Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

Výjimečnost bulharských vín byla potvrzena  japonskými vědci, kteří dlouholetým výzkumem zjistili, že obsah resveratrolu a dalších antioxidativních látek je v bulharských vínech bezkonkurenčně nejvyšší na světě.

Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

7 benefitů  červeného vína

  • Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
  • Reguluje obsah cukru v krvi
  • Snižuje cholesterol
  • Snižuje riziko srdečních příhod
  • Snižuje riziko mrtvice
  • Působí antibakteriálně a antivirově
  • Působí proti vzniku Alzheimerovy choroby

Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

Zdroje RESVERATROLU

Vinné hrozny, zelený čaj, borůvky, kakaové boby, červené víno, arašídy, pistácie, vlašské ořechy, rybíz.

Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

PŮSOBENÍ RESVERATROLU

  • Zvyšuje obranyschopnost organismu
  • Zmírňuje projevy alergií
  • Podporuje správnou funkci plic
  • Silný přírodní antioxidant
  • Blahodárný vliv na kardiovaskulární systém
  • Pomáhá regulovat HDL a LDL cholesterol
  • Zvyšuje citlivost na inzulín
  • Zmírňuje zánětlivé procesy v organismu
  • Snižuje krevní tlak

Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

RESVERATROL JE

  • Antioxidant
  • Protizánětlivý
  • Antibakteriální
  • Protivirový

Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

Resveratrol je nejlepší ve sklenceResveratrol se skvěle vstřebává do těla přímo z červeného vína.

Doporučujeme:MERUL RESERVA Cabernet Sauvignon, Vinařství Rumelia.Toto víno obsahuje největší podíl resveratoru a dalších antioxidantů. Zdroj Vinařství Rumelia  a výzkum japonských  vědců 2019

BULHARSKÉ VÍNO PROSPĚŠNÉ ZDRAVÍ – VÝZKUMMáme k dispozici detailní výsledky slovensko-bulharského výzkumu, který poukazuje antioxidační kapacity dle zkoumaných rozborů FRAP, TEAC a DPPH a to nejen u červených, ale i bílých vín z různých bulharských regionů. Výběr vzorků do výzkumu byl náhodný a z různých ročníků.

  • Dle FRAP rozboru dosahují nejvyšších hodnot oproti běžným hodnotám hlavně odrůda Cabernet Sauvignon (až 13,537 µl oproti běžné ø hodnotě 0,953 µl) – tedy více jak 14,2 x více. Podobných hodnot dosahují i odrůdy Merlot, či původní odrůdy jako je Mavrud či Melnik. U bílých vín vedou odrůdy Tamyanka (až 4,014 537 µl oproti běžné ø hodnotě 0,258 µl) či Traminer, ale i Chardonnay dosahuje velmi slušných hodnot.
  • Dle TEAC rozboru (obsah fenolických látek)  jsou hodnoty u některých výše zmíněných odrůd dokonce 27x vyšší oproti běžné ø hodnotě. Dle  DPPH rozborů též nejvíce antioxidantů obsahuje hlavně Cabernet Sauvignon, Mavrud, Melnik a Merlot.
  • Tyto naše podklady však plně nereflektují výsledky například japonského výzkumu, který u některých odebraných vzorků naměřil hodnoty 20x vyšší než je světový průměr a u vín, které obsahují i esenciální růžový olej dosahují i 100x vyšší hodnoty!
  • Přestože bílá vína nebo některé odrůdy nedosahují tak extrémně rozdílných hodnot oproti běžnému světovému průměru, je třeba mít na paměti, že veškerá vína z vinařských regionů v Bulharsku mají všeobecně výrazně vyšší hodnoty, ať více či méně.
  • Není jasné, proč tomu tak je, dle daných výzkumů a odborných názorů je to prostě zásluhou místního terroir- tedy souhrnem všech klimatických hodnot této země, ať se jedná o místní geologické podloží, srážky, nadmořskou výšku či tradice země, zahrnující  přístup místních k péči o půdu, způsob stravování a životní styl všeobecně.
  • Jak působí antioxidanty na Váš organismus?
  • SRDCE –  Resveratrol  a dalších antioxidativní látky (další  flavonoidy), jež jsou základním parametrem určujícím antioxidativní účinky vína, jsou prokazatelnou prevencí rakoviny, prevencí nemocí oběhového ústrojí- hypertenze , hypotenze a hlavně arytmie, předchází tím velmi významně infarktu myokardu, cukrovce a většině metabolických nemocí, jež jsou civilizačními chorobami. Patří mezi ně i nerovnováha ve funkci jater i dalších žláz s vnitřní sekrecí.
  • TRÁVENÍ – nejen že víno samo o sobě nutí člověka správně kombinovat víno s jídlem a tím napomáhá rovnováze v lidském organismu, zároveň ničí bakteriální infekce trávicího traktu a tím napomáhá vstřebávání živin v trávicím traktu, což je v dnešní době, plné potravin (a nejen jich) plné přídatných, uměle vytvořených látek. Bulhaři dokonale umí kombinovat svá vína s pečlivě vypěstovanými vlastními produkty  do harmonie chuti i zdraví.  Ne nadarmo se říká, že Bulharsko je Francií východu..

HISTORIEV Bulharsku žije na počet obyvatel nejvyšší počet staletých na celém světě.

Dle lékařů za to může kvalitní jogurt a skvělé víno! Podle archeologických výzkumů, které hlavně v posledních letech nabírají na obrátkách, se mohlo Bulharsko stát vůbec první zemí,  kde se začala réva vinná pěstovat a zpracovávat pro výrobu vína.

  Vinice mají své Terroir,  zde se tento francouzský výraz povyšuje na svou maximální úroveň, to, že spousta vinných odrůd došla během vývoje  do maximální kvality.  Dokonce několik světových odrůd  prošlo  přes řeku Maritsa, jež byla malou tržnicí mezi Evropou a Malou Asií.

Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

Vysoký obsah resveratrolu má ve srovnání s bílým především červené víno, protože při jeho fermentaci se používají i slupky z hroznů.

Resveratrol je přirozeně se vyskytující fytoalexin, který se vyznačuje širokou škálou biologických účinků, prospěšných pro lidské tělo.

Resveratrol a jeho historie

Byl poprvé izolován v roce 1940 z kořenů bílé čemeřice (Veratrum grandiflorum) a následně v roce 1963 z kořene rdesna japonského (Polygonum cuspidatum), známé v japonštině jako Ko-jo-kon. Tato rostlina se využívala v tradičně asijské medicíně již po staletí, jako lék na hnisavé dermatitidy, kapavku, hyperlipidemii a favus.

Nicméně tato látka získala svou pozornost až začátkem 90. let a to v souvislosti s tzv. “francouzským paradoxem”.

Termín vznikl na základě studií, ve kterých bylo prokázáno, že výskyt srdečního infarktu byl u obyvatel Francouzka o 40% nižší ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy a to navzdory nadměrné konzumaci jídel se zvýšeným obsahem nasycených tuků. Tento fakt byl připsán pravidelné konzumaci malých dávek červeného vína, bohatého na resveratrol.

Výskyt Resveratrolu a přírodní deriváty

Resveratrol je přítomen v různých druzích rostlin, ovoce a jeho produktech. Nachází se v arašídech, hroznu, borůvkách, malinách, moruši, borovici lesní a hladké, a také ve více než 70 jiných druzích rostlin. Obsah resveratrolu různých zdrojích se značně liší v závislosti na faktorech, jakými jsou klima, odrůdy, plísňové infekce, vinařské postupy a UV záření.

V čem se tedy nachází resveratrol?

  • hrozny (slupka i semena)
  • ořechy
  • červený grep
  • granátová jablka
  • některé druhy drobného bobulovitého ovoce (rybíz, borůvky)
  • kůra borovice černé
  • především kořen křídlatky japonské

Resveratrol a víno

Z vinné révy (Vitis vinifera) byl poprvé izolován v roce 1976 a v roce 1992 byl izolován z červeného vína. Největší množství resveratrolu se nachází v čerstvých slupkách hroznů, kde jeho množství dosahuje 50-100 mg resveratrolu gram slupky, což odpovídá 5-10% jeho hmotnosti.

Vysoký obsah resveratrolu má ve srovnání s bílým především červené víno, protože při jeho fermentaci se používají i slupky z hroznů. Právě v nich se nacházejí zmíněné fenolické látky, mezi jaké patří i resveratrol. Daří se mu zejména v chladných a vlhkých vinicích, protože vyšší obsah resveratrolu ve víně je způsoben i bojem rostlin proti zvýšenému výskytu plísní.

Biologické a chemické vlastnosti resveratrolu

Resveratrol je produkován širokým spektrem rostlin (přibližně 31 rodů), obvykle není přítomen ve velkém množství a je produkován v stresové reakci, jako stresový hormon rostlin. Patří do skupiny tzv.

obranných molekul – fytoalexinů, které ochraňují rostlinu proti mechanickému poranění, patogennímu poškození, při nedostatku živin, během kolísání teploty jakož i proti jiným faktorům životního prostředí, například vystavení ozónu, UV záření a jiných stresorů.

Účinky resveratrolu na naše zdraví

  • chrání srdečně-cévní systém, mimo jiné tím, že snižuje tvorbu “špatného” LDL-cholesterolu a zvyšuje tvorbu “dobrého” HDL-cholesterolu
  • má kladný vliv i na plíce, především v případě chronické obstrukční plicní nemoci, ale i při astmatu
  • brání nadměrné srážlivosti krve, je tedy prevencí trombózy
  • má protirakovinné účinky, zpomaluje růst rakovinných buněk, je schopen je i ničit, aktivizuje schopnost regenerace zdravých buněk
  • má protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky
  • má antialergické účinky, protože neutralizuje vylučování histaminu
  • snižuje riziko demence, tedy i riziko vypuknutí Alzheimerovy choroby
  • je efektivním kosmetickým prostředkem, protože brání předčasnému stárnutí, obnovuje kolagenová vlákna, udržuje hladkost a pružnost pokožky
  • zvyšuje odolnost organismu proti stresu
  • je velmi efektivní při retinopatii (poškození sítnice oka) u cukrovkářů a hypertoniků, má blahodárný vliv na zrak

Resveratrol a neplodnost mužů

Resveratrol je látka, kterou si některé rostliny (např. hrozny) produkují jako svou ochranu a posilu pro stresové situace (nejčastěji napadení plísní).

Má různé účinky – podobně jako řada podobných rostlinných látek (alicin – česnek, genistein – sója, katechiny – zelený čaj, kurkumin – kurkuma, emodin – aloe) působí antimikrobiálně a virostaticky a je velmi silný antioxidant (tedy působí protizánětlivě), a k tomu ještě zlepšuje citlivost buněk na inzulín. Na tom by však nebylo nic převratného.

Budete mít zájem:  Nejčastější kožní potíže v létě souvisí s opalováním

Zjistilo se však, že resveratrol umí ještě jednu, dosud u jiných zkoumaných (přírodních i syntetických) látek nevídanou věc. Resveratrol totiž aktivuje a podporuje geny zvané sirtuiny, které hrají důležitou roli při ochraně buněk a jejich genetické informace (DNA).
 

Studie prokázaly, že snížení nadváhy a obezity hraje obrovsky důležitou roli ve vývoji mužské neplodnosti. Stále větší počet studií tak potvrzuje, že resveratrol může pomáhat při mužské neplodnosti.

V jedné studii byla hodnocena kvalita spermatu. Bylo hodnoceno 324 mužů – 73 podvyživených, 82 normální hmotnosti, 95 s nadváhou a 74 obézních mužů.

Cílem této studie bylo zkoumat účinky léčby resveratrolem na pohyblivost a aktivitu spermií u obézních mužů.

Víno jako všelék. 13 důvodů, proč si dát denně skleničku

Průzkumy potvrdily, že lidé, kteří každý den pijí malé množství vína, jsou méně nemocní. Mohou za to jeho antivirotické a antibakteriální účinky. Díky obsahu tříslovin podporuje funkci imunitního systému.

2. Chrání před rakovinou

Víno obsahuje téměř zázračnou látku resveratrol, která chrání před zhoubným bujením buněk. Odborníci tvrdí, že dokáže snížit riziko rakoviny kůže, prsu, plic, jater a střev. Dvě samostatné studie (University of Missouri a School of Medicine) prokázaly, že červené víno může pomoci při léčbě určitých typů rakoviny.

Díky červenému vínu jsou buňky melanomu (nádoru vycházejícího z pigmentotvorných buněk) citlivější na radiační terapii a léčba je tedy účinnější. Opět ale mějte na paměti, že i zde platí méně je více. Bavíme se o denním pití jedné sklenky vína. Neplatí tedy, že vypiji lahev, rakovina nemá šanci.

To by mohlo mít účinky spíše nežádoucí.

3. Udržuje zdravé plíce

Kouříte? Vsaďte tedy na bílé víno. Fenolické látky, které víno obsahuje, ničí škodlivé látky z cigarety. Podle studií dokonce dokáže mírně snížit vliv kouření na organismus. Dvěma decilitry vína ale zlikvidujete „jedy“ jen z jedné cigarety.

4. Zbaví vás stresu

Víno zvyšuje koncentraci „hormonu štěstí“ serotoninu. Serotonin se po napití uvolňuje mnohem lépe u starších lidí, pomáhá zlepšovat jejich fyzické i mentální schopnosti.

Lahvinka vína babičce k narozeninám může mít tedy téměř zázračný efekt. Resveratrol navíc zvyšuje přítok krve a přísun kyslíku do mozku, což může mít vliv na vyšší intelektuální výkonnost a kreativitu.

Sklenka vína povzbudí nervový systém a zbaví vás stresu i únavy.

Stojí za vyzkoušeníJestli chcete s přáteli nebo s partnerem ochutnat lahodný mok z hroznů, které dozrály nedaleko od našich hranic, rozhodně vyzkoušejte některé z maďarských vín. Pokud tápete jaké zvolit, hledejte vína z vinařství Gere, Bock, Csányi, Koch, Maul, Bodri Estate nebo Lajver. Jejich vína získávají na oblibě po celém světě. Zejména ženy ocení svěží aromatická bílá vína anebo sladší odrůdy z oblasti Tokaj. Máte-li ráda bílé víno svěží, ovocné chuti, zkuste  Szekszárd Cuvée Blanc z vinařství Lajver. Méně známé, ale skvělé je také odrůdové bílé víno Cserszegi füszeres z vinařství Koch. Je aromatické, svěží a chutná po exotickém ovoci.Maďarská jedinečná odrůda červeného vína Kadarka z vinařství Gere  je typická svou kořeněnou chutí. Z vinařství Bock ochutnejte víno s označením Magnifico, což je víno ze 100% z odrůdy Merlot. Víno Daniel z vinařství Maul je vyrobené z odrůd Merlot a Cabernet franc. Chutnat bude milovnicím výraznějšího červeného vína plné chuti s ovocným nádechem. 

5. Snižuje riziko Alzheimerovy nemoci

Američtí lékaři zjistili, že jedna až dvě sklenky vína denně dokonce sníží riziko onemocnění Alzheimerovou chrobou až o 23 procent. Může za to opět zmiňovaná látka resveratrol. Ale pozor, přemíra alkoholu naopak zvyšuje riziko demence a poruch mozku.

6. Zlepšuje sexuální život

Další průzkumy prokázaly, že ženy, které si denně dají jednu až dvě „decky“ vína, jsou se svým sexuálním životem spokojenější než abstinentky. Podle kodaňských vědců mají ženy, které denně vypijí skleničku vína, větší šanci na otěhotnění. Víno totiž chrání před infekčními chorobami, které snižují plodnost.

7. Prevence infarktu i cukrovky

Pravidelné pití dobrého vína vám dává až o padesát procent větší šanci, že se vám vyhne infarkt. V případě již prodělaného infarktu se snižuje riziko, že na vás zaútočí znovu. Sklenička denně také snižuje riziko cukrovky.

8. Předchází kornatění tepen

Konzumace vína pomáhá předcházet kornatění tepen a vzniku trombóz. Flavonoidy, které víno také obsahuje, dokonce dokážou rozpustit už vzniklou krevní sraženinu.

9. Chrání vaše zuby

Nedávná studie uveřejněná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry prokazuje, že červené víno může ze zubů odstranit bakterie, které mohou za vznik plaku.

10. Lépe se s ním hubne

Podle studie provedené na univerzitě v Oregonu pití šťávy či vína z červené odrůdy Muscadine může pomoci v boji proti obezitě. Muscadine je odrůda hroznů, která pochází z jihovýchodu Spojených států, ale roste po celém světě. Hrozny obsahují kyselinu ellagovou, která spaluje tuk.

11. Chrání pleť

Díky pravidelnému pití vína bude vaše pleť zdravější a odolnější proti účinkům slunečních paprsků, které jsou hlavním viníkem předčasného stárnutí pokožky a tvorby vrásek.

12. Zlepšuje paměť

Výzkum na krysách (provedený v Texas A & M Health Science Center College of Medicine) ukázal, že látka resveratrol, by mohla pomoci zabránit ztrátě paměti způsobené stářím.

Ve středním věku byly u krys, které obdržely resveratrol v průběhu čtyř týdnů, zaznamenány známky zlepšené paměti a učení.

Hlubší analýza jejich mozku odhalila strukturální zvýšení kvality jejich hipokampu, části mozku zodpovědné za změny paměti, učení a nálady.

13. Pro pevnější kosti

Jedna až dvě sklenky vína denně může snižovat riziko vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Podle studie, která vyšla v lékařském magazínu American Journal of Clinical Nutrition, měly ženy konzumující denně dvě deci vína o 12 – 16 % vyšší hustotu kostí než ty, které nepily vůbec, anebo to naopak s pitím alkoholu přeháněly.

Potenciální protinádorové účinky resveratrolu | ZNOVÍN ZNOJMO, a.s

Zhoubné nádory, označované lidově jako rakovina, jsou ve skutečnosti velkou skupinou onemocnění, jejichž podstatou je mutace čili porucha genů kterékoli buňky v organismu.

Pro zhoubnou přeměnu čili transformaci normální buňky v nádorovou je zapotřebí mutace ve více různých klíčových genech a narušení normální souhry buněčných funkcí.

Abnormální chování rakovinných buněk charakterizuje především jejich neregulované množení (proliferace), ztráta stárnutí a schopnosti programovaného zániku (imortalizace), schopnost migrace v organismu a zakládání nových vzdálených klonů rakovinových buněk čili metastazování.

Některé genové poruchy dědíme od rodičů, další pak vznikají během života.

Vlivy poškozující geny (ionizující záření, některé chemické látky nebo viry), kterým se říká induktory kancerogeneze, se sčítají a stupňují s věkem organismu a stárnutím pravděpodobnost vzniku rakovinného bujení narůstá. Existují však také další vlivy, které samy o sobě geny nepoškozují, ale mohou napomáhat vzniku, růstu a šíření zhoubného nádoru. Říkáme jim promotory kancerogeneze a patří k nim různé vlastní produkty metabolismu, hormony a biologické regulátory.

„Ačkoli je tedy víno spojeno s civilizací již po několik tisíciletí, stále máme rezervy nejen v technologii jeho výroby, ale i v dokonalém poznání látek v něm obsažených a jejich účinků na lidský organismus.“

Prevence vzniku zhoubných nádorů specifickými léky nebo látkami obsaženými v potravě čili chemoprevence může být účinná jen částečně a lze ji prokázat pouze statisticky.

S ohledem na spektrum cest a možností, jimž může nádorové onemocnění vzniknout, nelze rakovině předcházet či bránit s plnou jistotou.

Chemopreventivní látky, které mohou snižovat riziko vzniku zhoubných nádorů, případně i jiných chronických a degenerativních onemocnění, je nejvhodnější hledat v přirozených zdrojích v potravě, neboť je tak zajištěna jejich relativní dostupnost, dostatečnost dávky i pravidelnost požívání, a to obvykle bez nežádoucích účinků a s přijatelností pro nejširší populaci, kterou bychom stěží zajistili podáváním v jakékoli lékové formě. Takových látek a potravin není mnoho, avšak zdá se, že k nim patří třeba resveratrol, obsažený v potřebném množství ve vínech, především červených.

Zatímco mnohé je již známo o účincích látek obsažených ve víně, jako jsou cis-a trans-resveratrol, quercetin, katechin a další, pro prevenci některých kardiovaskulárních onemocnění, jsou zatím jen velmi opatrně uváděny poznatky o možných protinádorových účincích.

V případě resveratrolu by mělo jít o účinky působící v kancerogeneze spíše proti promotorovým vlivům, v menší míře pak proti vlivům induktorovým.

Resveratrol má v experimentech a v dávkách, které jsou dosažitelné mírným a kulturním pitím vína bez rizika alkoholismu, prokázány následující účinky: antimutagenní, antioxidační, protizánětlivé a podporující diferenciaci buněk.

Podobnostíresveratrolu s částí molekul steroidních hormonů se vysvětluje také jejich příznivý účinek u hormonálně závislých buněčných linií nádorů prsu a prostaty.

Budete mít zájem:  Doplňky stravy – nevěřte na zázraky

Všechny uvedené potenciálně protinádorové účinky resveratrolu je potřebné ve vztahu k možné chemoprevenci nádorů teprve podrobně prozkoumat a ověřit v klinických studiích.

Nicméně již nyní přibývá prací, které v experimentálních modelech prokazují významný protinádorový účinek u rakoviny prostaty, prsu,kůže, jater, střev, plic a zhoubného bujení krvetvorných buněk.

Ověřeny jsou tak především ochranné účinky resveratrolu před vlivem některým chemických kancerogenů i B složky UV záření, tlumivý vliv na dělení nádorových buněk, tlumení jejich invazivních schopností, blokáda promotorových účinků steroidních hormonů, podpora zániku nádorových buněk programovanou smrtí apoptózou a tlumení škodlivé peroxidace lipidů. Není vyloučeno, že víno, které dosavadní zdravotní prevence řadí k ostatním alkoholickým nápojům a dává automaticky do souvislosti spíše s negativními vlivy a s návykovým alkoholismem, dozná rehabilitace jako bylinný produkt, který může zdraví i prospívat, je-li požíván v přiměřeném míře i kvalitě. Hlubší poznání účinků resveratrolu může ovlivnit také výrobce, aby se zaměřili na zvýšení obsahu resveratrolu úpravou technologií výroby vín i nealkoholických produktů z vinné révy. Informace o potenciálních protinádorových účincích resveratrolu spolu s již prokázanými antisklerotickými jsou nesporně dostatečnou motivací v tomto bádání intenzivně pokračovat.

Ačkoli je tedy víno spojeno s civilizací již po několik tisíciletí, stále máme rezervy nejen v technologii jeho výroby a kultuře jeho konzumace, ale i v dokonalém poznání látek v něm obsažených a jejich účinků na lidský organismus.

Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., Děkan LF MU Masarykův onkologický ústav v Brně

U kterých typů rakoviny se mám vyhnout doplňku resveratrolu?

Přednosti

Doplňky výživy, jako je Resveratrol, mají mnoho zdravotních výhod a jsou široce používány pacienty s rakovinou a geneticky ohroženými rakovinami.

Je však bezpečné užívat doplňky Resveratrolu pro všechny typy rakoviny a bez zvážení jakékoli probíhající léčby a dalších podmínek životního stylu? Běžná víra, ale jen mýtus, je, že všechno přirozené mi může prospět nebo ublížit.

Jako jeden příklad se užívání grapefruitu s určitými léky nedoporučuje. Dalším příkladem může být použití špenátu s některými léky na ředění krve, které by mohlo způsobit nežádoucí interakce a je třeba se mu vyhnout.

U rakoviny bylo prokázáno, že výživa, která zahrnuje potravu a přírodní doplňky, ovlivňuje výsledky. Pacienti s rakovinou proto často kladou dietologům a lékařům otázku: „Co mám jíst a čemu se mám vyhnout?“. 

Užívání výživových doplňků Resveratrol může být prospěšné pro pacienty s rakovinou s karcinomem cervikálních spinocelulárních buněk na léčbě Bevacizumabem. Vyhněte se však doplňkům Resveratrolu, pokud užíváte ifosfamid k léčbě agresivní přírodní leukémie buněk zabijáků.

Podobně užívání doplňku výživy Resveratrol může být prospěšné pro zdravé jedince, kteří jsou vystaveni genetickému riziku rakoviny v důsledku mutace genu STK11.

Ale vyvarujte se užívání výživového doplňku Resveratrol, když máte genetické riziko rakoviny v důsledku mutace genu CHEK2.

Stánek s sebou – váš individuální kontext ovlivní vaše rozhodnutí, zda je výživový doplněk Resveratrol bezpečný nebo ne. A také to, že toto rozhodnutí je třeba neustále měnit, jak se mění podmínky.

Podmínky jako typ rakoviny, současná probíhající léčba a doplňky, věk, pohlaví, váha, výška, životní styl a jakékoli identifikované genetické mutace jsou důležité.

Legitimní otázkou, kterou si můžete vyžádat pro jakékoli doporučení doplňků stravy a přírodních doplňků, je, jak souvisí s vaším individuálním kontextem. 

Stručné shrnutí

Doplňky výživy – vitamíny, byliny, minerály, probiotika a další speciální kategorie přibývají. Doplňky stravy jsou vysoké koncentrace účinných látek, které se také nacházejí v různých potravinách.

Rozdíl v tom, že potraviny obsahují více než jednu účinnou látku v nižších rozptýlených koncentracích.

Pamatujte, že každá z těchto složek má svůj vlastní vědecký a biologický mechanismus na molekulární úrovni – proto si vyberte správnou kombinaci doplňků, jako je Resveratrol, na základě jednotlivých kontextů a podmínek. 

Otázkou tedy je, zda byste měli užívat doplněk Resveratrol? Měli byste to vzít, když máte genetické riziko rakoviny pro mutaci genu CHEK2? Měli byste to vzít, když máte genetické riziko rakoviny pro mutaci genu STK11? Měli byste to užít, když je diagnostikována agresivní přírodní leukémie buněk zabijáků? Měli byste užívat doplněk Resveratrol, když je diagnostikován karcinom dlaždicových buněk krčku? Měli byste to vzít, když jste na léčbě ifosfamidem? Měli byste pokračovat v užívání doplňku Resveratrol, pokud změníte léčbu z Ifosfamidu na Bevacizumab? Takže obecné vysvětlení typu – je to přirozené nebo zvyšuje imunitu nemusí být přijatelné a dostatečné pro výběr Resveratrolu. 

Rakovina

Rakovina zůstává nevyřešeným problémem. Lepší dostupnost individualizované léčby a sledování rakoviny prostřednictvím krve a slin byly významnými faktory pro zlepšení výsledků. Čím dřívější intervence – tím lepší vliv na výsledek.

Genetické testování má potenciál včas vyhodnotit riziko rakoviny a náchylnost. Kromě pravidelného monitorování však ve většině případů nejsou k dispozici žádné možnosti terapeutické intervence.

Po diagnostikování rakoviny, jako je Agresivní přírodní zabijácká leukémie nebo Cervikální spinocelulární karcinom, se léčba přizpůsobí genomice nádoru a faktorům, jako je stádium onemocnění, věk a pohlaví.

Během remise rakoviny (po dokončení léčebného cyklu) – monitorování se používá k hodnocení případného relapsu a podle toho rozhoduje o dalších krocích. Velká většina pacientů s rakovinou a rizikových pacientů užívá doplňky výživy, jako je Resveratrol.

Otázkou tedy je, zda jsou všechna rizika genetické mutace a typy rakoviny považovány za jedno při rozhodování o použití Resveratrolu? Jsou důsledky biochemické dráhy genetického rizika pro rakovinu v důsledku mutace genu CHEK2 stejné jako v důsledku mutace genu STK11? Jsou důsledky užívání doplňku Resveratrol u agresivní přírodní zabijácké buněčné leukémie stejné jako u karcinomu dlaždicových buněk krčku? Je to stejné, pokud jste léčeni přípravkem Ifosfamid nebo Bevacizumab? 

Resveratrol – doplněk výživy

Resveratrol je polyfenolová sloučenina se silnými antioxidačními vlastnostmi, která se přirozeně vyskytuje v červeném víně, hroznech a dalších potravinách. Resveratrol má také protizánětlivé, protirakovinné, antimikrobiální, anti-neurodegenerativní a estrogenní vlastnosti. Následují některé z potenciálních přínosů Resveratrolu pro zdraví.

  • Může pomoci snížit krevní tlak (Siddhartha R Bhatt a kol., Eur J Pharmacol., 2011)
  • Může pomoci snížit hladinu cholesterolu (Keila Lopes Mendes a kol., Life Sci., 2016)
  • Může podporovat zdraví mozku (Alberto Granzotto a kol., Front Aging Neurosci., 2014)
  • Může pomoci snížit hladinu cukru v krvi (Natalia G Vallianou et al, Rev Diabet Stud., Zima 2013)
  • Může pomoci snížit bolest kloubů / příznaky spojené s artritidou (Ali Mobasheri et al, Int J Mol Sci., 2012)

Jak již bylo zmíněno dříve, Resveratrol je účinná látka nacházející se v různých potravinách. Potraviny jako borůvky, borůvky a brusinky také obsahují resveratrol v různých úrovních koncentrace spolu s dalšími účinnými látkami.

Molekulární dráhy, které jsou regulovány Resveratrolem, zahrnují signalizaci P53, oxidační stres, metabolismus nukleotidů, opravu DNA a hypoxii. Tyto buněčné dráhy přímo nebo nepřímo regulují specifické molekulární koncové body rakoviny, jako je růst, šíření a smrt.

Kvůli této biologické regulaci – pro výživu proti rakovině je důležitým rozhodnutím správný výběr doplňků, jako je Resveratrol jednotlivě nebo v kombinaci. Při rozhodování o použití doplňku Resveratrol na rakovinu zvažte všechny tyto faktory a vysvětlení.

Protože stejně tak to platí i pro léčbu rakoviny – použití Resveratrolu nemůže být univerzálním rozhodnutím pro všechny typy rakoviny.

Výběr doplňků resveratrolu pro vaši rakovinu

Důvod, proč neexistuje snadný způsob, jak odpovědět na otázku „Kdy se mám vyhnout Resveratrolu na rakovinu“, je ten, že „Závisí to!“.

Stejně jako stejná léčba nefunguje u každého pacienta s rakovinou, na základě vašeho individuálního kontextu může být Resveratrol škodlivý nebo bezpečný.

Spolu s tím rakovina a související genetika – probíhající léčba, doplňky, životní styl, BMI a alergie jsou faktory, které rozhodují o tom, zda je třeba se Resveratrolu vyhnout nebo ne a proč.

1. Budou doplňky Resveratrolu přínosem pro pacienty s rakovinou s agresivní přírodní leukémií z buněčných leukémií podstupujících léčbu ifosfamidem?

Charakterizována je agresivní leukemie zabíječských buněk a řízené specifickými genetickými mutacemi, jako jsou DDX3X a STAT3, vedoucí k změnám biochemických drah v signalizaci P53, opravě DNA, interferonové signalizaci, signalizaci JAK-STAT a signalizaci MAPK. Léčba rakoviny, jako je ifosfamid, funguje prostřednictvím specifického mechanismu účinku.

Budete mít zájem:  Projevy Alergie U Psů?

Cílem je dobré překrývání mezi léčebnými a rakovinotvornými cestami pro účinný personalizovaný přístup. V takovém stavu by se mělo zabránit jakémukoli jídlu nebo výživovému doplňku, který má opačný účinek než léčba nebo snižuje překrývání. Jako příklad je třeba se vyvarovat resveratrolu pro agresivní leukémii zabíjející přírodní buňky spolu s léčbou ifosfamidem.

Resveratrol ovlivňuje cesty P53 Signalizace a opravy DNA, které buď podporují příčiny onemocnění a/nebo ruší účinek léčby. Doplňky přípravku Resveratrol mají navíc interakce CYP2C9, CYP2C19 a CYP3A4 s léčbou ifosfamidem, a proto by se jim měli vyhnout pacienti s rakovinou podstupující tuto léčbu (Chongwoo Yu a kol., Rapid Commun., Mass Spectrom.

, 2003; HH Sherry Chow et al, Cancer Prev Res (Phila)., 2010; Rongrong Deng a kol., J. Pharmacol Sci., 2014; Pius S Fasinu a kol., Front Oncol.

, 2019) Některé z faktorů, které je třeba vzít v úvahu při výběru výživy, jsou typ rakoviny, léčba a doplňky užívané v současnosti (pokud existují), věk, pohlaví, BMI, životní styl a veškeré informace o genetických mutacích (jsou-li k dispozici).

2. Budou doplňky doplňku Resveratrol prospěšné pro pacienty s rakovinou s karcinomem dlaždicových buněk děložního krčku, kteří podstupují léčbu bevacizumabem?

Je charakterizován karcinom skvamózních buněk děložního čípku a poháněny specifickými genetickými mutacemi, jako je PIK3CA a MUC4, které vedou ke změnám biochemických drah v oxidačním stresu, hypoxii, angiogenezi, signalizaci PI3K-AKT-MTOR a transportu malých molekul.

Léčba rakoviny, jako je Bevacizumab, funguje prostřednictvím specifických mechanismů cesty. Cílem je dobře se překrývat mezi léčebnými a rakovinotvornými cestami pro individuální přístup.

V takovém stavu by mělo být zváženo jakékoli jídlo nebo výživový doplněk, který má slučitelný účinek na léčbu nebo snižuje překrývání. Jako příklad by měly být doplňky Resveratrol zváženy pro karcinom skvamózních buněk děložního čípku spolu s léčbou bevacizumabem.

Resveratrol doplňuje cesty/procesy, jako je oxidační stres a hypoxie, které buď brání řidičům spinocelulárního karcinomu děložního čípku a/nebo zlepšují účinek léčby Bevacizumabem. 

Pro kterou rakovinu se vyvarovat užívání doplňku Resveratrol

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

3. Jsou doplňky resveratrolu bezpečné pro zdravé jedince s genetickým rizikem spojeným s mutací CHEK2?

Různé společnosti nabízejí panely genů, které mají být testovány na hodnocení genetického rizika pro různé druhy rakoviny.

Tyto panely pokrývají geny spojené s rakovinou prsu, vaječníků, dělohy, prostaty a gastrointestinálního systému a dalších. Genetické testování těchto genů může potvrdit diagnózu a pomoci při rozhodování o léčbě a léčbě.

Identifikace varianty způsobující onemocnění může také vést testování a diagnostiku ohrožených příbuzných. 

CHEK2 je jedním z genů obecně dostupných v panelech pro testování rizika rakoviny. Mutace CHEK2 způsobí, že budou ovlivněny biochemické dráhy / procesy, jako je P53 Signalizace, Estrogenová Signalizace, Signalizace kmenových buněk, Buněčný cyklus a Kontrolní body buněčného cyklu.

Tyto cesty jsou přímými nebo nepřímými hybateli molekulárních koncových bodů rakoviny. Resveratrolu je třeba se vyhnout, pokud genetický panel identifikuje mutaci CHEK2 pro rakovinu prsu.

Resveratrol ovlivňuje cesty / procesy, jako je signalizace P53 a estrogenová signalizace, a vytváří nepříznivé účinky s CHEK2 a souvisejícími podmínkami.

4. Jsou doplňky resveratrolu bezpečné pro zdravé jedince s genetickým rizikem spojeným s mutací STK11?

STK11 je jedním z genů dostupných v panelech pro testování rizika rakoviny. Mutace STK11 způsobí, že budou ovlivněny biochemické cesty / procesy, jako je metabolismus nukleotidů, inzulínová signalizace, oxidační stres, autofagie a estrogenová signalizace.

Tyto cesty jsou přímými nebo nepřímými hybateli molekulárních koncových bodů rakoviny. Pokud genetický panel identifikuje mutaci v STK11 pro rakovinu prsu a tlustého střeva, zvažte užívání doplňků Resveratrol.

Resveratrol ovlivňuje cesty / procesy, jako je metabolismus nukleotidů a inzulínová signalizace, a vytváří podpůrný účinek u pacientů s mutací STK11 a souvisejícími podmínkami. 

* Zahrnuty jsou také další faktory, jako je BMI, léčba, Návyky na životní styl 

Na závěr

Je třeba si pamatovat dvě nejdůležitější věci: léčba rakoviny a výživa nejsou pro každého nikdy stejné. Výživa, která zahrnuje potraviny a doplňky výživy, jako je Resveratrol, je účinným nástrojem, který můžete ovládat, i když čelíte rakovině.

Jaké jídlo jíte a jaké doplňky přijímáte, je vaše rozhodnutí. Vaše rozhodnutí by mělo zahrnovat zvážení mutací rakovinového genu, rakoviny, probíhající léčby a doplňků, alergií, informací o životním stylu, hmotnosti, výšky a návyků.

Výživové plánování rakoviny z addonu není založeno na internetovém vyhledávání. Automatizuje pro vás rozhodování na základě molekulární vědy implementované našimi vědci a softwarovými inženýry. Bez ohledu na to, zda vám záleží na porozumění základním biochemickým molekulárním drahám nebo ne – pro plánování výživy rakoviny je toto porozumění potřeba.

Začněte HNED s plánováním výživy zodpovězením otázek na název rakoviny, genetické mutace, probíhající léčbu a doplňky, jakékoli alergie, návyky, životní styl, věkovou skupinu a pohlaví.

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

Pacienti s rakovinou se často musí vypořádat s různými vedlejší účinky chemoterapie které ovlivňují kvalitu jejich života a hledají alternativní terapie rakoviny. Užívání správná výživa a doplňky založené na vědeckých úvahách (vyhnout se dohadům a náhodnému výběru) je nejlepší přírodní lék na rakovinu a vedlejší účinky spojené s léčbou.

Vědci radí: Pijte alkohol! Likér proti rakovině, víno proti zubním kazům! – AHA.cz

O tom, že sklenka červeného vína zdraví prospívá, není pochyb. Pro ty, kteří si občas v menší míře dopřejí alkohol, je tu ještě radostnější zpráva. Nejen víno, ale i ostatní druhy alkoholu jsou zdraví prospěšné. Jen je potřeba pít s mírou a zapomenout na úsloví, že alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.

Červené víno

Příznivé účinky: Chrání před rakovinou, posiluje mozek, pomáhá proti nespavosti, chrání před zubním kazem, pomáhá proti hluchotě.

Pozitivní vliv na zdraví lze přičíst na vrub látce resveratrol, která se nachází ve slupce a jadérkách hroznového vína.

Antioxidant salicylát blahodárně působí na chloupky ve vnitřním uchu, které jsou nezbytné pro dobrý sluch. Podle amerických vědců navíc sklenka červeného bystří intelekt.

Chemické látky v hroznovém víně blokují korozivní bakterie, čímž chrání před vznikem zubního kazu. Díky melatoninu se tělu lépe usíná.

Bílé víno

Příznivé účinky: Snižuje hladinu cholesterolu, prospívá plicím, působí protizánětlivě.

V hroznech bílého vína se nacházejí tyrosol a hydroxytyrosol, které snižují cholesterol. Antioxidanty chrání před škodlivými molekulami, které mohou poškodit plicní tkáně. Bílým by neměli pohrdnout lidé trpící artritidou. Potlačuje záněty a snižuje bolest.

Pivo

Příznivé účinky: Obsahuje vitaminy a minerály, které chrání srdce a kosti, a vlákninu.

Půllitr piva v sobě skrývá víc než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu B, který brání růstu homocysteinu – látky způsobující nemoci srdce. V pivu je také bór potřebný pro zdravé kosti. Díky tomu, že je zlatavý mok chudý na vápník a bohatý na magnesium, snižuje vznik ledvinových kamenů (o 40 %).

Gin

Příznivé účinky: Je protizánětlivý, močopudný.

Destiluje se z čistého alkoholu, proto po něm druhý den tolik nebolí hlava. Vyrábí se z jalovce, bobule, která má močopudné účinky a v přírodní medicíně slouží k léčbě ledvin, žlučníkových kamenů. Gin má taky protizánětlivé účinky.

Brandy

Příznivé účinky: Chrání před infarktem a krevními sraženinami.

Jako destilát červeného vína obsahuje brandy vysoké množství antioxidantů, které chrání před škodlivými volnými radikály. Ve 30 ml je tolik antioxidantů jako v denní doporučené dávce vitaminu C. Pravidelné pití brandy pomáhá podobně jako aspirin chránit před infarktem a krevními sraženinami.

  • Šampaňské
  • Příznivé účinky: Chrání před poraněními mozku.
  • Myši, do kterých vědci nalili šampaňské, dokázaly snáze čelit poranění mozku.
  • Baileys
  • Příznivé účinky: Chrání proti rakovině.

Irský likér se vyrábí z whisky obsahující kyselinu ellagovou. Ta zabíjí rakovinotvorné buňky, aniž by likvidovala buňky zdravé.

Doporučená denní dávka alkoholu

  • Ženy: 1 sklenice vína, třetinka piva, panák (4 cl)
  • Muži: 1,5 sklenice vína, jedno pivo, panák (5 cl)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector