Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku „Nejhorší je, že tímto likvidují konkurenci v ČR, protože nedodržují předpisy. U nás se vše velmi dobře kontroluje a proto jsou náklady vyšší. Někdo kdo na to kašle, nemá konkurenci. O zneužívaní dotací ani nemluvě. Jak je možné, že v jedné zemi se něco dotuje a ta to něco dováží za sníženou cenu k sousedům?“Lidi, všímáte si dobře, jak se vyrábí nenávist mezi sousedními národy ?Proč ?
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku „Je prosím normální, aby na krabičce bylo CZ a na vajíčku PL? Viděl jsem taková vejce v Penny marketu.“Okamžitě nahlásit potravinářské inspekci. Den, čas, místo ( prodejna ), přibližný počet, a spojení na sebe.Proč ? Ve středověku jsme chcípali na mor, protože jsme se nechránili.
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku je to svým způsobem legálníhttps://www.stream.cz/adost/10013824-jak-polske-slepice-snasi-ceska-vajicka
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku No, sice je mi jasne, ze i ceske vyrobky maji nejake mouchy, presto se je snazim kupovat, co to jde. Chci podporovat nase vyrobce. Rozhodne nekupuji nic polskeho, protoze vse, co se sem vozi, je hnusne, a to podporovat nechci.
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku Ale pamatuji dobu kdy i česká družstevní vejce měla salmonelu. Proto se přešlo na výrobu zmrzliny z prášku. A musela se tepelně upravovat, nebo se mrazili žloutky i bílky ,které odebírali pak cukrárny a pekárny Když se dobře tepelně upraví, tak nebezpečí nehrozí. Dokonce i krém se může dělat , ale šlehat v horké vodní lázni. Ani když si odeberete pár vajec od soukromníka , tak není jistota že jsou nezávadná.
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku „Řetězce musí stáhnout miliony vajec z Polska“, Takže v Polsku okamžitě dojdou vajíčka.
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku Naopak, myslím že by jich mělo mít Polsko brzy přebytek a nikdo by je něměl od nich dovážet. Ať si je ta firma rozdá nebo „prodá“ hrdým Polákům, ať sami poznají, čím jejich firmy tráví Evropu. Proč mi se na ně pořád orientujeme? už se nedivím, proč vedeme ve výskytu rakoviny! Kontroly Polského zboží jsou stále NEDOSTATEČNÉ!
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku Nepochopil jste, Pavel Stavjaník upozornil pouze na formulaci zprávy, kterou tak lze vyložit úplně jinak, než bylo myšleno. Lepší by bylo formulovat : „… polských vajec z českého trhu…“
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku Kupuji jedině vejce označená =CZ=Moc času mi to nezabere, abych si otevřel krabičku a vejce zkontroloval, že jsou česká….
Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku Nemůžu si pomoct ale polský potraviny jsou otřesný.
A nedaj si říct a nedaj si říct. PL = ČOI.
Řetězce si nechávají z Polska dovážet k nám na prodej levná nekvalitní vajíčka se salmonelou protože si to prý zákazníci přejí. Náš zákazník náš pán.
Když si ty vejce člověk uvaří, tak jim nic není. Salmonelu to okamžitě zlikviduje.Klidně bych si je koupil a zkonzumoval.Jestli je budou likvidovat, tak je to obrovská hloupost.
Uživatel požádal o vymazání
A na ty vejce a krabičku šaháte v atomobleku, který následně zakopete 10 metrů pod zem?
Taky si myslím že je to kravina. Stačí je třeba vytlouct a upravit pasterizací, nebo zamrazením na vhodnou minus teplotu. Já sám jsem objevil že jednu vadnou šarži mám. A než se objevili informace o salmonele tak jsem jich už 6 spotřeboval A neposr… sem se. A ony taky nemusí být všechny špatné. v balení může být jen jedno vadné. to ovšem bez rozboru nepoznáme. Akorát to chce pořádně umýt ruce po skořápce
Z lásky k česku….
Jo, jasně, z Polska se k nám dovážejí kvalitní potraviny. Už se těším na podobný placený článek v horizontu 2 týdnů…..
Doufám, že to jsou ty, co měli minulý týden v Albertu v akci za 16,-
salmonela…výborný patentovaný v PL doplněk na 100 procentní hubnutí cena po této reklamě 117 Kč plus jedno zdarma celé balení jen 600Kč bez poštovného a balného mimořádná …
Jak je to PL, tak me to rozrusi asi jako zprava o potravinovem skandalu v Cine.
Pokud se vejce tepelně opracují, tak není problém. Salmonela je choulostivá na teplotu a nízké pH. Stejnak tatarák či majonézu se syrovými vejci dělá již málo kdo.Salmonela je na skořápce, takže kvůli této akci je asi více povyku. Nevěřím, že by více než milion vajec bylo závadných a že by to byla 1 šarže. Chudák český dovozce a jeho zaměstnanci….
Já bych Vám přál čuchnout si k tomu „povyku“, který momentálně v koupelně a na záchodě horem a dolem produkujeme. Ještě tak před dvěma hodinami bych to bral podobně jako Vy.
Tak to věřím, že salmonelóza je velmi nepříjemná a vůbec se nedivím Vaší reakce. Bylo to z vařených vajec?
Snídali jsme vajíčka na měkko. Abych byl přesný, byla skoro na hniličku, zjevně to nestačí.Co mi opravdu vadí a rád bych věděl, kdo je za to odpovědný, je to, že v Polsku a např. i v Chorvatsku začali tato vejce stahovat pět dní před tím, než je začali stahovat v ČR. Pět dní zpoždění mi přijde dost.
A co treba domaci majoneza? A co prenosy dotykem, kdyz je na skorapce?
Ten pán neví, jak se dělá majonéza a tatarák. Z vařených vajec to dost dobře nejde.
Ten pán odpovídá, že většina majonézu kupují a požadavky na potravináře z vlastní zkušenosti jsou dost přísné…O majonéze i tataráku z vařených vajec jsem ještě neslyšel.
Salmonela se může dostat i dovnitř vejce, pokud je špatná skořápka. Jinak se může běžně vyskytovat na skořápce, obzvláště pokud není čistá. Záleží hodně hygieně, což je samozřejmost u vajec. Ptáci bývají „přenašeči“ salmonely zejména svými exkrementy.
Dovozce to prostě reklamuje u výrobce. A proč by se to mělo dotknout zaměstnanců, to jaksi nechápu. maximálně tu budou muset vyklidit z těch regálů. Řetězce by si měly dobře rozmyslet, kde budou zboží nakupovat. Když vidím v regálu vejce z Polska, tak je prostě nekupuju. Musíte ale koukat i na samotná vejce, nedávno bylo na krabici CZ a teprve na vejcích PL.
Naprostý nesmysl se skořápkou.A navíc, právě dnes si čím dál tím víc lidí dělá domácí majonézu a vejce na různé nízké tepelné úpravy. Jenže to nesmí být polská….
tak já tatarák zrovna dělám často a asi nejsem sám, kdo si ho dává i v hospodě.Jinak syrové vejce můžete sníst třeba ve skle (3vejce do skla 🙂 ), na hniličko, majonéza, někdo dává syrová vejce do tvarohu, volské oko, knedlíky s vejcem (já je dávám až na konec než to jde na talíř jen trochu prohřát), … Prostě syrové vejce se v kuchyni používá i dnes docela dost často.Salmonelu jsem ještě neměl. Také si myslím, že vyhazovat několik šarží je zbytečnost, stačilo by je převařit. Nebo z nich udělat štěpánskou, ptáčky, pštrosí vejce, knedlíky, … prostě je tepelně zpracovat
No já raději syrové ne i když mám rád na hniličku nebo vejce na měkko . do tvarohu ano a pak do buchet se salmonela v troubě zničí. Jak jsem psal v příspěvku výše i u nás se v 70 letech doporučovalo tepelně upravit. protože slepičí vejce z většiny družstevních chovů bakterie obsahovali a jistota nebyla ani u domácích chovů. Na krémy se doporučovali kachní a husí vejce. Jenže postupem doby se i u nich objevila salmonela. Proto od těch dob raději pořádně tepelně upravuji. Protože vím co je to salmonelóza , kterou jsem kdysi dávno chytl v Rumunsku. A majonéza i tatarák se se může dělat z hluboce zamrazené vaječné melanže. To ovšem nevím kolik stupňů mrazu musí být aby se bakterie zničili.
Pán bude gurmán a odborník asi šéfkuchař. Domácí tatarák a majonéza z vařených vajec? Není ten tatarák i z vařeného masa?
polsko to je evropska cina a my to porad kupujeme, hlavne ze je to levne
Nemáte úplně pravdu. Když budete v Polsku, je tam většina věcí kvalitních. Problém je tlak řetezců na nízkou cenu, tedy zároveň i kvalitu. To asi z lásky k Česku….
Dnes ráno jsme snídali vajíčka na měkko, ty z Kaufladnu polské, oba se ženou zvracíme.
„vitajte v krámu uniwerzalnym! co pan šuka všistko mame: kot packówy, fazule jantarówe, lizaki malinówe…“
Myslím, že je našich vajec na našem trhu nadbytek a tak tady máme uměle vyvolanou ochrannou akci. U nás doma se tatarák nedělá a tak se všechny vejce zpracovávají tepelně, tudíž žádné obavy.
Před nedávnem solení posypovou solí, teď zase salmonela. Třeba je to jen náhoda…
Tak jsem právě v Kauflandu vrátil plato vajec(30 ks) a bez problémů a bez účtenky. Je zajímavé, že na obalu bylo označení CZ (pouze třídírna) a malým písmem – země původu Polsko.
Uživatel požádal o vymazání
U 30 ks plata je to problém. Jeden neví, kde ten malý nápis „země původu“ hledat a na vejce přes folii je špatně vidět
Uživatel požádal o vymazání
A když se to vejce tepelně zpracuje, třeba uvaří natvrdo, tak ta salmonela tam stále je?
Jak byl v článku řečeno, tak stačí 72° po dobu 16 vteřin. Takžte v polívce, v do těsta a pod. to není problém. Ale na volské oko, na měkko, do majonézy to není vhodné.
Budete mít zájem:  Lékař Vstup Do Armády?
A já se ptám, proč také nevyvážíme tuny vajec (bez salmonely) do ciziny?
Salmonela je za příplatek?
Uživatel požádal o vymazání

Téma Nebezpečné výrobky

Inspekce zjistila další doplněk stravy s vysokým obsahem amygdalinuSušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole internetového prodeje narazila na doplněk stravy obsahující nadlimitní množství látky amygdalin.

Zákaz plastových výrobků pro styk s potravinami s přídavkem bambusových či dalších rostlinných vlákenSušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Obliba používání plastových výrobků pro styk s potravinami s přídavkem bambusových vláken v nedávné době značně stoupla. Spotřebitelé se mnohdy domnívají, vzhledem k deklaraci bambusu a často zmiňované snadné rozložitelnosti, že se jedná o ekologické produkty.

Bohužel v drtivé většině jde o plastové výrobky (z melamin-formaldehydových pryskyřic), kde bambusová vlákna vystupují pouze jako přísada.

Z nedávného testování navíc vyplynulo, že právě tyto plastové výrobky zhruba v polovině případů představují pro zákazníky zdravotní riziko.

Pozor na nebezpečný doplněk stravySušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně varuje spotřebitele před zdraví ohrožujícím doplňkem stravy s velmi vysokým obsahem látky amygdalin. Ta se po požití v těle mění na kyanovodík a kyanidy.

Inspektoři objevili ostré kousky kovu v toustovém chlebuSušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na šarži toustového chleba, ve kterém se našlo větší množství ostrých kovových střepin.

Varování před zdraví škodlivým doplňkem stravy Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během kontroly internetového prodeje zachytila nebezpečný doplněk stravy.

Několikanásobně překročený limit nebezpečné látky v sezamových semenech z IndieSušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v tržní síti dvě šarže sezamu obsahující nadlimitní množství rezidua pesticidu ethylenoxid.

Varování před zdravotně závadnými krevetamiSušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Obchod v areálu pražské tržnice SAPA prodával nebezpečné zmražené krevety, informovala Státní veterinární správa (SVS).

Bakterie listerie v kozím sýruSušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Státní zemědělská správa (SVS) varuje spotřebitele před kozím sýrem, který prodával obchodní řetězec Lidl. Obsahuje zdravotně závadné bakterie Listeria monocytogenes.

Nebezpečný doplněk stravy musí okamžitě pryč z tržní sítěSušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila neprodlené stažení doplňku stravy Brawn Nutrition TREN. Laboratorní analýza v něm prokázala přítomnost steroidů.

Salmonela v salámu španělského výrobceSušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před fermentovaným salámem fuet ze Španělska, s nejvyšší pravděpodobností obsahuje salmonelu.

Laboratorní analýza odhalila ropné oleje v rozinkách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila okamžité stažení a současně uvalila zákaz uvádění na trh doposud neuvolněné šarže potraviny Rozinky Malayer, značení šarže a data minimální trvanlivosti: do 12/2021, v baleních po 10 a 1 kg (pozn. z Iránu) z důvodu kontaminace minerálními oleji.

Pozor na mražené kuřecí kuličky prodávané v Icelandu

V mraženém kuřecím polotovaru odhalila laboratorní analýza bakterie rodu Salmonella. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto vydala varování před konzumací tohoto výrobku a prodejci nařídila stažení závadné šarže z tržní sítě.

Varování před mraženými jahodami z Icelandu

Dvě šarže mražených jahod distribuovaných firmou Czech Frost do prodejen Iceland Czech označili hygienici jako nebezpečné pro zdraví obyvatel. Mohou způsobit žloutenku typu A.

Potravinářská inspekce varuje před nebezpečným doplňkem stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v tržní síti zachytila doplněk stravy, který je vzhledem k obsahu rozpouštědel a dalších nepovolených látek pro lidské zdravý škodlivý.

Pozor na nebezpečné sterilované houby

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v tržní síti odhalila výrobek „Muklor – sterilovaní smrži, 200g“ s obsahem houby známé jako ucháč obecný, jehož konzumace patří do vysoce rizikové skupiny.

Potravinářská inspekce zadržela více než 6,5 tuny nebezpečných sušených fíků

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) spojili své síly s Celním úřadem pro Středočeský kraj – územní pracoviště Rudná. Podařilo se jim zamezit, aby se na náš trh dostalo 6 660 kg sušených fíků z Turecka, které obsahovaly nadlimitní množství aflatoxinů.

Maminky pozor na kuřecí bio příkrm, může obsahovat plastové částice

Státní veterinární správa zveřejnila varování. Masový příkrm prodávaný v řetězci drogérií dm drogerie markt může obsahovat části plastové fólie modré barvy.

Pstruzi z Itálie obsahovali leukomalachitovou zeleň

Státní veterinární správa varuje spotřebitele před pstruhy dovezenými z Itálie. Laboratorní analýza v jejich svalovině odhalila zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň v koncentraci téměř 7x vyšší, než je povolený limit.

Inspekce nevpustila do oběhu čaj z Číny, obsahoval nadlimitní množství pesticidů

Státní zemědělské a potravinářské inspekci společně s Celním úřadem Praha – Ruzyně se podařilo zajistit zásilku zeleného čaje z Číny. Laboratorní rozbor u něj odhalil mnohonásobně překročené limity hned dvou různých typů pesticidů.

Potravinářská inspekce odhalila rozinky s nadlimitním množstvím ochranotoxinu A

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v rámci kontrol odebrala v prodejně JEDNOTA, spotřební družstvo v Suchdolu nad Lužnici vzorek rozinek, u kterých laboratorní analýza prokázala nadlimitní množství toxické látky ochranotoxin A.

Kompletní seznam míst, kam se dostalo 1164 kg hovězího masa z Polska, jež pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden potvrdila salmonela

Díky systému evropského rychlého varování RASFF se toto pondělí naši veterináři dozvěděli o dalších 1164 kg hovězího masa z Polska, které pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden prokázala přítomnost nebezpečné bakterie salmonely. Dnes se podařilo odhalit poslední místa, kam se potenciálně závadné maso dodalo.

Státní veterinární správa odhalila maso z Polska nakažené salmonelou

Okamžité stažení přibližně 700 kg hovězího masa z Polska nařídila Státní veterinární správa poté, co laboratorní rozbory potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. V důsledku toho plánuje Ministerstvo zemědělství v průběhu dnešního dne vyhlásit mimořádná veterinární opatření.

Inspekce v Praze odhalila nelegální výrobnu mungo klíčků

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci s Policií ČR provedla kontrolní akci, při níž se jí podařilo v nelegálním potravinářském podniku zajistit téměř 437 kg závadných mungo klíčků a fazolek. Další pěstování a výrobu potraviny „mungo klíčky“ v daném prostoru okamžitě zakázala.

Zkažené maso, vejce… Zemědělská velmoc, kterou už nikdo nechce? Polsko si vykopalo vlastní hrob

Není snad rok ba pololetí, kdy by nepropukl nějaký skandál s polskými potravinami, nad kterými zůstává rozum stát.

  Kdo už si dnes vzpomene na kauzu z roku 2013, kdy se například zjistilo, že polská sušená vejce jsou vyráběna ze zkažených vajec a obsahují několikanásobně více bakterii než je v normě? Nebo že ve stejném roce odeslala jedna polská firma na trh sušenky „vylepšené“ jedem na krysy?

O rok dříve se provalila dodnes snad nejlegendárnější kauza. Místo kuchyňské soli se do mnoha polských produktů přisypávala sůl k posypu silnic. Tento vylepšený recept mimochodem polští potravináři používali od roku 1999.

Ve stejném období také propukla kauza, která je ze současného pohledu více než aktuální. 16 polských firem bylo usvědčeno ze zpracování a prodeje nemocných krav nebo rovnou zdechlin zvířat, které cestu na jatka nepřežila.

Ani salmonela v polských potravinách není novinkou. V roce 2016 se objevila v polském vepřovém a krůtím mase a z prodeje muselo být staženo 3,5 milionu polských vajec.

O rok později byla salmonela nalezena v kuřecím mase, a dokonce špenátu a čokoládě od polských výrobců. Vloni se k nám dostalo čínské zelí a jablka přecpané pesticidy.

Korunu všemu v roce 2013 nasadily bezlepkové sušenky plné lepku. Letošní kauza s polským hovězím tedy není žádná novinka.

Čtěte také:

  • Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

Co nám to ovšem o Polsku jako zemědělské velmoc říká? Je evidentní že v zemi nefunguje potravinářská a hygienické kontrola. Na většinu kauz nepřišli totiž sami Poláci, ale upozornili na ně zahraniční hygienici nebo novináři, kteří se vplížili do zákulisí polského potravinového gigantu. Co ovšem po každé aféře následuje je stejná reakce. Na straně Polska je vše v pořádku. Jedná se o pokus očernit Polsko. „Ujišťujeme vás, že polská inspekce je jednou z nejlepší v rámci EU,“ prohlásila šéfka komunikace polského ministerstva zemědělství Anita Szczykutowiczová v roce 2013.

Během české aféry s likérkou Drak a metanolem se Poláci vysmívali a bránili, že posypová sůl nikoho nezabila.

Dnes ministr Krzysztof Ardanowski varuje, že na případné kontroly polského hovězího odpoví kontrolami českého piva.

Nejeden český pivovarník by se možná rád pana ministra zeptal, zda v něm, tak jako v polském hovězí, byla nalezena salmonela, ale drzost a účelovost polské obrany je zjevná, a nepotřebuje dalších komentářů.

Z výše popsaného je jasné jedno Za špatnou pověst svého zemědělského impéria si Polsko může samo. Je třeba říci, že mnohé polské potraviny i na našem trhu patří mezi špičky.

Bohužel jejich pověst drtí podobné často až vražedné způsoby, při nichž se pokouší nepoctiví polští výrobci ošidit zákazníka a vytřískat pár zlotých navíc. Nad takovým chováním by se měli Poláci pohoršovat.

Za to skutečně ti, co na ně upozorní nemohou.

A ani oháněni Evropskou unií, ke které chtějí často hnát spory o kvalitu svých potravin a zpřísněný dohledový režim nad nimi Polsku nepomůže. Stejně ani společná ochutnávka polského hovězího, které se zúčastnil před novináři prezident Dudy a ministr Ardanowského , tak, jak se konala minulý týden, také důvěru nezvedne.

Polsko musí spolknout hrdost a přiznat si, že má problém a začít jej řešit. Nebo jej za něj začnou řešit jiní. EU nepochybně ráda použije podobné kauzy k tlaku na Varšavu.  Dokud se tak nestane a budeme mít každý půl rok nebo i častěji na stole další a další aféry Polsko může na důvěru a dobrou pověst svých potravin, ale i sebe, jako seriózního partnera zapomenout.    

Budete mít zájem:  Jaké Léky Na Bolesti Břicha?

Za měsíc se do Česka dostalo 21 tun polského drůbežího se salmonelou. Většina už se snědla

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do ČR dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 21 tun masa. V pátek to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou to byly chlazené produkty, když testy bakterie zjistily, byly už snědené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.

Dvanáct příjemců těchto zásilek, mezi nimiž jsou například Těšínské jatky nebo firma Bilbo Šmak z Mostu, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala.

Ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví z pražské hygienické stanice Pavla Svrčinová řekla, že hygienici řešili kvůli podnětu zákazníka se zdravotními obtížemi krůtí rizoto sypané sýrem v pražské restauraci Slunečnice. V provozovně zjistili, že v polském mase byla salmonela, informaci dali do evropského systému rychlého varování.

„Každoročně v tomto ročním období narůstá počet hlášení alimentárního onemocnění jak ze strany postižených konzumentů, tak ze strany laboratoří či ošetřujících lékařů.

Za poslední měsíc se skoro každý týden objeví takové hlášení, které je ze strany hygienické stanice hlavního města Prahy prošetřeno jak u nemocných, tak v příslušných potravinářských podnicích,“ dodala ředitelka.

Veterináři naposledy informovali o zásilkách se salmonelou na konci května, kdy uvedli, že se do ČR od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího se salmonelou.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

V polovině dubna se pak veterináři domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření.

„Od 18. dubna, kdy po dohodě s ministerstvem začala správa opatření uplatňovat, byla opatření postupně uplatněna celkem ve 24 případech,“ dodal mluvčí. Poslední bylo vypsané 11. června. V posledních dvou týdnech tak už nová opatření nemuseli veterináři vypisovat.

„Místně příslušná krajská veterinární správa může opatření uplatněná proti konkrétnímu provozovateli zrušit, pokud dotyčný doloží, že přijal veškerá opatření, aby na trh neuváděl kontaminované potraviny – nejlépe sérií vyhovujících vyšetření. Aktuálně jsou tedy v platnosti opatření v 19 případech,“ vysvětlil Vorlíček.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.

Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu.

Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

Ředitelka hygienické sekce potom varovala i před přenosem skrze zelené listy, cibulovou a stonkovou zeleninou, rajčaty, malinami, melouny, klíčky, kořením a suchými bylinkami. „Na všechny tyto potraviny by si spotřebitelé měli dávat pozor a řádně je umývat – saláty, maliny či řádně tepelně opracovat – koření, sušené bylinky, vejce, maso,“ uzavřela.

Hnus na pultech! Z Polska nám poslali kuřecí se SALMONELOU!

Že už k nám Poláci nebudou posílat závadné potraviny? Omyl! Na pultech se nyní objevilo kuřecí maso se SALMONELOU!

Posypová sůl v potravinách, kyselina mravenčí v polských okurkách, nebezpečné bakterie E.coli v sušených vejcích nebo kakao bez kakaa, seznam závadných polských potravin dovezených v minulých letech do Česka není zrovna krátký. Po velkém potravinovém skandálu se naši sousedé dušovali, slibovali lepší kontroly, propagovali svoje jídlo na veletrzích, jenže je to tady zase!

Laboratorní vyšetření z 16. dubna prokázala přítomnost salmonely v balených, hluboce mražených stehenních řízcích bez kosti a kůže od polského výrobce. Na závadné kuřecí maso upozornila Státní veterinární správa.

Zásilka z Polska byla okamžitě pozastavena. „Ještě tentýž den byl telefonicky informován provozovatel místa příchodu zásilky a bylo zahájeno stahování výrobku z tržní sítě.

Informace o nálezu byly rovněž předány krajské hygienické stanici a vloženy do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), neboť část zásilky byla distribuována na Slovensko.

Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Salmonela se týká konkrétně tohoto výrobku: Název: Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení) Balení: 6 x 2 kg DMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti) Množství: 10 200 kg

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou).

Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné.

Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).

Setkali jste se v obchodě se závadnými potravinami nebo jiným nekvalitním zboží? Napište nám to a varujte tak ostatní! Náš e-mail je [email protected], případně volejte na telefon 606 09 09 09. Jsme na vaší straně!

  • NEPŘEHLÉDNĚTE:
  • Muž byl čtvrt století veganem a zničil si zdraví. Zachránil ho návrat k masu
  • Video, které vám zničí chuťové buňky. Takto se vyrábějí vaše oblíbené párky

ana TN.cz

Česká potravina

V pražské hromadné dopravě se nedávno objevily plakáty, na kterých se lidská ústa co nevidět s velkou chutí zakousnou do polských rajčat, pečiva či jiných lahodně vypadajících potravin z Polska. Pod obrázky jsou nápisy „miluji polské pečivo“,  „miluji polské jahody“ či „miluji polský med“. Projekt má i svoje vlastní webové stránky a facebookový profil.

Za masivní kampaní stojí polské ministerstvo zemědělství, které se tak snaží vylepšit polským potravinám v tuzemsku reputaci. Má upozornit také na to, že polské potraviny jsou kvalitní. Právě kvalitě polských potravin Češi příliš nedůvěřují. 

„Polským výrobkům se vyhýbám“

„Je jasné, že po všech těch aférách, co u nás v souvislosti s polským jídlem byly, bude chtít tamní ministerstvo zemědělství očistit jméno polských potravin. V Česku jsou momentálně polské potraviny a produkty na ústupu a já myslím, že právem.

Nevím, zda je to správně či nikoliv, ale jako spotřebitel jsem také ovlivněn tím, co se v tomto směru u nás s polskými potravinami dělo, a pokud jdu nakupovat do supermarketu, tak se polským výrobkům vyhýbám.

Jednoduše je fakt, že se k nám dováželo to nejhorší z jejich produkce s mizivou kvalitou,“ říká šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář.

„Pokud by se měla obnovit naše důvěra v polské potraviny, pak je nutné, aby kontrola, která sem produkty vozí, byla opravdu dobře nastavena.

Poláci mají dobré jídlo, sám jsem se o tom několikrát přesvědčil, mají například skvělou zeleninu nebo i maso. Třeba známé maso wolovina, které má garantovaný chov a je opravdu ve skvělé kvalitě, se kupovat určitě nebojím.

Ale jde o to, aby se k nám nedostávalo něco, co už je v Polsku při nakládání na odpis,“ dodává šéfkuchař.

Solná aféra a salmonela

Před třemi lety například vyšlo najevo, že polské firmy prodávaly technickou sůl a vydávaly ji za sůl kuchyňskou. Firmy, které byly do aféry zapletené, prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů po celém Polsku i v České republice.

Veterinární správa zhruba ve stejnou dobu nepustila na tuzemský trh více než půl tuny čerstvého kuřecího masa z Polska. Maso bylo znečištěno obsahem útrob a mělo pohmožděniny.

V dubnu a červnu letošního roku nechali zase veterináři stáhnout deset tun zmraženého kuřecího masa z Polska, které obsahovalo salmonelu. Následně se premiér Bohuslav Sobotka s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou dohodl na těsnější spolupráci mezi kontrolními orgány jednotlivých zemí. 

Dalším případem byly desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec, které zabavila polská policie. Prášek totiž obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Státní potravinářská inspekce také odhalila pančovaný med z Polska. Podle SZPI byl do něj přidán rýžový sirup. 

Zdroj: lidovky.czZpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade ve Varšavě.

Budete mít zájem:  Dechovou zkoušku na alkohol ovlivní i směs do ostřikovačů!

Vydáno: 31.7.2015

Autor: CzechTrade

Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

ČR | Ještě nedávno měli čeští spotřebitelé obavy z nákupu vajec kvůli aféře s fipronilem. Ten se však v českých vejcích neprokázal, ta dovozová byla a jsou před puštěním do prodeje kontrolována. V každém případě slepičí vajíčka v jednu chvíli poměrně náhle zmizela z pultů a podražila.

Foto: dTest

Můžeme se i přes nárůst ceny spolehnout na jejich kvalitu? Jak jsou na tom vejce se salmonelou? Časopis dTest provedl nezávislý test celkem 16 balení čerstvých slepičích vajec z maloobchodní sítě. V žádném testovaném vzorku bakterie salmonely neodhalil. Jediné, co spotřebiteli „hrozí“, jsou různě čerstvá vejce v jednom balení.

Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v maloobchodě stejně jako běžný spotřebitel 16 balení čerstvých vajec a poslal je do laboratoře. Tam se zkoumala přítomnost salmonely, čerstvost, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Vedle toho odborníci posuzovali případné vnitřní vady, znečistění, pachy a cizí látky.

„Do testu jsme vybírali vejce, která jsou na českém trhu nejdostupnější, tedy od slepic z klecového a halového chovu. Pro srovnání jsme přikoupili i dvoje vajíčka z biochovu a jedna s názvem Omega-3. Posuzovali jsme spotřebitelskou kvalitu vajec. Zhodnocení etického hlediska jsme ponechali na spotřebitelích.

Ti mohou způsob chovu slepic snadno vyčíst z razítka na skořápce,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Průměrný obyvatel České republiky sní ročně zhruba 250 vajec, nejvíc v období Velikonoc. Zajímá ho proto jejich kvalita.

Jaký je hlavní závěr testu? „Z našeho spotřebitelsko-výživového úhlu pohledu jsme žádné vážnější prohřešky neodhalili.

Žádné z testovaných vajec nebylo kontaminováno bakterií salmonely,“ konstatuje Hana Hoffmannová a dodává: „Mezi testovanými vejci jsou výraznější rozdíly jen v čerstvosti a v obsahu omega-3 mastných kyselin.“

Test ukázal, že v jedné krabičce se prodávají vejce různého stáří. Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek, které ji udávají na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce.

„Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení. Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce.

U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Množství žádoucích omega-3 mastných kyselin ve vejcích se stejně jako barva žloutku odvíjí od složení potravy, která je slepicím podávána. Čím více je omega-3 v krmivu, tím více se jich do žloutku dostane. Vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky krmené lněným semenem, rybím olejem nebo šrotem a mořskými řasami.

Nejlépe z této zkoušky vyšla vejce z klecového chovu, která přítomnost omega-3 avizovala na svém obalu (Schubert partner Omega pro Čerstvá vejce). Jejich tuk obsahoval bezmála čtyři procenta omega-3 mastných kyselin, takže vejce dostála svému slibu na obalu. Nejmenší podíl měly se shodným množstvím 0,2 % omega-3 tři vzorky: Česká vejce, Schubert partner Fitness vejce a Podestýlková vejce.

Množství naměřeného cholesterolu ve vejcích odpovídalo hladinám uvedeným v Databázi složení potravin ČR. Zjištěné hladiny cholesterolu, nasycených mastných kyselin a další podrobné výsledky přineslo březnové vydání časopisu dTest.

Přehled testovaných vajec najdete na webu www.dtest.cz.

Tipy dTestu:

Země původu: Sledujte údaje nejen na obalech, ale i na skořápkách vajec. Slepice snášejí vejce v produkčních farmách, odkud pak míří do třídíren/balíren. Někdy se vejce balí nedaleko, jindy se převážejí až za hranice. Z jaké konkrétní třídírny balení vajec pochází, se dozvíte z číselného kódu na vnější straně papírového obalu.

Naproti tomu kód, který je k nalezení na skořápkách, udává, kde bylo vejce sneseno a v jakém typu chovu. V praxi to znamená, že vajíčka mohou pocházet z jiné země, než kde byla následně vytříděna a uložena do krabičky.

Pro příklad netřeba chodit daleko, přímo v našem testu jsou jím Schubert partner Bio čerstvá vejce z Polska zabalená v České republice.

Čerstvost vajec: Z pohledu legislativy se mohou jako „čerstvá“ označovat vejce třídy A, tedy v podstatě všechna běžně prodávaná vejce. Pokud jsou vajíčka na pultu do devátého dne po snášce, mohou nést nápis „extra čerstvá“. Oficiálně je minimální doba trvanlivosti u vajec stanovena na 28 dní po snesení.

Přičemž spotřebitelům se smějí nabízet do 21 dnů od snášky. Právní předpis ukládá výrobcům „skladovat je a přepravovat v suchu mimo přímý dosah slunce a v nekolísavé teplotě v rozmezí od 5 do 18 °C“. Pokud se budete držet stejného návodu i po přinesení domů, budou vejce použitelná i po uplynutí oficiální minimální lhůty.

Čerstvé vajíčko poznáte tak, že uvařené natvrdo nejde dobře oloupat.

Zdroj: dTest

Do Česka se za měsíc dostalo 21 tun drůbežího masa z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 14 případů

Kde se nacházíte: iROZHLAS.

cz / Zprávy z domova | Související témata: maso salmonelóza Polsko Státní veterinární správa České republiky Evropská komise ministerstvo zemědělství salmonela

Dvanáct příjemců těchto zásilek, mezi nimiž jsou například Těšínské jatky nebo firma Bilbo šmak z Mostu, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala.

Do Česka se za měsíc dostalo 16 tun polského masa se salmonelou. Nejspíš se všechno snědlo

Číst článek

Ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví z pražské hygienické stanice Pavla Svrčinová řekla, že hygienici řešili kvůli podnětu zákazníka se zdravotními obtížemi krůtí rizoto sypané sýrem v pražské restauraci Slunečnice. V provozovně zjistili, že v polském mase byla salmonela, informaci dali do evropského systému rychlého varování.

„Každoročně v tomto ročním období narůstá počet hlášení alimentárního onemocnění jak ze strany postižených konzumentů, tak ze strany laboratoří či ošetřujících lékařů. Za poslední měsíc se skoro každý týden objeví takové hlášení, které je ze strany hygienické stanice hlavního města Prahy prošetřeno jak u nemocných, tak v příslušných potravinářských podnicích,“ dodala ředitelka.

Veterináři naposledy informovali o zásilkách se salmonelou na konci května, kdy uvedli, že se do České republiky od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího se salmonelou.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. Česká republika od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

V polovině dubna se pak veterináři domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření. „Od 18. dubna, kdy po dohodě s ministerstvem začala správa opatření realizovat, byla opatření postupně uplatněna celkem ve 24 případech,“ dodal mluvčí.

Veterináři našli salmonelu v půl tuně kuřecích řízků z Polska. Většinu už lidé snědli

Číst článek

Poslední bylo vypsané 11. června. V posledních dvou týdnech tak už nová opatření nemuseli veterináři vypisovat.

„Místně příslušná krajská veterinární správa může opatření uplatněná proti konkrétnímu provozovateli zrušit, pokud dotyčný doloží, že přijal veškerá opatření, aby na trh neuváděl kontaminované potraviny – nejlépe sérií vyhovujících vyšetření. Aktuálně jsou tedy v platnosti opatření v 19 případech,“ vysvětlil Vorlíček.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.

Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu.

Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

Ředitelka hygienické sekce potom varovala i před přenosem skrze zelené listy, cibulovou a stonkovou zeleninou, rajčary, malinami, melouny, klíčky, kořením a suchými bylinkami. „Na všechny tyto potraviny by si spotřebitelé měli dávat pozor řádně je umývat – saláty, maliny či řádně tepelně opracovat – koření, sušené bylinky, vejce, maso,“ uzavřela.

Další články

Nejčtenější

Koronavirus, MS hokej 2021, Parlamentní volby 2021, Výsledky voleb v obcích, Film, Koronavirus v Česku, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, SK Slavia Praha, Petra Kvitová, Euro 2020, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Seznam ministrů, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, Datová žurnalistika, SPORT – rychlé zprávy, Fotbal online, Hokej online, KLDR, Předvolební průzkumy, Afghánistán, Rychlé sportovní zprávy, Gabriela Koukalová, Sýrie, Bramborový salát, Bitcoin, Ester Ledecká, EURO 2020, ZŠ Plynárenská Teplice, Sucho, Izrael, Real Madrid, Kim Čong-un, Donald Trump, Nemocnice na Bulovce, Andrea Vrbovská, Tomáš Horáček, Zuzana Čaputová

Doporučujeme

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector