Sladké nápoje zvyšují riziko infarktu či cukrovky

Hlavní strana > Relax > Apetit

10.09.2009 14:45

Sladké nápoje zvyšují riziko infarktu či cukrovkySladkými nápoji si lidé neúměrně zvyšují příjem cukru, tím i riziko infarktu, mrtvice nebo cukrovky, varuje předseda Fóra zdravé výživy Rudolf Poledne. Ročně každý Čech spotřebuje téměř 40 kilogramů cukru, dvojnásobek doporučení odborníků. Výrazně k tomu přispívá rostoucí obliba slazených limonád, kolových nápojů a ledových čajů. Poledne radí na žízeň čistou vodu a hořký čaj. „Riziková je zejména fruktóza, která zvyšuje tvorbu tuku v břišní dutině mezi střevními kličkami. Na rozdíl od podkožního tuku má tento tuk zřejmě zásadní vliv na vznik infarktu a dalších nemocí,“ uvedl Poledne. Spotřeba sladkých limonád přitom stoupla v ČR od roku 1995 na dvojnásobek. 

Máte tukové zásoby na břiše? Pozor na infarkt

Sladké nápoje zvyšují riziko infarktu či cukrovkyPřibývání vnitřního po slazených limonádách nedávno potvrdili američtí vědci. Po šesti týdnech pití jednoho litru kolového nápoje denně stouplo účastníkům studie množství tuku v břiše o 14 procent. Jiná studie českých vědců pak potvrdila, že pro lidi, které postihl infarkt myokardu do 65 let věku, je největším rizikem kouření a právě vnitřní tuk.“Vnitřní tuk obtížně měříme, ale všichni ho vidíme: kdo má břicho, velký obvod pasu, má hodně vnitřního tuku, který přímo působí metabolicky největší riziko pro infarkt myokardu a mozkovou mrtvici,“ řekl profesor. Poznamenal, že obliba sladké chuti je člověku vrozena, výchovou od dětství se ale dá postupně omezovat. Přiblížil to na svém příkladu – dříve si nedovedl představit čaj bez cukru, postupně si ale počet kostek snižoval, až dospěl k hořkému čaji. „Sladký čaj by mi už ani nechutnal,“ řekl profesor, který si i v důchodovém věku zachovává štíhlou postavu. 

Místo sladkostí ovoce a zelenina

Sladké nápoje zvyšují riziko infarktu či cukrovky„Kdo řeší nadbytečné kilogramy liposukcí, tedy odsátím podkožního tuku, může se těšit z kosmetického efektu. Mírně mu také klesne riziko cukrovky. Ale mnohem větší vliv na snížení rizika má to, když zhubne zdravým životním stylem,“ shrnul profesor. 

Foto: Profimedia

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

1

Jak „vyhladovět“ cukrovku, ale ne sebe

Jídlo může být lék, droga i jed. Může nás chránit před nemocemi, jako je diabetes nebo srdeční infarkt, ale také je rozpoutat.

Již jsme zde psali o tom, že cukrovka zdaleka není jen otázkou „starých“ lidí. Navíc si na ni špatnou životosprávou zakládáme mnohem dříve, než se vůbec objeví první příznaky. Tušíte, že má vaše životospráva nedostatky? Chcete se stravovat lépe, ale nevíte, kde začít? Nebo si myslíte, že nemáte dost silnou vůli? Poradíme, jak na to.

Stravou (nejen) proti cukrovce

Nevhodná skladba jídelníčku a nadváha nebo obezita zvyšují riziko srdečních onemocnění nebo rakoviny, většinou také stojí u zrodu diabetu 2. typu.

Tomu, kdo je cukrovkou ohrožen nebo už dokonce má prediabetes, může změna životosprávy pomoci odvrátit propuknutí onemocnění. Diabetik se díky zhubnutí může zbavit některých léků nebo se dokonce úplně uzdravit.

Ale předcházet nemocem je vždy lepší, než je léčit – čím dříve tedy začneme nad stravováním přemýšlet, tím lépe.

Nezdravé neexistuje

Možná vás překvapí, že dělení potravin na zdravé a nezdravé je tak trochu mýtus – téměř každé jídlo může přinést našemu tělu něco dobrého a téměř s každým si organismus poradí. Stejně tak ani přísné diety a hladovění nejsou dobrou cestou, jak zdravě a trvale zhubnout. Celé umění zdravého stravování tkví v tom, jak si jídelníček poskládáme.

Živiny a kalorie

Tělo pro své fungování potřebuje přísun energie. Ta se v potravě skrývá hlavně ve třech základních živinách: sacharidech (nepřesně cukrech), tucích a bílkovinách. Množství energie v našem jídle – kalorií – se musí snížit, jestliže chceme hubnout. Kvalita živin je ale přinejmenším stejně důležitá jako jejich množství.

Nejvíce potřebujeme sacharidů, které se skrývají v pečivu nebo přílohách.

Bílkoviny, obsažené v mase, vejcích, mléčných výrobcích či luštěninách, jsou nezbytné pro zdraví organismu a zároveň užitečné při hubnutí – tělo je tráví pomalu a dlouho po nich nepřichází hlad.

I tuk je důležitou živinou, ale zároveň nejvíce koncentrovaným zdrojem energie. I malá porce tučného jídla obsahuje hodně kalorií a v naší běžné stravě je tuků spíše nadbytek než nedostatek. Proto bychom se měli snažit tučné potraviny omezovat.

Kouzelná vláknina

Naopak vláknina je požehnáním při hubnutí i při zdravém žití obecně.

Je nestravitelná, a tak nepřináší do těla žádné kalorie navíc, zato působí blahodárně na zdraví střev, přináší pocit sytosti a zpomaluje trávení.

Doporučený denní příjem vlákniny se skrývá třeba v půl kilu zeleniny, vlákninu ale najdeme i v ovoci, celozrnných potravinách (ovesných vločkách, divoké rýži apod.) nebo v luštěninách (čočce, fazolích).

Zdravý talíř

Každé jídlo by mělo být vyvážené. Jak si v něm ale živiny správně namíchat? Netrapte se se složitými výpočty a osvojte si místo toho princip „zdravého talíře“. Kromě velkých jídel ho můžete využít i pro snídani nebo svačinku

  • Čtvrtina talíře by měla obsahovat potraviny, které dodají tělu bílkoviny: nejčastěji maso, ryby nebo mléčné výrobky.
  • Zbytek talíře si v duchu rozdělte na dvě stejné části. Jednu zaplní sacharidy: rýže, těstoviny, brambory, pečivo a podobně. Hranolky, krokety nebo knedlíky jezte jen výjimečně, stejně jako sladké potraviny.
  • Druhá polovina by měla být plná zeleniny – syrové, dušené či třeba pečené. Pokud chcete hubnout, přidejte zeleniny ještě víc a uberte sacharidy.

Že talíř neobsahuje tuky? Ty jsou ve spoustě potravin schovány přirozeně. Navíc ho používáme při přípravě a často se také skrývá v omáčkách, které nám mohou zdravý talíř pěkně pokazit – myslete na to, aby nebyly příliš tučné.

Budete mít zájem:  Láska na vozíku… očima muže

Sladké nápoje zvyšují riziko infarktu či cukrovky

Není pití jako pití

Dalším záškodníkem, který nám do žaludku pašuje zbytečné kalorie, jsou nápoje. Nikdy nic nezkazíte vodou s citronem, čajem nebo přírodní minerálkou. Pozor si naopak dejte na džusy, limonády, ale také ochucené minerálky.

Jsou plné cukru, a tedy i zbytečných kalorií, navíc po nich stoupá cukr v krvi.
Na kávě není nic špatného, omezte ale kávové nápoje plné cukru, plnotučného mléka nebo smetany.

Mnozí lidé jsou překvapení, že i alkohol má kalorie – a ne málo, jedno pivo vydá zhruba za pytlík chipsů!

Krůček po krůčku

Zdravé stravování každopádně nemá být trápení. Nový přístup k jídlu je potřeba si osvojit a zamilovat – jen tak vám vydrží po celý život. Nebuďte na sebe proto příliš tvrdí a do velkých změn se nepouštějte ze dne na den. Naopak je potřeba nové návyky přidávat postupně a chválit se i za malé úspěchy.

Klíčové je přijít na způsob, jak zdravější stravování spojit s vaším běžným denním režimem. Jestli si to nedovedete představit, poraďte se v nutriční poradně. Při jejím výběru je ale nutné postupovat obezřetně. Zjistěte si, zda je vybraný odborník skutečně odborníkem – tzv.

výživoví poradci žádné formální vzdělání nemusejí mít a jejich poradenství je často spojené s prodejem předražených dietních potravin. Naopak nutriční terapeuti jsou absolventi vysoké školy, kteří by vám měli poradit seriózně a kvalitně.

Program přinášející účinnou a pohodlnou nutriční terapii pro lidi s cukrovkou nebo ohrožené jejím vznikem nabízí také společnost Vitadio.

Autorka: MUDr. Lucie Kovářová, Vitadio

Jen dva sladké nealkoholické nápoje denně mohou zvýšit riziko předčasného úmrtí a různých nemocí

  • Odborníci říkají, že pití dvou nebo více slazených nealkoholických nápojů denně zvyšuje riziko dřívějšího úmrtí z různých příčin.
  • Vědci uvedli, že nezáleží na tom, zda je nápoj slazený cukrem nebo umělými ingrediencemi (sladidly).
  • Vědci tvrdí, že kromě obezity a srdečních chorob nadměrné množství cukru zvyšuje riziko zažívacích potíží a Parkinsonovy choroby.

Sladké nápoje zvyšují riziko infarktu či cukrovky

Dobrá rada: Slazené nápoje? Dejte si na ně pozor.

Při sestavování zdravějšího jídelníčku se lidé často dívají na to, co je do něj potřeba zahrnout, ale už se často nekoukají na to, co je potřeba vynechat. Roste množství důkazů, že cukr by měl být na seznamu věcí, kterým je třeba se vyhnout. A zejména slazené nápoje – ať už v sobě mají cukr nebo umělá sladidla – by neměly mít své místo ve zdravé stravě.

Nová studie nyní dokonce naznačuje, že sladké nápoje jsou spojeny se zvýšeným rizikem dřívějšího úmrtí (z mnoha různých příčin).

Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny použili údaje od téměř 452 000 lidí z 10 evropských zemí zapojených do evropského výzkumu rakoviny a výživy (EPIC). Došli k závěru, že smrt z různých příčin byla vyšší u lidí, kteří pili dva nebo více sladkých nealkoholických nápojů denně, bez ohledu na to, jak byly tyto nápoje slazeny.

Studie, publikovaná v magazínu JAMA Internal Medicine, také zjistila, že lidé, kteří pili více než dva nealkoholické nápoje slazené cukrem denně, měli vyšší úmrtnost na choroby trávícího traktu. Výsledky studií tak jednoznačně podporují kampaně v oblasti veřejného zdraví zaměřené na omezení konzumace sladkých nealkoholických nápojů.

Zaměřeno na cukr

Výsledky této studie se podobají ostatním studiím, které prokázaly, že strava s vysokým obsahem cukru představuje vážné zdravotní riziko, včetně možnosti vzniku srdečních chorob, mrtvice a některých druhů rakoviny.

Výzkum vyvolává obavy, které jsou poháněny vysokým obsahem cukru v mnoha zpracovaných potravinách. Bavíme se tedy nejen o sladkých nápojích, jako jsou sodovky, džusy, sportovní a energetické nápoje, ale i o dalších sladkých potravinách.

Výzkum financovaný cukrovarnickým průmyslem většinou nezjistí žádné škodlivé účinky

Robert Lustig je dětský endokrinolog a profesor pediatrie v oddělení endokrinologie na University of California v San Franciscu je otevřený kritik cukrovarnictví.

Říká, že si všiml jistého trendu: Pokud byl výzkum financovaný cukrovarnickým průmyslem, tak nezjistil žádné škodlivé účinky cukru na zdraví, zatímco výzkum bez financování z tohoto odvětví vždy shledal jídelníček s vysokým obsahem cukru jako viníka, který jen vede k dalším onemocněním a vede jednoznačně i ke kratší délce života.

Poslední studie neobdržela žádné finanční prostředky od cukrovarnického průmyslu. A tento výzkum ukazuje, že špatná strava se v budoucnu promění ve zdravotní problémy.

“Naše tělo se snaží odpady vylučovat, například močí. Sladké nápoje a uměle slazené nápoje jsou v této záležitosti ztělesněním odpadu.

Takže naše tělo se snaží vylučovat odpad a na druhou stranu my ho do těla sami přivádíme,” řekl Lustig o výzkumu.

Lustig říká, že studie byla provedena přiměřeně dobře, ale jedním dechem dodává, že její největší slabinou je to, že vykazuje korelaci, nikoli příčinnou souvislost.

To znamená, že ukazuje, že na tyto nemoci jsou napojeny slazené nápoje, ale neukazuje to, že je nápoje přímo způsobují. Jedním z důvodů je to, že studium stravy lidí je složité, protože se často mění ze dne na den a v průběhu života člověka.

Ale každý máme selský rozum a měli bychom si z toho udělat svoje závěry.

Nadměrný příjem cukru je spojen s obezitou, která je hlavním rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění a rakovinu. Existují i ​​jiné souvislosti mezi cukrem a kardiovaskulárními chorobami, které nejsou dobře pochopeny.

Umělá sladidla a nemoci

Nový výzkum spojuje nápoje slazené umělými sladidly se závažnými gastrointestinálními problémy a zvýšeným rizikem Parkinsonovy choroby.

Budete mít zájem:  Potraviny snižující cholesterol – co jíst pro jeho snížení?

Všechny sladké nápoje, bez ohledu na zdroj sladké chuti, přesahující příjem 4 nápoje denně, jsou spojeny se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob a rakoviny, shodují se odborníci. Nízkokalorické nápoje, i když obsahují méně cukru, také znamenají zvýšené riziko.

Denní příjem cukru

Obecně se doporučuje, aby muži konzumovali denně maximálně 9 lžiček přidaného cukru a ženy neměly přijmout více než 6 lžiček přidaného cukru.

Mnoho populárních slazených nápojů, včetně šťáv, obsahuje mnohem více cukru. 350 ml sodovky nebo pomerančové šťávy může obsahovat až 10 lžiček cukru. Záleží samozřejmě na výrobci a podobně. Ale výjimkou není ani 12 lžiček cukru na 350 ml nápoje.

Ale není to jen o sodovkách. Pokud si dáte třeba bílou moka kávu se šlehačkou ve Starbucks, můžete přijmout i 15-18 lžiček cukru.

V ideálním případě je 0 gramů cukru tím nejlepším množstvím, ale to není pro většinu z nás reálné. Odborníci však tvrdí, že pokud se vyhnete denní konzumaci nápojů s vysokým obsahem cukru, je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak zabránit nadměrnému příjmu cukru.

Taková změna životního stylu může snížit riziko člověka na potýkání se s takovými nemocemi, jako je obezita, cukrovka, srdeční infarkt a mozková mrtvice.

Pár slov na závěr

Sečteno a podtrženo, bez ohledu na to, jaký sladký nápoj pijete, nadměrná konzumace je problém. Velký problém. Vysoký celkový příjem cukru z jakéhokoli nápoje, jako je káva s cukrem, džusy, sodovky, energetické nápoje vede ke zdravotním problémům.

Odborníci doporučují lidem pít čistou vodu a jiné neslazené nápoje (čaje, kvalitní kávu bez cukru) – to je jistá prevence proti srdečním a jiným zdravotním problémům.

A co vy? Pijete sladké nápoje? Nebo se jim vyhýbáte tak, jako my? Budeme rádi za komentáře.

Co si ještě přečíst na toto téma?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Biologové nazvali současné slazené sycené nápoje „zlem“

Sladké nápoje zvyšují riziko infarktu či cukrovky

Dejte si Colu a smějte se. Nebo Pepsi, jestliže patříte k „nové generaci“. Když ochutnáte tyto excitotoxiny, nebudete si dělat starosti ohledně chemikálií způsobujících poškození plodu nebo rakovinu. Máte myslet na cukrovku 2. typu, když si jenom chcete dát něco sladkého a chvíli relaxovat? Odpověď zní, ano. Přinejmenším jeden popřední biolog veřejnosti vysvětlil, proč bychom se měli vyhnout všem syceným nápojům.

Co se děje, když pijete nějaký „moderní“ nealkoholický nápoj

Sirupy, které se do těchto nápojů přidávají jako sladidla, způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi, narušují rovnováhu trávicího systému, způsobují kvašení a tělo si pak žádá stále více a více této drogy. Vedlejší účinky přemnožení kandidy můžou být velice ničivé, mající negativní vliv na vaši náladu, vztahy, a také na zdraví.

Často přítomná kyselina fosforečná znamená, že nápoj je velice kyselinotvorný, což vede k odplavování vápníku z kostí za účelem vyrovnání pH krve. Abyste neutralizovali účinek, který ve vaší krvi způsobí jeden půllitrový sycený nápoj, musíte vypít 6 litrů vody.

Je to také dvojitá zátěž pro vaše zuby – nejenom, že má cukr negativní vliv na sklovinu, ale také dochází k jejich odvápnění. Malé množství kofeinu vám sice neublíží, ale existují mnohem lepší a zdravější přírodní zdroje kofeinu. Kdo ví, co všechno ještě obsahují ty tajné recepty, snad další chemikálie.

A jestliže se rozhodnete pro dietní variantu, vězte, že aspartam je ještě více nebezpečný. Jde o neurotoxin, který má až 92 doposud zjištěných vedlejších účinků. A aby toho nebylo málo, nesmíme zapomenout na umělá barviva.

Rizika

Četné dlouhodobé studie dokazují, že jak klasické, tak dietní sycené nápoje významně zvyšují pravděpodobnost výskytu: infarktu, srdečních onemocnění, hypertenze, mrtvice, osteoporozy, cukrovky 2. typu, metabolického syndromu, steatosy jater (ztukovění jater), selhání jater, a samozřejmě obezity.

Slazené nápoje vedou ke změnám chování genů ve vašich svalech, i když si dáte pouze 2 sladké drinky týdně po dobu jednoho měsíce. Větší konzumace po delší dobu zvyšuje pravděpodobnost, že tyto změny budou trvalé. Vlivem slazených nápojů se vlastně změní váš metabolismus.

Krevní testy lidí, kteří pijí slazené nápoje, ukazují zánět cév, a také sníženou hladinu dobrého cholesterolu, který je pro vaskulární systém klíčový.

Vědci teď říkají, že propagování umělých sladidel jako zdravé alternativy, včetně sirupů s vysokým obsahem fruktózy, aspartamu a sukralozy, je neuvážené. Tato sladidla se snadno stávají návykovými. Jejich konzumenti pak ve větší míře preferují sladké bez toho, aby zredukovali zkonzumované množství jídla a vyvážili tak vyšší přísun kalorií.

Umělá sladidla přetěžují mechanizmy zodpovědné za regulaci hladiny cukru v krvi. Jejich vlivem vaše tělo není schopno vyrovnávat a zpracovávat příliv chemikálií a kalorií.

Umělá sladidla mají na svědomí také další zdravotní rizika, jakými jsou například četné vedlejší účinky aspartamu zahrnující migrény, deprese, slepotu, hučení v uších, záchvaty, tachykardii a mnoho dalších.

Aby toho nebylo málo, konzumace sycených slazených nápojů, přestrojených za zdravou alternativu, zvyšuje chuť na nezdravá jídla. Tělo postupně ztrácí schopnost efektivně se vypořádat se zvýšenou hladinou cukru v krvi, což má za následek vyšší hladinu glukózy, inzulinovou rezistenci a nakonec cukrovku 2. typu. Dlouhodobá konzumace může vést k rakovině jater nebo pankreatu.

Ne každá změna vede k lepšímu. Když jsme my byli děti, většina z nás vypila 0,3 nebo 0,5 l syceného nápoje obsahujícího klasický cukr týdně. Tehdy to bylo tak trochu luxusní zboží, jako většina sladkostí. Strava byla tehdy také jiná, stejně jako četnost fyzické aktivity.

Budete mít zájem:  Mravenci, koaly, lvi a šimpanzi. 4 typy pracovníků mají odlišné sklony k tloustnutí

Od roku 1985 vzrostla konzumace těchto nápojů z přibližně 38 litrů na osobu za rok na více než 95 litrů na osobu za rok. V dnešní době tyto nápoje běžně vidíte v kojeneckých lahvích, zatímco starší děti vypijí v průměru 1,2 – 1,8 litru denně.

My sami tak připravujeme naše děti na špatné zdraví a budoucí cukrovku.

Existuje snaha, aby na slazených sycených nápojích byly umístěné varovné nápisy, podobné těm, co jsou na cigaretách.

Někteří lidé také navrhují zdanění těchto nápojů, jednak aby byly méně dostupné a staly se opět luxusním zbožím, a také proto, aby byl vytvořen fond určený k léčbě zdravotních problémů, které způsobují – opět stejně jako je tomu u cigaret. A jsou také lidé, kteří prosazují odstranění všech těchto nápojů z dětských menu.

To, že jsou slazené sycené nápoje škodlivé, není žádná novinka. Překvapující ale může být, jak moc škodlivé jsou. Problém ale je, že většina z nás to nechce vědět. Ignorovat pravdu je ale příliš nebezpečné.

Nadměrné pití sladkých nápojů může zapříčinit rakovinu, tvrdí studie. Podle experta je jejich konzumace v ČR relativně vysoká

Častá konzumace sladkých nápojů zapříčiňuje řadu zdravotních problémů, mezi které může patřit například obezita, cukrovka, vysoký tlak nebo riziko infarktu. V roce 2010 měly podle odborníků právě slazené nápoje na svědomí 178 000 úmrtí spojených s cukrovkou nebo kardiovaskulárními nemocemi po celém světě. Jejich konzumace se navíc stále zvyšuje.

Zatímco výše zmiňovaná rizika byla ve spojení se sladkými nápoji v minulosti dobře zmapována, spojení cukru s výskytem rakoviny nikoli. Ani nová studie to však stoprocentně nepotvrzuje. 

Studie

Francouzského výzkumu se celkem zúčastnilo něco přes 100 000 lidí, kde tvořily většinu ženy. Průměrný věk účastníků byl 42 let. Celé pozorování trvalo pět let, v jejichž průběhu vědci objevili celkem 2 193 případů rakoviny. Ta se vyskytla jak u lidí, kteří pili slazené nápoje, tak u těch, jež pili pouze 100% ovocné džusy bez přidaného cukru.

Profesor Martin Haluzík, který pracuje jako zástupce přednosty centra v IKEMu, shledává výsledky studie zajímavými. „Výsledky jsou samozřejmě zatíženy tím, že jde o data založená na dotaznících a zatížená určitou nepřesností,“ upřesňuje pro TV Prima.

„Obecně platí, že konzumace sladkých nápojů není zdravá s ohledem na fakt, že klasické cukry mají vysoký obsah energie. To se netýká pouze uměle vyrobených nápojů, ale také ovocných džusů, kde je obsah cukrů podobně vysoký,“ dodává.

Nejlepší je prý pít vodu nebo neslazený ovocný čaj.

Problém se stoprocentními džusy bez přidaného cukru spočívá v tom, že i přes svou image zdravého nápoje obsahují značné množství cukru. Vymačkaný džus zbavuje ovoce dužiny, a tudíž koncentruje více cukru v menším množství. Právě díky dužině člověku stačí sníst například jedno jablko, v tekuté formě je ale zapotřebí jablek víc, člověk tak přijme více cukru. 

Tato studie byla observační, je proto složité určit se stoprocentní jistotou, zda cukr v nápojích způsobuje rakovinu – je jen jedním z možných vysvětlení jejího vzniku. Ke stejným závěrům dochází profesor Haluzík: „Zda má pití džusů vztah k rakovině určitě není jisté.

Toto je jen jedna studie, kde navíc nikdy není úplně jisté, zda je vztah sledovaného parametru k riziku rakoviny přímý, nebo zda jde o vztah jiný – například ti, kteří pijí sladké nápoje, mají více nitrobřišního tuku, ten je více spojen s diabetem a ten zvyšuje riziko rakoviny.“

Cílem studie rozhodně není odříznout lidi od pití sladkých nápojů, nicméně regulace jejich konzumování je namístě.

Sladké Česko

Češi v roce 2017 vypili průměrně 89 litrů limonád na člověka, 30 litrů sodovek a 67 litrů ostatních nealkoholických nápojů, což jsou podobná čísla jako rok předtím. Z dlouhodobého hlediska lze však konstatovat, že dochází k pomalému snižování konzumace sladkých nápojů v ČR. I to ale stačí na přední příčky konzumace sladkých nápojů v Evropě. 

„Konzumace slazených nápojů je v ČR relativně vysoká, spíše asi typu Coca-Cola než stoprocentních džusů. Dá se říct, že koreluje s výskytem nadváhy, obezity a jejich komplikací,“ vysvětluje profesor situaci u nás.

Z loňských statistik vyplývá, že obezitou trpí 18,5 % Čechů, mírnou nadváhu má téměř polovina mužů a třetina žen. Ty si více hlídají svoje stravování a konzumují více ovoce než muži, kteří zase tráví v průměru více času sportováním.

Svět cukru

Na první pohled by se mohlo zdát, že v konzumaci sladkých nápojů „vedou“ Američané, tamní spotřeba nicméně v porovnání s předchozími roky naopak klesá.

Vrcholu dosáhla v roce 1997, kdy jich lidé ve Spojených státech vypili za rok průměrně asi 200 litrů na člověka. Nyní je to zhruba 155 litrů, což však dělá USA stále jednou ze zemí s nejvyšší spotřebou sladkých nápojů.

Ve velkém se také pijí sladké drinky v latinské Americe, především v Argentině a Chile. 

Boj se zdravotními problémy zapříčiněnými cukrem se různí. Některé státy západní Evropy se rozhodly zavést daň ze sladkých nápojů. Naposledy to byla loni Velká Británie, která věřila, že tím dosáhne nižší obezity u dětí, už předtím tuto metodu ale aplikovala Francie, Belgie, Maďarsko či Mexiko. 

Česká republika tuto daň nezavedla a ani se o ní ve veřejném diskurzu nemluví. Na nezdravé stravování ale vláda zareagovala například tzv. Pamlskovou vyhláškou v roce 2016, která z českých základních škol vyhnala nezdravé potraviny a slazené nápoje.

Štěpán Sochor

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector