Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

Mělo by víno při skladování stát nebo ležet? Jaká je vhodná teplota skladování? Dá se archivovat jakékoliv víno? Pokud při odpovídání na tyto otázky tápete, bude třeba osvěžit si základy skladování a archivace vína.

Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

CC Sh4rp i

Ne každý má bohužel možnost skladovat víno ve vinném sklípku. Ti, kteří tuto možnost mají, již vhodné místo našli. Pro všechny ostatní budou určeny následující řádky. V závěru článku se samozřejmě nezapomeneme věnovat archivaci, což jistě ocení i zmiňovaní majitelé sklípků.

Připravte vínu podmínky jako ve sklípku

Nejprve si ujasněme, co máme na mysli skladováním vína. Jde o uskladnění vína po dobu v řádu dnů až měsíců, přičemž naším cílem je především vychutnat si víno, kterému neublížil zub času. Či spíše kontakt se vzduchem, jak si řekneme níže.

Chlad, tma a optimální vlhkost – zn. stabilně

Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

CC Chris

Ideálním prostorem pro uchování vína je samozřejmě vinný sklípek. Teplota do cca 11°C v něm je, tma rovněž a vlhkost kolem 65% jakbysmet. To vše navíc bez velkých výkyvů. Jak jsme si uvedli výše, bohužel ne každému se takového sklípku dostává.

Proto je třeba zařídit se po svém. Pro krátkodobější skladování se dá vystačit i s podmínkami alespoň blížícím se těm ve vinném sklípku. Je ovšem třeba vyhnout se místům, kam dopadá hodně světla nebo hůř slunečních paprsků.

Vybírat je rovněž nutné místa chladnější a se stabilní teplotou. Místa, ve kterých bývá sice chladno, ale semtam překotně horko, je vhodné vyměnit za místa se stabilní teplotou a klidně několika °C navíc.

Místo pro uskladnění vína by rovněž nemělo být příliš vlhké ani suché.

Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

CC Derek Gavey

Láhev s vínem musí ležet

Pokud jste dosud uchovávali láhve v poloze vertikální, následující řádky by vás od toho měly odradit.

Při skladování vína totiž musí být korek stále ponořen, čehož byste v případě polohy nastojato docílili jedině v případě, že byste láhev obrátili vzhůru nohama. Přesto doporučujeme láhev při skladování pokládat.

 Korek je tak ponořen, a je tak zabráněno jeho vysychání. Stále vlhký korek zajistí, že bude maximálně zabráněno přístupu kyslíku, který by byl příčinou oxidace vína, a tedy jeho znehodnocení.

Trendem současnosti jsou domácí vinotéky

Milovníci vína si dnes stále častěji pořizují tzv. domácí vinotéky, které byly dříve spíše doménou restaurací. Jejich výhoda je jasná. Poskytují konstantně optimální podmínky pro skladování vína.

Nevýhodou pak mohou být pořizovací náklady, které jistě nejde pominout, a také náklady na provoz.

Pokud však víno zkonzumujete nedlouho po jeho zakoupení, nejspíše vystačíte i se skladováním v klasické ledničce.

Jak archivovat víno?

V případě archivace vína máme na mysli jeho uložení na roky až desítky let, přičemž cílem archivace není jen uchování jeho chutě, ale daleko více její uzrání.

Správně archivované víno takříkajíc dospěje, jeho chuť i vůně je plnější, harmoničtější a zakulacenější. V případě archivace postupujeme podobně jako při skladování, jen o poznání úzkostlivěji.

V opačném případě nedojde k zhodnocení vína, ale naopak se víno nenávratně znehodnotí.

Která vína jsou vhodná k archivaci?

Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

CC Uncalno Tekno

Je celkem jasné, že ne každé víno je na archivaci vhodné. Některé odrůdy jsou zkrátka nejlepší mladé. Částečně tedy záleží na odrůdě vína. Jako vhodné k archivaci se jeví odrůdy jako Rulandské Modré, Svatovavřinecké, Cabernet Savignon nebo Zweigeltrebe z červených vín. Z bílých vín pak Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonay nebo třeba Rulandské šedé.

K dlouhodobější archivaci je samozřejmě vhodné vybírat spíše z přívlastkových vín. Vždy však záleží na konkrétním vínu. Nejste-li si jisti, dobrý prodejce vína by vám měl umět poradit.

Tipy na nejlepší domácí vinotéky na trhu

Vinotéky | Chladničky na víno

Aby vinotéka do vaší domácnosti či provozu perfektně zapadla, před výběrem dopředu určete místo, na kterém bude lednice na víno umístěna. Jaký typ se hodí právě pro vás?

  • Domácí vinotéky disponují ideální velikostí pro uchování dobrého vína v menším počtu lahví.
  • Vestavné vinotéky mohou být zakomponované do kuchyňské linky tak, aby s ní tvořily jeden celek.
  • Volně stojící vinotéky jsou vhodné do otevřených prostor. Manipulace s nimi bývá obvykle snadnější.
  • Profesionální vinotéky jsou určeny pro profesionální skladování vína. Tyto chladicí vinotéky najdou využití zejména v restauracích, barech a provozech.

Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev? Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

Vinotéka by měla mít dostatečnou kapacitu

Kapacita je nejzásadnějším kritériem při výběru a udává, kolik lahví vína vinotéka pojme. Je proto dobré před nákupem zvážit, kolik vína doma obvykle máte.

  • Výrobci obvykle udávají kapacitu vinotéky v počtu lahví, setkáte se ale i s hodnotami uvedenými v litrech.
  • Do malé vinotéky umístíte 1 až 8 lahví vína, větší typy pojmou až 200 lahví.

i

Je lepší si pořídit větší vinotéku než tu, u které by objem nemusel v budoucnu stačit.

Zaměřte se také na materiál polic uvnitř chladničky na víno

Lahve se do chladničky na víno ukládají ve vodorovné poloze. Police mohou být vyrobeny z kovu, což je finančně dostupnější řešení, plastu nebo také z elegantního dřeva, které může být bambusové, teakové, bukové nebo dubové. Takové dřevěné vinotéky navíc dokáží udržet optimální vlhkost.

Co s nedopitou lahví? Leckterá chladnička na víno dnes nabízí i prostor pro uchování otevřené lahve, díky čemuž oblíbený tekutý hrozen nevyprchá.

Počet zón je u vinotéky důležitý

Počet zón vinotéky se odvíjí od různých druhů vín, které vyžadují skladování v odlišných teplotách.

  • Jednozónová chladnička na víno je vhodná pro jeden druh vína, neumožňuje rozdílné nastavení teplot.
  • Dvouzónová vinotéka umožňuje nastavení dvou teplotních zón. Je vhodná pro skladování dvou druhů vína.
  • Vícezónová vinotéka nabízí možnost skladovat i několik druhů vín, která potřebují rozdílnou teplotu.

Jaká je optimální vlhkost uvnitř vinotéky?

Pro správné zrání vína jako v pravém vinařství je důležité mít uvnitř vinotéky také správnou vlhkost, která by se měla pohybovat okolo 75 %. Nižší vlhkost vysušuje korek, čímž může dojít k okyselení vína. V opačném případě při dlouhodobě zvýšené vlhkosti hrozí na korku vytvoření plísně.

Vinotéky a způsob chlazení

Chladící výkon i cena vinotéky se odvíjí od způsobu chlazení. Lednička na víno využívá dva druhy chlazení:

  1. Termoelektrický článek je poměrně jednoduchý a nenáročný způsob chlazení. Článek je ekologický, má nižší hlučnost a nižší pořizovací cenu.
  2. Vinotéka s kompresorem je sice poněkud dražší, ale tato investice se brzy vrátí zpět. Kompresor vychladí víno s nižší spotřebou a disponuje vyšším chladícím výkonem.

Vinotéka s ideální teplotou pro skladování různých druhů vín

Aby vinotéka co nejlépe plnila svou funkci, je třeba v ní víno skladovat správně. Připravili jsme pro vás přehled tipů pro správné udržování teploty u konkrétního druhu vína. Vždy si ale raději podle etikety vinařství ověřte vhodnost uvedené teploty. Mnohá prémiová vína se od standardů mohou lišit.

Druh vína Teplota uvnitř vinotéky
Šumivé 4–6 °C
Bílé sladké 7–9 °C
Bílé suché 9–11 °C
Červené mladé 14–16 °C
Červené zralé 16–18 °C

Víte, že vinotéku můžete doplnit i u nás? Nabízíme všechny druhy vína, takže si své oblíbené u nás vybere opravdu každý.

U vinotéky je důležité i správné umístění

Aby vinotéka dobře plnila svou funkci, měla by být umístěna na místě s optimálními podmínkami pro skladování vína. Při jeho výběru se držte následujících pravidel.

  • Na vinotéku by nemělo svítit slunce. Paprsky totiž víno znehodnocují a zvyšují teplotu uvnitř vinotéky.
  • Místo by také neměla mít poblíž radiátorů, kamen, varné desky a trouby, aby ji spotřebiče neohřívaly.
  • Mělo by jít o klidné prostředí, protože drobné otřesy mohou narušit zrání vína.
Budete mít zájem:  Do každého sladkého kompotu patří sůl

Hmotnost vinotéky

Pokud bude vinotéka umístěna na jiném kusu nábytku, myslete i na její hmotnost. Nábytek by měl mít dostatečnou nosnost a v úvahu neberte jen hmotnost vinotéky, ale i uskladněných vín.

i

Hlučnost vinotéky souvisí se zvoleným způsobem chlazení, kompresorová vinotéka je o něco hlučnější než termoelektrická. Hodnota hluku je uvedena u každého spotřebiče a neměla by přesáhnout 40 dB, což odpovídá běžnému šumu v domě.

Jakými dalšími funkcemi se může vinotéka pyšnit?

Kromě základních funkcí a vlastností se můžete setkat i s doplňkovými vlastnostmi.

  • Displej umožňuje přehledně nastavovat a kontrolovat teplotu a vlhkost pro správné skladování.
  • LED osvětlení zaručuje rovnoměrné osvětlení. Vinotéka se automaticky rozsvítí již při otevření dveří.
  • UV filtr zabraňuje pronikání slunečního světla, které negativně ovlivňuje kvalitu vína.
  • Možnost zamykání oceníte především v domácnosti s dětmi či ve společných prostorách.
  • Superchlazení umožňuje krátkodobě snížit teplotu v domácí vinotéce tak, aby teplota vína uvnitř lahví rychle dosáhla optimálních hodnot.
  • Antibakteriální ochrana odstraňuje bakterie uvnitř vinotéky.
  • Airfresh filter neutralizuje nežádoucí pachy a udržuje tak vzduch uvnitř spotřebiče svěží.

Další variantou skladování vína je regál na víno, který je vkusným interiérovým doplňkem. Stojan na víno však vínu neposkytne optimální teplotní podmínky pro správné skladování.

I design ledničky na víno hraje roli

V neposlední řadě je třeba zohlednit i design ledničky na víno. Moderní volně stojící vinotéky představují stylový doplněk, takže jsou k dostání v elegantní černé i nerezové barvě. Vaši domácnost může doplnit i bílá vinotéka.

i

Investice do vinotéky nemusí být nijak závratná. Pořídit jde malá domácí vinotéka levně, a to už od pár tisícovek. Dalším řešením je koupě z druhé ruky. Pokud vám nevadí už vyzkoušená domácí vinotéka, bazar bude ideálním řešením.

Mobil a víno. Aplikace, které vám pomůžou vybrat, a ještě vás něco naučí

Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

Autor Jan Čeřovský

  • Když člověk použije v jedné větě mobil a víno, většinu asi jako první napadne fotografie lahve na Instagram nebo inkriminující záběry z večírku, který se utrhl ze řetězu.
  • Tahle kombinace toho ale může nabídnout mnohem víc.
  • Kocovině po nezřízené konzumaci ani nákupu lahve s korkovou vadou sice apka nezabrání, poučit o lahvi na stole či doporučit vhodné víno k jídlu už ovšem zvládne velmi slušně, ač dobré someliéry ještě o práci nepřipraví.
  • Tady je přehled několika užitečných aplikací pro vínomilce i ty, kteří s vínem teprve začínají.

V konkurenci Hello Vina, Plonku, hodně úspěšného Delectablu a dalších podobných aplikací se největší popularitě těší Vivino. Zde najdete přes 10 milionů vín a 38 milionů hodnocení od téměř 35 milionů uživatelů.

Aplikace umožňuje vyfotit vinětu vína, které chcete založit do své kolekce, a následně se jej pokusí z databáze identifikovat a správně zařadit.

Logicky čím známější a obvyklejší víno, tím je aplikace úspěšnější, různé okrajové speciality dost možná budete muset zapsat ručně.

V poslední době je Vivino v identifikaci stále lepší a pro mnohé se stalo základním nástrojem, do kterého si zapisují své dojmy z ochutnaných a vypitých vín. A zároveň tím, že je zpřístupňují ostatním, Vivino agreguje hodnocení a obsahuje typicky i obvyklé ceny vín a další detaily.

Pár klepnutími do telefonu vám tak umožní udělat si obrázek o tom, co si o lahvi stojící právě na stole myslí vínomilci z celého světa. Apka funguje i jako sociální síť, můžete sledovat, co pijí a jak to hodnotí vaši přátelé, komentovat a podobně. Mnohá vína lze i přímo zakoupit.

Mezi zajímavé funkce patří i ofocení vinného lístku v restauraci nebo regálu s lahvemi v obchodě – aplikace doplní k jednotlivým položkám hodnocení.

Ve Vivinu též můžete udržovat přehled o lahvích ve vlastním sklepě či chladničce, nabízí informace o párování vína s jídlem, o vinařských oblastech a odrůdách…

K dispozici: iOS | Android

Raisin: The Natural Wine App slouží k podpoře naturální vinné produkce, vín připravených pouze z ekologicky pěstovaných hroznů a bez jakýchkoli aditiv, s výjimkou velmi omezeného přídavku siřičitanů. Umožňuje vína hodnotit a vytvářet si vlastní degustační deník, ale především obsahuje přehled vinařů a podniků, vinoték i restaurací a barů, které nabízejí naturální vína. Zejména v zahraničí užitečná záležitost.

K dispozici: iOS | Android

SWE Wine and Spirits Trivia nabízí kvízy v několika různých tematických okruzích (Francie, šumivá vína, červená vína, odrůdy…) a úrovních obtížnosti.

Po odpovědi vždy následují doplňující informace, nejen prosté hodnocení špatně/správně, jde tedy o docela povedený studijní nástroj.

To vše navíc s herním prvkem v podobě sběru bodů a  „titulů“ – rozhodně se jedná o chytřejší alternativu ke Candy Crush a dalším oblíbeným žroutům času.

K dispozici: iOS | Android

Populární správce domácích zásob vína Cellar Tracker kromě webové stránky disponuje také aplikací.

Nákupy umožňuje zadávat ofocením viněty nebo čárového kódu a disponuje databází více než dvou milionů vín a obrovským množstvím degustačních poznámek, které vám mohou napovědět, zda už přišel čas tu kterou lahev otevřít.

V rámci předplatného nabízí též hodnocení od zavedených profesionálů, jako jsou Antonio Galloni, Stephen Tanzer, Allen Meadows, Jancis Robinson a další.

K dispozici: iOS | Android

Pokud se chcete o víně něco naučit, můžete vyzkoušet Decanter Know Your Wine.

Aplikace zaštítěná slavným britským magazínem nabízí série otázek (opakované podle úspěšnosti) na všemožná témata od vinařských postupů po specifika různých regionů.

Konečně si tak zapamatujete, jaká odrůda je vysazena na největší ploše v Argentině a jak se říká technice promíchávání kalů v sudu s vínem. Ha!

K dispozici: iOS

Ze studijních důvodů by vás mohlo zaujmout též Tipple – Wine Tasting For Everyone, které velmi intuitivní formou trénuje systematický přístup k degustaci a popisu vína. Kdyby nic jiného, alespoň si zde kvalitně procvičíte anglickou degustační terminologii. A taky různé druhy ovoce.

K dispozici: iOS

Webová stránka Wine-Searcher, obrovská databáze vín a destilátů z celého světa, s cenami v různých obchodech a údaji o dostupnosti i raritnějších starších vín, hodnocením profesionálních kritiků, ale i obecnými informacemi o vinařských oblastech a odrůdách, má samozřejmě svoji aplikaci pro telefon. Oproti webu nabízí především rozpoznání vína z fotografie viněty (nemusíte tak jméno opisovat) a pohodlnější ovládání na telefonu.

K dispozici: iOS | Android

Odborník radí: Podle čeho vybírat kvalitní víno?

Jak je možné, že se dá v supermarketu koupit láhev vína za 30 korun a naopak existují vína za desítky tisíc? Co vlastně určuje cenu láhve? A jak poznat kvalitu vína? Na tyto otázky odpovídá Filip Jantač, odborník na víno z Global Wines.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28619″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Místo původu a kvalita viniceCena vína se určuje již na vinici.

Úsek vinice s ideálním sklonem ke slunci, v ideální nadmořské výšce a s ideálním složením půdy, stojí pořizovatele několikanásobně více, než stejně veliký úsek o sto metrů dále.

Dále existují různé ceny podnoží i klonů pěstovaných odrůd. Jiné víno plodí réva stará pět let a jiné sedmdesátiletá (méně hroznů vyšší kvality).

Kvalita suroviny a práce na viniciZ jednoho keře vinné révy lze získat větší množství méně kvalitní suroviny, nebo naopak, vinař nechá zkoncentrovat veškerou sílu rostliny třeba do dvou až tří velmi kvalitních hroznů. Princip „kvalita na úkor množství“ pak také nutně ovlivňuje cenu.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28620″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“401″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Školení vínaVíno lze naplnit do lahví a uvést na trh přímo po dokončení výroby. Anebo naopak, může nastat spletitá cesta doškolování již hotové suroviny. Jenom použití nového dubového sudu zvedne cenu jedné lahve o 100 až 150 korun.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství U Psů?

Kapitola o dřevě použitém při školení vína by vydala na samostatnou knihu. Časový faktor také určuje cenu.

Víno, které zrálo ve třech typech dubového dřeva, v každém po jinou dobu, skládá se z pěti odrůd ze sedmi vinic a dozrává dalších několik let společně, nebude patřit k levným.

Image značky nebo výrobcePokud výrobce umí využít předešlých faktorů a dělá to pravidelně, zákonitě získává zákazníky i mezinárodní ocenění, což vede k popularizaci značky a k vyššímu renomé daného vinaře. Mluvíme o značkových vínech, která jsou vždy o něco dražší než vína vinaře neznámého nebo začínajícího. Vína v lahvi nejsou automaticky lepší než jiná, ovšem dobré nebo věhlasné jméno jim dodává záruku kvality.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28621″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

Limitace vína a jeho ročník„Kvalitního, věhlasného vína se vyrobí 50 000 láhví ročně. Má o něj zájem 10 000 restaurací na celém světě a nespočet milovníků tohoto moku. Jeho počet tedy nestačí pro všechny. Zákon nabídky a poptávky se nutně promítne do ceny.

Naopak ročník vína je poměrně nezávislý faktor na ostatních, který dělá svět vína kouzelným. Jsou ročníky špatné, dobré, vynikající.

Za lepší ročník je nutné obecně zaplatit více než za horší, samozřejmě v závislosti na křivce životnosti vína a zbývajícího počtu láhví,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Hodnota vínaHodnotou vína se obecně míní výhodný poměr ceny a kvality. Málokdy se však stane, že opravdu kvalitní víno stojí málo. Vyšší cena, než je kvalita uvnitř lahve, je bohužel velmi častý jev.

Dobrou hodnotu dnes nejčastěji ve vinařském světě představují vína ze Španělska, Portugalska a obecně z oblastí, kde za kvalitní prací ještě nestojí velký věhlas. Za taková vína si vinaři zatím nemohou říct o standardní odměnu, ovšem kvalitou překvapují.

Příkladem mohou být vznikající vinařství v jižní Francii, Sicílii nebo třeba v Argentině.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28622″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“338″}}]]

Tipy na toskánská vína vyhlášeného vinařství AntinoriVinařství Antinori má velmi dlouhou a pestrou rodinnou historii, která trvá již po 26 generací, rodina vyrábí vína již přes 600 let. Kvalita a tradice, vášeň a instinkt charakterizují filozofii vinařství Antinori a řadí ho tak k nejžádanějším italským producentům špičkových vín.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28611″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“177″}}]]

„Pian delle Vigne“ Rosso di MontalcinoČervené víno vinařství Antinori z modré odrůdy Sangiovese typické pro oblast Toskánska. Víno zraje 12 měsíců ve velkých dřevěných sudech.

Má elegantní, odrůdově charakteristickou a bohatou vůni zralého červeného ovoce, toastu, koření a kdoulového džemu. Chuť je příjemná, čerstvá a harmonická s hebkými tříslovinami, v závěru s tóny minerality a opět zralého ovoce.

K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 565 Kč. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28612″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“148″}}]]

Scalavite Maremma ToscanaBílé víno vinařství Antinori z odrůd Pinot Blanc a Viognier dokonale prezentuje vlastnosti obou použitých odrůd: Pinot Bianco dává vínu kyselinu a svěžest, zatímco Viognier exotické tóny a bohatou strukturu.

Dále se v něm objevují květinovo-ovocné tóny v kombinaci s kořeněnými tóny muškátového oříšku. Víno je vynikající s polévkami, zeleninou a bílými masy – pečeným kuřetem plněným bylinkami, nebo uzenými rybami, např. pstruhem nebo lososem.

K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 295 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28613″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“144″}}]]

Santa Cristina Rosso ToscanaČervené víno z odrůd Sangiovese a Merlot. Zraje 6 měsíců v dřevěných sudech. Má příjemnou, ovocnou a lehce kořenitou vůni. V chuti je ovocné, jednoduché a nekomplikované.

Převažují tóny kompotovaného peckovitého ovoce – třešně, višně. Má příjemnou a vyváženou tříslovinu. Do roku 1987 byla Santa Cristina vyráběna v kategorii Chianti Classico. K dostání v maloobchodní sítí, ve vybraných restauracích a na www.

global-wines.cz za 239 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28614″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“146″}}]]

Freixenet Mia Tinto Moderní, přímočará a příjemně ovocná vůně s harmonicky zakomponovanými náznaky pepře, zralého bobulovitého ovoce a hořké belgické čokolády.

Chuť je živá, hřejivá, přesto příjemně ovocně sladká s tóny zralých třešní, černého rybízu, čerstvých hroznů a čerstvé kávy.  K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.

global-wines.cz za 155 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28615″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“185″}}]]

Los Vascos Cabernet Sauvignon Chilské červené víno vinařství Domaines Barons de Rothschild Lafite. Klasický, elegantní a typický Cabernet Sauvignon s jemným tónem dřeva, vanilky, s bujnou ovocností a kořeněným aroma. Má sametově hebkou a příjemnou ovocnou chuť. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 279 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28616″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“125″}}]]

Blauer Zweigelt TerrassenČervené víno odrůdy Zweigeltrebe zraje ve velkých dřevěných sudech. Má rubínově červenou barvu a ve vůni nabízí intenzivní ovocné tóny malin a třešní.

Chuť je středně plná a elegantní s vyváženou kyselinou a měkkou tříslovinou. Podávat se doporučuje vychlazené na 17 °C. Dobře se hodí k těstovinám nebo pizze, jehněčímu a hovězímu masu.

K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 275 Kč.   

Tip na vína italského vinařství Kellerei TerlanVinařství Kellerei Terlan bylo založeno v roce 1893 jako jedno z prvních vinařských družstev v jižním Tyrolsku. Dnes Terlan s přibližně 100 členy obdělává 150 ha vinic s roční produkcí cca 1,2 milionu láhví.

Terlan se ve výrobě nesoustředí na množství, ale především na kvalitu. Všechna vína (50% bílá a 50% červená) jsou produkována v kategorii DOC/DOP.

Tipy na vína vinařství Kellerei Terlan z oblasti Trentino-Alto Adige DOC, nejsevernějšího italského regionu s vinicemi v nadmořské výšce 300-900 metrů jsou typická svou minerální chutí a projevem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28617″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“156″}}]]

„Montigl“ Pinot Noir RiservaČervené víno odrůdy Pinot Noir, které zraje 12 měsíců v sudech – 50% velké barely, 50% jsou 2x použité sudy typu „barrique“.

Vůně vína je učebnicově charakteristická pro Pinot Noir – červené bobulové ovoce s dotekem živočišnosti a hořké čokolády. Chuť je plná, šťavnatá a teplá a příjemně navazuje na vůni.

Montigl je středně plné, harmonické víno s příjemnou tříslovinou a s dlouhým závěrem, který ocení i milovníci vín z Bourgogne. K dostání ve vybraných restauracích, v maloobchodní sítí a na www.global-wines.cz za 625 Kč.   

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28618″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“145″}}]]

„Nova Domus“ Terlaner RiservaBílé víno odrůd Pinot Blanc, Chardonnay a Sauvignon Blanc, které zraje v dubových sudech. Vůně vína je příjemná ovocná s tóny meruněk, tropického ovoce a vanilky. Chuť je elegantní a plná s příjemnou kyselinou, s dotekem minerality v harmonickém závěru. K dostání ve vybraných restauracích, v maloobchodní sítí a na www.global-wines.cz za 915 Kč.

Tipy na vína ke grilovaným masůmKe grilování nepatří pouze pivo či cidery, opravdovým gastronomickým zážitkem může být správná kombinace grilovaného masa a vína. Víno vybírejte vždy podle připravovaného druhu masa. Zde několik tipů na vína od sommeliera Daniela Grégra z Global Wines k vybraným masům.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28625″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“225″}}]]

Grilovaná krkovice – Torres Gran Sangre de Toro Reserva TintoČervené víno španělského vinařství Torres Gran Sangre de Toro má rubínově rudou, až neprůhlednou barvu.

Ve vůni dominuje vyzrálé aroma džemu z černých třešní, lesního podloží a tymiánu. Chuť plynule navazuje na vůni a je podpořena sametovými tříslovinami.

K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 309 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28626″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“161″}}]]

Quinta das Carvalhas Tinto DOPČervené víno portugalského vinařství Real Companhia Velha má intenzivní květinovou vůni s tóny zralého červeného a tmavého ovoce a koření. Má středně plnou chuť s tóny třešní, švestek, lékořice, s jemně kořenitým závěrem. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 289 Kč. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28630″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“126″}}]]

Budete mít zájem:  Léčivé kameny podle nemocí – jaký kámen na jakou nemoc účinkuje?

Grilovaná kotleta – Riesling Steinberger Qualitätswein trockenBílé víno německého vinařství Weingut Kloster Eberbach má příjemnou ovocnou vůni s tóny mirabelek a hrušek.

Chuť je čistá a ovocná, s komplexní a minerální strukturou a jemnými tóny bylinek a koření. Komplexní a elegantní víno s vyváženou kyselostí a sladkostí a velmi suchým projevem.

K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 445 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28627″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“124″}}]]

Pinot Noir MarlboroughNovozélandské červené víno vínařství Villa Maria s výraznou, ovocnou a příjemnou vůní s odrůdovými tóny Pinot Noir a dotekem třešní. Chuť je čerstvá, ovocná s hezkou strukturou, dostatečnou tříslovinou a harmonickou kyselinou a dlouhým aroma peckovitého ovoce. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 475 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28628″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“139″}}]]

Grilovaný kuřecí prsní steak – Villa Antinori Bianco Toscana IGTBílé italské víno vinařství Antinori má svěží vůni s dotykem ananasu, broskví a mandlí. Středně plné víno s příjemnou kyselinou, která umocňuje pevnou kostru. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 285 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“28629″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“187″}}]]

Grilovaná kuřecí stehna – Grauburgunder Qualitätswein trockenNěmecké bílé víno vinařství Weingut Klumpp má čerstvou, svěží, čistou a odrůdově typickou vůni s náznaky čerstvého jablka a angreštu.

Chuť je přímá, jednoduchá, minerální a šťavnatá s příjemně říznou kyselinou a středně dlouhým závěrem. Výrazný dotek šťavnatých červených jablek podtrhuje ovocnou chuť celého vína.

K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 385 Kč. 

Zdroj:  www.global-wines.cz

Jak vybrat dobré víno? Nemusíte sahat po nejdražších láhvích, radí Zlatko Míčka

„Víno jsem bral jako součást života,“ popisuje odborník na víno Zlatko Míčka, který se ve vysílání přiznal ke svému sběratelskému snu. Proč má tak rád francouzská vína? A jak se vlastně pije víno ve Francii?

„Cena vína není rozhodující,“ domnívá se Zlatko Míčka a rovnou tak radí, jak vybrat skutečně dobré víno. Podle jeho mínění většina z nás pozná rozdíl mezi vínem za 50 korun a za několik stovek. Rozdíly v kvalitě a chuti vín, za která zaplatíme přes tisíc korun, jsou však prý minimální a jsou také mimo naše rozlišovací schopnosti.

Navíc připomíná, že důležitou roli při pití vína hraje atmosféra. „Spousta lidí navštívila Francii nebo Itálii a měla představu o víně,“ popisuje Zlatko Míčka. „Pak si lidé víno koupí, přivezou z dovolené a zjistí, že doma chutná jinak,“ dodává.

Čtěte také

Zlatko Míčka si oblíbil především francouzská vína, ke kterým se dostal také prostřednictvím svého snu. „Chtěl jsem nasbírat vína každého ročníku od roku 1900 až do roku 2000. Sháněl jsem láhve, kde se dalo,“ vzpomíná. Nakonec však zjistil, že některé ročníky se nedají pít. „A tak jsem začal kombinovat víno s koňaky, ale nakonec jsem to zabalil,“ přiznává.

Jak vybrat vhodné víno k určitému pokrmu? Proč mívají Francouzi tak dlouhé večeře a pijí někdy víno také bez jídla? I na tyto otázky se ptala moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Související příspěvky

Jak chutná levné víno ze supermarketu? Pavlu Maurerovi jako moštová šťávička

Pavel Maurer: A kolik stojí víno u vás?

Pálava, tramín, ryzlink? Čím začít, aby se víno stalo láskou na celý život

Doma je doma. Pokud někdo začíná pronikat do světa vína, měl by se nejdřív důkladně seznámit s domácí produkcí a nebát se do sebe trochu investovat. I pár lahví od renomovaného domácího producenta (v ceně sto až dvě stě korun) dokáže udělat služný „průřez“. Šťastnější budou ti, kteří začínají s pomocí nějakého poučeného kamaráda.

Přečíst článek ›

Ze statistiky vyplývá, že lidé nejspíše ze začátku sáhnou po některé z bílých odrůd. Abyste navždy nezavrhli víno s tím, že je „moc kyselé na žaludek“, chce to vybrat méně komplikované odrůdy a teprve časem přidat odrůdy pro znalce (kteří naopak ocení „kyselinku“, ovšem jen když je elegantní).

A z toho žaludek nebolí?

Pokud se bavíme o domácí produkci, mezi vína s nižším obsahem kyselin patří Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Dá se sem zařadit i odrůda Neuburské a od dobrých vinařů i Müller Thurgau či Veltlínské zelené.

U posledních dvou jmenovaných odrůd je ale nutné podtrhnout slovo dobrý vinař.

Právě hospodské rozlévání nekvalitního nakyslého veltlínu a „müllerky“ totiž stále devastuje jméno celého tuzemského vinařství a mnoho lidí už kvůli tomu naše vinaře neprávem zavrhlo.

Přečíst článek ›

Pálava z benzínky

Vedle skupiny vín s nižší kyselinou je v Česku populární skupina vín tzv. aromatických.

Jedná se o domácí odrůdu Pálava a dále Muškát Moravský, Hibernal, Kerner Solaris a Tramín červený (přestože je to bílá odrůda, má načervenalou slupku, odtud její název).

Tato vína mívají často vyšší cukr (tím je kyselinka méně výrazná), jsou populární a bohužel (pokud jde o sudová vína) také často pančovaná. Sudovou Pálavu pokoutně prodávanou v trafikách či benzínkách proto raději nebrat.

Něco pro znalce

Králem bílých vín je i u nás Ryzlink rýnský, následovaný Ryzlinkem vlašským. Přestože mají podobné jméno, jedná se o zcela jiné odrůdy. Obě však mají přirozeně vyšší kyselinku, což je jednak předurčuje k eventuální delší archivaci a také se dobře párují s jídly. Do skupiny přirozeně kyselejších vín patří i Sauvignon.

Suché, nebo „mokré“?

Když začínáte s bílým vínem, časem si nejde i svého favorita podle obsahu přirozeného přírodního cukru. V Česku rozlišujeme čtyři kategorie. Vína suchá (do 4 gramů zbytkového cukru na litr), dále vína polosuchá (4,1 až 12 gramů cukru na litr), dále polosladká (až 45 gramů cukru na litr) a poslední kategorií jsou vína sladká (nad 45 gramů cukru na litr).

Hlouposti, které u vína nedělat

Kromě zmiňovaného nákupu sudových vín na obskurních místech je dobré se vyvarovat i některým prohřeškům párování vína a jídla. Zrádné jsou hlavně oříšky a chipsy. Pokud si koupíte kvalitní víno a zajídáte ho oříšky s příchutí wasabi nebo extra chilli, na chuť vína zapomeňte. Dejte si raději pivo.

Přečíst článek ›

Rada odborníka: Kdy mohu vrátit lahev v restauraci?David Král je trojnásobným vítězem (a stále ještě úřadujícím) soutěže sommeliér roku. Ve své profesní kariéře (nyní je hlavním sommeliérem společnosti Bohemia Sekt) se ale věnuje i radám pro úplné začátečníky.  

Typická situace: v restauraci si objednáme lahev vína. Komu dá číšník ochutnat jako prvnímu?  A za jakých okolností mohu láhev odmítnout?

Hostitel by měl jako první ochutnat lahev, kterou sám vybral. Pokud by víno mělo vadu, předejde tak ze své stran faux pas. Vrátit víno ale lze z více důvodů. Mezi nejčastější patří korkové víno, u kterého je po přivonění cítit nepřirozená zatuchlina. Dalším znakem vína, které už je za svým zenitem, může být nepřirozená barva, u bílého velmi tmavá u červeného nahnědlá. Vadou v chuti bývá perlení na jazyku, které říká, že víno začalo znovu kvasit. O jeho kondici může napovědět i povyjetý korkový špunt.

  • Kdy naopak obsluha může odmítnout moji reklamaci?
  • Jak volit vína, když jsme účastníky nějaké větší ochutnávky?

Důvodem, proč víno nelze vrátit je, že vám „jen nechutná“, má poškozenou etiketu nebo v něm plave korek. To jsou jen kosmetické vady. Při degustaci postupujeme vždy od nejsušších po nejsladší vína. Správné degustace začínají většinou lehkými suchými bílými víny a končí plnými červenými odrůdami.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector