Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Quinoa obsahuje rovněž vysoké množství lysinu, vitaminu E, který působí jako antioxidant, hořčíku a vápníku. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže konzumací můžete předejít i vzniku žlučových kamenů. Zároveň vláknina pomáhá z těla vylučovat toxiny.

„Quinoa je bohatá na fytonutrienty jako jsou antioxidatny (kyselina ferulová, kumarová, vanilová) Také obsahuje antioxidanty jako quercetin a kamferolem – množství v quiona je podobné jako v brusinkách. Má skvělé protizánětlivé účinky. Ostatní zrna spíše zánět podporují,“ říká výživový poradce Martin Škába.

Inkové prý quinou uctívali jako „matku zrn“, která dávala mužům sílu. Dnes se jedná o výbornou alternativu k rýži či kus kusu, kterou seženete ve třech barevných variacích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se bílé rýží. Červená quinoa je křupavější a má oříškovou příchuť. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Výborně se dá použít všude tam, kde má mít pokrm zrnitou konzistenci. Oceníte ji jako ideální přílohu k dušeným pokrmům nebo jako součást nejrůznějších salátů. Klidně vám nahradí i rýži v mletém mase, zapékaných rajčatech a paprikách nebo různých vegetariánských placičkách. Nejlépe chutná v kombinaci s lososem, cizrnou, tuňákem, okurkami a již zmiňovanými rajčaty a paprikami.

Před vařením propláchněte

Quinou je před vařením důležité pořádně propláchnout. Každé semínko totiž pokrývá hořká vrstva saponinu, která ho chrání před hmyzem a ptáky. Pokud byste tuto vrstvu před vařením neodstranili opláchnutím, nejen že quinea bude chutnat nahořkle, ale může způsobit i alergickou reakci či bolení břicha. U některých značek quinoi je na obalu uvedeno jestli je již propláchnutá či nikoli.

Kokosová polévka s kari pastou

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 3/4 hrnku mrkve nakrájené na tenká kolečka
  • 1 čajová lžička lisovaného česneku
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 2 konzervy cizrny (propláchnuté a scezené)
  • 1 lžíce práškového žlutého kari
  • 1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 1/2 hrnku bílého řeckého jogurtu
  • 1 hrnek vařené quinoi

V hrnci rozehřejte na středním plameni kokosový olej. Přidejte mrkev a česnek a restujte asi pět minut, až zezlátnou.Přidejte vývar, kokosové mléko, cizrnu, kari, kurkumu, zázvor, pepř , jogurt a quinou. Všechno smíchejte. Přiveďte k varu a potom na mírném plameni zvolna vařte 30 minut, nebo dokud cizrna nezměkne. Polévku podávejte horkou.Recept pochází z kuchařky Superpotraviny do všech jídel (Kelly Pfeifferová)Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?Quinoa s fazolemi Černé oko a kešu omáčkou

  • 1 šálek quinoi
  • 2 1/4 šálku (780ml) zeleninového vývaru
  • 1 šálek fazolí Černé oko, namočených 8h
  • 3 jarní cibulky
  • 3 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce čerstvého koriandru

Omáčka

  • 2/3 šálku kešu másla
  • 3/4 šálku (220ml) horké zeleninového vývaru
  • sůl
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky žluté hořčice
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

Uvařte si zeleninový vývar a fazole. Propláchněte quionu a přidejte do vývaru a vařte do měkka cca 30 minut. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka i s částí zelené natě a na pánvi osmahněte lehce do zlatova. Spolu s fazolemi, nadrobno nasekaným koriandrem a rajčaty nakrájenými na kostičky ji přidejte k uvařené quinoi a promíchejte.OmáčkaDejte do mísy kešu máslo a horký vývar a rozmixujte do hladka. Přidejte zbývající přísady a opět rozmixujte. Hotovou omáčkou poté polijte směs fazolí a quinoi.Recept je z kuchařky
společnosti Meridian

Quinoa – zdravá příloha, účinky

Quinoa je velmi nenápadná, avšak nutričně bohatá surovina, často označovaná dokonce za superpotravinu. Je zdravou rostlinnou alternativou k masovým a jiným živočišným zdrojům bílkovin, které obsahují spousty nasycených tuků. 

Quinoa účinky

  • Díky obsahu téměř všech aminokyselin patří k velmi kvalitním rostlinným zdrojům bílkovin.
  • Obsahuje také vitamíny a minerály, především vitamíny skupiny B, ale i vitamín C a E, dále vápník, hořčík, železo, kyselinu listovou, zinek a další.
  • Neobsahuje lepek, patří k přirozeně bezlepkovým potravinám.
  • vysoký obsah vlákniny rozpustné i nerozpustné, tedy přispívá k dobrému trávení.

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Obsahuje nízké množství tuku, tedy je vhodná i při hubnutí, hodí se do dietních a fitness receptů, k odlehčení jídelníčku.

Quinoa neboli Merlík čilský pochází z Jižní Ameriky, její drobná zrníčka jsou nejčastěji světlé barvy, můžete ji najít i pod názvem quinoa bílá. Vybrat si ale můžete i quinou červenou nebo quinou černou. Její barvy jsou opravdu výrazné a skvěle rozsvítí výsledný pokrm.

Quinoa je tzv. pseudoobilovina, ale běžně ji najdete mezi obilovinami. Sehnat ji můžete i ve formě vloček, instantních kaší, jako pufovaná zrníčka, bývá součástí cereálních směsí, křehkých chlebíčků a dalších potravin zdravé výživy.

Quinou pěstovali již staří Inkové, proto je také nazývána jako zlato inků. V doslovém překladu quinoa znamená matka zrn a mezi superpotraviny se dostala mimo jiné díky své vysoké kvalitě živin a schopnosti nasytit. Používá se i jako pokrm pro astronauty

6 důvodů, proč jíst quinou

  • Obsahuje kompletní bílkoviny (všech 9 esenciálních aminokyselin).
  • více bílkovin než hnědá rýže.
  • Je přirozeně bezlepková, hodí se i k odlehčení jídelníčku.
  • Při vaření až 3x zvětší svůj objem.
  • Má velmi široké použití, hodí se do slaných i sladkých jídel.
  • Je velmi chutná. 

Quinou můžete použít všude tam, kde byste jinak volili rýži, nebo kuskus.

Jaký je rozdíl mezi bílou a červenou, černou quinoou?

Bílá quinoa – je nejběžnější. Je nejrychleji uvařená, snadno se rozvaří. Má jemnější chuťČervená a černá jsou po uvaření křupavější, lépe drží tvar.

Jsou chuťově malinko výraznější. Všechny barevné varanty mají v podstatě stejné nutriční hodnoty.  Barevné druhy určitě vyzkoušejte, k zelenině bude ladit quinoa červená, k lososovi zase černá. Vašim jídlům dáte snadno nádech exotiky a luxusu.

 

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Jak quinou vařit?

Quinoa se vaří podobně jako rýže, v poměru 1:2.

Quinou před vařením dobře propláchněte, případně zalijte vodou a nechte 30 minut, pak vodu slijte a quinou uvařte.

Vaří se zhruba 15 minut, před koncem varu ochutnávejte, bílá quinoa potřebuje méně času. Quinoa varem praskne a ve vodě je viditelný oddělený klíček.

Uvařená quinoa by měla být nadýchaná, křupavá, pevná na skus a nelepí.Uvařená vydrží v lednici až 3 dny v uzavřené nádobě.

Nenechte se zmást drobnou velikostí quinoy, při vaření zvětší až 3x svůj objem. Počítejte, že z jednoho hrnku suché quinoy získáte uvařením asi 3,5 hrnku, tedy zhruba tři porce quinoy.

Quinoa obsahuje velké množství saponinů, které způsobují hořkost, proto nezapomínejte vždy před vařením propláchnout.

Použití quinoy – jak jíst quinou?

  • Quinou můžete použít jako běžnou přílohu, k masu, zelenině, hodí se i k omáčkám.
  • Skvěle ladí k salátům, je svěží, zároveň ale pomáhá pocitu nasycení.
  • Hodí se i do sladkých pokrmů, připravte si kaši z quinoy, přidejte do těsta, rozmixujte do krémů, upečte sušenky, přidejte do domácí granoly
  • Použijte ji k zapečení, do nákypů, jako zavářku do polévky i do sekané.

Quinoa má relativně neutrální chuť, nebojte se ji proto kombinovat s chuťově výrazným ovocem a zeleninou, přidejte bylinky nebo koření. Quinou také můžete vařit ve vývaru. Pro přípravu sladkých jídel ji uvařte v rostlinném mléce. 

Quinou skladujte v uzavřeném sáčku nebo nádobě v suchu a teple. Uvařená vám vydrží v lednici 3 dny, uvařenou porci můžete také zamrazit.

Recept z quinoy

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Pizza z quinoy

  • Na těsto:
  • 160 g quinoy (bílé)půl lžičky soli
  • půl lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
  • olivový olej

vodu na uvaření quinoy

Quinou uvařte podle návodu – nezapomeňte propláchnout klidně i opakovaně.

Po uvaření vložte do mixéru, přidejte sůl, kypřící prášek, cca 50 ml vody a rozmixujte.Plech vyložte pečícím papírem a lehce potřete olejem, rozetřete směs. Vrstva by měla být zhruba 4 mm vysoká.Pečte na 220 °C cca 15 minut. Korpus opatrně obraťte a pečte i z druhé strany asi 5 minut.

(K otáčení si vezměte nejlépe druhý plech, přiklopte a přetočte.) Pizzu hlídejte, aby se nespálila.

Po 5. minutách vyjměte z trouby a ozdobte podle chuti. Naposledy vložte do trouby a pečte dalších 5 – 10 minut. Čas přizpůsobte zvoleným surovinám a jak je chcete mít opečené.

Superpotraviny pro psy | Zooplus Magazin

Představíme si některé superpotraviny pro psy a jejich možné pozitivní účinky.

Hrách jako superpotravina? Ale jistě! Klasika zelené kuchyně boduje vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. V sušené formě je tato kulatá zelenina ještě bohatší na bílkoviny. Obsažené vitamíny a stopové prvky jsou prospěšné nejen pro nás, ale take pro naše čtyřnohé mazlíčky. Patří sem vitamín B, hořčík, železo, draslík a zinek.

Proč je hnědá rýže lepší než její bílý protějšek? Obsahuje více vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. A nejen to: Protože lidé i zvířata tráví hnědou rýži déle, zasytí na delší dobu. Takže psi z konzumace hnědé rýže profitují stejně jako my lidé.

Slupky obalující zrno ječmene obsahují velké množství vlákniny, která podporuje trávení našich čtyřnohých mazlíčků. Kromě toho je ječmen známý pro vysoký obsah minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, železo a fosfor. Nechybí ani vitamíny řady B a aminokyseliny.

Řepa dodá organismu Vašeho mazlíčka balastní látky. Protože řepa obsahuje velké množství vlákniny, může pozitivně ovlivnit trávení zvířete. Řepa je tedy perfektní superpotravinou pro psy!

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Quinoa je jednou z hvězd mezi superpotravinami. Zaslouží si toto označení a je prospěšná i pro psy? Quinoa není obilnina, ale patří do čeledi laskavcovitých, a je proto příbuzná špenátu.

Někteří proto nazývají jihoamerické oříšky „rýžovým špenátem“. Quinoa nám, lidem, dodává všech devět esenciálních aminokyselin, tedy aminokyselin, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Pro psy je prospěšná úplně stejně.

Kromě toho obsahuje quinoa spoustu bílkovin a minerálů.

Kvasinky jsou malé mini-houby, které se vyskytují všude v přírodě. Kvasnice v krmivu pro psy obsahují mnoho vitamínů řady B, minerály a stopové prvky.

V krmivu pro domácí zvířata obvykle najdeme pivovarské kvasnice. Jsou bohaté především na vitamín B1, který posiluje imunitní systém a přispívá ke kráse srsti.

Mimochodem, tablety s pivovarskými kvasnicemi jsou vynikajícími kožními pomocníky i pro člověka.

Lososový olej dodává organismu psa cenné mastné kyseliny. Patří sem omega-3 a -6 mastné kyseliny, které podporují zdraví pokožky a srsti. Mnoho majitelů domácích mazlíčků uvádí, že po několikatýdením podávání lososového oleje je srst krásnější, hustší a méně vypadává. Nejlepší je, když krmivo již tento tekutý zázrak obsahuje. Kromě toho mají zdravé tuky pozitivní účinky na imunitní systém.

Normální jablka jako superpotravina? Ano, slyšíte správně! Zdravá výživa může být jednoduchá! Balastní látky a rostlinná vláknina podporují činnost střev – ne nadarmo se v angličtině jablko označuje jako “broom for the body”, tedy „koště pro tělo“.

Oblíbené ovoce se navíc vyznačuje vysokým obsahem vitamínů – zejména vitamínů C a B, jakož i minerálů a stopových prvků. Jablka jsou prospěšná nejne pro člověka, ale také pro naše čtyřnohé společníky. Samozřejmě můžete příležitostně dát svému mazlíčkovi malý kousek syrového jablka jako svačinku.

Ale v podobě pyré jsou živiny pro psy lépe využitelné. Dobrou alternativou je proto krmivo pro psy, které obsahuje jablka.

Borůvky obsahují mnoho antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály. To platí jak pro nás, tak pro psy. Zvláštní roli hraje myrtillin obsažený v modrých bobulích, který dodává plodům intenzivní barvu a přispívá k pružnosti cév. Borůvky zabraňují oxidačnímu stresu a jsou tedy přirozeným pomocníkem proti stárnutí.

Potvrzuje to studie na tažných psech z roku 2006. Nic nebrání tomu, abyste i Vašemu mazlíkovi dopřáli pár bobulek, pokud si sami toto ovoce rádi vychutnáváte. Nezáleží na tom, zda jsou borůvky z mrazáku nebo jsou čerstvé. Měli byste je však podávat pouze občas, protože obsahují hodně fruktózy.

V granulích pro psy jsou tyto modré bobule vhodným doplňkem.

Proso obsahuje mnoho minerálů a stopových prvků, které jsou známé zejména vysokým obsahem oxidu křemičitého. Oxid křemičitý napomáhá při ochraně pokožky a srsti, což může pomoci například psům, kteří intenzivně línají. Proso také obsahuje velké množství zdravého železa, které je důležité pro transport kyslíku v krvi a pro obnovu buněk.

Yucca k jídlu? Ti, kteří si myslí, že „yucca“ je pouze majestátní zelenou rostlinou, podceňují tuto palmu dorůstající do výšky až tři a půl metru. V krmivu pro psy může výtažek z této rostliny nejen zabránit nadýmání, ale také zánětům. To je užitečné plus, pokud jde o zdravé krmivo v psí misce, zejména v případě starších psů!

Quinoa

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Quinoa se v posledních pár letech zařadila mezi superpotraviny. Proč si toto místo vysloužila a jak ji můžeme použít?

Co je quinoa?

Quinoa je pseudoobilovinou, příbuznou amarantu. Jedná se o semínka rostliny zvané merlík čilský, jehož domovinou je Latinská Amerika. Dodnes většina produkce pochází z oblasti Bolivie, Peru, Chile, Ekvádoru a Kolumbie, avšak podařilo se ji vypěstovat i v řadě evropských zemí.

Semínka quinoy jsou obvykle něco přes milimetr velká, zploštělá, vyskytují se v řadě barevných variant od krémových tónů přes hnědočervené až po téměř černé.

Proč se quinoa řadí mezi superpotraviny?

Říkáte si, co je na ní tak zajímavého? Na dalších řádcích se to dozvíte. Já sama nejsem úplně příznivcem označování potravin za superpotraviny, protože dle mého názoru by většina konzumovaných potravin měla být nabitá živinami.

V prvé řadě, quinoa je bezlepková. S rozšířením povědomí o problémech spojených s lepkem se quinoa vyšvihla nahoru coby bezlepková alternativa ke klasickým obilovinám. Jako pseudoobilovina může být použita v mnoha obilných pokrmech.

Z velké části je tvořena škroby, dále proteiny. Právě pro obsah bílkovin je často vyzdvihována. Obsahuje totiž všechny esenciální aminokyseliny, je tedy dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu. Problém je ovšem v tom, že z quinoy je nemůžeme získat v dostatečném množství. Hrnek vařené quinoy obsahuje jen zhruba 8 gramů bílkovin.

Zajímat by nás měly i obsažené vitamíny. Patří mezi ně hlavně vitamíny skupiny B (riboflavin, thiamin, kyselina listová a B6), vitamín E a karotenoidy.

Quinoa obsahuje také minerály a stopové prvky. Najdeme v ní hlavně železo, mangan, fosfor, zinek a měď.

Rozdíl mezi quinoou různých barev

Quinoa všech barev má prakticky stejné nutriční hodnoty a ani v jiných ohledech se příliš neliší. Většinou pouze platí, že tmavé druhy je třeba o pár minut déle vařit.

Mnozí vybírají barvu quinoy podle toho, jaké jídlo s ní zamýšlejí připravit. Do salátů tak používají třeba červenou variantu, do sladkých pokrmů s ovocem světlé odrůdy.

Příprava quinoy

Quinoa je typická přítomností saponin na povrchu zrn. Aby byla vařená quinoa chutná, je třeba saponiny odstranit. Tomu se přizpůsobuje postup přípravy quinoy, typicky se zrna máčí. Více o tom, jak quinou připravit, najdete v článku o vaření quinoy.

Využití quinoy

Quinou nejčastěji najdeme asi v salátech, kterým dodá na sytosti. Smíchat ji můžeme i se sladkými surovinami, třeba s pokrájeným ovocem a oříšky a připravit tak jednoduchou snídani nebo svačinu.

Quinou využijeme také coby náhradu za ovesné a jiné vločky. Lze z ní uvařit kaši, udělat granolu, namlít ji na mouku a použít k pečení.

  • Hodně oblíbené jsou také misky s vařenou quinoou a zeleninou a dalšími ingrediencemi, tak jako to známe u sushi bowl.
  • Fantazii se meze nekladou a rozhodně taky můžu doporučit uvařit určité množství quinoy, mít ji připravenou v ledničce a zkoušet s ní různé pokrmy, přidat trošku tudle, další trošku támhle.
  • Pokud byste hledali další inspiraci k přípravě quinoy, tak určitě můžu doporučit knihu Superpotraviny do všech jídel, recenzi na ni najdete tady.

A kde quinou koupit? Třeba na Country Lifu! Vybrat si můžete tady.  

Quinoa ǀ Na co je dobrá ǀ Příprava

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Sice ji Inkové označovali za Matku zrna, ale quinoa ani zdaleka není v příbuzenském vztahu s obilovinami. Tuto rostlinu, která patří do stejného rodu jako špenát a červená řepa, nemáme v oblibě kvůli zemi jejího původu, ale proto, že má mimořádně zdraví prospěšné vlastnosti a kromě jiného je i velmi chutná.

Quinoa (Chenopodium quinoa), která roste zejména v Peru a Bolívii, jiným názvem i Merlík čilský nebo indiánské pšeno, byla před tisíci lety superpotravina Inků a dokonce ji používali jako lék. Kvůli této vlastnosti se ji španělští dobyvatelé snažili vyhubit.

Domorodci se však odmítali vzdát svého svatého jídla, a proto začali quinou pěstovat na tajných místech, která byla pro španěly nedostupná. Jejich odhodlání nebylo zbytečné, protože se jejich oblíbená rostlina začala znovu rozšiřovat, ale tak velmi ji chránili, že o její existenci nevěděl celý svět až do roku 1900.

Pozornost moderního člověka na quinou upřímil bolivijský filozof, přesněji nejdříve pozornost jeho dvou amerických studentů, díky kterým se stala známou a populární na celém světě.

Proč je quinoa tak výjimečná?

Semínka rostliny quinoa, která jsou podobná pšeničným zrnům, v sobě ukrývají velké množství dobrých vlastností, a proto je právem zařazena mezi superpotraviny. Je bezlaktózová a bezlepková, má nízký obsah kalorií a dokonce je plnohodnotným zdrojem bílkovin.

Quinoa, která se podobá na pšeno, obsahuje velké množství vlákniny, všech devět aminokyselin, které organismus nedokáže sám vyprodukovat. Kromě toho obsahuje železo, vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E, hořčík, fosfor, draslík, vápník a zinek.

Protože je quinoa bohatá na kvercetin s antioxidačním účinkem, který neutralizuje volné radikály, její konzumace nás ochrání před různými záněty, srdečně cévním onemocněním, snižuje riziko vzniku rakoviny a zpomaluje stárnutí.

Díky množství vlákniny, nízkému obsahu kalorií a snadné stravitelnosti může být quinoa skvělým doplňkem diety – hubnutí, protože způsobuje pocit nasycení a její konzumace zabraňuje zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Jelikož podporuje činnost svalů střev, můžeme ji použít proti zácpě, zabraňuje vzniku zlaté žíly a čistí střeva.

Jak používáme quinou?

Nejlepší je, pokud ji připravíme podobně jako rýži. V dvojnásobném množství vody ji vaříme 15-20 minut. Takto připravenou ji můžeme konzumovat jako přílohu nebo kaši.

Quinou můžeme přimíchat i do zeleninových a ovocných salátů a mouku z quinoi můžeme použít k přípravě zákusků a palačinek. Pokud quinou uvaříme v kokosovém, rýžovém nebo mandlovém mléku získáme pokrm podobný mléčné rýži.

Protože je quinoa obalená přírodním hořkým obalem, takzvaným saponinem, který odpuzuje hmyz, před použitím je dobré ji důkladně umýt.

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/articles/274745.php https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-quinoa.html

Quinoa – bezlepková superpotravina

Quinoa, neboli česky merlík čilský, se využívá stejně jako mnohé jiné obiloviny, nicméně patří mezi tzv. pseudoobiloviny, protože malé kuličky quinoy jsou vlastně semínka. Získává si také čím dál větší oblibu u příznivců zdravé výživy. Proč tomu tak je?

1.     Quinoa se řadí mezi tzv. superfoods neboli superpotraviny

Quinoa obsahuje velké množství živin, bílkovin, vlákniny a minerálů a je přirozeně bez lepku, tedy vhodná pro osoby trpící celiakií. Je skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, fosforu a vitamínů B a E.

Quinoa obsahuje mnohem více vlákniny než většina obilovin. Na jeden hrnek syrové quinoy připadá asi 17-27 gramů vlákniny.

2.     Quinoa má nízký glykemický index

Glykemický index měří, jak rychle nějaká potravina zvýší obsah cukru v krvi. Zároveň je známo, že komzumace potravin s vysokým glykemickým indexem stimuluje hlad a může tak v důsledku přispívat k obezitě, cukrovce anebo onemocněním srdce.

Quinoa má glykemický index 53, což je považováno za nízký. Na druhou stranu je quinoa relativně obahatá na sacharidy, tedy nepříliš vhodná pro některé typy diet.

3.     Quinoa je plná antioxidantů

Pokud quinou necháte naklíčit, zvýší to její, už tak vysoký, obsah antioxidantů a prospěje vašemu tělu!

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?Quinoa obsahuje velké množství protizánětlivých fytoživin, které ji činí prospěšnou pro lidské zdraví, především co se týče prevence a léčby některých onemocnění.

Quinoa obsahuje také prospěšné polyfenoly, které mohou pomoci snížit riziko kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Nedávná studie zjistila řadu fenolických sloučenin v quinoe, které v preklinických studiích prokázaly svou účinnost v boji proti rakovině, jelikož dokáží potlačovat množení rakovinových buněk v těle.

Další součástí quinoy jsou saponiny, látky které mají protinádorové vlastnosti a již se používají v klinické praxi v kombinaci s chemoterapií pro zvýšení její účinnosti.

Quinoa slouží nejčastěji jako substitut rýže nebo kuskusu. Quinou před vaření propláchněte a vařte ve vodě nebo vývaru, na 1 hrnek quinoy připadají 2 hrnky vody. Quinoa se vaří zhruba 15 – 20 minut, dokud se veškerá voda nevsákne, quinoa začne být nadýchaná a semínkům se vystrčí malé „ocásky“. 

Quinou pak můžete použít do různých receptů:

Zdroje:

http://www.eattobeat.org/evidence/400/quinoa-a-highly-nutritious-grain-is-abundant-in-cancer-fighting-compounds.html

http://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-quinoa/

http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-quinoa

Quinoa: hit zdravého stravování a superpotravina, co zachraňuje životy

Kdo se zajímá o zdravou stravu, ten už se určitě s obilovinou, která nese exotické označení quinoa, dozajista seznámil.

Quinoa, nebo také merlík čilský, pochází z Jižní Ameriky a její všestrannost oceňovali již před několika tisíci lety staří Inkové.

Dokonce ji nazývali matka zrn, a také dnes je jednoletá bylina, jejíž označení se česky vyslovuje kinoa nebo kinua, považována za superpotravinu. Proč? 

Hitovka z hor

Quinoa je ceněna zejména pro vysokou výživovou hodnotu, ale také pro značnou odolnost při pěstování.

Mezi hlavní producenty této plodiny patří Ekvádor, Bolívie či Peru a po staletí byla jednou ze základních potravin obyvatel horských And.

Právě tím, že se dá bez problémů pěstovat i v několikatisícové nadmořské výšce, je oproti ostatním obilovinám jedinečná. 

Díky odolným vlastnostem a vysoké nutriční hodnotě je pěstování merlíku chilského podporováno zejména v rozvojových zemích, které řeší nedostatek potravin a problematické zemědělství. Organizace spojených národů dokonce vyhlásila rok 2013 rokem quinoy, aby zvýšila povědomí o této plodině ve světě. 

Rostlina pro zdraví

Dnes je módní označovat potraviny jako superfood, ale bohužel, občas se jedná spíše o reklamní tah než o opravdový přínos pro naše zdraví. Quinoa si však označení superpotravina bez pochyby zaslouží. 

O její nutriční hodnotě jsme již hovořili, a díky vysokému obsahu bílkovin se skvěle hodí například pro vegetariány a vegany, kteří potřebují nahradit živočišné bílkoviny.

Quinoa ale není jen nabitá proteiny, nabízí toho mnohem víc.

Vitamíny skupiny B, vitamín E, hořčík, draslík, mangan, železo, zinek, vláknina… To je jen zlomek výčtu toho, co všechno se v rostlině s drobnými nafialovělými květy skrývá.

Skvělá je ale i tím, co neobsahuje. Nenajdete v ní žádný lepek, a proto je výbornou potravinou pro celiaky, osoby s intolerancí lepku nebo pro ty, kdo si chtějí stravu od lepku odlehčit.  

Druhy quinoy

Merlík čilský je na našem trhu k dostání v několika variantách a barvách. Mezi nejdostupnější patří bílá quinoa, k dostání je ale též červená a černá. 

Bílá quinoa: tento druh uvidíte na pultech obchodů nejčastěji. Oproti černé a červené kolegyni má trochu měkčí strukturu, za to více vlákniny. Využít se dá proto i pro přípravu sladkých dezertů. 

Červená quinoa: chuť této quinoy lehce připomíná ovoce. Je nejkřupavější z těchto tří variant, a díky pevnější struktuře zrn se skvěle hodí například pro přípravu salátů. Obsahuje také větší množství bílkovin, než její bílá a černá kolegyně.

Černá quinoa:  tmavá varianta quinoy vyniká zemitou chutí, která kontrastuje se sladkou. Rostlinné pigmenty, které jsou zodpovědné za tmavý odstín tohoto druhu, mají též protizánětlivé účinky. 

Tipy a triky jak quinou uvařit

Příprava quinoy je snadná. Zrníčka se nasypou do sítka a před vařením propláchnou vodou. Tím se zajistí, aby při vaření nezhořkla. Poté se v hrnci zalijí dvojnásobným množstvím vody, osolí a vaří do měkka. Trvá to přibližně 15 minut. Lze přidat i oříšek másla pro zjemnění. 

Kdo si chce pochutnat na co nejkřupavější quinoe, ten ať ji po propláchnutí na sítku osuší, a poté krátce orestuje na pánvi omaštěné olivovým olejem. Pak už ji jen stačí povařit v hrnci, stejně jako u běžného postupu. 

Chia semínka, quinoa, goji: Jsou superpotraviny skutečně tak skvělé?

  • Se superpotravinami se doslova roztrhl pytel. Přinášejí do jídelníčku vysokou koncentraci látek prospěšných pro lidský organismus, jako jsou vitaminy, stopové a minerální prvky, antioxidanty, enzymy, aminokyseliny a další. Všechny tyto látky se podílejí na důležitých reakcích v těle. Jsou ale superpotraviny skutečně tak užitečné, jak se o nich píše? Opravdu bez nich nemůžeme žít?Chléb posypaný chia semínky, studené saláty z quinoy jako běžná nabídka bister a rozrůstající se počty obchodů se zdravou výživou. Zaslouží si opravdu superpotraviny takovou pozornost?
  • Přestože vnímáme superpotraviny jako jistou formu moderní medicínu, mají za sebou dlouhou historii. „Superpotraviny byly vlastně známé už před tisíci lety, objevily je starodávné civilizace. A tajemství jejich vysokého obsahu živin je většinou spojeno s drsnými podmínkami, ve kterých musely růst – v pouštích, ve vysokých nadmořských výškách, v tropických pralesích,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Experimentovat s nimi může být podle ní vzrušující zážitek, je však potřeba přesně vědět, jak působí.

  • Výhodou superpotravin je především to, že obsahují zdraví prospěšné látky v přírodní podobě. Jsou doporučovány pro doplnění deficitu živin nebo prevenci zdravotních potíží, namísto samotných vitaminů a dalších izolovaných doplňků výživy. Z takových potravin totiž umí lidský organismus vstřebávat mnohem snadněji výživné látky. Ideální je, když do svého každodenního jídelníčku zařadíme alespoň jednu takovou superpotravinu, shodují se výživáři. „Vyřešit všechny problémy se stravováním ale nedovedou. Základem je pestrá vyvážená strava přizpůsobená individuálním potřebám, kterou, i kdybychom se snažili sebevíc, pouze ze superpotravin neposkládáme,“ varuje nutriční specialistka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.
    Jak trvale zhubnout a netrápit se? Jde to, a navíc bez diety!

  • Jedním ze super zázraků, které rozhodně stojí za zmínku, je granátové jablko. Při každodenní konzumaci dokáže údajně zpomalit stárnutí DNA, a tudíž i stárnutí jako takové. Nepražené kakaové boby jsou zase cenným zdrojem hořčíku, který prospívá nervům, kvalitě vlasů i krvetvorbě. Kurkuma je zvlášť účinná při zánětech kloubů, nepravidelné menstruaci či kožních onemocněních. „Za superpotraviny lze považovat spoustu nezpracovaných potravin. Pokud tak chcete pro své tělo dělat to nejlepší, zaměřte se na bio ovoce, ale i kvalitní koření,“ radí výživová poradkyně Veronika Duží.
    Chcete jíst víc, a přitom hubnout dál? Reverzní dieta to umí!

  • Kustovnice neboli goji je léčivka, kterou Číňané pojmenovali rostlinou dlouhověkosti. Zlepšuje ostrost vidění a harmonizuje činnost jater a ledvin. Hodně se teď také mluví o matcha čaji. Tento najemno mletý, vysoce kvalitní zelený čaj se pěstoval už ve 12. století v Číně a Japonsku. Zde se i v současné době popíjí při tzv. tradičních japonských čajových obřadech. Matcha čaj obsahuje mimořádné množství živin a až sedmdesátkrát více antioxidantů než pomerančová šťáva a devětkrát více betakarotenu než mrkev. Takový mladý ječmen se pro změnu doporučuje užívat při alergiích, únavě a vyčerpání, bolestech hlavy, kožních nemocech, zánětech močových cest či problémech s pohybovým aparátem.
    Do léta o 12 kilo méně! Držte se těchto 12 rad a stihnete to

  • Superpotraviny nemusí být vždy jen plody exotických rostlin. Například Oxfordský slovník anglického jazyka za ně považuje všechny potraviny bohaté na živiny, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Do této skupiny se tak mohou řadit i suroviny z našeho regionu. Meruňky, třešně, špenát, rakytník nebo i lněné semínko. „Snažíme se v maximální míře podporovat lokální pěstitele. Málokterý producent v České republice ovšem dokáže vypěstovat dostatek kvalitních plodin pro výrobu našich potravin. Proto se obracíme i na zahraniční pěstitele,“ říká Tereza Havrlandová, majitelka a zakladatelka firmy Lifefood.

Klíčová slova: zdraví, domácí lékař, superpotraviny, chia semínka, kustovnice čínská, Granátové jablko, borůvky, antioxidanty, quinoa, české superpotraviny, jsou superpotraviny zdravé

Proč je quinoa super (potravina) – e-shop Puritas

Kdo se byť jen trochu zajímá o zdravou výživu, určitě na ni už někde narazil. Pokud patříte k jejím skalním fanouškům, s klidným svědomím článek přeskočte. Pro všechny ostatní je tu minimálně pět pádných důvodů, proč quinou (aspoň občas) vpustit do svého života.

Co to vůbec je?

Drobná zrníčka quinoy má na svědomí rostlina jménem merlík chilský (Chenopodium quinoa). Častou chybou je řadit quinou k obilovinám. Ve skutečnosti patří k tzv. pseudocereáliím, podobně jako u nás známější pohanka či amarant. Od běžných obilovin se liší nejen botanickým zařazením, ale především vyšší nutriční kvalitou.

Kde se vzala, tu se vzala

Pokud se domníváte, že quinoa je poslední výkřik šlechtitelství a genetického inženýrství, jste na omylu. Jedná se o prastarou kulturní plodinu původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile.

Vědci se stále nemohou dohodnout na jejím stáří. Některé historické prameny hovoří o 3. tisíciletí před Kristem, jiné zdroje uvádějí, že byla domestikována již v 5. tisíciletí př. n. l.

Každopádně, už je to dávno.

Je až neuvěřitelné, že do Severní Ameriky (a posléze i Evropy) se dostala až v 80. letech 20. století. A bylo to velkolepé entrée. OSN ji označila za ideální plodinu co do poměru bílkovin a sacharidů. NASA ji zařadila do výzkumného programu zkoumajícího potraviny vhodné pro kosmonauty účastnící se dlouhých vesmírných letů.

Teď se pojďme podívat, proč je quinoa dobrá nejen pro kosmonauty, ale pravděpodobně prospěje i Vám.

Bílkoviny, bílkoviny, bílkoviny

Quinoa patří k nejvýživnějším rostlinám na světě. Podíl bílkovin se u ní pohybuje obvykle v rozmezí 14 % až 18 % složení zrna, ale může dosahovat i 20 %! Pro srovnání, pšenice je zhruba na 12 % a rýže přibližně na 8%. Stručně řečeno, mezi rostlinami je to proteinová bomba. A to se cení, zvlášť když si hlídáte příjem sacharidů.

Omega sem, omega tam

Quinoa má neobyčejně vysoký obsah Omega-3 mastných kyselin. Říkáte si: „Fajn, a co já s tím?“ Nebojte, zjednodušíme to na maximum. Omega-3 a Omega-6 jsou tzv. esenciální mastné kyseliny. Esenciální proto, že naše tělo si je samo neumí vytvořit, a je tudíž závislé na tom, zda mu je dodáme zvenčí.

Zatímco Omega-6 máme ve stravě habaděj, Omega-3 se nám nedostává. Jenže lidskému organismu vyhovuje, když jsou obě kyseliny v rovnováze, nebo přesněji, v optimálním poměru. Pokud tomu tak je, hladina cholesterolu je v normě, srdíčko šlape, jak má, mozek a nervová soustava si lebedí a celkově jste v pohodě.

Takže, chcete denně užívat rybí tuk, nebo si radši dáte quinou?

Zase ta vláknina

Vlákninu snad netřeba představovat. O jejím vlivu na správné fungování zažívacího ústrojí a významu při prevenci civilizačních chorob jako rakovina tlustého střeva, kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod., už nikdo nepochybuje. Quinoa boduje i v této disciplíně. Téměř 7 % váhy jejího zrna tvoří právě vláknina!

A má to „ňáký“ vitamíny?

Jak by ne. Za zmínku stojí hlavně vitaminy skupiny B, nezbytné pro správné fungování metabolismu, a dále A, C a E, které jsou krom jiného silnými antioxidanty. Ani minerály nepřišly zkrátka. K nejdůležitějším minerálům obsaženým v quinoe patří zejména vápník, základní stavební jednotka kostí a zubů, a železo, důležité pro správný tělesný a psychický vývoj každého jedince.

Lepím, lepíš, lepíme

V posledních letech dochází k prudkému nárůstu potravinových alergií a intolerancí. Jedním ze závažných problémů je pak nesnášenlivost lepku. Quinoa je přirozeně bezlepková plodina. Je tedy vhodná pro celiaky a všechny, kdo jsou alergičtí nebo citliví na pšenici. Pokud se Vám tento neduh zatím vyhýbá, buďte rádi. I tak ale neuškodí občas se lepku vyhnout.

Co s ní?

Přesvědčili jsme Vás a domů jste si donesli pytlík se zrním? Nejspíš dumáte, co s ním. Máme pro Vás dobrou zprávu. Quinoa je nenáročná na přípravu, lze ji upravit na mnoho způsobů a vařená se dá poměrně úspěšně uchovávat v lednici (4-6 dnů) nebo v mrazáku (až 3 měsíce).

Základní příprava je opravdu jednoduchá.

Quinou důkladně propláchněte ve studené vodě (aby se zbavila nahořklých saponinů), vsypte do vroucí jemně osolené vody (2 díly vody na 1 díl quinoy) a na mírném plameni vařte cca 15 minut, nebo dokud voda nezmizí. Pak nechte dalších 5 minut „dojít“ pod pokličkou a teprve poté promíchejte vidličkou.  Po uvaření by měla mít jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť.

Co si s ní počnete dál, je už na Vás. Výborná je do salátů, jako příloha k masu či rybě, jako zavářka do polévek nebo jako samostatné jídlo (např. quinoový tabouleh). Použít ji můžete i jako základ pro přípravu sladkých kaší, nákypů a dezertů. Tak dobrou chuť!

Nakoupit můžete i u nás https://www.puritas.cz/vyhledavani/?string=quinoa

Autor: e-shop Puritas©

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector