Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Dobu rouškovou pravděpodobně již brzy nahradí doba respirátorová. Už dnes jsou respirátory třídy FFP2 vládou doporučeny a podle odborníků je pravděpodobné, že vzhledem k rychle …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Mladý domácí kutil z Velké Británie, který na své sociální sítě pravidelně umisťuje příspěvky, jež mohou lidem v jejich domácnostech ulehčit život, tentokrát opravdu zabodoval. …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Zkuste svým rostlinám poskytnout výživu v podobě hnojiva z bramborových slupek. Prospěje hlavně orchidejím, které po něm krásně pokvetou. Pokojové rostliny a orchideje zvlášť vás …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Všichni se můžeme chovat ekologicky a šetřit životní prostředí i svou peněženku. Recyklace punčoch a punčocháčů ze syntetických vláken je již v mnoha zemích běžná. I …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Máte pocit, že dříve si všechny vdané ženy stříhaly vlasy na krátko? Zapomeňte na krátký sestřih, delší vlasy vám obličej opticky prodlouží. Pomozte si k objemu …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Pokud vás bolí záda a krční páteř, zkuste se zamyslet nad tím, zda spíte ve správné poloze? Kromě pravidelného pohybu a pestrého jídelníčku se podívejte …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Myši nejsou u nás doma vítanými nájemníky. Rozkoušou vše, na co přijdou, zanechávají za sebou výkaly a moč, mohou přenášet různé nemoci a bakterie. Velmi …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Málokterý plech na pečení vydrží tak dlouho, jak bychom si přáli. Ve skutečnosti se poměrně rychle opotřebuje. A to nemluvíme o tom, jaké nečistoty se …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Lékaři a vědci jsou obvykle velmi skeptičtí k tomu, když se někde objeví informace o potravinách, které podporují spalování tuků. Často to nebývá pravda vůbec …

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Korejské ženy pečují o pleť jinak než evropské ženy a mohou se pochlubit krásnou a hladkou pletí. Jejich metody se však postupně dostávají do světa, …

Která infekční nemoc má v České republice v průběhu několika málo měsíců na svědomí rok co rok tisíce životů? Málokdo by tipoval chřipku. Chřipka na …

Jak využít logr, skořápky či vršek ananasu? 15 tipů, jak nevyhazovat užitečné věci

Vždycky vám po vaření zbyde v kuchyni spousta slupek a odřezků a vy nevíte co s nimi? Rozhodně je nevyhazujte! Poradíme, jak je využít.

Kolik potravinového bohatství dneska končí v koši, a to jenom proto, že nám po dokončení honosného nedělního oběda chybí troška fantazie. Zastavte plýtvání s vzácnými zdroji a zužitkujte, co se dá. Ušetříte a ještě vás to bude bavit!

1. Ovocná dužina

Udělali jste si čerstvý džus, ale z ovoce vám zbyla dužina? Použijte ji jako přísadu do ovocného koláče či sušenek. Dužinu ze zeleniny zase můžete dát do slaného pečiva nebo třeba palačinek.

2. Vršek ananasu

Před konzumací tohoto tropického ovoce svrchní část obvykle odřízneme a zahodíme. Pokud ji však necháte ponořenou ve vodě zapustit kořeny, mohou vám z ní vyrůst nové maličké ananasy.

3. Skořápky

Skořápky od vajíček poslouží jako bariéra pro vodu unikající z květináče do talířku.

4. Karton od vajec

Obaly s kulatými prohlubněmi bezvadně schovají například vánoční koule na stromek.

5. Melounová kůra

Meloun působí blahodárně na problémy s akné. Zbylé slupky dejte do vody a druhý den si jimi masírujte kůži na obličeji.

6. Slupky a ohryzky od jablek

Jablečné slupky vám pomohou odstranit kruhy pod očima. Z ohryzků zase vyrobíte bezvadný jablečný ocet.

7. Špunt od láhve

Maličké umělé kytičky zapíchnuté do korku od vína jsou krásnou netradiční ozdobou.

8. Lógr od kávy

Sedlina, co vám zůstala na dně hrnku, pomůže regenerovat vaše vlasy jako ozdravná maska. Nechte jej působit na mokrou hřívu a po půl až hodině důkladně umyjte.

Kolik kávy denně můžeme vypít? Dokonce existuje i smrtelná dávka

9. Kávový filtr

Papírový filtr od kávy je důvtipná náhrada za muffinové košíčky.

10. Pomerančové slupky

Slupky od citrusového ovoce poslouží jako okrasa letních drinků. Působí také proti usazenému rezu.

11. Kapusta

Rozmixovanými odřezky z kapusty lze dochutit zeleninové pyré, případně je usušené použít do polévky jako dochucovadlo.

12. Brokolice

Zbytky brokolice zase ozvláštníte jarní dresing či salátovou zálivku.

[wysija_form id=”2″]

13. Prázdné pixly a sklenice

Některá koření či jiná dochucovadla jsou k dostání v roztomilých obalech. Proč si prázdné nádoby neschovat na uložení jiných přísad?

14. Síťky z ovoce a brambor

Citrony, pomeranče či brambory se často prodávají v barevných síťkách. Ty se dají využít jako pěkná dekorace anebo místo houbičky na mytí nádobí.

7 tipů jak udělat opravdu dobrý vývar

15. Kosti

Z kostí od masa uvaříte výborný silný vývar.

  • Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví
  • Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví
  • Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví
  • Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví
  • Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví
  • Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví
  • Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví
  • Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Bramborové slupky jsou skrytý poklad. Využijete je na zahradě i v péči o vlasy

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Přestože jsou jejich slupky zdravé a schovává se pod nimi se spousta vitaminů a minerálů, ne všichni máme neoloupané brambory rádi. Do některých pokrmů se navíc úplně nehodí nebo je z nich zkrátka neuvaříte. Ať už loupete brambory z jakéhokoliv důvodu, příště slupky nevyhazujte do koše, ale usušte uschovejte ve skleněné nádobě s víčkem. Budete se totiž divit, na co všechno se dají použít.

Bramborové slupky obsahují vitaminy B i C, z minerálů pak například vápník či draslík. O tyto cenné látky se připravíte, pokud brambory oloupete.

Lepší je vařit brambory ve slupce. Ne vždy je to ale žádoucí

Obecně tedy platí, že je lepší vařit brambory ve slupce. Jednak si brambory zachovají více chuti, jednak se vám při vaření nerozpadnou. Slupka je totiž bude držet pohromadě.

Chystáte-li se na přípravu bramborového salátu, bude se vám tento trik obzvlášť hodit.

Kdybyste uvařili brambory bez slupky, mohlo by se stát, že po smíchání všech ingrediencí nakonec uděláte spíš kaši než v Česku tak oblíbenou pochoutku v podobě bramborového salátu.

Samozřejmě ne vždy je slupka žádoucí, mějte však na paměti, že ji můžete dále zpracovat. Výtečné chipsy si uděláte smícháním bramborových slupek s oblíbeným kořením, solí a olejem a jejich upečením v troubě nebo osmažením na pánvi či ve fritéze. Když použijete tu horkovzdušnou, budete mít navíc vynikající zobání k televizi bez nadbytečného tuku.

Budete mít zájem:  Trhy na Vitalii - nově vždy v pondělí

Ideální materiál na podpal i na barvení vlasů

Pokud i přes výše zmíněné slupky konzumovat nechcete, po loupání brambor je i tak nechte stranou a usušte.

Uvidíte, jak se vám budou hodit, až budete zatápět v krbu a nebudete mít po ruce nic drobného na podpal. Slupky v tomto případě dokážou nahradit lehké suché dřevo, které nemusíte mít vždy připravené.

Trápí-li vás šedivé vlasy a nejste zrovna zastáncem barvení, můžete zkusit opláchnutí vaší hřívy odvarem z bramborových slupek.

Stačí je povařit asi půl hodiny v hrnci a poté použít vodu na umyté vlasy. Párkrát tento postup zopakujte a vlasy, jež už ztratily pigment, vám začnou tmavnout.

Bude se tak dít jednoduše z toho důvodu, že bramborové slupky barví. Toho jste si ale určitě všimli při jejich loupání na svých prstech.

Slupky i odvar z nich využijete jako účinné hnojivo

Své využití najdou bramborové slupky i na zahradě. Látky v nich obsažené podpoří růst rostlin, takže se výborně hodí jako hnojivo.

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Připravte si proto výluh z bramborových slupek s tím, že ho necháte vytvářet tři dny. Slupky pak přidejte k hlíně a vodou ze slupek rostliny zalijte. Odvděčí se vám růstem a některé z nich i chutnými plody.

Autor: Alice Konopásková

BramboryHnojivoRady a tipy

Nevyhazujte to – spotřebujte to!

Zkuste se zamyslet nad tím, kolik věcí při vaření vyhodíte. Pecky z ovoce, stonky od bylinek, zbytky od jablek… Přemýšleli jste někdy nad tím, že všechno jde nějak zužitkovat? Nevěříte? Pojďte se s námi podívat na velmi zajímavé tipy, jak naložit s věcmi, které by běžně letěly do koše nebo na kompost.

1) Stopky a stonky bylinek a zeleniny

Z různých stopek od zeleniny, petrželových a mrkvových natí nebo stonků bylinek si můžete doma umíchat zdravou pomazánku nebo chutné pesto. Stačí, když tyto stopky a nať omyjete, osušíte a poté rozmixujete s kapkou olivového oleje.

Můžete přidat i hrst ořechů, například mandle, arašídy, ale i vlašské ořechy. A skvělou chuť dodáte i čerstvým česnekem.

Poté stačí smíchat s pomazánkovým máslem a máte chutnou a zdravou pomazánku, která se dá použít i jako pesto na pizzu, těstoviny nebo do salátů.

2) Slupky

Věděli jste, že ze slupek od brambor, mrkve nebo celeru můžete vykouzlit neodolatelné zeleninové chipsy? Stačí tyto potraviny důkladně umýt a vykartáčovat z nich veškerou hlínu.

Poté slupky smíchejte s olejem, solí a kořením dle vaší chuti. Upečte je na plechu (zhruba 30 minut) a můžete podávat. Stejným způsobem můžete vytvořit sladké chipsy ze slupek z jablka.

Stačí je smíchat se skořicí nebo vanilkovým cukrem.

3) Zbytky z jablek

Možná to bude znít neuvěřitelně, ale ze zbytků z jablek či ohryzků můžete vytvořit dokonalé želé. Stačí, když ohryzky ponoříte do vody, zahřejete a poté vaříte na mírném plamení asi jednu hodinu.

Následně tuto rozvařenou směs propasírujte a přidejte cukr. Zhruba 600 gramů cukru na litr. Poté přiveďte znovu k varu a vařte další hodinu.

Na jablečném želé si pak můžete pochutnat místo přesnídávky nebo jej můžete použít do různých dezertů.

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Foto: 123rf.com

4) Méně čerstvá zelenina

Pokud jste měli velkou úrodu rajčat nebo jiné zeleniny, například cuket nebo lilku, můžete si je naložit. Stačí vám k tomu sůl a provensálské koření. Můžete přidat i česnek, petržel a další koření dle vlastní libosti. Zeleninu nechte 2 hodiny sušit v troubě a  poté ji smíchejte s kořením a vložte do sklenic, které zalijete olivovým olejem.

5) Lusky

Všechny okrájené části zeleniny a lusky od fazolí nebo hrachu můžete vyvařit a udělat z nich polévku. Stačí je poté v zeleninovém vývaru rozmixovat a máte zeleninový krém, který vás krásně zahřeje. Okořeňte dle vlastní chuti, můžete přidat i opečený rohlík nebo zakysanou smetanu.

6) Pecky a jádra

Pecky z třešní, broskví, meruněk a dokonce i ze švestek jsou velkým pomocníkem při domácí tvorbě ovocného likéru. Stačí, když do litru alkoholu vložíte 300 g pecek a uzavřete v láhvi. Poté necháte louhovat zhruba 2 měsíce. Následně zředíte litrem vody a přidáte 600 g cukru. A likér je na světě!

Pokud jste na nějaké potravině objevili plíseň, nestačí pouze „postižené“ místo okrájet, potravinu vyhoďte celou! To samé platí i u shnilých nebo nahnívajících potravin.

Bez milosti se jich zbavte a rovnou je hoďte na kompost. Tam rozhodně nadělají více užitku. Vám už by mohly uškodit.

Snažte se používat převážně potraviny v bio kvalitě – slupky ovoce a zeleniny z klasického obchodu bývají často chemicky ošetřovány.

Znali jste některý z našich tipů? Máte i nějaký vlastní způsob, jak zdánlivý odpad efektivně využít?

Michaela Michalíková

Jak zužitkovat zbytky ovoce a zeleniny tím nejsnazším způsobem?

Sdílej se svými přáteli…

Slupky z brambor nevyhazujte – dají se využít pro vaši krásu i zdraví

Nevyhazujte zbytky ovoce a zeleniny do koše. Místo toho je kreativně využijte pro různé účely.

Připravit z nich můžete nové jídlo, nebo je například využít pro kosmetické účely.

Před konzultací

Po konzultaci

−9 kg

  • Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
  • Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
  • 60 minut s nutričním specialistou

Dnes za akční cenu 200 Kč

Původní cena konzultace: 600 Kč

Zůstanou vám po vaření zbytky ovoce a zeleniny, které neradi vyhazujete? Plýtvat potravinami nemusíte. Způsobů, jak zbylé suroviny efektivně zužitkovat, je hned několik.

Příprava nového pokrmu

Ze zbytků lze udělat ještě mnoho chutných pokrmů, takže nemusíte kupovat další ovoce a zeleninu.

Citronová kůra

Její aroma je skvělé do pečiva, svařeného vína, pomazánek, salátů, k rybám a spoustě dalších jídel. Záleží jen na vaší chuti.

Používejte však citrónovou kůru bez bílé dužiny a hlavně z bio (chemicky neošetřených) plodů. Můžete ji zamrazit (do zipovacího sáčku či tvořítek na led), popř. usušit (týden při pokojové teplotě).

Citrony mají celkově velmi široké využití. Z jejich zbytků se dá vyrobit citronový práškový extrakt, cukr, pepř nebo třeba éterický olej.

Budete mít zájem:  Agolutin Depot – příbalový leták

Džem

Ze zbylých slupek od jablka si udělejte lahodný domácí džem. Kromě nich potřebujete pouze citronovou kůru, vodu a cukr.

Bramborové lupínky

  1. Slupky od brambor (důkladně omyté) nakrájejte na plátky a na 60 minut ponořte do misky s vodou a ledem.
  2. Pak je zceďte, osušte a dejte smažit na pánvi s olivovým olejem do křupava.
  3. Až zezlátnou, nechte je odkapat a položte na papírový ubrousek pro odsátí přebytečného tuku.
  4. Na závěr je posolte a ihned podávejte.

Polévka

Ze slupek z brambor a mrkve, cibulové kůry, konců pórku a dalších zbytků zeleniny se dá jednoduše uvařit vydatná domácí polévka.

Ochucená voda a koktejly

Do sklenice s vodou vložte kousky různého ovoce. Pro skvělé osvěžení přidejte led, vše promíchejte a nechte do druhého dne v lednici.

Melounové mísy

Použijte velkou kůru od melounu jako servírovací misku. Teprve pak ji vyhoďte a ještě ušetříte čas s umýváním nádobí.

Slupka z granátového jablka

Doporučuje se při průjmu. Povařte ji ve vodě, přidejte skořici a nechte vychladnout. Může se také nechat až na týden v ledničce.

TIP: Zbytky ovoce a zeleniny se dají také ugrilovat. Vyrobit z nich můžete i domácí zmrzlinu či granitu (osvěžující sladký dezert). Přidat je lze rovněž do salátů, salsy, dipů atd.

Použití v domácnosti

Mytí kávovaru a čajové konvice

Zaschlé skvrny od kávy odstraníte pomocí soli, ledu a citronové kůry. Poté dobře opláchněte teplou vodou a kávovar se bude lesknout jako nový.

Čajovou konvici naplňte vodou a hrstí slupek od citronu a přiveďte k varu. Pak nechte hodinu odstát, vodu vylijte a pečlivě opláchněte.

Odstraňování mastnoty

Dejte přednost citronu před toxickými čistícími prostředky. Posypte povrch mastnotu solí nebo sodou na pečení a potřete půlkou citronu. (Pozor dejte v případě citlivých povrchů jako např. mramor).

Takto vyleštíte i jakýkoli kov (měď, mosaz atd.). Lze použít též grapefruit, limetu a jiné citrusové plody.

Pot-pourri

Chcete mít krásně provoněný celý dům? Uložte vlastní aromatickou směs (vysušené slupky z jakéhokoli ovoce) do dřevěné či proutěné nádoby nebo textilního sáčku.

Krásné rostliny

Jsou listy vašich pokojových rostlin matné a zašlé? Potřete je vnitřní stranou banánové slupky. Budou vypadat lesklejší, čistější a čerstvější a navíc urychlují růst. Banán totiž působí jako přírodní hnojivo a pesticid.

Přírodní kosmetika

Peeling obličeje

Broskve mají vysoký obsah vitamínu A a draslíku, které příznivě působí na pleť. Na vnitřní stranu slupek přidejte trochu cukru a přiložte je na obličej. Totéž můžete udělat i se slupkami od banánů.

Jako tonikum působí kůra z pomeranče či grepu (pozor na oči). Jako zvlhčovač vnitřní strana slupky od avokáda.

Na unavené oči

Bramborové slupky uklidňují podrážděné, opuchlé a unavené oči. Jemně je přitlačte vnitřní stranou na okolí očí a nechte působit 10-15 minut.

Pro jemné nohy

Vitamín A a papain v papáji pomáhají odstraňovat mrtvé kožní buňky. Vnitřkem její slupky si potřete popraskané a ztvrdlé paty.

Slupky od brambor: Na štípanec, zuby i do trouby + 2 recepty

Slupky od brambor končí většinou v koši, maximálně na kompostu. Je to ale velká škoda, protože jsou jedlé a obsahují víc vitaminů než samotné brambory. Proto je rozhodně nevyhazujte a využijte je. Poradíme vám jak.

Slupky – stejně jako bramborové hlízy – obsahují vitaminy A, B1, B2 a B6 a vitamin C. Jsou zdrojem minerálů a stopových prvků, jako je draslík, zinek, vápník, hořčík, fluor nebo měď. Obsahují kyselinu fenolovou, která působí proti virům a bakteriím, a kyselinu chlorogenovou, což je účinný antioxidant a spalovač tuků.

Nejlepší dietní příloha při hubnutí? Brambory!

Foto: MarinaP, Shutterstock.com

Se slupkami od brambor zacházejte nikoli jako s odpadem, ale jako s cennou surovinou, která ještě zastane spoustu práce

Bramborové slupky jsou první pomoc ve chvíli, kdy se spálíte, škrábnete, říznete nebo vás něco štípne. Na postižené místo přiložte čerstvou slupku a nechejte ji působit. Ránu ochladí a díky obsahu látek s antibakteriálními účinky dezinfikuje a podpoří hojení.

Dobrým pomocníkem budou slupky z brambor pro ty, koho trápí pigmentové skvrny nebo trpí na kruhy pod očima. Taková místa stačí pravidelně přejíždět mokrou stranou slupky a za nějaký čas byste měli pozorovat, že blednou.

Pár slupek z brambor můžete použít i na přírodní bělení zubů, když je tedy dokážete udržet v ústech po delší chvíli. Pokud ano, pak si je řeznou stranou položte na zuby, nechejte působit alespoň 10 minut a pak vypláchněte.

Je vaše původní barva vlasů tmavá? Bramborové slupky se postarají o odrosty. Asi 4 hrsti slupek vařte půl hodiny v litru vody, pak odstavte a nechejte vystydnout. Přeceďte, studený odvar naneste na vlasy asi na 15 minut a potom opláchněte. Po několika aplikacích by měly šediny tmavnout.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Trápí vás šedé odrosty? Když budete vlasům dopřávat zdravý slupkový odvar, zbavíte se jich přírodní cestou

Potřebujete vyčistit zašlý hrnec, dřez nebo jinou kovovou plochu? Lépe se sice pracuje s celou rozkrojenou bramborou, ale v rámci úspor lze i se slupkami zacházet jako s houbičkou – mělo by to kovovému povrchu vrátit lesk.

Slupkami potřete oblečení tam, kde má čerstvé zelené skvrny od trávy ještě předtím, než je dáte vyprat. Zabarvení by se mělo spolehlivě ztratit.

Slupky fungují i jako pohlcovač pachů: v misce je vložte do lednice nebo do špajzu, když to tam zrovna nevoní. Až uschnou, vyhoďte je na kompost anebo do kamen. Majitelé kamen a krbů slupky také rovnou suší – jsou totiž dobrý podpalovač, protože hezky hoří.

Sušené slupky vydrží a dají se používat i jinak: je z nich dobrá přírodní zbraň proti slimákům. Naložte slupky do vody a louhujte je nejméně dva dny. Pak sceďte, odmočené slupky hoďte na kompost a výluhem zalévejte rostliny, které chcete ochránit. Slimáci by se jim měli vyhnout.

Čerstvé, sušené, ale třeba i použité jako pohlcovač pachů nebo vylouhované při tvorbě zálivky proti slimákům – zkrátka všechny slupky – lze použít jako hnojivo. Svědčí hlavně rybízu, jahodám a malinám. Stačí je jen nasypat kolem rostlin, podobně jako třeba mulč.

Budete mít zájem:  Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

A co si můžete z bramborových slupek uvařit?

Očištěné čerstvé slupky bez známek plísně můžete využít k tvorbě zdravých brambůrků plných vlákniny a minerálů. Pečou se v troubě, takže nejsou smažené ani tolik tučné, a není s nimi žádná práce.

Mrkněte, jak se dělají zdravé chipsy ze slupek od brambor v troubě.

Foto: imrana, Shutterstock.com

Chipsy ze slupek jsou nečekaná pochoutka

Možná vás překvapí, že pěkné bramborové slupky se dají využít i jako základ pro krémovou zeleninovou polévku. Proč ne? Mnoho lidí jí vařené brambory i se slupkou a nic se neděje – naopak získávají živiny i vlákninu navíc. Tak proč vyhazovat takový poklad?

Vyzkoušejte skvělý recept na rychlou a levnou polévku ze slupek od brambor!

Nevyhazujte slupky od brambor! 5 důvodů vás přesvědčí, že do koše rozhodně nepatří

  • Pokud jste zvyklí brambory oloupat a slupky hodit do koše, tak už to nedělejte! Slupky z brambor mají totiž překvapivé výhody pro vaše zdraví. Proč je tedy nevyhazovat? Přišli byste tím o velké množství zdravých látek! Je totiž dokázáno, že bramborové slupky vám pomohou bojovat proti mnoha nemocem i zdravotním komplikacím. V čem všem vám pomohou?Brambory jsou v našem jídelníčku tak běžné, že ani nevnímáme, jaký zázrak vlastně jsou! Mnohé výzkumy totiž jasně prokazují, jak zdravá brambora je. Britští vědci dokonce brambory označili za nejbohatší zdroj vitaminů ze všech možných druhů potravin. Jsou prý užitečnější než zelí, banány či ořechy. A podle dalších studií jsou ještě zdravější slupky z brambor. Proč tedy bramborové slupky nevyhazovat – a ještě lépe: proč brambory ani neloupat?
  • Bramborové slupky obsahují spoustu vitaminu C, který působí jako silný antioxidant. Vedle toho najdete ve slupkách vitamin B a vápník, které jsou velmi důležité pro obranyschopnost organismu. Zvyšují tedy imunitu.
    Pouhá jedna okurka denně a tohle se stane s vaším tělem! Budete se divit

  • Slupky z brambor jsou bohaté na fytochemikálie, které působí v těle jako antioxidanty. Vedle toho obsahují vysoké množství kyseliny chlorogenové, ta se váže s karcinogenem (sloučenina způsobující rakovinu), a chrání tak tělo před růstem nádorů. Červené a fialové brambory (a slupky z nich) obsahují hodně antokyanů, které zastavují růst rakovinných buněk.

  • Vysoký obsah vlákniny spojený s vysokým obsahem antioxidantů, polyfenolů a glykoalkaloidů způsobuje snížení hladiny cholesterolu v těle. Proto by lidé, kteří mají vysoký cholesterol, neměli brambory před přípravou loupat, a pokud už je oloupou, slupky by neměli vyhazovat a měli by je raději sníst.
    Neškodné potraviny, které vám mohou zničit zdraví. Pozor na ně!

  • Bramborové slupky obsahují hodně draslíku, což je nezbytný a důležitý minerál, jehož konzumace snižuje riziko infarktu a mrtvice. Draslík totiž hraje klíčovou roli ve snižování krevního tlaku, a tím pádem i udržování zdravého srdce. Další zdravou živinou, kterou najdete ve slupkách, jsou omega-3 mastné kyseliny.

  • Trpíte vlčím hladem a přejídáte se? Přidejte bramborové slupky do svého jídelníčku a přestanete s tím. Vedle toho, že mají vysoký obsah vlákniny, obsahují slupky taky živiny, které zabraňují nárůstu hladiny cukru v krvi. Dlouhodobá konzumace bramborových slupek posílí prevenci cukrovky druhého typu a s ní spojeného rizika vzniku srdečních chorob.

Ani list nazmar: Využijte každou část zeleniny

Zelenina obsahuje celou řadu vitamínů a živin. Často se jich nejvíce skrývá přímo ve slupce. Zeleninu loupete, ořezáváte a tyto části končí nevyužité v koši. Přicházíte tak o chutné a zdravé části, které se dají využít ještě mnoha způsoby. Navíc tak minimalizujete množství každodenního odpadu.

Zeleninový vývarSlupky od cibule, mrkve, brambor a další odřezky nevyhazujte do koše. Vyčleňte pro ně krabičku, dejte ji do lednice a postupně ji plňte dalšími zbytky zeleniny. Hodit se budou i slupky od celeru, košťál brokolice, květáku, zelí nebo i bubáci od rajčat. Až bude krabička plná, vykouzlíte z těchto částí výborný zeleninový vývar.

Vypěstujte zbytkyAž zase odříznete vršek mrkve nebo pastináku, vzpomeňte si na to, že z těchto odřezků si můžete vypěstovat krásně zelenou nať. Stačí vršky dát do vody a pokud je třeba, dolévat. Za pár dní vyraší zelené lístky natě.

Ideální ingredience do polévky. Podobně to můžete udělat i se starým česnekem, který začíná rašit. Zasaďte ho do hlíny, nechte zapracovat sluneční paprsky a čekejte, až se objeví výhonky.

Díky jemné česnekové chuti je můžete přidat třeba do salátu.

Ze slupek vykouzlíte mlsáníSlupky od brambor se hodí nejen do vývaru, ale také na pečení. Dobře omyté slupky promíchejte s olejem, přidejte koření a dejte na 200 °C péct. Během 15 minut máte křupání na večer k televizi. Stejným způsobem se dají použít slupky i z jiné zeleniny (mrkev, petržel).

Od košťálu přes růžice až po listyListy a košťál z brokolice nebo květáku mohou být velmi chutnou přílohou. Listy chutnají podobně jako kapusta.

Košťál je potřeba zbavit vrchní dřevnaté slupky, pod kterou se skrývá chutná a měkká část plná živin. Oloupaný košťál brokolice můžete například nakrájet na tenké nudličky a uvařit jako přílohu. Z listů květáku uvařte chutnou polévka.

Stačí listy povařit, okořenit a rozmixovat. Navrch přidejte trochu zakysané smetany.

Pesto z natěKoupili jste kořenovou zeleninu do polévky, ale zbyla vám zelená nať? Jestli není zažloutlá nebo nahořklá, i pro ni najdete zajímavé využití.

Neotvírejte koš, ale zelenou nať si nasekejte, přidejte česnek, ocet, olivový olej a sůl. Tuto směs rozmixujte a dejte do lednice nebo zamražte.

Tímto pestem ochutíte polévky, perfektně se hodí na těstoviny nebo ho klidně jen tak namažte na chleba.

Zdroje: vitalia.cz, thebetterindia.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector