Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví

Dřív mi hodně chutnal sójový nápoj Zajíc, ten smetanový. Není to tak dávno, co mi přítel chtěl udělat radost a koupil mi variantu Natural.

Oči mi zabloudily ke složení. A co to nevidím? Není divu, že mi Zajíc chutnal, když je to vlastně „cukr“ se smetanovou příchutí. Ok, cukr ne, glukózo-fruktózový sirup a pár dalších složek. Vypadají nevinně, ale…

Co se dozvíte

  • Nejdřív prozkoumáme taje glukózového sirupu
  • Překvapení v podobě kaseinátu sodného
  • Konec rozepří, jestli je sója zdravá, nebo ne.
  • Éčko nevhodné pro vegetariány

A dále

  • Proč byste měli přestat jíst výrobky s fruktózou
  • Recept na bleskové rostlinné mléko
  • Limit pro chia semínka

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví

Proč jsem si glukózového sirupu nevšimla dřív?

Víc vám řeknu u nadpisu „Nechme už kukuřičný sirup glukózo-fruktózovým sirupem…“, zatím uvedu, že smetanová varianta místo glukózového sirupu uvádí kukuřičný. Ten zní celkem nevinně. Jenže je to prakticky to samé!

Rozdíl je jen v tom, že glukózový sirup může být získáván i z brambor, nebo rýže (nebo dokonce i pšenice). Mimochodem, pokud nemáte rádi GMO, tak kukuřice pro výrobu sirupu bývá často geneticky modifikovaná.

Jaké názvy se pro glukózo-fruktózový sirup používají?

  • Ovocný cukr
  • Kukuřičný sirup
  • HFCS (High Fructose Corn Syrup, tedy vysoce-fruktózový kukuřičný sirup)
  • Glukózový sirup
  • Glukózo-fruktózový sirup
  • Invertní cukr
  • a nejspíš nějaké další

Proč je glukózo-fruktózový sirup škodlivý?

Kukuřičný sirup je vysoce fruktózový. Fruktóza zatěžuje játra, snižuje hladinu HDL cholesterolu a zvyšuje hladinu LDL cholesterolu. Česky řečeno: zvyšuje riziko srdečních onemocnění. HFCS navíc občas obsahuje rtuť. (Zdroj např.: PharmDr. Margit Slimáková)

Vědci se navíc přou o to, že fruktózové sirupy se podílejí na vzniku obezity. Nezvyšují totiž hladinu insulinu a leptinu, takže máte větší hlad. (Zdroj např.: http://www.biochemicka.cz/clanek-29/glukozo-fruktozovy-sirup-gf-sirup)

K čemu ještě může vést strava s nadbytkem fruktózy? Záněty, ateroskleróza, poškození volnými radikály. Paradoxně také zvýšuje riziko cukrovky, dále riziko vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin. (Zdroj např.: kniha Jídlo na prvním místě, Dallas a Melissa Hartwigovi)

Proč je fruktóza špatně? Je přece v ovoci!

Možná jste taky občas zašli do lékárny pro fruktózový cukřík a teď nemůžete uvěřit, že by fruktóza měla škodit. Vždyť je obsažená v ovoci!

Jenže ovoce obsahuje vysoké množství vlákniny, které zajišťuje pomalejší vstřebávání fruktózy. Zároveň obsahuje řadu enzymů, které se podílejí na štěpení cukrů.
(Zdroj např.: https://www.zivotsdietou.cz/clanky/prirodni-sladidla-1-dil-nejpouzivanejsi-prirodni-sirupy-v-potravinarskem-prumyslu)

Takže jablka jsou ok. Vyráběné cukrové sirupy ne. Z průmyslových potravin navíc získáváme mnohem víc fruktózy, než bychom kdy mohli získat z přirozených zdrojů. Např. 1/2 litru slazené limonády obsahuje stejně fruktózy jako 9 šálků jahod. (Zdroj : kniha Jídlo na prvním místě, Dallas a Melissa Hartwigovi)

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví

Když glukózo-fruktózový sirup škodí, proč jsou ho plné pulty obchodů?

Jako vždy, jde o peníze. Glukózo-fruktózový sirup je levný, má vyšší sladivost než řepný cukr a jeho tekutá forma má při výrobě svoje výhody. (Zdroj např.: http://www.biochemicka.cz/clanek-29/glukozo-fruktozovy-sirup-gf-sirup)

Nezbývá, než číst složení potravin, protože je skoro všude.

Nechme už kukuřičný sirup glukózo-fruktózovým a podívejme se na zbytek složení probíraného sušeného rostlinného mléka

Z dětství si pamatuju, že jsme Zajíce měli doma jako zdravou potravinu. Bylo jasné, že, když je to rostlinné mléko, bez lepku a laktózy, je vhodné i pro vegany a je prostě fajn. Proto jsem taky jeho složení dlouho nezkoumala. Jo jo, dokážu být stejně naivní jako všichni ostatní.

Když ten den přítel sójový nápoj Zajíc donesl a můj pohled konečně zabrousil na složení, přemýšlela jsem, co je sakra kaseinát sodný.

Vegani pozor, na scénu vchází kaseinát sodný

Kaseinát sodný se vyrábí neutralizací kyselého kaseinu za pomoci hydroxidu sodného. (Zdroj např.: http://www.naseinfo.cz/clanky/cviceni-a-sport/vyzivove-doplnky/co-je-kasein#ixzz4XXgdOSW6)

Aha, a co je to kasein?

Kasein je hlavní mléčná bílkovina. Vyrábí se z něj sýry i tvaroh. MVDr. Josef Staněk považuje kasein za 2. masově pojídanou jedovatou látku. Jaká je ta první?

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdravíTa první je lepek. V každém případě podle již zmíněné knihy Jídlo na prvním místě je asi polovina lidí, kteří jsou citliví na lepek, citlivá také na mléko. Podle Prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc. vyvolávají lepek a kasein záněty, alergie a další poruchy. Dále uvádí, že podle WHO (2015) je strava bez lepku a kaseinu užitečná pro každého. Ale to tady teď neřešme.

Proč je kaseinát v sušeném rostlinném mléce problém?

Problém je v tom, že kaseinát pochází z živočišného mléka, takže bychom ho v rostlinném mléce, které má to živočišné nahrazovat, rozhodně nečekali!

Na kaseinát mohou reagovat také alergici. Koneckonců je to legislativa, díky které je kaseinát sodný ve složení sušených „rostlinných“ mlék uveden.

Na Internetu koluje jeden údajný e-mail, ve kterém výrobce vysvětluje, že kaseinát sodný není součástí složení a uvádějí ho tam jen proto, že je používán pro výrobu ostatních produktů a mezi jednotlivými výrobami není možné provádět kompletní sanitaci.
(Zdroj např.: http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/vhodne-potraviny-a-suroviny/nahrazky-mlecnych-vyrobku/susene-mleko.html)

No, složení výrobků se vždy uvádí v takovém pořadí, jak jsou jednotlivé složky množstevně zastoupeny. Tedy nejvíce je v Zajíci kukuřičného sirupu a nejméně je v něm barviva, nikoli kaseinátu. To vyvolává pochybnosti o jeho údajném stopovém množství.

Sušený kukuřičný sirup je hlavní složkou i u Rýžového nápoje ZAJÍC, a je tam i kaseinát sodný, kterého je tam opět více, než protispékavé látky oxidu křemičitého, jedlé soli, stabilizátoru karagenan, aromatu a karotenů.

Je zvláštní, že při tolika druzích rostlinných výrobků, které firma vyrábí, by se nenašla jedna čistá linka. Zkusila jsem se firmy na kaseinát sodný také zeptat e-mailem. Je to skoro 5 měsíců a odpověď – žádná.

Jenže glukózo-fruktózovým sirupem a kaseinátem to nekončí.

Vegetariáni pozor, na scéně se objevuje ještě E471

E471 znamená mono- a diglyceridy mastných kyselin. Vegetariáni by se jim měli vyhýbat, protože je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. Tyto látky jsou povoleny jako běžná součást většiny potravin a mohou se v omezeném množství přidávat i do mléčné kojenecké výživy. (Zdroj: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E471)

Sójová složka

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví

Má 2. nevyšší podíl na složení, ale nečekali byste spíše, že u sójového nápoje bude na 1. místě? V každém případě byste měli o sóje něco vědět.

Sója není žádná zdravá potravina. Vím, že pro mnohé je to nemilá zpráva. Ani mně to netěší, protože v mém oblíbeném podniku na vegetariánské a veganské obědy dělají několikrát týdně tofu.

Sója obsahuje fytoestrogeny, které tělo považuje za ženský pohlavní hormon. Nikdo nepotřebuje takto rozkolísávat svůj hormonální systém. Uvažuje se, že pomoci by to mohlo snad jedině ženám v přechodu, ale také to není prověřené. (Zdroj např.: Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.)

Nefermentovaná sója snižuje potenci mužů. Každopádně, ženy i muži, když už chceme využít pozitivní vlastnosti sóji, dejme si v rozumném množství fermentované sójové výrobky, např. tempeh nebo miso. Fermentačním procesem jsou fytoestrogeny odstraňovány. (Zdroj např.: https://www.elvita.cz/cz-clanek-48.html) Fermentované výrobky jsou také lépe stravitelné.

Sójová bílkovina

Kromě fytoestrogenů jsou tady ještě fyláty, které zabraňují vstřebávání minerálů. (Zdroj např.: https://www.elvita.cz/cz-clanek-48.html)

Na otázku „proč se sója všude propaguje“ si asi už odpovíte sami. Je to levná surovina.

Při výrobě sójového oleje vzniká vedlejší produkt s vysokým obsahem bílkovin, který se používal jako průmyslové lepidlo! Pak se výrobci rozhodli propagovat ho jako potravinu.

(Zdroj např.: http://www.epochtimes.cz/2015032322734/Zdrava-povest-soji-dostava-na-frak.html)

Částečně ztužený sójový olej

Sójový olej obsahuje hodně omega-6 mastných kyselin, jenže těch většinou máme ve stravě dost a jejich nadbytek může vést k zánětům. Zde je dokonce částečně ztužená forma (setkáte se i s označením „hydrogenované“).

  Ztužováním vznikají trans mastné kyseliny, které jsou zdraví nebezpečné! Ztužené tuky zvyšují hladinu LDL cholesterolu a zároveň snižují hladinu HDL cholesterolu, tedy zvyšují riziko srdečních onemocnění.

Stále věříte, že je margarín zdravý?

Opět se na tom zdroje shodují (např. kniha Jídlo na prvním místě, Dallas a Melissa Hartwigovi; Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.; nebo PharmDr. Margit Slimáková, kupř. http://www.margit.cz/encyklopedie/tuky-a-oleje/)

K sóje si můžete přečíst i tento článek: http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/

Fosforečnan sodný

Vidíte, že hlavní složky tohoto sušeného rostlinného mléka nejsou zdraví prospěšné, takže ani nemá smysl se nějak více zabývat zbytkem složení. Tak jen ťuknutí. E339 – fosforečnany sodné mohou se při zvýšeném konzumaci podílet na nedostatku vápníku v organismu. (Zdroj: http://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E339)

Závěr a video recept

Pokud jste dočetli až sem, je jasné, že vám záleží na tom, co jíte. Je důležité starat se o sebe a mít se rádi. Pokud chcete hezký vztah k sobě podpořit, stáhněte si zdarma nový e-book Sebepřijetí na dosah >>

V „zdravém“ Zajíci nenajdete zdravého skoro vůbec nic.

Považuji ale za důležité říct, že určitě nechci nějak pranýřovat tohoto jednoho výrobce. Prostě jsem kupovala zrovna Zajíce. Zkoušela jsem teď hledat jiná sušená rostlinná mléka, a v podstatě jsem nenašla žádné vhodné. Jsem zklamaná.

Když už tam nejsou výše uvedené složky, tak jsou tam jiné mňamky. Třeba částečně ztužený rostlinný olej. O tom, že nejspíš jde o palmový, nebo hůř, palmojádrový tuk, třeba zase někdy příště.

  • Máte někdo na tyhle nápoje ještě chuť?
  • Jenže čím je teda nahradit, že?
  • O kravském mléku si můžete přečíst článek Mléko ANO nebo NE? Pocitový switch >>
Budete mít zájem:  Zeleninový salát k obědu? Určitě ne

Když chceme rostlinné mléko, nabízejí se již hotové (tekuté) rostlinné nápoje, jenže jsou velmi drahé a složení taky nemají dokonalé. Pokud máte nějaký tip, určitě někomu pomůžete, když ho napíšete dolů do komentářů. Já vám mohu doporučit např. tohle:

Zkuste si jednoduše vyrobit třeba ořechové mléko. Jde to mnoha způsoby. Pokud nemáte žádný složitější přístroj, pomůže vám následující video.

Recept na brutálně rychlé mandlové mléko (stačí tyčový mixér) + chia pudink:

Kdy bude to mléko brutálně rychle? Když koupíte mandle už loupané. Jen k tomu dodám, že chia semínek se doporučuje maximálně 15 g denně pro dospělého. Už jsem to zvážila za vás a jsou to cca 2 slabší polévkové lžíce.

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví

Více o tom, proč se chia semínka nemají baštit bezhlavě, si můžete přečíst zde: https://www.bezhladoveni.cz/konzultace/chia-seminka-denni-davka/

Odkaz na přednášku Prof. Strunecké: http://cestyksobe.cz/prof-rndr-anna-strunecka-drsc-zastavime-tsunami-civilizacnich-nemoci/17479

Odkaz na přednášku MVDr. Staňka zde: https://www.youtube.com/watch?v=Ks1TYlZ_Mgo

Bezplatný e-book zde: Sebepřijetí na dosah >>

Které rostlinné mléko vybrat? Průvodce rostlinnými mléky

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví

Vyhněte se mlékům, které ve složení obsahují aditiva a éčka. Ať už se jedná o již výše zmíněná zahušťovadla nebo stabilizátory. Je to zbytečné. Na trhu existuje spousta mlék, které mají čisté složení (např. pouze voda, ingredience, ze které se mléko vyrábí, případně olej).

Jaké rostlinné mléko vybrat?

Vyrobte si mléka doma!
Je to jednoduché, levné a rychlé.

– Mandlové mléko

– Kokosové mléko
– Lískovo-mandlové mléko
– Sezamové mléko
– Ořechovo-jáhlovo-rýžové mléko

V dnešní době je na trhu k dispozici velký výběr rostlinných mlék – z různých surovin (obilovin, oříšků, semínek, luštěnin), značek, chutí (čokoládové, vanilkové, aj.

), typů (RAW nebo z pražených ořechů, ošetřené vysokou teplotou) a složení (slazené, obohacené o vitamíny a minerály, s aditivy).

Kromě zdravých výživ a specializovaných e-shopů, najdete rostlinná mléka už v regálech téměř každého super a hypermarketu a drogerie (např. DM).

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví

  • Rýžové mléko – je široce dostupné i supermarketech a drogeriích. Hodí se pro každodenní používání do kaší, dezertů, kávy, jídel, smoothies, pečení aj. Je řidší (nedoporučujeme použití v pudincích, často nezhoustnou) a má sladkou chuť. Kontrolujte ale jeho složení, mělo by obsahovat pouze rýži, pitnou vodu, případně ještě olej a sůl.
  • Ovesné mléko – prodává se spíše ve specializovaných prodejnách a na e-shopech, běžně v supermarketech většinou není k dostání. Není bezlepkové, proto není vhodné pro přísné celiaky. Jeho složení by mělo obsahovat pouze oves a pitnou vodu, případně olej a sůl. Je nejvíce podobné kravskému mléku co se týče chuti a hodí se jak do slaných, tak do sladkých jídel (např. pudinky).
  • Špaldové mléko – je slaďoučké a dá se pít i jen tak samotné. Prodává se ve specializovaných zdravých výživách nebo i třeba v DM drogerii. Dá se použít jak do jídel, kaší, dezertů, smoothies, tak také do nápojů. Hodí se i pro každodenní použití.
  • Quinoa mléko – je dostupné pouze ve zdravých výživách a na e-shopech a většinou bývá dost drahé. Je bezlepkové, ale většinou ve složení najdeme obsahuje přírodní přídatné látky jako je slunečnicový lecitin a inulin, anebo sladidla. Můžete ho použít na dochucení jakýchkoliv pokrmů nebo nápojů.
  • Jáhelné mléko – v běžných regálech téměř nedostupné. Je bezlepkové, hodí se pro každodenní použití do kaší, dezertů, jídel i kávy.
  • Mandlové mléko – obsahuje velké množství minerálních látek jako je vápník, hořčík, draslík a fosfor. Toto mléko se hodí pro každodenní použití, např. do kaší, dezertů, kávy, pečení, smoothies aj. Má přirozeně sladkou chuť. U složení vždy kontrolujte, aby neobsahovalo zbytečné cukry, aroma, éčka a aditiva. Dejte si také pozor na obsah mandlí, některá mléka (jako např. Alpro) obsahují mandlí jen 2 % a mandlovou chuť dodává umělé aroma.
  • Kokosové mléko – dá se sehnat jak ve zdravých výživách, tak také asijských prodejnách a supermarketech, a to ve 2 variantách: v krabici nebo plechovce. Složení tohoto mléka pečlivě kontrolujte, protože často obsahuje nežádoucí aditiva a látky (kokosové mléko by mělo mít pouze toto složení: kokosová dužina, případně i kokosová voda, pitná voda). Pro vysoký obsah tuků a exotické suroviny, kterou je kokos, doporučujeme toto mléko spíše příležitostně, například do kari nebo pro změnu do kaše či do pokrmů, kde chceme zachovat jemnou kokosovou chuť (výborné je i v pečených sladkých i slaných pokrmech nebo smoothies).
  • Kešu mléko – opět v regálech běžně není dostupné a je drahé. Kontrolujte složení, aby neobsahovalo cukry a éčka a také se dívejte na obsah ořechů (např. Alpro dává do mléka pouze 3,1 % kešu, oproti tomu Provamel 6 %). Je méně sladké v porovnání s mandlovým mlékem, ale krémovější. Hodí se na dochucení jídel, dezertů, kaší i nápojů.
  • Lískooříškové mléko – obsahuje hodně vitamínu E a minerálů jako je vápník, hořčík a zinek. Toto mléko není běžně k dostání a většinou obsahuje (sice přírodní) přídatné látky. Hodí se na dochucení nápojů, dezertů, jídel i kaší.
  • Sojové mléko – sója je ve formě mléka bez úpravy fermentací nestravitelná. Sojové mléko tedy není vhodné pro každodenní použití. Ze sójového mléka ale můžeme dělat fermentované sojové jogurty, díky čemuž se sója stane stravitelnější pro náš organismus.

Nestihnete celé otevřené mléko spotřebovat? Zamrazte si ho!
Pro jednoho člověka je celé velké balení rostlinného mléka moc a často ho nestihneme spotřebovat, než se zkazí.

Pokud máte doma formičky na led, nalijte do nich mléko a nechejte si ho ve formičkách zamrazit.

Pak stačí vyloupnout množství, které potřebujete a použít do pokrmů (pokud ho vložíte do teplého jídla, rozpustí se), rozmražené do nápojů, dezertů aj.

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví

Stále více a více se na různých místech setkáváme s možností zaměnit klasické kravské mléko za rostlinný nápoj. Často se tento trend objevuje třeba v kavárnách, kde vám udělají cappucino či latté třeba se sójovým nápojem. Říkáte si možná: „Nějaká nová možnost, příplatek deset až patnáct korun, to bude určitě lepší než klasické kravské mléko, které přeci zahleňuje…“ 

Rostlinná varianta je dobrá možnost pro ty, kdo mléko nemohou

Mýtus o tom, že mléko zahleňuje a že pokud zaplatíte více, znamená to vyšší kvalitu či nějaký významný benefit pro naše zdraví, jsme již vyvrátili v předchozích článcích, takže tyto důvody nám do karet při volbě rostlinné alternativy mléka nehrají. Tak proč tedy?

Možnost využití alternativ klasického mléka je zde zejména pro jedince, kteří ať už z důvodu laktózové intolerance, či alergie na bílkovinu kravského mléka klasické mléko konzumovat nemohou. V tomto případě je to skvělé řešení, jak si třeba kávu s „mlékem“ vychutnat i s tímto zdravotním omezením.

Galerie: Náhrada mléka – kde lze využít rostlinné nápoje

Pokud nemáte zdravotní problém, zbytečně se neochuzujte o významné složky.

Skupina jedinců, která rostlinné alternativy volí v domnění, že dělá něco pro své zdraví, a nemá tu smůlu nemožnosti konzumovat kravské mléko, se ochuzuje o velice významný zdroj vápníku a plnohodnotných bílkovin. Pokud k této záměně dochází z hlediska chuťových preferencí, tak samozřejmě může být, avšak kravské mléko by nemělo být vyřazeno úplně, ale pouze občas za tuto alternativu zaměněno pro zpestření jídelníčku.

Mléčné výrobky nesou řadu benefitů, které rostlinnými produkty prostě nenahradíme. Je nutné si uvědomit, že rostlinné nápoje ve většině případů obsahují mnohem méně bílkovin a k tomu všemu jsou tyto bílkoviny oproti živočišným neplnohodnotné. Neobsahují zastoupení celého spektra esenciálních aminokyselin, tedy těch, které si organismus nedokáže sám syntetizovat.

Dalším zásadním negativem je obsah vápníku. Rostlinné nápoje jsou jím sice často obohacovány, takže celkové množství se lišit nemusí. Co je však problém, je jeho vstřebatelnost, která je z živočišných produktů mnohem vyšší.

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví
Autor: Depositphotos.com

Kravské mléko má řadu benefitů. Pokud nemáte zdravotní problémy, je škoda se o ně ochuzovat.

Za chuťovými preferencemi pak může stát doslazování. Ne všechny tyto nápoje samozřejmě přidané cukry obsahují, ale lidé často preferují právě ty sladší nebo ochucené, třeba vanilkové či čokoládové, které doslazované jsou.

Rostlinné nápoje jsou často obohacovány také o další vitaminy a minerální látky, jako je například vitamin B12, B2, D, E, což ocení zejména vegani. Hlavními zdroji vitaminu B12 a vitaminu D jsou živočišné produkty, ve veganské stravě proto hrozí riziko nedostatku a rostlinné nápoje obohacené o tyto vitaminy mohou být jednou z forem suplementace.

Populace zařazující všechny zdroje jednotlivých makronutrientů však potřeby těchto vitaminů a minerálních látek ve většině případů pokrývá z klasické stravy, takže jejich suplementace z obohacených rostlinných nápojů může být zbytečná. Nicméně pokud se i přesto rozhodnete rostlinné alternativy do svého jídelníčku pravidelně zařazovat, je určitě lepší sáhnout po těch, které jsou o vápník či vitamin D obohacené a nejsou doslazované.

Napříč jednotlivými druhy a značkami

Zdroje, ze kterých jsou rostlinné nápoje vyrobeny, poskytují konečnému výrobku různé množství bílkovin, tuků, a stejně tak i sacharidů. Největší rozdíly jsou však zejména v obsahu bílkoviny.

Ze všech nejbohatší zastoupení bílkovin mají výrobky sójové, jejichž množství je téměř totožné s množstvím bílkovin v mléce kravském. Nezapomínejme však na výše zmiňované, tedy to, že ačkoli je množství srovnatelné, vstřebatelnost je odlišná. Naopak úplně nejnižší obsah bílkovin najdeme v nápoji kokosovém a rýžovém.

Budete mít zájem:  Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru
Alpro – druh: sacharidy z toho cukry bílkoviny
Sójový original 2,5 g 2,5 g 3,0 g
Sójový neslazený 0,0 g 0,0 g 3,3 g
Sójový vanilkový 6,5 g 6,4 g 3,0 g
Kokosový original 2,7 g 1,9 g 0,1 g
Mandlový original 3,0 g 3,0 g 0,5 g
Rýžový original 9,5 g 3,3 g 0,1 g
Ovesný original 7,0 g 3,3 g 0,3 g

Rozdíly můžeme najít nejen napříč jednotlivými druhy, ale také mezi značkami, které se mimo složení liší také cenou.

Velice populární jsou produkty Nemléko. Produkty této značky mají čistě přírodní složení, kromě vody a rostlinné složky (mandle, mák, …) v nich nenajdeme žádné další přidané látky.

Galerie: Podojí mandle, přidají datle a mají Nemléko

Doslazovány jsou datlemi, což až takovým benefitem není, jelikož datle obsahují 70 % cukru. Co však může být pro spotřebitele překážkou, je jejich vyšší cena, kdy za lahev 250 ml zaplatíte přibližně stejnou částku jako za litr rostlinného nápoje značky Alpro.

Cenově výhodněji pak můžete rostlinné nápoje pořídit například v obchodním řetězci Rossmann či Lidl. Úplně nejpříznivěji se však jeví výroba takového nápoje doma, není to žádný složitý proces a ušetříte tak nemalé peníze.

Prodejce Cena Kč / 1 l (mandlový nápoj)
Lidl 39,90
Rossmann 39,90
Kaufland 54,90
Dm 64,90
Alpro 69,90
Joya 69,90
Provamel cca 100
Nemléko cca 240

Nezapomínejte však sledovat složení a podle něj váš výběr řiďte. Pozor si dejte na obsah částečně ztužených tuků, které jsou zdrojem škodlivých transmastných kyselin a najít je můžete zejména v sušených sójových nápojích.

Závěrem je nutné zopakovat, že pokud netrpíte laktózovou intolerancí či alergií na bílkovinu kravského mléka, rostlinné alternativy zařazujte pouze pro zpestření svého jídelníčku, nikoli jako úplnou náhradu klasického kravského mléka.

A nakonec tip: Pokud si rádi dáváte snídaňovou kaši připravovanou s rostlinným nápojem, doplňte ji o bílkoviny, třeba proteinem nebo vejcem.

Rostlinná mléka: Proč je pít a jak vybrat ta správná?

Rostlinné nápoje jsou pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl. Jsou také alternativou pro ty, kteří z jakýchkoliv důvodů nemohou konzumovat kravské mléko.

Ideální jsou pro jedince s alergií na mléčnou bílkovinu (kasein) či mléčný cukr neboli laktózu. Mnohé z nich jsou také bezlepkové, a proto po nich určitě sáhnou i celiaci.

Výhodou je i to, že nápoje rostlinného původu mají stejné možnosti využití jako kravské mléko.

Podle čeho vybírat

Pokud stanete před regálem s obilnými a dalšími rostlinnými nápoji a krémy a nebudete si vědět rady s tím, který vybrat, zde je pár vodítek. Předně se vyplatí vybírat nápoje v kvalitě BIO.

Máte tak totiž jistotu, že výrobek neobsahuje chemicky ošetřené suroviny ani zbytky pesticidů a navíc i finální úprava bioproduktů je velmi šetrná. Neobsahují žádná chemická barviva, konzervanty, stabilizátory, aromata či zvýrazňovače chuti.

U sójového nápoje je biokvalita obzvlášť důležitá, protože jedině tak si můžete být naprosto jistí, že není vyroben z geneticky modifikované sóji. Bohužel velká část světově pěstované sóji obsahuje geneticky modifikované organismy (GMO).

Jelikož v České republice jde o poměrně mladý trend, narazíme v obchodech přibližně na 15 značek obilných nápojů. Mezi nejznámější patří značky Alnatura, Oatly, Isola Bio, EcoMil, DM Bio, Provamel, Alpro. Ale není rostlinný nápoj jako rostlinný nápoj.

Proto je dobré se v nich před nákupem trochu zorientovat. Jak již bylo zmíněno, nejlepší variantou je sáhnout po nápoji s certifikátem a logem BIO. Označení je několik, ale to, které by rozhodně nemělo chybět, je zelené a má podobu listu z malých hvězdiček.

Dále je dobré vybírat nápoje s co nejvyšším obsahem základní suroviny. Tak například ty nejkvalitnější rýžové nápoje obsahují až 17 % rýže a na chuti je to znát.

Jsou mnohem lahodnější, jemnější a mají plnější chuť oproti těm, které obsahují rýže méně – rozdíl poznáte při první ochutnávce.

Někteří výrobci nabízejí velmi široký výběr nápojů. Od základních variant, jako je rýžový, ovesný či sójový, až po bezlepkové varianty, jako je pohankový, jahelný či čirokový.

Setkat se můžeme i s příchutí mandlí, kokosu, lískového oříšku, kakaa a dalších. Ochucené bio nápoje jsou většinou mírně přislazené agávovým sirupem. Existují i varianty bio nápojů obohacené vápníkem, který pochází z mořských řas.

Takovéto nápoje obsahují 120 mg vápníku na 100 ml, což je stejné, nebo dokonce vyšší množství, než obsahuje kravské mléko.

Sušené nebrat

Určitě se vyhněte instantním rostlinným nápojům, tedy těm v prášku. Kvalitní a zdravé výchozí suroviny obsahují často jen minimální množství a přidává se do nich částečně ztužený, tedy nezdravý tuk a většinou i glukózový sirup, aby chutnaly sladce.

Jak rostlinný nápoj vzniká

V italské firmě Isola Bio, která patří k největším a nejkvalitnějším výrobcům těchto nápojů, nám prozradili, co je nutné udělat pro to, aby byl nápoj opravdu kvalitní a chutný. Na začátku je důležitý pečlivý výběr suroviny, která bude tvořit základ nápoje či krému.

Může to být například sója, rýže či proso – ty se sejí na jaře a sklízejí v září. Nebo to může být oves, špalda či ječmen – ty se sejí na podzim a sklízejí v červnu.

Po sklizni přichází na řadu první testování, kde se zkoumá kvalita, váha, vlhkost a další důležité aspekty, které musí plodina splňovat před tím, než půjde na čištění. Po vyčištění jsou suroviny umístěny do skladu a připraveny k využití.

Pokud se jedná o suroviny dovezené, je primárním krokem výběr spolehlivého dodavatele a následná kontrola kvality ve vlastní laboratoři. Teprve po pečlivém prozkoumání je obilovina přijata a zpracována.

Samotné nápoje jsou vyráběny relativně složitou, ale velmi šetrnou metodou. Velmi zjednodušeně se dá výrobní proces popsat tak, že obilovina se nejprve nasype do násypky a zároveň se do vodního tanku nalije čistá voda. Při zahřátí se základní obilovina začne rozkládat na jednoduché cukry, které mají přirozeně sladkou chuť.

Proto jsou obilné nápoje, přestože neobsahují žádný přidaný cukr, příjemně nasládlé. Po tom, co se základní surovina mixuje s vodou, dochází k oddělení pevných částí (zbytků suroviny) a vzniká tekutý produkt. Do něj se přidají sekundární ingredience (mandle, kokos, lískové oříšky a jiné). Následuje filtrace, homogenizace, sterilizace a chlazení. Po vychlazení je na řadě tzv.

primární balení, kde se nápoje rozlijí do bílých krabic dle objemu. Poté putuje nápoj k sekundárnímu balení, kde je mu dodána finální podoba, je zabalen a naskládán na palety, odkud pak cestuje do celého světa. Správná firma dbá nejen na kvalitu výrobků, ale i na životní prostředí a tak ani při výrobě kartonů nezapomíná společnost na ekologickou odpovědnost.

Tak to má i firma Isola Bio, která například za každý strom poražený pro výrobu obalů vysadí jeden nový.

  • Co budete potřebovat:
  • • 200 ml rýžového mandlového nápoje
  • • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1/2 banánu

Do vysokého hrnku nalijte rýžový mandlový nápoj, přidejte ovesné vločky a nechte 5 minut odstát, během této doby vločky změknou. Přidejte na kousky nakrájený banán a směs tyčovým mixérem rozmixujte.

Nápoj nalijte do sklenice, ozdobte čerstvým banánem a můžete podávat. Kdo chce, může přidat 1 kávovou lžičku medu.

  1. Tip z obchodu:
  2. Rýžový mandlový nápoj ISOLA BIO
  3.  
  4. Je vyrobený z italské rýže, 100% rostlinného původu,
  5. bezlepkový a neobsahuje laktózu.
  6. Je jemně přislazený agávovým sirupem.
  7. Cena asi 78 Kč/1 litr

Proč sáhnout po kvalitě

Nápoje vyráběné výše popsanou technologií nezatěžují organismus, jsou stoprocentně přírodního původu, bez laktózy, bez cholesterolu a přidaného cukru, čímž vynikne původní chuť každé ze základních surovin. Existuje také mnoho variant bez lepku.

Co do počtu kalorií, jsou s mlékem srovnatelné nebo jich obsahují méně – to platí pro neochucené nápoje, ale na rozdíl od mléka jsou mnohem lépe stravitelné. Proto jsou vhodné i pro děti. Mají také nízký obsah nasycených tuků a zároveň vysoký obsah těch „zdravých“ nenasycených.

Obsahují lehce vstřebatelné rostlinné bílkoviny a zároveň neobsahují geneticky modifikované organismy.

Do kávy i do koktejlu

Ať už ze zdravotních důvodů musíte, nebo prostě jen chcete vyřadit kravské mléko, můžete místo něj používat rosltinné nápoje a krémy, které se dají využít k čemukoliv, k čemu se běžně využívá mléko. Jsou vhodné pro teplé i studené snídaně, do kávy, místo mléka do müsli i jako odpolední či školní svačina.

Kuchařky a pekařky je mohou při svých kulinářských dílech využít do těst (mandlové mléko je třeba výborné do těsta na palačinky). Jsou z nich lahodné koktejly, šejky, smoothie, krémy i pudinky. Ocení je maminky s malými dětmi, protože je z nich výborná krupicová kaše.

Nemusíte se bát je pro zpestření chuti přidat i do některých polévek.

Jsou skutečně chutné?

Byli jsme zvědaví, jak rostlinné nápoje chutnají. A tak jsme vyzkoušeli hned několik druhů. U rýžového nápoje nás překvapilo, jak sladce chutná i bez přidaných cukrů. A protože máme rádi kávu, zkusili jsme ho přidat do ledového frappé, latté i cappuccina a všude chutnal skvěle.

Budete mít zájem:  Levandulová voda a její účinky na krásu a zdraví + recept na její výrobu

Druhou volbou byl nápoj mandlový, ze kterého jsme zkusili udělat dětem krupicovou kaši. Lehce jsme dochutili skořicí a plátky mandlí a jen se olizovaly. Cukr opět nebyl potřeba.

A abychom zůstali ještě chvíli naladěni na letní atmosféru, sáhli jsme do třetice po nápoji kokosovém, který jsme si přidali do banánového smoothie s trochou strouhaného kokosu. A skutečně už chyběl jen zvuk moře a výhled na palmy.

Co můžete vyzkoušet:

Špaldová smoothie bowl s lesním ovocem

Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví                                                                                                                       Foto: Isola Bio

Co budete potřebovat:

  • 220 ml rýžového nápoje
  • 8 lžic špaldových vloček
  • 1 banán
  • 130 g lesního ovoce (borůvky, maliny, jahody)
  • med
  • na ozdobu dle chuti – kešu oříšky, mandle, lískové oříšky, chia semínka, sušené ovoce

Špaldové vločky necháme po dobu alespoň 5 minut změknout v rýžovém nápoji. Poté přidáme banán, lesní ovoce, med a vše rozmixujeme. Na závěr ozdobíme oblíbenými oříšky, semínky či sušeným ovocem.

Vyrobte si je sami

Obilné, ale i další rostlinné nápoje si klidně můžete vyrobit doma. Je to velice jednoduchá záležitost, stačí mít ty správné suroviny a vybavení.  Vybranou surovinu, tedy např. mandle, dáte přes noc namočit do vodní lázně. U surovin, jako jsou mák či ovesné vločky, postačí několik hodin.

Poté vodu slijte a ingredience přemístíte do výkonného stolního mixéru (např. Perfect Smoothie Vitality). Doplníte čerstvou vodou, dle chuti dosladíte či ochutíte vanilkou nebo kořením a rozmixujete. Nakonec přecedíte přes sítko nebo plátno a je hotovo.

Ořechy je důležité předem namáčet proto, aby byly lépe stravitelné a současně se aktivovaly všechny enzymy, které jsou v nich uloženy.

Pár vybraných druhů a jejich účinky

Mezi nejpopulárnější patří mandlové mléko s jemnou oříškovou chutí. Obsahuje velké množství minerálů – magnesium, mangan, selen, a také vitamin E. Minerály spolu s vitaminem E a B najdete i v ovesném mléku, které lze připravit nejen přímo z ovsa, ale rovněž z ovesných vloček.

Sportovci ocení rýžové mléko bez obsahu tuku a s obsahem sacharidů. Makové mléko je zdrojem vápníku, který je skvělou prevencí osteoporózy. Vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin tělu dodáte konzumací mléka z konopných semínek. Slunečnicový nápoj pak oceníte při nervovém vypětí a v těhotenství.

Mléko ze sezamu obsahuje beta-karoten, vápník, hořčík a fosfor. Vysoký obsah sodíku má mléko kokosové. Pohankový nápoj pomáhá ke zlepšení pružnosti cév a regeneruje jaterní buňky. Dražší, ale výživné je mléko z kešu ořechů s vysokým obsahem vitamínů skupiny B a hořčíku.

nápoji z kakaových bobů hledejte hořčík a theobromin, díky kterému vás tento nápoj povzbudí a zlepší náladu.

-ak-

Rostlinné náhražky mléka

K vaření a pečení, k samotnému pití nebo do kávy – nejrůznější rostlinné nápoje lze s větší či menší úspěšností používat všude tam, kam přijde běžné kravské mléko.

Abychom si udělali pořádek v pojmosloví – podle platné evropské legislativy se v Česku smí označovat jako mléko pouze produkt z mléčných žláz savců. To je důvod, proč na našem trhu nenajdete sójové, mandlové, ovesné a jiné nápoje označené jako mléko.

Patnáctka evropských zemí, mezi nimi například i naši slovenští nebo polští sousedé, si ovšem vymohla označení „mléko“ i pro kokosové nápoje, a Italové, Francouzi a Španělé dokonce i pro mandlové.

Nejčastějším typem rostlinné náhražky mléka na pultech obchodů je „mléko“ vyrobené ze sóji. Neobvyklá však nejsou ani ta z mandlí, ořechů, rýže nebo ovsa. Narazit můžete i na větší exotiku jako nápoje z konopí, semínek chia nebo quinoy. Liší se mezi sebou nejen hlavní surovinou, která jim dává název, nebo příchutí, ale také v tom, co všechno obsahují.

U některých musíte počítat s přidaným cukrem, solí či olejem, jiná jsou zahuštěná či ochucená, výjimkou není ani přítomnost éček. Narazit můžete i na „čisté“ nápoje, k jejichž výrobě se používá jen základní surovina a voda. My jsme nakoupili celkem 35 výrobků v českých obchodech a podívali se na jejich složení.

Seřadili jsme je pro přehlednost do tabulek podle abecedy.

Makové a kokosové mléko

Po makovém „mléku“, které zmiňují i odborníci v Častých otázkách, byste na pultech obchodů pátrali marně, což je zároveň důvodem, proč v našem srovnání chybí. Jeho příznivci si ho připravují doma sami.

Z kokosu se vyrábí vícero produktů, na které lze v obchodech narazit. Vedle kokosového „mléka“ je to ještě například hustší kokosový krém, který se používá do vaření, nebo čirá kokosová voda. Do srovnání jsme žádný z kokosových „nápojů“ nezařadili mimo jiné také proto, že přehled kokosových produktů přineseme v některém z dalších vydání. 

Pestrý svět rostlinného „nemléka“

Důvodů, proč lidé vyhledávají rostlinná „mléka“, je hned několik. Existuje nezanedbatelný díl populace, kterému konzumace mléka působí zdravotní obtíže.

U dospělých za tím stojí většinou nesnášenlivost laktózy, tedy mléčného cukru.

Ti mohou na mléko částečně vyzrát tím, že upřednostní kysané mléčné výrobky, ve kterých již bakterie přeměnily laktózu na kyselinu mléčnou, čímž se podíl laktózy významně sníží.

K laktózovým nesnášenlivcům je třeba ještě připočíst i alergiky citlivé na mléčné bílkoviny. Rostlinnými nápoji lze zdroje zdravotních problémů spojených s mlékem obejít. Není však od věci poznamenat, že i mezi nimi jsou takové, které obsahují alergeny.

Vegani, tedy lidé, součástí jejichž životní filozofie je odmítání konzumace živočišných produktů, rovněž sahají po rostlinných náhražkách mléka. Zrovna tak jako ti, kterým mléko nechutná. Mezi zastánci rostlinných nápojů jsou i lidé přesvědčení o tom, že rostlinná alternativa mléka je zdravější.  

Čtěte také: Časté otázky k rostlinným „mlékům“

Sója plná bílkovin

Sójové „mléko“ není žádnou žhavou novinkou. Jeho historie má hluboké kořeny ve starověké Číně, byť mezi běžné složky východoasijského jídelníčku patří nejspíš až posledních pár set let. V padesátých letech 20. století se v Hongkongu a Singapuru začalo prodávat v plechovkách, podobně jako dnes limonády. Do Evropy, Asie a Severní Ameriky se dostal na pulty obchodů sójový nápoj v kartónu během 70. a 80. let. V Česku zažívá vzestup v posledních zhruba 15 letech.

Nápoj se vyrábí namáčením sušených sójových bobů ve vodě a jejich následným rozdrcením, vařením a cezením. Výsledkem je stabilní emulze vody, oleje a bílkovin, která se ze všech běžně dostupných rostlinných náhražek svým složením přibližuje mléku nejvíce.

Pohled výživových odborníků na něj i na sóju obecně je však značně rozporuplný. Zatímco jedni vyzdvihují obsažené fytoestrogeny jako žádoucí, protože mohou zmírňovat zdravotní dopady spojené s menopauzou, jiní v nich spatřují problém (více se dočtete v anketě mezi odborníky za článkem).

Sója totiž obsahuje látky, které mohou napomáhat růstu nádorů, potlačovat správnou funkci štítné žlázy a zabraňovat vstřebávání minerálů. Že by se sóje a sójovému nápoji měly vyhýbat nejmenší děti, na tom se však shodují všichni.

Chcete-li požívat nápoje ze sóji bez výčitek, není od věci myslet na střídmost a rostlinné nápoje obměňovat.

V nabídce českých obchodů jsme narazili na 10 výrobků v podobě hotového nápoje baleného v nápojovém kartónu v ceně od 30 do 75 korun a na tři instantní práškové (více o nich v šedém boxu pod tabulkou). V hotových nápojích se podíl sóji pohybuje mezi 6 a 10 %. Není to však jediný rozdíl, který mezi nimi panuje.

Čtyři sójové nápoje (Alnatura, dmBio, Kaufland/Take it veggie Organic Soy Drink a Provamel) se skládají pouze ze základní suroviny, tedy sóji, a vody. U všech ostatních můžeme najít i další složky, nejčastěji sůl nebo cukr, které významně ovlivňují jejich chuť.

Do některých produktů, nejen sójových, přidávají výrobci vitamíny (nejčastěji vitamín D), mořskou řasu Lithothamnium calcareum pro její vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku a stabilizátory nebo zahušťovadla.

Obecně lze říct, že tučnost sójového nápoje je někde mezi polotučným a plnotučným mlékem, obsažený tuk se však liší svým složením mastných kyselin.

Z pohledu bílkovin jsou oba nápoje srovnatelné, díky čemuž ten sójový můžete při přípravě „mléka“ do kávy na rozdíl od jiných rostlinných nápojů napěnit.

Co do obsahu cukru je na tom sójový nápoj obecně lépe než kravské mléko, byť se mezi sebou jednotlivé sójové výrobky významně liší. Najdete takové s obsahem cukru 0,1 % (Provamel) i slazené se 2,9 % (dmBio, Kaufland/Take it veggie).

Sojové nápoje

  • Alnatura Soja Drink ungesüßt cena za 1 l 42 Kč podíl základní suroviny 9 % energie ve 100 ml (kJ/kcal) 173/41 obsah nasycených mastných kyselin 0,6 % výrobce/prodejce Alnatura GmbH, Německo datum minimální trvanlivosti 12/10/2017
  • dm Bio Soja drink Natur cena za 1 l 34,9 Kč podíl základní suroviny 8 % energie ve 100 ml (kJ/kcal) 157/37 obsah nasycených mastných kyselin 0,5 % výrobce/prodejce dm drogerie markt s.r.o., České Budějovice datum minimální trvanlivosti

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *