Rakovina děložního čípku: Můžete chtít spolehlivější vyšetření na HPV

HPV infekce je považována za nejrozšířenější pohlavně přenosnou chorobu. Některé studie odhadují, že většina sexuálně aktivní dospělé populace (75-80 %)
je v průběhu života vystavena jednomu nebo více typům HPV virů (avšak infekce často proběhne bezpříznakově)[2].

Tento virus je zodpovědný za tvorbu genitálních bradavic (špičatých kondylomů) u mužů i žen a za přednádorové změny na děložním čípku a rakovinu děložního čípku, dále HPV infekce vyvolává karcinom vulvy (zevních rodidel) a vaginy, karcinom konečníku, karcinom penisu, karcinom hlavy a krku (především tonzilární).

Vzhledem k tomu, že v České republice je nedostatek informací o této infekci, rozhodla jsem se (přestože jsem laik) založit tyto stránky.
Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější nádorová onemocnění u žen a trpěla jí i řada známých osobností jako např.

zpěvačka Lucie Bílá, Miss České republiky 1998 Kateřina Stočesová-Bezoušková nebo bývalá televizní hlasatelka Marie Retková, herečka a režisérka Dana Vávrová ji dokonce podlehla.

  • Reklama:

16.6.2012

HPV proočkovanost v ČR– Na konci roku 2006 bylo v České republice zahájeno dobrovolné – doporučené – očkování proti lidským papilomavirovým nákazám (HPV). Celkem se za 4 roky nechalo očkovat téměř 140.000 dívek a žen starších 9 let.

V letech 2009-2011 proběhla séroprevalenční studie, která mimo jiné ukázala na věkové rozložení očkovaných dívek a žen v cílové skupině. Tak jak naznačují i jiná data (např. záznamy zdravotních pojišťoven o zájmu získání voucheru pro akci jedna dávka zdarma z roku 2010) nejčastěji se očkují 15leté dívky.

Díky však postupně vzrůstající proočkovanosti se maximální proočkovanost přesunula do skupiny 16letých, která za rok 2010 dosáhla už 28 %. Výsledky prodejnosti obou vakcín ukázaly, že 70,1 % českých dívek a žen preferovalo 4valentní vakcínu Silgard před bivalentní vakcínou Cervarix.

Celý článek je na http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2011_12.htm

Test APTIMA® HPV – Test Aptima HPV dává lékařům poprvé medodu pro cílenou detekci HPV infekcí, které jsou potencionálně nebezpečné a představují pro ženu riziko. Tyto testy pomohou lékařům rozhodnout, zda HPV infekce může způsobit buněčné změny, případně zda se tak již stalo.

Negativní výsledek testu indikuje s velkou mírou pravděpodobnosti, že se nevyskytuje dlouhotrvající infekce HPV typy patřícími do skupiny 14 vysoce rizikových typů.Pozitivní výsledek Aptima HPV testu indikuje, že v cervikálních buňkách budou nebo již jsou zaznamenány změny. Test je v Ćeské republice dostupný již na dvou specializovaných pracovištích – CGOP S.R.O. a Chodlab a.s.

, další se připravují. Více informaci je na webových stránkách http://www.aptimahpv.cz/ .

26.3.2012

ThinPrep Pap test – nová metoda vyhodnocování stěrů z děložního čípku – ThinPrep Pap test je nová metoda americké firmy Hologic, která je v současnosti nejvíce používanou metodou v USA a na kterou též přechází většina států v západní Evropě. Odběr buněk z děložního čípku je stejný jako při klasickém Pap stěru.

Buňky jsou pak ale přeneseny do nádobky s ochranným roztokem (tekuté médium), kde se kartáček důkladně propláchne.V laboratoři je vytvořena pomocí speciálního přístroje přehledná tenká vrstva buněk na skle. ThinPrep metoda významně zlepšuje kvalitu vyšetření a výsledky mikroskopického hodnocení.

Preparáty zhotovené metodikou ThinPrep Pap jsou odečteny pod mikroskopem pracovníky laboratoře. Všechny preparáty označené pracovníky laboratoře jako negativní jsou znovu vyhodnoceny pomocí softwaru firmy Hologic, který umí najít a označit i jedinou rakovinovou nebo přednádorovou buňku.

Tímto procesem se výrazně sníží riziko přehléhnutí ojedinělých přednádorových a rakovinových buněk.
Při použití klasického Pap testu dochází i u nejkvalitnějších laboratoří světa v 10% – 30% případů k podhodnocení nálezu. Důvod je ten, že v preparátech zhotovených při Pap testu je až 250 000 buněk a lidské oko není schopno s jistotou všechny buňky prohlédnout.

Použití metody ThinPrep Pap test v maximální možné míře eliminuje lidskou chybu. Když ošetřující gynekolog potřebuje znát přítomnost vysoce rizikového HPV viru ve vzorku z Vašeho děložního čípku, jednoduše požádá laboratoř o dodatečný test na přítomnost HPV. Odběr získaný metodou ThinPrep Pap lze totiž po určitou dobu uchovávat, aniž by se poničil.

Pacientky za test doplácí u svého gynekologa cca 500 Kč. Více informací naleznete na http://www.gynhelp.cz/prevence.php a http://www.biopticka.cz/doc/17-Stanovisko_SCP__k_LBC.pdf

30.1.2012

V týdnu od 21.1. do 28.1. byl Evropský týden prevence rakoviny děložního čípku. Škoda, že o tom nebyla nějaká informace v médiích. Na stránkách Národní referenční laboratoře pro papilomaviry jsem našla odkaz na dokument o novinkách v prevenci tohoto onemocnění – odkaz .

Já bych snad z článku tady uvedla tento odstavec: „Vakcinace pohlavně žijících žen bude mít též individuální přínos, ale je třeba si uvědomit, že jak ukazují předběžná data další studie NRL, zhruba 12% těchto žen v naší populaci, které podstupují na vlastní žádost vakcinaci proti HPV, je infikováno přechodně nebo dlouhodobě vakcinálními typy HPV. Z klinických zkoušek vakcín vyplývá, že u těchto žen je účinnost vakcín nulová. Je tedy možné, že i po vakcinaci dojde u těchto žen ke vzniku HPV vyvolaných onemocnění, což se ovšem nedá přičítat selhání vakcíny.“

2.1.2012

Očkování proti HPV bude zdarma pro 13-ti leté dívky od dubna 2012.

Existuje legislativní pdomínka úhrady té nejekonomičtější vakcíny, takže to nyní vypadá, že se bude očkovat Cervarixem (ten je účinný proti HPV typům 16 a 18) a kdo bude chtít Silgard (ten je účinný proti 4 typům: 6, 11, 16 a 18), bude si muset připlatit. Více informací je na http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2011_34.htm a snad se nějaké nové informace objeví na www.valciny.net .

Cytologie – Mojezdraví.cz

Cytologie je lékařské a vědecké studium, kdy je pod mikroskopem zkoumána nepravidelnost buněk při nádorové změně. Vzorky jsou odebrány z tkáně nejčastěji na povrchu děložního čípku. Při této metodě se odhalí případná rakovina děložního hrdla. Ta patří v dnešní době mezi nejčastější druhy rakoviny, jež každý rok ohrožuje život milionům žen.

Cílem cytologického vyšetření je odhalit přednádorové, případně nádorové přeměny jednotlivých buněk (tzv.

HPV virů – papilomavirů) setřených z povrchu děložního čípku, či z kanálu děložního hrdla, stěry z pochvy, zevních rodidel nebo jiných míst jsou výjimečné. Díky cytologii můžeme zabránit vážným zdravotním problémům spojeným s karcinomem děložního hrdla.

V případě, že se rakovinné buňky odhalí včas, lze malým zákrokem (konizace) postiženou tkáň děložního hrdla odstranit a tím zachránit život.

  • Vše o příznacích rakoviny děložního čípku čtěte zde.

Jak se cytologie provádí

Odběr vzorků provádí gynekolog v rámci pravidelné prohlídky, ale vzorky přenesené na sklíčko poté zkoumají patologové ve specializovaných laboratořích. Stěr trvá několik vteřin a pro většinu žen je bezbolestný, byť trochu nepříjemný.

Výsledky jsou zpravidla známy do 14 dnů. Pokud jsou v pořádku, další kontrola je dostačující po roce, v případě nálezu negativních změn či je potvrzena přítomnost papilomavirů, gynekolog po Vás bude chtít nové odběry po půl roce, někdy i dříve.

Před vyšetřením

Některé stavy tkáně mohou výsledky testů ovlivnit, proto se 2 dny před vyšetřením vyhněte nechráněnému pohlavnímu styku a neprovádějte výplachy pochvy. Rovněž užívání vaginálních čípků a mastí mohou výsledek zkreslit. Dalším doporučením pro validní závěry je provedení cytologického vyšetření až 5 dní po menstruaci.

Cena vyšetření

Cytologie patří společně s kolposkopií mezi preventivní gynekologická vyšetření hrazená z veřejného zdravotního pojištění 1x za rok. V některých gynekologických ordinacích musíte zaplatit roční příspěvek, ze kterého jsou pak potřebné zákroky placeny.

Těhotenství

Cytologie patří k primárním vyšetřením na začátku těhotenství. Jedná se o součást vstupní prohlídky každé těhotné ženy. Případný nález a jeho včasné odstranění ve většině případech nijak neohrožuje ani otěhotnění ani donošení dítěte.

Autor: peš

Poradna | Nemocnice Hořovice

Kristina3. 3. 2021

Dobrý den, mám takový intimní problém. Před cca 10 dny mi skončila menstruace, ale nyní už 4. den špiním. Beru novou antikoncepci (3. plato), může to být kvůli ní, nebo by se mohlo jednat o nějaký zdravotní problém? Děkuji

Dobrý den, při užívání antikoncepce nemenstruujete, pouze krvácíte z vysazení pilulek, v úvodu užívání antikoncepce (tj. 3-6 měsíců) může trvat nepravidelné krvácení a špinění i v průběhu užívání antikoncepce.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Eva1. 3. 2021

DOBRÝ DEN, od pátečního večera mám neustálý pocit na močení. Neustáva ani po vymoceni ( naopak po vymoceni je tlak na mm velmi silný a nepříjemný), přejde to většinou až půl hodiny po návštěvě wc.

Jelikož jsem těhotná v trimestru, v lékárně mi doporučily Blokurimu ale ta ani po 3-dnech nezabírá. Spíše naopak, mám semtam i pálení v pochve.

Mám ještě počkat, jestli blokurima nepomůže nebo raději…

Dobrý den, obtíže, které popisujete mohou souviset s infekcí močových cest. Ve Vašem případě bych nejprve doporučil návštěvu svého ošetřujícího gynekologa s vyšetřením moče chemicky a kultivačně k vyloučení infekce a event. nasazení antibiotické terapie. K pálení v pochvě by se měl vyjádřit váš gynekolog. S pozdravem Vavřík

Terka27. 2. 2021

Dobrý den, 8.2. jsem měla „sex“ kdy se přítel neudělal dovnitř a beru HA… Jenomže jsem v tom cyklu asi 2× měla řidší stolici tudíž se bojím že HA selhala. 14.2.

jsem dostala meantruaci kterou mám do teď (jenom trošku špiním)..

dnes(18 dní po sexu) jsem si dělala test a je sněhobíle negativní ale mám pár příznaků (bolest hlavy, žaludku, malátnost, občasné bolení v podbřišku) a obávám se že je…

Dobrý den, nevím, jak na tom jste, pokud je test opakovaně negativní, pravděpodobně těhotná nejste, bolest hlavy a malátnost může být i k jiným stavům, než těhotenství. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Pavlina22. 2. 2021

Budete mít zájem:  Benzodiazepiny

Dobry den, jsem dnes 20 den ms cyklu. Od rána me boli v levém prsu, nepříjemne a cely den mam pocit, jak kdyby měla ms přijít – bolest bricha, hlavy. Neni mi dobre. Doposud jsem měla cyklus pravidelný – vzdy 28 dni. Poradíte, čím to muže byt a co s tim? Dekuji

Dobrý den, může se jednat o běžné příznaky před začátkem menstruace, nic vážného bych v tom nehledala.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Veronika20. 2. 2021

Dobrý den,
omlouvám se, že otravuji. Od května 2019 jsem užívala antikoncepci Minervu. V Lednu po konzultaci s lékařkou jsem změnila antikoncepci na Clormetin.

V lednu jsem užívala tablety Minerva a hned po poslední tabletě jsem začala užívat Clormetin. Minulý týden pátek jsem dala poslední tabletu Clormetin a měla dorazit menstruace.

Mentruace trvala tři dny a byla velmi slabá spíš špinení. Je…

Dobrý den, o menstruaci se při užívání antikoncepce nejedná, jde pouze o krvácení z vysazení léků, když navazujete kontinuálně na další plato, pak může v úvodu tohoto postupu být nepravidelné krvácení či špinění nebo i absence krvácení. K vyloučení těhotenství si proveďte těhotenský test.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Aneta18. 2. 2021

Dobrý den, mám takový intimní problém. Přibližně před 14 dny mi skončila menstruace a vždy na konci menstruace mě svědí pochva ale druhý den je vše v pořádku.

Tentokrát to ale bylo jinak na konci menstruace mě svědila pochva a nepřestávalo to ani další dny. Všimla jsem si také že mám mám silnější a řidší výtok než obvykle.

Asi po 5 dnech svědění přestalo a výtok mi také přišel normální. Ale…

Dobrý den, bylo by vhodné vyšetření gynekologem, ale mohlo by se jednat o otok rodidel při kvasinkové infekci. Oplachujte černým čajem, v lékárně si kupte volně prodejné boraxové globule na týden.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Karolina17. 2. 2021

Dobrý den, 26.1. jsem byla na operaci pod celkovou narkózou (krční mandle)..teď v neděli jsem dobrala platíčko HA a ve středu jsem měla mít menstruaci, která se nedostavila. Může to mít nějakou souvislost s operací? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v první řadě si udělejte těhotenský test, jinak se krvácení dostavit nemusí, dále antikoncepci užívejte jak máte.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Alexandra Pavlišová16. 2. 2021

Chci se zeptat jestli provádíte kyretaze. Mám od paní doktorky doporučení a nevím, jestli se mohu objednat. Děkuji. Pavlišová

Dobrý den, kyretáže provádíme, objednejte se na l.4209.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Lenka12. 2. 2021

dobrý den, už asi půl roku mám hrozně velký výtok občas i trochu zapáchá a trvá to furt nejenom před a po menstruaci ale furt, a každý den si musím hodněkrát vyměňovat slipovou vložku ( ty tenké ) když bych neměla tu intimku tak bych si musela měnit kalhotky třeba každý dvě hodiny abych měla aspoň trochu pohodlí, poslední dobou také dost svědí a nemám vůbec komfort, a četla jsem různé články a…

Dobrý den, budete se muset objednat na vyšetření, ve Vašem věku nejlépe na dětskou gynekologii – v Hořovicích úterý prim.Teslík, ve čtvrtek Dr. Ježková.

Katerina Vykydalová10. 2. 2021

Dobrý den , mám sestru a te je 46 let , tak pred 6 lety se ji objevil zhoubný nádor v děloze ten ji byl odstraněn . Od te doby navštěvuje lékaře . Jenže teď nastal problém , že zase ji našly nějaký utvar na děloze zatím se neví co to je . A moje otázka zní pokud je to opět zhoubný nador da se léčit nebo je to špatné. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na děloze může být několik druhů zhoubných nádorů, každý s jinou prognózou, vzhledem k tomu, že jste žádné další detaily neuvedla, nejsem schopná Vám k tomu říct nic bližšího. Pokud je ale Vaše sestra onkologická pacientka, jistě je k ní přistupováno s ostražitostí a je náležitě informována.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Denisa10. 2. 2021

Dobrý den, mám v plánu přerušení vejcovodů. Lze hned po zákroku podepsat revers a jít domů? Jak dlouho cca můžu být v nemocnici od nástupu? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud podepíšete reverz, pak můžete jít domů, kdy chcete, v případě, že to Váš stav dovoluje. Zpravidla je po laparoskopické sterilizace hospitalizace do 2 dnů.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Blanka Krokerova9. 2. 2021

Prodĕlala jsem kvasinky lečba byla canesten a čípek.Gynekolog mi ale řekl že už nemám klitoris a tam bílou kúži takovou neprokrvenou.Prosim o radu neboť mnĕ polekal ,že by to mohlo být pak rakovinového původu.Dostala jsem mast která se musí vyrobit. Dĕkuji za odpovĕď.

Dobrý den, může se pravděpodobně jednat o lichen sclerosus, zda se jedná o nádorové změny nejsem schopna takto posoudit, ale předpokládám, že pokud Vám gynekolog předepsal mast, usoudil, že se o nádor nejedná. Další postup musíte konzultovat především s ním.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Vendula9. 2. 2021

Dobrý den, můj dotaz je prostý, používám antikoncepční kroužek Ornibel, chtěla bych se zeptat, jsem před otěhotněním chráněna i v období bez kroužku (v období, kdy by měla chodit menstruace)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, chráněná byste měla být i v pauze bez kroužku.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Julie7. 2. 2021

Dobrý den už dva roky řeším dlouhou menstruaci, občas jsem ji měla 15dní, občas 20dni občas 10, 2 dny pauza a zas znovu.

Teď už se to dostalo do takového měřítka, že jsem krvácela 2 měsíce v kuse, mám za sebou cytologi( starou půl roku ) ultrazvuk a krevní odběr údajně vše v pořádku nikde žádný problém, bohužel s mým panem doktorem není řeč vždy me odbyde jednou větou a pošle pryč, všechny z výše…

Dobrý den, Norethisteron je k zástavě krvácení vhodný, dále je ale potřeba prevence opakování, ale k dalšímu posouzení nálezu a vhodné terapie je nutné, abyste byla vyšetřena, pokud nejste spokojená se svým dosavadním lékařem, budete ho muset změnit. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Aneta6. 2. 2021

Dobrý den udělal se mi takovy pupinek vypada jako beďak udelal se u otvoru do pochvy když jsem ho mačkala tekla krev bojim se že je to nějaká pohlavni nemoc

Dobrý den, pokud máte obavy z pohlavní nemoci, budete se muset dostavit na vyšetření ke svému gynekologovi, přes internet nejsem schopna poznat, co Vám je.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Tereza2. 2. 2021

Dobrý den,
aktuálně jsem 25tt a mám v plánu rodit ve Vaší porodnici.

Chci se zeptat jestli je aktuálně možné se objednat na 3D ultrazvuk normálně s doprovodem? Čtu, že v Praze je to možné, ale radši se ujistuji.

Prosím stejný otázka s porodem, ten mám tedy až v květnu ale není problém (při aktuální situaci s covidem, která se snad nezhorší) mít otce jak u přirozeného porodu, tak u císařského…

Dobrý den, zatím bohužel není možný k jakémukoli vyšetření včetně 3D UZ doprovod partnera vzhledem k stávající epidemiologické situaci, objednat se můžete.

U přirozeného porodu můžete mít 1 osobu, s kterou žijete ve společné domácnosti/ pokud bude situace s koronavirem stále stejná/. K císařskému řezu, resp.

přímo k operaci není doprovod otce či výše zmíněné osoby možný. Otec je s vámi do doby…

Saša2. 2. 2021

Dobrý den, dnes jsem začala s užíváním HA, 1. den menstruace. Moje gynekoložka mi předepsala Bonadeu, mám bolestivé křeče, i když slabší než obvykle (1.

den pro mě bývá nesnesitelný, omdlévám, nejsem schopna fungovat) a mám ms velmi slaboučkou, prakticky jen špiním.

Také mám průjem, což je pro mě normální, ale i tak se chci zeptat: může průjem do dvou hodin od HA ovlivnit účinek? A také chci vědět…

Dobrý den, teoreticky může průjem a rychlejší pasáž střev omezit účinnost antikoncepce, otázkou spíše je, jestli je to reakce na antikoncepci nebo jste to měla i předtím, antikoncepce by totiž tyto stavy měla zmírnit. Pokud Vám na křeče funguje Paralen, užívat ho můžete dál.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Alžběta31. 1. 2021

Dobrý den, po dvou porodech jsem ztratila sexuální libido. Od druhého porodu jsou to již 3 roky, ale pořád mám problémy s tim abych se vzrušila.

Když na sex dojde, tak se daří i dosáhnout orgasmu, ale i tak z toho nemám prožitek jako dřív.

Loni mi byla zjištěna zvýšená činnost štítné žlázy, HA neberu a trpím na migrény na které bereu sumatriptan. Má gynekoložka mi „poradila“ pouze ať se občas…

Dobrý den, příčiny sníženého libida jsou dost komplexní a přesahují rámec internetové poradny, každopádně bych doporučila vyhledat pomoc sexuologa, případně psychoterapeuta.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Alena28. 1. 2021

Dobrý den, dcera (nyní skoro 3 roky) má od srpna výtok z pochvy. Pravděpodobně infekce stolicí z plenky, od poloviny září plně bez plenek. Nikdy neměla žádné bolení, pálení, obtíže při čůrání.

Budete mít zájem:  Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Naposledy na konci října nalezen enterokok, přeléčen zaváděním Macmiroru. Ze stěru 11 dní po dobrání masti nic nevyšlo. Ale pochva byla červenější a dcera měla zase ráno žluté flíčky na kalhotkách.

Na radu…

Dobrý den, postup Vaší lékařky se mi jeví správný, infekce střevními bakteriemi jsou časté, trvalé následky nezpůsobují, pokud si dcera nestěžuje na svědění, pálení, pak bych nedělala vůbec nic.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Eliska27. 1. 2021

Dobrý den, měla jsem opakovaně zvýšené protilátky ACA a přestože se antifosfolipinovy syndrom jednoznacne nepotvrdil, byl mi nasazen od začátku těhotenství preventivně Godasal 100 1x denně. V minulosti jedno ZT. Očekávala jsem spíše nízkou dávku injekcí miniheparinu a Godasal mě trochu zaskočil. Jako důvod proč to a ne miniheparin mi gynekolog řekl, že to je levnější varianta. V příbalovém…

Dobrý den, v ceně to určitě není. Podávání kyseliny acetylsalicylové od prvního trimestru snižuje riziko preeklampsie, což je komplikace, která se často pojí například právě s antifosfolipidovým syndromem.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Jana26. 1. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je to normální. Antikoncepci beru pravidelně a většinou vždy přesně načas (20:00).

Jenže při stěhování se mi někam ztratilo platíčko a už jsem neměla náhradní a byl zrovna víkend.

Našla jsem ho další den, tak jsem si vzala hned tabletku kolem 15:30 (celkem bylo vzato 10 tabletek z plata). Pokračovala jsem jako jindy další ve 20:00, ale už v ten den se mi…

Dobrý den, ano, je to běžné, že při chybě v užívání se spustí krvácení, špinění. Dále užívejte jak máte, časem se to upraví, důležité je se chránit ještě bariérovou antikoncepcí, pokud víte, že jste udělala chybu v užívání.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Amálie22. 1. 2021

Vážená p. doktorko, lékařka mi doporučuje ablaci endometria. Prosím, v jakých městech se toto provádí? Bohužel jsem našla jen VFN Praha a tam se mi moc nechce. Dá se, prosím, někde najít seznam nemocnic, kde se výše zmíněný zákrok provádí? Děkuji.

Dobrý den, tento výkon provádíme i zde, ale nejprve se musíte objednat na indikační vizitu – středa, Dr. Folauf. Ten se s Vámi domluví, zda je výkon indikován a jestli je možné jej provést. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Tereza16. 1. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem téměř 6 měsíců po druhém porodu, užívám antikoncepci Torri jako při prvním. U prvního syna me trápila nepravidelná menstruace.

Vždy týden menstruace, špinění, týden nic a takto dokola. Ted po druhém porodu je to vlastně totéž. Akorát je to pul dne nic, pak špinění, někdy slabší, někdy silnější.

Doktorka mi tenkrát řekla, že to je při kojení normální. Ale…

Dobrý den, při kojení lze užívat jen čistě gestagenní antikoncepci, u které se ale nepravidelné krvácení a špinění objevuje často. Je nutné dbát na přesnost v užívání, ale pokud i to dodržujete striktně, pak zvažte buď hormonální tělísko nebo počkejte po skončení kojení a nechte si nasadit klasickou kombinovanou antikoncepci.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Andrea14. 1. 2021

Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz ohledně otěhotnění po prodělaném ZT (v 10tt, plod odpovídal 6+2, v 7t srdíčko bilo), jelikož jsem dostala již třetí názor.

V nemocnici mi nabídli namísto revize 1,5tab Mispregnolu. Po týdnu na kontrole UTZ zjištěno 10mm koagulem, aplikována injekce MEM 0,2mg a vydány na 3dny tablety Ergotaminu na dočištění.

Do kolika týdnů mohu očekávat první MS? Je nutné i v…

Dobrý den, nepíšete, kdy jste dostala tabletu Mispregnolu, zda jste krvácela, zda je už děložní dutina prázdná ??? Pokud nebudete krvácet a kontrola po 2 týdnech bude v pořádku, bych doporučovala absenci pohlavního styku ještě týden. Mentruaci byste měla dostat do 4-6 týdnů od odkrvácení a tudíž vyloučení produktů těhotenství. Než se začnete pokoušet o další těhotenství, bylo by vhodné nechat…

Ivana13. 1. 2021

Dobrý den.
Dnes jsem byla na kontrole u své gynekoložky, která mě vyšetřila pouze ultrazvukem z důvodu špinění (ms bych měla dostat podle mého kalendáře do pár dní). Podle ultrazvuku vše v pořádku, jen se ptala kdy mám mít ms, protože to tak nevypadalo. Jenže ze mě krev (jasně červená) vysloveně kape (při stolici), jinak nepotřebuji ani intimku. Je to v pořádku?

Dobrý den, pokud kape jasně červená krev při stolici, zvažte i možnost hemorrhoidů, ne vždy je problém gynekologický, nicméně k hledání zdroje krvácení by bylo vhodné i vyšetření v zrcadlech.
S pozdravem MUDr. T. Ježková

Nika13. 1. 2021

Dobrý den, jsem ve 31.tydnu těhotenství a plod je již min. měsíc otočený koncem pánevním. Ráda bych rodila ve vaší porodnici a velmi stojím o přirozený porod, pokud to aktuální stav dovolí.

Pokud by se dítě neotocilo, je to u vás možné/běžné rodit koncem pánevním? Na první prohlídku se mám objednat na 36.

tyden, nebo dříve? A v případě císařského řezu – kdyby neprobíhal v celkové anestezii, je…

Dobrý den, pokud jste v 31,. týdnu těhotenství, je možné, že se miminko ještě otočí hlavičkou dolů. Pokud se tak nestane, záleží na vás, jak se rozhodnete při příznivých porodnických podmínkách rodit, zda vaginálně nebo primárním císařským řezem. Při návštěvě naší ambulance budete mít dost prostoru tuto situaci probrat s lékařem. 36. týden na návštěvu ambulance je v pořádku. Bonding na…

Gagah13. 1. 2021

Dobrý den, mám dotaz ohledně stěru na streptokoka v těhotenství. Moje lékařka mi provedla stěr ve 34tt. Není to zbytečně brzy? Může se během zbývajících týdnů ještě objevit? Popř. Je lepší odebrat stěr znovu cca ve 37,38tt?
Během 36tt se dochází k Vám na kontroly plus monitor. Co je všechno součástí těchto schůzek? Děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, na našem oddělení provádíme vyšetření Streptokoka v 36. týdnu. Některá pracoviště provádí tento stěr dříve. Pokud si budete přát, je možné v 36. týdnu zopakovat. 38. týden je již pozdě.

Při kontrole na naší ambulanci se jedná o běžnou těhotenskou prohlídku, od 37. týdne monitor, ultrazvukové vyšetření plodu a kontrola veškerých výsledků během těhotenství, pečlivá anamnéza.

Také přeji…

Alena13. 1. 2021

Blog – Gynekologická ambulance Jablunkov s.r.o

Kompletní přehled testů a dalších informací pro těhotné.

Cílem aplikace botulotoxinu je odstranění mimických vrásek. V medicíně se botulotoxin používá k odstranění svalových křečí, v estetické medicíně ve velmi nízkých dávkách k odstranění mimických vrásek, ale také nadměrného pocení, neboli hyperhidrózy. Botulotoxin dočasně přeruší v dané oblasti spojení nervu se svalem, a tím zabrání svalu ve smršťování. Sval se nestahuje a nevytváří vrásku. Pleť se viditelně vypne. V případě odstranění pocení se zabrání převodu vzruchu nervových vláken na potní žlázy, ty se stanou na určitou dobu neaktivní a pocení v dané oblasti se výrazně omezí či úplně odstraní. Botulotoxin se aplikuje injekčně do svalu (u hyperhidrózy do podkoží) velmi tenkou jehličkou. Před aplikací není nutný žádný test, zákrok je možné provést okamžitě, bez umrtvení. Samotné ošetření trvá řádově minuty, můžete se okamžitě vrátit do práce či k běžným činnostem. V případě nadměrného pocení upřednostňujeme znecitlivění krémem, neboť jde o aplikaci v citlivých oblastech: podpaží, dlaně, plosky nohou. Účinek nastupuje cca za 3-5 dnů, ale plně se rozvine do 3 týdnů. Efekt odstranění mimických vrásek přetrvává cca půl roku, po první aplikaci čekejte spíše 4 měsíce. U nadměrného pocení je efekt výrazně delší – až 1 rok. Opakováním zákroku se délka efektu prodlužuje. Účinek odeznívá postupně, v žádném případě není stav po jeho odeznění horší, než před aplikací. Naopak, pro jeho výrazný efekt a rychlou aplikaci jej jistě budete chtít opakovat. Pokud jste byli v minulosti s aplikací botulotoxinu nespokojeni, bude to spíše kvůli nezkušenostem lékaře nebo nesprávnou manipulací s léčivem. Při správné indikaci a aplikaci je botulotoxin dodnes pro svůj efekt nenahraditelný. po dobu 4 hodin vzpřímená poloha hlavy (nelehat, nepředklánět), po dobu 2 dnů bez nadměrné fyzické zátěže, po dobu 2 dnů jemné doteky v místech aplikace – nemasírovat při mytí a odličování, kosmetická masáž nejdříve za 3 týdny. Ošetření můžete opakovat dle potřeby, ale nikdy ne častěji, než 1x za 3 měsíce. Zbytečně byste se vystavovali většímu riziku vzniku rezistence, to znamená, že byste mohli být časem na botulotoxin necitliví.

Nově na naší ambulanci nabízíme neinvazivní a invazivní metody omlazování obličeje, výplně vrásek a dermokosmetické ošetření jako prevence proti stárnutí pleti.

Přehledný seznam všech věcí, bez kterých se v porodnici a prvních týdnech po porodu neobejdete.

I. test TromboGen® je určen pro ženy plánující těhotenství a před nasazením hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční terapie Detekuje Vaše genetické predispozice ke vzniku arteriální i venózní trombózy, tzv. trombofilní stavy. Tyto stavy mohou být spoluzodpovědné za řadu těhotenských komplikací:

  • Opakovaný potrat nebo předčasný porod
  • Předčasné odloučení placenty
  • Opožděný růst plodu
  • Rozštěpové vady páteře plodu
  • Náhlé nitroděložní úmrtí plodu
  • Preeklampsie (zvýšený krevní tlak a selhávání ledvin)
  • Vznik žilní trombózy (krevní sraženiny) a následně embolie (uvolnění krevní sraženiny aucpání cévy)
Budete mít zájem:  Otec u porodu? Riziko pro vztah!

Pokud se u Vás některá z uvedených komplikací vyskytla, uhradí vyšetření TromboGen® Vaše zdravotní pojišťovna. Další indikace, ve krerých hradí TromboGen® Vaše zdravotní pojišťovna:

  • Hluboká žilní trombóza a/nebo plicní embolie v anamnéze
  • Infarkt myokardu a/nebo cévní mozková příhoda v anamnéze
  • Před plánovanou asistovanou reprodukcí
  • Některý z Vašich pokrevních příbuzných (sourozenci, rodiče, prarodiče) prodělal žilnítrombózu a/nebo plicní embolii
  • Některý z Vašich pokrevních příbuzných (sourozenci, rodiče, prarodiče) prodělal infarktmyokardu a/nebo cévní mozkovou příhodu do 40 let věku

Proč je genetický test TromboGen® vhodný před nasazením hormonální antikoncepce a hormonální substituční terapie? Riziko žilní trombózy a embolie je u uživatelek hormonální antikoncepce a hormonální substituční terapie v perimenopauze zvýšeno asi 2 – 4x, zůstává však stále jen malé (1:1000). Pokud jsou však tyto uživatelky současně dosud nerozpoznanými nositelkami některých trombofilních stavů, je riziko zvýšeno až 50x (1:20). Pokud splňujete výše uvedená indikační kritéria, uhradí vyšetření TromboGen® Vaše zdravotní pojišťovna. Pokud tato kritéria nespňujete a přesto chcete před nasazením hormonální antikoncepce či substituční terapie vědět, zda netrpíte trombofilním stavem, je možné vyšetření provést za přímou úhradu. V tomto případě se můžete rozhodnout, zda podstoupíte kompletní vyšetření na čtyři nejčastější mutace nebo levnější vyšetření na dvě nejdůležitější mutace. Pokud si vyšetření hradíte sami, máte přesto u některých zdravotních pojišťoven nárok na příspěvek. II. komplexní test GynGen® je určen pro ženy, které chtějí znát své genetické predispozice k nádorovým onemocněním prsu a vaječníku Jak se testy provádí? Jde o krevní odběr v naší ambulanci . Vzorek je pak odeslán ke zpracování do certifikované genetické laboratoře GHC Genetics v Praze. Výsledky jsou pak k dispozici za 3 týdny.Nabízíme očkování proti lidským papilomavirům (HPV) způsobujícím rakovinu děložního čípku a genitální bradavice.

  • očkujeme vakcínami Silgard, a Gardasil 9
  • očkujeme se celkem 3x během šesti měsíců (do 14 let věku v době aplikace první dávkypouze 2x)
  • očkování je optimální provést před zahájením sexuálního života
  • je však možné očkovat i ženy starší – až do 45 let věku
  • Česká gynekologická a porodnická společnost doporučuje očkování všem ženám.které podstoupí nebo podstoupily konizaci děložního čípku pro přednádorový stav
  • před očkováním dívek není nezbytné gynekologické vyšetření

  Dívkám ve věku 13 – 14 let (v době aplikace 1. dávky), stačí aplikovat pouze dvě dávky a obě jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. . Očkování není vázáno na žádně gynekologické vyšetření. Pokud je Vám více než 14 let, je potřeba aplikovat tři dávky Druhá dávka následuje 2 měsíce po první a třetí dávka pak za půl roku od první.Každá dávka se platí zlvášť. Jednotlivé pojišťovny poskytují příspěvky na očkování. Konkrétně je třeba se informovat u Vaší pojišťovny.

Nitroděložní hormonální systémy jsou nitroděložní tělíska ve tvaru písmene T, jejichž vertikální část je tvořena válečkem uvolňujícím denně pravidelné malé množství hormonu.

Tento hormon působí pouze ve svém bezprostředním okolí, tedy především na děložní sliznici.

Do krevního oběhu se vstřebává jen zcela minimálně – odpadá riziko nežádoucích účinků systémové hormonální antikoncepce či substiční terapie.

V současné době můžeme nabídnout systémy funkční tři nebo pět let

Nitroděložní hormonální systémy se používají nejen jako kontracepční prostředky (k zabránění otěhotnění), ale s výhodou i k řešení potíží v období klimakteria, při nadměrném menstruačním krvácení a k ochraně endometria před hyperplazií (nadměrné zesílení sliznice dělohy) během substituční léčby přípravky obsahujícími estrogeny.

Tělíska se zavádějí ambulantně pomocí speciálně navrženého zavaděče, zavedení tělíska jesnadné . Odstranění je stejně tak snadné pomocí tenkých vláken, připevněných k tělísku. Po odstranění dochází u žen ve fertilním období krychlému návratu plodnosti.

V prvních měsících po zavedení se někdy vyskytuje nepravidelné slabé špinění v průběhu cyklu. Toto špinění většinou spontánně ustupuje a většina uživatelek nakonec nemá žádnou nebo jen velmi slabou menstruaci.

Díky pravidelnému uvolňování hormonu jsou odstraněny hlavní nedostatky obyčejných tělísek používaných v minulosti, tedy zesílení menstruace a riziko zánětu vnitřního genitálu a bolesti při menstruaci, byla li před tím přítomna.

V závislosti na anamnéze, zdravotním stavu a Vašich preferencích Vám můžeme nabídnout:

  • estrogen-gestagenní kombinovanou antikoncepci ve formě
    • tablet
    • náplastí
    • vaginálních kroužků
  • gestagenní antikoncepci ve formě tablet nebo injekcí
  • postkoitální antikoncepci – první pomoc v podobě jediné tablety až do 5 dnů odnechráněného styku
  • nitroděložní tělíska s obsahem mědi, stříbra nebo zlata
  • nitroděložní hormonální tělíska
  • informace o možnosti laparoskopické sterilizace
  • informace o možnosti umělého ukončení gravidity “potratovou pilulkou”

Účinnost hormonální antikoncepce závisí na pravidelnosti užívání pilulek.

Pilulky je potřeba brát každý den přesně ve stejnou dobu (některé antikoncepční pilulky ovšem počítají se 7 denní pauzou, ve které se pilulky neberou a přichází obvyklá menstruace), teprve pak je zajištěna téměř 100% ochrana před nechtěným otěhotněním. Může se ale stát, že si vezmete pilulku dříve než v obvyklou hodinu, nebo naopak později anebo v daný den vůbec. V takových případech vyvstává otázka „jak postupovat?“ a „jak to může ohrozit účinnost antikoncepce?“.

Obecně lze říci, že rizikovost chyby (dřívější nebo pozdější užití pilulky, zapomenutí pilulky) je závislá na tom, ve kterém týdnu vašeho cyklu se chyba stala:

1) V prvním týdnu užívání antikoncepce, který je rizikovější na případné chyby, hraje důležitou roli fakt, zda je časový rozdíl mezi užitím pilulek větší než 24 + 12 hodin.

Pokud časový rozdíl nepřesáhne 12 hodin (jednu pilulku si uživatelka například vezme o 6 hodin dříve a následující nejpozději o 6 hodin později než obvykle), pak by jediná odchylka účinnost ochrany narušit neměla. Další den pokračujte s užíváním pilulky v obvyklou dobu.

Pokud se však v tomto týdnu vyskytne další časová nepřesnost v pravidelnosti užívání anebo pokud časový rozdíl mezi pilulkami přesáhl 12 hodin, pak je spolehlivost účinku zajištěna až od 8. dne dalšího bezchybného užívání antikoncepce.

V této sedmidenní „čekací“ fázi je při pohlavní styku důležitá další ochrana před rizikem otěhotnění (například kondom).

2) V druhém týdnu užívání antikoncepce, by jedna jediná odchylka účinnost narušit neměla, a to ani v případě, že časový rozdíl mezi pilulkami přesáhne 12 hodin. Nicméně není vhodné na toto spoléhat a raději dodržujte pravidelnost v užívání vaší antikoncepce.

Pokud se však v tomto týdnu vyskytne více chyb, případně se pilulka zapomene vzít vícekrát anebo má žena trávicí problémy (průjem, zvracení), pak je vhodné opět vyčkat 7 dní dalšího bezchybného užívání. Teprve od 8. dne se pak může uživatelka na účinek antikoncepce plně spolehnout.

3) Ve třetím týdnu je pak vhodné a nejjednodušší chybu se zapomenutou pilulkou vyřešit tím, že uživatelka pokračuje klasicky v užívání – bez obvyklé pauzy pro menstruaci začne užívat další balení. V tomto případě spolehlivost nebude snížena.

Některé přípravky mají na konci zařazeny místo pauzy nehormonální tablety. Ty se mohou vynechat bez následků.

U přípravků, které mají více než 21 hormonálních tablet, znamená první týden prvních 7 dnů, třetí týden posledních 7 dnů užívání hormonálních tablet, období mezi tím je druhý týden z pohledu výše uvedených doporučení.

Uvedená doporučení platí pro nejběžnější, ne však pro všechny antikoncepční přípravky na českém trhu (např. pro tzv. „minipilulky“, které obsahují jenom jeden hormon, nebo sekvenční přípravky). Rovněž postup při zapomenutí tabletky se může u různých antikoncepčních přípravků lišit. Je proto velmi důležité vždy věnovat pozornost informacím v příbalovém letáku.

Nejzávažnějším nežádoucím účinkem hormonální antikoncepce je 2 – 4x zvýšené riziko trombembolické nemoci oproti běžné populaci. Nejvíce ohrožené v tomto smyslu jsou ženy a dívky, u kterých se vyskytuje vrozená porucha krevní srážlivosti – tzv. trombofilní stav.

O výskytu trombofilního stavu u sebe a tedy o zvýšeném riziku trombembolie při užívání hormonální antikoncepce nemusí žena vůbec vědět, pokud není provedeno speciální vyšetření.

Toto vyšetření TromboGen® je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění pouze u žen s rizikem tromboembole v anamnéze.

  • měření rychlostí krevního toku ve vybraných cévách plodu – Doppler
  • screeningové vyšetření ve II.trimestru (18. – 20.týden gravidity) – morfologie plodu
  • standardní biochemický “tripple” test ve II. trimestru ke stanovení rizika chromozomálníchaberací (především Downova syndromu), rozštěpových vad páteře a defektů přední břišnístěny
  • 3D/4D vyš. plodu k zjištění rozštěpu rtu
  • screeningové vyšetření ve III. trimestru (30. – 32.týden gravidity) – poloha a velikost plodu,lokalizace placenty, množství plodové vody
  • Screeningové vyšetření v I.trimestru (stanovení rizika chromozomálních anomalií,především Downova syndromu). Zahrnuje stanovení rizika z biochemického vyšetření v10. týdnu v kombinaci se SONO vyšetřením ve 12. týdnu.
  • Vyšetření je prováděno jako nadstandardní a není hrazeno z prostředků veřejnéhozdravotního pojištění. Cena je1499 Kč. /Poj. 205 hradí 1500Kč., poj.111- 1000Kč dalšípojištovny rovněž doplácejí na vyšetření, ale aktuální úhradu je třeba zjistit dotazem na příslušné pojištovně.
  • Následný biochemický tripple test ve II. trimestru pak již není nutný.
  • Oproti vyšetření ve II. trimestru je výsledek přesnější a je znám již ve 12. týdnu.
  • Rozhodně doporučujeme upřednostnit tento nadstandardní test v I. trimestru před“triple” testem ve II. trimestru!

Poskytujeme komplexní ambulantní péče v oborech gynekologie a porodnictví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *