Seriál o víně: Vinařská turistika

Když se řekne víno a filmy, většině z nás se patrně jako první vybaví český snímek Bobule, případně jeho neméně slavné pokračování. Nicméně filmů s touto tématikou či příběhů, které se odehrávají v kulisách vinic, bychom našli ve světové kinematografii nespočet. My se v tomto článku však zaměříme na takové, kde hrají hrozny buď úplně tu hlavní nebo alespoň výraznou roli.

Bobule (2008) a 2Bobule (2009), Česko

Nemůžeme začít jinak. Třebaže dvojice těchto filmů je pro většinu českých diváků notoricky známá, hodí se náš výčet začít menším připomenutím, protože oba patří k velice oblíbeným tuzemským filmům.

Bobule vypráví příběh drobného podvodníčka Honzy, v podání Kryštofa Hádka, který se musí na chvíli uklidit z města, jelikož už mu v Praze dýchá na paty Policie. A tak se spolu se svým kumpánem Jirkou (Lukáš Langmajer) vydává za dědou vinařem na Moravu, kde se chce ukrýt.

A jak už to tak bývá, nejen, že se tady zamiluje do Kláry (Tereza Ramba), ale i do prostředí, které ho do té doby právě moc nelákalo, už z toho důvodu, že mu připomíná zesnulé rodiče.

Musí poté řešit nejenom hrozbu zániku vinařství, ale i stín minulosti v podobě Policie, která ho stále pronásleduje. V dalších rolích se zde objevili třeba Miroslav Táborský, Oldřich Lipský nebo Václav Postránecký.

Volné pokračování Bobulí, nesoucí název 2Bobule poté vzniklo hned o rok později, přičemž se zde setkáváme s totožnou hlavní trojicí, kterou již známe z dřívějška.

Honza už žije dospělý život se svou partnerkou Klárou a musí se vyrovnávat se všemi nástrahami a problémy, které přináší provozování vlastního vinařství a výroba vína, s tím, že si vytyčil na první pohled velký cíl, když se snaží připravit jako v podstatě začátečník slámovku, což je jedna z nejtěžších vinařských disciplín. Důležitější je nicméně tentokrát příběh Jirky. Je to totiž nyní on, kdo před někým utíká, a sice před otcem své těhotné přítelkyně (Jiří Krampol) a zabijákem, kterého si najal (Jiří Korn). Podobně jako kdysi Honza, i on musí pochopit, že bezstarostné mládí je definitivně pryč a je potřeba začít žit jinak.

Mimochodem, v současné době se chystá do kin už třetí, a to dost možná poslední díl, který by se měl začít promítat letos v létě. Objeví se zde také již zesnulý Václav Postránecký, pro kterého to byl poslední filmový projekt.

Seriál o víně: Vinařská turistika

Vinaři (2014), Česko

V souvislosti s Bobulemi dále nelze nezmínit seriál Vinaři, který svého času vysílala TV Prima. Tento seriál se rovněž odehrává v prostředí Moravy, s tím, že asi každý z nás někdy slyšel alespoň titulní píseň od skupiny Chinaski: Máme rádi víno, milujeme krásné ženy… No, však to znáte.

Vinařů se natočily dvě série, což znamená dohromady hned dvaatřicet dílů. Sledujeme zde příběh Kateřiny (Tereza Kostková), která společně se svými dětmi navštíví rodnou vinařskou vesnici, aby tu oslavila narozeniny svého otce.

Shodou okolností zde pak stráví celé letní prázdniny, během kterých se znovu seznámí s celým tím kouzelným místem, až nakonec pochopí, že jí městský život vůbec neschází. Tento seriál dále nabízí celou plejádu skvělých českých herců.

Namátkou zmiňme Václava Postráneckého, Hynka Čermáka, Pavla Lišku či Miroslava Táborského. Ta podobnost s Bobulemi je zde i díky několika tvářím, které se objevily v obou projektech, více než patrná.

Seriál o víně: Vinařská turistika

Dobrý ročník (2006), Velká Británie

Další snímek, na který se podíváme, je rovněž v Čechách velice oblíbený, a sice Dobrý ročník z roku 2006. Hlavní roli zde ztvárnil „gladiátor“ Russel Crowe, kterému sekunduje krásná Marion Cotillard, a to vše pod taktovou legendárního režiséra Ridleyho Scotta.

Dobrý ročník vypráví příběh lehce arogantního londýnského finančníka, který zdědí po strýci panství a s ním vinice ve Francii. Francie a víno Angličanovi se slabostí pro koňak nic moc neříká, přestože zde prožíval během dětství letní prázdniny.

Třebaže jeho prvotním zájmem je usedlost okamžitě prodat a vrátit se do Anglie, musí zde kvůli komplikacím s prodejem nějakou dobu zůstat, což vede k tomu, že se hned dvakrát zamiluje.

Nejprve do překrásné ženy a posléze do malebného prostředí krásné hrozny nasáklé oblasti Francie, které ho rovněž donutí bilancovat nad tím, zda život, který dosud žil, je skutečně tím nejlepším. Poté se musí rozhodnout.

Seriál o víně: Vinařská turistika

Víno nás spojuje (2017), Francie

Příběh věčného cestovatele Jeana, který se po letech strávených všude možně po světě vrací domů za svým otcem vinařem, který je vážně nemocný. Třebaže Jean nemá s rodinou ty nejlepší vztahy, musí se s nimi domluvit, co se stane s rodinným vinařstvím po otcově smrti.

Snímek v podstatě mapuje celý jeden vinařský rok, během kterého sourozenci postupně obnovují svůj vzájemný nepříliš dobrý vztah, ale renovují i vinohrad. Postupem času je však láska k vínu a práci na vinohradu zase stmelí. Tato sympatická hořkosladká komedie ukazuje všední život vinařského řemesla se vším, co k němu patří, a to ve všech ročních dobách.

Zároveň dokazuje, že víno má skutečně kouzelnou moc, a to spojovat lidi. Třeba i ty, kteří si mysleli, že už si k sobě cestu nikdy najít nedokážou.

Seriál o víně: Vinařská turistika

Tajemství Santa Vittorie (1969), Velká Británie

Film staršího data, který přesto může nabídnout mnohé. Příběh se odehrává v prostředí italské vesnice v horách Santa Vittorie, a to v roce 1944. Doba, kdy naplno zuřila druhá světová válka se pak odráží v celé atmosféře díla.

V tomto filmu jde o to, že ve sklepeních pod touto vesničkou se nachází více než milion lahví vína, kterého se chce zmocnit německá armáda. Zdejší vinaři to pak samozřejmě nechtějí za žádnou cenu dopustit, protože víno je zde pro ně cennější než krev a jsou připraveni udělat naprosto cokoliv, aby krádeži zabránili.

Hlavní myšlenka snímku by se pak dala asi shrnout jednou jedinou větou: Můžete nám vzít svobodu, ale nesahejte nám na naše víno! To mluví samo za sebe. Tajemství Santa Vittorie bylo natočeno na základě knižní předlohy Roberta Crichtona, a to vskutku tak dobře, že bylo dokonce nominováno hned ve dvou případech na Oscara.

V hlavních rolích poté excelovaly ikony tehdejší doby, a sice Anthony Quinn a Anna Magnani.

Seriál o víně: Vinařská turistika

Bokovka (2004), USA

Film, který nám představuje společnou dovolenou po Kalifornii dvou dávných spolužáků Milese a Jacka, kteří jsou však velice rozdílní, což se projevuje jejich odlišným pohledem na svět. Milese je neúspěšným hollywoodským hercem, zatímco Jack středoškolským profesorem s ambicí stát se spisovatelem, což se mu rovněž nedaří.

Cestou zažívají mnohá dobrodružství spojená s návštěvami místních vinic, ale třeba i hraní golfu. Co je ale důležitější, sbližují se s ženami, třebaže jeden z nich má před svatbou. Bokovka je filmem, jehož hlavním tématem je krize středního věku a jak se s ní vyrovnat či jak zase chytit život, který stále rychleji utíká pod rukama.

Budete mít zájem:  Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninami

Pro milovníky a znalce vína je však důležitější možná jejich věčný spor o to, zda je lepší Pinote nebo Cabernet.

Seriál o víně: Vinařská turistika

Víno roku (2008), USA

Víno roku je snímek, který se výrazně inspiroval skutečnými událostmi, a sice těmi, kdy vína vyrobená v Kalifornii začala ve světě dominovat a ukončila tak dominanci Francie, která do té doby neměla konkurenci.

Vrátíme se tak do roku 1976, kdy hlavní postava, Steven, má za úkol sesbírat několik vzorků zámořských vín, a tak dokázat, že zkrátka nemohou být lepší než ta francouzská. Přestože nikdo nepředpokládal, že by mohla být taková vína kvalitní, překvapivě zjišťuje, že i přes naprosto odlišné postupy, mohou být zcela konkurenceschopná.

Příběh poté končí velkou soutěží, kde se francouzská a americká vína postaví proti sobě. Které z nich je nakonec tím lepším?

Seriál o víně: Vinařská turistika

Jak bylo řečeno již na začátků, filmů, které se více či méně odehrávají okolo vinic a hlavně vína, existuje celá řada. Vybrali jsme pro vás pouze některé z nich, které považujeme v rámci tematiky za nejzdařilejší.

Pokud by vám to ale nestačilo, dále můžeme doporučit třeba Francouzský polibek (1995), Podzimní příběh (1998), Děcka jsou v pohodě (2010) a ostatně i Noc na Karlštejně (1973).

Máte vybráno? Až si některý z nich rozhodnete pustit, nezapomeňte si k tomu nalít dvě deci něčeho dobrého.

Víno a sport I

Seriál o víně: Vinařská turistika Vinařský triatlon Němčičky  •  Fotografie (11)

Víno není jen alkohol. Víno je společenský nápoj. Pokud se o ně zajímáte, vyzkoušejte vinařskou turistiku. Připravili jsme pro vás seriál o mnoha vinařských zajímavostech, dáme vám tipy na výlety za vinařskými nej, pozveme vás na tradiční i netradiční vinařské akce a ukážeme vám, že dovolená s vínem stojí zato. Seriál připravujeme ve spolupráci se stránkami www.wineofczechrepublic.cz, kde najdete ještě víc užitečných informací a odkazů.

Seriál o víně: Vinařská turistika Vinařský triatlon Němčičky  • 

Zdánlivě nesourodé spojení – víno a sport – se při pobytu na jižní Moravě může proměnit ve velmi smysluplné a příjemné trávení volného času. Je ale samozřejmě potřeba zachovat správné pořadí.

Aktivní závodníci i rekreační sportovci si počkají, diváci mohou koštovat již dříve. Po skončení závodu či jiné sportovní aktivity následují společné debaty a znovuprožití dramatických momentů u sklenky jiskrného vína.

To umocní nezapomenutelné zážitky, které si odnesete z aktivní dovolené ve vinorodém Jihomoravském kraji.

Jste-li aktivní sportovec, určitě si vyberete v každém jihomoravském regionu po celé léto akci, která vás vtáhne do víru dění. Ať budete zápolit kolektivně, nebo každý sám za sebe – nudit se rozhodně nebudete a ještě si užijete typické moravské pohostinnosti u plného pohárku. Sobota 2. 6.

je určena všestranným a zdatným jedincům. Vinařský triatlon v Němčičkách na Břeclavsku se koná už popáté a klání v cyklistice, plavání a běhu se dělí na kategorie muži, ženy, děti.

Po vyhlášení vítězů si nejen připijete na jejich úspěch, ale máte možnost také ochutnat místní vína a jídla.

Seriál o víně: Vinařská turistika Vinařský triatlon Němčičky  • 

Začátkem prázdnin si můžete řádně šlápnout do pedálů. Amatérský cyklistický závod Vinařská 50 – Author Znovín Cup 2012 se koná 30.6. a nabízí účast jednotlivcům v kategorii mužů i žen, stejně jako týmům, včetně rodinných. Letos se pojede již potřinácté a stále se zvyšující zájem závodníků i diváků svědčí o tom, že si kraj vína s cyklistikou báječně rozumí.

Trasa vede rozmanitým terénem kopcovité KRAJINY znojemského regionu, mezi vinicemi se zrajícími hrozny, po klikatých okresních silničkách a místy kopíruje tok řeky Dyje. Část trasy vede rakouským pohraničím. Kromě krásných zážitků si každý odnese i pěkný dárek, vítězové navíc obdrží i láhev vína.

Kromě jednotlivých akcí, kde se potkává cyklistika a skvělá vína, existuje také hustá síť lákavých Moravských vinařských stezek, které si můžete projet kdykoli, ale o těch až někdy příště.

Seriál o víně: Vinařská turistika Vinařská padesátka; foto Michal Veselý  • 

Spěch není nic pro vás? Máte raději klidnější sportovně-společenskou zábavu? Pak zajeďte 14. 7. do Kobylí na 3. ročník Evropského poháru vinařských oblastí v pétanque.

Loňský úspěch celé akce přilákal do letošního klání mnohem více zahraničních týmů.

Díky tomu můžete porovnat své dovednosti na evropské úrovni a užít si tento původně francouzský sport v autentickém prostředí s neodmyslitelnou sklenkou vína.

Závěrečná kola se budou konat ve známé vinařské uličce Suchořádské zmoli, kde odpoledne ochutnáte přes 300 vzorků vín od nás, ale i z celé Evropy. Přesvědčíte se, že moravská vína se řadí ke špičce evropské produkce. Samozřejmostí je bohatý kulturní program.

A po víně do peřin

Při sportu i u vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer po degustaci složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních.

Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být třeba systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled, rozsah poskytovaných služeb a kontakty najdete na www.

wineofczechrepublic.cz/certifikace.

GPS souřadnice:

uložit .gpx soubor (48.863, 16.065)

Poslední aktualizace: 9.5.2012

Nový pořad České televize – Krajinou vína

Česká televize ve spolupráci s Vinařským fondem, Jihomoravským krajem a Vinařským institutem připravila desetidílný cestopisný seriál Krajinou vína, kterým diváky provede moderátor a publicista Václav Žmolík. První díl se obrazovce objeví již ve čtvrtek 25. 4. 2019 od 21:30 na ČT2.

Pořad bude putovat za tajemstvím moravských a českých odrůd vína a zároveň bude objevovat významná místa krajiny České republiky. Režisérem tohoto nového pořadu je Jan Těšitel.

„Krajina jižní Moravy se už na první pohled liší od zbytku České republiky. Nikde jinde u nás nenajdeme takové plochy vinohradů, které Jihomoravskému kraji dávají nejen jedinečný estetický ráz, ale po staletí se také výrazně podílejí na životě zdejšího regionu,“ přibližuje Ing.

Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, úhel pohledu, jakým se bude dívat na jihomoravskou krajinu nový pořad České televize.

„Jsem velmi rád, že se dílo podařilo, a pořad tak jde do vysílání právě na začátku sezóny, kdy bude skvělou inspirací pro návštěvu jižní Moravy – krajiny vína,“ dodal Machovec.

První díl desetidílné série nese název Krajinou vína – Pálava a začíná ve Velkých Pavlovicích. Popisuje putování nejen za vínem, ale i za památkami a přírodou a objevuje magická místa Pavlovských vrchů.

Pálava je jednou z nejoblíbenějších tuzemských odrůd, proto není náhodou, že cestopis začíná právě zde. Na pavlovických vinicích začal příběh šlechtění odrůdy Pálava, který byl dokončen pod vápencovými skalami v Perné.

Budete mít zájem:  Největší hlouposti nabízené na sv. Valentýna

Šlechtiteli Josefu Veverkovi se podařilo vytvořit klon vinné révy, který dává vynikající aromatická vína. Spolu se štábem České televize se v tomto dílu diváci vydají do Archeoparku v Pavlově i za Věstonickou venuší.

Čekat je bude i pěší výlet úchvatnou přírodní rezervací po hřebeni Pálavy z Pavlova až do Klentnice, kde budou moci posoudit, jaké jídlo se s vínem nejlépe snoubí.

Každý díl je zaměřený na jinou odrůdu a oblast, kde se odrůda vzala, jak dlouho se v dané oblasti pěstuje, jakou má chuť a další vlastnosti.

Diváci se mohou těšit například na Rulandské modré, za kterým se štáb vydá na Mělnicko a Litomeřicko, na Muškát moravský, za kterým se vypraví na Velehrad či Veltlínské zelené na Znojemsku.

Vín a lokalit se v pořadu ale objeví mnohem více a všechny díly budou po odvysílání dostupné i online v archivu České televize.

Jedním z asi nejzajímavějších putování bude za císařským vínem Aurelius, díky kterému se vydáme na samotné počátky vinařství, připomeneme si obecně uznávanou teorii, že první víno na Moravu přinesli staří Římané. Tento konkrétní díl můžete sledovat ve čtvrtek 2. 5. 2019 od 21:30 na ČT2.

Nový cyklus Krajinou vína nabízí zážitky plnými doušky a je tou nejmilejší pozvánkou k vlastnímu výletu za poznáním do krajiny vína. Přináší informace o turistických zajímavostech, historických souvislostech nebo tipy na výlety, které hledá v místech typických pro pěstování u nás oblíbených a často i vyšlechtěných odrůd vína. Každá epizoda navíc odkryje i nějaké tajemství.

Vinařské novinky do schránky

Masový návrat turistů za vínem se nekoná. Víme proč

Jaromír Dvořáček z vinařství Medek v Uherském Hradišti připomněl, že na Slovácku je menší návštěvnost vinařských lokalit, než na jihu Moravy ve vyhlášených oblastech Mikulovska, Znojemska či Lednicka.

„Aktuálně je ale na Uherskohradišťsku v zásadě plno. Celý červenec a srpen spíše lidi hledají volná místa na ubytování,“ všiml si.

Ještě předloni tvořili pětinu návštěvníků vinařství v místní části Sady zahraniční hosté. Z blízkého okolí sem pochopitelně nechodili. Firma láká hosty spíše z dálky.

„Jezdí k nám lidé z Čech, Poláci, Slováci a občas Němci. Denně děláme soukromé degustace na objednávku. Samozřejmě teď přestali jezdit Francouzi a Asiaté,“ dodal Dvořáček.

Přečíst článek ›

Pracnější starost o turisty

Turistická sezona je podle něj poměrně silná, jen to stojí třikrát víc práce.

„Jsme spokojení, ale je to mnohem pracnější. Lidé se díky covidu přestali skupinkovat. Dřív k nám na řízené degustace jezdily až pětatřicetičlenné party. Dnes páry, maximálně dvě rodiny.

Je rozdíl obsloužit třicet lidí, kdy hosté platí při jednom čase, nebo obsloužit patnáct párů. To zabere při stejných penězích daleko více času.

To se hodně změnilo a museli jsme se tomu přizpůsobit,“ vysvětlil.

Řízené degustace až od určitého počtu lidí nabízí vinné sklepy Mařatice. „Děláme je za účasti someliéra od patnácti lidí nahoru. V menším počtu to nemá smysl. Degustace jsou u nás jen o víkendech a je o ně zájem,“ přiblížila manažerka sklepů Mařatice Alexandra Pajerová.

Bílé láká více

Největší poptávka je po bílém víně. „To jde více, než červené. Lidé se taky ptají po sudovém víně, ale my máme jen lahvované. Všechna naše vína jsou přívlastková, nejvíce si zákazníci kupují pozdní sběry,“ dodala.

Starosta Modré u Velehradu si všiml přibývajících cyklistů na vinařských cyklostezkách. „Kvůli současným zákonům ale spíše obdivují zrající hrozny, nežli dobrá vína,“ podotkl Miroslav Kovářík. „A dá se říci, že letošní úroda co do kvality vypadá víc než slibně,“ zhodnotil.

Co „akční“ degustace?

Naopak zaregistroval útlum ze strany pořadatelů při organizování akcí zaměřených na víno. „Mají obavy z perzekucí ze strany kontrol od krajské hygieny. Malí vinaři však rádi přijmou návštěvu zájemců o degustaci,“ sdělil Deníku.

„Určitě mírně vzrostl i zájem o každodenní degustace vín v Centru Slováckých tradic, v lokalitě Skanzen. V podzemních uličkách vinařů mají denně k ochutnání přes sto vzorků špičkových vín,“ prozradil starosta Kovářík.

Podle Zdeňka Urbanovského z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy změnila koronavirová krize jak chování spotřebitelů, tak vinařů.

Cesty za vínem jsou stále větším hitem. Pálava jednoznačně vede

Vinohrady pod Pálavou
Foto: Miroslav Homola, Právo

„Nemyslím si, že by byla vinařská turistika pouze módní záležitostí. I návštěvnost regionu zažívá výkyvy. Je logické, že kdo už byl třikrát na Pálavě, dá si asi občas pauzu a zajede se podívat i někam jinam, byť je hodně těch, kteří se pak zase vracejí,” míní Tomáš Vican, který se nejen jako vinař, ale i jako filmový producent o rozvoj vinařské turistiky hodně postaral.

Na oblíbenost podle něj může mít vliv i situace v některých dříve navštěvovaných zahraničních destinacích. Mnoho lidí si prý uvědomilo, že i doma je řada nádherných míst, která ještě nenavštívili. „Fakt je, že zájem narůstá zhruba posledních deset let a stále přibývá těch, které víno opravdu baví. Velkým trendem je poznávat takříkajíc svého vinaře,” dodává Vican.

Bez ohledu na kritiky příběhů proniklo víno i krajina v okolí Pálavy s filmy Bobule, Martin a Venuše či seriálem Vinaři do miliónů domácností. S popularitou vinařství však rostou i ceny. Služeb i hroznového moku.

Některé penzióny, zvláště s výhledy na dominanty vápencového pohoří, si účtují za noc i tisíce korun. Sedmička vína v Mikulově je už často o dost dražší než u sousedů v Rakousku, kde jsou například vynikající veltlíny.

„Je to trh jako každý jiný, byť víno je naprosto unikátní produkt, u kterého se jen těžko posuzují ceny. Zjednodušeně — lze koupit lahev za 40 nebo i za 40 000 korun.

Ale to neznamená, že ta druhá bude o tolik lepší než první,” tvrdí Vican.

„Víno ale přece není jen o ceně. Velkou roli sehrávají emoce, konzumace vyvolává například vzpomínky na návštěvu konkrétního vinaře, vinohradu, místa, kde zrálo a kde vzniklo. A to je, myslím, největší kouzlo vinařské turistiky,“ dodává Vican.

Díky jeho producentské profesi lze na farmě poměrně často potkat i z obrazovek známé tváře, Česká televize zde před pár dny natáčela jeden z dílů nového seriálu Putování za vínem. Karel Roden dokonce na viniční trať Pod Mušlovem, kde vinařství leží, jezdí k degustacím vlastní značky vína.

Vican sice sám neuznává pojem nejlepší víno, ale pokud se dá podle něj hovořit o světově uznávané odrůdě z Mikulovska či Pálavy, pak to jsou jednoznačně ryzlinky. „Takové, jaké se rodí zde, opravdu jinde na světě nejsou,” doplňuje.

A i když se letošní vedra postarala o urychlení zrání u burčákových odrůd, domnívá se, že réva, která je živý organismus, se především u pozdějších odrůd dokáže teplu bránit a sběr plodů tak moc uspíšený nebude. „Burgundy, vlašáky, rýňáky, tedy hrozny, ze kterých se bude pít víno i za pět let, se podle mého názoru stejně nebudou sbírat dřív než v druhé polovině října,“ uzavírá Vican.

Budete mít zájem:  DTest: většina známých balzámů na rty v testu propadla

Hlavní zprávy

Nový fenomén "eurovíno" ?

První část nového roku je pro degustátory a vinaře poměrně náročná. Rozbíhá se kolotoč výstav, koštů a pro mě i různých besed s vinaři a seznamování se s novým ročníkem. A také se začíná projevovat kvalita nových vín.

Nemám moc rád silné prognózy vynesené v době burčáků o tom, jaká ta letošní vína budou. A hodnocení ročníků jako „víno desetiletí, století“ – a naopak – „špatný ročník, kyselý ročník“ a podobně, se naprosto vyhýbám. Zkušenost a výsledky mě vždy daly za pravdu, že nic není tak jednoznačné jak se zprvu zdá.

Pil jsem letos několik nádherných, špičkových vín zatracovaného ročníku 2014 a také jsem byl velmi zklamaný z mnoha vín prý nejlepšího ročníku desetiletí 2015.

Je těžké udělat výborné víno z komplikovaného roku, ale je překvapivě docela umění udělat špičkové víno ze špičkového ročníku. Jde o to, ho vlastně nepokazit. Průměrných vín je dost.

Ale i to je dobře, protože i naše průměrná vína jsou v kontextu zbytku světa nadprůměrná.

Hlavně u malých vinařů se laťka „průměrnosti“ neustále zvedá. Jak jsem se mohl přesvědčit na několika setkáních s vinaři místních spolků, jejich vína jsou velmi solidní.

Některá jsou třeba na hraně kvality, ale žádný problém, žádné klasické neduhy jako je přesíření, či výrazné chuťové defekty, jsem letos u nich zatím nenašel. Což je velmi dobrá zpráva pro jejich budoucí klienty.

Ti si musí k takovým vinařům zákonitě najít cestu. 

Množství odrůd, typových variací, terroir a stylů výroby u malovinařů je tak široké, že nikde na světě nemá na tak malé oblasti obdoby.

A to je právě lákadlo, které už začínají milovníci vína konečně objevovat.

Jako by byli přesycení „profláknutými“ regiony, do kterých se sice neustále cpou státní peníze na rozvoj turistiky (a přitom konkrétně Slovácko, jako by ani neexistovalo), ale které nejsou autentické.

Tato činnost je ale dvojsečná. Turisté a hlavně milovníci vína nestojí až tak o atrakce pouťového stylu, o umělé zábavy ve čtrnáctidenních intervalech, kde kroje nosí lidé, kteří si je ani neumí pořádně obléct, protože v tom regionu se kroje nikdy nenosily.

A kde se točí naprosto úchylné seriály o úchylných lidech, kteří si tam říkají vinaři a o vinařině nemají ani jako postavy v seriálu potuchy.. Ti, kdo chtějí poznat Moravu, její autenticitu a pestrost regionu, krojů a vín začínají jezdit za malými vinaři.

Jedině u nich jdou stále najít vína, která nejsou eurovína, tedy sice slušná, čistá, ale bezpohlavní vína, kterých jsou plné regály supermarketů. Vždyť jen u nás může existovat víno bílé, růžové, červené, žluté a oranžové.

Podle extraktu lehké, střední, plné, podle typu vinaře moderní, klasické, ortodoxní, bio, a to vše mnohdy pod jedním kvelbem, či pár sklepích vedle sebe.

Nedávno nám degustátorům doc. Balík při hodnocení nějaké větší soutěže kladl na srdce, že máme, pokud se nám víno líbí, jeho hodnocení výrazně zvednout, a pokud ne výrazně ponížit. Jenže, to při takových soutěžích právě díky převažujícímu stylu „eurovíno“ nelze dost dobře dodržet.

Vína jsou si velmi podobná, dobře zvládnutá, čistá.. Ale jestli je to Rulanda či Chardonnay těžko říct. A tak se točíme v rozmezí od 80 do 83 bodů a těšíme se na víno jiné, třeba i ne tak dokonalé, ale které bude stát za diskuzi. A taková jsou právě vína malovinařů.

Už se na místní košty velmi těším.

zpět

Vinařská turistika se opět vrací do starých kolejí. Zájem o vinařskou pohotovost je vyšší než loni

Vinaři ze Šatova u Znojma vzali omezení proti šíření pandemie jako příležitost. Když nemohli uspořádat tradiční jarní akce spojené s pitím vína, rozhodli se své služby turistům nabídnout jinak. Rozšířili proto systém vinařských pohotovostí. V nich se jednotlivá vinařství střídají v zajišťování degustací bez předchozí rezervace.

„Přijeli jsme sem ze Znojma, udělali jsme si hezký výlet. Chtěli jsme ochutnat zdejší víno a viděli jsme ceduli s vinařskou pohotovostí,“ popisují manželé Kovářovi pocházející z Krkonoš.

Víno jako medicína

„Jsme spokojení. Víno je lék na všechno!“ dodávají u vinařské pohotovosti. Tu tady teď drží i vinařství U Šimečků. Majitel Josef Šimeček se stará o návštěvníky a dává jim ochutnat jeden vzorek vína za druhým.

Do jeho sklípku z 18. století vede sedmnáct schodů a je v něm celoročně stálá teplota 12 stupňů Celsia. Nadšeně ukazuje desítky plných demižonů a stovky lahví.

„Lidé z různých míst přijedou ve čtyři odpoledne a nemají co dělat, tak si nás najdou na našich vinařských stránkách nebo vidí reklamu a přijdou,“ popisuje Josef Šimeček, který je třetí z generace vinařů. 

S nadsázkou a úsměvem dodává, že je takový lékař podávající medicínu: „Zatím je to osvědčená medicína a daří se!“

Turisté se vracejí na jižní Moravu

Městys Šatov má 1 100 obyvatel a ve zdejším vinařském spolku je sedmnáct většinou rodinných vinařství. Čtrnáct z nich se pravidelně střídá v držení pohotovosti. Předseda spolku Pavel Rejta měl službu před pár dny a předem do telefonu říkal, že se z náročné práce ještě nevzpamatoval.

„Je to dost náročné. V sobotu tu bývá okolo čtyřiceti lidí. Když se ke každému člověk otáčí, dává ochutnat až z patnácti vzorků, tak je toho dost,“ upřesňuje na dvorku svého vinařství.

Za zájem lidí je ale samozřejmě rád. „Nápor je určitě dvakrát, třikrát větší než loni. Vinařská pohotovost je proto posílená.“

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Jaká bude letošní úroda?

Vinařskou pohotovost najdete i na jiných místech jižní Moravy. Třeba ve Valticích, kde funguje jako obchod s možností ochutnávky. I sem neustále přichází lidé.

„Vinařská turistika se zase vrátila do svých kolejích. Lidem často i večer dojde víno a ví, že tady je otevřeno. Přijedou sem doplnit a mohou pokračovat,“ vysvětluje ředitel vinařství Château Valtice David Šťastný, podle kterého si turisté opět hledají cestu na jižní Moravu

Dodává to, na čem se shoduje většina zdejších vinařů. Vína ročníku 2020 by mohla být velmi dobrá. „Letošní úroda se nám jeví velmi slibně. Byť závěr je vždycky rozhodující, ale násada je skutečně pěkná.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *