Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Domů / Vaření / Moučníky

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Koláče, bábovky a záviny už pekly naše babičky, ale ne všem se dochovaly chutné recepty. Ač jich je na internetu spoustu, nikdy nemůžete natrefit na ten osvědčený. My vám jich pár přinášíme, jsou jedinečné. Již při čtení se vám budou …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Těšíte se na Vánoce? Pak jsou jejich součástí jistě i tradice v podobě pečení cukroví. My jsme si pro vás dnes připravili úžasné recepty, které vaše mlsné jazýčky v klidu rozhodně nenechají. Co zkusit „lebkuchen“, perníčky s měkkou a lahodnou …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Závin nebo také štrúdl je jedním z neběžnějších moučníků, které se dostávají na český stůl. Babičky na něj nedaly dopustit a recepty se předávají z generace na generaci už dlouhé roky. Známe nejčastější náplň – jablka, ale náplní dnes je opravdu mnoho. …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Pečete pro svou rodinu na víkend vždy něco dobrého? Ke kávě, pro děti na svačinku nebo třeba pro návštěvy, které se na víkend ohlásí? Máte pár receptů, které pečete dokola, protože rodině chutnají, vy víte, jak na ně, jdou vám …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Milujete pečení a své rodině se snažíte pravidelně připravovat o víkendech nějakou dobrotu? Máte své oblíbené recepty a rodina jistě oceňuje to, co jim chutná a co mají rádi. Hledáte stále nové a nové recepty, kterým se před rodinou, přáteli …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Přemýšlíte nad tím, že své rodině připravíte výborný sladký oběd, ale nechcete, aby to byla žemlovka, buchtičky s krémem nebo ovocné knedlíky, které jsou asi nejznámější a nejčastěji připravované? Chcete něco, co si rodina zamiluje a upřímně, palačinky máte poměrně často, …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Milujete pečení všeho druhu? Zákusky, dortíky, ale klidně i koláče nebo obyčejné buchty? Ne všichni však mohou jíst vše. Dnešní doba přeje různých alergiím – na laktózu, lepek, mléčné výrobky a podobně. Právě lepek je jednou z častých alergií, která běžně …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Jste milovníky čokolády všeho druhu? Nejoblíbenějším pamlskem je právě cokoliv s čokoládou, případně čokoláda samotná? Dorty si dáváte ze zásady čokoládové a ten nejlepší z nejlepších je čokoládový korpus, čokoládový krém a navrch ještě vše polito čokoládou? Pak jistě budete znát známé …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Milujete sladké koláče, které si můžete dát ke kávě odpoledne nebo ráno, jako dobrou a sladkou snídani? Hledáte nové a nové recepty, které můžete své rodině připravovat? Neustále bábovky, štrúdly a podobné věci máte pořád. Chce to něco nového, co …

Čtěte více » Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Zpracováváte plody, které jste sklidili ze své zahrady nebo jste dostali od svých přátel a rodiny? Určitě jste jich pár ochutnali, zamrazili, případně udělali sladký oběd, ze zeleniny lečo nebo se také snažíte připravit nějaký dobrý koláč. Máte dva nebo …

Čtěte více »

Zdravé a jednoduché recepty. Přirozeně bez lepku, mléka a cukru

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Boloňskou omáčku nevyužijete jen na špagety, i když je to asi její nejznámější využití, a pokud ji máte v zásobě, vykouzlíte s její pomocí rychlé, dobré a výživné jídlo. Dá se s ní také krásně zachránit rychlá večeře pro nečekanou návštěvu nebo při pozdním návratu domů.

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Jídlo, které připravuji tradičně na Vánoce, je to takový náš italský vánoční “kapr“. Ale to je jen tradice naší rodiny, původně to totiž vůbec žádné vánoční jídlo nebylo. Takže s ním mile překvapíte kdykoliv během roku. ????

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Jednoduchá klasika zdravě. Měkké marokánky, které voní po skořici a jsou plné ořechů Tyto typy cukroví mám nejraději – takové jednoduché, které se vždy povedou a všem chutnají.

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Tohle je opravdu hodně rychlá a jednoduchá svačinka. Doma jim říkáme bombónky. Ale na rozdíl od těch klasických, jsou plné živin a slazené jen datlemi.

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

V jednoduchosti je krása. A tohle jídlo to dokonale splňuje. ???? Je hotové za chvilku, zdravé a lehké. Rozhodně vám po něm nebude těžce. A v neposlední řade mi připomíná orient, kam bych se chtěla brzy vrátit.

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Popravdě, tohle je otázka, kterou řeším poměrně často. Hlavně na sociálních sítích. ???? Ráda vařím, a hlavně peču různé sladkosti, ale přitom se vyhýbám cukru (i třtinovému) a také agávovému sirupu.

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Dýně je jedna z mých nejoblíbenějších surovin od podzimu až do konce zimy. Nejraději mám delikátní s takovou tvrdou zelenou slupkou nebo hokkaidó, která se skvěle shání i kdekoliv v ČR. Tato polévka je neuvěřitelně jednoduchá, zato ale se zaručeným výsledkem. Ještě mě nezklamala.

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Jednoduchý koláč (nebo bublanina), kterým nemůžete zklamat. Těsto je krásně vláčné díky mandlové mouce a našleháného sněhu z bílků. Třešně jsou skvělé samy o sobě a díky jemné kokosové drobence je koláč navrchu jemně křupavý.

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

„A to jako nikdy nekoupíte dětem normální zmrzlinu? Chudinky, dyť nemájí normální dětství…‟ Tak tohle slyším celkem často. Tohle slyším celkem často… Vůbec to tak ale není. Já to jen omezuji a učím je o tom přemýšlet.

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Asi věčné téma, se kterým se většina z nás setkává dost často. A nemusí to být jen o jídle. Zrovna v oblasti zdravé stravy je těch zlozvyků strašně moc a někdy je těžké jim odolávat. Číhají na totiž na každém kroku.

Blog Archivy

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 11.12.2020 Bezlepkové vánoční pečení

Věřím, že spousta domácností už voní po čerstvě upečených perníčcích a další cukroví je na plánovací listině. Pokud si u válu nejste zcela jisti v kramflecích, možná vám pomohou následující vychytávky a tipy na bezlepkové ingredience. Svátky se kvapem blíží, a tak pro vás mám několik tipů na moje oblíbené bezlepkové produkty, se kterými bude […]

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 15.03.2020 Celiakie vs. Covid-19

Aktuální téma, které se týká nás všech je COVID- 19. Virus, který mnozí podceňovali a v posledních dnech nám všem mění život. Coronavirus (COVID-19) je nový virus, který může ovlivnit plíce a dýchací cesty. V Centrech pro kontrolu nemocí (CDC) se uvádí, že zatímco rizikové faktory pro závažné onemocnění nejsou dosud jasné, starší pacienti a […]

Budete mít zájem:  Šťáva z citronu: Skutečně nám rozhýbe metabolismus?

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 01.05.2019 Bezlepková “dieta”

Protože se na mě v poslední době snesla vlna dotazů na téma bezlepková dieta a “tloustnutí”, rozhodla jsem se napsat tento článek. Spoustě z Vás, kteří držíte bezlepkovou dietu (nedobrovolně, protože máte diagnostikovanou celiakii stejně jako já) se nedaří “ukočírovat” její význam slova a máte problém s příbytkem na váze. Proč je tomu tak, se […]

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 15.02.2019 Koření a dochucovadla bez lepku

Bez soli, pepře a bylinek si nedovedu představit, jak by moje recepty chutnaly, takže sama vím, že bez koření nelze vařit. Spousta z Vás si kupuje koření pro přípravu svých oblíbených pokrmů. Sůl a pepř patří mezi základní dochucovadla každé světové kuchyně. Bobkový list, bazalka, oregáno, kari nebo tymián patří mezi další oblíbené, díky kterým […]

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 09.10.2018 Bezlepkové pečení

Bezlepkové pečení – jedna z nejtěžších “disciplín”, (i) pro každou zkušenou kuchařku ! Od té doby, co jsem jako malá holčička stála na nohou, mě maminka zapojovala do chodu kuchyně a díky tomu jsem v pubertě dokázala uvařit/upéct prakticky cokoliv. Když mně ale v roce 2016 diagnostikovali celiakii a zjistila jsem, že bezlepkové pečení se […]

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 08.10.2018 Celiakie & Vitamíny

Vitamíny – slovo, které známe z televize, z článků, od rodičů nebo doktorů. Vitamíny jsou ale hlavně látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské stravy. Věděli jste, že rozeznáváme až 13 základních vitaminů? Až na některé drobné výjimky si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit a musí je dostávat […]

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 22.07.2018 Cestování s celiakií

Protože se mi denodenně hromadí dotazy (akor ted’ v době prázdnin a dovolených) jak cestuji se svoji bezlepkovou dietou, rozhodla jsem se sepsat článek na téma “cestování s celiakií“. Vaše prosby o sepsání tohoto článku byly už v minulosti, ale během těhotenství jsem si užívala více svého břicha a přírody, než bych trávila svůj “zakulacený” […]

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 08.06.2018 Těhotenství a celiakie

Jak už mnozí z vás postřehli, mám za sebou krásné a bezproblémové těhotenství a dokonce i “rychlý” porod ????   Protože mám fanoušky hlavně celiaky, bezlepkáře nebo nediagnostikované celiaky – během těhotenství a po porodu mě zavalila hromada otázek co moje těhotenství a celiakie?   Média píší o tom, že za neplodnost nebo potraty může […]

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem 18.04.2018 Celiaxmoni ve Snídani s Novou

Protože jsem jako Celiaxmoni hrdou “patronkou” osvěty, která přinese celiakům informace, pozitivní myšlení a pochopení při doživotní léčbě tohoto onemocnění, jsem tak součástí i osvětového projektu Květen měsíc bez lepku, který byl společností Schar navržen tak, aby věřejnost seznámil s problematikou celiakie. Při této příležitosti vznikla stránka www.zitbezlepku.cz kde si můžete zdarma zkonzultovat svůj zdravotní […]

Bezlepkové recepty – Pečení a vaření bez lepku

Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce ???????? Více informací

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Možná vám udělám trošku vítr v hlavě, když napíšu, že segedínský guláš není vůbec guláš a nemá nic společného s maďarským městem Segedín (Szeged). On je to totiž správně perkelt a v Maďarsku ho označují jako sikulský. Ale ať už tohle jídlo z jednoho hrnce nazveme jakkoli, rozhodně stojí za uvaření. Detail receptu »

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Termix neboli termizovaný tvaroh… Pokud hledáte snadný recept na dezert a jste milovníci čokolády, tuhle léty prověřenou klasiku určitě vyzkoušejte. Samotná příprava zabere jen pár minut. Pak už se jen musíte obrnit troškou trpělivosti a chvilku počkat než slastně ochutnáte první lžičku 🙂 Detail receptu »

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Máte rádi překvapení? Asi jak kdo. A asi jak které, že? 😀 Ale plněné masové koule by mohly potěšit většinu. Dají se naplnit mnoha surovinami – od sýru, přes vejce, až po různé druhy zeleniny. A takové kapustičky si svým tvarem o zabalení vyloženě říkají. Detail receptu »

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Jako malá jsem si v cukrárně nikdy nedávala nic jiného než ořechovou roládu. A to ještě jen jeden druh. Ostatní dorty mě nijak nelákaly. Je tedy pravda, že už je to nějaká doba 😀 a nabídka byla výrazně slabší a nudnější než ta současná. Nicméně ochutnat tehdy tuhle dýňovou roládu, měla bych nového jasného favorita ❤️ Detail receptu »

Pokud máte rádi chuťově výraznou nivu nebo i další druhy sýrů s modrou plísní, tenhle recept na dýňové noky určitě vyzkoušejte. Málokteré zelenině to totiž s nimi sluší víc než právě dýni. Možná ještě špenátu, ale i ten tam najdete. Takže chuťová bomba v každém soustu je zaručena, a i oči si přijdou na své, protože tahle lahoda je i krásně barevná ❤️ Detail receptu »

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Kdo by neznal křehké kokosové kuličky Raffaello, s mandlí schovanou v hebké kokosové náplni, ukrytou v tenké křupavé sušence a obalené ve strouhaném kokosu. Patříte mezi jejich milovníky? Tak pak si zkuste doma připravit jejich obdobu s použitím kokosového másla a… překvapivě krémového sýru 🙂 Detail receptu »

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

656 stran přirozeně bezlepkových receptů s nízkým obsahem sacharidů. Vařte z čerstvé zeleniny, masa a vajec, bez lepku, zpracovaných polotovarů a přidaného cukru. 146 skvělých receptů, které jinde nenajdete

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Znáte Lohikeitto? Tahle krémová rybí polévka se zvláštním názvem pochází z Finska, kde je velmi oblíbená a snad každá rodina má svůj vlastní zaručený recept. V základu se jedná o velmi jednoduchý pokrm, tradičně připravovaný z lososa, brambor a smetany.

Občas se přidává i kořenová zelenina. To jsem pro plnější chuť a krémovější konzistenci zvolila i já a brambory nahradila jinou zeleninou. Pokud se jim ale nevyhýbáte, klidně si tuhle vážně úžasnou (a při tom velmi jednoduchou) polévku připravte s nimi.

Ať chutná ❤️ Detail receptu »

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Dáte si občas rádi skleničku hebkého čokoládového likéru? Připravte si snadno doma svůj vlastní 🙂 Vylaďte jeho chuť voňavou vanilkou a nechte vychladit. Pak nalijte na led, hoďte nohy nahoru a v klidu vychutnejte každý lahodný doušek. Detail receptu »

Budete mít zájem:  Karcinom Plic Biologická Léčba?

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Džemy a marmelády nebyly nikdy mou úplně nejoblíbenější surovinou. Představa rohlíku s máslem a vrstvou rozvařeného ovoce mě nikdy moc nelákala.

Ale třeba takové brusinky ke svíčkové nebo k chuťově výrazným sýrům, to je jiná! To můžu ❤️ Pokud to máte podobně a nebo se prostě jen nebojíte na první pohled trošku netradičních chutí, vyzkoušejte tenhle božský rajčatový džem s vanilkou 🙂 Detail receptu »

Víte, jaké slovo se v Koreji používá pro nasazení úsměvu při focení? Kimči 🙂 I když si pod tímto názvem většinou lidi představí pikantní kvašené pekingské zelí, druhů kimči (김치, kimchi, gimchi) existuje mnohem více.

Na podzim roku 2019 jsem měla to obrovské štěstí a možnost ochutnat přímo v korejském Soulu na festivalu kimchi různé varianty téhle kvašené národní pochoutky. Kromě klasiky mi asi nejvíc chutnala právě verze s ředkví.

I když i ostatní byly skvělé! ❤️ Detail receptu »

Nejsem úplně milovník sladkého. Než nějaký dezert, raději si dám kus masa nebo talíř pořádně husté polévky. Ale jednou za čas přijde chuť si osladit život i na mě 🙂 A tyhle nugátové a čokoládové košíčky ji plně uspokojily ❤️ Vyzkoušejte a dejte vědět, jestli to fungovalo i na vás 🙂 Detail receptu »

Více než 600 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.

Roláda vypadá vždy velmi efektně. Při její přípravě se můžete v kuchyni vyloženě vyřádit – hrát si s barevnými kombinacemi, chutěmi a použitými surovinami. Nemluvě o tom, že může být jak sladká, tak i slaná. Třeba jako tahle, připravená z ricotty a sušených rajčat. Na konci receptu (včetně video postupu) ale najdete spoustu dalších tipů. Tak nakoukněte a ať chutná! ❤️ Detail receptu »

I když na stránkách už jeden recept na dýňovou polévku mám, tenhle je trošku jiný. Použitými surovinami se více blíží české kuchyni, proto bude chutnat i těm, kteří až tak neholdují exotickým chutím. O ochucení se postará rozmarýn a o zjemnění polévky zakysaná smetana. Obě suroviny skvěle doplňují sladkost dýně. Detail receptu »

Na přelomu léta a podzimu se každý rok vracím k mému neoblíbenějšímu jídlu, a tím je polévka.

Ideálně taková, ve které stojí lžíce 😀 Tentokrát jsem si pro inspiraci sáhla do španělské kuchyně a připravila hustou a chuťově bohatou zeleninovou polévku s masovými kuličkami ochucenými kořením typickým pro chorizo. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli vám chutnalo stejně jako mně ❤️ Detail receptu »

Když jsem byla malá, fazolové lusky u mě patřily do skupiny nenáviděné zeleniny.

Vždycky chudinky skončily na okraji talíře, ve společnosti podobně nemilovaných kapustiček 😀 Ale na obranu obou těchto druhů zeleniny – nikdy jsem je neochutnala jinak než jako cosi rozvařeného šedozeleného vysypaného do polévky ze sáčku s mraženou zeleninou. Dneska obě miluju a věřím, že kdybych jako dítě ochutnala třeba tuhle polévku, nikdy by se u mě na blacklist nedostaly 😀 Detail receptu »

Nejjednodušší způsob jak si rychle připravit domácí zmrzlinu je vzít zmrzlé ovoce a to rozmixovat třeba s jogurtem, kokosovým mlékem a nebo i jen pár kapkami ovocného čaje. Jak ale podobně snadno udělat zmrzlinu vanilkovou, čokoládovou, kávovou, ořechovou či dokonce mrkvovou? A k ní ještě ořechové košíčky pro podávání? Tipy jak na to najdete právě tady 🙂 Detail receptu »

Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.

Španělské studené paprikové omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde jsou skvělou variantou dipu nejen k pečeným bramborám a zelenině, ale také grilovanému masu, rybám či krevetám. Můžete je i mírně ohřát a podávat třeba s cuketovými nudlemi či grusetkami. Na jejich přípravu budete potřebovat jen pár surovin a vykouzlíte je doslova za pár minut. Určitě vyzkoušejte 🙂 Detail receptu »

Musím přiznat, že hummusu jsem se dlouho vyhýbala.

Ten název ve mně nevzbuzoval zrovna důvěru 😀 Nicméně po prvním ochutnání to byla láska na celý život ❤️ Kombinace našlehané hebké cizrny a tahini je dokonalá.

Jak ale na tuhle dobrotu bez použití luštěnin? Samozřejmě že výsledek není stejný jako u originálního receptu, ale i tahle varianta z květáku je skvělá a poslouží jako zajímavý dip. Detail receptu »

Vystopovat původ vzniku některých tradičních receptů je práce hodná Sherlocka Holmese 😀 Třeba takový řízek. I když by název původního vídeňského řízku napovídal, že se jedná o recept pocházející z Rakouska, údajně jeho kořeny sahají do Itálie.

Tam ho prý ochutnal jeden významný rakousko-uherský vojevůdce a byl tak nadšený, že nápad s masem obaleným ve strouhance (a původně i parmazánu) předal kuchaři u císařského dvora.

Ať už je pravda jakákoli, tohle jídlo se stalo v české kuchyni natolik oblíbené, že nemůže chybět ani u mě na stránkách, i když ne v klasické podobě s trojobalem a smažením. Ale věřím, že si pochutnáte i na téhle variantě 🙂 Detail receptu »

Máte rádi naložený hermelín? Nebo spíš patříte do skupiny, která ho úplně nemusí? V naší rodině tahle pochoutka rozhodně patří k těm oblíbeným a já ji často pro někoho dělám i jako jedlý dárek. Příprava je velmi jednoduchá. Jediným problémem je delší doba potřebná pro správné rozležení. Což je pro mě jako Berana, který neumí čekat, občas pěkný oříšek 😀 Detail receptu »

Tradiční indonéský recept na ochucené masové špízy se stal oblíbeným po celém světě.

I když se k jeho přípravě používají různé suroviny (od masa, mořských plodů, tofu či vajec) a často se podává třeba se sladkou sójovou omáčkou, jeho název Satay (někdy také jako Saté) se stal synonymem pro kuřecí špízy doplněné sladkokyselou arašídovou omáčkou. Pokud se ale arašídům vyhýbáte, zkuste tuhle variantu s kešu. Díky jejich přirozené sladké chuti není potřeba dip už vůbec doslazovat. Detail receptu »

Budete mít zájem:  Zdravý životní styl levně. Jak na to?

Bezlepkové potraviny – seznam

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Hledáte seznam bezlepkových potravin? Chcete vědět, na co si dát pozor, a které potraviny jsou vhodné pro celiaky? Náš článek vám pomůže zorientovat se v problematice bezlepkových potravin. Představíme vám základní seznam bezlepkových potravin a naopak těch potravin, kterým byste se jako celiak měli obloukem vyhnout. 

Každý seznam bezlepkových potravin je v podstatě individuální záležitostí, proto berte níže uvedené informaci jako vodítka, jak nastartovat vaši zdravou výživu, nikoliv jako úzus, který musíte tvrdohlavě dodržovat.

Sami si totiž vyzkoušíte, které potraviny jsou pro vás ideální, které nejvíce chutnají a přitom jsou dostupné v co nejvíce obchodech. Můžete taktéž využít prodejní síť bezlepkových výrobků Kleis.

Informace o speciálních prodejnách sortimentu pro celiaky najdete zde.

Základní seznam bezlepkových potravin

Při bezlepkové dietě určitě vsaďte na kukuřici, rýži, pohanku, brambory, sóju, cizrnu, fazole, hrách, čočku a veškeré další druhy luštěnin. Svou pozornost zaměřte také na ovoce, zeleninu, ryby, maso, vejce, med. Do seznamu bezlepkových potravin si přidejte také amarant, jáhly nebo ořechy.

Tudíž pro přípravu pokrmů vždy používejte suroviny z výše uvedených potravin. Znamená to, že místo klasické obilné mouky musíte koupit mouku kukuřičnou apod. Ideální je věnovat dostatečnou pozornost přečtení složení výrobku. Kvalitní bezlepkové zboží by tyto informace mělo mít do detailu uvedené právě na obalu či příbalovém letáku.

Naopak ze seznamu vhodných potravin vyškrtněte veškeré obiloviny (pšenice, žito, oves, ječmen) a jejich odvozeniny obsahující lepek.

Stejně tak je třeba si dát pozor na řadu v podstatě nekvalitních, ale tolik běžných potravin, kam se dává jako náhražka právě obilná mouka a její odvozeniny.

Ty můžete najít například v kečupech, paštikách, uzeninách, instantní kávě, alkoholu, kroketách, pudincích, majonézách, zmrzlinách nebo sojových omáčkách. 

Jak snadněji žít s celiakií?

Ideální je, pokud si uděláte svůj vlastní seznam bezlepkových potravin, který bude odpovídat vašim stravovacím zvyklostem a především chutím. Ne vždy totiž všechny bezlepkové potraviny chutnají všem.

Bezlepkové potraviny z tohoto seznamu pak můžete různě kombinovat. Takovýto seznam by taktéž měl respektovat vaše možnosti snadného nákupu zvolených potravin.

Nemá totiž moc valnou cenu dávat na seznam bezlepkových potravin takové položky, které jen stěží dokážete zajistit v místě vašeho bydliště.

Další velkou výhodou seznamu bezlepkových potravin je plánování domácích zásob. Pokud víte, co chcete jíst, víte i kolik surovin pro bezlepkové pokrmy máte doma a jak moc se s nimi zásobit na určitý čas.

Stejně tak si můžete s tímto seznamem bezlepkových potravin řídit domácí rozpočet, který chcete vyhradit na nákup potravin pro celiaky. Řada bezlepkových potravin má vyšší cenu, proto si s pomocí seznamu můžete výběr řídit a hlídat vynaložené finance.

Rada na závěr

Pokud zjistíte, že trpíte celiakií, svět se nehroutí, začíná jen nová etapa vašeho stravování. Důležité je pozitivní myšlení, tj. zdánlivě počáteční nevýhodu proměnit ve výhody. Zdravé bezlepkové stravování může velmi radikálně zlepšit vaši celkovou zdravotní kondici, snížit nadváhu apod.

Objevte chuť bezlepkových potravin Schär

O nás

V roce 2009 byla naší dceři diagnostikována celiakie s nutností dodržování celoživotní bezlepkové diety. Od základů jsme změnili jídelníček, abychom si však byli jisti, že dcera skutečně dodržuje dietu na 100%, bez lepku se doma stravuje celá rodina.

Odpadá nám přemýšlení, zda jsme někde nezanechali drobky jiného pečiva nebo jestli jsou čisté všechny nože, pracovní plochy, talíře, atd. Naučila jsem se připravovat veškerá jídla, moučníky a dezerty bez lepku. Jediné, co se mi stále nedařilo, bylo kvalitní pečivo a chléb.

Dcera navíc odmítala jíst vakuované pečivo, běžně dostupné v prodejnách zdravé výživy. Nastalo období hledání vhodných prostor pro zřízení vlastní provozovny.

Zde nám vyšel vstříc pan Michal Bučko, zástupce Nadačního fondu Poutní nadace města Frýdku-Místku, který nám umožnil ve svých nádherných 300 let starých prostorách známých jako „ Kaplanka“, vybavit výrobnu cukrárny a pekárny s vlastní prodejnou a posezením ve velmi romantickém a duchovním prostředí.

Podařilo se nám utvořit tým spolehlivých zaměstnanců, kteří jsou sami celiaci nebo je problematika dietního stravování zajímá a snaží se lidem s celiakií pomoci s přípravou kvalitní a zdravé stravy. 

Naším cílem je nabídnout Vám kvalitní pečivo obohacené o pohankovou, bio lněnou vlákninu nebo vlákninu z jadérek hroznového vína,  dalamánky, rohlíky, bagety, veky, ale také široký sortiment sladkého pečiva.

Náplně do koláčů, frgálů, závinů si sami vaříme, nepoužíváme žádné polotovary ani náhražky, protože jen čerstvě namletý mák a uvařená povidla ze sušených hrušek, mají nezaměnitelnou chuť, která Vás vrátí o několik desítek let zpět.

V létě 2013 vzniklo pekařství a cukrářství Labužník Celiak.

Od tohoto okamžiku nesmí chybět na žádné oslavě naší rodiny zákusky, dorty a pečivo bez lepku, protože všem chutnají a vždy se na ně těšíme, i když nejsme celiaci. 

U přípravy zákusků a dortů používáme kvalitní šlehačku-nikoliv rostlinnou, máslo, sýr mascarpone, vynikající tvaroh apod. Do našeho medovníku nepřidáváme cukr, pouze kvalitní med od včelaře, kterého osobně známe.

  • Zdůrazňuji, že naše zákusky a pečivo nejsou o nic ochuzeny, ba právě naopak, obsahují vše, co tam patří, nešidíme.
  • Pokud si s námi chcete zavzpomínat, jak chutnaly koláče, zákusky a dorty, které nám připravovaly babičky, neváhejte a přijďte do Cukrářství a pekařství Labužník CELIAK ve Frýdku-Místku, kde Vás náš ochotný personál vždy rád přivítá.
  • Dobrou chuť a příjemné chvíle u dobrého zákusku přeje
  • Blanka Hünerová s rodinou a kolektiv provozovny Labužník CELIAK Frýdek-Místek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector