem, ovšem pro zastánce zdravého životního stylu je často Jogurt je asi nejznámější probiotické jídlo v západní stravě, ale kefír je ve Tapioka a zdraví – jaké má přínosy či rizika pro zdraví.

Dělená strava: Jak funguje a jaké jsou její zásady? od Kateřina. které ale ve finále někam nevedly. Pojďte se spolu s námi podívat na hubnutí pomocí dělené stravy. Být fit a štíhlý v době, která se vyznačuje přemírou stresu a vysokých požadavků na výkon je občas nadlidský úkol. Mléčný kefír.

Jaké jsou tedy výhody konzumace zásadotvorné stravy? Jednak se zbavíte a předejdete překyselení organismu, navíc tento jídelníček můžete dodržovat dlouhodobě i celoživotně, jelikož určité potraviny striktně nezakazuje, pouze musí dojít k jejich omezení. Je také vědecky dokázáno, že konzumace převážně zásadotvorné stravy je pro organismus příznivá.

Budete mít zájem:  Oční Lékař Řidičský Průkaz?

Jaké vitamíny ve stravě jsou nejužitečnější? Pokud jsou potraviny jako obiloviny a chléb vyloučeny ze stravy, tělo přestane přijímat vitamíny B1, B6, E. Pokud dieta eliminuje nebo ukládá omezení mléčných výrobků, pak se v těle objeví nedostatek vápníku a nedostatek vitamínů B2 , B3, B5, B12, A, E. Kosti se stávají.30.

červenec 2013 To záleží na spoustě faktorů a jaký chuťový výraz je vaším cílem. Vůbec není výjimkou, že se celý život osoba stravuje sterilně, pak si přečte .

23. prosinec 2018 Jogurt; Kefír; Kysané zelí; Tempeh; Kimčchi; Miso; Kombucha Většina lidí konzumuje probiotika po užívání antibiotik ve formě doplňků stravy.26.

únor 2019 Nahrazovat nasycené tuky za přidané cukry a trans-tuky v naší stravě je jednou z nejhorších změn životního stylu, která se vyskytuje v moderní .

Jaké jsou hlavní zásady nízkosacharidové stravy? Nízkosacharidová strava se řídí několika základními pravidly: vyloučení cukrů a škrobů, omezení ovoce a sladkých druhů zeleniny a přiměřený příjem bílkovin.

Maggi dieta je strava, která získala své jméno ne kvůli kostek pro vaření vývaru. To se často nachází pod názvem vejce, protože vejce jsou hlavním produktem pro sestavení týdenního menu.Historie tohoto potravinového systému začala, když britská premiéra Margaret Thatcherová sdílela svůj úspěch s udržením vynikající podoby.

strava pro ledvinové kameny

Mléko a mléčné výrobky jsou velmi důležitou součástí stravy. Jsou cenné zejména pro svůj vysoký obsah bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů je to hlavně vitamín D, který je důležitý pro ukládání vápníku do kostí. Z minerálních látek je hojně obsažen vápník.

Hlavní princip dělené stravy spočívá v rozdělení potravin do skupin, které se spolu mohou nebo naopak nesmí kombinovat. Základní a nejčastější dělení rozlišuje tři skupiny: Bílkoviny; Sacharidy; Neutrální potraviny; Bílkoviny zahrnuje především maso a masné výrobky.

Za vhodné se považuje zejména drůbeží, hovězí, telecí a skopové maso, ryby a mořské plody, sójové výrobky, vajíčka, sýry, mléko a mléčné výrobky.Jaké jsou principy dělené stravy Principem dělené stravy je rozdělení potravin do 3 skupin tak, aby byly co nejlépe stravitelné.

Do první skupiny patří bílkoviny, v druhé se nacházejí sacharidy a třetí zahrnuje neutrální potraviny.29. prosinec 2018 Jaké má kefír složení? Je lepší po sportu proteinový prášek nebo kefír? A můžeme konzumovat až moc bílkovin ve stravě? Kefír je výsledkem .

Useful links: zhubnout na kole nohu Je možné, že ten, kdo je na dietě lidových receptů, jak tenká?

Tapioka: Perla zdravého jídelníčku

Snadný, výživný a sytý – takový je tapiokový pudink, který se hodí jak na snídani, tak i jako dezert pro návštěvu. Navíc má nekonečně podob a příchutí, takže kreativní kuchař se na něm do sytosti vyřádí.

Tapioka s čerstvým ovocem.

Profimedia.cz

Dezert z tapiokových perel s ovocem nebo třeba s čokoládou v posledních letech známe z regálů supermarketů, bister se zdravou výživou i z nabídky moderních online obchodů s potravinami.

Tapioka dezerty jsou běžně dostupné, ale o poznání méně často si koupíme tapiokové perly, abychom si tuhle výtečnou pochoutku připravili doma.

A to je škoda, protože když se s tapiokovými perlami naučíme pracovat, najdeme pro ně v kuchyni i mnoho dalšího využití.

Odstartujte den chia dobrotou, která povzbudí nejen chuťové pohárky

Tapiokové perly se vyrábějí z bílé dužiny hlíz manioku, rostliny pocházející z Jižní Ameriky. Jsou zcela bezlepkové a mají nízký obsah cholesterolu. Z prospěšných látek pro náš organismus v nich nechybí vápník, hořčík, draslík, železo, vláknina či vitamín B.

Tapiokový pudink jako zdravá snídaně.

Klára Antonova Fischleinová

Kromě pudinku se perly hodí také na zahuštění polévek a omáček nebo do smoothie nápojů. A teď už k přípravě tapiokového pudinku. Je velmi snadná.

Vždy je dobré tapiokové perly v hrnci propláchnout a buď přes noc, nebo alespoň několik hodin předem namočit ve vodě (hladina by měla být cca 1 cm nad perlami).

Nasáknou vodu, změknou a dezert je pak díky tomu za několik minut hotový a krásně vláčný.

SNÍDAŇOVÁ TAPIOKA [2 snídaňové (větší) nebo 4 dezertové (menší) porce]
100 g tapiokových perel
voda na namočení a následně cca 100-200 ml vody při vaření
cca 300 ml mléka (ideálně rostlinného)
2 lžíce kvalitního čekankového či jiného sirupu
1 lžička skořice
2 lžíce chia semínek
čerstvé nebo sušené ovoce a oříšky podle chuti na ozdobení

Zbytek vody, kterou perly nenasáknou, následně slijeme. Perly pak podlijeme mlékem, které můžeme během varu ředit vodou podle potřeby. Vaříme cca 10 minut (podle délky předchozího namáčení – čím déle namočené, tím rychleji uvařené), průběžně mícháme a zmírňujeme plamen.

OSVĚŽUJÍCÍ CITRUSOVÁ TAPIOKA
100 g tapiokových perel
voda na namočení a následně cca 100-200 ml vody při vaření
cca 300 ml mandlového mléka
2 lžíce kvalitního čekankového či jiného sirupu
kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
šťáva z půlky limetky (přimíchejte až po uvaření)
Podávejte se sladším ovocem, například s malinovým džemem.

Pudink rychle zhoustne a vstřebá tekutiny, proto můžeme během varu postupně přidávat ještě trochu mléka či vody. Vznikne rosolovitá kaše, kterou pak ideálně hned umístěte do misek. Jíst pudink můžete buď teplý jako snídaňovou kaši, nebo studený jako dezert. Po vychladnutí pudink ztuhne, ale stále si zachovává měkkou konzistenci.

VÁNOČNÍ TAPIOKA
100 g tapiokových perel
voda na namočení a následně cca 100-200 ml vody při vaření
cca 300 ml mléka (ideálně rostlinného)
2 lžíce medu
1 lžička perníkového koření
hrst mandlových plátků
hrst sušených brusinek

Nejčastěji se tapiokový pudink podává s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, nešlápnete ovšem vedle ani s kakaem, semínky či domácím džemem. Obvykle narazíte na recepty s kokosovým mlékem, ani to ale není dogma.

Tento pudink je výborný také s mandlovým či rýžovým mlékem. Hodí se do něj i ořechy a různé druhy koření, které ho nejen „navoní‘, ale doplní také chuťový zážitek.

Samy o sobě jsou totiž tapiokové perly takřka bez chuti.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 3. Jaká jsou rizika a vedlejší účinky nízkosacharidové stravy?

Správně ze základních potravin sestavená nízkosacharidová strava je zdravá a pestrá, obsahuje dostatek živin, makro i mikronutrientů (minerálů, vitamínů), prebiotických látek a fytochemikálií.

Jako palivo a stavební kameny organizmu slouží v low carb režimu v přiměřeném množství tuky a bílkoviny, minimální nutné množství glukózy pro několik málo typů buněk si tělo samo zajistí přirozeným procesem glukoneogeneze.

Řadou výzkumů je potvrzeno, že ani dlouhodobě vysoký podíl tuků, včetně nasycených se stravě nezvyšuje úmrtnost, nezpůsobuje kardiovaskulární choroby a naopak může poskytovat výhody. Nízkosacharidová vysokotuková strava je ale obvykle kontraindikována u vrozených poruch metabolizmu tuků.

V případě některých zdravotních komplikací je správné sestavení low carb stravy obtížnější, ale ne nemožné. V případě žlučníkových obtíží může pomoci rozložení konzumace zdrojů tuků do více jídel za den, úprava jejich typů a postupná adaptace.

Pokud se při nízkosacharidovém stravování vyskytne dna či se dlouhodoběji nezvykle negativně mění krevní lipidový profil, tedy roste hladina triacylglycerolů a klesá podíl HDL (a byla vyloučena vrozená metabolická choroba), je třeba se zamyslet nad složením jídelníčku.

Musíme uvážit, zda opravdu došlo k dostatečnému snížení sacharidů, zda netloustneme, zda nejsou konzumovány průmyslově zpracované potraviny a nekvalitní tuky, často uzeniny či smažená jídla.

Pokud je ale strava opravdu zdravá a low carb, je možné zkusit omezit nasycené tuky (sádlo, máslo, kokosový olej, tučné maso, smetanové mléčné výrobky) a naopak častěji zařazovat libovejší maso, tučnější mořské ryby, avokádo, olivy, makadamiové oříšky a z nich za studena lisované oleje.

Některým lidem může vyhovovat tato uvedená úprava tuků kombinovaná s volnějším nízkosacharidovem režimem lépe jak ketogenní režim, jako zdravé zdroje sacharidů pak mohou jíst větší množství zeleniny včetně škrobnaté, přiměřené porce různého ovoce a také v malém množství potraviny bohatší na rezistentní škroby, tedy vychlazenou uvařenou celozrnnou rýži či brambory, dále zeleninové banány planteiny či tapioku.

Nejčastěji se objevují pochybnosti o výši příjmu vlákniny, vápníku a vitamínu D. Vzhledem k tomu, že v low carb stravování se běžné sacharidové přílohy nahrazují zeleninou a jedí se ořechy a semínka, konzumace vlákniny nebývá nízká.

Současně ale nebyla prokázána fyziologická potřeba vlákninu přijímat, některým lidem, například těm se zánětlivými střevními onemocněními, může nízkovlákninová nízkosacharidová až dokonce čistě živočišná strava (carnivore diet) velmi prospívat. Navíc podobnou prebiotickou funkci mají kromě rostlinné vlákniny i vaziva, šlachy, chrupavky a kůže.

Do jídelníčku je proto vhodné zařazovat kližkaté maso, ryby i s kůží a nebo alespoň silné masokostní vývary.

Obdobně obavy o dostatek vápníku bývají zpravidla liché. Typická nízkosacharidová strava obsahuje plnotučné a smetanové zakysané výrobky a tvrdé sýry, ale i v případě alergie na mléčné bílkoviny či intolerance laktózy je možné dávky vápníku pokrýt z ostatních základních potravin.

Mezi jeho velké zdroje řadíme ořechy, hlavně mandle, lískové a vlašské ořechy, dále semínka jako sezam a mák, ryby, mořské řasy, vejce a také širokou paletu brukvovité a listové zeleniny a drobné bobulovité ovoce.

Jedná se o potraviny s poměrně nízkým obsachem sacharidů a tedy pro low carb vhodné.

Vstřebatelnost a využitelnost vápníku v tělo do vysoké míry ovlivňují vitamíny D a K2. Nejlepší formou, jak získat dostatek vitamínu D, je působení slunečního UVB záření na naši pokožku – nechráněnou UV filtry a před a po slunění nekoupanou.

Nebojme se proto od jara do brzkého podzimu v době, kdy je náš stín kratší než my, vystavovat co největší povrch těla slunečním paprskům (samozřejmě vždy jen tak dlouho, aby nedošlo ke spálení pokožky) a utvořit si tak zásoby na zimu.

Větší množství vitamínu D nalezneme i v tučných mořských rybách a živočišných tucích, nejlépe od zvířat z volného chovu, neboli v mase, sádle, másle a žloutcích.

Tyto tučné potraviny jsou rovněž zdroji vitamínu K2, ten se tvoří i při mléčném kvašení zeleniny, lze proto jen doporučit konzumovat kysané zelí, pickles, okurky kvašáky, řepný kvas a jinou fermentovanou zeleninu.

Budete mít zájem:  Krční Páteř A Plavání?

Mnoho lidí má chronický nedostatek hořčíku, zaměření se na jeho dostatečný příjem může přechod na low carb stravu usnadnit a pomoci rychlejšímu uzdravování. Týká se to především lidí trpících svalovými křečemi, bolestmi hlavy, psychickými a spánkovými poruchami, vysokým krevním tlakem, inzulínovou rezistencí a cukrovkou, zánětlivými onemocněními, premenstruačním syndromem či astmatem.

Poměrně vysoký obsah hořčíku mají mandle, arašídy, kešu a lískové ořechy, dýňová, lněná a slunečnicová semínka, vysokoprocentní čokoláda, ryby, listová zelenina, brokolice a avokádo. Pokud je nutné hořčík doplňovat uměle, má smysl používat přípravky s vysokou vstřebatelností a minimem přídatných látek, což většina dostupných preparátů bohužel nesplňuje.

Vnitrně jsou vhodné hořečnaté sloučeniny citrát, je ale třeba brát ohled na jeho projímavost, dále malát, glycinát a threonát. Poslední uvedený je sice drahý, ale vysoce efektivní hlavně při potížích nervového a psychického rázu.

Pro velmi dobrou vstřebatelnost a příznivou cenu mnoho lidí využívá zevní aplikaci hořčíku – koupele v epsomské soli či hořčíkový ‚olej‘ ve spreji.

Po výrazném snížení podílu sacharidů ve stravě dojde i k celkovému poklesu hladin inzulínu v krvi a množství zásobního glykogenu vázajícího na sebe vodu. To může vést k nárůstu vylučování sodíku močí a odvodňování organizmu.

Pozitivními jevy jsou snížení otoků, počáteční rychlý pokles hmotnosti a u osob trpících vysokých krevním tlakem jeho pokles, zde je nutné spolupracovat se svým lékařem a podle potřeby snížit dávkování léků.

Spolupráce s lékařem, diabetologem, je vzhledem k úpravám dávkování inzulínu či jiné medikace nezbytná i v případě cukrovky 1. nebo 2. typu.

Jedním z dočasných negativních efektů změny stravy na nízkosacharidovou může být takzvaná sacharidová chřipka. Projevuje se například až několikadenními bolestmi či motáním hlavy, bolestmi svalů a únavou, malátností, nesoustředěností, podrážděností, nevolností a nebo zvýšeným tlukotem srdce.

Její projevy tlumí dostatečný příjem tekutin a sodíku a dalších minerálů, tedy masokostních vývarů, silněji mineralizovaných vod, zeleniny a soli. Sůl, ideálně nerafinovaná, se používá jak k solení jídla, tak v případě větších akutních potíží jako nápoj – sklenice vody s rozmíchanou polovinou lžičky soli.

Zvýšit příjem soli budou pravděpodobněji potřebovat lidé fyzicky hodně aktivní či trpící nízkým tlakem krve.

Při přechodu na low carb stravování může dojít vlivem stresu k dočasné ztrátě vlasů.

U některých osob se objeví vyrážka, zapáchající dech (než se tělo adaptuje na ketony), křeče v nohou (měl by pomoci zvýšený přísun hořčíku) a dlouhodobá snížená tolerance alkoholu.

Rovněž dochází ke změně mikrobiomu, který se adaptuje na nový jídelníček. Dojde-li k zácpě či průjmu, je třeba zvážit individuální tolerance různých druhů potravin, upravit podíl zeleniny a případně zvážit pomalejší změnu stravy.

Spíše výjimečně se mohou vyskytnout reaktivní hypoglykémie, domnělé (pocitové) i reálné, mohou být příznakem inzulínové rezistence. Pokud se vyskytnou před nebo po přechodu na nízkosacharidovou stravu, řešením může být pozvolnější přechod na ni.

Lze ubírat množství sacharidů postupně a jíst ze začátku častěji menší porce, určitě je nutné hlídat si dostatečnou konzumaci bílkovin a přechod na novou stravu zbytečně neprotahovat, neškodit si kombinací vysokého množství sacharidů a vysokého množství tuků.

Někdy může být na celé nízkosacharidové stravě nejhorší to, co s ní vlastně zas až tak nesouvisí, tedy negativní reakce okolí na změnu našeho jídelníčku, ať už to změna jakákoliv. Na nepochopení lze narazit nejen mezi přáteli a rodinou, ale také u lékařů, pokud nemají dostatek kvalitních informací.

A někdy je to boj nás samotných se sebou, našimi předsudky, zažitými postupy. Leckdy je těžké si z hlavy vyklepat, že musíme snídat, svačit, nemáme jíst tolik tuků, větší porce masa či vajec a tak dále.

Je třeba se naučit jinak nakupovat vařit.

Problematičtější bývá jídlo mimo domov, ale i pokud si nenosíme svoje s sebou, obvykle si jde z jídelníčku vybrat i jídlo nízkosacharidové nebo alespoň mu hodně blízké, kompromisní.

Rovněž jde skloubit vaření nízkosacharidových pokrmů pro sebe a takzvaných normálních (myšleno v naší společnosti obvyklých, běžných, ne nutně ale pro tělo zdravých, ideálních) pro ostatní členy rodiny, pokud low carb odmítají. Maso či vejce je možné připravit stejně, omáčky zahustit třeba zeleninou (většinou nikdo nic nepozná) a sobě pak na talíř přidat zeleninu a případně zdroj tuků, zbytku rodiny pak sacharidovou přílohu.

1. Proč vlastně měnit jídelníček? (aneb vyvážená či nevyvážená strava)

2. Jak funguje nízkosacharidová strava? (aneb něco teorie, možná nudné, ale důležité)

Další díly seriálu o nízkosacharidovém (low carb) stravování

4. Které potraviny jsou při nízkosacharidové stravě vhodné? (aneb které potraviny jsou na LCHF v pořádku a proč)

5. Jaké potraviny do nízkosacharidové stravy nepatří? (aneb čemu se vyhnout)

6. Jak sestavit nízkosacharidový jídelníček? (aneb poměry živin a nepřesnosti počítání kalorií)

Bonus od autorky

Bezplatně si můžete stáhnout e-book Nízkosacharidová strava pro ženy.I když je low carb stravování pro většinu žen vhodné, v plodném věku pro ně může mít některá úskalí – a právě jim se tento e-book věnuje. Kromě tipů k sestavení jídelníčku v něm naleznete i další vhodné úpravy životního stylu.

Nízkosacharidové, LCHF recepty

Zde na Jídelním plánu naleznete také mnoho low carb receptů, stačí si jen vybrat a zkusit.

Bubble tea: Je tento nápoj zdravý? A jak si jej vyrobit doma?

Bublinkový či také perlivý čaj, anglicky bubble tea, se stal nesmírně populárním po celém světě a oblíbily si jej především mladší generace. Tento nápoj však pochází z Tchaj-wanu a obsahuje velmi zvláštní kuličky. Víte, z čeho jsou tyto kuličky vyrobeny? A je pro nás tento „čaj“ zdraví přínosným?

Bubble tea

Povědomí o bublinkovém čaji a je konzumace se rozšiřuje díky franchisingu. Bubble tea si oblíbila především mladší generace, která je v tomto směru dobře ovlivnitelná, přičemž mnohdy netuší, z čeho je bublinkový čaj vyroben.

Původ a složení

Svým původem je tedy tento nápoj z Tchaj-wanu, kde vznikl v 80. letech 20. století. Zakoupit si jej zde můžete na ulici či ve specializovaných čajovnách. Bubble tea může být vyroben z nejrůznějších ingrediencí. Základem je zpravidla černý či zelený čaj, mléko, ovocný sirup či cukr. Do čaje se přidávají také kostky ledu či želé kuličky.

Želé kuličky jsou přitom vyrobeny z tapioku, tedy maniokového škrobu. Dnes se do nápoje přidávají i různé průhledné kuličky vyrobené z mořských řas a plněné ovocnými sirupy. Nápoj je podáván zpravidla v plastových kelímcích s tlustým brčkem, aby jím prošly želé kuličky. Přidávat se do nápoje však může také ovoce či čokoláda.

Nápoj se prodává s nejrůznějšími příchutěmi.

Pravdou je, že konzumace bubble tea není zdraví přínosná, ba naopak. Poskytuje vysoký obsah kalorií, a jen velmi málo živin. V případě, že je použit kvalitní čaj či ovoce, můžeme hovořit o zdroji vitamínů a antioxidantů, taková realita však zpravidla není.

Samotné tapiokové kuličky nemají příliš vysoký obsah kalorií, mají však nízký obsah bílkovin, vitamínů, minerálů i zdravých tuků. Bubble tea však obsahuje řadu cukru a mnohdy dalších sladidel. Například 400 ml bubble tea obsahuje kolem 240 kalorií, 50 g sacharidů a 40 g cukru.

Pravidelné pití bubble tea tak může přispívat ke zdravotním problémům, jako je:

  • nadváha a obezita
  • metabolické a kardiovaskulární problémy
  • zubní kaz
  • zvýšení riziko vzniku nemocí mozku
  • celkově zvýšené riziko vzniku rakoviny

Největší zdravotní rizika se týkají právě toho, že se jedná o zpracovanou potravinu, která obsahuje řadu cukru, zpracovaných surovin, sladidla, v některých případech také umělá barviva a kofein.

Ekologická stránka

Bubble tea se podává jen v plastových kelímcích, které jsou z vrchní části zalepeny plastem a podávají se k nim plastová brčka. Jedná se totiž o klasický nápoj „take away“. Bohužel i z tohoto pohledu se jedná o nápoj závadný pro životní prostředí. Díky prodeji bubble tea se do životního prostředí dostává řada dalších plastů.

I když si u stánku, ve kterém prodávají bubble tea jen těžko představíte, že byste sis jej mohli vyrobit doma, je to opravdu možné. Důležité je však sehnat tzv.

tapiokové perly, které lze sehnat na internetu, ale i v prodejnách se zdravou výživou. Zakoupit můžete perly menších i větších velikostí, přičemž mají zpravidla bílou barvu, pokud jsou syrové.

Po uvaření jsou téměř průhledné a lze zakoupit i barevné tapiokové perly.

Domácí výroba

Domácí bubble tea může být i mnohem zdravější, stačí použít opravdovou ovocnou šťávu a jen špetku přidaného cukru či sladidla. Pokud použijete kvalitní černý či zelený čaj, přidáte nápoji i na řadě antioxidantů a vitamínů. Do domácího bubble tea můžete přidat také chia semínka, lněná semínka, kokosové mléka a ochutit medem.

  • 100 g vařených tapiokových perlí
  • 1 šálek chlazeného čaje-černý či zelený, nebo lze použít kávu
  • 1 šálek mléka (kokosové, oříškové, BIO mléko apod.)
  • 4 kostky ledu
  • med či sirup

Perly tapioky stačí uvařit, přibližně 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je propláchněte studenou vodou a připravte do sklenic. Přidejte čaj, mléko, kostky ledu, popřípadě další ingredience (semínka, čerstvé ovoce apod.) a doslaďte medem či sirupem. Promíchejte a dopřejte si tento zvláštní nápoj.

Díky použitým ingrediencím v lepší kvalitě bude tento nápoj méně kalorickým a zdraví o mnoho přínosnější. Sladidlo můžete také naprosto vynechat či použít stévii nebo ovoce, které nápoj přirozeně osladí.

Zdroj, obrázků: https://www.flickr.com/photos/goodmami/1215519928, https://www.flickr.com/photos/oxborrow/1271433668, https://www.flickr.com/photos/mr_t_in_dc/3478078559

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector