Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Milujete vůni čerstvého chleba? U toho kupovaného to ale není úplně ono, že? Bochníky jsou často jen rozmrazené, nevydrží tak dlouho měkké a brzy se kazí.

Pokud navíc hledáte třeba bezlepkový chléb, docela si připlatíte. Naštěstí jsou tu domácí pekárny, které vám připraví poctivý chléb i mnohé další dobroty v podstatě samy.

Plánujete její koupi? Poradíme vám, na co se zaměřit, aby pekárna vyhovovala všem vašim potřebám.

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Podle čeho vybírat domácí pekárnu?

Trochu jiný pecen: výhody a nevýhody domácí pekárny

Nejspíš už jste se pro koupi rozhodli, přesto bychom na začátek nejdříve rádi shrnuli pozitiva, která s sebou koupě pekárny přináší a také drobná negativa, kterým se nevyhnete.

První výhoda vás nejspíš napadne okamžitě – čerstvé pečivo. Chléb nebo takové croissanty vytažené přímo z pekárny zkrátka nic nenahradí.

A pokud bydlíte třeba na vesnici, nemusíte vstávat s kokrháním kohouta, aby na vás zbylo ještě pečivo v obchodě. Také máte jistotu, že jeho příprava nespočívá jen v rozmrazení polotovaru.

Víte, jaké suroviny byly použity a navíc ze sebe budete mít radost, jak se vám to pěkně povedlo.

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Další výhodou je rozmanitost, kterou domácí pekárny vládnou.

Mysleli jste, že to chlebem začíná a končí? Kdepak! V pekárně si snadno připravíte mnoho dalších druhů pečiva (vánočky, bagety, rohlíky), ale i další dobroty, o kterých si víc řekneme za chvíli.

Můžete být zkrátka klidně nároční a ochutnat třeba jogurtový nebo banánový chléb. Vyzkoušejte kombinace, které by vás dřív ani nenapadly, pekárna vám ráda pomůže!

A jako poslední výhodu ještě zmíníme cenu. Pečivo samozřejmě není něco, na čem byste hned při prvním výsledku ušetřili stovky korun. Zvažte ale, jak často v supermarketu koupíte třeba 10 rohlíků nebo velký pecen chleba.

Chléb z domácí pekárny vám skutečně vydrží déle čerstvý, takže nebudete muset zbytek zužitkovávat na topinky nebo vyhazovat do koše.

Pokud navíc držíte bezlepkovou dietu, ušetříte s každým nákupem ještě víc.

  • Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci
  • Chléb z domácí pekárny se od klasického bochníku liší tvarem. Zato vám však vydrží dlouho čerstvý

Příkon těchto přístrojů se pohybuje cca v rozmezí 400-900 W, zásadní rozdíly však v délce přípravy nepocítíte. Udávaná maximální spotřeba pekárny se v průběhu přípravy totiž mění. (nejvíc energie stojí samotné pečení).

Průměrná spotřeba je v podstatě zanedbatelná, pohybuje se v rozmezí 0,2-0,5 kwH (asi 2 Kč). To znamená, že pokud přičtete suroviny, střední bochník chleba vás vyjde na cca 15 Kč.

Pro úplnou informaci dodáváme, že spotřeba energie s pekárnou je daleko nižší než při pečení v elektrické troubě.

I nevýhody se nějaké najdou, je jich ale málo. Ta první je, že domácí pekárna zabere v kuchyni celkem dost místa. Rozměry se pohybují kolem 30-40 cm a váha okolo 5-8 kg. Důležité je vyhradit pořádný prostor i na výšku, abyste mohli otevřít víko.

Také nikdy nedocílíte kulatého bochníčku, pekárny totiž vytvarují pouze chléb obdélníkového či čtvercového tvaru. No a nakonec to bude chtít taky trošku vašeho času.

I když se pekárna postará jak o promíchání surovin, hnětení těsta a jeho následné kynutí, ingredience přece jen vážíte vy.

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Umí víc než „jen“ chleba

V moderních pekárnách vznikají i jiné dobroty než je pečivo. Snadno s její pomocí vytvoříte třeba jogurt, pizzu, sekanou, sušenky, výborný moučník, kynuté těsto třeba na ovocné či houskové knedlíky nebodžem. No kdo by nechtěl snídat čerstvý a měkkoučký chléb s vlastnoručně vyrobenou domácí marmeládou?

Čím se tedy při výběru řídit?

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péciKapacita domácí pekárny

Nejprve si ujasněte, kolik členů domácnosti budete chtít pohostit. Podle toho se odvíjí maximální kapacita vaší pekárny, která se může pohybovat od 750 po 1 600 g. Výborný chléb o váze 1,5 kg bude na víkend 3členné rodině určitě stačit, pokud budete péct jen pro 1-2 osoby, volte kapacitu 500-1000 g.

Neznamená to ale, že byste v případě zakoupení větší pekárny museli její kapacitu využívat na maximum. Právě naopak – většina modelů je vybavena možností více velikostmi bochníku (např. 500, 700 a 1 000 g). A pokud plánujete její využití i pro doplňkové funkce, jako je příprava džemů, zvolte si raději pekárnu s větší kapacitou.  

Materiál a provedení

U domácích pekáren hraje rozhodující roli materiál, ze kterého je pečicí komora (vana, forma) pro chléb vyrobená. Bývá to teflon, keramika nebo nerez. Každý z nich má své plusy i mínusy. Výhodou teflonu je jednoduché vyklopení chleba a snadná údržba.

Tento materiál se však dá snadno poškrábat např. nevhodným vyklápěním chleba. Keramika je více odolná a má delší životnost, budete si za ni však muset oproti teflonu něco připlatit.

Dobrou životnost a odolnost má také nerez, zde je ale zase větší riziko, že se chléb k formě připeče.

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

3 tipy k pečení v domácí pekárně: 1) Počkejte, až nádoba vychladne. Chléb jde potom vyklopit mnohem snáz. 2) Vždy napřed lijte tekutiny, až poté přidejte hmotné suroviny. 3) Vybírejte kvalitní chlebovou mouku

a před použitím ji ještě prosejte, lépe pak kyne.

Pečicí komora bývá většinou jedna, při větším hledání ale najdete i kousky se 2 oddělenými komorami. Dělenou formu si však můžete pořídit i samostatně. K čemu je teda dobrá? V případě, že chcete připravit bochníky v požadované velikosti nebo zároveň péct dva různé druhy chleba (např. jeden klasický a jeden sladký).

V malých modelech bývá jeden hák, ve větších najdete dva. Po pekárně se dvěma háky sáhněte tehdy, pokud plánujete přístroj využívat i na hnětení těsta např.

na moučníky. Docílíte tak lepšího výsledku. Dražší pekárny mají háky sklopné, jež se před samotným pečením samy zasouvají, nemusíte tedy podstoupit jejich vytahování z těsta. Chléb tak bude absolutně bez chybičky.

Příslušenství

V příslušenství domácí pekárny nejčastěji najdete pečicí formu, 2 hnětací háky, odměrky, pohárek a háček. Vždy si ale pro jistotu v popise produktu zkontrolujte, zda je tomu opravdu tak. U některých modelů najdete v návodu na použití také recepty.

Pokud ne, vůbec není důvod propadat panice, na internetu se nachází spoustu odzkoušených receptů, u kterých je přesně popsán i poměr surovin.

Uvidíte, že si mezi nimi také brzy najdete své favority. Může se také stát, že budete potřebovat vyměnit třeba jen nástavce.

Není potřeba kupovat celou novou pekárnu, k dispozici je také samotné příslušenství.

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Funkce

Odložený start (časovač) má k dispozici každá pekárna. Zní to jako idylka – čerstvý chléb hned po probuzení – ale pozor, některé jsou hlučnější. Hučení přístroje při hnětení by vám mohlo perfektní ráno trochu pokazit. Dívejte se proto i na uváděné decibely. Průměrné hodnoty hluku se u pekáren pohybují od 50 do 60 dB.

Často se také setkáte s možností nastavení propečení kůrky, nejčastěji se 3 stupni. Bude tedy jen na vás, jak křupavou kůrku si zvolíte. Počítejte ale s tím, že se jedná spíš o vrchní strany chlebíčku. Na zbývajících pěti stranách se totiž těsto během pečení dotýká stěn pekárny, takže budou zaručeně světlejší.

K dalším oblíbeným funkcím patří Bezlepkový program, paměť při výpadku proudu, funkce udržování teploty, zvuková signalizace na dodání ingrediencí, volba velikosti bochníku, automatické vypnutí…

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Bezpečnost a údržba domácích pekáren

V současné době je hodně domácích pekáren vybaveno funkcí automatického vypnutí a protiskluzovými nožičkami (přece jen i samotná pekárna něco váží). Pozor si dejte jen tehdy, když budete vytahovat ještě teplý chleba s formou, ta bývá opravdu horká. Obyčejné kuchyňské chňapky to ale hravě vyřeší.

Pečicí forma bývá ve většině případů vyjímatelná. To vám usnadní manipulaci a také ji můžete celou vložit do myčky nádobí. Pokud se v návodu dozvíte, že forma není vhodná do myčky, nezoufejte. Na její očištění vám bohatě stačí teplá voda a mýdlový prostředek.  

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Historie Starobělské domácí pekárny se píše od roku 1924, kdy byla založena panem Hynkem Poláškem, mistrem pekařským. Pokračovatelem v tradici , společností HILKAR s.r.o., byla pekárna v roce 2000 zrekonstruována tak, aby vyhověla  nejpřísnějším požadavkům na hygienu provozu a minimalizovala negativní vlivy provozu na životní prostředí. Při této příležitosti byla pec na pevná paliva nahrazena zděnou parní pekařskou pecí s ohřevem na zemní plyn a celý provoz je koncipován jako bezodpadový.

Chléb a pečivo jsou ve Starobělské domácí pekárně vyráběny tradičními výrobními postupy podle vlastních originálních receptur kynutých těst. Veškeré výrobky jsou tvarovány ručně a pečené ve zděné parní peci.

Díky tomu se pečivo vyznačuje dobře propečenou kůrkou, která zachovává vláčnost střídky a zvyšuje tak přirozeným způsobem trvanlivost výrobků.

Budete mít zájem:  Proč by měla být lesní terapie na předpis

 Stabilita senzorických vlastností pečiva je důkazem dodržování výrobních postupů a systému HACCP.

Naše chlebové výrobky se navzájem liší obsahem žitné mouky (ve formě přirozeného živého žitného kvasu), rozeznáte je podle podle odlišného vzhledu kůrky.

 Všechen chléb je vyráběn z tuzemských surovin tradičními výrobními postupy podle vlastních originálních receptur, formován ručně do tvaru vek nebo pecnů a pečen ve zděné parní peci.

Na zakázku Vám vyrobíme též atypické tvary chlebových výrobků.

  • Chléb starobělský  „ MORAVSKÝ“ je tradiční kvasový chléb pšenično-žitný s obsahem 47% žitné mouky v podobě žitného kvasu ,  bez kypřidel a jiných přídatných látek. Kůrka je zamoučená s otiskem pásků proutěné ošatky, lehce popraskaná. Denně pečeme střední 700g, velký 1200g a maxi 2000g.
  • Chléb STAROBĚLSKÝ světlý a starobělský SLEZSKÝ jsou světlé pšenično -žitné chleby s obsahem žita 15% a s vitálním lepkem. Liší se od sebe tím, že horní část hladké lesklé zlatohnědé kůrky je v případě  slezského chleba pomoučená s kmínovým posypem. Pečeme denně malý 400g, střední 700g a velký 1200g.
  • Starobělský „MOUŘENÍNEK“  je tradiční kvasový chléb pšenično – žitný s 45% podílem celozrnné žitné mouky v podobě žitného kvasu, bez kypřidel a jiných přídatných látek. Kůrka je zamoučená s otiskem pásků proutěné ošatky a s důlky na horní straně . Pečeme na úterky ve velikosti středních 700g bochníků.
  • Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci
  • Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci
  • Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Minimální trvanlivost chleba garantujeme 72 hodin. Vlahost střídky zachovává propečená kůrka, čím je větší výrobek tím je kůrka propečenější a střídka vydrží déle čerstvá. V reálu máme ověřenu trvanlivost chlebů s vyšším obsahem kvasu min týden. Chléb doporučujeme uchovávat zabalený v plátně  v odvětraném prostoru.

Velmi dobře se osvědčilo uchovávání ve „funkčním pytlíku“ firmy www.wrapup.cz, který je maximálně ekologickou variantou uchování chleba i pečiva. Chléb prodáváme i rozvážíme čerstvý nebalený i balený.  Jakost výrobků je průběžně sledována systémem HACCP. Případné reklamace přijímáme do 24 hod.

od dodávky / prodeje a vyřizujeme obratem.

Celozrnná žitná mouka se liší od běžně používané  hladké mouky tím, že je zpracováno a mleto celé zrno obilovin aniž by z něj byly odstraněny obalové vrstvy a klíček, které obsahují největší množství cenných látek (vitamíny, minerály, kvalitní tuk) a vlákniny.

 Pro svou vyšší biologickou hodnotu je doporučována v racionálním stravování. Mouřenínek jsme nazvali mouřenínkem nikoliv proto, že by celozrnná mouka byla černá, ale proto že tento chléb s přírodním celozrným žitným kvasem má kůrčičku propečenou do temného zlatohnědého odstínu.

Živý přírodní kvas je přirozenou substancí. Vnitřní slupka obilného zrna obsahuje stopy kvasinek a mléčné bakterie, smícháním vody a mouky dochází za příznivé teploty k přirozenému kvašení.

Mléčné bakterie se podílejí na typickém, intenzívním chlebovém aroma, kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, takže chléb vydrží déle čerstvý. Mikroorganismy přítomné v kvasu se postarají během dlouhé doby kynutí těsta o takové změny v mouce, které ji činí stravitelnější.

Díky kvasu se v těstu nachází také aminokyseliny, které nebyly v původním pšeničném zrnu, například enzymy – ty přeměňují komplexní molekuly na „jednodušší“, lidským tělem lépe přijímané.

Mýty o chlebu

„Měkký chléb, správný chléb „ Správný chléb by měl po zmáčknutí zapraskat a spodní kůrka by měla po poklepání „zazvonit“. Není na škodu, když je na povrchu trochu rozpraskaný.

Čerstvý chléb není vždy ten nejměkčí, který se dá zmáčknout. Takové chleby jsou jako buchta – měkkost ovlivňuje větší množství vody.

Chléb má být dobře propečen, jen tak si zachová aromatické látky a má pak menší sklon k plesnivění.

„Chléb nepřináší zdravotní benefity“Vedle skutečnosti, že chléb tvoří  základ výživové pyramidy oceňuje dnešní věda i jiné klady:  jde o významný zdroj bílkovin, vitamínů řady B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, jíž  je v naší stravě stále nedostatek.

Vláknina působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a má prebiotický účinek v tlustém střevě (prevence rakoviny). Vyšší podíl žita v chlebu blahodárně působí na peristaltiku střev, proti zácpě a nádorům. Žito má vysokou nutriční hodnotu a pestrou škálu minerálních látek.

Chleby z celozrnné mouky příznivě působí na glykemický index (vyrovnanější hladina cukru v krvi) a jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a esenciální mastné kyseliny.

„Čím tmavší chléb a pečivo, tím je zdravější“ Barva kůrky je především předurčena vytvořením produktů reakce mezi redukujícími cukry a volnými aminokyselinami a vznikem produktů karamelizace. Pro vybarvení střídy výrobků je naopak důležitější barva surovin. Barvu střídy může výrazně ovlivnit také použití dalších surovin jako např.

kukuřičné zápary, různých drcených semen či koření. V některých pekárnách (nikoli však ve Starobělské pekárně ) se také vyrábějí chleby z hotových směsí zjednodušeným postupem bez výroby žitného kvasu, většinou se do těchto směsí používá přibarvování. Ani samotná barva mouky není jednoznačným ukazatelem její nutriční hodnoty.

Poznámka „pod čarou“: viděli jste někdy černou mouku?

„Vícezrnné výrobky jsou zdravé protože jsou celozrnné“ Celozrnné výrobky mají zvýšený obsah celkové vlákniny, obsahují min 80% celozrnné mouky. Vícezrnné výrobky neznamenají jednoznačně zvýšený obsah vlákniny.

Jsou definovány jako výrobky, do jejichž těsta jsou přidány kromě mlýnských výrobků ze pšenice a žita ještě další složky jako obiloviny, luštěniny, olejniny v celkovém množství nejméně 5 %. Pokud se označují číselným názvem počtu zrnin (např. pětizrnný chléb), pak se do celkového počtu započítávají všechny složky, tedy např.

pšenice, žito a další tři přidané složky. Pokud se ovšem ze všech složek použijí jen bílé či světlé mouky a části ze středu endospermu, nemusí mít takový vícezrnný výrobek vůbec zvýšený podíl vlákniny potravy. Pokud se naopak použije ječmen nebo oves, je předpoklad, že výrobek bude obsahovat i velmi pozitivně působící ß-glukany.

Poznámka „pod čarou“: jestlipak víte, že výraz cereálie v překladu do čestiny znamená obiloviny ?

Převzato z časopisu Svět potravin, www.svet-potravin.cz – Mýty o chlebu, Ing. Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR a z časopisu Výživa a potraviny, Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc., VŠCHT Praha.

Kvasové pečivo pšenično-žitné bez tuku a bez použití kypřidel a konzervantů z chlebového kvasového těsta

  • dalamánek100g, sypaný solí a kmínem

Pečivo pšeničné tukové z těsta pšeničného tukového, dodáváme nebalené. Krom níže uvedených běžně vyráběných druhů pečiva uzpůsobíme na Vaši zakázku vzhled výrobku i gramáž.

  • veka 400g, hladká bez posypu, volná nebo krájená balená
  • banketka 35g, sypaná solí a kmínem
  • rohlík, raženka 44g, hladké bez posypu
  • rohlík, hamburgerová houska 110g, sypané solí a kmínem
  • pletýnky 75g a 110g, sypané solí a kmínem / mákem
  • zrněnka 50g se lněnými, slunečnicovými a dýňovými semínky

Pečivo pšeničné tukové plundrové z těsta pšeničného tukového, dodáváme nebalené.

  • starobělský loupáček 45g,
  • zelňák 110g, plněný pikantní zelovou náplní
  • eidamáček 110g, plněný strouhaným sýrem eidam
  • vícezrný loupáček 45g se lněnými, slunečnicovými a dýňovými semínky
  • Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci
  • Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Pečivo je ve Starobělské domácí pekárně vyráběno tradičními výrobními postupy podle vlastních originálních receptur kynutých těst z tuzemských surovin. Veškeré výrobky jsou tvarovány ručně a pečené ve zděné parní peci.

Díky tomu se pečivo vyznačuje dobře propečenou kůrkou, která zachovává vláčnost střídky a tak prodlužuje přirozeným způsobem trvanlivost.

Stabilita senzorických vlastností pečiva je důkazem dodržování výrobních postupů a systému HACCP.

PODNIKOVOU PRODEJNU najdete na adrese pekařství v Ostravě – Staré Bělé, Mitrovická ul. 67.   Vaše objednávky a rezervace výrobků, náměty a připomínky přivítáme osobně na prodejně nebo na telefonních číslech: 596 769 441 a 774 505 676

Jak vybrat domácí pekárnu?

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Chcete-li doma péct chléb, pekárna ušetří váš čas a činí přípravu i pečení pohodlnými. To jsou dvě hlavní výhody, které při pravidelném pečení jistě oceníte. Jen vložíte ingredience do nádoby, nastavíte program a dál se nemusíte o nic starat. Pečení v pekárně, které můžete třeba i prospat, se dá přirovnat k praní v pračce. Taky jen zapnete a čekáte, až bude hotovo. Takhle jednoduché to je. Bez pekárny je potřeba uhníst těsto ručně, vytvarovat bochník a hlídat až vykyne, abyste ho už mohli přesunout do trouby. To může leckoho brzy přestat bavit.

A proto jsou tu domácí pekárny. Upéct výborný chléb navíc zvládne i začátečník, a to mnohem zdravěji a levněji než z obchodu. Můžete přitom využít hotovou chlebovou směs nebo jakýkoli recept. Z pekárny pak vyklopíte chléb celozrnný, bylinkový, cibulový, sýrový, nebo třeba i banánový.

Řada modelů na trhu nabízí i další doplňkové programy, jako je například příprava marmelády, sádla a škvarků, jogurtů atd. Ve většině pekáren lze také připravit maso. Pokud víte, že byste i tyto funkce rádi využili, jistě to znamená o důvod víc, proč si tohoto pomocníka pořídit.

Budete mít zájem:  Chronické Poškození Jater Léky?

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Naše doporučení při výběru pekárny

Jste rozhodnuti koupit si domácí pekárnu, ale vůbec se v tom nevyznáte? Čtěte naše tipy, jak si správně vybrat!

1. Budete pekárnu vůbec využívat?

Rozmyslete si, jak často budete péct a jaká je pravděpodobnost, že vám na pekárnu nebude jen sedat prach. Poptejte se známých, projeďte diskuze a recenze na internetu. Odpovězte si na následující otázky:

  • Chcete se stravovat zdravěji a nekvalitní chléb z obchodu do tohoto plánu jaksi nezapadá, případně vám chybí dostatečná nabídka celozrnného pečiva?
  • Je pro vás důležité vědět, co chléb na vašem talíři obsahuje?
  • Jste celiak a chcete ušetřit na drahém bezlepkovém pečivu?
  • Už dávno pečete chléb doma, ale rádi byste se u toho méně namáhali?

Pokud jste na některou z otázek odpověděli ano, pak se dá předpokládat, že pekárna v rohu skříně jen tak neskončí a bude pravidelně v provozu.

2. Pro kolik lidí budete péct?

Máte velkou rodinu nebo žijete jen s partnerem? Na trhu máte na výběr mezi pekárnami, které upečou chléb v rozmezí 500 – 1800 g. Některé pekárny umějí jen malé chleby, v jiných upečete malé a střední, a pouze část zvládne i ty největší.

3. Levná nebo dražší?

Tady samozřejmě nejvíce záleží na tom, kolik jste ochotni investovat. I velmi levný přístroj za tisícovku vám může dobře posloužit, ale pokud budete péct často a chcete mít jistotu, že vám pekárna při takové zátěži skutečně vydrží, pak je vhodné připravit si vyšší částku.

Pečení v levném přístroji pro vás nebude tak pohodlné – můžete se totiž potýkat s nedostatky jako je nedokonalé a hlučné hnětení, loupání povrchu formy a obecně nestálost materiálů, ale i s banálními věcmi typu postupné stírání popisků na ovládacím panelu. Nekvalitní plast navíc při pečení sublimuje, bývá cítit a zamořuje domácnost karcinogenními výpary. Hliník také není ideální.

Pro dlouhodobou výdrž doporučujeme vybrat pekárnu s nezničitelným nerezovým tělem. Nerez je zároveň zdravotně nezávadná.

4. Jednoháková nebo dvouháková?

Jinými slovy – bude vhodnější pekárna s jedním nebo dvěma hnětači? Pokud víte, že budete péct výhradně malé bochníky a zrovna se vám zalíbila konkrétní jednoháková pekárna, jistě vám postačí. Při zadělávání většího množství těsta už byste ale měli problém, navíc chléb bude nikoli dlouhý, ale spíš vysoký.

Vězte také, že pekárny s jedním hnětačem bývají až na výjimky prakticky stejně velké jako ty se dvěma, a příliš mnoho místa tedy neušetříte, pokud jste tak zamýšleli.

My doporučujeme vybrat dvouhákovou, ať už budete péct jakkoli velké chleby a zvláště pak v případě, že chcete využívat pekárnu také pro samostatné zadělávání těst, které poté budete péct v troubě (rohlíky, koláčky atd.).

5. Jak pekárna zadělává?

Kvalita zpracování těsta do velké míry souvisí s předchozím bodem.

Po tom, jestli dokáže konkrétní model pořádně uhníst těsto, pátrejte u známých, kteří už ho mají, nebo se zeptejte v nějakém diskuzním fóru věnovaném domácím pekárnám.

Mějte ale na paměti, že je zcela běžnou věcí, pokud někteří uživatelé při hnětení „pomáhají“, např. vařečkou přisunují těsto blíže k hnětačům, nebo stírají do těsta mouku ulpělou na bocích formy.

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

6. Budete péct jen chléb, nebo požadujete další konkrétní doplňkové programy a funkce?

Naprostá většina pekáren má pevně přednastavené hlavní i doplňkové programy. Zjistěte si proto, jaké nabízí a jestli vám budou vyhovovat.

Téměř všechny pekárny například disponují programem „marmeláda“, se kterým připravíte i sádlo a škvarky a různé kaše, ale jen některé nabízejí „bezlepkové pečení“ (bezlepkově upečete v jakékoli pekárně, akorát s programem nebo s možností libovolného nastavení je to pohodlnější).

U několika málo pekáren najdete také program na jogurt, čili vám úplně nahradí jogurtovač. Jiné zase umí bagety. Takový automatický dávkovač surovin naproti tomu nepovažujeme za nezbytně nutný, protože v praxi je prakticky nevyužívaný.

Sklopné hnětače mohou kromě jistých výhod přinášet i nepohodlí spojené s čištěním složitějšího mechanismu a je lepší, pokud je možné hnětače ještě před pečením vyjmout. Rádi byste v pekárně také připravovali oběd? Ve spoustě modelů je to možné; jistě se různě po internetu dočtete, jak ostatní pečou sekanou nebo kuře.

7. Jaké má pekárna ovládání?

Výrobci si poslední dobou dávají záležet na jednoduchosti obsluhy, přesto si ověřte, jestli vám ovládání vaší vybrané pekárny bude sedět. Při pravidelném pečení je změť nelogických tlačítek nepohodlnou přítěží.

8. Máte místo v kuchyni?

Pekárna by určitě měla mít své místo na kuchyňské lince, zvlášť pokud jí chcete pravidelně používat. Koho by bavilo neustálé vyndávání ze skříně? Až budete přeměřovat, jestli se vám vybraný model na linku vejde, nezapomeňte zahrnout také prostor potřebný pro otvírání víka.

9. Jakou spotřebu má pekárna?

Jestliže si jí budete chtít spočítat, neřiďte se údajem o příkonu. Program přípravy chleba sice trvá několik hodin, ale nejvyšší spotřebu má pekárna jen při pečení. Za celý program se spálí orientačně 0,2 – 0,5 kWh a pekárna žere průměrně 5x méně než trouba.

10. Na co si ještě dát pozor?

Bohužel spousta pekáren včetně těch kvalitnějších neumožňuje ihned opětovně zapnout program pečení a vyžaduje, aby byla před startem vždy vychladlá. Chléb nebo buchta, které budou potřebovat dopéct, vám tak nejspíš během vychládání spadnou.

Na co pamatovat při pročítání hodnocení?

Při výběru pekárny se pravděpodobně budete řídit i diskuzemi a recenzemi na internetu. Tam se ale často objevují zavádějící negativní hodnocení plynoucí z toho, že spotřebitel nemá dostatečné informace o pekárnách a pečení. Může se pak stát, že zbytečně zavrhnete nákup pekárny, která by vám jinak vyhovovala. Na jaké názory můžete narazit?

Negativní hodnocení: Pekárna má topné těleso ve spodní třetině a chléb je kvůli tomu nahoře nedopečený.

Jak to je: Všechny pekárny mají topné těleso ve spodní třetině a nejedná se o nedostatek. Pokud je chléb propečen nerovnoměrně, uživatel pravděpodobně pekl na moc vysokou teplotu nebo příliš krátce. Je lepší péct při nižších teplotách a delší dobu. Chléb se peče nerovnoměrně i v troubě, pokud pečete zprudka. Další příčinou by mohlo být těžší těsto, než pro jaké je forma určena, nebo nevhodný recept, ve kterém je nepříznivý poměr suchých a tekutých ingrediencí (konkrétně moc mouky).

Negativní hodnocení: Chléb vypadá jako buchta.

Jak to je: Při pečení se chléb pěti stranami dotýká formy, proto se kůrka vytvoří jen navrchu. Není to na závadu, jde pouze o estetické hledisko. Stále se jedná o daleko kvalitnější chléb, než jaký byste koupili v obchodě. Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Negativní hodnocení: Po hnětači mi v chlebu zůstala díra.

Jak to je: Díry nebo částečné poškození po sobě zanechá hnětač vždy. Některé pekárny umožňují hnětače ještě před začátkem pečení vyjmout, v jiných se sklopí, přesto ani takto nezůstane chléb bez drobné vady na kráse. Sklopné hnětače se tak jako tak do bochníku částečně zapečou; jejich výhoda je v tom, že je snáze vyndáte a poškození bude minimální. V případě vyjímatelných hnětačů zůstanou v nádobě osičky, na kterých jsou hnětače usazeny a ty taktéž zanechají malé díry. Pořád je ale poškození daleko menšího rozsahu, než když necháte hnětače do chleba zapéct a pak jste nuceni je vytrhnout.

Negativní hodnocení: Výsledný chléb je propadlý, pekárna špatně peče.

Jak to je: Někomu se chléb povede, někomu ne. Téměř vždy ale platí, že chyba není v pekárně. Je potřeba zvolit jiný postup nebo recept a nabrat nějaké zkušenosti s pečením. Příčinou propadlého chlebu je často příliš mnoho vody/mléka/oleje (tekutých ingrediencí) nebo droždí/kvásku v receptu. U některých pekáren je zase nutné nastavit pečení podle hmotnosti těsta. Je tedy možné, že spotřebitel chybně zvolil program pro menší chléb.

Negativní hodnocení: Mám plechovou/nerezovou nádobu a nemůžu chléb dostat ven.

Jak to je: Je potřeba počkat, až nádoba vychladne. Potom jde chléb vyklopit snáze.

Negativní hodnocení: Program pečení chleba trvá 3 hodiny a to je moc dlouho.

Jak to je: Kynutí a pečení potřebují nějaký čas, nejde o slabou stránku pekárny. Navíc u ní přece nemusíte stát. Zapnete a můžete odejít. To čekání beztak rozhodně stojí za to.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru!

Soubory cookie používáme, abychom zajistili co nejlepší prohlížení našich webových stránek. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Rozumím

Domo Morphy Richards a jiné | pekárny chleba, náhradní díly

Chléb hraje v naší výživě důležitou roli.   

Budete mít zájem:  Anémie V Těhotenství Příznaky?

Kdo nikdy nesnil o svém domácím chlebu?

                                  Nyní lze sen díky domácí pekárně uskutečnit!

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci Péci si sami chléb je zábavou…..

                        … a navíc člověk ví, co si  do těsta namíchal.

  Automatická domácí pekárna dodává stále čerstvý chléb, nezávisle na tom, od kolika do kolika má otevřeno nejbližší obchod s pečivem, nezávisle na tom, jaké klasické a unifikované těsto připravují velké továrny na výrobu chleba.

Domácí pekárna všechny přísady uhněte, nechá těsto vykynout, a nakonec jej upeče. Každá pekárnička zpracuje jak chlebovou směs, tak i jednotlivé přísady – pro klasický i celozrnný chléb, koláče, pizzu. Každý návod k použití obsahuje větší či menší počet receptů.

Rozhodnete-li se pro vlastní chléb, doporučujeme držet se při pečení (alespoň zpočátku) návodu, abyste se důkladně seznámili s jednotlivými pracovními postupy a nastaveními pekárny. Některé modely, musíte si to však v obchodě zjistit, dovolí, abyste si naprogramovali i vlastní postup.

Pícky na chleba přinášejí úlevu zejména pacientům, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí vůči lepku; některé jsou dokonce vybaveny extra programem pro bezlepkové pečení. Pečení s bezlepkovou směsí bylo samozřejmě vyzkoušeno a jaké bylo překvapení, jak chutný může chléb pro diabetiky být.   

JAK SI VYBRAT PEKÁRNU

Při vybírání té správné pekárny se řiďte hlavně obsahem pečící nádoby, pro  čtyřčlennou rodinu je asi ideální bochník kolem 1200 až 1400 g, cenou, kterou jste ochotni obětovat. Počet háků až tak důležitý není, spíš je potom rozdíl ve tvaru výsledného bochníku. Dva háky dělají bochník ve tvaru kvádru  a jeden hák dělá spíš krychli (i když ten jeden chudák se asi víc nadře).

Co se týká kvality, tak se objevují jen poruchové kusy než třeba celá řada jednoho výrobce. Všechny pekárny jsou totiž v podstatě založeny na stejném principu, tzn. nějaký ten software, topná spirála a v pečící nádobě hnětací háky. Mezi různými výrobci se liší programy (např.

pečení různých druhů chleba, celozrnný program, bezlepkový program, rychlý program pro pečení bílého chleba, jiné programy slouží k přípravě těsta na bagety, croissanty, rohlíky, pizzu, apod.). Např. některé domácí pekárny mají program, který umí péct i z kypřícího prášku (tzn.

vynechává fázi kynutí a hned po hnětení začíná péct) a  si sám přidá dodatečné suroviny, takže vás s tím neobtěžuje.

Většina pekáren má i nastavitelný 13 až 15 hodinový digitální časovač, který zajistí, že pečení začne automaticky ve vámi zvolenou dobu tak, abyste si mohli vychutnat čerstvě upečený chleba .

Tři až pět hodin

Všechny pekárny fungují na stejném principu. Uvnitř pláště přístroje je instalována čtyřhranná pečící nádoba se speciální antiadhézní povrchovou úpravou, vybavená hnětacími háky.

Sem se vkládají přísady na pečení – běžně nejdříve tekuté, potom tuhé. Pak se stiskne tlačítko a nastartuje program. Speciální topné tělísko pekárnu rozpálí na potřebnou teplotu. Po třech až pěti hodinách je chléb hotov.

Není to sice rychlé pečení, ale je to pohodlné a vcelku snadné.

Chléb s otvorem

Rozmanité tvary pečiva, formované šikovnýma rukama pekaře, doma v pícce  nevykouzlíte. Váš chlebíček bude vždy ve tvaru cihly, protože je dán čtyřhrannou formou. Některé „cihličky“ mají otvor po hnětacím háku, který musíte z chleba po upečení vytáhnout. Upečete-li chutný chléb, nebude vám či dalším strávníkům ani vadit, že nemá typickou kůrku ze všech stran.

Péci rychle se nevyplácí

Budete-li spěchat, můžete si u většiny modelů zvolit rychlé pečení, ve kterém se těsto upeče během hodinky až dvou. Jednotlivé operace jsou kratší, včetně fáze odpočinku těsta, avšak chlebu to příliš neprospívá.

Cihličky se většinou propečou hůř než při základním normálním programu, těsto zůstane zčásti lepkavé a mazlavé, chuť je nijaká, vůni to taky nemá. Zvolíte-li normální nastavení, těsto ze stejné směsi na pečení (složení z cca 60 % pšenice, 40 % žita) bude vždycky lepší.

V jednoduchých přístrojích s jen třemi programy a jednostupňovým pečením dohněda zůstane klasický chléb světloučký a s tenkou, nicneříkající kůrkou, vnitřek chleba je tuhý a lepkavý.

Žádný div, základní program tu doběhne už za 75 minut, je tedy ještě kratší než většina programů rychlého pečení u jiných automatických pekáren.

Pozor, pálí

Kovový plášť je při pečení u některých pekáren tak žhavý, že byste se mohli zle popálit.  Na krytu přístroje bylo naměřeno víc než 120 °C.

Zhola nic, co by odpovídalo současnému technickému vývoji.

Ostatní automatické pekárničky si při pečení udržují na krytu teplotu nižší než 75 °C, o málo teplejší bývají jen víka, průzory a větrací štěrbiny. Nezapomínejte při práci s pekárnou na chňapku!

Žádní požírači proudu

Ve srovnání s klasickou troubou mají domácí pekárny nižší spotřebu elektrické energie (zhruba z jedné pětiny až jedné poloviny, v závislosti na modelu a programu).

DOBRÁ RADA

Bez domácích pekáren chleba se neobejdou lidé, kteří musí po celý svůj život dodržovat bezlepkovou dietu.

A troufneme si říci, že se bez nich neobejdete ani vy, které baví domácí pečení a kteří chtějí mít na stole svůj vlastní chléb, byť stále čtyřhranný a s otvorem po hnětacím háku.

Některé pekárny, ač různých značek, jsou si hodně podobné, skutečně se vám to nezdá. Je to tím, že tyto výrobky většinou vyrábí jeden, dva výrobci, avšak pro více značek.

JAK TAKÉ NA TO…

Dopřejte své domácí pekárně stálé místečko v kuchyni, kde bude vždy pohotově připravená začít péct. Jakmile ji přisoudíte místo ve skříni či komoře, zakrátko ztratíte chuť pekárnu vyndávat ven a pak zase uklízet. Neúspěch v pečení chleba není hlavně na začátku nic neobvyklého.

Nejdříve se držte návodu. A když to ani po několika pokusech nevyjde, jak si představujete, začněte trochu obměňovat nastavení přístroje. Pamatujte, že ani směsi na pečení nejsou vždy zcela spolehlivé.

I když jsou pekárny vybaveny časovačem, přesto byste je měli občas zkontrolovat a nenechat je jen tak bez dozoru. Nepoužívejte větší množství přísad, držte se receptů a návodu, jinak by to mohlo dopadnout jako v té pohádce o hrnečku, který vařil kaši.

Pro pečení volte spíše nastavení „tmavá“ kůrka; bude méně praskat a zůstane hnědší než při nastavení na „světlá“ nebo „střední“. Hnětací háky musíte správně nasadit, jinak nebudou míchat. Při vyndávání háků ven z chleba pomůže u některých přístrojů nástroj (háček ) na jejich vyndávání.

Formu opatrně převraťte a několikrát jemně pootočte hřídelkou. Chléb tak lépe vypadne ven. Pekárnu otvírejte až po zaznění akustického signálu; v této chvíli je možné doplnit přísady.

Po vyndání nechte chléb ještě chvilku odpočívat a chladnout na roštu. Bude se pak lépe krájet.

Snadněji a pohodlněji čerstvý chléb na svůj stůl nedostanete. Jenže, jak už tomu bývá, jedna domácí pekárna je lepší, druhá horší… 

Co  zvládne  d o m á c í   p e k á r n a   za  vás?

Od A do Z v ní upečete různé druhy chleba i spoustu druhů buchet. Nemůžete ale čekat, že se v ní dají upéct rohlíky nebo pizza.

U tohoto pečiva vám pekárna pomůže úplně jednoduše vyrobit skvělé, téměř profesionální těsto, které byste bez její pomoci zvládli jen obtížně.

V pekárně se těsto promísí, uhněte, vykyne a vy ho jen vytáhnete, vytvarujete třeba rohlíky, pizzu nebo vánočku a upečete v normální troubě. Uvidíte, že výsledek je dokonalý.

Nikdy už také nebudete chtít jinak dělat marmelády, pokud je vyzkoušíte v pekárně. Žádné špinavé nádobí navíc, žádné prskání, stříkání, míchání a horko u sporáku. Stačí ovoce jen nakrájet, nasypat do formy, přidat cukr a zapnout program.

Po uplynulém čase už jen plníte do připravených skleniček. A právě tenhle prográmek na marmeládu využijete pro přípravu rýžové kaše. Stačí nalít mléko, nasypat rýži, cukr, zakrýt nádobu alobalem proti postříkání  a zapnout.

Až rýžovou kaši z pekárny ochutnáte, zjistíte, že jinou už nechcete.

J e    t o t i ž    n a p r o s t o    d o k o n a l á   !

Přemýšleli jste o tom, že byste si tohoto kuchyňského pomocníka  pořídili?

V našem e-shopu se není třeba předem registrovat. Objednávka je rychlá, velmi snadná a není omezena minimálním odběrem. Pro nakupování si jednoduše a pohodlně vyberete výrobky, o které máte zájem, vložíte je do košíku a vyplníte objednací formulář. Pokud nákupní košík chybí nebo počet výrobků skladem je „0“ ks, výrobek je nedostupný.

Děkujeme Vám za Vaši návštěvu a zájem a doufáme, že budete se zbožím i s našimi službami spokojeni.           ♣

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector