Rýžový sirup – náhrada za bílý cukr?

Rýžový sirup – náhrada za bílý cukr?

Každý už dne ví, že klasický bílý cukr nepředstavuje pro zdraví nic dobrého, zejména, je-li ho ve stravě velké množství. Oslabuje imunitu, odvádí z těla minerální látky a způsobuje řadu civilizačních onemocnění. Víte, jak klasický bílý cukr nahradit?

Přeci jen jíst bábovku, která nechutná ani trochu sladce by nebylo ono. Naštěstí existují možnosti, jak si domácí sladké pečivo dopřát i zdravějším způsobem. Stále však platí, že i tak – všeho s mírou.

Banány

Banány jsou skvělou a zdravou náhradou za klasický bílý cukr. Stačí dva až tři banány rozmixovat v mléce a přidat rovnou do těsta na bábovku či jiný moučník.

Hrušky a jablka

Mimo banánů skvěle těsto osladíte i jemně strouhanými jablky, použít můžete také hrušky. Vůbec nevadí, když některé ovoce budete společně kombinovat. Do těsta tam můžete přidat například pyré z banánů a hrušek nebo jablek.

Fíky a datle

Fíky a datle jsou zdrojem vlákniny a jsou nesmírně zdravé. Vzhledem k tomu, že těsto zabarví dohněda, hodí se spíš do kakaových moučníků. Pokud vám však nevadí změna barvy, lze použít i do klasické bábovky či buchty. Fíky nebo datle (případně obojí) namočte nejdříve ve vodě, poté vodu slijte a ovoce rozmixujte.

Poznámka: Některé druhy ovoce (například banán) zvyšují hladinu krevního cukru, nicméně stále v menší míře, než ostatní sladidla. Co se týče sušeného ovoce, to kupované bývá často sířené. Lépe je tedy použít sušené ovoce z vlastních (domácích) zdrojů.

Rýžový sirup – náhrada za bílý cukr?

Javorový sirup

Má nízký glykemický index a nízký obsah fruktózy (ve srovnání s jinými sirupy), mimo to obsahuje mangan, železo a vápník. Mezi další doporučované sirupy patří rýžový, špaldový, švestkový, kukuřičný. Všechny sirupy však mají vysokou kalorickou hodnotu, proto je třeba pohlídat si množství.

Med

Při slazení těsta lze použít namísto cukru med. Obsahuje železo, vápník, zinek, draslík, selen. Ovšem nevýhodou zde je, že při vysokých teplotách ztrácí minerální látky. Lépe je tedy použít ho do nepečených dezertů.

Melasa

Obsahuje vitaminy skupiny B: B1, B2 a B6, dále pak kyselinu pantotenovou, vápník, železo, draslík, chrom, zinek, hořčík. K nevýhodám patří nízký obsah glukózy a fruktózy, tudíž má nižší sladivost a navíc typická sladová chuť ovlivňuje další ingredience.

Obilné slady (sladěnka)

Mimo glukózy a fruktózy obsahují minerální látky: vápník, draslík, železo, zinek, měď a fosfor. Nevýhodou je zde nižší sladivost.

Xylitol

Snižuje kazivost zubů, omezuje tvorbu zubního plaku a má nižší kalorickou hodnotu. Ve větším množství však může způsobovat trávicí potíže. Jeho konzumace není vyzkoušená u kojících a těhotných žen.

Na závěr: Se sladkostmi se to všeobecně nemá přehánět. Když už se však rozhodnete, že v neděli upečete bábovku, vyplatí se použít namísto cukru ovoce. I když mnohé vitamíny a minerály zničí vysoká teplota, bude taková bábovka bohatší o vlákninu, mít zcela jinou chuť a rozhodně to bude zdravější varianta.

Bábovka bez bílého poprašku není úplná. Místo cukru použijte kokosovou moučku.

Fotografie: Pixabay

Rýžový sirup – náhrada za bílý cukr? Přidat SvětKreativity.cz na hlavní stránku Seznam.cz

  • bábovka
  • cukr
  • javorový sirup
  • kokosová moučka
  • med
  • melasa
  • ovoce
  • sladěnka

Které cukry jsou pro nás nejlepší?

Rýžový sirup – náhrada za bílý cukr?Od samého počátku mé praxe mi lidé kladou tyto dotazy: Který cukr mám jíst? Čím nahradit bílý cukr? Jak poznat v té široké nabídce na pultech obchodů a lékáren opravdu zdravý cukr? A ještě mnoho dalších otázek spojených se sladkými potravinami. V tomto článku naleznete jednoduché shrnutí, díky němuž bude pro Vás snadnější se v této problematice vyznat ????

Hnědý cukr je totéž, co bílý

V první řadě jedna špatná zpráva: hnědý třtinový cukr se od toho klasického bílého chemickým složením příliš neliší, přestože každý z nich se vyrábí z jiné plodiny. Oba tyto cukry však můžeme nazývat sacharóza.

Hnědý cukr bohužel není o moc zdravější, přestože obsahuje melasu. Podíl melasy není natolik výrazný, aby měla konzumace hnědého cukru pro naše tělo pozitivní dopad.

Třtinový cukr tedy možná lépe chutná a vypadá, ale tím jeho pozitiva v podstatě končí.

Každý sirup může mít jiné složení

Pokud jste nahradili klasický cukr rostlinným sirupem, možná jste pro vaše tělo udělali něco prospěšného, ale možná ne tak docela. Je třeba se orientovat v tom, co vlastně který sirup obsahuje.

Například sirup z agáve obsahuje příliš vysoké procento fruktózy a může způsobovat dlouhodobé trávicí problémy a dokonce i diabetes.

(V mých receptech naleznete sirup z agáve jako jednu z variant slazení pouze z důvodu, že se jedná prakticky o jediné snadno dostupné veganské raw sladidlo. Já osobně však sladím raději medem.)

Pokud tedy chcete koupit zdravý sirup (a nejste diabetici), vybírejte z druhů, které mají spíše o něco vyšší obsah glukózy než fruktózy, případně alespoň stejný poměr glukózy a fruktózy.

  • Rýžový sirup má například vysoký obsah glukózy (ale tím pádem také vysoký glykemický index).
  • Podobně je na tom i datlový sirup.
  • Javorový sirup je takovým kompromisem – obsahuje relativně málo fruktózy a současně nemá ani moc vysoký glykemický index.
  • Pokud ve složení potraviny naleznete uveden glukózový sirup, není to katastrofa, ale existují i méně průmyslově zpracovaná glukózová sladidla (například med, hroznová šťáva, rozinky nebo datle).
  • Vysoce-fruktózový kukuřičný sirup je naopak přímo nabitý fruktózou, a proto bychom se mu měli vyhnout.
  • Melasa je na minerály bohatý hustý sirup, který však obsahuje jen nízké procento cukrů (glukózy a fruktózy), proto se nehodí na slazení vždy a pro každého. Také jeho chuť nemusí vyhovovat všem druhům strávníků. Pokud se ale rozhodnete sladit melasou, zabezpečíte si tak poměrně bohatý zdroj železa, což jistě stojí za pokus.

Jistě narazíte i na další druhy sirupů.

První, po čem pátrejte, je právě obsah fruktózy (té potřebujeme mít v sirupu méně než glukózy) a poté se zaměřte na hodnotu glykemického indexu (GI) – tu potřebujeme mít také pokud možno co nejnižší.

Pokud naleznete pouze sirup s vyšším GI, nezoufejte. Jestliže kombinujeme potraviny s vysokým GI v jednom jídle společně s potravinami obsahujícími tuky, bílkoviny a případně také vlákninu, GI se tím snižuje.

Med nebo slad?

Kvalitní med od včelařů i obilné slady obsahují optimální kombinaci glukózy a fruktózy a nemají příliš vysoký glykemický index. Chuťově je lahodnější med.

Ten navíc obsahuje i cenné živiny, vhodné pro přírodní léčbu nejrůznějších onemocnění. Vyhýbejte se však medům s neznámým původem. Nepasterizovaný a nerozehřívaný med od včelaře je nejzdravější.

Hroznový, palmový a kokosový cukr

Hroznový cukr je vlastně jinými slovy čistá glukóza, což s sebou nese negativum v podobě vysokého glykemického indexu.

Hroznový cukr nám dobře poslouží při hypoglykemii (nedostatek glukózy v krvi), ale pro běžné slazení ho pro jeho vysoké průmyslové zpracování nedoporučuji.

Narozdíl od medu, sirupů, sladů a ovoce neobsahuje hroznový cukr žádné živiny navíc. Doporučuji vyhýbat se i hroznovým „bonbonům“, prodávaným v lékárnách a bio obchodech.

Palmový a kokosový cukr nepřináší našemu tělu nic výrazně pozitivního. Dá se říci, že efekt na zdraví je podobný jako u klasického cukru. Doporučuji používat tyto cukry jen omezeně (například na poprášení štrůdlu).

Přírodní sladidla ano či ne?

Že nejsou umělá sladidla zdravá, už patrně víte. Avšak co se týče přírodních sladidel, i zde bohužel existují jistá rizika.

  • Stévie neobsahuje žádné cukry ani kalorie a je považována za sladidlo zdravé. Dle některých studií však i stévie může mít negativní dopad na naše zdraví, například snižuje tlak, může způsobovat bolest hlavy, snižovat hladinu cukru v krvi pod optimum a u některých pacientů zhoršovat diabetes. Doporučuji proto používat stévii spíše omezeně a v co nejpřirozenější formě.
  • Xylitol je sladidlo vyráběné z březové šťávy či kukuřice. Narozdíl od stévie nemá nulový obsah kalorií, protože skutečně obsahuje cukry (ve formě cukrů alkoholových). Ve srovnání s klasickým cukrem má však xylitol asi o 40% méně kalorií. Má také nízký GI a je prospěšný pro zdraví zubů a naši střevní mikroflóru. Ve vysokých dávkách může toto sladidlo působit projímavě, jinak však nejsou žádné negativní účinky známy.
  • Maltitol je sladidlo podobné xylitolu, není však vhodný pro celiaky, protože se v některých případech může získávat také z pšeničného škrobu. I zde se můžou vyskytnout drobné trávicí obtíže v případě konzumace vysokého množství tohoto sladidla.

Jak se v tom všem vyznat?

Pokud i teď máte v hlavě zmatek a není vám jasné, čím vlastně sladit, řiďte se následujícími pravidly:

  • Vše, co jde osladit přidáním čerstvého ovoce, slaďte pouze čerstvým ovocem.
  • Nahraďte bílý a hnědý cukr medem. Pokud odmítáte med, zvolte rýžový, datlový nebo javorový sirup, případně obilný slad.
  • Čím vyšší glykemický index, tím více je potřeba dbát na vyváženost živin v jídle. Nekonzumujte glukózové sirupy samotné, ale přidejte do jídla také tuk, případně bílkoviny a také vlákninu, aby se snížil glykemický index potravy.
  • Vyzkoušejte melasu, možná vám zachutná v kaších nebo nápojích.
  • Pokud chcete opravdu výrazně snížit obsah cukrů v jídle, nejlépe poslouží pravděpodobně xylitol.
  • V případě, že sladíte sušeným ovocem, přidejte do jídla také tuk (například ořechy nebo semínka), případně bílkoviny nebo také vlákninu, aby se snížil glykemický index potravy.

Podrobnější informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):

Podívejte se i na má videa

Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy

Přebírání textů:

  •     tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
  •     online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz

Přírodní sladidla, kterými lze nahradit bílý cukr

Hlavní obsahBílý cukr upadl v nemilost, zkuste ho nahradit přírodními sladidly.
Foto: Profimedia.cz

Melasa je jednou z nejlepších a nejzdravějších náhražek rafinovaného cukru. Jedná se o hnědo-černý sirup vyrobený z řepy nebo cukrové třtiny. Největší výhodou melasy je nízký obsah sacharidů (až o 50 % méně než v běžném rafinovaném cukru). Díky šetrnému zpracování je navíc melasa plná prospěšných látek.

Budete mít zájem:  Sportovní Lékař Karlovarský Kraj?

Možná vás překvapí, že patří k nejbohatším přírodním zdrojům železa (ideální jako přírodní lék na anemii). Dále obsahuje velké množství vápníku, fosforu, zinku a třeba i chromu. V melase najdeme také značné množství vitaminu B, vitaminu C i kyseliny listové.

Med je dobře známou a rozšířenou přírodní náhradou bílého rafinovaného cukru. Je složen především z jednoduchých cukrů fruktózy a glukózy, dále pak z vody, vitaminů, minerálů, enzymů, polyfenolů a dalších látek.

Má antibakteriální účinky, pomáhá mírnit kašel, zlepšuje spánek a obsahuje i velké množství antioxidantů, které napomáhají v boji proti oxidačnímu stresu a zánětům.

Med a jeho ověřené účinky na lidský organismus

Javorový sirup se vyrábí z mízy javoru cukrového. V Severní Americe se konzumuje již po mnoho staletí a odtud se rozšířil i do Evropy. Není náhodou, že Kanada má na vlajce javorový list.

Sirup obsahuje cenné minerální látky, především mangan a zinek. Mangan má vliv na celou řadu fyziologických pochodů v těle člověka.

Podílí se na metabolismu cukrů, cholesterolu a aminokyselin, dále na vývoji chrupavky a kostí, na funkci pohlavních žláz nebo na činnosti nervové soustavy.

Zinek ovlivňuje metabolické pochody v těle a imunitní systém. Sirup působí i jako antioxidant v ochraně před škodlivými volnými radikály.

V obchodě nezapomeňte pozorně číst etiketu, abyste si nekoupili místo čistého javorového sirupu sladidlo s pouhou příchutí obsahující přemíru rafinovaného cukru nebo kukuřičný sirup s vysokým podílem fruktózy.

Kokosový cukr se stává čím dál oblíbenějším přírodním sladidlem. Vyrábí se ze sladkého nektaru květů kokosových palem. Zahříváním se odpařuje voda, čímž vznikají malé hnědé krystalky sladké chuti s karamelovým nádechem. Na rozdíl od bílého cukru nebo kukuřičného sirupu, které dodávají tělu pouze „prázdné“ kalorie, obsahuje i další živiny.

Z významných minerálů je to především železo, zinek, vápník a draslík. Vedle mastných kyselin a antioxidantů obsahuje také inulin, který zpomaluje vstřebávání glukózy, proto má nižší glykemický index než běžný bílý cukr. Posiluje imunitu a kosti, má antivirové a antibakteriální účinky, je prevencí kardiovaskulárních onemocnění a anémie.

Jak se zbavit závislosti na cukru? Pomoci může měsíční detox

Datlový sirup poslouží jako chutná alternativa slazení třeba snídaňové kaše, bílého jogurtu nebo dezertů. Má příznivé účinky na trávení, zklidňuje nervový systém a průběžně dodává tělu energii. Obsahuje železo, hořčík, draslík a dále vitaminy B. Snadno si jej také připravíte doma pouze ze dvou surovin, z měkkých vypeckovaných datlí a z vody.

Agávový sirup byl jednu dobu oblíbený u zastánců zdravé výživy díky svému nízkému glykemickému indexu. Nicméně jeho účinky na lidský organismus jsou v poslední době diskutovaným tématem a některé jeho složky nejsou ještě dostatečně zmapované.

Proto při slazení agávovým sirupem buďte raději střídmí. Vysoký podíl fruktózy (70 až 90 %) z něj činí nejsladší sladidlo ze všech sirupů. Neměl by proto být zařazován do jídelníčku v nadměrném množství. Při detoxech a ozdravných kúrách bychom ho doporučovali vynechat stejně jako rafinovaný cukr.

Hlavní zprávy

Čím si osladit život? | Natu.cz

Proč fruktóza v ovoci nevadí, ale samotná fruktóza má dopad na nadváhu a další onemocnění? Existuje v záplavě sladidel vůbec zdravější varianta?

Cukr je označován jako moderní droga současnosti. Přezdívá se mu „bílý jed“.

I to je jeden z důvodů, proč se na trhu začalo objevovat velké množství sladidel, které by měly být vhodnější, zdravější, zejména pro diabetiky.

Glukózo-fruktózový sirup je nenápadný „kamarád“, který se nachází ve všech možných potravinách a tváří se jako zdravá alternativa. Jaké jsou ale jeho dopady na zdraví? 

Již od narození se setkáváme se sladkou chutí v podobě mateřského mléka. Je tedy přirozené, že máme tendenci tuto chuť v průběhu života vyhledávat.

Cukr patří mezi sacharidy, které jsou pro naše tělo nezbytné, poskytují nám energii. Je ovšem rozdíl, zda se jedná o sacharidy komplexní (obiloviny, luštěniny, celozrnné pečivo..

), které mají nižší glykemický index a dodávají nám energii postupně nebo zda jsou to tzv. jednoduché cukry, které nám sice energii dodají hned, ale také nám rychle dojde, vzhledem k charakteru složení.

Máme tedy opět brzy hlad nebo chuť na další sladké. Tyto cukry najdeme v ovoci, medu a dalších sladidlech.

O cukru a sladidlech proběhlo a probíhá mnoho studií, ve snaze najít zdravější alternativu, zejména pro diabetiky či lidi s nadváhou, obezitou. Existuje však nějaká taková? Z hlediska složení ať sáhneme po klasickém cukru řepném nebo zvolíme třtinový cukr či med, je to prakticky to stejné.

Glukóza a fruktóza jen v trochu odlišném poměru.

Přírodní varianty obsahují sice různé vitamíny, minerální látky nebo aminokyseliny, ale kolik cukru bychom museli sníst, aby tyto zvýšené látky měly význam? Ano, odpovídáte si správně, že by to množství bylo velké a tady právě nastává klíčový problém se slazením.

Když už chceme sladit, tak v rozumné míře a s cukry to nepřehánět. Protože právě dlouhodobá nadmíra cukru ve stravě vede k ukládání v podobě tuků a ta je podle mnoha odborníků příčinou nadváhy a obezity.

Nadbytek cukru také vede k hyperglykémii (zvýšené hladině cukru v krvi) a podílí se na rozvoji srdečně-cévních chorob. Slinivka břišní dostává také zabrat, jelikož s každým přívalem cukru musí pomocí inzulinu regulovat jeho hladinu v krvi. A při opakovaném přejídání to vede ke snížení citlivosti inzulinových receptorů, což vše může vést k rozvoji cukrovky II. typu.

Druhy sladidel

Mezi sladidla z přírodních zdrojů patří kromě běžného bílého cukru (sacharózy) také hnědé cukry, fruktóza, glukóza, javorový sirup, kukuřičný, datlový sirup a obilné sirupy, med apod.

Cukerné alkoholy se poslední roky těší velké oblibě. V jejich struktuře najdeme hydroxylovou skupinu typickou pro alkoholy. Patří mezi ně xylitol (březový cukr) nebo erythritol, který je získáván z kukuřice.

Jsou to obě nízkokalorická sladidla přírodního původu a mají poměrně zajímavé benefity. Jedním z nich je bezesporu to, že nepřispívají ke tvorbě zubního kazu a například xylitol má schopnost neutralizovat kyselý zubní plak a pomáhá zuby mineralizovat.

Obě sladidla mají poměrně vysokou sladivost, takže jich stačí použít menší množství, ale výhodou je nižší glykemický index. Zastánci nízkosacharidového stravování preferují erythritol, především díky téměř nulové kalorické hodnotě.

Je však dobré hlídat si kvalitu a původ kukuřice, ze které se vyrábí, jelikož poslední roky se pěstuje hojně a bývá geneticky modifikovaná (GMO). 

Cukerné alkoholy se rozkládají až ve střevě působením střevních bakterií, podporují jejich růst a působí tak prebioticky. Jejich nevýhodou jsou mírně projímavé účinky, které se mohou objevit při konzumaci většího množství.

Mezi další cukerné alkoholy patří isomalt, laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol. Celkově můžeme cukerné alkoholy označit jako vhodnější sladidla, zejména pak xylitol a erythritol. Ale je vhodné se zajímat o technologický postup, jakým jsou získané.

Pro organismus jsou nejlepší co nejpřirozenější varianty nejen sladidel, ale jakýchkoliv potravin.

Do skupiny umělých sladidel řadíme všechny nekalorické chemické látky nabízené jako náhrady cukru ve výrobcích, například aspartam, Acesulfan K, sacharin, sukralóza. Tato sladidla byla právě díky kalorickým hodnotám často doporučována zejména pro diabetiky. Jsou používána v tzv.

„light“ a dia výrobcích. Tato umělá sladidla patří už roky mezi nejkontroverznější témata v oblasti výživy. Jsou opakovaně testována a je u nich určován maximální denní příjem. Sukralóza se objevuje například ve fitness doplňcích stravy, ať už to jsou proteiny, proteinové tyčinky apod.

Díky sukralóze jsou chuťově velmi sladké. Sukralóza je kritizovaná díky technologickému postupu a přítomnosti chloru v molekule.

Pokud chcete sáhnout po čistých proteinech, můžete zkusit rostlinné, například makový, mandlový nebo konopný, které mají čisté složení a přidáním a rozmixováním s ovocem dosáhnete sladké chuti také a tělu dodáte navíc další živiny.

Přehled nejznámějších cukrů:

Glukóza (hroznový cukr, dextróza)

Glukóza tvoří většinu složených sacharidů.  V rostlinách vzniká fotosyntézou a ukládá se v podobě škrobů. V lidském těle je glukóza základním zdrojem energie. Vstřebává se rychle, a proto je součástí sportovních či energetických nápojů. Maminky si ho pořizují jako zdroj energie k porodu jako tzv. hroznový cukr.

Fruktóza (ovocný cukr) Fruktózu najdeme v ovoci, jak už vyplývá z názvu. Pokud ji přijímáme takto, čili společně s vlákninou, vitamíny a dalšími látky, metabolizuje se dobře právě díky vláknině a zároveň ji nesníme tolik.

Málokdo sní na posezení například 5 jablek. Fruktóza se metabolizuje sama v játrech, takže nepotřebuje inzulin.

A tady je kámen úrazu, pokud fruktózu využíváme jako sladidlo nebo přijímáme skrytou v podobě glukózo-fruktózového sirupu, organismus její zpracování nijak nereguluje. Pokud tělo energii nezpracuje, uloží se samozřejmě ve formě tuků.

S tímto problémem se poslední roky setkáváme čím dál častěji u dětí, které konzumují různé sladkosti, tyčinky, zmrzliny, kde se to těmito sirupy jen hemží a narůstá tak dětská obezita.

Někteří odborníci dříve doporučovali fruktózu diabetikům, protože má nižší glykemický index než glukóza a sacharóza. Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale zvyšuje hladinu hormonu gherlinu, který podporuje chuť k jídlu

Řepný cukr (sacharóza) Poslední roky se mu přezdívá „bílý jed“ zejména díky procesu rafinace, což je vlastně odstranění nečistot a nežádoucích látek a samozřejmě i minerálů a dalších cenných látek, ale jak jsem již psala, cukru si nedáváme tolik. A raději volit cukr, než umělé sladidlo, samozřejmě s mírou.

Třtinový cukr Má stejné složení jako řepný cukr. Získává se z cukrové třtiny. Vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny je melasa. Využívá se jako náhradní sladidlo a má také celou řadu zdraví prospěšných vlastností.

Kokosový cukr Obsahuje až 80 % sacharózy, jako klasický cukr, ale má nižší glykemický index díky obsahu vlákniny inulinu, která může zpomalovat přechod cukru do krve.

Má tmavou barvu a intenzivní chuť. I tento cukr obsahuje zhruba stejné množství kalorií jako obyčejný cukr (sacharóza) a museli bychom sníst obrovské množství pro zisk smysluplného množství mikroživin.

Budete mít zájem:  Co Je Nejlepší Na Klouby?

Přehled nejznámějších sirupů:

Agávový sirup Z hlediska složení se jedná prakticky o fruktózu, a proto tento sirup jako sladidlo není možné doporučit. Ač určitou dobu to byl trhák pro maminky, ve snaze dopřát svým dětem zdravější alternativu. Dopady fruktózy už jsme si vysvětlili.

Datlový sirup Jedná se prakticky o čistou glukózu, takže má vysoký glykemický index, a je proto vhodný například po sportu na rychlé doplnění energie.

Čekankový sirup Poslední roky se těší velké oblibě čekankový sirup. Má několik benefitů. Prvním z nich je bezesporu přítomnost vlákniny inulínu. Díky tomu působí ve střevech prebioticky, citlivější osoby však mohou mít problémy s nadýmáním.

Dále má ve srovnání s běžným cukrem asi třetinovou kalorickou hodnotu a podstatně nižší glykemický index. Z toho důvodu je vhodným sladidlem pro osoby s nadváhou, inzulínovou rezistencí a cukrovkou.

Při nákupu se podívejte na složení, některé značky přidávají umělou sukralózu.

Javorový sirup Sladivost je ve srovnání s bílým cukrem podstatně vyšší, udává se v poměru 2:1. Javorový sirup má o něco nižší glykemický index než cukr.

Pokud chcete nahradit bílý cukr javorovým sirupem, je potřeba hledat správnou kvalitu, čím světlejší a řidší, tím kvalitnější, i když pro vaření a pečení se doporučuje spíše tmavší, který je chuťově výraznější.

Obilné sirupy (z ječného sladu, kukuřičný, pšeničný, špaldový, rýžový) se liší ve složení a chuti. Obsahují 30–50 % komplexních sacharidů, takže mají nižší glykemický index. Obilné sirupy tepelnou úpravou řídnou, proto se někdy přidává mouka. 

Předností rýžového sirupu je nulový obsah fruktózy. Na rozdíl od mnohých dalších sirupů má rýžový sirup tekutější konzistenci a nesladí tolik. Díky své neutrální chuti se hodí ke slazení téměř všech pokrmů.

Vysoce průmyslově zpracované sirupy

Glukózo – fruktózový sirup (GFS) se vyrábí ze škrobu a používá se jako levné sladidlo do všech možných potravin. Škrob pro výrobu GFS může být z GMO kukuřice (geneticky modifikovaná) nebo z pšenice. Škrob se rozštěpí na glukózu a poté se část glukózy přemění na fruktózu pomocí hydrolýzy. Poté se přefiltruje a nakonec se odpaří voda.

Kukuřičný a pšeničný sirup koupený ve zdravé výživě není totéž. Má odlišný výrobní postup, získává se z celého zrna a postup je mechanický, takže si sirup zachová barvu, chuť i minerály.

Když to shrnu, se slazením bychom to neměli přehánět, není to pro tělo přirozené. A pokud budeme volit sladidla, tak raději volit přírodního charakteru a v dobré kvalitě.

„love nature, love yourself“

Zdravější slazení | veganstore.cz ☘️ specializovaný veganský eshop

Protože je zdrojem prázdných kalorií. Při rafinaci se z původního rostlinného zdroje (šťáva z cukrová řepy, cukrové třtiny) louhováním, vařením  a několikanásobnou filtrací odstraní téměř všechny živiny a minerálů v původní surovině obsažené a zbyde jen vykrystalizovaná vysoce energetická hmota.

Nadměrná konzumace cukru sebou nese řadu zdravotních rizik, od obezity, přes deprese a jiné civilizační choroby.  Cukr rovněž přispívá ke zvýšené tvorbě zubního kazu a trvale zvýšená hladina glukózy v krvi zrychluje stárnutí a zvyšuje poškození tkáně.

Sacharidy ke svému životu potřebujeme a setkáváme se s nimi už od narození, a to v podobě mateřského mléka. Bílý cukr, tedy jednoduchý sacharid, je ale pro nás nejméně vhodným zdrojem této živiny a měli bychom jej omezovat.

Přírodní náhradní sladidla mají nižší kalorickou hodnotu než cukr a nepřispívají ke vzniku zubního kazu. Proto se často užívají i v rámci zdravé výživy a různých diet.

Možné zdravější náhražky bílého cukru (1680kJ=401 kcal/100g):

Třtinový cukr přírodní – nerafinovaný (1 576 kJ/377 kcal) – vyrábí se krystalizací  z čerstvé třtinové šťávy s  vynecháním chemických procesů. Díky tomu si zachovává přirozený obsah minerálů a vitemínů. Bezlepkové.

Pšeničný sirup (1322kJ=316 kcal/100g) – vyrábí se hydrolýzou pšeničného škrobu s využitím přirozených enzymů. Má jemnou medovitou strukturu a světlou barvu. Mírná chuť.

Rýžový sirup (1323kJ=316 kcal/100g) – vyrábí se hydrolýzou rýžového škrobu s využitím přirozených enzymů. Má jemnou medovitou strukturu a světlou barvu. Mírná chuť.

Agávový sirup (1240kJ=296 kcal/100g) – přírodní sladidlo na bázi fruktózy. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, menší množství dextrózy. Původem z Mexika. Bezlepkové.

Datlový sirup (1127kJ=269 kcal/100g) – přírodní sladidlo vyrobené pouze z datlí, bez přídavku cukru. Ovocná chuť. dobrá sladitelnost. Bezlepkové.

Javorový sirup (1105kJ=264 kcal/100g)  – přírodní sladidlo z mízy javoru cukrového. Získává se ze zahřátím zahuštěné šťávy.  Obsahuje draslík, vápník, zinek, mangan a jiné minerály a vitamíny. Tradice výroby a používání javorového sirupu byla převzata od severoamerických indiánů. Charakteristická nezaměnitelná chuť. Bezlepkové.

Kukuřičný slad (1315kJ=314 kcal/100g) – obilné slady jsou zdravější alternativou bílého cukru, šetří slinivku a nepřecházejí do krve, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. Vyrábí se přirozenou fermentací obilí bez použití chemických látek. Sladidla mají konzistenci medu. Vyrábí se hydrolýzou kukuřičného škrobu a enzymů ze sladového ječmene.

Rýžový slad (1339kJ/317kcal/100g) – Obilné slady jsou zdravější alternativou bílého cukru, šetří slinivku a nepřecházejí do krve, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. Vyrábí se přirozenou fermentací obilí bez použití chemických látek. Sladidla mají konzistenci medu.

Rýžový slad je vyráběn pomalým, přírodním procesem, kdy jsou celá zrnka narušována, až se změní v hustou sladkou tekutinu, která obsahuje asi 30% rozpustných komplexních sacharidů, 45% maltózy, 3-4% glukózy a 20% vody.

Rýžový slad je chuťově nevýrazný a tak neovlivňuje chuť výchozího pokrmu.

Ječmenný slad (1350kJ/320kcal/100g) – sladěnka, Sladovit tekutý, Sladovit sušený  (1350kJ=323 kcal/100g) – přírodní sladový výtažek z naklíčeného ječmene – sladu.

Je to přírodní sladidlo bez jakýchkoliv konzervačních přípravků. Je vyhledávaným sladidlem v makrobiotické kuchyni.  Je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků.

  Silná – výrazná chuť, velmi hustá medovitá konzistence nebo prášek.

Stevia přesladká (0kJ=0 kcal/100g) – porcovaná, tablety se zásobníkem, náhradní tablety – získává se z výtažku z rostliny. Má cca 150x větší sladivost než bílý cukr. Neobsahuje sacharidy, není tak zdrojem energie.  Charakteristická nezaměnitelná chuť. Bezlepkové.

rýžový sirup – Seznam.cz

Rýžový sirup›Zboží.cz

Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné použití. Dá se použít naprosto univerzálně, zejména na pečení. Vychutnat si ho můžete třeba s jogurtem a oříšky. Hodí se na oslazení…

52 – 79 Kč

Sklademve 26 obchodech

fitsrozumem.cz/ryzovysirup-jako-nahrada-cukru-proc-neni-vzdy…

Před 2 měsíciO tom, že cukr škodí zdraví, se mluví už dlouho. Rafinované bílo zlo, ale vlastně i jakýkoliv nadbytek sacharidů, přispívá ke vzniku nadváhy a obezity, cukrovky, srdečně cévních onemocnění, kloubních potíží a dokonce i Alzheimerovy choroby…

Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné použití. Dá se použít naprosto univerzálně, zejména na pečení.

Cena 59 KčSkladem

Rýžový sirup›Obrázky

vsedobrota.cz/ryzovysirup

Rýžový sirup je přírodní alternativou rafinovaného cukru. Využívá při pečení koláčů i sušenek. Předností rýžového sirupu je nulový obsah fruktózy.

Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné použití. Dá se použít naprosto univerzálně, zejména na pečení. Vychutnat si ho můžete třeba s jogurtem a oříšky. Hodí se na oslazení kaší, nákypů, křupavé granoly…

Cena 148 KčSkladem

svetplodu.cz/ryzovysirup-vareni-nevareni

Rýžový sirup ze Světa plodů ️. Jsem zdravější náhrada bílého cukru, mám nízký glykemický index, ale osladím Ti život stejně, ne-li lépe! Tak mě vyzkoušej!

5 Cena 222 KčSkladem

Rýžový sirup BIO 874ml. Rýžový sirup je jedním ze sirupů, které mají neutrální chuť. Jeho použití je univerzální, avšak sladí méně než například datlový sirup nebo sirup z agáve. Ke slazení kávy nebo čaje ho nejspíš nepoužijeme, ale je…

5 Cena 187 KčSkladem

Podívejte se na aktuální nabídku a kupte se slevou na Mall.cz.

1. máje 3236/103, Ostrava

Cukr a jeho „zdravé alternativy“ – PharmDr. Margit Slimáková

Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jsou alternativní cukry zdravější? Jaké je jejich složení a vliv na zdraví? Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ. Přesto pořád dokola dostávám dotazy na jednotlivé druhy cukrů, a proto vám nabízím následující přehled těch základních.

Základní druhy cukrů v přirozených potravinách a sladkostech

Glukóza

Glukóza je monosacharid, který je základem většiny složených sacharidů.  V rostlinách vzniká fotosyntézou a ukládá se v podobě škrobů. V lidském těle je glukóza základním zdrojem energie.

Pro přechod glukózy z krve do buněk, kde se rozkládá za vzniku energie, je nezbytný hormon inzulin, který uvolňuje slinivka břišní. Inzulin pomáhá přestupu glukózy do buněk celého těla. Do zásoby je ukládána v podobě glykogenu v játrech a svalech.

V případě nedostatku příjmu glukózy potravou si ji organismus dokáže i sám vyrábět v procesu nazývaném glukoneogeneze.

Maltóza je označení pro disacharid, který je složený ze dvou molekul glukózy. Chutná méně sladce, ale metabolizuje se stejně jako glukóza.

Fruktóza

Fruktóza je izomer glukózy. Někdy se označuje také jako levulóza anebo ovocný cukr. Fruktóza je pro někoho hůře stravitelná a může být příčinou nadýmání a průjmu.

Někteří odborníci doporučovali fruktózu diabetikům, protože má nižší glykemický index než glukóza a sacharóza. Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale zvyšuje hladinu hormonu gherlinu, který podporuje chuť k jídlu.

Také se zdá, že narušuje hladiny minerálních látek v organismu.

Fruktóza je téměř výhradně odbourávána v játrech a podle některých zdrojů její vyšší příjem může zvyšovat riziko vzniku nealkoholické steatózy jater.

Při rozkladu fruktózy vzniká i kyselina močová, metabolit podporující prozánětlivé prostředí, jeden z ukazatelů srdečně-cévních nemocí.

Pro detailnější vysvětlení rizik nadměrné konzumace fruktózy doporučuji video Dr. Lustiga Cukr: hořká pravda.

Sacharóza – stolní cukr

Sacharóza je disacharid složený ze stejných dílu glukózy a fruktózy. Je to náš obyčejný cukr v cukřenkách. Získává se zejména z cukrové řepy a cukrové třtiny. Glykemický index je okolo 60.

Budete mít zájem:  Kniha Léčba Rakoviny Která Fungovala?

Nejběžnější sladidla

Agávový sirup

Agávový sirup je zpravidla vysoce průmyslově upravovaný produkt získávaný ze sukulentů, jež rostou v Jižní Americe. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index, a to jenom 15. Jenže sirup po zpracování obsahuje přes 75 procent fruktózy, tj.

více než (roky kritizovaný) vysoce-fruktózový kukuřičný sirup (HFCS). Na zdravotní rizika koncentrovaného příjmu fruktózy upozorňuje čím dál více odborníků. Je nezbytné vnímat komplexní působení agávového sirupu, ne jen jeden jeho příznivý parametr (nízký GI).

Agávový sirup jako sladidlo není možné doporučit.

Ještě detailněji popisuje zdravotní rizika agávového sirupu Dr. Jonny Bowden: „Fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence a významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí. Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky, nemocí srdce a metabolického syndromu.“

Cukr v ovoci

V ovoci ze všech cukrů zpravidla převyšuje fruktóza, ale je v něm obsažena současně s vlákninou a stovkami mikroživin včetně fytochemikálií. Ovoce patří k potravinám s nejvyšším obsahem mikroživin (včetně antioxidancií). Nevidím důvod, proč příjem ovoce omezovat, a neznám nikoho, kdo by ztloustl anebo onemocněl z přejídání se jablky nebo jahodami.

Čekankový sirup

Sladidlo vyrobené z kořene čekanky. Základem je rozpustná vláknina inulín. Je to polymer složený z desítek molekul fruktózy a zakončený molekulou glukózy. Ve srovnání s běžným cukrem (sacharózou) má asi třetinovou kalorickou hodnotu a podstatně nižší glykemický index.

Inulin prochází nenatrávený žaludkem a tenkým střevem. V tlustém střevě jej rozkládají bakterie. Během této fermentace vznikají mastné kyseliny s krátkými řetězci, ale také plyny, jako jsou oxid uhličitý, vodík a methan. Inulin tedy může mít pozitivní prebiotický efekt, ale může vést i k nežádoucím průjmům a nadýmání.

Patří do skupiny látek kvasících ve střevech označovaných zkratkou FODMAP.

 Konzumace FODMAP sloučenin obvykle neprospívá lidem s narušeným fungováním trávicí soustavy, trpícím plynatostí, průjmy či zácpou, s poškozenou mikroflórou (dysbiózou či SIBO), dráždivým tračníkem (IBS), syndromem propustného střeva a nebo střevními záněty (Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou). Často vede ke zhoršení jejich stavu.

Čekankový sirup tedy může být vhodnějším sladidlem pro osoby s nadváhou, inzulínovou rezistencí a cukrovkou, pokud ale po nich nemají zdravotní obtíže. Nicméně bez ohledu na ostatní možné výhody či nevýhody inulinu a čekankového sirupu se stále jedná o sladidlo, tedy látku udržující a podporující návyk na sladkou chuť. Pozor, do některých sirupů je přidáváno i umělé sladidlo sukralóza.

Datle

Datle jsou skvěle chutnající ovoce, které se pro svůj vysoký obsah cukrů více než k přímé konzumaci hodí ke slazení. Po krátkém namočení je možné datle rozmixovat na pastu pro slazení kaší, koktejlů, raw dezertů anebo pečiva. Přídavkem datlí dodáváte tělu kromě cukrů také slušné množství vlákniny a minerálních látek.

Glukózový sirup/kukuřičný sirup

Glukózový sirup se vyrábí zejména z kukuřice, ale může být získáván i z brambor nebo rýže. Chemicky obsahuje zejména glukózu. Používá se k výrobě sladkostí. Samotná glukóza má glykemický index 100, tento sirup asi 75.

Erythritol

Erythritol je označení pro alkoholický cukr, který se přirozeně vyskytuje v některých fermentovaných potravinách, v hroznech, hruškách nebo melounech. Připravuje se i jako umělé sladidlo. Nejčastěji se prodává pod názvem Truvia.

Má jen 6 % kalorií oproti běžnému cukru a přibližně 60-70% sladivost sacharózy. Jeho struktura je obtížně rozložitelná v těle, a proto má jen minimum efektů jiných sacharidů: prochází organismem téměř beze změn, neovlivňuje metabolismus, ale ve větším množství může narušovat trávení.

Dosavadní studie na zvířatech i lidech neprokázaly nežádoucí účinky.

HFCS

Vysoce-fruktózový kukuřičný sirup(high fructose corn syrup) se vyrábí z kukuřičného škrobu, ale při výrobě se úmyslně určité procento glukózy přeměňuje na fruktózu.

HFCS je hlavním sladidlem mnoha soft drinks, právě vyšší obsah fruktózy je považován za příčinu zdravotních rizik spojovaných s těmito nápoji.

Fruktóza nejenže zatěžuje játra, ale také snižuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu a zvyšuje hladinu nevýhodné frakce LDL cholesterolu. HFCS je také kritizován pro některé nálezy vysokého obsahu rtuti, jež pochází z výrobního procesu.

Javorový sirup

Javorový sirup se získává vařením a rafinací šťávy z javorů. Má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (asi 35 procent). Z mikroživin obsahuje zejména mangan, železo a vápník.

Med

Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, ale pasterizovaný až okolo 75. Pasterizací se ničí i některé z cenných mikroživin, které jsou v medu přirozeně obsaženy. Med obsahuje také slušné množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen.

Melasa

Melasa je vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování uvedeného procesu je hustý sirup, který je zbaven většiny cukru, ale obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny.

Melasa obsahuje asi jenom 18 až 20 procent cukru, a to většinou ve formě glukózy a fruktózy.

Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malé množství vitaminů B1, B2, B6 a kyseliny pantotenové. Největším pozitivem melasy je vyšší obsah minerálních látek.

Melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa, dále obsahuje i vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.

Palmový a kokosový cukr

Palmový cukr je ze šťávy kmenů stromů (podobně jako javorový), kokosový cukr je z květů a má o něco vyšší obsah přirozených mikoživin.  Oba cukry obsahují zejména sacharózu a mají GI 54.

Vedle cukrů mají i nějaké minerální látky, například železo, zinek vápník a draslík, několik mastných kyselin krátkého řetězce a nějaké antioxidanty.

Mezi sladidly je výjimečný obsah vlákniny inulinu, která může zpomalovat přechod cukru do krve.

Přesto i tyto cukry obsahují zhruba stejné množství kalorií jako obyčejný cukr (sacharóza) a museli byste jich sníst obrovské množství pro zisk smysluplného množství kterékoliv z uvedených mikroživin.

Vše uvedené lze mnohem snadněji zajistit příjmem základních potravin.

Nepochopitelné je občas se objevující tvrzení, že neobsahují fruktózu, ačkoli obsahují asi 70 – 80 % sacharózy, která je z poloviny tvořena fruktózou.

Při nadměrné konzumaci mohou být příčinou všech zdravotních rizik uváděných u obyčejného cukru – od obezity až po nemoci srdce.  Jak můj zahraniční kolega možná až příliš tvrdě, ale asi realisticky shrnul: „Sladivost je nižší, cena převysoká, výživová hodnota pochybná.“

Sladěnka a další obilné slady

Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou chuť a konzistenci hustého medu.

Stevie

Stevie je rostlinka, jež obsahuje přirozeně sladce chutnající glykosidy. Nulový obsah kalorií, žádná glukóza, fruktóza ani sacharóza a extrémně vysoká sladivost. To zní jako zázrak! Moc se omlouvám, že jej musím vyvrátit.

Podle některých odborníků vede sladká chuť v ústech z potravin, které nedodávají sacharidy, k nepříznivým biochemickým reakcím. Zjednodušeně: sladká chuť ze sacharidů normálně znamená zrychlení přesunu glukózy z krve do buněk, aby bylo v krvi místo na další dávku cukru.

Jenže po sladké chuti ze stevie (ani jakýchkoliv umělých sladidel) sacharidy nepřijdou a organismus zůstává ve fázi nižšího obsahu glukózy v krvi (hypoglykémii).

Pokles glykémie může být provázen i uvolněním stresových hormonů adrenalinu a kortizolu, které pro vyřešení hypoglykémie mobilizují cukr ze zásob ve svalech a játrech anebo dokonce z bílkovin a tělesných tkání. Nadměrné uvolňování stresových hormonů může nepříznivě ovlivňovat naše adrenální žlázy, tím i celkové zdraví.

Následkem je potlačení imunity, prozánětlivé prostředí a hypofunkce štítné žlázy. Vše zde právě uvedené samozřejmě platí i pro ostatní sladce chutnající nesacharidová sladidla a může vysvětlovat, proč konzumace umělých sladidel neřeší nadváhu, jak se ví už roky.

Navíc v případě, že kupujeme stevii v obchodech, může jít o vysoce průmyslově upravovaný produkt s aditivy a zbytkovými chemikáliemi. Tato starost zcela odpadá, jestliže máme stevii v květináči anebo na zahrádce.

Sukralóza

Sukralóza je sladidlo připravované chlorinací sacharózy. Komerčně bývá nejčastěji nabízeno pod názvem Splenda a běžně doporučované pro diabetiky anebo redukující. Hromadí se však evidence, které prokazují, že oba stavy spíše zhoršuje a má celou řadu dalších potenciálních zdravotních rizik.

Některými studiemi je spojována s  poškozováním střevní mikroflóry, jejíž rovnováha je zásadním předpokladem pro zdraví celého organismu. Pokusy na zvířatech i lidech naznačují nárůst hmotnosti, inzulinovou rezistenci a cukrovku druhého typu.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je asi nejlepší možností, jak si osladit dezerty i některé pečivo. Jakékoliv sladké nesířené ovoce je možné namočit na chvíli do vody a po změknutí rozmixovat na sladivou polevu pro kaše anebo nasekat do těsta. Například štrůdl se sladkými jablky úplně stačí dosladit rozinkami.

Xylitol

Xylitol je tzv. alkoholický cukr, sladidlo, které se získává třeba z kukuřice nebo březové šťávy. Nemá 0 kcal – z každého 1 gramu xylitolu si vaše tělo vyrobí cca 2,4 kalorie (jinak 1 gram sacharidů = 4 kcal). Je to málostravitelný sacharid, ale pořád sacharid….

Jeho příjem ve vyšším množstvím může vést k trávicím potížím a nověji se spojuje s poškozením střevního mikrobiomu. Není vyzkoušen pro konzumaci u těhotných a kojících žen.

Vyjímečnou výhodou tohoto sladidla je jeho schopnost omezovat  růst zubních povlaků a takto i snižovat riziko vzniku zubního kazu.

Snadné řešení slazení

Při výběru sladidel je důležité sledovat celkový obsah cukrů, obsah fruktózy i glykemický index. Tyto hodnoty chceme co nejnižší. Prospěšný bude obsah mikroživin – minerálních látek, vlákniny a fytochemikálií. Úplně nejjednodušší však podle mne bude, pokud se nebudete trápit sledováním chemického složení každého jídla, ale budete dodržovat následující doporučení:

  • Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu.
  • Omezte nakupování jakýchkoliv sladkostí (polotovarů), a takto hned významně snížíte množství konzumovaných sladidel.
  • Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech.
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům.
  • Pokud budete dodržovat výše uvedená pravidla, zůstaňte v klidu. I sladká chuť je přirozená a její uspokojování v přiměřených mírách je v pořádku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector