Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Kde jsem:  Katalog  >  Vyhledávání
Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Kniha: Houby z Boží lékárny – Léčivé houby v terapii a kuchyni; Autor: Socha Radomír, Vít Aleš; Kniha je věnována jak zájemcům o alternativní přístupy k léčení nemocí s pomocí hub, tak milovníkům houbařských pokrmů. Zahrnuje popisy, místa výskytu a barevné fotografie stovky druhů převážně u nás rostoucích hub s léčivými účinky, …

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Kniha je věnována jak zájemcům o alternativní přístupy k léčení nemocí s pomocí hub, tak milovníkům houbařských pokrmů.

Zahrnuje popisy, místa výskytu a barevné fotografie stovky druhů převážně u nás rostoucích hub s léčivými účinky, rozšířené o nejnovější údaje o bioaktivních látkách v nich obsažených, hlavních typech jejich zdravotních účinků a způsobu
použití v léčitelství i v kuchyni. Všechny v knize popsané druhy doplňují fotorecepty na přípravu chutných houbových specialit nebo léčivých p…

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Známá autorská dvojice přináší kromě desítek receptů, podrobné popisy stovky druhů hub s léčivými účinky, rozšířené o nejnovější údaje o bioaktivních látkách v nich obsažených, hlavních typech jejich zdravotních účinků a způsobu použití.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Kniha – autor Radomír Socha; Aleš Vít, 560 stran, česky, Pevná bez přebalu lesklá Kniha je věnována jak zájemcům o alternativní přístupy k léčení nemocí s pomocí hub, tak milovníkům houbařských pokrmů.

Zahrnuje popisy, místa výskytu a barevné fotografie stovky druhů převážně u nás rostoucích hub s léčivými účinky, rozšířené o nejnovější údaje o bioaktivních látkách v nich obsažených, hlavních typech jejich zdravotních účinků a způsobu
použití v léčitelství i v kuchyni. Všechny v knize popsané …

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Atlas vybraných jedlých hub a houbová kuchařka v jedné knize. Tímto zcela mimořádná publikace, k jejíž tvorbě se spojili přední česko-slovenští mykologové Ladislav Hagara, Oldřich Jindřich a Aleš Vít.

LADISLAV HAGARA: Atlas jedlých hub
– Vybrané druhy jedlých hub, které v průběhu celého roku najdete v našich lesích.
– Podrobný popis každé houby s detailní fotografií.
– Informace o chuťových vlastnostech.
– Piktogramy doporučující využití v kuchyni.

OLDŘICH JINDŘICH, ALEŠ VÍT: Houby v kuchyni

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Atlas vybraných jedlých hub a houbová kuchařka v jedné knize. Tímto zcela mimořádná publikace, k jejíž tvorbě se spojili přední česko-slovenští mykologové Ladislav Hagara, Oldřich Jindřich a Aleš Vít.

LADISLAV HAGARA: Atlas jedlých hub
– Vybrané druhy jedlých hub, které v průběhu celého roku najdete v našich lesích.
– Podrobný popis …

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Kniha – autor Ladislav Hagara; Oldřich Jindřich; Aleš Vít, 176 stran, česky, Pevná bez přebalu lesklá Atlas vybraných jedlých hub a houbová kuchařka v jedné knize.

Tímto zcela mimořádná publikace, k jejíž tvorbě se spojili přední česko-slovenští mykologové Ladislav Hagara, Oldřich Jindřich a Aleš Vít.

LADISLAV HAGARA: Atlas jedlých hub – Vybrané druhy jedlých hub, které v průběhu celého roku najdete v našich lesích. – Podrobný popis každé houby s detailní fotografií. – Informace o chuť…

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Houby sušené shiitake 50g SAMYCO – Sušená houba Houževnatec jedlý – Shii-ta-ke (Lentinus edodes). Tato jedlá houba je původem z východní Asie. Ve světě je značně oblíbená pro své využití v kuchyni.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Patříte-li k těm, kdo si procházku do lesa rádi zpestří hledáním hub, oceníte tohoto malého průvodce, kterého můžete vzít s sebou na cestu.

V přehledu 28 nejznámějších hub se dozvíte, kdy a kde konkrétní houba roste, s jakým druhem se dá zaměnit, jak ji využít v kuchyni nebo naopak, proč je jedovatá. Praktické informace doplňují zajímavosti.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Už se těšíte na jaro, na to, jak si vyjdete do přírody? Pak vaší pozornosti jistě neuniknou z mechu, listí či trávy nebo dokonce z kmenů stromů vykukující hlavičky hub.

V této krásně vypravené publikaci, svým tematickým zaměřením opravdu unikátní, navíc od českého autora a zkušeného mykologa, se dozvíte spoustu zajímavých informací o dosud neprávem opomíjených druzích hub.

Zcela určitě vás zaujmou nejen svým vzhledem, ale mnohdy i nádherným zbarvením. Navíc řada z nich jsou výtečné jedlé houby,…

U každé z více než třiceti hub je stručně uvedena historie užívání, morfologický popis a rozšíření, případné další příbuzné druhy, obsáhleji potom obsahové látky a léčebné účinky, včetně využití z hlediska tradiční čínské medicíny. Zmíněno je také jejich využití v kuchyni a možnosti případného pěstování mimo jejich přirozený výskyt. Poslední kapitolu tvoří přehled osmi u nás většinou běžně rostoucích…

Patříte-li k těm, kdo si procházku do lesa rádi zpestří hledáním hub, oceníte tohoto malého průvodce, kterého můžete vzít s sebou na cestu.

V přehledu 28 nejznámějších hub se dozvíte, kdy a kde konkrétní houba roste, s jakým druhem se dá zaměnit, jak ji využít v kuchyni nebo naopak, proč je jedovatá. Praktické informace doplňují zajímavosti.

Naučné karty jsou moderní formou poznávání pro všechny generace. Přinášejí stručný, výstižný a zajímavý přehled nejdůležitějších informací z odborných i zá…

Sušená houba Houževnatec jedlý – Shii-ta-ke (Lentinus edodes). Má silnou kořeněnou chuť a výraznou vůni. Ve světě je značně oblíbená pro své široké využití v kuchyni.

Kniha Na houby s Jardou není odbornou mykologickou příručkou. Její autor Jaroslav Tůma je praktik, který se houbami a jejich zpracováním v kuchyni zabývá čtyři desítky let.

O zkušenosti, jež za tu dobu nasbíral, se teď dělí se všemi, kdo jsou podobně jako on posedlí houbařením. Nepostradatelný průvodce houbaře a kulináře je srozumitelný i naprostým začátečníkům. Ale můžou z něj čerpat také ti poučenější.

Neboť je tu stále mnoho druhů hub, které jsou neprávem opomíjené, a spousta receptů, jež mo…

Léčivé účinky jedlých hub: hlívy, šiitake, penízovky a dalších

Domů » Zahrada » Zelenina a byliny » Léčivé rostliny » Léčivé účinky jedlých hub: hlívy, šiitake, penízovky a dalších

Pěstované houby jsou v Česku zatím nedoceněnou potravinou, přestože lidskému organismu prospívají.

Četné výzkumy ukázaly, že na světě je 250 tisíc druhů hub, z nichž bylo určeno zatím jen 16 tisíc druhů. 2 tisíce je bezpečně jedlých a 700 má významné farmakologické vlastnosti. V 80 zemích se sbírá v přírodě 1100 druhů hub. Jsou však země jako Švédsko a Velká Británie, kde se houby v přírodě nesbírají vůbec.

Houby byly odpradávna používány jako potravina a pro své farmakologicky účinné látky byly používány při různých obřadech i k léčivým účelům.

Proč nemají houby chybět v jídelníčku

O významu jedlých hub v naší stravě se stále vede mnoho diskusí.

Plodnice obsahují sice 86–94 % vody, ale zbytek – sušinu – tvoří vláknina, polysacharidy a to zejména glukany a glykoproteiny, kvalitní bílkoviny, minerály, vitaminy a nenasycené mastné kyseliny. Široké spektrum léčivých látek obsahují především houby rostoucí na dřevní hmotě.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Hlíva ústřičná na dřevě, foto Pixabay

Houby se používají zejména v Asii k léčbě mnoha druhů chorob a jak ukazují historické lékopisy staré stovky let, byly již dávno používány jako součást tradiční čínské medicíny.

Dodnes je v Asii spotřeba pěstovaných léčivých hub jako potraviny nejvyšší na světě. Čína svojí produkcí 25,7 miliónů tun se na světové produkci hub podílí 87 % a na jednoho obyvatele připadá 17 kg vypěstovaných hub.

Nejpěstovanější houbou v Číně je oblíbená hlíva.

Důkazem toho, že i v Evropě byly již v minulosti známé léčivé účinky hub, bylo tělo Ledového muže Oetziho staré 5000 let, objevené v Alpách, u kterého byly nalezeny dvě chorošovité houby s léčivými účinky.

Léčivé látky jsou obsaženy v plodnicích, ale také v podhoubí, přičemž složení a množství léčivých látek je u nich v různém poměru.

Budete mít zájem:  Přeji Hodně Zdraví Anglicky?

Empirické zkušenosti s léčivými houbami později potvrdily chemické testy, kdy byly z hub analyzovány četné látky s léčivými účinky a to polysacharidy, z nichž nejúčinnější jsou glukany, glykoproteiny a vláknina.

  • Z nízkomolekulárních látek to jsou triterpeny, steroly, alkaloidy (eritadenin), statiny, lektiny a antibiotika. Tyto látky mají pozitivní účinky při léčbě zejména civilizačních chorob, jako je zvýšená hladina cholesterolu v krvi, nádorová onemocnění a diabetes.
  • Látky obsažené v některých houbách zvyšují imunitu, mají antialergické a protirakovinné účinky, účinně působí při neurodegenerativních chorobách a zachycují volné radikály.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Houbový sendvič s šiitake, foto Pixabay

V jaké formě se dají léčivé houby využít?

  • Nejpřirozenější způsob je konzumovat houby v pokrmech.
  • Lze také zakoupit sušené houby v prášku ve formě kapslí nebo tablet.
  • Na trhu je i podhoubí hub nakultivované v tekutém mediu a usušené.
  • Lesklokorka vytváří velké množství sporového prachu a spory se pak dodávají v kapslích v oleji.

Některé firmy izolují z hub přímo účinné látky. Podle prof.

Changa jsou jednotlivé léčivé látky výborným sólistou, ale houba obsahující v přírodní formě všechny účinné látky je dobře sehraným orchestrem.

Hlíva

Z léčivých hub jsou u nás nejznámější hlívy. Je to především hlíva ústřičná, hlíva plicní, hlíva miskovitá a pěstované hlívy, což jsou různí kříženci.

Jejich hlavními účinnými látkami jsou glukany zvyšující imunitu a lovostatin snižující hladinu cholesterolu. Kromě toho konzumace hlívy potlačuje vývoj některých typů bradavic. Ukázalo se, že denní dávka 50 g čerstvé nebo 5 g sušené hlívy může významně posílit imunitu.

Hlívu si můžeme usušit, jemně namlít a prášek přidávat do polévek nebo cereálních snídaní.

Šiitake, houževnatec jedlý

Zahrádkáři znají i další léčivou houbu – šiitake neboli houževnatce jedlého, kterou si lze vypěstovat na klátech dřeva. Alkaloid eritadenin pozitivně působí proti virovým chorobám, snižuje cholesterol a snižuje srážlivost krve.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Šiitake neboli houževnatec jedlý

Houba původně pěstovaná v Japonsku se osvědčila při léčbě pacientů trpících chorobou z ozáření po útoku v Hirošimě. Po její konzumaci se u pacientů obnovila tvorba bílých krvinek, což má souvislost s podporou imunity organismu.

Ucho Jidášovo

Na uschlých větvích bezu černého po dešti nalézáme plodnice ucha Jidášova. Plodnice se používají především pro přípravu asijských polévek nebo salátů. Houba podporuje imunitu organismu, snižuje krevní cholesterol, krevní srážlivost, zrychluje střevní peristaltiku. Užívá se při lumbagu a svalových křečích.

Trsnatec, penízovka, korálovec, lesklokorka

Dalšími léčivými houbami, které si zatím doma nevypěstujeme, ale v přírodě se s nimi můžeme setkat, jsou trsnatec lupenitý, penízovka sametonohá, korálovec ježatý nebo lesklokorka lesklá.

V Číně se lesklokorce říká houba nesmrtelnosti. Pro svoji tuhost sice není jedlá, ale horkovodní vývar pomáhá při různých typech zánětů. Užívá se při nádorových onemocněních a je vhodným prostředkem proti zvýšenému krevnímu tlaku. Osvědčila se i při léčbě astmatu. Zdravotní stav pacientů se žloutenkou se po konzumaci této houby výrazně zlepšil.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Lesklokorka lesklá

Pro ty, kteří si houby doma nepěstují nebo v přírodě nesbírají, lze doporučit pestrou škálu doplňků stravy. Jedná se buď o jemně rozemleté sušené plodnice jednoho, nebo více druhů hub v kapslích, homogenizované podhoubí, případně extrakty z hub.

Spektrum využití léčivých hub je poměrně široké a jejich účinné látky se začínají využívat také v ochraně rostlin a to jako insekticidy, fungicidy, herbicidy a nematocidy.

Foto autor

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky hlíva houby šii-take ucho Jidášovo žampion 26. 9. 2020

První pokusy s pěstováním hlívy se konaly v 60. letech minulého století v Maďarsku. Nejdříve byla hlíva pěstována na topolových špalcích a pařezech. (Pokračování textu…)

číst více Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky dřevní houby hlíva houby lesklokorka penízovka substrát václavky 18. 3. 2020

Některé z dřevokazných hub vynikají chuťovými vlastnostmi nebo léčivými účinky a také se dají pěstovat.  Pokud jsou takto využívány, získávají i pěstitelský  přívlastek: dřevní houby. (Pokračování textu…)

číst více Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky dřevní houby hlíva houby mycelium pařez srpen 20. 8. 2019

V současnosti lze pěstovat v domácích podmínkách více druhů hub. Přibývají i varianty pěstebních substrátů, které se v srpnu očkují houbovým myceliem.  (Pokračování textu…)

číst více Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky josta ucho Jidášovo 25. 9. 2018

Dotaz: Na větvích josty mi vyrostly hnědé jakoby rosolovité mističky o velikosti asi do pěti centimetrů. Nevíte, o co se jedná? (Pokračování textu…)

číst více

Houževnatec jedlý neboli Shiitake, jedlá houba s léčivými účinky

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky
Úvod » Houževnatec jedlý neboli Shiitake, jedlá houba s léčivými účinky

Vyrazit do lesa na houby a přinést si domů plný koš je parádní zážitek. Houževnatec jedlý alias Shiitake sice v našich lesích nenajdete, můžete si ho ale vypěstovat doma. Po hlívě ústříčné a žampionu se jedná o nejrozšířenější pěstovanou houbu na světě. Pochází z východní Asie a jeho název se dá volně přeložit jako „elixír života“. Vyniká nejen svou chutí, ale i léčivými účinky.

Jak ho poznat

Klobouk houževnatce má v průměru 5 – 12 cm, jeho barva je světle až tmavě hnědá s červenohnědým nádechem. Zpravidla je zbarven nestejnoměrně, mívá bílé skvrny a tmavší střed.

Povrch klobouku je pokrytý šupinkami a může být nepravidelně rozpraskaný. Lupeny na spodní straně klobouku jsou u mladých hub krémové barvy, později jsou narůžovělé a mívají na sobě tmavší skvrnky.

Třeň je kratší a na povrchu porostlý jemnými šupinkami. Dužina houby je pevná a má bílou barvu.

Kde se vyskytuje

Shiitake pochází původně z východní Asie. Nejčastěji se pěstuje v Japonsku na stromech rodu Pasania, které jsou podobné mladým dubům.

Na území České republiky ji bohužel vůbec nenajdete, můžete si ale koupit substrát s její kulturou a sami si ji po celý rok pěstovat ve sklepě, garáži či bytě.

Dobrou zprávou ale je, že se zvyšujícím se počtem pěstitelů existuje možnost, že by se v budoucnu za příznivých podmínek mohla díky výtrusům uniklým z pěstíren, objevit i ve volné přírodě. V sušeném stavu nebo kapslích je také k sehnání v prodejnách zdravé výživy či bylinkářstvích.

Léčivé houby v čínské medicíně

Využití v kuchyni

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Shiitake má vynikající chuť a aroma připomínající česnek. Před přípravou je nutné sušené plodnice na několik hodin namočit do vody. Nejčastěji se přidává do polévek, salátů, k masu a k dochucení dalších pokrmů. Dá se ale zpracovat i jako řízek nebo zapéct či podusit se zeleninou.

Léčivé účinky

Tato houba obsahuje velké množství proteinů, zinku, vitamínů skupiny B, vitamín D a ceněna je i pro obsah betaglukanů a dalších glukanových sloučenin, nazývaných souhrnně lentinan.

Vykazuje výrazně silnou protinádorovou a protivirovou aktivit, zlepšuje imunitní systém a lze ji s úspěchem využít i detoxikaci organismu. Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a pomáhá tlumit i nejrůznější příznaky alergií.

Dá se zařadit i do jídelníčku při redukční dietě, protože je výživná, ale má nízkou energetickou hodnotu.

Mohlo by Vás také zajímat:

Zdravé a léčivé houby našich lesů a hájů

Kam vyrazit na houby v ČR

Více o pěstování hub

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Ze zdi na mě tupě zírá po trezoru temná díra, poznáte i bez nesnází, že tam nepochybně něco schází. Více

Učení páni zkušení, já rád bych vám teď podotknul, nikdo z vás nemá tušení, že v dálce stojí malý úl. Více

Když muž se ženou snídá a vychládá žár, než se den rozhostí. Když muž se ženou snídá, noc zamknou jak chrám s ozvěnou něžností. Více

Budete mít zájem:  Afrin 0,5 mg/ml nosní sprej s heřmánkem – příbalový leták

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, skrýš a zázemí. Vždyť ještě léčky málo znáš, málo zdá se mi. Více

Když milenky pláčou za stříbrných nocí, ten zármutek váží co pírko, ne víc. Více

Zpívám rád a je to na mně doufám znát. Zpívám rád, že chtěl bych trochu štěstí dát. Častokrát, když celý kraj šel v písních spát, zvonky štěstí, já slyším v dálce znít a hrát. Více

Houba Shiitake. Zázrak pro zdraví nebo nafouklá bublina?

Shiitake je lupenatá dřevokazná houba pocházející z jihovýchodní Asie, konkrétně z Japonska. Čeština jí přisoudila pěkné jméno Houževnatec jedlý.

Její japonský název se skládá ze dvou částí; shii je buk a take je houba, takže v překladu buková houba. Vysvětlení je prosté. Pro její pěstování se používá dřevo poražených listnatých stromů, nejčastěji buků, dubů a bříz.

Kmen stromu se navrtá a do otvorů je vložena sadba. U nás si můžeš koupit substrát s kulturou a zkusit si ji vypěstovat doma.

Shiitake má lahodnou chuť a silné aroma. Díky tomu se jí přezdívá „perla mezi houbami“. Nejvíce boduje v zemích Dálného východu, ale také v Evropě i USA. Její spotřeba ve světě stále roste. Po žampionech je nejčastěji pěstovanou houbou a její chuť je údajně až 10x koncentrovanější než u jiných hub.

Pozor na to, co kupuješ

Shiitake je houba s léčivými i preventivními účinky a v obchodech se zdravou výživou i na internetu je k dostání ve formě prášku nebo kapslí.

Pokud budeš houbu užívat hlavně kvůli jejím zdravotním benefitům, jsou kapsle asi tím nejlepším a nejjednodušším způsobem. Vždy si ale pohlídej množství účinné látky, které se může u jednotlivých výrobců hodně lišit.

Ideální doplněk stravy by měl obsahovat alespoň 30 % polysacharidů, tedy min. 300 mg/g.

Dnes už je k dostání i na farmářských trzích. Poznáš ji podle světle hnědé až hnědé barvy s rýhami a bílými skvrnami. Průměr kloboučku se pohybuje zhruba do 10 cm a celkově jde o houbu menšího vzrůstu.  V lednici ti vydrží při teplotě 5 stupňů až dva týdny.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky Zdroj: Shutterstock.com

Oblíbená lahůdka

V japonské kuchyni je shiitake velmi oblíbená. Chuťově je velice výrazná a má masitou konzistenci, tím se stává báječnou alternativou masa pro vegetariány a vegany.

Mezi její hlavní přednosti patří, že má nízkou energetickou hodnotu a přitom se budeš cítit po její konzumaci sytá. I proto je velmi vhodná při nejrůznějších dietách.

V kuchyni si s ní můžeš vyhrát do sytosti, lze ji dusit, smažit, grilovat, zapékat a dokonce i udit.

Zdravotní benefity

Jak už bylo řečeno, shiitake je doslova nízkotučná, proto ji určitě zkus zakomponovat do jídelníčku, pokud máš v plánu shodit nějaké to kilo. Ale to není zdaleka vše! Shiitake nabízí uživatelům velké spektrum výhod a z lékařského pohledu je dnes již velice uznávaná. V japonském léčitelství je údajně využívána už přes 2000 let. Říká se jí elixír života.

Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Kromě toho posiluje obranyschopnost, má protivirové účinky a je také skvělým prostředkem jako prevence při nádorových onemocněních. V této oblasti probíhají další a další výzkumy, ale už teď mnoho studií napovídá, že jde doslova o zázrak. Tak uvidíme, s čím ještě vědci přijdou.

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky Zdroj: Shutterstock.com

Její význam pro podporu imunity je obrovský, obsahuje totiž polysacharid jménem betaglukan, který byl v Japonsku zaveden jako standardní součást léčby některých nádorových onemocnění. Je tou nejcennější látkou, kterou shiitake obsahuje.

Úspěšně se ale osvědčuje i jako prostředek v boji proti akné. Pokud tě tedy trápí nepříjemné pupínky, není na škodu shiitake vyzkoušet. V organismu působí jako lapač volných radikálů a jako antioxidant.

Obsahuje velké množství proteinů, polysacharidů, zinku, železa, fosforu, draslíku, vitaminů skupiny B a také vysoké množství vitaminu D.

Kdo by si měl dát pozor?

Musíme ale zdůraznit jednu důležitou věc; stejně jako u ostatních léčivých hub, i u shiitake platí, že z důvodu jejích imunostimulačních účinků je zapovězena těm, kteří musí užívat imunosupresiva a svou imunitu naopak tlumit, což se týká zejména pacientů po transplantacích.

Zrovna tak pokud trpíš nějakou dlouhodobou chorobou a pravidelně užíváš léky, rozhodně nejdřív zkonzultuj se svým ošetřujícím lékařem, zda je pro tebe užívání houby vhodné. A pozor si dej rovněž v případě, že očekáváš přírůstek nebo kojíš miminko.

Sice mnoho zdrojů uvádí, že je shiitake bezpečná, ale těhotenství je natolik výjimečný stav, že se určitě nevyplatí cokoliv riskovat. Jinak má ale tolik zdravotních benefitů, že se určitě vyplatí ji vyzkoušet.

Tak co, dáš šanci tomuto japonskému zázraku?

Foto: Shutterstock.com

Shiitake (Houževnatec jedlý) – elixír života a houba dlouhověkosti!

Shiitake – Houževnatec jedlýShiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Latinský název: Lentinus edodesDalší názvy: Shii-take, Šitake

Shiitake je houba, pocházející z jihovýchodní Asie. Momentálně se o ní mluví jako o zázračné houbě, která pomáhá na řadu onemocnění a hned po žampionu je to nejpěstovanější houba.

Shiitake – popis rostliny

Shiitake je jedna z nejpěstovanějších a nejoblíbenějších hub nejen v gastronomii, ale také v lidovém léčitelství. Pochází původně z jihovýchodní Asie, která proslavila čínskou i japonskou kuchyni. Shiitake se v Češtině jmenuje Houževnatec jedlý. V současnosti se hojně pěstuje v Asii na pilinách listnatého dřeva, drcené slámě nebo drcených kukuřičných vřetenech. Její originální chuť a obsah účinných a léčivých látek je až neuvěřitelná. 
Shiitake patří z gastronomického hlediska k chuťově výrazné houbě, složením k masité konzistenci. Z pohledu lidového léčitelství a lékařského hlediska jde o uznávaný přírodní prostředek pro léčení řady civilizačních chorob. 
Shiitake je tradiční houbou v japonském léčitelství, kde nachází své pravé místo více jak dva tisíce let. Pro nás je to přesto exotická houba a považujeme ji za perlu mezi houbami díky originální chuti. Shiitake je v Asii přezdívána elixírem života nebo houba dlouhověkosti, protože má léčivé vlastnosti. Používá se například pro snížení cholesterolu, potlačuje riziko zvýšení krevního tlaku, posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním a má protivirové účinky. Rovněž je zkoumána i jako prostředek v boji proti rakovině. 
Shiitake se jí říká podle stromu Passania cuspidata, nazývaného v Japonsku shii a slova take, což je obecné pojmenování pro houbu. Plodnice mají klobouk v průměru 5-12 cm velký. Dužnina je pevná, bílá, s příjemnou houbovou chutí. Rozděluje se rozděluje podle vzhledu plodnic na dva základní typy:  „Donko“ má silnější dužninu, výrazně rozpraskaný povrch klobouku a je pro svoje vlastnosti považován za kvalitnější a dražší. „Koshin“ má klobouk se slabší dužninou a méně rozpraskaným povrchem.
Co se sbírá z Shiitake – Houževnatce jedlého
Sbírá se celá houba, která se následně suší a rozemele na jemný prášek. Ten je dodáván v podobě prášku, který používáme jako doplněk stravy nebo koření, v podobě tobolek nebo jako čerstvá houba, určená pro použití v gastronomii. Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky
Shiitake a její léčivé účinky 
Shiitake se používá v tradiční čínské medicíně. Dík staletým zkušenostem byly houby používány k detoxikačním účelům. Tehdejší léčitelé věřili, že houby detoxikují a očišťují játra a ledviny.  Proto se houba používala ke každodennímu dietnímu stavu.  Z lékařského hlediska je v Číně houbám připisován pozitivní vliv na dlouhověkost a celkovou psychickou pohodu. 
Houževnatec jedlý je houba, která obsahuje celou řadu důležitých látek pro lidský organismus. Mezi nejvýznamnější jsou to bílkoviny, vitamíny, minerální látky a řada léčivých látek. Množství těchto složek v plodnicích je dáno použitým kmenem i způsobem zpracování hub. Plodnice obsahují 85-95 % vody, 9 základních aminokyselin, především leucin a lysin, vápník, fosfor, železo, sodík a draslík, vitaminy skupiny B jako je thiamin, riboflavin, niacin a kyselina pantotenová.

Budete mít zájem:  Závislost Na Sexu Léčba?

Pro lidský organismus je důležitý lentinan, podporující tvorbu bílých krvinek. Obsažený eritadenin má protivirový účinek a snižuje hladinu cholesterolu v krevním séru. 

Houževnatec jedlý se používá také v gastronomii, velkou pochoutkou je pak ve špízech, v rýži, zajímavé jsou pro ochuzení šťávy z hovězí nebo vepřové pečeně.  
Shiitake a její hlavní léčivé účinky 

  • chrání pokožku, snižuje možnost vzniku akné
  • pomáhá proti vzniku zubního kazu
  • působí proti chronické únavě
  • snižuje možnost vzniku alergie
  • chrání klouby, zmírňuje kloubní potíže
  • působí chrání pokožku, snižuje možnost vzniku akné
  • posiluje srdce
  • čistí trávicí trakt, střeva, játra
  • regeneruje organismus
  • má blahodárné účinky na potenci
  • posiluje obranný systém, zvyšuje imunitu
  • působí proti infekcím, virům a plísním
  • zlepšuje látkovou výměnu
  • má protinádorový účinek
  • čistí organismus a krev od toxických látek
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Shiitake a její použití 

Výrobky s houbou Shiitake se dostávají na trh v nejrůznějších formách. Nejčastěji se jedná o kapsle, tinkturu, sušené plodnice aj. Dodržujte doporučené denní dávkování a v případě zdravotních potíží doporučujeme před užitím kontaktovat svého lékaře či lékárníka. 

Nežádoucí účinky houby Shiitake – nedoporučuje se užívat osobám, trpícím sníženou srážlivost krve. Působí totiž proti srážení krve. Dále není vhodná pro těhotné a kojící ženy. 

Houby

Houby. Většina z nás sbírá hříbky a lišky schované ve smrčinách, čistí křemenáče a kozáky, které stály čestnou stráž v březovém háji; raduje se z klouzků v trávě, ze sameťáčků, které tak krásně voní v polévce i ve smaženici, nebo z deštníků bedel, základu skvělých řízků. Ale mnohé jiné houbové lahůdky přitom přehlížíme…

  • půdní houby
  • houby rostoucí na stromech (dřevokazné houby)

Půdní houby a jejich druhy:

  • Pýchavka obecná, jedlá houba
  • Housenice čínská – cordyceps, hybrid mezi larvou a houbou
  • Kačenka česká, jarní chutná jedlá česká houba
  • Ryzec
  • Klouzek
  • Hřib pravý,
  • Houževnatec jedlý – Shiitake
  • Pečárka
  • Smrž

Houby rostoucí na stromech (dřevokazné houby):

  • Rezavec šikmý, čaga
  • Choroš
  • Troudnatec pásovaný
  • Hlíva ústřičná
  • Jídašovo ucho
  • Lesklokorka lesklá – Reishi
  • Penízovka sametonohá, jedlá zimní houba
  • Březovník obecný roste na břízách, houba připomíná ledvinu, starší březovníky už jsou hodně tuhé a připomínají právě již zmiňovaný korek, dokáže eliminovat parazity ve střevech. Je možné ho využít také na rány a otoky. Stačí plátek houby, případně prášek. Jinak by měl březovník také posílit imunitu. jen pro zajímavost, v minulosti se používal jako leštidlo na hodinky a bruska pro břitvy v holičství
  • Lesklokorka ploská, nejedlá houba
  • Sírovec žlutooranžový, jedlé plodnice
  • Outkovka pestrá (Coriolus versicolor)

Houby saprotrofní (bedly, václavky nebo žampiony), které získávají živiny čistě jen rozkladem mrtvé organické hmoty (stromů, listů atd.) a k tvorbě plodnic v zásadě potřebují pouze dostatečnou vlhkost a nejsou vázány na zdravou hostitelskou rostlinu. Díky vyšším teplotám jsou schopné fungovat i v zimě. Jsou aktivní i přes zimní období a v dnešní době tvoří plodnice třeba už v květnu, červnu, to se dřív vůbec nedělo.

Mykorhizní houby (hřiby, muchomůrky, holubinky, ryzce, lišky atd.

) tvoří symbiózu s kořeny rostlin, stromů a jsou schopny růst v relativně úzkém rozmezí teplot (cca 5°C a jsou náchylné na změnu prostředí) a nejsou schopny existovat bez ní existovat.

 Houba stromu dodává vodu a živiny, které jsou v půdě – dusík, fosfor a minerály. A naopak strom produkuje uhlíkaté látky, tedy cukry, kterými zásobuje tyto houby. Ty tedy bez svého hostitele vůbec nejsou schopny růst.

  • Houby rozšiřují pomocí spor, které se velice dobře šíří a současně šíření spórů působí na malý vodní cyklus

Vlivem odlesňování totiž dochází k odumírání těchto mykorhizních sítí (funguje jako kanál pro sdílení živin a informací mezi stromy a dalšími rostlinami), navíc kvůli rostoucí globální teplotě začínají tropické houby nahrazovat své v ukládání uhlíku schopnější severské kolegyně (ektomykorhiza)..

  • Zatímco diverzita rostlin a živočichů dosahuje nejvyšších hodnot v tropech, naopak nejvyšší hodnoty houbové diverzity byly zaznamenány v temperátních oblastech severní polokoule. Potenciální změny klimatu mohou negativně ovlivnit výskyt mykorhizní hub(soucitlivější na změnu klimatu), které usnadňují život rostlinám, zatímco patogenní druhy, které stejné rostliny napadají, budou ovlivněny méně. (Mgr. Petr Kohout)

Houby používané pro léčebné účinky:

  •  pokud se jedlé houby suší na slunci, jsou zdrojem potřebného vitamínu D (mykolog z USA, Paul Stamets, propagátor léčivých hub)

Jaké houby můžete najít v lese v zimním období?

  • Jidášovo ucho má hnědou barvu a tvarem připomíná lidské ucho. Najdete jej hlavně na kmenech bezu černého a akátu. Běžně se přidává do asijských jídel, ale můžete jej použít i do polévky, rizota či salátu. Jidášovo ucho sice nevypadá moc vábně, ale je velmi zdravé. Pomáhá v boji s hemoroidy, snižuje vysoký krevní tlak, účinkuje na bolesti žaludku a působí jako prevence proti trombóze.
  • Hlíva ústřičná, klobouk hlívy ústřičné vypadá trochu jako ústřice, takže odtud plyne její název. Houba roste od léta až do jara. Najdete ji zejména na kmenech listnatých stromů ve větších trsech. Můžete ji dát do omáčky, polévky či nálevu. Jde o velmi zdravou houbu. Snižuje krevní tlak a cholesterol. Má antibakteriální účinky a zvyšuje tvorbu červených krvinek.
  • Penízovka sametonohá  má výrazně žlutooranžovou barvu. Snadno ji rozpoznáte, roste většinou v trsech na kmenech listnatých stromů. Jde o velmi odolnou houbu, nezmrzne ani v deseti stupních pod nulou. Velmi dobře chutná, uplatníte ji zejména v polévkách. Zdárně bojuje proti bakteriálním infekcím a napomáhá s obnovou střevní mikroflory
  • Pařezník pozdní, trochu se podobá hlívě ústřičné, ale nevyskytuje se v lesích v takové hojnosti a chutná jinak. Pařezník je sice jedlý, ale nepatří u nás mezi běžné sbírané houby. Můžete si jej však dát do polévky či bramboráků. Roste zejména na javorech, vrbách a olších. Pařezník má podobné léčivé účinky jako hlíva. Působí antibakteriálně a snižuje cholesterol.

Jedovaté houby:

Co je mykorhíza?

  • jde o symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah – oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub, více
  • Použití: na přípravu pokrmů, na výrobu tinktur a prášku
  • Způsoby konzervace: sušení, zavařování, mrazení (např. hřibovité houby, babky, lišky, žampiony)
  • než je dáme do mrazničky je nutné je předvařit (tepelná úprava se solí a trochou octu cca 5 min, následně zchladíme)

Sušení:

Množení: výtrusy z plodnic

20.5.2020 V květnu se prý dá najít zhruba sedmdesát druhů jedlých hub (destice chřapáčová, čirůvka májovka, Jidášovo ucho, kališník obecný, špička obecná, hřib dubový nebo hřib kovář. „Samozřejmě záleží na biotopu a rozmanitosti druhů v dané lokalitě“.

Roční období ovlivňuje nejen druhy, ale i vlastnosti těchto darů lesa. „Houby sbírám celoročně. Na jaře jsou chuťově výborné, v zimě naopak s léčivými účinky.

Ty jarní jsou všeobecné vhodné spíše do polévek nebo omáček a léčivé naopak suším podotýká nadšený houbař Jaroslav Kadlec z Příseky u Světlé nad Sázavou

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector