Smoothie není jen pití, je to životní styl

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je tento zelený elixír nabitý vitamíny, minerály, antioxidanty a na naše tělo má magické omlazující a ozdravující účinky. Bohužel to není tak černobílé, jak se na první pohled může zdát a i tyto zelené elixíry mohou mít svá rizika…

Zelená je všude, kam se podíváš

Smoothie není jen pití, je to životní stylZelené smoothie, zelené šťávy, zelené detoxy, zelené prášky. Zelená je IN. Je všude, kam se podíváme. Určitě už jste nejméně jednou slyšeli, že bychom měli jíst více zelené zeleniny, protože obsahuje antioxidanty, které pomáhají v boji proti rakovině, srdečním onemocněním, cukrovce a obezitě, posilují imunitu, snižují poškození buněk a přispívají k dobrému trávení. Zelená zelenina je úžasná, detoxikuje a vyživuje tělo. To je pravda, má to ale jedno velké ALE…

Na množství a způsobu záleží

Prosliňuj svoje smoothie
Smoothie je tekuté a nebudeme si lhát, ale většina z nás ho zhltne bez toho, aniž by používala zuby nebo ho dobře proslinila.
Koktejly jakéhokoliv typu jsou koncentrovaným způsobem, jak v nás během chvilky může zmizet:
– příliš mnoho kalorií,


– příliš mnoho jednoduchých cukrů z ovoce

 (snědli byste zaráz 3 kusy banánu? Ale ve smoothie to není problém)
– a příliš mnoho nevhodných (i toxických) látek.

Dát si zelené smoothie (propaguje se zejména v RAW stravě) – to zní skvěle. Výborný a živinami nabitý koktejl, který obsahuje obrovské množství syrového špenátu, kapusty, mangoldu, rukoly, divokých bylin a dalších „zelenáčů“, které bychom jinak nesnědli. A o to právě jde. O množství. Tolik zelených listů bychom jako pevné jídlo nesnědli!

Smoothie není jen pití, je to životní styl

Naši předkové neměli žádný mixér ani odšťavňovač, aby si rozmixovali nebo odšťavnili listy a bobule, které našli. Používali k tomu zuby. Právě žvýkání je nezbytnou součástí dobrého trávení a zdraví (v ústech začíná trávení a pokud je nepoužijeme, těžko to pak někde doženeme) a to často u konzumace smoothie chybí.

Zelenou zeleninou se můžeme předávkovat!

Možná to bude znít bláznivě, ale i zelenou zeleninou se dá předávkovat. Zelená zelenina jako je špenát, mangold, pampeliškové listy aj. obsahuje antinutrienty oxaláty. Oxaláty se v těle váží na vápník a železo a brání tělu vstřebávat tyto důležité minerály.

Přiměřené množství oxalátů se vyloučí

Smoothie není jen pití, je to životní stylVětšina lidí přiměřené množství oxalátů ze stravy rozloží a zpracuje v trávicím systému a ven odchází pomocí stolice. Ale lidé s trávicími problémy jako je třeba Crohnova choroba, celiakie, zánětlivé onemocnění střev aj. nemusí být schopni oxaláty efektivně zpracovat. Problémy s oxaláty mohou mít také lidé, kteří se léčí antibiotiky. Antibiotika ničí bakterie ve střevech, které nám pomáhají zpracovat a vyloučit oxaláty z těla ven.

1 šálek špenátu překračuje maximální bezpečnou dávku oxalátů 2x

Smoothie není jen pití, je to životní stylZa vysoký denní příjem oxalátů se považuje hranice od 250 mg. Pouhý šálek syrového špenátu obsahuje až 656 mg a některá smoothie obsahují i více než šálek a k tomu datle (1 ks obsahuje 24 mg oxalátů), avokádo (1 ks obsahuje 19 mg), mrkvová šťáva (27 mg), pomeranč (29 mg) atd. (zdroj) V jednom smoothie se člověk může dostat na velmi vysokou hladinu oxalátů.

Když je oxalátů hodně, mohou vzniknou ledvinové kameny

Když je oxalátů hodně a váží se s vápníkem, mohou vytvářet ledvinové kameny, zhoršovat bolestivou dnu a způsobit problémy s artritidou. Oxalát vápenatý je zodpovědný za téměř 80% ledvinových kamenů. Oxaláty se mohou hromadit v těle, hlavně v ledvinách.

Důkazem je například tato žena, která skončila v nemocnici kvůli očistné kůře na zelených smoothies.

 Výzkumy ukazují, že zelené šťávy a koktejly obsahují vysokou hladinu rozpustných oxalátů a že příliš časté pití těchto zelených nápojů může způsobit nejen tvorbu ledvinových kamenů, ale může dokonce vést k selhání ledvin.

Smoothiem k otravě?

Smoothie není jen pití, je to životní stylOblíbená zelená zelenina (zejména ta z čeledi brukvovitých – tj. kapusta, rukola, brokolice, zelí; a také špenát) má schopnost vázat z půdy ve vysokých koncentracích těžký kov thallium (a to i v případě, když je ho v půde minimum). V oblastech průmyslového znečištění se tyto hodnoty ještě navyšují. V oblasti sulfidického zrudnění v Číně zelenina kontaminovaná thalliem (pocházejícím z půdy) představuje velké riziko ve smyslu akutní i chronické otravy obyvatel (zdroj).

Pokud vypijeme ve smoothie nadměrné množství zelené zeleniny, můžeme přetěžovat tělo tímto toxickým kovem.

Předávkování thalliem může způsobit kožní problémy, vypadávání vlasů, arytmie, nevolnost, průjem, mlhavé myšlení, zažívací potíže a další.

 Molekulární biolog, Ernie Hubbard, tyto příznaky našel u mnoha pacientů, které souvisely právě s otravou thalliem.

Špenát obsahuje nejvíce pesticidů ze všech druhů zeleniny
Navíc právě špenát, který se tak často do smoothies přidává, je dle EWG na 2.

místě v tabulce nejvíce znečištěné zeleniny a ovoce. Až 76 % vzorků běžně dostupného špenátu v obchodech obsahuje vysoké koncentrace potenciálně nebezpečného pesticidu permethrin.

Tato látka má neurotoxické účinky na mozek. (zdroj)

Blokování štítné žlázy aneb goitrogeny v akci

Smoothie není jen pití, je to životní stylPosledním problémem extrémní konzumace zelené zeleniny (zejména kapusty ve všech jejích podobách – např. tolik oblíbená kadeřavá kapusta) jsou sloučeniny glukosinoláty. Tyto látky způsobují mj. štiplavou chuť brukvovitých rostlin, ale také mohou inhibitovat vychytávání jódu štítnou žlázou. Jód je nezbytnou živinou pro zdraví štítné žlázy. Tyto goitrogeny (antinutriční látky, které mohou poškodit funkci štítné žlázy) byly vědecky zkoumány a je známo, že narušují správnou funkci štítné žlázy.

Časté nadměrné množství zelené zeleniny (zejména v syrové podobě), která je obsahuje, může snížit produkci hormonu štítné žlázy a vznikne hypotyreóza. Mezi příznaky patří nárůst hmotnosti, ztráta vlasů, nedostatek energie, ospalost, deprese, chybějící menstruace, anémie a snížená imunitní funkce.

Máme se vyhnout zelené zelenině?

Smoothie není jen pití, je to životní stylNe. Zelená zelenina má spoustu benefitů pro naše tělo. Ale chtěli jsme upozornit na to, že i zelené smoothie a zelené džusy mají dvě strany – tu dobrou a tu špatnou. A mnoho z nás si často tu druhou – špatnou – stranu neuvědomuje a s konzumací to přehání, protože „je to přeci zdravé“ – takže čím víc, tím lépe.

Zelenina v celku je nejlepší

Smoothie není jen pití, je to životní styl

Rozhodnutí jíst zeleninu a ovoce v celé formě bez použití mixéru a odšťavňovače je ta nejlepší a nejzdravější volba. Získáte živiny bez toho, aniž byste to přeháněli s množstvím a přetěžovali své tělo a předpřipravíte jídlo pro svůj trávicí systém. Díky žvýkání a prosliňování se rozloží a lépe stráví všechny potřebné živiny.

Jak se vyhnout oxalátům

Pokud ale chcete pít smoothies a šťávy máme pár rad:

  • Omezte množství zelené zeleniny s vysokým obsahem oxalátů.
  • Nekonzumujte tyto koktejly tak často.
  • Preferujte raději organickou zeleninu kvůli množství pesticidů, kovů a nevhodných látek (zejména u špenátu a kadeřavé kapusty).
  • Zařaďte do stravy fermentovanou zeleninu nebo probiotika. Lactobacillus rhamnosus pomáhá rozložit a zabránit hromadění oxalátů v těle.

Šťávy nebo smoothies? Co je lepší? | Zásadně zdravě – Jana Králiková

Tak na takové otázky odpovídám tak často, že jsem se na tohle téma rozhodla napsat krátký článek.

Ovocné šťávy a smoothies se obecně považují za zdravé nápoje, díky kterým do svého těla dostanete naráz velké množství zdraví prospěšných látek, které byste ve formě ovoce/zeleniny ujedli poměrně těžko, ale…

Šťávy

Smoothie není jen pití, je to životní styl

Ovocné šťávy jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek, enzymů a fytolátek, které vám dodají rychlou dávku energie. Jsou zbaveny většiny vlákniny, a také proto jsou velmi rychle vstřebatelné. Když si dám například šťávu já (protože nepiju kafe), je to pro mě asi podobná „vzpruha“, jako když si kafeholik dá panáka ristretta.

A ta rychlá energie se dostaví právě proto, že jsou ovocné šťávy plné ovocného cukru – fruktózy. Když se řekne ovocný cukr, člověk může nabýt dojmu, že je zdravý. Jenže ona tahle jednoduchá úvaha není tak úplně šťastná.

Co tím myslím?

Přemíra jakéhokoliv cukru, ať už je ovocný nebo třeba stolní je zdraví škodlivá. I když ten ovocný v rozumné míře považuju za rozhodně zdravější variantu. Problém ve šťávě, na rozdíl od ovoce v celku je ale ten, že je v ní samozřejmě mnohem více fruktózy než v komlexním ovoci. Respektive v tom množství, které jste schopni naráz vypít vs.

to, které jste schopni najednou sníst. A právě proto, že odšťavňujete, zároveň šťávu zbavujete vlákniny, která v ovoci jako takovém nechybí a má nezanedbatelnou funkci při správném vstřebávání mnoha látek. Když je něco vytrženo z kontextu (v přírodě to podle mého platí dvojnásob), nikdy to nemůže fungovat stejně jako když bude zachován.

Navíc…

Fruktózu jako takovou naše tělo odbourává v játrech. A její nadměrná konzumace může vést k nealkohoické steatóze neboli ztukovatění jater.

Z tohohle pohledu se tedy může zdát, že jsou možná smoothies, díky té vláknině zdravější. Takže jak je to s těmi mixovanými nápoji?

Smoothies

Smoothie není jen pití, je to životní styl

Smoothies jsou stejně jako šťávy skvělým zdrojem vitamínů, enzymů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Navíc obsahují vlákninu, protože suroviny neodšťavňujete (tudíž je vlákniny nezbavujete). Můžou se proto do určité míry považovat za komplexnější nápoj. Náš organismus je tráví o nějaký ten čas déle (nebudete mít po něm hlad tak brzy jako po šťávě – samozřejmě taky záleží na ingrediencích). Tahle varianta nápoje by se tak mohla jevit jako „výhodnější“. 

Jenže i u nich do určité míry platí to stejné s fruktózou jako u šťáv. A navíc vláknina, byť je v mnoha ohledech prospěšná, tak ve větším množství může taky škodit. Přemíra vlákniny způsobuje špatnou vstřebatelnost některých minerálních látek a vitamínů, tím můžou vzniknout žaludeční obtíže a koliky. Takže co by se vám mohlo hodit je informace, že…

Budete mít zájem:  Jak Převážet Léky V Letadle?

Denně by měl dospělý člověk přijmout zhruba 30 g vlákniny.

U běžně se stravujících lidí je problém, takové denní gramáže většinou dosáhnout, u zdravě se stravujících vegetariánů, veganů a vitariánů, bývá problém spíš opačný (dokážou zkonzumovat dvoj až trojnásobek doporučené denní dávky).

U dětí je doporučená denní dávka (DDD) vlákniny ale i více než 3 x nižší než u dospělého člověka.

Existuje proto jednoduchý vzorec: věk dítěte + 5 g vlákniny/den. Jsou-li vašemu dítěti například 3 roky DDD vlákniny u něj bude 8 g. Je-li mu 5 let, 10 g vlákniny/den atd. A je samozřejmě potřeba brát v potaz, jak je dítě zvyklé jíst a co jeho organismu vyhovuje. Tohle co uvadím, jsou obecné infomace.

Celé ovoce

Smoothie není jen pití, je to životní styl

Ovoce tak pro mě vždycky bude úplně nejzdravější sladkou variantou. Tak jak ho příroda stvořila je pro náš organismus nejlépe stravitelné. Kromě všech přirozeně zdraví prospěšných látek ho musíte navíc totiž rozkousat.

Sliny v našich ústech jsou neoddiskutovatelnou součástí trávicího procesu a obsahují trávicí enzym amylázu, která štěpí sacharidy a pomáhá vlastně už prvotnímu rozkladu (natrávení) potravy.

Když pijete šťávu nebo smoothie, ale dokonce i když hltáte a hážete do sebe oběd „na stojáka“, protože musíte rychle zpátky do práce, tenhle krok natrávení potravy vlastně do určité míry přeskočíte (zvláště u hltání pevné stravy) a o to větší práci se štěpením pak mají ostatní vaše trávicí orgány.

Takže teď si možná řeknete, jaký význam má ty šťávy a smoothies vůbec pít, když je nekoušete, a tak se nenatráví, jak mají. Jasně. Proto píšu “do určité míry”, protože ty minerální i fytolátky, enzymy, vitamíny atd. přesto v opravdu přirozené a vysoké míře obsahují a jsou díky tekuté formě skutečně velmi dobře rozložitelné a stravitelné. 

Pro těhotné, maminky, ale i ostatní, přemýšlející nad zdravím svým i svých blízkých, mějte tyhle moje řádky na paměti. Nemáte se čeho obávat, pokud šťávy a smoothies nebudete zaměňovat za vodu a vytvářet z nich nejobsáhlejší složku pitného režimu. A taky, pokud budete upřednostňovat nebo kombinovat je s listovou (i kořenovou) zeleninou a bylinkami.

Obecné doporučení kolik šťávy nebo smoothie můžete denně vypít vám ale nedám, protože to je naprosto individuální.

Každý jste zvyklý jinak sportovat nebo se hýbat, máte různé stravovací režimy a návyky, trpíte jinými omezeními a alergiemi… Nezbytné je používat především selský rozum a zkoušet a vnímat, co to, či ono s váma dělá. Anebo mi napište a objednejte se na konzultaci. 😉 

“Ovocný detox” (?!)

Smoothie není jen pití, je to životní styl

Je něco, na co bych vás ještě ráda speciálně upozornila. Možná jste si všimli různých detoxikačních programů a očist (i s podporou nutričních odborníků) v rámci nabídek koktejlových barů s čerstvými šťávami a smoothies. Aby nedošlo k mýlce. Obecně proti fresh barům nic nemám a ráda se tam občas sama na drink zastavím, problém nastává ve chvíli, kdy se to zase maličko přehoupne do extrému a z jednodenní občasné záležitosti se stává program, né úplně zdravě postavený.

Detox, který stojí na ovocných šťávách a smoothies je naprostý oxymoron a absolutní nesmysl. 

Vaše tělo, vzhledem k tomu, co jsme si tady teď „řekli“ prostě nemůže „očistit“ něco, co ho kolikrát až extrémně zatěžuje fruktózou. Teď přemýšlím nahlas.

 Vnímám ty programy a nabídky barů tak, že kdyby nabízely čistě zeleninové šťávy a smoothies (nebo alespoň s výrazně vyšším podílem zeleniny), asi by neoslovily takovou masu lidí, protože by nebyly sladké, a tím pádem by to pak chtěl málokdo pít. 

Složení šťáv/smoothies není to stejné jako obsah poměru surovin, ze kterých je šťáva/smoothie vyrobeno. Jeden příklad za všechny: když drink obsahuje suroviny – petržel, kapusta, okurka, jablko neznamená to, že je v něm jablečné složky automaticky minimum. Pokud výrobce neuvádí poměr složení, je vám taková informace prakticky k ničemu.

A v tom případě vyvstává otázka, kdo by pak za takový program chtěl platit? Pokud očista „chutná jako dezert“, i selský rozum napoví, že něco není úplně v pořádku. Takže si říkám, že to bylo možná i zpočátku třeba dobře myšleno, ale nakonec to se zdravím a očistou nemá vážně nic společného. Spíš je to rádoby chytrý marketing…  Ale to by bylo na delší povídání. Tak třeba zase jindy.

Zajímalo by vás, co si o detoxu a očistě obecně myslím a jak by měl vypadat zodpovědný přístup? Tak mi dejte vědět, ráda vám o tom napíšu. :*

Recepty na moje smoothies s bylinkami, zeleninou (nikoliv však vhodné pro očistu!) i bez najdete tuhle v odkazu.

Smoothie: je opravdu tak zdravé?

Pan Koreš: Příjemné prostředí a nevšední kulinářský zážitek o tom byl kurz s panem Zdeňkem.

Pan Kadlec: Skvěle připravený kurz, pan Zdeněk je profesionál a bylo zajímavé ho pozorovat při práci.

Jiří Horák: Splnil jsem si sen, když jsem si mohl zavařit s panem Zdeňkem Pohlreichem! Opravdu parádní zážitek.

Marcela: Zbožňuji středomořskou kuchyň. Celé menu bylo výborné.

Jitka: Konečně jsem se naučila správný postup, jak připravit linecké těsto.

Dáša: Ráda se učím novým věcem a nadchla mě přátelská atmosféra v kurzu.

Mirka: Skvělý, inspirativní. Paní Edita je nejlepší cukrářka. Domů si odnáším spoustu vychytávek. Přátelská atomosféra.

Tereza Ovšáková: Paní Jana byla jedním slovem božská. Suroviny, jídlo a atmosféra zase doslova geniální.

Vendula Vondráčková: Super večer se skvělými lidmi. Kurz za 1* a paní Jana Černá je opravdu sympatická.

Jarda: Konečně vím, jak udělat pořádnou flákotu masa.

Kristýna: Skvělé nové recepty a inspirace nejen na léto. Opět mám nové recepty.

Tereza: Kurz s Editou byl neobyčejný zážitek, který změnil můj pohled na pečení.

Alena: Příjemná atmosféra, individuální přístup lektora Martina. Doporučuji!

Paní L. Rovenská: Kurz paní Edity předčil má očekávání, úžasný.. skvělou společností tak i zázemím.

Šárka: Je skvělé se naučit i jinou úpravu ryb než na co je člověk zvyklý.

Natálie: Moje děti mají intoleranci na lepek. Jsem vděčná za každý nový recept.

Blanka: U nás doma milujeme rolády na všechny způsoby (více chutí najednou). Můj manžel je vám vděčný.

Gabriela: Oba synové byli strašně nadšení. Jsou z nich vášniví kuchaři. Samozřejmě doma vaří s kuchařskou čepicí, kterou na kurzu dostali.

Veronika: Když jsme pak jedli z jednoho talíře, měla jsem pocit, že jsme tak trochu rodina.

Petr Kutscha: Nádherně strávený čas a pohodová atmosféra, ke které přispěl pan Zdeněk svým lidsky profesionálním pojetím.

Jarda Adámek: Rozhodně doporučuji. Kurz rozšířil mé obzory.

Yvona Zemanová: Děkuji za nové i zajímavé inspirace.

Vlasta Matší: Perfektni…

Thea Tumova: Kurz byl skvělý !!

Stanislava Fišerová: Kurz byl opět výborný. Jídla byla skvěle zvolená a na silvestrovský stůl určitě perfektní.

Marek Raditsch: Kurz Vánoce jinak byl opravdu zážitek, opravdu jsem si to užila a určitě to nebude poslední kurz vaření, který jsem navštívila.
Petra B.

:

Mirek Kalina: Tento kurz byl pro mne první zkušeností s kurzy vaření a po absolvování vím, že nebyl poslední.
Bylo to skvělé. Děkuji za příjemně strávený čas a za úžasnou péči všech, kteří se o nás starali.

  • :
  • :
  • :
  • Mirek Kalina: Kurz byl připraven profesionálně, pouze zapomněli na certifikát o absolvování kurzu na jméno Ilonka Zacharová.
  • :

Barbora Polanská: Kurz hodnotím jako velmi přínosný a povedený. Moc mě to bavilo, díky.

Kamila Ehrenbergerová: Moc příjemně strávený večer, bezvadně jsme si popovídali… a pak jsem zjistil, že jsme celou dobu stáli, vařili a dost jsem se toho naučil. paráda!

  1. Tomáš Hlúch: Super menu, super atmosféra, šel bych znovu.
  2. Jan Stejspal: Kurz je absolutně perfektní a nabitej pozitivní energií.
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :
  9. :
  10. :
  11. :
  12. :
  13. :
  14. :
  15. :
  16. :
  17. :

Filip Sajler: Náplň kurzu byla širší než bylo anoncováno. Líbilo se mi zaměření na technologii přípravy pokrmů, upozornění na rizika a jak je minimalizovat. Oceňuji i návody na to, jak napravit chyby.

  • :
  • :
  • :

Marcela Dlouhá: Takovéhoto kurzu jsem se zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená.Jen bych uvítala, kdyby recepty na lahůdky, které jsme dělali byly více podrobnější – myslím co se týče pracovního postupu.

Byla tu sice možnost psát si poznámky, ale to jsem nestíhala pokud jsem chtěla sledovat práci pana Marka a sama se zapojit. Ale jinak vše na jedničku – prostředí, milí lidé, bezvadná atmosféra, skvělá nabídka vín, ale hlavně výborné suroviny, ze kterých jsme měli možnost vařit.

Velmi ráda si takovýto kurz někdy v budoucnu zopakuji a určitě budu doporučovat svým známým.

Lucie Nestrašilová: Výborný kurz, velmi přínosný. Skvělá atmosféra a jedinečný servis od Gourmet academy:-)

Lukáš Čížek: Bylo mi potěšením sledovat hbité ruce a pochytit několik vynikajících triků při profi vaření. Suroviny a zázemí kuchyně je fantastické a přeji hodně dalších spokojených žáků.

  1. Lukáš Čížek: Kurz byl moc fajn, už jsme doma vše vyzkoušeli a povedlo se
  2. :
  3. :
  4. :
  5. Edita Paulusová: Skvělé recepty, individuální přístup, praktické rady, úžasná organizace.

Jana Králiková (Černá): Opět skvělý, inspirující kurz se super osobními vychytávkami lektorky Jany. Skvělé menu se zajímavými surovinami a ingrediencemi. Perfektní zázemí, které celý tým poskytuje velmi zpříjemňuje celý průběh kurzu. Opět jsme odcházeli skvěle poučení a také najezení 🙂

  • :
  • :
  • :
  • :
  • Gianfranco „Frankie“ Coizza: Naše vánoční vaření s Frankiem mělo skvělou atmosféru a bylo velice zajímavé vidět, a i si vyzkoušet, jak jednoduše se dají připravit úžasné dobroty.

Marek Raditsch: Dobrý den, kurz se mi líbil, byla velmi příjemná atmosféra, milý přístup všech zúčastněných. Skvělé menu – jídla byla naprosto fantastická. Pod vedením lektora si osvojit nově získané informace ;o) Celkově SUPER ZÁŽITEK, těším se na příště. Ještě jednou všem děkuji za hezký večer. Veronika Jurčová

Budete mít zájem:  Příznaky Ovulace Při Antikoncepci?

Marek Fichtner: Skvěle navržené menu, krásné prostředí, dokonale čerstvé ingredience a dobrý kolektiv lidí! To jsou první slova mé ženy, která kurz dostala jako dárek. Prvotní obavy vystřídalo nadšení, radost a veliký respekt panu Fichtnerovi. Nyní už vím, co jí nadělí ježíšek pod stromeček… 😀

:

Martin Staněk: Od přivítání až po ukončení kurzu příjemná atmosféra, sympatický a vstřícný lektor Martin Staněk i ostatní zaměstnanci. Vařím už 40 roků a stejně to bylo přínosem k mým kuchařským „pokusům“!

:

:

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Jirkovi i Tomovi se moc líbilo. Děkujeme!

  1. Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dcera byla velmi spokojená, již cestou z kurzu jsme museli jet na nákup a večer nám dcera připravovala panna cottu 🙂
  2. Martin Staněk: Poslala jsem na kurz Pánská jízda svého dědečka a nemohl si to vynachválit a moc se mu to líbilo, takže dostane k narozeninám kurz zase 🙂
  3. Radek David: Vše co jsme uvařili bylo naprosto vynikající. Větší zážitek, než jít do dobré restaurace

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dera byla nadšená a přeje si absolvovat další kurzy..;-)

Marek Fichtner: Uvařené menu lahodilo oku i chuti, vše bylo potrženo příjemným prostředím. Bylo o nás báječně postaráno ze strany pořádající školy vaření.

Lukáš Čížek: Lukáš by skvělý. Do tajemství ryb nás zasvětil perfektně a dokonce přidal i něco navíc.

  • Lukáš Čížek: Absolvoval jsem již nekolik kurzů vaření, ale tento byl jednoznačně nejlepší.
  • Martin Staněk: Kurz byl naprosto dokonalý, pan Staněk velice profesionální a co je nejdůležitější všechna jídla byla výborná.
  • Jana Králiková: Skvělý kurz, jako každý od Janci, vřele doporučuju.

Edita Paulusová: Kurz se mi moc líbil a byl pro mě přínosem. Všechno bylo perfektně připravené a o nás kurzistky bylo celou výborně pečováno.

:

:

Daška Malá: Úžasné!!! Plno nových vychytávek v pečení,příjemná atmosféra, skvělá lektorka Daška…určitě se sem ještě na nějaký kurz vrátím.

Edita Paulusová: Vse výtečné!!! Lektor za pět hvězdiček! Prostředi za pět hvězdiček!

  1. :
  2. :
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :

Martin Staněk: Pro děti výborně sestavené menu. Všechno na 1 s hvězdičkou.

Zdravý životní styl a jeho 18 zásad: strava, pohyb, spánek ????

Zdravý životní styl je v poslední době čím dál častější téma všech magazínů a televizních pořadů. Život je dar a tak je zásadní si ho užít co nejvíce ve zdraví a pokoře. Dnešní společnost je plná nezdravého životního stylu a často se tento způsob života dokonce předkládá za normu.

Zdravý životní styl není jen o stravě a pohybu, ale je to celkový způsob života, ať už se jedná o fyzikou nebo psychickou část člověka. V tomto článku je výpis hlavních zásad zdravého životního stylu.

  1. Nejezte cukry a polotovary

Mezi nejdůležitější první hlavní bod určitě patří omezení jednoduchých cukrů ze sladkostí, koláčů a polotvarů. Rafinovaný cukr dnes najdeme v naprosté většině potravin, jelikož je levný a velice chutný.

Pokud chcete změnit svůj jídelníček a přejít konečně na zdravější životní styl, tak postupně nahrazujte sladkosti a koláče ovocem jak je například banán nebo jablko.

Ovoce vás díky vláknině zasytí na delší čas a hlavně má spoustu vitamínů, což se o sladké tyčince říct nedá.

Téměř každý z nás pije málo vody. Voda je přitom naprosto zásadní pro správnou funkci našeho tělo ale také pro zdravou mysl. Více jak 60% našeho těla tvoří voda. Na internetu jsou stovky rad kolik a jaké množství vody vypít, ale nic se nesmí přehánět a tak si každý musí najít hranici, kolik mu nejvíce vyhovuje.

Často můžeme z naší moči poznat, zda máme dostatečný přísun tekutin a nebo pijeme málo. Pokud je naše moč příliš tmavě žlutá, tak jsme většinou dehydratovaní. Lehce žluté zbarvení moči nám ukazuje, že pijeme akorát. Pokud pijete pod litr vody denně a chcete to změnit, je dobré začít pít ihned po probuzení alespoň 2 hrnky vody.

Snídaně je nejdůležitější část jídla v celém našem dni.  Hodně lidí snídani podceňuje a je čím dál větší problém si v dnešní uspěchané době udělat čas na přípravu kvalitního jídla. Snídaně by měla obsahovat kvalitní bílkoviny a to nejlépe vejce.

Vejce nás zasytí na dlouhé hodiny a dodá dostatečný počet bílkovin pro start. K vajíčkům si můžeme udělat ovesnou nebo pohankovou kaši, a to hlavně z důvodu příjmu kvalitních sacharidů.

Pokud začnete pravidelně snídat bude vám vděčné nejen tělo ale také i vaše peněženka, jelikož si už nebudete chodit každé ráno v rychlosti před prací kupovat koláče, koblihy a předraženou kávu.

Na nedostatek spánku poukazují stovky studií. Pokud chcete začít žít zdravý životní styl, je potřeba začít spát dostatek hodin. Každý člověk má stupnici dostatku spánku jinde, někomu stačí 6 hodin denně a je plný energie a někdo bez svých 8 hodin nedokáže ani vstát z postele. Dostatek spánku je velice důležitý pro hubnutí a naopak jeho nedostatek vede k tloustnutí.

Zde je několik tipů, jak si zlepšit spánek:

  • spěte v co nejvíce tmavé místnosti – vypněte všechny LED světla a zásuvky
  • kupte si nepronikavý tmavý závěs, jelikož vám zabrání v pronikání slunka a světla a tak můžete spát v kompletní tmě i přes den
  • alespoň 30 minut před spánkem se nedívejte na obrazovku – telefon, televize
  • nepijte i několik hodin před spaním kávu ani černý čaj
  • mějte v místnosti trošku větší chladno, příliš přetopená místnost naše tělo podráždí
  • zkuste chodit spát a vsávat v pravidelnou dobu a to i o víkendu, tělo se řídí biorytmem a jeho pravidelná rutina je důležitá pro řadu tělesných funkcí
  1. Hýbejte se a cvičte – aktivita zdravého životního stylu

Zdravý životní styl určitě obsahuje hlavně pohyb a cvičení. Pokud chcete začít žít zdravě a více se hýbat, tak začněte pomalu, stačí i pár minut denně. I 10 minut denně zdravé chůze nebo protažení je dobrý start.

Pokud jste starší a máte nadváhu začněte rychlou chůzí v přírodě a poté postupně zvyšujte čas i délku chození.

Nejlepší je se hýbat každý den i pár minut, jde o to, že naše tělo je určené k aktivitě a sezení u seriálů celý den nám ve zdraví moc nepomůže, takže honem ven a hýbat se :).

  1. Vařte si doma do krabiček na celý den dopředu

Ze začátku je příprava nudná a náročná na čas, ale pokud ze sebou opravdu chcete něco dělat a žít zdravě, tak je to potřeba.

Příprava na celý den se dá stihnout i za 30-45 minut, takže opravdu nejde o nic nemožného.

Kvalitním stravováním z krabiček nejen pomůžete svému tělu zhubnout, ale také nakonec ušetříte spoustu peněz, které vyhodíte v restauracích za smažené a většinou nekvalitní a ochuzená jídla.

Zelenina by měla tvořit velkou část našeho jídelníčku, jelikož obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Každé naše jídlo by mělo obsahovat ideálně nějaký kus zeleniny, kterou máme rádi.

Pokud nejste příznivcem zeleniny tak je dobré si do začátku koupit mixér a dělat si smoothie zeleninové drinky, jelikož do sebe hned dostanete velké množství zeleniny a nemusíte tak zdlouhavě překousávat salát.

Reklama na nás neustále útočí ze slogany, že pít alkohol je zcela dobrá a každodenní věc, ale opak je pravdou. Pokud to se změnou jídelníčku a vašeho životního stylu myslíte opravdu vážně, tak je dobré alkohol omezit co nejvíce to půjde.

Alkohol má tolik negativních účinků na naše tělo, že je to na zcela samostatný článek. Mezi hlavní negativa patří dehydratace, poškození jater a deprese.

Pití vína a piva každý den opravdu ze zdravým životním stylem nemá co dělat, pokud si chcete dopřát kvalitní víno, tak si udělejte čas a třeba jednou týdně si dejte u filmu malou sklenku.

  1. Omezte rohlíky a další pečivo

Pečivo je plné cukrů a levných tuků a tak se do zdravého životního stylu nezapadá.

Pokud máte rádi pečivo, tak si vždy kupujte menší slunečnicový chleba nebo kvalitní chleba plný semínek, jelikož vás rychle zasytí a dodá i kvalitní sacharidy a bílkoviny. Místo rohlíku na svačinu si raději dejte slunečnicový chléb s kvalitní šunkou.

Ještě větší problém je sladké pečivo typu koláče, koblihy a buchty, kterých jsou v obchodech stovky. V přechodu na zdravý životní styl je postupně nahrazujte zdravější variantou.

Do obchodu choďte nakupovat potraviny ihned po jídle, jelikož vás pak hlad nebude nutit kupovat sladkosti a jiné pochutiny. Dobré je si sepsat také kompletní list, co budeme kupovat. Nákupním listem ušetříme čas i peníze a nestane se nám to, že nám do košíku náhodou spadnou sladké nápoje nebo čokolády.

Kouření způsobuje spoustu nemocí jako je rakovina plic a ledvin anebo také srdeční zástavu. Přestat je velice těžké, ale pokud chcete žít zdravým stylem, musíte to překonat.

Kvalitní tuky, které nalezneme například v avokádu nebo v ořeších a jogurtech jsou pro naše tělo dobré a není třeba se jich bát. To z čeho se nejvíce přibírá nejsou tuky, ale jednoduché cukry.

Naši předkové měli stravu založenou právě na tucích a s nadváhou neměli žádný problém, ale podívejte se na svět dneska je to celé naopak. V obchodech můžeme narazit na spoustu jogurtů a dalších potravin, které svým obalem chlubí, že mají 0% tuku, ale zato jsou plné rychlých cukrů.

Dávejte si tedy pozor na sladké jogurty, které sice nemají tuk, ale zato mají tolik cukru jako sladká tyčinka.

  1. Jezte více kvalitních bílkovin
Budete mít zájem:  Proč lidé s diabetem 2. typu mají vyšší riziko zlomenin kostí?

Bílkoviny jsou pro snížení nadváhy velice důležité a proto je dobré si hlídat přísun. Bílkoviny vám navodí pocit sytosti a dodají kvalitní stavební materiál pro vaše svaly. Bílkoviny vám také pomáhají zamezovat večerní chutě na sladké. Zde si můžete přečíst, jaké potraviny jíst a které jsou bohaté na bílkoviny.

  1. Choďte často ven na slunce

Pokud pracujete v kanceláři nebo v místnosti od rána do večera, tak váš přísun Vitamínu D bude zcela malý. Pokuste se tedy být na slunci aspoň chvíli každý den, jelikož je Vitamín D ze slunce zcela zásadní pro řadu životních funkcí, ale hlavně máte díky němu dobrou náladu.

Zdravý životní styl si sebou nese i řadu odříkání a disciplíny. Pokud budete říkat ano všem věcem, které vás od vašeho cíle budou brzdit, tak se nikam neposunete. Nebojte se například říkat ne jídlům, které vám někdo nabízí, ale ve vašem plánu nemají místo. Dejte si vaše zdraví na první místo a neřešte to, co si o vás druzí pomyslí, když je odmítnete.

  1. Odstraňte negativní lidi ze svého života

Pokud máte negativní lidi ve svém životě, tak se je snažte co nejdříve odstranit ze svého života. Lidi, kteří se živí špatnou náladou a naštváním ostatních je dnes celá řada.

Negativní lidi vás demotivují ze sebou něco dělat a snaží se vás udržet na místě, kde jste byli předtím.

Pokud ze sebou začněte pozitivně něco dělat a první výsledky půjdou na vaší postavě brzy vidět, tak budou tito lidé na vás útočit jako první a budou se vás snažit dostat zpět, tam kde jste byli. Váš úspěch bude odrazem jejich neúspěchu a budou to velmi těžko snášet.

  1. Pravidelná strava a menší porce

Pravidelnost jídla je pro zdravý životní styl také velice důležitá. Nejlépe je jíst každé 2-3 hodiny, jelikož tím zamezíte, že budete mít později chuť na sladké. Držení časů mezi jídly vám udržuje dobře metabolismus.

Nejhorší co pro své zdraví můžete udělat je, že přeskočíte snídani, pak si dáte rychlý oběd a nakonec se po práci doma nacpete obrovskou večeří. Při takovém stylu dochází k ukládání tuků do našeho těla.

 Důležité je také co a v v jakou dobu jíme a tak je lepší jíst sacharidy pro přísun energie co nejdříve ráno a postupně je do večera omezovat.

  1. Sacharidy s nízkým glykemickým indexem

Pokud chceme aby naše energie vydržela co nejdéle, je dobré jíst jako přílohu sacharidy s nízkým glykemickým indexem, jako je například quinoa, hnědá rýže a sladké brambory. Opakem jsou například hranolky a bílá rýže, které mají vysoký glykemický index a tím pádem máme za chvíli hlad a cítíme se unaveni.

Zde máme naopak pro ukázku několik příznaků, že žijeme nezdravě

Nezdravý životní styl a jeho zásady:

  • každý večer pijeme alkohol a kouříme
  • doma si vůbec nevaříme a chodíme jíst hlavně do restaurací a fast foodu
  • sportujeme maximálně 3x do roka a to tak, že někam jedeme na kole
  • sedíme u TV nebo počítače každý den po prací doma více jak 2 hodiny
  • jíme jen 2x denně a to hlavně večer u TV
  • nepijeme obyčejnou vodu, ale jen sodovky a perlivé nápoje
  • chodíme spát až kolem půlnoci a spíme méně, než 6 hodin
  • na snídani si dáváme kafe a dvě koblihy a tak vydržíme až do oběda
  • neustále si stěžujeme na všechno a na všechny, ale nehodláme nic řešit

Z kterého ovoce se tloustne a které naopak pomáhá redukci váhy

07. 09. 2020 | Doba čtení 6 minut

Snažíte se zhubnout a nahradit část jídla ovocem? Pak se možná divíte, proč kila neubývají. Ovoce sice dodá spoustu vitamínů, ale také pořádnou dávku cukru. A to je problém.

Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl, slýchá, že ovoce by měl jíst co možná nejčastěji. Je přece cenným zdrojem vitamínů i vlákniny. Také žádný výživový poradce by nedoporučoval ovoce zcela z jídelníčku vypustit. Přesto ale mnoho z nich občas varovně pozvedá prst.

Zejména v případě, kdy se snažíme hubnout, může být totiž ovoce poněkud zákeřným škůdcem. Obsahuje totiž poměrně velké množství cukru, a tím také kalorií. Cukr v ovoci je navíc tvořen z velké části fruktózou.

Tento cukr působí kolísání hladiny krevního cukru, což není při hubnutí rozhodně dobré.

A navíc je třeba si uvědomit ještě jednu věc. Ovoce je sladké, šťavnaté a asi bychom jen těžko našli někoho, komu ani trochu nechutná. Jenže, právě proto, že nám chutná, máme tendenci ho sníst mnohem víc, než by bylo optimální. Zkuste si někdy dát na váhu jeden středně velký pomeranč. Možná budete překvapeni, kolik vlastně váží.

Ovoce je vždy lepší než sladkost Zdroj: Pormezz / Shutterstock.com

Jablko raději než banán

Jablko je pro dietu vhodnější Zdroj: Jana Ranincova / Shutterstock.com

Zásadní faktorem při hubnutí je dosáhnout kalorického deficitu. To znamená, že váš kalorický příjem bude nižší než výdej. V tomto případě je tak trochu jedno, z čeho kalorie pocházejí. Prostě množství těch, které přijmete, musíte snížit.

A tohle je problém ovoce, v mnoha druzích je kalorií opravdu hodně. Třeba takové avokádo má 190 kalorií ve sto gramech, navíc má v sobě i poměrně hodně tuků. S ním tedy opravdu opatrně, do jídelníčku je ho vhodné zařadit zejména jako náhradu za maso nebo třeba luštěniny.

Dodá totiž také celkem slušné množství bílkovin.

Ale avokádo v tom není samo. Také další druhy ovoce jsou doslova kalorickou bombou. Velmi obezřetně je potřeba přistupovat ke konzumaci banánů, pomerančů, manga, papáji nebo třeba hroznového vína. S hroznovým vínem je navíc ještě jeden další problém – má poměrně vysoký glykemický index, to znamená, že prudce zvýší hladinu vašeho krevního cukru.

Kolísání její hladiny přitom vede k pocitům hladu, což může snahu o udržení rozumného kalorického příjmu dále komplikovat. Neznamená to, že je nutné tyto druhy ovoce z jídelníčku úplně vymazat.

Je ale vhodné zařadit je zejména dopoledne či po ránu – třeba banán s jogurtem a trochou tvarohu, případně doplněný ovesnými vločkami může být velmi vhodnou svačinou, která dodá i dostatek bílkovin.

Grep, kiwi i borůvky

Ale abychom nebyli jen skeptičtí, některé druhy ovoce mohou být naopak při dietě poměrně prospěšné (i když pozor, i ty mají v sobě cukr). Kiwi má kupříkladu jen 50 kalorií ve sto gramech, což je celkem přijatelné množství.

Navíc podle některých vědeckých prací přispívá právě tohle ovoce ke snižování hladiny glukózy v krvi a má také nízký glykemický index. Dobrou volbou pro všechny hubnoucí je také grapefruit, má totiž jen 39 kalorií ve 100 gramech, to je jen polovina toho, co má pomeranč.

Přitom jedním grapefruitem získá tělo skoro třetinu potřebné denní dávky vitamínu C.

Zbytečné obavy není třeba mít ani před jablky, mají průměrně jen 47 kalorií ve 100 gramech a poměrně dost vlákniny, která přispívá k pocitu sytosti. Ještě lépe jsou na tom hrušky, ve sto gramech mají jen 34 kalorií.

Příliš omezovat se nemusíte ani s jahodami (27 kalorií), tedy pokud si je nedáte se šlehačkou a cukrem. Obecně jsou dobrou volbou bobuloviny – borůvky, maliny, ostružiny a tak dále.

Tohle ovoce navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Bát se nemusíte ani melounu. Ten je tvořen především vodou, a tak ho lze sníst téměř „beztrestně“ i trochu vyšší množství.

Zajištění dostatku tekutin je totiž další z podmínek zdárného hubnutí.

Smoothie je kalorická bomba

Smoothie není vždy nejzdravější volbou Zdroj: Zulfiska / Shutterstock.com

Při zařazení ovoce do hubnoucího jídelníčku je dobré pečlivě vybírat. Rozhodně vždy by mělo jít o ovoce v čerstvé podobě. Sušené ovoce sice na první pohled neznamená žádné kalorie navíc, nikdo je tam přece nepřidá. Problém je, že zatímco sušením ubyla voda, cukry v ovoci zůstaly. Ve sto gramech sušeného ovoce je tak násobně více kalorií než v tom čerstvém.

Sušeného přitom sníme klidně mnohem více, je objemově menší. Ještě větší problém znamená kandované ovoce, to se obvykle máčí v rozpuštěném cukru. Takže dávka kalorií, kterou tím tělo dostane, je skutečně velká. Ale i při volbě čerstvého ovoce je potřeba trochu přemýšlet.

Stranou by mělo zůstat všechno přezrálé, protože to dokáže zvyšovat hladinu krevního cukru ještě o něco více, než normálně zralé.

Není to tak dávno, co bylo velkým „hubnoucím“ hitem smoothie. Dnes už naštěstí tahle móda mizí. Jeden kelímek smoothie může totiž znamenat klidně i 500 kalorií. To je slušně velký oběd, jenže na rozdíl od něj, tekuté smoothie zasytí mnohem méně a na mnohem kratší dobu.

Přitom, jak upozorňuje například MUDr. Václava Kunová, cukry rozpuštěné v tekutinách se do krve vstřebávají snadněji a ve větším množství. Tohle vitamíny napěchované pití tedy vystřelí hladinu krevního cukru velmi vysoko.

Dokonce citelně výš, než při konzumaci veškerého ovoce ve smoothie v syrovém stavu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector