Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské tělo

  • BIO rostlinné bílkoviny a bílkovinné peptidy
  • 100% veganské složky pro tvorbu kolagenu
  • obsahuje kyselinu hyaluronovou a biotin
  • vysoký obsah aminokyselin glycinu, prolinu a hydroxyprolinu
  • vysoký obsah vitaminu C
  • bez syntetických vitamínů
  • bez sóji, lepku a přidaných cukrů
  • vhodné pro ketodietu
  • s vodou nebo jinými nápoji
  • lze používat jako základ do nejrůznějších koktejlů
  • můžete (stejně jako protein) přidat do kaší

Jak na krásnou pokožku bez známek stárnutí a pohyb bez omezení? Klíčem ke kráse, mladistvosti a zdraví pohybového aparátu je kolagen.

 Jedná se o jednu z řady bílkovin, které se hojně vyskytují v lidském těle.

Nezdravý životní styl, stres a toxiny získané z jídla nebo okolního prostředí však přirozené zásoby kolagenu vyčerpávají, což se podepisuje na našem vzhledu, ale i na kondici našich vazů a kloubů nebo na tom, jak se cítíme.

Kolagen je možné doplnit zvenčí. Proč jej však přijímat v doplňcích stravy získaných z živočišných zdrojů, když je naše tělo uzpůsobené k výrobě svého vlastního kolagenu? Sunwarrior nabízí řešení na rostlinné bázi navržené speciálně tak, aby povzbudilo tělo k přirozené produkci kolagenu.

Naše krása a vitalita má vyvěrat zevnitř – zdravě, přirozeně a čistě!

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské tělo

KOLAGEN – JAKOU MÁ V TĚLE FUNKCI?

Bílkovin v našem organismu existuje mnoho druhů. Kolagen patří mezi ty nejvýznamnější a nejhojněji zastoupené z nich. Kolagenní vlákna jako součást mezibuněčné hmoty tvoří téměř třetinu ze všech vyskytujících se proteinů.

Kolagen je základním stavební hmotou veškerých pojivových tkání. Jeho množství ovlivňuje stav kostí, kloubů, chrupavek, vazů a šlach. Přispívá k elasticitě a pevnosti stěny cév. Je to právě kolagen, díky kterému je pokožka krásně vypnutá, vlasy nádherně pružné a nehty pevné. 

Naše tělo si dokáže kolagen samo vytvářet. S postupujícím věkem nebo také vlivem životního stylu ovšem jeho přirozená produkce klesá. Nedostatek kolagenu vede k postupné degeneraci tkání, což se může projevit problémy pohybového aparátu nebo vnějšími „kosmetickými“ projevy (často i předčasného) stárnutí. 

Proto má smysl přirozené tvorbě kolagenu v organismu pomáhat. Jeho suplementace příznivě ovlivňuje vazy, klouby, šlachy i chrupavky a pomáhá opět se radovat pohybu bez omezení. A samozřejmě prospívá také přirozené kráse.

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské tělo

PROČ ZROVNA KOLAGENNÍ PEPTIDY?

Aminokyseliny a peptidy rostlinného původu jsou takzvanými prekurzory – látkami, které si naše tělo dokáže přeměnit na vlastní kolagen.

Naše přirozené zásoby kolagenu se spotřebovávají působením toxických látek vyskytujících se ve vodě, vzduchu a jídle a k tomu stresem nebo nadměrným sluněním. Později nám vlastní kolagen chybí a je nutné doplnit ho zvenčí.

Sunwarrior přišel s účinným veganským řešením, které podporuje tvorbu vnitřního kolagenu v těle, pomáhá zlepšovat kondici pohybového aparátu a zvyšuje přirozenou krásu.

Collagen Builder v kombinaci se zdravým životním stylem a cvičením přirozeně zpomaluje známky stárnutí.

Jeho zkrášlující receptura navíc obsahuje množství podpůrných živin pro vyšší účinnost produktu jako vitamín C, stopové minerály, bio listovou zeleninu, křemík a biotin.

Celkový protistárnoucí efekt ještě posiluje synergie hydratačních složek kyseliny hyaluronové a extraktu z funkční houby tremella, které na sebe vážou vodu a udržují tak vlhkost a vláčnost pokožky.

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské tělo

V čem spočívá výhoda kolagenního přípravku na bázi rostlin?

V běžných doplňcích stravy pochází většina kolagenu z kostí, kůží a pojivových tkání zvířat, včetně skotu, ryb, koní, prasat nebo králíků. Potíž je zpravidla v jejich stravitelnosti a vstřebatelnosti do organismu.

Vysvětlíme si mechanismus zpracování přijatého kolagenu v těle. Když se podíváme na jeho strukturu pod mikroskopem, zjistíme že je nepružná a vysoce pevná v tahu. Existují enzymy – tzv. kolagenázy, které mohou kolagen naštípat na menší částečky.

Nicméně ty se běžně v našem trávicím traktu nevyskytují. Při enzymatické hydrolýze v kyselém prostředí žaludku se kolagen sice částečně rozpadá, ale pouze na poměrně velké a hůře vstřebatelné kusy.

Tím se snižuje biologická dostupnost a množství aktivních složek kolagenu v cílové tkáni.

Aby se jednotlivé hodnotné složky obsažené v kolagenu (aminokyseliny) mohly dostat do cílových tkání organismu, musí být kolagen obsažený v doplňcích stravy nejprve rozštěpen na menší vstřebatelné složky s poměrně nízkou molekulovou hmotností. A právě Collagen Builder tyto menší podjednotky – peptidy i aminokyseliny obsahuje, takže naše tělo může skvěle využít jeho plný potenciál.

Proč tedy vůbec přijímat kolagen získaný z živočišných zdrojů, když je naše tělo uzpůsobeno k výrobě svého vlastního? 

Collagen Builder je tou nejpřirozenější cestou, jak obnovit vlastní zdroje kolagenu. Zároveň je šetrný k přírodě i vašemu zdraví. Neobsahuje rohovinu, kůže ani kopyta zvířat.

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské tělo

JAKÉ BLAHODÁRNÉ LÁTKY COLLAGEN BUILDER OBSAHUJE?

Peptidy z celozrnné rýže

Tento komplexní protein, získaný z naklíčené a fermentované celozrnné rýže, byl během šetrného zpracování rozštěpen na malé peptidové řetězce (di a tri-peptidy) v procesu hydrolýzy. Rýžové peptidy se používají pro posílení buněčných stěn. Obsahují totiž mnoho glutaminu a alaninu. Tyto živiny pokožce pomáhají zadržovat vlhkost a tím ji ochraňují před vnějšími vlivy prostředí.

Bio hrachový protein (fermentovaný)

Komplexní směs aminokyselin: glycin, prolin, arginin, alanin, valin a lysin, které slouží k tvorbě tělu vlastního kolagenu a elastinu.

Bio směs zelených listů

Bio kapusta a špenát jsou skvělé zelené potraviny, obsahující vitamíny a antioxidanty důležité pro ochranu před volnými radikály, které narušují kolagen a elastin.

Bio rakytník

Tyto SUPERbobule se vyznačují výjimečně bohatým obsahem vitamínu C (až 10krát větším než pomeranče) a také poskytují zdroj dalších vitamínů a fytonutrientů: folátů, karotenoidů, esenciálních aminokyselin a antioxidantů. Všechny zmíněné živiny podporují syntézu kolagenu a elastinu.

Bio houba Tremella

Jedná se o polysacharid se schopností pojmout 500krát více vody, než je jeho vlastní váha. Přirozeně tak podporuje zadržování vody v buňkách a prospívá krásné pleti.

Křemík získaný z bambusu

Křemík je klíčovým spolučinitelem během procesu tvorby kolagenu a elastinu. Mimo to zvyšuje vstřebávání vápníku, důležitého pro silnější kosti a vlasy, pružnou pokožku a pevné nehty.

Bio Spirulina

Díky bohatému obsahu železa a aminokyselin patří spirulina k potravinám s největší koncentrací živin na světě.

Přírodní vitamin C z organické amly

Vitamín C přispívá k normální činnosti imunitního systém, normální funkci nervové soustavy a napomáhá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Podílí se na normální tvorbě kolagenu pro normální funkci cév, kostí, dásní a kůže. 

Biotin získaný ze sebánie

Jako součást skupiny vitamínů B podporuje biotin sílu vlasů, kůže a nehtů.

Kyselina hyaluronová (HA)

HA se získává z bezlepkových fermentovaných zrn. Kyselina hyaluronová se přirozeně vyskytuje v našem těle, ale s postupem věku se její obsah snižuje. HA na sebe navazuje vodu, čímž udržuje hydrataci pokožky a napomáhá promazávání kloubů.

Stopové minerály

Stopové minerály jsou nezbytné pro tvorbu kolagenu a elastinu. Zpomalují proces degenerace kolagenu v těle.

JAK FUNGUJE KOLAGEN V NAŠEM TĚLE?

JAK COLLAGEN BUILDER UŽÍVAT?

1 odměrku prášku smíchejte s oblíbeným nápojem – vodou, smoothie, rostlinnou šťávou nebo rostlinným mlékem. Lze přidávat i do kaší nebo superfoods bowls.

Co nespotřebujete ihned, uchovávejte v lednici. Vše ale vypijte v den přípravy, nekonzumujte později.

DALŠÍ INFORMACE

Nutriční hodnoty ve 100 g v 1 odměrce (25 g)
Energetická hodnota 400 kcal 100 kcal
Tuky 8 g 2 g
z toho nasycené 2 g 0,5 g
Sacharidy 20 g 5 g
z toho cukry 0 g 0 g
z toho vláknina 12 g 3 g
Bílkoviny 60 g 15 g
Sůl** 2 g 0,5 g
vitamín C 360 mg (450 %) * 90 mg (112 %)*
biotin 120 mcg (240 %) * 30 mcg (60 %) *
měď 0,88 mg (88 %) * 0,22 mg (22 %)*
kys. hyaluronová 400 g 100 mg
křemík 180 45 g
Kompletní aminokyselinový profil ve 25 g: NATURAL
Alanin 894 mg
Arginin 1 487 mg
Kyselina aspartamová 1 546 mg
Cystin 379 mg
Kyselina glutamová 3 075 mg
Glycin 640 mg
Histidin 414 mg
Isoleucin 768 mg
Leucin 1 431 mg
Lysin 566 mg
Methionin 495 mg
Fenylalanin 978 mg
Prolin 738 mg
Serin 767 mg
Threonin 592 mg
Tryptofan 320 mg
Tyrosin 1 006 mg
Valin 1 071 mg

Složení: 

proteinová směs (hráškový protein 62 %, protein z hnědé rýže 6 %, rakytník 1 %, extrakt z houby Tremella 1 %, kapusta 1 %, špenát 1 %, extrakt z amly 1 %, kyselina hyaluronová < 1 %, extrakt z bambusu < 1 %, spirulina < 1 %, extrakt ze sebanie < 1 %), guarová guma E412 2 %, rýžové otruby rozpustné 1 %, zelený banán 2 %,kokosový olej (MCT) < 1 %, směs minerálních látek < 1 %.

Kvalita, a certifikace:

Veškeré složky v produktu jsou v BIO a RAW kvalitě, kromě kyseliny hyaluronové. Proto Collagen Builder nenese tuto certifikaci. Kvalita a čistota všech surovin je důkladně monitorována a kontrolována v USA.

Bez GMO, alergenů, sóji, lepku, přidaného cukru, přidaných aditiv (umělých konzervantů, dochucovadel, barviv a rozpouštědel).

Skladování:

Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte na chladném, temném a suchém místě. 

Upozornění:

Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám.

PARAMETRY

Forma: Prášek
Země původu: USA
Raw: Ano
Vegan: Ano
USDA Organic: Ne
Gluten-Free: Ano

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Spirulina – vitamínová bomba z přírody. Proč se řadí mezi superpotraviny a co vám může nabídnout?

Od Michaela Romanova
Kvě 2, 2021
67 0

Mezi potravinami můžete často najít takové, které dodají vašemu tělu mnoho důležitých živin a posílí tak vaše celkové zdraví.

Mezi takové superpotraviny se řadí i spirulina. Tato zelená řasa je skvělým doplňkem stravy, její zázračné účinky vás ohromí a jistě by neměla chybět ve vašem jídelníčku.

Podívejte se na pozitivní účinky této řasy.

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské těloZdroj foto: maramorosz / Shutterstock.com

Zázrak jménem spirulina

Spirulina je modrozelená řasa, kterou lidé pěstují ve sladkých i slaných vodách. Jediné kritérium pro správné pěstování je vysoká hladina pH. Mezi ty nejdůležitější složky spiruliny patří určitě nespočet vitamínů, proteinů a minerálů.

Smaragdově zelená řasa

Spirulinu poznáte díky její typické barvě, která je modrozelená, až smaragdová. Prodává se většinou jako sypký prášek, který můžete přidat do jídla nebo rozmíchat ve vodě a vypít každé ráno nalačno. Takto do svého těla přirozeně doplníte velké množství zdraví prospěšných živin, mezi které patří:

  • vitamín A, B1, B2, B3, B6, B9, C a E,
  • protein,
  • bílkoviny,
  • omega-3 mastné kyseliny,
  • omega-6 mastné kyseliny,
  • kyselina listová,
  • zinek,
  • měď,
  • hořčík,
  • železo,
  • vápník,
  • a mnoho dalších.

Spirulina je mnohem prospěšnější než jiné potraviny

Možná vás překvapí, že spirulina obsahuje mnohem více vápníku než plnotučné mléko.

  • Díky vysokému obsahu železa vám dodá tuto živinu ve větším množství než třeba špenát, který je obsahem železa populární.
  • Spirulina vašemu tělu dodá také mnoho bílkovin, její hodnota je až šestkrát větší než v případě konzumace tofu.
  • Zajímavé také je, že beta-karoten, který se všichni snažíme doplňovat konzumací mrkve, můžete jednou tolik doplnit právě spirulinou.

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské těloZdroj foto: pilipphoto / Shutterstock.com

Protizánětlivé účinky

Spirulina obsahuje také velké množství esenciálních mastných kyselin, které mají velký podíl na protizánětlivých účincích pro vaše tělo.

  • Gama-linolenová kyselina, která patří mezi zmíněné mastné kyseliny, má velký vliv na dobrý růst nehtů i vlasů.
  • Tato kyselina funguje nejen jako protizánětlivá, ale také má skvělý vliv na funkci kloubů.

Bojovník za regulaci krevního tlaku

Pokud se chcete vyhnout infarktu nebo mrtvici, je nutné sledovat a regulovat vysoký krevní tlak. Konzumací spiruliny se snižuje krevní tlak, který tak zůstává na své normální hodnotě. Díky tomu můžete své zdraví podpořit a zamezit možným onemocněním, spojeným s vysokým krevním tlakem.

Budete mít zájem:  Nová opatření proti koronaviru od středy 14. října

Podobně jako u krevního tlaku je prokázaný i pozitivní účinek na normalizaci hladiny cukru v krvi. U diabetiků většinou stačí pouhá dávka dvou gramů spiruliny denně a jejich hladina cukru se srovná. Díky těmto účinkům je spirulina leckdy více doporučená než samotné léky proti cukrovce.

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské těloZdroj foto: Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Spirulina bojuje proti infekcím

Špatné stravování nebo nezdravý životní styl často způsobují přemnožení Candida kvasinek. Tento druh kvasinek se sice v lidském těle klasicky objevují, nesmí se však přemnožit. Vlivem přemnožení se často způsobí kvasinková infekce, kterou však lehce vyřešíte konzumací spiruliny. Ta dokáže normalizovat veškeré kvasinkové infekce v těle.

Prevence proti rakovině

Rakovina bohužel patří do běžných chorob dnešní doby, a tak se s ní musíme často potýkat a doufat v úspěšnou léčbu.

Abyste se vyhnuli rakovinnému onemocnění, můžete použít jako prevenci klasickou denní dávku spiruliny.

Ta má v sobě mnoho antioxidačních složek, díky nimž zabráníte tvoření rakoviny i šíření chronických zánětů v těle. Spirulina pomáhá také v klasickém boji proti alergiím na pyl, srst nebo prach.

Zkrátka není pochyb o tom, že je spirulina jednou ze zázračných superpotravin, která bude hlídat vaše celkové zdraví a vitalitu. Zařaďte spirulinu i vy do svého denního rituálu.

infekcekrevní tlakrakovinařasaspirulinasuperpotravinazánět

Dobrý den, jmenuji se Michaela (věk raději uvádět nebudu 🙂 a mým největším koníčkem jsou mí dva synové – rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. A vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí 🙂

Řasa spirulina – super potravina

  • Vitalitas Magazin
  • Bylinky
  • Řasa spirulina – super potravina

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské tělo

Řasa spirulina je jednou z nejkoncentrovanějších bílkovinných bomb na světě, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro lidský organismus. Navíc bílkoviny, které obsahuje, jsou lehce stravitelné také v syrovém stavu, protože se dokážou vstřebat téměř úplně. Je mimořádně bohatá na vitamíny A, B, D a K, dále je zdrojem železa a kyseliny gama-linolenové, má příznivý vliv na trávení, je vynikajícím detoxikantem a alkalizátorem, chrání srdce, startuje imunitní systém, přispívá k překonání rakoviny: zaslouženě si vysloužila název „super potravina“!

V Japonsku se řasa spirulina už dlouhou dobu konzumuje s medicínským účelem – nejznámější druhy jsou Spirulina maxima Bernard, Spirulina major Kutz a Spirulina platensis – která je mimořádně bohatá na minerální látky, vitamíny a enzymy. Šedesát pět procent řasy tvoří tzv.

kompletní bílkoviny, proto se v řasách nacházejí všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro lidský organismus. Kromě toho jsou řasy bohaté také na neesenciální aminokyseliny. Zvláštností bílkovin řasy je, že proti ostatním řasám mají buněčné stěny složené ze snadno stravitelných bílkovin a cukru, proto se dokážou téměř úplně vstřebat i v syrovém stavu.

Řasa spirulina proto dokonale nahrazuje potřebu konzumace tučného masa. Deset gramů řasy spirulina pokrývá denní potřebu vitamínu B komplex, dále více než třínásobek denní potřeby vitamínu A, D a K a přibližně 70 procent potřeby železa pro lidský organismus. Ze sacharidů je nejdůležitější ramnóza, která sehrává významnou roli při produkci glukózy.

Kromě toho je bohatá na vápník, fosfor, hořčík, na vlákniny, které podporují trávení, na esenciální mastné kyseliny, na kyselinu gama-linolenovou, která přispívá ke zdraví kloubů a srdce, na karotenoidy s antioxidantními účinky, na fykobiliny s protizánětlivými účinky, na xantofyl účinný proti rakovině, na metalotionein, který dokáže navázat radioaktivní izotopy, má imunostimulační a antioxidantní účinky. Odstraňuje pocit hladu, zvyšuje množství svalové hmoty a navíc má nízký obsah sacharidů, proto se velmi doporučuje při redukční dietě.

Díky svým složkám se řasa spirulina může používat při prevenci a léčbě mnoha onemocnění. Svou léčivou sílu neztrácí ani v sušené/práškové formě.

Léčivá řasa spirulina

Její příznivý vliv na zdraví je velmi široký. Posiluje imunitní systém, pomáhá při alkalizaci a detoxikaci organismu, je účinným antioxidantem, váže volné radikály.

Má protizánětlivé a protivirové účinky, chrání játra, dále čistí krev a rozšiřuje cévy. Pravidelná konzumace řasy pomáhá nastavit správnou hladinu cholesterolu v krvi, protože snižuje hladinu škodlivého cholesterolu LDL v organismu.

Pomocí řasy spirulina lze předejít srdcově-cévním onemocněním a vzniku vysokého krevního tlaku.

Je účinná proti rakovině

Řasa spirulina je jednou z nejúčinnějších protilátek rakoviny – obzvlášť rakoviny ústní dutiny. Stimuluje přirozenou obranyschopnost organismu aktivováním obranných buněk těla a minerální soli řasy zase vážou volné radikály.

Fykocyanin odpovědný za zeleno-modrou barvu řasy a chlorofyl pomáhají při detoxikaci organismu a vážou chemické látky, které způsobují nádory, rovněž přispívají při prevenci vzniku rakoviny. Podporuje zdravé trávení, má vynikající antibakteriální a protiplísňové účinky, s úspěchem se používá při přemnožení Candidy.

Obsah cysteinu sehrává důležitou roli při prevenci a léčbě žaludečního vředu, esenciální aminokyseliny a vitamín B12 posilují nervový systém a stimulují fungování mozku. Řasa spirulina je účinná při zmírňování alergických příznaků, jakými jsou – kopřivka, tekoucí nos, slzení očí – zabraňuje totiž zvýšení hladiny histaminu v organismu.

I v případě cukrovky typu 2 má vynikající účinky, neboť snižuje hladinu triglyceridů v krvi a zvyšuje množství tzv. dobrého HDL cholesterolu, odstraňuje systémový zánět vyvolaný inzulínovou rezistencí.

Věděli jste?

I našim domácím miláčkům se doporučuje zpestřit jídelníček stravou obsahující řasu spirulina, která kromě toho, že posiluje srdce a má antioxidantní účinek, způsobuje, že budou mít krásnější srst.

Onemocnění srdce: jak pomáhá vhodná výživa? 1

„Ať tvá strava je tvým lékem a tvůj lék tvou stravou.“ Psal Hippokrates, který hlásal po celý svůj život důležitost správné výživy. Mysleme na to, když bychom rádi udělali něco pro prevenci onemocnění srdce, vždyť varování tohoto antického lékaře je dnes ještě aktuálnější než kdysi. Je dávno prokázaným faktem, že riziko jistých nemocí značně zvyšuje nezdravá výživa, a správným výběrem jídelní…

Rakovina slinivky a stanovení diagnózy 153

Revoluční metoda v diagnostice rakoviny slinivky je aplikace smartfónu, která již v raném stádiu varuje před onemocněním. Na selfie (fotografie pořízené telefónem) so speciálnim programem zkoumá oční bílko. Tento program může být vhodný nejen pro detekci rakoviny slinivky, ale také pro detekci onemocnění jater. Léčbu rakoviny slinivky delá extrémně obtížnou to, žeonemocnění je možné rozpoznat…

Pšeničné klíčky – vynikající volba v boji proti rakovině 50

Pšeničné klíčky jsou „koncentráty zdraví“- ve významném množství obsahují aminokyseliny, mastné kyseliny, minerální soli, bílkoviny a vitamíny. Pšeničné klíčky jsou mimořádně bohaté na vitamíny E, které mají antioxidantní účinky, díky čemuž pšeničné klíčky účinně bojují proti stárnutí a jsou účinné také proti volným radikálům odpovědným za vznik rakoviny. Pšeničné zrno se skládá ze čtyř částí: …
Články na internetových stránkách magazínu Vitalitas jsou vypracovány odborníky. Články napsané experty magazínu Vitalitas si nyní můžete přečíst i na vašem mobilním telefonu. Sledujte nás a dozvíte se více o prevenci nemocí.

Chlorella a hubnutí. Zatočí s kily navíc?

Vezmeme to zkrátka, protože víme, že se rychle chcete dozvědět co nejvíc. Začněme tím, co je chlorella zač.  

Je to jednobuněčná sladkovodní řasa, kterou medicína objevila v roce 1890, i když na planetě roste už miliardy let. Odborníci ji označují za nejrychleji rostoucí rostlinu na světě a vůbec nejlepší zdroj chlorofylu (látka způsobující zelené zabarvení rostlin).  

Chlorofyl je důležitý i pro lidské tělo

Možná si říkáte, na co lidské tělo potřebuje chlorofyl? Není to výhradní záležitost květin? Není. Chlorofyl u člověka zvyšuje schopnost produkovat hemoglobin, zlepšuje přenos krve, napomáhá regeneraci organismu a v konečném důsledku trochu zpomaluje stárnutí.

Mimo to umí pomoct s hojením ran, působí protizánětlivě nebo potlačuje zápach (i proto je často součástí deodorantů). Tahle látka navíc rozhýbe střeva a pomáhá s trávením. Takže nejen květiny, ale i my chlorofyl potřebujeme. A jak se zdá, potřebujeme ho jako sůl!

Vitamínová bomba v zelených tabletách

Zpět k chlorelle. Kromě blahodárného chlorofylu obsahuje třeba vitamíny A, H, D, C, B, B12, spoustu vlákniny, kyselinu listovou nebo látku zvanou chlorellin. Díky té má velmi dobré antibakteriální a detoxikační účinky.

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské tělo

Jak vám pomůže s hubnutím?

Různě.

Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá překonat chutě na sladké. Také snižuje hladinu stresových hormonů a pomáhá tak tělu lépe štěpit tuky místo, aby se nadměrně ukládaly. Kromě toho zabraňuje kolísání hladiny cukru v krvi.

Když hladina výrazně nekolísá, nemusíte bojovat s vlčím hladem (to je ten stav, kdy sníte všechno, co vám přijde pod ruku). Kromě toho podporuje – právě díky chlorofylu, o kterém už tu byla řeč – správnou peristaltiku střev a tudíž správnou funkci trávení.

Je to málo? V chlorelle najdete všech 10 esenciálních aminokyselin (to jsou ty, které si tělo neumí vyrobit samo) včetně fenylalaninu a tyrosinu.

Organismus je běžně přijímá z jídel s vysokým obsahem bílkovin jako je maso, sýry, mléko, vejce, sója nebo luštěniny. Pokud příjem aminokyselin zvýšíte, měly by vás vybičovat k větším fyzickým i psychickým výkonům.

A i to je během procesu hubnutí důležité, nemyslíte?

Chlorella: Ano, nebo ne?

Takže co? Chorella ano nebo ne? Za nás ano, vyzkoušejte ji a uvidíte, jaký vliv bude mít na váš organismus.

Pamatujte ale, že chlorella nemůže a ani nedokáže hubnout za vás. Pořád se jedná o podpůrný prostředek, nikoliv dokonalou látku, která vás přes noc zbaví dvou konfekčních velikostí.

Jak víme, nic takového totiž není, i když se nám internet a nejrůznější výživoví poradci snaží namluvit opak. Pokud chcete trvale zhubnout, zatím nikdo nevymyslel nic lepšího, než správně a zdravě jíst a hýbat se.

Fermentace – přírodní síla, která vám pomůže ke zdraví

Tuto prastarou techniku využívá lidstvo už tisíce let, ale její podstatu odkryl Louis Pasteur teprve v roce 1859. Říká se jí fermentace nebo také kvašení. A byl to právě zmíněný francouzský vědec, který prokázal, že kvašením vznikají bakterie, které se z neživé hmoty spontánně nevytvoří.

Mikroorganismy, které způsobují kvašení, jsou všude kolem nás. Najdeme je na listech rostlin, ve vzduchu i v každém soustu, které pozřeme. Obývaly Zemi miliony let před vznikem lidstva a zřejmě nás díky své odolnosti také přežijí. Pracovat s nimi znamená napojit se na prastaré přírodní síly, díky nimž jsme v průběhu evoluce vznikli i my, lidé…

Fermentací lze ve stravě snížit obsah antinutričních látek až o 50 %. U toxických látek je to až o 95 %. Některé studie dokonce prokazují souvislost mezi konzumací fermentovaných potravin a dobrým mentálním zdravím

Například podle studie publikované v časopise Journal of Applied Microbiology mají probiotické látky obsažené ve fermentované stravě tyto účinky:

  • Posilují imunitní systém
  • Zlepšují zdravotní stav střev
  • Snižují výskyt alergií u citlivých jedinců
  • Snižují riziko některých typů rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva)
  • Snižují negativní dopad jednoduchých cukrů
  • Chrání před bakteriální infekcí
  • A hlavně – je to výživová „bomba“, která by neměla chybět ani ve vašem jídelníčku
Budete mít zájem:  Alergie Na Kravské Mléko Priznaky?

Další doklad o prospěšnosti kvašení přidává Sandor Katz. Tvrdí totiž, že fermentovaná strava měla velký podíl na tom, že dokázal přežít téměř čtvrt století s nemocí HIV.

Fermentace také neutralizuje anti-živiny. Například zrní a fazole obsahují kyselinu, která blokuje absorpci zinku, železa, vápníku a fosforu. Kultivační proces neutralizuje kyseliny a tyto fermentované potraviny se stávají nejen výživnějšími, ale také se lépe tráví a jsou méně alergenní.

Fermentace z potravin rovněž odstraňuje toxiny. To lze živě ilustrovat na příkladu manioku.

Tato velká hlíza z tropických oblastí Ameriky se stala základem potravy také v rovníkových oblastech Afriky a Asie. Jisté druhy manioku obsahují vysoký obsah kyanidu a jsou jedovaté. Ale pozor.

Pouze do té doby, než projdou mokrým kvašením. Fermentační proces odstraní kyanid a z manioku udělá jedlou a výživnou potravinu.

Fermentace patří mezi nejstarší způsoby konzervování potravin. Byla používána již v době úsvitu zemědělských civilizací a možná ji znali lidé ještě mnohem dřív. V minulosti umožňovala bez mrazáků a chemických konzervačních látek uchovávat potraviny, které se jinak rychle kazily. V současnosti její význam a rozšířenost znovu roste.

Fermentované potraviny se v kuchyni používají také jako dochucovadla. Základní suroviny nevalné chuti promění v lahodný pokrm. Dokládá to například ocet, který je rovněž produktem kvašení, anebo kysané zelí. Zatímco průmyslově vyráběné sterilované kysané zelí nebývá zrovna lahodné, domácí kysané zelí je daleko chutnější. Navíc je živé, plné bakterií a enzymů.

Spirulina – zelená bílkovinná bomba pro lidské tělo

A právě ze všech těchto důvodu používáme blahodárný proces fermentace rovněž při výrobě potravinových doplňků WETYZO.

Přírodní síla fermentace působí také v doplňcích stravy

Zázraky, které dělá fermentace s jídlem, dokáže i s potravinovými doplňky. A nejen to. Výzkumy dokonce ukazují, že vitamíny, minerály a byliny fermentované před jejich zapouzdřením, mohou mít výrazně zlepšené vlastnosti.

Fermentace zvyšuje antioxidační vlastnosti doplňků. V praxi to znamená, že naše kosti, imunitní systém a střevní výstelka dostanou vynikající antioxidační podporu.

Fermentace zvyšuje biologickou dostupnost vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny B, hořčík, zinek a mnoho dalších. Díky tomu dokáže naše tělo tyto živiny plně vstřebat.

Fermentace chrání esenciální látky před znehodnocením, protože je přirozeným způsobem konzervace.

Fermentace výrazně zvyšuje potenciál protizánětlivých látek v potravinách, jako je například paprika.

Doplněk stravy, který obsahuje fermentované suroviny, dokáže organismus absorbovat v našem GI traktu daleko efektivněji.

Fermentace látek, jako je chlorella a spirulina, může zvýšit jejich schopnost chelatovat (vázat se) s těžkými kovy.

Fermentace činí aminokyseliny vstřebatelnějšími, a to včetně lyofilizovaných a práškových zelených nápojových směsí a bílkovinných prášků. Výzkum prokázal, že fermentace organického klíčícího prášku hnědé rýžové bílkoviny zvyšuje jak obsah aminokyselin, tak biologickou dostupnost produktu jako celku.

Fermentace některých rostlin a jiných potravin může vytvořit fytonutrienty a další živiny, které tam předtím neexistovaly.

Například zpráva publikovaná v Mezinárodním věstníku o potravinářské vědě a výživě zjistila, že přirozeně kvasící pískavice řecké seno zvýšila hladinu pyridoxinu (B6) a kyseliny askorbové (vitamín C), ale zároveň se díky fermentaci vytvořil také vitamín B12, který v bylině před fermentací nebyl.

Konzumace fermentovaných potravin v jakékoliv formě napomáhá tomu, že vaše buňky zůstávají ohebné a nebudou zatíženy toxiny.

Pilulka.cz

Potravinový doplněk právem zařazený mezi superpotraviny:

  • Botanický název této řasy je Arthrospira platensis
  • Dodává tělu množství minerálů, stopové prvky, buněčné soli, rostlinné živiny, enzymy, chlorofyl a další prospěšné látky
  • Je výjimečně bohatá na základní aminokyseliny, což z ní tvoří doslova rostlinnou bílkovinnou bombu
  • Velmi vhodnou potravinou pro vegetariány, vegany a vitariány
  • Je jednou z potravin nejvíce bohatou na proteiny v přírodě

Pěstování

Táto superpotravina je pěstována za přísných ekologických norem pouze přírodní, organickou cestou. Voda a ovzduší jsou zde absolutně neposkvrněné. Voda je velmi bohatá na minerály a stopové prvky. Proces výroby je ověřený několika certifikáty s těmi nejvyššími požadavky na čistotu a obsah účinných složek v samotném produktu.

Výroba

K výrobě tablet byl použit pouze čistý prášek ze sušené řasy (sušení probíhá za nízkých teplot, aby byly zachovány všechny důležité látky na enzymatické úrovni), jež byl pod vysokým tlakem stlačen do formy tablety bez použití žádných plniv a pojidel.

Účinné látky:

  • Velmi bohatá na vitamíny a kromě základních i vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, A, E, K a karoteny
  • Minerály (především železo, mangan, hořčík, draslík, zinek, chrom, vápník, měď a selen), stopové prvky, buněčné soli, rostlinné živiny, enzymy, chlorofyl a další prospěšné látky

Bohužel na tomto místě (dle nřízení EU) nemůžeme uvést pozitivní působení na lidský organismus. Nicméně na volně přístupných místech je informací dostatek např. zde http://www.doplnkovastrava.cz/spirulina hypertextový odkaz.

Upozornění

Není určeno těhotným a kojícím ženám a dětem do 3 let. Skladujte v pokojové teplotě, v chladu a temnu. Není určeno jako náhrada pestré stravy.

Dávkování a způsob užívání:

  • 6-20 tablet denně, nejlépe 30 min. před jídlem rozdělit na dvě dávky zapít vodou
  • V případě, že začínáte s užíváním, začněte s malými dávkami a postupně navyšujte

Složení:

  • Neobsahuje žádné přídatné látky, pojiva, laktozu, cukr, barviva, pouze čistou sušenou Spirulinu

Balení:

  • Kvalitní produkty si zaslouží i kvalitní obaly
  • Baleny do certifikovaného lékárenského skla

Vyzkoušejte i jiné produkty této značky, které vynikají svojí kvalitou, ne pouze nízkou cenou…

Zkuste také ostatní výrobky značky Puntura, které uvidíte v kategoriích Doplňky stravy, Speciální doplňky stravy a Spirulina. Pokud si nejste jistí výběrem tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Spirulina.

Jaro a očista našeho těla – co vše můžeme změnit?

Jaro je ideální dobou pro očistu. V tomto období lze přistupovat k odlehčovacím dnům, které zároveň podporují činnost jater a ledvin. Očista organismu nemusí nutně znamenat hladovění. Pokud na nějakou dobu omezíte pevnou stravu, tělo dostane šanci rychleji vylučovat toxiny nastřádané během zimy. Dlouhodobý půst je však vhodný pouze pod lékařským dohledem.

Toxiny se usazují v našem těle především v důsledku sedavého způsobu života a nevhodného stravování (nadmíra živočišných bílkovin, cukrů, antibiotik, hormonů a podobně), vliv má samozřejmě i okolní prostředí, například smog. V důsledku toho náš organismus funguje zpomaleně, nabíráme na objemu a často též dochází k zadržování vody v těle – lymfa neproudí, jak má.

K jarnímu období očisty patří byliny, které pročišťují nejen trávicí ústrojí, ale také játra a ledviny. Jde zejména o byliny a koření spíš hořké, jako jsou celík zlatobýl, pampeliška, aloe vera, petržel, jitrocel, lopuch, rozmarýn, kurkuma nebo malinové listy.

Proč je tak nesmírně důležité mít v pořádku střevní mikroflóru? Podle dosavadních poznatků je stav našich střev odrazem celkového zdraví. Pojmem střevní flóra se označují všechny mikroorganismy, které se nalézají v trávicím traktu, zejména v tlustém střevě. Málokdo ví, že jejich počet převyšuje počet buněk v lidském organismu.

V jednom roce života člověka je střevní mikroflóra už naprosto jedinečná, ale v důsledku nemocí, infekcí, stresu a diet se průběžně proměňuje až do dospělosti. Každý z nás má jakousi její „specifickou“ podobu.

Aby střevní sliznice nevstřebávala nic jiného než tělu prospěšné látky, nachází se v ní imunitní buňky, které dávají pozor na to, aby do krve přes střevní sliznici neproniklo nic škodlivého. Buňky ve střevech však na základě neustálého dlouhodobého dráždění střevní stěny, například špatně strávenými potravinami či infekcí, vylučují cytokiny, spouštějící a udržující zánět.

Prostor mezi střevními buňkami se postupně rozestupuje a těmito „mezerami“ pronikají do krevního oběhu nestrávené nebo částečně strávené částice potravy, škodlivé bakterie a viry. V organismu se pak bohužel ukládají jako nerozpustné komplexy, které neustále stimulují imunitní systém k tomu, aby se těchto tělu cizích látek snažil zbavit, a spouští tak celkový zánět.

Řešením je významná  změna životního stylu, stravovacích návyků, pečlivá očista střeva půstem a celková detoxikace organismu. Cílená a postupná detoxikace organismu bývá velkým přínosem u většiny chronických chorob.

Filtrovat krev, roztřídit, co je tělu potřebné a čeho je třeba se zbavit – to umějí naše ledviny, játra i slezina.

Neúnavná práce ledvin

Tento párový orgán o velikosti lidské pěsti filtruje a očišťuje krev, jež ledvinami stále proudí, a to v množství 1,2 litru za minutu. Největší práci odvádějí  ledvinná klubíčka, glomeruly, které zadržují v krvi bílkovinu a propouštějí vodu, minerály a odpadové produkty látkové výměny. Fungují jako filtry: dovnitř vchází krev, ven vychází moč.

Mnoho lidí se ke svým ledvinám chová macešsky. Když se drobné cévky v ledvinách začnou zužovat a krev do ledvin nemůže proudit, snižuje se filtrace krve. Tím je ledvina postupně „vyřazena z provozu“ a zplodiny metabolismu se začnou v těle hromadit. Dochází tak k postupnému snižování funkce ledvin.

V Česku žije odhadem 1 milion lidí s onemocněním ledvin a přibližně deset tisíc lidí, kteří potřebují náhradu funkce ledvin.

Aniž bychom to zaznamenali, můžeme přijít o celých 90 % funkce ledvin. Pocítíme-li pak problémy, bývá už pozdě. Glomeruly v postižených ledvinách už stačily změnit svou podobu – proměnily značnou část své tkáně na vazivo a tím snížily schopnost filtrace na minimum.

Z čistě lékařského hlediska žádná jarní či jiná, nárazová očista není možná. Našemu organismu prospívají dlouhodobě vyrovnané hodnoty, rovnovážný stav s minimálními výkyvy. Toho lze dosáhnout pouze pravidelností, dodržováním rozumné diety a dostatečného příjmu tekutin.

Ledvinám pomůže, budeme-li dodržovat denní příjem bílkovin v gramech v závislosti na naší tělesné hmotnosti v kilogramech; je-li naše váha kolem 70 kilogramů, neměli bychom jíst více než 70 gramů bílkovin za den. Příjem soli by neměl překročit 8 gramů za den.

Když k tomu přidáme udržení ideální tělesné hmotnosti a příjem tekutin kolem 2,5 litru každý den, je to asi „vše“, co naše ledviny potřebují. Problém soli není v přisolování hotového pokrmu (tím přijímáme 15 % z veškeré soli), ale v konzumaci velkého množství průmyslově zpracovaných potravin.

Nejvíce jsou solené právě bílkovinné potraviny, mléčné a masové výrobky, sýry, salámy, paštiky. Spousta soli je i v dochucovadlech, instantních směsích, omáčkách či kořeních.

Zdá se to být neuvěřitelné, ale naše ledviny trpí nedostatkem spánku. Tým vědců z bostonské univerzity provedl této výzkum: během 11 let sledoval 4 200 žen a jejich spánkové zvyky. Nejméně dvakrát za tuto dobu jim byly měřeny funkce ledvin. Ženy, které v průběhu studie spaly pět a méně hodin, měly o 65 % vyšší riziko poškození ledvin oproti ženám, jež v noci naspaly sedm a více hodin.

První pomoc ledvinám

Nechte se včas vyšetřit. Nejjednodušší je zajít k lékaři a nechat si vyšetřit moč na přítomnost bílkovin a krev na přítomnost kreatinu. Analgetika jsou pro ledviny „časovanou bombou“.

Budete mít zájem:  Bolest Kloubů Domácí Léčba?

Než je užijete, zvažte, zde neexistuje jiná cesta, jak se zbavit bolesti. Kouření sice poškozuje hlavně dýchací cesty, stejnou měrou se však podílí na destrukci cévního systému.

Jelikož cévy zásobují také ledviny, porucha se projeví i zde.

I příjem příliš velkého množství vody může být komplikací. Poškozené ledviny nemusejí přijatou vodu správně vyloučit, což se pak může projevit otoky či dušností. Dochází ke snížení hladiny sodíku, objevují se bolesti hlavy, vyšší krevní tlak a nevolnost či zvracení. Ideální množství vody je 2,5 litru denně. Pouze při velkých ztrátách se doporučuje více.

Játrům škodí nejen alkohol

Největším orgánem nacházejícím se v dutině břišní jsou játra. Současný životní styl způsobuje, že máme v játrech „zakonzervováno“ velké množství škodlivin.

To znesnadňuje tok krve přivádějící jaterními tepnami kyslík, a především brání proudění krve v portální žíle, která ze střevního traktu přináší výživné látky.

Důsledkem toho část krve, která neprojde portální žílou, proudí oklikou a dochází ke zvětšení sleziny, městnání v žilním systému slinivky břišní nebo městnání v žaludečních žilách střevního traktu.

V játrech, která nemohou regenerovat a my jim nedáváme tuto možnost úpravou stravy nebo detoxikační kúrou, klesá obsah žlučových kyselin a vylučuje se více cholesterolu a tuků. Tvoří se tak emulze, která postupně tvrdne a cholesterol v ní krystalizuje. Dále se játra tlakem vzniklých „ztvrdlin“ roztahují a silně tlačí na okolní tkáně a orgány.

Játra jsou centrálním orgánem látkové výměny a mají schopnost obrovské regenerace. Pro zachování základních funkcí, jež zajišťují játra, postačí pouhá pětina jaterní tkáně. Orgán je za určitých podmínek dokonce schopen dorůst do původní velikosti. Tyto výjimečné vlastnosti představují velkou výhodu při transplantaci.

Játra jsou klíčová pro konečnou fázi trávení potravy a její látkové a energetické přeměny. V játrech probíhá syntéza důležitých bílkovin a faktorů srážení krve, vznikají zde hormony důležité pro vodní a minerální hospodářství. Játra jsou velice důležitým detoxikačním orgánem.

Jejich základními jednotkami jsou buňky zvané hepatocyty. Ty přeměňují jeden typ molekul na jiný, čímž regulují energetickou rovnováhu. Mimo jiné udržují hladinu glukózy na vyrovnané linii.

V játrech se také rozkládá velké množství mastných kyselin, jež jsou ve formě acetoacetátu vyplaveny do krve, odkud přecházejí do tkání.

Mezi nejčastější onemocnění jater patří virové záněty (hepatitidy). Zánět je akutní (hepatitida typu A) nebo, v případě hepatitidy typu B či C, přechází do chronicity – virus se v jaterních buňkách množí a tyto buňky jsou imunitním systémem ničeny. Není-li příčina chronického poškození jater včas odhalena a léčena, rozvíjí se cirhóza.

Zejména ženy středního věku mohou trpět primární biliární cirhózou – poruchou, při které dochází k postižení žlučovodů a porušení odtoku žluči z jater. Je-li léčba zahájena pozdě, nic už postup nemoci nezastaví a po několika letech je nutná transplantace jater.

Častou poruchou chronického zánětu jater vedoucího k jejich omezené funkci či k pozdější úplné nefunkčnosti je dlouhodobá pravidelná konzumace alkoholu.

Slezina

Slezina má přibližně stejnou velikost jako ledviny, na povrchu je fialová a má tvar kávového zrna. Pod mikroskopem byste viděli ve slezině trámčitou síť cév, která je místy přerušena klubíčky lymfatické tkáně. Vnitřek tvoří červená a bílá houbovitá dřeň.

Hlavní funkcí sleziny je třídění zdravých a poškozených červených krvinek. Ty poškozené se zachytí v červené dřeni a zanikají. Pro člověka je slezina orgánem krvetvorby.

Bílá dřeň se ve spolupráci s bílými krvinkami podílí na tvorbě protilátek, a tak hraje významnou roli v obranyschopnosti organismu.

Slezina může být akutně poškozená v důsledku úrazu, dlouhodobě pak vlivem stresu a nezodpovědného životního stylu. Vlivem stresových hormonů probíhají v buňkách sleziny biochemické změny, které se projevují sníženou imunitou.  Je-li funkce sleziny oslabená, dostavují se po čase trávicí obtíže, alergie, snížená odolnost.

Poranění sleziny bývá provázeno závažným krvácením. Při „otravě krve“ se slezina aktivuje a několikanásobně zvětší  svou velikost a ztrácí strukturu – mění se v septickou slezinu. Slezina se rovněž zvětšuje při městnání krve a některých poruchách krvetvorby nebo při jaterní cirhóze.

Zvětšená slezina o sobě může dát vědět v podobě poruch trávení, bolestí, nadýmání, zácpy či velké únavy.

Potraviny pro zdravá játra – co by vám nemělo doma chybět

  •          Česnek, který mimo jiné obsahuje síru (aktivuje tvorbu enzymů zodpovědných za odvod toxinů z těla), a selen (plní v játrech ochrannou funkci a rovněž pomáhá detoxikaci).
  •          Citron a grapefruit, jež jsou bohaté na vitamin C další přírodní antioxidanty. Grapefruit umí nastartovat v játrech produkci čisticích enzymů.
  •          Hořké listy (rukolu, špenát, čekanku), které játrům pomáhají zbavit se těžkých kovů a podporují tvorbu žluči. Pampeliškové listy poslouží stejně.
  •          Kurkumu, která chrání játra před poškozením volnými radikály a toxiny a regeneruje zničené jaterní buňky. Rovněž zvyšuje produkci žluči, čímž zlepšuje funkci žlučníku. Podílí se tak na čištění organismu od odpadních látek.
  •          Avokádo, jež obsahuje nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty. Chrání tak játra před záněty a pomáhá jim zbavovat se odpadních látek.
  •          Lněná semínka, bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin. Pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a jsou bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá eliminovat z těla toxiny.
  •          Zelený čaj obsahující antioxidanty, jež jsou zodpovědné za trávení a spalování tuků a správnou funkci jater.

Změna jídelníčku očistě těla prospěje

Osvojte si zvyk ráno začít sklenkou teplé vody. Nastartujete pravidelné vyprazdňování a podpoříte vylučování škodlivých toxinů z organismu.

Dopřejte si „zelené“ potraviny – patří mezi ně všechny druhy zeleniny zelené barvy, jako jsou brokolice, řeřicha, kapusta, zelí, petrželová nať a také listy ze zeleniny, které se běžně vyhazují, například z ředkviček či řepy.

Proč jsou pro nás přínosem? Zelené potraviny jsou zásobárnou širokého spektra vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a aktivních enzymů. Díky vysokému obsahu chlorofylu podporují krvetvorbu a vyrovnávají překyselení organismu.

Chlorofyl v organismu dokáže udržet lehce zásadité prostředí, jež je nutné v prevenci nemocí, odstraňuje z krve odpadní látky, které vznikají po zásahu imunitního systému proti bakteriím a parazitům, tedy čistí organismus a působí protizánětlivě.

Chlorofyl zlepšuje metabolismus, pomáhá přenášet v krvi kyslík a oddaluje proces stárnutí. Řasy chlorela, spirulina jej mají požehnaně. Čím více je rostlina zelenější, tím více chlorofylu obsahuje.

Jaro je čas na rozličné čerstvé zeleninové šťávy, protože pomáhají z těla odstranit toxiny. Vhodné jsou pampeliška, petržel, řepa, kapusta, hořčičné výhonky a listy, špenát, čekanka, čínské zelí a rukola.

Závislosti, relaxace , vnitřní klid a jaro

Jaro je ideální čas na koncování se závislostmi, ať již neškodnými, či naopak závažnými, například na alkohol. Podle čínské tradice klade jaro nároky především a právě na naše játra, na která má alkohol přímý negativní vliv.

Střízlivost se tedy hodí vždy a pro každého, nicméně v tomto období zvláště. Játrům tak ušetříte mnoho práce. Střízlivost je samozřejmě životně důležitá zejména pro ty, kteří jsou závislí. I malá dávka alkoholu nebo drog u nich pronikavě zhoršuje sebeovládání.

Abstinovat je pro ně mnohem snazší než přijímat pouze malé dávky své drogy. Případně těžký odvykací stav v každém případě vyžaduje odbornou lékařskou pomoc. Naštěstí nasává pouze u lidí, kteří přijímali návykovou látku každodenně a ve velkém množství.

Jestliže vám alkohol či jiné drogy dlouhodobě ničí život (se silným dopadem na nejbližší), obraťte se na odborníky.

Během života zažíváme dobrá i horší období.  Je naprosto normální, že nás neprovází pouze láska a harmonie. Těžké chvíle nás ale posilují, díky nim se dostáváme dál. Je třeba hledat v životě rovnováhu a přijmout své dobré i stinné stránky. Vnitřní klid roste s naším porozuměním sobě i ostatním. Jaro je pro takové přeladění příhodné období.

Jaro je období více než vhodné pro „generální“ úklid našeho života. Většina z nás se vlastního úklidu děsí. V první řadě si musíme uvědomit, v jakých oblastech chceme uklidit – většinou jde o práci, vztahy, zdraví a peníze.

Jak se máme zbavit negativních tendencí, zvyků, které nám neprospívají? Většina emočních programů je uložena v našem podvědomí, a proto bývá mnohdy těžké je vůbec odhalit. Získáváme je hlavně v období našeho dětství a dospívání, je tedy vhodné nahlédnout do minulosti, abychom své nastavení odhalili a mohli ho odblokovat.

Je dobré si v první řadě uvědomit, jaké návyky nám vlastně neprospívají, a ty postupně nahrazovat novými, zdravými. V tomto ohledu je také důležité, abychom měli jasnou vizi, čeho chceme dosáhnout.

Skutečně mnoho lidí o změnách hodně přemýšlí a mluví. Ale jen malé procento dojde k tomu důležitému, což je konání. Zároveň je velice efektivní, když do svého života zařadíme určité rituály, které nám pomáhají s uzavřením „starého života“.

Co nás na jaře často trápí? Kromě psychické rozladěnosti (smutek, úzkosti, deprese) jde často o alergické reakce zejména na rozkvétající stromy a květiny.

Mnohdy se objevují bolesti hlavy, zvláště je-li nástup slunce příliš náhlý, seshora nás ohřívá, ale zem je ještě studená. U citlivějších osob může tento stav vyvolat zdravotní obtíže.

Mnoho lidí si stěžuje, že se jim ozývá žlučník, zejména když zároveň s jarem neodlehčí stravu. Samozřejmě spolu s tím nastupuje jarní únava.

Ještě před padesáti lety byl z jarní únavy a deprese obviňován nedostatek vitaminu C. Tehdy jsme měli jeho hlavní zdroj v bramborách a ty jej postupně během zimy ztrácely. Dnes jsou obchody plné ovoce a zeleniny, v lékárně si můžeme zakoupit preparáty s vitaminem C a nedostatkem vitaminu C tak netrpíme.

Co se tedy s námi děje? Jarem v klidu proplují osoby, které nedělí čas na zimní a „po zimě“. Spíše vítají každé roční období a události života tak, jak přicházejí. Snaží se najít vnitřní klid v každém období.

Je třeba zdůraznit, že deprese a somatizace duševních potíží (fyzické obtíže vzniklé na základě potlačování svých pocitů: vzteku, lítosti, nenávisti…) jsou hojně zastoupené nejen v jarních měsících. Nároky pracovních i osobních záležitostí nás nutí ke spěchu, neklidu.

Často se nemáme o koho opřít, a jestliže nezvládáme osobní vztahy či své povinnosti, nastupuje vnitřní nespokojenost, které se pak projeví ve fyzických obtížích nebo v hlubokých vnitřních stavech beznaděje. Co s tím? Musíme se naučit být spokojení s tím, co máme.

Když už ta jarní chmura přijde, je nejlepší postavit se před zrcadlo a dlouze se na sebe zadívat. Co cítíme? Přátelství, lásku nebo nevraživost? Ke štěstí nepotřebujeme dostatek sexu, ale daleko více nám chybí přátelské vztahy.

Na každého z nás může během života přijít pořádná krize a najednou nevíme, kudy kam, vše se nám hroutí a my taktéž. Mnohdy právě jaro je tím spouštěcím momentem, kdy si neumíme poradit s přívalem světla a energie do našeho života.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector