Rohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějí

Když e-shop investuje miliony korun do řešení na míru, neměl by zapomínat na předimplementační fázi. Vyšší počáteční investice dokáže díky lepšímu pochopení přání zákazníků v dlouhodobém horizontu zvýšit tržby, a tím zkrátit dobu návratnosti.

Ignorovaná část vývoje: Proč je nutné investovat do předimplementační fáze

Chcete-li si postavit vlastní dům, je logické, že nezačnete jen tak pokládat cihly. Většina lidí zajde za projektantem, se kterým probere svou představu.

Projektant pohlídá, aby měl klient dostatečně velkou kuchyň či místnosti, aby šly otevírat dveře a třeba, aby do domu nepršelo.

Málokdo investuje peníze do přípravy projektu s architektem, protože se tak výstavba značně prodraží.

Avšak architekt si se zákazníkem promluví o tom, jak se mu bydlí v současném domě, jak plánuje nový dům využívat, kolik času bude ve kterých místnostech trávit, kolik a jakých lidí v něm bude bydlet. Informace zasadí do kontextu třeba i okolní krajiny. A až pak se začne stavět.

Projektant i architekt tak dokážou dům postavit, avšak výsledek může být v rámci komfortu výrazně odlišný. V kontextu stavby e-shopů se tak projektant dá přirovnat k vývoji bez předimplementační fáze a výzkumu potřeb, zatímco architekt tyto informace získá a svého zákazníka opravdu pozná.

Rohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějí Projektant i architekt tak dokážou dům postavit, avšak výsledek může být v rámci komfortu výrazně odlišný.

Když e-shopy investují miliony korun do vývoje nového řešení, tak přípravnou fázi často ignorují – protože nevědí, že by něco takové měly řešit.

Z našich zkušeností v Shopsysu víme, že předimplementační fázi často vynechávají i velcí hráči na trhu, protože si myslí, že ví, jak má e-shop vypadat. Neuvědomují si však, že se e-shopy nestaví pro zaměstnance nebo management, ale pro zákazníky.

A ty je nejdřív třeba dobře poznat. Bez absolvování předimplementační fáze se opomenou důležité věci, protože e-shopy po letech ztrácí přehled o tom, co zákazník skutečně chce a potřebuje. A pak je nutné o to víc investovat do dodatečných úprav.

E-shopy si běžně myslí,že o svých zákaznících vědí všechno

Při vývoji nového e-shopu je v první řadě potřeba poznat a pochopit zákazníka. Jaká je jeho nákupní motivace, jak si vybírá zboží, jaké má očekávání nebo obavy. Díky těmto informacím je e-shop schopný zákazníkovi reálně pomoci.

Situace se dá dobře ukázat na modelu See-Think-Do-Care od Avinashe Kaushika. Většina online obchodů se pořád soustředí jen na samotný prodej (z pohledu zákazníka nákup) – tedy fáze Do.

Využitím výkonnostního marketingu lákají potenciální zákazníky přímo k nákupu produktu nebo služby a snaží se ho přesvědčit, aby ihned nakoupil právě u nich.

Předimplementační příprava pomůže definovat, poznat a pochopit ostatní fáze See (jaký je podnět pro to, aby si zákazník uvědomil svůj problém a začal na něj hledat řešení) a Think (fáze, kdy zákazník přemýšlí o tom, jakými způsoby své problémy může řešit). Toto porozumění pomáhá do budoucna zlepšit i prodeje ve fázích Do a Care.

Rohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějíSTDC model od Avinashe Kaushika

Příkladem mohou být e-shopy s erotickými pomůckami – častou obavou jejich zákazníků je diskrétnost (aby zboží nedorazilo s obrovským nápisem sexshop). Dnes už většina z těchto firem anonymitu dodržuje, dlouholetá praxe však byla opačná. Bez zájmu o potřeby svých zákazníků by na to nemusely nikdy přijít.

S tím souvisí jeden z nejčastějších problémů – majitelé nebo ředitelé e-shopů si myslí, že o svých zákaznících vědí všechno. Kvůli svému přesvědčení nechtějí platit desetitisíce analytikům za to, aby u zákazníků ověřovali, jestli jsou jejich očekávání pravdivá.

Příklad z praxe

Jako příklad z naší praxe můžeme uvést nejmenovanou B2B firmu, která si nechala vyvinout aplikaci a všem zákazníkům rozdala tablety, aby s ní mohli pracovat. Nevyužíval ji však téměř nikdo.

Marketingové oddělení na základě svých pocitů dospělo k závěru, že odběratelé jejich společnosti jsou starší lidé, kteří neumí používat ani e-mail, a proto aplikaci ignorují.

Když jsme se začali ptát jejich zákazníků, proč tomu tak je, uvedli několik důvodů, které byly zcela odlišné od předpokladů marketingového oddělení firmy.

Vyhledávání nabízelo špatné výsledky, uživatelé neviděli dostupnost zboží na skladě a nedokázali najít svoje individuální ceny, takže reálně nevěděli, za kolik nakupují. Zákazníci tak raději nadále dělali objednávky po telefonu, čemuž se firma chtěla pomocí aplikace vyhnout.

Potřeby zákazníků a chování konkurence se mění v čase

Podobných případů se v praxi děje hodně, bez toho, aby si to e-shopy a jejich marketingová oddělení uvědomovaly. Stejně tak to, že potřeby zákazníků a chování konkurence se mění v čase. Související výzkum je proto pro daný segment zboží nutné dělat alespoň jednou ročně.

To se týká zejména velkých e-shopů se širokou nabídkou produktů a různými cílovými skupinami – což je pochopitelné. Například Alza se svým záběrem produktů musí zákazníky segmentovat a až následně může zkoumat jejich nákupní chování.

Obdobná situace ovšem nastává i při úzkém zaměření e-shopu.

Příkladem jsou prodejci krmiv, kteří se při výzkumu potřeb a chování musí zaměřit zvlášť na majitele psů, koček či rybiček. A ani tak segmentace nemusí být konečná.

Pejskaře je vhodné dále rozdělit na velké a malé psy, protože majitelé těch velkých potřebují nakupovat velké objemy krmiva, které se zákazníkovi nemusí chtít nosit, nebo třicetikilový pytel ani neunesou.

U malých psů je ovšem situace jiná.

Více o špatně nastavených očekáváních jsme psali v EXECu 6 věnujícímu se oblasti výkonnostního marketingu.

Rohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějí

Předimplementační fáze je v rámci vývoje nové platformy hodně široká (viz rámeček níže). Pozitivní zprávou je, že část těchto dat e-shopy mají, protože chování zákazníků nějakým způsobem sledují. Například pomocí analytických nástrojů na současné platformě, vypomáhat si mohou dotazníky nebo ověřováním různých hypotéz pomocí A/B testování.

Skvělým zdrojem informací o zákaznících jsou dále prodavači z kamenných prodejen, protože vědí, na co se zákazníci ptají a jaké problémy řeší.

Množství informací a způsobů, jak je získat, ovlivňuje i dobu trvání této fáze – typicky na úrovni 6 až 9 měsíců. Celý proces kvůli tomu dohromady vyjde i na milion korun.

Investice se však vyplatí, a to zejména z dlouhodobého hlediska.

Většina majitelů e-shopů však upřednostňuje rychlá řešení. Chtějí udělat něco malého, vidět, že to funguje a na základě toho dále iterovat. To však s předimplementačním výzkumem nejde. Někdy přitom jde (na první pohled) o malá a jednoduchá řešení – například, když Rohlík.

cz implementoval checkbox na zboží (ne)obsahující palmový olej. I za tímhle malým boxíkem stojí hodně práce na pozadí. Výzkum a zjišťování informací o desítkách tisících kusech zboží, jestli tenhle olej obsahují a jejich následnou filtraci, což souviselo i s vysokými náklady na práci programátorů.

Zároveň však řeší reálné potřeby zákazníka.

Rohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějíOblasti, které zahrnuje předimplementační fáze

Poznání zákazníka pomáhá otevřít oči napříč celým byznysem, a to nejen při budování e-shopové platformy.

Klasickým příkladem je marketing a související nastavení celé komunikace, obsahu či témat. Ovlivnit může však i logistiku, prodejny či typ nabízeného zboží a služeb.

Pokud je e-shop zároveň výrobcem, může nabyté znalosti o zákazníkovi implementovat přímo do produktu.

Příkladem z praxe je doručování ledniček – jeden z e-shopů kdysi zavedl službu, že při převzetí nové ledničky zákazníkem zároveň starou odveze a nechá ekologicky zlikvidovat. Problémem bylo, že zákazník musel se starou lednicí čekat před domem a novou si do bytu vynést sám.

I když byli ekologicky přemýšlející lidi ochotni za službu zaplatit, nikdo službu nevyužíval, protože to pro ně nebylo pohodlné. Dnes už e-shopy nabízejí vynesení či instalaci běžně, přičemž inovace podobného druhu vznikají často na základě hlubokých výzkumů přání zákazníků.

Budete mít zájem:  Jak si vybrat hormonální antikoncepci?

Výzkum chování zákazníků existuje dlouhodobě, do e-commerce se však u nás dostává až v posledních letech. Trend přichází shora od největších hráčů na trhu a postupně se do výzkumů začínají pouštět i menší e-shopy. V rámci trhu jde o přirozený vývoj. Podobně jako jsou dnešním standardem wireframy, které před šesti lety nevyužíval téměř nikdo.

Pomyslné nůžky v oblasti předimplementace jsou však pořád hodně rozevřené. Většina e-shopů pořád řeší jen výkonnostní marketing a dokud nenarazí na jeho limity, nemají motivaci do výzkumu investovat. Z dlouhodobého hlediska jde o cestu do pekel. Investice do výzkumů se budou nadále zvyšovat a to i s tím, jak se budou zvyšovat ceny za tvorbu e-shopů.

Hlavní důvody vidíme dva:

  1. Snižování relativní ceny výzkumu. Před třemi lety stál velký e-shop na míru v průměru 500 tisíc korun, 300 tisíc navíc by nikdo na výzkum pochopitelně nedal.

    Dnes se sumy za e-shopová řešení pohybují ve vyšších milionech, investovat tak statisíce do předimplementační fáze už není takový problém.

  2. Investovat 10 milionů do e-shopu bez kvalitní předimplementační fáze může přinést riziko jeho poimplementačního předělávání.

    Což nebude chtít riskovat nikdo „jen“ kvůli neochotě investovat 300 tisíc korun do úvodního výzkumu.

Jak poznat své zákazníky do hloubky

Některé agentury nabízejí služby na vypracování jednotlivých částí předimplementační fáze. Když však nechce e-shop přípravu podcenit a své zákazníky chce poznat opravdu dobře a do hloubky, má v zásadě na výběr čtyři možnosti. První je vlastní in-house tým, což je však vzhledem k vysokým nákladům pro většinu e-shopů neproveditelné.

Další možností je využít služby freelancerů. Výhodou je, že na všechny potřebné oblasti existuje dostatek expertů. Tenhle druh spolupráce však přináší řadu nevýhod. Mezi největší patří množství energie (a peněz) investovaných do projektového řízení a koordinace práce třetích stran, protože každý z freelancerů řeší jen úzce definovanou oblast.

E-shopyjsou zaneprázdněny skladem, logistikou, zaměstnanci, financemi či zákazníky, a nemají proto čas koordinovat dalších 5 freelancerů. Jejich doporučení navíc mohou být protichůdná. Běžný majitel e-shopu se nedokáže rozhodnout, zda má mít na podobu e-shopu větší vliv analýza od UX odborníka, nebo doporučení od SEO specialisty.

Spoléhat na svoje pocity a domněnky se nevyplácí.

Majitelé e-shopů mají 4 možnosti

V případě, že chce e-shop na nákladech za výzkum ušetřit, je nejlevnějším řešením udělat si ho sám. Například majitel e-shopu může vyrazit na prodejnu a začít se zákazníků ptát na výše zmiňované detaily o jejich nákupním chování.

Výsledky však budou s největší pravděpodobností výrazně zkreslené, protože kvůli nedostatečné odbornosti v oblasti dotazování může pokládat špatně formulované či návodné otázky. To vede k formulaci chybných závěrů, které se pak implementují do nového e-shopu. Což může vést třeba i k poklesu konverzního poměru.

A i když jsou data správná, běžný majitel e-shopu se nedokáže rozhodnout, co s těmito daty dělat. Platí však, že alespoň nějaká data jsou lepší než žádná data.

Jako nejlepší řešení vidíme nechat celou předimplementační fázi vypracovat od jednoho týmu, ve kterém se lidi znají a navzájem vědí, jak pracují.

A v ideálním případě rovnou se stejným týmem pokračovat v implementační a poimplementační fázi. Díky své expertize se v případě problémů mohou přes stůl domluvit na tom, které z nabízených řešení bude nejlepší.

Díky spolupráci s třetí stranou zároveň odpadá starost o projektový management.

Ignorovat přípravu se nevyplácí

Když už se e-shopy pouštějí do stavby e-shopu na míru, neměly by přitom ignorovat předimplementační fázi. To je ovšem běžnou praxí i větších hráčů na trhu.

Přesvědčení, že svoje zákazníky znají dobře a dokážou jim nabídnout přesně to, co potřebují, je často chybné.

Kvůli tomu dochází k podcenění přípravy a obrovským nákladům po implementaci nového řešení, protože je nutné jej často předělávat.

Situaci se dá předejít kvalitní přípravou a výzkumem ještě předtím, než programátoři napíšou jediný řádek kódu. Ze začátku to sice zvyšuje náklady na celou investici do nového řešení, z dlouhodobého hlediska však přináší úspory a zároveň větší zisky – protože budou opravdu vědět, co jejich zákazníci chtějí a jaké problémy řeší.

Tento článek vyšel v e-commerce magazínu EXEC č. 8. Celé číslo je zaměřené na stavbu a rozvoj e-shopů, včetně předimplementační fáze, výběru dodavatele nového e-shopu a otázky, co dělat, když krabicové řešení už nestačí vašim potřebám.

Otevřít magazín EXEC č. 8

Brčko k pití opravdu nepotřebujete, říká gastro podnikatel | Dobrá chuť

Podnikatel Dušan Mrozek (57) byl dlouhou dobu mužem stojícím za značkou Marks & Spencer v Česku. V britském řetězci se mu tehdy zalíbil obchod s kvalitními potravinami, a tak se rozhodl, že je Čechům nabídne ve vlastním supermarketu. Ve 12 pobočkách řetězce DELMART prodává lokální potraviny a delikatesy z Francie, Itálie, Španělska nebo Nizozemska.

Usazen v zasedací místnosti v Čestlicích, působí byznysmen Dušan Mrozek velmi suverénně.

Popíjí vodu z papírového kelímku a své odpovědi formuluje tak, že občas zapochybuji, zda náhodou neděláme rozhovor do televizního pořadu Kotel.

Když podnikatel zjistí, že jsem věrná zákaznice DELMARTu, kam chodím občas poobědvat salát a nakoupit třicetiměsíční goudu nebo pomazánku z makrely, přidá k sebevědomé odpovědi i lehký úsměv.

Rohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějíRohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějí

„Vůbec se tu nevede normální ozdravná osvěta – lidi, žijte normálně. A jak říká klasik, jezte do polosyta, pijte do polopita.

Nepřehánějte to,“ říká Dušan Mrozek v rozhovoru pro Esprit LN na téma ekologie, které ho hodně pálí. V interview podnikatel také prozradil, že svou kariéru nastartoval na začátku 90.

let prodejem jablek a zinku nebo že bistra, v nichž dnes připravuje hamburgery i čerstvé saláty, původně pro svůj DELMART vůbec nezamýšlel.

Letos uběhlo pět let od otevření první prodejny DELMART. Jak jste je oslavil?Pracovně. V létě jsme totiž otevřeli novou prodejnu, větší formát s pekárnou, v Arkádách Pankrác. Byla to naše jedenáctá pobočka. Vidím za sebou spoustu práce – a také spoustu chyb.

Pár věcí se povedlo, ale hlavně si dávám v hlavě dohromady, kam byznys dál nasměrovat, co by bylo dobré ještě zlepšit. Protože maloobchodní prodej je de facto dennodenní kontakt se zákazníkem, takže změny jsou u nás v podstatě permanentní.

A kdo chvíli stál, už stojí opodál.

Je pravda, že jste po revoluci dovážel baterie Varta?Ano, to bylo hned po listopadu ’89. Tenkrát jsme byli čtyři společníci a dělali jsme obchod všeho druhu.

V pondělí jsme vyváželi jablka do Nizozemska, v úterý exportovali zinek z Mongolska do Británie…

Jednou nám zavolal pán a řekl, že je obchodní ředitel firmy Varta pro divizi spotřebních baterií – a jestli bychom s ním nechtěli spolupracovat. Tak jsme začali prodávat i běžné spotřební baterie do elektroniky.

Podnikatel Dušan Mrozek žije v Průhonicích a má dvě dospělé dcery. Michaela studuje genetiku, starší Karolína je modelka, která se kromě české reklamy na vodu Mattoni, objevila v kampani značky Calvin Klein nebo na přehlídkách domu Chanel. Kromě modelingu zastává Karolína Mrozková funkci manažerky v mezinárodní investiční společnosti White Star Capital.

Jak na tohle období vzpomínáte? Udělal byste dnes něco jinak?Asi ne. Ale člověk samozřejmě přemýšlí, co by mohlo, kdyby bylo. Dokonce jsme zvažovali, jestli nezaložíme investiční privatizační fond, což ve své době byla obrovská tržní příležitost – i zdroj velkých zlodějen a podvodů na běžných lidech. Takže bych neměnil.

Člověk nemá spekulovat. Já jsem se rozhodl jít směrem obchodu – a ten mě baví. Mojí nátuře vyhovuje řídit byznys podle přání zákazníka, ne podle toho, co si vybojuji u politiků nebo co si vyhádám v parlamentu, nedejbože zkorumpuji na státních zakázkách.

Možná to není nejrychlejší cesta ke zbohatnutí, ale připadá mi, že tak se má dělat podnikání.

Jak jste se dostal k maloobchodu?Náhodou. Někdy v roce 1992 měl známý české zastoupení Levi Strauss. Zeptal se mě, jestli nevím o někom, kdo by chtěl mít v Česku jeho prodejnu. Chvíli jsem přemýšlel a pak jsem řekl, že já.

V roce 1996 jsem začal spolupracovat s Marks & Spencer, což tehdy byly také stále ještě oděvy. S prodejem potravin začal M&S až v roce 2004, a tím jsem k prodejům oděvů přidal i potravinovou sekci.

V ní jsem nakonec našel větší zalíbení.

Proč jste M&S opustil?Začínal jsem u nich jako čistá franšíza, ale v roce 2008 mě oslovili, jestli s nimi nechci udělat joint venture. Součástí těchto smluv byla podmínka, že mě mohou po několika letech vykoupit, což ve finále udělali.

Nezlobí se na vás dnes bývalí kolegové z M&S kvůli DELMARTu?Já jsem žádný smluvní závazek neporušil. Co dělám ve svém volném čase a mimo struktury M&S, je má soukromá záležitost. Nikomu po tom nic není. Navíc dodnes udržuji s několika lidmi z M&S přátelské vztahy. Osten tam není ani z jedné, ani z druhé strany.

Kdy přišly myšlenky na DELMART?

Sales ve startupech #4: Proč je dobré dělat změny? 12 startupů, kterým se to vyplatilo

Změna je život. Když přestanete nakupovat ve své oblíbené pekárně jen proto, že ji přestěhovali o ulici dál, do startupu se radši vůbec nepouštějte. Přizpůsobování se trhu a změny jsou na denním pořádku. Mít dokonalý produkt, který se neprodává, vám na chleba nevydělá.

Naslouchejte zákazníkům, testujte různé verze a služby, slevte ze svých nastavení, a když je něco úplně špatně, začněte znovu. Právě to vás může vyšvihnout k novému úspěchu. Podívejte se na 12 konkrétních startupů a projektů, kterým se změnit směr osvědčilo. Někdy i radikálně.

Rohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějí

Úspěšnost uzavřených obchodů může ovlivňovat také to, jak máte nastavené procesy. Čím složitější proces, tím složitější je i uzavíraní dealů. Jak se na tom poučili v TeskaLabs, nám prozradil Tervel Sopov: „Vysledovali jsme, že během obchodního cyklu přijdeme do styku minimálně se třemi různými skupinami lidí.

Pouhá změna pořadí, ve kterém jsme tyto lidi oslovovali, nám více než ztrojnásobila úspěšnost úvodních schůzek.” A jak na to přišli? „Prvních pár měsíců jsme měli pocit, že nejsme úplně správně pochopeni. Proces jsme proto krok za krokem upravovali metodou pokus, měření a vyhodnocení ve stylu lean startup.

A najednou to fungovalo,” vysvětluje Tervel.

TIP redakce: Jednoduchost sales procesu oceníte při rozšiřovaní týmu o nové obchodníky.

2. Nikdy neříkejte nikdy

Protože nakonec k tomu stejně dojde. Své o tom ví i v Asymbu. Když začali prodávat mobilní aplikace pro e-shopy, řekli si, že nikdy nepřistoupí na měsíční platby. Bylo to pro ně moc složité a nechtěli se do toho pouštět.

Vydrželo jim to pár měsíců. Když přišli na to, že se zbytečně obírají o business, přizpůsobili se. „Zpětně, jsme pak museli obvolávat několik set klientů, kteří nám produkt odmítali jen proto, že jsme neměli měsíční platby.

Tato změna, byla rozhodně trefou do černého,“ řekl nám David Janeček.

3. Naslouchejte zákazníkům, funguje to

V minulém díle jsme psali o tom, že se klienti velkých inovací bojí a nechtějí být první, kdo je vyzkouší. Někdy proto musí hora k Mohamedovi. Zjistěte, kde jsou ochotní slevit zákazníci, a najděte průnik.

Podobná strategie zafungovala projektu Flatio, a to jak k ní dospěli, nám řekl zakladatel Radim Rezek: „Lidé jsou zvyklí pronajímat online hotely, u dlouhodobých pronájmů to byl pro majitele bytů i nájemce velký šok. Proto jsme se rozhodli změnit směřování. Z dlouhodobých pronájmů jsme přešli na střednědobé.

Museli jsme zahájit novou komunikaci s majiteli, upravit web, vytvořit novou landing page. Výsledkem je o 100 % více akvizic. Produkt se stal uchopitelnějším pro samotný tým a odráží se to i na obchodu.”

Přečtěte si také: Jak prodat inovativní produkt, když se ho klienti bojí?

Většina startupů myslí hodně globálně. Pokud se dobře nepřipravíte, obchodování na zahraničních trzích vás může překvapit. Zakladatel Reservio, Boris Bošiak nám potvrdil, že vstup na mezinárodní trhy pro ně byla největší lekce.

„Je obrovský rozdíl obsloužit zákazníka v USA, kde mají vysoké nároky, zatímco v Brazílii služby zažívají svůj první boom. Není to jen o tom najmout si tlumočníka a přeložit texty. Museli jsme poznávat odlišné kulturní zvyklosti, zjišťovat jestli je daný trh vůbec připraven, jaké mají nároky a technické možnosti.

A tomu všemu jsme přizpůsobovali i samotný produkt.“

TIP redakce: Neznalost kulturních rozdílů může potenciální business docela zkomplikovat. Doporučujeme znát těchto 10 věcí, které nedělejte v cizích zemích.

5. Klasický sales nám nefungoval, teď nemáme žádného obchodníka

Navolat kontakty, sjednat schůzku a domluvit deal. Klasický sales model, který zná téměř každá firma, nemusí zafungovat u všech startupů. Ve Smartsupp se takto trápili hodnou chvíli. „Trvalo asi rok, než nám došlo, že klasickým salesem pouze ztrácíme čas.

Máme příliš nízkou cenu produktu. Pro nás je mnohem efektivnější jej šířit jinými kanály. Mailing, cally a schůzky jsme přeorientovali čistě na online marketing a funguje nám to skvěle,“ sdílí s námi svou zkušenost Vladimír Šandera.

A jaké je tedy jejich poučení? Ne pro každý produkt je efektivní dělat sales.

6. Sledujte trendy a rychle reagujte

Rohlik.cz velmi rychle zareagoval na aktuální trend – bojkotování palmového oleje ve výrobcích, které nakupujeme.

V republice se spustila vlna odporu, lidé přestali nakupovat potraviny s palmovým olejem a začali zkoumat etikety. Rohlik.cz se rozhodl jim tuto práci ulehčit a v e-shopu přidal filtrovací okénko „neobsahuje palmový olej“.

Za nás hezká ukázka toho, jak malá změna udělá hodně ve vztahu k zákazníkovi a může pomoct obchodu.

7. Je vaše vize složitá? Částkujte ji   

Vaše vize je velká, cíle ambiciózní a jediný, kdo je skutečně chápe, jste vy společně s pár dalšími nadšenci. Když trh není připraven, nesmíte na něj příliš zhurta. Dlouhodobým cílem Videoflotu bylo od začátku vytvořit globální videoprodukční ekosystém.

Rozhodli se však postupovat po menších krocích a zatím spustili první z plánovaných modulů  marketplace. Zakladatel David Spáčil nám vysvětlil své důvody. „Dělat moc rozsáhlý projekt v pár lidech s omezenými financemi bylo příliš náročné. Osvědčilo se nám začít malou částí té finální myšlenky.

Když vidíme, že se ujala a sama si na sebe vydělává, přidáváme další části. Naší vize globálního marketu se však nevzdáváme, a až bude trh připraven, bude to pecka.“

Úspěchu někdy předchází velké pády a radikální změny. Nevyhovující byznys model několikrát měnil i ZOOT. Dnes lovebrand, jakým by se nestal bez odvahy měnit nefungující. Začínali v roce 2010 a původně plánovali být něco jako sociální sítí.

Pak chtěli ladit fashion kousky lidem dle jejich profilu. Ani to nevyšlo, zjistili, že ty kousky nemají kde hledat. A tak vznikl e-shop s originálními kousky módy, který dnes milují všichni fashion nadšenci.

Holt, připravte se na to, že někdy si na svou slávu budete muset počkat.

9. Řešili jsme drobný problém a dnes máme startup

Někdo nosí myšlenku na svůj startup v hlavě několik let. Někdo ráno ještě neví, že večer bude o vlastním startupu uvažovat. Zakladatelé HUGportu také původně neplánovali nic zakládat.

„Potřebovali jsme nějak zprovoznit promítaní na naši obrazovku. Oběhli jsme si trh a zjistili, že současná řešení jsou příšerná, drahá a nevyhovující.

Tak jsme si vymysleli vlastní, přes víkend,“ vysvětluje, co je za jejich vznikem, Lukáš Daněk.

10. Když klienti, nechápou, co prodáváte, prodejte to jinak

Těžko prodat něco, čemu zákazníci nerozumí. Prodejci služeb, aplikací a jiných neuchopitelných věcí vědí, o čem mluvíme. Lidé z projektu Vysvětli.

cz se nejdříve snažili firmám prodávat workshopy, výsledkem kterých byla infografika či animace, které vysvětlí jejich produkt. „Prodej nám ze začátku nefungoval. Tak jsme to celé otočili.

Teď prodáváme animace, které jsou pro zákazníky mnohem lépe uchopitelné. A pak přijdeme do firmy a uděláme workshop,“ vysvětluje Michal Andera.

11. Zahodit 2 roky práce nebylo snadné, zato účinné

V týmu Psaní Hravě chtěli mít svou aplikaci vymazlenou do posledního detailu. Na dokonalém vizuálu, perfektní technické, ale i uživatelské stránce pracovali téměř 2 roky. Pak zjistili, že zákazníka tyto věci kolem moc nezajímají.

„Udělali jsme tlustou čáru a začínali téměř úplně od začátku. Byli v tom peníze, spousta času a energie. Jeli jsme však dál a za půl roku byla hotová nová funkční verze,“ říká Linda Nezhybová.

A jaká je jejich rada? „Nečekejte na dokonalost a detaily laďte za pochodu.“

TIP redakce: Víme, že obchodníci se s administrativou moc nekamarádí. Taky ji moc nemusíme. Zkuste se naučit psát všemi deseti a hned to půjde snáz. Doporučujeme vyzkoušet zábavnou formu s Psaní Hravě.cz. 

12. Z obyčejné aplikace se stal intuitivní pokladní systém

Úspěšně rozvíjející se startup Storyous původně vznikl jako další aplikace zaměřená na hodnocení restaurací.

Její zakladatelé postupem času přišli na to, že majitelům restaurací, zejména těch menších, chybí funkční pokladní systém. Chytli se obchodní příležitosti a vytvořili moderní cloudové řešení, se kterým dnes úspěšně expandují do zahraničí.

Pro nás jsou jasným důkazem toho, že když budete otevřeni změnám, trh vás nasměruje tím správním směrem.

Ano, změna je život. Když vám sales nefunguje, nebojte se ji udělat a přizpůsobit se trhu. Vždy se však u toho držte svých hodnot. Tak to děláme my v BusinessAnimals.cz.

Chcete potraviny bez palmového oleje? E-shop Rohlik.cz má zaškrtávátko

Zaškrtávátko je vlevo dole.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Zdroj | Printscreen webu Rohlik.cz

Běžnému spotřebiteli by se mohlo zdát, že je mnohem snazší najít potraviny obsahující palmový či palmojádrový olej, než opačně. Objevuje se i v potravinách, kde byste ho nečekali. Třeba v kojeneckém mléce nebo listovém těstě. Luštění drobného písma na etikách je frustrující a leckoho může od nákupu potravin bez palmového oleje odradit. Potravinový e-shop Rohlik.cz zavedl jednoduchý „checkbox“, lidově zaškrtávátko, které odfiltruje ze sortimentu vše, co palmový olej obsahuje.

Rohlík.cz si nejprve mezi spotřebiteli provedl jednoduchý dotazníkový průzkum. Odpovědi dostal od více než pěti tisíc lidí, z nichž se 95 % snaží palmovému oleji z nějakého důvodu vyhýbat.

Je pravděpodobné, že takto vysoké výsledky budou dány tím, že se dotazník šířil prostřednictvím sociálních sítí hodně mezi lidmi, kteří palmový olej kupovat nechtějí.

Nicméně i tak to Rohlik vyhodnotil, že má smysl věnovat trochu času naprogramování filtru.

Lidé v dotazníku uváděli, že nejčastější důvod snahy, proč se vyhýbají palmovému oleji, je environmentální (89 %), dále že palmový olej je nezdravý (58 %) a další významný důvod byl, že zákazníci považují potraviny s palmovým olejem za méně kvalitní (32 %). Důvody se u některých lidí vzájemně kombinují.

Přečtěte si článek Ekologická odtučňovací kúra: Jak se vyhnout palmovému oleji O přítomnost palmového oleje se zajímají nejčastěji rodiče malých dětí. Zájem o dětskou výživu bez něj narostl během pár týdnů o stovky procent

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Foto | Maria Chavdarova Mavrona / Shutterstock.com

Jak za Rohlik.cz říká Adéla Flejšarová, za několik týdnů, co je zaškrtávátko k dispozici, jej využilo 22 % zákazníků, řádově nižší desetitisíce lidí. Lidé s tímto filtrem nejčastěji nakupují v sekci sladké a slané, dále v dětské výživě, čokolády a pečivo.

„Co se týče prodejů, tak strmý růst jsme zaznamenali u značky dětské výživy Babybio, která je bezpalmová a také ji tak Rohlik promuje.

U ní je nárůst o stovky procent v posledních týdnech, i přesto, že je to spíše prémiová a docela drahá značka,“ říká Adéla Flejšarová.

Proč se Rohlik.cz rozhodl usnadnit vyhledávání potravin bez palmového oleje? “Větší zájem o potraviny bez palmového tuku pozorujeme už několik měsíců, hodně se ozývají rodiče malých dětí, kteří logicky zkoumají etikety nejvíc pečlivě. V kamenném supermarketu nic jiného nezbývá, na internetu to naštěstí jde bez luštění etiket,” vysvětluje obchodní ředitel Rohlik.cz Tomáš Jeřábek. Podle údajů Rohliku lidé v souvislosti s palmovým olejem řeší hlavně dva problémy: nedostatek produktů bez palmového oleje a zdlouhavé zkoumání etiket. Ten druhý problém Rohlik tedy vyřešil.

Co ostatní internetové supermarkety? David Zúbek ze Z-Marketu říká, že i jeho obchod uvažuje o podobné úpravě. Na odpověď od iTesco čekáme.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

reklama

Palmový olej je téma. Potraviny bez něj si filtruje pětina zákazníků Rohlik.cz

Možnosti vyfiltrovat si potraviny bez palmového oleje využívá 19 % zákazníků online supermarketu Rohlik.cz. Obchod proto dále rozšiřuje jejich nabídku. A to především u dětské výživy a v kategorii sladkostí a slaných dobrot, kde lidé filtr používají nejčastěji. Poptávce vycházejí vstříc výrobci, kteří postupně nahrazují palmový olej jeho alternativami.

Zavedení filtru „bez palmového oleje” předcházel rozsáhlý průzkum. „Anketu vyplnilo přes 5000 lidí, kteří dali téměř jednomyslně najevo, že je pro ně důležité kupovat potraviny bez palmového oleje.

Zavedli jsme proto filtr, díky kterému si mohou na jedno kliknutí zobrazit pouze potraviny, které ho neobsahují.

Využívanost filtru je pro nás důkazem, že nejde o krátkodobý trend, ale o problém, který zákazníci řeší při každém svém nákupu,” vysvětluje Tomáš Jeřábek, obchodní ředitel Rohlik.cz.

Nejvíce zákazníci filtr využívají při nákupech v těchto kategoriích:

  • dětská výživa
  • sušenky a čokotyčinky
  • čokoláda
  • pečivo
  • chipsy a snacky

„Průběžně vyhledáváme bezpalmové alternativy k oblíbeným potravinám. Také nám vycházejí vstříc sami výrobci. Někteří totiž palmový tuk postupně nahrazují.

V posledních měsících mizí postupně palmový olej ze složení například u čokolád Milka, není už v Bebe Brumík nebo v cereáliích Emco nebo Mixit.cz.

Předpokládáme, že tento trend bude i nadále pokračovat, protože je změna výroby náročná a trvá déle,” dodává Tomáš Jeřábek a slibuje tak více bezpalmového sortimentu.

Nejprodávanější potraviny bez palmového oleje:

Dětská výživa:

Křupky – https://www.rohlik.cz/729507-kukuricne-tycky

Piškoty – https://www.rohlik.cz/1305573-piskoty-bezlepkove

Příkrm – https://www.rohlik.cz/722463-hame-hamanek-jahodovy

Sušenky a čokotyčinky

Piškoty – https://www.rohlik.cz/1294711-sedita-kulate-piskoty

Brumík – https://www.rohlik.cz/719867-opavia-bebe-brumik-cokoladova-napln

Bebe Dobré ráno – https://www.rohlik.cz/1290121-opavia-bebe-dobre-rano-kakaove-cerealni-susenky-s-cokoladovymi-pecickami

Čokolády

Milka – https://www.rohlik.cz/719595-milka-mlecna-cokolada-z-alpskeho-mleka

Viviani hořká čoko – https://www.rohlik.cz/1287119-mlecna-cokolada-vivani-bio

Toblerone – https://www.rohlik.cz/720741-toblerone-svycarska-mlecna-cokolada-s-medovo-mandlovym-nugatem

Chipsy a snacky

Kukuřičné tyčky – https://www.rohlik.cz/729507-kukuricne-tycky

Bohemia Chips – https://www.rohlik.cz/878609-bohemia-chips-jemne-solene

Grissini – https://www.rohlik.cz/962389-granforno-grissini-slane-tycinky-s-extra-panenskym-olivovym-olejem

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector